Lär dig Filhantering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lär dig Filhantering"

Transkript

1 Lär dig Filhantering Carola Lindh 2009

2 2 (18) Innehållsförteckning FILHANTERING...3 INLEDNING...3 MINA DOKUMENT...3 OLIKA FILER I DATORN...3 UTFORSKAREN...4 Utforskarens olika delar...5 Ett stort arkiv...5 Öppna och stänga en mapp...6 Mer filinformation i Utforskaren...6 Ställ in visningen av filtypen i Utforskaren...8 SKAPA EN NY MAPP...9 TA BORT EN MAPP ELLER FIL...11 MARKERA MÅNGA FILER/MAPPAR...11 BYT NAMN PÅ FILER/MAPPAR...12 KOPIERA OCH KLISTRA IN FILER/MAPPAR...12 Kopiera en fil/mapp...12 KLISTRA IN FILER/MAPPAR...13 KLIPPA UT FILER/MAPPAR...13 SPARA FILER FRÅN ETT PROGRAM...14 Spara som...14 MER OM OLIKA FILTYPER...17 PARTITIONERA HÅRDDISKEN...17 Om Windows börjar bli instabilt...18

3 3 (18) Filhantering Kanske är detta självklart för många vana datoranvändare men jag vet också av egen erfarenhet att det finns många användare som har svårt att hålla reda på sina dokument. Ofta ligger de samlade i en och samma mapp huller om buller vilket inte är särskilt lämpligt eftersom mappen till sist blir helt oöverskådlig och det blir svårt att hitta det man söker. Den här guiden riktar sig till nybörjare och alla personer som tycker det är svårt att hantera sina dokument och få en bra ordning bland sina mappar och dokument. Inledning När man börjar använda en dator vare sig det är i sitt arbete eller privat är filhantering bland det första man bör se till att lära sig. Om man från början bygger upp en logisk mappstruktur på sin hårddisk kommer det att bli mer överskådligt och enklare att arbeta med sina dokument. Hur man hanterar mappar och dokument är detsamma för vilket operativsystem du än använder likväl om du använder PC eller MAC. Men guiden är skapad i Windows XP och om du har ett annat operativsystem kan vissa instruktioner vara något annorlunda. Mina dokument Mina dokument är en mapp som skapas av Windows operativsystem vid installationen. Den här mappen brukar även innehålla andra mappar t ex Mina bilder och Min musik. Ofta när du ska spara ett dokument brukar det vara förinställt på att spara dokumenten i Mina dokument eller någon av dess undermappar. Om man inte vill måste man inte spara sina dokument här utan man kan även bygga upp en egen mappstruktur någon annanstans på hårddisken. Men för enkelhetens skull kommer vi att jobba med Mina dokument. Det viktigaste är att du lär dig att skapa en egen mappstruktur som gör att du vet var du har sparat dina dokument och kan hitta dem om du behöver öppna dem igen. Olika filer i datorn Det finns flera olika sorters dokument i din dator. Normalt kallar man dem för filer. Vare sig det handlar om t ex bilder, musik eller textdokument kallar man allt för filer. Förutom de filer du själv skapar finns det även systemfiler som krävs för att datorn ska fungera, drivrutiner är en typ av filer som krävs för att datorn ska kunna kommunicera med hårdvaran i datorn som t ex skrivare, scanner, grafik- och ljudkort m.m. Det finns även arkivfiler, teckensnittsfiler, loggfiler, exekverbara (körbara) filer och många fler. Mer om olika filtyper kommer senare.

4 4 (18) Utforskaren Nu ska vi börja med att starta Utforskaren för att få en överblick på datorns mappstruktur. Det är i Utforskaren du kan få en helhetsbild över alla datorns mappar och filer, även de du själv har skapat. Utforskaren kan vara placerad på lite olika ställen beroende på vilken version av Windows du använder. Men normalt finns den någonstans i Program-menyn. I Windows XP hittar du den här: Start/Program/Tillbehör/Utforskaren Du kan även högerklicka på Start-knappen till vänster och välja Utforska. Bild 1: Utforskaren Till vänster i Utforskaren ser du en del huvudmappar och diskenheter. Vissa mappar visas inte i bilden eftersom de ligger gömda under respektive diskenhet. En diskenhet är i exemplet ovan de båda hårddiskarna som heter MASTER (C:) och DATA (D:). Dessutom finns det en diskettenhet och två CD-enheter. Alla dessa enheter finns under det man kallar för Den här datorn. Den brukar också finnas som en ikon på datorns skrivbord. Om du nu tittar i Utforskarens högra del visas innehållet i den mapp som är markerad. I bilden ovan (Bild 1) är mappen Mina dokument markerad vilket även framgår av den blå namnlisten högst upp där namnet på mappen visas. I detta fall finns det inga filer i Mina dokument utan bara andra mappar, det vi kallar för undermappar eftersom de är placerade i en annan mapp.

