Protokoll Nr 7 Sammanträdesdatum Sammanträdestid

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Nr 7 Sammanträdesdatum Sammanträdestid"

Transkript

1 Protokoll Nr 7 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s), 2:e vice ordförande Anders Treschow (m), 1:e vice ordförande Lena Dygården (s) Ingemar Johansson (c) Christer Norrman (m) Lennart Torstensson (s) Anders Richardsson (c) Anna Bresche (s) Fredrik Johansson (s) Daniel Bernhardt (kd) Leif Eskelid (ap) Per-Gunnar Andersson (s) Stig Agnåker (c) Angela Malmgren (m) istället för Lars Fagerström (fp) Maria Jörmalm Andersson (s) Marcelle Farjallah (s) Tore Holmefalk (c) Åke Janson (m) Övriga förtroendevalda - Tjänstemän Henrik Lundahl, kanslichef Rolf Landholm, kommunchef Inga-Stina Johansson, sektionschef 154 Paragrafer Justering Ordföranden samt Fredrik Johansson Underskrifter Sekreterare... Henrik Lundahl

2 Ordförande... Mari-Louise Wernersson Justerare... Fredrik Johansson Protokollet justerat och anslaget Underskrift... Henrik Lundahl 2 (37)

3 146 Kontaktperson för vattenförvaltningen enligt Ramdirektivet för vatten. (AU 195) Dnr KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Utse Ingela Danielsson, miljö- och hälsoskyddskontoret, till kontaktperson och samordnare för Falkenbergs kommun vad det gäller frågor rörande Ramdirektivet för vatten. sunderlag Kommunstyrelsens beslut ( 36). År 2006 skrev Länsstyrelsen i Halland till bland annat Falkenbergs kommun och efterfrågade en kontaktperson för frågor rörande vattenförvaltningen enligt ramdirektivet för vatten. I detta skede utsågs Cecilia Zryd, dåvarande FAVRAB, som kommunens kontaktperson (se kommunstyrelsens beslut , 36). Cecilia Zryd verkade också som samordnare för Vattendirektivsgruppen den kommunala arbets- och samverkansgruppen rörande vattendirektivs-frågor. Vid bildandet av VIVAB avsade sig Cecilia Zryd sitt uppdrag som då övertogs av Ingemar Alenäs (miljö- och hälsoskyddskontoret). Ingemar Alenäs har nu fått andra arbetsuppgifter vilket ånyo aktualiserar frågan om kontaktperson och samordnare på kommunen. et kräver inga ekonomiska insatser. Det är viktigt för Falkenbergs kommun att ha en person som är kontaktperson gentemot bland annat länsstyrelsen i dessa frågor. Den personen har också en nyckelroll som samordnare för vattendirektivsgruppen. Vattendirektivsgruppen har enhälligt föreslagit kommunekolog Ingela Danielsson som samordnare och kontaktperson. Vattendirektivsgruppen kommer att få en än viktigare roll då åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för vattendragen i kommunen har slagits fast av vattendelegationen. För att nå ett bättre vatten kommer kommunen åläggas att genomföra åtgärder. Ett nyckelord för dessa åtgärder är samordning. 3 (37)

4 147 Ändring av detaljplan för Hjortsberg 3:44 (Skrea camping) planavtal. (AU 196) Dnr KS (2008-S0850) Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna planavtal för Hjortsberg 3:44, Skrea camping. sunderlag Förslag till planavtal, godkänt av exploatören Stadsbyggnadskontorets beslutsförslag, Kommunstyrelsens gav ( 310) stadsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta planavtal samt förslag till ändring av detaljplanen för Hjortsberg 3:44. Stadsbyggnadskontoret har nu upprättat avtal rörande kostnader, fördelning av arbete m m, vilket har undertecknats av Lasse Persson, Skrea camping som tar hela kostnaden för detaljplanearbetet. Stadsbyggnadskontoret föreslår att föreliggande planavtal godkänns. 148 Godkännande av del av budgeterat investeringsprojekt Kattegattsleden (AU 199) Dnr KS (2010-KS0051) KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna att cykelled för etappen vid Ugglarps camping, genomförs under 2010 som en del av Kattegattsleden (bilfri cykelled utmed Hallandskusten). 2 Godkänna att investeringsbudgeten 2010 på tkr överskrids med ytterligare tkr och att tkr därmed tidigareläggs från investeringsbudget sunderlag Strategienhetens beslutsförslag KF Tekniska nämndens beslut (37)

5 Kommunfullmäktige föreslås besluta om utbyggnad av Kattegattsleden för etappen vid Ugglarps camping under Investeringsprojektet Bilfri cykelled utmed Hallandskusten är totalt budgeterat med tkr i investeringsutgift och tkr i statsbidrag fördelat på är investeringsbudgeten netto tkr. I den Regionala infrastrukturplanen finns 25 mkr avsatta till Kattegattsleden. Det finns idag inget beslut som garanterar kommunen 50 % av projektets utgift i bidrag men Region Halland har lämnat en avsiktsförklaring på 50 % i bidrag till sträckan i Ringsegård utmed Marstensvägen samt delsträckan vid Ugglarps camping. Utöver bidrag i den Regionala infrastrukturplanen finns även möjlighet till delfinansiering av delprojektet vid Ugglarps camping via Regeringens närtidssatsning på vägar och järnvägar Detta bidrag är osäkert till belopp och är därför ej medräknat i den beräknade nettoinvesteringsbudgeten för etappen. Kommunfullmäktige har enligt beslutat om genomförande av delprojektet Ringsegård under Samtidigt beslutades att godkänna ett överskridande av investeringsbudgeten 2010 med tkr och att tkr därmed skulle tidigareläggas från investeringsbudget Utgiften för delprojektet Ugglarp beräknas till tkr. Med 50 % statsbidrag via den Regionala infrastrukturplanen blir den kommunala utgiften 775 tkr. Då statsbidrag för projektet inte kommer att betalas ut förrän 2011 kommer investeringsbudgeten 2010 att överskridas med ytterligare tkr. Investeringsbudgeten 2010 för projektet Kattegattsleden kommer därmed att totalt överskridas med tkr. Totalt kommer projektet att rymmas inom projektbudgeten på netto tkr. Investeringsprojektet Bilfri cykelled utmed Hallandskusten är i investeringsplan belagt med anmärkning om bearbetning. Detta innebär att projektet måste beslutas av kommunfullmäktige före genomförande. Kommunfullmäktige har enligt beslutat om genomförande av delprojektet Ringsegård under På grund av möjligheter till ytterligare statsbidrag via Regeringens närtidssatsning på vägar och järnvägar föreslås även etappen vid Ugglarps camping genomföras En utbyggnad av gång- och cykelväg vid Ugglarps camping innebär en förbättring på det enskilda vägnätet. 5 (37)

6 149 Falkenbergs Fotbollförening; ansökan om ett ränte- och amorteringsfritt lån. (AU 201) Dnr KS (2010-KS0137) Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Avslå ansökan från Falkenbergs Fotbollförening avseende ränte- och amorteringsfritt lån för uppförande av service- och lagerbyggnad. sunderlag Av föreningen insänd ansökan. Falkenbergs Fotbollförening har ansökt om ett ränte- och amorteringsfritt lån om 500 tkr för uppförande av en service- och lagerbyggnad. Byggnationen har redan påbörjats. Samtidigt har föreningen sökt om investeringsbidrag hos kultur- och fritidsnämnden med samma belopp. Föreningen skriver i sin ansökan att återbetalning av lånet skall ske om investeringsbidraget beviljas. En beviljad ansökan skulle innebära att kommunen belastas med en utgift om 500 tkr. Kommunens kostnad för detta ränte- och amorteringsfria lån är lika med räntekostnaden alternativt den förlorade ränteintäkten. I det fallet fordran mot FFF inte ska redovisas i balansräkningen, innebär det en direkt kostnad på 500 tkr. 150 Medborgarförslag om att behålla tillagningsköket på Hällinge förskola. (AU 202) Dnr KS (2010-KS0062) Kommunstyrelsen beslutar 1. Ärendet återremitteras till kommunledningskontoret i avvaktan på köksutredningens färdigställande. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Beakta medborgarförslagets synpunkter då köksutredningen behandlas i den nya kostorganisation som beräknas införas under våren (37)

7 2 Anse medborgarförslaget vara behandlat. sunderlag Medborgarförslag från Åsa Hansson Yttrande barn- och utbildningsnämnden Yttrande kanslienheten Åsa Hansson föreslår i ett medborgarförslag att tillagningsköket på Hällinge förskola behålls. Till medborgarförslaget bifogas ett antal synpunkter från föräldrar och personal på förskolan. De framför bland annat att tillagningsköket bör finnas kvar eftersom det är relativt nytt och välfungerade. De anför vidare att mat bör tillagas på plats för att undvika massproduktion med de nackdelar som det kan medföra i form av mat med sämre kvalité, icke miljövänliga transporter och så vidare. Barn- och utbildningsnämnden anför i korthet: Under 2008 och 2009 gjordes en kartläggning av kommunens kök. Den visade att några av tillagningsköken har kapacitet att producera fler måltider. Detta i kombination med att matproduktion i små kök är förhållandevis dyrt gör att köksutredningens förslag blev att tillagningen vid de minsta köken (förskolor med 1-2 avdelningar) bör läggas ned. Ytterligare en central utredning pågår för närvarande med avsikten att samla kommunens kostorganisation så att den inte längre ingår i barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde. Nämnden har lämnat en översyn av verksamheternas kök och ställt sig positiv till utredningen. Förslaget om att behålla tillagningsköket på Hällinge förskola blir en fråga för den nya organisationen. Om köket på Hällinge förskola blir ett mottagningskök minskas kökstjänsterna med 0,7 tjänst. Kostnaden för transporten beräknas bli relativt liten eftersom det kommer att gå en transport från Falkenbergs gymnasieskola till Vinbergsskolan och bland andra Hällinge förskola ingår i den turen. Hur verksamheternas köksfunktioner ska var utformade är, liksom barn- och utbildningsnämnden påpekar, en fråga för den nya kostorganisation som håller på att arbetas fram. Då den beräknas införas under våren 2011 föreslår kanslienheten att medborgarförslagets synpunkter tas i beaktande när den nya organisationen behandlar köksutredningen i sin helhet. Yrkande, propositionsordning och beslut Gerry Norberg (s) yrkar bifall till medborgarförslaget. Mari-Louise Wernersson (c) yrkar att ärendet återremitteras i avvaktan på den s.k. köksutredningen. Ordföranden ställer först proposition på om ärendet skall avgöras idag eller vid ett senare tillfälle och finner att ärendet skall avgöras vid ett senare tillfälle. Kommunstyrelsen beslutar således att återremittera ärendet. 7 (37)

