Bilaga 1, KF 95/2015 Sidan 1 av 8. Sverigedemokraternas förslag till budget och mål för Östhammars kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1, KF 95/2015 Sidan 1 av 8. Sverigedemokraternas förslag till budget och mål för Östhammars kommun"

Transkript

1 Sidan 1 av 8 Sverigedemokraternas förslag till budget och mål för Östhammars kommun

2 Sidan 2 av 8 Inledning Östhammars kommun ska vara en trygg kommun. Kommunens invånare ska känna en hög grad av gemenskap med varandra, och därmed också tillit. I Östhammar ska företagande uppmuntras till, då det är företagen som är grunden för välfärdens finansiering. Den relativt sett redan låga arbetslösheten ska bli ännu lägre, och välfärden ska rustas än starkare. Den höga skatten ska sänkas i takt med att skatteintäkterna ökar och välfärden är rustad till en tillfredställande nivå. Invandring till kommunen bidrar till att minska skatteintäkten per invånare, vilket leder till sämre välfärd och högre skatt. Invandring till kommunen ska i hög utsträckning vara motiverad av att tillgodose kompetens inom företagen, och ska inte vara en uppoffring för regeringens misslyckade invandringspolitik. Skola I skolan läggs grunden för framtidens arbetskår. I kommunen finns skolor från förskolenivå till gymnasienivå. Det är en styrka som kommunen ska behålla. Inom skolan finns förbättringsområden. Studiero är grundläggande för att varje enskild individ ska nå sin fulla potential. Skolan har under decennium tillåtits nedprioritera studieron i klassrummen, vilket är en starkt bidragande orsak till de försämrade resultaten. Återupprättandet av lugn och ro i klassrummen kräver inga större anslag i skattemedel, utan handlar om att utbilda lärarna i hur de ska bete sig för att upprätthålla en god studiemiljö. Skolmaten uppmuntrar inte alla elever till att äta ordentligt på skollunchen. Anledningen är vanligtvis att den inte är tilltalande. Hungriga elever presterar sämre, varför det är viktigt att höja kvaliteten på maten. Modersmålsundervisning ska inte kommunen uppmuntra till. Det är en stor utmaning för invandrade elever att komma ikapp de kunskaper de behöver ta till sig under sin studietid. Det är därför orimligt att tid och möda ska läggas på studier som inte är prioriterade. Kunskaper i sitt modersmål är inte avgörande för att få ett arbete i Östhammars kommun, utan svenskundervisningen och de ordinarie ämnena är desto viktigare. De skolor som finns i kommunen ska bevaras. Landsbygden eller en mindre ort tappar ofta all samhällsservice när skolan lämnar området. Det beror på att arbetstillfällen försvinner, men också på att barnfamiljer i lägre utsträckning ser området som ett alternativ om det inte finns en skola. En garanti ska därför finnas om bevarande av det befintliga nätverket av skolor. Omsorg Alla blir äldre och kommer därför behöva hjälp från samhället. En del drabbas av funktionshinder. Dessa människor ska behandlas med ett värdigt bemötande och en adekvat omsorg från kommunen. De äldre ska känna sig uppskattade som medmänniskor. För att förbättra bemötandet från kommunen behöver personalen få mer tid hos brukarna, så besöken kan vara mer avslappnade och befriade från stress. Maten måste hålla en hög kvalitet, och Östhammars kommun ska aldrig spara på detta.

3 Sidan 3 av 8 Fysisk planering Östhammars kommun ska fortsätta utvecklas för alla trafikslag. Det förekommer påtryckningar från landstinget om att planera kommunen efter bussens upptagssträckor. Det är inte rimligt att tillmötesgå sådana krav då det är troligt att bussen inte kommer bli framtidens dominerande transportslag. Bilen är det viktigaste fordonet i kommunen, och den tekniska miljömässiga utvecklingen kommer leda till att fordonsrörelser i framtiden bidrar mindre till utsläpp. Räddningsverksamhet Östhammars kommun ingår idag i en gemensam räddningsnämnd. Det samarbetet har inneburit att frågan har kommit att hanteras från Uppsala i första hand, då denna kommun är värdkommun för samarbetet samt innehar en majoritet av ledamöterna i nämnden. Det är inte rimligt ur ett demokratiskt perspektiv att låta denna viktiga verksamhet styras från andra än kommunens väljare. Det är också problematiskt att samarbetet har inneburit nedskärningar i den operativa delen av verksamheterna i Östhammars kommun. I framtiden behöver kommunen äga frågan om räddningsverksamheten på egen hand för att kunna forma den utifrån de faktiska behov som finns inom kommunen. Kultur och idrott I Östhammars kommun finns en rik kultur och ett brett utbud av idrottsmöjligheter. Det finns kulturarv i form av herrgårdar och kommunens kustorter har omfattande kulturutbud under sommartid. Turismen är en viktig del för kommunen, och bidrar till ett större kulturutbud än vad som annars hade varit möjligt. Idrotten är viktig för folkhälsan då den i sig innebär fysisk stimulans, men bidrar även till konkurrens till fritidsaktiviteter som innefattar exempelvis alkoholkonsumtion. Idrottsplatserna är också en viktig mötespunkt för invånarna och bidrar därmed till att öka tilliten och tryggheten i kommunen. Demokrati Östhammars kommun ska vara demokratisk. Val var fjärde år är inte tillräckligt för att kommunen ska vara en fullgod demokrati, med folkstyre. Kommunen behöver hålla folkomröstningar i stora frågor för att få en bättre vägledning från väljarna. Att inkludera väljarna i större beslut bidrar till att minska politikerföraktet, öka graden av folkligt inflytande och i slutändan till ett samhälle som fler kan trivas i. En folkomröstning om invandringsmottagandet ska ske innan nästa ordinarie val. Den representativa demokratin måste stärkas. Det är idag en orättvis fördelning av ekonomiska resurser för partiföreträdarna i Östhammars kommunfullmäktige. Det är inte rimligt att godtyckligt utse en del gruppledare till proffspolitiker, medan andra ges möjlighet att vara fritidspolitiker.

