Igelboda 49:1, Svartkärrsvägen 32, BRF Igelbodaplatån

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Igelboda 49:1, Svartkärrsvägen 32, BRF Igelbodaplatån"

Transkript

1 1 (5) M Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Igelboda 49:1, Svartkärrsvägen 32, BRF Igelbodaplatån Föreläggande med vite om att åtgärda fuktskador Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden (MSN) beslutar att förelägga bostadsrättsföreningen Igelbodaplatån, org.nr , att för Cederborgs lägenhet nr på Svartkärrsvägen 32, göra följande. Vidta de åtgärder som anges i företaget CondoConsult AB:s rapport Utredning av inomhusmiljöproblem i lägenhet Svartkärrsvägen 32 daterad den 29 november 2012, sidan 10-11, eller andra likvärdiga åtgärder som innebär att en sakkunnig person skriftligt intygar till miljö- och stadsbyggnadsnämnden att lägenheten är fri från samtliga mikrobiella skador (gäller även mögel för vilken torkdvala råder) i ytterväggskonstruktionen utmed båda sovrummen och badrummet en ny fuktsäker ytterväggskonstruktion uppförs på ett fackmannamässigt sätt som medför att mikrobiella skador under normala omständigheter inte kan uppkomma igen. Intyget ska redovisa skriftligt vilka, omfattningen av och hur åtgärderna har utförts. Därtill ska vidtagna åtgärder fotodokumenteras. Åtgärderna enligt ovan inklusive intyget ska vara tillsynsmyndigheten till handa senast sex månader efter det att beslutet har vunnit laga kraft. Föreläggandet är förenat med ett vite på kronor för respektive punkt ovan, totalt kronor. Lagstöd Beslutet är taget med stöd av 26 kap. 9 och 14, 2 kap. 1, 2, 3 och 7 miljöbalken samt 33 och 45 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Detta beslut kan överklagas. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (5) Granskad av: Anneli Castan Sammanfattning Miljöenheten tog senhösten 2011 emot ett klagomål från boende om dålig och illaluktande inomhusluft i en lägenhet. Miljöenheten lade ned ärendet eftersom undersökningar och saneringsåtgärder utfördes. Tyvärr skulle det snart därefter visa sig inte vara tillräckligt. Miljöenheten beslutade därför efter ett förnyat klagomål i september 2012 om ett föreläggande utan vite i syfte att undanröja problemen. Föreningen inkom med sitt svar på föreläggandet den 15 januari Svaret innehöll även en rapport från en sakkunnig konsult om att den förra utförda saneringen inte utförts på ett tillräckligt bra och heltäckande sätt. Miljöenheten har därefter haft kontakt med parterna som nu tvistar om vem som bär ansvaret för bristerna och därmed ska ansvara för att vidta ytterligare åtgärder. Föreningen tycks nu tveka om att göra något åt de kvarvarande problemen. Istället vill föreningen köpa ut medlemmen från föreningen. Den klagande accepterar inte detta utan vill bo kvar. Ett utköp av medlemmen löser dock inte problemen i lägenheten. Dessa finns ju kvar så länge lägenheten inte sanerats och återställts på ett korrekt sätt detta oavsett vem som bor där. Miljöenheten anser att det är bostadsrättföreningen som är ansvarig för att åtgärda ytterväggen. Ärendet Miljöenheten tog senhösten 2011 emot ett klagomål på dålig och illaluktande inomhusluft från boende i en lägenhet. Undersökningar vidtogs av sakkunnig person 1 på företaget AK- Konsult Indoor Air AB och åtgärder vidtogs av föreningen. Allt i syfte att eliminera orsaken till den dåliga inomhusluften och de olägenheter de boende då besvärades av. En uppfattning såväl de boende själva som föreningen delade. Miljöenheten fann därför anledning att avsluta ärendet den 24 januari Tyvärr upphörde inte olägenheterna. De boende aktualiserade därför i mars 2012 igen sina tidigare klagomål till föreningen. Denna gång utan att några ytterligare undersöknings- och saneringsåtgärder vidtogs från föreningens sida. De boende lämnade därför den 17 september 2012 in ett nytt klagomål till miljöenheten. I denna förnyade anmälan uppger klagande att inomhusluften fortfarande, trots de 1 Anlitat företag är medlem i Byggdoktorn ( Byggdoktorn är sedan år 1986 ett nätverk av sakkunniga skadeutredare.

