20 JUNI, 2016: MAKRO & MARKNAD ETT FÖRSTA HALVÅR SOM SKIFTAT MELLAN HOPP OCH FÖRTVIVLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "20 JUNI, 2016: MAKRO & MARKNAD ETT FÖRSTA HALVÅR SOM SKIFTAT MELLAN HOPP OCH FÖRTVIVLAN"

Transkript

1 20 JUNI, 2016: MAKRO & MARKNAD ETT FÖRSTA HALVÅR SOM SKIFTAT MELLAN HOPP OCH FÖRTVIVLAN Börs-och kreditmarknaderna inledde 2016 svag som en följd av fallande råvarupriser, oro för den kinesiska ekonomin och svagare makrosignaler från USA. Osäkerheten har påverkat aktier och räntemarknaden med hög volatilitet som följd. Den minskade riskaptiten korrigerades i mitten av februari och investerare började att söka sig till mer riskfyllda tillgångar. Även råvarumarknaden återhämtade sig med breda uppgångar för metaller och olja, dock från låga nivåer. Riskaptiten steg ytterligare när positiv statistik från den amerikanska tillverkningsindustrin redovisades. Under första halvåret har både ECB och Riksbanken sänkt räntan för att stimulera tillväxten men även att få upp inflationen. Den amerikanska centralbanken Fed, har ännu inte höjt räntan i år utan avvaktar tills vidare. Både Stockholmsbörsen (OMXS30) och det globala aktieindexet (MSCI World) har återhämtat större delen av årets nedgångar med breda uppgångar sedan botten i början av februari. Industrikonjunkturen har stabilisertas den senaste tiden och den kinesiska ekonomin utvecklas i linje med förväntningarna har också gett stöd. Med några dagar kvar till Storbritanniens folkomröstning om EU-sammarbetet har osäkerheten kommit tillbaka till de finansiella marknaderna. Den senaste opinionsundersökningen visar en knapp övervikt att britterna vill stanna kvar i sammarbete, men fortfarande är det många osäkra väljare.

2 VOLATILT FÖRSTA HALVÅR 10-ÅRIGA RÄNTOR Starten på året präglades av rädsla för utvecklingen av den globala ekonomin med stora fall på de globala börserna. Detta kunde härledas till b.la. oljepriset, avmattningen i Kina och den amerikanska centralbanken Fed:s osäkerhet vad gällande eventuella räntehöjningar. Oljepriset har handlats ned under en längre tid, det har varit en kombination av ökat utbud, lägre efterfrågan samt lägre tillväxtförväntningar som har pressat ned priset. Ett lågt oljepris har historiskt varit positivt för den globala tillväxten. Nedgången på oljepriset smittade av sig till börserna eftersom de finansiella marknaderna inte visste hur man skulle förhålla sig till de kraftiga oljeprisförändringarna. Korrelationen mellan oljepriset och aktiemarknaden har varit hög och dessutom var stora statliga oljefonder tvungna att sälja aktier för stora belopp, vilket pressade ner aktiemarknaden ytterligare. Under januari handlandes Brentoljan under 30 dollar per fat för att sedan stabiliseras och etablera en nivå runt dollar per fat, vilket betyder en uppgång på cirka 70 % från botten i år. Företag inom oljeindustrin, eller företag som har exponering mot oljesektorn har drabbades hårt med fallande lönsamhet. Framförallt amerikanska bolag inom oljesektorn som har tagit upp lån mot ett tidigare högre oljepris som säkerhet, skapade oro kring deras betalningsförmåga. Prisuppgången på olja har skapat mindre stress på dessa bolag och aktiekurserna på oljebolag och oljerelaterade bolag har återhämtat sig något. Även en återhämtning har skett inom kreditmarknaden, framförallt inom High Yield. OMXS30 INDEX UTVECKLINGEN PÅ OLJEPRISET VOLATILITET PÅ S&P 500 AVMATTNINGEN FORTSÄTTER I KINA Under 2015 växte den kinesiska ekonomin med 6,9 %. Att industrin i Kina saktar in är en medveten omläggning från produktion och investeringar till en mer inhemsk driven ekonomi. Avmattningen är märkarbar och detta avspeglas i inköpschefsindex för industrin. Detta kommer även att få konsekvenser mot råvarusektorn och råvaruberoende länder som kommer att få se en lägre efterfrågan. Kinas omställning är en långsam process som kommer att ta tid och oron för var ekonomin är på väg kommer att vara närvarande under en lång tid. Den senaste tiden har statistiken från Kina kommit in något bättre än förväntat. BNP-tillväxten för första kvartalet var 6,7 % vilket var i linje med förväntningarna, samtidigt var det den svagaste ekonomiska tillväxten under ett kvartal på sju år. Den avtagande tillväxten fortsätter men tillväxten ligger inom ramen för den kinesiska regeringens mål på 6,5 %-7,0 % för Den kinesiska regeringen har fortsatt att stimulera ekonomin under 2016 för att stabilisera valutan, men inte i samma grad som under Den viktiga bostadsmarknaden har visat styrka under första halvåret, fler sålda bostäder och högre prisökningar än väntat. Detta verkar ha stabiliserat byggsektorn vilket lett till att priser på vissa råvaror stigit kraftigt den senaste tiden.

3 BNP-TILLVÄXT I KINA FÖRBÄTTRINGAR I AMERIKANSK EKONOMI Den amerikanska tillverkningsindustrin har varit under hård press. Ett fallande oljepris, avmattningen i Kina och en stark dollar har varit orosmoln för tillverkningsindustrin och den amerikanska ekonomin. Framförallt har tillverkningsindustrin överraskat positivt den senaste tiden. Inköpschefsindex för industrin och service ligger över 50 vilket indikerar på tillväxt. Det är framförallt tjänstesektorn som drivit tillväxten den senaste tiden, dock har marknaden fokuserat på tillverkningsindustrin som är en väsentlig mycket mindre del av ekonomin som helhet. Arbetsmarknaden har förbättrats och arbetslösheten ligger på 4,7 % samtidigt som hushållens ekonomiska situation är god och sparandet är relativt högt. Detta talar för att konsumtionen förbättras med stöd av den ökade sysselsättningen, det relativt låga oljepriset samt att den låga räntan. Den amerikanska centralbanken Fed:s alltmer mjukare tongångar kommer gynna konsumenten eftersom räntehöjningarna skjuts framåt i tiden.

