Förslag till kompetensutveckling för sjukgymnaster verksamma i primärvården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till kompetensutveckling för sjukgymnaster verksamma i primärvården"

Transkript

1 Förslag till kompetensutveckling för sjukgymnaster verksamma i primärvården 2005 Utarbetat av Tassan Andrén, Birgitta Arvidsson, Annika Bjurling, Eva Frantz, Niklas Föghner, Birgitta Grahn, Iréne Josephson, Margareta af Klinteberg, Gertrud Nilsson och Lena Oldfors Engström. De kan nås via Fammi eller Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund.

2 Bakgrund Möjligheten för sjukgymnasten att under arbetslivet kontinuerligt utveckla sin kompetens är av vitalt intresse för såväl arbetsgivaren som sjukgymnasten själv. Behovet av så kallat livslångt lärande finns beskrivet i Kunskaps- och kompetensutveckling för sjukgymnaster i primärvård (Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund 2002). Annan intressant läsning i ämnet är Struktur för kompetensutveckling i primärvården, ett dokument som utvecklats av Familjemedicinska institutet, Fammi (finns på En arbetsgrupp inom Fammis nätverk för sjukgymnaster har arbetat med kompetensfrågor och haft som mål att utforma ett förslag på vilken kompetensutveckling som är lämplig i primärvården. Ett sådant dokument skulle kunna utgöra ett stöd i kliniken för såväl arbetsgivare som arbetstagare. Mycket arbete hade redan gjorts på olika håll i landet när det gäller kompetensutveckling och riktlinjer som utarbetats för Primärvården i Örebro läns landsting, Landstinget i Uppsala län, reagera klinikerna i Hallunda, Stockholms läns landsting, samt Region Skåne har beaktats. Dessa riktlinjer, vilka samtliga har sanktionerats och tillämpats i de olika länen, ligger till grund för det gemensamma förslag som gruppen nu arbetat fram. Här presenterar gruppen ett förslag på innehåll i ämnesfördjupning som är lämplig vid arbete i primärvården samt förslag på innehåll i en specialistkompetens för sjukgymnaster i primärvården. Förslaget gäller sjukgymnaster i hela primärvården: i landstingen, i kommunerna samt inom privat verksamhet. Förslagets utformning Förslaget presenteras som en modell i form av ett hus med tre nivåer, vars bas vilar på grundutbildningen som sjukgymnast (Fig. 1). Mellan grundutbildningen och inträdet i primärvården rekommenderar gruppen annan erfarenhet som sjukgymnast. I arbetsgruppens diskussioner stod det ganska snart klart att sjukgymnaster som arbetar i primärvården behöver viss kompletterande kunskap på basnivå förutom den som inhämtas under grundutbildningen. Kunskapen på den här nivån är av entydigt intresse för verksamheten och bör inhämtas så snart det är möjligt, med stöd av arbetsgivaren. Mentorskap och handledning under de första ett till två åren anses värdefullt, framför allt om man som nyexaminerad börjar arbeta direkt i primärvården. Efter det att baskunskapen kompletterats finns många valmöjligheter beträffande relevant utbildning på fördjupningsnivå eller högre nivå. Kompetensutvecklingen utvecklas lämpligen i samsyn mellan verksamhetens behov och individens personliga intressen, varvid stödet från arbetsgivaren anpassas till den lokala situationen. 2 (7)

3 Förslag till kompetensutveckling på basnivå och fördjupningsnivå Basnivå Alla de föreslagna kunskapsområdena på denna nivå föreslås vara obligatoriska. Kompetensen bör inhämtas snarast efter inträde i primärvården och kan i en del fall inhämtas via informellt lärande. I det fall en kurs är lämpligast gäller det ofta någon vecka eller kortare tid. Basnivån föreslås omfatta följande områden: Rörelse- och stödjeorganens funktion Psykisk ohälsa Smärtfysiologi Arbete med grupper Funktionshöjande- och funktionsbevarande träning Hjälpmedelsförskrivning 1-2 års mentorskap/handledning av erfaren sjukgymnast på den egna eller annan arbetsplats Fördjupningsnivå De utbildningsbehov som arbetsgruppen identifierat har presenterats i två grupper, vilka båda har tydlig relevans för sjukgymnasten som arbetar i primärvården. Grupp 1 Här finns fördjupad kompetens inom kliniska ämnesområden: Psykisk ohälsa Smärta och smärtbehandling Funktionsstörningar i rörelse- och stödjeorganen Funktionsstörningar i andnings- och cirkulationsorganen Funktionsstörningar i nervsystemet Arbetsvetenskap Geriatrik- och gerontologi Palliativa insatser Funktionsstörning i rörelseapparaten, ofta i kombination med smärta, är den vanligaste anledningen till besök hos sjukgymnast i primärvården. Psykisk ohälsa kan orsaka smärta men också orsakas av smärta och är vanligt förekommande. Av den anledningen föreslår gruppen att fördjupad kunskap inom dessa områden bör inhämtas av samtliga sjukgymnaster i primärvården. Områdena i grupp 1 finns beskrivna i Specialistordning för Sjukgymnaster (LSR år 2000). Området Funktionsstörningar i rörelse- och stödjeorganen motsvaras där av specialistområdena Ortopedisk manuell terapi, Ortopedi, Reumatologi samt Idrottsmedicin. Området Funktionsstörningar i andnings- och cirkulationsorganen representerar primärvårdens behov av kunskap inom specialistområdet Lungmedicin. Palliativa insatser avser kunskap om etiska och praktiska aspekter kring den svårt sjuka personen och de närstående vid vård i hemmet. 3 (7)

