Verksamhetsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsplan"

Transkript

1 Verksamhetsplan Vi är sedan 2008 en riksorganisation för ungas psykiska och fysiska hälsa. Vi står upp för att varje barn och ung person har rätt till en god fysisk och psykisk hälsa. Vi ser inte den psykiska och fysiska hälsan som två separata företeelser utan som något som hänger ihop. Det handlar om ett helhetsbegrepp, där vi ser ungas hälsa som en helhet. Vi ansluter oss till WHO:s definition av hälsofrämjande arbete, d.v.s. ett salutogent perspektiv med en verksamhet som bygger på ungas inflytande, delaktighet och ungas egna initiativ till hälsofrämjande aktiviteter. Ohälsan i samhället är ett stort växande problem. Behovet av insatser är enormt av den redan uppkomna ohälsan. Trenden är tydlig att allt fler hamnar i ohälsa. Det visar på att behovet att arbeta för att främja en god hälsa är enormt. Dels hos dem som är på väg in i ohälsa dels hos dem som har god hälsa men kan hamna i ohälsa. Vår hälsofrämjande verksamhet lokalt och nationellt grundar sig i våra fem hälsovärderingar för att stärka och bibehålla ungas välbefinnande och hälsa. Människovärdesprincipen: Alla har rätt till en bra psykisk och fysisk hälsa oavsett begåvning, social ställning, inkomst, ålder, etnicitet eller någon annan faktor. Empowerment: Unga kan och behöver ta makten över sin hälsa. Alla unga har kapacitet att definiera sina egna problem och utveckla handlingsstrategier för att lösa dessa, om rätt stöd och förutsättningar ges. Fokus ligger på de resurser som unga har och att stärka dem. Egenmakt, makttagande och delaktighet är centrala nyckelord för Reactas organisering av verksamheten. Medvetenhet: För att kunna identifiera sina egna behov av hälsoförbättrande insatser eller se vilka områden i livet som kan stärkas krävs kunskap. När unga får kunskap om sin egen hälsa kan de med rätt stöd göra bra livsstilsval. Gemenskap: En bra fysisk och psykisk hälsa skapas när unga får känsla av sammanhang och gemenskap. Motivation, underlättande strukturer och positiva sammanhang stärker i sig hälsa och välmående. Destruktiva normer kring hälsofrågor kan motarbetas när människor med tydliga och gemensamma värderingar tillsammans engagerar sig.

2 Positivt engagemang: Den enskildes engagemang är grunden för såväl den egna hälsan som för gemensamma resultat i en grupp. Engagemanget ska genomsyras av ett positivt förhållningssätt. Många unga mår idag dåligt och rapporter ger ofta en mycket dyster bild av hur det står till med ungas hälsa. Att engagera sig är att ta detta på allvar. All verksamhet och kommunikation ska dock genomsyras av en positiv grundton, där ungas potential till förändring och hälsofrämjande insatser är i fokus. Två verksamhetsgrenar Verksamheten samt planen för är uppdelat i två verksamhetsgrenar, en ungdomsverksamhet och en stödverksamhet. Föreslagna insatser i verksamhetsplanen kan ske under förutsättning att riksorganisationen har de ekonomiska medel som krävs. En ungdomsverksamhet med anslutna lokalföreningar eller hälsoråd där initiativen alltid kommer från unga själva. Lokalföreningar har sitt säte i en kommun och hälsoråd på en skola. Den andra verksamhetsgrenen är en stödverksamhet, där unga vuxna och vuxna stöttar ungas hälsa och självkänsla. Vi arbetar enligt en modell utvecklad i samarbete med skolor och kommuner. Modellen har olika insatser beroende på om den anslutna föreningen är en lokalförening eller ett hälsoråd. Ett av resultaten som båda dessa projekt visat är att det behövs en stödverksamhet som ger unga stöd att organisera sig och göra hälsofrämjande aktiviteter.

