Om studentexamensproven 2012 och inträdespoäng till finska och svenska gymnasier i Finland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Om studentexamensproven 2012 och inträdespoäng till finska och svenska gymnasier i Finland"

Transkript

1 Om studentexamensproven 2012 och inträdespoäng till finska och svenska gymnasier i Finland Michael Uljens Enheten för allmän pedagogik och pedagogiskt ledarskap Åbo Akademi På basen av data över bl.a. studentexamenspoäng, skolstorlek och antalet elever som år 2009 antogs och under 2012 avlagt studentexamensproven i Finlands alla gymnasier, vilket jag tillställdes av FNB och STT-Lehtikuva den , har jag, för att kunna kommentera materialet, statistiskt analyserat det den , och framför kort följande: 1. Materialet är å ena sidan heltäckande och innehåller information om alla landets gymnasier. Samtidigt är det begränsat och innehåller lite information per skola. Det har kompletterats med uppgifter från UBS om de elevers avgångsbetyg som inledde sina gymnasiestudier år Materialet ger möjlighet att bl.a. yttra sig om sambandet mellan skolans storlek och prestationsnivå. Korrelationen beräknades till ca.22, dvs. ett ganska svagt men positivt samband förekom mellan skolstorlek och resultat, i bägge språkgrupper. Större skolor uppvisar systematiskt något högre resultat. Resultaten stöder analyser av PISA09 (jfr. Uljens & Korhonen, 2012). 3. Utifrån materialet kan man jämföra elevernas inträdespoäng mellan språkgrupperna. Medeltalet i inträdespoäng/avgångsbetyg för de finlandssvenska skolorna är 8,30 (s=0,29) och för de finskspråkiga skolorna 8,33 (s=0,34). Skillnaden är inte signifikant. (t=0,498, df=392, st.err. = 0.060, p= 0.62, n.s.). Skolorna skiljer sig inte åt med avseende på elevernas vitsordsmedeltal då gymnasiestudierna inleds. 4. Med det aktuella materialet över studentexamensresultaten kan man också trovärdigt yttra sig om skillnaderna i resultatnivån (studentexamensresultaten) i de svenska och finska gymnasierna. De finlandssvenska gymnasisterna uppvisade ett högre poängtal i de obligatoriska studentproven 2012 (m=18,2, s= 1,2) än de finska gymnasisterna (m=17,1, s=1,54). Skillnaden är signifikant (t = 4.05***, df = 392). 5. Om ingångsnivån är (trovärdigt) identisk och slutresultatet signifikant högre för de svenska gymnasierna indikerar det att de svenska gymnasierna i genomsnitt gjort större framsteg under gymnasietiden. Hur mycket har då gymnasierna ändrats? För att beskriva förändringen har en ny variabel skapats. Den mäter huruvida den enskilda skolan ändrats positivt eller negativt i relation till medeltalet för alla förändringar (m=0, s=0.264). Svenska skolor uppvisar i genomsnitt en positiv förändring om 0.28 vitsordssteg medan finska gymnasier uppvisar, av naturliga skäl, en förändring på i genomsnitt.

2 5. Korrelationsanalys visar på att det finns ett starkare samband mellan inträdesmedelvärde och studentresultat (poäng) i de finska gymnasierna (r=.78) än i de finlandssvenska (r=.49). Se figurerna nedan.

3 Figurerna ovan visar att de finska gymnasieelevernas framgång i studentexamen är därmed relativt sett lättare att förutspå med hjälp av avgångsbetyget från åk 9. Den större spridningen bland finlandssvenska gymnasier betyder att det bland finlandsvenska gymnasierna i högre grad finns sådana skolor som har relativt höga inträdespoäng men som uppvisar medelgoda resultat, och omvänt, att det i högre grad finns gymnasier med lägre ingångsnivå, men som trots det resulterar i goda studentexamensresultat. Därför är det svårare att på basen av elevernas inträdesvitsord förutspå hur finlandsvenska skolors elever kommer att klara sig i studentskrivningarna. Avslutande kommentarer 6. Datamaterialet ger visst underlag att jämföra finska och svenska gymnasieskolors resultat eftersom elevernas sociokulturella hembakgrund inte skiljer sig nämnvärt mellan språkgrupperna. 7. Materialet ger däremot inte underlag för att trovärdigt yttra sig om regionala skillnader inom Svenskfinland eller landet i övrigt eftersom data om elevernas hembakgrund saknas. Elevernas genomsnittliga hembakgrund skiljer sig mycket mellan de finlandssvenska regionerna och förklarar stora delar av variationen i skolprestationerna. Utan att beakta hembakgrund blir resultatet missvisande: variation i studieframgång kan komma att för starkt sammankopplas med skolornas verksamhet, utan att någon information om de pedagogiska kvaliteterna är kända. Analyser av t.ex. PISA09 visade att då man eliminerade hembakgrundens påverkan på kunskapsnivån i läsförståelse var nivån de finlandssvenska regionerna lika - skolorna klarade sig så bra man kunde förvänta sig med rådande elevkomposition. Enbart Ålands visade sig vara en region som uppvisade bättre resultat i läsförståelse än som kunde förväntas. Däremot kvarstod en stor variation mellan skolorna också efter att hembakgrunden kontrollerats, men s.k. över- och underpresterande skolor fanns i alla finlandssvenska regioner. 8. Här har inte undersökts hur man kan förklara skillnaden mellan de finska och svenska gymnasisternas poängtal, men det har tidigare påtalats att finlandssvenskar är ofta tvåspråkiga och får högre vitsord i det andra inhemska än de finska gymnasisterna i motsvarande prov. 9. Det bör noteras att mätningarna som använts för att beskriva elevernas utgångsläge är förenat med osäkerhetsfaktorer: lärarbedömningen som ligger till grund är förvisso statistiskt sett identisk för finska och svenska elever (bägge elevgrupper har medelvitsord ca 8,3), men det är inte givet att lärare i olika skolor, regioner och språkgrupper, ger vitsord på samma grunder. Däremot mäts slutresultat på enhetligt sätt i ett studentexamensprov.