4 INKÖPSCHEFSINDEX I USA CENTRALBANKER ÄR I FOKUS Centralbankerna har varit i fokus under en längre tid och mycket talar för att det kommer att fortsätta att vara så. ECB för en expansiv penningpolitik och har sänkt styrräntan tidigare i år till 0,00 % och samtidigt har man utökat stödköpsprogrammet. Även svenska Riksbanken för en expansiv penningpolitik och sänkte räntan i februari till -0,50 %. Riksbanken har följt ECB och har utökat stödköpen och i slutet av 2016 har man stödköpt obligationer för totalt 245 miljarder kronor. Anledningen till den expansiva penningpolitiken från ECB och Riksbanken är att man b.la. vill stimulera tillväxten samt att få upp inflationen som för tillfälligt ligger under centralbankernas inflationsmål. Till skillnad från Europa så står den amerikanska centralbanken Fed inför en åtstramning av penningpolitiken. I december valde en enig FOMC-direktion att höja räntan till intervallet 0,25 % -0,50 % efter sju år av nollränta. Fed kommunicerade att man skulle höja räntan fyra gånger under 2016 men denna höjningstakt har reviderats vid flertalet tillfällen, anledningen är osäkerheten i den globala ekonomin samt att den amerikanska ekonomin inte växer lika snabbt som man hade räknat med, dock finns det även positiva tecken som t.ex. en minskad arbetslöshet. Även folkomröstningen i Storbritannien var ett skäl till att Fed valde att lämna räntan oförändrad vid senaste räntemötet förra veckan. Marknaden tror att Fed endast kommer att höja räntan en gång i år.

5 STYRRÄNTAN FÖR SVERIGE, EUROPA OCH USA VOLATILT FÖRSTA HALVÅR PÅ BÖRSERNA Börs-och kreditmarknaderna inledde året svagt som en följd av fallande råvarupriser, oro för den kinesiska ekonomin och svagare makrosignaler från USA. Riskaptiten tilltog i mitten av februari och investerare sökte sig till mer riskfyllda tillgångar. Oron från i vintras har blivit mindre eftersom olje- och råvarupriserna har vänt upp, industrikonjunkturen har stabiliserats och den kinesiska ekonomin utvecklas i linje med förväntningarna. Återhämtningen i de utvecklade länderna fortgår i modest takt medan tillväxtländerna förväntas öka tillväxten om två till tre år, detta trots den avtagande tillväxten i Kina. Tillväxten i den globala ekonomin förväntas bli runt 3 %, för att sedan öka under nästa år. Hittills i år har tillväxtmarknader den starkaste börsutvecklingen, detta b.la av dollarförsvagningen samt att råvaror har återhämtat sig starkt. Ett globalt aktieindex som inkluderar tillväxtmarknader är ned ca 1,50 % i år. Osäkerheten tilltog återigen i mitten av juni, den kommande folkomröstning i Storbritannien avseende EU-sammarbetet har pressat börserna och investerare har sålt riskfyllda tillgångar. Eftersom ingen vet vad de ekonomiska konsekvenserna kommer att bli vid ett utträde så skapar det en stor osäkerhet på de finansiella marknaderna. Det är framförallt osäkerheten som styr utvecklingen på börsen just nu.

6 MSCI WORLD INDEX (DM+EM) STORBRITANNIEN AVGÖR EUROPAS ÖDE Den stundande folkomröstningen i Storbritannien huruvida landet skall lämna EUsammarbetet har präglat nyhetsflödet den senaste tiden. De finansiella marknaderna har varit ganska avvaktade tills det kom fler och fler opinionsundersökningar som pekar på en övervikt att Storbritannien vill lämna EU-sammarbetet. Den senaste opinionsundersökningen visar en knapp fördel för stanna -sidan. Eftersom ingen tidigare har lämnat sammarbetet och ingen vet konsekvenserna av ett utträde, så skapar det stor osäkerhet på de finansiella marknaderna och investerare har sålt av riskfyllda tillgångar. De europeiska aktiemarknaderna har handlats ned kraftigt och investerare har sökt sig till säkrare tillgångar, som t.ex. statsobligationer. En konsekvens av detta var att den tyska 10-åriga statsobligationsräntan handlades till negativ avkastning för första gången någonsin.

7 TIOÅRIGA OBLIGATIONSRÄNTOR BREXIT ELLER BREMAIN? Den 23 juni skall Storbritannien folkomrösta om landet skall lämna (Brexit) eller stanna kvar (Bremain) i EU-sammarbetet. Kampanjerna har pågått en tid och nu skall det brittiska folket rösta och utfallet av valet kommer inte bara påverka Storbritannien, utan också resten av Europa. Vid ett brittiskt utträde kommer den politiska risken att öka men även ekonomin i sin helhet och finansmarknaderna påverkas. Med några dagar kvar till folkomröstningen ser det fortfarande jämn ut mellan de olika sidorna, dock med en liten fördel till stanna - sidan. Fortfarande är det många som är osäkra och frågan är hur de kommer att rösta. Finansmarknaderna har den senaste tiden allt mer och mer fokuserat på denna omröstning som vid ett utträde splittrar Europa med politiska oroligheter som följd. Utfallet är alltså inte isolerat till Storbritannien utan även hela EU inklusive Sverige och de påverkar på flera sätt, både på kort och lång sikt.