8 151 Medborgarförslag om att ändra 15 h-regeln för barn på dagis/förskola. (AU 203) Dnr 2010-KS0053 (KS ) KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Införa möjlighet att utöka barns vistelsetid på dagis/förskola om vårdnadshavaren är sjukskriven och särskilda skäl föreligger. 2 Anse medborgarförslaget behandlat i enlighet med barn- och utbildningsnämndens yttrande. sunderlag Medborgarförslag från Ylva Olsson Yttrande barn- och utbildningsnämnden Yttrande kanslienheten Förslagsställaren anser att 15 h-regeln på dagis/förskola för barn vid en vårdnadshavares sjukskrivning bör ändras. Om en förälder blir sjukskriven från jobbet tillåts han eller hon ha barnen kvar barnen på dagis det antal timmar som man tidigare arbetade. Det gäller dock inte om personen ifråga till exempel var arbetslös eller hade avslutat ett tidsbegränsat arbete innan sjukskrivningsperioden. Denna regel är orättvis och drabbar såväl barn som föräldrar anser förslagsskrivaren. Barn- och utbildningsnämnden anför i korthet: Nämnden delar förslagsställarens uppfattning om att en sjukskriven vårdnadshavare kan ha begränsade möjligheter att sköta ett barn. Det finns dock ingen regel som anger huruvida en vårdnadshavare bör erbjudas utökad tid vid sjukdom eller ej. Om omsorgstiden på förskolan ska utökas bör det göras utifrån vårdnadshavarens sjukdom eller skada samt barnets ålder. Vidare poängterar nämnden att det är viktigt att förvaltningen ger vägledningen för hur skolorna ska handla vid dessa typer av fall. Dock är det upp till verksamheten och ytterst ansvarig rektor att besluta om särskilda skäl föreligger. Förslaget påverkar inte kommunens budget. Det kan bli marginellt ökade kostnader när det gäller till exempel personal och kost. De något större utgifterna kompenseras dock till viss del av föräldraavgiften. Kanslienheten har inget att erinra utan föreslår, baserat på barn- och utbildningsnämndens yttrande, att barnen till en sjukskriven vårdnadshavare med särskilda behov ska kunna erbjudas utökad vistelsetid på dagis/förskola. 8 (37)

9 152 Månadsuppföljning maj (AU 204) Dnr KS (2010-KS0067) Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Anteckna att månadsuppföljning har redovisats. sunderlag Sammanställning av driftskostnadsuppföljning efter maj 2010 Driftskostnadsuppföljning från nämnderna Kommunledningskontoret har sammanställt nämndernas driftskostnadsuppföljning efter maj och prognos för årsutfall Nämndernas driftskostnader totalt ligger efter fem månader drygt fem miljoner under periodens budget. De medel som är avsatta för årets löneökningar är fortfarande inte fördelade ut till nämnderna, men ännu är inte heller några löneökningar utbetalda. Även driftmedel till utökat antal platser inom särskilt boende på Hjortsberg är kvar i den centrala potten, eftersom driftsättningen har blivit försenade. Vid jämförelse mellan utfall och budget för de senaste 12 månaderna framgår att nämndernas budgetöverskott från 2009 fortfarande ligger kvar. Negativ avvikelse finner man hos kultur- och fritidsnämnden, tekniska nämnden och socialnämndens försörjningsstöd. Övriga nämnder och verksamhetsområde visar stora överskott. Prognosen totalt visar en negativ avvikelse med 10,7 mkr mot budget Inkluderat den resultatreglering som nämnderna har att utnyttja från 2009 innebär det en negativ avvikelse med 6,3 mkr. Med hänsyn till den budgetavvikelse som nämnderna visar de senaste 12 månaderna, är bedömningen att denna prognos är försiktig. Om inte stora volymökningar förväntas bör inte kostnaderna öka i den omfattning som prognostiseras. Däremot finns verksamheter som idag tydligt kan förvänta ett negativt utfall, så som kostnader för snöröjning och försörjningsstöd. 153 Avtal om anläggande av stödmurar vid Tågvägen. (AU 211) Dnr KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. 9 (37)

10 Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna förslag till avtal med ägare till fastigheterna Tröinge 18:2, Tröinge 18:3 och Tröinge 18:9 rörande anläggande av stödmurar mot Tågvägen. 2 Medel för anläggandet av stödmurar får belasta verksamheten exploateringsverksamheten, sunderlag Avtal med fastighetsägare till Tröinge 18:2, Tröinge 18:3 och Tröinge 18:9 - upprättade av sbk Illustration till överklagad detaljplan med kommunalt ägd mark vid Tågvägen markerad. Stadsbyggnadskontorets yttrande- daterat Boende utmed Tågvägen har klagat på buller på grund av den ökade trafiken på Tågvägen som skett med anledning av trafik till den nya stationen. Falkenbergs kommun är ägare till mark mitt emot det aktuella området. Ny detaljplan över området med den kommunalt ägda marken är överklagad. I detaljplanen utläggs kommunens mark som kvartersmark för bostadsändamål med handel/ kontor i bottenvåningen. Kostnader för förädlingen av kommunens mark (detaljplanekostnad, lantmäterikostnader, gatukostnader mm) tillsammans med inköpspriset av marken utgör underlag vid framtida prissättning av den kommunala marken. Anläggandet av de aktuella stödmurarna kan ses som åtgärder som erfordras för den ökande trafikbelastningen på Tågvägen som ny station och planerade bostäder innebär. Stadsbyggnadskontoret föreslår därav att medel för anläggandet av stödmurarna får belasta verksamheten exploateringsverksamheten, Detta innebär att även denna kostnad ingår i underlaget för den framtida prissättning av den kommunala marken. Stadsbyggnadskontoret har utifrån den aspekten framtagit förslag till avtal med berörda fastighetsägare om att stödmurar anläggs för att minska olägenheterna för de boende. Avtalen innebär att stödmurarna anläggs inom de privatägda fastigheterna Tröinge 18:2, Tröinge 18:3 och Tröinge 18:9 och att de därefter blir fast tillbehör till de berörda fastigheterna. Anläggandet av stödmurar är kostnadsberäknat till ca kr. Att lägga kostnaden som en exploateringskostnad innebär att kostnaden lagerförs till dess att den kommunala marken mittemot säljs då avräkning mot försäljningspriset görs. Då stödmurarna föreslås anläggas på privatägd tomtmark blir murarna efter anläggandet fast tillbehör till de aktuella fastigheterna. Detta innebär att äganderätten till stödmurarna tillfaller de privata fastighetsägarna som därefter ansvarar för framtida drift och underhåll av stödmurarna. 10 (37)

11 154 Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om stöd och service till funktionshindrade LSS. (AU 213) Dnr KS KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Lägga informationen till handlingarna. sunderlag Socialnämndens beslut 74/2010. Rapport per Ärende Kommunfullmäktige ska informeras om ej verkställda beslut enligt 16 kap 6 SoL och 28 LSS. Sammanfattning Kommunerna har enligt socialtjänstlagen och LSS skyldighet att kvartalsvis till socialstyrelsen och kommunens revisorer rapportera in gynnande biståndsbeslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Även kommunfullmäktige ska informeras om dessa beslut i en statistikrapport. 155 Motion om valfrihet för äldre. (AU 214) Dnr KS (2010-KS0082) KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Beakta motionärens förslag i samband med utformningen av socialnämndens förslag till en ökad valfrihet inom hemtjänstens område. 2 Anse motionen vara behandlad. sunderlag Motion från Mikael Hallberg (v) Tjänsteskrivelse från socialförvaltningen Yttrande från socialnämnden (37)

12 Yttrande från kanslienheten Mikael Hallberg föreslår i sin motion att beslut om bistånd bör fattas utifrån de äldres sammanvägda behov och inte utifrån ett antal specificerade insatser samt att de äldre inom biståndsbeslutets ram ska ha stora möjligheter att styra och förändra innehållet i hjälpen. Motionären menar att valfrihet inte skapas genom möjligheten att välja bland olika utförare, utan det är individens möjlighet och makt att påverka innehållet inom ramen för fattat beslut som skapar valfrihet. Socialförvaltningen anför i korthet: För närvarande pågår en, av socialnämnden initierad, utredning i syfte att kartlägga förutsättningarna för att öka valfriheten inom hemtjänstens område. Utredningen går i linje med kommunfullmäktiges mål om att alternativa driftsformer ska uppmuntras och utvecklas. Juridiskt styrande när det gäller konkurrensutsättning är Lagen om offentlig upphandling, LOU och Lagen om valfrihetssystem, LOV. Biståndsbeslutets utformning är i hög grad avgörande för brukarens möjlighet till inflytande och här finns skillnader i bedömningen såväl mellan olika kommuner som inom dem. Problemet med bristande valfrihet och medbestämmande har uppmärksammats och finns beskrivet i regeringens proposition Värdigt liv i äldreomsorgen 2009/10:116 där även ett antal åtgärder föreslås. Socialnämnden ställer sig bakom huvuddragen i regeringens proposition och kommer att inkorporera dem i sitt förslag till utökad valfrihet. Förslaget kommer således att följa motionens intentioner. Socialnämnden anför: Nämnden ställer sig bakom socialförvaltningens skrivelse. Kanslienheten har inget att erinra utan föreslår att motionens intentioner tas i beaktande vid socialnämndens utformning av förslag till ökad valfrihet inom hemtjänstens område. 156 Avtal om gymnasiesamverkan i Halland. (AU 217) Dnr KS KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna avtal om gymnasiesamverkan i Halland. sunderlag 12 (37)

