Stockholm den 7 juni 2007 R-2007/0697. Till Finansinspektionen. FI Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stockholm den 7 juni 2007 R-2007/0697. Till Finansinspektionen. FI Dnr"

Transkript

1 R-2007/0697 Stockholm den 7 juni 2007 Till Finansinspektionen FI Dnr Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 maj 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Finansinspektionens förslag till föreskrifter med anledning av direktivet om marknader för finansiella instrument (MiFID). Med anledning härav anför Advokatsamfundet följande. Sammanfattning 1. Allmänt om föreskrifternas form Mot bakgrund av Advokatsamfundets positiva inställning till den mer samlade lagstiftningen på det finansiella tjänsteområdet som ges i och med den nya lagen om värdepappersmarknaden (LVM), 1 ställer sig Advokatsamfundet frågande till Finansinspektionens uppdelning av föreskrifterna i sådana för värdepappersrörelse och sådana för marknadsplatsverksamhet. Denna uppdelning har inte föranletts av någon motsvarande uppdelning i MiFID eller i LVM, och Advokatsamfundet kan inte se att den sker på grund av några särskilda praktiska hänsyn. En sådan delning innebär bland annat en ökad risk för dubbelregleringar, att ett mer svåröverblickbart nätverk av föreskrifter uppstår. Problem med indelningsfrågor (och bristande förutsebarhet) kan därmed uppstå. Dessutom försvåras möjligheterna att behålla enhetliga definitioner och en översiktlig samstämmighet genom den rättsliga regleringen. Såsom exempel på en onödig uppdelning kan här nämnas att ägarprövningsreglerna vilka ges dels i 5 kap. Finansinspektionens föreskrifter om värdepappersrörelse (FFV), dels i 2 kap. Finansinspektionens föreskrifter om verksamhet på marknadsplatser (FFVM), i allt väsentligt är likalydande. Någon 1 Sveriges Advokatsamfund, yttrande i Akt R-2006/0602, v3

2 2 anledning till att förlägga dessa till två uppsättningar av föreskrifter synes inte föreligga. Även samtliga ägar- och ledningsprövningsföreskrifter bör också kunna samlas på ett ställe, även de som gäller för fondföretag enligt 4 kap. FFFS 2004:2 och de föreskrifter som även fortsättningsvis kommer att gälla för t.ex. försäkringsbolag genom FFFS 1998:14. Gemensamma regler för ägar- och ledningsprövning för alla typer av tillståndpliktig verksamhet skulle underlätta framförallt vid samtidiga indirekta förvärv av flera företag med olika typer av tillstånd. Vidare går indelningen av Finansinspektionens föreskrifter i två delar delvis emot strävan mot en funktionell reglering av den svenska finansiella lagstiftningen, vilken har kommit att framträda i lagstiftningsarbetet under senare år. I och med att införandet av finansiell reglering numera ofta har sitt ursprung i internationella (och då främst EG-rättsliga) regelverk och överenskommelser är den svenska lagstiftarens möjligheter att i efterhand välja en annan inriktning mycket begränsade. Lagstiftaren kan dock liksom i detta fall Finansinspektionen genom sina aktuella föreskrifter påverka det svenska regelverkets utformning genom att bibehålla målet att regleringarna skall baseras på en funktionell och samlad analys. Detta är en viktig del av den påverkan som fortfarande ligger på respektive medlemsstat. I samband med införandet av lagen (2003:1223) om utgivning av säkerställda obligationer, diskuterades frågan om huruvida en funktionell reglering var att föredra framför en institutionell. 2 Härvid anfördes att de bakomliggande EG-reglerna inte utesluter vare sig en institutionell eller funktionell inriktning och att det finns för- och nackdelar förknippade med båda modellerna. Sammanfattningsvis anfördes dock att fördelarna med en funktionell reglering övervägde dem som kan tillskrivas en institutionell lösning, vilket också presenterades som det synsätt vilket generellt alltmer [har] kommit att prägla den svenska finansiella lagstiftningen, då [den] bedömts bättre tillvarata utveckling och konkurrens. Det skall noteras att då regeringens förordning inte funnits tillgänglig under remissarbetet har Advokatsamfundet inte kunnat avgöra i vilken utsträckning Finansinspektionen kommer att delegeras normgivningskompetens motsvarande vad som förutsätts av de föreslagna föreskrifterna. 2. Definitionerna Relevant person och uppdragsavtal Förslag: Begreppet relevant person inbegriper en alltför omfattande krets av människor, genom att omfatta alla personer som utför tjänster åt ett visst värdepappersföretag. Avseende anknutet ombud i 2 kap. 1 punkten 3 a FFV bör förtydligas att endast fysisk person som är anknutet ombud avses. 2 Prop. 2002/03:107, s. 53 ff.

3 3 I 2 kap. 1 punkten 3 c FFV anges att relevant person avser fysiska personer som utför tjänster åt [värdepappers]företaget. Detta förefaller att gå för långt, eftersom det exempelvis skulle inkludera företagets juridiska rådgivare, som tillhandahåller en tjänst för företaget. Avsikten torde snarare vara att endast inkludera personer som i förhållande till värdepappersföretagets kunder tillhandahåller en tjänst å företagets vägnar. Frågan får praktisk relevans bland annat i 3 kap. 25 och 8 kap. 1 FFV. Detta skulle i så fall kunna klargöras genom att texten istället formuleras enligt följande: fysiska personer som i förhållande till företagets kunder utför tjänster åt företaget. Liknande invändningar kan riktas om definitionen av uppdragsavtal i 2 kap. 1 punkten 4 FFV, eftersom till exempel rättslig analys dels är en tjänst som exempelvis advokater tillhandahåller men som dels också kan bedrivas av ett företag i egen regi. Advokatsamfundet noterar vidare att LVM saknar en definition av uppdragsavtal (outsourcing) (jfr 2 kap. 1 punkten 7 FFV) och vill därför peka på risken att detta kan leda till en diskrepans mellan vad lagen avser och vad som avses i Finansinspektionens föreslagna föreskrifter. Värdepappersföretag Förslag: Uttrycket värdepappersföretag som inte definieras särskilt i FFV:s definitionskatalog tydliggör inte huruvida detta motsvarar begreppet värdepappersinstitut, värdepappersrörelse eller värdepappersbolag i enlighet med LVM:s terminologi. Advokatsamfundet noterar att FFV saknar en definition av värdepappersföretag, vilket bland används löpande i FFV:s bestämmelser. Med tanke på att LVM i stället tillämpar främst begreppet värdepappersbolag framstår detta som olämpligt, varför begreppet antingen bör upptas bland definitionerna i FFV och där beskrivas med hjälp av LVM:s terminologi, alternativt att värdepappersföretag ersätts av någon av de definitioner som tillämpas i LVM. Vidare bör noteras att 3 kap. FFV växelvis använder värdepappersbolag och värdepappersföretag. Är avsikten att därigenom markera vilka bestämmelser som är tillämpliga enbart för den som ansöker om tillstånd som värdepappersbolag och vilka som även skall tillämpas för svenskt kreditinstitut och utländska företag som söker tillstånd att driva värdepappersrörelse från en svensk filial (jfr 1 kap. 2 2 st FFV) bör värdepappersföretag genomgående bytas mot värdepappersbolag i 3 kap. 16 FFV. LVM Förslag: Samtidigt som kommissionens förordning (EG) nr 1287/2006 definierats såsom Genomförandeförordningen ges ingen särskild hänvisning till LVM ens vad avser dess definitionsmässiga betydelse vilket, med hänsyn till lagens relation till föreskrifterna, framstår som bristfälligt.

4 4 I syfte att göra föreskrifterna mer enhetligt kopplade till LVM skulle en bestämmelse som hänvisar till LVM:s terminologi kunna tas in i föreskrifterna. En annan väg att uppnå detta skulle även kunna vara att försöka uppnå en samstämmighet mellan definitionerna i LVM och föreskrifterna, genom att åtminstone tillse att de begrepp som definieras i föreskrifterna så långt möjligt faller tillbaka på LVM:s definitioner. 3. Uppdragsavtal (outsourcing) Tredje land I de föreslagna FFV regleras särskilt den situationen att en uppdragstagare är belägen i tredje land (se bland annat 9 kap. 8-9 FFV). Begreppet tredje land definieras emellertid inte och även om det ligger nära till hands att tro att det rör sig om länder utanför EU eller möjligen EES, bör detta klargöras genom ett tillägg (företrädesvis i definitionskatalogen). 4. Skydd av kunders tillgångar Placering av kundmedel De föreslagna föreskrifterna talar i 10 kap. 5 punkten 3 FFV om bank som har auktoriserats i tredje land. Frågan är här om skrivningen är begränsad till institut som skulle kunna kvalificera sig som banker enligt bankrörelsedefinitionen såsom den har intagits i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse. Om så är fallet menar Advokatsamfundet att detta är onödigt restriktivt, då det inte synes föreligga några tungt vägande skäl för att utesluta motsvarigheten till svenska kreditmarknadsföretag belägna i tredje land. Om däremot denna snäva betydelse av begreppet bank inte avsetts bör frågan klargöras, t.ex. genom att byta ut bank med kreditinstitut (varpå samstämmighet med 10 kap. 5 punkten 2 - kreditinstitut inom EU skulle uppnås). De externa revisorernas rapporter I 10 kap. 11 FFV anges att ett värdepappersföretag skall tillse att revisorerna skall rapportera till Finansinspektionen om företagets rutiner avseende skydd av kunders tillgångar inte är ändamålsenliga. En sådan löpande rapporteringsskyldighet för revisorer torde redan följa av 23 kap. 8 LVM, inte minst i den reviderade utformning som Finansinspektionen nyligen föreslagit. 3 Dubbelreglering i detta avseende är inte motiverad. Advokatsamfundet tolkar art 20 i genomförandedirektivet som en skyldighet för revisorerna att återkommande, minst en gång per år, rapportera huruvida lämpliga åtgärder vidtagits. Rapport skall alltså avges minst årligen oavsett om åtgärderna bedöms som lämpliga eller inte. 10 kap. 11 FFV bör utformas i enlighet med detta. 3 Finansinspektionen, Förordnande av sakkunnig i företag under Finansinspektionens tillsyn samt ändrade regler för förordnade revisorer, promemoria daterad den 18 april 2007, s. 3.