8 OPINIONSUNDERSÖKNING AV BREXIT BREMAIN (STANNA) Vid ett utfall som resulterar i att Storbritannien stannar kvar i EU-sammarbetet är det rimligt att vi får ett lättnadsrally på de finansiella marknaderna. Pundet lär stärkas mot andra valutor och så även börsen, inte bara i London utan även i övriga Europa. Den ekonomiska inbromsning som osäkerheten har skapat under inledningen av året antas tas igen. Många internationella företag har sitt europeiska huvudkontor i England och man har valt att avvaktat med investeringar i Storbritannien, eftersom man inte vet om landet får ta del av EU:s inremarknad. När de investeringar som man i dagsläget avvaktat med kommer troligen att genomföras och investeringarna tar fart. Sammantaget blir de finansiella och ekonomiska konsekvenserna ändå små vid detta utfall.

9 BREXIT (LÄMNA) Vid ett utfall som resulterar i att man vill lämna EU-sammarbetet kan effekterna bli stora. Påverkan blir störst på Storbritannien vad gällande marknader och tillväxt, men detta kommer att skapa en spricka mellan EU-länderna med politisk oro som följd. Detta skulle innebära att pundet faller ytterligare mot andra valutor eftersom den ökade osäkerheten kring framtida ekonomiska och politiska samarbeten i Europa. Även de europeiska börserna kommer att reagera negativt, men framförallt i London. Frågan är hur mycket den brittiska tillväxten kommer att påverkas. Vid ett utträde kommer man att förhandla med EU om handelsavtal etc. för att kunna ta del av den europeiska marknaden. Storbritannien är Europas finansiella centrum och många internationella företag har sina europeiska huvudkontor placerade i England, frågan är om man kommer att få tillgång till den europeiska marknaden eller om man måste flytta huvudkontoren till ett annat europeiskt land. Skulle man vara tvungen att flytta huvudkontoren så kommer många arbetstillfällen att försvinna och detta kommer att påverkar den inhemska ekonomin i Storbritannien. Storbritannien är Europas näst största ekonomi så ingen har något att vinna på att Storbritannien isoleras alltför mycket, det kan bli att man lyckas förhandla fram olika avtal som gör att de ekonomiska konsekvenserna blir hanterbara. Politisk kommer det bli mycket svårare och man kommer med största sannolikhet att isoleras från övriga Europa. Det är svårt att se omfattningen av konsekvenserna vid ett utträde ur EU-sammarbetet, dock kan man konstatera att det är ett stort nederlag för EU om Storbritannien väljer att lämna. Det kommer att bli en stor splittring mellan de Europeiska länderna med politisk oro som följd, möjligheten finns att det är andra länder som vill lämna och då är hela EU-sammarbetet i gungning. GLOBALA ÅTERHÄMTNINGEN Den fortsatta långsamma men relativt stabila återhämtningen i den globala ekonomin fortsätter. Tillväxttrenden är modest men intakt och i dagsläget handlar det om den politiska oron snarare om att konjunkturen skall vika. Återhämtningen på råvarumarknaden och framförallt oljepriset kommer att fortsatt gynna riskfyllda tillgångar så länge oljepriset etablerar sig runt dagensnivåer. Vi ser fortfarande att aktier ser attraktiva ut på längre sikt. I det korta perspektivet måste bolagens vinstutsikter förbättras för att aktiemarkanden skall utvecklas positivt samt att den politiska risken måste minska. Vi föredrar fortfarande företagsobligationer inom Investment Grade, kreditmarknaden erbjuder ett fortsatt attraktivt alternativ mot statsobligationer. Nu kommer Makro & Marknad att ta uppehåll och återkomma efter sommaren, till dess önskar vi alla läsare en trevlig sommar.

10 Makro & Marknadsbrevet ska endast betraktas som allmän information och utgör inte en rekommendation om att köpa, sälja eller behålla finansiella instrument eller andra investeringar. I de fall Makro & Marknadsbrevet innehåller hänvisningar till investeringsanalyser bör du även ta del av dessa. Investeringar i fonder och strukturerade produkter samt andra finansiella instrument är förkippat med risker. Fondandelar (investeringsfonder): Investeringsfonder kan delas in i två typer, värdepappersfonder samt specialfonder. Reglerna för hur värdepappersfonder får placera är gemensamma för alla länder i EU och de följer ett EU-direktiv som kallas UCIT:s. Reglerna för hur en Specialfond får placera bestäms av varje medlemsstat för sig. Specialfonder har normalt sett vidare placeringsinriktning än värdepappersfonder. En specialfond kan exempelvis, i större omfattning än värdepappersfonder, koncentrera sitt innehav till ett enskilt bolag. Specialfondernas vidare placeringsinriktning kan medföra högre risk i fonden. Att investera i fonder innebär alltid ett risktagande. Fondandelarnas värde och avkastning kan såväl öka som minska och investerare kan förlora hela det investerade kapitalet. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida resultat. Strukturerade Produkter/Garantiprodukter: Emittentrisk: Såväl det eventuella kapitalskyddet som avkastningsmöjligheten är beroende av emittentens finansiella förmåga att fullgöra sina förpliktelser på förfallodagen. Om emittenten skulle hamna på obestånd riskerar investeraren att förlora hela sin investering oavsett hur den underliggande exponeringen har utvecklats. Emittentens kreditvärdighet kan förändras i såväl positiv som negativ riktning. Förtida avveckling: Kapitalskyddet i obligationerna gäller endast på den ordinarie förfallodagen. Emittenten kan i vissa begränsade situationer lösa in obligationerna i förtid och det förtida inlösenbeloppet kan då vara såväl högre som lägre än det ursprungligen investerade beloppet. Om investeraren väljer att sälja obligationerna före förfallodagen sker detta till rådande marknadspris vilket kan vara såväl lägre som högre än det ursprungligen investerade beloppet. Under onormala marknadsförhållanden kan andrahandsmarknaden vara mycket illikvid, vilket kan leda till att investeraren inte kan sälja sin obligationen alls. Exponeringsrisk: Utvecklingen för den underliggande exponeringen är avgörande för beräkningen av avkastningen på placeringen. Hur den underliggande exponeringen kommer att utvecklas är beroende av en mängd faktorer och innefattar risker såsom aktiekursrisker, kreditrisker, ränterisker, råvaruprisrisker och/eller politiska risker. En investering i strukturerade produkter kan ge en annan avkastning än en direktinvestering i den underliggande exponeringen. För mer information om risker med olika finansiella instrument hänvisas till Bolagets hemsida, Du är själv ansvarig för dina investeringsbeslut och det är därför viktigt att du noga tar del av den information som framgår av förköpsinformation/broschyr/fondfaktablad eller motsvarande handling samt information om de avgifter, skattekonsekvenser och risker som en viss transaktion medför. Din rådgivare hos Exceed kan erbjuda dig individuellt anpassad rådgivning inför dina investeringsbeslut.

