GOTLANDS KOMMUN. Granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GOTLANDS KOMMUN. Granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson"

Transkript

1 GOTLANDS KOMMUN Granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS Mats Renborn Viveca Karlsson

2 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING UPPDRAG GRANSKNING AV LÖNERUTINER Anställningsrutin inom GVO Anställningsrutin BUF förskolan Avslut av anställning, GVO Avvikelserapportering GVO Avvikelserapportering BUF Löneberäkning - löneutbetalning Integration av bokföringsfil...15

3 2 1. SAMMANFATTNING På uppdrag av Gotlands kommuns revisorer har Komrev granskat lönehanteringen i kommunen. Lönehanteringen är en av de viktigaste administrativa processerna i kommunen där de största utbetalningarna verkställs. Lönehanteringen kännetecknas dessutom av att antalet användare är många. Lönehanteringen sköts i ett personalsystem benämnt IFS, vilket togs i drift from år Utifrån den genomförda granskningen kan det konstateras att finns flera problemområden i kommunens lönehanteringspocess. Kontrollen i lönehanteringen måste förbättras vad avser de automatiska kontrollerna i personalsystemet samt den utdata som ska användas för uppföljning och kontroll. Dokumenterade riktlinjer och rutiner Granskningen visar att dokumenterade riktlinjer för lönehantering saknas. Riktlinjer för lönehantering bör omfatta mål för lönehanteringen t.ex. kvaliteten i utdata, effektiviteten i löneorganisationen, rätt lön i rätt tid mm. Riktlinjer bör även omfatta regler för information, användarmöten, support samt behörighetsfrågor. Dokumenterade rutinbeskrivningar för lönehantering finns delvis upprättade av leverantören. Rutinbeskrivningar utgörs av s.k. lathundar vilka beskriver hur rutiner ska handhas i detalj. Rutinbeskrivningarna beskriver dock ej vilka kontroller som bör utföras och vem som är ansvarig för utförandet av kontrollerna. Riktlinjer och dokumenterade rutiner är en viktig del av den interna kontrollen och utgör ett viktigt stöd för löneassistenterna. Kontroller i rutinerna I granskningen har fem viktiga rutiner gåtts igenom i detalj med syfte att analysera om tillräckliga kontroller finns. I rutinerna görs både manuella och maskinella kontroller. Fler automatiska funktioner saknas dock bl.a. kontroll av orimligt belopp vid registrering av nyanställd personal. En automatisk kontroll av orimliga belopp torde förenkla Löneassistenternas arbete och minimera risken för fel. Enligt uppgift från löneassistenterna har ett antal fel registrerats och utbetalningar verkställts. Arbetet med att reglera löneskulderna är både tidskrävande och omfattande. I löneberäkningsrutinen sker ett antal kontroller av lönebeloppen bl.a. kontroll av orimligt bruttolönebelopp och kontroll av nettolönelista. Ett antal felaktiga löneutbetalningar till anställda med större belopp har dock skett, vilket förklaras av att automatiska kontroller av ologiska belopp saknas i systemet. Det finns heller ingen kontroll av att dubbel lön utbetalas till den anställde, vilket inneburit att ett flertal dubbla löner utbetalats.

4 3 Användarnas upplevelse av systemet är att signalsystemet har försämrats jämfört med tidigare personalsystem. Vid handhavandet av personalsystemet anser användarna att det finns många fallgropar, vilket leder till osäkerhet. Det nya personalsystemet har sämre översiktsbilder vilket innebär att användarna får bläddra i flera bilder. Vid registrering av nyanställning eller avslut av anställning finns dock bra guider som stöd för användarna. Det är även lättare att rätta uppgifter i det nya personalsystemet. Ansvars- och arbetsfördelningen Granskningen visar att det finns en tydlig ansvarsfördelning i de rutiner som följts upp. Även arbetsfördelningen är tydlig och i samtliga granskade rutiner är det fler än en person delaktig. En ändamålsenlig arbetsfördelning är viktig för att trygga en god intern kontroll. En viktig princip för att kunna skapa en bra arbetsfördelning är att löneassister/användare inte ska kunna generera lön på sig själv. Granskningen visar att det i personalsystemet IFS inte finns några begränsningar som förhindrar det. Ur kontrollsynpunkt är det en fördel om det går att anpassa behörigheter så att möjligheten att generera lön på sig själv förhindras. Enligt Löneservice kommer erforderliga anpassningar att göras. Personalsystemets utdata och dess utformning är av stor betydelse vid kontroller inom verksamheterna. I personalsystemet sker det inget automatiskt uttag av utdatan utan det är användarna själva som ska ta ut rapporter. För att trygga en god kontroll och motverka felaktiga utbetalningar bör kommunledningen ge direktiv om hur utdata ska tas ut och vilka kontroller som behöver göras. Lönehanteringen är den viktigaste administrativa processen i kommunen där de största utbetalningarna görs, varför utförliga kontroller är nödvändiga. 2. UPPDRAG Nytt lönesystemet har införts i Gotlands kommun from år De totala kostnaderna för löner och arvoden uppgick för år 2002 till 1 454,5 mkr vilket innebär att betydande löneutbetalningar görs. Ur kontrollsynpunkt är det därför viktigt att rutinerna och säkerheten i lönesystemet är tillfredställande. Revisionsfrågor Det övergripande syfte är att bedöma om kommunstyrelsen och nämnder har en tillfredsställande intern kontroll vid hantering av underlag för och utbetalning av löner och arvoden samt om rutinerna i övrigt är effektiva. Följande revisionsfrågor skall besvaras: Finns dokumenterade riktlinjer och rutiner avseende lönehanteringen? Omfattar rutinerna tillräckliga kontroller? Är ansvars- och arbetsfördelningen i rutinerna ändamålsenliga?