4 Spekulationer om relationen ingångsvitsord studentpoäng Det finns gymnasier där inträdespoängen är höga men resultaten inte på motsvarande sätt höga. På basen av det existerande materialet kan man bara spekulera i orsaker till differenserna: i. På orter där gymnasiebenägenheten är låg (30-40% av årskullen) kan det vara så att de som inleder gymnasiestudier därför har höga ingångspoäng. ii. Samtidigt kan låg gymnasiebenägenhet antas reflektera rådande utbildningstraditioner eller ambitioner. Det kan innebära att duktiga elever framstår som relativt sett kunnigare och erhåller bättre betyg än de förtjänar. iii. En differens mellan ingångspoäng och slutpoäng kan reflektera skillnader i det pedagogiska klimatet, men det ger inte datamaterialet besked om. Inga pedagogiska variabler förekommer. iv. Mild lärarbedömning på åk 9 kan leda till höga inträdesvitsord i gymnasiet vitsord, vilket kan bidra till att enbart en liten förändring mellan början och slut kan identifieras, och därmed dölja faktisk läroprocess i gymnasiet. v. Stram lärarbedömning på åk 9 kan däremot leda till låga inträdesvitsord i gymnasiet vilket kan bidra till att en stor förändring under gymnasieåren kan identifieras, men framställa läroprocessen i gymnasiet som mera framgångsrik än den varit. vi. Skolor med högt utgångsläge men medelgoda poäng i studentexamen förekommer både i Österbotten och i huvudstadsregionen (t.ex. Esbo). Det kan möjligen finnas olika förklaringar för olika gymnasier, vilket i sin tur kräver olika slag av pedagogiska utvecklingsinsatser Några tankar om hur utvärderingen kan utvecklas Den rangordning som FNB/STT Lehtikuva gjort baserar sig på en jämförelse av skillnaden mellan skolmedelvärdet i inträdesvitsord och skolans medelvärde i studentexamen i de obligatoriska ämnena. Skolor med den största positiva förändringen toppar listan. Trots begränsningar i övrigt reflekterar intresset att granska skillnaden mellan ingångsnivå och resultat att gå i rätt riktning och är ett steg mot att fånga vad som händer under utbildningens gång. I den nu aktuella rangordningen tas steg från ett sk. school effectiveness tänkande mot ett s.k. school development synsätt: oavsett skolans eller elevernas utgångsläge är den pedagogiska ambitionen att stöda elevernas lärande och följa med den förändringen. Vi kommer därmed ett steg från otyget att toppa rankinglistor med skolor som landar där huvudsakligen på grund av strukturellt sett gott utgångsläge.

5 I den rådande mätningen saknas tyvärr pedagogiska variabler, information om elevernas hembakgrund, skolorna, lärarna, ledarskapet, mm. vilket gör det svårt att yttra sig om förändringens kvalitet under gymnasietiden. I framtiden borde varje kommun och skola jämföra sig med sig själv, hellre än med andra, för att se hur väl man över tid utvecklas eller förändras i sina strävanden att stöda elevernas bildningsprocess. En självjämförande modell är bättre än att rangordnas i relation till andra kommuner och skolor, som ofta verkar under helt andra förutsättningar eftersom den självreflekterande ansatsen blir en mera konkret underlag för fastställa och följa med utvecklingsarbetet. Därför behöver man stärka stödet till skolorna och kommunerna i pågående kommun- och skolbaserat utvecklingsarbete (jfr. Toppkompetens-projektet där utbildningsstyrelsen och universiteten med PF, CLL, Palmenia och kommunerna samverkar, stödda av kommunförbundet, regionalförvaltningsverket, Hem och skola, FSL, Opsia). Det är viktigt att påtala att det finns en diskrepans mellan skolans fostransmål och de sätt på vilket vi tenderar att mäta skolornas resultat i t.ex. studentexamen. Skolans pedagogiska målsättningar handlar om att stöda elevernas utveckling på ett mångsidigt sätt personligt, socialt, etiskt, politiskt, kulturellt, samhälleligt och fysiskt. Utvärderingar tenderar emellertid att ensidigt mäta elevernas kognitiva kunskapsnivå. Skolor som t.ex. arbetar under socialt mera utmanande omständigheter, av olika slag, och som därför särskilt måste prioritera socialpedagogiska insatser, kan därför oskäligt hamna i en ofördelaktig dager, trots lysande pedagogiska insatser. Avslutningsvis, det förekommer en mängd olika sätt att fånga det pedagogiska klimatet i en skola, vilket givetvis behöver beaktas i utvärderingsforskning. Det finns behov av att utnyttja många olika kunskapstraditioner i konstruktiv pedagogisk utvecklingsorienterad forskning.

Pisa, pedagogik och politik perspektiv på skolledarskap

Pisa, pedagogik och politik perspektiv på skolledarskap Pisa, pedagogik och politik perspektiv på skolledarskap Michael Uljens Åbo Akademi Seminarium Den professionella läraren Vasa 24.1.2012 Struktur 1. Paradigmskiftet 2. PISA-resultaten nya analyser 3. Hur

Läs mer

Toppkompetens genom professionellt samarbete

Toppkompetens genom professionellt samarbete PROJEKTPLAN 16.11.2012 Toppkompetens genom professionellt samarbete Utbildningsstyrelsens verksamhetsenhet för svenskspråkig utbildning Utbildningsstyrelsens projekt Toppkompetens är ett samordningsprojekt

Läs mer

PISA och lärarutbildningen. Hur kan Pedagogiska fakulteten bidra?