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT

21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT 21 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD FED HÖJDE TILL SLUT En enig FOMC-direktion valde att höja räntan i USA med 25 baspunkter till 0,25-0,50%. Räntehöjningen var till största del väntad eftersom ekonomin

Läs mer

4 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD POSITIVA TONGÅNGAR

4 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD POSITIVA TONGÅNGAR 4 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD POSITIVA TONGÅNGAR Globala aktier har stigit mellan 10-13% sedan februari. Även oljepriset har återhämtat sig och är upp nästan 40% sedan botten i år. Den tidigare oron för

Läs mer

8 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD OROLIG START PÅ ÅRET

8 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD OROLIG START PÅ ÅRET 8 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD OROLIG START PÅ ÅRET Starten på det nya året har präglats av rädsla för utvecklingen av den globala ekonomin med stora fall på de globala börserna. Detta kan härledas

Läs mer

17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS

17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS 17 MAJ, 2016: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FOKUS Flera centralbanker bedriver en mycket expansiv penningpolitik för att ge stöd åt den ekonomiska utvecklingen och för att inflationen skall stiga.

Läs mer

25 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD VOLATILT FÖRSTA KVARTAL

25 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD VOLATILT FÖRSTA KVARTAL 25 APRIL, 2016: MAKRO & MARKNAD VOLATILT FÖRSTA KVARTAL Efter ett första kvartal som har varit oroligt med stora slag på de globala börserna så har större delen av nedgången på börserna återhämtat sig.

Läs mer

31 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄDSLA, INGET ANNAT

31 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄDSLA, INGET ANNAT 31 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄDSLA, INGET ANNAT Det blev endast en ytterst kort period av optimism efter att oron för Grekland lagt sig. Finansmarknadernas rörelser har de senaste veckorna präglats

Läs mer

10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET

10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET 10 AUGUSTI, 2015: MAKRO & MARKNAD FED VÄNTAR RUNT HÖRNET Efter att man röstade ner långivarnas förslag för sparpaket samt att man missade sin betalning till IMF så godkänndes till slut ett sparpaket från

Läs mer

22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER

22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER 22 FEBRUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD BLANDAD STATISTIK OCH RÄDSLA PRESSAR AKTIER Året har inletts med fallande aktiekurser och marknadssentimentet har varit ordentligt nedtryckt, dock har börsen återhämtat

Läs mer

4 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD

4 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD 4 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKERNA I FÖRARSÄTET Veckan som gick präglades av stora rörelser. Vi fick bland annat se den största dagliga nedgången på Stockholmsbörsen sedan oron i oktober förra

Läs mer

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS

23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS 23 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTEGAPET VIDGAS Den ekonomiska återhämtningen i Europa fortsätter. Makrosiffror från både USA och Kina har legat på den svaga sidan under en längre tid men böjar nu

Läs mer

9 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTORNA ÅT OLIKA HÅLL I DECEMBER

9 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTORNA ÅT OLIKA HÅLL I DECEMBER 9 NOVEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTORNA ÅT OLIKA HÅLL I DECEMBER Alla väntar på den, men den har skjutits på framtiden många gånger. Nu behöver vi antagligen inte vänta länge till. I december kommer

Läs mer

9 SEPTEMBER, 2016: MAKRO & MARKNAD BÄTTRE STATISTIK GER STÖD FÖR AKTIEMARKNADEN

9 SEPTEMBER, 2016: MAKRO & MARKNAD BÄTTRE STATISTIK GER STÖD FÖR AKTIEMARKNADEN 9 SEPTEMBER, 2016: MAKRO & MARKNAD BÄTTRE STATISTIK GER STÖD FÖR AKTIEMARKNADEN Den senaste tidens positiva utveckling på de globala börserna fortsätter. Den amerikanska centralbankschefen sade vid sitt

Läs mer

17 AUGUSTI, 2016: MAKRO & MARKNAD STARK BÖRS UNDER SOMMAREN

17 AUGUSTI, 2016: MAKRO & MARKNAD STARK BÖRS UNDER SOMMAREN 17 AUGUSTI, 2016: MAKRO & MARKNAD STARK BÖRS UNDER SOMMAREN Det var en chockartad start på sommarmånaderna. När rösträkningen indikerade mer och mer på att Storbritannien skulle lämna EU-sammarbetet blev

Läs mer

7 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD TUDELAT USA OCH STARKT EUROPA

7 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD TUDELAT USA OCH STARKT EUROPA 7 DECEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD TUDELAT USA OCH STARKT EUROPA I väntan på en närstående räntehöjning i USA är den amerikanska ekonomin tudelad. Arbetsmarknaden utvecklas bra, medan frågetecknen framförallt

Läs mer

13 JULI, 2 0 1 5: MAKRO & MARKNAD FRÅN GREKLAND TILL ÅTERHÄMTNING

13 JULI, 2 0 1 5: MAKRO & MARKNAD FRÅN GREKLAND TILL ÅTERHÄMTNING 13 JULI, 2 0 1 5: MAKRO & MARKNAD FRÅN GREKLAND TILL ÅTERHÄMTNING Starten på sommaren blev inte så behaglig. Greklandsoron intensifierades då landet i början av juni fick anstånd med en återbetalning till

Läs mer

30 MARS, 2015: MAKRO & MARKNAD OLIKA VÄRLDAR I BRIC

30 MARS, 2015: MAKRO & MARKNAD OLIKA VÄRLDAR I BRIC 30 MARS, 2015: MAKRO & MARKNAD OLIKA VÄRLDAR I BRIC Vikten av konsumenten lyfts ofta fram när man pratar om den amerikanska ekonomin. Det är dock inte lika vanligt att dess europeiske motsvarighet får