4 Sidan 4 av 8 Invandring till kommunen Under de sista tio åren har invandringspolitiken blivit allt mer extrem, och under de sista månaderna har den spårat ur. Under denna budgetprocess har i genomsnitt människor kommit till Sverige per vecka. Det motsvarar ett helt Östhammars kommun varannan vecka. Magnituden av detta är alarmerande, varför kommunen måste vidta alla åtgärder för att försvåra och förhindra att drabbas av konsekvenserna av detta. Ur demokratisk synpunkt är det viktigt att analysera vad invandringen till Östhammars kommun har inneburit. Ett mångkulturellt bokslut ska därför upprättas för att analysera kostnader, intäkter och social påverkan av olika invandringskategorier till kommunen. De som har kommit till kommunen ska assimileras, d.v.s. anpassa sig. Det innebär att särkrav från invandrargrupper inte ska gås till mötes. Föreningsstöd till föreningar baserade på etnicitet ska minimeras. Ritualslaktat kött ska inte erbjudas i någon kommunalt finansierad verksamhet. Djur ska aldrig plågas i onödan, varför ritualslaktat kött inte ska förekomma. För dem som inte vill äta kött ska alltid ett vegetariskt alternativ finnas. Studier i sitt modersmål är inte i linje med assimilationstanken, utan studier i svenska är det som ska vara prioriterat för de elever som har kommit från andra länder. Tiggeri Under de senaste åren har tiggeriet kommit att bli ett tydligt inslag i det offentliga rummet i kommunen. Det är ett tråkigt inslag där yrkestiggare från andra länder av olika skäl sitter och tigger i alla större orter. I Östhammars kommun ska tiggeri inte vara tillåtet. Det kommer behövas en lagändring för att möjliggöra detta, varför kommunen behöver tillskriva regeringen om att se över lagstiftningen på området. Hela kommunen ska leva Östhammars kommun är en stor kommun. Befolkningen är koncentrerad till ett flertal orter, där ingen ort är avsevärt större än de andra orterna med minst 1500 invånare. Det finns samhällsservice i alla dessa orter, och det ska fortsätta vara så. Kommunen ska verka för att se till att samhällsservicen fortsättningsvis är väl etablerad i alla dessa orter, men också för att befintlig samhällsservice på landsbygden har förutsättningar att finnas kvar där. Hela kommunen ska vara levande.

5 Sidan 5 av 8 Sverigedemokraterna föreslår kommunfullmäktige att besluta: 1. att socialnämnden får i uppdrag att utöka bemanningen på äldreboendena 2. att inget ritualslaktat kött serveras i kommunalt finansierade verksamheter 3. att Östhammars kommun upprättar ett mångkulturellt bokslut, där intäkter och kostnader för invandringen redovisas årligen 4. att Östhammars kommun verkar för att delade turer inte förekommer inom kommunala verksamheter 5. att Östhammars kommun inför tillståndsplikt för tiggeri, gatumusik och ambulerande försäljning 6. att Östhammars kommun söker mer samarbete med lokala aktörer vid upphandlingar, i synnerhet avseende matinköp 7. att Östhammars kommun bevarar samtliga skolor utanför tätorten Östhammar 8. att Östhammars kommun säger upp samtliga överenskommelser om invandringsmottagande 9. att verka för att samhällsservicen är god även i de södra tätorterna Gimo, Österbybruk och Alunda 10. Att utreda förutsättningarna för utökade öppettider på förskola och fritidshem i kommunen 11. Att verka för att skapa en självständig räddningstjänst i kommunen för att optimera verksamheten utifrån kommunmedborgarnas behov 12. Att endast ha ett kommunalråd i form av finanskommunalråd 13. Att fastställa skattesatsen till 21,69 kronor per skattekrona. 14. Att anta Sverigedemokraternas förslag till investeringsramar för att anta Sverigedemokraternas förslag till budgetramar för

6 Sidan 6 av 8 Investeringsbudget Nämndernas nettobudget, tkr Budget Plan Plan Plan Kommunstyrelse Vision Oförutsett Kommunledningskontor Enh för arbete o sysselsättning Teknisk nämnd Bygg- och miljönämnd Kultur- och fritidsnämnd Barn- och utbildningsnämnd Socialnämnd Indexhöjning Investering Gimo simhall/skola Summa nettoinvesteringar Resultatbudget, Mkr Bokslut B.progn Budget Plan Plan Plan Verksamhetens intäkter 609,6 597,5 607,0 607,0 607,0 607,0 Verksamhetens kostnader -1564, , , , ,9-1747,5 Avskrivningar -51,8-50,2-59,9-63,9-65,9-67,9 Verksamhetens nettokostnader , , , , , ,5 Skatteintäkter 911,7 949,8 972, , , ,8 Gen. Statsbidrag o utjämning 143,2 144,8 159,6 149,0 137,2 130,4 Finansiella intäkter 2,2 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 Finansiella kostnader -8,3-6,3-7,0-7,0-7,0-7,0 Res. före extraordinära poster 41,8 16,2 15,7 18,8 14,1 20,2 Extraordinära intäkter 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Extraordinära kostnader 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 Årets resultat 41,8 16,2 15,7 18,8 14,1 20,2

