STÄDINSTRUKTION FÖR VERKSAMHET MED ÖPPNA STRÅLKÄLLOR Inledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STÄDINSTRUKTION FÖR VERKSAMHET MED ÖPPNA STRÅLKÄLLOR Inledning"

Transkript

1 1 (9) STÄDINSTRUKTION FÖR VERKSAMHET MED ÖPPNA STRÅLKÄLLOR Inledning Denna instruktion redogör för hur verksamheter som flyttar från befintliga lokaler på GKS ska hantera material som använts i arbete med öppna strålkällor. Inför flytten till NKS ska den lokala licensen för arbete med öppna strålkällor avslutas och lokalerna friklassas eftersom licensen är kopplad till lokalen/lokalerna där arbetet utförts. Licensen behöver således förnyas om verksamheten med öppna strålkällor ska fortsätta i nya lokaler. Om hjälp behövs vid olika bedömningar kontakta Friklassningsprojektet, friklassning.karolinska@sll.se. Definition material Med material avses i denna instruktion all utrustning och alla möbler i lokalen även större objekt som dragskåp med tillhörande system, skåp, arbetsbänkar och betaräknare. Genomgång av material Med begreppet genomgång av material avses att en bedömning ska göras av hur stor risken är att ett objekt är radioaktivt kontaminerat. Genomgången av material ska göras av personal med god kännedom om verksamheten. Personalen förutsätts ha insikt i vad olika instrument har använts till, var och hur eventuella kontaminationer kan ha uppstått samt när instrumenten användes senast. Det är verksamhetschefen på respektive avdelning som ansvarar för att lämplig personal genomför processen. Radioaktiva ämnen och slutna strålkällor som inte ska flyttas med till nya lokaler ska avlägsnas från lokalen. Dessa hanteras enligt Karolinska Sjukhusets avfallsplan. Vid frågor kontakta Friklassningprojektet. Om radioaktiva ämnen som ska lämnas som avfall inte är korrekt märkta kommer verksamheten att debiteras en avgift. Verksamheten ansvarar själva för att strålkällor i ex. betaräknare blir uttagna ur instrumentet (teknisk support eller tillverkare). Verksamheten kommer att debiteras en avgift för slutna strålkällor som ska omhändertas. Kostnader Det material som har kontrollmätts enligt metod nedan och har kvarstående kontamination, ska märkas upp och forslas till ett hotell för kontaminerat material. Det är viktigt att allt

2 2 (9) material märks upp på ett korrekt sätt för att underlätta processen. Omhändertagandet av detta material kommer att bekostas av respektive verksamhet. Omhändertagande av material som inte kan kopplas till en specifik verksamhet kommer att bekostas av respektive huvudman. Kvarlämnat material som inte är uppmärkt kommer att debiteras på samma sätt. METOD För varje lokal i vilken radioaktivt material hanterats ska följande procedur genomföras (glöm inte att alltid använda handskar när ni arbetar i lokalen): 1. Riskbedömning av kvarvarande material Allt material och all utrustning i lokalen ska delas in i någon av nedanstående grupper: Ingen risk för kontamination Med detta menas: att objektet inte har varit i kontakt med radioaktiva ämnen eller att eventuell kontamination hunnit klinga av (beroende på radionuklidens halveringstid och när föremålet senast användes, se Tabell 1.

3 3 (9) Risk för kontamination Med detta menas: att objektet har använts i arbete med radioaktiva ämnen och att det finns risk för att radioaktiv kontamination kvarstår Tabell 1 visar de vanligaste förekommande radionukliderna och deras halveringstider. De flesta radionukliderna i tabellen har en halveringstid på några dagar. För 3 H och 14 C handlar det dock om år. Tabell 1: Halveringstider för de vanligaste förekommande radionukliderna.. Radionuklid Halveringstid 3 H 12,3 år 14 C 5730 år 32 P 14,3 dagar 33 P 25,3 dagar 35 S 87,5 dagar 51 Cr 27,7 dagar 111 In 2,8 dagar 125 I 59,4 dagar De rödmarkerade radionukliderna 3 H och 14 C har så lång halveringstid att strykprov alltid måste tas, se punkt 2 nedan. 2. Metod för kontrollmätningar Den metod som används vid kontrollmätning är beroende av vilken/vilka radionuklider som har använts. Om enbart gammastrålande radionuklider som ex. 125 I, 111 In och 51 Cr använts räcker det att använda befintligt strålskyddsinstrument för kontrollmätningar. Om betastrålande radionuklider använts som 35 S, 33 P, 32 P, 3 H och 14 C ska alltid strykprov tas och utvärderas för att undersöka om materialet är kontaminerat. För 32 P kan även strålskyddsinstrument användas vid kontrollmätningen.

4 4 (9) 3. Provtagning och rengöring När strykprov eller kontaminationsmätning av material ska göras ska i första hand verksamhetens egen betaräknare eller strålskyddsinstrument användas. Information om var betaräknare eller strålskyddsinstrument finns för utlåning för de som inte har tillgång till detta själva kan fås från friklassning.karolinska@sll.se. Beroende på omständigheterna kan verksamheten debiteras en avgift när strålskyddsinstrument alternativt betaräknare lånas. Material klassat som ingen risk för kontamination För material som bedömts tillhöra kategorin ingen risk för kontamination genomförs slumpvisa kontaminationsmätningar eller strykprov. Som riktvärde kan ett strykprov på var tionde objekt användas. Strykprov tas i enlighet med Karolinskas rutiner (Bilaga A). I de fall strykprovet påvisar kontamination ska varje objekt i denna kategori kontrollmätas. De kontaminerade objekten ska rengöras (Bilaga B) och därefter kontrollmätas på nytt. Förutsatt att de slumpvisa strykproven inte påvisar kontamination kan material som tillhör kategorin ingen risk för kontamination avlägsnas och återanvändas eller kasseras på vanligt sätt. Material klassat som risk för kontamination För material som bedömts tillhöra kategorin risk för kontamination görs kontaminationsmätningar eller strykprov på alla objekt. Strykprov tas i enlighet med Karolinskas rutiner (Bilaga A). Strykprov ska tas där det bedöms vara störst risk för kontamination. I t.ex. ett dragskåp räcker det inte att ta ett enda strykprov utan flera ska tas eftersom risken för kontamination är stor. I de fall strykprovet påvisar kontamination ska man se till att objektet är ordentligt rengjort (Bilaga B) och därefter kontrollmäta på nytt. Förutsatt att strykproven inte påvisar kontamination kan material som tillhör kategorin risk för kontamination avlägsnas och återanvändas eller kasseras på vanligt sätt.