3 Plan för ungdomsverksamhet Ungdomsverksamheten består av lokalföreningar & hälsoråd, med flera tusen unga medlemmar. Föreningar som ansluter sig till oss är antingen lokalföreningar (ej knutna till skolan) eller hälsoråd (knutna till skolan). I detta dokument förkortat lok/häl. Planen för ungdomsverksamheten utgår från uppställda mål som konkretiseras hur de ska genomföras med aktiviteter för att nå målet. Vi har följande övergripande mål för :, medlem och utveckling. Medlem Det är i våra lok/häl som ungdomsverksamheten genomförs. Därför är det nödvändigt att lok/häl får stöd i deras utveckling och verksamhet. Vi stödjer lok/häl med ekonomiskt stöd till hälsofrämjande aktiviteter, stöd genom coachning för att gå från idé till verklighet och kunskap genom inspiration, träffar och utbildningar. Vi vill under de kommande två åren stärka de fantastiska ideella krafter vi har inom organisationen genom utbildning och kunskapsutbyten. Vi vill kunna stötta fler barn och unga till en bättre hälsa. Genom att fler organiserar sig och väljer att ansluta sig till Reacta kan vi med gemensamma krafter göra mer tillsammans. Vi vet att våra lok/häl med sina medlemmar är en stark kraft för att vi ska kunna bli fler. Aktiva lok/häl med eftertraktade hälsofrämjande aktiviteter är idag en förebild och inspiration för andra att starta, liksom för redan befintliga föreningar att ansluta sig. Här Medlem - Ekonomiska bidrag - Att coacha och utbilda unga medlemmar - Ansluta nya lok/häl samt öka antalet unga som engagerar sig - Möjliggöra internationellt utbyte är också lok/häl enskilda medlemmar, med sin kunskap om hur man genomför främjande och roliga aktiviteter för hälsan avgörande. De blir ambassadörer och sprider det positiva budskapet att vi tillsammans kan göra mer för hälsan, genom att organisera sig och ansluta sig till Reacta. Ekonomiska bidrag gör det möjligt för lok/häl att engagera fler till sina aktiviteter. Genom att stötta lok/häl att engagera fler aktiva medlemmar till lokalföreningens verksamhet blir vi fler som är engagerade i positiva hälsofrämjande verksamhet. Genom ett ökat aktivt medlemskap kan vi nå ut och beröra fler till en starkare psykisk och fysisk hälsa. Arbetet med ungas hälsa är oerhört viktigt i en större kontext. I samarbeten med liknande organisationer utanför Sveriges gränser har Reacta möjlighet att lyfta fram frågan om ungas hälsa i andra perspektiv samtidigt som organisationen i sin helhet lyfter av nya erfarenheter. Våra unga medlemmar drivs av mötet med nya platser och nya människor, därför anser vi att ytterligare möjligheter för ett internationellt utbyte bör arbetas fram.

4 Utveckling Genom bildandet av bidragsgrundande distriktsorganisationer kan distrikten (i varje län) finansiera sina egna lokaler, engagera fler och skapa en större gemenskap för hälsan. Ungdomsverksamheten är idag till största del finansierad genom Myndigheten för ungdomsoch civilsamhällesfrågor. Bidraget har en eftersläpning på tre år vilket innebär att årens bidrag är baserat på antal lok/häl och dess medlemmar från Utveckling - Fler finansieringsmöjligheter - Distriktsutveckling - Metoder och samarbeten Vi vill vara en faktor som kan göra skillnad innan ohälsa uppstår, för ett stort antal barn och unga. För att kunna göra detta behövs mer medel för att fler ska kunna få möjlighet att starta en lokalförening eller hälsoråd. Ju fler barn och unga som får denna möjlighet, desto färre kommer att hamna i ohälsa. Vi kommer arbeta med sponsring, nya projektansökningar. Vi kommer fortsätta arbetet med projektet Lokala samarbeten för positiv hälsa. Detta arbete kommer fokusera på att dokumentera och implementera resultaten i vår befintliga verksamhet samt sprida till annan ungdomsverksamhet. Vi vill också starta minst två nya utvecklingsprojekt samt fortsätta samarbetet med studieförbund. Vi vill påverka och engagera unga att stärka sin fysiska och psykiska hälsa. Genom ett aktivt engagemang i hälsodebatten på lok/häl nivå, distrikt och riksnivå vill vi väcka debatten om att ungas ohälsa kan förhindras om ett hälsofrämjande arbete startar tidigt och med en positiv syn på hälsa. Här behöver vi hjälpas åt att bjuda in lokala, regionala och nationella medier. Vi vill även vara än mer - Aktiv i hälsodebatten - Aktiv i sociala media och liknande - Spridning aktiva på sociala medier. Framförallt vill vi lyfta den verksamhet vi har idag som goda exempel men också enskilda medlemmar som goda förebilder som stärker sin fysiska och psykiska hälsa tillsammans med andra. Under åren kommer även arbeta med hälsofrågor med relevanta myndigheter och politiker. Sammanställa och dokumentera effekten I organisationen ser vi varje dag att unga växer och stärker sin fysiska och psykiska hälsa på ett fantastiskt sett. Vi behöver strukturera och utvärdera de resultat vi har av att som ung organisera sig en förening med hälsofrämjande aktiviteter. Detta behöver vi ta fram dels för att kunna visa bidragsgivare, dels inför publicerande av artiklar i tidningar och media där vi svart på vitt kan visa på effekten av vår verksamhet. Till sist behöver vi också denna övergripande dokumentation för att vi ska kunna utvärdera vår verksamhet och fortsätta utveckla den.

