Frågor och svar i PCB-projektet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar i PCB-projektet"

Transkript

1 Frågor och svar i PCB-projektet Frågor och svar från och med februari 2000 i anslutning till Miljösamverkans delprojekt Uppföljning av PCB-Fria fogar. Om inte annat anges har svaren lämnats av projektledaren i samråd med Projektgrupp PCB. 1. Hur många ärenden? Fråga: Vi gör utskick till ett visst antal fastighetsägare, enligt de adresslistor vi fått. Men hur många saneringsärenden kan vi räkna med att det senare kommer att bli av det? Svar: Man kan anta att cirka 10 % av de tillskrivna fastighetsägarna har byggnader med fogmassor som innehåller PCB. Har man gjort 200 utskick kan det alltså komma att handla om cirka 20 saneringsärenden. Beräknat enligt: cirka 1/3 av de tillskrivna har byggnader med fogmassor från de aktuella åren, (det har bedömts utifrån erfarenehter från fyra inventerade kommuner), ca 1/3 av dessa fogmassor har i några undersökningar visat sig innehålla PCB. Alltså 1/9 eller cirka 10 %. 2. Träfasader Fråga: Kan det förekomma PCB-fogmassor i byggnader med träfasader? Svar: Knappast. Sådana byggnader kan alltså uteslutas från utskicken, om man vet vilka det är. Men är det hus byggda där en träfasad vid en senare renovering lagts utanpå en fasad av annat material än trä, så kan det inte uteslutas att det kan finnas PCB-haltiga fogmassor dolt under träfasaden. Sådana byggnader bör inte undantas. 3. Diarieföring Fråga: Bör man göra en akt med eget diarienummer för varje fastighetsägare som tillskrivs? Svar: Miljösamverkans projektgrupp tar inte ställning till hur miljökontoren bör sköta diarieföring och annan registrering. Var och en måste se till att det görs i tillräcklig omfattning i enlighet med lagstiftning och de egna rutiner som tillämpas. Man gör dock knappast något fel om man till det första utskicket bara upprättar en akt med ett gemensamt diarienummer för alla utskicken. Senare kan man starta nya ärenden individuellt för varje fastighetsägare som genererar mer handläggning. Det kan gälla dels påminnelser/förelägganden till de som inte alls svarat på det första utskicket, dels den fortsatta handläggningen rörande dem som rapporterat PCB-förekomst.

2 4. Försvarets byggnader Fråga: Försvarsbyggnader finns med i de fastighetsägarlistor som miljökontoren fått, men det är inte miljökontorens tillsynsansvar. Vad händer med dessa? Svar: Genom ett förbiseende har fastigheter med försvarsbyggnader kommit med i förteckningarna. Det är Generalläkaren som har tillsyn över dessa. Miljökontoren ska därför lägga alla fastigheter med typkod 890, som står för försvarsanlägnngar, åt sidan. Mer information finns i brev 3 april. 5. Fogmassa i svåråtkomliga lägen Fråga: cirka 2-3 cm fog utomhus är mycket svåråtkomligt bakom fönsterbleck och fasadplåt. Det rör sig om mängder av fönster på höghusdelen (8 vån). Måste man bryta upp blecken och fasadplåten (som då blir förstörda och inte går att sätta tillbaks) för de 2-3 cm? Enligt fastighetsägaren rör det sig om flera kronor extra för nya bleck och plåtar. Det kommer också att totalt sett röra sig om många meter PCB-haltig fogmassa som blir kvar. Svar: Det finns andra liknande fall där t.ex. fogar byggts in bakom nya balkonger. Det måste i varje sådant fall göras en skälighetsbedömning som grundar sig på en uppskattning av mängden, dvs i detta fall hur många fönster som blir en total längd av fog, som blir en total mängd fogmassa som blir en total mängd PCB, ställt mot kostnad och arbete för att ta bort det. Enbart att det sitter svåråtkomligt och betyder att fönsterbleck etc måste bytas, är inte tillräckligt för att avstå från sanering. Men ibland kan skälighetsbedömningen mynna ut i att det är rimligt att låta en del PCB-fogar sitta kvar. Det är i sådana fall mycket viktigt att detta dokumenteras, så att uppgifterna finns tillgängliga när rivning eller ombyggnad kanske långt senare blir aktuellt, kanske först efter flera ägarbyten. De kvarlämnade fogarna dokumenteras på ritning. Längden fogmassa och om man har tagit prov på halt ska anges. Redovisning av detta kan göras till miljökontoret efter det att saneringen är klar. Det vore önskvärt att uppgifterna kunde följa fastigheten genom anteckning i fastighetsbok, det är dock troligen inte möjligt. Däremot, enligt jordabalken, har säljaren en upplysningsskyldighet och köparen en undersökningsskyldighet. Se också fråga 13! 6. Tejpning av fönster Fråga: Ska alla fönster alltid tejpas (massor på denna byggnad)? Hur långt ifrån pågående sanering bör tejpning ske?

3 Svar: Huruvida alla fönster måste tejpas måste grundas på en bedömning av hur långt man misstänker att arbetet påverkar luftens innehåll av PCB. Både vid normalt arbete och vid eventuella misstag. Tejpningen är ju en form av försiktighetsmått som i viss mån skall säkra inomhusmiljön vid eventuella missar under saneringen. En slang lossnar etc. Men i bostadshus m.m. måste man också räkna med att folk vill kunna öppna fönstren ibland (när ingen sanering för tillfället pågår) och bör därför heller inte tejpa i onödan. En tumregel kan vara att tejpa till minst en meter åt sidorna utanför arbetsställningen. 7. Sanering då man måste passera inomhus Fråga: Sjukhuset innehåller ute-ljusgårdar (med PCB-haltiga ytterväggar) dit man kommer bara genom att gå inomhus i lokaler för allmänheten/kontor. Frågan: Kan arbetarna gå igenom dessa utrymmen med arbetskläder, eller krävs det en ombytesbod på ljusgården, så att arbetarna går genom utrymmena "civilklädda"? Jag ställde krav på det sistnämnda, men hur rimmar det med saneringsarbeten inomhus? Svar: Ganska rimligt att ställa krav på att ombyte sker inne på ljusgården. Arbetet på gården bör ju inte ske samtidigt som man skall vara någon annanstans med ett liknande arbete varför det inte borde finnas behov att gå emellan med skyddskläder. Det borde inte heller vara svårare för företaget och innebär att man slipper risken för onödig transport av PCB in med kläder skor etc. Liknande fall gäller sanering av fogar i inglasade balkonger, alltså i princip inomhus då man också måste passera genom lägenheten. I alla sådana fall bör gälla krav på ombyte vid passage av bostäder eller andra utrymmen där folk vistas. Med ombyte menas byte av överdragskläder och skor. 8. Sanering inomhus Fråga: Finns det något särskilt att tänka på vid sanering av inomhusfogar? Svar: Avgränsa aktuellt rum, arbeta i detta. När det är klart och avstädat dammsugs precis alla ytor. Vid passage genom utrymmen där folk vistas bör gälla krav på ombyte. Med ombyte menas byte av överdragskläder och skor. En särskild fråga att beakta är dammsugarens placering. Om dammsugaren tas in i rummet ska självklart dess utblås ledas utanför byggnaden. Ett bättre alternativ är dock att när så är möjligt placera dammsugaren utomhus och bara dra in sugslangen. Med dammsugaren inne finns alltid en viss risk för att sprida PCB-haltigt damm i rummet vid filterbyte eller om det blir slangbrott eller annat läckage. 9. PCB i bostadsluft Fråga: Vilka risker kan finnas att bo i en byggnad som har PCB-haltiga fogmassor?