5 5 (9) 4. Om kontamination kvarstår efter rengöring Om kontamination kvarstår efter rengöring (enligt punkt 3 ovan) ska materialet märkas med etiketten Radioaktivt sanerat material och fyllas i. På etiketten fylls det i Att materialet är kontaminerat Om materialet ska flyttas till ny lokal vilken/vilka lokala licenser som har använt objektet datum vilken lokal materialet använts i namn till personen som utfört rengöringen vilka radionuklider som objektet kan vara kontaminerat av Etiketterna tillhandahålls av flyttsamordnarna. Om objektet är tillräckligt litet placeras det i en grön avfallsbehållare märkt med ovanstående etikett. Det är viktigt att inte blanda olika radionuklider i en och samma gröna avfallsbehållare om det är möjligt. Flera radionuklider i samma behållare försvårar det efterföljande arbetet och kan medföra en extra kostnad. Tänk på att antingen lämna den gröna avfallsbehållaren utan lock eller med lock som inte tryckts fast (lådan går inte att öppna annars). För skrymmande material så som t.ex. kylar och frysar som är kontaminerade kommer det finnas en lokal 1 där dessa kan lämnas. Kontakta Friklassningsprojektet innan material lämnas i denna lokal. Dragskåp där radioaktiva ämnen har använts är fasta inventarier och ska lämnas kvar i lokalen efter rengöring och märkas upp enligt punkt 5 nedan. Om material/utrustning som ska flyttas med verksamheten är kontaminerat ska Friklassningsprojektet kontaktas innan materialet flyttas ut ur lokalen. 1 Exakt vilken lokal det gäller kommer meddelas senare.

6 6 (9) 5. Märkning av lokal, objekt och dokumentation Efter genomförda kontrollmätningar samt avlägsnande av material: Efter mätningen ska de objekt som är kvar i lokalerna vara uppmärkta med etiketten Radioaktivt sanerat material Områden där öppna strålkällor använts ska vara märkt med tejp med radioaktiv symbol samt ovanstående etikett (Ex. fasta inventarier, bänkar eller stor utrustning som betaräknare). Om flera lokala licenser arbetat i samma lokal/lokaler ska varje licens märka upp området där de arbetat och placera en etikett på detta område. Efter avslutat arbete i varje lokal ska ett utlåtande göras av den personal som genomfört bedömningen, se Bilaga C. 6. Rengöring av lokalen Det kontaminerade materialet som är för skrymmande för att flyttas ska märkas upp enligt ovan och Friklassningsprojektet ska kontaktas för en kontroll. När detta är utfört ska lokalen rengöras (exkluderat det kontaminerade materialet) enligt arbetsplatsens rutin.

7 7 (9) Bilaga A STRYKPROV INSTRUKTION Använd alltid skyddshandskar. Skriv en numrerad lista där varje ställe eller objekt som ska tas prov på får ett nummer. Ta fram scintburkar och märk provburkarna med respektive nummer. Ta ett filterpapper eller annat absorberande material med engångspincett. Blöt detta med sprit i en plastmugg. Om provtagningen görs på en större yta, mät upp 10 X 10 cm, eller vid mindre objekt: mät aktuell yta. Dra filterpappret över ytan med jämna drag åt ett håll. Dra inte flera gånger över samma yta. Placera filterpappret i den märkta scintillationsburken (fylld med scintillationsvätska) och se till att numret stämmer med den numrerade listan. Utför detta moment på alla ytor som kan vara av intresse. Gör samma moment som tidigare. Fast på ett område som inte kan vara kontaminerat (bakgrund). Se till att området om möjligt är ungefär lika stort som de andra områdena du torkar av. Mät burkarna i en betaräknare. Om resultatet överstiger tre gånger bakgrunden så ska området saneras och mätningen göras om till värdet ligger under tre gånger bakgrunden. Rapportera till avdelning för Nuklearmedicin om resultatet vid mätningen överstiger tio gånger bakgrunden.

8 8 (9) Bilaga B RENGÖRING AV KONTAMINERAT MATERIAL Tänk på att använda handskar och att byta dessa ofta. Om det finns flera områden, eller om radioaktiviteten är utspridd, börja med det området med störst risk för kontamination. Blöt med tvål och vatten eller spraya dekontaminationsvätska (Count-off) på en vikt tvättlapp. Rengör området utan att sprida ut aktiviteten. Torka av endast en gång. Kontrollmät tvättlappen eller delar av den. Är den kontaminerad släng den i en grön avfallsbehållare. Om kontamination kvarstår men har minskat upprepa proceduren till dess att kontaminationen inte längre minskar eller är borta. Om kontamination kvarstår efter upprepade rengöringar märks materialet upp enligt punkt 5.

