YTTRANDE. Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "YTTRANDE. Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten"

Transkript

1 YTTRANDE (7) Länsstyrelsen Västmanlands län Dnr 2014/434 Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten för Norra Östersjön Järfälla kommun anser att åtgärdsprogram, förvaltningsplan och miljökvalitetsnormerna innehåller mycket information som är användbar, men de olika dokumenten behöver genomarbetas innan de slutligen fastställs. I yttrandet framkommer vilka delar av dokumenten som Järfälla anser behöver se över. Järfälla har strukturerat sitt yttrande utifrån de frågor som Vattenmyndigheten önskar få svar på. Åtgärdsprogramet Framgår det vilka fysiska åtgärder i miljön som åtgärderna (styrmedlen) i åtgärdsprogrammet ska leda till? Det är svårt att utläsa vilka åtgärder som behöver göras för att nå miljökvalitetsnormerna, MKN i de olika vattenförekomsterna. Framgår det vem/vilka som behöver genomföra åtgärderna för att följa miljökvalitetsnormerna? Det framgår att det är många aktörer som behöver genomföra olika åtgärder. Det är inte alltid tydligt vem som ansvarar för vad och hur det kommer att finansieras. Ansvarig myndighet bör driva åtgärdsarbetet framåt regelbundet, följa upp arbetet och ställa krav om inte åtgärder genomförs. Framgår det vad som behöver göras för att följa upp miljökvalitetsnormerna? Det framgår övergripande i förvaltningsplanen. Framgår det hur åtgärderna ska genomföras för att följa miljökvalitetsnormerna? Åtgärder, som ska leda till att miljökvalitetsnormerna följs, består av de som: 1. begränsar ny påverkan/uppkomst (förebyggande) 2. berör pågående verksamheter (avhjälpande) 3. ordnar det som förstörts tidigare (eftersanering) Järfälla anser att punkt ett kan kompletteras med fler åtgärdsområden i åtgärdsprogrammet. För att få en ökad tydlighet och ett bättre stöd föreslår Järfälla att de olika åtgärderna sorterades efter miljöproblem och sedan efter de tre ovanstående åtgärdstyperna. På Yttrande inför arbetet med förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt Kommunstyrelseförvaltningen Besöksadress: Samhällsbyggnadskontoret Postadress: JÄRFÄLLA Jenny Ångman, miljöstrateg Telefon växel: Telefon: (direkt) Mobil: E-post: Webbplats: Fax: Organisationsnummer: Postgiro: Bankgiro:

2 2 (7) så sätt ges en mer fullständig bild över de åtgärder som behöver göras för att MKN ska kunna uppnås. Framgår det var/när åtgärderna ska genomföras för att följa miljökvalitetsnormerna? Det är svårt att få en tydlig bild av var och när åtgärderna ska genomföras för att MKN ska uppnås. Saknas det åtgärder, och i så fall vilka är det och vilken myndighet behöver genomföra dem? Nedan framgår vad Järfälla anser kan förbättras och utvecklas i de föreslagna åtgärderna: Myndigheter och kommuner åtgärd 1 (sid 2) Kommuner och myndigheter har sedan tidigare lämnat årliga rapporer om åtgärder som vidtagits. Denna åtgärd skulle kunna utvecklas för att leda till mer förändring. Järfälla föreslår att Vattenmyndigheten följer upp arbetet under året för att säkerställa att arbetet fortskrider. Boverket åtgärd 1, vägledning plan- och bygglagen, PBL (sid 3) Järfälla kommun ser positivt på en vägledning för att detaljplanearbetet ska kunna bidra till att MKN uppnås. För att kunna uppnå MKN behöver krav kunna ställas på rening och fördröjning av dagvatten i detaljplaner, därmed behöver lagändringar införas i gällande PBL. Kommunerna, åtgärd 8. Vatten- och avloppsplaner (sid 69) I motiveringen till åtgärderna framkommer att med vatten- och avloppsplaner menas VA-planer, d.v.s. plan för dricksvatten och avloppsvatten. Därmed anser Järfälla att en åtgärdpunkt bör läggas till gällande framtagande av vattenplan som är kopplat till översiktplaneringen och som beaktar miljökvalitetsnormerna. Havs- och vattenmyndigheten, åtgärd 9 och 10 (sid 14 respektive 15) Myndigheten bör även få i uppdrag att utöka bedömningsgrunderna för att bedöma ekologiska effekter av främmande arter. Havs- och vattenmyndigheten, åtgärd 6 (sid 12) Det är bra att Havs- och vattenmyndigheten får i uppdrag att utveckla styrmedel för ekologiskt funktionella kantzoner utmed vattendrag. Det skulle vara ännu bättre om uppdraget även innefattar kantzoner utmed sjöar, och inte bara jordbruksmark. Dessutom skulle uppdraget med fördel även kunna innefatta bevarande av ekologiskt funktionella kantzoner. Trafikverket, åtgärd 1 (sid 46) och kommunerna, åtgärd 9 (sid 69) Ytterligare en åtgärd kan läggas till för att säkra passager för vattenlevande djur vid anläggandet av nya vägpassager över vatten.