13 Barn- och utbildningsnämndens yttrande , 45. Region Halland: Nytt gymnasiesamverkansavtal och gemensam ekonomisk modell Under 2006 togs det fram ett avtal om samverkan för gymnasieskolan i Halland. Avtalet sträcker sig från till och med När avtalet skrevs var en av de stora delarna att så kallat frisök infördes för alla gymnasieutbildningar i de kommuner som skrev på avtalet. Frisök innebär att eleven har möjlighet att söka utbildning i en annan kommun än hemkommunen, men att hemkommunens elever har förtur och tilldelas platser först. Om det sedan finns platser över sker en andrahandsmottagning där de utomstående eleverna tilldelas de platser som finns över utefter betyg. Denna del av avtalet är nu inte längre aktuell då frisök skrevs in i skollagen den 1 januari 2008 och därmed blev tillgängligt för alla elever i hela Sverige. En annan del av avtalet går ut på att ett antal utbildningar som listas i en bilaga blir fritt sökbara på lika villkor för alla eleverna i de avtalsslutande kommunerna, så kallat fritt sök. Bilagan ska revideras varje år för att ge de halländska ungdomarna möjlighet att söka utbildningar som är av mer unik karaktär och oftast bara finns i en kommun. Efter att avtalet nu har varit i bruk under ett antal år kan vi se att det är väldigt få elever som använder sig av möjligheterna i bilaga 1. Eleverna är inte benägna att flytta på sig i någon större grad. Vissa delar i avtalet fullföljs inte heller. För frågor som berör samverkansavtalet finns det en politisk styrgrupp där två politiker från varje avtalspart ingår. Innebörden av det nya avtalet innebär att samtliga gymnasieprogram vid de kommunala gymnasieskolorna i Laholms, Halmstads, Falkenbergs, Hyltes och Varbergs kommuner samt Region Hallands gymnasieskolor omfattas av s k fritt sök. Samtidigt regleras även den interkommunala ersättningen (IKE) kommunerna emellan. Nytt avtal Den politiska styrgruppen har under våren 2009 diskuterat gymnasiesamverkansavtalets framtid och kommit överens om att det bör skrivas ett nytt avtal som ska träda i kraft hösten Avtalet är därför skrivet med en ny terminologi för att passa den nya gymnasiereformen som beräknas att träda i kraft samtidigt. Det nya avtalet innebär att man släpper alla avtalsparternas gymnasieutbildningar fria för fritt sök. Region Halland påverkas på det sättet att nationella program och eventuella särskilda varianter på Naturbruk Halland innefattas av avtalet. Avtalet har hanterats i planeringsgruppen för gymnasiesamverkan som består av förvaltningschefer för gymnasieförvaltningarna eller gymnasiecheferna för samtliga avtalsparter. Dessa är överens om det framlagda förslaget. Ärendet har också hanterats i styrgruppen där man också varit överens om förslaget till avtalstext. Avtalet förväntas inte ge några ökade kostnader för Falkenbergs kommun. Det är inte troligt att avtalet i sig kommer att leda till ökade elevströmningarna till omgivande kommuner. Tidigare har eleverna beviljats resebidrag för de utbildningar som de är andrahandssökande på och i och med det nya avtalet har de möjlighet att även få inackorderingsbidrag. Bidrag ges antingen för inackordering eller för resor. För plats på friskola har eleverna redan tidigare haft rätt till både reseoch inackorderingsbidrag. 13 (37)

14 Hemkommunens kostnader för utbildningsplatsen kommer inte heller öka för utbildningar som ges inom den egna kommunen. Hemkommunen betalar samma summa som utbildningen kostar att ge inom egen verksamhet eller lägsta pris om anordnarkommunens pris är lägre än elevens hemkommuns för motsvarande utbildning. Har elevens hemkommun inte utbildningen i fråga är det anordnarkommunens pris som gäller - precis som idag. Vad betyder det om man skulle öppna upp för fritt sök för all gymnasieutbildning i de avtalsslutande kommunerna och Naturbruk Halland? Nedan presenteras ett antal fördelar med fritt sök: De halländska gymnasieungdomarna får ta del av ett större utbud av utbildningar. För den enskilda individen skulle det inte längre spela någon roll om den utbildning som de vill gå ligger i hemkommunen eller i en annan kommun. Detta skapar i sig ett unikt utbud av utbildningar. Ingen kommun är stor nog att erbjuda allt, men alla kan erbjuda något. Det samlade regionala utbudet blir stort och allsidigt och konkurrenskraften ökar. Kommunala gymnasieskolor får samma förutsättning som fristående skolor. Som det är idag har alla friskolor nationell intagning. Det betyder att om eleven inte får går en kommunal utbildning i en annan kommun så kan denna istället välja att söka sig till en fristående skola. De flesta av de nationella programmen finns idag representerade i de fristående skolorna som finns i Halland och i våra kranskommuner. Benchmarkingeffekterna påskyndar kvalitetsutvecklingen. Elevströmmarna kan leda till ett ökat utbyte av goda exempel skolorna emellan. Utbildningarna profileras antagligen i större grad vilket bidrar till en större specialisering och total regional bredd. En kommun kan profilera sig på en särskild sorts utbildning och på så sätt få fler sökande till den utbildningen. Det gäller alla de avtalsslutande kommunerna. Sökprocessen förenklas för de blivande gymnasieungdomarna. Nuvarande regler för vem som får söka vad är komplexa med flera olika sorters former inom samverkansavtalet och dessutom flera avtal som finns mellan enskilda kommuner. Av dessa borde det tyngsta argumentet vara möjligheten att ungdomarna i Halland möjlighet till ett större utbud. Det finns också en möjlig nackdel: Det kan finnas en risk att enskilda gymnasier kan utarmas på bredd när det gäller både studerande och utbildningar. Om gymnasieskolorna i regionen blir kända för en sorts profilerad utbildning och får många sökande till den kan bredden av utbildningar i den enskilda kommunen möjligen minska. Med tanke på elevers ovilja till att röra på sig mellan kommunerna i Halland är denna risk dock inte allt för stor. 14 (37)

15 157 Avrinningsförbättrande åtgärder för Ramsjökanalen. (AU 218) Dnr KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Informationen antecknas till protokollet. 2 Överlåta åt FAVRAB och Falkenbergs Näringsliv AB att skyndsamt handlägga ärendet. sunderlag Skrivelse från Ramsjö Nya Kanalbolag Ramsjö Nya Kanalbolag har tillskrivit kommunen angående bidrag till en gemensam satsning för att genomföra avrinningsförbättrande åtgärder för Ramsjökanalen. Ärendet handlar bl a om avvattning av de planlagda områdena runt Falkenbergsmotet som till stor del avvattnas via Ramsjö kanal. Såvitt vi kan bedöma läget så är det FAVRAB/VIVAB som är ansvariga för dagvattenhanteringen som finansieras bl a genom uttag av anläggningsavgifter som den dominerande fastighetsägaren, Falkenbergs Näringsliv AB, betalar. Det tilltänkta projektet är kostnadsberäknat till ca 600 tkr som skall finansieras till lika delar mellan RNK, Trafikverket och kommunen. De aktuella frågorna skall dock ha behandlats i tidigare hantering i samband med planläggning och då är det huvudmannen för dagvattenhanteringen som enligt vår bedömning är kommunen Det är i det närmaste omöjligt att lämna bidrag från kommunens sida eftersom det inte finns något markinnehav att bokföra det mot. Ev bidrag bokförs lämpligen mot ett markinnehav och i så fall bör det vara FUAB som är vår störste markägare i området. I övrigt så bör det vara VAhuvudmannens ansvar att bidra med ca 200 tkr. Stadsbyggnadskontoret bedömer det inte vara kommunen i form av kommunstyrelsen som skall betala bidrag till kanalbolaget. 15 (37)