9 9 (9) Bilaga C UTLÅTANDE BEDÖMNING AV MATERIAL SOM ANVÄNTS VID ARBETE MED ÖPPNA STRÅLKÄLLOR Lokal licens Nr Sanering utförd av Lokal Byggnad/plan En initial bedömning av material som använts i arbete med öppna strålkällor har genomförts enligt Städinstruktion för verksamhet med öppna strålkällor. Material av kategorin ingen risk för kontaminering, för vilka slumpvisa strykprover inte påvisat kontamination, har avlägsnats. Material av kategorin risk för kontaminering, för vilka strykprover inte påvisat kontamination, har avlägsnats Material som visat sig vara kontaminerat har märkts upp med etikett för detta ändamål och avlägsnats till en lokal avsedd för hantering av det radioaktiva materialet eller lämnats kvar om det är fasta inventarier. Friklassningsprojektet har informerats för fortsatt hantering av det kontaminerade materialet. Kontaminerat material listas under övrig information. Bedömningen genomfördes av personal med god kunskap om verksamheten. Spara en kopia och skicka även en kopia till Friklassningsprojektet, friklassning.karolinska@sll.se Övrig information Avdelning Verksamhetschef Ort och datum

Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen

Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen Lokaler och avfall Flera olika föreskrifter reglerar olika moment inom nuklearmedicinen Laboratoriearbete (beredning och dispensering) SSMFS 2008:28, 2008:51 Administration och undersökning/behandling

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVITTBLIVNING AV RADIOAKTIVT AVFALL

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVITTBLIVNING AV RADIOAKTIVT AVFALL HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR KVITTBLIVNING AV RADIOAKTIVT AVFALL Typ av dokument: Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Lokaler, IT och miljö och säkerhet Ansvarig förvaltningsenhet: Lokalförsörjningsenheten

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om utförsel av gods och olja från zonindelat område

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om utförsel av gods och olja från zonindelat område SSI FS 1996:2 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om utförsel av gods och olja från zonindelat område vid kärntekniska anläggningar; beslutade den 25 september 1996. Statens strålskyddsinstitut föreskriver

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om utförsel av gods och olja från

Läs mer

Avfallsplan för radioaktivt avfall

Avfallsplan för radioaktivt avfall 1(6) Avfallsplan för radioaktivt avfall Tillstånd: SSM2012-1621 Cu-09237 Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur radioaktivt avfall skall hanteras och förvaras samt hur strålkällornas emballagematerial,

Läs mer

Avfallsplan för radioaktivt avfall

Avfallsplan för radioaktivt avfall 1(7) Avfallsplan för radioaktivt avfall Tillstånd: SSM2012-1621 Cu-09237 Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur radioaktivt avfall skall hanteras och förvaras samt hur strålkällornas emballagematerial,

Läs mer

Rutin för ytkontaminationsmätningar på CLV

Rutin för ytkontaminationsmätningar på CLV Rutin Process: 3 RGK Hälsa, vård och tandvård Område: Hantering av radioaktiva ämnen Faktaägare: Christina Söderman, leg.sjkuhusfysiker, Medicinsk Fysik Fastställd av: Sara Olsson, Cheffysiker Revisions

Läs mer

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om verksamhet med acceleratorer och slutna strålkällor;

Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om verksamhet med acceleratorer och slutna strålkällor; SSI FS 2000:9 Statens strålskyddsinstituts föreskrifter om verksamhet med acceleratorer och slutna strålkällor; beslutade den 26 maj 2000. Statens strålskyddsinstitut föreskriver med stöd av 7 och 8, strålskyddsförordningen

Läs mer

Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm.

Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm. Version 1.0 Ansökan skickas till Strålsäkerhetsmyndigheten, 171 16 Stockholm. Ansökan om tillstånd Slutna radioaktiva strålkällor med hög aktivitet enligt Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS

Läs mer

Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning

Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning 1(5) Anvisning för kategoriindelning av personal och lokaler inom verksamheter med joniserande strålning I Strålskyddslagen och i SSM föreskrift SSMFS 2018:1 beskrivs grundläggande bestämmelser för skydd

Läs mer

Rutin för kvittblivning av radioaktivt avfall

Rutin för kvittblivning av radioaktivt avfall Lokalförsörjningsenheten Carolin Johansson carolin.johansson@umu.se Handläggningsordning 2018-06-18 Rutin för kvittblivning av radioaktivt avfall Innehållsförteckning Rutin för kvittblivning av radioaktivt

Läs mer

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009

Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök TILLSYNSPROJEKT 2009 Restaurangkök 2009 1 Bakgrund Erfarenhet från andra kommuner visar att det finns problem gällande rengöring. Genom ett projekt som både genom visuell- och tryckplattskontroll

Läs mer

Rutin för hantering av slutna strålkällor

Rutin för hantering av slutna strålkällor Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Strålskyddshandbok Giltig fr.o.m: 2017-01-11 Faktaägare: Jan-Ove Christoffersson, leg sjukhusfysiker Medicinsk Fysik Fastställd av: Sara Olsson, Cheffysiker Revisions

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling. Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om nukleärmedicin; 1 Utkom från trycket den 30 januari 2009 beslutade den

Läs mer

SSM:s krav på ett renrum

SSM:s krav på ett renrum SSM:s krav på ett renrum, SSM Ett verkligt exempel Oplanerad händelse rapporterad till SSM En färsk batch med F-18 FDG (1000 MBq/ml) ska plockas ur en autoinjektor pga tekniskt fel Person A gör jobbet

Läs mer

Rutin för kvittblivning av radioaktivt avfall

Rutin för kvittblivning av radioaktivt avfall Lokalförsörjningsenheten Carolin Johansson carolin.johansson@umu.se Handläggningsordning 2017-01-26 Rutin för kvittblivning av radioaktivt avfall Innehållsförteckning Rutin för kvittblivning av radioaktivt

Läs mer

Allergikost i skolor. Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor. Maj stockholm.se

Allergikost i skolor. Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor. Maj stockholm.se Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor Maj 2017 stockholm.se Maj 2017 Dnr 2017-3432 Utgivningsdatum 2017-05-16 Utgivare: Miljöförvaltningen i Stockholms stad Kontaktperson: Helena Rosén och