5 Plan för stödverksamhet Stödjare kan vara volontärer, tjänstemän, ungdomscoacher, kuratorer, föräldrar, ungdomspedagoger, skolsköterskor, folkhälsostrateger, specialpedagoger, skolpsykologer m.fl. arbetar med att stödja ungas initiativ och aktiviteter. Stödverksamheten ger unga förutsättningar och stöd för hälsofrämjande aktiviteter. Det kan vara allt ifrån en skolsköterska som ger unga stöd och kunskap i hälsofrämjande aktiviteter, till bidragshandläggare i kommunen som handlägger föreningsbidrag. En väl fungerande stödverksamhet är en vital förutsättning för ungas lyckade hälsofrämjande aktiviteter. Planen för stödverksamheten utgår från uppställda mål som konkretiseras hur de ska genomföras med aktiviteter för att nå målet. Vi har följande övergripande mål för :, kunskap & samordning. Vi vill engagera och inspirera stödjare genom att visa på betydelsen och effekterna av en bra stödverksamhet. Genom att visa på senaste nytt inom det hälsofrämjande området, betydelsen av hälsofrämjande arbete, liksom effekterna av en väl fungerande - Nyhetsbrev - Nätverksträffar - Spridning genom mässor, media samt annonsering stödverksamhet. På detta sätt engagerar och inspirerar detta, samtidigt som det skapar legitimitet och argument för att resurser och tid tas i anspråk för hälsofrämjande arbete Idag skapar vi opinion genom nyhetsbrev där omvärldsbevakning av det senaste inom det hälsofrämjande arbetet ingår, exempelvis ny forskning, aktuella artiklar, inspiration kring metoder och material, information från myndigheter som Folkhälsomyndigheten, Skolinspektionen, Socialstyrelsen m.fl. Kunskap Under avser vi att utveckla fler utbildningar för vår stödverksamhet. Genom att inspirera och anordna utbildningar för elevhälsa och skolpersonal kan vi ge kunskap om hälsofrämjande arbetet i skolan. För att kunna arbeta med och utveckla arbetet med modellen hälsoråd ger vi stöd i form av utbildningar med relevanta teman och fokusområden. Kunskap - Utbildningar för stödjare - Träffar för att dela erfarenheter - Erbjuda material Då flera av våra lokalföreningar och hälsoråd är beroende av lokal, ekonomiska bidrag eller lokalt stöd är samarbetet med kommunen. Här är personer som fritidsledare ungdomssamordnare, föreningshandläggare, folkhälsostrateger m.fl otroligt viktiga. Dessa personer ger unga förutsättningar och skapar möjligheter för unga att engagera sig för sin hälsa. Genom att erbjuda dem utbildningar inom detta område kan vi skapa ytterligare möjligheter för ungas engagemang i lok/häl.

6 Vi lägger stor vikt i är vårt förhållningssätt mot unga. Detta kommer vi inkludera mer i hela stödverksamheten och speciellt i våra utbildningar. Samordning För att utveckla och förbättra arbetet med hälsoråd på skolor behövs samordning av skolans och kommunens resurser. Därför kommer vi utbilda ett antal samordnare under Stor vikt kommer läggas på ett hållbart och långsiktigt arbete med hjälp av MI (motiverande samtal), ungas organisering, empowerment och hälsofrämjande egenvård. Samordning Samarbeten mellan civilsamhället och offentlig verksamhet är avgörande för våra lok/häls verksamheter. Det kan vara en enkel sak som att ha en lokal för sitt årsmöte till att få ekonomiskt bidrag till ett större hälsofrämjande projekt. Vi kommer därför arbeta vidare med projektet Lokala samarbeten för positiv hälsa samt erbjuda utbildningar i ungas egenorganisering. - Samordnarutbildningar - Nätverksträffar - Samarbeten Genom nätverksträffar kan vi främja och stärka stödverksamheten som finns och stärka värdet i att arbeta hälsofrämjande, inte bara åtgärdande. Vår förhoppning är att under arbeta fram flera nätverk tillsammans med flera viktiga aktörer för ungas hälsa. Vi vill även ge möjlighet att utveckla ett nytt sätt att arbeta eller förbättra det befintliga arbetet med lok/häl genom att dela ut utvecklingsbidrag. Under fortsätter vi att utveckla nätverket för skolor som arbetar med hälsoråd i skolan samt startar ett nätverk för kommuner för erfarenhetsutbyte. Arbetet med stödskolor och stödkommuner kommer fortgå under Detta ger skolor och kommuner möjlighet till ökad kunskap, ekonomiskt bidrag till unga samt att öppet visa att ungas hälsa är en prioriterad fråga. Utvärdering och uppföljning av verksamheten Utvärdering och uppföljning av vår verksamhet sker både kvantitativt och kvalitativt. Vi kommer utvärdera och följa upp verksamheten genom bland annat registrering av antalet deltagare under utbildningsdagar, nätverksträffar samt liknande verksamhetstillfällen. Vi utvärderar även nyhetsbrev genom att analysera antalet unika läsare och klick med mera i skickade nyhetsbrev. Dessutom gör vi utvärderingar från deltagare vid utbildningsdagar, nätverksträffar samt liknande verksamhetstillfällen, dessa utvärderingar genomförs genom djupintervjuer av externt anställd personal. Vi planerar dokumentera verksamheten samt utvärderingar i form av utprovning av effektutvärderingar.

Verksamhetsplan 2015-2016

Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-2016 Riksorganisationen Reacta Reacta är en ideell riksorganisation bestående av ca 20 lokalföreningar & hälsoråd, med totalt 2000 unga medlemmar. Föreningar som ansluter sig till

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2015

Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 Riksorganisationen Reacta Reacta är en ideell riksorganisation bestående av nästan 20 lokalföreningar, med totalt 2500 unga medlemmar. Reacta står upp för att varje barn och ung

Läs mer

Målgrupp Syfte Innehåll

Målgrupp Syfte Innehåll Hur kan skolans hälsofrämjande arbete samordnas och stärkas genom modellen Hälsoråd? Samordnarutbildningen är till för dig som vill förbättra och utveckla det hälsofrämjande arbetet på skolan genom modellen

Läs mer

Målgrupp Syfte Innehåll

Målgrupp Syfte Innehåll Hur kan skolans hälsofrämjande arbete samordnas och stärkas genom modellen Hälsoråd? Samordnarutbildningen är till för dig som vill förbättra och utveckla det hälsofrämjande arbetet på skolan genom modellen

Läs mer

HÄLSORÅDS- MODELLEN. Hälsofrämjande arbete tillsammans med eleverna

HÄLSORÅDS- MODELLEN. Hälsofrämjande arbete tillsammans med eleverna HÄLSORÅDS- MODELLEN Hälsofrämjande arbete tillsammans med eleverna Hälsorådsmodellen är en processbeskrivning för elevhälsan att arbeta med Hälsoråd på skolan, som en del i det hälsofrämjande arbetet.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013. Riksorganisationen. Reacta

Verksamhetsberättelse 2013. Riksorganisationen. Reacta Verksamhetsberättelse 2013 Riksorganisationen Reacta Ordförande: Hälsa är något positivt! Jag har nu varit engagerad i Reacta sedan starten 2008 och har sett Reacta växa och engagera så många. Därför är

Läs mer

HÄLSORÅDSMODELLEN. Hälsofrämjande arbete tillsammans med eleverna

HÄLSORÅDSMODELLEN. Hälsofrämjande arbete tillsammans med eleverna HÄLSORÅDSMODELLEN Hälsofrämjande arbete tillsammans med eleverna Hälsorådsmodellen är en processbeskrivning för elevhälsan att arbeta med Hälsoråd på skolan, som en del i det hälsofrämjande arbetet. Modellen

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten och öppen fritidsverksamhet för 10- till 12-åringar i Västerås för åren

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten och öppen fritidsverksamhet för 10- till 12-åringar i Västerås för åren TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-01-17 Sida 1 (2) Diarienr GSN 2018/00182-1.3.6 Barn- och utbildningsförvaltningen Torbjörn Berggren Epost: torbjorn.berggren@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Handlingsplan

Läs mer

Ordförande har ordet REACTA. Verksamhetsberättelse 2014. Sveriges viktigaste Ungdomsorganisation!

Ordförande har ordet REACTA. Verksamhetsberättelse 2014. Sveriges viktigaste Ungdomsorganisation! REACTA Verksamhetsberättelse 2014 Ordförande har ordet Sveriges viktigaste Ungdomsorganisation! Första gången jag stötte på Reacta var i slutet av februari månad år 2013. Mitt intresse för organisationen

Läs mer

Hälsorådsmodellen. Hälsofrämjande arbete tillsammans med eleverna

Hälsorådsmodellen. Hälsofrämjande arbete tillsammans med eleverna Hälsorådsmodellen Hälsofrämjande arbete tillsammans med eleverna Hälsorådsmodellen är en processbeskrivning för att arbeta med Hälsoråd på skolan, som en del i det hälsofrämjande arbetet. Vi har skapat

Läs mer

Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2018

Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2018 Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2018 ÖVERGRIPANDE PRIORITERING Sveriges elevråd - SVEA är en organisation av och för elevråd. För att uppnå sina syften, och se till att Sveriges elever är en tung

Läs mer

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum.

Verksamhetsplan En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. Verksamhetsplan 2019 En stark röst i samhället. En väg in i yrkeslivet. En inspirerande plattform. Ett studentfackligt forum. En stark röst i samhället Sveriges Arkitekter Studenterna ska stötta initiativ

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2019

Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2019 Sveriges elevråd SVEAs Verksamhetsplan 2019 ÖVERGRIPANDE PRIORITERING Sveriges elevråd - SVEA är en organisation av och för elevråd. För att uppnå sina syften, och se till att Sveriges elever är en tung

Läs mer

Modernt ungdomsarbete Åland februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete

Modernt ungdomsarbete Åland februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete Modernt ungdomsarbete Åland 12-14 februari 2016 Mia Hanström konsult i ungdoms och jämställdhetsarbete Alla människors lika värde - alla ska ha samma rätt till en utvecklande fritid oberoende av bakgrund

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017

VERKSAMHETSPLAN Antagen på LSU:s Representantskap 2017 VERKSAMHETSPLAN 2018-2019 Antagen på LSU:s Representantskap 2017 Slutversion av verksamhetsplan 2018-2019 Verksamhetsplan 2018-2019 Detta är verksamhetsplanen för 2018-2019 och här beskrivs hur LSU ska

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015.

VERKSAMHETSPLAN 2015. VERKSAMHETSPLAN 2015. Bufff SVERIGE (fd BRYGGAN) Organisationsnummer: 866001-3239 VERKSAMHETSPLAN 2015 Organisationens övergripande mål är att barn och ungdom med familjemedlem i fängelse, häkte och eller

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

BUFFF SVERIGE; PREL VERKSAMHETSPLAN 2017

BUFFF SVERIGE; PREL VERKSAMHETSPLAN 2017 BUFFF SVERIGE; PREL VERKSAMHETSPLAN 2017 FOKUSOMRÅDEN FÖR BUFFF SVERIGE 1. KVALITETSSÄKRING OCH UTBILDNING 2. DRIFT NATIONELLT STÖD 3. LOBBYING/PÅVERKANSARBETE/MARKNADSFÖRING 4. ORGANISATION/DELAKTIGHET

Läs mer

Regional samverkan kring ungas uppväxt

Regional samverkan kring ungas uppväxt 2016-11-16 Styrelsen Regional samverkan kring ungas uppväxt 2017-2019 Förslag till beslut Styrelsen föreslås besluta i enlighet med arbetsutskottet att under åren 2017-2019 erbjuda kommunerna: Samordning

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016

Verksamhetsplan 2016. Övergripande prioriteringar 2016. Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Verksamhetsplan 2016 Antagen på RÅM, 3-6 jan 2016 Den här verksamhetsplanen gäller för perioden 2016-03- 01 till 2017-02- 28. Fältbiologerna har egentligen brutet verksamhetsår som går från 1 september

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli Verksamhetsplan & Budget 2019 ORGANISATION Medlemmar Att öka antalet medlemmar. Att öka medlemmarnas delaktighet och engagemang i Fempowerments. Att öka antal medlemmar som kommer till årsmötet samt deltar

Läs mer

Att vara ambassadör i Hjärnkoll

Att vara ambassadör i Hjärnkoll Detta dokument beskriver riktlinjerna för uppgiften som i kampanjen Hjärnkoll. Det utgör grunden för en gemensam överenskommelse som sluts mellan varje enskild och Hjärnkolls projektadministration under

Läs mer

InItIatIvet för. reko arbetsplats

InItIatIvet för. reko arbetsplats InItIatIvet för reko arbetsplats Initiativet för reko arbetsplats Initiativet för Reko Arbetsplats är ett av CSR Västsveriges handlingsprogram för ökat ansvarstagande, lokalt som globalt. Det är tänkt

Läs mer

EFFEKTRAPPORT

EFFEKTRAPPORT EFFEKTRAPPORT 2017.09.25 Uppgiftslämnare: Organisationsnummer: 866001-3229 Juridiskform: Ideell förening Övergripande mål Bufff arbetar föra att stärka barns rättigheter och har som övergripande mål att

Läs mer

Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE

Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE 2016-10-29 1 Fokusområden 1. Verka för att vara en ekonomiskt och organisatoriskt stabil organisation a. Skapa rutiner

Läs mer

INTRODUKTIONSHÄFTE. Så kommer ni igång med Hälsorådsmodellen på skolan

INTRODUKTIONSHÄFTE. Så kommer ni igång med Hälsorådsmodellen på skolan INTRODUKTIONSHÄFTE Så kommer ni igång med Hälsorådsmodellen på skolan Introduktionshäfte - Så kommer ni igång! Detta är ett introduktionshäfte för att komma igång med hälsoarbetet utifrån hälsorådsmodellen.

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 ÖVERGRIPANDE PRIORITERING Sveriges elever ska vara en tung instans i skolfrågor på både lokal och nationell nivå. För att åstadkomma det här ska Sveriges elevråd - SVEAs verksamhet

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

Rapport om ungdomsinflytande

Rapport om ungdomsinflytande Rapport om ungdomsinflytande På förbundsstämman 2009 uppdrogs åt Svenska Scoutförbundet styrelse att ta fram en rapport som visar hur ungdomsinflytandet fungerar idag. I rapporten har även tankar om hur

Läs mer

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10

Kommunikationsplan. Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) 2014-01-10 1 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Grundläggande begrepp.. 3 1.2 Bakgrund. 3 1.3 Nulägesbeskrivning 3 2 Syfte,

Läs mer

ETIK för FRITIDS- LEDARE

ETIK för FRITIDS- LEDARE ETIK för FRITIDS- LEDARE KC KUNSKAPSCENTRUM FÖR FRITIDSLEDARSKAP Kunskapscentrum för fritidsledarskap har under flera år arbetat för att skapa samsyn kring fritidsledarens yrkesidentitet, såsom människosyn,

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Inledning Aktiviteter inom vattenråden är en av hörnstenarna för lokal förankring av den svenska vattenförvaltningen.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Bufff Sverige (fd Bryggan) Organisationsnummer: 866001-3239

Verksamhetsplan 2015. Bufff Sverige (fd Bryggan) Organisationsnummer: 866001-3239 Verksamhetsplan 2015. Bufff Sverige (fd Bryggan) Organisationsnummer: 866001-3239 Verksamhetsplan 2015 Organisationens övergripande mål är att barn och ungdom med familjemedlem i fängelse, häkte och eller

Läs mer

Hållbar utveckling för barn & unga

Hållbar utveckling för barn & unga Hållbar utveckling för barn & unga Sveriges största nätverk för arbete med miljö och hållbar utveckling Vi på Håll Sverige Rent är övertygade om att arbetet med hållbar utveckling börjar med barn och unga.