16 158 Köp av tilläggsmark till fastigheten Tröinge 10:15 inom detaljplan för del av Tröinge 10:3 m fl Korset. (AU 219) Dnr KS KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna förslag till överenskommelse om fastighetsreglering med ägarna till fastigheterna Tröinge 10:3 och Tröinge 10:10 (Tröinge Fastighetsförvaltning AB/ Derome Hus AB), baserat på detaljplaneförslag för del av Tröinge 10:3 m fl Korset. 2 Godkänna förslag till överenskommelse om fastighetsreglering med ägare till fastigheten Stafsinge 4:64 (Trafikverket), baserat på detaljplaneförslag för del av Tröinge 10:3 m fl Korset. sunderlag Förslag till överenskommelse om fastighetsreglering med ägare till fastigheterna Tröinge 10:3 och Tröinge 10:10 (Tröinge Fastighetsförvaltning AB/ Derome Hus AB ) uppr. av SBK Förslag till överenskommelse om fastighetsreglering med ägare till fastigheten Stafsinge 4:64 (Trafikverket) upprättat av SBK juni BUNs beslut ( 10) om förskola inom detaljplanen för Korset (dnr: /290). Stadsbyggnadskontorets yttrande Godkännande av två stycken förslag till överenskommelser om fastighetsreglering som innebär att kommunen köper industrimark, skoltomt och parkeringstomt inom förslag till ny detaljplan för Tröinge 10:3 m fl Korset. Överenskommelsen om fastighetsreglering med ägaren till fastigheterna Tröinge 10:3 och Tröinge 10:10 (Tröinge Fastighetsförvaltning AB/ Derome Hus AB) innebär att industrimark (ca kvm), parkeringsmark (ca kvm) och skolmark (ca kvm) överförs till den kommunalt ägda fastigheten Tröinge 10:15. Till Deromes mark förs bostadsmark om ca kvm. I mellanskillnad ger kommunen 6 miljoner kronor i ersättning för markbytena till Derome. Utöver detta övertar kommunen ansvar för att bygga ut industrivägen inom industrimarken och infartsväg till skoltomten. Derome övertar ansvaret för att bygga ut lokalgata inom bostadsmarken. Denna överenskommelse är villkorad av att detaljplanen vunnit laga kraft samt av att Derome erhåller ramavtal för områden som i delöversiktsplanen för Falkenberg anges med nummer 11 och 15. Överenskommelsen om fastighetsreglering med ägaren till fastigheten Stafsinge 4:64 (Trafikverket) innebär att industrimark (ca kvm) överförs till den kommunalt ägda fastigheten Tröinge 10:15. Kommunen ger kronor i ersättning för marköverlåtelsen till Trafikverket. Trafikverket är en sammanslagning av Vägverket och Banverket som skett under (37)

17 I båda överenskommelserna är tillträdesdagen till marken den 1 oktober 2010 då kommunen skall betalt den totala ersättningen om 6,28 miljoner kronor till ägarna i enlighet med överenskommelserna. Lantmäterikostnaderna för regleringarna bekostas av kommunen. I övrigt innehåller överenskommelserna sedvanliga villkor. Ersättningarna, förrättningskostnader för lantmäteriåtgärder och utbyggnadskostnaden för vägarna lagerförs som ett bokfört värde på marken. Vid framtida försäljning av marken avskrivs det bokförda värdet mot intäkterna av försäljningen. Inköp av industrimarken innebär att kommunen kan anvisa företag ca kvm industrimark för nyetablering i kommunikationsnära lägen efter det att vägar är utbyggda. Kommunens nuvarande industrimarkstaxa innebär att kommunen säljer mark i liknande läge för 200 kr/kvm. Stadsbyggnadskontoret har gjort bedömningen att kostnaderna för inköpet av marken inkl detaljplane-, lantmäteri- och vägkostnader inryms i de intäkter kommunen får vid försäljning av industrimarken. Inköp av parkeringsmarken om ca kvm innebär att kommunen vid behov kan utöka parkeringsplatserna vid Falkenbergs station. Inköp av skoltomten stöds av barn- och utbildningsnämndens beslut den 24 februari Utbyggnad av infrastruktur samt tecknande av va-avtal som berör industrimark inom detaljplan för del av Tröinge 10:3 m fl Korset. (AU 220) Dnr KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Ge Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att bygga ut nya industriväg inom industriområdet Korset efter det att marken ägs av Falkenbergs kommun och detaljplan vunnit laga kraft. 2 Medel för exploateringen får belasta verksamheten exploateringsverksamheten, Godkänna att va-avtal tecknas med Falkenbergs vatten- och renhållningsbolag (FAVRAB) rörande förskottering av utbyggnad av det allmänna va-nätet. 17 (37)

18 sunderlag Stadsbyggnadskontorets yttrande Kostnadskalkyl för exploateringsprojektet Korset. Karta tillhörande ärendet. Stadsbyggnadskontoret begär tillåtelse att bygga ut nya industrivägar inom exploateringsprojektet Korset. Berörda vägar är redovisade på bifogad kartbilaga. I samband med vägarnas utbyggnad anläggs även ledningar ingående i det allmänna va-nätet. Va-avtal med FAVRAB kommer att tas fram. Godkännande av va-avtalet innebär att kommunen förskotterar FAVRAB:s kostnader för utbyggnaden av det allmänna va-nätet. I samband med att intilliggande industrimark säljs återbetalar FAVRAB förskotteringen till kommunen. För att ha möjlighet att sälja industritomter på Korset krävs det att nya industrigator anläggs. Sammantaget beräknas gatuutbyggnaden kosta ca 3 miljoner kronor vilket inte finns medtaget i kommunens exploateringsbudget för Utbyggnad av industrivägarna innebär att kommunen därefter har möjlighet att sälja ca kvm industrimark. Med nuvarande industrimarkstaxa (200 kr/kvm) innebär detta en intäkt på ca 11 miljoner kr. Bedömningen är dock att försäljningen av industrimarken kommer att ske successivt under ca år. 160 Ramavtal med Derome Hus AB rörande del av Skrea 2:39 (område 11 i delöversiktsplan för centralorten i Falkenberg). (AU 221) Dnr KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna förslag till ramavtal med Derome Hus AB rörande bostadsbebyggelse inom fastigheten Skrea 2:39. 2 Ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att snarast möjligt upprätta och samråda kring förslag till detaljplan för bostadsbebyggelse inom berörd del av Skrea 2:39. (område 11 i döp för centralorten) 3 Förbinda sig att planärendet ges högsta prioritet i den prioriteringslista som godkänns av kommunstyrelsen. 4 Ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta planavtal, rörande plankostnader mm, med Derome Hus AB inför detaljplaneläggningen. 18 (37)

19 sunderlag Förslag till ramavtal- upprättat av stadsbyggnadskontoret Översiktskarta- område 11 i döp för centralorten. Stadsbyggnadskontorets yttrande Godkännande av förslag till ramavtal med Derome Hus AB som berör ett område av den kommunalt ägda fastigheten Skrea 2:39. Även ge uppdrag åt Stadsbyggnadskontoret att efter tecknat planavtal med Derome pröva detaljplan för området som berörs av ramavtal samt tillse att planärendet blir högt prioriterat. Derome vill för bostadsändamål exploatera kommunalt ägd mark, del av Hjortsberg 2:39. Berört område är idag beläget utanför detaljplanelagt område. I DÖP för centralorten är dock området föreslaget för bebyggelse, bostäder. Stadsbyggnadskontoret har upprättat förslag till ramavtal med Derome som innebär att Derome bekostar exploateringen (detaljplaneläggning inkl erforderliga utredningar, gator, lantmäterikostnader mm) mot att de får en optionsrätt om att förvärva kommunägd mark som efter detaljplaneläggningen blir utlagd som kvartersmark för bostadsändamål. Optionsrätten innebär att Derome ges rätt att förvärva planlagd tomtmark till en köpeskilling av kr/tomt samt 100 kr/ kvm (uppräknas med KPI). Dessutom skall de erlägga exploateringsersättning för Strandvägen i enlighet med kommunfullmäktiges beslut (idag ca kr/tomt som uppräknas med KPI). Ramavtalet skall ersättas av exploateringsavtal i samband med att detaljplanen antages. Om ramavtalet inte är ersatt av exploateringsavtal senast skall ramavtalet omförhandlas. I övrigt innehåller ramavtalet sedvanliga villkor. Om exploateringsprojektet fullföljs kommer delar av det berörda området att säljas till Derome som planlagda flerbostadstomt till köpeskilling som anges i ramavtalet. 161 Ramavtal med Derome Hus AB rörande del av Hjortsberg 4:1 (område 15 i delöversiktsplan för centralorten i Falkenberg) (AU 222) Dnr KS Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna förslag till ramavtal med Derome Hus AB rörande bostadsbebyggelse inom fastigheten Hjortsberg 4:1. 2 Ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta och samråda kring förslag till detaljplan för bostadsbebyggelse inom berörd del av Hjortsberg 4:1. (område 15 i döp för centralorten) 19 (37)

20 3 Inordna planärendet tidsmässigt i den prioriteringslista som vid jämna mellanrum upprättas och godkänns av kommunstyrelsen. 4 Ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta planavtal, rörande plankostnader mm, med Derome Hus AB innan planarbetet inleds. sunderlag Förslag till ramavtal- upprättat av stadsbyggnadskontoret Översiktskarta- område 15 i döp för centralorten. Stadsbyggnadskontorets yttrande Godkännande av förslag till ramavtal med Derome Hus AB som berör ett område av den kommunalt ägda fastigheten Hjortsberg 4:1. Även ge uppdrag åt Stadsbyggnadskontoret att efter tecknat planavtal med Derome pröva detaljplan för området som berörs av ramavtalet. Derome vill för bostadsändamål exploatera kommunalt ägd mark, del av Hjortsberg 4:1. Berört område är idag beläget utanför detaljplanelagt område. I DÖP för centralorten är dock området föreslaget för bebyggelse, bostäder. Stadsbyggnadskontoret har upprättat förslag till ramavtal med Derome som innebär att Derome bekostar exploateringen (detaljplaneläggning inkl erforderliga utredningar, gator, lantmäterikostnader mm) mot att de får en optionsrätt om att förvärva kommunägd mark som efter detaljplaneläggningen blir utlagd som kvartersmark för bostadsändamål. Optionsrätten innebär att Derome ges rätt att förvärva planlagd tomtmark till en köpeskilling av kr/tomt samt 100 kr/ kvm (uppräknas med KPI). Dessutom skall de erlägga exploateringsersättning för Strandvägen i enlighet med kommunfullmäktiges beslut (idag ca kr/tomt som uppräknas med KPI). Derome är medveten om och accepterar att exploateringen kräver samordning med intilliggande privata fastigheter samt att hästhållning på angränsande fastigheter kan ge restriktioner på utnyttjandet av det berörda området. Ramavtalet skall ersättas av exploateringsavtal i samband med att detaljplanen antages. Om ramavtalet inte är ersatt av exploateringsavtal senast skall ramavtalet omförhandlas. I övrigt innehåller ramavtalet sedvanliga villkor. Om exploateringsprojektet fullföljs kommer delar av det berörda området att säljas till Derome som planlagda flerbostadstomt till köpeskilling som anges i ramavtalet. Några kostnader för exploateringsprojektet i övrigt kommer inte att drabba kommunen. 162 Annullering av exploateringsavtal med FalkenbergsHus AB rörande del av Skogstorp 4:148 (Brunklövervägen). (AU 223) Dnr KS (2008-S0146) KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag 20 (37)