Läs mer

Lokala Strålsäkerhetsföreskrifter för arbete med RADIOAKTIVA ÄMNEN. vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna. Sida 1

Lokala Strålsäkerhetsföreskrifter för arbete med RADIOAKTIVA ÄMNEN. vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna. Sida 1 Lokala Strålsäkerhetsföreskrifter för arbete med RADIOAKTIVA ÄMNEN vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna Sida 1 Innehållsförteckning Sidan Allmän information 3 Lokala licenskrav 4 Lokal licens Strålsäkerhetsrond

Läs mer

FLYTTINSTRUKTIONER NEO - BIONUT

FLYTTINSTRUKTIONER NEO - BIONUT FLYTTINSTRUKTIONER NEO - BIONUT Tider för flytt och packning Institution: BIONUT Tid för flytt: 2018-01-15 2018-01-26 Flyttkoordinator: Johan Dethlefsen Allt ska vara sanerat, packat och märkt samt utrustning

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om verksamhet med acceleratorer

Läs mer

STRÅLSÄKERHETSCENTRALENS TJÄNSTER PRISLISTA Denna prislista ersätter prislistan från

STRÅLSÄKERHETSCENTRALENS TJÄNSTER PRISLISTA Denna prislista ersätter prislistan från STRÅLSÄKERHETSCENTRALENS TJÄNSTER PRISLISTA 7.6.2017 Denna prislista ersätter prislistan från 25.4.2016 STRÅLSÄKERHETSCENTRALENS TJÄNSTER Allmänt. Strålsäkerhetscentralen producerar experttjänster på beställning.

Läs mer

Checklista - Internrevision

Checklista - Internrevision Verktygslådan SMART Titel Utgåva Checklista - Internrevision 2017-08-22 Checklista - Internrevision Ronden gäller för alla enheter som tillagar mat eller mottager mat från annat kök. Använd gärna egenkontrollen

Läs mer

Föreläggande efter inspektion

Föreläggande efter inspektion BESLUT 2012-03-30 Södersjukhuset AB Sjukhusbacken 10 118 83 Stockholm Handläggare: Richard Odh Telefon: 08 799 44 78 Vår referens: SSM 2011-3992 Er referens: Objekt: Södersjukhuset AB Föreläggande efter

Läs mer

Checklista - Internrevision

Checklista - Internrevision Verktygslådan SMART Titel Utgåva Checklista - Internrevision 2015-03-25 Checklista - Internrevision Ronden gäller för alla enheter som tillagar mat eller mottager mat från annat kök. Använd gärna egenkontrollen

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: REMISS Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om hantering av radioaktivt avfall och utsläpp från verksamhet med öppna strålkällor;

Läs mer

AVFALLSPLAN, RADIOAKTIVT AVFALL

AVFALLSPLAN, RADIOAKTIVT AVFALL AVFALLSPLAN, RADIOAKTIVT AVFALL Innehåll TILLÄMPNINGSOMRÅDE... 3 DEFINITIONER... 3 LAGSTIFTNING... 4 ANSVAR... 4 AVFALLETS UPPKOMST... 5 AVFALLETS VÄG FRÅN SJUKHUSET... 8 AVFALLETS HANTERING PÅ SJUKHUSET

Läs mer

Ebola - hygienrutiner

Ebola - hygienrutiner INSTRUKTION 1 (6) INLEDNING Med anledning av utbrott av ebola i Västafrika har vårdhygieniska rutiner för primärt omhändertagande av misstänkta fall upprättats. Till misstänkta fall av ebola räknas en

Läs mer

Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av

Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av , 2014 10 01 Sid 1(9) Riktlinjer från Region Skånes Centrala strålskyddsråd angående kategoriindelning av arbetstagare och arbetsställen, övervakning av Kategoriindelning av personal baseras på de stråldoser

Läs mer

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll MILJÖ- OCH BYGGKONTORET 1 (5) Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll Alla livsmedelsanläggningar ska utveckla ett system för egenkontroll anpassat efter den verksamhet som är aktuell. Systemet

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN:

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndigheten föreskrifter om rökdetektorer som innehåller

Läs mer

Framtagen 2010 av: Sjukhusfysiker JonasSöderberg, Sjukhuset i Varberg Sjukhusfysiker Åke Cederblad, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Framtagen 2010 av: Sjukhusfysiker JonasSöderberg, Sjukhuset i Varberg Sjukhusfysiker Åke Cederblad, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg Första hjälpen vid RN-händelse Fakta om strålning och strålskydd Framtagen 2010 av: Sjukhusfysiker JonasSöderberg, Sjukhuset i Varberg Sjukhusfysiker Åke Cederblad, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Läs mer

Bruksanvisning Svensk. Larmenhet & Sensorplåster

Bruksanvisning Svensk. Larmenhet & Sensorplåster Bruksanvisning Svensk Larmenhet & Sensorplåster Bruksanvisning Larmenhet & Sensorplåster Svensk version 2009 Redsense Medical AB Box 287 301 07 Halmstad www.redsensemedical.com RM-1-RM014 Innehåll Varningar

Läs mer

Fastighetsägare. Adress. Telefon (dagtid) E-postadress

Fastighetsägare. Adress. Telefon (dagtid) E-postadress Sida 4 av 4 Har du frågor? Miljö- och byggavdelningen Telefon: 0271-570 00 miljo-bygg@ovanaker.se Skickas till Ovanåkers kommun Miljö- och byggavdelningen 828 80 Edsbyn Eller till: miljo-bygg@ovanaker.se

Läs mer

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT. PTC 04

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT.   PTC 04 Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT PTC 04 www.gelia.se 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Läs igenom bruksanvisningen noga innan fläkten används. 2. Kontrollera att nätspänningen har samma värde som anges på typskylten