4 Svar: Frågor och svar som rör detta finns också på under Frågor och svar. I korthet anges där att utifrån vad man vet idag utgör det ingen extra risk, men att det på grund av den allmänt höga PCBexponeringen via födan är angeläget att undvika alla tillskott av PCB och därför motiverat att sanera också av hälsoskäl: får fogarna sitta kvar läcker de PCB som via omgivningen också letar sig in i vår föda.. Miljösamverkan har också ställt en fråga om detta till Socialstyrelsen, med anledning av de relativt höga halter i inomhusluft som uppmättes (före sanering) i projekt PCB-Fria Fogar. Vi har fått svaret att undersökningar pågår, och att Socialstyrelsen avser att ge ut ett meddelandeblad om de bedömningar som kan göras. Efter vad vi erfarit har mätningar av PCB i luft genomförts och det planeras nu för att kunna mäta PCB också i blod hos de boende. Vi ser alltså fram mot resultaten av dessa undersökningar och Socialstyrelsens meddelandeblad. 10. Ersättningsfogmassor Fråga: Vad ska väljas för att inte bygga in nya problemämnen i husen? Svar: Det förekommer idag fogmassor som innehåller ftalater som är misstänkta miljöbovar eller isocyanater som är problematiska ur arbetsmiljösynpunkt. Men det finns fogmassor som inte innehåller något av dessa ämnen, bl.a. vissa kvalitéer av s.k. MS-polymer som kan användas i de allra flesta fall. 11. Lagfaren eller taxerad ägare Fråga: Jag sitter just nu och skall skicka ut information till fastighetsägarna. Jag undrar lite om skillnaden mellan lagfaren ägare och taxerad ägare. Miljösamverkan har i anvisningarna skrivit att en del fastigheter har fått ny lagfart under 1999 vilket kan innebära att det också är ny taxerad ägare. Skall jag då titta i listan över fastigheter med ny lagfart under 1999 och skicka ut till dem istället för till de fastighetsägare som står redovisade i listan över taxeringsenheter? Eller innebär det att jag måste kolla upp vilken som är den taxerade ägaren även om lagfaren ägare är ändrad. Som i ett fall jag kollat upp så står den nya ägaren som lagfaren ägare fr.o.m. september 1999, medan den gamla ägaren fortfarande står som taxerad ägare. Vilken av dessa två skall då ha utskicket? Svar: Det är taxerade ägaren man ska vända sig till. Taxerad ägare ska vara den fräschaste uppgiften eftersom registreringen av den lagfarne ägaren kan släpa efter hos inskrivningsmyndigheten. I de allra flesta fall är taxerad och lagfaren ägare densamme, men om det skiljer sig är det alltså för att man ej hunnit skriva över lagfarten på den nya ägaren.

5 12. Kommunikation innan föreläggande Fråga: Vi tycker att det saknas ett förslag i handledningen om kommunikationsbrev, innan föreläggande. Är det inte risk att kommunen kommer att förlora när Länsstyrelsen prövar ett överklagat föreläggande, på den grunden att ingen kommunikation skett före föreläggandet? Svar: Det stämmer att ett förslag till kommunikationsbrev innan föreläggande saknas i handledningen, men det borde funnits med. Det finns en upplysning om att föreläggande kan komma att aktualiseras, nämligen nederst på förstabrevet till fastighetsägarna. Den upplysningen räcker inte som kommunikation inför ett föreläggande har vi nu erfarit. Vid kommunicering måste det klart framgå att den berörda har möjlighet att yttra sig över ärendet. Detta även om det inte framkommit något nytt i ärendet. Från fastighetsägaren kan det ju ha framkommit nya fakta, han kan t.ex. ha sålt fastigheten eller kan upplysa om att den inte innehåller några fogar överhuvudtaget. Alltså: Kommunicera innan beslut om föreläggande om att inventera och/eller att upprätta handlingsplan. Ange att ett sådant föreläggande övervägs och att fastighetsägaren innan dess har möjlighet att yttra sig i ärendet. Mallen till föreläggande, som finns i handledningen, kan användas som underlag för ärendebeskrivningen i kommunikationsbrevet. tillägg 25/1-01: Helt klart att det är nödvändigt med kommunikation i fall som dessa är det dock inte. Det har trots allt inte tillförts något i ärendet som den berörde inte har kännedom om. 13. Dokumentation av kvarlämnad PCB Fråga: Om några fogmassor med PCB lämnas kvar i en byggnad, exempelvis för att de sitter mycket svåråtkomligt till, hur ska det dokumenteras så att det finns kännedom om det den dag byggnaden ska byggas om eller rivas? Kan man få en sådan uppgift inskriven i fastighetsboken? Då vore man säker på att informationen följde byggnaden. Svar (tidigare något behandlat i fråga 5): Ett krav är att fastighetsägaren dokumentarar, på ritning med förklarande text, var PCB-fogar kvarlämnats. En kopia bör begäras in av miljökontoret, så man kan kontrollera att dokumentationen är tillräcklig och tydlig. Fastighetsägaren ska upplysas om skyldigheten att bevara dokumentationen så att den kan användas vid renovering/rivning då dessa fogmassor ska tas om hand som farligt avfall, samt att han ska överlämna dokumentationen till den nye ägaren om fastigheten säljs. Miljökontoret diarieför sin kopia av redovisningen, och bör även se till att byggnadsnämndens akt över fastigheten förses med en kopia.