Läs mer

12 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD AVMATTNING INTE KOLLAPS

12 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD AVMATTNING INTE KOLLAPS 12 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD AVMATTNING INTE KOLLAPS Global tillväxt är fortfarande god även om den har tappat en del fart på slutet. Finansiella marknader är nu oroliga för en kollaps i Kina och

Läs mer

MAKRO & MARKNAD. USA fortsätter framåt och Europa börjar så smått komma igång

MAKRO & MARKNAD. USA fortsätter framåt och Europa börjar så smått komma igång USA fortsätter framåt och Europa börjar så smått komma igång Det globala sentimentet hos världens inköpschefer steg något under februari. Samtidigt ser man tecken på att det låga oljepriset börjar ge avtryck

Läs mer

MAKRO & MARKNAD. Minusränta i kombination med positiva överraskningar från Europa

MAKRO & MARKNAD. Minusränta i kombination med positiva överraskningar från Europa MAKRO & MARKNAD Minusränta i kombination med positiva överraskningar från Europa Sveriges Riksbank har sänkt till minusränta och initierar ett program för obligationsköp. De är uppenbarligen beredda att

Läs mer

26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN

26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN 26 OKTOBER, 2015: MAKRO & MARKNAD CENTRALBANKER SÄTTER TONEN Centralbanker fortsätter att vara i fokus. I veckan som gick fick vi se PBOC sänka räntan i Kina och ECB öppnade dörren på vid gavel för utvidgade

Läs mer

14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED

14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED 14 SEPTEMBER, 2015: MAKRO & MARKNAD ALLA VÄNTAR PÅ FED De senaste två veckorna har trots mycket statistik varit lugnare och volatiliteten har fortsatt ner. Både den svenska och amerikanska börsen handlas

Läs mer

25 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTOR UPP, INGET NEGATIVT FÖR AKTIER

25 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTOR UPP, INGET NEGATIVT FÖR AKTIER 25 MAJ, 2015: MAKRO & MARKNAD RÄNTOR UPP, INGET NEGATIVT FÖR AKTIER Nervositeten som infann sig på finansmarknaderna för några veckor sedan försvann snabbt från investerares fokus igen. Volatiliteten,

Läs mer

8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL

8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL 8 JUNI, 2015: MAKRO & MARKNAD DET GÅR ÅT RÄTT HÅLL Det finns en rad olika saker att oro sig för. Många av dessa kan påverka finansiella marknader kortsiktigt. Lyfter vi dock blicken så ser vi en högre

Läs mer

11 JANUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD 2016 SANNOLIKT ETT NYTT 2015

11 JANUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD 2016 SANNOLIKT ETT NYTT 2015 11 JANUARI, 2016: MAKRO & MARKNAD 2016 SANNOLIKT ETT NYTT 2015 I slutet av december beslutade USAs centralbank Fed, att höja räntan med 25 baspunkter. Det är den första räntehöjningen sedan 2006. Ränteläget

Läs mer

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn

Höjdpunkter. Agasti Marknadssyn Höjdpunkter Agasti Marknadssyn Sammanställt av Obligo Investment Management September 2015 Höjdpunkter Marknadsoro... Osäkerhet knuten till den ekonomiska utvecklingen i Kina har präglat de globala aktiemarknaderna

Läs mer

Makrokommentar. Januari 2017

Makrokommentar. Januari 2017 Makrokommentar Januari 2017 Lugn start på aktieåret Det hände inte mycket på finansmarknaderna i januari, men aktierna utvecklades i huvudsak positivt. Marknadsvolatiliteten, här mätt mot det amerikanska

Läs mer

MAKRO & MARKNAD 2015 ÅT MOTSATTA HÅLL MEN ÄNDÅ MOT SAMMA

MAKRO & MARKNAD 2015 ÅT MOTSATTA HÅLL MEN ÄNDÅ MOT SAMMA 2015 ÅT MOTSATTA HÅLL MEN ÄNDÅ MOT SAMMA Den globala återhämtningen kommer sannolikt att fortsätta under 2015. Man kan tycka att frågetecknen är många och det får vi hålla med om. Men å andra sidan så

Läs mer

Makrokommentar. Februari 2017

Makrokommentar. Februari 2017 Makrokommentar Februari 2017 Positiva marknader i februari Aktier utvecklades över lag bra under den gångna månaden med en uppgång för både utvecklade ekonomier och tillväxtekonomier. Oslobörsen utgjorde

Läs mer

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING Portföljserie LÅNGSIKTIGT CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING - Månadsbrev februari 2012 - VÄRLDEN Det nya börsåret inleddes med en rivstart då världsindex steg med nästan 5% under januari månad. Stockholmsbörsen

Läs mer

Makrokommentar. November 2016

Makrokommentar. November 2016 Makrokommentar November 2016 Stora marknadsrörelser efter valet i USA Finansmarknaderna överraskades av Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet och marknadens reaktioner lät inte vänta på

Läs mer

Månadskommentar juli 2015

Månadskommentar juli 2015 Månadskommentar juli 2015 Månadskommentar juli 2015 Ekonomiska läget En förnyad konjunkturoro fick fäste under månaden drivet av utvecklingen i Kina. Det preliminära inköpschefsindexet i Kina för juli

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010 Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2010 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 268 mnkr. Det är en ökning med 6 mnkr sedan förra månaden. Räntan för månaden

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) april 2011 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 10 794 mnkr. Det är en minskning med 733 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Makrokommentar. April 2016

Makrokommentar. April 2016 Makrokommentar April 2016 Positiva marknader i april April var en svagt positiv månad på de internationella finansmarknaderna. Oslo-börsen utvecklades dock starkt under månaden och gick upp med fem procent.

Läs mer

Månadskommentar mars 2016

Månadskommentar mars 2016 Månadskommentar mars 2016 Ekonomiska utsikter Måttligt men dock högre löneökningar Den svenska avtalsrörelsen ser ut att gå mot sitt slut och överenskomna löneökningar ligger kring 2,2 procent vilket är

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem april 2011 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 923 mnkr. Det är en ökning med 180 mnkr sedan förra månaden, och 69% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING

MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING MÅNADSBREV FEBRUARI, 2016: BLOX SAMMANFATTNING Det globala aktieindexet MSCI World gick ned 1,10%, dock steg svenska börsen med 1,20% (OMXS30). Börs- och kreditmarknaderna har inlett 2016 svagt som en

Läs mer

Swedbank. Private Banking. Joakim Axelsson. Swedbank

Swedbank. Private Banking. Joakim Axelsson. Swedbank Swedbank Private Banking Joakim Axelsson Swedbank Stockholmsbörsen 1100 SIX Portfolio Return Index -0,35-0,35% Stockholm Stock Exchange, SIXIDX, SIX Portfolio Return Index, Last index 1100 1000 1000 900??

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS NOVERMBER 2015 KORT RÄNTA FORTFARANDE BÄST SAMMANFATTNING De svenska bolåneräntorna förblir låga under de kommande åren och det är fortfarande mest fördelaktigt att

Läs mer

Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN

Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN BÖRSERNA SKAKAR Allmänt: Sensommarens börsturbulens har medfört att riskläget på marknaderna ökat och investerarsentimentet försämrats. Flera stora

Läs mer

Makrokommentar. Mars 2017

Makrokommentar. Mars 2017 Makrokommentar Mars 2017 Uppgång i mars i Europa De ekonomiska nyckeltal som inkommit hittills under 2017 har i hög grad överraskat positivt och bidragit till den goda stämningen på finansmarknaderna.

Läs mer

Makrokommentar. Juni 2016

Makrokommentar. Juni 2016 Makrokommentar Juni 2016 Nej till EU i Storbritannien Hela juni månad präglades av upptakten och efterverkningarna av folkomröstningen om Storbritanniens fortsatta medlemskap i EU. Den 23 juni röstade

Läs mer

Makrokommentar. Mars 2016

Makrokommentar. Mars 2016 Makrokommentar Mars 2016 God stämning i mars 2 Mars blev en bra månad på de internationella finansmarknaderna och marknadsvolatiliteten backade från de höga nivåerna i januari och februari. Oslo-börsen

Läs mer

Makrokommentar. December 2016

Makrokommentar. December 2016 Makrokommentar December 2016 Bra månad på aktiemarknaden December blev en bra månad på de flesta aktiemarknader och i Europa gick flera av de breda aktieindexen upp med mellan sju och åtta procent. Även

Läs mer

Inför Riksbankens räntebesked 25 april: Segdragen exit

Inför Riksbankens räntebesked 25 april: Segdragen exit 17 April 2019 Inför Riksbankens räntebesked 25 april: Segdragen exit Torbjörn Isaksson Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,25 procent men sänker räntebanan något i närtid enligt vår bedömning.

Läs mer

Makrokommentar. April 2017

Makrokommentar. April 2017 Makrokommentar April 2017 God stämning på finansmarknaderna De globala aktiemarknaderna utvecklades i huvudsak positivt under den gångna månaden. Goda makroekonomiska förutsättningar och fina kvartalsresultat

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008

Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008 Finansiell månadsrapport Stockholmshem augusti 2008 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 321 mnkr. Det är en ökning med 8 mnkr sedan förra månaden, och 74% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA

RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA RÄNTEFOKUS JUNI 2014 RIKSBANKS- SÄNKNING GYNNAR KORT BORÄNTA SAMMANFATTNING Återhämtningen i vår omvärld går trögt, i synnerhet i eurozonen där centralbanken förväntas fortsätta att lätta på penningpolitiken.

Läs mer

Konjunkturen och de finansiella marknaderna

Konjunkturen och de finansiella marknaderna Konjunkturen och de finansiella marknaderna Länsförsäkringar 1 Agenda Länsförsäkringars huvudscenario* Global tillväxt, kapacitetsutnyttjande Inflation Arbetsmarknad Centralbankspolitik Tillväxtmarknaderna

Läs mer

Månadskommentar oktober 2015

Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Månadskommentar oktober 2015 Ekonomiska läget Den värsta oron för konjunktur och finansiella marknader lade sig under månaden. Centralbankerna med ECB i spetsen signalerade

Läs mer

Månadskommentar januari 2016

Månadskommentar januari 2016 Månadskommentar januari 2016 Ekonomiska utsikter Centralbanker trycker återigen på gasen Året har börjat turbulent med fallande börser och sjunkande räntor. Början på 2016 är den sämsta inledningen på

Läs mer

Makrokommentar. November 2013

Makrokommentar. November 2013 Makrokommentar November 2013 Fortsatt positivt på marknaderna Aktiemarknaderna fortsatte uppåt i november. 2013 ser därmed ut att kunna bli ett riktigt bra år för aktieinvesterare världen över. De nordiska

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) mars 2011 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 11 527 mnkr. Det är en minskning med 278 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Månadskommentar, makro. Oktober 2013

Månadskommentar, makro. Oktober 2013 Månadskommentar, makro Oktober 2013 Uppgången fortsatte i oktober Oktober var en positiv månad för aktiemarknader världen över. Månaden började lite svagt i samband med den politiska låsningen i USA och

Läs mer

Månadskommentar Augusti 2015

Månadskommentar Augusti 2015 Månadskommentar Augusti 2015 Månadskommentar augusti 2015 Ekonomiska läget Konjunkturoron förstärktes under augusti drivet av utvecklingen i Kina. En fortsatt svag utveckling för det preliminära inköpschefsindexet

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) september 2010

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) september 2010 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) september 2010 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 11 600 mnkr. Det är en ökning med 15 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

MAKRO & RÄNTOR - MARKNADSANALYS JUNI Framtiden ser relativt ljus ut

MAKRO & RÄNTOR - MARKNADSANALYS JUNI Framtiden ser relativt ljus ut MAKRO & RÄNTOR - MARKNADSANALYS JUNI 2019 Framtiden ser relativt ljus ut Det gångna året har uppvisat en dramatisk omställning på räntemarknaden. För ett år sedan var räntor i en uppåtgående trend med