3 3 (7) Läkemedelsverket, åtgärd 1 (sid 28) Åtgärden om att minska läkemedelsrester är av största betydelse inför framtiden, därför ser Järfälla att denna åtgärd behöver utvecklas. Till exempel kan styrmedel införas för att få ett effektivare arbete inom området. Det skulle kunna införas krav på avancerade reningsverk för sjukhusen så att mängden läkemedelsrester i avloppsvattnet kan minskas. Naturvårdsverket, åtgärd 2 (sid 31) Texten under Naturvårdsverkets åtgärd 2 behöver omarbetas och faktagranskas, bland annat bör det tydliggöras att avloppsvatten är ett samlingsnamn för spillvatten och dagvatten. Ytterligare en åtgärd kan läggas till, de som har kombinerat ledningssystem behöver ta fram en plan för att minska andelen kombinerat system och även vidta fysiska åtgärder för att minska andelen. Det är viktigt att beakta att krav behöver ställs på alla stora ledningsägare. Ofta blir de kommunala VA-huvudmännen drabbade av inläckage på privata ledningar som är anslutna på det kommunala ledningsnätet. Havs- och vattenmyndigheten, åtgärd 8. Minska närsaltsbelastningen (sid 14) Vid eventuell fosforfällning av förorenade sediment bör vikten av att minska belastningen från källan framgå i åtgärden. Kommunerna, åtgärd 2 och länsstyrelserna, åtgärd 4 (sid 62 respektive 50) Tillsyn jordbruk och hästhållning Åtgärder bör ändras till att gälla djurhållning istället för enbart hästhållning. Naturvårdsverket, åtgärd 2 (sid 31) Om ledningsnätet ska ingå i tillståndsprövningen av ARV (avloppsreningsverk) är det viktigt att beakta att det finns kommunala ledningsnät där spillvatten leds till ett reningsverk i en annan kommun. Framgår det vilka viktiga aktiviteter som behöver genomföras för att åtgärdsprogrammet i sin tur ska kunna genomföras och av vem dessa behöver genomföras? Saknas det aktiviteter för att åtgärdsprogrammet? Det finns många åtgärder som presenteras i åtgärdsprogrammet, aktiviteterna framgår inte lika tydligt. Förvaltningsplan och MKN Förslaget till förvaltningsplan behöver kompletteras för att ge en fullständig bild. När det gäller åtgärder som ska genomföras saknas ibland koppling till att det verkligen kommer ske en förändring i praktiken. Ger förvaltningsplanen, åtgärdsprogrammet (inklusive bilagor) och VISS dig den information du behöver för ditt arbete? Vad borde kompletteras? Mycket av det som beskrivs är relevanta förutsättningar för vattenarbetet, vilka är lätta att arbeta med. För att miljökvalitetsnormerna för vatten ska kunna följas, krävs dock att fokus sker på det som leder till förändring, t.ex. styrmedel och finansiering.

4 4 (7) Förvaltningsplanen anger att de mest prioriterade miljöproblemen för distriktet är övergödning, fysisk påverkan och miljögifter. Det behövs en tydligare fokusering på dessa miljöproblem och på de åtgärder som krävs för att komma till rätta med dem. Finansiering av åtgärderna (sid 3) Det är bra att betona vikten av att nuvarande statliga medel kvarstår och utökas. Dessutom är det bra att det framhålls att huvudprincipen måste vara att förorenaren/användaren betalar. Järfälla anser att det behöver belysas mer konkret hur finansieringen av åtgärder ska ske. Kommunens erfarenhet av åtgärdsarbete är att det innebär högre kostnader än vad som presenteras i kostnadskalkylerna. Ett ständigt bättre VISS (sid 6) I VISS finns information om genomförda, planerade och potentiella åtgärder. Järfälla anser att det finns ett behov av att säkra att denna information finns med i VISS. Järfälla kommun föreslår också att VISS kompletteras med följande punkter direkt i tabellen under rubriken åtgärder: Alla genomförda samt planerade och pågående åtgärder De möjliga åtgärder som krävs för att följa MKN Vem som utfört och finansierat genomförd åtgärd Miljöproblem (sotering efter) Åtgärdstyp förebyggande, avhjälpande eller eftersanering (sortering efter) Även åtgärder som inte går att mäta/beräkna effekten av, t ex riktlinjer för dagvatten Kartläggning och analys i nästa förvaltningscykel (sid 7) Det står att det finns planer på att göra en ny indelning av vattenförekomster och vattentyper. Järfälla efterfrågar mer information om detta. Vid förslag till ändringar förutsätts att framtagandet sker i samråd med berörda kommuner. Sammanfattar förvaltningsplanen vattenförvaltningsarbetet på ett bra sätt? Vad kan förbättras? Förbättringspotentialen framgår av svaren under övriga frågor. Framgår det hur Miljökvalitetsnormerna är satta? Samrådshandlingen består i stort sett av en lång tabell på 100 sidor. Den nu gällande handlingen Miljökvalitetsnormer Norra Östersjöns vattendistrikt 2009 är mycket mer tydlig och användbar. Samrådshandlingen kan med fördel utformas på samma sätt. För att öka användbarheten av samrådshandlingen föreslås följande förändringar: översiktkarta/or med åtminstone HARO (Huvudavrinningsområde) sortering i nummer- respektive bokstavsordning efter HARO eller vattenförekomstnamn läshänvisning begreppsförklaring Texten borde ses över utifrån att det står att ytvattenförekomster som klassats som hög ekologisk status föreslås få god ekologisk status som MKN.

