Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång?"

Transkript

1 Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång?

2 - 1 - Jag kan inte! Om ett barn har inlärningssvårigheter och det går trögt i skolan, har barnet enligt lagen om grundläggande utbildning rätt att omedelbart få stöd i sina studier. Stödåtgärderna förhindrar att elevens självförtroende och vilja att lära sig försämras. Läraren har ansvaret för planeringen av stödåtgärderna och samarbetar med föräldrarna. Det är kommunen som bestämmer om stödåtgärdena i enlighet med sina föverkrifter. Det är i allmänhet kommunen som ordnar undervisningen, och kommunens beslutsfattare anvisar pengar för stödet till elevens lärande och skolgång. Kommunen får pengar av staten för undervisningen. Vem hjälper? I skolan arbetar många sakkunniga. Var och en av dem har sin egen uppgift när det gäller att stöda eleven. Hemmets och skolans gemensamma mål är att säkerställa att eleven lär sig och mår bra. Ta genast kontakt med läraren om du är oroad över ditt barns lärande eller skolgång. Läraren Skolpsykologen Specialläraren, specialbarnträdgårdsläraren Elevhandledaren Hälsovårdaren skolläkaren Rektorn Skolkuratorn Berätta också om du är trött själv och inte orkar stöda ditt barn. För att få hjälp; ta kontakt med familjerådgivningsbyrån eller hälsovårdscentralen.

3 - 2 - Elevvården I skolorna fungerar olika elevvårdsgrupper. Dessa grupper följer upp och bedömer skolans, klassens och elevens välbefinnande och förutsättningar för lärande. I grupperna kan ingå t.ex. skolans rektor, hälsovårdare, skolpsykolog, skolkurator, elevhandledare, speciallärare, lärare och skolläkare. Elevvårdsarbetet utförs i samarbete med eleven och föräldern. Barnets bästa är alltid den viktigaste faktorn i alla frågor. Elevvårdsarbetet garanterar att barnet eller föräldern inte blir ensamma med svåra frågor och att läraren får stöd av de övriga experterna i sitt arbete. Det är viktigt att föräldrarna, informerar skolan om olika faktorer som påverkar barnets skolgång. På detta sätt blir det möjligt att tillsammans ingripa i omständigheter som hindrar lärandet. Skolan underrättar föräldrarna då ett ärende som gäller deras eget barn behandlas inom elevvårdsarbetet. De får delta i mötet om de vill. Elevvård är all verksamhet i skolan som främjar elevens larande fysisk hälsa psykisk hälsa social välfärd Alla elevvårdstjänster är avgiftsfria för eleven.

4 - 3 - Vem kan man kontakta? Jag är ensam. Jag är mobbad. Jag är dum, jag kan inte. Mamma och pappa ska skilja sig. Jag vill göra mig själv illa. Jag blir arbetslös när jag blir stor. Jag är tjock och ful. Jag ser inte ända fram till tavlan. Läraren, specialläraren och rektorn hjälper i ärenden som gäller barnets lärande. Hänvisar eleven vid behov till andra sakkunniga. Elevhandledaren ger hjälp i frågor som gäller studierna och fortsatta studier. Skolkuratorn hjälper med färdigheter i samband till beteendet, kompisrelationerna, familjen och känslolivet. Skolhälsovårdaren sköter frågor som gäller hälsan och hänvisar eleven vid behov till läkaren. Skolpsykologen stöder eleven, om han eller hon har svårigheter i känslolivet eller skolgången.

5 - 4 - Stöd efter behov En elev har rätt att få allmänt stöd, intensifierat stöd och särskilt stöd för lärandet och skolgången då han eller hon behöver det. I dag talar man om trestegsstödet. Det allmänna stödet är den lättaste formen av stöd som alla elever får om de råkar ut för små svårigheter. Fler stödåtgärder sätts in efter behov. Syftet med stödet är att förhindra att problemen blir större och hopar sig. Det särskilda stödet är den starkaste formen av stöd. Endast i en tillräckligt liten grupp kan läraren stöda och lyssna på eleven individuellt. En grupp borde alltid göras mindre, om det finns elever som behöver mer handledning och stöd i gruppen. Elevens lärande kan också stödas med kompanjonlärare. Då undervisas gruppen av två lärare samtidigt. Trestegsstödet Eleven behöver tillfälligt en eller två stödformer, t.ex. före ett prov. Allmänt stöd Eleven behöver regelbundet flera olika stödformer. Intensifierat stöd Lärostoffet för en elev kan vid behov individualiseras (underslättas). I regel behöver eleven i så fall specialundervisning. Särskilt stöd Exempel på stödåtgärder: stödundervisning, kompanjonlärare, mindre undervisningsgrupper, intensifierad elevhandledning specialundervisning på deltid vid lindriga inlärningssvårigheter, differentiering och specialundervisning för elever som behöver särskilt stöd. Mer information om de olika stödformerna finns exempelvis på kommunernas och skolornas egna webbplatser.