21 Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna att exploateringsavtalet med FalkenbergsHus AB rörande bostadsbebyggelse inom fastigheten Skogstorp 4:148 (Brunklövervägen) annulleras. sunderlag Tecknat exploateringsavtal (nr 130) godkänt av KF , 40 (dnr: 2008-s0146). Skrivelse från FalkenbergsHus AB- daterad Stadsbyggnadskontorets yttrande Falkenbergs kommun äger fastigheten Skogstorp 4:148 som delvis är detaljplanelagd för bostadsändamål. År 2008 tecknades ett exploateringsavtal mellan kommunen och FalkenbergsHus AB vilket innebar att FalkenbergsHus AB fick en optionsrätt att förvärva 14 radhustomter av kommunen under förutsättning att de bekostade utbyggnaden av erforderliga gator (Brunklövervägen) m.m. FalkenbergsHus AB har nu inkommit med en begäran om annullering av exploateringsavtalet. Inga åtgärder är genomförda inom exploateringsområdet. Stadsbyggnadskontoret föreslår att annulleringen av exploateringsavtalet godkänns. Då exploateringsprojektet inte startats upp innebär avtalsförhållandet inklusive annulleringen inga kostnader för kommunen. 163 Förlängning av giltighetstiden för kommunfullmäktiges övergripande mål. (AU 225) Dnr KS KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 De övergripande mål för perioden som fastställdes av kommunfullmäktige enligt 128/07 skall gälla även för sunderlag Övergripande mål enligt fullmäktiges beslut, 128/ (37)

22 Kommunfullmäktige beslöt ( 128) att fastställa Övergripande mål för perioden t o m Dessa mål ersatte då det tidigare dokumentet Planeringsförutsättningar. Kommunfullmäktige beslöt samtidigt att den vision (Vision 2020) för kommunen som fastställts genom beslut i 136/06 skulle sammanfattas med uttrycket Vi växer för en hållbar framtid. Förslag föreligger nu att giltighetstiden för övergripande målen skall förlängas så att de gäller även under Förslaget har i sig ingen direkt påverkan på kommunens ekonomi, eftersom det innebär att de övergripande målen är oförändrade. De 19 övergripande målen som fastställdes 2007 är indelade i fem målområden Medborgare, Verksamhet,, Medarbetare samt Miljö och tillväxt. Under de tre år som gått sedan målen beslutades har en process pågått för att arbeta in denna målstruktur i olika beslutsdokument, t ex i budget och årsredovisning. Successivt har också nämnderna - och i nästa steg verksamhetsenheterna - utvecklat sina mål utifrån de övergripande målen, Revisorerna har i sin revisionsberättelse för år 2009 berört frågan om hur uppfyllelsen av målen redovisas och i de sakkunnigas granskningsrapport understryks betydelsen av att det i årsredovisningen ges en uppfattning om läget beträffande hur läget är beträffande målen, även om de huvudsakligen är av strävanskaraktär. Ett arbete pågår med syftet att standardisera redovisningen av mål, måluppfyllelse och nyckeltal i årsredovisning, tertialrapporter m m. Med denna bakgrund bedömer kommunledningskontoret att det är lämpligt att giltighetstiden för de nuvarande målen förlängs i ett år för att ges ytterligare tid för att genomsyra organisationen och de berörda planeringsdokumenten. Om man i fortsättningen skall ha som princip att de övergripande målen skall gälla ett år in i varje ny mandatperiod får bli en fråga för kommunfullmäktige att ta ställning till när nästa version skall fastställas, d v s inför 2012 enligt det förslag om förlängning som nu framlägges. Yrkande, propositionsordning och beslut Gerry Norberg (s) yrkar avslag på ärendet i sin helhet. Mari-Louise Wernersson (c) och Ingemar Johansson (c) yrkar bifall till arbetsutskottets förslag. Ordföranden ställer proposition på yrkandena och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Reservation Gerry Norberg (s), Lena Dygården (s), Lennart Torstenson (s), Anna Bresche (s), Fredrik Johansson (s) och Per-Gunnar Andersson (s) reserverar sig mot beslutet. 22 (37)

23 164 Bildandet av nya Region Halland. (AU 226) Dnr KS KF Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta 1 Gemensamt med de övriga halländska kommunerna och landstinget Halland ställa sig bakom en begäran från Region Halland till regeringen om att samverkansorganet befrias från sina uppgifter i samband med att lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län träder i kraft fr o m den 1 januari Uppdra åt Region Halland att upplösa kommunalförbundet Region Halland och att verksamheten och samtliga tillgångar och skulder per 31 december 2010 förs över till kommande Region Halland. 3 Ställa sig bakom förslaget till överenskommelse om kommunberedning. sunderlag Bakgrundsbeskrivning ( ) rörande frågan om bildandet av nya Region Halland. Förslag (utkast) till överenskommelse om kommunberedning i Region Halland. Genom lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län har riksdagen beslutat att Halland från är en region med direktvalt fullmäktige som har ansvar för såväl hälso- och sjukvård som regional utveckling. Det kommunala engagemang som kännetecknar arbetet inom det nuvarande samverkansorganet/kommunalförbundet kommer att bibehållas och utvecklas genom inrättandet av en kommunberedning. Innan nya Region Halland bildas ska samverkansorganet hos regeringen begära att befrias från sina uppgifter. I och med att det regionala utvecklingsansvaret flyttas över från nuvarande samverkansorganet till kommande Region Halland kan även kommunalförbundet Region Halland avvecklas. Mera utförlig beskrivning av ärendet lämnas i bakgrundsbeskrivning rörande bildandet av Region Halland och i utkast till överenskommelse om kommunberedning. Uppgifter om ekonomin avseende kommunberedningens verksamhet finns i underlagshandlingarna förslag till överenskommelse om kommunberedning. 23 (37)

24 165 Granskningsrapport avseende byggnation av Falkhallen. (AU 231) Dnr KS (2010-KS0122) Kommunstyrelsen beslutar 1 Meddela revisionen att ekonomisk kontroll av entreprenörer kommer att genomföras i samband med motsvarande entreprenadupphandlingar. 2 Kommunledningskontoret och stadsbyggnadskontoret skall regelbundet återrapportera alla förändringar i investeringsbudget, samt avge statusbeskrivning till kommunstyrelsen och tekniska nämnden. 3 Överlämna stadsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse till kommunrevisorerna. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Meddela revisionen att ekonomisk kontroll av entreprenörer kommer att genomföras i samband med motsvarande entreprenadupphandlingar. 2 Kommunledningskontoret och stadsbyggnadskontoret skall regelbundet återrapportera alla förändringar i investeringsbudget, samt avge statusbeskrivning till kommunstyrelsen och tekniska nämnden. 3 Överlämna stadsbyggnadskontorets tjänsteskrivelse till kommunrevisorerna. sunderlag Granskningsrapport avseende byggnation av Falkhallen Tjänsteskrivelse stadsbyggnadskontoret Yttrande kanslienheten Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har på uppdrag av revisorerna i Falkenbergs kommun granskat byggnationen av Falkhallen. Synpunkter som framförs är bland annat att investeringsanslaget vid ett flertal tillfällen utökats. Brister finns när det gäller dokumentering av tillvägagångssättet vid bedömning av anbudsgivarens ekonomiska ställning samt rutiner för rapportering av större investeringsprojekt. Vidare har den upprättade betalningsplanen kontrollerats utan någon betydande anmärkning och Komrev gör även bedömningen att anbudsförfarandet skötts på ett tillfredsställande sätt. Stadsbyggnadskontoret anför i korthet: När det gäller Komrevs konstaterande om att det inte sker någon noggrannare granskning av anbudsgivarens aktuella ekonomiska ställning så görs det i anbudsskedet en kontroll av att anbudsgivaren inte har skulder till staten. Dock kommer det göras en ekonomisk kontroll via UC 24 (37)

25 eller annat kreditupplysningsföretag för projekt som inleds under försommaren 2010 i enlighet med Komrevs rekommendationer. Komrev påpekar att det inte finns några inarbetade rutiner för uppföljning av investeringsprojekt. Från och med 2010 sker en regelbunden rapportering till tekniska nämnden då alla förändringar i investeringsbudgeten vad gäller ekonomi kommenteras tillsammans med en kort statusbeskrivning. Slutligen bifogar stadsbyggnadskontoret besluts- och arbetsgången från sommaren 2003 till sommaren 2005 samt investeringsbudget från 2005 till 2009 som ett förtydligande av varför projektet drog ut på tiden samt ökade i kostnad. Förslaget har i sig inte någon direkt påverkan på kommunens ekonomi. Kanslienheten anser att Komrevs synpunkter är relevanta och viktiga att beakta för att ytterligare öka kvalitén och transparensen vid kommunala investeringsprojekt. Stadsbyggnadskontoret presenterar konkreta och omedelbara åtgärder i enlighet med revisionens påpekanden. Kanslienheten föreslår således att kommunstyrelsen godkänner stadsbyggnadskontorets förslag på planerade och vidtagna åtgärder samt därefter meddelar revisionen dessa. 166 Medborgarundersökning hösten 2009 redovisning av yttranden och förslag till fortsatt arbete. (AU 232) Dnr KS (2009-KS0168) Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Anteckna att sammanställning gjorts av inkomna synpunkter på Medborgarundersökning Ställa sig bakom kommunledningskontorets bedömning av det fortsatta arbetet med undersökningen. sunderlag Medborgarundersökning 2009 (tidigare utsänd) Yttrande från barn- och utbildningsnämnden 26/10 Yttrande från tekniska nämnden 40/10 (arbetsutskottet) Yttrande från kultur- och fritidsnämnden 28/10 Yttrande från socialnämnden 73/10 med skrivelse Yttrande från rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete 7/10 med skrivelse (37)

