Från kaos till struktur

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Från kaos till struktur"

Transkript

1 Från kaos till struktur Att strukturera upp tillsynsarbetet och göra det hållbart för framtiden Rickard Westling Agnes Cecilia Dresch Niklas Fridén

2 Orsak till arbetet Varför började arbetet?

3 UPPMÄRKSAMMADE BRISTER Gävle kommun

4 Hur fick vi resurser? Vad gjorde vi?

5 TILLSYNSPLAN Gävle kommun

6 Hur började vi? Väl på plats med anställd personal

7 Sortering av tillsynsärende i arkivet Gävle kommun

8 Gävle kommun Rutiner, rutiner och rutiner Skulle vi börja med att göra en hel rutin? Nej, vi gjorde per steg Mer verklighetsbaserad process. Utifrån respons ändrades rutin och utformning Resurser på rätt ställe Spar allt material från början!

9 Rutiner, rutiner och rutiner Gävle kommun

10 Ärendekontroll Gävle kommun

11 Gör vi rätt? Upp till bevis!

12 Besök några månader in! Gävle kommun

13 Förvånansvärt snäll kritik Gävle kommun

14 Handläggningsfrågor Processens uppbyggnad

15 Hur tillsynsprocessen ser ut Gävle kommun

16 Gävle kommun Mallar under processtegen Meddelande om tillsyn olovligt Meddelande om tillsyn ovårdat Lovföreläggande Kommunikation till åtgärd Meddelande om uppföljningsbesök Avsluta ärende vid rättelse Avsluta ärende när ingripande ej krävs Bygglovsbeslut i efterhand Byggsanktionsavgift Byggsanktionsavgift ÄPBL Föreläggande med genomförande

17 Gävle kommun Handläggningsverktyg Utredningar sparas som PM Tidsbegränsade lov, växtlighet angående ovårdad tomt, omfärgning av småhus, genomgång av propositioner från 1975 och framåt, uppställning av bilar, preskription mm. Särskilt värdefulla rättsfall sparas Lätt att hitta vid behov Prejudikat skrivs in som färdiga motiveringar i mallar Ortofoton i GIS Underlag vid avgörande av byggår

18 Handläggningsfrågor Djupdykning i processen och formaliteter

19 Gävle kommun Genomgång av processflödet mm.

20 Gävle kommun Oanmälda tillsynsbesök JO-kritik mot oanmälda tillsynsbesök (JO ) Beträda/Inte beträda fastigheten

21 Gävle kommun Avsluta ärenden Göm inte att ta ställning till 10:2 PBL. Jmfr liten avvikelse

22 Gävle kommun Genomgång av processflödet mm.

23 Gävle kommun Slutbesked vid tillsyn Kontroll av byggnation kunde ske efter färdigställande och slutbevis kunde därefter utfördas(se KR dom ). 9:10 ÄPBL: När byggherren har uppfyllt sina åtaganden enligt kontrollplanen och byggnadsnämnden inte funnit skäl att ingripa enligt 10 kap., skall nämnden utfärda ett bevis om detta (slutbevis). 10:34 PBL: Byggnadsnämnden ska med ett slutbesked godkänna att en eller flera åtgärder som avses i 3 ska anses slutförda och, i fråga om byggåtgärder, att byggnadsverket får tas i bruk, om byggherren har visat att alla krav som gäller för åtgärderna enligt lovet, kontrollplanen, startbeskedet eller beslut om kompletterande villkor är uppfyllda, och nämnden inte har funnit skäl att ingripa enligt 11 kap.

24 Gävle kommun Avgöra frågor om byggsanktionsavgift Avsluta tillsynsärenden när ingen avgift ska tas ut som vid rättelse. Ett delegationsuppdrag får inte omfatta befogenhet att avgöra frågor om byggsanktionsavgift.

25 Gävle kommun Slutbesked och byggsanktionsavgift MÖD Mål nr P Kravet på slutbesked fyller en självständig funktion. Ingen avgift för slutbesked om startbesked saknas.

26 Gävle kommun När upphör avgiftsbefriad rättelse? En byggsanktionsavgift ska inte tas ut om rättelse sker innan frågan om sanktion eller ingripande enligt detta kapitel har tagits upp till överläggning vid ett sammanträde med tillsynsmyndigheten(11:5 PBL). Delegationsbeslut om användningsförbud kunde inte jämställas med att fråga om sanktion eller ingripande hade tagits upp till överläggning vid ett sammanträde med tillsynsmyndigheten(se MÖD 2015-P 3047).

27 Gävle kommun Varsam med kommunikation! MÖD 2015-P Nämndens beslut är formulerat på ett sätt som är ägnat att uppfattas som bindande och tillsammans med upplysningarna i beslutet har det också en lydelse som kan medföra att det får verkan enligt sin lydelse. Med hänsyn till ovanstående måste därför beslutet kunna överklagas.

28 Gävle kommun Genomgång av processflödet mm.

29 Gävle kommun Paragrafhänvisning Vite dömdes ut trotts att nämnden hänvisat till 10:14 istället för 10:16 ÄPBL i ett föreläggande(se MMD 2013-P 4156).

30 Gävle kommun Ställningstagande om lov i föreläggande Byggnadsnämnden har ansetts skyldig att fatta beslut i bygglovsfrågan senast i samband med att nämnden utfärdar föreläggande att riva det olovligen uppförda(se RÅ 1995 ref. 36). Detta gäller om bygglov sökts i efterhand för det olovligen uppförda.