5 5 Det kan vidare noteras att det ord som används i såväl 8 kap. 35 LVM som 13.7 och 13.8 MiFID och art 20 genomförandedirektivet är lämpliga. Advokatsamfundet kan inte se att nyttjandet av ordet ändamålsenliga bidrar till att konkretisera innebörden av lagtexten och föreslår därför att ordet lämpliga används även i FFV. Rutiner Slutligen noteras att ordet åtgärder, vilket används genomgående i 8 kap. 35 LVM, art 13.7 och 13.8 MiFID och avsnitt 3 i genomförandedirektivet, i 10 kap FFV bytts ut mot ordet rutiner (jfr t.ex. 10 kap. 1 p 6 FFV med art 16.1 f i genomförandedirektivet). Ordvalet i FFV synes snäva in de åtgärder som är möjliga att vidta till att endast omfatta fastställande av rutiner. Om avsikten inte varit att göra en sådan inskränkning, föreslår Advokatsamfundet att direktivens och lagtextens terminologi används även i FFV. 5. Intressekonflikter I 11 kap. 11 sista stycket FFV anges, med samma terminologi som i art 25.2 i den svenska översättningen av genomförandedirektivet, att ett relaterat finansiellt instrument är ett instrument vars pris starkt påverkas av kursutvecklingen i det instrument som är föremål för investeringsanalysen. Den engelska språkversionen av genomförandedirektivet använder uttrycket closely affected Advokatsamfundet ifrågasätter om starkt påverkas på ett riktigt sätt återger vad som avses i genomförandedirektivet. Ordet starkt för tankarna till att prisförändringen i det analyserade instrumentet skall leda till en kraftig prisförändring i det relaterade instrumentet. Advokatsamfundet förstår direktivet så att det avser alla instrument som har en nära prismässig samvariation och föreslår att definitionen i 11 kap. 11 justeras i enlighet därmed. 6. Investeringsrådgivning till konsumenter Värdepappersföretag och investeringsrådgivning På grund av lösningen att i FFV:s 16 kap. ange specifika krav för värdepappersföretag som lämnar investeringsrådgivning till konsumenter (vilka inte har definierats särskilt i FFV), följer att denna grupp av rådgivare särskiljs från andra rådgivare vilka regleras av lagen (2003:862) om finansiell rådgivning till konsumenter samt av Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (2004:4) om finansiell rådgivning till konsumenter. Advokatsamfundet kan inte se varför värdepappersföretags rådgivning skall särbehandlas, genom att striktare regler införs för denna typ av företag. Vidare får definitionen av värdepappersföretag en viktig betydelse, genom att särregleringen ur ett konkurrensperspektiv slår mot dessa företag (med undantag för filialer tillhörande