7 Sidan 7 av 8 Nämndernas nettobudget, tkr Budget Plan Plan Plan Kommunstyrelse Utvecklings- och strukturfond varav planpott Finansförvaltning m.m Kommunledningskontor varav Politik varav Stab varav Strategienhet varav Administrativ enhet varav Räddningstjänstnämnd varav It-kontor varav Enh för arbete o sysselsättning varav Tillväxtkontor Teknisk förvaltning Bygg- och miljönämnd Kultur- och fritidsnämnd Barn- och utbildningsnämnd Socialnämnd Avskrivningar Kapitaltjänst Ökade driftskostnader Inv Gimo simhall/frösåkersskolan, (kaptj) Inflationsuppräkning, 2 % Verksamhetens nettokostnad Skatter och bidrag Räntenetto Årets resultat Skillnad i budgetramar jämfört med det center- och socialdemokratiska huvudförslaget: 1. att tillföra äldreomsorgen 3 miljoner kronor för att skapa mer tid för personalen hos brukarna. 2. att minska anslagen för SFI med 1 miljon kronor. 3. att minska anslagen för modersmålsundervisning med 1 miljon kronor. 4. att minska anslagen för försörjningsstöd med 1 miljon kronor. 5. att minska antalet kommunalråd till ett. Besparing om 1 miljoner kronor. 6. att tillföra barn- och utbildningsnämnden 1 miljon kronor för att förbättra matkvaliteten.

8 Sidan 8 av 8 Sverigedemokraterna Östhammar Box Uppsala osthammar@sd.se

Bilaga 4, KF 142/2018 Sida 1 av 10. Sverigedemokraternas förslag till mål och budget för Östhammar 2019 med plan för

Bilaga 4, KF 142/2018 Sida 1 av 10. Sverigedemokraternas förslag till mål och budget för Östhammar 2019 med plan för Sida 1 av 10 Sverigedemokraternas förslag till mål och budget för Östhammar 2019 med plan för 2020 2022 Sida 2 av 10 Inledning Sverigedemokraternas vision för Östhammar är en kommun som är en trygg plats

Läs mer

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Vi avser inte att göra några ändringar i majoritetens förslag till budgetramar. Vi anser att det finns utrymme att omprioritera

Läs mer

Inledning 3. Budget 5. Miljö- och Byggnadsnämnden 7. Skolnämnden 8. Socialnämnden 9. Tekniska Nämnden 10. Upplevelsenämnden 11. Utbildningsnämnden 12

Inledning 3. Budget 5. Miljö- och Byggnadsnämnden 7. Skolnämnden 8. Socialnämnden 9. Tekniska Nämnden 10. Upplevelsenämnden 11. Utbildningsnämnden 12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 3 Budget 5 Miljö- och Byggnadsnämnden 7 Skolnämnden 8 Socialnämnden 9 Tekniska Nämnden 10 Upplevelsenämnden 11 Utbildningsnämnden 12 Vård- och omsorgsnämnden 13 Sammanfattning

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs årsplan innehåller först en vision som beskriver hur kommunen i stort ska bedrivas och i vilken riktning vi vill att kommunen ska sträva åt. Sedan följer en rad

Läs mer

Socialdemokraternas Rambudgetförslag 2014. För Gnosjö kommun

Socialdemokraternas Rambudgetförslag 2014. För Gnosjö kommun Socialdemokraternas Rambudgetförslag 2014 För Gnosjö kommun Politiska prioriteringar för Socialdemokraterna i Gnosjö för Gnosjö Kommun. Det avgörande för att få ordning på ekonomin är att använda våra

Läs mer

Bokslutsprognos 2013-10-31

Bokslutsprognos 2013-10-31 1(4) Kommunstyrelsens förvaltning Handläggare Chris Tevell/Maria Åhström Tfn 0142-850 22 Kommunstyrelsen Bokslutsprognos 2013-10-31 Sammanfattning Budgeterat resultat enligt mål och budget för år 2013

Läs mer

Sverigedemokraternas förslag till budgetramar för Enköpings kommun 2016

Sverigedemokraternas förslag till budgetramar för Enköpings kommun 2016 Sverigedemokraternas förslag till budgetramar för Enköpings kommun 2016 1 av 8 Inledning För oss Sverigedemokrater är det av största vikt att Enköpings kommun garanterar sina invånare social och ekonomisk

Läs mer

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5

Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Kommunfakta. 1 Kils kommuns organisation.... 2 Ekonomisk översikt 3 Resultatbudget 4 Finansieringsbudget 4 Sammandrag per nämnd/styrelse 5 Nämndernas budgetar

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Budget för Hallsbergs kommun