5 4 Finns det en tydlig ansvars- och arbetsfördelning i rutinerna? Avgränsning och revisionsmetod Granskningen koncentrerats till själva löneadministrationen d.v.s. personaladministrationen i övrigt ingår inte. Rutinerna vid den centrala enheten Löneservice har granskats, men även verksamheten vid barn- och utbildningsnämnden och social- och omsorgsnämnden har berörts av granskningen. Intervjuer har skett med lönechefen och löneassistenter vid berörda förvaltningar och viktiga rutiner gåtts igenom. Granskningen har skett utifrån kontrollmålstekniken, vilket innebär att vi granskat ett antal påståenden/frågor som vi bedömer som viktiga utifrån perspektiven säkerhet och effektivitet. De granskade rutinerna är följande: Anställning/avslutande av anställning Avvikelserapportering Löneberäkning Utbetalningar Bokföring Granskningen har genomförts under oktober och november år Revisionsrapporten är sakgranskad av berörda förvaltningar. 3. GRANSKNING AV LÖNERUTINER Fem viktiga lönerutiner har granskats inom tre olika förvaltningar. för de olika rutinerna har ställts upp och granskningen har skett utifrån dessa. Resultatet av granskningen har dokumenterats i särskild kolumn. I resultatkolumnen inleds kommentarerna med orden/skattningar Uppfyllt, Delvis uppfylld eller Ej uppfylld. Här nedan anges innebörden för de olika skattningarna: Uppfylld Granskningen visar att kontrollmålet är uppnått. Delvis uppfylld Granskningen visar att inte fullt ut är uppnått p.g.a att det finns vissa brister i rutinen. Ej uppfylld Granskningen visar att kontrollmålet inte nås p.g.a. brister i rutinen. Lönerutinerna redovisas med kontrollmål och resultat var för sig här nedan.

6 5 3.1 Anställningsrutin inom GVO Rutiner för anställning av ny personal inom förvaltningen Gotlands Vård och Omsorg har granskats. Inom förvaltningen anställs timanställda, vikarier, lönebidragsanställda och tillsvidareanställda. Att kontroll görs av att underlaget till anställningsavtal är korrekt ifyllda. Att anställningen dokumenteras i ett anställningsavtal. Att anställningsavtal utgör underlag för registrering i personalsystemet. Att kontroll görs av att inrapporterade uppgifter i personalsystemet överensstämmer med uppgifter i anställningsavtalet. Att arbetsfördelningen i anställningsrutinen är tydlig. Att ansvaret i anställningsrutinen är tydlig. Uppfyllt Löneassistenterna kontrollerar alltid att underlaget till anställningsavtal är komplett och riktigt ifyllt. Uppfyllt Anställningsavtal finns som en blankett. Särskilt formulär finns även i systemet. Anställningsavtalet fylls i utifrån särskilt underlag (underlag till anställningsavtal) från den som beslutat om anställning med uppgifter för registrering i systemet. Anställningsavtal undertecknas av chef och den anställde. Två original upprättas varav ett ges till den anställde och ett förvaras på förvaltningen. En kopia skickas till KSK. Uppfyllt Anställningsavtalet är underlag för registrering i personalsystemet. Uppfyllt Löpande kontroller görs vid inregistreringen av anställningsavtalet. Efterhandskontroller görs också av inregistrerade uppgifter. Kontroll görs av att uppgifter är rätt registrerade och speciellt när det gäller lönebelopp och tjänstgöringsgrad. Chefen och den anställde har dessutom enligt uppgift ett uttalat ansvar för att kontrollera uppgifterna i anställningsavtalet. Uppfyllt - Arbetsfördelningen är tydlig mellan de som fattat beslut om anställning och Löneassistenterna. Inom förvaltningen finns 13 Löneassistenter. Några utsedda ersättare finns inte men man täcker upp för varandra vid frånvaro. Uppfyllt - Ansvaret är tydligt och ansvarsfördelningen är dokumenterad.

7 6 Att ansvar och arbetsfördelning i anställningsrutinen är ändamålsenlig. Att kontroll görs av att anställningsbeslut fattats av behörig person. Att riktlinjer finns. Att rutinen är dokumenterad. Att anställningsavtal förvaras säkert. Att gjorda kontroller dokumenteras. Delvis uppfyllt Löneassistenterna har behörighet att registrera inom förvaltningen GVO. Löneassistenterna registrerar inte lönuppgifter på sig själv. Det finns däremot inga begränsningar i systemet som förhindrar det. Rutinerna är rationella och guiderna är ett bra hjälpmedel. Ytterligare automatiska kontroller och beräkningar är önskvärda. Informationsdelen om anställning borde ha kopplats ihop med guiden. Uppfyllt - Kontroll görs av att behöriga personer skrivit under underlag och anställningsavtal. Löneassistenterna anser sig ha goda kunskaper om vilka personer som är behöriga att fatta anställningsbeslut. För att trygga en god intern kontroll är det en fördel om det finns en aktuell delegationslista hos samtliga löneassistenter. Ej uppfyllt Riktlinjer finns ej framtagna. Direktiv och instruktioner skickas i separata mail. Ej uppfyllt Dokumenterade rutiner saknas. Uppfyllt Kopia på anställningsavtal förvaras i personakt på KSK. Kopia finns på fackförvaltningen. Delvis uppfyllt De intervjuade Löneassistenterna dokumenterade vissa av kontrollerna på olika sätt. Kommentarer Fler automatiska funktioner saknas bl.a. kontroll av orimligt belopp. En automatisk kontroll av orimliga belopp torde förenkla Löneassistenternas arbete och minimera risken för fel. Enligt uppgift från löneassistenterna har ett antal fel registrerats och utbetalningar verkställts. Arbetet med att reglera löneskulderna är tidskrävande och omfattande.

8 7 Automatisk kontroll av sysselsättningsgrad och timmar per vecka saknas vilket innebär att manuella beräkningar måste göras. Kontrollerna innebär merarbete jämfört med tidigare system och risken för att fel skall uppstå ökar. För att få en rationell rutin är det viktigt att korrekt schema är lagt för de anställda, vilket leder till färre fel. Riktlinjer för lönehantering saknas vilket efterfrågas av Löneassistenterna. Riktlinjer och dokumenterade rutiner är en viktig del av den interna kontrollen och utgör ett viktigt stöd för löneassistenterna. 3.2 Anställningsrutin BUF förskolan Anställningsrutinen inom barn- och utbildningsförvaltningens (förskola) har granskats vid genomgång av rutiner på Terra Novaskolan. Att anställningen dokumenteras i ett anställningsavtal. Att anställningsavtal utgör underlag för registrering i personalsystemet. Att arbetsfördelningen i anställningsrutinen är tydlig. Att ansvaret i anställningsrutinen är tydlig. Att kontroll görs av att anställningsavtalet är korrekt ifyllda. Att kontroll görs av att anställningsbeslut fattats av behörig person. Att rutinen är dokumenterad. Att anställningsavtal förvaras säkert. Uppfyllt Anställningsavtal finns som en blankett. Särskilt formulär finns i systemet för tillsvidareanställda. Det skrivs inget särskilt underlag för inrapporteringen utan mappen med ansökningshandlingar m.m. lämnas till assistenten. För timanställda används T5 som anställningsavtal. Anställningsavtal undertecknas av chef och den anställde. Uppfyllt Anställningsavtalet är underlag för registrering i personalsystemet som görs av löneservice. Om personen tidigare varit anställd vid kommunen sker registrering av BUF. Uppfyllt - Arbetsfördelningen är tydlig mellan de som fattat beslut om anställning, assistenten och löneservice. Uppfyllt - Ansvaret är tydligt och ansvarsfördelningen är dokumenterad. Uppfyllt - Kontroll av väsentliga poster ( t ex lönebelopp och tjänstgöringsgrad) sker. Uppfyllt Enbart rektor eller ersättare för denne har rätt att anställa. Ej uppfyllt Dokumenterade rutiner saknas. Delvis Uppfyllt Originalet förvaras i skolans

9 8 lokaler. Förvaringen är inte brandsäker. Kopia skickas till löneservice och facket. Kommentarer Rutinen delas mellan fackförvaltningen (Terra Novaskolan) och löneservice vilket innebär att löneservice är ansvarig för att registrera in anställningsuppgifterna i personalsystemet. Trots uppdelningen av rutinen bedöms ansvar och arbetsfördelning vara tydlig. Motivet till att behörigheten att inregistrera anställningsavtal för nya personer ligger på löneservice är att stärka kontrollen. Förvaring av löneunderlag sker inte på ett säkert sätt vilket är ett utbrett problem inom barnoch utbildningsförvaltningen. Löneunderlag bör förvaras på ett brandsäkert sätt vilket ställer krav på särskilda inventarier/skåp. 3.3 Avslut av anställning, GVO Avsluta av anställning har granskats inom förvaltningen Gotlands vård- och omsorg. Avslut av anställning sker antingen på begäran av den anställde själv eller vid pensionsavgång. Vikariat ska avslutas efter uppgift från arbetsledare. Att avslut av anställningen dokumenteras. Att avslut av anställning godkänns av behörig person. Att dokumenterad blankett för entledigande utgör underlag för registrering i personalsystemet. Att kontroll görs av att inrapporterade uppgifter i personalsystemet överensstämmer med uppgifter i dokumenterad avslutsblankett. Att ansvaret i rutinen är tydlig. Att kontroll görs av att avslut fattats av behörig person. Uppfyllt - Blanketten entledigande är underlag för registrering av avslut. Uppfyllt Ansvarig chef skriver under blanketten vilket är ett godkännande av att den anställde kan avregistreras. Uppfyllt Underlag för registrering i personalsystemet är blanketten Entledigande. Uppfyllt Kontroll sker bl.a. av att det är rätt anställningsnummer och rätt avgångsdatum. Uppfyllt - Ansvaret är fördelat mellan ansvarig chef och Löneassistenten. Uppfyllt Löneassistenten kontrollerar att rätt person godkänt entledigandet.

10 9 Att rutinen är dokumenterad. Att gjorda kontroller dokumenteras. Ej uppfyllt Det finns ingen dokumentation som beskriver rutinen och vem som ska ansvara för de olika kontrollmomenten. Delvis uppfyllt - Kontroller dokumenteras på olika sätt av Löneassistenterna. (genom bock, reg, ) Kommentarer Ur kontrollsynpunkt är det viktigt att rutiner för avslut av anställning är ändamålsenliga. Signalsystemet för att en anställd ska sluta måste vara säkert för att undvika att löneutbetalning sker efter anställningens upphörande. Personalsystemets guider för avslut av anställning tvingar handläggarna till särskilda rutiner. Systemets styrning av rutinen ger förutsättningar att trygga en god kontroll. I de fall en arbetsledare missar att avsluta en vikariatsanställning så finns det ingen risk att lön utbetalas efter anställningstidens upphörande. För att lön ska utbetalas krävs att någon går in och förlänger vikariatet.

11 Avvikelserapportering GVO Avvikelserapporteringen inom förvaltningen Gotlands vård- och omsorg har granskats. Avvikelserapportering i personalsystemet utgörs av t.ex. sjukfrånvaro, semester, tjänstledighet, övertid, OB, jour o beredskap. Att avvikelser registreras i personalsystemet (tidkortet) av behörig person. Att avvikelser finns dokumenterade på skriftligt underlag. Att ansvarsfördelningen i rutinen är tydlig. Att arbetsfördelningen i rutinen är tydlig. Att registrerade avvikelser kontrolleras och att utförda kontrollmoment dokumenteras. Att avvikelserapportering godkänns av behörig person. Uppfyllt - Avvikelser registreras i Medvind av ansvariga chefer och assistenter. Löneassistenter registrerar avvikelser i modulen lönetransaktioner (mellan den 7-15 varje månad). Delvis uppfyllt Sjukförsäkran lämnas inte in av alla anställda. Övriga avvikelser finns skriftligt dokumenterade. Uppfyllt De som är delaktig i rutinen är ansvariga chefer, assistenter och Löneassistenter. Ansvarsfördelningen är tydlig vilket är viktigt eftersom antalet användare som är behöriga att rapportera avvikelser är stort till antal. Uppfyllt Den är tydlig på det viset att all personal som är delaktig i rutinen vet vad de ska göra. Delvis uppfyllt Chefens kontroll ska vidimeras med en attest. Det förekommer dock att attestering inte utförs. Enligt uppgift från löneassistenterna upptäcks relativt ofta fel i avvikelserapporteringen vilket tyder på bristande kontroll från cheferna. Löneassistenterna utför således kontroll av avvikelserapporteringen utifrån underlag. Utförda kontroller av löneassistenterna dokumenteras. Delvis uppfyllt Det finns vissa brister i attestförfarandet hos en del av cheferna.

12 11 Att det finns en ändamålsenlig ansvars- och arbetsfördelning i handläggningen som tryggar en god intern kontroll. Att underlag för avvikelserapportering förvaras säkert. Att rutinen är dokumenterad. Att kända rutiner finns för hur personalen ska rapportera sjukfrånvaro och friskanmälan. Att sjukfrånvaro och friskanmälan dokumenteras på skriftligt underlag. Delvis uppfyllt Strukturen för arbets- och ansvarsfördelningen skapar förutsättningar för en god intern kontroll, förutsatt att de ansvariga gör vad som bestämts. Så är dock inte alltid fallet. Ej uppfyllt Underlag förvaras i låsta rum. Lokalerna är inte larmade. Brandsäkra skåp saknas. Ej uppfyllt - Det finns ingen dokumentation som beskriver rutinen för avvikelserapportering eller vem som ska ansvara för de olika kontrollmomenten. Delvis uppfyllt - Varje arbetsplats har egna rutiner. Några centrala direktiv för sjukfrånvaro finns ej framtagna. Delvis uppfyllt Sjukförsäkran lämnas inte in av alla anställda trots att det är obligatoriskt. Kommentarer Avvikelserapporteringen inom förvaltningen GVO är omfattande och skall godkännas av verksamhetscheferna varje vecka. Attest skall ske både på löneunderlag samt i personalsystemet. Relativt ofta upptäcks fel i löneunderlag vilket indikerar att kontrollen vid attestering är bristande. PA-ledningen inom GVO har föreslagit att kontroll av T5:or och T2:or ej skall granskas i samma omfattning som tidigare. Idag sker kontroll och dokumentation av kontroller sker. Enligt uppgift från Löneassistenterna är antalet fel många varför nuvarande kontrollnivå behöver behållas. Varje arbetsplats har egna rutiner för rapportering av sjukfrånvaro och några centrala direktiv finns ej framtagna. Ur kontrollsynpunkt är det lämpligt att förvaltningen har gemensamma direktiv för denna rutin.

13 Avvikelserapportering BUF Rutinerna för avvikelserapportering på Terra Novaskolan har granskats. Exempel på avvikelserapportering i personalsystemet är sjukfrånvaro, semester, tjänstledighet, övertid, OB, jour o beredskap. Att avvikelser registreras i personalsystemet av behörig person. Att avvikelser finns dokumenterade. Att ansvarsfördelningen i rutinen är tydlig. Att registrerade avvikelser kontrolleras och att utförda kontrollmoment dokumenteras. Att avvikelserapportering godkänns av behörig person. Att det finns en ändamålsenlig ansvars- och arbetsfördelning i handläggningen som tryggar en god intern kontroll. Att underlag för avvikelserapportering förvaras säkert. Att rutinen är dokumenterad. Att kända rutiner finns för hur personalen ska rapportera sjukfrånvaro och friskanmälan. Att sjukfrånvaro och friskanmälan dokumenteras på skriftligt underlag. Att sjukfrånvaro och friskanmälan rapporteras av behörig person. Uppfyllt Avvikelser rapporteras av behörig Löneassistent samt ansvarig chef (rektor). Uppfyllt Alla avvikelser är dokumenterade skriftligt på blanketter. Uppfyllt - Enheten är liten och det innebär att ansvarsfrågor är tydliga. Uppfyllt Assistenten skriver ut de anställdas lönespecifikationer och jämför med underlag samt utför kontroller av avvikelser. Kontroller dokumenteras med bock. Uppfyllt Avvikelser godkänns av rektor. Uppfyllt Arbetsfördelning och ansvar är tydligt fördelat på skolan. Antalet personer som är delaktig i rutinen är få. Löneassistenterna på Terra Novaskolan rapportera inte lön på sig själv. Några spärrar i systemet finns dock ej. Uppfyllt - Underlagen förvaras i pärmar hos assistenten. Lokalerna är larmade. Ej uppfyllt Det finns ingen rutinbeskrivning som är dokumenterad. Uppfyllt Rutiner för rapportering är kända och enligt uppgift fungerar det. Uppfyllt - Dokumentation sker i sjukförsäkran. Uppfyllt Rapportering sker i systemet av behörig assistent. Kommentar Avvikelser vid sjukdom dokumenteras dels i särskild veckoblankett men även på blanketten sjukförsäkran. Veckoblanketter dubbelkontrolleras dels genom assistenten och på den

14 13 berörda enheten. I och med att man sätter in vikarier så får dessutom signaler om att någon är sjuk. Rutinerna ger ett intryck av att vara ändamålsenliga och tryggar en god intern kontroll. 3.6 Löneberäkning - löneutbetalning Rutinen för löneberäkning startar i början av månaden innebärande att avvikelser hämtas upp i systemet. Avvikelser som inte är attesterade fångas inte upp i löneberäkningen. Rutinen innehåller ett antal kontroller som ska trygga en god säkerhet i löneberäkningen och den slutliga löneutbetalningen. Att tidplan för löneberäkning finns. Att löneberäkning görs av behörig person. Att ersättare finns utsedda. Att ansvarsfördelningen i rutinen är tydlig. Att arbetsfördelningen i rutinen är tydlig. Att rutinen säkerställer en korrekt bearbetning av posterna. (körning stoppas, fellistor erhålls) Uppfyllt Detaljerad tidplan finns fastslagen för hela kalenderåret. Uppfyllt Det finns två behöriga personer som kan göra löneberäkning. Ytterligare tre personer har behörighet att lägga upp löneperioden. Uppfyllt Det finns en ersättare utsedd som kan göra löneberäkning. Uppfyllt Ansvaret för löneberäkningen ligger på lönechefen och dennes ersättare. Löneassistenterna har ett ansvar för att göra manuella tillägg och korrigeringar på lönetransaktioner. Löneassistenten har även ansvar för kontroll av tidkorten (de som inte är attesterade). Delvis uppfyllt Det är lönechefen som sköter hela löneberäkningsrutinen vilket innebär att den är sårbar på det viset att kunskaper koncentreras till en person. Minst två personer bör vara delaktig i rutinen för att den interna kontrollen ska var tillräcklig. Uppfyllt kontroll görs av orimlig bruttolön. Nettolönelista skrivs ut och kontrolleras. Det finns vissa kontrollmoment som måste göras för att löneberäkning ska ske, bl.a. måste kontroll ske av att alla löner är genererade.

15 14 Att kontroller sker av nettolönesummor innan utbetalningen verkställs. Att utbetalningen godkänns av behörig person. Att ersättare finns. Att betalfil skickas av behörig person. Att ersättare finns. Att kontroller finns i systemet för ologiska belopp och felkodningar. Att rutinen är dokumenterad. Uppfyllt Särskild lista över nettolönesummor skrivs ut för kontroller. Enligt uppgift från GVO har nettolön på 75 tkr utbetalats till en anställd vilket var fel. Uppfyllt Utbetalningen attesteras av två behöriga personer. Uppfyllt Bankfilen skickas av lönechefen eller dennes ersättare. Delvis uppfyllt Det finns kontroller av orimlig bruttolön och det är möjligt att ta ut rapporter på belopp över 40 tkr tex. Någon beloppsspärr som förhindrar utbetalning av orimliga belopp finns dock ej. Delvis uppfyllt Leverantören har upprättat en lathund som beskriver rutinen på ett detaljerat sätt. Kommentarer Fasta rutiner finns för löneberäkning som ska trygga att rätt lön utbetalas. Rutinen sköts i huvudsak av en person medan den slutliga utanordningen godkänns av två personer. Ersättare finns utsedd för hantering av rutinen vilket är viktigt för att minska sårbarheten. Särskilt sisigillprogram används vid överföring av bankfil vilket tryggar en säker hantering. I löneberäkningsrutinen sker ett antal kontroller av lönebeloppen bl.a. kontroll av orimligt bruttolönebelopp och kontroll av nettolönelista. Automatiska kontroller av ologiska belopp saknas dock i systemet vilket resulterat i några felaktiga utbetalningar till anställda överstigande 70 tkr (felen inträffade före införandet av analysfunktionen Orimlig bruttolön ). Det finns heller ingen kontroll av att dubbel lön utbetalas till den anställde, vilket inneburit att ett flertal dubbla löner utbetalats. I det gamla lönesystemet fanns ett signalsystem som förhindrade dubbla löneutbetalningar.

16 Integration av bokföringsfil När bankfilen är skapad och utbetalningen verkställd startas ett konteringsjobb som innebär att en bokföringsfil skapas. Efter kontroll och rättning sker inläsning av bokföringsfilen till den ekonomiska redovisningen. Att bokföringsfilen kontrolleras innan integrering sker i den ekonomiska redovisningen. Att ansvaret för integrationsrutinen är tydligt fördelat. Att integration sker enligt fastställd tidplan. Att rutinen är dokumenterad. Uppfyllt I systemet erhålls felmeddelanden om poster med fel kontering. Rättning sker direkt i systemet och samtliga fel måste rättas för att man ska kunna gå vidare. Uppfyllt Bokföringsfilen skapas av den som gör löneberäkning och utbetalning. Ersättare finns utsedd. Uppfyllt Fastställd tidplan finns för utbetalningar och bokföring som omfattar hela kalenderåret. Delvis uppfylld Leverantören har upprättat driftdokumentation som bl.a. innehåller vissa rutinbeskrivningar. Kommentarer Rutinen för integrering av bokföring av löneposter styrs i hög grad av funktioner i personalsystemet. Erforderliga rättningar måste göras innan inläsning av bokföringsfil kan göras. Rutinerna är fasta och utifrån de kontroller som görs i ledet, innan i samband med löneberäkningen, så bedöms rutinerna som ändamålsenliga. Under våren 2003 var den ekonomiska redovisningen inte aktuell p.g.a. att manuella utbetalningar (checkar) och utbetalningar via Devis inte varit bokförda. En förklaring till det var den höga arbetsbelastning som uppstod i samband med byte av personalsystem.

GOTLANDS KOMMUN. Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson

GOTLANDS KOMMUN. Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson GOTLANDS KOMMUN Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS Mats Renborn Viveca Karlsson 2005-08-25 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID SAMMANFATTNING...2 1. INLEDNING...3 1.1 Resultat av 2003

Läs mer

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Granskning av Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Nyköpings och Oxelösunds kommuner 2009-10-20 Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och bakgrund...1

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna Härjedalens Kommun 3 September 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6

Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 Rapport avseende granskning av lönerutin Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6 2011 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated

Läs mer

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010 Haninge kommun Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Innehåll 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...2 2.1.

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen avseende löner

Granskning av den interna kontrollen avseende löner www.pwc.se Revisionsrapport Annika Hansson, certifierad kommunal revisor, Richard Vahul Granskning av den interna kontrollen avseende löner Katrineholms kommun Granskning av den interna kontrollen avseende

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering AB Kristianstadsbyggen 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering Kristianstads Renhållnings AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering C4 Energi AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Gotlands kommun. Registeranalys av lönefiler Mats Renborn Jonas Eriksson

Gotlands kommun. Registeranalys av lönefiler Mats Renborn Jonas Eriksson Gotlands kommun Registeranalys av lönefiler Mats Renborn Jonas Eriksson -06-11 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. UPPDRAG...3 3. RESULTAT AV GRANSKNINGEN...4 3.1 Finns orimliga belopp

Läs mer

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011

Revisionsrapport. Kalmar kommun. Förstudie av personalsystemet. Caroline Liljebjörn. 10 oktober 2011 Revisionsrapport Förstudie av personalsystemet Kalmar kommun Caroline Liljebjörn Förstudie av personalsystemet 2011-10-10 Caroline Liljebjörn Stefan Wik Kalmar kommun Förstudie av personalsystemet Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport Lönerutiner Sollefteå kommun Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Emelie Värja,

Revisionsrapport Lönerutiner Sollefteå kommun Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Emelie Värja, www.pwc.se Revisionsrapport Lönerutiner Anneth Nyqvist, certifierad kommunal revisor Emelie Värja, September 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Syfte och Revisionsfråga...

Läs mer

2006-02-08. Vård- och omsorgsnämnden BSN Norr Byggnadsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktige

2006-02-08. Vård- och omsorgsnämnden BSN Norr Byggnadsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktige 2006-02-08 Vård- och omsorgsnämnden Byggnadsnämnden Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av rutiner för lönehantering Revisorerna har granskat kommunens rutiner för lönehantering

Läs mer

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda www.pwc.se Promemoria Arvoden och ersättningar till förtroendevalda Jenny Nyholm Februari 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2.

Läs mer

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Jenny Nyholm Sandra Feiff Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda Region Gotland Granskning av intern

Läs mer

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning...

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Tekniska nämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Sammanfattning

Läs mer

Anställnings- och avgångsrutiner

Anställnings- och avgångsrutiner Revisionsrapport Anställnings- och avgångsrutiner Malin Andersson Hans Axelsson Inledning/uppdraget Av s revisorer har vi fått i uppdrag att granska om det finns en tillräcklig kontroll av rutiner i samband

Läs mer

Gotlands kommun. Registeranalys av lönefil. Mats Renborn

Gotlands kommun. Registeranalys av lönefil. Mats Renborn Gotlands kommun Registeranalys av lönefil 2004-09-21 Mats Renborn 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. REGISTERANALYS...3 2.1 Finns orimliga belopp i lönefilen?...3 2.2 I vilken omfattning

Läs mer

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2014-03-31 Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-86961 charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning Syftet

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2013-05-03 Admnämnd/2013:1 Charlotte Rolfsson, 0550-869 61, Lönechef charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning

Läs mer

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Lönehanteringen Trelleborgs kommun December 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning...