6 6 utländska värdepappersföretag inom EES samt svenska värdepappersföretags filialer inom EU). Utöver den skiljelinje som skapas inom ett verksamhetsskikt (bestående av finansiell rådgivning till konsumenter), bidrar FFV:s 16 kap. till ytterligare en splittring av ett område som företrädesvis regleras funktionellt (jfr ovan avsnitt 1). I detta fall anser Advokatsamfundet att föreskrifterna bör samlas i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (2004:4) om finansiell rådgivning till konsumenter, genom att de undantag som förespråkats i motiven till den föreslagna LVM (och som enligt desamma skall intas som ett undantag i 2 och 3 a lagen (2003:862) om finansiell rådgivning till konsumenter) placeras i föreskrifterna. På så sätt skulle även den ytterligare indelning av konsumenttjänster som görs särskilt i den svenska implementeringen av genomförandeförordningen (EG) nr 1287/2006 kunna bibehållas utanför det nya regelverket, med bättre möjligheter till översikt av de krav som ställs på företag som vänder sig till konsumenter liksom att underlätta Finansinspektionens fortsatta utveckling inom detta område. 7. Allmänna språkliga kommentarer Advokatsamfundet har förstått att den föreslagna föreskriftstexten tagits fram under relativt kort tid. Advokatsamfundet vill ändock framhålla att texten behöver arbetas igenom språkligt. Nedan anges några exempel på språkliga justeringar. FFV innehåller ett flertal listor med rekvisit. I vissa fall anges det huruvida samtliga rekvisit måste vara uppfyllda med ett och eller endast ett av flera rekvisit behöver vara uppfyllt med ett eller, men på flera ställen saknas sådana markörer (jfr t.ex. 9 kap. 8 med 9 kap. 9 FFV). Dessa oklarheter bör åtgärdas. 5 kap. 3 och 4 FFV: paragraferna bör ges en likartad språklig utformning. 6 kap. 2 2 meningen FFV: risker bör bytas mot rutiner. 6 kap. 8 3 stycket FFV: får bör bytas mot skall, jfr art stycket genomförandedirektivet. SVERIGES ADVOKATSAMFUND Anne Ramberg

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk. R-2008/0032 Stockholm den 28 januari 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9999 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers

Läs mer

Advokatsamfundet har följande övergripande kommentarer avseende Rekommendationen.

Advokatsamfundet har följande övergripande kommentarer avseende Rekommendationen. R-2007/0475 Stockholm den 20 april 2007 Till FAR SRS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 mars 2007 beretts tillfälle att yttra sig över FAR SRS revisionskommittés förslag till rekommendation

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; Utkom från trycket den 2 maj 2012 utfärdad den 19 april 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen

Läs mer

Betänkande En ny lag om värdepappersmarknaden (SOU 2006:50 samt SOU 2006:74)

Betänkande En ny lag om värdepappersmarknaden (SOU 2006:50 samt SOU 2006:74) AD. 41-549/2006 851 81 Sundsvall 2006-08-11 1 (5) Tel: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se bolagsverket.se Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen 103 33 Stockholm Betänkande

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/1079 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4875/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Europeisk

Läs mer

Stockholm den 13 februari 2007 R-2006/1365. Till Finansdepartementet

Stockholm den 13 februari 2007 R-2006/1365. Till Finansdepartementet R-2006/1365 Stockholm den 13 februari 2007 Till Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 november 2006 beretts tillfälle att lämna synpunkter på Svenskt Näringslivs promemoria

Läs mer

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2006:1371) om kapitaltäckning och stora exponeringar; SFS 2007:570 Utkom från trycket den 27 juni 2007 utfärdad den 14 juni 2007. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna)

Förslag till ändring av Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2013:10) om förvaltare av alternativa investeringsfonder (AIFM-föreskrifterna) 2015-04-23 REMISSPROMEMORIA FI Dnr15-3081 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Förslag till ändring

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:2004) om kapitaltäckning och stora exponeringar för kreditinstitut och värdepappersbolag; SFS 2006:536 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-03-29 Närvarande: F.d. justitierådet Dag Victor samt justitieråden Lennart Hamberg och Per Virdesten. Auktionering av utsläppsrätter Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Stockholm den 19 december 2014

Stockholm den 19 december 2014 R-2014/1742 Stockholm den 19 december 2014 Till Finansdepartementet Fi2014/3021 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 september 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet En ny

Läs mer

Användningen av kreditbetyg i riskhantering. Katarina Back (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Användningen av kreditbetyg i riskhantering. Katarina Back (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Användningen av kreditbetyg i riskhantering Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 6 februari 2014 Peter Norman Katarina Back (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Stockholm den 10 augusti 2015

Stockholm den 10 augusti 2015 R-2015/0905 Stockholm den 10 augusti 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/4155/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 maj 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Kollektiv

Läs mer

Stockholm den 3 september 2013

Stockholm den 3 september 2013 R-2013/0997 Stockholm den 3 september 2013 Till Finansinspektionen FI Dnr 11-5610 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 juni 2013 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Förslag

Läs mer

Finansinspektionen

Finansinspektionen REMISSYTTRANDE Vår referens: 2019/02/011 Er referens: FI Dnr 18-10416 1 (5) 2019-03-22 Finansinspektionen Via e-post till: finansinspektionen@fi.se Förslag till ändrade föreskrifter om tillsynskrav och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-09. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-09. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-09 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 24 april 2003

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 att 24 kap.