Budget för Hallsbergs kommun Budget för Hallsbergs kommun 2013-2015 Som den ställdes till Kommunfullmäktige 2012-12-17 Budgetberättelse Kära medborgare i Hallsbergs kommun! Politik handlar i grunden om att prioritera. Det handlar

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

SVENSKA. Solna stad. en introduktion

SVENSKA. Solna stad. en introduktion SVENSKA Solna stad en introduktion 1 Så styrs Solna De förtroendevalda i staden har stor frihet att besluta hur Solna ska styras inom ramen för lagar och förordningar. Den politiska visionen är att Solna

Läs mer

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Förslag till budget 2015 och flerårsplaner 2016 2018 för Norrköpings kommun Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Norrköping är

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

Budget 2019, plan KF

Budget 2019, plan KF 2019, plan 2020-2022 KF 2018-11-26 Innehållsförteckning Inledning... 3 Finansiella nyckeltal... 6 Drift- och investeringsramar... 7 Resultat- och balansbudget... 10 2 Inledning Kommunfullmäktige beslutade

Läs mer

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08)

Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) Ledningsenheten 2005-10-28 1 (7) Landstingsfullmäktiges finansplan 2006 (08) LANDSTINGET KRONOBERG 2005-10-28 2 (7) 1 Finansiella ramar Finansiering av tidigare beslutade driftkostnadsramar föreslås grundat

Läs mer

Budgetmotion 2019 för Ånge Kommun. Reviderad

Budgetmotion 2019 för Ånge Kommun. Reviderad Budgetmotion 2019 för Ånge Kommun Reviderad 2018-08-06 Innehållsförteckning 1. Revidering av budget 2. Inledning 3. Kommunstyrelse 4. Humanistiska nämnden 5. Tekniska nämnden 6. Socialnämnden 7. Finansiering

Läs mer

Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA

Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA Solna stad EN INTRODUKTION SVENSKA 2 Så styrs Solna De förtroendevalda i staden har stor frihet att besluta hur Solna ska styras inom ramen för lagar och förordningar. Den politiska visionen är att Solna

Läs mer

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut

Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun beslut 1 Budgetprocessen Okt 2016 direktiv Feb 2017 ram presenteras Apr 2017 dialogdagar Jun 2017 - beslut 2 Nyckeltal för den svenska ekonomin Procentuell förändring om inte annat anges 2015 2016 2017 2018 2019

Läs mer

Inledning 5. Budget 9. Skolnämnden 11. Socialnämnden 13. Tekniska Nämnden 15. Miljö- och Byggnadsnämnden 17. Upplevelsenämnden 19

Inledning 5. Budget 9. Skolnämnden 11. Socialnämnden 13. Tekniska Nämnden 15. Miljö- och Byggnadsnämnden 17. Upplevelsenämnden 19 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 5 Budget 9 Skolnämnden 11 Socialnämnden 13 Tekniska Nämnden 15 Miljö- och Byggnadsnämnden 17 Upplevelsenämnden 19 Utbildningsnämnden 21 Vård- och Omsorgsnämnden 23 Sammanfattning

Läs mer

Förslag till Ekerö kommuns driftbudget 2019 med inriktning för och investeringsbudget 2019 med inriktning Dnr KS18/12

Förslag till Ekerö kommuns driftbudget 2019 med inriktning för och investeringsbudget 2019 med inriktning Dnr KS18/12 Katinka Madsen 08-124 57 181 katinka.madsen@ekero.se Kommunstyrelsen Förslag till Ekerö kommuns driftbudget 2019 med inriktning för 2020 2021 och investeringsbudget 2019 med inriktning 2020 2023 Dnr KS18/12

Läs mer

Trollhättan så användes dina pengar

Trollhättan så användes dina pengar Trollhättan 2016 så användes dina pengar Trollhättan fortsätter att växa Under 2016 ökade invånarantalet i Trollhättan för trettonde året i rad med 661 personer till 57 753 invånare. Det är positivt att

Läs mer

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS VÅ R G E M E N S A M M A PLÅNBOK 2019 E n ko r t fa t t ad i n fo r m a t i o n o m å r s b u d g e t e n Läs årsbudgeten i sin helhet osthammar.se/ kommunensbudget BUDGET 2019 Inkomster Utgifter Resultat

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

Full pris- och lönekompensation -1,035-2,070-3,105. Teknisk justering: sänkt internränta 2017 på befintliga investeringar till 1,75%

Full pris- och lönekompensation -1,035-2,070-3,105. Teknisk justering: sänkt internränta 2017 på befintliga investeringar till 1,75% POLITISK LEDNING 2016 2017 2018 2019 Av kommunfullmäktige beslutad nettokostnadsram 2015-11-26-46,224-46,224-46,224-46,224 Full pris- och lönekompensation -1,035-2,070-3,105 Teknisk justering: sänkt internränta

Läs mer

Sverigedemokraternas förslag till nettokostnadsramar Belopp i tkr

Sverigedemokraternas förslag till nettokostnadsramar Belopp i tkr Politisk Ledning 2018 2019 2020 Ingående nettokostnadsram -49,561-50,726-51,921 Förändringar -1,165-1,196-1,228 Nettokostnadsram -50,726-51,921-53,149 2,0% effektivisering 0 0 1,063 Besparing Överförmyndarnämnden

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen 2-11 Kallelse/Underrättelse 1(1) 2018-04-17 Plats och tid Kommunhuset i Älmhult, sammanträdesrum Möckeln, klockan 08:30 Eva Ballovarre (S) Ordförande Daniel Nilsson Sekreterare Offentlighet Sammanträdet

Läs mer

Nytt ledarskap för Luleå!