26 Vid kommunstyrelsens sammanträde , 24, redovisades SCB:s medborgarundersökning för Falkenbergs kommun, genomförd hösten Kommunstyrelsen beslöt att undersökningen skulle överlämnas till berörda nämnder, bolag m fl för kommentarer samt att uppdra åt kommunledningskontoret att sammanställa dessa kommentarer och lämna förslag beträffande fortsatt arbete utifrån rapporten. En motsvarande undersökning har tidigare gjorts Kommentarer har inkommit från följande; Barn- och utbildningsnämnden, tekniska nämnden, kultur- och fritidsnämnden, socialnämnden och rådet för folkhälso- och brottsförebyggande arbete. Bygglovsnämnden har meddelat att den inte har några synpunkter. Förslaget påverkar i sig inte kommunens ekonomi. De externa kostnader som är förknippade med genomförandet av en medborgarundersökning enligt denna modell uppgår med nuvarande prisnivå till ca kr. Medborgarundersökningen har genomförts så att 1000 (vuxna) invånare har fått möjlighet att bedöma Falkenbergs kommun inom tre huvudområden. Varje huvudområde är indelat i ett antal delområden. Falkenberg som plats att bo och leva på Sammanfattande betygsindex i undersökningen var 69, vilket är högre än genomsnittet för deltagande kommuner och något högre än vid 2007 års undersökning i Falkenberg. Falkenbergs kommuns verksamheter Sammanfattande betygsindex blev 58, vilket är högre än genomsnittet för deltagande kommuner och även högre än Falkenbergs resultat Möjligheter till inflytande Här blev det sammanfattande betygsindexet 41, vilket är något högre än genomsnittet och i princip oförändrat mot föregående undersökning i Falkenberg. En mer detaljerad redogörelse för undersökningsresultatet lämnades enligt kommunstyrelsen enligt 24/10. Undersökningen i sin helhet finns publicerad bl a på kommunens hemsida. Sammanfattning av inkomna synpunkter Barn- och utbildningsnämnden framhåller att nämnden arbetar kontinuerligt och strategiskt med information och kvalitet för att förbättra alla sina verksamheter, vilket bör ge nöjdare medborgare. Undersökningens värde för en enskild nämnd som barn- och utbildning är främst att vid avvikelser från tidigare resultat eller från övriga kommuner få en signal om att fördjupade utredningar kan behövas, Nämnden anser dock inte att denna rapport visar på detta. Tekniska nämnden (arbetsutskottet) anser att undersökningen ger ett ganska bra underlag för synen på kommunen och kan vägas in nämndens arbete och planering. Kultur- och fritidsnämnden kommenterar sina ambitioner och planer i förhållande till undersökningens resultat beträffande bl a utbud av fritidsaktiviteter, idrotts- och friluftsliv, och 26 (37)

Protokoll Nr 19 Sammanträdesdatum 2010-06-29 Sammanträdestid 08.30 12.00

Protokoll Nr 19 Sammanträdesdatum 2010-06-29 Sammanträdestid 08.30 12.00 Protokoll Nr 19 Sammanträdesdatum 2010-06-29 Sammanträdestid 08.30 12.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s), 2:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll Nr 17 Sammanträdesdatum Sammanträdestid

Protokoll Nr 17 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Protokoll Nr 17 Sammanträdesdatum 2010-06-15 Sammanträdestid 08.30 12.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s), 2:e vice ordförande

Läs mer

Protokoll Nr 18 Sammanträdesdatum Sammanträdestid

Protokoll Nr 18 Sammanträdesdatum Sammanträdestid Protokoll Nr 18 Sammanträdesdatum 2010-06-22 Sammanträdestid 08.30 12.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Anders

Läs mer

2013-03-19. Ändring av prissättning av tre småhustomter inom exploateringsområdet vid Slättenvägen. Dnr KS 2010-527

2013-03-19. Ändring av prissättning av tre småhustomter inom exploateringsområdet vid Slättenvägen. Dnr KS 2010-527 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-03-19 84 Ändring av prissättning av tre småhustomter inom exploateringsområdet vid Slättenvägen. Dnr KS 2010-527 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Henrik Lundahl, kanslichef Rolf Landholm, kommunchef

Henrik Lundahl, kanslichef Rolf Landholm, kommunchef Protokoll Nr 2 Sammanträdesdatum 2014-01-28 Sammanträdestid 15.00-15.10 Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Jan Dickens (S), 2:e vice ordförande Claës-L Ljung (M),

Läs mer

Utbyggnad av infrastruktur samt tecknande av va-avtal som berör Smedjeholms industriområde. KS 2014-69

Utbyggnad av infrastruktur samt tecknande av va-avtal som berör Smedjeholms industriområde. KS 2014-69 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-11 37 Utbyggnad av infrastruktur samt tecknande av va-avtal som berör Smedjeholms industriområde. KS 2014-69

Läs mer

Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388

Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 268 Överlåtelse av exploateringsavtal för fastigheten Ullarp 1:74 som berör detaljplan för Ullarp 1:74 m fl. (AU 311) KS 2014-388 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49 och Tröinge 6:75. KS 2014-396

Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49 och Tröinge 6:75. KS 2014-396 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-11-11 328 Byte av mark med ägare till Carlsson & Co rörande fastigheterna Reparatören 9 och 10, Skogstorp 3:49

Läs mer

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00

Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00 Protokoll Nr 3 Sammanträdesdatum 2009-02-03 Sammanträdestid 08.00-17.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13. 2007-05-22 Sammanträdestid 08.30-10.40

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13. 2007-05-22 Sammanträdestid 08.30-10.40 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2007-05-22 Sammanträdestid 08.30-10.40 NÄRVARANDE Ledamöter Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg

Läs mer

2010-02-16. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta

2010-02-16. Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige besluta Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2010-02-16 49 Utbyggnad av infrastruktur samt prissättning av tomter KS, KF inom exploateringsområde

Läs mer

Daniel Bernhardt (kd) Ordföranden samt Gerry Norberg. Ordförande... Mari-Louise Wernersson. Justerare... Gerry Norberg

Daniel Bernhardt (kd) Ordföranden samt Gerry Norberg. Ordförande... Mari-Louise Wernersson. Justerare... Gerry Norberg Protokoll Nr 16 Sammanträdesdatum 2010-06-01 Sammanträdestid 08.00 16.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga förtroendevalda Tjänstemän Mari-Louise

Läs mer

Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10

Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10 Protokoll Nr 24 Sammanträdesdatum 2008-09-23 Sammanträdestid 08.30-12.10 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s), 2:e vice ordförande

Läs mer

Politisk organisation KS 2017/584

Politisk organisation KS 2017/584 91 Politisk organisation 2019-2022. KS 2017/584 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka kommunfullmäktige

Läs mer

Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt. (AU 15) KS 2014-381

Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt. (AU 15) KS 2014-381 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-02-03 47 Medborgarförslag om alternativvärdering av marken som kommer att utnyttjas för arenabygget på Kristineslätt. (AU 15) KS 2014-381 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

G R A N S K N I N G S H A N D L I N G

G R A N S K N I N G S H A N D L I N G 2011-10-04 Granskning: Stafsinge 5:2 mfl 1(5) G R A N S K N I N G S H A N D L I N G Detaljplan för Stafsinge 5:2 mfl Falkenbergs kommun Hallands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2010-06-07 Reviderad

Läs mer

Försäljning av mark inom Smedjeholms industriområde Del av Stafsinge-Arvidstorp 1:95 m fl. KS 2015-86

Försäljning av mark inom Smedjeholms industriområde Del av Stafsinge-Arvidstorp 1:95 m fl. KS 2015-86 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-06-23 196 Försäljning av mark inom Smedjeholms industriområde Del av Stafsinge-Arvidstorp 1:95 m fl. KS 2015-86

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3. Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s), vice ordförande Anders Treschow (m) Ingemar Johansson (c)

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3. Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s), vice ordförande Anders Treschow (m) Ingemar Johansson (c) FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 3 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2008-01-22 Sammanträdestid 08.30-10.30 NÄRVARANDE Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Mari-Louise Wernersson (c),

Läs mer

Politisk organisation efter valet KS

Politisk organisation efter valet KS 22 Politisk organisation efter valet 2014. KS 2013-48 KF Beslut Kommunstyrelsen tillstyrker kommunfullmäktige besluta: 1. Barn- och utbildningsnämnd: Antalet ledamöter i nämnden är oförändrat - 13 ordinarie

Läs mer

Motion om att detaljplaneanläggning av nytt område för bostäder i Vessigebro inordnas i programmet för kommunens planarbete.