6 - 5 - Systematiskt stöd I handlingar som gäller stödet för lärandet antecknas vilka stödåtgärder och hur mycket stöd eleven får. Hand lingarna görs upp tillsammans med eleven och vårdnadshavaren. Förverkligande av stödåtgärderna följs upp och utvärderas regelbundet. Föräldern övervakar elevens rättigheter. Han eller hon följer upp hur de antecknade stödåtgärderna förverkligas och om skolan får tillräckligt med resurser för att ordna dem. Handling Elevvårdsdokumentation Ett skriftligt dokument om behandlingen av ärendet i elevvårdsgruppen. Pedagogisk bedömning Bedömning av behovet av intensifierat stöd. Plan för lärande Plan för hur det intensifierade stödet ska ordnas. Pedagogisk utredning Utredning över vilket intensifierat stöd eleven får och över elevens behov av särskilt stöd. Görs upp innan särskilt stöd inleds och då beslut om särskilt stöd ändras. Beslut om särskilt stöd Beslut om av särskilt stöd för eleven. Individuell plan för hur undervisningen ska ordnas IP Plan för genomförandet av det särskilda stödet. Den väsentligaste informationen Åtgärder som överenskommits om eleven i ärendet och motiveringarna till dem. Det allmänna stödet som eleven redan får. Varför behöver eleven effektivare stöd för lärandet och skolgången? Bedömning av hur eleven borde stödas. Det dokumenterade stöd som ges eleven under intensifierat stöd. Övervakning och utvärdering av genomförandet av stödet. Det intensifierade stöd som eleven redan får. Varför behöver eleven särskilt stöd, som är en starkare stödform? Vilket slag av stöd behöver eleven och hur mycket? Hur ska stödet ordnas? Beslut om elevens huvudsakliga undervisningsgrupp, eventuella tolknings- och biträdestjänster samt om andra stödtjänster och undervisning som avviker från (individualisering) allmänundervisningen. Vårdnadshavaren kan söka ändring i beslutet genom besvär hos regionförvaltningsverket. Om sökandet av ändring gäller tolknings- och biträdestjänster och andra tjänster som avses i 31 i lagen om grundläggande utbildning, ska ändring sökas hos förvaltningsdomstolen. Beskrivning av förverkligande av der särskilda stödet. Avvikelser från den vanliga undervisningen och de vanliga undervisningsarrangemangen. IP:n ska granskas vid behov dock minst en gång per år. Lagen om grundläggande utbildning och Grunderna för läroplanen ( 16 17, 30 32, 40 41) Bestämmelser om undervisningsgruppernas storlek i förordningen om grundläggande utbildning

7 - 6 - Också såhär kan eleverna stödas i skolan Skolans klubbverksamhet = fritidsverksamhet som ordnas i skolan och stöder läroplanens målsättningar. Undervisning som inte är bunden till årskurserna = eleven studerar ett läroämne efter ett eget studieprogram exempelvis i stället för att ta om en klass. Känner du till detta? Flexibel grundläggande utbildning = avsedd för elever i årskurserna 7 9 som underpresterar eller har brist på skolmotivation. Eleverna är ofta inte intresserade av fortsatt utbildning eller arbetslivet. Påbyggnadsundervisning (den s.k. tionde klassen ) = målet är att erbjuda eleven positiva inlärningsupplevelser och stärka hans eller hennes självständighet, ansvarsfullhet och självkännedom. Påbyggnadsundervisningen förbättrar elevens förutsättningar för fortsatta studier. Haltar stödåtgärderna? Om du anser att ditt barn inte får tillräckligt stöd eller att undervisningen inte har ordnats på det sätt som lagen föreskriver har du som förälder rätt att ställa frågor om de stödåtgärder som ordnats för ditt barn och om hur dessa genomförs. Diskutera alltid först med läraren eller rektorn i skolan och vid behov med utbildningsarrangören. Om stödåtgärderna inte vidtas trots diskussioner kan du avgiftsfritt lämna ett klagomål till regionförvaltningsverket, riksdagens justitieombudsmannen eller justitiekansler. Anvisningar för inlämning av klagomål hittar du med hjälp av länkarna på nästa sida. Av de handlingar som gäller ditt barn kan endast beslut om särskilt stöd överklagas. Du hittar besvärsanvisningarna i beslutet om särskilt stöd.

8 - 7 - Vi hjälper tillsammans barnet att växa! Hemmet Sörjer för barnets grundläggande trygghet och välmående Ansvarar för barnets fostran Ansvarar för barnets skolgång Skolan Ansvarar för att undervisa eleven Ansvarar för fostran av eleven som en medlem i skolgemenskapen Surfa på webben och ta del av informationen! Regionförvaltningsverkens kontaktinformation och kontaktinformationen för de personer som svarar för rättsskyddsärenden inom utbildningsväsendet finns på regionförvaltningsverkens webbplatser. Klagomål hos riksdagens justitieombudsman Avgöranden på webben Termer i skolspråket (på finska) Samarbete skapas genom dialog och möten Undervisning som inte är bunden till årskurserna Flexibel grundläggande undervisning opetuksen_tukea/yhteistyo_joustavassa_perusopetuksessa Påbyggnadsundervisning Klubbverksamhet

LukiMat Informationstjänst

LukiMat Informationstjänst LAG OM GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 21.8.1998/628 4 Skyldighet att ordna grundläggande utbildning och förskoleundervisning (23.12.1999/1288) 11 Undervisningens innehåll 14 Timfördelning och grunderna för läroplanen

Läs mer

Den trygga inlärningsstigen. Information till vårdnadshavare och till dem som arbetar med barn

Den trygga inlärningsstigen. Information till vårdnadshavare och till dem som arbetar med barn Porvoo - Borgå Utbildning Den trygga inlärningsstigen Information till vårdnadshavare och till dem som arbetar med barn Den trygga och enhetliga inlärningsstigen I Borgå vill man trygga barn och ungdomars

Läs mer

Stöd för lärande och skolgång - Läroplansrevidering

Stöd för lärande och skolgång - Läroplansrevidering Stöd för lärande och skolgång - Läroplansrevidering Stödet för lärande och skolgång innefattar både lösningar för skolan som helhet och för enskilda elever i behov av stöd. Varje elev i grundskolan har

Läs mer

Anvisningar för användningen av de nya pedagogiska blanketterna

Anvisningar för användningen av de nya pedagogiska blanketterna Anvisningar för användningen av de nya pedagogiska blanketterna Nationella utvecklingsdagar för specialundervisning 21-22.4.2016 Christina Anderssén Utbildningsstyrelsen Pedagogiska modellblanketter Tre

Läs mer

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!!