Läs mer

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-11-12 BESLUTSPROMEMORIA Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FI Dnr 13-6295 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

R 9625/2002 Stockholm den 1 oktober 2002

R 9625/2002 Stockholm den 1 oktober 2002 R 9625/2002 Stockholm den 1 oktober 2002 Till Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2002 beretts tillfälle att avge yttrande över Värdepappersfondsutredningens delbetänkande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2006:1387 Utkom från trycket den 15 december 2006 utfärdad den 7 december 2006. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-01-25 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Thomas Bull Ny dataskyddslag Enligt en lagrådsremiss den 21 december

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-22. Nya regler för elektroniska pengar

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-22. Nya regler för elektroniska pengar 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2011-03-22 Närvarande: F.d. justitierådet Inger Nyström, f.d. regeringsrådet Lars Wennerström och justitierådet Eskil Nord. Nya regler för elektroniska pengar

Läs mer

Promemorian Några finansmarknadsfrågor (dnr Fi2016/02589/V)

Promemorian Några finansmarknadsfrågor (dnr Fi2016/02589/V) 2016-10-05 REMISSVAR Finansdepartementet FI Dnr 16-10416 Finansmarknadsavdelningen (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408

Läs mer

Stockholm den 9 oktober 2018 R-2018/1282. Till Finansdepartementet. Fi2018/02661/FPM

Stockholm den 9 oktober 2018 R-2018/1282. Till Finansdepartementet. Fi2018/02661/FPM R-2018/1282 Stockholm den 9 oktober 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/02661/FPM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 juli 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian En ny reglering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; Utkom från trycket den 19 maj 2009 utfärdad den 7 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga

Läs mer

Stockholm den 28 april 2015

Stockholm den 28 april 2015 R-2015/0430 Stockholm den 28 april 2015 Till Finansdepartementet Fi2012/4241 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Skatteverkets promemoria

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett nytt regelverk om kapitaltäckning för värdepappersbolag. Dir. 2019:22. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2019

Kommittédirektiv. Ett nytt regelverk om kapitaltäckning för värdepappersbolag. Dir. 2019:22. Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2019 Kommittédirektiv Ett nytt regelverk om kapitaltäckning för värdepappersbolag Dir. 2019:22 Beslut vid regeringssammanträde den 16 maj 2019 Sammanfattning Inom kort förväntas Europeiska unionen besluta om

Läs mer

Nya investerarskyddsregler på värdepappersmarknaden

Nya investerarskyddsregler på värdepappersmarknaden Nya investerarskyddsregler på värdepappersmarknaden Robert Karlsson, biträdande områdeschef Konsumentskydd 10 november 2017 Agenda MiFID 2 en översikt Nya provisionsregler Regler om investeringsanalys

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-11. Ansvaret för vissa säkerhetsfrågor vid statens egendom Harpsund och Sagerska huset

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-11. Ansvaret för vissa säkerhetsfrågor vid statens egendom Harpsund och Sagerska huset 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-11 Närvarande: F.d. justitieråden Dag Victor och Per Virdesten samt justitierådet Olle Stenman. Ansvaret för vissa säkerhetsfrågor vid statens egendom

Läs mer

Stockholm den 22 augusti 2018

Stockholm den 22 augusti 2018 R-2018/0998 Stockholm den 22 augusti 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/02158/B Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 25 maj 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Tillsyn över

Läs mer

Fondkommission och en ny kommissionslag (SOU 2005:120)

Fondkommission och en ny kommissionslag (SOU 2005:120) 2006-08-16 REMISSVAR Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt Amina Lundqvist 103 33 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel

Läs mer

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-09-09 R E M I S S P R O M E M O R I A FI Dnr 13-6295 Förslag till ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Stockholm den 8 september 2015

Stockholm den 8 september 2015 R-2015/1072 Stockholm den 8 september 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/3438 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 juni 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Förstärkt

Läs mer

Yttrande över promemorian Förstärkt insättningsgaranti (Fi2015/3438)

Yttrande över promemorian Förstärkt insättningsgaranti (Fi2015/3438) 2015-09-15 REMISSVAR Finansdepartementet FI Dnr 15-9094 Finansmarknadsavdelningen/Bankenheten (Anges alltid vid svar) 103 33 STOCKHOLM Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel

Läs mer

Lämplighetsbedömning vid finansiell rådgivning

Lämplighetsbedömning vid finansiell rådgivning Lämplighetsbedömning vid finansiell rådgivning FI-forum 24 april 2014 Håkan Dahlberg Johanna Sundberg Katharina Mårtensson 1 Agenda Konsumentskydd Tillämpliga regelverk Iakttagelser från FI:s tillsyn FI:s

Läs mer

3.4 Förslag till nya allmänna råd om att söka tillstånd att driva bank- och finansieringsrörelse eller ge ut elektroniska pengar