5 5 (18) Man kan också styra hur en mapps innehåll ska visas i högra delen av Utforskaren. Av bilden ovan kan du se att det i Windows XP finns fem olika visningslägen: Miniatyrer, Sammanfattning, Ikoner, Lista och Detaljerad Lista. I vårt exempel är visningen inställd på Detaljerad lista som ger en mer utförlig information om dina mappar och filer. De övriga visningslägena låter jag dig själv undersöka men testa gärna Miniatyrer om du har en fotomapp öppen. Utforskarens olika delar Allra högst upp i Utforskaren hittar vi Namnlisten, under finns Menyraden med alla de funktioner som även finns när man använder musens högerklicks-meny. Under menyraden finns verktygsfältet. I verktygsfältet finns en knapp som heter Mappar. Om du har den nedtryckt (vilket den brukar vara som standard) visas innehållet på datorn till vänster men om den är stängd byts innehållet ut mot en meny med olika funktioner beroende på vilken typ av innehåll det finns i den mapp som är öppen. Tips Om du vill skriva ut ett eller flera foton kan du först öppna din bildmapp, klicka på Mappar i verktygsfältet för att stänga visningen av dina mappar och enheter. Istället visas nu en meny där du får möjlighet att bl a skriva ut dina foton. Markera de bilder du vill skriva ut, välj layout och glöm inte att sätta i fotopapper i din skrivare för bästa resultat. Ett stort arkiv Man kan säga att datorn innehåller ett stort arkiv med mappar och dokument (filer). En mappa kan innehålla andra mappar, s.k. undermappar men även dokument av olika slag. Varje undermapp kan i sin tur innehålla andra mappar likväl som dokument. Nu ska vi gå vidare och skapa en ny mappstruktur för en restaurang. Bild 2: Restaurant Di Cali Vi befinner oss fortfarande i Utforskaren och på bilden ovan (Bild 2) har vi en huvudmapp som kallas Restaurant Di Cali vilket är restaurangens namn. I den här mappen finns ett antal undermappar, Blanketter, Fakturor, Logoype och Menyer. Om du tittar närmare på mappen Menyer i bilden ovan ser du att även den innehåller ett antal undermappar som bildar olika kategorier av maträtter. Som du säkert redan räknat ut är dessa kategorier Fisk, Fågel och Kött (övriga kategorier syns inte i bilden ovan).

6 6 (18) På bilden ovan (Bild 2) är mappen Fisk markerad vilket du kan se genom att den är blåmarkerad. Mappen är en undermapp till Menyer. Om du tittar på högra delen ser du att mappen Fisk innehåller två dokument vilket är recept på fiskrätter som kan serveras i restaurangen. Filtypen på de båda recepten är.doc vilket innebär att de är skapade i ett ordbehandlingsprogram som MS Word (det finns andra ordbehandlingsprogram som kan spara filer i detta format). Om du tycker det verkar svårt att hantera mappar och skapa en bra struktur kan det vara bra att först rita upp hur du vill ha det på papper för att sedan skapa strukturen i datorn. Ett gott råd är dock att använda en huvudmapp för ett visst ämne och skapa undermappar. Det kommer att bli enklare för dig att hitta dina filer med detta arbetssätt. Öppna och stänga en mapp Om du tittar igen på bilden ovan (Bild 2) ser du att några av mapparna har en vit ruta med antingen ett plus- eller minus-tecken. + betyder att det finns undermappar men att de inte visas - betyder att mappen visar de undermappar som finns. Du kan klicka på plus- eller minustecknet för att öppna respektive stänga visningen av undermappar. Klickar du direkt på mappen visas dess innehåll i högra delen. Mer filinformation i Utforskaren I Utforskaren kan du få en del information om dina filer och mappar. Titta på nedanstående bild! Bild 3: Information om filerna i Utforskaren I bilden ser du ett antal olika filer men förutom filernas namn kan du även genom filtypen bedöma vilken typ av fil det är, hur stor respektive fil är i kilobyte (kb), när filen senast ändrades och när den skapades. Det finns en bild bland filerna och i detta exempel kan man även se bildens storlek i pixlar. Vilken information som ska visas kan du även styra över själv genom att du högerklicka på den grå listen, där det i bilden ovan står Namn, Storlek, Typ osv. När du högerklickar på ett tomt grått område visas en meny där du har olika alternativ att välja mellan. Du kan också få en del information om en fil genom att titta på dess egenskaper. För att göra det högerklickar du på en fil och i menyn som visas väljer du Egenskaper längst ner bland menyvalen. En dialogruta visas med tre flikar:

7 7 (18) Bild 4: Egenskaper på en fil På bilden ovan har vi valt att se egenskaperna för en bild och högst upp finns tre flikar: Allmänt, Säkerhet och Sammanfattning. Visningen är inställd på fliken Allmänt. Här kan vi se vad filen heter, filtyp och program den ska öppnas med, var den är sparad någonstans (sökvägen), hur stor filen är, när den skapades, ändrades senaste samt när den senast var använd. Man har också möjlighet att skydda bilden från oavsiktlig redigering genom att göra den skrivskyddad. I så fall måste man spara om bilden om man gör några ändringar. Man kan även dölja filer i datorn men om du gör det måste du komma ihåg var du har dina dolda filer. Klickar man på fliken Säkerhet har man möjlighet att sätta vissa behörigheter för användare som t ex att vissa användare enbart får läsa filen men inte redigera etc. Hur detta fungerar kommer inte att hanteras i denna guide. Men om datorn används av flera personer kan det vara idé att lära sig om säkerhet av filer och mappar. Den tredje fliken Sammanfattning kan ge mer detaljerad information om filen. Gäller det en bild får du information om bilden som dess mått etc. Dessa flikar kan du undersöka på egen hand.