6 Vidare bör miljökontoret rapportera till Länsstyrelsens register över förorenade områden att det finns osanerad PCB-fogmassa kvar i denna byggnad. Länsstyrelsen önskar helst redovisningen i digital form, t.ex. i Access- eller Excelformat Ingen av dessa åtgärder torde garantera att uppgifterna verkligen finns tillgängliga den dag de behövs, men det ökar dock förutsättningen för detta. En anteckning i fastighetsbok kan göras om miljönämnden förelägger fastighetsägaren att upprätta en dokumentation över var PCB finns i byggnaden, men anteckningen skall tas bort då fastighetsägaren fullgjort dokumentationen. Anteckning i fastighetsbok är således ingen lösning på problemet att permanent knyta dokumentationen till fastigheten. 14. Hur bestämma var prover ska tas på stora objekt? Fråga: All provtagning av fogmassor i byggnader handlar om stickprovstagning. I handledningen finns några råd om hur det bör gå till. Men ibland kan det bli svårbedömt var och hur man bör ta prov. I ett stort sjukhuskomplex har man tagit över 100 prov på fogar på ett plan och fått väldiga variationer och inget system i var man kan förvänta sig höga halter. Frågan är nu hur man väljer var man tar prov på de andra planen? Svar: Fastighetsägaren får själv avgöra om fler prover ska tas, eller om man ska sanera allt utan ytterligare provtagning. Tar han fler prov kanske vissa delar visar sig sakna PCB och kan undantas från sanering, men den sammanlagda kostnaderna för att ta och analysera prover kanske då blir större än merkostnaden för att sanera allt. 15. PCB i lättbetong och trä Fråga: Jag har några funderingar kring PCB_sanering, du kan kanske vidarebefordra till rätt person (projektgrupp?) 1. PCBfog med lättbetong, räcker det med 2 mm slipning eller? Jag har anmodat dem att ta prov på ett antal skikt och låta analysera efter hand. 2. PCBfog mot trä, tränger PCB in i träet? Svar: Det här är ett preliminärt svar. SP s undersökning av PCB-inträngning i olika material börjar precis bli klar och rapporten kommer ut under början av Generellt kan man säga att inträngningen i trä är väldigt liten. Det material som tog upp mest PCB var puts. Så SP s rekommendation om att man måste slipa minst 2 mm står kvar. Vi får återkomma med mer information om olika material när rapporten publicerats. Komplettering juni 2003: Se upplysningar i brev 25 juni, där det ges hänvisningar till litteratur (PCB-handbok, som i sin tur hänvisar till SPs rapport)

7 16. Fogar med låg halt PCB Fråga: Vi har några fall i kommunen där PCB halten i fogar ligger på mellan mg/kg, alltså ingen omedelbar sanering. Vill dock att dessa ska tas omhand på ett bra sätt vid fogbyte/rivning. Vilka krav bör/kan man ställa här på saneringsmetod? En fog finns t.ex. i trappuppgången till kommunhuset och tekniska kontoret funderar på att byta ut den. De har skyddskläder för asbestsanering och skulle i sådana fall ta bort fogen kvällstid då folk normalt inte vistas i byggnaden. Svar: Det bör kunna räcka med att fogen skärs bort och tas om hand som farligt avfall men att slipning inte är nödvändig i detta fall. Med lite noggrannhet kan man skära bort rätt mycket av fogen om ytan under är någorlunda slät. 17. Bly i fogmassor Fråga: Fogmassor kan även innehålla bly har jag hört. Vad vet man om det? Svar: De här uppgifterna har vi fått från en leverantör av fogmassa: Bly användes som pigment i polysulfidmassor. Användningen upphörde senast för tio år sedan förmodligen tidigare. Mängden bly är ca 3-4% = mg/kg TS. På en meter fogmassa blir det då 0,3 x 0,03-0,04 = 0,009-0,012 kg = 9-12 gam. Så här står det på Fogmassor av polysulfidtyp innehåller ofta bly, utom de allra ljusaste polysulfidmassorna. Bly tillsattes som härdare. Även dessa fogmassor måste tas omhand på ett miljöanpassat sätt. Vi har ännu inte i projektgruppen diskuterat frågan om provtagning och bedömning som farligt avfall vad gäller bly i fogmassor. 18. Bedömning och hantering av PCB-förorenad jord Fråga: Grundbetongelementen är nedgrävda i jorden cm. Fastighetsägaren planerar gräva undan jorden och sanera fogen "under jord". Frågan: Måste jorden omhändertas omgående som farligt avfall, eller kan man avvakta tills hela huskomplexet är sanerat och ta bort all jord runt huset då? Till vilket djup ska jorden bytas ut? Hur långt ut? Hur tätt i vertikalt resp horisontellt led behöver man ta prov för att komma fram till detta? För mig förefaller det klart att den jord man gräver bort ska tas om hand direkt. Svar: Motsvarande frågeställningar aktualiseras också när fogarna inte går ned i jord. Man räknar med en viss påverkan av omgivande mark dels från huset som det står genom vittring av PCB-fogar, dels genom, trots alla försiktighetsåtgärder, visst spill vid saneringen. Basrekommendationen är att som ett försiktighetsmått efter sanering byta sand i sandlådor och jord i odlingslotter och rabatter i byggnadens närområde. Men därutöver finns många andra ställningstaganden att göra. Följande översikt är ett försök att ge vägledning, formulerat som ett antal frågor och svar.

är det vår förhoppning att samtliga kommuner i länet genomför delprojektet.

