Minnesanteckningar Förbundsdialog En samlad röst en stärkt röst? 17 februari 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar Förbundsdialog En samlad röst en stärkt röst? 17 februari 2010"

Transkript

1 Minnesanteckningar Förbundsdialog En samlad röst en stärkt röst? 17 februari 2010 Närvarande: Jan Carlsson Maria Berg Lars Åstrand Annika Nyström Karlsson Sara Folke Mörner Cecilia af Ekenstam Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn (DHB) Dyslexiförbundet FMLS Astma- och Allergiförbundet Handikappförbunden Handikappförbunden Handikappförbunden Presentation och genomgång Dagen inleddes med ett samtal kring deltagarnas förväntningar på mötet samt en presentation av nuvarande projekt. Under projektets framskridande har nya idéer växt fram och avsikten med dagens dialog var att utifrån förbundens egna erfarenheter diskutera kring ett planerat framtida projekt. Bakgrund och mål för det nuvarande projektet Nu har projektet Ungdomsinflytande i funktionshinderspolitiken varit igång i snart sex månader och börjar gå mot sitt slut. Projektets syfte är att förbättra kunskapen om hur ungdomsförbunden ser ut och fungerar. Detta för att underlätta samarbetet mellan dem samt att öka deras inflytande i funktionshindersrörelsen. Kunskapen ska ligga till grund för hur Handikappförbunden arbetar vidare med att säkra inflytande för alla människor med funktionsnedsättning.

2 Frågorna som projektet ställer sig är: Hur ser ungdomars organisering ut inom de olika funktionshindren? Vilka möjligheter ser handikapporganisationerna att möta ungdomsorganisationernas behov? Hur ser samarbetet ut med LSU (Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer) och hur kan det utvecklas? Hur kan Handikappförbunden stärka unga personer med funktionsnedsättningars möjligheter till påverkan? Vilken roll kan berörda departement ha i utvecklingen? Genomförande Projektet avser att besvara frågorna genom intervjuer med företrädare för olika organisationer samt genom större möten där utveckling, resultat och samarbeten ska diskuteras. De intervjuade organisationerna är: Förbundet Unga Rörelsehindrade Förbundet Unga RBU-are (Unga Rörelsehindrade Barn och Ungdomar) Förbundet Ung med psoriasis Riksorganisationen Unga Reumatiker Ung Diabetes, Svenska Diabetesförbundet Ung ILCO, Riksförbundet för stomi- och reservoaropererade Unga Allergiker Riksförbund Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Unga Hörselskadade Riksorganisationen Unga Synskadade (US) Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDU) Dövblind Ungdom (DBU) RUS - Riksförbundet Ungdom för Social Hälsa En styrgrupp är knuten till projektet och består av representanter för såväl ungdomsorganisationer som handikapporganisationer samt LSU. Förutom en styrande funktion ska gruppen även fungera som ett stöd för de som arbetar i projektet vad gäller avgränsningar och prioriteringar.

3 Projektet arbetar med en referensgrupp som består av representanter från ungdomshandikappförbund samt andra handikapporganisationer. Denna ska framför allt ha som uppgift att sprida information till de olika organisationerna samt vara respondenter i vissa delar av kartläggningsarbetet. Målgrupper Den främsta målgruppen för projektet är de ungdomar och unga vuxna som har någon av de funktionsnedsättningar som organiseras av Handikappförbundens medlemmar. Projektet är en del i det mångfaldsarbete som genomförs inom Handikappförbunden och ett av fokusområdena är att titta på effekter av när en och samma person kan riskera diskriminering av flera skäl, till exempel för att man både har en funktionsnedsättning och är ung eller är född utanför Sverige. Projektet söker därför samarbete med andra motsvarande sammanslutningar som organiserar människor utifrån etnicitet, religion, kön, könsidentitet samt sexuell läggning. Detta samarbete ska framför allt svara på frågan om hur det ser ut för unga människor med funktionsnedsättning som också tillhör någon av dessa grupper. Dessa olika grupper ska nås genom: Ungdomsförbunden Handikappförbundens medlemsförbund Andra typer av organisationer som organiserar människor utifrån diskrimineringsgrunderna För att kunna kartlägga vilka möjligheter som finns idag och vilka möjliga samarbeten som kan startas är den sekundära målgruppen sådana arenor. Projektet avser även att nå: Berörda departement Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU)