8 8 (18) Ställ in visningen av filtypen i Utforskaren Hittills i guiden har vi talat om olika filtyper som visas efter filnamnet. Men tyvärr måste man själv se till att ställa in visningen av filtyperna för det görs inte vid en standardinstallation av Windows vilket är synd eftersom det är mycket bra om man kan se vilka typer av filer man tittar på inte minst är det en säkerhetsrisk med tanke på att vissa virus använder sig av dubbla filtyper. Om Windows inte är inställt på att visa filtypen kommer det att se ut som om det gör det. Exempel: Semesterminnen.doc (inte inställt på att visa filtyperna) Semesterminnen.doc.vbs (inställt på att visa filtypen) Om Windows är inställt på att visa filtypen kan man gissa att detta är en virusfil eftersom filen har dubbla filtyper. När Windows är inställt på att inte visa filtypen ser det ut som om den gör det i det första exemplet. Skulle du öppna filen kommer din dator att bli infekterad av viruset eftersom den egentligen har filtypen.vbs i detta fall som är en körbar fil skapat med Visual Basic Skript. Filer med dubbla filtyper ska man alltid vara vaksam på eftersom det kan vara frågan om ett virus även om det naturligtvis händer att man själv råkar skapa det av misstag när man sparar sin fil. Är du osäker bör du låta ditt antivirus göra en scanning av filen innan du öppnar den. Så här visar du filtypen i Windows: I Utforskaren (eller Den här datorn) väljer du menyn Verktyg/Mappalternativ (om du fortfarande använder Windows 98 finns Mappalternativ i menyn Visa) Bild 5: Visa Mappalternativ Nu kommer en ny dialogruta att visas med de fyra flikarna Allmänt, Visning, Filtyper och Offlinefiler. Du ska välja fliken Visning (inte filtyper som det är lätt att tro). Se bilden nedan!

9 9 (18) Bild 6: Mappalternativ På bilden ovan finns ett antal olika inställningar du har möjlighet att göra i datorn men det vi ska göra är att välja att visa filtypen. Det gör du genom att ta bort bocken i kryssrutan för texten: Dölj filnamnstillägg för kända filtyper (blåmarkerat i bilden). Klicka på OK-knappen och det är klart. I bilden ovan kan du också se att man kan ställa in att visa eller dölja dolda filer och mappar. För en ovan användare bör man se till att inte visa dolda filer och mappar eftersom detta oftast är systemfiler som krävs för att datorn ska fungera och du riskerar då inte att ta bort eller flytta dem av misstag. Skapa en ny mapp Det finns flera olika sätt att skapa en ny mapp och jag kommer att visa två sätt, välj sedan det sätt som passar dig bäst. Öppna Utforskaren om du inte redan har gjort det. (om du inte hittar den högerklicka på Start-knappen och välj Utforska). Om du vill kan du markera Mina dokument och träna på att skapa en ny mapp här.

10 10 (18) Första sättet: 1) Markera den mapp eller hårddiskenhet där du vill skapa en ny mapp genom att klicka på den. 2) Välj Arkiv/Nytt/Mapp. 3) Skriv in ett passande namn på den nya mappen Bild 7: Skapa ny mapp Andra sättet: 1) Markera den mapp eller hårddiskenhet där du vill skapa en ny mapp genom att klicka på den. 2) Högerklicka på ett tomt område i den högra delen av fönstret, dvs. i mappens innehåll. 3) I menyn som visas väljer du Nytt/Mapp. 4) Skriv in ett passande namn på den nya mappen. Högerklicka här på ett tomt område Bild 8: Skapa ny mapp via högerklicksmenyn TIPS! Om den nya mappen råkar få namnet Ny mapp innan du hinner att skriva in ett nytt namn kan du högerklicka på mappen igen och i menyn välja Byt namn och skriva in det nya mappnamnet.

11 För att skapa undermappar till din nya huvudmapp gör du om samma procedur som ovan men glöm inte att markera din nyskapade mapp först genom att klicka på den. 11 (18) Ta bort en mapp eller fil 1) Markera mappen du vill ta bort genom att klicka på den. 2) Högerklicka på den markerade mappen och välj Ta bort i menyn som visas. 3) Svara Ja på frågan om du vill flytta din mapp/fil till papperskorgen. Bild 9: Ta bort fil (eller mapp) Tänk på att om du tar bort en hel mapp kommer även eventuella filer i mappen också att tas bort. Markera många filer/mappar Ibland vill man flytta, ta bort eller kopiera flera mappar eller filer samtidigt och det finns några olika sätt att göra det på beroende av vad som ska tas bort. Markera flera filer/mappar i följd: 1) Markera första filen/mappen i listan. 2) Håll sedan ner SHIFT-tangenten (finns under Caps Lock och har en uppåt-pil). 3) Markera sista filen/mappen i listan med SHIFT-tangenten nedtryckt annars fungerar det inte. 4) Alla filer/mappar är nu markerade om du gjort rätt Markera enstaka filer/mappar i en lista 1) Markera en av filerna. Det kvittar vilken du börjar med. 2) Håll sedan ner CTRL-tangenten (Control) Den finns under SHIFT-tangenten. 3) Klicka nu med vänster musknapp på de filer/mappar som ska markeras, fortfarande med CTRL-tangenten nedtryckt. Annars fungerar det inte. 4) När du är klar kan du släppa CTRL-tangenten och dina filer/mappar bör vara markerade.