3 3 (5) genomförda saneringsåtgärderna vintern 2011/12, är lika dålig och illaluktande nu som då. Hälsobesvären uppges kvarstå i minst lika hög grad. De kan inte bo i lägenheten. Miljöenheten beslutade därför om att förelägga föreningen om att vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen i lägenheten (miljöenhetens beslut daterat den 15 oktober 2012, 755 MSN med tillhörande bilagor, bilaga 1 till tjänsteskrivelsen). Miljöenheten var tydlig med att källan till fuktskadan måste identifieras och helt tas bort och ersättas i behövlig omfattning med torrt och icke angripet material. Efter flera påminnelser om att få föreläggandet besvarat fick miljöenheten föreningens svar genom föreningens juridiska ombud den 15 januari 2013 (se bilaga 2 till tjänsteskrivelsen). Svaret i sig medför ingen förändring i sakfrågan. Samtidigt bifogades CondoConsult 2 AB:s utredningsrapport om statusen på lägenheten idag (och som alltjämt gäller inga saneringsåtgärder har vidtagits sen dess) daterad den 29 november 2012 (se bilaga 3 till tjänsteskrivelsen). CondoConsults rapport visar tydligt att den tidigare saneringen inte utförts med ett tillfredsställande resultat eller på ett tillräckligt bra och fullständigt sätt. Det finns kvar tydliga angrepp i väggkonstruktionen med mikrobiella skador i ytterväggen vid sovrummen och badrummet liksom i köksgolv och ovan taket på toaletten (WC). Köksgolvet och taket på toaletten (WC) var aldrig föremål för undersökning och därmed inte heller sanering vid det förra saneringstillfället. Miljöenheten har därefter haft kontakt med såväl ordföranden i föreningen som deras juridiska ombud liksom klaganden själv. Därtill har miljöenheten gjort ett tillsynsbesök i lägenheten den 22 januari Föreningen har även själv via sin ordförande skickat in ett eget svar på tidigare nämnt föreläggande (se bilaga 5 till tjänsteskrivelsen) liksom en skrivelse om själva händelsekedjan parterna emellan (se bilaga 4 till tjänsteskrivelsen) Parterna kommer inte överens om den fortsatta hanteringen av bristerna i lägenheten utan tvistar om vem som bär ansvaret för åtgärderna. Samtidigt ger föreningen intryck av att inte vilja göra något mer utan ser som en lösning att köpa ut den klagande från sitt medlemskap i föreningen. Något berörda boende inte accepterar. Samtidigt skulle ett utköp av bostadsrättsinnehavaren i sig inte lösa problemen i lägenheten. Dessa finns ju kvar så länge lägenheten inte sanerats och återställts på ett korrekt och tillräckligt sätt. Något miljöenheten i samband med föreningens svar på kommunicerat 2 Företaget är medlem i Byggdoktorn ( Byggdoktorn är sedan år 1986 ett nätverk av sakkunniga skadeutredare.

4 4 (5) förslag till beslut nu blivit klar över att föreningen håller med om. Miljöenheten anser att orsaken till problemen med mikrobiell skada i ytterväggskonstruktionen utmed berörd del av lägenheten är något den nu aktuelle enskilda medlemmen inte bär ansvar för. Detsamma torde gälla för åtminstone källan till den ursprungliga skadan i köksgolvet och på toaletten (WC). Vad gäller skadan på den lilla toaletten (WC) ska enligt den boende bero på vattenläckage högre upp i huset och den i köket på tidigare medlem. På grund av ytterväggens totala dominans när det gäller påverkan på inomhusmiljön väljer miljöenheten att bara inkludera ytterväggen i detta beslut. Köksgolvet liksom skadan på toaletten bör naturligtvis ändå åtgärdas. Skäligheten vad gäller kostnaderna för behövliga åtgärder (och därmed vitesbeloppet) är rimlig med tanke på problemets allvar och betydelse för inomhusmiljön i aktuell lägenhet. Föreningen har dessutom själv den 11 februari 2013 erbjudit de klagande 1,5 mkr för att på så sätt köpa ut de klagande från sitt medlemskap i föreningen. Det bör nämnas att den behövliga saneringen inte är någon garanti för att olägenheter för människors hälsa framöver aldrig skulle kunna uppkomma. Det finns nämligen en risk för att om man en gång har blivit drabbad så ökar känsligheten för dylika omständigheter något miljöbalken i så fall inte nödvändigtvis kan hantera fullt ut. Skäl till beslut De mikrobiella skadorna i ytterväggskonstruktionen utmed berörd del av lägenheten är något föreningen bär det fulla ansvaret för. Skadan i köksgolvet och på toaletten (WC) omfattas inte av föreläggandet då dessa enligt CondoConsult AB sannolikt inte påverkar inomhusmiljön alls i lägenheten eller vad gäller köket i mycket liten omfattning. Dessa båda utrymmen står i undertryck i förhållande till lägenheten i övrigt samt något luftflöde passerar inte genom köksgolvet. Likväl bör dessa utrymmen också saneras för att helt eliminera risken för att någon påverkan på inomhusmiljön skulle kunna ske. Fuktskador som är uttorkade och saknar passerande luftflöden avger ändå kemiska ämnen till inomhusluften. Faktum är att dessa ämnen sprider sig till och med mer när skadan är uttorkad än våt 3. Men jämfört med problemen i ytterväggen bedöms denna påverkan som mycket liten. 3 Källa: WSP Jerbol, laboratoriet som utfört de byggnadsbiologiska analyserna på masonitskivorna i ytterväggen och sanden i köksgolvet.