Nytt ledarskap för Luleå! Nytt ledarskap för Luleå! Luleå är en fantastisk kommun. Samtidigt är vi en kommun med många utmaningar. Det är utmaningar som kräver nya politiska svar och idéer. Luleå ska vara en kommun där vi håller

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014

En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Kortversion av Gislaveds kommuns årsredovisning 2014: En sammanfattning av årsredovisningen för 2014 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1443 miljoner kronor och utförs av 2530 medarbetare (vilket

Läs mer

Dals-Eds kommun Årsbudget 2008 och planer Budget Planer Fastställd av Kommunfullmäktige

Dals-Eds kommun Årsbudget 2008 och planer Budget Planer Fastställd av Kommunfullmäktige Budget 2008 Planer 2009-10 Fastställd av Kommunfullmäktige 2007-11-14 Sida 1 ÅRSBUDGET 2008 FLERÅRSPLANER 2009-2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1. Sammanfattning 2. 2.. Kommunens Övergripande Mål...4. 3.

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 Sunne KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare.

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. OBS! Tiden. Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Utskottens presidier och företrädare

Läs mer

Val-special 2014 Bromölla MITT VAL. Valet Dags att återskapa folkhemmet!

Val-special 2014 Bromölla MITT VAL. Valet Dags att återskapa folkhemmet! Val-special 2014 Bromölla Valet 2014 MITT VAL Dags att återskapa folkhemmet! Det är dags att återskapa folkhemmet Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Vi betraktar

Läs mer

Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017. Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken

Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017. Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017 Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken Utmaningar som bakgrund till prioriteringarna Arbetslösheten ligger fast på

Läs mer

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen.

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen. BUDGETEN I SAMMANDRAG Resultat Det budgeterade resultatet uppgår till 8,8 mkr varav 3,8 mkr avser intäkter från exploateringsverksamheten. Resultatet är tillräckligt för att nå kommunens övergripande ekonomiska

Läs mer

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag

INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag INGEN UNG UTAN JOBB! Socialdemokraternas budgetförslag 2015-2018 Uppsala är en bra stad att bo och leva i, men: Stora grupper i förskola och skola Segregation Bostadsbrist Arbetslöshet hög konkurrens om

Läs mer

Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen?

Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen? Akademikerförbundet SSR Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen? 15 oktober 2009 Arne Modig, Lina Lidell 1 Hur påverkas Sveriges kommuner av den ekonomiska krisen? Syftet med undersökningen

Läs mer

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400

(antal) M 8 C 5 FP 2 KD 2 MP 2 400 Kommunfakta Antal invånare 1 januari (antal) 12000 Antal äldre, historik och prognos (antal) 3000 11900 2500 11800 11700 2000 1500 1000 80 år- 65-79 år 11600 500 11500 20022003200420052006200720082009201020112012

Läs mer

Ordning och reda i den kommunala ekonomin så att vi kan prioritera vård, skola och omsorg.

Ordning och reda i den kommunala ekonomin så att vi kan prioritera vård, skola och omsorg. Ordning och reda i den kommunala ekonomin så att vi kan prioritera vård, skola och omsorg. Moderaterna i Trelleborg vill göra politiska prioriteringar för att göra Trelleborg ännu bättre. Vi vill fokusera

Läs mer

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720.

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720. Dnr 9016/129.109 Budget 2017 och plan 2018 2019 Utdebitering Skattesatsen för år 2017 fastställs till kronor 23:15 per skattekrona God ekonomisk hushållning Finansiella mål Att de löpande intäkterna täcker

Läs mer

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald.

Viktiga ord i planen. Kommunens plan Ett samhälle för alla är en del av kommunens arbete för mångfald. Ett samhälle för alla Plan för funktionshinderspolitiken i Jönköpings kommun år 2015-2018 Jönköpings kommun arbetar för mångfald. Mångfald betyder bland annat att alla människor ska vara välkomna i samhället.

Läs mer

Finansförvaltning under kommunstyrelsen

Finansförvaltning under kommunstyrelsen Finansförvaltning under kommunstyrelsen INTÄKTER Kommunalskatt* 948 878 1 006 388 1 074 592 1 122 403 Inkomstutjämning 69 997 58 437 48 932 73 614 Kostnadsutjämning 68 612 51 346 66 939 87 082 Regleringsavgift/strukturbidrag

Läs mer

Å R E T S O M G ÅT T. Östhammars kommun 2018

Å R E T S O M G ÅT T. Östhammars kommun 2018 Å R E T S O M G ÅT T Östhammars kommun 2018 Hit gick dina skattepengar Varje år gör Östhammars kommun en årsredovisning som bland annat innehåller en ekonomisk rapport och analys av året som gått. För

Läs mer

Kommunstyrelsens förslag Budget

Kommunstyrelsens förslag Budget 2013-12-02 Kommunstyrelsens förslag Budget 2014-2016 Resultatbudget 2013 2014 2015 2016 Verksamhetens nettokostnader, ink löneök -488 797-312 -512 496-522 572 Avskrivningar -23 931-23 931-23 931-23 931

Läs mer

Budgetmotion

Budgetmotion Sida 1 SD MJÖLBY Budgetmotion 2017-2019 ANSVAR TRYGGHET TRADITION Sida 2 Sverigedemokraterna i Mjölby har vid kommunstyrelsens sammanträde den 18 maj lagt fram vårt budgetförslag för perioden 2017-2019.