är det vår förhoppning att samtliga kommuner i länet genomför delprojektet. Genom de insatser som redan gjorts i utveckling av metodik, på grund av att PCB är ett mycket allvarligt miljögift, och eftersom identifiering och sanering av PCB-haltiga fogar är en kostnadseffektiv och

Läs mer

Inventering och sanering av PCB

Inventering och sanering av PCB Inventering och sanering av PCB Illustration: Mentor Demjaha Ditt ansvar som fastighetsägare Vad är PCB? PCB (polyklorerade bifenyler) är en grupp svårnedbrytbara organiska klorföreningar som började framställas

Läs mer

Anmälan om PCB-sanering av fogmassor

Anmälan om PCB-sanering av fogmassor Information Bilagor För att denna anmälan ska vara komplett behöver den kompletteras med bilagor som du laddar upp längre fram i formuläret. Läs i texten till vänster om vilka bilagor som behövs. Sanering

Läs mer

Inventeringsanvisningar

Inventeringsanvisningar Inventeringsanvisningar Inventering av byggnader med PCB-fogmassor Fogmassor med PCB användes mellan 1956-1973 och har i stort sett hittats i alla typer av byggnader. Här följer några hållpunkter som stöd

Läs mer

Inledning PCB. Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier. Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning

Inledning PCB. Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier. Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning Föredrag 1 Inledning PCB Elisabeth Österwall Naturvårdsverket Sektionen för Avfall och Kemikalier Enheten för Tillsynsvägledning och annan vägledning Har du en fråga om PCB? Mejla den gärna till pcbfraga@naturvardsverket.se

Läs mer

Inventera och sanera PCB

Inventera och sanera PCB OCKELBO KOMMUN Bygg & Miljö Inventera och sanera PCB Ditt ansvar som fastighetsägare Information Januari 2008 Nyanvändning av PCB är förbjudet sedan länge. Ämnet finns dock kvar i byggnader och produkter.

Läs mer

PCB i byggnader. Erfarenheter från åtta SABO-företag som inventerat och sanerat PCB i fastigheter. Fredrik Hedlund, SABO AB januari 2002

PCB i byggnader. Erfarenheter från åtta SABO-företag som inventerat och sanerat PCB i fastigheter. Fredrik Hedlund, SABO AB januari 2002 PCB i byggnader Erfarenheter från åtta SABO-företag som inventerat och sanerat PCB i fastigheter. Fredrik Hedlund, SABO AB januari 2002 PCB måste ut ur kretsloppet. PCB är ett samlingsnamn för en grupp

Läs mer

2

2 1 2 3 4 5 I Kretsloppsrådet fanns representanter för fyra intressegrupper: Byggherrar och fastighetsägare, arkitektföretag och tekniska konsultföretag, bygg- och installationsföretag samt byggmaterialindustrin.

Läs mer

Om PCB-sanering. Har dokumentation från PCB-inventering skickats till Gislaveds kommun?

Om PCB-sanering. Har dokumentation från PCB-inventering skickats till Gislaveds kommun? Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga 1. Har dokumentation från PCB-inventering skickats

Läs mer

Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor & svar Vanliga frågor & svar Innehåll Ordlista... 2 Om Brevet... 2 Vad ska jag göra med brevet som jag fått?... 2 Motivering saknas till min fastighet, varför?... 2 Vilka har fått utskicket från Länsstyrelsen?...

Läs mer

NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0391-1 2009-09-29 TILLSYNSPROJEKT OM PCB I BYGGNADER. i Staffanstorps kommun

NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0391-1 2009-09-29 TILLSYNSPROJEKT OM PCB I BYGGNADER. i Staffanstorps kommun NS STADSBYGGNAD Diarienr: 2009-0391-1 2009-09-29 TILLSYNSPROJEKT OM PCB I BYGGNADER i Staffanstorps kommun Titel: Författare: Utgiven av: Tillsynsprojekt om PCB i byggnader Göran Eriksson Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Grävarbeten i förorenad jord upplysning, anmälan och slutredovisning

Grävarbeten i förorenad jord upplysning, anmälan och slutredovisning upplysning, anmälan och slutredovisning När du gräver och upptäcker en markförorening ska arbetet omedelbart stoppas och samhällsförvaltningen kontaktas. Den här blanketten använder du för att lämna en

Läs mer

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet?

Vem vill bo i en plastpåse? Det påstås ibland att byggnader måste kunna andas. Vad tycker ni om det påståendet? Lufttäta byggnader I exemplet diskuterar och förklarar vi varför det är bra att bygga lufttätt och vilka risker som finns med byggnader som läcker luft. Foto: Per Westergård Vem vill bo i en plastpåse?

Läs mer

PCB inventeringsresultat

PCB inventeringsresultat PCB inventeringsresultat Blanketten skickas till Skövde kommun, Miljöförvaltningen Östra Skaraborg, 541 83 SKÖVDE Uppgifterna redovisas byggnadsvis. Uppgifter om PCB-mängder sammanställs från bilaga A

Läs mer

Cisterntillsyn - Frågor & Svar

Cisterntillsyn - Frågor & Svar Cisterntillsyn - Frågor & Frågor och svar fr.o.m. hösten 2003 i anslutning till Miljösamverkans delprojekt Cisterntillsyn. Om inte annat anges har svaren lämnats av projektledaren i samråd med Projektgrupp

Läs mer

Dags att inventera och sanera PCB!

Dags att inventera och sanera PCB! Dags att inventera och sanera PCB! Illustration: Mentor Demjaha Allmän information om PCB, inventerings- och saneringsmetodik., juni 2005 LUNDS KOMMUN Miljöförvaltningen DAGS ATT INVENTERA OCH SANERA PCB

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Miljöinventering och sanering av byggnad

Tekniska krav och anvisningar. Miljöinventering och sanering av byggnad Dokumentansvarig Jon Jonsson Fastställare Marta Peterson Fastställt 2018-01-09 Tekniska krav och anvisningar Miljö Miljöinventering och sanering av byggnad Dokumentet gäller för följande verksamheter:

Läs mer

Slutrapport Delprojekt Uppföljning PCB-fria fogar

Slutrapport Delprojekt Uppföljning PCB-fria fogar Slutrapport Delprojekt Uppföljning PCB-fria fogar Mars 2005 Slutrapport. Delprojekt Uppföljning PCB-fria fogar Miljösamverkan Västra Götaland mars 2005 Rapporten har sammanställts av Miljösamverkan Västra

Läs mer

Miljöminister Andreas Carlgren Miljödepartementet Stockholm

Miljöminister Andreas Carlgren Miljödepartementet Stockholm Miljöminister Andreas Carlgren Miljödepartementet 103 33 Stockholm Angående svårigheter vid tillämpningen av PCB-förordningen (SFS 2007:19) Fastighetsägare- och byggherreorganisationerna vill med detta