Läs mer

Indikation, beställning och underhåll av nutritionspump

Indikation, beställning och underhåll av nutritionspump ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-23 Ansvarig: Karin Blom Malmberg Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Landstingets samtliga förvaltningar Fastställt

Läs mer

Hantering på KUL av prov från patient med misstänkt eller säkerställd Ebola eller annan viral hemorrhagisk feber (VHF)

Hantering på KUL av prov från patient med misstänkt eller säkerställd Ebola eller annan viral hemorrhagisk feber (VHF) 1(5) Klinisk mikrobiologi misstänkt eller säkerställd Ebola eller annan viral Inledning... 1 Omhändertagande av patient... 1 Diagnostik... 1 Om prov ändå kommer till KUL... 2 Destruktion av prov... 2 Skyddsutrustning

Läs mer

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Tillståndsansökan riktar sig mot användare av öppna strålkällor, men för medicinsk användning av öppna strålkällor finns separat blankett.

Läs mer

Vetter/Paratech SÄKERHETSFÖRESKRIFTER OCH NORMER

Vetter/Paratech SÄKERHETSFÖRESKRIFTER OCH NORMER LYFTKUDDAR VETTER I denna presentation går vi igenom : Säkerhetsföreskrifter och normer Drivkälla Reduceringsventil Manöverenhet Slangar och kopplingar Högtryckslyftkudde Hopsättning Återställning Felsökning

Läs mer

FLYTTINSTRUKTIONER NEO - LIPIDLAB

FLYTTINSTRUKTIONER NEO - LIPIDLAB FLYTTINSTRUKTIONER NEO - LIPIDLAB Tider för flytt och packning Institution: LIPIDLAB Tid för flytt: 2018-01-29 2018-02-02 Flyttkoordinator: Gaby Åström och Kerstin Wåhlén Allt ska vara sanerat, packat

Läs mer

Innehållsansvarig: Planeringsenheten, Hållbar utveckling NU-sjukvården Godkänd av: Anders Kullbratt Giltig från 2015-12-11 Version 2.

Innehållsansvarig: Planeringsenheten, Hållbar utveckling NU-sjukvården Godkänd av: Anders Kullbratt Giltig från 2015-12-11 Version 2. Innehållsansvarig: Planeringsenheten, Hållbar utveckling NU-sjukvården Godkänd av: Anders Kullbratt Giltig från 2015-12-11 Version 2.0 Kontorspapper och tidningar JA Kontorspapper Tidningar Broschyrer

Läs mer

Landstinget Dalarnas gemensamma hanteringsguide för specialavfall

Landstinget Dalarnas gemensamma hanteringsguide för specialavfall Senast ändrad: 2014-11-21 Version 4.6 Sida 1 av 18 Landstinget Dalarnas gemensamma hanteringsguide för Senast ändrad: 2014-11-21 Version 4.6 Sida 2 av 18 Förord Landstinget Dalarna arbetar för en hållbar

Läs mer

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter

Dispens med anledning av nya och ändrade föreskrifter Dokumentstatus: Godkänt Forsmarks Kraftgrupp AB 742 03 Östhammar Beslut Vårt datum: 2019-01-24 Er referens: F-0083754 Diarienr: SSM2018-3221 Handläggare: Lars Skånberg Telefon: +46 8 799 4274 Dispens med

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN: 2000-0987 SSMFS 2009:1 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om kontroll av gränsöverskridande transporter av radioaktivt avfall samt använt kärnbränsle

Läs mer

ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE

ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE ASEPTISKT ARBETSSÄTT STERILTEKNISK ENHET ORENT OMRÅDE Riktlinjer och rekommendationer för ett aseptiskt arbetssätt på Sterilteknisk enhet. Syftet är att höja kompetensen, öka medvetenheten samt säkerställa

Läs mer

Avfallshantering Innehåll

Avfallshantering Innehåll 20150316 1(5) Avfallshantering Innehåll Avfallshantering... 1 Innehåll... 1 1 Allmänt... 1 2 Trafikalt... 2 3 Safety... 2 4 Security... 2 5 Miljö... 2 5.1 Ansvar... 2 5.2 Organisation... 2 5.3 Avfall...

Läs mer

Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007

Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007 Granskning av utrangering av inventarier vid Skaraborgs Sjukhus 2007 På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har Öhrlings PricewaterhouseCoopers granskat rutinerna avseende utrangering av inventarier

Läs mer

Den nordiska flaggboken

Den nordiska flaggboken Den nordiska flaggboken Livsmedel och andra varor under en nukleär eller radiologisk nödsituation Peder Kock 2015-05-21 Flaggboken om livsmedel och andra varor Tidig fas Kapitel 9 Skyddsåtgärder för produktion

Läs mer

Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning

Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning Förslag till: Hygienrutiner för maten på förskolans avdelning All personal som hanterar mat på avdelningen ska läsa igenom och följa dessa rutiner. Mat är mer än livsmedelshygien Alla rutiner kring maten

Läs mer

Välkommen till dissektionerna! Dissektionerna utgör det viktigaste moment till föreläsningarna i topografisk och klinisk anatomi.

Välkommen till dissektionerna! Dissektionerna utgör det viktigaste moment till föreläsningarna i topografisk och klinisk anatomi. UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för Medicinsk Cellbiologi Enheten för Anatomi Välkommen till dissektionerna! Dissektionerna utgör det viktigaste moment till föreläsningarna i topografisk och klinisk

Läs mer

MATTRANSPORTVAGN METOS TERMIA 1000, 1500 H, HL, I

MATTRANSPORTVAGN METOS TERMIA 1000, 1500 H, HL, I MATTRANSPORTVAGN METOS TERMIA 1000, 1500 H, HL, I Installations- och bruksanvisningar 31.05.2013 3755281 3755280 3755279 3755278 3755277 1. Allmänt...3 1.1. I anvisningarna använda symbolers betydelse...3

Läs mer

Stork Elgolvvärme - KabelKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm.