Läs mer

Revisionsrapport - Granskning av lönerutinerna

Revisionsrapport - Granskning av lönerutinerna Tillhör AU 66/2008. BILAGA 1 2008-02-18 Dnr: 2008/35 Tore Rova, Personalchef Tel: 0457-618025 E-post: tore.rova@ronneby.se Revisionsrapport - Granskning av lönerutinerna Granskningens beställare och granskningens

Läs mer

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser Revisionsrapport Rikspolisstyrelsen Box 12 256 102 26 Stockholm Datum Dnr 2008-03-14 32-2007-0571 Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen 2007 Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Granskning av lönehantering

Granskning av lönehantering www.pwc.se Revisionsrapport Anette Fagerholm Granskning av lönehantering Hammarö kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte, revisionsfråga och avgränsning...2

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen www.pwc.se Granskning av intern kontroll i lönehanteringen Anna Lycke Börjesson (Certifierad kommunal revisor) Erik Sellergren Amanda Elg Vårgårda kommun och Herrljunga kommun Juni 2017 Juni 2017 Innehåll

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen avseende löner

Granskning av den interna kontrollen avseende löner www.pwc.se Revisionsrapport 3/2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Maj Juni 2013 Revisionsrapport Magnus Nilsson Nicklas Samuelsson Richard Vahul Granskning av den interna kontrollen avseende löner

Läs mer

Granskning av lönesystem

Granskning av lönesystem www.pwc.se Revisionsrapport Anna Gröndahl Granskning av lönesystem Vingåker kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2. Uppdrag...

Läs mer

Svar till landstingsrevisionen angående Granskning av landstingets lönehantering

Svar till landstingsrevisionen angående Granskning av landstingets lönehantering LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-05-21 54 Dnr PS 2013-0018 Svar till landstingsrevisionen angående Granskning av landstingets lönehantering

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-869 61 Charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Datum 2015-02-02 Admnämnd/2015:2 047 Intern kontroll Riskanalys och intern kontrollplan

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun 7 Juni 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning

Läs mer

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Revisionsrapport Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Nynäshamns kommun December 2010 Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Syfte och revisionsfråga... 1 1.2 Avgränsning

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst

Revisionsrapport Uppföljning av granskning förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst www.pwc.se Revisionsrapport Helena Steffansson Carlson September 2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte och revisionsfråga...3 1.3. Kontrollmål...3 1.4. Avgränsning...3

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Regionförbundet i Kalmar län

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Regionförbundet i Kalmar län www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Elin Petersson Revisionskonsult 3 november 2016

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Emelie Lönnblad, Revisionskonsult, Fredrik Anderberg, Revisionskonsult, Henrik Friang, Risk Manager Granskning av lönehanteringen Sammanfattning På uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen. Nynäshamns kommun

Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen. Nynäshamns kommun Revisionsrapport Sandra Feiff Jenny Nyholm Mars 2016 Granskning av den interna kontrollen i lönehanteringen Nynäshamns kommun Intern kontroll - Granskning av lönehanteringen Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer

Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 19 juni 2019 8 Paragraf KS-2019/1023.912 Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer Kommunstyrelsens

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Emelie Lönnblad, Revisionskonsult, Henrik Friang, Risk Manager Granskning av lönehanteringen Båstads kommun 1. Sammanfattning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i

Läs mer

Revisionsrapport. Gotlands kommun. Självservice inom lönehantering Maria Grotherus Lisa Hiller Mats Renborn

Revisionsrapport. Gotlands kommun. Självservice inom lönehantering Maria Grotherus Lisa Hiller Mats Renborn Revisionsrapport Gotlands kommun Självservice inom lönehantering 2006-10-19 Maria Grotherus Lisa Hiller Mats Renborn Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag till åtgärder...1 2. Uppdrag och

Läs mer

Granskning av arvoden till förtroendevalda

Granskning av arvoden till förtroendevalda www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Granskning av arvoden till förtroendevalda Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Revisionsfråga... 1 1.1.1.

Läs mer

Nynäshamns kommun. Intern kontroll avseende löner och ersättning inkl arvoden till förtroendevalda. Februari 2011

Nynäshamns kommun. Intern kontroll avseende löner och ersättning inkl arvoden till förtroendevalda. Februari 2011 Nynäshamns kommun Intern kontroll avseende löner och ersättning inkl arvoden till förtroendevalda Februari 2011 Jonas Eriksson Pernilla Fagerstedt Richard Vahul 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Utvecklings AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Utvecklings AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering 2012-03-15 Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Lönekontorets organisation

Läs mer

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen 3.2 Roller och ansvarsfördelning 3.4 Riktlinjer kring intern kontroll 4 Rimlighetsbedömning löneutbetalning Ansvarsfördelning Ansvars- och rollbeskrivningar bör finnas för väsentliga roller relaterat till

Läs mer

Rutiner för manuell schemaläggning

Rutiner för manuell schemaläggning Intern kontroll Rutiner för manuell schemaläggning Orust kommun Revisionsrapport Mars 2014 Henrik Bergh Håkan Olsson Innehåll Uppdrag...3 Metod och genomförande...3 Sammanfattande bedömning...3 Granskningsiakttagelser...4

Läs mer

Lathund för Attesterare Egenrapportering

Lathund för Attesterare Egenrapportering 2011-04-01 Lathund för Attesterare Egenrapportering Har du frågor ring gärna Birgitta Fröjd 021-10 16 04 Eva Johansson 021-10 15 41 Margareta Mehlqvist 021-10 31 11 Innehållsförteckning 1. Vad innebär

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av löner och ersättningar. Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av löner och ersättningar.

Revisionsrapport: Granskning av löner och ersättningar. Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av löner och ersättningar. Revisorerna Direktionen Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av löner och ersättningar. Revisionen önskar att direktionen lämnar synpunkter på de slutsatser som finns redovisade

Läs mer

Lönegranskning Eskilstuna Kommun

Lönegranskning Eskilstuna Kommun www.pwc.se Revisionsrapport Eskilstuna Kommun Peter Söderman Ellinor Wallin Carl Bergstrand Februari 2019 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Rutiner kring personaladministrativa systemet Respons. Granskning av. Landstinget Halland. Maj 2003

REVISIONSRAPPORT. Rutiner kring personaladministrativa systemet Respons. Granskning av. Landstinget Halland. Maj 2003 REVISIONSRAPPORT Granskning av Rutiner kring personaladministrativa systemet Respons Landstinget Halland Maj 2003 Anita Andersson Leif Johansson Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget i Jönköpings län. Löpande granskning av redovisning och administrativa system. - lönehantering

Revisionsrapport. Landstinget i Jönköpings län. Löpande granskning av redovisning och administrativa system. - lönehantering Revisionsrapport Löpande granskning av redovisning och administrativa system - lönehantering Johan Bokinge Karin Norrman Elgh Landstinget i Jönköpings län 2011-10-04 Karin Norrman-Elgh Johan Bokinge Landstinget

Läs mer

www.pwc.se Carin Hultgren Linda Yacoub

www.pwc.se Carin Hultgren Linda Yacoub www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert kommunal revisor Linda Yacoub Granskning av löner, arvoden och kostnadsersättningar Tyresö kommun 2013-12-04 Carin Hultgren Projektledare Janne Nilsson Uppdragsledare

Läs mer

Granskning av den gemensamma lönenämnden 2012

Granskning av den gemensamma lönenämnden 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Linda Yacoub Granskning av den gemensamma lönenämnden 2012 Tierp, Knivsta och Älvkarleby kommuner Granskning av löneprocessen i den gemensamma lönenämnden 12

Läs mer

Löneadministrativa rutiner

Löneadministrativa rutiner Revisionsrapport Löneadministrativa rutiner Krokoms kommun Hans Stark Anneth Nyqvist Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionskriterier 2 2.3 Avgränsning 3 2.4

Läs mer

Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess

Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess Landstingsservice Avdelning lön och personal Jenny Forss 2014-08-12 Dnr 2014/0299 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess Bakgrund EY

Läs mer

Granskning av lönehantering Forshaga kommun Anette Fagerholm Januari/2016

Granskning av lönehantering Forshaga kommun Anette Fagerholm Januari/2016 www.pwc.se Granskning av lönehantering Anette Fagerholm Forshaga kommun Januari/2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte, revisionsfråga och kontrollmål...3 1.3. Metod...3

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Ola Holstein Risk Manager Granskning av lönehanteringen Borgholms kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2

Läs mer

Medarbetarens ansvar i självservice

Medarbetarens ansvar i självservice Sida 1 av 9 Medarbetarens ansvar i självservice Avvikelser (frånvaro, extratid, turbyten mm) skall vara registrerade senast den 10:e varje månad. Registrera dina avvikelser så snart som möjligt Logga in

Läs mer

Granskning av löner, lönerelaterade avgifter och pensioner

Granskning av löner, lönerelaterade avgifter och pensioner www.pwc.se Revisionsrapport Richard Vahul, Auktoriserad revisor, Certifierad kommunal revisor Jenny Nyholm Januari 2018 Granskning av löner, lönerelaterade avgifter och pensioner Ekerö kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Arvika kommun. Granskning av lönerutin Revisionsrapport. KPMG AB Karlstad 2012-10-31 Antal sidor: 11

Arvika kommun. Granskning av lönerutin Revisionsrapport. KPMG AB Karlstad 2012-10-31 Antal sidor: 11 ABCD Arvika kommun Granskning av lönerutin Revisionsrapport KPMG AB Karlstad 2012-10-31 Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 2 2. Bakgrund 3 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier 3 6.

Läs mer

Rapport Granskning av Personalsystemet Heroma

Rapport Granskning av Personalsystemet Heroma Rapport Granskning av Personalsystemet Heroma Krokoms kommun 2015-10-07 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Uppdrag och bakgrund... 3 1.2. Revisionsfråga... 3 1.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Granskning intern kontroll

Granskning intern kontroll Revisionsrapport Granskning intern kontroll Kinda kommun Karin Jäderbrink Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Bakgrund 2 2.1 Uppdrag och revisionsfråga 2 2.2 Avgränsning

Läs mer

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Karin Norrman Elgh Översiktlig revisionsrapport Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Vara kommun Anställningar och avslut i lönesystemet

Läs mer

Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden Sid 1 (9) G r a nskningsrapport Dnr 18REK26 2019-03-21 Nina Wennberg Revisorerna i Gävle kommun Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden 1. Sammanfattning

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anne Elgmark 2014-12-05 KS 2014/1002 50069 Kommunstyrelsen Granskning av lönehanteringen Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar kommunledningskontorets

Läs mer

Granskning av intern kontroll i löneprocessen

Granskning av intern kontroll i löneprocessen www.pwc.se Granskning av intern kontroll i löneprocessen Anna Lycke Börjesson (Certifierad kommunal revisor) Elin Jangvik Erik Sellergren Vilhelm Kokko Marks kommun 2018-09-06 2018-09-06 Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Lathund för Attesterare Egenrapportering

Lathund för Attesterare Egenrapportering Lathund för Attesterare Egenrapportering Har du frågor? Ring: Malin Jonsson 063-165436 Violeth Lindström 063-165321 Jenny Smedman 060-148553 Helene Karlsson 063-165322 Katarina Bouvin 060-148871 Innehållsförteckning

Läs mer

Medarbetarens ansvar i Visma självservice

Medarbetarens ansvar i Visma självservice Sida 1 av 9 Medarbetarens ansvar i Visma självservice Registrera dina avvikelser (frånvaro, extratid, turbyten mm) så snart som möjligt Logga in på självservice och välj rapportera. Lägg till dina avvikelser

Läs mer

Granskning av Lönehanteringen

Granskning av Lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Malin Kronmar, Revisionskonsult Caroline Liljebjörn, Certifierad kommunal revisor Granskning av Lönehanteringen Hultsfreds kommun Ola Holstein, Risk Manager 15 januari 2015

Läs mer

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Revisionsrapport Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Solna stad April 2010 Josefin Loqvist 2010-04 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av löner och lönerelaterade avgifter

Granskning av löner och lönerelaterade avgifter www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Nyholm Carolin Jonsson Granskning av löner och lönerelaterade avgifter Region Gotland Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1. Inledning... 6 Bakgrund... 6 Revisionsfråga

Läs mer

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 2017-06-15 Nr 5 Till Styrelsen Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 1. Allmänt Attestinstruktionen är en viktig komponent i Stockholm Parkerings interna kontroll-

Läs mer

SSC - Lönetjänster 2017

SSC - Lönetjänster 2017 SSC - Lönetjänster 2017 Agenda Kort presentation av projektet (projektstatus och tidplan) Genomgång av processer, systemstöd och flöde i systemet. Roller i Primula och vad dessa kan utföra Kommande arbete

Läs mer

A n v ä n d a r m a n u a l

A n v ä n d a r m a n u a l A n v ä n d a r m a n u a l A t t e s t e r i n g Version 5.21 2011-10-25 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1 Nytt lösenord... 2 1.2 Tidplan för rapportering i Palasso... 2 1.3 Starta Egenrapportering... 2

Läs mer

Växjö Kommun. Intern kontroll 2008 Löner. Revisionsrapport 2009-02-11 Genomförd på uppdrag av revisionen i Växjö Kommun

Växjö Kommun. Intern kontroll 2008 Löner. Revisionsrapport 2009-02-11 Genomförd på uppdrag av revisionen i Växjö Kommun e Växjö Kommun Intern kontroll 2008 Löner Revisionsrapport 2009-02-11 Genomförd på uppdrag av revisionen i Växjö Kommun Innehållsförteckning 1 INLEDNING...5 1.1 REVISIONENS OMFATTNING OCH INRIKTNING...5

Läs mer

Granskning av lönekostnader

Granskning av lönekostnader KPMG Antal sidor: 16 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Vårt uppdrag 1 1.2 Avgränsning 1 1.3 Granskningens genomförande 1 2. Sammanfattning 2 3. Bedömning av den interna kontrollen 3 3.1 Uppgifter i basregistret

Läs mer

För att underlätta i Visma självservice för dig som chef

För att underlätta i Visma självservice för dig som chef För att underlätta i Visma självservice för dig som chef Prenumerationer Prenumerationer skapar du för att få ett meddelande om att en av dina medarbetare har varit inne och gjort en rapportering som kräver

Läs mer

Riktlinjer för ansvar och behörigheter i Personec P

Riktlinjer för ansvar och behörigheter i Personec P Riktlinjer för ansvar och behörigheter i Personec P Antagen av: Dokumentansvarig: Yvonne Stolt Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Allmän beskrivning av Personec P... 3 Ansvar... 4 Behörighetsroller i Personec

Läs mer

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Granskning personalkostnader Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 2. Sammanfattning 1 3. Allmänt 2 3.1 Existens 2 3.2 Fullständighet 3 3.3 Värdering 3 3.4 Presentation 4 3.5

Läs mer

Granskning av lönehantering

Granskning av lönehantering Revisionsrapport Granskning av lönehantering Lunds kommun September 2009 Anna Eriksson Karin Andersson Kenix Vuong Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 1 Inledning...5 1.1 Bakgrund...5 1.2 Revisionsfråga...5

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Ola Holstein Risk Manager november 2014 Granskning av lönehanteringen Kalmar kommun Innehållsförteckning 1. Revisionell bedömning...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar

Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar Sida 1(1) Datum 2017-02-20 Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium BAS-nämnden BKU-nämnden Miljö- och byggnämnden Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar

Läs mer

Granskning av löneutbetalningar

Granskning av löneutbetalningar www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Certifierad kommunal revisor Granskning av löneutbetalningar Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2

Läs mer

Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst enligt reglementet

Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst enligt reglementet Revisionsrapport Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst enligt reglementet Bollnäs kommun Lars-Åke Ullström Hanna Franck Förtroendevaldas anspråk på förlorad arbetsförtjänst Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av personalsystem

Granskning av personalsystem Revisionsrapport Granskning av personalsystem Mönsterås kommun Malin Kronmar Caroline Liljebjörn Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Revisionsfråga och kontrollmål 1 1.1.1 Kontrollmål 1 1.2 Revisionsmetod

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer till reglemente för attest av ekonomiska transaktioner 1 (5) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KF 2009-09-16, 64 Uppdateras: av ekonomiska transaktioner Paragrafen efter rubriken är hänvisning till reglementet för attest

Läs mer

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars Huddinge kommun. Granskning av arvoden

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars Huddinge kommun. Granskning av arvoden Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars 2016 Huddinge kommun Granskning av arvoden Innehåll 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4 2.2 Syfte och revisionsfrågor...4

Läs mer

Användarmanual Attestering

Användarmanual Attestering Användarmanual Attestering Upprättad av Maria Rosén Upprättat 2008-06-19 Version 5.0 Innehållsförteckning Inledning...3 1.1 Ledigheter...3 1.2 Övertid/Mertid...3 1.3 Sjuk...3 1.4 Avsluta Egenrapportering...3

Läs mer

Granskning av lönehanteringen. Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer

Granskning av lönehanteringen. Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av lönehanteringen Caroline Liljebjörn Malin Kronmar Högsby, Lessebo och Uppvidinge kommuns revisorer 9 oktober 2015 Innehåll 1. Revisionell bedömning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Delrapport Värnamo sjukvårdsområde

Delrapport Värnamo sjukvårdsområde Bilaga 1d Delrapport Löpande granskning av redovisning och administrativa system Värnamo sjukvårdsområde Innehållsförteckning 1 Granskningsresultat Värnamo sjukvårdsområde 3 1.1 Det finns en landstingsövergripande

Läs mer

Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer. 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente om attest iakttas.

Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer. 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente om attest iakttas. Ärendets Första giltig- Diarieplandiarienummer hetsdatum beteckning 925/99 2000-01-31 003 ATTEST- OCH UTANORDNINGSREGLEMENTE 1 Det åligger kommunens nämnder att tillse att bestämmelserna i detta reglemente

Läs mer

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern

Tillämpningsanvisningar till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern Fastställda av KS 144 2012-05-15 1(6) Sten-Inge Lilja sten-inge.lilja@bengtsfors.se till reglemente för attestering av ekonomiska transaktioner i Bengtsfors kommunkoncern E-post Telefon Fax Hemsida Bengtsfors

Läs mer

Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen

Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen Kalmar kommun Uppföljande granskning Granskning av lönehanteringen 2016-10-20 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund... 4 2.1. Syfte och avgränsning... 4 2.2. Revisionsfrågor... 4 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg

Revisionsrapport. Attestrutiner. Östhammars kommun. Datum: 080918. Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Revisionsrapport Attestrutiner Östhammars kommun Datum: 080918 Författare: Jonas Eriksson Carin Norberg Sammanfattning Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers har fått i uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Säkerhet och intern kontroll i PA/lönesystemet. Mars 2005. Rolf Aronsson Leif Jacobsson Anita Andersson

REVISIONSRAPPORT. Landstinget Halland. Säkerhet och intern kontroll i PA/lönesystemet. Mars 2005. Rolf Aronsson Leif Jacobsson Anita Andersson REVISIONSRAPPORT Landstinget Halland Säkerhet och intern kontroll i PA/lönesystemet Övergripande granskning av rutiner, ansvar m.m. Mars 2005 Rolf Aronsson Leif Jacobsson Anita Andersson (1) Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner

Riktlinjer för attest av ekonomiska transaktioner 1 (6) Typ: Riktlinjer Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: 2014-11-18, KS 244 Uppdateras: 2017 Innehållsförteckning 1. Giltighet 2. Övergripande principer 3. Attestantens uppgift och ansvar

Läs mer

Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB

Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB Koncernstyrelsen 2002-04-22 2016-05-09 (bilaga) Attestinstruktion för Stockholms Stadshus AB 1. Allmänt Attestinstruktionen är en viktig komponent i Stockholms Stadshus AB interna kontroll- och styrsystem.

Läs mer