4 Grupp 2 Här finns kunskap inom icke-kliniska ämnesområden vilka kompletterar sjukgymnastens kliniska kompetens på olika sätt. Hit hör t.ex. kunskap som kan förbättra sjukgymnastens förståelse för patiens bakomliggande problem och därmed möjligheten att hjälpa patienten. Hit hör också kunskap som ökar sjukgymnastens förutsättningar att medverka både i den egna verksamhetens utveckling och i utvecklingen av primärvården som helhet. Kunskap om beteendevetenskapliga hälsoteorier Kunskap i beteendevetenskap behövs t.ex. vid inlärnings- och beteendeförändring. Kunskap om ett kognitivt förhållningssätt/synsätt skall ingå. Pedagogik Pedagogiska kunskaper behövs i samarbetet med patient och närstående, med egna vårdteamet och med andra vårdgivare samt mot externa aktörer. Kommunikation Kunskap behövs om såväl verbal som icke-verbal kommunikation och dess betydelse i mötet med patienten. Hälsofrämjande insatser Omfattar friskvård och prevention. Kunskap behövs om metoder för att främja livsstilsförändring, t.ex. motiverande samtal. Samhällsmedicinsk kunskap Kunskap behövs om vilka externa aktörer som kan påverka patientens situation samt om samverkansmöjligheter. Avser faktorer som påverkar resurserna runt patienten, såväl kontakt medmyndigheter som sociala samband. Kunskaper för professionens och verksamhetens utveckling Hit hör nedanstående tre kunskapsområden: Organisationskunskap Kunskap om den egna organisationen (landsting/kommun/privat driven verksamhet) är en förutsättning för att: 1. Kunna fånga upp och driva hälsofrågor där sjukgymnasten i primärvården kan medverka. 2. Kunna bidra till utveckling av den lokala sjukgymnastikenhetens funktion, internt och i samverkan med övriga vårdgivare. Ledarskap Här bör ingå 1. kunskap om marknadsföring och hur man lyfter fram den professionella identiteten och dess möjligheter (t.ex. identifiering av områden där sjukgymnastens kompetens kan användas nytt eller bättre). 2. kunskap om arbetsmiljöfrågor på den egna arbetsplatsen. 4 (7)

5 Kvalitetsutveckling Här bör ingå 1. hur man redovisar primärvårdens arbetssätt och resultat (framtagande av kvalitetsindikatorer), även i samverkan med andra professioner i primärvården. 2. hur man redovisar resultatet av sjukgymnastiska behandlingsinsatser. 3. hur man effektiviserar sjukgymnastisk verksamhet. Magisterexamen ( p) Magisterprogrammet består av utbildning i vetenskapliga metoder (10 p) och ett projektarbete (10 p) samt universitetskurser motsvarande 20 p. Förslag till Specialistkompetens i sjukgymnastik inom primärvård Den här föreslagna specialistkompetensen skiljer sig i ett avseende från de specialistkompetenser som tidigare utvecklats av LSR: den utgår från ett verksamhetsområde. LSR:s regler för specialistkompetens skall i sina huvuddrag följas så som de beskrivs i Specialistordning för Sjukgymnaster (LSR år 2000). Den största skillnaden mellan specialisten i primärvård och specialisering inom de av LSR tidigare fastställda områdena är att i den förra varierar diagnoserna. Sjukgymnasten måste därför vara beredd att kunna undersöka, bedöma och behandla inte bara ett diagnosområde utan flera. Specialisten i primärvård skall ha en bred klinisk kompetens och föreslås ha fördjupad kunskap inom tre av de områden som det är vanligast att patienten söker sjukgymnasten för. Områdena att välja mellan är Psykisk ohälsa, Funktionsstörningar i rörelse- och stödjeorganen, Funktionsstörningar i nervsystemet, Funktionsstörningar i andnings- och cirkulationsorganen samt Smärta (se Fig. 1). Randutbildning skall inhämtas inom kunskapsområdena Habilitering, Psykiatri, Geriatrik- och gerontologi, Arbetsvetenskap och Palliativa insatser. Specialisten förväntas dessutom ha kunskap som kompletterar sjukgymnastens traditionella kompetens inom kliniska ämnesområden. Kunskapen beskrivs inom Grupp 2 ovan. På den här vårdnivån är det viktigt att ligga steget före för att möta samhällets behov av hälsoinsatser och effektiv vård. Det är i kombinationen av bred klinisk kompetens och god kunskap inom de föreslagna kompletterande områdena (Grupp 2) som en särskild specialistkompetens inom verksamhetsområdet primärvård har ett berättigande. Kompetensutvecklingen kan påbörjas redan på fördjupningsnivån, dvs. före en magisterexamen. Om så inte skett kan kompetensen i stället inhämtas i sin helhet efter erhållen magisterexamen. Förslag till särskild bestämmelse: Den som redan har specialistkompetens inom ett kliniskt område kan bli specialist i primärvård genom komplettering på specialistnivå. 5 (7)

6 Sammanfattning En arbetsgrupp i Fammis nätverk för sjukgymnaster har lagt ett förslag på lämplig kompetensutveckling för sjukgymnaster i primärvården. Gruppen betonar att förslaget är ett arbetsmaterial som redovisar samlad erfarenhet av kompetensutveckling i primärvården och som kan utvecklas. Förhoppningen är att det skall väcka tankar och ge inspiration till såväl sjukgymnasterna som arbetsgivare och utbildningsledare. Eftersom Fammi inte är ett beslutande organ utan ett samverkansorgan är dokumentet avsett att vara rådgivande. För arbetsgruppen Margareta af Klinteberg, sjukgymnast och projektledare, Fammi 6 (7)