4 Resultaten av projektet Hur projektet kommer att leva vidare är en av de frågor kartläggningen i allmänhet och samarbetet i styr- och referensgrupp i synnerhet ska diskutera och besluta. Diskussion utifrån intervjuerna Efter presentationen gjordes en genomgång av de intervjuer med ungdomsförbunden som skett inom ramen för det pågående projektet. Några intressanta synpunkter som diskuterades utifrån dessa var: Av 13 stycken intervjuade organisationer är 10 egna och tre att beskrivas som undergrupper inom förbunden. Det framgick av intervjuerna att undergrupperna ägnar sig mer åt social verksamhet än politiska aktiviteter. Bidragsgivarnas roll. Ett problem är till exempel att LSU inte har något direkt samarbete med handikapporganisationer. Det poängteras dock att LSU ställer sig positiva till denna möjlighet. Kraven från Ungdomsstyrelsen, som är en av ungdomsförbundens bidragsgivare, är något snäva när det exempelvis gäller regionindelning, medlemsantal samt medlemmarnas ålder. En önskan finns att kraven sänks för att underlätta ungdomsförbundens arbete. Av de intervjuade svarade sex stycken nej på frågan om de är den organisation som de vill vara. Anledningarna till detta ansågs till exempel vara att de behöver fler medlemmar, att fler måste bli aktiva, otydlighet kring målgruppen, otydlighet kring vilka man är, resurs- och erfarenhetsbrist. Hinder för verksamheten uttrycktes som att det till exempel är svårt att nå målgruppen, att det inte finns något bra samarbete med vuxen- eller moderförbundet, att det är svårt att få bidrag och att planera verksamheten efter dessa, att ingen forskning sker, att det råder brist på aktiva medlemmar. Många använder sig mer och mer av sociala medier men det framhålls att det är av fortsatt vikt med fysiska möten och nätverk.

5 Vi fortsatte med att diskutera och lyfta fram intressanta aspekter med koppling till de egna erfarenheterna vi har av samarbete mellan ungdomsförbund och vuxen- eller moderförbund. Anledningarna till medlemskap i en organisation kan skifta; det kan både handla om att kunna påverka andras liv samt att kunna påverka sitt eget. Viktigt att göra barn delaktiga i beslut kring sin funktionsnedsättning, så att de blir intresserade av att i framtiden engagera sig i handikapprörelsen. Hur får man människor i mellangenerationen som är mitt i livet att engagera sig. Svårt att få över de som varit aktiva i ungdomsförbund till att fortsätta i vuxenförbund, särskilt när genomsnittsåldern i de senare är hög. Viktigt att knyta ihop generationerna inom förbunden. Ungdomar har kunskaper och resurser som inte vuxna har, vilka borde tas till vara då dessa även gynnar vuxenförbunden. Hur villiga är ungdomsförbunden att samarbeta med vuxenförbunden? Finns det några motsättningar från vuxenförbundens sida, till exempel en rädsla att förlora medlemmar om man informerar om ungdomsförbunden? Mycket att vinna på att ungdomsförbund och vuxenförbund agerar gemensamt, till exempel under Almedalsveckan. Ungdomar vet ofta vilka arrangemang som ger bra mediebevakning samt möjligheter till kontaktskapande. Föräldrar till barn med funktionsnedsättningar är ofta aktiva i början av ett medlemskap men när man har fått all den information man behöver är det många som lämnar förbunden. Viktigt att lärarutbildningen i samarbete med handikappförbund lär ut kunskap om olika funktionsnedsättningar. Svårt att samverka med kraft när man är en liten organisation. Bra om det finns personer som aktivt arbetar med frågor kring bidragsansökningar samt hur man ökar medlemsantalet.

6 Hur ska man ställa sig till sponsring? Här finns ingen enhetlig syn hos förbunden. Risken finns att det får negativ effekt och påverkar i en annan riktning än planerat. Är man aggressiv i sin grundframtoning som förbund är det också svårare att få sponsring. Genomgång och mål för det kommande projektet Huvudmålet för projektet är att skapa en plattform för samarbete för organisationer som samlar unga människor med funktionsnedsättningar. Detta ska ske genom att rikta fokus åt sex olika områden som de samverkande parterna uttryckt en vilja att samarbeta kring. Huvudområdena är: 1. Hållbar finansiering Undersöka och utveckla nya och existerande finansieringsmöjligheter såsom exempelvis stadsbidragen från Ungdomsstyrelsen, samarbeten med företag samt stiftelser och fonder. Sprida olika system och idéer kring finansiering mellan organisationerna. Skapa system för hållbar finansiering och påverka existerande system så att vår rörelse har större möjligheter till en hållbar finansiering. 2. Kommunikation och nätverk Stötta och inspirera till startandet av nätverk inom och mellan organisationer. Öka kommunikationen mellan organisationerna, vilket kan ske på flera nivåer och med olika syften: Samlas kring geografiska områden såsom regionalt, lokalt och nationellt Nätverk för anställda (till exempel kommunikatörer, arbetsledare) Nätverk för olika former av förtroendevalda (ordföranden, företrädare, kassörer med flera)

7 Grupper som har specifika frågor eller ämnen som sin utgångspunkt Grupper som finns för att stötta kring en funktionsnedsättningsaspekt i en eller parallella organisationer. 3. Lokal förankring Inspirera till samarbeten mellan existerande lokala föreningar. Hjälpa de olika föreningarna att hitta varandra, förmedla kontakter och hjälpa till att starta och underhålla samarbeten. Stötta existerande lokala föreningar och initiativ. Kartlägga den lokala nivån. Vilka organisationer finns, hur ser de ut och vilka frågor finns det att samarbeta kring, vilka beröringspunkter finns det och så vidare. 4. Utbildningssatsningar Bygga ett hållbart system för utbildningar och läger, som är oberoende av speciella satsningar och specifika pengar. Skapa strukturer för gemensamma utbildningssatsningar och utbildningspaket, anpassade till vår rörelse och våra behov. 5. Integrering Integrering av organisationens frågor i andra organisationer. Anpassa andra organisationer så att de är tillgängliga och möjliga för oss att delta i. Stötta våra medlemmar att våga aktivera sig i organisationer som organiserar personer utan funktionsnedsättningar. 6. Rekrytering Undersöka vilka gemensamma satsningar som skulle kunna höja medlemsantalen i vår rörelse. Kan vi göra gemensamma satsningar kring frågor eller evenemang. Undersöka underlaget för att rekrytera nya grupper av potentiella medlemmar. Riktade satsningar mot de områden och de grupper där behovet av medlemskap finns.

8 Diskussion utifrån det kommande projektet Efter presentationen gavs utrymme för tankar kring projektidén. Några av synpunkterna var: Det är viktigt att lyfta fram de som lätt hamnar mellan stolarna. Dessa kan vara små och oidentifierade grupper, vilket ställer frågan hur vi når dem. Vid start av webbportal: o Levande dokument där man kan fylla på med information och hänvisa till sidor o Hur lever denna vidare när projektet är slut? Vem ska sköta portalen? Möjligheter att korsbefrukta projekt; samlas kring specifika frågor i stället för endast intressepolitisk verksamhet. Genom att synliggöra olika frågor kan man skapa inflytande för unga. Man måste kanske påverka vuxen- och moderorganisationerna mer så att ungdomar kan få plats i olika samverkansformer samt att de ges förutsättningar att driva egna frågor. På det här sättet blir steget inte lika långt till vuxenorganisationerna om man redan har tillgång till flertalet forum. Vuxenförbunden får ofta vara remissinstans trots att vissa frågor eventuellt bättre företräds av ungdomsförbunden. Kan vuxenförbunden påverkas så att de vill bjuda in unga? Finns det hinder som kan undanröjas genom exempelvis stadgeändringar? Viktigt att fånga upp de som vill starta projekt, att till exempel hjälpa till att kartlägga vilka fonder och bidrag som kan sökas. Skapa fler forum för att träffa andra och utbyta erfarenheter. Vilka arenor finns redan och kan dessa öppnas upp för ungdomar? Betydelsefullt att hämta kraft och idéer från kulturverksamheter.

9 Tankar kring dagen som helhet Dagen avslutades med ett öppet samtal för att knyta ihop alla tankar och idéer. Flera uttryckte hur viktigt det är att belysa att ett ökat ungdomsinflytande gynnar alla. Tron på projektet är stor och betydelsen av gränsöverskridande arbete kan inte nog understrykas. Deltagarna var positiva till att dialogen gav utrymme för både nya och gamla spår, så att projektet kan ta hållbar form inför framtiden. Alla var härmed eniga om att genomföra projektansökan. Utvecklingsforum tackar för en givande dag! Vill du kontakta oss för att diskutera denna fråga eller någon annan utvecklingsfråga är du välkommen att kontakta oss. Ansvarig för anteckningarna och kontaktperson hos Utvecklingsforum är Peter Westerdahl. Telefon: E-post: Hemsida: Hälsningar Utvecklingsforum

Minnesanteckningar Förbundsdialog Vad är problemet? - 17 december 2009

Minnesanteckningar Förbundsdialog Vad är problemet? - 17 december 2009 Minnesanteckningar Förbundsdialog Vad är problemet? - 17 december 2009 Närvarande: Anna Calissendorff Bengt-Erik Johansson Britt-Marie Karlsson Gunbritt Kristianson Gunn Franzén Ljung Karl Gunnar Skoog

Läs mer

Minnesanteckningar Förbundsdialog Sexualitet och funktionsnedsättning 26 maj 2010

Minnesanteckningar Förbundsdialog Sexualitet och funktionsnedsättning 26 maj 2010 Minnesanteckningar Förbundsdialog Sexualitet och funktionsnedsättning 26 maj 2010 Närvarande: Eva Sarman Peter Nordqvist Håkan Jarmar Anne Stiernquist Gun-Britt Kristianson Andreas Berglöf Eva Lidman Emma

Läs mer

Idéprogram Svenska Diabetesförbundet. Antagen:

Idéprogram Svenska Diabetesförbundet. Antagen: Idéprogram 2018-2021 Svenska Diabetesförbundet Antagen: 2018-05-19 Vi gör det lättare att leva med diabetes! Svenska Diabetesförbundet är ett unikt förbund Vi vet hur det är att leva med diabetes. Våra

Läs mer

Antagen: Idéprogram Svenska Diabetesförbundet

Antagen: Idéprogram Svenska Diabetesförbundet Antagen: 2015-05-24 Idéprogram 2015-2018 Svenska Diabetesförbundet Datum: 2015-05- 26 Vi gör det lättare att leva med diabetes! Svenska Diabetesförbundet är ett unikt förbund Vi vet hur det är att leva

Läs mer

Vi hjälper projekt inom Europeiska Socialfonden att arbeta med. funktionsnedsättning

Vi hjälper projekt inom Europeiska Socialfonden att arbeta med. funktionsnedsättning Vi hjälper projekt inom Europeiska Socialfonden att arbeta med tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning Processtöd Tillgänglighet Genomförs av : Handisam - Myndigheten för handikappolitisk

Läs mer

Kompensera eller Inkludera?

Kompensera eller Inkludera? Kompensera eller Inkludera? Inkludera - Kompensera Integrera - Inkludera Träna - Kompensera Den nationella handlingsplanen för handikappolitiken Perspektivskifte Från patient till medborgare Utgångspunkter

Läs mer

Nyhetsbrev. En Stärkt Röst. Sommar och Almedalen special! Ljusglimtar i vår tillvaro. Kom ihåg datumet! Marschen för tillgänglighet sista spurten

Nyhetsbrev. En Stärkt Röst. Sommar och Almedalen special! Ljusglimtar i vår tillvaro. Kom ihåg datumet! Marschen för tillgänglighet sista spurten 1 2 J U N I 2 0 1 2 Nyhetsbrev En Stärkt Röst Ljusglimtar i vår tillvaro Marschen för tillgänglighet sista spurten För tionde och sista gången någonsin hölls Marschen för tillgänglighet den 26/5 2012.

Läs mer

Saco Studentråd Antagen av kongress 2013

Saco Studentråd Antagen av kongress 2013 Saco Studentråd Antagen av kongress 2013 Verksamhetsplan 2014 Innehållsförteckning Extern fokusfråga 1 Snabbt ut till rätt jobb. Utbildning för framtidens arbetsmarknad och välfärd. 1 Intern fokusfråga

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang. Beslutad av kommunstyrelsen , 155/18. Dnr KS

Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang. Beslutad av kommunstyrelsen , 155/18. Dnr KS Riktlinjer för medborgardialog och medborgarengagemang Beslutad av kommunstyrelsen 2018-06-18, 155/18. Dnr KS2015.0513 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Syfte och önskade effekter... 3 3 Definitioner... 3 3.1

Läs mer

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan Minnesanteckningar Bästa föräldrastöd i samverkan 110301 Inledning Landstingets Samhällsmedicinska enhet tillsammans med Regionförbundet Örebro jobbar sedan 1 oktober 2010 med ett samverkans och utvecklingsarbete

Läs mer

Kontakta kansliet på kansli@uh.se om du har några frågor eller vill ha material!

Kontakta kansliet på kansli@uh.se om du har några frågor eller vill ha material! Nyhetsbrev December Gott Nytt År! Här kommer sista nyhetsbrev för året. I nyhetsbrevet skriver vi om flera spännande saker som är på gång, men en sak vill vi uppmuntra alla till och det är att gå ut och

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Samverkanspart- centrala medlemsorganisationer och samverkanspart med eller utan centralt samarbetsavtal

Samverkanspart- centrala medlemsorganisationer och samverkanspart med eller utan centralt samarbetsavtal Samverkanspart- centrala medlemsorganisationer och samverkanspart med eller utan centralt samarbetsavtal Kod MO Sam Ej samv Samverkans- Samverkansv avtal avtal part grupp 0 Allmänna 001 ABF X ABF ABF 1

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

Sveriges Dövas Ungdomsförbund Förbundsstämma 2014 Västanviks Folkhögskola

Sveriges Dövas Ungdomsförbund Förbundsstämma 2014 Västanviks Folkhögskola Verksamhetsplan 2014 ALLMÄNT Under verksamhetsåret 2014 är det också valår i Sverige. Sverige Dövas Ungdomsförbund (SDUF) avser i samarbete med andra intresseorganisationer lägga ett fokus på att döva

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Saco Studentråd Kongress 2014 Verksamhet 2015-2016 Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Innehållsförteckning Verksamhet 2015-2016 1 Extern fokusfråga 2 Ingen ska ångra sin utbildning. En

Läs mer

Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar

Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar Funktionsnedsättning och etniska minoritetsföreningar SIOS Bellmansgatan 15, 1 tr, 118 47 Stockholm Tel. 08-55 69 33 60 (vx). Fax 08-643 90 68 E-post:

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg Handlingsplan Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 Handlingsplanen i ett sammanhang Gävleborgs prioriterade målområden Jämställd och jämlik hälsa Delaktighet och inflytande Ekonomisk

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

EFFEKTRAPPORT

EFFEKTRAPPORT EFFEKTRAPPORT 2017.09.25 Uppgiftslämnare: Organisationsnummer: 866001-3229 Juridiskform: Ideell förening Övergripande mål Bufff arbetar föra att stärka barns rättigheter och har som övergripande mål att

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR

Reglemente för kommunala handikapprådet, KHR 1 Enligt beslut av kommunfullmäktige 2000-02-16 131 Revidering av kommunfullmäktige 2007-09-19, 132, Dnr 84/07.003 Revidering av kommunfullmäktige 2013-04-24, 34, Dnr 74/11.103 Reglemente för kommunala

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

Uppföljning och analys av den egna verksamheten utifrån det minoritetspolitiska målet

Uppföljning och analys av den egna verksamheten utifrån det minoritetspolitiska målet Uppföljning och analys av den egna verksamheten utifrån det minoritetspolitiska målet 1 Inledning Ungdomsstyrelsen har i regeringsuppdrag 2010-02-25, (IJ 2010/368/DISK) i uppdrag att följa upp och analysera

Läs mer

EFFEKTRAPPORT

EFFEKTRAPPORT EFFEKTRAPPORT 2018.09.28 Uppgiftslämnare: Organisationsnummer: 866001-3229 Juridiskform: Ideell förening Övergripande mål Bufff arbetar föra att stärka barns rättigheter och har som övergripande mål att

Läs mer

Stockholms läns landsting

Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen Ki) SKRIVELSE 2015-01-21 Landstingsstyrelsen Fördelning av bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Antagen på LSU:s Representantskap 2017 Slutversion av verksamhetsplan 2018-2019 Verksamhetsplan 2018-2019 Detta är verksamhetsplanen för 2018-2019 och här beskrivs hur LSU ska

Läs mer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer Socialdepartementet att: lars.x.nilsson@regeringskansliet.se Stockholm 2018-02-28 Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer 1. Tycker ni sakrådet

Läs mer

Nya bestämmelser för arbetsgivare 1 (6)

Nya bestämmelser för arbetsgivare 1 (6) Nya bestämmelser för arbetsgivare undersöka, analysera, åtgärda och följa upp Den 1 januari 2017 ändrades bestämmelserna om aktiva åtgärder i diskriminerings lagen. Nu ska du som arbetsgivare förebygga

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Dellens förskola Upprättad Januari 2019 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015 VERKSAMHETSPLAN 2016 -beslutad av styrelsen december 2015 Tillväxt Gotland har 2015 påbörjat en förändringsprocess kallat projekt Branschsamverkan. I ett första av totalt tre år har föreningen börjat utveckla

Läs mer

HUR KAN DET KOMMUNALA STÖDET TILL UNGDOMSFÖRENINGAR UTFORMAS?

HUR KAN DET KOMMUNALA STÖDET TILL UNGDOMSFÖRENINGAR UTFORMAS? HUR KAN DET KOMMUNALA STÖDET TILL UNGDOMSFÖRENINGAR UTFORMAS? Mirjam Olsson LSU SVERIGES UNGDOMSORGANISATIONER Samlings- och intresseorganisationen för ungdomsorganisationer Samlar 83 nationella, självständiga

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

Riksförbundet Sveriges museer Vasamuseet 2010-04-21

Riksförbundet Sveriges museer Vasamuseet 2010-04-21 Riksförbundet Sveriges museer Vasamuseet 2010-04-21 Facilitator: www.toglow.se Program Vad ska vi göra idag? Riksförbundet Sveriges museers styrelse har bjudit in samtliga medlemmar Dagens program RSM:s

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Nyhetsbrev. En Stärkt Röst. Ljusglimtar i vår tillvaro. Tillbaka och redo för år 2! Kom ihåg datumet! Projektet har fyllt ett år!

Nyhetsbrev. En Stärkt Röst. Ljusglimtar i vår tillvaro. Tillbaka och redo för år 2! Kom ihåg datumet! Projektet har fyllt ett år! S E P T E M B E R 2 0 1 2 Nyhetsbrev En Stärkt Röst Ljusglimtar i vår tillvaro Projektet har fyllt ett år! I augusti fyllde projektet ett år, vilket betyder att vi nu är igång på riktigt! Under detta första

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vesslans förskola Upprättad Januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Vad innebär konventionen för Sverige? När Sverige ansluter sig till landskapskonventionen åtar

Läs mer

SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN

SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN SVENSKA KYRKANS UNGAS MARKNADSFÖRINGSPLAN INLEDNING Svenska Kyrkans Ungas förbundsstyrelse har fått i uppdrag från Stora årsmötet att formulera en marknadsföringsplan för organisationen som tillgodoser

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

En arvsfond i takt med tiden En översyn av regelverket kring Allmänna Arvsfonden (SOU 2018:70) Dnr S2018/04805/FST

En arvsfond i takt med tiden En översyn av regelverket kring Allmänna Arvsfonden (SOU 2018:70) Dnr S2018/04805/FST _ Riksförbundet för döva, hörselskadade barn och barn med språkstörning Beskyddare: Hennes Majestät Drottningen Örebro 2019-03-14 YTTRANDE Dnr 2019-01 AG/JH Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33

Läs mer

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala

Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala Riktlinje för kommunalt tillsatta råd - Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumentnamn Riktlinje för kommunalt tillsatta råd Kommunala handikapprådet (KHR) Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige

Läs mer

DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP

DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP Drakamöllan en kraftkälla för skapande Dagens samhälle bjuder på ett överflöd av kommunikation, ett konstant brus och krav på tillgänglighet. Som kontrast

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Mål och riktning. för (2019)

Mål och riktning. för (2019) Vaxholm Mål och riktning för 2018-2020 (2019) MÅL OCH RIKTLINJER 2018 2020 Sveriges Pensionärsförbund, SPF Seniorerna, går in i en ny kongressperiod med följande fyra viktiga målområden: Fler och engagerade

Läs mer

Medlemsföreningarnas aktiviteter

Medlemsföreningarnas aktiviteter Medlemsföreningarnas aktiviteter SCUF:s medlemsföreningar ska enligt förbundets stadgar driva verksamhet som verkar i enlighet med förbundets ändamål. Detta innebär att en medlemsförening i SCUF arbetar

Läs mer

LSS-temadag Malmö LSS ska utvecklas, inte avvecklas!

LSS-temadag Malmö LSS ska utvecklas, inte avvecklas! LSS-temadag Malmö 2017-11-25 LSS ska utvecklas, inte avvecklas! Funktionsrätt är rätten att fungera i samhället på lika villkor. Det handlar om att alla människor fullt ut ska kunna ta del av sina mänskliga

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Projektbeskrivning Brottsutsatt och funktionsnedsättning

Projektbeskrivning Brottsutsatt och funktionsnedsättning Reviderad 2013-04-29 Projektbeskrivning Brottsutsatt och funktionsnedsättning Inledning Vem som helst kan drabbas av våld och övergrepp eller någon annan brottslig handling. Men vissa grupper är särskilt

Läs mer

Program för Öppen ungdomsverksamhet

Program för Öppen ungdomsverksamhet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för Öppen ungdomsverksamhet Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17

Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 SPRÅKFAK 2015/58 Likabehandlingsplan för studenter Läsåret 2016/17 Språkvetenskapliga fakulteten Fastställd av språkvetenskapliga fakultetsnämnden 2016-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 Lika villkor

Läs mer

För mångfald mot diskriminering

För mångfald mot diskriminering För mångfald mot diskriminering Röda Korsets byrå mot diskriminering Startade i maj 2006 Drivs av Röda Korset, region Norra Norrland Finansieras av Ungdomsstyrelsen (f.d. Integrationsverket) samt EU:s

Läs mer

Den moderna föreningen engagerar!

Den moderna föreningen engagerar! Den moderna föreningen engagerar! Ekonomi, antal medlemmar, var i landet finns de, storstad/landsbygd, åldersstrukturer osv. Hur ser er medelförening ut? Vilka variationer finns? Föreningsmiljön dit vi

Läs mer

Dövas Afrika Missions utvecklingsprojekt 2016-2017

Dövas Afrika Missions utvecklingsprojekt 2016-2017 Denna projektplan är uppdaterad 29/1 2015 och beslutad av styrelsen 14/2 2015 //BO Dövas Afrika Missions utvecklingsprojekt 2016-2017 Projektnamn: Mötesplats- Tanzania/Sverige Projektägare Dövas Afrikamission

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Handbok. Medlemsförening. Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Handbok. Medlemsförening. Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Handbok Medlemsförening Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Handbok - Medlemsförening i Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF Senast uppdaterad: 8 september 2016 Inledning Det här är en handbok som

Läs mer

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef och

Läs mer

Plan mot kränkande behandling samt arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering. Västra Kållereds förskolor 2019

Plan mot kränkande behandling samt arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering. Västra Kållereds förskolor 2019 Plan mot kränkande behandling samt arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering Västra Kållereds förskolor 2019 Grunduppgifter Ansvariga för planen: Förskolechefen Beskriv barns delaktighet: I början

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Förskolan Ängslyckan avd Gräshoppan 2014/15

LIKABEHANDLINGSPLAN Förskolan Ängslyckan avd Gräshoppan 2014/15 LIKABEHANDLINGSPLAN Förskolan Ängslyckan avd Gräshoppan 2014/15 Inledning Likabehandlingsplanen har upprättats utifrån diskrimineringslagen och skollagen. Denna plan är upprättad under hösten 2014 och

Läs mer

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1

Västra Skaraborg. Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial. sid 1 Västra Skaraborg Presentation: Eli Abadji Källa: DO Informationsmaterial sid 1 Det förebyggande arbetet mot diskriminering handlar om fackliga kärnfrågor som: Lön Arbetsmiljö Trygg anställning Den här

Läs mer

Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014

Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014 Projektplan Projekt Oberoende 2012 2014 Bakgrund: Projekt Oberoende är ett samverkansprojekt mellan Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF), Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och A Non Smoking Generation

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2018 Vi är sedan 2008 en riksorganisation för ungas psykiska och fysiska hälsa. Vi står upp för att varje barn och ung person har rätt till en god fysisk och psykisk hälsa. Vi ser

Läs mer

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Kalmar läns kommuner & Astrid Lindgrens Hembygd

Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Kalmar läns kommuner & Astrid Lindgrens Hembygd Lokal uppföljning av ungdomspolitiken i Kalmar läns kommuner & Astrid Lindgrens Hembygd En informationsfolder för kommuner, tjänstemän och politiker i genomförandet av LUPP 2009 LUPP en väg till kunskapsbaserad

Läs mer

Arbetsgivarens aktiva åtgärder

Arbetsgivarens aktiva åtgärder Arbetsgivarens aktiva åtgärder Du som är arbetsgivare har ett ansvar för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter på jobbet oavsett diskrimineringsgrund. I diskrimineringslagen

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:12 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Fördelning av landstingsbidrag 2011 till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Fördelning av bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län år 2014

Fördelning av bidrag för intressepolitisk verksamhet till organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning i Stockholms län år 2014 Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE -11-06 LS 1305-0725 Landstingsstyrelsen! LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3 *11-1 9 0003 8 * Fördelning av för intressepolitisk verksamhet till

Läs mer

Lokal överenskommelse i Helsingborg

Lokal överenskommelse i Helsingborg Stadsledningsförvaltningen Serviceavdelningen 2017-03-15 Lokal överenskommelse i Helsingborg En överenskommelse om förstärkt samverkan mellan föreningslivet och Helsingborgs stad Kontaktcenter Postadress

Läs mer

Förskolan Duvans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Duvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 (15) 2016-02-22 Förskolan Duvans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskolan Duvan Läsår: 2016 stockholm.se Sida 2 (15) Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Projekt Barn med invandrarbakgrund och funktionshinder

Projekt Barn med invandrarbakgrund och funktionshinder Projekt Barn med invandrarbakgrund och funktionshinder Projektansökan Handikapporganisationernas samarbetsorgan i Skåne (HSO Skåne) söker medel för rubricerade projekt, för att i samverkan med Rädda Barnen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Dellens förskola Upprättad Januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen

Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Funktionshindersrörelsens arbete med konventionen Det här dokumentet vänder sig till funktionshindersrörelsen i kommuner, landsting och regioner.

Läs mer

HUDDINGE KOMMUNS. handbok för JÄMLIKHETSANALYS

HUDDINGE KOMMUNS. handbok för JÄMLIKHETSANALYS HUDDINGE KOMMUNS handbok för JÄMLIKHETSANALYS 1 HUDDINGE NOVEMBER 2015 TRYCK LJUNGBERGS TRYCKERI FRAMTAGEN AV Huddinge kommun i samarbete med Medida, Christina Ahlzén under 2015. Ansvariga tjänstepersoner

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till KulturUngdom

Långsiktigt uppdrag till KulturUngdom 1 (11) Långsiktigt uppdrag till KulturUngdom 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 3 december 2014, dnr. KUN 176-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post: Kultursekretariatet

Läs mer

Handlingsplan mångfaldsarbete SCUF, 2016

Handlingsplan mångfaldsarbete SCUF, 2016 Handlingsplan mångfaldsarbete SCUF, 2016 Inledning För att alla ska känna sig välkomna ska Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF, arbeta aktivt med mångfaldsfrågor. Detta innebär att: - Det i styrelsen

Läs mer

Agenda MixadMaxadMångfald! för idéer innovationer kultur egenorganisering. ---När möten betyder något!---

Agenda MixadMaxadMångfald! för idéer innovationer kultur egenorganisering. ---När möten betyder något!--- Agenda 2016-2018 för idéer innovationer kultur egenorganisering. ---När möten betyder något!--- Ett tryggt och engagerande lokalsamhälle behövs mer än någonsin! för idéer innovationer kultur egenorganisering.

Läs mer

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb!

Medarbetarenkät 2011. <<Organisation>> <<Verksamhet>> <<Område>> <<Resultatenhet>> <<Undergrupp>> Dags att tycka till om ditt jobb! Medarbetarenkät 2011 Dags att tycka till om ditt jobb! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan

Läs mer

REGIONERS OCH LANDSTINGS STÖD TILL UNGAS ORGANISERING 2012

REGIONERS OCH LANDSTINGS STÖD TILL UNGAS ORGANISERING 2012 REGIONERS OCH LANDSTINGS STÖD TILL UNGAS ORGANISERING 2012 INNEHÅLL INLEDNING 3 STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING 4 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 6 LANDSTINGET SÖRMLAND 8 ÖSTSAM (REGIONFÖRBUND FÖR ÖSTERGÖTLAND) 10

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege

Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Kommunikationsplan för Vård- och omsorgscollege Bakgrund Vård- och omsorgscollege är ett samarbete mellan arbetsliv och utbildning inom vård och omsorg. Samarbetet ska leda till höjd kvalitet och status

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Fastställt på förbundsmötet oktober 2013

Fastställt på förbundsmötet oktober 2013 Målprogram Fastställt på förbundsmötet oktober 2013 Målsättning och Huvudmål Förbundet Unga Rörelsehindrade har som huvudmålsättning att ungdomar med nedsatt rörelseförmåga ska vara en del av samhället.

Läs mer

Behållning och rekrytering av ledare. Köping 2010

Behållning och rekrytering av ledare. Köping 2010 Behållning och rekrytering av ledare Köping 2010 Är ungas oberäkneliga livssituation ett argument för att inte välja in dom i styrelser? Det är ungas eget ansvar att ta initiativ till att vara med och

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016

Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2015/2016 Härjedalens gymnasieskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Innehåll Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen:... 4 Ansvarig för planen:... 4 Vår vision...

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxå 15 augusti 2016 1 Förskolan Solens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef Greta Särefors Sara Wallin,

Läs mer

ENHETLIG MEDLEMSAVGIFT SAMT

ENHETLIG MEDLEMSAVGIFT SAMT Förslag till ENHETLIG MEDLEMSAVGIFT SAMT MEDLEMSAVGIFT 2019 Sedan många år tillbaka har Riksförbundet FUB central avisering av medlemsavgiften med möjlighet till lokala föreningsavgifter utöver förbundsavgiften.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Förskolan Lockropets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Lockropets plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 14/15 Förskolan Lockropets plan mot diskriminering och kränkande behandling På Lockropet känner vi respekt gentemot varandra och har förståelse för människors olikheter Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer