Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken"

Transkript

1 Reviderad: (5) TJÄNSTESKRIVELSE M Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Behovsutredning för tillsynen enligt miljöbalken Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar informationen om behovsutredningen till protokollet. Sammanfattning Enligt gällande lag (miljötillsynsförordning) är det ett krav att tillsynsmyndigheten har en behovsutredning som avser en tid om tre år. Det är också ett av de övergripande målen i miljöbalksgruppens tillsynsplan att upprätta en sådan behovsutredning. En extern konsult (fortsättningsvis kallad utredaren ) har anlitats för behovsutredningen som nu är klar och visar att: Personalbehovet inom miljöbalksgruppen på sikt behöver ett tillskott på mellan tre till sex heltidsinspektörer. Uppgifterna som visar ett behov på ytterligare 3 inspektörer benämns av utredaren som miniminivån och baseras på den faktiska nivå som utredningen har kommit fram till utifrån tillgängligt material. Uppgiften angående behovet av upp till 6 inspektörer bygger på ett antagande att upp emot 25% av uppgifterna saknats i den utförda behovsutredningen. (Exempelvis avsaknad kännedom om förekomsten av vissa icke- anmälningspliktiga verksamheter m.m.). Utredarens uppfattning är att det inledningsvis bör rekryteras två inspektörer så snart som möjligt. Utredaren ser en möjlighet att finansiera kraftigt utökade personalresurser genom att i stort sett samtliga verksamheter som idag har timdebitering inom miljö- och hälsoskyddet istället får fasta årliga avgifter för tillsynen anpassat efter varje enskild verksamhets risker och tillsynsbehov. POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen info@nacka.se

2 2 (5) Utredaren anser att Miljö- och stadsbyggnadsnämndens reglemente behöver ses över med anledning av oklarheter. Det gäller nämndens verksamhetsområde samt otydliga gränser till andra nämnders verksamheter inom miljöbalkens område. Miljöenhetens föreslår att behovet kan mötas genom att Miljö- och stadsbyggnadsnämnden ger miljöenheten i uppdrag att göra en riskklassning av verksamhetsutövarna, att justera taxan och att nämndens reglemente ses över. Ärendet Ett övergripande mål i miljöbalksgruppens tillsynsplan för 2013 är att ta fram en behovsutredning som ska ligga till grund för tillsynsplaneringen 2014 och framåt. En behovsutredning är också ett lagkrav. Enligt Miljötillsynsförordning (2011:13) ska det hos en operativ tillsynsmyndighet finnas en utredning om tillsynsbehovet för myndighetens hela ansvarsområde enligt miljöbalken. Behovsutredningen ska avse en tid om tre år. Utredningen ska ses över vid behov och minst en gång varje år. Enligt samma förordning ska nämnden besluta om utredningen. En ny behovsutredning för miljöbalksgruppen har nu gjorts. Den har tagits fram av externt anlitad konsult (Nils Gunnar Sahlman på MI-Gruppen S AB) med mångårig och gedigen kompetens inom ämnesområdet. Utredarens arbetsmetodik har varit att dels efterfråga information från personalen i miljöbalksgruppen via enkäter samt sammanställningar av verksamhetssystemets (ECOS) uppgifter om miljöbalksgruppens arbetsuppgifter. Dels genom att göra inledande och översiktliga riskbedömningar över de miljö- och hälsoskyddsobjekt som finns registrerade i kommunen. Arbetet påbörjades i mars 2013 och har utöver den upphandlade konsulten även involverat all personal i miljöbalksgruppen i varierande utsträckning (totalt ca 300 timmar). Utredaren anser att fler miljöinspektörer bör anställas och att nämndens reglemente bör ses över. Vilken tillsyn görs inte idag? Utöver vad som beskrivs i behovsutredningen vill miljöenheten också lyfta det faktum att Nacka växer fort (ca 1200 personer per år de senaste åren). I januari 2010 hade Nacka ca invånare och prognosen för december 2013 är invånare och lär vara ca invånare vid slutet av Alltså en befolkningsökning på närmare 10 % (det motsvarar alla invånare som bor i t.ex. Vadstena kommun) på fem år. Utfallet av den tid som tillgängliga resurser i miljöbalksgruppen har kunnat lägga på miljöbalksrelaterat arbete årligen har dock varit relativt konstant. Ca tim per år sett till samma period. Se tabell här nedan. Miljöbalkstid Utfall i tim vid uppföljning av tillsynsplaner m.m * 10800** *prognos beräknad på årets tid hittills för gruppen eftersom året i skrivande stund inte är slut. ** prognos beräknad på utkast till tillsynsplan 2014