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne

Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Verksamhetsplan 2018 för Brottsofferjouren Mellersta Skåne Organisation: Brottsofferjouren Mellersta Skåne är en av landets 79 lokala brottsofferjourer och ger stöd i kommunerna Lund, Eslöv, Höör, Hörby,

Läs mer

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG)

Kommunikationsplan Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg (NSFG) Kommunikationsplan 2016 Nätverket för strategisk folkhälsoarbete i Gävleborg () Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Grundläggande begrepp... 3 2 Syfte, strategi och mål... 3 2.1 Syfte... 3

Läs mer

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015

Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Verksamhetsplan för Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism 2014-2015 Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism är Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation. Ungdom Mot Rasism är ett nätverk av antirasister

Läs mer

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2017

UPPSALA RÖDAKORSKRETS VERKSAMHETSPLAN 2017 VISION UPPDRAG PRIORITERAD MÅLGRUPP VERKTYG ÖVERGRIPANDE MÅL PRIORITERADE OMRÅDEN OCH MÅL INGEN SKALL LÄMNAS ENSAM I KRIS ELLER KATASTROF. VI GER HOPP OCH RÄDDAR LIV I UPPSALA OCH I VÄRLDEN. DE MEST UTSATTA

Läs mer

EFFEKTRAPPORT

EFFEKTRAPPORT EFFEKTRAPPORT 2018.09.28 Uppgiftslämnare: Organisationsnummer: 866001-3229 Juridiskform: Ideell förening Övergripande mål Bufff arbetar föra att stärka barns rättigheter och har som övergripande mål att

Läs mer

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015

Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Styrelsemöte nr. 4 för Sverok Stockholm den 5/4-2015 Närvarande: Agnes Ambrosiani Rasmus Storkamp Erland Nylund Hedvig Lindström John Lundhgren Sebastian Krantz Kajsa Harnesk Adjungerade till mötet Caroline

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

Agenda MixadMaxadMångfald! för idéer innovationer kultur egenorganisering. ---När möten betyder något!---

Agenda MixadMaxadMångfald! för idéer innovationer kultur egenorganisering. ---När möten betyder något!--- Agenda 2016-2018 för idéer innovationer kultur egenorganisering. ---När möten betyder något!--- Ett tryggt och engagerande lokalsamhälle behövs mer än någonsin! för idéer innovationer kultur egenorganisering.

Läs mer

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa

För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa För en bättre och mer jämlik och jämställd folkhälsa 2018-2026 Långsiktiga förändringar tar tid. Därför måste arbetet börja nu. En nyckel till Norrbottens framtida välfärd Norrbotten står inför en demografisk

Läs mer

Hur kunde det bli så här?

Hur kunde det bli så här? Hur kunde det bli så här? 1 Höglandet YDRE 115 000 invånare 6-7 kommuner 6-7primärvårdsområden Höglandssjukhuset Eksjö- Nässjö ca 5000 anställda Seniororganisationer (2009) Vision Esther Genom att skapa

Läs mer

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en.

Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Ett diskussionsmaterial om Västerås Lokala Överenskommelse, LÖK:en. Det här är ett diskussionsmaterial. Det är inte någon färdig LÖK utan ett underlag att använda i diskussioner runt om i Västerås både

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Give it forwards verksamhetsplan för Hälsa Mera 2015-2018

Give it forwards verksamhetsplan för Hälsa Mera 2015-2018 Give it forwards verksamhetsplan för Hälsa Mera 2015-2018 1. Bakgrund Hälsa Mera och Riksorganisationen Give it forward Denna verksamhetsplan gäller för Give it forwards nationella råd Hälsa Mera, som

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2015 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA 1.1 VERKSAMHETSIDÉ Fyrisgården är en ideell förening som anordnar fritidsaktiviteter med mera för alla åldrar. Verksamheten

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer

Verksamhetsplan 2019

Verksamhetsplan 2019 SKUNK skärgårdsungdomarnas intresseorganisation Inledning SKUNK är en intresseorganisation för skärgårdsungdomar, målgruppen är 7 25 år men främst gruppen 12 20 år. Intresse har dubbel betydelse: dels

Läs mer

Sjöviks folkhögskola aug

Sjöviks folkhögskola aug 16 Sjöviks folkhögskola 11-14 aug PROPOSITIONER 2016 PROPOSITION 2016:1 PRELIMINÄR VERKSAMHETSINRIKTNING 2018 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg. Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010

Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg. Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010 Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010 Vision I Gävleborg har DU alltid inflytande och delaktighet i de frågor

Läs mer

Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0

Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0 Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0 Validandens namn: Födelsedatum: Lärare: Lärare: Inskriven termin: Datum för genomförande: Kursen omfattar

Läs mer

Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2015-2016

Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2015-2016 Verksamhetsplan 2015-16 Distrikt Skåne Verksamhetsplan 2015-2016 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen. Verksamhetsplan

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2014 GAF arbetar för en administrativ professionalism och handlingskraft inom golfen samt skapar gemenskap och stolthet för sina medlemmar i sin yrkesroll Värdeord Professionalism

Läs mer

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete.

Tillsammans är vi som starkast och därför har vi tagit fram ett kit som aktivister inom Latinamerikagrupperna kan använda i sitt arbete. Medlemsveckan arrangeras två gånger per år och innebär att vi lyfter fram allt det fantastiska en får ut av att vara engagerad i Latinamerikagrupperna med syftet att värva fler medlemmar till föreningen

Läs mer

Kortfattad slutsummering, arbetsgrupp Kollegial Mötesplats Konkreta förslag på verksamhet, service och tjänster, kompetens och nyckeltal

Kortfattad slutsummering, arbetsgrupp Kollegial Mötesplats Konkreta förslag på verksamhet, service och tjänster, kompetens och nyckeltal FÖRUTSÄTTNINGAR Arbetsgruppen har nedan identifierat ett antal förutsättningar för att föreslagna aktiviteterna och struktur ska kunna genomföras och svara upp mot kvalitetskriterierna: Avstämning av medlemmens

Läs mer

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015

Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Utkast till UNF:s arbetsplan 2014 2015 Vision En demokratisk och solidarisk värld fri från droger Övergripande mål UNF är bäst i Sverige på att påverka ungas attityder kring alkohol och andra droger UNF

Läs mer

Allas rätt till rörelse

Allas rätt till rörelse Allas rätt till rörelse Handlingsplan för distrikt/förening Distrikt/förening i: Reumatikerförbundets valfråga 2018 handlar om allas rätt till rörelse. Reumatikerförbundet föreslår Inrätta en tjänst som

Läs mer

En plan för marknadskommunikation

En plan för marknadskommunikation En plan för marknadskommunikation Resultat från två kreativa arbetspass i Högbo 16-17 maj Medverkande: Leif Carlzon, Jan-Olof Strandberg, Lynn Lydén, Stefan Bratt, Kjell Lundberg samt konsulten Per-Magnus

Läs mer

KULTUR OCH HÄLSA FÖR SENIORER

KULTUR OCH HÄLSA FÖR SENIORER KULTUR OCH HÄLSA FÖR SENIORER Dikt av Bengt Bratt för att illustrera hur vi definierar kultur när vi arbetar med kultur och hälsa. Kultur är att arbeta, bo och bygga. Kultur är skrattet och gråten tillsammans.

Läs mer

Policy för KFUK-KFUMs internationella utvecklingssamarbete

Policy för KFUK-KFUMs internationella utvecklingssamarbete SAMMANFATTNING KFUK-KFUM bedriver internationellt utvecklingssamarbete med KFUK- och KFUM-partners runt om i världen. Det övergripande målet är att stärka KFUK- och KFUM-rörelsen globalt och inriktningen

Läs mer

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI 2017-2018-2019 Västra Götalands Bildningsförbund Folkbildningen växte fram parallellt med folkrörelserna och blev ett sätt för dessa att utveckla samhället genom att förmedla

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016.

VERKSAMHETSPLAN 2016. VERKSAMHETSPLAN 2016. Bufff SVERIGE (fd BRYGGAN) Organisationsnummer: 866001-3239 VERKSAMHETSPLAN 2016 Organisationens övergripande mål är att barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse, häkte

Läs mer

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår En praktisk handledning för de som vill bilda en ny förening, som vill ansluta en redan befintlig förening eller som redan är anslutna till EFK UNGs Bidragsspår

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna

STARTA SCOUTKÅR. Så här startar du en lokalförening i Scouterna STARTA SCOUTKÅR Så här startar du en lokalförening i Scouterna 2016 Hej! Vad roligt att just du är nyfiken på Scouterna! I det här materialet hittar du information om vad Scouterna är och vilka möjligheter

Läs mer

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår

Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår Handledning för förening i EFK UNGs Bidragsspår En praktisk handledning för de som vill bilda en ny förening, som vill ansluta en redan befintlig förening eller som redan är anslutna till EFK UNGs Bidragsspår

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013

Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 Proposition 1. Verksamhetsplan för RFSU Stockholm 2013 1. Organisation RFSU Stockholms verksamhet har vuxit och utvecklats snabbt de senaste åren. Av den anledningen har fokus under det verksamhetsår som

Läs mer

Strategi. för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö 2009 2016

Strategi. för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö 2009 2016 för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö för att förebygga övervikt och fetma bland barn och unga i Malmö Antagen av Malmö kommunfullmäktige 2009.04.29 Kontaktpersoner Stadskontorets

Läs mer

Nytt bidragssystem i Lunds kommun process, modell, implementering och stöd till ungas egen organisering. Kultur- och fritidsförvaltningen

Nytt bidragssystem i Lunds kommun process, modell, implementering och stöd till ungas egen organisering. Kultur- och fritidsförvaltningen Nytt bidragssystem i Lunds kommun process, modell, implementering och stöd till ungas egen organisering Kultur- och fritidsförvaltningen Slutförslag med detaljerade regler juni 2015 Arbetsprocess Strategi

Läs mer

SAM Samverka Agera Motivera

SAM Samverka Agera Motivera SAMSAMVERKA AGERA MOTIVERA 2 SAM Samverka Agera Motivera SAM syftar till att främja hälsa och förebygga psykisk ohälsa hos barn och unga i Norrbotten. SAM är en arbetsmodell som syftar till ökad förståelse,

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN Sida 1 av 6 LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN 2011 2015 Förslag till Folkhälsopolicy av Beredningen för Folkhälsa, livsmiljö och kultur, Jämtlands läns landsting Antagen av Regionförbundets styrelse

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun Antagna XXX-XX-XX Tyresö kommun / 2015-04-15 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inriktning... 3 2 Prioriterade områden... 3 2.1 Utveckling av kommunens

Läs mer

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare?

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Utskrift från workshop den 29 september 2017 kring frågan Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Första frågan: Vilka samverkansområden som är till

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Verksamhetsplan 2020 för Södra Skånes Scoutdistrikt

Verksamhetsplan 2020 för Södra Skånes Scoutdistrikt för Södra Skånes Scoutdistrikt Distriktsstyrelsens proposition på för Södra Skånes Scoutdistrikt till Distriktsstämma Höst den 12 oktober 2019 Södra Skånes Scoutdistrikt Södra Skånes Scoutdistrikt består

Läs mer

Hela förslaget HÄR STÅR VI NU DÄRFÖR FOKUSERAR VI NU PÅ DÅ SKAPAS EN GENERATION UNGA SOM: OCH DÅ KAN DEN UNGA GENERATIONEN SKAPA ETT SAMHÄLLE SOM:

Hela förslaget HÄR STÅR VI NU DÄRFÖR FOKUSERAR VI NU PÅ DÅ SKAPAS EN GENERATION UNGA SOM: OCH DÅ KAN DEN UNGA GENERATIONEN SKAPA ETT SAMHÄLLE SOM: What We Want INTRODUKTION 1844 startade George Williams Young Men s Christian Association, YMCA, en tillflykt från det hårda livet på gatan och ett alternativ till att döva sina sorger på krogen. 1855

Läs mer

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK)

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Ändamålet med föreningen: Skellefteå Ridklubb (SRK) är en ideell förening. SRK erbjuder kommunens invånare en ridklubb för alla. SRK tillhandahåller idrottsoch

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN VERKSAMHETSPLAN 2015-2017 RIKSTEATERN KRONOBERG (RK) Inledning Riksteaterns vision: Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse - för alla överallt. (kongressbeslut 2011) Övergripande uppdrag för

Läs mer

BESKRIVNING AV FRAMGÅNGSFAKTORERNA

BESKRIVNING AV FRAMGÅNGSFAKTORERNA 1(5) BESKRIVNING AV FRAMGÅNGSFAKTORERNA LEDNINGSBESLUT POLITISKT BESLUT Finns det beslut? STYRDOKUMENT Riktlinjer/Beslut/Rutin Finns det, hur ser dem ut? Vem ansvarar för dem? Används dem? Följs de upp?

Läs mer

Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa

Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa Bryt Ensamheten! Om vägen vidare vid psykisk ohälsa Psykisk ohälsa - vanligare än man tror Det finns undersökningar som visar att 25 % av befolkningen vid något tillfälle i livet kommer att drabbas av

Läs mer

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet

En vi-känsla bland personal och barn/ elever. Tillsammans gör vi skillnad! barn och unga är aktiva med arbetet En vi-känsla bland personal och barn/ elever Tillsammans gör vi skillnad! 255 000 barn och unga är aktiva med arbetet I Hässleholms kommun är en liten del av våra 70-tal förskolor och skolor Grön Flagg

Läs mer

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013.

Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. Utkast 2. Underlag för remissrunda inom rörelsen. Förslag till kongressen beslutas av förbundsstyrelsen under mars 2013. IOGT-NTO-rörelsens grundsatser utgör en ideologisk kompass och riktning för hela

Läs mer

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST

LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN UTKAST LÖKen VÄSTERÅS LOKALA ÖVERENSKOMMELSE MELLAN VÄSTERÅS STAD OCH CIVILSAMHÄLLET FÖR ÅREN 2015-2017 UTKAST studieförbund gymnastik teater orientering bridge socialt arbete klättring rollspel körsång film

Läs mer

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg

Handlingsplan. Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg Handlingsplan Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 Handlingsplanen i ett sammanhang Gävleborgs prioriterade målområden Jämställd och jämlik hälsa Delaktighet och inflytande Ekonomisk

Läs mer