Stork Elgolvvärme - KabelKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm. Stork Elgolvvärme - KabelKit Installationspaket för el-golvvärme för våtutrymmen och klinker mm. Tillämpning Stork KabelKit passar både renoveringsobjekt och för nybyggnation för alla typer av golv, exempelvis

Läs mer

Radiofarmakahantering Städinstruktioner

Radiofarmakahantering Städinstruktioner Beskrivning Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Dokument ID: 09-48865 Fastställandedatum: 2012-11-14 Giltigt t.o.m.: 2014-11-14 Upprättare: Mikael M Backlund Fastställare: Siw Lindberg Radiofarmakahantering

Läs mer

Rutiner för odlingsenhetens växthus

Rutiner för odlingsenhetens växthus Odlingsenheten 2010-05-03 Rutiner för odlingsenhetens växthus Alla som har material i växthusen skall följa dessa regler. Bokning All odling i växthusen skall föregås av platsbokning. Bokning skall ske

Läs mer

Skötsel och handhavandeinstruktioner för badrumsmodul Racks.

Skötsel och handhavandeinstruktioner för badrumsmodul Racks. Skötsel och handhavandeinstruktioner för badrumsmodul Racks. Sida ~ 1 2. Innehållsförteckning Benämning Sida / sidor 1. Försättsblad 1 2. Innehållsförteckning 2 3. Underhåll och skötselinstruktioner 3-4

Läs mer

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor

Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Dokumentnr: Version Bilaga till ansökan om tillstånd till verksamhet med öppna strålkällor Tillståndsansökan riktar sig mot användare, men för medicinsk användning av öppna strålkällor finns separat blankett.

Läs mer

Information om arbetskläder och omklädningsrum för studerande på Skaraborgs Sjukhus, SkaS.

Information om arbetskläder och omklädningsrum för studerande på Skaraborgs Sjukhus, SkaS. Information om arbetskläder och omklädningsrum för studerande på Skaraborgs Sjukhus, SkaS. Arbetskläder Studenter/elever får låna arbetskläder på sjukhuset. Arbetskläder byts dagligen, se bifogade PM om

Läs mer

Kontroll av sektionsmätt stockvolym

Kontroll av sektionsmätt stockvolym VMK:s anvisningar för kontroll av virkesmätning Sida 1 av 5 Kontroll av sektionsmätt stockvolym 1 Syfte... 2 2 Allmänt om godkännande och kontroll av mätteknik för automatisk stockmätning... 2 3 Tester

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN: 2000-0987 SSMFS 2018:8 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om röntgenutrustningar och slutna strålkällor som används vid skolor Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Egenkontroll ger bättre koll

Egenkontroll ger bättre koll Egenkontroll ger bättre koll Vill du ha säkrare livsmedelshygien och nöjdare kunder? Säker mat tjänar både du, kunden och samhället på. En fungerande egenkontroll hjälper till att ge kontroll på hanteringen

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN: 2000-0987 SSMFS 2018:4 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om naturligt förekommande radioaktivt material och byggnadsmaterial Strålsäkerhetsmyndighetens

Läs mer

Riskbedömning Coomassie-infärgning av gel

Riskbedömning Coomassie-infärgning av gel Sida 1( 5) Riskbedömning Coomassie-infärgning av gel Utförd 2014-09-15 Av Charlotte Welinder på Bo Baldetorps grupp. Andrad senast 2014-09-19 Av Lars Ekblad Slutlig bedömning av hela metoden 1. Acceptabel

Läs mer

RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10

RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10 RISKBEDÖMNING ENL. AFS 1997:10 Datum: Forskargrupp: Procedur/försök: 1: Farlighetskategori (enl. tabell 1) A: Mycket Hög Risk B: Hög Risk C: Måttlig Risk D: Låg Risk 2: Exponeringsnivå (enl. tabell 2)

Läs mer

Renhetsgrader Desinfektionsmetoder Förrådshantering Diskussion

Renhetsgrader Desinfektionsmetoder Förrådshantering Diskussion Renhetsgrader Desinfektionsmetoder Förrådshantering Diskussion Vilka förutsättningar har vi i kommunen? Anna Lejdegård,hygiensjuksköterska Mikrobiologisk renhet hos medicintekninska produkter Sterilt =

Läs mer

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40.

Ett arbetsområde i Teknik. Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Design och produktveckling Ett arbetsområde i Teknik Vi kommer att arbeta med teknik v. 37, 38, 39 och 40. Ur det centrala innehållet i kursplanen för teknik, årskurs 7-9: Bearbetning av råvara till färdig

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987

Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens ISSN: 2000-0987 Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN 2000-0987 Utgivare: Johan Strandman Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om tillstånd för skolor att inneha

Läs mer

Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1

Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1 Bilaga till ansökan om tillstånd till försäljning, installation och underhåll av strålkällor 1 Till ansökan bifogas: (För att saluföra brandvarnare enligt SSMFS2008:47 och rökdetektorer enligt SSMFS2008:44

Läs mer

Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län. Samverkan mellan sjukvård, polis, räddningstjänst och kemkoordinator i Örebro län om

Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län. Samverkan mellan sjukvård, polis, räddningstjänst och kemkoordinator i Örebro län om Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län Samverkan mellan sjukvård, polis, räddningstjänst och kemkoordinator i Örebro län om personsanering inom skadeområde vid händelser med farliga

Läs mer

Inför flytt och/eller avveckling av laboratorier - Biomedicum. Guide och checklista Flyttsamordnare och FM organisation

Inför flytt och/eller avveckling av laboratorier - Biomedicum. Guide och checklista Flyttsamordnare och FM organisation Inför flytt och/eller avveckling av laboratorier - Biomedicum Guide och checklista Flyttsamordnare och FM organisation KI:s guide för flytt och/eller avveckling av laboratorier inför flytt till Biomedicum