5 5 (5) Kostnaderna för behövliga åtgärder (och därmed vitesbeloppet) är skäliga enligt miljöbalken med tanke på problemets allvar och betydelse för inomhusmiljön i aktuell lägenhet objektivt sett. Ett saneringsföretag i branschen uppskattar kostnaden (exkl. moms) till kr för utsidig rivning av fasad (inkl. kostnad för byggställning) och för återställning av fasaden, sovrummen och badrummet. Kommunicering Förslaget till beslut med vite har kommunicerats med föreningen och deras juridiska ombud liksom med berörda boende och deras juridiska ombud den 25 februari Föreningen och deras juridiska ombud har den 15 mars 2013 lämnat in synpunkter på förslaget (se bilaga 6 till tjänsteskrivelsen). Förslaget till beslut har därför i några avseenden förtydligats. Vad gäller det föreningen nämner om luftmätningar kan sägas att dylika provtagningar på grund av dess svårigheter att få representativa mätningar aldrig kan vare sig fria eller fälla en byggnad från brister som kan påverka hälsan. Därtill saknas svenska riktvärden. Det faktum att föreningen nu nämner att föreningen redan påbörjat arbetet med ytterväggen är naturligtvis glädjande men är inget som föranleder miljöenheten att se annorlunda på behovet av detta föreläggande med vite. Berörda boende har genom sitt ombud den 7 mars 2013 meddelat att de inte har något att erinra mot och/eller tillägga till miljöenhetens kommunicerade förslag till beslut. Samtidigt har en miljömedicinsk utredning och tillhörande exponeringsutredning för en av berörda boende lämnats in till miljöenheten den 20 mars 2013 (se bilaga 7 till tjänsteskrivelsen). Bilagor: 1. Delegationsbeslut daterat den 15 oktober 2012, 755 MSN. 2. Svar från föreningens juridiska ombud om föreläggande om åtgärder, 755 MSN. 3. Utredning av inomhusmiljöproblem i berörd lägenhet, daterad den 29 november 2012 av CondoConsult AB.. 4. Skrivelse från föreningen, Genomgång av händelsekedja, daterad den 25 januari Svar från föreningen på beslutet, 755 MSN, daterad den 1 februari Föreningens svar på kommunicerat förslag till beslut om vite, daterad den 15 mars Miljömedicinsk utredning och exponeringsutredning av en berörd boende (den tidigare daterad den 15 mars 2013) utförd av Centrum för arbets- och miljömedicin vid Karolinska sjukhuset.

Tattby 7:1, Ljuskärrsvägen 95, BRF Ljuskärrsberget 1 Förslag till beslut med vite om att redovisa och utreda dålig innemiljö

Tattby 7:1, Ljuskärrsvägen 95, BRF Ljuskärrsberget 1 Förslag till beslut med vite om att redovisa och utreda dålig innemiljö 1 (5) 2014-09-15 Rev. 2014-10-06 M 2013-1393 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Tattby 7:1, Ljuskärrsvägen 95, BRF Ljuskärrsberget 1 Förslag till beslut med vite om att redovisa och utreda dålig innemiljö

Läs mer

DOM 2015-11-25 Stockholm

DOM 2015-11-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060205 DOM 2015-11-25 Stockholm Mål nr M 3812-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-04-15 i mål nr M 6083-14, se

Läs mer

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt-

Läs mer

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (6) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Läs mer

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder

Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder 2013-10-23 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-638 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Kummelnäs 1:500, Kummelnäs varv, Pråmvägen 6 Föreläggande om utredning, undersökning och åtgärder Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas.

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas. Beslut Miljöförvaltningen förelägger God Bostad AB org. nr 556677-8899, såsom ägare till fastigheten Lugnet 100:2 att genom provtagning och analys utreda orsak till och omfattning av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke

Juridiken kring förelägganden och förbud. Helena Emanuelson och Anneli Wejke Juridiken kring förelägganden och förbud Helena Emanuelson och Anneli Wejke Föreläggande om undersökning Kommunicering 17 FL 17 Ett ärende får inte avgöras utan att den som är sökande, klagande eller annan

Läs mer

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Folkhälsomyndighetens vägledning Fredrik Haux, Folkhälsomyndigheten Orsaker till fukt och mögelproblem Läckage från tak, fönster, tvätt/diskmaskiner m.m. Hög luftfuktighet

Läs mer

Föreläggande om åtgärder

Föreläggande om åtgärder Föreläggande om åtgärder 15 Åtgärder eller förbud? Vad visar utredningen? Hur stor är omfattningen av problemen? Går det att åtgärda problemen? Vad är skäligt att ställa krav på? Det ska inte vara mer

Läs mer

Solsidan 55:11 (Dragarstigen 4) Anmälan om olovligt uppförd komplementbyggnad m.m.

Solsidan 55:11 (Dragarstigen 4) Anmälan om olovligt uppförd komplementbyggnad m.m. 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-07 B 2015-001398 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Solsidan 55:11 (Dragarstigen 4) Anmälan om olovligt uppförd komplementbyggnad m.m. Förslag till beslut 1. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86

Överklagande av beslut om föreläggande för Brunkebergs bageri, Regeringsgatan 86 MILJÖFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-11-06 Handläggare: Linda Maria Vonstad Telefon: 08-508 28 824 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-11-20 p. 11 Överklagande

Läs mer

Godkännande av föreslagen avstyckning från Älta 35:101, Nacka kommun

Godkännande av föreslagen avstyckning från Älta 35:101, Nacka kommun 2014-12-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Anmälningsärenden Delegationsbeslut 1. Bygglov 2014 2154, 2543, 2808, 2814, 3017, 3034, 3039, 3100, 3116-3268, 3270-3320, 3322-3357, 3359-3393,

Läs mer

Jag har förberett inför ett positivt stämmobeslut genom att redan ansöka, betala och erhållit godkänd bygglovshandling. Bifogas med denna motion.

Jag har förberett inför ett positivt stämmobeslut genom att redan ansöka, betala och erhållit godkänd bygglovshandling. Bifogas med denna motion. Motion angående önskan om inglasning av balkong Föreningen har sedan tidigare praxis godkänt balkonginglasning av balkong vilket så även gjorts och inom föreningen finns det idag en inglasning av den äldre

Läs mer

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2015-08-03 Handläggare Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm, MHN 2015-08-25, p 8 Överklagande av

Läs mer

Inspektionsprotokoll INSPEKTIONSPROTOKOLL 2013-06-11 M 2013-000882. Namn: Igelboda Förskola. Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN

Inspektionsprotokoll INSPEKTIONSPROTOKOLL 2013-06-11 M 2013-000882. Namn: Igelboda Förskola. Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN INSPEKTIONSPROTOKOLL 1 (6) 2013-06-11 M 2013-000882 Igelboda Förskola Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN Inspektionsprotokoll Fastighet: Igelboda 54:1 Adress: Vinterbrinksvägen 2 Epost: inger.lison@nacka.se

Läs mer

Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo

Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo 2016-04-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2016/17-214 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Miljöförvaltningen föreslår att Miljönämnden beslutar. att med stöd av 2 kap 3, 9 kap 3 och 9, 26 kap 9, 14 och 21 miljöbalken förelägga:

Miljöförvaltningen föreslår att Miljönämnden beslutar. att med stöd av 2 kap 3, 9 kap 3 och 9, 26 kap 9, 14 och 21 miljöbalken förelägga: Malmö stad Miljöförvaltningen Tjänsteutlåtande Datum 2010-02-05 Handläggare Miljöinspektör Caroline Tandefelt Miljöinspektör Lisa Törnqvist Direkttelefon 040-34 20 44/56 Ärende: 543:05698-2008 Förslag

Läs mer

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.

Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015. 2015-10-08 1 (5) Byggnads- och tillståndsnämnden Vitesföreläggande om att inkomma med uppgifter avseende akut utsläpp på Sundbyberg 2:26, Ekovägen 44 i Sundbybergs stad. Ecos 2015.424 Beslutsunderlag Stadsmiljö-

Läs mer

Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken

Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken Reviderad: 2013-11-06 2013-10-23 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-1335 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken 2014-2016 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

SOLSIDAN 55:11 (DRAGARSTIGEN 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av en bastubyggnad och föreläggande om rättelse

SOLSIDAN 55:11 (DRAGARSTIGEN 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av en bastubyggnad och föreläggande om rättelse 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-10-10 Reviderad 2018-09-28 Reviderad 2018-10-10 B 2018-000799 B 2015-001398 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SOLSIDAN 55:11 (DRAGARSTIGEN 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad

Läs mer

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen 2014-03-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M 2014-0074 Rev. 2014-03-27 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen Förslag till

Läs mer

Fastighetsägares egenkontroll

Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll I Sverige tillbringar människor huvuddelen av sina liv inomhus. 18 procent av befolkningen uppger att de har hälsobesvär som de relaterar till

Läs mer

19/03/2013 PAGE 1 CITY OF STOCKHOLM. Byggnadsteknik. den 20 mars

19/03/2013 PAGE 1 CITY OF STOCKHOLM. Byggnadsteknik. den 20 mars PAGE 1 Byggnadsteknik den 20 mars Vad visste vi då? (1985 Örebrokonferensen) Klagomål på inomhusmiljön/upplevd ohälsa Det finns ett väl känt samband mellan vad som i dagligt tal kallas en fuktig byggnad

Läs mer

Miljöinspektör Andreas Andersson 44 del av 48 Livsmedelsinspektör Marie-Louice Nilsson Del av 48

Miljöinspektör Andreas Andersson 44 del av 48 Livsmedelsinspektör Marie-Louice Nilsson Del av 48 2013-09-23 1(12) Plats och tid: Sammanträdesrummet Salen, kl 13,30-15,45 Beslutande John-Erik Pettersson (m) Torbjörn Svensson (s) Kent Mandorff (mp) tjg ers. Övriga deltagare Enhetschef Carola Gunnarsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