7 Specialistkompetens i sjukgymnastik inom primärvård Specialistutbildning Grupp 1 Välj 3 av nedanstående: - Psykisk ohälsa - Smärta - Funktionsstörningar i rörelse- och stödjeorganen - Funktionsstörningar i andnings- och cirkulationsorganen - Funktionsstörningar i nervsystemet Magisterexamen p Grupp 2 Grupp 1 Grupp 2 Basnivå Fördjupningsnivå Psykisk ohälsa Smärta och smärtbehandling Funktionsstörningar i rörelse- och stödjeorganen Funktionsstörningar i andnings- och cirkulationsorganen Funktionsstörningar i nervsystemet Arbetsvetenskap Geriatrik- och gerontologi Palliativa insatser Rörelse- och stödjeorganens funktion Psykisk ohälsa Smärtfysiologi Arbete med grupper Beteendevetenskapliga hälsoteorier Pedagogik Kommunikation Hälsofrämjande insatser Samhällsmedicinsk kunskap Kunskap för professionens och verksamhetens utveckling Funktionsträning Hjälpmedelsförskrivning 1-2 års mentorskap/handledning av sjukgymnast på den egna eller annan arbetsplats Grundutbildning sjukgymnast 120 p Figur 1. Förslag på modell till hur kompetensutveckling för sjukgymnaster verksamma i primärvården kan se ut. 7 (7)

Övergripande kompetensplan för sjukgymnaster inom primärvården FyrBoDal.

Övergripande kompetensplan för sjukgymnaster inom primärvården FyrBoDal. 070208 Övergripande kompetensplan för sjukgymnaster inom primärvården FyrBoDal. Bakgrund. Den övergripande kompetensplanen för sjukgymnaster är en beskrivning av dagens kompetens, framtida förmodade behov

Läs mer

Utbildningspolitiskt program

Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program Utbildningspolitiskt program Fysioterapeutiska insatser är avgörande för en hälso- och sjukvård med hög kvalitet och god patientsäkerhet. Fysioterapeuternas kunskapsområde

Läs mer

Vägledning vid bedömning av behörighet för särskilt arvode enligt 7 och 8 i förordning 1994:1120 om ersättning för fysioterapi

Vägledning vid bedömning av behörighet för särskilt arvode enligt 7 och 8 i förordning 1994:1120 om ersättning för fysioterapi Vägledning vid bedömning av behörighet för särskilt arvode enligt 7 och 8 i förordning 1994:1120 om ersättning för fysioterapi Inledning Avsikten med detta dokument är att det ska vara en vägledning vid

Läs mer

Särskild kompetens för sjukgymnaster

Särskild kompetens för sjukgymnaster Särskild kompetens för sjukgymnaster Region Skånes har tydliga kompetenskrav, vilka gäller sedan 2001-01-01, för att uppbära särskilt arvode enligt Lag om ersättning för sjukgymnastik (1993:1652). Dessa

Läs mer

Innehåll. I drottsmed ici n...;.. I 6

Innehåll. I drottsmed ici n...;.. I 6 SPECIALISTORDNINGEN Innehåll Specialistordning för sjukgymnaster...... :...3 Ergonom i......... I O Gerontologi och geriatrik.........12 Hjärt- och kärlsjukqomar.........14 I drottsmed ici n.........;..

Läs mer

Psykisk ohälsa inom första linjens vård

Psykisk ohälsa inom första linjens vård Psykisk ohälsa inom första linjens vård St: Gertrud i Malmö 2013-03-22 Stefan Jutterdal Förbundsordförande Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund www.sjukgymnastforbundet.se www.facebook.com/sjukgymnastforbundet

Läs mer

VGR Akademin Utbildningsenheten för psykologer Rapport Vad kan specialistpsykologer i Västra Götalandsregionen göra?

VGR Akademin Utbildningsenheten för psykologer Rapport Vad kan specialistpsykologer i Västra Götalandsregionen göra? VGR Akademin Utbildningsenheten för psykologer 2018 08 15 Rapport Vad kan specialistpsykologer i Västra Götalandsregionen göra? 2 Bakgrund Som ett led i att bättre förstå vilka kurser och utbildningsaktiviteter

Läs mer

Uppvaktning Riksdagens Socialutskott

Uppvaktning Riksdagens Socialutskott Uppvaktning Riksdagens Socialutskott 2013-10-22 Stefan Jutterdal Förbundsordförande stefan.jutterdal@lsr.se Maria Enggren Zavisic Socialpolitisk strateg maria.enggren.zavisic@lsr.se www.stefanjutterdal.se

Läs mer

Frågor & Svar om Specialistutbildning

Frågor & Svar om Specialistutbildning 2016-12-16 Frågor & Svar om Specialistutbildning 1. Vad krävs för handledaren ska bli godkänd? 2. Arvoderas handledaren? 3. När kan jag påbörja min specialistutbildning? 4. Hur sammanställer och räknar

Läs mer

Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2010/2011

Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2010/2011 Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2010/2011 Bachelor Programme in Physiotherapy Utbildningsplanen är reviderad 2009-12-01 av enhetschef för utbildnings- och forskningsenheten. Denna utbildningsplan