3 3 (5) Behovsutredningen visar på ett stort glapp mellan behovet av tillsyn i kommunen och de resurser som finns. Enligt utredaren, som tagit fram behovsutredningar för ett stort antal kommuner, skiljer sig inte Nacka från övriga kommuner i detta avseende. Oftast visar behovsutredningen på ett 50%-igt underskott när det gäller resurser. När resurserna inte räcker till, sker en prioritering av arbetsuppgifter och tillsynsobjekt. Den tillsyn som bedrivs utifrån nuvarande situation innebär att all händelsestyrd tillsyn som måste handläggas (olika klagomål, anmälningar, ansökningar av diverse slag, radonärenden m.m.) utförs. Dessutom genomförs planerade tillsynsbesök regelbundet på de många (hundratals) så kallade miljöfarliga verksamheter samt hälsoskyddsobjekt som finns i kommunen men regelbundenheten/omfattningen och valet av planerad tillsyn blir avhängigt det händelsestyrda. Behovsutredningen visar resursglappet som förklarar att ingen tillsyn i dagsläget bedrivs gällande t.ex: Inventering av hur många så kallade U-objekt som verkligen finns inom både miljö- och hälsoskyddsområdet och därefter bedriva regelbunden tillsyn även på dessa utifrån bedömd risk/behov. Tillsyn av de många enskilda avlopp som inte kommer att ha VAanslutningsmöjlighet för år Inventering av enskilda avlopp (som t.ex. inte ens fått PM om att VAområde är på gång). Inventering och kartering av läget gällande förorenade områden. Inventering och tillsyn av avfallshantering hos livsmedelsobjekt, butiker, större fastighetsägare. Tillsyn över avfallshantering hos större fastighetsägare. Tillsyn gällande tobak/rökning på skolgårdar Hur kan vi möta behovsutredningens krav på utökade resurser? Utredaren ser en möjlighet att finansiera kraftigt utökade personalresurser genom att i stort sett samtliga verksamheter som idag har timdebitering inom miljö- och hälsoskyddet istället får årliga avgifter för tillsynen anpassat efter varje enskild verksamhets risker och tillsynsbehov. De årliga avgifterna enligt SKL:s modell är påverkbara. Modellen erbjuder möjligheten att verksamheter med konstaterat god egenkontroll kan premieras och verksamheter med konstaterat dålig egenkontroll kan debiteras mer. En motsvarande taxemodell finns redan på miljöenheten inom livsmedelstillsynen och bedöms där fungera väl.

4 4 (5) Miljöenheten föreslår att behovet möts på följande sätt: a) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden uppdrar åt miljöenheten att från och med 2014 påbörja arbetet med så kallad riskklassning av de verksamheter som idag betalar timavgift så att de framöver istället betalar årliga avgifter enligt SKL:s taxemodell utifrån risk- och erfarenhetsbedömning. b) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden uppdrar åt miljöenheten att under 2014 ta fram ett separat förslag till beslut till Miljö- och stadsbyggnadsnämnden att justera taxan så att den medger ett uttag av årliga avgifter enligt SKL:s taxemodell från och med 2015 för de verksamheter som riskklassas enligt punkt a. c) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden uppdrar åt kommunjurist/kommunjurister att göra en översyn av nämndens reglemente i de delar som gäller tillsyn enligt miljöbalken. Kundnöjdhet De brukarenkäter som årligen genomförs avseende miljötillsynen visar att Nackas verksamhetsutövare är mycket nöjda med det sätt på vilket tillsynen bedrivs. De är mycket nöjda med professionaliteten, vägledningen, bemötandet och informationen m.m. Miljötillsynen i Nacka ligger i topp bland landets alla kommuner med mer än invånare. Miljöenheten arbetar kontinuerligt med flera kvalitetsfaktorer i syfte att fortsatt ha nöjda kunder. En övergång till årliga avgifter behöver inte med automatik minska graden av kundnöjdhet. Vår inställning är här att våra verksamhetsutövare ska få den tillsyn och vägledning som de betalar för. Ekonomiska konsekvenser Beslutet att notera behovsutredningen innebär i sig ingen ekonomisk konsekvens. Det innebär endast att MSN noterar den beskrivning av behovet som utredningen visar. Däremot ska nämnas att behovsutredningen är ett vägledande verktyg för prioriteringar och enligt miljöprövningsförordningen ska den ligga till grund för den separata tillsynsplanen. Behovsutredningen belyser miljöbalksgruppens nuvarande resurser ställt mot det betydligt större behovet som föreligger för hela miljöbalkstillsynen. Ett utökat antal miljöinspektörer innebär nämligen ökade personalkostnader. Att ändra så att årlig avgift debiteras de hundratals objekt som idag har timdebitering ger ökade intäkter som kan finansiera de resurser som saknas. Utredarens erfarenhet är nämligen att timdebitering alltid ger en mycket lägre kostnadstäckning än årsavgift. Det ger också en större ekonomisk förutsägbarhet både för verksamhetsutövare och tillsynsmyndigheten att årliga avgifter nyttjas istället för timdebitering.