12 12 (18) Byt namn på filer/mappar Om du vill byta namn kan du högerklicka på filen eller mappen och välja Byt namn. Om man vill byta namn på en stor mängd filer finns det program som kan underlätta det arbetet som ofta kan vara tidskrävande. Kopiera och klistra in filer/mappar Om man vill kopiera en eller flera filer måste du först se till att de blir markerade. Annars vet inte datorn vad som ska kopieras. Kopiera en fil/mapp 1) Se till att markera de filer/mappar som du vill kopiera. 2) Låt muspekaren vila över de markerade filerna/mapparna. 3) Högerklicka med musen och välj Kopiera i menyn som visas. Bild 10: Kopiera

13 13 (18) Klistra in filer/mappar 1) Markera den mapp eller hårddiskenhet där du vill klistra in det du har kopierat. 2) Högerklicka med musen och välj Klistra in i menyn som visas. 3) Filerna/mapparna kommer att klistras in i den markerade mappen. Bild 11: Klistra in Klippa ut filer/mappar Förutom att kopiera filer och mappar vill man kanske även ibland flytta filer från en plats till en annan och då kan man naturligtvis välja att klippa ut filerna/mapparna istället. I så fall gör du enligt ovan som när du kopierar men väljer istället Klipp ut i menyn. Men är du nybörjare råder jag dig att använda dig av Kopiera även när du ska flytta filer och mappar. När du har klistrat in dem är det bättre att gå tillbaka och radera filerna/mapparna från sin ursprungsplats. Det är mycket lättare att göra fel när man klipper ut, t ex att du råkar kopiera något annat innan du har hunnit klistra in dem på sin plats. Händer det är filerna och mapparna borta. Man kan även kopiera, klippa ut och klistra in filer och mappar på andra sätt än vad jag har visat men för att inte röra till det för dig har jag valt att använda mig av musens högerklicksmeny eftersom jag tycker den är enkel att använda. Här kommer ett antal kortkommandon som kan vara bra att kunna. Du använder bara tangentbordet till din hjälp. Håll ned CTRL samtidigt som du trycker på bokstaven. CTRL + A CTRL + C CTRL + V CTRL + S CTRL + P SHIFT + en bokstav Markerar Kopierar Klistrar in Sparar alla ändringar Skriver ut (om skrivare finns) Bokstaven skrivs ut som versal

14 14 (18) Spara filer från ett program När du arbetar i ett program och har skapat ett dokument exempelvis ett brev i ditt ordbehandlingsprogram vill du spara det på datorn. Eller kanske du har en digitalkamera och vill lagra dina foton på datorn och kanske redigera dem. Dina ändringar vill du naturligtvis spara och då är det bra att veta hur man gör när man ska spara filerna så att man lätt kan hitta dem igen. När du ska spara ett dokument finns det två sätt. Om du arbetar med ett befintligt dokument som redan har sparats på hårddisken kan man direkt klicka på Spara via verktygsfältet eller i programmets meny. Men om du har skapat ett helt nytt dokument för första gången ska du använda dig av metoden Spara som. Kanske behöver du även använda denna metod i de fall när du öppnar ett befintligt dokument och gör ändringar. Då kan du spara om dokumentet med ett nytt namn och samtidigt behålla det gamla. I mitt exempel har jag valt att spara ett recept i vår restaurangmapp som vi tittade på tidigare i guiden. Vi ska spara en ny pastarätt i mappen Pasta som är en undermapp till mappen Menyer. Menyer var i sin tur en undermapp till vår huvudmapp Restaurant Di Cali. Jag föreslår att du öppnar ditt favoritordbehandlingsprogram när du ska träna på att spara dokument första gången. Har du inget ordbehandlingsprogram kan du använda dig av något annat program som t ex WordPad, Paint eller Anteckningar (Start/Tillbehör/). Spara som Gå till programmets Arkiv-meny (File-menyn om du kör ett engelskt program). Det är den troligaste platsen att hitta Spara som (Save as). Klicka på Spara som för att spara ditt dokument. Bild 12: Spara som Även om Spara som dialogrutan ovan (Bild 12) kan kännas rörig till en början kommer du nog snart att lära dig hur den fungerar. Längst upp är texten Spara i inringad. Till höger om texten visas en gul mappikon med texten Pasta intill.

15 Det innebär att vårt recept är redo att sparas i den här mappen. Men hur hittade jag då den här mappen. Jo om du tittar lite till höger om Pasta-mappen visas en liten nedåtgående pil. Om du klickar på den visas samma mappstruktur som i Utforskaren men du får bläddra dig fram. Det du se omedelbart är bl a Den här datorn, din hårddiskenhet, CD-enhet och Mina dokument m. fl. I vårt exempel med restaurangen valde vi att skapa den som en undermapp till Mina dokument. Alltså är det där vi ska börja med att leta. 15 (18) Klicka först på Mina dokument som kommer att visas där det nu står Pasta. I det vita fältet under visas innehållet i Mina dokument, ett antal mappar och kanske även filer. Om du följt övningen vet du att du ska ha en mapp som heter Restaurant Di Cali. Om du dubbelklickar på denna mapp kommer den att visas där det nu står Mina dokument. I vår huvudmapp Restaurant Di Cali fanns även ett antal mappar som du nu bör se, bl a Blanketter, Fakturor, Logotype och Menyer. Dubbelklicka nu på Menyer eftersom vi börjar närma oss var vi ska spara vårt recept. I mappen Menyer finns ett antal kategorier med de olika rätterna. Om du inte har en mapp som heter Pasta kan du skapa den först genom att klicka på ikonen som föreställer en mapp med en liten stjärna, se bilden (Bild 12). Ge sedan mappen namnet Pasta. Gör du fel högerklicka på den nya mappen och välj Byt namn. Se bara till att mappen Menyer visas längst upp under Spara i när du ska skapa Pasta-mappen. När du skapat Pasta-mappen ska du dubbelklicka på den för att öppna den. Den visas där nu Menyer visas. För enkelhetens skull visar vi även Spara som-dialogrutan igen: Bild 12: Spara som Nu har du sett till att det är rätt mapp som vi ska spara receptet i. Nu ska du bara namnge filen också med ett lämpligt namn. Jag har skapat ett recept som heter Pastagratäng med kassler och därför låter jag det bli ett filnamn av receptet. Skriv in filnamnet till höger om texten Filnamn: (längst ner). Klicka sedan på Spara. Du behöver inte skriva in någon filtyp för det skapas automatiskt av programmet.

16 Om du inte vill spara i det format som programmet föreslår kan du eventuellt ändra filformatet i rutan Filformat. Vilken filtyp du kan spara i begränsas av vilken typ av dokument du har skapat. 16 (18) Öppna ett dokument När du ska arbeta med ett befintligt dokument går du liksom tidigare till Arkiv-menyn och väljer Öppna. Funktionen kanske finns i verktygsfältet och då går det naturligtvis lika bra att öppna en fil därifrån. Precis som när du skulle spara ditt dokument visas en dialogruta för Öppna. Den visar jag inte här för den ser nästan identisk ut med Spara som men heter Öppna istället. Längst upp i dialogrutan börjar du med att leta upp filen du söker. När du hittat den kan du antingen dubbelklicka på den eller markera den och klicka på knappen Öppna i dialogrutan för att öppna filen. TIPS! I vissa öppna dialogrutor finns det funktioner som visar dina senast använda dokument och du kan börja med att titta om de finns där. Om du tycker det verkar svårt att hantera filer så kom ihåg att övning ger färdighet. Om du lär dig filhantering kommer du att förenkla för dig själv i framtiden.

17 17 (18) Mer om olika filtyper Som tidigare nämnts finns det ett stort antal olika filtyper som kan förekomma i datorn. En del bestäms av operativsystemet och dess program men också av de program som du själv har installerat i datorn. Genom filens filformat kan ofta se vilken typ av program det skapades i. Några av de filtyper som förekommer förklaras här i korthet: Filtyp.doc,.docx.dot.xls.xlt.ppt,.pps.jpg.tiff.gif.png.bmp.mp3.wma.wav.mid.mpg,.mpeg.wmv.avi.zip.exe.ini.inf.dll.html,.htm.hlp Förklaring Ordbehandling, vanligen MS Word Mall i MS Word Kalkylprogram, MS Excel Mall i Excel Presentationsprogram MS PowerPoint Komprimerat bildformat, förstörande format bör ej sparas om för ofta Okomprimerat bildformat, ger stora filer men förstör ej bilden Bildformat för teckningar etc Bildfil för teckningar m.m, vanlig på webben Bitmappsbild Komprimerad ljudfil, vanligen cd-musik Som ovan men Microsofts egna format Okomprimerat ljud, kan även vara musik Midifiler är instruktioner till datorn för att spela ljud Komprimerade mediafiler, vanligen film Som ovan men Microsofts egna format Okomprimerad media, vanligen film, ger stora filer Filarkiv för att packa filer för att ta mindre plats Exekverbar (körbar) fil, startar program, installationer m.m. Konfigurationsinställningar för ett program Drivrutinsfil Programtillägg Webbsidor Hjälpfil, startar hjälpen för ett program Vill du veta mer om filtyper eller om du stöter på en filtyp du inte känner igen kan du använda dig av Internet för att söka på filtypen. Internet är ofta en stor källa till kunskap om olika saker även hur datorn fungerar. Partitionera hårddisken Varför inte ta din filhantering ett steg längre när du fått kläm på hur det fungerar. Alla moderna datorer har idag stora hårddiskar vilket gör att man kan dela upp den i två enheter. Man har naturligtvis fortfarande en enda fysisk hårddisk i datorn men genom en partitionering delar man upp den i två logiska delar vilket datorn uppfattar som två hårddiskenheter.

18 18 (18) På den första hårddiskenhetern som ofta har beteckningen C: installerar man operativsystemet och de program man använder. På den andra hårddiskenheten som kanske får enhetsbokstaven D: eller E: beroende på vilka övriga enheter du har i datorn, kan du lagra alla de filer du själv har skapat. Alla dina foton, dina brev och din musik m.m. kan du spara här och blandas inte ihop på samma disk som själva systemet. Om Windows börjar bli instabilt Ibland eller rättare sagt förr eller senare kommer Windows att bli instabilt och börja fela eller bli korrupt av olika anledningar (Spyware och virus är en vanlig orsak) och ibland har man inget annat val än att formatera om datorn. Formatera innebär att man raderar allt på datorn och installerar om Windows och de program du vill ha. Om detta händer och du har en massa filer du själv har skapat på samma hårddisk försvinner dem också. Så länge du har skött din säkerhetskopiering är väl detta inget större problem men om du inte har kopior på dina dokument kan det blir jobbigt att först säkerhetskopiera allt om du överhuvudtaget hinner det om datorn kraschar. Då kan det vara en fördel att ha dina dokument på en egen hårddiskenhet för när du formaterar om berörs inte denna enhet. Skulle däremot den fysiska hårddisken gå sönder hjälper det inte att den är partitionerad och därför är det viktigt att regelbundet ta säkerhetskopior på de dokument du är rädd om. Tänk om hela din fotosamling skulle försvinna Om Windows skulle börja krångla kan man alltid först testa att göra en systemåterställning men det är inte alltid det hjälper. Det kräver att man sedan tidigare har gjort en punkt när datorn fungerade bra annars kan man inte gå tillbaka till ett tidigare läge. Systemåterställning kom först med Windows XP och senare och kan hittas i Start/Program/Tillbehör/Systemverktyg/Systemåterställning. Slutligen hoppas jag att du har haft nytta av denna guide och bättre har förstått hur filhantering fungerar. Kom ihåg att övning ger färdighet! Lycka till Carola Lindh

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras 44 När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument, som måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I datorn

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje!

eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje! eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje! 1 Utgåva 1 Sammanställd av SeniorNet Södertälje Februari

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar

Filhantering utforskaren avslöjar Filhantering utforskaren avslöjar 1 hur information lagras När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument. Detta måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand.