Läs mer

Energiseminarium med inriktning på krematorieverksamheten 8-9 november Tammerfors 8 10 september 2021

Energiseminarium med inriktning på krematorieverksamheten 8-9 november Tammerfors 8 10 september 2021 Energiseminarium med inriktning på krematorieverksamheten 8-9 november 2018 Tammerfors 8 10 september 2021 Kyrkogården som kulturbärare och dess betydelse för miljön Strålsäkerhet inom många områden 2018-10-26

Läs mer

Rutiner för livsmedelshantering

Rutiner för livsmedelshantering Rutiner för livsmedelshantering När man säljer mat gäller lite andra regler än när man kokar ihop sin matlåda i hemmet. Dels för att betalande gäster förväntar sig en viss kvalité, samt dels för att ett

Läs mer

Strålskyddsorganisation för Landstinget Kronoberg

Strålskyddsorganisation för Landstinget Kronoberg Strålskyddsorganisation för Landstinget Kronoberg Bakgrund. Verksamheter som innefattar arbete med joniserande strålning har sedan länge reglerats genom olika typer av föreskrifter, förordningar och råd.

Läs mer

Följande språk ingår i detta paket:

Följande språk ingår i detta paket: SV HANTERING AV MICROPORT PROPHECY SPECIALTILLVERKADE INSTRUMENT FÖR ENGÅNGSBRUK 150807-0 Svenska (sv) Följande språk ingår i detta paket: Besök vår hemsida på www.ortho.microport.com för ytterligare språk.

Läs mer

FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS

FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS FÄLTLOKALEN FÖR EKA-PROJEKTET I BENGTSFORS Bakgrund och framtida behov av lokalen i projektet Rapport nr EKA 2003:11 2003-10-03 Författad av Åsa Svensson, Bengtsfors Kommun 1 1 Miljökontroll INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Projektrapport för Analys av restprodukt från en kremeringsprocess

Projektrapport för Analys av restprodukt från en kremeringsprocess September 2011 Projektrapport för Analys av restprodukt från en kremeringsprocess Bakgrund En gasanalysators uppgift är att kontinuerligt mäta syreöverskott och CO i rökgaserna under hela kremationsförloppet.

Läs mer

HÖRBY KOMMUN. Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3

HÖRBY KOMMUN. Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3 Rengöringskontroll restauranger och storhushåll i Hörby kommun 2007 RAPPORT 2007-3 MILJÖNÄMNDEN 2007 Inledning Projektet har utförts mellan 2007-08-27 och 2007-09-16 av Miljökontoret i Hörby kommun. Livsmedelsinspektör

Läs mer

Lokala strålskyddsföreskrifter för arbete med. Radioaktiva ämnen. vid Karolinska Institutet

Lokala strålskyddsföreskrifter för arbete med. Radioaktiva ämnen. vid Karolinska Institutet Lokala strålskyddsföreskrifter för arbete med Radioaktiva ämnen vid Karolinska Institutet Innehåll INLEDNING... 3 1. FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ARBETE MED RADIOAKTIVA ÄMNEN... 4 LOKAL LICENS... 4 KATEGORIINDELNING

Läs mer

Guide för avveckling och avflyttning Forsknings- och utbildningslokaler

Guide för avveckling och avflyttning Forsknings- och utbildningslokaler Guide för avveckling och avflyttning Forsknings- och utbildningslokaler Flytt till BioClinicum januari 2018 Innehållsförteckning Appendix... 2 Introduktion... 2 Vem gör vad i avvecklingen?... 2 Avveckling

Läs mer

Upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken Anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Organisationsnummer/Personnummer

Upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken Anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Organisationsnummer/Personnummer Anmälan om avhjälpande åtgärder eller grävarbeten i förorenad jord med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (efterbehandling av ett förorenat område)

Läs mer

Sportgolv från SportgolvSpecialisten AB. Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra. FaceLift

Sportgolv från SportgolvSpecialisten AB. Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra. FaceLift FaceLift Arbets Beskrivning Pulastic FL Extra PULASTIC FL Extra är en slitstark, mycket högkvalitativt sportgolv för renovering av befintliga PULASTIC sportgolv med tydliga tecken på hård användning och

Läs mer

Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län

Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län Personsanering av farliga ämnen inom skadeområde i Örebro län Samverkan mellan sjukvård, polis, räddningstjänst och SOS i Örebro län. Länsstyrelsen en samlande kraft Sverige är indelat i 21 län och varje

Läs mer

Förslag till egenkontrollprogram

Förslag till egenkontrollprogram Storhushåll Förslag till egenkontrollprogram Företagets namn:.. Org. nr:.. Besökadress:... Antal anställda:... Ansvarig person (befattning):.. Verksamhetsbeskrivning (produktionens storlek, mängd, sortiment,

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Dokumentets namn Gäller för Sida Radioaktivt avfall PM 1 (5) Detta PM är ett utdrag ur kommande uppdatering av Lunds universitets avfallshandbok.