Läs mer

Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN

Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN Kommunstyrelsens ändringar i förslag till BUDGET 2016 OCH PLAN 2017-2018 Innehåll Sida Sammanställning Kommunstyrelsens ändringar 2 Resultatbudget, total verksamhet 3 Finansieringsbudget, total verksamhet

Läs mer

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013

En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 En sammanfattning av årsredovisningen för 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013

EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 EN SAMMANFATTNING AV ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2013 Den kommunala verksamheten i Gislaved kostar 1 406 miljoner kronor och utförs av 2 525 medarbetare (vilket motsvarar 2 295 årsanställda), som på olika sätt

Läs mer

Utbildning Oxelösunds kommun

Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning Oxelösunds kommun Utbildning för förtroendevalda/tjänstemän 17 november 2015 Agenda Vad är ett Kommunalt resultat? Vad säger Kommunallagen? Vad är Balanskravet? Vad betyder God ekonomisk hushållning?

Läs mer

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vimmerby byggt från grunden Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vänsterpartiet i Vimmerby 2017 En svår situation Dåliga förhållanden för kommunens anställda, men ändå höga kostnader Liksom många kommuner

Läs mer

Sverigedemokraterna Åtvidaberg BUDGET 2015

Sverigedemokraterna Åtvidaberg BUDGET 2015 Sverigedemokraterna Åtvidaberg BUDGET 2015 1 av 8 INNEHÅLL Sida: 3. Åtvidaberg skall vara en trygg, attraktiv och välmående kommun 4. Äldreomsorgen 5-6. Skolan, omsorgen och den sociala välfärden 7-8.

Läs mer

Budget 2018 och flerårsplan kumla.sd.se

Budget 2018 och flerårsplan kumla.sd.se 8 1 0 2 t e Budgrsplan 2019-2020 och flerå kumla.sd.se Sverigedemokraterna i Kumla lämnar en ansvarsfull budget i balans, vårt mål är att så snart som möjligt börja amortera på den höga belåning kommunen

Läs mer

Sverigedemokraterna Kristianstad

Sverigedemokraterna Kristianstad Sverigedemokraterna Kristianstad Budget 2017 1 (7) Förord Det går bra för Kristianstads kommun men trots det finns det ett stort orosmoln på himlen som envist hänger kvar och det är kommunens framtida

Läs mer

Valmanifest 2018 Sverigedemokraterna Bromölla

Valmanifest 2018 Sverigedemokraterna Bromölla Valmanifest 2018 Sverigedemokraterna Bromölla Sverigedemokraterna - För ett tryggt och välmående Bromölla! Sverigedemokraterna i Bromölla kommun kommer verka för ett demokratiskt, jämlikt och hållbart

Läs mer

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB

Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Bild från Bleketskolan Budget 2018 för Tjörns Måltids AB Beslutad av Tjörns Måltids AB 2017-12-11 46 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Tjörns Måltids AB ska bedriva måltidsverksamhet och på uppdrag av

Läs mer

KELP Bilaga till Strategi- och budgetplan Kommunfullmäktiges beslut

KELP Bilaga till Strategi- och budgetplan Kommunfullmäktiges beslut KELP 2010 2012 Bilaga till Strategi- och budgetplan 2010 Kommunfullmäktiges beslut 2009-11-18 Innehållsförteckning KELP 2010 2012 2 Bilagor Bilaga 1 Driftbudget på anslagsnivå Bilaga 2 Finansförvaltning

Läs mer

Verksamheterna klarade totalt sett att hålla sig inom de budgeterade ramarna och lämnade ett överskott på 200 tkr.

Verksamheterna klarade totalt sett att hålla sig inom de budgeterade ramarna och lämnade ett överskott på 200 tkr. ÅRSREDOVISNING 2015 I KORTHET Emådalen Foto: Henrik Tingström DET EKONOMISKA RESULTATET Högsby kommun redovisade ett överskott på 11,3 miljoner kronor för 2015. Det är ett bra resultat och innebär överskott

Läs mer

SD Järfälla Budget 2016 Sida 2

SD Järfälla Budget 2016 Sida 2 Innehållsförteckning Förord... 3 Ekonomisk berättelse... 4 Kommunstyrelsen... 5 Stöd till de politiska partierna (partistöd)... 5 Marknadsföring... 5 En levande demokrati... 5 Trygghet i kommunen... 5

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

Oppositionens budgetförslag Gullspångs kommun

Oppositionens budgetförslag Gullspångs kommun Oppositionens budgetförslag Gullspångs kommun Budget 2019 Version 2018-06-10 Budgetförslag för budget 2019 Sammanfattning av oppositionens driftbudget inför kommunfullmäktiges beslut av budget för 2019.