2. Miljö DB Db DB 675, Beslut om registrering och avgift för registrering av livsmedelsanläggning

2. Miljö DB Db DB 675, Beslut om registrering och avgift för registrering av livsmedelsanläggning 2015-12-03 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Anmälningsärenden Delegationsbeslut 1. Bygglov 2015 2240, 2292A, 2502, 2786, 2796, 2822, 2962, 2964, 2984-2999, 3001-3294, 3296-3351, 3353-3380,

Läs mer

1. Riktvärden för det aktuella området bilaga 1 till tjänsteskrivelsen ska tillämpas enligt tabell.

1. Riktvärden för det aktuella området bilaga 1 till tjänsteskrivelsen ska tillämpas enligt tabell. 2015-03-06, rev. 2015-03-18 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M 2014-316 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 38:1, detaljplan för del av Kvarnholmen, Etapp 4, Södra Kvarnholmen Föreläggande om riktvärden och

Läs mer

Handlingsalternativ för Näckenbadet

Handlingsalternativ för Näckenbadet 2013-11-07 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/635-292 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Handlingsalternativ för Näckenbadet Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott konstaterar

Läs mer

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun

Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön, Nacka kommun 1 (5) ANTAGANDEHANDLING MSN 2012/72-214 Tillägg till PLANKARTA, PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av byggnadsplan 26 för Lillängen, avseende Sicklaön 147:6 på Sicklaön,

Läs mer

DOM 2012-07-04 Stockholm

DOM 2012-07-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060207 DOM 2012-07-04 Stockholm Mål nr M 3321-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-03-21 i mål nr M 3518-11, se

Läs mer

SKARPNÄS 6:1 (SNICKARVÄGEN 5) Anmälan om att industrilokal används för bostäder

SKARPNÄS 6:1 (SNICKARVÄGEN 5) Anmälan om att industrilokal används för bostäder 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-12-22 re rev 2016-01-11 B 2014-001559 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SKARPNÄS 6:1 (SNICKARVÄGEN 5) Anmälan om att industrilokal används för bostäder Förslag till beslut 1.

Läs mer

Rutiner för tillämpning av lex Sarah

Rutiner för tillämpning av lex Sarah 2017-11-09 1 (5) RUTIN AFN 2017/98 Rutiner för tillämpning av lex Sarah Vad är lex Sarah? Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, förkortad SoL, och i lagen om stöd och service

Läs mer

Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015)

Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015) LULEÅ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 51 177 Yttrande gällande JO-anmälan (Dnr 3545-2015) Dnr 2015-A0172 Miljö- och byggnadsnämndens beslut Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att anta miljö- byggnadsnämndens

Läs mer

MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN DNR: SID 1 (3) FÖRELÄGGANDE ATT INVENTERA PCB I FASTIGHET

MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN DNR: SID 1 (3) FÖRELÄGGANDE ATT INVENTERA PCB I FASTIGHET MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN BESLUT DNR: 2009-002195 SID 1 (3) 2011-01-20 Handläggare Christer Edvardsson 08-508 28977 Christer.Edvardsson@stockholm.se Trä5:an Fastighets AB Åvägen 38 B 141 30 HUDDINGE

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060203 DOM 2016-09-08 Stockholm Mål nr P 2214-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-02-23 i mål nr P 6476-15, se

Läs mer

Föreläggande om åtgärder på Klövervägens förskola

Föreläggande om åtgärder på Klövervägens förskola 16(33) Mob 146 2011/2121 Föreläggande om åtgärder på Klövervägens förskola Fastighet: Malörten 1 Fastighetsägare: XXX Beslut förelägger XXX att: 1. Följa det åtgärdsförslag som inkommit till miljö- och

Läs mer

Bilaga 2. Strategisk mål- och nyckeltalstabell T2 2014

Bilaga 2. Strategisk mål- och nyckeltalstabell T2 2014 -09-07 1 (6) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Bilaga 2. Strategisk mål- och nyckeltalstabell T2 Utfall 2013 Resultat God kommunal service Kundnöjdheten ska öka. (Hög rättssäkerhet) Resultat från interna

Läs mer

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten 2015-12-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar

Läs mer

Klagomål på elektromagnetiska fält från kraftledning, Tollare 1:126 m.fl, Värmdöleden - Värmdövägen

Klagomål på elektromagnetiska fält från kraftledning, Tollare 1:126 m.fl, Värmdöleden - Värmdövägen 2012-08-10 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M 2010-000624 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Klagomål på elektromagnetiska fält från kraftledning, Tollare 1:126 m.fl, Värmdöleden - Värmdövägen Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Beslut Datum 2015-07-02 Diarienummer 3961/2014 Process 3.5.1 Sundsvalls kommun, stadsbyggnadskontoret 851 85 Sundsvall Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1.