!!!!!!!!!!Välkommen!!!!!!!!!till!!!!!!!!!!!Svenska!samskolan!!!!!!!!i!!!!!!!!!!!Tammerfors!! Välkommen till Svenskasamskolan i Tammerfors 1 Välkommentillskolanihöst Attbörjaskolanärenstorhändelsebådeförbarnetochförfamiljen.Enspännandeochnytidbörjar.Imånga familjerfunderarmanombarnetkanalltdetsomkrävsavenlitenskolelev.grundskolanharändratmycketpå

Läs mer

Eleven studerar enligt verksamhetsområde

Eleven studerar enligt verksamhetsområde Utbildningsanordnare INDIVIDUELL PLAN FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ORDNAS (IP) Eleven studerar enligt verksamhetsområde Sekretessbelagd Offentlighetslagen 24 1 mom. punkt 30 1. BASUPPGIFTER Elevens namn

Läs mer

Grundläggande utbildningen i Åbo 2015

Grundläggande utbildningen i Åbo 2015 Grundläggande utbildningen i Åbo 2015 Åbo stads bildningssektorn Bilder: Bildarkiv för Åbo stads bildningssektor och pixhill.com 2 Innehåll Bästa vårdnadshavare... 4 Läroplikt... 4 Skolor...4 Den grundläggande

Läs mer

1. LÄROPLANEN 1.2 Läroplanens innehåll 2. UTGÅNGSPUNKTER FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ANORDNAS 2.3 Anordnandet av den grundläggande utbildningen 3.

1. LÄROPLANEN 1.2 Läroplanens innehåll 2. UTGÅNGSPUNKTER FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ANORDNAS 2.3 Anordnandet av den grundläggande utbildningen 3. 1. LÄROPLANEN 1.2 Läroplanens innehåll 2. UTGÅNGSPUNKTER FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ANORDNAS 2.3 Anordnandet av den grundläggande utbildningen 3. UTGÅNGSPUNKTERNA FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA GENOMFÖRAS

Läs mer

STÖDFORMER FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG

STÖDFORMER FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG STÖDFORMER FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG Denna sammanställning av stödformerna har gjorts av Pia Vataja. Den som vill läsa mera, hänvisas till grunderna för grundskolans läroplan. Den finns på: www.oph.fi/lagar_och_anvisningar/laroplans-_och_examensgrunder/grundlaggande_utbildningen

Läs mer

Elevvårdsplan för elevvården i Hangöby skola

Elevvårdsplan för elevvården i Hangöby skola Hangöby skola Elevvårdsplan för elevvården i Hangöby skola Med elevvård avses främjande och upprätthållande av elevens goda lärande, goda fysiska och psykiska hälsa och sociala välbefinnande samt verksamhet

Läs mer

HANDLEDNINGSPLAN VID SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS. 1 Handledning. 1.1 Alla handleder. 1.2 Vad säger läroplanen om handledning?

HANDLEDNINGSPLAN VID SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS. 1 Handledning. 1.1 Alla handleder. 1.2 Vad säger läroplanen om handledning? HANDLEDNINGSPLAN VID SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS 1 Handledning 1.1 Alla handleder Alla lärare har som uppgift att handleda eleverna i de olika läroämnena, att hjälpa eleverna att utveckla sina färdigheter

Läs mer

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt?

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt? Förlängd läroplikt Vem omfattas av förlängd läroplikt? Eftersom beslut om förlängd läroplikt har fattats på mycket olika grunder och den relativa andelen elever med förlängd läroplikt varierar mellan olika

Läs mer

Pedagogisk handbok för grundläggande utbildning i Kronoby kommun

Pedagogisk handbok för grundläggande utbildning i Kronoby kommun Pedagogisk handbok för grundläggande utbildning i Kronoby kommun Innehållsförteckning INLEDNING... 1 1. DEN TREDELADE STRATEGIN... 3 2. STÖDFORMER... 5 2.1. Allmänt stöd... 5 2.1.1. Differentiering...

Läs mer

Anordnare av förskoleundervisning INDIVIDUELL PLAN FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ORDNAS (IP)

Anordnare av förskoleundervisning INDIVIDUELL PLAN FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ORDNAS (IP) Anordnare av förskoleundervisning INDIVIDUELL PLAN FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ORDNAS (IP) Sekretessbelagd Offentlighetslagen 24 1 mom. 30 punkten 1. BASUPPGIFTER Barnets namn Födelsedatum Förskoleenhet

Läs mer

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd

KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG. 7.1 Principerna för stöd KAPITEL 7 STÖD FÖR LÄRANDE OCH SKOLGÅNG 7.1 Principerna för stöd Det finns tre nivåer av stöd: allmänt, intensifierat och särskilt stöd. En elev kan få stöd på endast en nivå åt gången. Stödformer som

Läs mer

BILAGA: Ändringar i läroplanen för den grundläggande utbildningen på svenska i Esbo, kap. 8 Elevvård

BILAGA: Ändringar i läroplanen för den grundläggande utbildningen på svenska i Esbo, kap. 8 Elevvård BILAGA: Ändringar i läroplanen för den grundläggande utbildningen på svenska i Esbo, kap. 8 Elevvård 8 Elevvård Med elevvård avses främjande och upprätthållande av elevens goda lärande, goda fysiska och

Läs mer

LAGSTIFTNING GÄLLANDE SPECIALUNDERVISNING

LAGSTIFTNING GÄLLANDE SPECIALUNDERVISNING LAGSTIFTNING GÄLLANDE SPECIALUNDERVISNING SKOLLAGSTIFTNING November 2011 Lag om grundläggande utbildning 1998/628 samt uppdatering av den Nedan följer lagparagrafer och förordningar som berör elevens rätt

Läs mer

HANDBOK FÖR ORDNANDE AV STÖD OCH ELEVVÅRD

HANDBOK FÖR ORDNANDE AV STÖD OCH ELEVVÅRD HANDBOK FÖR ORDNANDE AV STÖD OCH ELEVVÅRD 2015 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING TRESTEGSMODELLEN... 5 En god skoldag... 6 ALLMÄNT STÖD... 7 INTENSIFIERAT STÖD... 8 Pedagogisk bedömning... 8 Plan för lärande... 8