Läs mer

LERUM BUDGET lerum.sd.se

LERUM BUDGET lerum.sd.se LERUM BUDGET 2019 lerum.sd.se Det som överskuggar budgeten är att få en välfungerande kärnverksamhet / skola barnäldreomsorg. För att möjliggöra en stark ekonomi krävs följande åtgärder: Vi ser idag att

Läs mer

PROTOKOLL att revidera planperioden enligt tabell i tjänsteskrivelse

PROTOKOLL att revidera planperioden enligt tabell i tjänsteskrivelse Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL -01-18 3 Revidering av budget och - KS-2015/16 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att besluta att revidera budget enligt tabell i tjänsteskrivelse 2015-12-18,

Läs mer

1. Så här fungerar en kommun

1. Så här fungerar en kommun LATHUND FÖR FRAMGANGSRIKT PAVERKANSARBETE 1. Så här fungerar en kommun Organisation och påverkan I Sverige finns 290 kommuner som har till uppgift att ta tillvara gemensamma intressen för dem som lever

Läs mer

Vind i seglen med Orustalliansen. INRIKTNINGSBUDGET 2016 med plan 2017-2018

Vind i seglen med Orustalliansen. INRIKTNINGSBUDGET 2016 med plan 2017-2018 Vind i seglen med Orustalliansen INRIKTNINGSBUDGET 2016 med plan 2017-2018 Det skapar vi genom En tydlig politisk ledning som tar fullt ekonomiskt ansvar. En kommunstyrelse som beslutar och styr verksamheternas

Läs mer

Socialnämnden. Socialnämnden BUDGET 2011

Socialnämnden. Socialnämnden BUDGET 2011 Socialnämnden BUDGET 2011 Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till kommunens invånare inom områdena individ- och familjeomsorg, integration

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Moderaterna i Forshaga-Ullerud

Moderaterna i Forshaga-Ullerud Moderaterna i Forshaga-Ullerud Budgetförslag 2019 Budget 2019 2(13) Moderaterna i Forshaga-Ullerud anser att den budget som majoriteten föreslår för 2019 är ett förslag som på många sätt är bra. Dock ser

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021

Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 DANDERYDS KOMMUN Majoritetsförslag 1 (7) Kommunstyrelsen Uppdrag till kommunstyrelsen och nämnderna att lägga fram underlag till direktiv för budget 2020 och plan 2021 Majoriteten har tagit fram ett inriktningsförslag

Läs mer

Kortversion av Årsredovisning

Kortversion av Årsredovisning Kortversion av Årsredovisning 2015 Förenklad årsredovisning Ängelholm kommuns årsredovisning är en redogörelse av den verksamhet som har bedrivits under året och hur väl verksamhetens utförande stämmer

Läs mer

Förord... 4. Förklaring av dokument... 5. Vision... 6. Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7

Förord... 4. Förklaring av dokument... 5. Vision... 6. Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7 Innehåll Förord... 4 Förklaring av dokument... 5 Vision... 6 Sammanfattning över våra största besparingar och prioriteringar... 7 Din hälso- och sjukvård i Sörmland... 9 Vårdköer... 9 Vårdlotsar... 9 Patientsäkerhet...

Läs mer

BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN

BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN KALIX KOMMUN BUDGET 2012 EKONOMISK PLAN 2013 2014 Mål och riktlinjer för god ekonomisk hushållning i kommunen Politisk programförklaring Vision Strategiska områden Medborgar- och brukarperspektiv Tillväxt-

Läs mer

Kurvorna pekar nedåt!

Kurvorna pekar nedåt! Kurvorna pekar nedåt! 2 ½ år av mandatperioden har gått och vi socialdemokrater ser med oro på utvecklingen för Karlstad. Vi har under mandatperioden lagt en rad förslag som skulle påverkat utvecklingen

Läs mer

Miljöpartiet de Gröna, förslag till Budget 2007 (Förändringar jämfört med majoritetens förslag till budget 2007, alla värden tkr om annat ej anges)

Miljöpartiet de Gröna, förslag till Budget 2007 (Förändringar jämfört med majoritetens förslag till budget 2007, alla värden tkr om annat ej anges) Miljöpartiet de Gröna, förslag till Budget 2007 (Förändringar jämfört med majoritetens förslag till budget 2007, alla värden tkr om annat ej anges) Basfakta Kommunstyrelse år 2006 Budget 2007 enligt majoritetens

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009

Månadsrapport Piteå kommun januari september 2009 Datum -1-12 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1. Månadsrapport Piteå kommun januari september 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-sep jan-aug Prognos jan-dec Budget jan-dec 28 Intäkter 273

Läs mer

Skattesatsen SD,s budget baseras på en oförändrad kommunal skattesats på Kommunövergripande stab

Skattesatsen SD,s budget baseras på en oförändrad kommunal skattesats på Kommunövergripande stab 1 Innehållsförteckning Sida 2: Allmänt, skattesats, Kommunövergripande stab Sida 3: Skolan Sida 4: Serviceförvaltningen Sida 5: Individ och omsorgsförvaltningen Sida 5: Investeringsbudget Sverigedemokraterna

Läs mer

Boksluts- kommuniké 2007

Boksluts- kommuniké 2007 s- kommuniké Sammantaget blev det ekonomiska resultatet i Södertälje kommun och Telgekoncernen positivt, enligt det preliminära bokslutet. År var målet för god ekonomisk hushållning i kommunen ett positivt