Läs mer

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden kallas till sammanträde. Nr Ärende Information Noteringar. Anmälan av extra ärenden

Miljö- och stadsbyggnadsnämnden kallas till sammanträde. Nr Ärende Information Noteringar. Anmälan av extra ärenden 2014-12-04 1 (5) KALLELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden kallas till sammanträde Dag 10 december 2014 Tid Kl. 15.00 Plats Orminge Ordförande Cathrin Bergenstråhle Nämndsekreterare Magnus Blomdahl Föredragningslista

Läs mer

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter

I skälig omfattning. Utdrag av erfarenheter I skälig omfattning Utdrag av erfarenheter Flerbostadshus Falunhus 11, Faluns kommun Bakgrund De aktuella byggnaderna ligger i Falun och är flerbostadshus innehållande bostadsrättslägenheter. Tillsynsföreläggande,

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-08-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-632 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Förslaget

Läs mer

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken

SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000987 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SICKLAÖN 73:10 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, Skuruparken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Folkhälsomyndighetens seminarium om fukt och mikroorganismer

Folkhälsomyndighetens seminarium om fukt och mikroorganismer Folkhälsomyndighetens seminarium om fukt och mikroorganismer 2017-11-08 Alvesta sandra.johannesson@lund.se 046-359 52 65 Exempel på klagomålsärende hos Miljöförvaltningen i Lund Ärendegång Bostadsrättshavaren

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-05-30 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 1818-12 KLAGANDE Svenska Statoil AB 118 88 Stockholm Ombud: C.H. Svenska Statoil AB Real Estate Operation 118

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun 2013-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2012/161-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 88:1, Alphyddevägen 1-7 på Sicklaön, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Bostadsrättsföreningar. - miljöbalkens krav på miljö- och hälsoskydd. 2009-10-10 Andrea Hjärne Dalhammar Miljöförvaltningen, Malmö stad

Bostadsrättsföreningar. - miljöbalkens krav på miljö- och hälsoskydd. 2009-10-10 Andrea Hjärne Dalhammar Miljöförvaltningen, Malmö stad Bostadsrättsföreningar - miljöbalkens krav på miljö- och hälsoskydd En god egenkontroll Rutiner för: Kunskap Ansvar Kontroll Kommunikation Uppföljning Annan miljölagstiftning som inte kopplar till miljöbalken

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Sammandrag av rapporteringen av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS i Nacka för tidpunkten

Sammandrag av rapporteringen av ej verkställda beslut enligt SoL och LSS i Nacka för tidpunkten 2015-10-28 1 (5) ÄLN 2015/10-739 SOCN 2015/25-709 KFKS 2015/37-709 Äldrenämnden Socialnämnden Kommunfullmäktige Kommunens revisorer Rapportering enligt 16 kap 6 f-h SoL och 28 f-g LSS av ej verkställda

Läs mer

Vägledning om egnahemsägares undersökningsansvar

Vägledning om egnahemsägares undersökningsansvar 2014-05-22 Länsstyrelsernas Juristsamverkansgrupp För EBH-frågor Vägledning om egnahemsägares undersökningsansvar Ibland går det inte att utkräva något ansvar för en förorening enligt 10 kap. miljöbalken.

Läs mer

Årsredovisningar 2014 för de helägda kommunala aktiebolagen

Årsredovisningar 2014 för de helägda kommunala aktiebolagen 2015-03-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/191-040 Kommunstyrelsen Årsredovisningar 2014 för de helägda kommunala aktiebolagen Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar årsredovisningarna avseende år

Läs mer

Ändring av detaljplan, dp 526, för del av Tollare 1:16 m.fl., Tollare trappa och del av Tollare strand inom delplan 2 i Boo, Nacka kommun

Ändring av detaljplan, dp 526, för del av Tollare 1:16 m.fl., Tollare trappa och del av Tollare strand inom delplan 2 i Boo, Nacka kommun 1 (8) ANTAGANDEHANDLING Dnr MSN 2016/4-214 Förenklat standardförfarande PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan, dp 526, för del av Tollare 1:16 m.fl., Tollare trappa och del av Tollare strand inom delplan

Läs mer

Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd

Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd 1 (7) pu TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-15 B 2015-000412 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Baggensudden 17:11 (Seglarvägen 4) Ansökan om bygglov för nybyggnad av uthus/bastu, redan uppförd Förslag till beslut

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060107 DOM 2018-04-18 Stockholm Mål nr M 10441-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-10-27 i mål nr M 2972-17, se

Läs mer

Yttrande över Stockholm Vatten VA AB:s ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet vid Henriksdals reningsverk, Mål nr M

Yttrande över Stockholm Vatten VA AB:s ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet vid Henriksdals reningsverk, Mål nr M 2016-07-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr MSN 2016/2311 Dnr M16-558 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Yttrande över Stockholm Vatten VA AB:s ansökan om tillstånd till fortsatt och utökad verksamhet vid Henriksdals

Läs mer

Bilaga 1. Strategisk mål- och nyckeltalstabell 2016

Bilaga 1. Strategisk mål- och nyckeltalstabell 2016 2015-11-30 1 (6) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Bilaga 1. Strategisk mål- och nyckeltalstabell 2016 Lägesbedömning är samma som i tertialbokslut 2 för 2015. Ny lägesbedömning görs i samband med årsbokslutet

Läs mer

Årsstämma 2016 brf. Ängen Västerhaninge. Motion # 1 (av 4)

Årsstämma 2016 brf. Ängen Västerhaninge. Motion # 1 (av 4) Västerhaninge 2016-02- 25 Årsstämma 2016 brf. Ängen Västerhaninge Motion # 1 (av 4) Angående hälsoaspekter i bostäderna Inför årsstämman 2015 gick det ut information till samtliga hushåll att man hittat

Läs mer

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL

S4 Exempel. Åtgärdsföreläggande. Tjänsteskrivelse. Förslag till beslut. Åtgärdsföreläggande, tjänsteskrivelse rev. SKL 20xx-xx-xx Tjänsteskrivelse Åtgärdsföreläggande Diarienummer: 0000-000 Ärendet avser: Fastighet: Fastigheten, adress Byggherren/Ägaren/ : namn Byggherrens/Ägarens/ person/organisationsnr: Förslag till

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2014-08-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden antar

Läs mer

Bo 1:608, Boovallen Föreläggande om försiktighetsmått för att minska buller till närboende

Bo 1:608, Boovallen Föreläggande om försiktighetsmått för att minska buller till närboende TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-01-30 M 2013-001331 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Bo 1:608, Boovallen Föreläggande om försiktighetsmått för att minska buller till närboende Förslag till beslut Miljö- och

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

b) Timtaxan höjs till 995 kronor per timme från och med

b) Timtaxan höjs till 995 kronor per timme från och med 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-05-20 REVIDERAD: 2014-06-03 M 2014-685 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område samt

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild VAD ÄR BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som en enskild person kan söka för att anpassa sin bostad. Syftet med bostadsanpassningsbidraget

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

DOM 2013-10-15 Stockholm

DOM 2013-10-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2013-10-15 Stockholm Mål nr M 2748-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-28 i mål nr M 398-12, se bilaga

Läs mer

Till: Berörda fastighetsägare samt Länsstyrelsens planenhet Lantmäterimyndigheten

Till: Berörda fastighetsägare samt Länsstyrelsens planenhet Lantmäterimyndigheten 1 (2) SAMRÅD 2015-03-24 Dnr MSN 2014/106-214 Till: Berörda fastighetsägare samt Länsstyrelsens planenhet Lantmäterimyndigheten För kännedom till: Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Natur- och trafiknämnden

Läs mer

Vid anmälan av störning kommer en kopia på denna blankett att skickas till fastighetsägaren/verksamhetsutövaren/den störande för kommunicering.

Vid anmälan av störning kommer en kopia på denna blankett att skickas till fastighetsägaren/verksamhetsutövaren/den störande för kommunicering. ANMÄLAN 1 (4) Datum Anmälan av störning Denna blankett är till för att underlätta handläggningen av ert ärende. Det är därför viktigt att blanketten fylls i så utförligt som möjligt för att korta handläggningstiden

Läs mer

Granskning av delegationsbeslut,

Granskning av delegationsbeslut, INTERNREVISIONEN Granskning av delegationsbeslut, 2013-11-07 10:05 Helena Meier stadsjurist KFKS 2013/585-007 Jane Rönnholm Kollén internrevisor Sammanfattning Fullmäktiges revisorer granskade 2012 miljö-

Läs mer

Socialstyrelsen Ansökan Tillsyn Datum 2010-03-17 Socialstyrelsens Dnr 44-11998/2008 Region öst

Socialstyrelsen Ansökan Tillsyn Datum 2010-03-17 Socialstyrelsens Dnr 44-11998/2008 Region öst Socialstyrelsen Ansökan Tillsyn Datum 2010-03-17 Socialstyrelsens Dnr 44-11998/2008 Region öst Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Sökande Socialstyrelsen, 106 30 STOCKHOLM Motpart Stockholms

Läs mer

Riktlinjer för hantering av stora oljeutsläpp till havs

Riktlinjer för hantering av stora oljeutsläpp till havs 2013-03-06 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M 2012-404 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Oljeskyddsplan för Nacka kommun Riktlinjer för hantering av stora oljeutsläpp till havs Förslag till beslut A. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

DOM 2014-25 Stockholm

DOM 2014-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060111 DOM 2014-25 Stockholm Mål nr M 1755-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-31 i mål nr M 189-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen i

Läs mer

Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån

Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån 2016-03-31 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2016/18-214 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun 1 (4) Planbeskrivning DP 596 Dnr MSN 2015/87-214 Standardförfarande Ändring av PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 2017-06-22 Stockholm Mål nr M 8572-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-09-22 i mål M 3212-16, se bilaga A KLAGANDE I.M.J MOTPART 1.

Läs mer

Detaljplan för nytt flerbostadshus vid Ektorpsrondellen på Sicklaön, Nacka kommun

Detaljplan för nytt flerbostadshus vid Ektorpsrondellen på Sicklaön, Nacka kommun 2014-10-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr: KFKS 2012/491-214 Projekt 9221 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för nytt flerbostadshus vid Ektorpsrondellen på Sicklaön, Nacka kommun Förslag till beslut

Läs mer

DOM 2014-06-12 Stockholm

DOM 2014-06-12 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060210 DOM 2014-06-12 Stockholm Mål nr P 11083-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-12 i mål nr P 4774-13, se bilaga KLAGANDE Bostadsrättsföreningen

Läs mer

Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014

Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014 2015-02-20 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2014/8-869 Kulturnämnden Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh

Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-27 B 2016-000483 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Björknäs 1:560, Värmdövägen 640 Ansökan om bygglov för nybyggnad av flerbostadshus, 4 lgh Förslag till beslut 1. Bygglov

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6466-10 KLAGANDE 1. L.E., 2. M.E., ombud för 1 och 2: jur. kand. Å.A. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box

Läs mer

Malmö i mars 2011 Nr. 1/2011 BRAGDBLADET. Vad händer i huset? Informationsblad från Bostadsrättsföreningen Storbragden

Malmö i mars 2011 Nr. 1/2011 BRAGDBLADET. Vad händer i huset? Informationsblad från Bostadsrättsföreningen Storbragden Malmö i mars 2011 Nr. 1/2011 BRAGDBLADET Vad händer i huset? Informationsblad från Bostadsrättsföreningen Storbragden Styrelsen i vår förening består av tre ledamöter, Patrik Ekström, Lena Nilsson och

Läs mer

Enligt sändlista. Föreläggande vid vite avseende ersättningsboende, fastigheterna Kronodirektören 2 och 4-10 i Malmö

Enligt sändlista. Föreläggande vid vite avseende ersättningsboende, fastigheterna Kronodirektören 2 och 4-10 i Malmö Malmö stad Miljönämnden Beslut Datum 2009-07-07 Handläggare Miljöinspektör Johanna Jungevall Direkttelefon 040-34 20 44 Enligt sändlista Ärende: 543:05698-2008 Föreläggande vid vite avseende ersättningsboende,

Läs mer

Fokus på Fukt Vasavägen 97 i Järfälla

Fokus på Fukt Vasavägen 97 i Järfälla Fokus på Fukt Vasavägen 97 i Järfälla Metoder och Fallgropar vid handläggning av klagomålsärende med innemiljöproblem Helena Fornstedt Järfälla kommun F.o.m. 1 dec 2012 jobbar jag som innemiljöutredare

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten Bilaga 1 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar... 4 4 Personal och tid för livsmedelskontroll... 4 5

Läs mer

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2013-02-20 IMS 2012/36270 1 (5) Distriktet i Stockholm Åke Johansson, 010-730 9042 Stockholms kommun Stadsledningskontoret 105 35 Stockholm Delgivning Föreläggande efter framställning om ingripande enligt

Läs mer

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II

Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II 2017-12-22 1 (6) PM Marie Ekberg Projekt 9107 Danvikshem II Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott / Natur och trafiknämnden Utbyggnadspromemoria för stadsbyggnadsprojekt Danvikshem II Innehåll Innehåll...

Läs mer

Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad

Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad 2015-04-07 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/33-050 Kommunstyrelsen Tilldelningsbeslut upphandling IT-arbetsplatsrelaterad utrusning Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar anbudsgivare 3, Dustin AB,

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Älgö 4:1, norr om Trappstigen på Älgö, i Fisksätra-Saltsjöbaden, Nacka kommun

Detaljplan för del av fastigheten Älgö 4:1, norr om Trappstigen på Älgö, i Fisksätra-Saltsjöbaden, Nacka kommun 2015-10-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/726-214 Projekt 9528 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för del av fastigheten Älgö 4:1, norr om Trappstigen på Älgö, i Fisksätra-Saltsjöbaden, Nacka

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Begäran om planbesked för Sicklaön 226:13, Duvnäsvägen 44 på östra Sicklaön

Begäran om planbesked för Sicklaön 226:13, Duvnäsvägen 44 på östra Sicklaön 1 (5) 2016-05-23 TJÄNSTESKRIVELSE Dnr MSN 2016/20-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för Sicklaön 226:13, Duvnäsvägen 44 på östra Sicklaön Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S)

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) 2015-04-22 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/696-619 Kommunstyrelsen Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060301 DOM 2017-08-21 Stockholm Mål nr M 1979-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-02-08 i mål nr M 2107-16,

Läs mer

Ändring av detaljplan DP560 för Sydöstra Kummelnäs (område G) i Boo

Ändring av detaljplan DP560 för Sydöstra Kummelnäs (område G) i Boo 2017-11-17 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2017/159 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan DP560 för Sydöstra Kummelnäs (område G) i Boo Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Vägledning vid inomhusmiljöproblem

Vägledning vid inomhusmiljöproblem RÅDGIVANDE REFERENS Vägledning vid inomhusmiljöproblem I samband med att inomhusmiljörelaterade problem uppmärksammas är det av stor vikt att hantering och dokumentation sker systemetiskt för att säkerställa

Läs mer

BESLUT. Datum

BESLUT. Datum Miljöprövningsdelegationen Kungörelsedelgivning Textilia Rimbo AB Box 53 762 22 RIMBO 1 (5) Slutliga villkor enligt miljöbalken avseende buller från Textilia Rimbo AB:s tvättanläggning på fastigheten Rimbo-

Läs mer