5 5 (7) Ytterligare synpunkter Kemisk ytvattenstatus Det verkar som om bedömningen av kvicksilver för flera vattenförekomster bygger på extrapolerade data och inte verkligt uppmätta data. Om så är fallet är resonemanget kring kvicksilver och kemisk status irrelevant. Om det inte är fallet behöver informationen i VISS kompletteras. Utpeka Säbysjön som vattenförekomst Säbysjön är en viktig del i Igelbäckens avrinningsområde och sjön kan utpekas till vattenförekomst. Sjön är källsjö till Igelbäcken och påverkar Igelbäcken på ett betydande sätt. Säbysjön kan vara en egen vattenförekomst enligt Naturvårdsverkets skrivelse angående utpekande av vattenförekomster (Dnr Mm). Bilaga 1. Åtgärdsprogram för olika åtgärdsområden För att åtgärdsprogrammen ska kunna vara ett större stöd i vattenvårdsarbetet anser Järfälla att de behöver bli mer specifika. I samrådshandlingarna framgår det tydligt att vattendirektivets avrinningsområden ska följas. Järfälla poängterar att i de enskilda åtgärdsprogrammen i bilaga 1, har istället administrativa gränser följts. Åtgärderna kan med fördel specificeras mer så att det blir tydligt vilka aktörer som förväntas göra vad. Tidplanen är svår att hålla, eftersom de fysiska åtgärderna ska vara utförda senast Järfälla anser att en bearbetning av kartorna behöver göras, t.ex. bör linjer och teckenförklaringar ses över. Det skulle underlätta om alla vattenförekomster namnges. För vattendragen står det ofta bara ett ID-nummer (som inte finns förklarade förrän mycket senare i en tabell) vilket försvårar för de som läser att förstå. Tabell 1 behöver kompletteras med MKN för vissa vattenförekomster. Tabell 3 behöver kompletteras med en beskrivning av hur uppskattningen av åtgärdsstorlek gjorts. Åtgärdsprogram för Fiskarfjärdens, Riddarfjärdens, Ulvsundasjöns och Årstavikens närområden (Bällstaån ingår) Sammanfattning (sid 2) samt Åtgärder (sid 22) Järfälla anser att för Bällstaån behöver sammanfattningen revideras så att den stämmer överens med texten på sida 22. Grumligheten beror inte enbart på erosionen utan även på alla pågående bygg- och anläggningsarbeten. Bromma avloppsreningsverk har utloppet i skärgården, men texten skulle behöva kompletteras med var man bräddar inom avrinningsområdet? Hur många bräddpunkter finns i avrinningsområdet, t.ex. pumpstationer?

6 6 (7) Källor till påverkan (sid 21) Järfälla anser att ytterligare en källa till påverkan ska läggas till, nämligen felkopplade avlopp Åtgärder (sid 21) Järfälla kommun anser att ytterligare en åtgärd bör läggas till. Det gäller krav på rening av länshållningsvatten i samband med större anläggningsarbeten. Denna typ av arbeten pågår ofta i storstadsregionen och står troligtvis för en stor del av näringsbelastningen, men också för stora problem med grumling. Stora förbättringar kan göras med krav på sedimentering men detta är svårt att följa upp och lagstödet är olika beroende på om VA-huvudmannen ställer kravet eller om tillsynsmyndigheten gör det med hjälp av Miljöbalken. Järfälla kommun ifrågasätter förslaget att anlägga fosfordammar i Bällstaån, denna typ av åtgärd passar bättre i jordbruksmark. Bällstaåns avrinningsområde består endast av en liten andel jordbruksmark Förbättringsbehov (sid 24) I tabell 4 saknar Järfälla information om det är median eller medelvärde uppmätt halt som anges, standardavvikelse, samt vad för gränsvärde som använts (max eller årsmedel). 6 Förslag till åtgärder, styrmedel och ansvarig (sid 39) Kostnadsberäkningarna behöver ses över. Järfälla anser att de är låga utifrån alla åtgärder som behöver genomföras. Åtgärdsprogram för Stockholms inre skärgårds och Igelbäcken, Edsviken och Brunnsvikens åtgärdsområden (Igelbäcken och Säbysjön ingår) 2.4 Främmande arter (sid 31) Järfälla saknar förslag på åtgärder riktade mot främmande arter. För att ha möjlighet att kunna förhindra spridning av de främmande arterna behövs en samordning med tydliga åtgärder Miljöproblem och källor till påverkan Säbysjöns reglerdamm i Igelbäcken har en minimitappning på 5 liter/sek därför kan förslaget att utreda möjlighet till minitappning tas bort. Dock behöver ett omlöp anläggas för att ordna fiskpassage. Igelbäckens kulvert under Barkarbyfältet behöver öppnas upp och å-fåran meandras, bottenmaterial tillföras etc. Vid utbyggnaden av tunnelbanenätet under Igelbäcken behöver åtgärder vidtas för att t.ex. förhindra dräneringseffekter som påverkar den idag tidvis låga vattenföringen Källor till påverkan (sid 40) I Igelbäckens avrinningsområde finns det ett gammalt brandövningsfält där undersökningar visat förekomst av PFAS (Poly- och perfluorinerade alkylsubstanser) som kan behöva åtgärdas/saneras.

7 7 (7) Åtgärder (sid 40och 41) Texten behöver revideras för att tydliggöra vilka åtgärder som är relevanta. 6 Förslag till åtgärder, styrmedel och ansvarig (sid 39) Kostnadsberäkningarna behöver ses över. Järfälla anser att de är låga utifrån alla åtgärder som behöver genomföras. Åtgärdsprogram för Görvälns åtgärdsområde (delar av Mälaren ingår) Källor till påverkan (sid 16) Det behöver förtydligas vilket område som avses (åtgärdsområdet eller Hillehögsvikens avrinningsområde) Åtgärder (sid 16) Åtgärdsområdet berör två ytvattenförekomster Görväln och Hillehögsviken. Görväln uppnår god ekologisk status, medan Hillehögsviken endast bedöms uppnå måttlig status. Eftersom den ekologiska statusen avseende näringsämnen dock är god för Hilleviken så har inget förbättringsbehov för fosfor kunnat beräknats. Trots detta anges i tabell 3 åtgärder för att nå god ekologisk status med avseende på fosfor. Åtgärderna beräknas kosta 8,2 miljoner kronor. Av VISS (Vatteninformationssystem Sverige) framgår det att av dessa 8,2 miljoner kronor är ca 6 miljoner kronor till åtgärder för Görväln som redan har god ekologisk status. Sett ur ett Mälarperspektiv (avrinningsområdesperspektiv) kan det vara befogat att åtgärda vattenförekomsten Görväln trots att vattenförekomsten uppnår god status. Om så är fallet behöver detta förtydligas. 4 Otillräckligt dricksvattenskydd (sid 22) Det är bra att det sker en översyn av vattenskyddsområdena och att nya vattenskyddsområden inrättas efter behov. Om behov finns ska även vattenskyddsföreskrifterna revideras. Åtgärdsprogram för Knivstaån samt skarvens och Garnvikens närområde (Översjön och delar av Mälaren ingår) Förbättringsbehov (sid 22) Förbättringsbehovet för hela området anges till kg/år, men ingen precisering görs för de vattenförekomster som inte uppnår god ekologisk status Åtgärder (sid 42) Åtgärdsområdena som ingår i detta åtgärdsprogram är till ytan väldigt stora och innehåller flera vattenförekomster. Det skulle öka tydligheten med en områdesindelning.