Läs mer

Frågor & Svar om Specialistutbildning

Frågor & Svar om Specialistutbildning 2015-06-10 Frågor & Svar om Specialistutbildning 1. Vad krävs för handledaren ska bli godkänd? 2. Hur arvoderas handledaren? 3. När kan jag påbörja min specialistutbildning? 4. Kan jag i min studieplan

Läs mer

Specialistordning för arbetsterapeuter

Specialistordning för arbetsterapeuter Specialistordning för arbetsterapeuter Specialistordning för arbetsterapeuter, 2015 Sveriges Arbetsterapeuter På omslaget: Yvonne Axelsson, medlem sedan 1985 och specialist i arbetsterapi Foto: Jonas Eriksson

Läs mer

Sjukgymnastik för äldre personer

Sjukgymnastik för äldre personer Sjukgymnastik för äldre personer Vad är Sjukgymnastik? Sjukgymnaster kan genom sin kunskap hjälpa människor hur de ska var aktiva och i rörelse. Syftet är att främja hälsa, förebygga sjukdom och skada,

Läs mer

Välkommen till Rådsmöte 2014

Välkommen till Rådsmöte 2014 Välkommen till Rådsmöte 2014 Fysioterapeuters insatser är självklara för hållbar hälsa och välfärd #fysrad Stefan Jutterdal Förbundsordförande Göran Hägglund Lena Hallengren Göran Hägglund Lena Hallengren

Läs mer

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet

2009-07-17. Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Inst f neurovetenskap Enheten för sjukgymnastik 2009-07-17 KVALITETSKRITERIER för den verksamhetsförlagda utbildningen i sjukgymnastprogrammet Kvalitetskriterier under den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Arbets- och miljömedicin

Arbets- och miljömedicin Arbets- och miljömedicin Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

Remissvar Kompetens och ansvar (SOU 2010:65)

Remissvar Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remissvar Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) YTTRANDE 2011-02-25 Socialdepartementet Enheten för hälso- och sjukvård Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, LSR, har fått rubricerade betänkande på remiss

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG

PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG PSYKOLOG SÅ SKAPAR KARRIÄRUTVECKLINGSMODELLEN MÖJLIGHETER FÖR DIG 1 Så här fungerar Västra Götalandsregionens Karriärutvecklingsmodell Karriärutvecklingsmodellen visar hur du kan utvecklas inom den patientnära

Läs mer

Branschråd

Branschråd Branschråd 2016-12-16 Agenda Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för sjuksköterske- och fysioterapeutstudenter Stimulansmedel Mål och budget 2017 Detaljorganisation Utvärdering Branschråd Vårens mötestider

Läs mer

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Anna-Clara Olsson Avdelningen för vård och omsorg Michael Bergström Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Bastjänstgöring för läkare

Läs mer

Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap. för dig som är chef

Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap. för dig som är chef Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap för dig som är chef Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap I den här skriften får du råd om vad en heltäckande fortbildning

Läs mer

Sjukgymnast Antagna Vår 2013

Sjukgymnast Antagna Vår 2013 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2015/2016 Sjukgymnast Antagna Vår 2013 BESLUTSDATUM 2015-05-19 BESLUTSFATTARE Enhetschef Utbildnings- och forskningsenheten Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå Telefon 0920-49

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen

Tjänsteutlåtande 2010-08-17. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth. Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Millie Lindroth Tjänsteutlåtande 2010-08-17 1(5) Socialnämnden 2010-08-23 SN 2010/0068 Svar på motion angående värdighetsgaranti i äldreomsorgen Förslag till

Läs mer

Sjukgymnastprogrammet

Sjukgymnastprogrammet 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Sjukgymnastprogrammet 180 högskolepoäng (hp) Nivå G VGSJG Programbeskrivning Sjukgymnastyrket Sjukgymnastutbildningen är riktad mot sjukgymnastikens olika kunskaps- och

Läs mer

Remiss U2010/2149/UH Dnr 14/05/10. Sjuksköterskors specialistutbildning - vilket slags examen? (Högskoleverkets rapport 2010:5 R)

Remiss U2010/2149/UH Dnr 14/05/10. Sjuksköterskors specialistutbildning - vilket slags examen? (Högskoleverkets rapport 2010:5 R) Utbildningsdepartementet Stockholm 2010-09-28 Fredrique Lémery Sjuksköterskors specialistutbildning - vilket slags examen? (Högskoleverkets rapport 2010:5 R) Remiss U2010/2149/UH Dnr 14/05/10 Svensk sjuksköterskeförening

Läs mer

Specialistkompetens i fysioterapi inom veterinärmedicin

Specialistkompetens i fysioterapi inom veterinärmedicin Specialistkompetens i fysioterapi inom veterinärmedicin ALLMÄN INFORMATION Förkunskaper Innan fysioterapeuten/sjukgymnasten kan påbörja sin specialistutbildning måste han/hon ha - Grundutbildning i fysioterapi/sjukgymnastik

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Vård av äldre II 40 poäng (ALDR2)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Vård av äldre II 40 poäng (ALDR2) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Vård av äldre II 40 poäng (ALDR2) Graduate Diploma in Elderly Care Specialist Nursing II, 60 ECTS Dnr 4540/01-395

Läs mer

Etiska regler för sjukgymnaster

Etiska regler för sjukgymnaster Etiska regler för sjukgymnaster Förord Dessa regler syftar till att medvetandegöra sjukgymnasten om de etiska frågor som är förenade med yrkesutövningen samt att garantera patienterna ett värdigt och sakkunnigt