31 Gävle kommun Bilder tillräckligt precist Mark- och miljödomstolens mål P Nämnden hade preciserat vilka föremål som skulle forslas bort från tomten genom att bifoga bilder till beslutet.

32 Gävle kommun Ansökan om utdömande mm. En en ansökan om utdömande av vite är ett beslut(se MMD dom, Mål nr M ).

33 Tomten samt allmän plats Växtlighet mm

34 Gävle kommun Bestämmelsen uppdelning En tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer(8:15 PBL). Enligt prop. 2009/10:170 s 464 överensstämmer innehållet i 8 kap. 15 PBL med 3 kap. 17 ÄPBL första stycket med språkliga ändringar. Vidare framgår av KR dom, , att tomten inte hölls i vårdat skick fastän fastighetsägaren anordnat insynsskydd från angränsande väg och tomter genom att för många år sedan planterat träd, prydnadsbuskar och häckväxter.

35 Gävle kommun Omfattning av berörda marker Enligt 8 kap. 15 PBL ska tomter hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer. Det som gäller i fråga om vård och skötsel av en tomt enligt 15 ska i skälig utsträckning också tillämpas på allmänna platser och på områden för andra anläggningar än byggnader enligt 8 kap. 16 PBL.

36 Gävle kommun Omgivningens karaktär inverkar Enligt prop. 1985/86:1 s måste vi bedömning om vad som är en betydande olägenhet göras med urskiljning, med hänsyn bl. a. till de förhållanden som råder på platsen. I MÖDs dom, 2012-P 4796, framgår att områdets karaktär och förhållandena på orten måste beaktas vid bedömningen av vad som i det enskilda fallet är att betrakta som en betydande olägenhet. Toleransnivån kan alltså variera mellan olika platser.

37 Gävle kommun Vegetation - allmänt I MÖDs dom, 2012-P 4796, framgår att i praxis hade domstolarna haft en ganska snäv syn på vad som avsågs med betydande olägenhet i bestämmelsen med hänvisning till skrivelsen om att vegetationen inte fick tillåtas växa så hög att den i oacceptabel grad skuggade grannens tomt i prop. 1985/86:1 s 524.

38 Gävle kommun Vegetation - Skuggning I RÅ 1993 not. 521 som avsåg frågan huruvida en fastighetsägare kunde åläggas att ta bort störande växtlighet i form av 15 st m höga björkar i gränsen till en fritidsfastighet. Fastigheten skuggades delvis under stora delen av dagen. Trots det och inskränkt sikt mot havet innebar växtligheten inte en betydande olägenhet. I MÖDs dom, 2012-P 4796, framgår att av betydelse för prövningen är bl.a. i vilken omfattning skuggning sker och hur det aktuella området ser ut i övrigt. I den förhållandes sparsamma praxis som finns på området har domstolarna varit restriktiva med att bedöma skuggning från olika typer av vegetation som en betydande olägenhet med hänvisning till RÅ 1993 not. 521.

39 Gävle kommun Vegetation Skymd sikt I RÅ 1993 not. 521 som avsåg frågan huruvida en fastighetsägare kunde åläggas att ta bort störande växtlighet i form av 15 st m höga björkar i gränsen till en fritidsfastighet. Sikten mot havet begränsades av dungen. Trots det och skuggning stora delar av dagen innebar växtligheten inte en betydande olägenhet.

40 Gävle kommun Vegetation Nedskräpning, grenar och rötter över tomtgräns I MÖDs dom, 2014-P 9750, gällande en björk som fäller löv och skräpar ned, löv som skapar problem genom att stuprör och hängrännor blir tilltäppta, bedömdes ingen betydande olägenhet föreligga även fast björken innebar fler olägenheter som skuggning av uteplats, inträngande grenar i mark och i luften som riskerade skada grannens hus.

41 Gävle kommun Vegetation Fallande trän mm. I MMD dom, 2011-P 5962, ansågs det inte föreligga någon direkt risk för betydande olägenheter eller olycksfall på grund av exempelvis fallande träd. I MMD dom, 2011-P 4131, framgår att grenar från döda träd och buskar hade fallit utanför en tomtgräns och skadat parkerade fordon, varför tomten ej hölls i vårdat skick. Ägaren förelades därför, att senast ett visst angivet datum, ha tagit bort döda träd och buskar inom fastigheten, så att betydande olägenheter för omgivningen och trafiken inte uppkom och så att risken för olycksfall begränsades.

42 Gävle kommun Dagvatten från tomt Enligt prop. 1986/86:1 s måste vi bedömning om vad som är en betydande olägenhet göras med urskiljning, med hänsyn bl. a. till de förhållanden som råder på platsen. I kraftigt sluttande terräng är det t.ex naturligt att dagvatten från en högre belägen tomt i viss utsträckning rinner ner över lägre belägna tomter.

43 Gävle kommun Utfart från tomt Det framgår av prop. 1985/86:1 s 525 att bestämmelserna i punkt 4 om att en lämplig belägen utfart skall finnas och att kravet på framkomlighet för utryckningsfordon skall tillgodoses är av samma grundläggande karaktär. Av samma stycke framgår att bestämmelserna om inga olägenhet för trafiken i punkt 1-3 också alltid ska ställas.

44 Gävle kommun Skyddsplantering Enligt 8 kap. 15 PBL får byggnadsnämnden besluta att det ska planteras på tomten och att befintlig växtlighet på tomten ska bevaras, om det behövs för att uppfylla kraven i första stycket.