5 5 (5) Att klassa in de flera hundra verksamheter som idag har timdebitering till att istället ha årlig avgift innebär i sig dessutom en del tid i anspråk. Tid som inte kan debiteras. För varje verksamhet behövs nämligen ett enskilt beslut om att dem ska omadministreras att betala årlig avgift (via kommunicering följt av beslut som går att överklaga). Tidsåtgången för en sådan åtgärd bedöms vara ca 3 timmar per verksamhet. Bilagor 1. Behovsutredning miljöbalksgruppen Nacka Kommun 2014_ Fördelning av arbetsuppgifter 3. Personlig tidsanvändning 4. Planering och uppföljning av tillsynen och kontrollen 5. Ärendehandläggning 6. Övriga tillsynsaktiviteter 7. Övriga arbetsuppgifter 8. Sammanställning av inventeringsfilerna Christer Rosenström Enhetschef Miljöenheten Erik Moelv Programansvarig för miljöbalksgruppen Miljöenheten

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen

Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen 2014-03-13 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE M 2014-0074 Rev. 2014-03-27 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag om införande av årlig avgift utifrån risk- och erfarenhetsbedömning inom miljötillsynen Förslag till

Läs mer

b) Timtaxan höjs till 995 kronor per timme från och med

b) Timtaxan höjs till 995 kronor per timme från och med 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-05-20 REVIDERAD: 2014-06-03 M 2014-685 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område samt

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-08-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/516-406 Kommunstyrelsen Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-08-13 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-632 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Förslaget

Läs mer

Tillsynsplan för miljöbalken år 2014

Tillsynsplan för miljöbalken år 2014 Tillsynsplan för miljöbalken år 2014 2013-11-19 Erik Moelv Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 Krav på tillsynsplan enligt miljöbalken... 3 Grund för prioritering av tillsynsarbete 2014... 4 Budget...

Läs mer

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 2013-05-20 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M2013-632 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Förslag till beslut Förslaget

Läs mer

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten 2015-12-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

a) Timtaxan justeras upp i enlighet med Prisindex kommunal verksamhet (PKV) till kronor per timme från och med

a) Timtaxan justeras upp i enlighet med Prisindex kommunal verksamhet (PKV) till kronor per timme från och med 2017-09-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE M 2017-1378 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område samt lagen med särskilda bestämmelser

Läs mer

Återrapportering till Länsstyrelsen angående utlåtande över Knivsta kommuns tillsyn enligt miljöbalken KS-2011/177

Återrapportering till Länsstyrelsen angående utlåtande över Knivsta kommuns tillsyn enligt miljöbalken KS-2011/177 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2011-09-12 Kommunstyrelsen Återrapportering till Länsstyrelsen angående utlåtande över Knivsta kommuns tillsyn enligt miljöbalken KS-2011/177

Läs mer

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken

Tillsynsplan 2015 för tillsyn enligt miljöbalken 2014-11-24 Reviderad: 2014-12-02 Erik Moelv Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 Krav på tillsynsplan... 3 Grund för prioritering av tillsynsarbete 2015... 4 Budget... 5 Personal och tid för miljöbalkstillsyn...

Läs mer

a) Timtaxan höjs till kronor per timme från och med b) Årlig uppräkning av taxan sker enligt Prisindex kommunal verksamhet (PKV).

a) Timtaxan höjs till kronor per timme från och med b) Årlig uppräkning av taxan sker enligt Prisindex kommunal verksamhet (PKV). 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-09-01 MSN 2016/284 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område samt lagen med särskilda

Läs mer

Hur finansieras en effektiv och professionell miljötillsyn?