3.4 Förslag till nya allmänna råd om att söka tillstånd att driva bank- och finansieringsrörelse eller ge ut elektroniska pengar undantag från tillståndsplikt. Finansinspektionen föreslår därför en ändring som innebär att en registrerad betaltjänstleverantör ska lämna motsvarande information vid en ändring av ägarföretaget och dess

Läs mer

Stockholm den 27 april 2012

Stockholm den 27 april 2012 R-2012/0531 Stockholm den 27 april 2012 Till Finansdepartementet Fi2012/1465 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 mars 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Beskattning av

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, P.O. Box 6750, SE-113 85 Stockholm, Tel +46 8 787 80 00, Fax +46 8 24 13 35. Prenumerera via e-post på www.fi.se. ISSN

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; Utkom från trycket den 9 april 2015 utfärdad den 26 mars 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

2004-03-15 REMISSYTTRANDE. Finansinspektionen. Box 6750 113 85 Stockholm

2004-03-15 REMISSYTTRANDE. Finansinspektionen. Box 6750 113 85 Stockholm 2004-03-15 REMISSYTTRANDE Finansinspektionen Box 6750 113 85 Stockholm Yttrande över Finansinspektionens förslag till föreskrifter och allmänna råd om finansiell rådgivning till konsumenter (Fi Dnr. 03-8290-450)

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2015

Stockholm den 12 februari 2015 R-2014/2272 Stockholm den 12 februari 2015 Till Finansdepartementet Fi2014/4440 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändring

Läs mer

R 7622/ Till Näringsdepartementet

R 7622/ Till Näringsdepartementet R 7622/2001 2001-06-13 Till Näringsdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 15 mars 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian E-handelsdirektivet genomförande av direktivet

Läs mer

Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet

Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet R 3944/1998 1998-03-26 Till Statsrådet och chefen för Finansdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 29 januari 1998 beretts tillfälle att avge yttrande över Försäkringsgarantiutredningens

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24). R-2010/0926 Stockholm den 6 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/5531/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Styrelsen för Redeye AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av 8 kap. 21 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden och 11 kap. Finansinspektionens föreskrifter (FFFS

Läs mer

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens

Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens 2014-10-16 REMISSPROMEMORIA FI Dnr 14-7475 Ändringar i övergångsbestämmelsen i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:17) om verksamhet på marknadsplatser Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-04-30. Nya regler för finansiella konglomerat och grupper

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-04-30. Nya regler för finansiella konglomerat och grupper 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-04-30 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Nya regler för finansiella konglomerat och grupper

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar Utfärdad den 5 april 2018 Publicerad den 11 april 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen (2011:755)

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om värdepappersfonder; utfärdad den 19 juni 2013. SFS 2013:588 Utkom från trycket den 28 juni 2013 Regeringen föreskriver följande. Tillämpningsområde 1 Denna förordning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. EU:s insolvensreglering Enligt

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-13 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson Tillgång till upphovsrättsligt skyddat material

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Lagrådsremiss. Försäkringsförmedling. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet.

Lagrådsremiss. Försäkringsförmedling. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Lagrådsremiss Försäkringsförmedling Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 17 februari 2005 Sven-Erik Österberg Tord Gransbo (Finansdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter. 103 33 Stockholm

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter. 103 33 Stockholm 2008-02-20 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter 103 33 Stockholm Kommissionens förslag till ändring av Direktiv 2006/112/EG avseende hanteringen av

Läs mer

Ds 2018:15 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang Förslag till genomförande i svensk rätt (Ju2018/03135/L1)

Ds 2018:15 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang Förslag till genomförande i svensk rätt (Ju2018/03135/L1) 2018-08-31 R E M I S S V A R Justitiedepartementet FI Dnr 18-10487 103 33 Stockholm (Anges alltid vid svar) Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Förslagen har inför Lagrådet föredragits av ämnesrådet Fredrik Ludwigs.

Förslagen har inför Lagrådet föredragits av ämnesrådet Fredrik Ludwigs. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-06-21 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Ny konsumentkreditlag Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001 R-2008/0031 Stockholm den 13 mars 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9001 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Finansinspektionens rapport

Läs mer

Riktlinjer för klagomålshantering

Riktlinjer för klagomålshantering Riktlinjer för klagomålshantering Investerum AB (556693-7495) (Avseende värdepappersrörelse & försäkringsdistribution) & Investerum Pension KB (969683-3913) (Avseende försäkringsdistribution) Senast fastställd:

Läs mer

Stockholm den 1 oktober 2014

Stockholm den 1 oktober 2014 R-2014/1149 Stockholm den 1 oktober 2014 Till Socialdepartementet S2014/5303/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Genomförandeutredningens

Läs mer

Stockholm den 21 mars 2006 R-2005/1800. Till Finansdepartementet. Fi2005/6495

Stockholm den 21 mars 2006 R-2005/1800. Till Finansdepartementet. Fi2005/6495 R-2005/1800 Stockholm den 21 mars 2006 Till Finansdepartementet Fi2005/6495 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 december 2005 beretts tillfälle att avge yttrande över Finansdepartementets promemoria

Läs mer

Försäkringsförmedlare I gränslandet mellan marknadsföring och förmedling. 7 april 2009 DNR 08-4750 2009:4

Försäkringsförmedlare I gränslandet mellan marknadsföring och förmedling. 7 april 2009 DNR 08-4750 2009:4 Försäkringsförmedlare I gränslandet mellan marknadsföring och förmedling 7 april 2009 DNR 08-4750 2009:4 INNEHÅLL SAMMANFATTNING 1 Avgränsningar 3 RESULTAT AV UNDERSÖKNINGEN 3 Produkter och intäkter 3

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-04-26. Förvaltare av alternativa investeringsfonder. 1. lag om förvaltare av alternativa investeringsfonder,

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-04-26. Förvaltare av alternativa investeringsfonder. 1. lag om förvaltare av alternativa investeringsfonder, 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-04-26 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Per Virdesten och Margit Knutsson. Förvaltare av alternativa investeringsfonder

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Kompletterande bestämmelser till EU:s prospektförordning

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Kompletterande bestämmelser till EU:s prospektförordning LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2019-02-25 Närvarande: F.d. justitierådet Ella Nyström samt justitieråden Erik Nymansson och Thomas Bull Kompletterande bestämmelser till EU:s prospektförordning

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens föreskrifter med anledning av Mifid 2 och Mifir

Yttrande över Finansinspektionens föreskrifter med anledning av Mifid 2 och Mifir Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:911) om avgifter för prövning av ärenden hos Finansinspektionen Publicerad den 19 juni 2019 Utfärdad den 5 juni 2019 Regeringen föreskriver

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse Publicerad den 4 juli 2018 Utfärdad den 28 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen

Läs mer

Det måste gå att lita på konsumentskyddet (SOU 2014:4)

Det måste gå att lita på konsumentskyddet (SOU 2014:4) 2014-05-19 REMISSVAR Justitiedepartementet Konsumentenheten FI Dnr 14-3638 103 33 Stockholm (Anges alltid vid svar) Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:1135) om årliga avgifter för finansiering av Finansinspektionens verksamhet; SFS 2017:1191 Utkom från trycket den 8 december 2017 utfärdad

Läs mer

Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen

Införande av vissa internationella standarder i penningtvättslagen REMISSYTTRANDE Vår referens: 2014/106 Er referens: Fi2014/2420 1 (8) 2014-09-29 Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Enheten för bank och försäkring fi.registrator@regeringskansliet.se Införande

Läs mer

R 7515/ Till Justitiedepartementet

R 7515/ Till Justitiedepartementet R 7515/2001 2001-05-30 Till Justitiedepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 23 februari 2001 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Distansavtalslagen och fritidsevenemang,

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Ändrade föreskrifter om kvartalsstatistik för vissa värdepappersbolag

Ändrade föreskrifter om kvartalsstatistik för vissa värdepappersbolag 2015-02-16 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 14-14349 Ändrade föreskrifter om kvartalsstatistik för vissa värdepappersbolag Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax

Läs mer

Advokatsamfundet har ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i promemorian.

Advokatsamfundet har ingen erinran mot de lagändringar som föreslås i promemorian. R-2010/0672 Stockholm den 16 augusti 2010 Till Finansdepartementet Fi2010/799 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Moderniserade

Läs mer

Stockholm den 31 maj 2018 R-2018/0564. Till Finansdepartementet. Fi2018/01129/FPM

Stockholm den 31 maj 2018 R-2018/0564. Till Finansdepartementet. Fi2018/01129/FPM R-2018/0564 Stockholm den 31 maj 2018 Till Finansdepartementet Fi2018/01129/FPM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 mars 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Nya regler

Läs mer

Bemyndigande för produktingripande enligt Mifir och Priips-förordningen

Bemyndigande för produktingripande enligt Mifir och Priips-förordningen PROMEMORIA Datum 2018-06-04 FI Dnr 18-10503 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Bemyndigande för produktingripande

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om rapportering av ägares kvalificerade innehav

Läs mer

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring

Finansdepartementet. Avdelningen för offentlig förvaltning. Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändring i reglerna om aggressiv marknadsföring Maj 2015 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i marknadsföringslagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Förvaltare av alternativa investeringsfonder. Dir. 2011:77. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011.

Kommittédirektiv. Förvaltare av alternativa investeringsfonder. Dir. 2011:77. Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011. Kommittédirektiv Förvaltare av alternativa investeringsfonder Dir. 2011:77 Beslut vid regeringssammanträde den 8 september 2011. Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till hur Europaparlamentets

Läs mer

1. Advokatsamfundets allmänna synpunkter på förslaget till ny försäkringsrörelselag

1. Advokatsamfundets allmänna synpunkter på förslaget till ny försäkringsrörelselag R-2009/2270 Stockholm den 4 februari 2010 Till Finansdepartementet Fi2009/7173 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 10 november 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-09-20 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, regeringsrådet Carina Stävberg och justitierådet Ella Nyström. Alkolås vid rattfylleri Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:16) om värdepappersrörelse;

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-03-26 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Christer Silfverberg samt justitierådet Dag Mattsson En ny lag om försäkringsdistribution Enligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling 0994.fm Page 1 Tuesday, uly 1, 2014 1:52 PM Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:911) om avgifter för prövningen av ärenden hos Finansinspektionen; Utkom från trycket den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2015:1016) om resolution; SFS 2017:706 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 kap.

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-06-15 Närvarande: Närvarande: F.d. justitieråden Bo Svensson och Gustaf Sandström samt justitierådet Ingemar Persson. Stärkt konsumentskydd på bolånemarknaden

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson och f.d. regeringsrådet Leif Lindstam samt justitierådet Per Virdesten. Offentlig upphandling från eget

Läs mer

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling, Ds 2017:31 REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/06/027 Er referens: Fi2017/02886/DF 2017-09-29 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Via e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-12. Gränsöverskridande förvaltning och marknadsföring av alternativa investeringsfonder

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-12. Gränsöverskridande förvaltning och marknadsföring av alternativa investeringsfonder 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-12 Närvarande: F.d. justitieråden Leif Thorsson och Marianne Eliason samt justitierådet Agneta Bäcklund. Gränsöverskridande förvaltning och marknadsföring

Läs mer

BESLUT 2018:10. Bakgrund. Dnr

BESLUT 2018:10. Bakgrund. Dnr Dnr 2018-3 2018-06-19 BESLUT 2018:10 Bakgrund Ärendet InsureSec AB (InsureSec) har i anmälan av den 9 januari 2018 vänt sig till Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd (Disciplinnämnden) med en

Läs mer

Ändringar i regler om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag

Ändringar i regler om årsredovisning i kreditinstitut och värdepappersbolag 2011-10-27 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 11-4690 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se Ändringar i regler

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2001:911) om avgifter för prövning av ärenden hos Finansinspektionen Publicerad den 28 juni 2018 Utfärdad den 20 juni 2018 Regeringen föreskriver

Läs mer

att värdepappersinstitut och banker även fortsatt och utan avbrott ska kunna tillhandahålla försäkringsdistribution till befintliga och nya kunder

att värdepappersinstitut och banker även fortsatt och utan avbrott ska kunna tillhandahålla försäkringsdistribution till befintliga och nya kunder Finansdepartementet Enheten för försäkring, pension och myndighetsstyrning 103 33 Stockholm Via mail till fi.registrator@regeringskansliet.se 2017-09-29 Ert Dnr Fi2017/02580/FPM En ny lag om försäkringsdistribution

Läs mer

Stockholm den 19 september 2016

Stockholm den 19 september 2016 R-2016/1320 Stockholm den 19 september 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/05469/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 juli 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över En omarbetad Bryssel

Läs mer

Stockholm den 27 juni 2012

Stockholm den 27 juni 2012 R-2012/0892 Stockholm den 27 juni 2012 Till Justitiedepartementet Ju2012/2869/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 27 april 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Snabbare

Läs mer

Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) ingår tillsammans med Placerum AB (Moderbolaget) i en den finansiella företagsgruppen Placerum.

Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) ingår tillsammans med Placerum AB (Moderbolaget) i en den finansiella företagsgruppen Placerum. 14. Policy för Intressekonflikter Placerum Kapitalförvaltning AB Regelbok 2015 Sid. 2 (5) Policy för intressekonflikter Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget)

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Arbetstagares medverkan vid gränsöverskridande fusioner

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Arbetstagares medverkan vid gränsöverskridande fusioner 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-09-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Arbetstagares medverkan vid gränsöverskridande

Läs mer

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM

Stockholm den 1 juni 2007 R-2007/0326. Till Justitiedepartementet. Ju2007/1311/KRIM R-2007/0326 Stockholm den 1 juni 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/1311/KRIM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 14 februari 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Målsägandebiträdet

Läs mer