I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand. I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand. Innehållsförteckning Kontrollpanelen i kategoriläge. Frågor 2 Utforskaren, hantera filer och mappar.

Läs mer

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 5 Arbeta med mappar och filer I Windows finns det två sätt att arbeta med de olika enheterna i systemet. Vilket du väljer beror på personligt

Läs mer

Magnus Palm. Lättläst IT

Magnus Palm. Lättläst IT Magnus Palm Lättläst IT Del 1 LÄRA KÄNNA DIN DATOR 1. Persondatorn... 6. Bekanta dig med Windows XP... 7 3. Filer... 10. Hitta i datorn... 1 5. Gör det enkelt att hitta i datorn... 16 6. Övningsuppgifter...

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Ikonen för ett Microsoft Word-dokument.

Ikonen för ett Microsoft Word-dokument. 2 Dokument Du kan skapa både enkla och mer komplicerade dokument på din dator. Det beror på vilket datainnehåll du vill ha i ditt dokument. Datainnehållet kan vara till exempel text och grafiska objekt,

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

15 Skapa en Start-Diskett

15 Skapa en Start-Diskett 151 15 Skapa en Start-Diskett När du startar din PC så letar den efter vissa uppstartningsfiler. Sökningen börjar på din diskettenhet och därefter på hårddisken. Detta innebär att om något är fel med din

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson Thor Stone Education Datakurs, grund (Windows 7) 1 Efter att du slagit på strömmen till datorn och den har laddat in operativsystemet (Windows), visas skrivbordet på skärmen. Det som visas på skrivbordet

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN KURSMÅL WINDOWS Detta är en introduktionskurs för dig som är nybörjare. Du kommer att få bekanta dig med datorns viktigaste delar och lära dig grunderna i operativsystemet Windows, vilket är en förutsättning

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon).

Laboration 0. Enhetsbokstaven anges med ett kolon efter och man läser ofta ut detta, exempelvis C:(sekolon). Laboration 0 Laborationen är till för dig som inte är familjär med att navigera i filträd på en dator. Om du är van vid detta (vilket är det vanliga nu för tiden) så kan du bara snabbt titta igenom laborationen.

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10 Sep -18 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Operativsystem, Program/Appar, webbsidor och instruktioner inom IT-branchen

Läs mer

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget.

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget. Rullningslisten Om informationen i fönstret inte ryms på skärmen skapas automatiskt en rullningslist i fönstrets högra kant. Med rullningslisterna kan du snabbt och enkelt flytta dig i fönstret 1 Klicka

Läs mer

Allmänt om programvaror och filer i Windows.

Allmänt om programvaror och filer i Windows. Allmänt om programvaror och filer i Windows. Vart sparade du dokumentet? I Word. Jag har fått detta svar mer än en gång när jag försökt hjälpa någon att hitta ett dokument som de tappat bort i sin dator.

Läs mer

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan:

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan: Du måste ha WinZip installerat, eller ett annat program som kan hantera filer med filtillägget zip! Du måste packa upp filen innan du kan använda ikonerna eller bilderna här. Vad är WinZip? WinZip är ett

Läs mer

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice

Din guide till. Klientinstallation MS Driftservice Din guide till Klientinstallation MS Driftservice September 2012 Innehåll ALLMÄNT... 3 Gamla klienter... 3 Installation... 3 Vid problem... 5 inställningar för brandväggar... 6 Inställningar för Windows

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB Sid 1 Överföring av bilder från kamera Så här kommer kamerabilderna in i datorn: Koppla in datasladden som följer med kameran. Det är oftast en s.k. USB-sladd (änden som ska in i datorn ser ut ungefär

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Word Word är ett effektivt ordbehandlings- och layoutprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG

Användarhandbok. Nero BackItUp. Ahead Software AG Användarhandbok Nero BackItUp Ahead Software AG Information om copyright och varumärken Användarhandboken till Nero BackItUp och innehållet i den är skyddat av copyright och tillhör Ahead Software. Alla

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt.

Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning. programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Det här dokumentet är tänkt som en minnesanteckning från min genomgång av programmet och är alltså inte tänkt att förklara allt. Den förutsätter att du ska göra layout till den tidningsartikel du skrivit

Läs mer

Att skriva på datorn

Att skriva på datorn Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle

Läs mer

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS XP RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail.

Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail. Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail. E-programmets datorsalar är utrustade med datorer som

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius Harry Peronius LÄR DIG ANVÄNDA Nu med Mac OS X Leopard! DIN MAC från grunden! Del 1 GRUNDFUNKTIONER 4. Finder... 6 5. Dock... 34 6. Hjälp... 36 7. Mappar och filer... 38 8. Time Machine... 4 9. Systeminställningar...