Läs mer

Stöd i skolan. ett sätt att lyckas

Stöd i skolan. ett sätt att lyckas Stöd i skolan ett sätt att lyckas Den här foldern är till för dig som har barn i grundskolan. Här kan du läsa om vilka möjligheter som finns för elever som är i behov av stöd, och hur skolorna arbetar

Läs mer

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD

HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD HANDLEDNINGSPLAN FÖR NÄRPES STAD Syfte och mål Syftet med denna plan är att skapa gemensamma verksamhetsförutsättningar och principer för ordnande av handledning. Detta grundar sig på respekt för den handleddes

Läs mer

LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL

LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL 1 LÄROPLANEN I ETT NÖTSKAL Innehåll Förbundet Hem och Skola i Finland rf. 2016 Denna broschyr utgår ifrån Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014 och Utbildningsstyrelsens

Läs mer

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016

Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Namn Kapellby skola: Förskolans läroplan 2016 Kommun Lappträsk Skola Kapellby skola Träder i kraft Innehållsförteckning 1. Uppgörandet, uppföljningen och utvecklingen

Läs mer

Ändringar och kompletteringar av grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen

Ändringar och kompletteringar av grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen Utbildningsstyrelsen Ändringar och kompletteringar av grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen FÖRESKRIFT 29.10.2010 DNR 50/011/2010 Innehåll 1. LÄROPLANEN... 3 1.2 LÄROPLANENS INNEHÅLL...

Läs mer

Donnerska skolans elevvårdsplan

Donnerska skolans elevvårdsplan Donnerska skolans elevvårdsplan 2016 2017 Innehåll Bakgrund... 3 Totala behovet av elevvård och tillgängliga elevvårdstjänster... 3 Den gemensamma elevvården och tillvägagångssätt... 3 Ordnandet av individuell

Läs mer

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård

BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård BILAGA: Ändringar i gymnasiets läroplan på svenska i Esbo gällande studerandevård Studerandevård Studerandevården är en allt viktigare del av gymnasiets grundverksamhet. Med studerandevård avses främjande

Läs mer

Tillsammans för elevernas bästa

Tillsammans för elevernas bästa Tillsammans för elevernas bästa En fallstudie om olika aktörers upplevelser av yrkesövergripande samarbete inom elevvården i en kommun Pro gradu-avhandling i pedagogik Johanna Eriksson & Helena Sahlberg

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ändringar och kompletteringar av grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen samt ändringar och kompletteringar av Ingå läroplans grunder 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. LÄROPLANEN... 4 1.2

Läs mer

Elevvård inom Lahtis stadsgrundläggan de utbildning

Elevvård inom Lahtis stadsgrundläggan de utbildning Elevvård inom Lahtis stadsgrundläggan de utbildning Teckningen gjord av IitaUlmanen Elevvården Under elevvård förstås omsorg om elevernas inlärningsförmåga samt deras psykiska, fysiska och sociala välmående.

Läs mer

ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR I LÄROPLANER FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN I RASEBORGS STAD 2011 Med ändringar i elevvården 2014

ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR I LÄROPLANER FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN I RASEBORGS STAD 2011 Med ändringar i elevvården 2014 ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR I LÄROPLANER FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN I RASEBORGS STAD 2011 Med ändringar i elevvården 2014 Fastställd i Raseborgs bildningsnämnd 5.6.2014 1 Justeringar i enlighet

Läs mer

ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2010

ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2010 ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2010 Föreskrifter och anvisningar 2011:20 Föreskrifter och anvisningar 2011:20 Utbildningsstyrelsen Ändringar

Läs mer

Ändringar och kompletteringar av läroplanen för den grundläggande utbildningen i Jakobstad

Ändringar och kompletteringar av läroplanen för den grundläggande utbildningen i Jakobstad Ändringar och kompletteringar av läroplanen för den grundläggande utbildningen i Jakobstad 2011 FÖRESKRIFT 29.10.2010 DNR 50/011/2010 GODKÄND I BILDNINGSNÄMNDENS SVENSKA SEKTION 61/22.6.2011 INNEHÅLL 1.

Läs mer

SKOLAS ELEVVÅRDSPLAN

SKOLAS ELEVVÅRDSPLAN SKOLAS ELEVVÅRDSPLAN 2016-2017 Fastställd 1.4.2016 Elevvården är en viktig del av verksamhetskulturen i den grundläggande utbildningen och hänger nära samman med skolans fostrings- och undervisningsuppdrag.

Läs mer

Elevens rättigheter. Vasa 13.4.2013. Thomas Sundell. Jurist Svenskspråkiga serviceenheten för undervisningsväsendet

Elevens rättigheter. Vasa 13.4.2013. Thomas Sundell. Jurist Svenskspråkiga serviceenheten för undervisningsväsendet Elevens rättigheter Vasa 13.4.2013 Thomas Sundell Jurist Svenskspråkiga serviceenheten för undervisningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenskspråkiga serviceenhet för undervisningsväsendet 16.4.2013

Läs mer

Individuellt inriktad elevhälsa

Individuellt inriktad elevhälsa Individuellt inriktad elevhälsa Helsingfors 4.11.2014 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet /

Läs mer

Stöd för lärande, uppväxt och skolgång i förskolan och den grundläggande utbildningen

Stöd för lärande, uppväxt och skolgång i förskolan och den grundläggande utbildningen Stöd för lärande, uppväxt och skolgång i förskolan och den grundläggande utbildningen 1.8.2011 Kimitoöns kommun 2 Bildningskansli / Läroplan 2009 / Revidering av läroplan 11/ Sve Spec Läroplan 11 Texten

Läs mer

Elevvård. Ändring av grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen

Elevvård. Ändring av grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen Elevvård Ändring av grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen Godkänd av fakultetsrådet 11/6/2014 I N N E H Å L L 5.4 ELEVVÅRD... 2 5.4.1 Yrkesövergripande samarbete inom elevvården...