Läs mer

Branschrekommendation för åtgärder vid sanering av PCB-haltiga fogmassor

Branschrekommendation för åtgärder vid sanering av PCB-haltiga fogmassor Branschrekommendation för åtgärder vid sanering av PCB-haltiga fogmassor Grundad på rapporten Åtgärder vid sanering av PCB-haltiga fogmassor Studie och rekommendationer om skyddsåtgärder, utrustning och

Läs mer

MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN DNR: SID 1 (3) FÖRELÄGGANDE ATT INVENTERA PCB I FASTIGHET

MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN DNR: SID 1 (3) FÖRELÄGGANDE ATT INVENTERA PCB I FASTIGHET MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN BESLUT DNR: 2009-002195 SID 1 (3) 2011-01-20 Handläggare Christer Edvardsson 08-508 28977 Christer.Edvardsson@stockholm.se Trä5:an Fastighets AB Åvägen 38 B 141 30 HUDDINGE

Läs mer

PCB information till fastighetsägare

PCB information till fastighetsägare Information från Miljökontoret PCB information till fastighetsägare Förordning (2007:19) om PCB m.m. ställer bl.a. krav på inventering och sanering av PCB i byggnader (en- och tvåbostadshus undantagna).

Läs mer

ANMÄLAN OM PCB-SANERING I enlighet med 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

ANMÄLAN OM PCB-SANERING I enlighet med 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Miljöförvaltningen 1(3) ANMÄLAN OM PCB-SANERING I enlighet med 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Fastighetsdata* Fastighetsbeteckning: Byggnadens adress: Fastighetsägare:

Läs mer

INVENTERINGSPROTOKOLL - Fogmassor

INVENTERINGSPROTOKOLL - Fogmassor 631 86 ESKILSTUNA Blankett A1 INVENTERINGSPROTOKOLL - Fogmassor Byggnadens användning (ange ett eller flera alternativ) Bostäder, ange antal lägenheter: Handel och service Skola Industrilokal eller lager

Läs mer

Anmälan om PCB-sanering av fogmassor

Anmälan om PCB-sanering av fogmassor MBF_53. Anmälanpcbsanering 2018-04-10 Sida 1 / 5 Anmälan om PCB-sanering av fogmassor Enligt paragraf 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Uppgifter om fastigheten

Läs mer

Fogmassor runt fönster Sanering av PCB

Fogmassor runt fönster Sanering av PCB 55 BDS Fogmassor runt fönster Sanering av PCB Sanering av PCB-haltiga fönsterfogar Förutsättningar Förarbete Egenkontroll Genomförande Denna arbetsinstruktion är utformad för att användas vid detaljplanering

Läs mer

Inventering och sanering av PCB. i fastigheter byggda eller renoverade 1956-1973

Inventering och sanering av PCB. i fastigheter byggda eller renoverade 1956-1973 Inventering och sanering av PCB i fastigheter byggda eller renoverade 1956-1973 Viktiga datum i PCB-förordningen Förordning (2007:19) om PCB m.m. med ändringar införda genom 2010:963 ställer bl.a. krav

Läs mer

Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009

Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009 Slutrapport för delprojekt PCB-tillsyn 2009 Om rapporten... 2 Sammanfattning, slutsatser och rekommendationer... 2 Om projektet... 2 Syfte... 2 Resurser och underlag... 3 Vad som blev gjort... 3 Miljökontorens

Läs mer

Inventering av PCB i byggnad. E-post POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

Inventering av PCB i byggnad. E-post POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga 1. Uppgifterna redovisas byggnadsvis. Finns

Läs mer

Inventering och sanering av PCB

Inventering och sanering av PCB Inventering och sanering av PCB Alla foton tagna av Christina Lindqvist, Jönköpings kommun Texten skriven av miljökontoret i Jönköpings kommun Reviderad av bygg- och miljökontoret i Partille kommun Ny

Läs mer

Anmälan PCB-sanering. Ja, PCB förekommer enligt inventering nedan Nej POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

Anmälan PCB-sanering. Ja, PCB förekommer enligt inventering nedan Nej POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO om personuppgiftsbehandling OBS! Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar, se bilaga 1. Uppgifterna

Läs mer

Förorenade områden i Lerums kommun

Förorenade områden i Lerums kommun RAPPORT 1 (16) Samhällsbyggnad Miljöenheten Förorenade områden i Lerums kommun Lägesrapport om arbetet med Lerums kommuns lokala miljömål, hösten 2009 LERUM400, v 1.0, 2008-05-26 RAPPORT 2 (16) Förorenade

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(7) Projekt Minireningsverk : 2013-11-12 Tid: 9.00-15.00 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Marie Karlsson, Kungsbacka Frans Karlsson, Falkenberg Johan Cederbrink,

Läs mer

Kurs i sanering av PCB- haltiga fogmassor

Kurs i sanering av PCB- haltiga fogmassor 1(5) Kurs i sanering av PCB- haltiga fogmassor Riv- och Saneringsentreprenörerna kallar härmed till kurs i Sanering av PCB- haltiga fogmassor. Kursen, som är på två dagar, vänder sig till byggnadsarbetare

Läs mer

3.1 Riktvärde radon i inomhusluft Riktvärdet för radongas i inomhusluft är, sett som ett årsmedelvärde, 200 Becquerel per kubikmeter (Bq/m3).

3.1 Riktvärde radon i inomhusluft Riktvärdet för radongas i inomhusluft är, sett som ett årsmedelvärde, 200 Becquerel per kubikmeter (Bq/m3). BRF Primusbacken RUTINER EGENKONTROLL Rubrik Rutin gällande radon Distribueras till Alla medlemmar via föreningens hemsida Datum/version 2015-09-28 Upprättat av Carl Bladh Godkänt av Styrelsen Sida 1 (3)

Läs mer

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66.

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66. RADONPLAN Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro 2011 2020 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Sammanställningsblankett inventerad PCB

Sammanställningsblankett inventerad PCB Blankett B Ifylld blankett skickas till Miljöskyddsenheten Länsstyrelsen i Västra Götaland 403 40 Göteborg Sammanställningsblankett inventerad PCB Uppgifterna redovisas byggnadsvis. Uppgifter om PCB-mängder

Läs mer

Uppgifterna redovisas byggnadsvis. Finns flera byggnader på samma fastighet används en blankett per byggnad, samt en bilaga per byggnad.