PISA och lärarutbildningen. Hur kan Pedagogiska fakulteten bidra? PISA och lärarutbildningen. l Hur kan Pedagogiska fakulteten bidra? Michael Uljens prefekt Åbo Akademi OM DE SVENSKA SKOLORNAS RESULTAT I PISA 2009 Svenska Kulturfonden Seminarium 18.5.2011 PISA i vår

Läs mer

Om tutorlärarverksamheten - nationell överblick och lokal tutormodell. Kristian Smedlund, UBS Arena för digitalt lärande

Om tutorlärarverksamheten - nationell överblick och lokal tutormodell. Kristian Smedlund, UBS Arena för digitalt lärande Om tutorlärarverksamheten - nationell överblick och lokal tutormodell Kristian Smedlund, UBS Arena för digitalt lärande 27.11.2018 Inspiration från utlandet: AISI-programmet (Alberta, Kanada) AISI - Alberta

Läs mer

Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL

Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL Synligt lärande hur då? I skriften Synligt lärande presenteras och analyseras resultaten från den Nya Zeeländske forskarens John Hatties banbrytande studie Visible Learning.

Läs mer

Policy Brief Nummer 2017:4

Policy Brief Nummer 2017:4 Policy Brief Nummer 2017:4 Bredband ger sämre betyg Statligt stöd till bredbandsutbyggnad motiveras ofta med positiva effekter på företagande och tillväxt men tillgång till bredband kan också få negativa

Läs mer

Feedback och Feedforward

Feedback och Feedforward Feedback och Feedforward Hur kan skolan strategiskt utnyttja ett nytt verktyg för att förbättra elevernas kunskapsutveckling? Satya Brink, Ph.D. September 2016 Mål Skolorna i Finland är bra men kan bli

Läs mer

ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2014

ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2014 Annika Westerholm ÅRSBOK FÖR UTBILDNINGSSTATISTIK 2014 Den svenskspråkiga utbildningen Den svenskspråkiga utbildningen Utbildningsstatistik - Den svenskspråkiga utbildningen i en nationell helhet Specialsakkunnig

Läs mer

Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande

Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande Helsingfors 15.11.2017 Riksdagens kulturutskott siv@eduskunta.fi Ärende: Referens: Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande gällande regeringens proposition till riksdagen RP 114/2017 med förslag

Läs mer

Om tolkning av skolspecifika medeltal

Om tolkning av skolspecifika medeltal 1 Promemoria Undervisningsråd Jorma Kuusela Utbildningsstyrelsen Om tolkning av skolspecifika medeltal I sin egen verksamhet rangordnar Utbildningsstyrelsen inte skolor på basen av skolspecifika medeltal.

Läs mer

Resultatnivån i de svenskspråkiga skolorna i Finland. Heidi Harju-Luukkainen Kari Nissinen Sofia Stolt Jouni Vettenranta

Resultatnivån i de svenskspråkiga skolorna i Finland. Heidi Harju-Luukkainen Kari Nissinen Sofia Stolt Jouni Vettenranta Resultatnivån i de svenskspråkiga skolorna i Finland Heidi Harju-Luukkainen Kari Nissinen Sofia Stolt Jouni Vettenranta Presentationens innehåll Om PISA 2012 Elevernas socioekonomiska bakgrund Resultatnivån

Läs mer

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan

Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan 2019-02-08 1 (9) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2018/144 Utbildningsnämnden Fler mått för att analysera elevers resultat i grundskolan och gymnasieskolan Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen

Läs mer

Den finlandssvenska skolans nivå

Den finlandssvenska skolans nivå 1 Den finlandssvenska skolans nivå Michael Uljens Med anledning av den pågående diskussionen om den finlandssvenska skolans nivå i relation till den finska skolan, presenterar jag nedan några synpunkter

Läs mer

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen Finskan i fokus Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen 13.2.2019 Frågan om finska i enkäten till bildningsdirektörena Hur kan vi utveckla och stödja kompetensen i finska i

Läs mer

Det nya gymnasiet stöder och inspirerar

Det nya gymnasiet stöder och inspirerar Det nya gymnasiet stöder och inspirerar Utbildningen utvecklas som en helhet Målet är att höja kompetens- och utbildningsnivån och utveckla utbildningssystemet som en helhet. Syftet med gymnasiereformen

Läs mer

NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska. Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut?

NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska. Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut? Program NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut? Diskussion om behoven ifråga utvärdering och utveckling av utbildning - En sak som vi vill bevara

Läs mer

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning

Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning 1 (11) Förstärkt tillsyn av skolors arbete med bedömning och betygssättning Uppdraget Regeringen har i beslut 1 24 november 2011 givit Skolinspektionen i uppdrag att närmare granska hur väl betygssättningen

Läs mer

Skolprestationer på kommunnivå med hänsyn tagen till socioekonomi

Skolprestationer på kommunnivå med hänsyn tagen till socioekonomi 1(6) PCA/MIH Johan Löfgren 2016-11-10 Skolprestationer på kommunnivå med hänsyn tagen till socioekonomi 1 Inledning Sveriges kommuner och landsting (SKL) presenterar varje år statistik över elevprestationer

Läs mer

Skolkvalitet, lönsamhet och betygsinflation

Skolkvalitet, lönsamhet och betygsinflation Skolkvalitet, lönsamhet och betygsinflation Gabriel Heller-Sahlgren London School of Economics Institutet för Näringslivsforskning Henrik Jordahl Institutet för Näringslivsforskning 2 juli 2018 Innehåll

Läs mer

GOLD Gothenburg Educational Longitudinal Database

GOLD Gothenburg Educational Longitudinal Database GÖTEBORGS UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH DIDAKTIK GOLD Gothenburg Educational Longitudinal Database PERCENTILEKVIVALERADE BETYG En beskrivning av hur grundskole- och gymnasiebetyg har transformerats

Läs mer

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10 Utbildningsstatistik 2011-01-17 1 (21) Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10 publicerar i SIRIS, s internetbaserade resultat- och kvalitetsinformationssystem,

Läs mer

På gång i Skolfinland 2014

På gång i Skolfinland 2014 På gång i Skolfinland 2014 Marianne West-Ståhl RFV Ann-Sofi Loo RFV Thomas Sundell RFV Carola Holm-Palonen Larsmo kommun 19.5.2014 1 Regionförvaltningsverk och verksamhetsställen Regionförvaltningsverken

Läs mer

Verksamhetsutvärdering av Mattecentrum

Verksamhetsutvärdering av Mattecentrum Verksamhetsutvärdering av Mattecentrum Juni 2017 www.numbersanalytics.se info@numbersanalytics.se Presskontakt: Oskar Eriksson, 0732 096657 oskar@numbersanalytics.se Numbers Analytics är en statistikbyrå

Läs mer

Läsning och skrivning hos finlandssvenska elever

Läsning och skrivning hos finlandssvenska elever Vasa Specialpedagogiska Center Åbo Akademi i Vasa Lahtinen, U., Hjerpe, J. & Risberg, A-K. 2006 Läsning och skrivning hos finlandssvenska elever Kartläggning av läs- och skrivfärdighet och läs- och skrivvanor

Läs mer

Figur 1. Poängfördelning i uppföljningsutvärderingen i matematik (alla uppgifter sammanslagna).

Figur 1. Poängfördelning i uppföljningsutvärderingen i matematik (alla uppgifter sammanslagna). SAMMANDRAG Utbildningsstyrelsen utvärderade inlärningsresultaten i matematik i slutet av den grundläggande utbildningen våren 2011. Informationen samlades in med hjälp av ett sampel, som på ett heltäckande

Läs mer

Verksamhetsutvärdering av Mattecentrum

Verksamhetsutvärdering av Mattecentrum Verksamhetsutvärdering av Mattecentrum April 2016 www.numbersanalytics.se info@numbersanalytics.se Presskontakt: Oskar Eriksson, 0732 096657 oskar@numbersanalytics.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning...

Läs mer

De svenska gymnasisternas framgång i studentexamen Kommunförbundets gymnasiekonferens Erik Geber

De svenska gymnasisternas framgång i studentexamen Kommunförbundets gymnasiekonferens Erik Geber De svenska gymnasisternas framgång i studentexamen 2007-2012 Kommunförbundets gymnasiekonferens 24.5.2012 Erik Geber Deltagande och allmän framgång De svenska abiturienterna något överrepresenterade i

Läs mer

Kunskapsresultaten i Malmös skolor 2014

Kunskapsresultaten i Malmös skolor 2014 Kunskapsresultaten i Malmös skolor 2014 Grundskoleförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Avdelning: Januari 2015 2.0 Eric Grundström Grundskoleförvaltningen Kvalitetsavdelningen

Läs mer

MOTIONER OMFATTADE AV ELEVRIKSDAGEN 2016

MOTIONER OMFATTADE AV ELEVRIKSDAGEN 2016 MOTIONER OMFATTADE AV ELEVRIKSDAGEN 2016 Motion 1: Kursvitsord i frivilliga gymnasiekurser På samma sätt som en studerande frivilligt kan välja en fördjupad eller tillämpad kurs i gymnasiet, skall den

Läs mer

Personal- och utbildningsenkät

Personal- och utbildningsenkät Personal- och utbildningsenkät Finlands Näringsliv EK kartlägger årligen med hjälp av en personal- och utbildningsenkät arbetskrafts- och utbildningsbehovet i sina medlemsföretag I den enkät som sammanställdes

Läs mer

Svenskspråkiga skolan som leverantör av Axlar och Stinor

Svenskspråkiga skolan som leverantör av Axlar och Stinor Svenskspråkiga skolan som leverantör av Axlar och Stinor Bengt Stenlund Alumnidagen 26.10.2012 RC 1 DISPOSITION Nationella prov i nian i matem. resp. nat. vet. Gymnasieranking i Svenskfinland Svenskspråkiga

Läs mer

Språket inom småbarnfostran och utbildning

Språket inom småbarnfostran och utbildning Språket inom småbarnfostran och utbildning Det finska utbildningssystemet består av tre stadier. Det första stadiet gäller grundläggande utbildning, det andra stadiet gymnasie- och yrkesutbildning, och

Läs mer

Varför den finska skolan är så framgångsrik

Varför den finska skolan är så framgångsrik Varför den finska skolan är så framgångsrik Erfarenheter och slutsatser från en jobbskuggning på Åland Inledning Alla som jobbar inom skolväsendet har väl någon gång hört talas om det finska skolsystemet.

Läs mer

Begäran om utlåtande , Diarienr: UKM/41/010/2017

Begäran om utlåtande , Diarienr: UKM/41/010/2017 Helsingfors 7.3.2018 Undervisnings- och kulturministeriet kirjaamo@minedu.fi lukiouudistus@minedu.fi Ärende: Referens: Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s utlåtande om utkast till regeringens proposition

Läs mer

www.ha.ax Ansökningsguide hotell- och restaurangadministratör

www.ha.ax Ansökningsguide hotell- och restaurangadministratör www.ha.ax Ansökningsguide 2015 företagsekonom Ingenjör hotell- och restaurangadministratör maskinbefäl sjökapten sjukskötare systemvetare Våra utbildningsprogram Informationsteknik Elektroteknik Företagsekonomi

Läs mer

En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson

En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson Hemsida A Rektorer behöver stärka sitt ledarskap Elever lär sig utan att förstå Skolan sätter betyg på olika grunder Skolan utvärderar

Läs mer

Det nationella läroplansarbetet. LPstöd2016 Tammerfors Utbildningsstyrelsen Christina Anderssén

Det nationella läroplansarbetet. LPstöd2016 Tammerfors Utbildningsstyrelsen Christina Anderssén Det nationella läroplansarbetet LPstöd2016 Tammerfors 18.11.2013 Utbildningsstyrelsen Christina Anderssén 1 Den allmänbildande utbildningen revideras: Läroplansarbetet 2012 2017 2012 2013 2014 2015 2016

Läs mer

POÄNGSÄTTNINGSMODELLER FÖR BETYGSBASERAD ANTAGNING TILL YRKESHÖGSKOLOR

POÄNGSÄTTNINGSMODELLER FÖR BETYGSBASERAD ANTAGNING TILL YRKESHÖGSKOLOR POÄNGSÄTTNINGSMODELLER FÖR BETYGSBASERAD ANTAGNING TILL YRKESHÖGSKOLOR Poängsättningsmodellerna för betygsbaserad antagning på basis av studentexamen, yrkesinriktad grundexamen samt internationella studentexamina

Läs mer

Gemensam ansökan

Gemensam ansökan Gemensam ansökan 28.2-18.3.2011 Gemensam ansökan -GEA www.studieval.fi 5 ansökningsalternativ 1 studieplats Bekanta dig med utbildningsutbudet i utbildningsguiden 2011 Den finska versionen finns på www.studieinfo.fi->

Läs mer

a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella? UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Kommun

a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella? UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Kommun UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Frågor och svar om strukturersättning a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella?...1 b) Är det inte en risk att man sänker förväntningarna

Läs mer

Förskolechefen och det systematiska kvalitetsarbetet STEG I, KARTLÄGGNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR LEDARSKAP OCH KOLLEGIALT LÄRANDE

Förskolechefen och det systematiska kvalitetsarbetet STEG I, KARTLÄGGNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR LEDARSKAP OCH KOLLEGIALT LÄRANDE Förskolechefen och det systematiska kvalitetsarbetet STEG I, KARTLÄGGNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR LEDARSKAP OCH KOLLEGIALT LÄRANDE Jan Håkansson Linnéuniversitetet Syfte, att bidra till Förståelse av förskolechefers

Läs mer

Utvärderingsrapport 2013. Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning (SDU)

Utvärderingsrapport 2013. Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning (SDU) 0 Utvärderingsrapport 2013 Resultatenheten för svensk dagvård och utbildning (SDU) Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Utbildningsresultat... 3 2.1 Utvärdering av inlärningsresultat i hälsokunskap...

Läs mer

Skolans problem. Förklaringar och ansvar

Skolans problem. Förklaringar och ansvar Skolans problem Förklaringar och ansvar 2014-02-20 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel 08-506 455 00, fax 08-506 455 10 www.demoskop.se, info@demoskop.se Org.nr: SE556355-0275 Har

Läs mer

Informationsmöte för vårdnadshavare till HUTH-studerande i åk Välkommen!

Informationsmöte för vårdnadshavare till HUTH-studerande i åk Välkommen! Informationsmöte för vårdnadshavare till HUTH-studerande i åk 2 2.2.2017 Välkommen! Dagens program Kort allmänt om HUTH-studier Kort om HUTH-studier med tanke på högskolestudier på fastlandet i Sverige.

Läs mer

Studentens namn: Studentens personnummer: Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta.

Studentens namn: Studentens personnummer: Giltig legitimation/pass är obligatoriskt att ha med sig. Tentamensvakt kontrollerar detta. KOD: Kurskod: PM1303 Kursnamn: Vetenskapsteori och grundläggande forskningsmetoder Provmoment: Vetenskapsteori respektive forskningsmetod Ansvarig lärare: Jan Johansson Hanse Tentamensdatum: 2015-09-29

Läs mer

Demokratidaktik i skolans verksamhetskultur delaktiga elever och meningsfullt lärande

Demokratidaktik i skolans verksamhetskultur delaktiga elever och meningsfullt lärande Demokratidaktik i skolans verksamhetskultur delaktiga elever och meningsfullt lärande Tom Gullberg, Åbo Akademi Akademilektor i historiens och samhällslärans didaktik Vårt uppdrag enligt läroplanen Den

Läs mer

I fråga om problemlösning. Finland de minsta skillnaderna mellan skolorna och i fråga om elevernas familjebakgrund.

I fråga om problemlösning. Finland de minsta skillnaderna mellan skolorna och i fråga om elevernas familjebakgrund. I fråga om problemlösning uppvisade Finland de minsta skillnaderna mellan skolorna och i fråga om elevernas familjebakgrund. Poängtal i snitt för tio-i-toppländerna Inga signifikanta skillnader mellan

Läs mer

Ledarskapsstrukturens betydelse för lärandet

Ledarskapsstrukturens betydelse för lärandet Ledarskapsstrukturens betydelse för lärandet Michael Uljens Pedagogiska fakulteten Åbo Akademi Seminariet Språk och kultur 7-8.6.2012 G18, Helsingfors Frågor 1. På vilka premisser arbetar vi med att utveckla

Läs mer

a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella?

a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella? UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Frågor och svar om strukturersättningen a) Kan man bygga resursfördelningen på socioekonomisk statistik, när behov är individuella?... 1 b) Är det inte en risk att man sänker förväntningarna

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MEDIEKUNSKAP

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MEDIEKUNSKAP ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I MEDIEKUNSKAP för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:5b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:5b

Läs mer

6 Selektionsmekanismernas betydelse för gruppskillnader på Högskoleprovet

6 Selektionsmekanismernas betydelse för gruppskillnader på Högskoleprovet 6 Selektionsmekanismernas betydelse för gruppskillnader på Högskoleprovet Sven-Eric Reuterberg Vadar det egentligen som säger att man skallförvänta sig samma genomsnittliga resultat för manliga och kvinnliga

Läs mer

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola

DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS. Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola DET ANDRA INHEMSKA SPRÅKET FINSKA, A-LÄROKURS Annika Lassus, alassus@abo.fi Vasa övningsskola Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet

Läs mer

Den finlandssvenska skolan en mötesplats för flerspråkiga

Den finlandssvenska skolan en mötesplats för flerspråkiga Den finlandssvenska skolan en mötesplats för flerspråkiga Chris Silverström De finlandssvenska eleverna deltog i utvärderingen av A-engelska, B-franska, B-tyska och B-ryska i årskurs 9. Utvärderingen visar