Läs mer

kriterier som kan ligga till grund för mindre restriktiv hållning vid prövning av ansökningar av flytt av verksamhet tas fram

kriterier som kan ligga till grund för mindre restriktiv hållning vid prövning av ansökningar av flytt av verksamhet tas fram Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Carita Holmlund Stavrou Lena Franzén Said Mousavi Ahi Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-12-09, P 15 1 (5) Svar på skrivelse från Moderata Samlingspartiet,

Läs mer

Beslut om tillstånd att utfärda sjukgymnastexamen

Beslut om tillstånd att utfärda sjukgymnastexamen Linnéuniversitetet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Peter Green 08-563 086 07 peter.green@hsv.se

Läs mer

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Geriatrik. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Geriatrik Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:31 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:6 av Birgitta Rydberg m.fl. (fp) om utökade behandlingsinsatser av stressrelaterad ohälsa så att fler sjukskrivna kan återgå i

Läs mer

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap. för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap. för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast Kunskapsprofil i förflyttningskunskap för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast Kunskapsprofil i förflyttningskunskap I den här skriften får du råd om vad en heltäckande fortbildning

Läs mer

EXAMENSARBETE. En kartläggning av utbildningsnivå och intresse för vidareutbildning bland sjukgymnaster i Sverige. Kristian Larsson Jens Wikberg

EXAMENSARBETE. En kartläggning av utbildningsnivå och intresse för vidareutbildning bland sjukgymnaster i Sverige. Kristian Larsson Jens Wikberg EXAMENSARBETE En kartläggning av utbildningsnivå och intresse för vidareutbildning bland sjukgymnaster i Sverige Kristian Larsson Jens Wikberg Sjukgymnastexamen Sjukgymnast Luleå tekniska universitet Institutionen

Läs mer

Ökad kompetens inom geriatrik och gerontologi. Frida Nobel

Ökad kompetens inom geriatrik och gerontologi. Frida Nobel Ökad kompetens inom geriatrik och gerontologi Frida Nobel Uppdraget ta fram ett detaljerat förslag till hur en satsning på ökad geriatrisk och gerontologisk kompetens i vård och omsorg kan utformas och

Läs mer

Vårdgivardirektiv angående läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST)

Vårdgivardirektiv angående läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST) Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdgivardirektiv 1 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Marie-Louise Mauritzon övergripande studierektor Vårdgivardirektiv angående

Läs mer

Sjuksköterskors specialistutbildning - vilket slags examen? Högskoleverkets rapport 2010:5 R Remiss från Utbildningsdepartementet

Sjuksköterskors specialistutbildning - vilket slags examen? Högskoleverkets rapport 2010:5 R Remiss från Utbildningsdepartementet PM 2010:109 RIV (Dnr 001-1659/2010) Sjuksköterskors specialistutbildning - vilket slags examen? Högskoleverkets rapport 2010:5 R Remiss från Utbildningsdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi 2019-01-01 LK/180674 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi

Läs mer

Sammanställning av grupparbete från de fyra scenarierna: Sammanhanget, Vårdlogistikern, Styckevis och Delt, Superspecialisten

Sammanställning av grupparbete från de fyra scenarierna: Sammanhanget, Vårdlogistikern, Styckevis och Delt, Superspecialisten Sammanställning av grupparbete från de fyra scenarierna: Sammanhanget, Vårdlogistikern, Styckevis och Delt, Superspecialisten Sammanhanget, person, partnerskap, hälsa Andra krav på teamet. Samverkan med

Läs mer

LEVNADSVANEPROJEKT. Medlemsundersökning bland sjukgymnaster. Raija Tyni-Lenné. Projektledare

LEVNADSVANEPROJEKT. Medlemsundersökning bland sjukgymnaster. Raija Tyni-Lenné. Projektledare LEVNADSVANEPROJEKT Medlemsundersökning bland sjukgymnaster Raija Tyni-Lenné Projektledare Augusti 2012 1 Innehåll 1 Bakgrund. 3 2 Syfte. 3 3 Metod...4 4 Resultat...5 4.1 Kännedom av Nationella riktlinjer

Läs mer

Fysioterapeutprogrammet

Fysioterapeutprogrammet 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Fysioterapeutprogrammet 180 högskolepoäng (hp) Nivå G VGFYT Programbeskrivning Fysioterapeutyrket Fysioterapeuter är den tredje största professionen inom hälso- och sjukvården

Läs mer

Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019

Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019 Vad är psykologiskt ledningsansvar? SPK 2019 Martin Björklind, Professionsstrateg, Sveriges Psykologförbund Christine Bedinger, PLA Psykiatri 1 Nordväst Stockholm Kompetensområdet Psykologin som kompetensområde

Läs mer

Föreningssymposium Lära för livet håller du dig á jour

Föreningssymposium Lära för livet håller du dig á jour Föreningssymposium Lära för livet håller du dig á jour Modell för kontinuerlig professionell kompetensutveckling Policydokument från Svenska Läkaresällskapet Kerstin Nilsson Kontinuerlig professionell

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Äldres hälsa och livskvalitet (200p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella

Läs mer

Vi sjukgymnaster finns till för dig!

Vi sjukgymnaster finns till för dig! Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund Box 3196 103 63 Stockholm Tel 08-567 06 100 Fax 08-567 06 199 kansli@lsr.se www.sjukgymnastforbundet.se www.facebook.com/sjukgymnastforbundet 1 Produktion: Susanna

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Hälso- och sjukvård för barn och ungdom I, 40 poäng (HSBU1, HSBU3)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Hälso- och sjukvård för barn och ungdom I, 40 poäng (HSBU1, HSBU3) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Hälso- och sjukvård för barn och ungdom I, 40 poäng (HSBU1, HSBU3) Graduate Diploma in Pediatric Care Specialist

Läs mer

Utbildningsplan för Sjukgymnastprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Physiotherapy

Utbildningsplan för Sjukgymnastprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Physiotherapy Sahlgrenska akademin Dnr G217 4713/06 Utbildningsplan för Sjukgymnastprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Physiotherapy Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen 2006 11 24 1. Beslut om fastställande

Läs mer

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i

Den specialistkompetenta läkaren ska vidare ha kunskaper och färdigheter i BIL 1. REVISION C1C12 FÖR ARBETS OCH MILJÖMEDICIN Delmål c ha kunskap om sambandet mellan hälsa och organisatoriska och psykosociala faktorer, ergonomiska, fysikaliska och kemiska risker i arbetsmiljön

Läs mer

Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter?

Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter? Vad behövs av ett kliniskt kunskapsstöd för arbetsterapeuter? Christina Lundqvist Utvecklingschef, professionssamordnare Sveriges Arbetsterapeuter Arbetsterapeuter får vardagen att funka! Om arbetsterapi

Läs mer

Motion angående utbildningsanställningar inom omsorgsförvaltningen

Motion angående utbildningsanställningar inom omsorgsförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva Holm 2015-05-06 ON 2014/0076 53812 Omsorgsnämnden Motion angående utbildningsanställningar inom omsorgsförvaltningen Förslag till beslut Omsorgsnämnden

Läs mer

Utbildningsdepartementet Utbildnings- och högskoleenheten Stockholm 2011-09-01 Frédérique Lémery U2011/3579/UH 12/19/11

Utbildningsdepartementet Utbildnings- och högskoleenheten Stockholm 2011-09-01 Frédérique Lémery U2011/3579/UH 12/19/11 Utbildningsdepartementet Utbildnings- och högskoleenheten Stockholm 2011-09-01 Frédérique Lémery Promemoria Vårt diarienummer U2011/3579/UH 12/19/11 Förslag om ändrad examensbeskrivning för specialistsjuksköterskeexamen

Läs mer

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng)

Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Utbildningsplan för sjukgymnastprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Study programme in Physiotherapy, 120 credits (180 ECTS credits) Fastställd av linjenämnden för sjukgymnastutbildning vid Karolinska

Läs mer

UTKAST TILL REVIDERAD MÅLBESKRIVNING

UTKAST TILL REVIDERAD MÅLBESKRIVNING Övergripande kompetensdefinition för basspecialiteten Arbets- och miljömedicin Definition av kompetensområdet Specialiteten Arbets- och miljömedicin omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter om hur

Läs mer

Validand och valideringshandledare

Validand och valideringshandledare Validering av kurs: Vård och omsorg vid demens (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Validand och valideringshandledare Validand Mejladress Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella

Läs mer

Specialistordningen för psykologer i Sverige

Specialistordningen för psykologer i Sverige Specialistordningen för psykologer i Sverige Håkan Nyman Med dr, leg psykolog, specialist i neuropsykologi Ordförande i specialistrådet hakan.nyman@neuropsykolog.com Ungt yrke Min handledare och mentor

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (8) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Datum Diarienummer 2020-01-01 HSN/190455 Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för

Läs mer

Utbildningsplan för Sjukgymnastprogrammet 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Sjukgymnastprogrammet 180 högskolepoäng = G 217 47 13/06 Utbildningsplan för Sjukgymnastprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Physiotherapy Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen 2006-11-24 Reviderad av dekanus 2010-09-29 1. Beslut om

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION AVSEENDE SPECIALIST- TJÄNSTGÖRING (ST) I ALLMÄNMEDICIN INOM HÄLSOVAL BLEKINGE

KRAVSPECIFIKATION AVSEENDE SPECIALIST- TJÄNSTGÖRING (ST) I ALLMÄNMEDICIN INOM HÄLSOVAL BLEKINGE KRAVSPECIFIKATION AVSEENDE SPECIALIST- TJÄNSTGÖRING (ST) I ALLMÄNMEDICIN INOM HÄLSOVAL BLEKINGE Bilaga till kontrakt mellan vårdgivare i och Landstinget Blekinge gällande anställning av ST-läkare i allmänmedicin:....

Läs mer

1 (5) Vår beteckning

1 (5) Vår beteckning Datum Vår beteckning 2019-05-17 002687-2018 1 (5) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev: villkor 3 2018 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Läs mer

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Förutsättningar SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Villkor Mål Villkor 1 En jämställd sjukskrivningsprocess Villkor 2 Kompetenssatsning Försäkringsmedicin Villkor 3 Funktion för koordinering Villkor

Läs mer

~~~1/;t- Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET

~~~1/;t- Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET Il e U U LINKÖPINGs N IVERSITET 15-10-29 DN R LIU-2015-01324 YTIRANDE 1(6) Remissutlåtande från Medicinska fakulteten, Linköpings universitet avseende rapporten En Värdefull Vård - en hälsooch sjukvård

Läs mer

Validering i Sörmland Rev

Validering i Sörmland Rev Validering av kurs: Äldres hälsa och livskvalitet (200p) Fördjupad kunskapskartläggning Valideringspedagog Validand Mejladress Personnummer Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1) KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Psykiatrisk vård I, 40 poäng (PSYK1) Graduate Diploma in Psychiatric Care Specialist Nursing I 60 ECTS INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

PSYKOLOGERS SPECIALISERING. Sammanställning enkät 2010

PSYKOLOGERS SPECIALISERING. Sammanställning enkät 2010 PSYKOLOGERS SPECIALISERING Sammanställning enkät 2010 Sammanfattning Västra Götalandsregionen är för att kunna utföra sitt uppdrag beroende av att olika yrkesgrupper har rätt grund- och vidareutbildning.

Läs mer

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting

Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting 2008-09-01 Dnr 6438/2008 1(7) Till samtliga kommuner och landsting Inbjudan till kommuner och landsting att ansöka om bidrag för att förstärka kompetensen bland personal som i sitt arbete kommer i kontakt

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Målbeskrivning för Specialiseringstjänstgöring för Sjukhusfysiker

Målbeskrivning för Specialiseringstjänstgöring för Sjukhusfysiker Svenska Sjukhusfysikerförbundet, SSFF, och Svensk Förening för Radiofysik, SFfR April 2011 Målbeskrivning för Specialiseringstjänstgöring för Sjukhusfysiker 1. Övergripande kompetensdefinition 1.1 Definition

Läs mer

Vi fysioterapeuter finns till för dig!

Vi fysioterapeuter finns till för dig! Vi fysioterapeuter finns till för dig! 1 Fysioterapeut- nytt namn på yrket sjukgymnast Vad gör en fysioterapeut? Fysioterapeut visar på bredden i vårt yrke. Namnet sjukgymnast begränsar. Därför bytte yrket

Läs mer

Handkirurgi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Handkirurgi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Handkirurgi Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

Fysioterapeut Antagna Höst 2014

Fysioterapeut Antagna Höst 2014 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2015/2016 Fysioterapeut Antagna Höst 2014 BESLUTSDATUM 2014-06-10 BESLUTSFATTARE Chef utbildnings- och forskningsenheten Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå Telefon 0920-49

Läs mer

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson

Utbildning Humanistisk behandlingspedagog. Genomförs av Umano AB Utbildningsledare Solveig Gudmundsdóttir och Bragi Olafsson Utbildning Humanistisk behandlingspedagog Distansutbildning. Individuellt upplägg där vi validerar förvärvad kunskap hos de studerande och därefter skräddarsyr en utbildning på 40-80 veckor. Vid fullföljd

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING. Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Sahlgrenska akademin Dnr G 2012/523 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Medicine masterexamen med huvudområdet fysioterapi Degree of Master of Medical Science (Two Years) with a major in Physiotherapy 1. Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2011/2012. Utbildningsplanen är reviderad av enhetschef för utbildnings- och forskningsenheten.

Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2011/2012. Utbildningsplanen är reviderad av enhetschef för utbildnings- och forskningsenheten. Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2011/2012 Bachelor Programme in Physiotherapy Utbildningsplanen är reviderad 2010-10-14 av enhetschef för utbildnings- och forskningsenheten. Programmet nedlagt.

Läs mer

Departementssekreteraren Daniel Zetterberg har tillsammans med uppdragstagaren arbetat med underlag och bedömningar.

Departementssekreteraren Daniel Zetterberg har tillsammans med uppdragstagaren arbetat med underlag och bedömningar. 1(7) PM 2012-08-07 Nationella taxan 1. Sammanfattning Mitt förslag är att driva frågan vidare. Motiven för att förändra systemet är starka och det finns ett tillräckligt stort intresse från intressenterna

Läs mer

Avd VO psyk, rehab,diagn.

Avd VO psyk, rehab,diagn. 1.6 1 (5) Uppdrag: Strategisk kompetensutveckling Bakgrund En strategisk kompetensutvecklingsplan som säkerställer kompetensutveckling på både processoch professionsnivå behöver tas fram. Respektive teammedlems

Läs mer

Så jobbar SKL med framtidens primärvård. Nationellt kliniskt kunskapsstöd PrimärvårdsKvalitet Flippen i primärvården

Så jobbar SKL med framtidens primärvård. Nationellt kliniskt kunskapsstöd PrimärvårdsKvalitet Flippen i primärvården Så jobbar SKL med framtidens primärvård Nationellt kliniskt kunskapsstöd PrimärvårdsKvalitet Flippen i primärvården SKL:s projekt för primärvård Nationellt kliniskt kunskapsstöd Bästa tillgängliga kunskap

Läs mer

Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr

Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för tortyr Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (3) 2012-05-22 p 8 Handläggare: Gertrud Wahlund Yttrande över motion 2011:45 av Birgitta Sevefjord m.fl. (V) om människor som utsatts för

Läs mer

Hur kommer vården av de mest sjuka äldre in i utbildningen?

Hur kommer vården av de mest sjuka äldre in i utbildningen? SAMVERKAN Universitet Verksamhet Hur kommer vården av de mest sjuka äldre in i utbildningen? En rapport om hur högskolor och universitet lyfter in vården av de mest sjuka äldre i utbildningarna för sjuksköterskor,

Läs mer

Validering i Sörmland Rev

Validering i Sörmland Rev Validering av kurs: Vård och omsorg vid demens (100p) Fördjupad kunskapskartläggning Valideringspedagog Validand Mejladress Personnummer Telefon Särskilda behov Valideringspedagog Mejladress Aktuella veckor

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Akutsjukvård med inriktning mot ambulanssjukvård II 40 poäng (AKAM2)

UTBILDNINGSPLAN. Specialistutbildning för sjuksköterskor. Akutsjukvård med inriktning mot ambulanssjukvård II 40 poäng (AKAM2) Dnr 2923/03-390 KAROLINSKA INSTITUTET STOCKHOLM UTBILDNINGSPLAN Specialistutbildning för sjuksköterskor Akutsjukvård med inriktning mot ambulanssjukvård II 40 poäng (AKAM2) Graduate Diploma in Emergency

Läs mer

Ibland är vi patienter ibland är vi anhöriga eller närstående. Länsgrupp Rehab länets kommuner och landstinget i samverkan

Ibland är vi patienter ibland är vi anhöriga eller närstående. Länsgrupp Rehab länets kommuner och landstinget i samverkan Ibland är vi patienter ibland är vi anhöriga eller närstående Länsgrupp Rehab länets kommuner och landstinget i samverkan Bättre liv för sjuka äldre Kalmar län Vi tänker på dig och lovar dig som är äldre

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Grundläggande principer Evidensbaserad kunskap Baserade på nationella riktlinjer Anpassade för patientmötet i primärvården Tvärprofessionella Aktuella

Läs mer

Rättspsykiatri. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Rättspsykiatri. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Rättspsykiatri Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 9 10 november 2016 Värnamo sjukhus Värnamo Ögonmottagningen. Sjukhus Ort Klinik Kerstin Edlund och Kerstin Hallnäs. Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

Utbildningsplan Fysioterapeut för läsåret 2016/2017

Utbildningsplan Fysioterapeut för läsåret 2016/2017 Utbildningsplan Fysioterapeut för läsåret 2016/2017 Bachelor Programme in Physiotherapy Utbildningsplanen är reviderad 2015-10-26 av Chef Utbildnings och forskningsenheten. Denna utbildningsplan är anpassad

Läs mer

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård

Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Arbetsmaterial webbutbildning i allmän palliativ vård Allmän palliativ vård Det här arbetsmaterialet riktar sig till dig som i ditt yrke möter personer i livets slutskede som har palliativa vårdbehov samt

Läs mer

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI

Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI 1 Psykiatri i Norr UTBILDNINGSLOGG FÖR ST-LÄKARE I PSYKIATRI ST-läkare Klinik Handledare Verksamhetschef Studierektor Legitimationsdatum: 2 ALLMÄN INFORMATION Specialisttjänstgöring Den legitimerade läkare

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Aktuella projekt 2. Omvårdnadslyftet 2012-14

Aktuella projekt 2. Omvårdnadslyftet 2012-14 Aktuella projekt 2. Omvårdnadslyftet 2012-14 Omvårdnadslyftet och krav på utbildningsnivå Bakgrund Omvårdnadslyftet anknyter till Socialstyrelsens allmänna råd om grundläggande kunskaper hos personal som

Läs mer

Bastjänstgöring för läkare

Bastjänstgöring för läkare Ds 2017:56 Bilaga Bastjänstgöring för läkare Socialdepartementet Promemorians huvudsakliga innehåll Denna promemoria har utarbetats inom Socialdepartementet. Promemorian baseras i huvudsak på resultat

Läs mer

Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2008/2009. Utbildningsplanen är reviderad av enhetschefen för utbildnings- och forskningsenheten.

Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2008/2009. Utbildningsplanen är reviderad av enhetschefen för utbildnings- och forskningsenheten. Utbildningsplan Sjukgymnast för läsåret 2008/2009 Study Programme in Physiotherapy Utbildningsplanen är reviderad 2007-11-15 av enhetschefen för utbildnings- och forskningsenheten. Programmet nedlagt.

Läs mer

Hälsovård för äldre en investering för framtiden

Hälsovård för äldre en investering för framtiden Hälsovård för äldre en investering för framtiden Hälsovård för äldre - en investering för framtiden Vårdförbundet vill se en tydlig plan för att förebygga ohälsa. Genom att införa ett nationellt program

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING Vård- och omsorgsutbildningen går att läsa på tre respektive fyra studieperioder och innehåller alltid arbetsplatsförlagt lärande (APL). Utbildningen innehåller grundkurser

Läs mer

MEDICINSKA SEKRETERARE I KLINISK VÅRDADMINISTRATION KOMPETENSSTEGE STEG 1 5

MEDICINSKA SEKRETERARE I KLINISK VÅRDADMINISTRATION KOMPETENSSTEGE STEG 1 5 MEDICINSKA SEKRETERARE I KLINISK VÅRDADMINISTRATION KOMPETENSSTEGE STEG 1 5 1 INNEHÅLL 3 Inledning 4 Kompetensstege 6 Steg 1 Medicinsk sekreterare 8 Steg 2 Medicinsk sekreterare 10 Steg 3 Medicinsk sekreterare

Läs mer

Rektorer enligt sändlista

Rektorer enligt sändlista Rektorer enligt sändlista Utvärderingsavdelningen Aija Sadurskis BESLUT 2003-12-16 Reg.nr 641-2642-03 Uppföljning av rätt att ge specialistsjuksköterskeexamen Regeringen införde den 1 mars 2001 en ny yrkesexamen,

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING

DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING DET HÄR ÄR SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING Foto: Clas Fröhling Svensk sjuksköterskeförening är sjuksköterskornas professionella organisation. Vi är en ideell organisation som företräder professionens kunskapsområde

Läs mer