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Windows Vista mappstruktur 1

Windows Vista mappstruktur 1 Sidan 1 av 5 Hårddiskens uppdelning i enheter och mappar... 2 Skapa en egen mapp... 4 Radera en mapp... 4 Skapa ny mapp under Mina dokument... 5 Sidan 2 av 5 Hårddiskens uppdelning i enheter och mappar

Läs mer

Migrera till PowerPoint 2010

Migrera till PowerPoint 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft PowerPoint 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Datagrund Vista. Grundläggande filhantering

Datagrund Vista. Grundläggande filhantering Datagrund Vista Grundläggande filhantering 1 Datagrund Vista Mer Windows, bilder och filhantering Det här materialet är avsett för den som genomgått de första två kurserna i Datagrund för Vista. Författare

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder

INSPIRA. Microsoft. PowerPoint Grunder INSPIRA Microsoft PowerPoint Grunder Del. ClipArt och bilder 78 6. Diagram 87 7. Organisationsschema 98 8. Tabeller 0 9. Bildspel 0. Praktiska övningar 6 CLIPART OCH BILDER CLIPART OCH BILDER Infoga ClipArt

Läs mer

Eva Ansell Ulrika Nilsson WORD 2008 MICROSOFT. för Mac

Eva Ansell Ulrika Nilsson WORD 2008 MICROSOFT. för Mac Eva Ansell Ulrika Nilsson MICROSOFT WORD 2008 för Mac 1. Introduktion till Word 2008 för MAc A. Docendo-pedagogiken...6 B. Hämta övningsfiler...7 C. Starta programmet...8 D. Avsluta programmet...8 E. Programfönstret...9

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

del 3 ARBETA MED PROGRAM

del 3 ARBETA MED PROGRAM del ARBETA MED PROGRAM Det finns ett enormt stort antal program som kan användas tillsammans med Windows Vista. Med ett ordbehandlingsprogram som Microsoft Word till exempel, kan man skapa, redigera och

Läs mer

Lathund för Svenskt Näringsliv

Lathund för Svenskt Näringsliv Lathund för Svenskt Näringsliv OneDrive OneDrive... 3 Vad är fördelarna med OneDrive för dig som användare?... 3 Skapa OneDrive-konto... 4 Kom åt OneDrive på olika enheter... 6 Via appar på datorn... 6

Läs mer

Grundkurs 1 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum

Grundkurs 1 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G IT 1... Fel! Bokmärket är inte definierat. Grundkurs i Data vid Ålands Lyceum... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehållsförteckning...

Läs mer

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19

Innehåll. 7. Hur vet jag vilken storlek på licensen jag har?... 19 Innehåll Ny licenshantering i HogiaLön Plus... 2 Steg för steg; för dig med HogiaLön Plus - Access... 3 Licenshantering för administratören... 3 Licenshantering för löneadministratörer... 10 Vanliga frågor...

Läs mer

7. Utforskaren. Maximera gärna fönstret, då ser du allt innehåll på en gång och slipper skrolla.

7. Utforskaren. Maximera gärna fönstret, då ser du allt innehåll på en gång och slipper skrolla. 7. Utforskaren Hålla ordning på data I Utforskaren kan du skapa mappar att sortera in dina filer i. Det blir lättare att hålla reda på dem då. Du kan också flytta, ta bort och ändra namn på filer. Utforskarens

Läs mer

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser Bilder till bildspel på TV med Lightroom En beskrivning av ett arbetsflöde i Lightroom för att anpassa bilder till ett bildspel som skall visas på en TVskärm i full HD 1920x1080 pixlar. HD formatet 1920x1080

Läs mer

Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016

Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016 Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016 1. Starta Outlook 2. Gå till Arkiv längst upp till vänster. 3. Se till att fliken Info är markerad. Klicka sedan på Kontoinställningar

Läs mer

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1 Sida 1 (19) Lärplattformsprojektet Stödmaterial Författare: Pehr-Henric Danielsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1...

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Windows 10 Utforskaren

Windows 10 Utforskaren Windows 10 Svenskspråkigt material, svenskspråkiga dialogrutor Windows 10 2 Innehållsförteckning Filnamn... 3 Filnamnstillägget... 4... 5 Sortera filer i förteckningen... 5 Val av visningssätt... 5 Sökväg...

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X

Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X Juli -15 Liljedalsdata.se Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger ofta på det gamla.

Läs mer

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar.

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar. Skrivbordet... 1 Aero... 1 Anpassa skrivbordet och aktivera Aero-tema... 1 Ändra storlek på skrivbordsikoner... 1 Ändra skärmupplösning... 1 Startmenyn... 2 Sök... 3 Aktivitetsfältet... 3 Förhandsgranska

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Filbindningar 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Hur det här modulen används.............................. 4 1.2.1

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Bruksanvisning. Starta. Anpassad för Bildfabriken. Beställning och support Trollreda resurscenter info@trollreda.se.

Bruksanvisning. Starta. Anpassad för Bildfabriken. Beställning och support Trollreda resurscenter info@trollreda.se. Bruksanvisning Starta Anpassad för Bildfabriken Beställning och support Trollreda resurscenter info@trollreda.se Rev B 05-02-03 Innehållsförteckning 2 Introduktion... 3 Utrustning... 3 Installation...