Läs mer

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa Den 26 oktober 2016 släpper Industriarbetsgivarna sin konjunkturrapport 2016:2. Nedanstående är en försmak på den rapporten. Global konjunktur: The New Normal är här för att stanna Efter en tillfällig

Läs mer

Månadsbrev mars Anders Åström, Granit Fonder

Månadsbrev mars Anders Åström, Granit Fonder Månadsbrev mars 2017 Efter en stark start på året har bland annat amerikanska aktier tagit en paus under mars till följd av den ökande oron kring Trumps möjligheter att driva igenom sin politik. Den amerikanska

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 2010

Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 2010 Finansiell månadsrapport AB Stockholmshem augusti 2010 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 633 mnkr. Det är en ökning med 40 mnkr sedan förra månaden, och 45% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2014

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2014 Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 214 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 557 mnkr. Totalt är det är en ökning med 2 mnkr sedan förra månaden, 71% av

Läs mer

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011

Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011 Finansiell månadsrapport Skolfastigheter i Stockholm AB augusti 2011 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 7 308 mnkr och stadens borgensåtagande var 3 mnkr för bolaget. Den totala

Läs mer

Swedbank Investeringsstrategi

Swedbank Investeringsstrategi Swedbank Investeringsstrategi Oktober 2014 1 Vilken skillnad gör strategisk och taktisk allokering för portföljen? Strategisk allokering (fördelning) Strategisk allokering är det portföljutseende som passar

Läs mer

MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING

MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING MÅNA D SBR E V J UL I, 2 01 5 : BLOX MAKROSAMMANFATTNING Greklandsoron har präglat även juli månad. Efter att man röstade ner långivarnas förslag för sparpaket samt att man missade sin betalning till IMF

Läs mer

Månadskommentar november 2015

Månadskommentar november 2015 Månadskommentar november 2015 Månadskommentar november 2015 Ekonomiska läget Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin avseende november avspeglar på ett bra sätt det globala konjunkturscenariot. Tillväxten

Läs mer

Några lärdomar av tidigare finansiella kriser

Några lärdomar av tidigare finansiella kriser Några lärdomar av tidigare finansiella kriser KAPITEL 1 FÖRDJUPNING Hittills har den finansiella orons effekter på börskurser och r äntor på företagsobligationer varit mindre än vid tidigare liknande p

Läs mer

Konjunkturen och de finansiella marknaderna

Konjunkturen och de finansiella marknaderna Konjunkturen och de finansiella marknaderna Länsförsäkringar Kapitalförvaltning 1 Agenda Kapitalförvaltningens huvudscenario* Global tillväxt, Kapacitetsutnyttjande Inflation Arbetsmarknad Centralbankspolitik

Läs mer

SEB House View Marknadssyn 2018 oktober

SEB House View Marknadssyn 2018 oktober SEB House View Marknadssyn 2018 oktober Summering Marknadsutveckling Drivkrafter Prognoser Fördjupning Vår marknadssyn, oktober 2018 Positiv marknadssyn med uppgraderad risk Marknadsbarometern 50% 65%

Läs mer

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 2017

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 2017 Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB juli 217 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 339 mnkr. Totalt är det en ökning med 36 mnkr sedan förra månaden, 88% av

Läs mer

Konjunkturen och de finansiella marknaderna

Konjunkturen och de finansiella marknaderna Konjunkturen och de finansiella marknaderna Länsförsäkringar Kapitalförvaltning 1 Agenda Kapitalförvaltningens huvudscenario* Global tillväxt, Kapacitetsutnyttjande Inflation Arbetsmarknad Centralbankspolitik

Läs mer

SEB House View Marknadssyn 2018 Maj

SEB House View Marknadssyn 2018 Maj SEB House View Marknadssyn 2018 Maj Summering Makro och politik Börs och marknad Slutrekommendationer Fördjupning Vår marknadssyn, maj 2018 Fortsatt positiv marknadssyn Marknadsbarometern 70% Vi har en

Läs mer

Strukturerade Produkter Kista Anna von Knorring

Strukturerade Produkter Kista Anna von Knorring Strukturerade Produkter Kista 2014-11-05 Anna von Knorring Historisk utveckling svenska börsen? 2 Historisk utveckling svenska börsen +190%? -70% -57% 3 Låg risk eller hög avkastning? "Paniken är starkare

Läs mer

Plain Capital StyX 515602-5396

Plain Capital StyX 515602-5396 Halvårsredogörelse för Plain Capital StyX Perioden 2014-01-01-2014-06-30 Plain Capital StyX 1 Bäste andelsägare, Första halvåret av 2014 har bjudit på en generell uppvärdering av världens aktiemarknader.

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder oktober 2015

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder oktober 2015 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder oktober 215 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 281 mnkr. Totalt är det är en minskning med 41 mnkr sedan förra månaden, 81% av ramen

Läs mer

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING

MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING MÅNADSBREV MAJ, 2016: BLOX SAMMANFATTNING De globala börserna steg nästan 4 % under maj. Månaden har präglats av diskussioner kring Storbritanniens eventuella utträde ur EU-sammarbetet samt om den amerikanska

Läs mer

SEB House View Marknadssyn 2018 september

SEB House View Marknadssyn 2018 september SEB House View Marknadssyn 2018 september Summering Makro och politik Börs och marknad Slutsatser Fördjupning Vår marknadssyn, september 2018 Fortsatt neutral marknadssyn Marknadsbarometern 50% Vi har

Läs mer

SEB House View Marknadssyn 2018 november

SEB House View Marknadssyn 2018 november SEB House View Marknadssyn 2018 november Summering Marknadsutveckling Drivkrafter Prognoser Fördjupning Vår marknadssyn, november 2018 Fortsatt positiv marknadssyn Marknadsbarometern 65% Försiktig syn

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholms Stadshus AB (moderbolag) februari 2016

Finansiell månadsrapport Stockholms Stadshus AB (moderbolag) februari 2016 Finansiell månadsrapport Stockholms Stadshus AB (moderbolag) februari 2016 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 9 795 mnkr. Det är en minskning med 10 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Rubicon. Vår syn på marknaderna. September 2018

Rubicon. Vår syn på marknaderna. September 2018 Rubicon Vår syn på marknaderna September 2018 Rubicon är en absolutavkastande strategi som investerar globalt i likvida tillgångar inom aktier, obligationer och valutor. Den förvaltas av ett mycket erfaret

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) november 2010

Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) november 2010 Finansiell månadsrapport Stockholm Stadshus AB (moderbolag) november 2010 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 11 644 mnkr. Det är en ökning med 23 mnkr sedan förra månaden.