Uppgifterna redovisas byggnadsvis. Finns flera byggnader på samma fastighet används en blankett per byggnad, samt en bilaga per byggnad. RAPPORT SFS 2007:19 1 (2) Blankett B P3_slutrapport_sanerad_PCB_uppdaterad_20180529 Slutrapport sanerad PCB Rapporteringsskyldighet enligt förordningen om PCB (SFS 2007:19) Uppgifterna redovisas byggnadsvis.

Läs mer

Samverkansgruppens bedömning

Samverkansgruppens bedömning Vägledning gällande fastighetsanknutna förelägganden; vilka rättsliga grunder finns för sådana och vad krävs för att anteckna dem i fastighetsregistret? Bakgrund och syfte Bakgrunden till denna PM är diskussioner

Läs mer

Inventering och sanering av PCB måste göras. Ändrade villkor för Postens dagskasseuppräkning av kollekter

Inventering och sanering av PCB måste göras. Ändrade villkor för Postens dagskasseuppräkning av kollekter 12 december 2001 NR. 33/2001 INNEHÅLL Kopiera gärna FörbundsInfo Inventering och sanering av PCB måste göras Alla fastighetsägare är skyldiga att inventera sina byggnader avseende PCB och sanera dem före

Läs mer

Medborgarförslag om att brev och frågor ska besvaras inom två veckor. (AU 391) KS 2013-344

Medborgarförslag om att brev och frågor ska besvaras inom två veckor. (AU 391) KS 2013-344 kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-01-14 13 Medborgarförslag om att brev och frågor ska besvaras inom två veckor. (AU 391) KS 2013-344 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

Läs mer

SANERING AV BLY OCH PCB. - Ny Sponge-Jet anläggning för miljövänlig sanering

SANERING AV BLY OCH PCB. - Ny Sponge-Jet anläggning för miljövänlig sanering SANERING AV BLY OCH PCB - Ny Sponge-Jet anläggning för miljövänlig sanering Sponge-Jet anläggningen har utvecklats för miljövänlig sane- ring av BLY och PCB. Traditionell miljösanering utgör en miljörisk

Läs mer

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare

Sanering av PCB. Information till fastighetsägare Sanering av PCB Information till fastighetsägare 2 FOTO: Leif Gustavsson, LG foto Visste du att... Fastighetsägare är enligt lag skyldiga att undersöka om PCB finns i byggnader byggda eller renoverade

Läs mer

Rivningsplan med tillhörande materialinventering

Rivningsplan med tillhörande materialinventering 1(7) Rivningsplan med tillhörande materialinventering Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Beräknat start och stoppdatum för rivning Byggherre Kontaktperson/telefon Entreprenör Kontaktperson/telefon

Läs mer

Information om avveckling eller flytt av miljöfarlig verksamhet (enligt 26 kap 22 miljöbalken (1998:808)

Information om avveckling eller flytt av miljöfarlig verksamhet (enligt 26 kap 22 miljöbalken (1998:808) Information om avveckling eller flytt av miljöfarlig verksamhet (enligt 26 kap 22 miljöbalken (1998:808) Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 Skövde eller info@miljoskaraborg.se

Läs mer

Inventerad av Telefon E-post Datum för inventering. Industribyggnad (byggnad som taxeras som industribyggnad)

Inventerad av Telefon E-post Datum för inventering. Industribyggnad (byggnad som taxeras som industribyggnad) Inventeringsprotokoll fogmassor Blankett A1 1 (10) Fyll i blanketten direkt i datorn. Skriv sedan ut blanketten och underteckna den. Blanketten ska skickas till miljö- och byggnadsförvaltningen, Box 500,

Läs mer

Fastighetsägares egenkontroll

Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll I Sverige tillbringar människor huvuddelen av sina liv inomhus. 18 procent av befolkningen uppger att de har hälsobesvär som de relaterar till

Läs mer

annicka istemo pcb i fastigheter hur ser det ut 2008? En rapport om SABO-företagens inventering sabo sveriges allmännyttiga bostadsföretag

annicka istemo pcb i fastigheter hur ser det ut 2008? En rapport om SABO-företagens inventering sabo sveriges allmännyttiga bostadsföretag annicka istemo pcb i fastigheter hur ser det ut 2008? En rapport om SABO-företagens inventering sabo sveriges allmännyttiga bostadsföretag sammanfattning De allra flesta SABO-företag är klara med inventeringen

Läs mer

Svar på vanliga frågor Bilaga till Uppmaning att mäta radon

Svar på vanliga frågor Bilaga till Uppmaning att mäta radon FAQ 2013 2013-11645 Svar på vanliga frågor Bilaga till Uppmaning att mäta radon Varför måste vi kontrollera radon? Här finns ingen markradon och vi har inte blåbetong i huset. Radonhalten i jordluften

Läs mer

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Jan-Erik Johansson Lötsta Gård 153 94 HÖLÖ Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

Kemikaliebelastning i bostäder En sammanställning av ovk, Asbest, pcb och radon

Kemikaliebelastning i bostäder En sammanställning av ovk, Asbest, pcb och radon Sida 1 av 5 2012-12-16 Kemikaliebelastning i bostäder En sammanställning av ovk, Asbest, pcb och radon Utdrag ur Boverkets allmänna råd om funktionskontroll av ventilationssystem (OVK) Vem ansvarar för

Läs mer

Miljösamverkan Västerbotten

Miljösamverkan Västerbotten miljosamverkanvasterbotten.se Miljösamverkan Västerbotten Uppföljnings- och erfarenhetsutbytesträff Delprojektet Inventering av nedlagda deponier 7 november 2013 Inventering av nedlagda deponier Deltagande

Läs mer

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas.