2015-01-19. Dnr Mbn 2014-1038 ÖVGR Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt, Remiss från Kommunstyrelsen KS 2014/434

2015-01-19. Dnr Mbn 2014-1038 ÖVGR Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt, Remiss från Kommunstyrelsen KS 2014/434 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (11) 2015-01-19 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2014-1038 ÖVGR Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt, Remiss från Kommunstyrelsen KS 2014/434 Förslag till beslut Bygg-

Läs mer

2015-01-16. Dnr Ten 2014/774 Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 - remissvar

2015-01-16. Dnr Ten 2014/774 Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 - remissvar TJÄNSTESKRIVELSE 1 (13) 2015-01-16 Tekniska nämnden Dnr Ten 2014/774 Samråd om förslag för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 - remissvar Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden

Förslag till Åtgärdsprogram innehåll, formuleringar och röda tråden Förslag till Åtgärdsprogram 2016 2021 - innehåll, formuleringar och röda tråden Innehåll Kap 5 Åtgärder som behöver vidtas av myndigheter och kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt Kap 6 Åtgärder per

Läs mer

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten 1 (7) DATUM DNR 2015-02-24 KS/2015:37 Yttrande Vattenmyndigheten.vastmanland@ lansstyrelsen.se Förslag till åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt - yttrande till Vattenmyndigheten

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen

SOLLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen SOLLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 79/2015 Dnr 2012/0707 KS-22 Diariekod: 013 Sammanträdesdatum 2015-04-27 Sidan 29 av 40 Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan och åtgärdsprogram

Läs mer

Martin Larsson Norra Östersjöns vattendistrikt. Lantmäteriet geodatasamverkan Enköpings kommun

Martin Larsson Norra Östersjöns vattendistrikt. Lantmäteriet geodatasamverkan Enköpings kommun Martin Larsson Norra Östersjöns vattendistrikt Lantmäteriet geodatasamverkan Enköpings kommun Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2015-2021 - Vattenförvaltning 2.0 - Data om dagvatten - Vattendirektivet

Läs mer

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnads- och näringslivskontoret Datum Diarienummer 2015-03-18 KS0150/15 Handläggare Thomas Jågas Telefon 023-828 42 E-post: thomas.jagas@falun.se

Läs mer

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS

Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram och information i VISS Camilla Vesterlund Vattenmyndigheten, Bottenvikens vattendistrikt Foto: Lars Björkelid Vattenförvaltningen 2015-2021 Samråd 1 november 2014 30

Läs mer

Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015

Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015 Hur ska vi förbättra våra vatten? Skellefteå 11 februari 2015 ÅTGÄRDSPROGRAM Beskriver vad som ska göras för att miljökvalitetsnormen ska följas visar på vad som behöver uppnås och definierar vem som är

Läs mer

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015 Vattenförvaltningens samråd 1 nov 2014 30 april 2015 Förslag till ny förvaltningsplan (FP), nytt åtgärdsprogram (ÅP) och nya miljökvalitetsnormer (MKN) för Norra Östersjöns vattendistrikt för perioden

Läs mer

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt

Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram. Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Den praktiska nyttan med åtgärdsprogram Åke Bengtsson Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Att gå från byråkrati till handling Kartläggning och analys Identifiera vattenförekomster, bedöma

Läs mer

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på

Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Vattenmyndighetens remiss, hur man hittar allt och vad Vattenmyndigheten vill ha synpunkter på Remissens 3 huvudsakliga delar Förvaltningsplanen Tillsammans med ÅP ger planen inriktningen för fortsatta

Läs mer

Hur påverkar vattenförvaltningen arbetet med små avlopp? David Liderfelt Mälarens vattenvårdsförbund

Hur påverkar vattenförvaltningen arbetet med små avlopp? David Liderfelt Mälarens vattenvårdsförbund Hur påverkar vattenförvaltningen arbetet med små avlopp? David Liderfelt Mälarens vattenvårdsförbund Övergödning Återkommande algblomningar Syrgasbrist i djupvatten Internbelastning från sediment Begränsat

Läs mer

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Länsstyrelser i samverkan 5 Vattendistrikt utifrån avrinningsområdens gränser 5 Vattenmyndigheter

Läs mer

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

2014-11-05. Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2014-11-05 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2014/188 Ingen övergödning, strategi för Stockholms län- svar på remiss Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan 2016-2021 för Västerhavets vattendistrikt Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Varför vattenförvaltning? Förebygga Åtgärda Planera För ett långsiktigt hållbart nyttjande

Läs mer

Yttrande över åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021

Yttrande över åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 Samhällsbyggnadskontoret Dnr SBN/2015:343-032 Strategienheten 2015-04-15 1/6 Handläggare Riikka Vilkuna Tel. 0152-290 41 Vattenmyndigheten Norra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen Västmanlands län

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott 2015-03-18

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott 2015-03-18 Österåker Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott 2015-03-18 PLAU 2:14 Dnr. KS 2015/0077-422 Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt Planarbetsutskottets

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT

ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Vattenrådens dag 22 mars 2017 Hanna Tornevall Vattenvårdsdirektör Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan inklusive miljökvalitetsnormer beslutade

Läs mer

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se

Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv. 2015-02-25 www.torsas.se Vattenmyndighetens förslag på åtgärdsprogram för Södra Östersjön 2015-2021 -ett kommunalt perspektiv Förslag åtgärdsprogram för södra östersjön Just nu pågår samråd inom EU Ramdirektivet för vatten -2021-2027

Läs mer

Åtgärdsprogrammet för kommunerna

Åtgärdsprogrammet för kommunerna Åtgärdsprogrammet för kommunerna K1 Kommunerna ska bedriva tillsyn enligt miljöbalken inom sina verksamhetsområden, avseende verksamheter som påverkar vattenförekomster i sådan omfattning att miljökvalitetsnormerna

Läs mer

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Förslag på förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021

Förslag på förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 SKRIVELSE 1(5) Lena Ahlgren 2015-04-28 Dnr: 2012-2170.40 Miljö- och hälsoskyddsinspektör Länsstyrelsen Västmanlands län Vattenmyndigheten 721 86 Västerås Förslag på förvaltningsplan, åtgärdsprogram och

Läs mer

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram

Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Vattenförvaltning - påverkansanalys, statusklassificering, riskbedömning och åtgärdsprogram Teresia Wällstedt Vattenmyndigheten, Norra Östersjöns vattendistrikt Vad är vattenförvaltning? EUs ramdirektiv

Läs mer

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2012-11-05 Tekniska nämnden Dnr Ten 2012/619 Fastställande av Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013

Samråd inom delområde Motala ström. Onsdag 17 april 2013 Samråd inom delområde Motala ström Onsdag 17 april 2013 Dagens program 10.00 10.10 Inledning 10.10 11.00 Vattenmyndigheten presenterar samrådets genomförande och samrådshandlingarna 11.00 11.30 Länsstyrelsen

Läs mer

g Orust kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5

g Orust kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 g Orust kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 5 Kommunstyrelsen 5/4/2015 Exp: Vattenmyndigheten Västra Götaland - Länsstyrelsen Miljöstrateg Miljö och byggnadsnämnden 146 KS/2015:567 Yttrande över förslag till

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut Miljöutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta om yttrande i enlighet med kommunekologens tjänsteskrivelse.

Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut Miljöutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta om yttrande i enlighet med kommunekologens tjänsteskrivelse. Tjänsteskrivelse Handläggare: Andrea Nowag Telefonnummer: 0411-57 73 53 E-postadress: andrea.nowag@ystad.se Datum 2015-03-18 2015/87 Kommunstyrelsen Diarienummer Yttrande angående samråd inom vattenförvaltningen

Läs mer

Vattenmyndighetens samråd. - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter

Vattenmyndighetens samråd. - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter Vattenmyndighetens samråd - Övergripande innehåll - Åtgärdsförslag - Hitta information - Lämna synpunkter Upplägg - Övergripande om samrådet - Nationell åtgärdsanalys Övergödning - Åtgärdsförslag regionalt

Läs mer

Remiss på Förslag på åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt för perioden

Remiss på Förslag på åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt för perioden Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalanda län Remiss på Förslag på åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt för perioden 2015-2021 Bakgrund VIVAB har tillfrågats om synpunkter

Läs mer

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016

MKN för vatten. seminarium och workshop. Välkomna! Umeå 14 september 2016 MKN för vatten seminarium och workshop Umeå 14 september 2016 Välkomna! Mål med dagen Ta in och sprida kunskap om MKN, att skapa kontaktnät och en arena för erfarenhetsutbyte kring MKN. Förhoppning De

Läs mer

Yttrande Vattenförvaltningen för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021

Yttrande Vattenförvaltningen för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 2015-04-28 SID 1/7 Yttrande Vattenförvaltningen för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 Samlad bedömning Vallentuna kommun har beretts tillfälle att yttra sig över remiss från Vattenmyndigheten i

Läs mer

Förslag på förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt

Förslag på förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt Täby kommun Stadsbyggnadskontorets yttrande över vattenmyndighetens förslag till miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt, dnr. 537-5058-14 (senast

Läs mer

Instruktion finansieringsuppgiften

Instruktion finansieringsuppgiften Instruktion finansieringsuppgiften Er uppgiften är att finansiera åtgärdsprogrammets övergödningsåtgärder. Varje deltagare har fått en femhundring, en hundring och en 50-lapp. Ni ska på baksidan kryssa

Läs mer

Fyrkantens vattensrådsområde

Fyrkantens vattensrådsområde Fyrkantens vattensrådsområde VRO 5 Klöverträsk 2009-03-24 Maria Widmark Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring -Hållbartutnyttjande - Framtida generationer ska få

Läs mer

Instruktion finansieringsuppgiften

Instruktion finansieringsuppgiften Instruktion finansieringsuppgiften Er uppgift är att finansiera åtgärdsprogrammets övergödningsåtgärder. Varje deltagare har fått en femhundring, en hundring och en 50-lapp. Ni ska på baksidan kryssa i

Läs mer

Nya åtgärdsprogrammet för vatten, vad innebär det för kommunerna? Mälarens vattenvårdsförbund

Nya åtgärdsprogrammet för vatten, vad innebär det för kommunerna? Mälarens vattenvårdsförbund Nya åtgärdsprogrammet för vatten, vad innebär det för kommunerna? Mälarens vattenvårdsförbund 2016-02-02 SAMRÅDET AVSLUTAT (NOV 2014 APRIL 2015) Stort engagemang 50-tal möten 2000 deltagare Alla yttranden

Läs mer

Samråd inom Smålandskustens delområde. Onsdag 13 mars 2013

Samråd inom Smålandskustens delområde. Onsdag 13 mars 2013 Samråd inom Smålandskustens delområde Onsdag 13 mars 2013 Dagens program Vattenförvaltning EU:s ramdirektiv för vatten år 2000 Gemensamma principer, ramar och mål Övergripande mål: Främja en långsiktigt

Läs mer

Vattenförvaltningen, åtgärdsprogrammen och vattenplanering vad gör vattenmyndigheten?

Vattenförvaltningen, åtgärdsprogrammen och vattenplanering vad gör vattenmyndigheten? Vattenförvaltningen, åtgärdsprogrammen och vattenplanering vad gör vattenmyndigheten? Mats Wallin Vattenmyndigheten för Norra Östersjöns vattendistrikt Vattenförvaltningscykeln 1 Tidplan 2013 Långsiktig

Läs mer

Samrådsmöte Sveg 18 februari 2015

Samrådsmöte Sveg 18 februari 2015 Samrådsmöte Sveg 18 februari 2015 Alla kan bidra till ett bättre vatten! Bottenhavets status Blå-Hög ekologisk status Grön- God ekologisk status Gul-Måttlig ekologisk status Orangeotillfredsställande

Läs mer

Frågor till kommunerna för rapportering av genomförda åtgärder i Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2017

Frågor till kommunerna för rapportering av genomförda åtgärder i Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2017 Frågor till kommunerna för rapportering av genomförda åtgärder i Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2017 Instruktion Vattenmyndigheterna önskar ett samlat svar från kommunen via kommunstyrelsen. Rapporteringen

Läs mer

Disposition Vattenmyndigheternas åtgärdsprogam. Vattenmyndigheternas åtgärdsprogam. Kommande åtgärdsprogram för Vattendirektivet

Disposition Vattenmyndigheternas åtgärdsprogam. Vattenmyndigheternas åtgärdsprogam. Kommande åtgärdsprogram för Vattendirektivet Kommande åtgärdsprogram för Vattendirektivet Hur stort är åtgärdsbehovet? Siktdjup - status Disposition - Föreslagna åtgärder vem gör vad - Grundläggande och kompletterande åtgärder - Åtgärdsbehov fosfor

Läs mer

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015

Vattenförvaltningens samråd 1 nov april 2015 Vattenförvaltningens samråd 1 nov 2014 30 april 2015 Vattenmyndighetens samrådsmöte i Stockholm 3 feb 2014 Foto: Fotoakuten.se Vattenförvaltning = Sveriges genomförande av EU:s ramdirektiv för vatten från

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Sydost REMISSYTTRANDE Till: vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.se Synpunkter på förslag till miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram och förvaltningsplan för Södra Östersjöns

Läs mer

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:4 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Långseleåns åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Långseleåns åtgärdsområde.

Läs mer

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä

Piteälvens vattenrådsområde VRO 6. Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Piteälvens vattenrådsområde VRO 6 Älvsbyn 2009-03-31 Sofia Perä Vad är målet för våra vatten? - God status - God tillgång - Ingen försämring - Hållbart utnyttjande - Framtida generationer ska få uppleva

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Marks kommun / markskommun@mark.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-07 14:22:49 Avslutade: 2016-02-25 11:12:48

Läs mer

Tyresåns vattenvårdsförbunds åtgärdsprogram för Tyresån och Kalvfjärden

Tyresåns vattenvårdsförbunds åtgärdsprogram för Tyresån och Kalvfjärden Dnr 2015-017171 Sida 1 (5) Handläggare Juha Salonsaari Enheten för Miljöanalys Telefon: 08-508 287 92 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-12-15 p 23 Tyresåns vattenvårdsförbunds åtgärdsprogram för

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Fax Internet Bankgiro Org. nr Box 45

Postadress Besöksadress Telefon Fax Internet Bankgiro Org. nr Box 45 ARB2000, v2.1, 2014-01-30 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Tekniska förvaltningen Plan- och trafikavdelningen Planeringschef, Mimmi Öberg 0589-871 60, 073-765 71 60 mimmi.oberg@arboga.se Datum 2015-04-08 Yttrande

Läs mer

Lokala Åtgärdsprogram

Lokala Åtgärdsprogram Lokala Åtgärdsprogram -Bilagor och underlag till Åtgärdsprogram 2015 Mikael Gyllström 2014-05-27 VM Åtgärdsprogram 2015-2021 Juridiskt bindande För myndigheter och kommuner Styrmedel Lst ÅP-bilaga ÅP-bilaga

Läs mer

ÖVERSIKT AV VÄSENTLIGA FRÅGOR FÖR FÖRVALTNINGSPLAN I NORRA ÖSTERSJÖNS VATTENDISTRIKT

ÖVERSIKT AV VÄSENTLIGA FRÅGOR FÖR FÖRVALTNINGSPLAN I NORRA ÖSTERSJÖNS VATTENDISTRIKT SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-04-15\dagordning\tjänsteutlåtande\15 Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i norra Östersjöns vattendistrikt.doc

Läs mer

Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Samråd inom vattenförvaltningen 1 nov april 2015, ert dnr:

Samråd inom vattenförvaltningen 1 nov april 2015, ert dnr: 1 av 6 Stadsbyggnadsförvaltningen Mia Sklenar Projektkoordinator Samråd inom vattenförvaltningen 1 nov 2014-30 april 2015, ert dnr: 537-5058-14 Sammanfattning Utifrån Vaxholms stads 13 vattenförekomster

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158

Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158 1 (5) Kommunstyrelsen 2015-05-05 Dnr SBN 2015-158 Dnr KS 2015-299 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt dnr 537-5346-2014 Yttrande över Förslag till förvaltningsplan, Förslag till miljökvalitetsnormer

Läs mer

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:22 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Ljungans åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Ljungans

Läs mer

Stockholm stads handlingsplan för god vattenstatus Svar på remiss från kommunstyrelsen

Stockholm stads handlingsplan för god vattenstatus Svar på remiss från kommunstyrelsen Idrottsförvaltningen Sida 1 (5) 2014-05-05 IDN 2014-05-20 Handläggare Elvy Löfvenberg Telefon: 508 26 746 Till Idrottsnämnden Stockholm stads handlingsplan för god vattenstatus Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021 Linnea Mothander Datum 2015-04-07 060-19 20 89 Vattenmyndigheten Bottenhavet Samrådssvar 537-9197-2014 vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.s e Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt

Läs mer

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Återrapportering av Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Niklas Holmgren, vattenmyndigheten Södra Östersjön SKL:s miljöchefsnätverksträff 28 september 5 beslut om Förvaltningsplaner Förslag till statens

Läs mer

Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021

Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021 Vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021 Hur påverkar vattentjänsterna våra vatten och hur kommer åtgärdsprogrammen att påverka vattentjänsterna? Juha Salonsaari Vattensamordnare och Arbetsgruppsansvarig

Läs mer

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets YTTRANDE 1 (8) Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets vattendistrikt (Vattenmyndighetens dnr 537-7197-14) Förutsättningar för yttrandet Eftersom förslaget är mycket omfattande har

Läs mer

Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor

Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor 27 mars 2018 1 Bilagor Bilaga 1 Nybro kommuns synpunkter på delsamråd Åtgärdsprogram och MKN och delsamråd Arbetsprogram och Översikt över väsentliga frågor Mellan den 1 november 2017 och den 30 april

Läs mer

Sammanställning av Vattenmyndigheten Norra Östersjöns frågor för samrådssvar. E-post: diariet.stadsbyggnadskontoret@norrkoping.se

Sammanställning av Vattenmyndigheten Norra Östersjöns frågor för samrådssvar. E-post: diariet.stadsbyggnadskontoret@norrkoping.se BILAGA 3 1(7) Bilaga 3 Sammanställning av Vattenmyndigheten Norra Östersjöns frågor för samrådssvar Kontaktuppgifter Norrköpings kommun E-post: diariet.stadsbyggnadskontoret@norrkoping.se Frågor om Förslag

Läs mer

Yttrande över Förvaltningsplan, Miljökvalitetsnormer, Åtgärdsprogram och miljökonsekvensbeskrivning för Norra Östersjöns vattendistrikt

Yttrande över Förvaltningsplan, Miljökvalitetsnormer, Åtgärdsprogram och miljökonsekvensbeskrivning för Norra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen Västmanlands län Samrådssvar dnr 537-5058-14 Att: Vattenmyndigheten 721 86 Västerås Yttrande över Förvaltningsplan, Miljökvalitetsnormer, Åtgärdsprogram och miljökonsekvensbeskrivning för

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för vatten. hur ska de in i översiktsplaneringen?

Miljökvalitetsnormer för vatten. hur ska de in i översiktsplaneringen? Miljökvalitetsnormer för vatten hur ska de in i översiktsplaneringen? MKN-vatten in i plan- och bygglagen 2009: PBL 3.kap. 5 Av översiktsplanen ska framgå hur kommunen avser att följa gällande miljökvalitetsnormer

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:2 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Malgomaj och Kultsjödalens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för åtgärdsområdet

Läs mer

Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:17 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Övre Indalsälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för Övre Indalsälvens

Läs mer

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 (9) Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser För mer information hänvisas till respektive avsnitt i samrådsdokumentet. Arbetsprogram

Läs mer

Mörrumsån. Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Vattendirektivet 2000/60/EG

Mörrumsån. Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Vattendirektivet 2000/60/EG Mörrumsån Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant. Vattendirektivet 2000/60/EG Helgasjön. Foto: Birgitta Sundholm Monica Andersson Arbetsprocess

Läs mer

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten

Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Förvaltning av vårt gemensamma arv - vatten Ekologisk status i kilaåns avrinningsområde Remissvar samråd 2009 Antal remissinstanser via brev, e-post och webbenkäter Bottenviken Bottenhavet Norra Östersjön

Läs mer

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten

Innehåll. Framtiden. Vattendirektivets portal. Vad är vattenförvaltning. Vattenmyndigheten Innehåll Åtgärder krävs på enskilda avlopp för att nå God ekologisk status Avlopp och Kretslopp 2010 Helena Segervall Vattenmyndigheten har tagit fram åtgärdsprogram för att behålla och uppnå God vattenstatus

Läs mer

Bilaga 1:1 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:1 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:1 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för Vojmån och Vapstälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de som föreslås för åtgärdsområdet

Läs mer

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Yttrande över samrådsremiss från vattenmyndigheten norra östersjön avseende Åtgärdsprogram för norra östersjöns vattendistrikt

Yttrande över samrådsremiss från vattenmyndigheten norra östersjön avseende Åtgärdsprogram för norra östersjöns vattendistrikt SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-03-31 Rev 2015-04-07 SID 1 (11) KS/2014:397 TJÄNSTESKRIVELSE Yttrande över samrådsremiss från vattenmyndigheten norra östersjön avseende Åtgärdsprogram för norra

Läs mer

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Anders Lindgren Telefon: Till Östermalms stadsdelsnämnd

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. Handläggare: Anders Lindgren Telefon: Till Östermalms stadsdelsnämnd ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-05-26 Handläggare: Anders Lindgren Telefon: 08 508 09 306 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2009-06-11 Samråd

Läs mer

LUND REMISSVAR

LUND REMISSVAR LUND 2015-05-04 REMISSVAR Kävlingeåns vattenråd lämnar härmed sina synpunkter på Vattenmyndighetens samråd beträffande Åtgärdsprogram, Miljökvalitetsnormer och Förvaltningsplan för 2015-2021 Vattenrådets

Läs mer

Bilaga 1:33 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt

Bilaga 1:33 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt Bilaga 1:33 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till för åtgärdsområdet Södra Gästriklands utsjövatten Detta är en sammanställning av de som föreslås

Läs mer

Vattendirektivet så påverkas kommunerna

Vattendirektivet så påverkas kommunerna Vattendirektivet så påverkas kommunerna Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från EU-direktiv till svensk lag Flera direktiv bakas ihop (upphörde 2013) Farliga ämnen 2000/60/EG Ramdirektiv för

Läs mer

God vattenstatus en kommunal angelägenhet

God vattenstatus en kommunal angelägenhet God vattenstatus en kommunal angelägenhet 2015-04-08 Miljöförvaltningen Juha Salonsaari Stockholms vattenområden viktiga för vår livskvalitet! Stockholm är en stad på vatten Ekosystemtjänster är nyckelfaktorer

Läs mer

Åtgärdsprogram för avrinningssområden

Åtgärdsprogram för avrinningssområden Åtgärdsprogram för avrinningssområden -Bilagor och underlag till Åtgärdsprogram 2015 Mikael Gyllström 2014-06-12 VM Åtgärdsprogram 2015-2021 Juridiskt bindande För myndigheter och kommuner Styrmedel Lst

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:31 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag för åtgärdsområdet Södra Hälsinglands utsjövatten Detta är en sammanställning av de som föreslås för

Läs mer

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo

Gjennomföring av tiltak i Sverige. Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo Gjennomföring av tiltak i Sverige Bo Sundström Nasjonal vannmiljökonferanse Oslo 100311 SE WFD-organisation Naturgiven indelning fem havsbassänger huvudavrinningsområden Nationellt samarbete regionalt

Läs mer

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014

Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan. Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Bättre vatten i sikte vattenmyndigheter i samverkan Sara Frödin Nyman Levande åar och fiskrika stadsparker Eskilstuna 2014 Fria vandringsvägar Hur kommer Vattendirektivet in i bilden? Vad gör vattenmyndigheterna?

Läs mer

Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Eskilstuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Normer eller mål i svenskt vattenarbete. - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande?

Normer eller mål i svenskt vattenarbete. - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande? Normer eller mål i svenskt vattenarbete - betydelse för åtgärdsprogrammens genomförande? Uppsala den 27 januari 2010 Joakim Kruse, Vattenmyndigheten för Bottenhavets vattendistrikt Miljökvalitetsnormer

Läs mer

Enköpings kommun /

Enköpings kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Enköpings kommun / kommunstyrelsekontor@enkoping.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Renare marks vårmöte 2010

Renare marks vårmöte 2010 Renare marks vårmöte 2010 Vad innebär de nya miljökvalitetsnormerna för vatten Helena Segervall Miljökvalitetsnormer Bestämmer om kvalitén på miljön i ett visst avgränsat område, t ex en vattenförekomst

Läs mer

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021

Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Välkomna! Samråd inom vattenförvaltningen 30 november till 30 april: en vägvisare inför beslut 2021 Vattenförvaltningen viktig del av svenskt miljömålsarbete På alla nivåer: Kommunal Regional Nationell

Läs mer

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt Tjänsteutlåtande 0 Östen Samhällsbyggnadsförvaltningen Kristina Eriksson Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0077-422 Till Kommunstyrelsen Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet

Nästan 600 sidor. Carola Lindeberg Samordnare Södra Östersjöns vattenmyndighet Program 14.30 15.00 Kaffe 15.00 15.15 Tid för bättre vatten 15.15 15.30 Parallella samråd 15.30 16.15 Nästan 600 sidor 16.25 16.50 Ger åtgärdsprogrammet rätt åtgärder 16.50 17.30 Samråd om vatten, gruppdiskussion

Läs mer

Länsstyrelsen i Västra Götalands län Samrådssvar dnr: Vattenmyndigheten i Västerhavet Göteborg.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län Samrådssvar dnr: Vattenmyndigheten i Västerhavet Göteborg. REMISSVAR Datum 2015-04-29 Sektor Samhällsbyggnad Länsstyrelsen i Västra Götalands län Samrådssvar dnr: 537-34925-2014 Vattenmyndigheten i Västerhavet 403 40 Göteborg Dnr: 2014-2552-5 Tjörns kommuns remissvar

Läs mer

Miljökvalitetsnormer i Sverige

Miljökvalitetsnormer i Sverige Miljökvalitetsnormer i Sverige EU:s vattenlagstiftning Vattenuttag, Fiskvatten-, Musselvatten-, Badvatten- och Dricksvattendirektiv Avloppsvatten Nitrat från jordbruk Dricksvatten IPPC Vattendirektivet

Läs mer

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR

SAMRÅD OM DOKUMENTEN FÖRSLAG TILL FÖRVALTNINGSPLAN, FÖRSLAG TILL MILJÖKVALITETSNORMER OCH FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM FÖR REMISSYTTRANDE Ert Dnr: 537-34925-2014 537-5346-2014 537-5058-14 537-7197-14 537-9859-2014 Vårt Dnr: 2015_010 2015-04-30 Vattenmyndigheten för Västerhavet Vattenmyndigheten för Södra Östersjön Vattenmyndigheten

Läs mer

Västerås stad- mot god vattenkvalitet

Västerås stad- mot god vattenkvalitet Västerås stad- mot god vattenkvalitet Vattenplanering för kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt 7 december 2017 Staffan Jansson, kommunalråd Västerås stad Susanna Hansen, vattensamordnare Västerås

Läs mer