Motion om att detaljplaneanläggning av nytt område för bostäder i Vessigebro inordnas i programmet för kommunens planarbete. 'O Nte NY NY Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-02-15 FALKENBERG 1 53 Motion om att detaljplaneanläggning av nytt område för bostäder i Vessigebro

Läs mer

Stig Agnåker (C) Per-Gunnar Andersson (S)

Stig Agnåker (C) Per-Gunnar Andersson (S) Protokoll Nr 8 Sammanträdesdatum 2016-06-28 Sammanträdestid 14.30 15.15 Kommunstyrelsen Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Per Svensson (S), 2:e vice ordförande Claës-L Ljung (M),

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G

A N T A G A N D E H A N D L I N G 1(5) A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för Kv. Hjulet m.fl. Falkenbergs kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2012-12-21 Reviderad 2013-05-21 1. INLEDNING Detaljplanens syfte är att möjliggöra

Läs mer

U T S T Ä L L N I N G S H A N D L I N G

U T S T Ä L L N I N G S H A N D L I N G 2009-05-28 Genomförandebeskrivning: Drivbänken FABO (Utställningshandling) 1(5) U T S T Ä L L N I N G S H A N D L I N G Detaljplan för del av Kv Drivbänken (f.d. Möllevägsskolan) Falkenbergs kommun Hallands

Läs mer

Försäljning av mark inom Smedjeholms industriområde. (AU 108) KS 2015-87

Försäljning av mark inom Smedjeholms industriområde. (AU 108) KS 2015-87 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-05-05 122 Försäljning av mark inom Smedjeholms industriområde. (AU 108) KS 2015-87 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt

Läs mer

Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242

Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg *kw' 2011-12-06 317 Medborgarförslag om fria bussresor för pensionärer. (AU 349) Dnr KS 2010-242 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391

Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 60 Uttag av avgift rörande iordningställande av ny cirkulationsplats Peter Åbergs Väg/ Kattegattvägen. (AU 47) KS 2013-391 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt

Läs mer

2013-05-21. Exploatering samt prissättning av två småhustomter inom del av Skrea 6:64 (vid Skrea Skola). Dnr KS 2013-207

2013-05-21. Exploatering samt prissättning av två småhustomter inom del av Skrea 6:64 (vid Skrea Skola). Dnr KS 2013-207 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg FALKENBERG 2013-05-21 168 Exploatering samt prissättning av två småhustomter inom del av Skrea 6:64 (vid Skrea Skola).

Läs mer

Försäljning av fastigheten Faktorn 7 inom Ågårds Industriområde. (AU 47) KS 2014-468

Försäljning av fastigheten Faktorn 7 inom Ågårds Industriområde. (AU 47) KS 2014-468 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 74 Försäljning av fastigheten Faktorn 7 inom Ågårds Industriområde. (AU 47) KS 2014-468 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Detaljplan för Dikaren 8, 11 och 12 m fl Planavtal. KS

Detaljplan för Dikaren 8, 11 och 12 m fl Planavtal. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-08-25 225 Detaljplan för Dikaren 8, 11 och 12 m fl Planavtal. KS 2014-368 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta 1 Godkänna planavtal

Läs mer

Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. (AU 149) KS 2015-190

Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. (AU 149) KS 2015-190 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 154 Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. (AU 149) KS 2015-190 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-08-11 185 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-06-02 147 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. (AU 137) KS 2015-22 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

2011-04-05. Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade LSS. (AU 83) Dnr KS 2010-167

2011-04-05. Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade LSS. (AU 83) Dnr KS 2010-167 FALKENBERG Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg / I 2011-04-05 102 Rapport över ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen SoL och lag om service till funktionshindrade.

Läs mer

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-01-14 17 Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8 Dnr

Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8 Dnr Beslutsförslag 2014-05-12 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Marie-Louise Svensson Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8 Dnr 2011-287

Läs mer

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186

Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 70 Rapport ej verkställda beslut enligt socialtjänstlagen m fl lagar. (AU 59) KS 2013-186 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS

Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-09-13 272 Rybäcken 1, Kordalen 6 m fl Begäran om planbesked KS 2016-188 KS Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8. KS

Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 167 Ändring och tillägg till exploateringsavtal med Kärnhem rörande Skrea 9:26 och Skrea 14:8. KS 2011-287 KF Beslut

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal 1 Bakgrund 3 1.1 Syfte 3 1.2 Kommunens organisation 3 1.3 Kommunala avtal 3 2 Tillvägagångssätt 4 2.1 Detaljplaneläggning 4 2.2 Exploateringsavtal 4 3 Exploatering 4 3.1

Läs mer

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS

Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-02-02 62 Motion om avgiftsfri förskola och grundskola. (AU 15) KS 2015-301 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Godkännande av investeringsprojektet utbyte av värmepanna i växthuset. KS 2014-55

Godkännande av investeringsprojektet utbyte av värmepanna i växthuset. KS 2014-55 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-11 42 Godkännande av investeringsprojektet utbyte av värmepanna i växthuset. KS 2014-55 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen tillstyrka

Läs mer

Protokoll Nr 23 Sammanträdesdatum 2008-09-16 Sammanträdestid 08.30-12.00

Protokoll Nr 23 Sammanträdesdatum 2008-09-16 Sammanträdestid 08.30-12.00 Protokoll Nr 23 Sammanträdesdatum 2008-09-16 Sammanträdestid 08.30-12.00 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry

Läs mer

Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. KS 2014-239

Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. KS 2014-239 kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-10-21 308 Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. KS 2014-239 KS KF Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark). KS 2015-261

Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark). KS 2015-261 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-09-15 244 Taxa vid försäljning av kommunalt ägd mark för verksamheter (handels-, kontors- eller industrimark).

Läs mer

Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. (AU 308) KS 2014-239

Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. (AU 308) KS 2014-239 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 266 Medborgarförslag om gång- och cykelväg utmed väg 153 över fastigheterna Ullared S:2 och S:5. (AU 308) KS 2014-239 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets

Läs mer

Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. KS

Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-26 149 Navet 1 - avsiktsförklaring om framtida förvärv. KS 2015-190 KS, KF Beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22

Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2015-05-12 137 Medborgarförslag om hundrastgård mellan Fajansvägen och gamla E6. KS 2015-22 KS, KF Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-08-12 190 Samverkansavtal gällande överförmyndarverksamheten i Falkenbergs och Varbergs kommuner, samt kostnadsreglering.

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 29

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 29 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 29 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2007-11-06 Sammanträdestid 08.30-11.45 NÄRVARANDE Ledamöter Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry Norberg (s),

Läs mer

1 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 7 Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2008-08-13. Sammanträdestid 08.30-15.00

1 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 7 Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2008-08-13. Sammanträdestid 08.30-15.00 1 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 7 Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Sammanträdestid 08.30-15.00 NÄRVARANDE Ledamöter Ersättare Övr deltagare Rie Boulund, ordf. (m) Britt-Marie Jonsson (s)

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 30 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2006-11-07 Sammanträdestid 08.30 10.45

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 30 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2006-11-07 Sammanträdestid 08.30 10.45 1 (15) FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 30 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2006-11-07 Sammanträdestid 08.30 10.45 NÄRVARANDE Ledamöter Ersättare Mari-Louise Wernersson (c), ordförande Gerry

Läs mer

Per Svensson (S) Marcelle Farjallah (S) Lars Fagerström (FP) Daniel Bernhardt (KD)

Per Svensson (S) Marcelle Farjallah (S) Lars Fagerström (FP) Daniel Bernhardt (KD) Protokoll Nr 20 Sammanträdesdatum 2013-09-02 Sammanträdestid 08.30 10.30 Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Mari-Louise Wernersson (C), ordförande Claës-L Ljung (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2005-04-26 Sammanträdestid 08.30 11.15

FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2005-04-26 Sammanträdestid 08.30 11.15 1 (10) FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 13 Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2005-04-26 Sammanträdestid 08.30 11.15 NÄRVARANDE Ledamöter Ingemar Johansson (c), ordförande Bill Andersson (s),

Läs mer

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Kommunfullmäktige Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-06-09 Sid 54 Dnr KS 2015-306 Dpl 23 Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Enligt ny lagstiftning

Läs mer

Kommunchefens rapport december Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut. - Informationen noteras

Kommunchefens rapport december Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut. - Informationen noteras 1 208 Kommunchefens rapport december 2007 s beslut - Informationen noteras I bilaga redovisar kommunchefen frågor av förvaltningsövergripande karaktär samt information om pågående uppdrag. 2 209 Månadsuppföljning

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : 1 av 5 Plats och tid Brösarps skola, den, kl. 18.15-18.20 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Samhällsbyggnadschef Jörgen Prahl Kanslichef Christian Björkqvist Utses att justera Mats Andersson (M)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Utbildningsnämnden 2010-06-02

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Utbildningsnämnden 2010-06-02 Sammanträdesprotokoll Blad 1 (14) Plats och tid Kommunhuset rum 293 kl 08.15-10.40. Beslutande Britta Bergström (S) Leif Thor (M) Ann-Sophie Nygren (S) Mikael Sporgelin (S) Roger Persson (S) Lina Erixon

Läs mer

Motion om byggklara tomter utanför Falkenbergs tätort. (AU 38) KS 2014-349

Motion om byggklara tomter utanför Falkenbergs tätort. (AU 38) KS 2014-349 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-03-10 66 Motion om byggklara tomter utanför Falkenbergs tätort. (AU 38) KS 2014-349 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets

Läs mer

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl

Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl 1 (11) Plats och tid Beslutande Ekhamras äldreboende, Överum 4 juni 2014 kl. 08.30 12-00 Peter Johansson (M) Leif Aringstam (M) tjg.ers. Ronny Pettersson (S) tjg.ers. Marianne Båtman (M) Angelica Katsanidou

Läs mer

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363

Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2012-02-07 42 Motion om plan för att minska antalet barn i förskolegrupperna. (AU 35) Dnr KS 2011-363 KF Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Ugglehallen kl. 18:00-19:25, 19:55-20:45 Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Ulf Bengtsson, kommundirektör Cecilia Håkansson, kommunsekreterare Anders Ottosson, ekonomichef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Beslutande: Stadshuset Ängelholm, sammanträdesrum 429, onsdagen den 4 mars 2009 klockan 08.30-10.55 Åsa Herbst (M), ordförande Lennart Engström (KD) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson

Läs mer

Lars Hollner (S) Lennart Karlsson (C), tjänstgörande ersättare. Britt-Marie Domeij och Robert Rapakko

Lars Hollner (S) Lennart Karlsson (C), tjänstgörande ersättare. Britt-Marie Domeij och Robert Rapakko +MÖNSTERÅS KOMMUN Sida Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-09-18 1 (11) Plats och tid Mönsterås kommunhus den 18 sep 2018 kl. 13.00 14.00 ande Anders Johansson (C), ordförande Britt-Marie Domeij (M) Robert

Läs mer

Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette Linander (C) ledamot

Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette Linander (C) ledamot Sida 1 (9) Plats och tid Stadshuset, klockan 14.00-17.30 ande Cecilia Lind (S) ordförande Lena Emilsson (S) tgj ers för Tony Hansson (S) Henrik Wöhlecke (M) vice ordförande Karin Reinisch (M) ledamot Annette

Läs mer

Uppdrag till barn- och utbildningsnämnden att utvärdera verksamheten vid Familjecentralens öppna förskola. KS 2013-74.

Uppdrag till barn- och utbildningsnämnden att utvärdera verksamheten vid Familjecentralens öppna förskola. KS 2013-74. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-12-09 370 Uppdrag till barn- och utbildningsnämnden att utvärdera verksamheten vid Familjecentralens öppna

Läs mer

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407

Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 33 Renovering av Söderskolans kök. KS 2014-407 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta 1 Godkänna genomförande av investeringsprojekt renovering

Läs mer

A N T A G A N D E H A N D L I N G

A N T A G A N D E H A N D L I N G 1(5) A N T A G A N D E H A N D L I N G Detaljplan för Ullared 1:104 m.fl. Ullared församling Falkenbergs kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2010-06-08 Reviderad 2010-11-02, 2011-05-24 1. INLEDNING

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(14) Plats och tid Sessionssalen, Stadshuset, 14.15 16.10 Beslutande ledamöter Bergkvist Åsa (S) Handegard Lars (V) Tomtlund Torbjörn (M) Grahn Gunnar (S) Svensson Carl-Johan (S), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott Sid nr Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott 2011-04-05 Ärendelista Sid nr Justering...2 29 Antagande av förslag till fördjupad översiktsplan för Birstaområdet...3 30 Överenskommelse om samarbete mellan

Läs mer

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen

Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna enligt 3 kap 15 kommunallagen Östen' n Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-02-04 AU 2:10 Dnr. KS 2014/0372-01 Rapport avseende de uppdrag som redovisats som ej verkställda i ärende om Redovisning från nämnderna

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2016-04-05 138 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Läs mer

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S)

Gunnel Orselius-Dahl (FP), ordförande Marie-Louise Löwenbeck (M) vice ordförande Ing-Marie Elfström (S) Socialnämndens arbetsutskott 2010-08-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Frösundarummet, Socialförvaltningen, Tuna torg 15, Vallentuna, tisdagen den 10 augusti kl. 15.00-16.15

Läs mer

Kommunfullmäktigeärenden

Kommunfullmäktigeärenden Kungörelse/underrättelse Kommunfullmäktige sammanträder 2017-06-15, kl. 18.30, Lindberghallen Djurås Sammanträdet öppnas: Upprop Val av justerare, plats och tid Fastställande av dagordning Anmälan av jäv

Läs mer

6. Ändring av bolagsordning för Nordanstig Vatten AB. 7. Investeringsbudget 2013, Ombyggnad omklädningsrum Bergesta.

6. Ändring av bolagsordning för Nordanstig Vatten AB. 7. Investeringsbudget 2013, Ombyggnad omklädningsrum Bergesta. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsen KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Ön Gran. Tid: Torsdag 13 juni 2013 kl. 08:00. 1. Val av justerare. 2. Godkännande av dagordning. 3. Kommunchefen

Läs mer

Kultur och Fritidsnämndens kontor

Kultur och Fritidsnämndens kontor 1(12) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 25 augusti, kl 16.30-18.30 (ajourn. kl 17.15-17.30) Beslutande Ledamöter Lars Jonehög, ordf, FP Mats Andersson, C Kristina Kristiansson, S Mårten Karlsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

HAMMARÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (7) Servicenämndens arbetsutskott 2014-03-05

HAMMARÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 (7) Servicenämndens arbetsutskott 2014-03-05 Sammanträdesdatum 1 (7) Plats och tid Planrummet, kommunhuset kl 13.00 14.25 Beslutande Lennart Lämgren (FP), ordf Torsten Bill (M) Sara Asp (S) Deltagande ersättare Övriga deltagande Johan Rosqvist, förvaltningschef

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Medborgarförslag om att avskaffa parkeringsavgifterna under ett år i Falkenbergs kommun och istället prova P- skivemodellen. (AU 228) KS 2014-195

Medborgarförslag om att avskaffa parkeringsavgifterna under ett år i Falkenbergs kommun och istället prova P- skivemodellen. (AU 228) KS 2014-195 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-09-09 202 Medborgarförslag om att avskaffa parkeringsavgifterna under ett år i och istället prova P- skivemodellen. (AU 228) KS 2014-195 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg

Marianne Kjellquist. Kommunledningskontoret. Ola Blomberg Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Vänersalen klockan 13.00-15.00 Beslutande Johan Abrahamsson (M) Ordförande, deltog ej 99 Christer Dalvik (MAP) 1: e vice ordförande Marianne

Läs mer

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.

Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträdesdatum 2014-02-17. Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09. Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 februari, klockan 08.00-09.35 Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) ej 10 Patrik Boström (S) Yvonne Gmeiner (Fp) Erkki

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL 2015-12-28 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 Syftet... 3 2. Riktlinjer för markanvisning och försäljning

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Sammanträdestid Lars Fagerström (L) Georgia Ferris (KD) Rebecka Kristensson (S) Jan Berge (MP)

Protokoll Sammanträdesdatum Sammanträdestid Lars Fagerström (L) Georgia Ferris (KD) Rebecka Kristensson (S) Jan Berge (MP) Protokoll Sammanträdesdatum 2016-05-10 Sammanträdestid 08.00-09.45 Nr 10 FALKENBERG Kommunstyrelsens arbetsutskott Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Tjänstemän Mari-Louise Wernersson

Läs mer

2002-01-25. Sammanträdestid 08.30-12.00. Karl-Åke Karlsson (c) för Ingemar Johansson

2002-01-25. Sammanträdestid 08.30-12.00. Karl-Åke Karlsson (c) för Ingemar Johansson FALKENBERGS KOMMUN Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL Sammanträdesdatum Sammanträdestid 08.30-12.00 1 NÄRVARANDE Ledamöter Lars Glimvik, ordf (m) Jerry Karlsson, v. ordf (s) Monica Hansson (c), gick

Läs mer

Tekniska förvaltningen, , kl. 15:30-16:30

Tekniska förvaltningen, , kl. 15:30-16:30 SA1'1MANTRÄDESPROTOKOLL 1 (19) Plats och tid: Beslutande Ledamöter Tekniska förvaltningen,, kl. 15:30-16:30 Torsten Nilsson (M), ordförande Ulf Berggren (SD), 1 :e vice ordförande Benny Pctersson (S),

Läs mer

UTKAST!! Markanvisningsavtal - del av Österby 1:24 och Falkenbäck 25. Varbergs kommun, nedan kallad kommunen Varberg

UTKAST!! Markanvisningsavtal - del av Österby 1:24 och Falkenbäck 25. Varbergs kommun, nedan kallad kommunen Varberg Markanvisningsavtal - del av Österby 1:24 och Falkenbäck 25 Parter Varbergs kommun, nedan kallad kommunen 212000-1249 432 80 Varberg AB, nedan kallad exploatören 1. Bakgrund, syfte och omfattning Avtalet

Läs mer

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, 14.00-16.10 1 (14) Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Hans Stifors (PF), tjänstgörande ersättare Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot

Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl Anders Widesjö (M) ledamot Lena Forsberg (M) ledamot Conny Bäck (S) ledamot Sammanträdesdatum s. 1 (25) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 8.30-11.55 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) ordförande 143- del av 158, 159-164 Britt Hjertqvist (FP) vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

R E V I D E R I N G S U T S T Ä L L N I N G

R E V I D E R I N G S U T S T Ä L L N I N G 1(5) R E V I D E R I N G S U T S T Ä L L N I N G Detaljplan för del av Skrea 5:3 m fl (Hansagårds Camping) Skrea församling Falkenbergs kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2009-06-16 Reviderad 2009-12-15,

Läs mer

1 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 11 Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2006-12-06. Sammanträdestid 08.30-11.00

1 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 11 Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2006-12-06. Sammanträdestid 08.30-11.00 1 FALKENBERGS KOMMUN PROTOKOLL Nr 11 Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum Sammanträdestid 08.30-11.00 NÄRVARANDE Ledamöter Tjg ersättare Övr ersättare Jan Berge, ordf. (mp) Monica Hansson (c)

Läs mer

Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens exploateringsutskott Protokoll 1 (10) Kallelse: Kallelse har skett i behörig ordning Plats och tid: Kommunförvaltningen, sammanträdesrum 4073, den 25 april 2012, kl. 16:00-17:50 Beslutande:

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (13) Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Kommunhuset i Lomma, sammanträdesrum Önnerup Tid kl. 08:30 10:20 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Lena Forsberg (M) Anders Widesjö

Läs mer

Begäran om medel för organisering av mottagandet av ensamkommande barn och flyktingar KS-2014/151

Begäran om medel för organisering av mottagandet av ensamkommande barn och flyktingar KS-2014/151 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary Nilsson Datum KS-2014/151 2014-02-27 Kommunstyrelsen Begäran om medel för organisering av mottagandet av ensamkommande barn och flyktingar KS-2014/151 Förslag

Läs mer

Kallelse med föredragningslista

Kallelse med föredragningslista 1 av 21 Tomelilla kommun Kommunstyrelsen Ledamöter kallas Ersättare underrättas Tid: Måndagen den 31 mars 2014 kl. 18.15 Plats: Brösarps skola Kallelse med föredragningslista Ärenden 1 Ändringar i föredragningslistan

Läs mer