Läs mer

Månadskommentar juli 2016

Månadskommentar juli 2016 Månadskommentar juli 2016 Ekonomiska utsikter Stark svensk arbetsmarknad Arbetsmarknadsdata för Sverige visar att arbetslösheten har sjunkit till 6,6% i juni. Svensk arbetsmarknad börjar nu närma sig sin

Läs mer

Halvårsredogörelse för Carlsson Norén Aktiv Allokering. (Organisationsnummer )

Halvårsredogörelse för Carlsson Norén Aktiv Allokering. (Organisationsnummer ) Halvårsredogörelse för 2016 Carlsson Norén Aktiv Allokering (Organisationsnummer 515602-7293) Förvaltarkommentar halvårsredogörelse 2016 Inledning Fonden Carlsson Norén Aktiv Allokering ( Fonden ) bygger

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR Sammanfattning Eurozonen växte med drygt 1 procent i årstakt under förra årets sista kvartal. Trots att många såg det som positivt,

Läs mer

Marknadskommentarer Bilaga 1

Marknadskommentarer Bilaga 1 Marknadskommentarer Bilaga 1 Sammanfattning Under september har utvecklingen på världens börser varit positiv då viktiga beslut har fattats främst i Europa. Både den amerikanska och europeiska centralbanken

Läs mer

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB augusti 2015

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB augusti 2015 Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB augusti 2015 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 639 mnkr. Totalt är det är en ökning med 62 mnkr sedan förra månaden,

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2009

Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2009 Finansiell månadsrapport AB Svenska Bostäder december 2009 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 3 102 mnkr och stadens borgensåtagande var 146 mnkr för bolaget. Den totala skulden

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 2014

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 2014 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder juli 214 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 829 mnkr. Totalt är det är en ökning med 63 mnkr sedan förra månaden, 79% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB februari 2016

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB februari 2016 Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB februari 2016 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 633 mnkr. Totalt är det är en ökning med 53 mnkr sedan förra månaden,

Läs mer

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 2014

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 2014 Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB juli 204 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 2 056 mnkr. Totalt är det är en ökning med 0 mnkr sedan förra månaden, 9% av ramen

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2013

Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2013 Finansiell månadsrapport Stockholms Stads Parkerings AB oktober 2013 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 483 mnkr. Det är en minskning med 24 mnkr sedan förra månaden, och 70% av

Läs mer

Månadsbrev maj Anders Åström, Granit Fonder

Månadsbrev maj Anders Åström, Granit Fonder Månadsbrev maj 2017 Efter en stark inledning på året gav maj månad en mer blandad utveckling. I lokala valutor steg amerikanska S&P 500 med 1,2 %, europeiska Eurostoxx 50 sjönk med 0,1 % och i Sverige

Läs mer

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB oktober 2010

Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB oktober 2010 Finansiell månadsrapport S:t Erik Markutveckling AB oktober 2010 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 691 mnkr och stadens borgensåtagande var 1 mnkr för bolaget. Den totala skulden

Läs mer

SEB House View Marknadssyn 2018 April

SEB House View Marknadssyn 2018 April SEB House View Marknadssyn 2018 April Summering Makro och politik Börs och marknad Slutrekommendationer Fördjupning Vår marknadssyn, april 2018 Fortsatt positiv marknadssyn Marknadsbarometern 70% Vi har

Läs mer

755686001 Svenska aktier:

755686001 Svenska aktier: 755686001 Svenska aktier: +9,53 % (SIXPRX: +10,05 %) Carnegie är värdeförvaltare och investerar främst i större stabila bolag på Stockholmsbörsen. Småbolagen har gått betydligt bättre än de större bolagen

Läs mer

Strukturerade placeringar. Kapitalskyddade placeringar SEB1112

Strukturerade placeringar. Kapitalskyddade placeringar SEB1112 Strukturerade placeringar Kapitalskyddade placeringar SEB1112 Aktieobligation Nya Tillväxtländer 1112 E & F Aktieobligation Nya Tillväxtländer 3 år lång Exponering: BNP Paribas Next 11 Core 8 index (f

Läs mer

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar

Del 16 Kapitalskyddade. placeringar Del 16 Kapitalskyddade placeringar Innehåll Kapitalskyddade placeringar... 3 Obligationer... 3 Prissättning av obligationer... 3 Optioner... 4 De fyra positionerna... 4 Konstruktion av en kapitalskyddad

Läs mer

Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) maj 2009

Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) maj 2009 Finansiell månadsrapport Stadshus AB (moderbolag) maj 2009 Bolagets tillgång Tillgången uppgick vid slutet av månaden till 12 739 mnkr. Det är en minskning med 903 mnkr sedan förra månaden. Räntan för

Läs mer

HALVÅRSREDOGÖRELSE FÖR PERIODEN

HALVÅRSREDOGÖRELSE FÖR PERIODEN PLAIN CAPITAL STYX FÖR PERIODEN 2016-01-01 2016-06-30 Bäste andelsägare, Det går inte att beskylla årets första del för att ha varit händelsefattigt. På aktiemarknaderna inleddes januari med kraftiga nedgångar,

Läs mer

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB augusti 2016

Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB augusti 2016 Finansiell månadsrapport Micasa Fastigheter i Stockholm AB augusti 2016 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 6 529 mnkr. Totalt är det en ökning med 28 mnkr sedan förra månaden, 91%

Läs mer