Läs mer

INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK

INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK INKLUSION I SKOLAN PARAGRAFER OCH PRAKTIK Bestämmelser, tillämpningar och reformförslag Gustav Wikström Grundskolans specialundervisning är lagstadgad GrUL 17 : Elever med lindriga inlärnings- eller anpassningssvårigheter

Läs mer

G R U N D S K O L A N S L Ä R O P L A N SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS

G R U N D S K O L A N S L Ä R O P L A N SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS G R U N D S K O L A N S L Ä R O P L A N SVENSKA SAMSKOLAN I TAMMERFORS LÄROPLANEN... 5 1.1 LÄROPLANENS UTFORMNING... 5 1.2 LÄROPLANENS INNEHÅLL... 6 2. UTGÅNGSPUNKTER FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ANORDNAS...

Läs mer

Den grundläggande utbildningen i Åbo Elevens vardag Skolans nivå 2015 Bildningssektorn / Svenskspråkig fostran och undervisning

Den grundläggande utbildningen i Åbo Elevens vardag Skolans nivå 2015 Bildningssektorn / Svenskspråkig fostran och undervisning Den grundläggande utbildningen i Åbo Elevens vardag Skolans nivå 2015 Bildningssektorn / Svenskspråkig fostran och undervisning 13.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Bakgrundsinformationer

Läs mer

Läroplan för den grundläggande utbildningen årskurserna 1-9

Läroplan för den grundläggande utbildningen årskurserna 1-9 Läroplan för den grundläggande utbildningen årskurserna 1-9 Svensk dagvård och utbildning INNEHÅLL 1 UTGÅNGSPUNKTER FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKA ANORDNAS... 4 2 VÄRDEGRUNDEN OCH ALLMÄNNA MÅL FÖR UNDERVISNING

Läs mer

Lovisa. Handbok för ordnande av stöd och elevvård. Grundläggande utbildning LÄRARENS HANDBOK Utbildning

Lovisa. Handbok för ordnande av stöd och elevvård. Grundläggande utbildning LÄRARENS HANDBOK Utbildning Lovisa Utbildning Handbok för ordnande av stöd och elevvård Grundläggande utbildning LÄRARENS HANDBOK 2014 Innehållsförteckning Bästa lärare...3 1. TRESTEGSSTÖDET...4 2. UTDRAG UR LAG OM GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Handbok för ordnande av. stöd och elevvård RESULTATENHETEN FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING

Handbok för ordnande av. stöd och elevvård RESULTATENHETEN FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Handbok för ordnande av stöd och elevvård RESULTATENHETEN FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING 2013 INNEHÅLL 1 LAGSTIFTNING OCH ÖVRIGA NORMER INOM DAGVÅRD OCH UTBILDNING 5 1.1 I ANSLUTNING TILL DAGVÅRD -------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Senast granskad juli 2011 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Sammanfattning Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Elever som riskerar att inte nå

Läs mer

Stöd för växande, lärande och skolgång i förskolan och den grundläggande utbildningen

Stöd för växande, lärande och skolgång i förskolan och den grundläggande utbildningen Stöd för växande, lärande och skolgång i förskolan och den grundläggande utbildningen 1.8.2016 Kimitoöns kommun 2 Innehållsförteckning sida 1. A Stöd för barnets växande och lärande i förskolan 4 1. B

Läs mer

Stödets A B C Helsingfors Åbo Vasa

Stödets A B C Helsingfors Åbo Vasa Stödets A B C Maj-Len Engelholm undervisningsråd Sonja Hyvönen specialsakkunnig 24.10 2018 Helsingfors 25.10.2018 Åbo 26.10.2018 Vasa Alla ska ha rätt att nå sin fulla potential Jämlik grundläggande utbildning

Läs mer

Bilaga 2. Förskolans elevvårdsplan i Åbo

Bilaga 2. Förskolans elevvårdsplan i Åbo Bilaga 2 Förskolans elevvårdsplan i Åbo Svenska området för småbarnspedagogik 22.2.2016 1 (4) Innehåll Inledning... 1 1 Det totala behovet av elevvård och vilka elevvårdstjänster som är tillgängliga...

Läs mer

Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010.

Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010. Läroplan för den undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen 2010. Innehåll 1. Utgångspunkterna för den undervisning som förbereder för den 3 grundläggande utbildningen 2. Den förberedande

Läs mer

Lokal elevstödagenda Rindö Skola

Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-08-22 Lokal elevstödagenda Rindö Skola 2017-2018 Vår lokala elevstödsagenda följer Vaxholms Stad Elevstödsagenda och ska ses om ett komplement till denna. Agendan beskriver Rindö Skolas lokala arbete

Läs mer

Workshop om elevhälsoplanerna. Helsingfors Vasa

Workshop om elevhälsoplanerna. Helsingfors Vasa Workshop om elevhälsoplanerna Helsingfors 25.4.2017 Vasa 26.4.2017 Ann-Sofi Loo 5.5.2017 1 Enkät i mars till alla tvåspråkiga utbildningsanordnare inom grundläggande utbildningen 11 svar, 10 kommuner/utbildningsanordnare

Läs mer

DEN SVENSKSPRÅKIGA KOMMUNALA LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN

DEN SVENSKSPRÅKIGA KOMMUNALA LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN DEN SVENSKSPRÅKIGA KOMMUNALA LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN Förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen utstakar för skoleleverna i Karleby en enhetlig väg på livets fjärd

Läs mer

Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors

Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors Välkommen till skolan! Att börja skolan är en stor händelse för barnet och familjen. En spännande och ny tid börjar. I många familjer funderar man på om barnet

Läs mer

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-2014. Sammanfattning

SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013-2014. Sammanfattning 1 SKOLPSYKOLOGERNAS OCH SKOLKURATORERNAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sammanfattning Skolpsykologens och skolkuratorns arbete har bestått dels av arbete inom skolans mångprofessionella elevvårdsgrupp, konsultation

Läs mer

Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors

Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors Välkommen till Svenska samskolan i Tammerfors Välkommen till skolan! Att börja skolan är en stor händelse för barnet och familjen. En spännande och ny tid börjar. I många familjer funderar man på om barnet