45 Gävle kommun Anordningar på tomter Krav på underhåll för ställas på anordningar som har tillkommit för att tomten ska uppfylla 8 kap. 9. Det kan gälla t ex. staket och stängsel enligt Didón et al. (2013 supplement 3, 5) PBL, en kommentar. Bestämmelserna ger, enligt prop. 1985/86:1 s 518, möjlighet att kräva exempelvis staket vid branta slänter samt stängsel eller andra anordningar vid simbassänger.

46 Tomter och allmän plats Fordon m.m. på tomter

47 Gävle kommun Skrotbilar på tomter Uppställda fordon kan ge en tomt ett ovårdat intryck och medföra betydande olägenheter för omgivningen. Det finns få rättsfall på området.

48 Gävle kommun Skrotbilar på tomter, forts. Kammarrättens i Stockholm mål Kammarrättens i Jönköping mål Mark och miljödomstolens mål P Kammarrättens i Göteborg mål Slutsats?

49 Gävle kommun Skrotbilar på tomter, forts. Före efter

50 Prövning av åtgärd med lov/startbesked Vad är det som prövas i tillsynsärendet?

51 När den anmälda byggnaden har bygglov Gävle kommun Överensstämmer byggnationen med bygglovet? MÖD 2016-P 5737 Ingen möjlighet att ta ut byggsanktionsavgift vid avvikelse från bygglovet. MÖD 2012-P 8564

52 När den anmälda byggnaden har bygglov Gävle kommun Enligt MÖD:s dom 2015-P 7514 är ett beslut om startbesked ett gynnande förvaltningsbeslut som vinner negativ rättskraft. Även MÖD:s dom 2016-P Innebär att om byggnationen utförts i enlighet med det underlag som lämnats vid ansökan eller anmälan kan inte byggnadens utformning eller omgivningspåverkan prövas på nytt i tillsynsärendet.

53 Byggnadsverk Som inte kräver bygglov

54 Gävle kommun MÖD P kap. 9 och 10 kap. 2 PBL. Byggnadsverk (1 kap. 4 PBL): en byggnad eller annan anläggning. Begreppet anläggning finns inte definierat i PBL eller PBF. I MÖD P konstaterade Mark- och miljööverdomstolen att termen anläggning omfattar de flesta konstruktioner i samhället, dock inte skyltar och ljusanordningar som regleras särskilt i PBL.

55 Gävle kommun MÖD P , forts. Domen får stora konsekvenser! Altaner och staket på prickmark Altaner kan medföra att byggrätten överskrids Placeringsbestämmelser i detaljplan 2 kap. 9 PBL betydande olägenhet

56 Gävle kommun MÖD P , forts. Kan konsekvenserna kringgås? Jfr byggnad får inte uppföras och marken får inte bebyggas MÖD P MÖD P MÖD P (MMD P )

57 Gävle kommun MÖD P , forts. 40 kvm stor och 2 m hög altan hade uppförts olovligt på prickmark ( byggnad får inte uppföras ). Byggrätten var förbrukad.

58 Plank När plank är staket och staket är plank

59 Plank eller staket, det är frågan? Gävle kommun Bedömning i det enskilda fallet Finns riktlinjer i rättsfall - Kammarrätten i Sundsvalls dom mål Kammarrätten i Värmdö mål MÖD 2014-P MÖD 2016-P 5353

60 Riktlinjer Gävle kommun Höjden: lägre än 120 cm = ej lovpliktig. Genomsiktlighet: över 50% genomsiktlighet = troligen inte lovpliktig. Dominerande intryck: längd och miljöpåverkan m.m. Talar för lovplikt.

61 Exempel från verksamheten Gävle kommun

62 Preskription Hos vem ligger bevisbördan?

63 Bevisbördan för preskription vid svartbyggen Finns ofta bevissvårigheter för tillsynsmyndigheten. Vore bra för tillsynsmyndigheten om bevisbördan låg på fastighetsägaren. Vem har bevisbördan? Gävle kommun

64 Gävle kommun Bevisbördan för preskription vid svartbyggen, forts. Kammarrättens i Göteborg dom : bevisbördan lades på fastighetsägaren. Kammarrättens i Sundsvall dom : bevisbördan lades på fastighetsägaren. MÖD P : bevisbördan vandrar mellan fastighetsägaren och tillsynsmyndigheten. Slutsats?

65 Ersättningsbyggnad Principiell rätt till återuppförande?

66 Gävle kommun Ersättningsbyggnad Departementschefen ansåg, till skillnad från utredningen, att återuppförande måste ske såväl planenligt som enligt de krav som kan ställas med stöd av 3 kap. PBL. Om detta i vissa fall medför att fastighetsägaren inte får återuppföra en i huvudsak likadan byggnad, skall i stället kompensation kunna utgå, om skadan är tillräckligt kvalificerad.

67 Tidigare löften Vad gäller om tidigare löften inte stämmer med nu gällande kunskaper?

68 Gävle kommun Tidigare löften Kammarrättens i Göteborg dom : Det av tidigare ordföranden i nämnden lämnade svaret kan inte ersätta en prövning i det enskilda ärendet och vikt kan inte fästas vid den tidigare ordförandens uttalande i frågan om bygglov.

69 Återvinningstationer Regler vid detaljplanens antagande gäller mm.