Dokumentets namn Gäller för Sida Radioaktivt avfall PM 1 (5) Detta PM är ett utdrag ur kommande uppdatering av Lunds universitets avfallshandbok. Radioaktivt avfall PM 1 (5) Detta PM är ett utdrag ur kommande uppdatering av Lunds universitets avfallshandbok. Radioaktivt avfall Det radioaktiva avfallet delas upp i lågradioaktivt avfall, medel- och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2008:463) om vissa avgifter till Strålsäkerhetsmyndigheten; SFS 2013:1130 Utkom från trycket den 27 december 2013 utfärdad den 19 december

Läs mer

STÄDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LOKALER I

STÄDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LOKALER I MEDICINSKA FÖRENINGEN I STOCKHOLM 1 (5) STÄDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LOKALER I KÅRHUSET Fastställda av Förvaltningsutskottet 2005-01-12. Generella föreskrifter: MF tillhandahåller sopborstar, sopskyfflar,

Läs mer

OBJEKT Mellanvångsskolan Hus A

OBJEKT Mellanvångsskolan Hus A BESTÄLLARE Staffanstorpshus AB OBJEKT Mellanvångsskolan Hus A MATERIALINVENTERING Inför rivning Malmö 2013-01-10 IMTEK AB Höjdrodergatan 4 212 39 Malmö Tel. 040-22 33 40 Bo Börstell Niklas Börstell 212

Läs mer

FR... P. 5 EN... P. 8 DE... P. 11 NL... P. 15 DA... P. 18 SV... P. 21 NO... P. 24 FI... P. 27 FR EN DE NL DA SV. www.krups.com F233 WWW.KRUPS.

FR... P. 5 EN... P. 8 DE... P. 11 NL... P. 15 DA... P. 18 SV... P. 21 NO... P. 24 FI... P. 27 FR EN DE NL DA SV. www.krups.com F233 WWW.KRUPS. KR_EGG-COOKER_F_Mise en page // : PageC www.krups.com FR...................... P. EN..................... P. 8 DE..................... P. NL...................... P. DA..................... P. 8 SV......................

Läs mer

Animaliska Biprodukter

Animaliska Biprodukter Animaliska Biprodukter Sammanfattning Projektgruppen har arbetat med detta projekt under 2016. Gruppen bestående av livsmedelsinspektörer från kommunerna Eslöv, Höör och Hörby har tillsammans med MERAB

Läs mer

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling

Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling Strålsäkerhetsmyndighetens författningssamling ISSN: 2000-0987 SSMFS 2008:47 Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om brandvarnare som innehåller strålkälla med radioaktivt ämne Konsoliderad version

Läs mer

Godkända leverantörer

Godkända leverantörer Hygien H.A.C.C.P Rutiner Vad är HACCP och varför har EU fått detta direktiv, hur ska vi förhålla oss till detta direktiv och jobba så att vi säkerhetsställer livsmedelskedjan från inköp till att den förtärs

Läs mer

TriomiX Blodvagga. Bruksanvisning

TriomiX Blodvagga. Bruksanvisning TriomiX Blodvagga Bruksanvisning 1 2 Innehållsförteckning Bakgrund 4 Rengöring 5 Innehåll i förpackningen 6 Montering 7 Funktionsbeskrivning 9 Uppladdning 9 Starta och stanna vaggan 10 Val av hastighet

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR INJEKTIONSPENNAN Byetta 10 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna (exenatid)

BRUKSANVISNING FÖR INJEKTIONSPENNAN Byetta 10 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna (exenatid) BRUKSANVISNING FÖR INJEKTIONSPENNAN Byetta 10 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna (exenatid) INNEHÅLL I BRUKSANVISNINGEN Avsnitt 1 VAD DU BEHÖVER VETA OM DIN BYETTA-PENNA Avsnitt

Läs mer

Lokala strålskyddsföreskrifter för arbete med RADIOAKTIVA ÄMNEN vid Karolinska Institutet. Campus Solna

Lokala strålskyddsföreskrifter för arbete med RADIOAKTIVA ÄMNEN vid Karolinska Institutet. Campus Solna Lokala strålskyddsföreskrifter för arbete med RADIOAKTIVA ÄMNEN vid Karolinska Institutet Campus Solna 1 Innehåll sidan Innehåll 2 Karolinska Institutets strålskyddsorganisation 3 Allmän information 5

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i butik

Kontroll av salladsbufféer i butik MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Kontroll av salladsbufféer i butik Miljöenheten i Lomma redovisar 2015:1 2015-03-16 Sammanfattning Miljöenheten i Lomma utförde under februari och mars månad 2015 provtagning

Läs mer

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning

Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning 1 (7) Rengöringskontroll på tillagningskök inom skolor, förskolor, äldreboende och sjukhus i Varbergs kommun 2012, uppföljning Sammanfattning År 2011 kontrollerades rengöring i tillagningskök inom skolor,

Läs mer

Endo IQ Tillbehör. Bruksanvisning

Endo IQ Tillbehör. Bruksanvisning Endo IQ Tillbehör Bruksanvisning SV SIDA SOM AVSIKTLIGEN LÄMNATS TOM 2/14 BSVIQ00DFUWEB / Rev.1 / 07-2018 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Introduktion..................................................

Läs mer

Manual e-remiss i Hälsokontrollsystemet (ROCK-IT)

Manual e-remiss i Hälsokontrollsystemet (ROCK-IT) www.insieme.se Manual e-remiss i Hälsokontrollsystemet (ROCK-IT) Version Datum Kommentar Författare 1 Marlene SandbergAndersson 2 2014-09-02 Uppdaterad Marlene SandbergAndersson 3 2014-09-17 Uppdaterad

Läs mer

HANTERING AV MICROPORT PROPHECY SPECIALTILLVERKADE INSTRUMENT FÖR ENGÅNGSBRUK Följande språk ingår i detta paket:

HANTERING AV MICROPORT PROPHECY SPECIALTILLVERKADE INSTRUMENT FÖR ENGÅNGSBRUK Följande språk ingår i detta paket: SV HANTERING AV MICROPORT PROPHECY SPECIALTILLVERKADE INSTRUMENT FÖR ENGÅNGSBRUK 150807-1 Svenska (sv) Följande språk ingår i detta paket: För ytterligare språk, besök vår webbplats www.ortho.microport.com

Läs mer

Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) den 23 februari ställa denna policy minst en gång per år.

Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) den 23 februari ställa denna policy minst en gång per år. 14. Policy för Intressekonflikter Placerum Kapitalförvaltning AB Regelbok 2018 Sid. 2 (6) Policy för intressekonflikter ter Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget)

Läs mer