Läs mer

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet

Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Kvalitetskriterier för morgonoch eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen och för skolans klubbverksamhet Morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen Beskrivning

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅN- VARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9

HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅN- VARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9 HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅN- VARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9 Svenskspråkiga utbildningssektionen 11.6.2013 HANDLINGSPLAN VID OROVÄCKANDE FRÅNVARO I GRUNDSKOLAN ÅRSKURS 7-9 Handlingsplanen är utarbetad

Läs mer

Den skolvisa läroplanen för Granhultsskolan och Hagelstamska skolan - specialundervisning och elevvård

Den skolvisa läroplanen för Granhultsskolan och Hagelstamska skolan - specialundervisning och elevvård Den skolvisa läroplanen för Granhultsskolan och Hagelstamska skolan - specialundervisning och elevvård Ändringar och kompletteringar till läroplanen från 2004 Grankulla maj 2011 Innehåll 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

ANSVAR OCH AGERANDE FÖR ATT

ANSVAR OCH AGERANDE FÖR ATT ANSVAR OCH AGERANDE FÖR ATT MOTVERKA OLOVLIG FRÅNVARO Specialpedagog Psykolog Skolsköterska Rektor Mentor Föräldrar Elev Kurator Innehåll Sida nr Inledning 3 Aktörer 3 Grundläggande synsätt.3 Helhetssyn..3

Läs mer

KAPITEL 5.4 ELEVVÅRD OCH FRÄMJANDE AV TRYGGHET OCH SÄKERHET

KAPITEL 5.4 ELEVVÅRD OCH FRÄMJANDE AV TRYGGHET OCH SÄKERHET KAPITEL 5.4 ELEVVÅRD OCH FRÄMJANDE AV TRYGGHET OCH SÄKERHET KAPITEL 5.4 Elevvård Helsingfors stad använder i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen begreppen elevvård, elev och skola

Läs mer

Vilken fråga gällande elev- och studerandevård skulle du vilja ha svar på idag? För kunskap och bildning

Vilken fråga gällande elev- och studerandevård skulle du vilja ha svar på idag? För kunskap och bildning Vilken fråga gällande elev- och studerandevård skulle du vilja ha svar på idag? ELEVHÄLSA GENOM SAMARBETE OCH DELAKTIGHET Lag om elev- och studerandevård 1287/2013 Nationella dagar för elev- och studerandevård

Läs mer

Läsåret Från sjuan till nian. Info om övergången till sjuan

Läsåret Från sjuan till nian. Info om övergången till sjuan Läsåret 2019 2020 Från sjuan till nian Info om övergången till sjuan Välkommen till sjunde klassen Hej! Du har säkert funderat på hur det blir att börja i sjuan. Mycket kommer att kännas välbekant, men

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Den regionala läroplanen

Den regionala läroplanen Den regionala läroplanen Lovisa, Lappträsk, Mörskom 2011-2012 1 1 DEN REGIONALA LÄROPLANEN... 5 1.1 LÄROPLANENS UTFORMNING... 5 1.2 LÄROPLANENS INNEHÅLL... 5 2 UTGÅNGSPUNKTERNA FÖR HUR UNDERVISNINGEN SKALL

Läs mer

1 GRUND FÖR UTBILDNINGEN

1 GRUND FÖR UTBILDNINGEN 1 GRUND FÖR UTBILDNINGEN Kommunen har en areal på totalt ca 3 600 km², varav landarealen är 846 km². Beroende på läget vid havet och den vidsträckta skärgården är strandlinjen mycket lång ungefär 1 600

Läs mer

Kommunal läroplan, den grundläggande utbildningen

Kommunal läroplan, den grundläggande utbildningen Kommunal läroplan, den grundläggande utbildningen Kompletteringar till Malax-Korsnäs läroplan 2005 Kompletteringar baserade på nya läroplansgrunder 2010 1. Inledning 2. Värdegrund, verksamhetsidé och vision

Läs mer

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET Principer för verksamheten 2011-2015 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Klubbverksamhet... 3 Samarbete... 3 Mål... 4 Kvalitetskriterier... 4 Tidpunkt och längd... 4 Ansvar och försäkringar...

Läs mer

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun

Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun 2016-12-01 Rutiner för utredning och beslut om mottagande i särskolan i Ängelholms kommun Inledning För att en elev skall kunna tas emot i särskolan måste bedömningen ha gjorts att eleven tillhör grundsärskolans

Läs mer

Handledningsplan för den grundläggande utbildningen i Kimitoöns kommun. Elevhandledningens struktur inom den grundläggande utbildningen

Handledningsplan för den grundläggande utbildningen i Kimitoöns kommun. Elevhandledningens struktur inom den grundläggande utbildningen Handledningsplan för den grundläggande utbildningen i Kimitoöns kommun Inledning För att skolorna ska kunna arbeta målinriktat behövs en gemensam bild av målet för elevhandledningen. Handledningsplanen

Läs mer

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET

SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET SKOLORNAS KLUBBVERKSAMHET Principer för verksamheten från 1.8.2016 1 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Klubbverksamhet... 3 Samarbete... 3 Mål... 4 Kvalitetskriterier... 4 Tidpunkt och längd... 4 Ansvar och

Läs mer

Sekretessbestämmelsen i nya gymnasielagen

Sekretessbestämmelsen i nya gymnasielagen Sekretessbestämmelsen i nya gymnasielagen Tammerfors 5.11.2018 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet

Läs mer

Församlingen som samarbetspartner

Församlingen som samarbetspartner Församlingen som samarbetspartner Församlingen kan vara en samarbetspartner till skolan och läroinrättningar samt inom småbarnspedagogiken. Broschyren är tänkt för dem som arbetar med fostran. Den riktar

Läs mer

Undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen Läroplanen i Lovisa stad Lovisa stad Uppdaterad

Undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen Läroplanen i Lovisa stad Lovisa stad Uppdaterad Undervisning som förbereder för den grundläggande utbildningen Läroplanen i Lovisa stad 12.4.2016 Lovisa stad Uppdaterad Innehållsförteckning 1. Utgångspunkter för den undervisning som förbereder för den