Läs mer

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun

Vi sammanfattar... BUDGET Lomma kommun Vi sammanfattar... BUDGET 217 Lomma kommun VART GÅR SKATTEPENGARNA? SÅ HÄR FÅR KOMMUNEN SINA PENGAR: Övriga avgifter och ersättningar Finansiella intäkter,1% 78,8 % av kommunens intäkter kommer från skatteintäkter,

Läs mer

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning

Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen. Kortversion. Årsredovisning Foto: Lasse Edwartz Bohusläningen Kortversion Årsredovisning 2016 Vad hände under 2016? En tillbakablick visar att vi haft mycket stora utmaningar under året. Men när året avslutas har också mycket positivt

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Budget 2014 Flerårsplan 2015-2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Tilläggsbudget 3 Tilläggsbudget sammanställning 6 Lönepotten 2014-2016 7 Driftbudget 2014-2016 8 Resultatbudget 2014-2016 9 Balansbudget 2014-2016

Läs mer

Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag

Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 Handläggare: Håkan Wahlgren Telefon: 0176-712 60 E-post: hakan.wahlgren@norrtalje.se Till Kommunstyrelsens arbetsutskott Delårsrapport 1 per mars 2017 för kommun och bolag Förslag

Läs mer

Innehåll. De politiska partierna...30 Repetitionsfrågor De politiska partierna...31

Innehåll. De politiska partierna...30 Repetitionsfrågor De politiska partierna...31 Innehåll Riksdagen...5 Var finns riksdagen?...6 Vad gör riksdagen?...7 Hur arbetar riksdagen?...8 Repetitionsfrågor Riksdagen...11 Regeringen...13 Vad gör regeringen?...14 Hur arbetar regeringen?...15

Läs mer

FOU VÄLFÄRD KARLSTAD 3-4 SEPTEMBER 2015

FOU VÄLFÄRD KARLSTAD 3-4 SEPTEMBER 2015 FOU VÄLFÄRD KARLSTAD 3-4 SEPTEMBER 2015 Hur påverkas välfärden av relationen mellan staten och kommunerna -vilken roll spelar politiken för vår välfärd? Hans Karlsson Kommuner, landsting och regioner 290

Läs mer

Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014

Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014 Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014 Effekter av regeringens budgetproposition Budgetförslaget ansluter till de, av kommunledningskontoret, framräknade förändringar som beror på yttre faktorer,

Läs mer

Sammanträdesdatum. 159 Dnr 542/14. Rosie-Marie Fors och Malin Lindskog redogör för ärendet.

Sammanträdesdatum. 159 Dnr 542/14. Rosie-Marie Fors och Malin Lindskog redogör för ärendet. ' m ~ TRANAs KOMMUN 2014-10-07 Sida 7 (32) ~ KOMMUNSTRYRELSENS AU SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 159 Dnr 542/14 Budget 2016 Rosie-Marie Fors och Malin Lindskog redogör för ärendet. Budgetberedningens

Läs mer

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014

Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Sverigedemokraternas Tilläggsbudget för 2015 samt flerårsplan 2016-2017 För beslut i regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen 25/11-2014 Vi i Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen ser med

Läs mer

Välfärden och jobben går före skattesänkningar

Välfärden och jobben går före skattesänkningar PRESSMEDDELANDE Umeå 2010-05-25 Välfärden och jobben går före skattesänkningar Socialdemokraternas förslag till budget för 2011 - avsiktsförklaring Med det budgetförslag som vi socialdemokrater presenterar

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 SUNNE KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017

Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017 Ekonomiavdelningen Bo Lindström Budgetuppföljning 1:a tertialet 2017 - med helårsprognos Kommunstyrelsen ska vid två tillfällen per år (april och augusti) avge en prognos till kommunfullmäktige på det

Läs mer

nystart linkoping.sd.se

nystart linkoping.sd.se nystart LINKÖPING linkoping.sd.se Namn: Jonas Andersson Född: 1989 Bor: Vasastaden i centrala Linköping Gruppledaren har ordet Jag kommer ursprungligen från Eskilstuna, men är sedan år 2009 stolt Linköpingsbo

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 1 2 Sunne kommun Det här är en kortfattad information om hur kommunens ekonomi fungerar. zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zhar Sunne en bra ekonomi? zuppfyllde

Läs mer

Förslag S, V, Mp driftbudgetramar 2011-2013

Förslag S, V, Mp driftbudgetramar 2011-2013 Förslag S, V, Mp driftbudgetramar 2011-2013 Nämnd 2011 2012 2013 Kommunfullmäktige Revisionen -1 127-707 -1 155-725 -1 184-743 Valnämnd -72-74 -75 Överförmyndare -603-618 -634 Kommunstyrelse Barn- & utbildningsnämd

Läs mer

Ekonomirapport 2016 efter mars månad

Ekonomirapport 2016 efter mars månad Tf Ekonomichef Christina Bäckström 0490-25 40 78 christina.backstrom@vastervik.se 2016-04-18 Kommunstyrelsen Ekonomirapport 2016 efter mars månad Uppföljning I enlighet med det av kommunfullmäktige fastställda

Läs mer

Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken

Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken Trygghet och tillit Vår vision Sverigedemokraternas vision är ett samhälle där vi medborgare förväntas och tar ansvar för varandra.

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunfullmäktige 2010 11 29 180 427 Kommunstyrelsen 2010 11 15 210 510 2010 10 18 31 4 Dnr 10.361 04 novkf15 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2011 2013 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer