Medlemsföreningarnas aktiviteter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsföreningarnas aktiviteter"

Transkript

1 Medlemsföreningarnas aktiviteter SCUF:s medlemsföreningar ska enligt förbundets stadgar driva verksamhet som verkar i enlighet med förbundets ändamål. Detta innebär att en medlemsförening i SCUF arbetar för att barn och unga med celiaki ska kunna leva ett liv utan hinder, att medlemsföreningen ska sprida kunskap om celiaki och skapa mötesplatser för erfarenhetsutbyte mellan förbundets medlemmar. SCUF:s arbete består av två stora verksamhetsområden; påverkansarbete och social verksamhet. Som medlemsförening finns det möjlighet att skapa aktiviteter som är kopplade till båda dessa verksamhetsområden. Vanligt är dock att en medlemsförening väljer att som aktivitet skapa mötesplatser för sina medlemmar, men som inte alltför sällan kombineras med arbete förenat med påverkansarbete. Social verksamhet SCUF:s sociala verksamhet innebär att SCUF skapar mötesplatser för medlemmar. Dessa mötesplatser skapas för att ge medlemmar möjlighet att utbyta erfarenheter med andra i liknande situation, stärkas som individer, få känslan av gemenskap och ha roligt tillsammans. När SCUF skapar mötesplatser är alla medlemmar välkomna och hänsyn tas till allas behov, synnerhet behov kopplade till mat. På SCUF:s mötesplatser ska medlemmar känna sig säkra på att de blir bjudna på mat de tål och ingen ska behöva uppleva utanförskap. En mötesplats kan se ut på flera olika sätt. SCUF:s sommarläger är förbundets största mötesplats och är en nationell aktivitet som anordnas av SCUF:s kansli. Övriga mötesplatser anordnas till största del av SCUF:s medlemsföreningar. Dessa kan exempelvis innebära att medlemsföreningens styrelse bjuder sina medlemmar på fika, eller att de tillsammans besöker en restaurang för lunch/middag. Det kan också vara en informationsträff med fokus på ett speciellt område eller med en gästföreläsare som bjuds in. En mötesplats kan också vara en utflykt eller upplevelse, där medlemsföreningens styrelse gör något tillsammans med medlemmarna, som exempelvis bakar, besöker en nöjespark, går på bio, utför en sport och så vidare.

2 Det är viktigt att komma ihåg att en mötesplats anordnas för att ge medlemmar möjlighet att träffa er och varandra. Det är ett möte mellan människor och behöver sällan vara ett särskilt stort eller svårt projekt. Påverkansarbete SCUF kan med sina många medlemmar påverka samhället i frågor kring celiaki. Genom att vara medlem i SCUF är du med och bidrar till att stärka förbundets röst för att skapa ett bättre glutenfritt samhälle. Som medlem är du med andra ord en viktig del i SCUF:s påverkansarbete, oberoende om du väljer att vara passiv eller aktiv i din roll. Vill du bidra ytterligare till att påverka erbjuder SCUF flera alternativ på aktiviteter. Du kan delta i SCUF:s årliga medlemsundersökning, som är Sveriges största undersökning med fokus på celiaki och är därför intressant för många producenter på den glutenfria marknaden. Som styrelse för en av SCUF:s medlemsföreningar finns möjlighet att påminna medlemmar att delta i undersökningen och driva detta likt en medlemsaktivitet. Som medlemsförening finns också möjlighet att gå ut med information i ämnet celiaki. En medlemsförenings styrelse kan besöka eller skicka information till skolor, caféer, restauranger etc. för att öka kunskapen i ämnet, vilket bidrar till SCUF:s påverkansarbete. Detta är även möjligt att göra med medlemmar som åhörare. Det blir då en medlemsaktivitet som både innehåller påverkansarbete samt blir en mötesplats för medlemmar att träffa varandra. SCUF-märkningen där medlemmar besöker caféer och/eller restauranger fungerar också bra som medlemsaktivitet. Via SCUF-märkningen uppmärksammas dem som erbjuder bra och säkra glutenfria alternativ genom att ni delar ut diplom och klistermärke som de kan visa andra gäster. Via SCUF:s mat-karta på hemsidan kan detta även göras digitalt och caféer och/eller restauranger i hela Sverige kan uppmärksammas för sin kompetens kring celiaki och glutenfri mat. Det gör att bra tips delas bland medlemmarna och att positiva exempel kan inspirera andra.

3 Anordna en medlemsaktivitet Vilken typ av aktivitet ni väljer att skapa är upp till varje medlemsförening. Oavsett aktivitet så är det mycket viktigt att medlemsföreningen lägger tid på planering. Styrelsemedlemmarna bör tillsammans gå igenom punkterna nedan samt dela upp ansvarsområden mellan sig. Vilka ramar ska följas? Innan ni börjar er planering för att anordna en aktivitet i medlemsföreningen bör ni läsa era medlemsföreningsstadgar för att se vilka riktlinjer ni ska följa i ert arbete inom medlemsföreningen. Läs även igenom aktuella delar i förbundsstadgarna. Det är mycket viktigt att ni vet vilka riktlinjer SCUF har när det kommer till medlemsföreningar och deras verksamhet. Vilket är ert syfte med aktiviteten? Har ni några mål? Fundera kring frågan; I vilket syfte väljer ni att anordna en aktivitet? Diskutera kring bakgrunden till idén och varför ni vill förverkliga den. Fundera även kring mer konkreta mål. Vad vill ni att denna aktivitet ska resultera i, finns det några mål ni vill uppfylla under aktivitetens gång och finns det några mål ni vill ha uppfyllt efter aktivitetens slut? Var noga med att diskutera aktivitetens syfte i relation till nästa punkt - målgrupp. Vem är aktivitetens målgrupp? En av de viktigaste frågorna att fundera och diskutera kring är vilken målgrupp ni väljer att rikta engagemang - vem ska er aktivitet nå ut till? Koppla även tankar kring målgrupp med aktivitetens syfte och mål - För att uppnå syfte och mål, vem bör då vara målgruppen? Eller tvärtom; om ni vill nå en viss målgrupp, hur bör då syfte och mål utformas? Definiera målgruppen så noga ni kan. Är er aktivitet att skapa en mötesplats där medlemmar får möjlighet att träffas, så är era medlemmar målgruppen, men för en lyckad aktivitet behövs det en tydligare definition än så. Exempelvis; är aktiviteten för alla medlemmar mellan 0-29 år eller passar aktiviteten för en viss åldersgrupp, riktar ni er till personer med ett visst intresse, eller eventuellt endast för personer som definierar sig att tillhöra ett visst kön?

4 Oavsett om aktiviteten är en mötesplats för medlemmar eller ett arbete inom påverkan, så är det viktigt att de som anordnar aktiviteten är väl medvetna om vem aktiviteten vill nå ut till. För vem är aktiviteten tillgänglig? SCUF arbetar efter en mångfaldspolicy och driver en verksamhet som ska vara tillgänglig för alla medlemmar. Som styrelsemedlem i en medlemsförening är det därför mycket viktigt att känna till mångfaldspolicyn väl samt ha för vana att sätta sig in i frågor kring tillgänglighet. Viktigt att tänka på när en aktivitet anordnas är vilka som inkluderas och vilka som exkluderas. Fundera exempelvis kring punkterna nedan med ett mångfaldsperspektiv och fokus på tillgänglighet. Läs även SCUF:s mångfaldspolicy. Plats: Platsen för er aktivitet kan få en medlem ska känna sig inbjuden medan en annan känner att aktiviteten inte är riktad till hen. Tänk också på att en plats kan vara både fysisk och digital. Fysisk tillgänglighet: Diskutera hur den fysiska tillgängligheten ser ut på er aktivitet. Se till att ni kan erbjuda extra hjälpmedel om behov skulle finnas. Exempelvis ramp, hörselslinga, ledsagare etc. Oberoende funktionsnedsättning ska SCUF:s aktiviteter vara ett alternativ för förbundets medlemmar. Datum: Vilket datum en aktivitet anordnas har stor betydelse i ett mångfaldsperspektiv. Högtider firas under olika tider på året beroende på kultur, tradition och/eller religion, vilket SCUF är medvetna om och anpassar sin verksamhet efter. Kostnad/Pris: Vad en aktivitet kostar är en starkt bidragande faktor till att en medlem ska välja att delta på en aktivitet eller inte. Målsättningen är att alla ska ha råd att delta på SCUF:s aktiviteter och deltagaravgiften bör därför diskuteras noga. En strävan bör vara att pengar kommer in från annat håll och att deltagarna inte ska behöva betala, eller endast betalar en liten summa för att delta på en SCUFaktivitet.

5 Anordnare av en aktivitet måste även ta hänsyn till aktivitetens målgrupp. Är deltagarna yngre barn behöver vuxna ha möjlighet att vara med utan att priset stiger för mycket. Blir det väldigt dyrt för en vuxen att delta kan det innebära att inte heller medlemmen deltar. Läs SCUF:s mångfaldspolicy som finns som eget dokument på scuf.se/foreningsmallar. Hur ser inbjudan ut? Inbjudan är viktig del i anordnandet av en aktivitet. Fundera på hur er inbjudan ska se ut för att nå rätt målgrupp och ge en rättvis bild av er aktivitet. Se till att den är inbjudande och lockar till deltagande. Fundera även på vilken kommunikationskanal som är mest passande. Var alltid mycket noga att informera om tid, plats, typ av aktivitet, kontakt och hur anmälan görs. Ge medlemmarna möjlighet att upplysa om eventuella behov i sin anmälan. Exempelvis matpreferenser och/eller annan funktionsnedsättning. Gör det enkelt för medlemmar som aldrig varit på en aktivitet förut. Var tydlig och inbjudande så att de vågar ta steget. Ta som vana att alltid skicka en bekräftelse till de som anmäler sig. Oberoende om de får en deltagarplats eller inte. I samband med att en inbjudan skickas ut, bör även ett evenemang på Facebook läggas upp och aktiviteten ska skrivas in i kalendern på SCUF:s hemsida (Se lathunden för hemsidan för att se hur du gör) Hur agerar ni på plats? Ni är representanter av SCUF och värdar för er aktivitet. Ni förväntas därför ta hand om era deltagare, se till att de har en positiv upplevelse och får ett bra intryck av er medlemsförening och SCUF som förbund. Ni behöver med andra ord både sköta er aktivitet på ett professionellt sätt samt kunna svara på frågor och locka till engagemang inom SCUF. Ni är ansvariga för att alla deltagare känner sig inkluderade och trygga under aktiviteten.

6 Alla medlemsaktiviteter är möjliga rekryteringstillfällen och det är under dessa tillfällen ni har som störst möjlighet att locka till engagemang i medlemsföreningen. Ha för vana att ta med informationsblad om SCUF och/eller er medlemsförening. Att vara tillmötesgående och lösningsfokuserad är a och o vid kontakt med medlemmar. Hur sker utvärdering och återkoppling? Efter avslutad aktivitet är det viktigt att fånga upp synpunkter och omdömen från deltagare. Det är nödvändigt för att kunna fylla medlemmarnas behov och utveckla verksamheten i medlemsföreningen. Ha därför för vana att dela ut utvärderingar (se Utvärderingsguiden ) vid avslutad aktivitet. Planera även hur er återkoppling till deltagare ska se ut. Det kan vara en god idé att kontakta medlemmar som eventuellt visat ett extra intresse för medlemsföreningen och dem som ni kan se engagerade i er förening. Uppskattningen av återkoppling till deltagarna är ofta mycket stor i jämförelse med den ansträngning som krävs. Leder dessutom återkopplingen till att en medlem väljer att engagera sig i medlemsföreningens styrelse vid nästa verksamhetsår är det ett extra plus!

Handbok. Medlemsförening. Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Handbok. Medlemsförening. Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Handbok Medlemsförening Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Handbok - Medlemsförening i Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF Senast uppdaterad: 8 september 2016 Inledning Det här är en handbok som

Läs mer

Handlingsplan mångfaldsarbete SCUF, 2016

Handlingsplan mångfaldsarbete SCUF, 2016 Handlingsplan mångfaldsarbete SCUF, 2016 Inledning För att alla ska känna sig välkomna ska Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF, arbeta aktivt med mångfaldsfrågor. Detta innebär att: - Det i styrelsen

Läs mer

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Uppdaterad 2015 11 04 Sammanfattning Guiden innehåller kortfattade tips och riktlinjer för SCUF-kommunikation som du har användning av i text eller muntlig kommunikation

Läs mer

Medlemsföreningens styrelse

Medlemsföreningens styrelse Medlemsföreningens styrelse På ett medlemsföreningsårsmöte (läs dokumentet Medlemsföreningsårsmöte ) beslutar medlemmarna vilka som ska sitta i medlemsföreningens styrelse under ett år framåt. Det måste

Läs mer

Medlemsföreningsårsmöte

Medlemsföreningsårsmöte Medlemsföreningsårsmöte Medlemsföreningsårsmötet är medlemsföreningens högsta beslutande organ, på samma vis som förbundsårsmötet är Svenska Celiakiungdomsförbundets (SCUF). De beslut som tas på medlemsföreningsårsmötet

Läs mer

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF)

Kommunikationsguide Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF) Uppdaterad 2016 06 01 Innehåll Guiden innehåller kortfattade tips och riktlinjer för SCUF-kommunikation som du har användning av i text eller muntlig kommunikation

Läs mer

Celiakiungdomsförbundet, SCUF

Celiakiungdomsförbundet, SCUF Utvärderingsmetoder Svenska Celiakiungdomsförbundet, SCUF I detta dokument ges exempel på de resonemang som bör ställas innan en utvärdering tas fram för någon av SCUF:s aktiviteter. Dokumentet är tänkt

Läs mer

Protokoll förbundsstyrelsemöte 2-4 februari 2018

Protokoll förbundsstyrelsemöte 2-4 februari 2018 Protokoll förbundsstyrelsemöte 2-4 februari 2018 Närvarande: Sofia Larsson (SL), Christine Åström (CÅ), Maja Rinnert (MR), Martina Karlsson (MK), Maria Hellquist (MH), Sara Eriksson (SE), Jonna Gabrielsson

Läs mer

Lathund och inspiration. Så utformar du din föreningssida på celiaki.se

Lathund och inspiration. Så utformar du din föreningssida på celiaki.se Lathund och inspiration Så utformar du din föreningssida på celiaki.se Presentation - föreningens huvudsida Bilder Gör sidan levande och välkomnande. Ger ett ansikte på människorna i föreningen. Bli medlem

Läs mer

Verksamhetsberättelse verksamhetsåret 2016/2017

Verksamhetsberättelse verksamhetsåret 2016/2017 Verksamhetsberättelse verksamhetsåret 2016/2017 Detta är förbundsstyrelsens verksamhetsberättelse för 2016/2017. Här redogör styrelsen för den verksamhet som skett under året kopplade till de strategimål

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2016-12-07 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans

Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Ungas sätt att göra skillnad Utvärdering inspirationsträff #2 Fokus: Göra skillnad tillsammans Den 18-19 maj 2013 anordnade Nytänk den andra av de 4 inspirationsträffar som projektet kommer att hålla under

Läs mer

Protokoll förbundsstyrelsemöte 2-4 mars 2018

Protokoll förbundsstyrelsemöte 2-4 mars 2018 Protokoll förbundsstyrelsemöte 2-4 mars 2018 Närvarande: Närvarande under skype mötet är Sofia Larsson (SL), Christine Åström (CÅ), Sara Eriksson (SE), Maria Hellquist (MH), Maja Rinnert (MR), Jonna Gabrielsson

Läs mer

Medlemsundersökning resultatet

Medlemsundersökning resultatet Medlemsundersökning resultatet Detta är en sammanställning där delar av frågor och svar plockats ut för att ge en så allsidig bild av enkäten och dess resultat som möjligt. Är någon intresserad av en helt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets regionkassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets regionkassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets regionkassörer Senast uppdaterad: 2015-01- 21 Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm Tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se

Läs mer

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag

ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på. din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag ATT SYNAS PÅ ARBETSPLATSEN Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag foto: Thinkstock Om att synas Hur gör du för att ta kontakt med nyanställda

Läs mer

HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING

HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING HANDLEDNING REKRYTERING FÖRBERDELESER GENOMFÖRANDE - UTVÄRDERING Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna

Läs mer

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli Verksamhetsplan & Budget 2019 ORGANISATION Medlemmar Att öka antalet medlemmar. Att öka medlemmarnas delaktighet och engagemang i Fempowerments. Att öka antal medlemmar som kommer till årsmötet samt deltar

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2015 10 13 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Arbetsplan. Förslag planering:

Arbetsplan. Förslag planering: Arbetsplan Vi använder följande referenslitteratur: Civilförsvarsförbundets egna skrifter samt, om cirkeldeltagarna vill, även boken Styrelsearbete i ideella föreningar författad av David Gustafsson. Sammankomst

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas.

Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats. - guide för dig med fackligt uppdrag. Att synas. Tips och råd hur du synliggör Försvarsförbundet på din arbetsplats - guide för dig med fackligt uppdrag Att synas på arbetsplatsen Välkomstpaketet till nyanställda: foto: Sören Andersson Broschyr om förbundet

Läs mer

Röda Korsets Ungdomsförbund Karlstad Verksamhetsplan med budget 2017

Röda Korsets Ungdomsförbund Karlstad Verksamhetsplan med budget 2017 Röda Korsets Ungdomsförbund Karlstad Verksamhetsplan med budget 2017 ställer upp Vår vision ett humant samhälle s vision är ett samhälle som tar tillvara på barn och unga som en resurs och där människovärdet

Läs mer

Antagen: Idéprogram Svenska Diabetesförbundet

Antagen: Idéprogram Svenska Diabetesförbundet Antagen: 2015-05-24 Idéprogram 2015-2018 Svenska Diabetesförbundet Datum: 2015-05- 26 Vi gör det lättare att leva med diabetes! Svenska Diabetesförbundet är ett unikt förbund Vi vet hur det är att leva

Läs mer

Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet Arbetsmarknadsenheten EventPortfölj

Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet Arbetsmarknadsenheten EventPortfölj Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet Välkommen till Teknologkårens arbetsmarknadsenhet. Vi jobbar med mötet mellan studenter och företag genom dels vår arbetsmarknadsvecka, LARV, och dels olika

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Röda Korsets Ungdomsförbund rkuf.se

Verksamhetsplan med budget Röda Korsets Ungdomsförbund Stockholm Syd. Röda Korsets Ungdomsförbund rkuf.se Verksamhetsplan med budget 2018 Stockholm Syd ställer upp Vår vision ett humant samhälle s vision är ett samhälle som tar tillvara på barn och unga som en resurs och där människovärdet sätts i främsta

Läs mer

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning

IOGT-NTO:s Mål och verksamhetsinriktning :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Ideologisk ram :s arbete utgår alltid från -rörelsens grundsatser. Grundsatserna slår fast att -rörelsen är en del av en världsomspännande folk- och bildningsrörelse

Läs mer

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Musik Förskolan Fridhemsgatan 11. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Musik Förskolan Fridhemsgatan 11 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Vår vision: Vår målsättning är att med barnen i fokus erbjuda en trygg, lustfylld och lärorik verksamhet. För

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

VARFÖR VIT JUL? Diskutera

VARFÖR VIT JUL? Diskutera ARRANGERA VIT JUL VARFÖR VIT JUL? När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet då finns vi där och gör julen till

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Verksamhetsplan 2016 Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Den här verksamhetsplanen gäller för perioden 2016-03- 01 till 2017-02- 28. Fältbiologerna har egentligen brutet verksamhetsår som går från 1 september

Läs mer

Idéprogram Svenska Diabetesförbundet. Antagen:

Idéprogram Svenska Diabetesförbundet. Antagen: Idéprogram 2018-2021 Svenska Diabetesförbundet Antagen: 2018-05-19 Vi gör det lättare att leva med diabetes! Svenska Diabetesförbundet är ett unikt förbund Vi vet hur det är att leva med diabetes. Våra

Läs mer

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Sida 1 (5) 2016-05-09 Handläggare Susanne Lundström 08-508 033 60 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET 2018

VERKSAMHETSPLAN FÖR SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET 2018 VERKSAMHETSPLAN FÖR SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET 2018 VISION Alla med celiaki, laktosintolerans, komjölksproteinallergi och sojaproteinallergi ska kunna leva sina liv utan att födoämnesöverkänsligheten inskränker

Läs mer

Ett levande lokalt föreningsliv

Ett levande lokalt föreningsliv Ett levande lokalt föreningsliv Tips för ett bättre samarbete mellan kommuner och ungdomsföreningar Ett material baserat på lärdomarna i projektet Hej Regionen! Om Hej Regionen! Hej Regionen! är ett projekt

Läs mer

Protokoll förbundsstyrelsemöte oktober 2017

Protokoll förbundsstyrelsemöte oktober 2017 Protokoll förbundsstyrelsemöte 13-15 oktober 2017 Närvarande: Sofia Larsson (), Christine Åström (CÅ), Maria Hellquist (MH), Martina Karlsson (MK), Sara Eriksson (SE), Maja Rinnert (MR) och Fanny Nordström

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete.

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete. Bildningssystem Antaget vid UNF:s kongress i Göteborg 2009 Reviderat vid UNF:s kongress i Åre 2011 Reviderat vid UNF:s kongress i Borås 2013 Reviderat vid UNF:s kongress i Lund 2015 Inledning UNF är en

Läs mer

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också.

Mer demokrati! - 2 - För demokrati är inte bara viktigt, det gör allt så mycket roligare också. Mer demokrati! I Scouterna tycker vi att det är viktigt med demokrati. Alla har rätt att säga vad de tycker. Och allt som vi gör har vi bestämt tillsammans. Vi väljer alltid det förslag som får flest röster.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala)

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) MENINGSFULLHET-SÄKERHET-KUNSKAP-HOPP-ANSVAR-MOD-RESPEKT-OMTANKE Innehållsförteckning Din trygghet sid. 3 Frivilliga resursgrupper sid. 3 Medlemsvård,

Läs mer

Verksamhetsplan Tamam Lund

Verksamhetsplan Tamam Lund Verksamhetsplan 2019 Tamam Lund Övergripande mål I den här verksamhetsplanen presenteras målen för Tamam Lunds verksamhet under 2019. Planen är uppdelad under nio rubriker vilka i stort svarar mot föreningens

Läs mer

Tillsammans genom kultur. Inspiration för dig som vill arbeta med barn, unga och inkludering

Tillsammans genom kultur. Inspiration för dig som vill arbeta med barn, unga och inkludering Tillsammans genom kultur Inspiration för dig som vill arbeta med barn, unga och inkludering Att göra eller inte göra... Att fånga upp och bjuda in människor från andra länder till Sverige genom kulturverksamhet

Läs mer

UNF:s arbetsplan 2014 2015

UNF:s arbetsplan 2014 2015 UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är erkänt bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger För att

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag nr

Förbundsstyrelsens förslag nr Ärende Förbundsstyrelsens förslag nr :s Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 Förslag på Mål och verksamhetsinriktning 2018 2019 avser mellanperioden i strategi 2016 2021. Förslaget innehåller färre

Läs mer

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015

Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Vi väntar på dig. Utbildningar och träffar 2015 Utbildningar och träffar 2015 JANUARI 13 14 Rädda Barnen bevakar FN:s barnrättskommittés utfrågning av den svenska regeringen i Genève Regeringen ansvarar

Läs mer

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM version 1.0 2018-05-06 INNEHÅLL INLEDNING 3 VÄRDEGRUND 4 MÅL 5 BUDSKAP 6 KOMMUNIKATIONSKANALER 7 HUR 8 UTVÄRDERING OCH AVSLUT 9 INLEDNING Örebro Fältrittklubb

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2015-03-01 till 2015-12-31

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2015-03-01 till 2015-12-31 Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2015-03-01 till 2015-12-31 Beslut: Rektor 2015-02-23 Revidering: - Dnr: DUC 2015/347/10 Gäller fr o m: 2015-03-01 Ersätter: Handlingsplan

Läs mer

SFF Kommunikationsplan 2012-2013

SFF Kommunikationsplan 2012-2013 SFF Kommunikationsplan 2012-2013 Mål med kommunikationen 2012-13 All kommunikation ska stärka Svenska Fallskärmsförbundets vision och strategi 2012-2016. All kommunikation ska ske på mottagarens villkor.

Läs mer

INTRODUKTION HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP?

INTRODUKTION HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP? INTRODUKTION Deltagare: Tid: Ni behöver: HÄLSOENKÄT HUR GÅR DET FÖR VÅR OMSTÄLLNINGSGRUPP? Helst alla i gruppen 1 till 3 timmar Det här aktivitetsbladet, en plats att träffas på Varför ska vi göra det

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019 HOLMSUND BRUKSHUNDKLUBB

VERKSAMHETSPLAN 2019 HOLMSUND BRUKSHUNDKLUBB VERKSAMHETSPLAN HOLMSUND BRUKSHUNDKLUBB VISION OCH MÅLBESKRIVNING VISION Holmsund Brukshundklubb är en klubb där alla medlemmar är välkomna att trivas och utvecklas oavsett mål med hundägandet. Allt arbete

Läs mer

Att tänka på inför ett besök av en journalist eller bloggare. Tourism in Skåne 2018

Att tänka på inför ett besök av en journalist eller bloggare. Tourism in Skåne 2018 Att tänka på inför ett besök av en journalist eller bloggare 2018 Du gör Skåne fantastiskt Vi vet att andras ord om Skåne väger tyngst. Vi som arbetar med att marknadsföra Skåne som resmål väljer därför

Läs mer

Larsbergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Larsbergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Larsbergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se Inledning

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14

Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14 Handlingar inför årsmöte Lördagen den 6 februari 2016 kl 12:00 Årsmöte kl 12-13 Mat kl 13-14 Förslag till dagordning för årsmötet Celiakiföreningen i Uppsala län Lördagen den 6 februari 2016 på Kungsgatan

Läs mer

Mitt barn som simmar i LASS. Föräldraengagemang. Viktig information för familjer med barn som är

Mitt barn som simmar i LASS. Föräldraengagemang. Viktig information för familjer med barn som är Föräldraengagemang Viktig information för familjer med barn som är tävlingssimmare i LASS Vad innebär det för mitt barn? Vad innebär det för mig som förälder? Vad behöver jag som förälder bidra med i LASS?

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Hur många är ni i gruppen? Vi brukar vara mellan 5 till 9 deltagare per gång. Hur ofta träffas ni? Vi har träffats 3 till 4 gånger per termin.

Hur många är ni i gruppen? Vi brukar vara mellan 5 till 9 deltagare per gång. Hur ofta träffas ni? Vi har träffats 3 till 4 gånger per termin. Inspirationshäfte -Föräldrastödsgrupper Vad är en föräldrastödsgrupp En föräldrastödsgrupp är en grupp där föräldrar till barn med allergisjukdom kan träffas för att utbyta erfarenheter, lära av varandra

Läs mer

Ett rikare liv på äldre dar. Vår plan för att öka välbefinnandet och antalet aktiviteter för äldre i Värmdö kommun.

Ett rikare liv på äldre dar. Vår plan för att öka välbefinnandet och antalet aktiviteter för äldre i Värmdö kommun. Ett rikare liv på äldre dar. Vår plan för att öka välbefinnandet och antalet aktiviteter för äldre i Värmdö kommun. Fler äldre som är pigga och vitala Ofta handlar äldrepolitiken om ökat vårdbehov och

Läs mer

Sommarlov 13 juni-19 augusti

Sommarlov 13 juni-19 augusti Sommarlov 13 juni-19 augusti 2013 Se programmet och läs om allt som sker under året på: motala.se/ung Västers BTK Arrangerar dagläger under 6 veckor på sommarlovet. (V 25-30) måndag-fredag Plats: Motala

Läs mer

Ekonomiskt Stöd kr per förening/år.

Ekonomiskt Stöd kr per förening/år. Det finns sju olika paket att söka under 2019 DSF har förenklat och försökt hjälpa föreningarna genom att skapa i färdiga idéer som föreningarna ska söka sina projekt igenom. Det finns även möjlighet att

Läs mer

Allas rätt till rörelse

Allas rätt till rörelse Allas rätt till rörelse Handlingsplan för distrikt/förening Distrikt/förening i: Reumatikerförbundets valfråga 2018 handlar om allas rätt till rörelse. Reumatikerförbundet föreslår Inrätta en tjänst som

Läs mer

Innehåll. Inledning 3. Träff 1 Vi-anda och identitet 4. Träff 2 Rekrytera och Behålla samt Påverkan och inflytande 7

Innehåll. Inledning 3. Träff 1 Vi-anda och identitet 4. Träff 2 Rekrytera och Behålla samt Påverkan och inflytande 7 Studieplan Innehåll Inledning 3 Träff 1 Vi-anda och identitet 4 Träff 2 Rekrytera och Behålla samt Påverkan och inflytande 7 Träff 3 Synas och höras samt Ordning och reda 9 Tips och förslag på material

Läs mer

SRS:s Interna kommunikationsplan;

SRS:s Interna kommunikationsplan; SRS:s Interna kommunikationsplan; 2014-2016 Innehåll Introduktion och bakgrund... 2 Syfte och mål... 2 Kommunikativa behov och ageranden... 3 Information om styrelsen beslut... 3 Information om styrelsens

Läs mer

LÖSNINGSFOKUSERAT ARBETSSÄTT

LÖSNINGSFOKUSERAT ARBETSSÄTT LÖSNINGSFOKUSERAT ARBETSSÄTT INBJUDAN TILL GRUNDUTBILDNING I LÖSNINGSFOKUSERAT ARBETSSÄTT FÖR PROFESSIONELLA INOM REHABILITERINGSOMRÅDET (GULF 8 med start 11 SEPTEMBER 2019) Då var det dags igen! Varmt

Läs mer

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet

Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Utbildningar inom vård, skola, omsorg Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat är det bästa som finns! Mat är ett stort och roligt ämne! Kanske behöver ni veta vad som gäller

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

Barn och unga för en hållbar utveckling

Barn och unga för en hållbar utveckling Barn och unga för en hållbar utveckling BARN OCH UNGA FÖR EN HÅLLBAR UTVECKLING Välkommen till Grön Flagg! Håll Sverige Rent har utvecklat ett nytt digitalt verktyg för att göra ert arbete enklare och

Läs mer

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA!

Fikamästarens handbok. Fikamästarens handbok. Fairtrade Challenge 2013. Fairtrade Challenge 27 oktober 2010 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! Fairtrade Challenge 2013 DELTA I ÅRETS STORA FAIRTRADE-FIKA! TORSDAGEN DEN 17:E OKTOBER Anmäl din kapaus på www.fairtrade.se Den 17:e oktober kan du återigen vara med i årets stora fikapaus! Målet är en

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

Futebol dá força Åland

Futebol dá força Åland Futebol dá força Åland Varför? Med växande psykisk ohälsa bland unga tjejer, ätstörningar, sexuella övergrepp och våld, höga krav på prestation, integrationsproblematik, en icke jämställd fördelning av

Läs mer

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 1. Organisation RFSU Stockholms verksamhet har vuxit och utvecklats snabbt de senaste åren. Av den anledningen har fokus under det verksamhetsår som

Läs mer

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018

Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry. Styrelsen. Verksamhetsplan 2018 1 Korsholms pensionärsförening rf Mustasaaren eläkeläisyhdistys ry Styrelsen Verksamhetsplan för år 2018 2 Allmänt. Föreningens syfte enligt stadgarna: Föreningens syfte är att arbeta för sina medlemmars

Läs mer

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor.

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor. Socialdemokraternas manifest för kyrkovalet 20 september 2009 i Svenska kyrkan i Eskilstuna Vi socialdemokrater tror att människor är sökare av olika slag. Sökandet måste få en möjlighet att komma till

Läs mer

Verksamhets- program 2017

Verksamhets- program 2017 Verksamhetsprogram 2017 Sveriges Arkitekter Studenternas Verksamhetsprogram 2017-2019 Vad är Sveriges Arkitekter Studenterna och varför finns vi? Sveriges Arkitekter Studenterna är studenternas kontaktnät

Läs mer

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5

Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Barn och ungdomspolicy Fjugesta IF:s policy för ungdomsfotboll V 5 Målsättning och riktlinjer för Fjugesta IF:s ungdomsfotboll Vi strävar efter Att skapa god kamratskap skall ske genom gemensamma aktiviteter

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Holmsund brukshundklubb

Verksamhetsplan 2017 Holmsund brukshundklubb Verksamhetsplan 2017 Holmsund brukshundklubb VISION OCH MÅLBESKRIVNING VISION Holmsund Brukshundklubb är en klubb där alla medlemmar är välkomna att trivas och utvecklas oavsett mål med hundägandet. Allt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Verksamhetsplan & Budget 2018 Syftet med Verksamhetsplanen är att skapa en ram för året Föreningens ändamål 2 i föreningens stadgar Föreningens ändamål är att verka för ett projektivare

Läs mer

Projekt beskrivning ungdomsgruppen Eko-festival

Projekt beskrivning ungdomsgruppen Eko-festival Projekt beskrivning ungdomsgruppen Eko-festival Ett samarbete mellan: Intresseföreningen för TidsNätverket i Bergsjön Bergsjögården UNF 415 Smartevent Skol IF Sandeklevsskolan Projekt beskrivning ungdomsgruppen

Läs mer

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset

Paneldebatt med riksdagsledamöter om LSS! Läns-FUB inbjuder till debatten den 8 maj 18:00-20:30 i ABF-huset Hej alla medlemmar, Trots en tidig vår med mycket sol som vill locka ut oss i naturen har föreningen också viktiga aktiviteter på gång som vi hoppas ni vill delta i även om det vackra vädret fortsätter

Läs mer

InItIatIvet för. miljö ansvar

InItIatIvet för. miljö ansvar InItIatIvet för miljö ansvar Initiativet för miljöansvar Initiativet för Miljöansvar är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt att kunna fungera

Läs mer

Intern impelmentering

Intern impelmentering Intern impelmentering sid 1 Hur kliver vi vinnande in i morgondagen? Vi tror det kan vara en framkomlig väg att tänka basutbud som grundefundament och istället för att diskutera en mängd mindre produkter

Läs mer

Förberedelse: Planera, planera, planera

Förberedelse: Planera, planera, planera Förberedelse: Planera, planera, planera En av de viktigaste beståndsdelarna i en lyckad rekrytering är planering. Planera i god tid, gärna på våren så att det inte blir stressigt på hösten precis innan

Läs mer

STARTA HÄLSORÅD! KOM-IGÅNG-HÄFTE

STARTA HÄLSORÅD! KOM-IGÅNG-HÄFTE STARTA HÄLSORÅD! KOM-IGÅNG-HÄFTE PLUPPA ER TILL EN IDÉ! VAD SKA NI GÖRA I ERT HÄLSORÅD? Den här övningen hjälper er att tillsammans bestämma den aktivitet ni vill göra i hälsorådet. Det är ni elever som

Läs mer

Mål och riktning. för (2019)

Mål och riktning. för (2019) Vaxholm Mål och riktning för 2018-2020 (2019) MÅL OCH RIKTLINJER 2018 2020 Sveriges Pensionärsförbund, SPF Seniorerna, går in i en ny kongressperiod med följande fyra viktiga målområden: Fler och engagerade

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

ENEBYDUNGEN AB. Likabehandlingsplan för Enebydungen AB läsåret

ENEBYDUNGEN AB. Likabehandlingsplan för Enebydungen AB läsåret Likabehandlingsplan för Enebydungen AB läsåret 2017-2018 Mål: Barn, föräldrar och pedagoger ska känna sig välkomna, trygga och väl sedda på förskolan/arbetsplatsen. Lagen innehåller sju diskrimineringspunkter:

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vesslans förskola Upprättad Januari 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

LFK skall som Svensk fäktning i övrigt präglas av värderingarna nytänkande, hederlighet, gemenskap, glädje och tradition.

LFK skall som Svensk fäktning i övrigt präglas av värderingarna nytänkande, hederlighet, gemenskap, glädje och tradition. Vision Linköpings fäktklubb (LFK) ska främja intresset för fäktidrotten och kunna ta emot alla som önskar att träna och tävla inom alla discipliner inom fäktningen. LFK skall verka för att vara den främsta

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg

VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg VERKSAMHETSPLAN 2018 Utrikespolitiska föreningen i Göteborg INNEHÅLL Verksamhetsåret 2018 Utblick Medlemmar Externa relationer Ekonomi Kommunikation Utrikespolitiska förbundet Sverige VERKSAMHETSÅRET 2018

Läs mer

Välkomna! Förstelärarträff 27 november 2017

Välkomna! Förstelärarträff 27 november 2017 Välkomna! Förstelärarträff 27 november 2017 Återkoppling utvärdering Förstelärararenan - en möjlighet att dela erfarenheter, lära av varandra och inspireras utifrån gemensamma behov Gruppreflektioner kring

Läs mer

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor!

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! 1 Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! Introduktion till Barnkonventionen Jag har rättigheter 1 2 Retoys pedagogiska och giftfria Lekväska Jag har rättigheter

Läs mer

Studiecirkel. Varumärkesplattform. I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor. hjart-lung.

Studiecirkel. Varumärkesplattform. I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor. hjart-lung. Studiecirkel Varumärkesplattform I materialet finns all text ur Varumärkesplattformen och förslag på diskussionsfrågor 1 hjart-lung.se Studiecirkel I den här cirkeln får deltagarna tillfälle att diskutera

Läs mer

Strategidokument för Ålands handikappförbund

Strategidokument för Ålands handikappförbund Strategidokument för Ålands handikappförbund 2019 2021 1. VISION Ålands handikappförbunds (förbundets) vision är ett samhälle där varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets

Läs mer