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas. Beslut Miljöförvaltningen förelägger God Bostad AB org. nr 556677-8899, såsom ägare till fastigheten Lugnet 100:2 att genom provtagning och analys utreda orsak till och omfattning av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Vi levererar helhetslösningar

Vi levererar helhetslösningar R TM Vi levererar helhetslösningar Ett badrum är en helhet. Vi levererar den. Ett nytt badrum ska du leva med under lång som vi alla tycker oss ha för lite av. Men tar du dig att läsa vår broschyr, får

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om videoupptagning i polisfordon vid trafikövervakning m.m.;

Läs mer

19/03/2013 PAGE 1 CITY OF STOCKHOLM. Byggnadsteknik. den 20 mars

19/03/2013 PAGE 1 CITY OF STOCKHOLM. Byggnadsteknik. den 20 mars PAGE 1 Byggnadsteknik den 20 mars Vad visste vi då? (1985 Örebrokonferensen) Klagomål på inomhusmiljön/upplevd ohälsa Det finns ett väl känt samband mellan vad som i dagligt tal kallas en fuktig byggnad

Läs mer

RAPPORT SFS 2007:19. Sammanställning inventerad PCB. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Blankett A

RAPPORT SFS 2007:19. Sammanställning inventerad PCB. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Blankett A RAPPORT SFS 2007:19 Sida 1 (2) Blankett A P2_sammanstallning_inventerad_PCB_uppdaterad_20180529 Sammanställning inventerad PCB Rapporteringsskyldighet enligt förordningen om PCB (SFS 2007:19) Uppgifterna

Läs mer

PM - Tillsynsbesök vid avhjälpande

PM - Tillsynsbesök vid avhjälpande PM - Tillsynsbesök vid avhjälpande Denna PM kan användas som stöd vid planering av ett tillsynsbesök. I PM:n tas många granskningspunkter upp men den faktiska omfattningen och inriktningen av ett tillsynsbesök

Läs mer

(7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap )

(7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen. Byggnadsminnen. Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap ) 2014-01-01 1 (7) Vägledning för tillämpning av Kulturmiljölagen Byggnadsminnen Ansvarsbestämmelser m.m. (3 kap 16-18 ) 2014-01-01 2 (7) Riksantikvarieämbetet Box 5405 11484 Stockholm www.raa.se 2014-01-01

Läs mer

Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm 2:17 och 2:18

Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm 2:17 och 2:18 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Lennart Martin Karlsson Skintaby Svallebo 313 305 61 HARPLINGE Tillstånd för gemensam avloppsanläggning för fastigheterna Hörningsholm

Läs mer

Lasse Lind Projektledare Miljösamverkan Västra Götaland

Lasse Lind Projektledare Miljösamverkan Västra Götaland Lasse Lind Projektledare Miljösamverkan Västra Götaland 1 Kort presentation av Miljösamverkan Västra Götaland Radon - vägledning för kommunernas arbete Uppföljning av radonarbetet kampanj 2006-2007 2 Miljösamverkan

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd - efterbehandling av förorenad byggnad

Anmälan om avhjälpandeåtgärd - efterbehandling av förorenad byggnad MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 5 Kommunhuset 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Blankett uppdaterad: 2018-05-22 Enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) är det förbjudet

Läs mer

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun

Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun PM Markföroreningar inom fastigheten Kallebäck 2:5, Göteborgs kommun Sanerat område 2011-2012 För Skanska Fastigheter AB Att: Niklas Grimslätt Upprättad: 2014-05-05 Reviderad 2015-05-08 Uppdrag: 914-041

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Per Lindberg Linga Gård 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 18/19

Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 18/19 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2019-02-28 Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (6) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Läs mer

Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019. Gäller fr.o.m

Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019. Gäller fr.o.m Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019 Gäller fr.o.m. 2019-04-05 Riktlinjer om e-post Dnr 1-202/2019 INNEHÅLL 1 Inledning... 1 2 E-post som arbetsverktyg och kommunikationskanal... 1 3 Funktionsbrevlådor...

Läs mer

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande.

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande. Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering 2013-11-06, rev. 2015-03-30 1(6) Linda Svensson 046-35 64 55 linda.svensson@lund.se Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering Dnr VOO 2013/0191

Läs mer

PCB i byggnader. Problemet. PCB, intro 1 2014-10-21. Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB

PCB i byggnader. Problemet. PCB, intro 1 2014-10-21. Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB PCB i byggnader Per Lilliehorn Problemet PCB i födan -högt dagligt intag av PCB i födan (dioxin o dioxinliknande PCB-effekter)- fokus på spridning i yttre miljö Stor användning av PCB i fogmassor är ett

Läs mer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer Plan för hantering av hot, våld och 1(9) Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer 1. Agerande vid pågående hot- eller våldssituationer Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas

Läs mer

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa.

Här är några av frågorna som diskuterades på mötet och svaren på dessa. Oktober 2013 Till dig som bor på Mariehemsvägen 7 E Frågor och svar från informationsmötet Tisdag 1 oktober hölls ett informationsmöte för dig som bor på Mariehemsvägen 7 E. På mötet deltog representanter

Läs mer

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Kommunstyrelsen 2017-12-13 1 (4)

Läs mer

Övergripande rutin för Lex Sarah

Övergripande rutin för Lex Sarah Ansvarig Bengt Gustafson, produktionschef Dokumentnamn 5.1.2 Lex Sarah rutin Upprättad av Elisabet Olsson Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter Stöd & Omsorg Processområde 5.1 Systematiskt

Läs mer

Igelboda 49:1, Svartkärrsvägen 32, BRF Igelbodaplatån

Igelboda 49:1, Svartkärrsvägen 32, BRF Igelbodaplatån 1 (5) 2013-03-25 M 2012-1313 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Igelboda 49:1, Svartkärrsvägen 32, BRF Igelbodaplatån Föreläggande med vite om att åtgärda fuktskador Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk

Minnesanteckningar Projekt Minireningsverk 01054 1(6) Projekt Minireningsverk : 2013-03-28 Tid: 9.00-14.30 Plats: Utvecklingen, Utvecklingscentrum, Region Halland Deltagare: Kristin Broman, Varberg Jonas Persson, Falkenberg Johan Cederbrink, Halmstad

Läs mer

Möjligheter till lokal samverkan i miljötillsynen

Möjligheter till lokal samverkan i miljötillsynen 6 juni 2001 Information till kommunerna i Västra Götalands län genom Miljösamverkans kontaktpersoner på miljökontoren Möjligheter till lokal samverkan i miljötillsynen Innehåll Informationens syfte 1 Motiv

Läs mer

Materialinventering. Föroreningar i mark och byggnad Risk för markförorening Cisterner/oljetankar Oljeavskiljare Annat: Ingen risk för markförorening

Materialinventering. Föroreningar i mark och byggnad Risk för markförorening Cisterner/oljetankar Oljeavskiljare Annat: Ingen risk för markförorening Materialinventering 2 Inventeringens ingående avfallsslag Inventeringen avser identifiering av ändringens alla ingående avfallsslag Ja Nej, inventeringen avser endast identifiering av följande avfallsslag