70 Gävle kommun Återvinningstationer MÖD P (återvinningstation) MÖD P (parkeringsplats)

71 Tips om ovårdad.se Gävle kommun

72 Enligt Justitieombudsmannen uttalande(jo 2010/11 s 549) kan man självfallet ha uppfattningen att tillämpningen av regler i enskilda fall ger otillfredsställande resultat. Allmänna åsikter av det slaget kan emellertid inte anföras som stöd för att bryta mot en entydig rättslig reglering. Tack för oss! Kontaktuppgifter Rickard.westling@gavle.se Agnes_cecilia.dresch@gavle.se Niklas.friden@gavle.se

Från kaos till struktur

Från kaos till struktur Från kaos till struktur Att strukturera upp tillsynsarbetet och göra det hållbart för framtiden Rickard Westling Niklas Fridén Prioritera rätt och arbeta effektivt i praktiken Vår resa från kaos till struktur!

Läs mer

Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012

Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012 2012-03-28 Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Frågor och svar till webbseminarium byggsanktioner och viten, 29 mars 2012 Fråga 1: I 58 anges att tiden för utdömande av byggsanktionsavgiften

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060105 DOM 2012-10-30 Stockholm Mål nr P 4796-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-05-04 i mål nr P 352-12, se bilaga A KLAGANDE Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter

DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV. Information om nya byggsanktionsavgifter DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Information om nya byggsanktionsavgifter NYA BYGGSANKTIONSAVGIFTER GÖR DET MYCKET DYRT ATT GLÖMMA BYGGLOV Plan- och byggförordningen PBF (2011: 338) 9 kap. 1-21 Den 2 maj 2011 ändrades

Läs mer

Byggnadsnämndernas tillsyn

Byggnadsnämndernas tillsyn Byggnadsnämndernas tillsyn Varför ska byggnadsnämnden bedriva tillsyn? Den byggda miljön bildar ramen för våra liv. Vi bor i hus och rör oss på gator och torg för att kunna ta oss mellan hemmet och arbetet,

Läs mer

Byggnadsnämndens tillsyn

Byggnadsnämndens tillsyn Byggnadsnämndens tillsyn Varför ska byggnadsnämnden bedriva tillsyn? Den byggda miljön bildar ramen för våra liv. Vi bor i hus och rör oss på gator och torg för att kunna ta oss mellan hemmet och arbetet,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2015-04-30 Stockholm Mål nr P 9750-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-10-17 i mål nr P 3252-14, se bilaga KLAGANDE Bygg-, miljö- och

Läs mer

Jävsnämnden

Jävsnämnden Jävsnämnden 2016-06-16 Jn 10 Säter 4:5, (Hundbadet) Tillsynsärende olovligt byggande: Förslag till beslut om byggsanktionsavgift.... 2 Jn 11 Säter 4:5 - Lov i efterhand för nedtagning av träd, plantering

Läs mer

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken

ENKLA ÄRENDEN. Det enkla ärendet i praktiken Det enkla ärendet i praktiken Vad ska ansökan om lov och anmälan innehålla? De ritningar, beskrivningar och andra uppgifter som behövs för prövningen ENKLA ÄRENDEN Handlingar som krävs för beslut om startbesked

Läs mer

DOM 2015-02-04 Stockholm

DOM 2015-02-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 DOM 2015-02-04 Stockholm Mål nr P 6087-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-06-17 i mål nr P 6629-13, se bilaga A KLAGANDE Tierps kommun,

Läs mer

Tillsyn - föreskrifter

Tillsyn - föreskrifter Tillsyn - föreskrifter PBL (Avkortad text) 11 kap. 5 En tillsynsmyndighet ska pröva förutsättningarna för och behovet av att ingripa eller besluta om en påföljd enligt detta kapitel, så snart det finns

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens son dödas

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall

Handläggare Datum Ärendebeteckning Catrin Thörnvall Handläggare Ärendebeteckning Catrin Thörnvall 2016-01-26 2016-0348 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetens adress: xxxxxxxxxxxxxxx Fastighetsägare: xxxxxxxxxxxxxxx Ärende:

Läs mer

Ingripanden enligt 11 kap PBL. Rickard Börlin

Ingripanden enligt 11 kap PBL. Rickard Börlin Ingripanden enligt 11 kap PBL Rickard Börlin BN:s tillsyn 11 kap PBL 9 föreläggandetyper 11:15-24 4 förbud 11:30-33 fortsatt arbete o användning av byggnadsverk Genomförande av åtgärder på ägarens bekostnad

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Byggnadsnämndens tillsyn 4 Vad är tillsyn? 5 Intervju med Margareta Yngvesson 6 Vad är syftet med tillsynen? 7 Vad har vi för nytta av tillsyn? 8 När

Läs mer

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det

Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det Behöver jag söka bygglov, rivningslov eller marklov? Bygglov så fungerar det När du vill bygga en ny byggnad eller bygga till måste du söka bygglov hos stadsbyggnadskontoret. Vid vissa andra ändringar

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060101 DOM 2018-12-13 Stockholm Mål nr P 1771-18 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-01-26 i mål nr P 4548-17,

Läs mer

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015

Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015 2015 Tillsynsplan enligt plan- och bygglagen 2015 Knivsta Kommun 2015-03-12 Handläggare: Christofer Mattsson BMN 2015/19 Bygg- och miljönämndens tillsynsplan enligt plan- och bygglagen för 2015 Tillsyn

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 3 november 2009 KLAGANDE Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad Box 8314 104 20 Stockholm MOTPART Kungsleden Skolfastigheter AB (tidigare motpart: KB

Läs mer

Översiktsplan. Utställning. Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini

Översiktsplan. Utställning. Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini Plan- och bygglagen i din vardag Plan och bygglagen är den lag i Sverige som reglerar samhällets krav på planering och byggande. Som medborgare