Läs mer

SAMS. Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf

SAMS. Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf 1 INNEHÅLL TILL LÄSAREN 1 INLEDNING 4 2 GRUNDLÄGGANDE RÄTTIGHETER OCH ELEVENS RÄTTSLIGA STÄLLNING 4 3 RÄTT TILL GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING OCH UTBILDNINGENS

Läs mer

SAMS. Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf

SAMS. Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf SAMS Samarbetsförbundet kring funktionshinder rf 1 INNEHÅLL TILL LÄSAREN 1 INLEDNING 4 2 GRUNDLÄGGANDE RÄTTIGHETER OCH ELEVENS RÄTTSLIGA STÄLLNING 4 3 RÄTT TILL GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING OCH UTBILDNINGENS

Läs mer

TOPELIUSGYMNASIETS STUDERANDEVÅRDSPLAN

TOPELIUSGYMNASIETS STUDERANDEVÅRDSPLAN TOPELIUSGYMNASIETS STUDERANDEVÅRDSPLAN 2016-2017 Fastställd 24.5.2016 Studerandevården är en viktig del av verksamhetskulturen i gymnasieutbildningen och hänger nära samman med skolans fostrings- och undervisningsuppdrag.

Läs mer

Lagen om elev- och studerandevård Anordnande av elevhälsa definitioner, ansvar och organisation

Lagen om elev- och studerandevård Anordnande av elevhälsa definitioner, ansvar och organisation Lagen om elev- och studerandevård Anordnande av elevhälsa definitioner, ansvar och organisation 7.4.2014 Helsingfors 8.4.2014 Åbo 10.4.2014 Korsholm Ira Vanne Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet

Läs mer

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1 Överföring av förskoleverksamhet All förskoleverksamheten i Nykarleby stad har genom beslut i stadsfullmäktige 38 18.05.2000 överförts att administreras

Läs mer

STÖDSTRATEGIN INOM SMÅBARNSFOSTRAN OCH FÖRSKOLA I PEDERSÖRE

STÖDSTRATEGIN INOM SMÅBARNSFOSTRAN OCH FÖRSKOLA I PEDERSÖRE STÖDSTRATEGIN INOM SMÅBARNSFOSTRAN OCH FÖRSKOLA I PEDERSÖRE - EN HANDBOK 1 INNEHÅLL FÖRORD 1. FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1.1 Förskollärarens roll, uppdrag och förhållningssätt till barns lärande 1.2 Anordnandet

Läs mer

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING KAPITEL 10 TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING Skolans undervisningsspråk är antingen svenska eller finska och i vissa fall samiska, romani eller teckenspråk. I undervisningen kan enligt lagen om grundläggande utbildning

Läs mer

6. Skolvis elevvårdsplan för Iniö skola

6. Skolvis elevvårdsplan för Iniö skola Sv.sekt. 18.1.2017 6. Skolvis elevvårdsplan för Iniö skola 2016-2017 Den skolvisa elevvårdsplanen utarbetas i samråd med skolans personal, eleverna och vårdnadshavare. Planen ska ses över inom ett år efter

Läs mer

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik 20.6.2017 Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik Syftet med barnets plan för småbarnspedagogik (nedan barnets plan) är att sätta upp gemensamma mål och komma överens om hur barnets individuella

Läs mer

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UT- BILDNINGEN / KAPITEL 5.4 ELEVVÅRD OCH FRÄMJANDE AV TRYGGHET OCH SÄ- KERHET

ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UT- BILDNINGEN / KAPITEL 5.4 ELEVVÅRD OCH FRÄMJANDE AV TRYGGHET OCH SÄ- KERHET BILAGA 1 (10) 4/011/2014 ÄNDRING AV GRUNDERNA FÖR LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UT- BILDNINGEN / KAPITEL 5.4 ELEVVÅRD OCH FRÄMJANDE AV TRYGGHET OCH SÄ- KERHET KAPITEL 5.4 Elevvård I grunderna för läroplanen

Läs mer

STÖDHANDBOKEN. Dagvårds- och utbildningsverket Staden Jakobstad

STÖDHANDBOKEN. Dagvårds- och utbildningsverket Staden Jakobstad 2012 STÖDHANDBOKEN Dagvårds- och utbildningsverket Staden Jakobstad 2 Innehåll INLEDNING... 5 Det tredelade stödet... 7 Lagtexten... 8 SMÅBARNSFOSTRAN... 12 Stödåtgärder inom småbarnsfostran 0-5 år...

Läs mer

Särskilt begåvade elever

Särskilt begåvade elever Särskilt begåvade elever En handlingsplan för att utveckla undervisningen i de svenskspråkiga skolorna i Borgå Tammerfors 31.8.2018 ÅH Behovet föddes Ur utvärderingen av de svenska skolornas verksamhet

Läs mer

ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR AV LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN I LARSMO

ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR AV LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN I LARSMO ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR AV LÄROPLANEN FÖR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN I LARSMO UBS Föreskrift 29.10 2010 Lag om ändring av lagen för grundläggande utbildning 642/2010 ÄNDRINGAR OCH KOMPLETTERINGAR

Läs mer

Info om övergången till sjuan. Läsåret Från sjuan till nian

Info om övergången till sjuan. Läsåret Från sjuan till nian Info om övergången till sjuan Läsåret 2018 2019 Från sjuan till nian Innehåll 4 5 Viktiga datum 6 7 Hur sker övergången till årskurs 7? 8 9 Vad är nytt i skolan i årskurserna 7 9? 10 11 Språkstudier 2

Läs mer

Elevvårdens ABC. Maj-Len Engelholm undervisningsråd Helsingfors Åbo Vasa. Enheten för svenskspråkig utbildning

Elevvårdens ABC. Maj-Len Engelholm undervisningsråd Helsingfors Åbo Vasa. Enheten för svenskspråkig utbildning Elevvårdens ABC 2.10.2019 Helsingfors 3.10.2019 Åbo 8.10.2019 Vasa Maj-Len Engelholm undervisningsråd Enheten för svenskspråkig utbildning Vad är elevvård? Eleven har rätt att avgiftsfritt få den elevvård

Läs mer

Församlingen som dagvårdens, skolans och läroinrättningarnas samarbetspart

Församlingen som dagvårdens, skolans och läroinrättningarnas samarbetspart Församlingen som dagvårdens, skolans och läroinrättningarnas samarbetspart Ett mångsidigt samarbete kan illustreras med fyra korgar. Med hjälp av korgarnas olika innehåll får man en klarare bild av samarbetets

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN!

VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! VÄLKOMMEN TILL SKOLAN! BÄSTA VÅRDNADSHAVARE Att inleda det första skolåret upplevs både med glädje och spänning. I detta häfte finns information som är nyttig då en familjemedlem skall inleda sin skolgång.

Läs mer

Elevvårdsplan. Forsby skola

Elevvårdsplan. Forsby skola Elevvårdsplan Forsby skola 2016 2017 Organsation i Forsby skola ELEVVÅRDSGRUPPEN PEDAGOGISK STÖDGRUPP EXPERTGRUPP Rektor Spec.lärare Kurator Hälsovårdare Skolpsykolog Lärare/Förskollärare Rektor leder

Läs mer

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK

UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 1 UTVÄRDERING AV VERKSTÄLLANDET AV GRUNDERNA FÖR PLANEN FÖR SMÅBARNSPEDAGOGIK 2016 2019 ENKÄT FÖR PRIVATA FAMILJEDAGVÅRDARE Utbildningsstyrelsen gav hösten 2016 ut Grunderna för planen för småbarnspedagogik

Läs mer

TYSTNADSPLIKTEN I SKOLAN

TYSTNADSPLIKTEN I SKOLAN TYSTNADSPLIKTEN I SKOLAN Henrik Hägglund Februari 2012 1. Inledning Utbildningen ska genomföras i samarbete med hemmen. Det här är en central princip i lagen om grundläggande utbildning och den innebär

Läs mer

INGÅ KOMMUN INGÅ KOMMUNS ELEVVÅRDSPLAN. Förskoleundervisning Klasserna 1-6 i den grundläggande utbildningen

INGÅ KOMMUN INGÅ KOMMUNS ELEVVÅRDSPLAN. Förskoleundervisning Klasserna 1-6 i den grundläggande utbildningen INGÅ KOMMUN INGÅ KOMMUNS ELEVVÅRDSPLAN Förskoleundervisning Klasserna 1-6 i den grundläggande utbildningen Satu Suonpää 31.10.2014 Sisällys 1. INLEDNING... 3 2. ELEVVÅRDENS MÅL, BEHOV OCH ELEVVÅRDSTJÄNSTER...

Läs mer

Skolan börjar ! Välkommen till skolan!

Skolan börjar ! Välkommen till skolan! Välkommen till skolan! Skolan börjar 15.8.2017! Läsåret 2017 2018 Anmälan 10 24.1.2017 Läsåret 2017 2018: Skola 15.8.2017 2.6.2018 Höstlov 19 20.10.2017 Jullov 23.12.2017 7.1.2018 Sportlov 19 23.2.2018

Läs mer

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN

3 BARN I BEHOV AV STÖD I MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN KORSHOLMS KOMMUNS Innehållsförteckning 1 MÅL FÖR MORGON- OCH EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN 1.1 Stödjandet av hemmets och skolans fostrande arbete...3 1.2 Stödjandet av välbefinnandet, känslolivet och den sociala

Läs mer

Hörande, beslut, verkställande, sekretess vad säger lagen om processerna?

Hörande, beslut, verkställande, sekretess vad säger lagen om processerna? Hörande, beslut, verkställande, sekretess vad säger lagen om processerna? Helsingfors 24.10.2018 Åbo 25.10.2018 Vasa 26.10.2018 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet

Läs mer

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik 1.4.2019 Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik Barnets plan för småbarnspedagogik ska utgå från barnets bästa 1 och barnets behov. Syftet med barnets plan för småbarnspedagogik (nedan barnets

Läs mer

SKOLANS LÄSÅRSPLAN

SKOLANS LÄSÅRSPLAN SKOLANS LÄSÅRSPLAN 2018-2019 Lappfjärd skola BEHANDLING OCH GODKÄNNANDE AV SKOLANS LÄSÅRSPLAN: Behandlats på skolan: 12 / 9. 2018 Behandlat av elevkårsstyrelsen: 21 / 9.20 Godkänt: 14 /9 2018 Marina Grindgärds,

Läs mer

Elevhälsa läsår

Elevhälsa läsår Elevhälsa läsår 2018-2019 Begreppet Elevhälsa Begreppet myntades i den statliga elevvårdsutredningen från år 2000. Ville komma bort från begreppet elevvård där skolan framstod som en behandlingsinstitution

Läs mer

7. ELEVVÅRD. Elevvården i den grundläggande utbildningen och planerna som anknyter till den regleras i lagen om elev- och studerandevård (1287/2013).

7. ELEVVÅRD. Elevvården i den grundläggande utbildningen och planerna som anknyter till den regleras i lagen om elev- och studerandevård (1287/2013). 7. ELEVVÅRD I takt med att barnens och de ungas uppväxtmiljö och skolans verksamhetsmiljö förändras, har elevvården blivit en allt viktigare del av skolans kärnverksamhet. Elevvården hänger nära samman

Läs mer

Läroanstaltens personal bär det primära ansvaret för välbefinnandet inom läroanstalten.

Läroanstaltens personal bär det primära ansvaret för välbefinnandet inom läroanstalten. 4.3 Studerandevård Målet med studerandevården i gymnasiet är att främja de studerandes lärande, hälsa och välbefinnande och värna om hela läroanstaltens välbefinnande och en sund och trygg studiemiljö.

Läs mer