Läs mer

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun FÖRORENADE OMRÅDEN Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun Förorenade områden Många verksamheter bedrivs idag på fastigheter som

Läs mer

Radonmätningar i skolor och förskolor. i Trelleborgs kommun

Radonmätningar i skolor och förskolor. i Trelleborgs kommun Radonmätningar i skolor och förskolor i Trelleborgs kommun Miljöförvaltningens rapport nr 1/2008 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDAN SAMMANFATTNING 3 BAKGRUND 3 LAGSTIFTNING 4 GENOMFÖRANDE 4 RESULTAT 5 DISKUSSION

Läs mer

Polismyndighetens riktlinjer om utlämnande av allmänna handlingar

Polismyndighetens riktlinjer om utlämnande av allmänna handlingar Polismyndighetens riktlinjer om utlämnande av allmänna handlingar PM 2016:2 Saknr 187 Publicerades den 16 februari 2016 Riktlinjer 2 (7) Avser område/ämne Offentlighet och sekretess Beslutad av/titel Johan

Läs mer

Granska. Inledning. Syfte. Granskningsprocessen

Granska. Inledning. Syfte. Granskningsprocessen Sida: 1/9 LEDNINGSYSTEM Datum: 2010-04-23 Dokumenttyp: Rutin Process: Utöva tillsyn och Tillståndspröva Dokumentnummer: 124 Version: 1 Författare: Anna Norstedt, Anders Wiebert mfl Fastställd: Ann-Louise

Läs mer

Rivningsplan / avfallshanteringsplan

Rivningsplan / avfallshanteringsplan Rivningsplan / avfallshanteringsplan Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning alt. adress Beräknat start och stoppdatum för rivning Byggherre Kontaktperson/telefon Entreprenör Kontaktperson/telefon

Läs mer

Inventering och sanering av PCB

Inventering och sanering av PCB INFORMATION 1(6) Miljöförvaltningen Inventering och sanering av PCB Vad är PCB? PCB står för polyklorerade bifenyler vilket är en grupp svårnedbrytbara organiska klorföreningar som framställts på konstgjord

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

STÄDINSTRUKTION FÖR VERKSAMHET MED ÖPPNA STRÅLKÄLLOR Inledning

STÄDINSTRUKTION FÖR VERKSAMHET MED ÖPPNA STRÅLKÄLLOR Inledning 1 (9) 2017-11-15 STÄDINSTRUKTION FÖR VERKSAMHET MED ÖPPNA STRÅLKÄLLOR Inledning Denna instruktion redogör för hur verksamheter som flyttar från befintliga lokaler på GKS ska hantera material som använts

Läs mer

Förorenade områden- Tillsyn vid Miljökontoret i Uppsala. Camilla Lindholm

Förorenade områden- Tillsyn vid Miljökontoret i Uppsala. Camilla Lindholm Förorenade områden- Tillsyn vid Miljökontoret i Uppsala Camilla Lindholm Föredragets innehåll Vad vi arbetar med i Uppsala Förutsättningarna i Uppsala Egeninitierad tillsyn Några exempel från tillsynen

Läs mer

HSB Brf Dritteln Umeå Version 2013-05-06

HSB Brf Dritteln Umeå Version 2013-05-06 HSB Brf Dritteln Umeå Version 2013-05-06 Policy för tillbyggnader och utnyttjande av gemensam mark inom bostadsrättsföreningen. Bakgrund Inom Brf Dritteln har, sedan inflyttningarna, funnits en vilja att

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Flerbostadshus Falunhus 11, Faluns kommun Bakgrund De aktuella byggnaderna ligger i Falun och är flerbostadshus innehållande bostadsrättslägenheter. Tillsynsföreläggande,

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank

Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Hans Andersson Egelslund 153 93 MÖRKÖ Tillstånd för avloppsanläggning med sluten tank Fastighetsägare: Hans Andersson, adress enligt

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1317-2014 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppsala kommun 753 75 Uppsala Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt

Läs mer

SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd. Temperatur inomhus. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd. Temperatur inomhus. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd Temperatur inomhus Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter är bindande

Läs mer

Detaljplan för del av Bergviken, Studentbostäder Norra Klintbacken

Detaljplan för del av Bergviken, Studentbostäder Norra Klintbacken Kommunstyrelsen 2010-03-15 70 164 Plan- och tillväxtutskottet 2010-02-15 18 35 Dnr 10.91-214 marskf12 Detaljplan för del av Bergviken, Studentbostäder Norra Klintbacken Bilagor: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Riktlinje för hantering av förorenade områden

Riktlinje för hantering av förorenade områden STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Stening Elin Datum 2017-10-12 Diarienummer KSN-2017-3504 Kommunstyrelsen Riktlinje för hantering av förorenade områden Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN

Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN 1 (4) Ö V E R L Å T E L S E B E S I K T N I N G Uppdragsbekräftelse / Utlåtande Avtal om besiktning i samband med överlåtelse av fast egendom ÄNDAMÅLET MED BESIKTNINGEN Det avtalade ändamålet med att genomföra

Läs mer

Vanliga frågor och svar Uppmaning att mäta, åtgärda och rapportera radon

Vanliga frågor och svar Uppmaning att mäta, åtgärda och rapportera radon INFORMATION Datum: 2018-01-05 Vanliga frågor och svar Uppmaning att mäta, åtgärda och rapportera radon Varför måste vi kontrollera radon? Här finns ingen markradon och vi har inte blåbetong i huset. Radonhalten

Läs mer

Små vattenverk i Nyköping

Små vattenverk i Nyköping Små vattenverk i Nyköping Små vattenverk Under 10 kubikmeter per dygn/ 50 personer Behöver inte vara registrerade om de inte Försörjer offentliga lokaler eller kommersiell verksamhet Vad är det? Offentlig

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

Vad tycker medborgarna om Kontaktcenter?

Vad tycker medborgarna om Kontaktcenter? Vad tycker medborgarna om Kontaktcenter? Iréne Bernhard, Högskolan Väst Irene.bernhard@hv.se Stockholm, Projektmöte Innoveta 2010-09-14 Material Pilotundersökning bland medborgare i Jönköping; 21 telefonintervjuer

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Hans Erik Joglund Skarlunda Gård 10 152 97 SÖDERTÄLJE Tillstånd för avloppsanläggning Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning: Adress:

Läs mer