Läs mer

Ändringar i PBL som avser bygglov m.m. vid årsskiftet 2014/15

Ändringar i PBL som avser bygglov m.m. vid årsskiftet 2014/15 Ändringar i PBL som avser bygglov m.m. vid årsskiftet 2014/15 johan.hjalmarsson@regeringskansliet.se Innehåll Ökat utrymme för avvikelser Större möjligheter att godta planstridiga byggnadsverk Flexiblare

Läs mer

Tillsyn och påföljder 11 kap. PBL

Tillsyn och påföljder 11 kap. PBL En tillsynsmyndighet ska pröva förutsättningar för och behovet av att ingripa eller besluta om en påföljd enligt detta kapitel, så snart det finns anledning att anta att någon inte har följt en bestämmelse

Läs mer

Olovligt byggande och bygglov i efterhand

Olovligt byggande och bygglov i efterhand TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-05-17 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (6) Dnr: 2012BNS0398 Byggnadsnämnden Olovligt byggande och bygglov i efterhand Förslag till beslut 1. Med stöd av 11 kap. 51 plan-

Läs mer

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj.

Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. 46 Information 1. Redovisningen och informationen noteras. Bygglovchef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik för maj. Byggnadsnämnden föreslås notera redovisningen och informationen.

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

Information från Boverket. Josefin Hane

Information från Boverket. Josefin Hane Information från Boverket Josefin Hane Regeringsuppdrag Uppdrag att utreda ytterligare undantag från krav på bygglov samt se över kraven på anmälan Del 1 rapporterades 30 oktober 2017 Utreda förutsättningarna

Läs mer

Nedsättning ska kunna ske till hälften eller en fjärdedel.

Nedsättning ska kunna ske till hälften eller en fjärdedel. Promemoria 2012-09-05 Socialdepartementet Rättssekretariatet Patrik Lidin Telefon 08-405 34 80 E-post patrik.lidin@social.ministry.se Jämkning av en byggsanktionsavgift m.m. I. Förslag Dagens grunder för

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060205 DOM 2016-10-11 Stockholm Mål nr P 7069-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-07-27 i mål nr P 652-16, se bilaga A KLAGANDE 1. B B 2. M B MOTPART

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 30 Sammanträdesdatum Diarienummer 2011-11-08 BN 2011-250 Byggnadsnämnden 237 Kamraten 11, Hässleholm Olovligt byggande av uterum samt plank Beslut En byggnadsavgift motsvarande två

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060209 DOM 2014-03-24 Stockholm Mål nr P 9466-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-09-30 i mål nr P 2392-13, se bilaga KLAGANDE 1. D E 2. S

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

Övergripande best., 11 kap 5 PBL

Övergripande best., 11 kap 5 PBL Övergripande best., 11 kap 5 PBL En tillsynsmyndighet ska pröva förutsättningarna för och behovet av att ingripa eller besluta om en påföljd enligt detta kapitel, så snart det finns anledning att anta

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060208 DOM 2017-09-18 Stockholm Mål nr P 11146-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-11-29 i mål nr P 3260-16, se bilaga A KLAGANDE E S MOTPARTER 1.

Läs mer

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg

Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Information från Älvrummet 19 maj Beatrice Udén, Mari von Sivers, Sven Boberg Bakgrund PBL kommittén Får jag lov? Byggprocessutredningen Bygg helt enkelt! Miljöprocessutredningen Instansordningen Det har

Läs mer

HÄRDGROPEN 23 (Uppgift utelämnas) - Anmälan om ovårdad tomt

HÄRDGROPEN 23 (Uppgift utelämnas) - Anmälan om ovårdad tomt NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2016-02-17 NBF 2016-000319 1 (2) ANDLÄGGARE etra Norberg etra.norberg@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden HÄRDGROPEN 23 (Uppgift

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060304 DOM 2017-02-22 Stockholm Mål nr P 9353-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-09-23 i mål nr P 1135-16,

Läs mer

Punkt Beslut Delegat Ändring

Punkt Beslut Delegat Ändring 6.1.6 Beslut om avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220) område 6.1.7 Beslut om att sätta ned eller efterskänka avgift enligt taxa för tillsyn inom strålskyddslagens (1988:220)

Läs mer

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-31 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

4. Avgift fastställs till 57 231 kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för avgiften skickas separat.

4. Avgift fastställs till 57 231 kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige). Faktura för avgiften skickas separat. 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-24 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn BYGG 2014-000487 Bygglov för fasadändring av industribyggnad samt uppsättning av 3 st fasadskyltar och 2 st fristående skyltar och bygglov

Läs mer

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att:

Bygg- och miljöavdelningen föreslår bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden besluta att: Datum Dnr 2017-10-20 BYGG.2017.737 Peter Leeb peter.leeb@varmdo.se 08-570 483 95 Bygglovhandläggare/Miljöinspektör Tjänsteskrivelse SKÄRMARÖ 1:77: Byggsanktionsavgift för att utan bygglov och startbesked

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060110 DOM 2014-11-04 Stockholm Mål nr P 2337-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-12 i mål nr P 4406-13, se

Läs mer

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad.

tvåbostadshus. c) Tillbyggnad inom detaljplan av eneller d) Ny- eller tillbyggnad inom detaljplan av komplementbyggnad. 2017-02-28 1 (8) Tillhör miljö- och byggnämndens beslut 2017-02-28 47 Delegationsordning Miljö- och Byggnämndens Underlaget avser gällande regler per den 1 januari 2016. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen

Läs mer

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M

PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M PLAN- OCH BYGGLAGEN PBF M M Hammurabi, ca 2000 f kr. 229 Om en byggmästare bygger ett hus som faller samman och dödar ägaren så ska byggmästaren avrättas. 230 Om ägarens son dödas så ska byggmästarens

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Fredagen den 1 april 2016 kl. 08:30 10:00

Kommunkontoret, Bergsjö Fredagen den 1 april 2016 kl. 08:30 10:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Fredagen den 1 april 2016 kl. 08:30 10:00 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Martin

Läs mer

Tillhör myndighetsnämndens beslut

Tillhör myndighetsnämndens beslut Datum 1 (9) Tillhör myndighetsnämndens beslut 2011-06-09 187. Myndighetsnämndens beslut om delegering Med stöd av 6 kap 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap 6 plan- och bygglagen (PBL) beslutar myndighetsnämnden

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning

Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01. Innehållsförteckning Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Innehållsförteckning Nyheter i den nya plan- och bygglagen... 1 Innan ansökan om bygglov... 2 Efter det att du har fått bygglov... 2 Här nedan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900); SFS 2014:477 Utkom från trycket den 13 juni 2014 utfärdad den 5 juni 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om plan-

Läs mer

Promemoria. Vissa plan- och byggfrågor. Promemorians huvudsakliga innehåll

Promemoria. Vissa plan- och byggfrågor. Promemorians huvudsakliga innehåll S2013/4714/PBB Promemoria Vissa plan- och byggfrågor Promemorians huvudsakliga innehåll Plan- och bygglagen (2010:900) trädde i kraft 2011 och ersatte då den tidigare lagen (1987:10) med samma namn. Boverket

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L

SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-04-24 Handläggare Pia Laike Tel 046-359 58 43 E-post pia.laike@lund.se Byggnadsnämnden SOCKENKYRKAN 4 Förhandsbesked för uppförande av radhus Backgatan 3 L 2019-434 Sammanfattning Ansökan om förhandsbesked

Läs mer

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras.

Information. Byggnadsnämndens beslut. Beskrivning av ärendet. 37 Dnr 2015/BN Informationen och redovisningen noteras. 37 Dnr 2015/BN 0003 92 Information 1. Informationen och redovisningen noteras. Avdelningschef Martin Fahlman informerar om verksamheten och redovisar statistik. 38 Dnr 2016BNS0355/231 Utvändig ändring

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060306 DOM 2017-05-31 Stockholm Mål nr P 6762-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-07-06 i mål nr P 1495-16, se

Läs mer

DOM 2012-11-14 Stockholm

DOM 2012-11-14 Stockholm SVEA HOVRÄTT 060208 DOM 2012-11-14 Stockholm Mål nr P 6541-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-06-20 i mål nr P 1419-12, se bilaga A KLAGANDE E

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060308 2019-02-27 Stockholm Mål nr P 1075-19 Sid 1 (2) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr P 91-18, se bilaga A

Läs mer

GUSTAVSBERG 1:180: Kommunikation i bygg-, miljöoch hälsoskyddsnämndens ärende

GUSTAVSBERG 1:180: Kommunikation i bygg-, miljöoch hälsoskyddsnämndens ärende GUSTAVSBERG 1:180: Kommunikation i bygg-, miljöoch hälsoskyddsnämndens ärende Ditt ärende kommer att behandlas vid bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde 2018-04-24. Avdelningens förslag till

Läs mer

Lagändringar vid årsskiftet som berör bygglov, byggkontroll och tillsyn

Lagändringar vid årsskiftet som berör bygglov, byggkontroll och tillsyn 9 kap. 30 a Om den fastighet eller det byggnadsverk som åtgärden avser på grund av antagande av en detaljplan enligt denna lag eller äldre bestämmelser avviker från planen, får byggnadsnämnden i ett beslut

Läs mer

Temadag: Byggnadsnämndens tillsyn

Temadag: Byggnadsnämndens tillsyn Temadag: Byggnadsnämndens tillsyn Innehåll Tillsyn och påföljder, förutsättningar Utredning och handläggning Föreläggandetyper Typer av förbud Undvik handläggningsfel Rättspraxis Exempel Nya byggsanktionsavgifter

Läs mer

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar

Läs mer

Olika syften med olika ingripanden

Olika syften med olika ingripanden Olika syften med olika ingripanden Föreläggande, regleras i PBL Framåtsyftande, rätta till felaktighet Handlingsutrymme för BN, får Byggsanktionsavgift, regleras i PBL+PBF Bakåtsyftande, avgift för fel

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060306 DOM 2016-04-26 Stockholm Mål nr P 10682-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-11-13 i mål P 2259-15, se bilaga KLAGANDE H-LJ MOTPART 1. Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Regeringsuppdrag Ovårdade tomter och förfallna byggnader. Evelina Björk

Regeringsuppdrag Ovårdade tomter och förfallna byggnader. Evelina Björk Regeringsuppdrag Ovårdade tomter och förfallna byggnader Evelina Björk Regeringens uppdrag i korthet Utreda problemen med ovårdade tomter och förfallna byggnader i synnerhet i glesbygd Belysa problem att

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT 060104 DOM 2019-03-08 Stockholm Mål nr P 6741-18 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2018-06-19 i mål nr P 1456-18, se bilaga A PARTER Klagande Miljö-

Läs mer

MÖRTNÄS 1:196 Bygglov och startbesked i efterhand för komplementbyggnad

MÖRTNÄS 1:196 Bygglov och startbesked i efterhand för komplementbyggnad Datum Dnr 2014-08-12 BYGG.2014.300 119 Jan Casserstedt jan.casserstedt@varmdo.se 08-570 483 16 Bygglovhandläggare LARS GUNNAR BERTIL BERGLUND MÖRTNÄSVÄGEN 30 13936 VÄRMDÖ MÖRTNÄS 1:196 Bygglov och startbesked

Läs mer

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov

Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2017-05835-575 Sida 1 (5) Skolfastigheter i Stockholm AB SISAB Daniel Söder Box 47311 10074 Stockholm Beslut att bevilja tidsbegränsat bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas

Läs mer

Lena Karlsson, nämndsekreterare Kristofer Röjerås, bygglovhandläggare 13. Samhällsbyggnadskontoret, bygg och miljö Sala 18 februari 2013 kl. 09.

Lena Karlsson, nämndsekreterare Kristofer Röjerås, bygglovhandläggare 13. Samhällsbyggnadskontoret, bygg och miljö Sala 18 februari 2013 kl. 09. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Heby kommun kl 13.00 16.00 Beslutande Mats Jennische(m), ordförande Olof Nilsson(s), vice ordförande Lars Henriksson(fpl) Margaretha

Läs mer

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1

Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats, Skeppsskorpan 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Kindgren 2019-03-26 SBN 2019/0315 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2482 Bygglovsbeslut för tillbyggnad av enbostadshus samt rivning av tak över uteplats,

Läs mer

Beslut att bevilja bygglov

Beslut att bevilja bygglov Stadsbyggnadsnämnden Dnr 2016-08398-575 Sida 1 (5) Henrik Åkerblom, Lena Åkerblom Knäpparvägen 38 125 57 ÄLVSJÖ Beslut att bevilja bygglov Byggnadsarbetena får inte påbörjas förrän tekniskt samråd hållits

Läs mer

De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna.

De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna. Beddingestrand 2015-03-29 Motion Frank Rambris 4:33 Jag begär att hela styrelsen avgår. #1. De uppfyller inte sitt åtagande vad som gäller underhåll av vägarna. Jag har påpekat nedan varje år. Det är samfällighets

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060108 DOM 2013-11-26 Stockholm Mål nr P 7862-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-02 i mål nr P 257-13, se bilaga

Läs mer

Solsidan 55:11 (Dragarstigen 4) Anmälan om olovligt uppförd komplementbyggnad m.m.

Solsidan 55:11 (Dragarstigen 4) Anmälan om olovligt uppförd komplementbyggnad m.m. 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-07 B 2015-001398 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Solsidan 55:11 (Dragarstigen 4) Anmälan om olovligt uppförd komplementbyggnad m.m. Förslag till beslut 1. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2017-11-24 Stockholm Mål nr P 2322-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-02-17 i mål nr P 6654-16, se bilaga A PARTER Klagande 1.

Läs mer

Verktygslådan. Förebyggande insatser Ingripanden mot kontrollanter och KA Förelägganden Viten Förbud Anteckning i fastighetsregistret

Verktygslådan. Förebyggande insatser Ingripanden mot kontrollanter och KA Förelägganden Viten Förbud Anteckning i fastighetsregistret Verktygslådan Förebyggande insatser Ingripanden mot kontrollanter och KA Förelägganden Viten Förbud Anteckning i fastighetsregistret Verktygslådan forts. Rättelse på försumligs bekostnad Handräckning från

Läs mer

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor

Välkomna. - Hur ska ett föreläggande utformas, praxis - Diskussion, frågor Välkomna Dagens program - Info från FSB - Vad är tillsyn, varför är det viktigt och vad är på gång i vårt län? - Inomhusluft kopplat till OVK - FIKA - Från tillsynsobjekt till aktiv tillsyn exempel från

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060104 DOM 2017-10-27 Stockholm Mål nr P 3764-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-03-31 i mål nr P 4789-16, se bilaga

Läs mer

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra

Bygglov Det krävs vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av en byggnad än tillbyggnad. Bygglov krävs även för andra Lov & anmälan Bygg-, rivnings- och markåtgärder kan delas in i tre kategorier: åtgärder som kräver bygglov, rivningslov eller marklov, åtgärder som kräver anmälan och åtgärder som varken kräver lov eller

Läs mer

FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Miljö- och byggnadsnämnden 14 oktober 2015. MOB Dnr MB 2015-164

FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Miljö- och byggnadsnämnden 14 oktober 2015. MOB Dnr MB 2015-164 FILIPSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 14 oktober 2015 MOB Dnr MB 2015-164 Fastighet: Båren 1:19 Adress: Lerviks Gård 1, Filipstad Sökande: Alf Olsson

Läs mer

Staket, plank och murar

Staket, plank och murar Staket, plank och murar Information och råd för uppförande av staket, plank och murar i Tomelilla kommun Bygglovspliktigt Enligt 9 kap 8 i Plan- och Bygglagen (PBL), krävs det bygglov för att uppföra plank

Läs mer

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN RIKTLINJER FÖR OCH INFORMATION OM HANDLÄGGNING AV OLOVLIGT UPPFÖRDA BYGGNADER I VÅRGÅRDA KOMMUN ANTAGEN AV MILJÖNÄMNDEN 2005-10-13 98 MILJÖNÄMNDEN Riktlinjer för och information om handläggning av olovligt

Läs mer

MOTPARTER i Timrå kommun

MOTPARTER i Timrå kommun Beslut Sida 1 av 6 KLAGANDE Tanja Levin Lundevägen 8 Jonny Levin Lundevägen 8 Kamilla Bäckström Lundevägen 17 Kenn Östman Klaman Lundevägen 17 Fredrik Berggren Lundevägen 15 Marie Nordqvist Lundevägen

Läs mer

Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014.

Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014. Datum: 2015-01-30 Sidnr 1 av 10 Frågor av utredningskaraktär inkomna i chatt vid websändningen onsdagen den 18 juni 2014. FRÅGA 1: Kan man söka bygglov för nybyggnad och samtidigt göra en anmälan om 15

Läs mer

DOM 2013-05-15 Stockholm

DOM 2013-05-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060206 2013-05-15 Stockholm Mål nr P 98-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-12-06 i mål nr P 2592-12, se bilaga A KLAGANDE Byggnadsnämnden

Läs mer

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun

Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun 1 (10) Delegeringsordning enligt PBL, Miljö- och byggnadsnämnden, Markaryds kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2017-03-13, 32. Med stöd av 6 kap. 33 och 34 kommunallagen samt 12 kap. 5-6 plan-

Läs mer

Kallelse. Jävsnämnden kallas till sammanträde Page 1 of 6. Plats och tid Rådhuset, Festsalen 15:00-17:00. Ordförande Pia Jansson (M)

Kallelse. Jävsnämnden kallas till sammanträde Page 1 of 6. Plats och tid Rådhuset, Festsalen 15:00-17:00. Ordförande Pia Jansson (M) Jävsnämnden kallas till sammanträde 2018-02-12 Plats och tid Rådhuset, Festsalen 15:00-17:00 Ordförande Pia Jansson (M) Förhinder anmäls till javsnamnden@gavle.se Page 1 of 6 1. Upprop och val av justerare/justeringstid:

Läs mer

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL 20xx-xx-xx Tjänsteskrivelse Åtgärdsföreläggande Diarienummer: 0000-000 Ärendet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Byggherren/Ägaren/ : namn Byggherrens/Ägarens/ person/organisationsnr: Förslag till

Läs mer

Bygglov/anmälan

Bygglov/anmälan Bygglov/anmälan 2016-11-24 Plan- och bygglagen, PBL (2010:900) och Plan- och byggförordningen, PBF (2011:338) reglerar byggnation. Vad kräver lov? Bygga nytt Bygga till Ändra användning Färga om hus Byta

Läs mer

Gubbängen 1:1, Tallkrogen

Gubbängen 1:1, Tallkrogen Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Bygglovsavdelningen Sida 1 (16) 2014-09-18 Handläggare Isra Hussein Telefon 08-508 27 150 Till Stadsbyggnadsnämnden Ansökan om bygglov för uppförande av 30 meter

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2014-09-09 Stockholm Mål nr P 2118-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-02-12 i mål nr P 4550-13, se bilaga KLAGANDE 1. A A

Läs mer

Delegationsordning Byggnadsnämnden

Delegationsordning Byggnadsnämnden Delegationsordning Byggnadsnämnden Antagen av Byggnadsnämnden 2015-03-24 40 Reviderad 2015-08-25 108 Gäller fr.o.m. 2015-09-01 1 Innehållsförteckning Syfte... 3 Delegation... 3 Delegationsförbud... 4 Anmälan

Läs mer

Riktlinje för vård av byggnader och tomter i Strömsunds kommun

Riktlinje för vård av byggnader och tomter i Strömsunds kommun Titel: Riktlinje för vård av byggnader och tomter 1 (7) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 3.0 Fastställd: MBN 2017-05-11, 58 Uppdateras: 2019 Riktlinje för vård av byggnader och tomter

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 10 november 2011 KLAGANDE AA MOTPARTER 1. BB 2. CC 3. Byggnadsnämnden i Landskrona kommun 261 80 Landskrona ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni

Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni Bygg- och miljönämndens delegationsordning fastställd den 14 juni 2011 45 Bilaga B Plan och byggfrågor Författning PBL 9 kap. Delegat PBL 9 kap. 2 första stycket 1 och 2 Nybyggnad av en- eller tvåbostadshus

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060205 DOM 2013-03-27 Stockholm Mål nr P 8537-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-09-12 i mål nr P 1563-12, se bilaga KLAGANDE 1. J

Läs mer

TILLSYNSPLAN 2015-2018

TILLSYNSPLAN 2015-2018 TILLSYNSPLAN 2015-2018 Perstorps kommun Antagen av Byggnadsnämnden 2015-08 -27 99 Byggnadskontoret 2015-08-12 Inledning Byggnadsnämnden ansvarar för frågor om lov, besked, tillsyn och vid delegation även

Läs mer

Alltför många detaljplanebestämmelser

Alltför många detaljplanebestämmelser Alltför många detaljplanebestämmelser saknar stöd i lag är otydliga Eidar Lindgren Institutionen för fastigheter och byggande, Fastighetsvetenskap, KTH 2012-11-15 Innehåll Principer för formulering av

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer

Ovårdade tomter & förfallna byggnader. Natalia Bielak Arenskogh Bygglovshandläggare / Byggnadsinspektör

Ovårdade tomter & förfallna byggnader. Natalia Bielak Arenskogh Bygglovshandläggare / Byggnadsinspektör Ovårdade tomter & förfallna byggnader Natalia Bielak Arenskogh Bygglovshandläggare / Byggnadsinspektör Boverkets referensgrupp De problem som vi ansåg var de största: o Ärenden kör fast o Svårigheter med

Läs mer

DOM 2013-11-13 Stockholm

DOM 2013-11-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060206 DOM 2013-11-13 Stockholm Mål nr P 8517-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-27 i mål P 1541-13,

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060102 2017-09-04 Stockholm Mål nr P 3863-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-04-10 i mål nr P 658-17, se bilaga

Läs mer