Läs mer

FOKUS PÅ. PISA 2015: Så mår svenska 15-åringar i skolan

FOKUS PÅ. PISA 2015: Så mår svenska 15-åringar i skolan FOKUS PÅ NR 1 ARPIL 2017 PISA 2015: Så mår svenska 15-åringar i skolan ""Var femte 15-åring känner sig konstig och missanpassad i skolan. Lika stor andel känner sig ensamma i skolan. ""Sverige är ett av

Läs mer

LAPE-programmet ur ett språkserviceperspektiv - en kartläggning och konsekvensbedömning av service på svenska för barn och familjer

LAPE-programmet ur ett språkserviceperspektiv - en kartläggning och konsekvensbedömning av service på svenska för barn och familjer LAPE-programmet ur ett språkserviceperspektiv - en kartläggning och konsekvensbedömning av service på svenska för barn och familjer Författare, utredare och arbetsgrupp: Torbjörn Stoor, Ann Backman och

Läs mer

Svenska Dyslexiföreningens utbildningskonferens Stockholm 20-21.4.2012 Kristina Ström Åbo Akademi. 24.4.2012 Åbo Akademi - Strandgatan 2-65101 Vasa 1

Svenska Dyslexiföreningens utbildningskonferens Stockholm 20-21.4.2012 Kristina Ström Åbo Akademi. 24.4.2012 Åbo Akademi - Strandgatan 2-65101 Vasa 1 Tidiga insatser ger goda läsare ett finländskt perspektiv Svenska Dyslexiföreningens utbildningskonferens Stockholm 20-21.4.2012 Kristina Ström Åbo Akademi 24.4.2012 Åbo Akademi - Strandgatan 2-65101 Vasa

Läs mer

EFFEKTIVITET OCH INKLUDERING GÅR DET ATT KOMBINERA? Claes Nilholm Malmö Högskola

EFFEKTIVITET OCH INKLUDERING GÅR DET ATT KOMBINERA? Claes Nilholm Malmö Högskola EFFEKTIVITET OCH INKLUDERING GÅR DET ATT KOMBINERA? Claes Nilholm Malmö Högskola Disposition 1) Vad är effektivitet? 2) Vad säger forskningen om effektivitet? 3) Vad är inkludering? 4) Vad säger forskningen

Läs mer

Läs- och skrivfärdigheter inom andra stadiet,

Läs- och skrivfärdigheter inom andra stadiet, Läs- och skrivfärdigheter inom andra stadiet, Södra Finlands Skriv- och Läsprojekt (SF-SOL) Ulla Lahtinen, Annette Renvaktar, Mikaela Asplund & Jenny Hjerpe Nästan all inlärning i skolan bygger på läsning

Läs mer

Hur kan vi säkra våra barns framtid?

Hur kan vi säkra våra barns framtid? Hur kan vi säkra våra barns framtid? Läsglädje April 2014 Satya Brink Svenska KulturfondenS Svensk översättning Emma Dahlbacka How can we ensure the success of our children in the future? Alla läser oavsett

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete i Hammarö kommun

Systematiskt kvalitetsarbete i Hammarö kommun 1(5) BILDNINGSNÄMNDEN 2012-06-12 Dnr Maria Kjällström, Förvaltningschef 054-515104 maria.kjallstrom@hammaro.se Enligt skollagen ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Förändringstryck på den finska studentexamen statiska data och annan bakgrund

Förändringstryck på den finska studentexamen statiska data och annan bakgrund Förändringstryck på den finska studentexamen statiska data och annan bakgrund Alex Hellsten Studentexamensnämnden Finland Nordiskt examensnätverk, Tórshavn 2012 Vad förändras? Över tid har stora förändringar

Läs mer

Sfp:s program för de tvåspråkiga i Finland

Sfp:s program för de tvåspråkiga i Finland Sfp:s program för de tvåspråkiga i Finland 1. Inledning 1.1 I många av världens länder är befolkningen två- eller flerspråkig. I Finland talas flera språk. Nationalspråken är svenska och finska. 1.2 Vår

Läs mer

SKUTT 2014 Ett koncept för kunskapsbaserat ledarskap av verksamhetskulturen. Michael Uljens Åbo Akademi

SKUTT 2014 Ett koncept för kunskapsbaserat ledarskap av verksamhetskulturen. Michael Uljens Åbo Akademi SKUTT 2014 Ett koncept för kunskapsbaserat ledarskap av verksamhetskulturen Michael Uljens Åbo Akademi SKUTT 2014 Kunskapsbaserat ledarskap av den pedagogiska verksamhetskulturen SKUTT? = SKOLUTVECKLINGSINSTRUMENTET

Läs mer

Mått för value added, eller skoleffekt, introducerat 2016

Mått för value added, eller skoleffekt, introducerat 2016 Internationella Engelska Skolan Hans Bergström, 28 mars 2017 Mått för value added, eller skoleffekt, introducerat 2016 1. Bakgrund. Internationella Engelska Skolan har ett Academic Advisory Board, som

Läs mer

Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro?

Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro? Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro? Jonas Beilert och Karin Reschke 2008-02-22 Sammanfattning Haninge kommuns vision har ett uttalat fokus på kunskap, ökad måluppfyllelse och lärarens

Läs mer

Anordnarna av grundläggande utbildning och och gymnasieutbildning för vuxna

Anordnarna av grundläggande utbildning och och gymnasieutbildning för vuxna FÖRESKRIFT 11/011/2009 iakttas som förpliktande 20.5.2009 Anordnarna av grundläggande utbildning och och gymnasieutbildning för vuxna Giltighetstid Fr.o.m. 1.8.2009 tillsvidare Rätten att meddela Gymnasielagen

Läs mer

Sammanfattning. Skolverket (2005). 3

Sammanfattning. Skolverket (2005). 3 Sammanfattning Kommunerna ansvarar för en betydande del av samhällets välfärdstjänster genom att tillhandahålla olika typer av omsorg, socialtjänst, utbildning, kultur- och fritidsverksamheter med mera.

Läs mer

Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL. Könsskillnader i skolresultat 1

Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL. Könsskillnader i skolresultat 1 Könsskillnader i skolresultat NATIONELL STATISTIK I URVAL Könsskillnader i skolresultat 1 Innehåll Inledning... 4 Könsskillnader i skolresultat i grundskolan... 5 Nationella prov... 6 Betyg per ämne vårterminen

Läs mer

Giltighetstid Fr.o.m Till anordnarna av gymnasieutbildning och gymnasierna

Giltighetstid Fr.o.m Till anordnarna av gymnasieutbildning och gymnasierna FÖRESKRIFT 10/011/2009 iakttas som förpliktande 20.5.2009 Till anordnarna av gymnasieutbildning och gymnasierna Giltighetstid Fr.o.m. 1.8.2009 tillsvidare Rätten att meddela Gymnasielagen föreskriften

Läs mer

2011-05-03. 1. Sverige. Kognitivt element. Emotionellt element. Konativt element. (benägenhet att handla)

2011-05-03. 1. Sverige. Kognitivt element. Emotionellt element. Konativt element. (benägenhet att handla) Kognitivt element Barbro Allardt Ljunggren Lektor, Södertörns högskola Emotionellt element Konativt element (benägenhet att handla) BAL Uppsala den 3 maj 2011 1 BAL Uppsala den 3 maj 2011 2 En spegling

Läs mer

Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel. Skövde mars

Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel. Skövde mars Små barns lärande utvecklingsarbete och forskning i samspel Skövde mars 2013 jan.hakansson@lnu.se Utgångspunkter Skollagen 1 kap 5 : Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Läs mer

BILDER AV SKOLAN. - Vad är det som driver kunskapsbildningen? - Hur ser bilden av framtidens skola ut? Mikael Alexandersson

BILDER AV SKOLAN. - Vad är det som driver kunskapsbildningen? - Hur ser bilden av framtidens skola ut? Mikael Alexandersson BILDER AV SKOLAN - Vad är det som driver kunskapsbildningen? - Hur ser bilden av framtidens skola ut? Mikael Alexandersson DRAMATURGIN KOMPETENSBEGREPPET DE NYA GRÄNSERNA SÄRSKILJANDETS PRINCIP Från trygga

Läs mer

2011-05-15. Yttrande angående PwC:s granskning av Aspenskolan

2011-05-15. Yttrande angående PwC:s granskning av Aspenskolan Dokumentnamn Yttande Datum 2011-05-15 Adress Kommunstyrelsen Diarienummer 1(4) Yttrande angående PwC:s granskning av Aspenskolan Initialt fördes ett samtal mellan PwC och produktionschef Peter Björebo

Läs mer

Ett ode till gymnasieutbildningen. Processen med

Ett ode till gymnasieutbildningen. Processen med Ett ode till gymnasieutbildningen Processen med Målet är en inspirerande och engagerande process som förenhetligar gymnasieundervisningen Målet är att förnya gymnasiets läroplansprocess Samma fräscha grepp

Läs mer

Hur man beaktar abiturienter i behov av specialstöd i studentexamen i Finland. Om terminologi

Hur man beaktar abiturienter i behov av specialstöd i studentexamen i Finland. Om terminologi Hur man beaktar abiturienter i behov av specialstöd i studentexamen i Finland Nordisk specialpedagogisk konferens Åbo 21.9.2013 Anneli Sihvo Studentexamensnämnden Om terminologi En studerande, (gymnasie)elev

Läs mer

Gymnasiediplom. Huslig ekonomi

Gymnasiediplom. Huslig ekonomi Gymnasiediplom Huslig ekonomi 2010 2011 Föreskrifter och anvisningar 2010:8 ISSN-L 1798 8877 ISSN 1798 8985 (online) Innehåll Allmänt 3 Mål och innehåll för gymnasiediplomet 3 Allmänt 3 Centrala mål 4

Läs mer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer

Statistik 1 för biologer, logopeder och psykologer Innehåll 1 2 Diskreta observationer Kontinuerliga observationer 3 Centralmått Spridningsmått Innehåll 1 2 Diskreta observationer Kontinuerliga observationer 3 Centralmått Spridningsmått Vad är statistik?

Läs mer

Kan vi bli bättre? De svenska gymnasisternas framgång i studentexamen. 31.1.2013 Erik Geber

Kan vi bli bättre? De svenska gymnasisternas framgång i studentexamen. 31.1.2013 Erik Geber Kan vi bli bättre? De svenska gymnasisternas framgång i studentexamen t 2007 2012 31.1.2013 Erik Geber Deltagande och allmän framgång De svenska abiturienterna är något fler i förhållande till årskullen,

Läs mer

Heidi Harju-Luukkainen, Kari Nissinen, Sofia Stolt & Jouni Vettenranta. PISA 2012: Resultatnivån i de svenskspråkiga skolorna i Finland

Heidi Harju-Luukkainen, Kari Nissinen, Sofia Stolt & Jouni Vettenranta. PISA 2012: Resultatnivån i de svenskspråkiga skolorna i Finland Heidi Harju-Luukkainen, Kari Nissinen, Sofia Stolt & Jouni Vettenranta PISA 2012: Resultatnivån i de svenskspråkiga skolorna i Finland PISA 2012: Resultatnivån i de svenskspråkiga skolorna i Finland PISA

Läs mer

Studentexamen. Info för föräldrar

Studentexamen. Info för föräldrar Studentexamen Info för föräldrar 30.8.2016 Tidtabell för skrivningarna Studentprov ordnas på hösten (september/oktober) och våren (februari/mars) Studentexamen kan skrivas på 1-3 tillfällen inom ett år,

Läs mer

Bedömning och betyg - redovisning av två rapporter

Bedömning och betyg - redovisning av två rapporter UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (11) DNR 09-400//3332 2009-08-18 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2009-10-22 Bedömning

Läs mer

UTVÄRDERING AV INLÄRNINGSRESULTATEN I MATEMATIK I ÅRSKURS 6 ÅR 2007

UTVÄRDERING AV INLÄRNINGSRESULTATEN I MATEMATIK I ÅRSKURS 6 ÅR 2007 UTVÄRDERING AV INLÄRNINGSRESULTATEN I MATEMATIK I ÅRSKURS 6 ÅR 2007 utvärderade i slutet av mars år 2007 inlärningsresultaten i matematik och attityderna till matematik i årskurs 6. Informationen samlades

Läs mer

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 29.4.

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 29.4. Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga Material 1 700 elever i 30 skolor i Svenskfinland, april 2014 20 skolor

Läs mer

Inställning till att lära svenska i Finland

Inställning till att lära svenska i Finland Inställning till att lära svenska i Finland Författare: Marina Andersson Handledare: Gudrun Svensson Examinator: Stina Ericsson Termin: VT 13 Ämne: Svenska som andraspråk Nivå: Kandidat Kurskod:2SS10E

Läs mer

Utmaningar för svenskundervisningen i Finland

Utmaningar för svenskundervisningen i Finland Utmaningar för svenskundervisningen i Finland Maria Green-Vänttinen och Hanna Lehti- Eklund Institutionen för nordiska språk och nordisk litteratur, Helsingfors universitet Samhällsdebatten Allt färre

Läs mer

Ungdomars droganvändning Helsingborg, Skåne, Sverige & Europa

Ungdomars droganvändning Helsingborg, Skåne, Sverige & Europa https://verktygsladanhbg.se Ungdomars droganvändning,, & Europa Innehåll: Statistik uppgifter Materialets källa: - Region /kommunförbundet folkhälsoenkät. Alla skånska kommuner i årskurs 6 och 9 samt årskurs

Läs mer

Gemensam ansökan

Gemensam ansökan Gemensam ansökan 27.2-16.3.2012 Gemensam ansökan -GEA www.studieval.fi Gr-baserade och sp-baserade utbildningar 5 ansökningsalternativ 1 studieplats Ev. hälsofaktorer bör tas i beaktande före ansökan Bekanta

Läs mer

Same same, but different

Same same, but different Same same, but different En jämförelse av den thailändska och svenska grundskolan Introduktion Att alla barn skall lära sig läsa, skriva och räkna är något som alla länder strävar mot. På ett eller annat

Läs mer

RP 32/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande

RP 32/2017 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om anordnande av studentexamen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om anordnande

Läs mer

Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar

Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar STATISTISK ANALYS Nils Olsson Utredningsavdelningen 8-563 88 4 nils.olsson@hsv.se Mer information hittar du på www.hsv.se Nummer: 26/12 Antalet personer som skriver högskoleprovet minskar Antalet personer

Läs mer

Problemdrickande i familjen och ungdomars alkoholkonsumtion: modereras sambandet av villkor i skolan?

Problemdrickande i familjen och ungdomars alkoholkonsumtion: modereras sambandet av villkor i skolan? Problemdrickande i familjen och ungdomars alkoholkonsumtion: modereras sambandet av villkor i skolan? Gabriella Olsson, Sara Brolin Låftman och Bitte Modin Sonads nätverksmöte i Stockholm 17-18 september

Läs mer

PIAAC. Den internationella undersökningen av vuxnas färdigheter. Finländska vuxnas 2012. grundläggande färdigheter bland de bästa i OECD-länderna

PIAAC. Den internationella undersökningen av vuxnas färdigheter. Finländska vuxnas 2012. grundläggande färdigheter bland de bästa i OECD-länderna Jan Strandström / Folio Bildbyrå Den internationella undersökningen av vuxnas färdigheter PIAAC Finländska vuxnas 202 grundläggande färdigheter bland de bästa i OECD-länderna PIAAC 202 I den internationella

Läs mer

Läroanstalter i hela landet och i Egentliga Finland

Läroanstalter i hela landet och i Egentliga Finland Läroanstalter i hela landet och i Egentliga Finland Från år 2010 till år 2016 minskade antalet läroanstalter i Finland med 15 procentenheter inom den grundläggande utbildningen i hela landet. Minskningen

Läs mer

Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen. Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen

Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen. Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen Kontinuitet på lärstigen småbarnspedgogikens betydelse för den fortsatta utvecklingen Gun Oker-Blom, direktör, Utbildningsstyrelsen Läroplanens tre nivåer i Finland Undervisning och lärande Det övergripande

Läs mer

OPINIONSMÄTNING BLAND FINLANDSSVENSKAR INFÖR PRESIDENTVALET 2012

OPINIONSMÄTNING BLAND FINLANDSSVENSKAR INFÖR PRESIDENTVALET 2012 OPINIONSMÄTNING BLAND FINLANDSSVENSKAR INFÖR PRESIDENTVALET 2012 Åsa Bengtsson Docent i Statskunskap vid Åbo Akademi Akademiforskare vid Finlands Akademi 16.01.2012 Undersökningen Beställd av Magma och

Läs mer

Program för KVALITETSUTVECKLING i UBF: s gymnasieskolor

Program för KVALITETSUTVECKLING i UBF: s gymnasieskolor Program för KVALITETSUTVECKLING i UBF: s gymnasieskolor andra håll? Och vad kan vi lära oss av andra? Över 95 % av dem som lämnar grundskolan i Göteborg börjar i gymnasiet. De flesta erbjuds en Fokus på

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Resultatredovisning betyg HT 2018 årskurs 6 till 9

Resultatredovisning betyg HT 2018 årskurs 6 till 9 Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2019-02-15 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Resultatredovisning betyg HT 2018 årskurs 6 till 9 Dnr: UN 19/29 Sammanfattning av ärendet Enligt den

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer

Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process*

Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process* Systematiskt*kvalitetsarbete*i*process* Text av Susanne Bertelsen I den bästa av alla världar har skolan en strategi och en struktur för sitt utvecklingsarbete. Nästa steg i kvalitetsarbetet är att finna

Läs mer