Hur finansieras en effektiv och professionell miljötillsyn? Hur finansieras en effektiv och professionell miljötillsyn? Tove Göthner och Kerstin Blom Bokliden Sveriges Kommuner och Landsting FAH 9-10 oktober 2012 Hur ska myndighetsfrågorna inom miljöområdet ledas

Läs mer

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn

Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn 1(12) Anvisningar gällande frågor till länsstyrelserna om miljöbalkstillsyn Frågorna gäller i de flesta fall verksamhetsåret 2017. Svaren på frågorna kan behöva hämtas in från olika delar av er organisation.

Läs mer

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten

Bilaga 1. Kontrollplan enligt livsmedelslagstiftningen Miljöenheten Bilaga 1 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar... 4 4 Personal och tid för livsmedelskontroll... 4 5

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2018 Enligt livsmedelslagstiftningen 2017-11-16 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun Revisionsrapport Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun 2010-08-25 Erland Gustafsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

TILLSYNSPLAN. Miljöbalkstillsynen år Karina Hälleberg och Marit Lundell

TILLSYNSPLAN. Miljöbalkstillsynen år Karina Hälleberg och Marit Lundell TILLSYNSPLAN Miljöbalkstillsynen år 2018 2017-11-20 Karina Hälleberg och Marit Lundell Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Miljöbalkens syfte... 3 3 Händelsestyrt arbete uppskattning av inkommande

Läs mer

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Miljönämndens arbetsutskott 2010 10 07, 2010 12 09 66, 77 1 Dnr 2010 1957 Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Bilaga: Tidslinje. Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting presenterade

Läs mer

Inspektionsprotokoll INSPEKTIONSPROTOKOLL 2013-06-11 M 2013-000882. Namn: Igelboda Förskola. Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN

Inspektionsprotokoll INSPEKTIONSPROTOKOLL 2013-06-11 M 2013-000882. Namn: Igelboda Förskola. Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN INSPEKTIONSPROTOKOLL 1 (6) 2013-06-11 M 2013-000882 Igelboda Förskola Vinterbrinksvägen 4 133 32 SALTSJÖBADEN Inspektionsprotokoll Fastighet: Igelboda 54:1 Adress: Vinterbrinksvägen 2 Epost: inger.lison@nacka.se

Läs mer

Planering inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Välkommen! SKL 1 och 9 juni 2015

Planering inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Välkommen! SKL 1 och 9 juni 2015 Planering inom miljö- och hälsoskyddsområdet Välkommen! SKL 1 och 9 juni 2015 Inledning Tillsynsplanering Hur Taxa och verksamhetsplanering Kommunexempel på hur man kan planera Behovsutredningar Varför

Läs mer

Enligt livsmedelslagstiftningen

Enligt livsmedelslagstiftningen Bilaga 1 KONTROLLPLAN 2017 Enligt livsmedelslagstiftningen 2016-11-11 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Livsmedelslagstiftningens syfte... 3 3 Kontroll av livsmedelsanläggningar...

Läs mer

Projektplan för planerad tillsyn enligt miljöbalken 2016

Projektplan för planerad tillsyn enligt miljöbalken 2016 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (8) 2016-02-19 POSTADRESS Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Projektplan för planerad tillsyn enligt miljöbalken 2016 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar informationen

Läs mer

Bilaga 1. Strategisk mål- och nyckeltalstabell 2016

Bilaga 1. Strategisk mål- och nyckeltalstabell 2016 2015-11-30 1 (6) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Bilaga 1. Strategisk mål- och nyckeltalstabell 2016 Lägesbedömning är samma som i tertialbokslut 2 för 2015. Ny lägesbedömning görs i samband med årsbokslutet

Läs mer

Granskning av tillsynsavgifter Miljöenheten

Granskning av tillsynsavgifter Miljöenheten Revisionsrapport* Granskning av tillsynsavgifter Miljöenheten Hylte kommun 2008-02-08 Leif Johansson Innehållsförteckning 1 Uppdrag...3 2 Syfte och metod...3 3 Allmänt...3 4 Anvisningar för beräkning av

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2014-09-26 1 (6) Stadsbyggnads- och miljönämnden Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutsunderlag Stadsbyggnads- och miljöförvaltningens skrivelse den 26 september 2014. Stadsbyggnads-

Läs mer

Vi som arbetar med planering och finansiering

Vi som arbetar med planering och finansiering Finansiering Vi som arbetar med planering och finansiering Michael Öhlund 08-452 79 63 michael.ohlund@skl.se Miljö- och hälsoskyddsinspektör 1996-2014 Samordnare/Controller 2008-2014 Handläggare miljö

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2014-08-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och stadsbyggnadsnämnden Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden antar

Läs mer

TAXA Inom miljöbalkens område

TAXA Inom miljöbalkens område TAXA Inom miljöbalkens område Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Filipstads kommun 2013-12-12 114 Revidering av timavgift KF 2015-11-12 110 Föreskrifter Filipstads kommuns taxa

Läs mer

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2016 med tidplan för 2017-2018. 2015-11-20 Miljöenheten

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2016 med tidplan för 2017-2018. 2015-11-20 Miljöenheten Bilaga 1 2016 med tidplan för 2017-2018 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Prioriteringar i tillsynen 2016... 1 3 Tillsynsområden 2016... 2 4 Resurser och budget... 3 5 Utveckling

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Dnr MN14/31. Tillsynsplan 2015 med behovsutredning enligt miljöbalken. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08

Dnr MN14/31. Tillsynsplan 2015 med behovsutredning enligt miljöbalken. Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 Dnr MN14/31 Tillsynsplan 2015 med behovsutredning enligt miljöbalken Antagen av Miljönämnden 2014-12-08 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Mål för miljöbalkstillsynen... 3 Tillsynsmyndighetens

Läs mer

Tidaholms kommun. Miljö- och byggnadsnämnden

Tidaholms kommun. Miljö- och byggnadsnämnden Tidaholms kommun Miljö- och byggnadsnämnden Uppföljande granskning nr 2 avseende miljöoch byggnadsnämndens styrning och ledning av verksamheten med avseende på miljötillsyn och livsmedelskontroll på uppdrag

Läs mer

^]:CT tmgei^d^:ili^m^., ' - ; on%^!&m.fl^;^^:,^^^^ ^^%itah::^^:^:^^ 'Gnmiemo 1-:2^EB &We^y^ Ålands fiskförädling AB. eiolmby^ävfallsupjolag-ögh']

^]:CT tmgei^d^:ili^m^., ' - ; on%^!&m.fl^;^^:,^^^^ ^^%itah::^^:^:^^ 'Gnmiemo 1-:2^EB &We^y^ Ålands fiskförädling AB. eiolmby^ävfallsupjolag-ögh'] SUNNE KOMMUN Miljö- och bygglovsnämnden PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-06-25 Sida 10(16) Mbn 58 'W^ ^Xr ^li s ^h.^ll^.l Uf Begäran om överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken över tillständspliktjga

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Klas Bergström Kommunstyrelsens ordförande Ordförandens förslag Datum 2014-05-23 Kommunstyrelsen Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken fastställande av timavgift KS-2014/595 Förslag till beslut

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015 Tjänsteutlåtande Chef 2014-11-14 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:78 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2017 med tidplan för Miljöenheten

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2017 med tidplan för Miljöenheten Bilaga 1 2017 med tidplan för 2017-2019 2016-11-15 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Prioriteringar i tillsynen 2017... 1 3 Tillsynsområden 2017... 2 4 Resurser och budget... 3 5 Utveckling

Läs mer

Överlåtelse av operativ tillsyn enligt miljöbalken

Överlåtelse av operativ tillsyn enligt miljöbalken TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Datum Diarienummer 2018-09-05 KLK 2018/713 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Överlåtelse av operativ tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning

Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning Behovsutredning enligt miljötillsynsförordning Del 2 Resurser Dnr: Mbn 2013-1019 Anne Pagès Oktober 2013 2013-10-22 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. UNDERLAG... 2 4. METOD... 3 4.1. Revidering

Läs mer

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn 2 Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Inledning I den här skriften

Läs mer

Information inför mål och budget om nämndernas och Nacka vatten och avfall ABs förslag till taxor

Information inför mål och budget om nämndernas och Nacka vatten och avfall ABs förslag till taxor 2017-09-27 1 (5) Bilaga 1 KFKS 2017/19 Kommunstyrelsens arbetsutskott Information inför mål och budget 2018-2020 om nämndernas och Nacka vatten och avfall ABs förslag till taxor Ärendet Nämndernas förslag

Läs mer

Hur ser SKL:s taxeförslag ut? Monika Jenssen Miljöbiten Konsultbyrå AB

Hur ser SKL:s taxeförslag ut? Monika Jenssen Miljöbiten Konsultbyrå AB Hur ser SKL:s taxeförslag ut? Monika Jenssen Miljöbiten Konsultbyrå AB Nya taxans delar Paragrafer (taxan) Bilaga 1 Avgifter för prövning och anmälan, samt viss tillsyn Bilaga 2 Fasta årliga avgifter Bilaga

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

TILLSYNSPLAN. Miljöbalkstillsynen år Karina Hälleberg och Anneli Castan

TILLSYNSPLAN. Miljöbalkstillsynen år Karina Hälleberg och Anneli Castan TILLSYNSPLAN Miljöbalkstillsynen år 2019 2018-11-23 Karina Hälleberg och Anneli Castan Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Kommunens tillsyn inom miljö och hälsa... 3 1.2 Tillsynsplan... 4 2 Miljöbalkens

Läs mer

Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll inom Stockholms stad. Miljöförvaltningen

Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll inom Stockholms stad. Miljöförvaltningen Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll inom Stockholms stad Miljöförvaltningen 2015 Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tillsyn över verksamheter som kan påverka vår miljö och människors hälsa. Ni

Läs mer

Bilaga 2. Strategisk mål- och nyckeltalstabell T2 2014

Bilaga 2. Strategisk mål- och nyckeltalstabell T2 2014 -09-07 1 (6) Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Bilaga 2. Strategisk mål- och nyckeltalstabell T2 Utfall 2013 Resultat God kommunal service Kundnöjdheten ska öka. (Hög rättssäkerhet) Resultat från interna

Läs mer

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Sid 1 (5) Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds

Läs mer

Behovsstyrd taxa inom miljöbalkens område HANDLEDNING OM SKL:S TAXEUNDERLAG INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE, OCH TAXABILAGOR

Behovsstyrd taxa inom miljöbalkens område HANDLEDNING OM SKL:S TAXEUNDERLAG INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE, OCH TAXABILAGOR Behovsstyrd taxa inom miljöbalkens område HANDLEDNING OM SKL:S TAXEUNDERLAG INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE, OCH TAXABILAGOR Behovsstyrd taxa inom miljöbalkens område 1 B Behovsstyrd taxa inom miljöbalkens område

Läs mer

Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken

Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1. Inledande bestämmelser 2. Taxebilaga 1, fast avgift för prövning eller tillsyn. 3. Taxebilaga

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret 2016-01-18 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808) och 16 a i strålskyddsförordningen

Läs mer

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S)

Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) 2015-04-22 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/696-619 Kommunstyrelsen Allergironder i skolor och förskolor Motion den 16 juni 2014 av Gunnel Nyman Gräff och Kaj Nyman (S) Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2017-2239 Sida 1 (5) Bilaga 1 Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Denna taxa meddelas med stöd av 27 kap 1 andra stycket miljöbalken

Läs mer

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet Tjänsteskrivelse 1 (1) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2013-03-25 MISSIVSKRIVELSE Bygg- och miljönämnden, Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige (f.k.) Granskning av styrning och kontroll av miljöoch

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Bygg- och miljöenheten Antagen av KF 13-03-27 39 Reviderad av KF 15-03-11 41 (bilaga 3) Reviderad av KF 17-04-12 55 (bilaga 1) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2(8) Innehållsförteckning

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun 1(5) 2015-10-14 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Eksjö kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel

Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 117 2019-05-29 1/3 Dnr KS/2019:301-100 Taxa för tillsyn enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om handel med vissa receptfria läkemedel Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken

Tillsyn enligt miljöbalken Tillsyn enligt miljöbalken - hem för vård och boende Januari 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 Sammanfattning

Läs mer

Tillsynsplan för miljönämnden 2017

Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Tjänsteutlåtande Miljöchef 2016-11-15 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr: anna.von.axelson@upplandsvasby.se MN/2016:81 10052 Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Förslag till beslut Miljönämnden Miljönämnden

Läs mer

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66.

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66. RADONPLAN Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro 2011 2020 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Taxan gäller avgifter för miljö- och konsumentnämndens kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (1998:808),

Läs mer

Igelboda 49:1, Svartkärrsvägen 32, BRF Igelbodaplatån

Igelboda 49:1, Svartkärrsvägen 32, BRF Igelbodaplatån 1 (5) 2013-03-25 M 2012-1313 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Igelboda 49:1, Svartkärrsvägen 32, BRF Igelbodaplatån Föreläggande med vite om att åtgärda fuktskador Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Begäran från Trelleborgs kommun att regeringen prövar överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken

Begäran från Trelleborgs kommun att regeringen prövar överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken Regeringsbeslut 1:2 REGERINGEN 2016-04-07 M2015/01268/Me Miljö- och energidepartementet Länsstyrelsen i Skåne län 205 15 Malmö Begäran från Trelleborgs kommun att regeringen prövar överlåtelse av tillsyn

Läs mer

Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016

Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016 2015-12-27 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE B 2015-002156 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå NKI 70 på bygglovenheten 2016 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar informationen

Läs mer

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken

Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Taxa för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljö- och klimatnämndens verksamhet enligt miljöbalken och bestämmelser meddelade

Läs mer

Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13

Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13 2013-08-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2012/27-712 Utbildningsnämnden Tillsyn av förskolor och annan pedagogisk verksamhet ht-12 och vt-13 Förslag till beslut Utbildningsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Behovsutredning inför budget 2014 och plan 1(6) Behovsutredning 2013-08-22 MN Diarienr: 2013-001492 Ert nummer: Handläggare: Karin Valtinat Direkttel: 0431-46 82 36 E-post: karin.valtinat@engelholm.se Behovsutredning inför budget 2014 och plan

Läs mer

Bygglovsavgifter för passivhus och minienergihus Motion den 8 oktober 2012 av Sidney Holm (MP)

Bygglovsavgifter för passivhus och minienergihus Motion den 8 oktober 2012 av Sidney Holm (MP) 2013-02-27 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/569-231 Kommunstyrelsen Bygglovsavgifter för passivhus och minienergihus Motion den 8 oktober 2012 av Sidney Holm (MP) Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Minnesanteckningar från miljöchefsträff (nätverksträff)

Minnesanteckningar från miljöchefsträff (nätverksträff) Minnesanteckningar från miljöchefsträff (nätverksträff) Den 27 maj 2015 i Ljungby Deltagare: Anders Karlsson, Ronneby kommun Anette Andersson, Tingsryds kommun Ann-Sofi Persson, Ljungby kommun Bertil Bengtsson,

Läs mer

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen

Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Revisionsrapport Tillsynsarbete enligt livsmedelslagen Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor 2009-01-06 Lotta Ricklander Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Syfte och avgränsning...1

Läs mer

Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen

Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen MILJÖFÖRVALTNINGEN Datum Diarienummer 2016-09-21 2016-4612 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 28 september 2016 Ny planeringsmodell inom miljöbalken, livsmedelagstiftningen och strålskyddslagen

Läs mer

Naturvårdsverkets uppdragsredovisning Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark

Naturvårdsverkets uppdragsredovisning Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark 2016-10-24 575-22583-2016 1(5) Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Naturvårdsverkets uppdragsredovisning Nya finansieringsformer för efterbehandling av

Läs mer

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 1/2014 Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2014 Antagen 2014-01-28 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Behovsutredning

Läs mer

Godkännande av föreslagen avstyckning från Älta 35:101, Nacka kommun

Godkännande av föreslagen avstyckning från Älta 35:101, Nacka kommun 2014-12-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Anmälningsärenden Delegationsbeslut 1. Bygglov 2014 2154, 2543, 2808, 2814, 3017, 3034, 3039, 3100, 3116-3268, 3270-3320, 3322-3357, 3359-3393,

Läs mer

Jag har förberett inför ett positivt stämmobeslut genom att redan ansöka, betala och erhållit godkänd bygglovshandling. Bifogas med denna motion.

Jag har förberett inför ett positivt stämmobeslut genom att redan ansöka, betala och erhållit godkänd bygglovshandling. Bifogas med denna motion. Motion angående önskan om inglasning av balkong Föreningen har sedan tidigare praxis godkänt balkonginglasning av balkong vilket så även gjorts och inom föreningen finns det idag en inglasning av den äldre

Läs mer

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område 2017-10-23 Fastställd av KF 2017-12-18 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljönämndens i Sundsvalls kommun kostnader för prövning

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016 Tjänsteutlåtande Chef 2015-11-12 Christer Björklund 08-590 973 72 Dnr: Christer.bjorklund@upplandsvasby.se MHN/2015:28 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning...

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning... Tillsynsplan 2015 Tillsynsområde: Miljöbalken Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun 1 Sammanfattning... 2 2 Allmänt om miljötillsyn... 2 3 Ansvarsfördelning inom tillsynsområdet...

Läs mer

Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014

Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014 2013-07-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/106 Fritidsnämnden Förslag till ändrade avgifter i simhallar från 2014 Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden fastställer avgifter för besök i simhallar från och

Läs mer

Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken

Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken Information om miljöförvaltningens nya taxa för tillsyn enligt miljöbalken Anna Kristoffersson, miljöförvaltningen Innehåll Om den nya taxan Vad ingår i tillsynsavgiften? Hur är taxan uppbyggd? Grundavgift

Läs mer

2017 Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll. inom Stockholms stad. Miljöförvaltningen

2017 Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll. inom Stockholms stad. Miljöförvaltningen 2017 Taxa för miljötillsyn och livsmedelskontroll inom Stockholms stad Miljöförvaltningen Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tillsyn över verksamheter som kan påverka vår miljö och människors hälsa. Ni

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Samhällsbyggnadsförvaltningen

Elisabet Sandin, bygg- och miljöchef Arto Koivumaa, räddningschef. Elisabet Sandin. Gunnar Johansson. Samhällsbyggnadsförvaltningen Sidan 1 av 10 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, torsdag 20 februari 2014, kl 08.30 09.30 ande Gunnar Johansson (s), ordf Bo Goding (v) Närvarande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Elisabet

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Rubrikförklaringar till projektmallar

Rubrikförklaringar till projektmallar Rubrikförklaringar till projektmallar 2010-02-25 Innehållsförteckning 1 Rubrikförklaringar... 3 2 (7) 1 Rubrikförklaringar Här finns förklaringar på vilket innehåll som ska finnas under de olika rubrikerna

Läs mer

Taxa enligt miljöbalken

Taxa enligt miljöbalken Taxa enligt miljöbalken För prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27 107 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 1 Timtaxa... 2 Avgifter... 2 Avgifter

Läs mer

Budget 2019 med plan Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Budget 2019 med plan Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Ankomst: 218-8-23 - Dnr 218-556 Innehållsförteckning 1 Miljö- och hälsoskyddsnämnd... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Övergripande strategiområden... 3 1.3 Mål... 3 1.4 Kommunens

Läs mer

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga)

Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Arkivbeteckning 504 1(6) Umeå kommun Miljö- och hälsoskyddsnämnden 901 84 Umeå Överlåtelse av tillsyn över vissa vattenverksamheter och vattenskyddsområden i Umeå kommun (1 bilaga) Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Tillsynsplan enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Tillsynsplan enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Tillsynsplan enligt miljöbalken 2018 Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: Lex Sbf/2017:549 Dokumentet är beslutat av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen. Tjänsteutlåtande 2018-09-12 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Verksamhetsredovisning augusti 2018 Dnr MOV.2018.405 Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Gällande fr.o.m 2011-01-01 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Enligt 27 kap 1 miljöbalken (SFS 1998:808) och 1 kap 1 förordningen (SFS

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun TAXA 1(6) Datum 2018-12-20 Antaget av Kommunfullmäktige Reviderat datum 2019-01-07 Paragraf 144 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun 2(6) Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn 2 Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Inledning I den här skriften

Läs mer

3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden

3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden 2018-10-25 3 Behovsutredning för tillsyn av förorenade områden Bakgrund Behovsutredning av tillsyn är ett steg i att ytterligare konkretisera arbetet med förorenade områden. Utredningen syftar till att

Läs mer

Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet?

Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet? 2013-03-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2011/109-041 Fritidsnämnden Medborgarundersökning 2012: vad anser nackaborna om fritidsutbudet? Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Yttrande över remiss angående riksinternatskolor (U2014/2011/GV)

Yttrande över remiss angående riksinternatskolor (U2014/2011/GV) 2014-04-07 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/79-614 Utbildningsnämnden Yttrande över remiss angående riksinternatskolor (U2014/2011/GV) Förslag till beslut Utbildningsnämnden antar föreliggande förslag

Läs mer

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen (8) DNR SMN-0285/2013-2

Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen (8) DNR SMN-0285/2013-2 Stadsbyggnads- och miljöförvaltningen 2013-03-05 1 (8) DNR SMN-0285/2013-2 Stadsbyggnads - och miljönämndens behovsutredning 2013-2015 samt tillsynsplan 2013 för tillsyn och kontroll enligt miljöbalken,

Läs mer

Behovsstyrd taxa inom miljöbalkens område VÄGLEDNING OM SKL:S TAXEUNDERLAG INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE. Behovsstyrd taxa inom miljöbalkens område 1

Behovsstyrd taxa inom miljöbalkens område VÄGLEDNING OM SKL:S TAXEUNDERLAG INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE. Behovsstyrd taxa inom miljöbalkens område 1 Behovsstyrd taxa inom miljöbalkens område VÄGLEDNING OM SKL:S TAXEUNDERLAG INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Behovsstyrd taxa inom miljöbalkens område 1 Förord Kommunernas tillsyn ska åstadkomma god miljö. För

Läs mer