Läs mer

EXCEL 2010 FÖRDJUPNING

EXCEL 2010 FÖRDJUPNING EXCEL 2010 FÖRDJUPNING Microsoft Excel 2010 Fördjupning Inledning Mål och förkunskaper... 5 Pedagogiken... 5 Hämta övningsfiler... 6 Del 1 1 Diagram och bilder Skapa diagram... 7 Snabblayout... 8 Diagrammets

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010

Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 Information efter genomgång av Microsoft Word 2010 I går (måndagen den 21 januari 2013) visade vi lite hur Word fungerar och lovade då att skriva samman ett dokument som visar vad vi anser att man kan

Läs mer

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok

Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Säkerhetskopiering och återställning Användarhandbok Copyright 2007-2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen

Läs mer

Låt "Personlig mappfil för Office Outlook (.pst)" vara markerad. Klicka på OK

Låt Personlig mappfil för Office Outlook (.pst) vara markerad. Klicka på OK Flytta Outlookobjekt med hjälp av Personlig mapp Avsnitt: Skapa en Personlig mapp i Outlook 2007 Skapa en Personlig mapp i Outlook 2010 Flytta Outlookobjekt till den personliga mappen Spara undan den Personliga

Läs mer

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3

ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2. Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 OneDrive 1 Innehåll ONEDRIVE ÖVERBLICK... 2 Vad är OneDrive?... 2 Molnet?... 2 Två typer av OneDrive... 2 Hitta sin OneDrive för företag... 3 HANTERA DOKUMENT OCH FILER PÅ ONEDRIVE... 4 Skapa mapp... 4

Läs mer

Patrik Calén 2012-09-13

Patrik Calén 2012-09-13 PVF PLÅT VENT FORU AB PVF-Entreprenad Manual Patrik Calén 2012-09-13 Inneha ll Stödregister o Registervård 3 o Max resurser 6 o Resursfärger 7 o Arbetsvecka 8 o Arbetsvecka undantag 8 o Grunduppgifter

Läs mer

- En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun

- En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun - En handledning för personal och elever i Karlshamns kommun Denna handledning är än så länge bara ett arbetsmaterial. Innehållsförteckning Ladda ner/installera... 3 Börja använda programmet... 4 Första

Läs mer

Tisdagen den 27 okt 09

Tisdagen den 27 okt 09 Tisdagen den 27 okt 09 1. Bygga mappsystem i Utforskaren och i Internet Explorers Favoriter. 2. Skapa mappar när du Sparar som 3. Ställa in rätt destination vid Spara i Word/ Writer. 4. Repetition av ta

Läs mer

Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson

Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson av: Tina Alfonsson Gunilla Stenkilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 INSTRUKTION TILL DIGITAL KAMERA MVC-FD73... 4 SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT TA/LAGRA EN BILD... 5 VISNING AV BILDER PÅ LCD-SKÄRMEN I KAMERAN...

Läs mer

Så här fungerar Version 21 okt - 2013

Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Jag Vill används som väljare kring många vardagliga situationer. T ex att välja aktivitet, välja utflyktsmål osv. Jag Vill används som ett enkelt trycka-hända program,

Läs mer

Anpassning av Windows XP

Anpassning av Windows XP Anpassning av Windows XP Grunderna för hur du som arbetsterapeut ändrar inställningar i Windows XP för att öka tillgängligheten. Habilitering & Hjälpmedel Att komma igång För att komma åt de inställningar

Läs mer

DK-serien. Enklare bildredigering med Irfanview

DK-serien. Enklare bildredigering med Irfanview DK-serien Enklare bildredigering med Irfanview 1 Enklare bildredigering med Irfanview Irfanview är ett gratis bildredigeringsprogram med svenska menyer. Den här kursen är en ren nybörjarkurs och kräver

Läs mer

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben

Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Manual för att skicka mejl via medlemsregistret på webben Du loggar in på Mina Sidor via förbundets hemsida med ditt medlemsnummer och postnummer. Sedan klickar du på Regional Medlemsservice. Sedan väljer

Läs mer

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet:

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet: Privat dator Ruter rapportering. För att kunna rapportera en tävling till Svensk Bridge behövs en s.k. FTP-klient. I de flesta fall kan en sådan sättas upp med Utforskaren som medföljer alla varianter

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

För att använda Windows på enklaste sätt använder du musen. Musen syns Som en pil på skärmen.

För att använda Windows på enklaste sätt använder du musen. Musen syns Som en pil på skärmen. Från Datakörkortet Light Innehåll Mjukvara De delar som går att ta på kallas för hårdvara, men den information som finns inne i datorn kallas för mjukvara. Denna mjukvara kan vi dela upp i tre kategorier;

Läs mer

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD Datorns delar På en skivspelare kan du spela olika sorters musik som till exempel pop, rock, jazz, och klassiskt. Utan skivor är skivspelaren inget att ha. För att du ska kunna använda en dator måste du

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Frontpage 2002/XP (2)

Frontpage 2002/XP (2) Frontpage 2002/XP Frontpage 2002 eller Frontpage XP som det också kallas är ett hemsideprogram där du inte behöver kunna koda som annars är fallet om man gör en hemsida. Att snabbt, enkelt och snyggt kunna

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

KAPITEL 5 Användbara program. Tillbehör. WordPad. Paint

KAPITEL 5 Användbara program. Tillbehör. WordPad. Paint KAPITEL 5 Användbara program Som jag nämnde i inledningen är Windows mycket mer än bara ett operativsystem. Det följer även med ett antal användbara program som är mycket användbara. Du har fått bekanta

Läs mer

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice?

Hur skriver man ett textdokument med bild i OpenOffice? Lathund för textdokument (Writer) och lite presentation (Impress). 1. Ladda hem OpenOffice på www.openoffice.org. 2. Öppna OpenOffice och välj textdokument (Writer). 3. Välj ett lämpligt teckensnitt genom

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2013 SymWriter Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 - Byt symbol 2 F11 - Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer