Audit KPMG AB Antal sidor: 6

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Audit KPMG AB 2011-10-31 Antal sidor: 6"

Transkript

1 Rapport avseende granskning av lönerutin Audit KPMG AB Antal sidor: KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative ( KPMG International ), a Swiss entity. All rights reserved.

2 Innehåll 1. Inledning 1 2. Sammanfattning 1 3. Lönehantering 1 4. System 1 5. Interna kontroller lönehantering Rutinbeskrivningar m m Attest av tidrapporter Attesträtt Nyanställningar Anställning upphör Kontroll av förändringar i grundlönedata Uppföljning av felrapport Kontroller av reseräkningar och utlägg 6 Konfidentiell (DC2) 2011 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative ( KPMG International ), a Swiss entity. All rights reserved.

3 1. Inledning Denna rapport omfattar de noteringar som gjorts i samband med granskningen av rutinerna för genom besök på löneservice i Norberg i augusti 2011 samt avstämningar med Personalenheten i Avesta. Vår granskningsansats har varit att i första hand testa att det finns fastställt vilka kontroller som säkerställer att kommunen redovisar korrekta lönerelaterade kostnader och lönerelaterade balansposter. 2. Sammanfattning Vår bedömning är att det finns ett antal områden/rutiner där den interna kontrollen måste förbättras för att säkerställa en effektivare process och dessutom undvika kostsamma fel. Av dessa vill vi främst framhålla följande: Arbetet med lönehantering bör ske på ett enhetligt sätt. Det är därför av stor vikt att det finns dokumenterade arbetsbeskrivningar framtagna där det framgår hur olika arbetsmoment skall utföras och hur arbetet ska dokumenteras. (5.1) Kommunen saknar en dokumenterad beskrivning där det framgår vad en attest innebär. (5.3) Meddelande om attestbehörighet till löneservice bör ske på ett enhetligt sätt och det bör finnas dokumenterat vad den tilldelade attestbehörigheten innebär. (5.2) Alla underlag som skickas till löneservice bör ankomststämplas. Alla manuella uppgifter som registreras i lönesystemet bör dateras och signeras. (5.2, 5.4, 5.5) Vid manuella förändringar av fasta data i systemet bör det ske en efterkontroll av att uppgifterna registrerats korrekt.(5.6) Signallistor/felrapporter bör köras fram för olika situationer. Åtgärder som vidtas bör dokumenteras. (5.7, 5.8) 3. Lönehantering Lönebearbetning för personal anställd inom sker vid Norbergs Kommuns lönekontor (löneservice) i Norberg. På löneservice hanteras årligen löner för ca personer inom. 4. System För bearbetningen av lönerna så att en lön beräknas, lönefil för bokföring skapas samt en fil för utbetalning av löner skapas används systemet Personec P. För anställda inom vården används ett system som heter Time Care för schemaläggning. Inom bland annat Bildningsstyrelsen används 1(6)

4 ett system som heter Pussel för schemaläggning. Från bägge dessa system läser man in filer till lönesystemet innan den månatliga lönebearbetningen sker. Enligt uppgift loggas allt som sker i lönesystemet varför det inte sker några noteringar på manuella underlag eller körs fram några listor. Vi har inte tagit del av några logglistor i samband med granskningen. Vår erfarenhet från tidigare granskningar har visat att det i efterhand inte alltid är enkelt att få fram logglistor och att tolka dessa, varför vi lämnar olika rekommendationer nedan. 5. Interna kontroller lönehantering 5.1 Rutinbeskrivningar m m För att arbetet med löner ska ske på ett enhetligt och ändamålsenligt sätt bör det finnas rutinbeskrivningar som beskriver hur de olika momenten vid nyanställning, avslutad anställning, ändringar av löner, ändringar av avtalsvillkor mm ska utföras, dels på olika arbetsplatser inom kommunen och dels på löneservice. I dagsläget finns inte några nedtecknade rutinbeskrivningar som är framtagna centralt. Det kan dock inte uteslutas att man lokalt på olika arbetsplatser tagit fram egen dokumentation. Detta har inte kontrollerats i samband med granskningen. Det finns inte heller några rutinbeskrivningar på löneservice för hur arbetet ska bedrivas för anställda i. Hantering av uppgifter för löner på olika nivåer inom kommunen och bearbetning av detta på löneservice utgör en viktig funktion för att löner ska utbetalas med rätt belopp till de anställda. Enligt vår bedömning är det därför av yttersta vikt att det finns ändamålsenliga rutinbeskrivningar och instruktioner som de anställda ska följa. Vi rekommenderar därför kommunen att tillsammans med löneservice ta fram sådana, anpassade för kommunens verksamhet. 5.2 Attest av tidrapporter Rapportering av arbetad tid och frånvaro sker för månadsavlönad personal enbart genom elektronisk rapportering via Time Care, Pussel och Personec P. För timanställd personal lämnas tidredovisning in manuellt. Denna tidredovisning är attesterad när den skickas in till löneservice. Upplägg av attestbehörigheter i Time Care och Pussel sker inte via löneservice utan inom respektive ansvarsområde. Denna rutin har inte omfattats av vår granskning. Upplägg av behörigheter för Personec P sker av löneservice. Innan en behörighet läggs upp ska löneservice få en blankett med uppgifter som namn, personnummer, från och med när behörigheten gäller och vilka rutiner den anställde ska arbeta med. Blanketten ska vara daterad och attesterad av den chef som ansvarar för den anställde. Till blanketten finns inga förklaringar som tydliggör hur uppgifterna på blanketten ska fyllas i för att den anställde ska få rätt behörighet/attesträtt. 2(6)

5 Enligt muntlig information får ingen anställd tillgång till systemet förrän den anställde genomgått en utbildning i Personec P. Vid vår genomgång av behörigheter för 8 utvalda personer noterades: I fyra fall var blanketten upprättad av systemförvaltaren och saknade därför attest av ansvarig chef. Systemförvaltaren har fastställt vilka behörigheter personerna skall ha. I tre fall finns inga blanketter upprättade, utan dokumentationen utgörs av skärmutskrift över inlagda behörigheter med noteringen att de avser vikariat. En notering finns för en person att behörigheten är avslutad. I ett fall har en blankett skickats in men den saknar attest av ansvarig chef. På blanketterna finns inga noteringar om när uppgifterna har lagts upp i systemet och av vem. Attestbehörighetens innebörd i Personec P bör finnas dokumenterad och tillgänglig för alla attestanter. Meddelande till löneavdelningen av vilka behörigheter respektive person ska ha bör ske på ett enhetligt sätt genom att samma blankett används och att alla uppgifter ska vara ifyllda, daterade och undertecknade för att inga oklarheter ska uppstå vid inläggning. Inte heller ska det finnas oklarheter om vilka behörigheter som har tilldelats och av vem. När inläggning har skett i systemet och av vem, bör noteras på blanketten. 5.3 Attesträtt Tidrapporter och reseräkningar skall vara attesterade av en behörig attestant före utbetalning till den anställde, vilket i normalfallet sker elektroniskt. Kommunen har ingen nedtecknad rutinbeskrivning där det framgår vilka befattningar som kan ha attesträtt och vad attesträtten innebär för de olika systemen. Kommunen bör upprätta en attestinstruktion där det framgår dels vad det innebär att ha en attesträtt, och dels vad en utfärdad attest innebär. Av instruktionen bör det tydligt framgå att en attest innebär att man kontrollerat att rapporterade uppgifter är korrekta och att kostnader för utlägg avser verksamheten och är rätt konterade. Attesterade uppgifter innebär en kostnad för kommunen och skall i sin helhet vara korrekta. 3(6)

6 5.4 Nyanställningar Uppgifter om nyanställningar för månadsavlönad personal skickas till löneservice för registrering i Personec P. Som underlag för uppgifter som skall registreras finns blanketten, Anställningsbevis/-Beslut. Enligt uppgift skall all rapportering ske skriftligen. För timanställd personal behöver man inte skicka in ovanstående blankett. I stället skickar man in blanketten Anställningsbeslut/Tjänstgöringsrapport tillfällig anställ timlön. Vi har kontrollerat vilka uppgifter som rapporterats till löneservice för fem nyanställda personer under Dessa uppgifter har kontrollerats mot de uppgifter som finns i lönesystemet. I ett fall överensstämmer inte slutdatum för en tidsbegränsad anställning. Datumet har flyttats fram i lönesystemet för att stämma överens med uppgiften om att personen ska ha ferielön. Ändringen finns inte dokumenterad på blanketten och inte heller orsaken. För en person med timanställning har inte samtliga uppgifter på blanketten fyllts i, exempelvis saknas uppgifter om anställningstid, befattning och beslutad lön. Vid registrering av uppgifter i samband med nyanställningar sker ingen efterkontroll av att uppgifterna är rätt registrerade. Vid registrering av uppgifter i systemet sker ingen notering på blanketten när uppgifterna registrerats och av vem. På insända underlag bör löneservice alltid notera datum för registrering och signatur av den som gjort registreringen. Om det sker ändringar av inrapporterade uppgifter bör orsak, datum och signatur noteras. Ofullständigt ifyllda underlag bör skickas tillbaka till ansvarig person för komplettering. 5.5 Anställning upphör När en anställning upphör finns det inte någon fastställd dokumentation över vilka handlingar som ska skickas in till löneservice. Vid tidbegränsade anställningar framgår slutdatum av blanketten Anställningsbevis/-Beslut och för timanställningar omfattar anställningen den tid som har fyllts i på blanketten Anställningsbevis/-/Tillfällig anställning. Vi har granskat vilka underlag som finns i samband med avslutad anställning för 7 personer och även kontrollerat att rätt uppgifter registrerats i Personec P samt att rätt slutlön har utbetalats. En person har slutat på egen begäran och uppsägningsbrev finns. En person har erhållit ålderspension. Fem personer har haft tillfälliga anställningar varav två har varit tjänstlediga från sina ordinarie tjänster. Vi har inte identifierat några avvikelser i samband med genomgången. När en handling kommer in till lönekontoret ankomststämplas den inte. När en handling registreras i lönesystemet sker ingen notering om datum eller signatur på handlingen. 4(6)

7 Vid registrering av slutlön sker en simulering av löneberäkningen men det sker ingen efterkontroll av att registrerade uppgifter och beräkning är korrekt. Insända handlingar bör ankomststämplas. På insända underlag bör löneservice alltid notera datum för registrering och signatur av den som gjort registreringen. Vid utbetalning av slutlöner för månadsavlönad personal bör det ske en efterkontroll av att registrerade uppgifter är korrekta. 5.6 Kontroll av förändringar i grundlönedata Beslut om nya löner fattas antingen genom förhandling med fackliga organisationer, centralt eller lokalt, eller genom enskilda förhandlingar. Vid fackliga förhandlingar, centrala eller lokala, sker inrapporteringen av nya löner genom förhandlingssystemet. Lönerna registreras på personalkontoret och läses sedan över till lönesystemet via fil. Vid inläsning svarar varje handläggare på löneservice för att kontrollera att inläsningen skett korrekt. Fellistor körs fram för kontroll av att inläsningen skett korrekt. Vid enstaka ändringar av löner får löneservice lönesättningsprotokoll från kommunen. Uppgifterna läggs in manuellt i systemet. Någon efterkontroll av inlagda uppgifter sker inte. Alla anställda på löneservice som arbetar med löner har möjlighet att ändra uppgifter i lönesystemet. Alla ändringar loggas i systemet men logglistor körs inte ut för kontroll. För att stärka kontrollen av att det inte sker felaktiga registreringar på löneservice bör det finnas varningslistor som visar förändringar av grunduppgifter som granskas av en person som inte själv kan registrera i systemet. 5.7 Uppföljning av felrapport I samband med lönekörningar genererar systemet en sammanställning över fel, varningar och omkörningar, sk stjärnlista. Listan visar direkta fel som systemet identifierat, varningar för orimliga belopp samt belopp som ligger för omkörning. Innan den slutliga lönekörningen sker skall personer med stjärnor kontrolleras. Någon dokumentation över vilka personer som kontrollerats och vilka åtgärder som vidtagits dokumenteras inte manuellt eller digitalt på stjärnlistan. I vissa fall kontrolleras personer med höga löner månadsvis då de alltid hamnar på stjärnlistan. I de fall som man bedömer att en lönejustering är komplicerad simulerar man löneberäkningen i samband med registrering. Någon rutin för efterkontroll av att den slutliga bearbetningen överensstämmer med simuleringen sker inte. Analyslistor över månadens lönebearbetning finns tillgängliga ute i verksamheten. Det finns ingen fastställd rutin för hur ansvariga ska arbeta med analyslistan och hur genomgången av analyslistan ska dokumenteras. 5(6)

8 Vi rekommenderar att samtliga rutiner kring felrapporter dokumenteras. Dessa rutinbeskrivningar bör innefatta vilka kontroller som skall utföras, hur de skall genomföras, hur det skall dokumenteras och vem som är ansvarig. Det bör finnas någon form av kontroll och dokumentation av att alla felrapporter har åtgärdats. 5.8 Kontroller av reseräkningar och utlägg Löneservice hanterar även utbetalningar av reseersättningar, utlägg och traktamenten till de anställda. Reseersättningar förekommer inte i någon stor utsträckning då kommunen har tjänstebilar som används vid resa i tjänsten. När man använder egen bil i tjänsten registrerar den anställde alla nödvändiga uppgifter i en särskild modul i Personec P. Innan ersättningen utbetalas ska den attesteras enligt normala attestrutinen. Även traktamenten och utlägg registreras i modulen och attesteras före utbetalning. Vid utlägg ska originalkvitton skickas in till löneservice för att bekräfta utlägget och för arkivering. Då ingen registrering av uppgifterna sker hos löneservice utan registrering och attest sker i Avesta ser inte personalen på löneservice om det ska skickas in kvitton eller inte. Vi har granskat underlag till utbetalda ersättningar för fem personer på kommunkansliet. I två fall saknades kvitton till utbetalda ersättningar. Det finns idag ingen rapport som visar vilka personer som fått ersättning för utlägg. För att personalen på löneservice ska kunna kontrollera att alla kvitton har skickats in bör det finnas en signallista, som visar vilka personer som kommer att erhålla ersättning för utlägg i samband med lönebearbetningen. Om inte originalkvitton skickas in bör löneservice ha befogenhet att stoppa utbetalningen. KPMG AB Avesta som ovan Margareta Sandberg Godkänd revisor Mats Lundberg Kundansvarig 6(6)

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8

Nora kommun. Granskning av lönehantering. Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering Audit KPMG AB 15 mars 2012 Antal sidor: 8 ABCD Nora kommun Granskning av lönehantering 2012-03-15 Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Lönekontorets organisation

Läs mer

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Marks kommun - Granskning av intern kontroll i lönehanteringen 3.2 Roller och ansvarsfördelning 3.4 Riktlinjer kring intern kontroll 4 Rimlighetsbedömning löneutbetalning Ansvarsfördelning Ansvars- och rollbeskrivningar bör finnas för väsentliga roller relaterat till

Läs mer

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7

Olofströms kommun. Intern kontroll Granskning personalkostnader. Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Granskning personalkostnader Audit KPMG AB 9 mars 2011 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 2. Sammanfattning 1 3. Allmänt 2 3.1 Existens 2 3.2 Fullständighet 3 3.3 Värdering 3 3.4 Presentation 4 3.5

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering C4 Energi AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering Kristianstads Renhållnings AB 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och

Läs mer

Intern kontroll i faktura- och lönehantering

Intern kontroll i faktura- och lönehantering Revisionsrapport Intern kontroll i faktura- och lönehantering AB Kristianstadsbyggen 2009-12-16 Silja Savela Yvonne Lundin Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...1 2 Bakgrund, syfte och revisionsfråga...2

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun

Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun Revisionsrapport Granskning av arvoden till förtroendevalda. Härnösand Kommun 7 Juni 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning

Läs mer

Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer

Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 19 juni 2019 8 Paragraf KS-2019/1023.912 Granskning av löneprocessen svar på revisionsskrivelse från Huddinge kommuns revisorer Kommunstyrelsens

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av lönerutinerna Härjedalens Kommun 3 September 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 3 2. Rutinbeskrivning... 4 3. Granskningsresultat... 6 Sammanfattning Uppdrag

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Vattenpalatset i Mönsterås AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen

Granskning av intern kontroll i lönehanteringen www.pwc.se Granskning av intern kontroll i lönehanteringen Anna Lycke Börjesson (Certifierad kommunal revisor) Erik Sellergren Amanda Elg Vårgårda kommun och Herrljunga kommun Juni 2017 Juni 2017 Innehåll

Läs mer

Lönegranskning Eskilstuna Kommun

Lönegranskning Eskilstuna Kommun www.pwc.se Revisionsrapport Eskilstuna Kommun Peter Söderman Ellinor Wallin Carl Bergstrand Februari 2019 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av löner och ersättningar. Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av löner och ersättningar.

Revisionsrapport: Granskning av löner och ersättningar. Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av löner och ersättningar. Revisorerna Direktionen Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av löner och ersättningar. Revisionen önskar att direktionen lämnar synpunkter på de slutsatser som finns redovisade

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Tekniska nämnden. Hylte Kommun. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Tekniska nämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se www.komrev.se Sammanfattning

Läs mer

Till Kommunstyrelsen. För kännedom Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden. Förstudie registerkontroll

Till Kommunstyrelsen. För kännedom Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden. Förstudie registerkontroll Till Kommunstyrelsen För kännedom Kommunfullmäktige Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Kungsörs kommuns revisorer genomfört en förstudie för att kartlägga vilka åtgärder som vidtagits för att säkerställa

Läs mer

Granskning av inköp av konsulttjänster i de kommunala bolagen

Granskning av inköp av konsulttjänster i de kommunala bolagen Granskning av inköp av konsulttjänster i de kommunala bolagen Revisionsrapport Antal sidor 110 2017, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms

Läs mer

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner

Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Revisionsrapport Uppföljning avseende granskning av attestrutiner Nynäshamns kommun December 2010 Jonas Eriksson Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Syfte och revisionsfråga... 1 1.2 Avgränsning

Läs mer

(KF:s pres;d;um för känncdo/4'

(KF:s pres;d;um för känncdo/4' Varbergs kommun Revisorerna Till Kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden / (KF:s pres;d;um för känncdo/4' Revisionsrapport: Granskning av löneprocessen samt inköpsprocessen" KPMG

Läs mer

Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Stadsrevisionen Göteborgs Stads bostads AB bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda goteborg.se/stadsrevisionen 2 September 2016 En bilaga

Läs mer

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar

Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010. Haninge kommun. Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Revisionsrapport 7 / 2010 Genomförd på uppdrag av revisorerna november 2010 Haninge kommun Granskning av säkerhet i löneutbetalningar Innehåll 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...2 2.1.

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen

Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Granskning av Säkerhet och intern kontroll i lönehanteringen Nyköpings och Oxelösunds kommuner 2009-10-20 Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och bakgrund...1

Läs mer

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse

Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse 1 september 2014 KS-2014/742.912 1 (11) HANDLÄGGARE Åsa Brunkvist Pia Nordeman 08-535 303 11 08-535 313 61 Kommunstyrelsen Granskning av manuella utbetalningar svar på revisionsskrivelse Förslag till beslut

Läs mer

Rutiner för manuell schemaläggning

Rutiner för manuell schemaläggning Intern kontroll Rutiner för manuell schemaläggning Orust kommun Revisionsrapport Mars 2014 Henrik Bergh Håkan Olsson Innehåll Uppdrag...3 Metod och genomförande...3 Sammanfattande bedömning...3 Granskningsiakttagelser...4

Läs mer

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult

Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Lönehanteringen Ängelholms kommun December 2010 Anna Eriksson, revisionskonsult Karin Andersson, revisionskonsult Kenix Vuong, riskhanteringskonsult Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning...

Läs mer

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December 2014. Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2014 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

Granskning av löner. Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011. Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter

Granskning av löner. Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011. Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter Granskning av löner Genomförd på uppdrag av revisorerna i Simrishamns kommun Februari 2011 Thomas Hallberg Josabeth Alfsdotter INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER... 2 2 INLEDNING... 3

Läs mer

Granskning av intern kontroll i löneprocessen

Granskning av intern kontroll i löneprocessen www.pwc.se Granskning av intern kontroll i löneprocessen Anna Lycke Börjesson (Certifierad kommunal revisor) Elin Jangvik Erik Sellergren Vilhelm Kokko Marks kommun 2018-09-06 2018-09-06 Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Arvoden och ersättningar till förtroendevalda www.pwc.se Promemoria Arvoden och ersättningar till förtroendevalda Jenny Nyholm Februari 2017 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2.

Läs mer

Revision af klimaregnskaber hvilke krav stilles der til rapportering af emissioner i fra transport? Torbjörn Westman 2013-04-09

Revision af klimaregnskaber hvilke krav stilles der til rapportering af emissioner i fra transport? Torbjörn Westman 2013-04-09 Revision af klimaregnskaber hvilke krav stilles der til rapportering af emissioner i fra transport? Torbjörn Westman 2013-04-09 Agenda Introduktion Gällande regelverk Hur utför revisorn en granskning Dokumentationskrav

Läs mer

Byggnadsnämnden bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda

Byggnadsnämnden bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda Stadsrevisionen Byggnadsnämnden bilaga till revisionsrapporten Granskning av rutiner för arvoden och ersättningar till förtroendevalda goteborg.se/stadsrevisionen 2 September 2016 En bilaga till revisionsrapporten

Läs mer

Styrning och ledning av hemtjänsten. Sunne

Styrning och ledning av hemtjänsten. Sunne Styrning och ledning av hemtjänsten Sunne 2016 10 24 Syfte Det övergripande syftet med granskningen har varit att bedöma om kommunstyrelsen har en ändamålsenlig och effektiv ledning och styrning av hemtjänsten

Läs mer

Lathund för Attesterare Egenrapportering

Lathund för Attesterare Egenrapportering 2011-04-01 Lathund för Attesterare Egenrapportering Har du frågor ring gärna Birgitta Fröjd 021-10 16 04 Eva Johansson 021-10 15 41 Margareta Mehlqvist 021-10 31 11 Innehållsförteckning 1. Vad innebär

Läs mer

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice

Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice 1 Länsstyrelsen i Kronobergs läns hantering av länsstyrelsernas samordnade löneservice Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Länsstyrelsen i Kronobergs län granskat den av länsstyrelsen

Läs mer

ABCD Samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Granskning av förvaltning, bokslut och årsredovisning 2016 Revisionsbiträdesrapport KPMG AB Antal sidor: 4 2017 KPMG AB, a Swedish limited liability company

Läs mer

Granskning av den interna kontrollen avseende löner

Granskning av den interna kontrollen avseende löner www.pwc.se Revisionsrapport Annika Hansson, certifierad kommunal revisor, Richard Vahul Granskning av den interna kontrollen avseende löner Katrineholms kommun Granskning av den interna kontrollen avseende

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Datum 2013-05-03 Admnämnd/2013:1 Charlotte Rolfsson, 0550-869 61, Lönechef charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning

Läs mer

Reseräkningar för tjänsteresor inkl. Utlägg

Reseräkningar för tjänsteresor inkl. Utlägg Avdelningen för Juridik, ekonomi och personal 081014 1(5) Reseräkningar för tjänsteresor inkl. Utlägg Bakgrund I samband med processkartläggningen av reseräkningar konstaterades det att handläggningen

Läs mer

GOTLANDS KOMMUN. Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson

GOTLANDS KOMMUN. Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson GOTLANDS KOMMUN Uppföljning av granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS Mats Renborn Viveca Karlsson 2005-08-25 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID SAMMANFATTNING...2 1. INLEDNING...3 1.1 Resultat av 2003

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Utvecklings AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Utvecklings AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Vår bedömning är att kommunstyrelsen i huvudsak har ändamålsenliga kontroller på plats

Vår bedömning är att kommunstyrelsen i huvudsak har ändamålsenliga kontroller på plats Bollebygds kommun Revisorerna Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige - för kännedom Granskning av intern kontroll i löneprocessen Revisorerna i Bollebygds kommun har gett i uppdrag att genomföra en granskning

Läs mer

Rapport Granskning av försörjningsstöd.

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Rapport Granskning av försörjningsstöd. Härjedalens kommun Socialnämnden 13 November 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Landstingets innehav av företagskort (kontokort)

Landstingets innehav av företagskort (kontokort) 1 (2) Landstingets revisorer 2007-12-18 Dnr REV /26/2007 Revisionschef Lennart Ledin 063-14 75 27 Landstingsstyrelsen Landstingets innehav av företagskort (kontokort) På vårt uppdrag har revisionskontoret

Läs mer

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum

Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Tjänsteskrivelse Sida 1(1) Datum 2014-03-31 Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-86961 charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Riskanalys och internkontrollplan för Lönecentrum Sammanfattning Syftet

Läs mer

Heroma Rese. Användarmanual Medarbetare

Heroma Rese. Användarmanual Medarbetare Heroma Rese Användarmanual Medarbetare Kilometerersättning/Utlägg Innehåll Allmänt... 3 Vad är Heroma rese?... 3 Var hittar jag Heroma rese?... 3 Var hittar jag mina reseräkningar i Heroma rese?... 3 Var

Läs mer

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING

FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING FALKENBERGS KOMMUN 3.02 FÖRFATTNINGSSAMLING Attestreglemente Omfattning 1 Detta reglemente gäller för kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt

Läs mer

Växjö Kommun. Intern kontroll 2008 Löner. Revisionsrapport 2009-02-11 Genomförd på uppdrag av revisionen i Växjö Kommun

Växjö Kommun. Intern kontroll 2008 Löner. Revisionsrapport 2009-02-11 Genomförd på uppdrag av revisionen i Växjö Kommun e Växjö Kommun Intern kontroll 2008 Löner Revisionsrapport 2009-02-11 Genomförd på uppdrag av revisionen i Växjö Kommun Innehållsförteckning 1 INLEDNING...5 1.1 REVISIONENS OMFATTNING OCH INRIKTNING...5

Läs mer

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang

Lönehanteringen. Trelleborgs kommun. December 2010. Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Lönehanteringen Trelleborgs kommun December 2010 Anna Eriksson Karin Andersson Henrik Friang Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning...

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB

Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner. Mönsterås Bostäder AB www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av intern kontroll avseende betalningsrutiner Caroline Liljebjörn Elin Petersson 24 maj 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 2

Läs mer

Revisionsrapport - Granskning av lönerutinerna

Revisionsrapport - Granskning av lönerutinerna Tillhör AU 66/2008. BILAGA 1 2008-02-18 Dnr: 2008/35 Tore Rova, Personalchef Tel: 0457-618025 E-post: tore.rova@ronneby.se Revisionsrapport - Granskning av lönerutinerna Granskningens beställare och granskningens

Läs mer

Granskning av lönehantering

Granskning av lönehantering www.pwc.se Revisionsrapport Anette Fagerholm Granskning av lönehantering Hammarö kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte, revisionsfråga och avgränsning...2

Läs mer

Att betalning sker vid rätt tidpunkt. Att transaktionen är rätt konterad

Att betalning sker vid rätt tidpunkt. Att transaktionen är rätt konterad HAPARANDA STAD 01-05-02 ATTESTREGLEMENTE Omfattning 1 Detta reglemente gäller för Haparanda stads samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive interna transaktioner, medelsförvaltning samt medel som staden

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Beslutad av kommunfullmäktige 10 december 2018, 177. Dnr KS2018.0458 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Definitioner... 3 2 Attestroller... 3 3 Kontroller...

Läs mer

Mariestads kommun. Övergripande granskning Socialnämnden Rapport. KPMG AB 2013-03-15 Antal sidor: 3

Mariestads kommun. Övergripande granskning Socialnämnden Rapport. KPMG AB 2013-03-15 Antal sidor: 3 ABCD Mariestads kommun Övergripande granskning Socialnämnden Rapport KPMG AB 2013-03-15 Antal sidor: 3 2013 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent

Läs mer

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars Huddinge kommun. Granskning av arvoden

Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars Huddinge kommun. Granskning av arvoden Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars 2016 Huddinge kommun Granskning av arvoden Innehåll 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...4 2.1 Bakgrund...4 2.2 Syfte och revisionsfrågor...4

Läs mer

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner

Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och utbetalningsrutiner Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Uppföljande granskning av rapporten Attester och KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar

Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar Sida 1(1) Datum 2017-02-20 Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium BAS-nämnden BKU-nämnden Miljö- och byggnämnden Revisionsrapport Granskning av löner och ersättningar

Läs mer

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland

Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda. Region Gotland www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Jenny Nyholm Sandra Feiff Granskning av löner och ersättningar inklusive arvoden till förtroendevalda Region Gotland Granskning av intern

Läs mer

Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden Sid 1 (9) G r a nskningsrapport Dnr 18REK26 2019-03-21 Nina Wennberg Revisorerna i Gävle kommun Granskning av intäktsprocessen för externa bidrag Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden 1. Sammanfattning

Läs mer

Granskning av arvoden till förtroendevalda

Granskning av arvoden till förtroendevalda www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Granskning av arvoden till förtroendevalda Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Revisionsfråga... 1 1.1.1.

Läs mer

Anställnings- och avgångsrutiner

Anställnings- och avgångsrutiner Revisionsrapport Anställnings- och avgångsrutiner Malin Andersson Hans Axelsson Inledning/uppdraget Av s revisorer har vi fått i uppdrag att granska om det finns en tillräcklig kontroll av rutiner i samband

Läs mer

Granskning av lönehanteringen

Granskning av lönehanteringen www.pwc.se Revisionsrapport Emelie Lönnblad, Revisionskonsult, Fredrik Anderberg, Revisionskonsult, Henrik Friang, Risk Manager Granskning av lönehanteringen Sammanfattning På uppdrag av de förtroendevalda

Läs mer

Granskning av lönehantering Forshaga kommun Anette Fagerholm Januari/2016

Granskning av lönehantering Forshaga kommun Anette Fagerholm Januari/2016 www.pwc.se Granskning av lönehantering Anette Fagerholm Forshaga kommun Januari/2016 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Syfte, revisionsfråga och kontrollmål...3 1.3. Metod...3

Läs mer

Värmdö kommun. Granskning av rutin för reseräkningar Granskningsrapport. KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4

Värmdö kommun. Granskning av rutin för reseräkningar Granskningsrapport. KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4 Granskningsrapport KPMG AB 23 april 2012 Antal sidor: 4 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Rutiner delegationer attester 1 3. Kommunicering av rutiner 2 4. Intern kontroll 3 5. Slutsatser 3 1. Bakgrund Vi har av

Läs mer

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter

Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 2017-06-15 Nr 5 Till Styrelsen Delegationsordning för avtal, attest-, direktupphandlingsoch utanordningsrätter 1. Allmänt Attestinstruktionen är en viktig komponent i Stockholm Parkerings interna kontroll-

Läs mer

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser

Revisionsrapport. Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen Granskning av ekonomiadministration slutsatser Revisionsrapport Rikspolisstyrelsen Box 12 256 102 26 Stockholm Datum Dnr 2008-03-14 32-2007-0571 Revisionsrapport rörande löpande granskning av Polisen 2007 Riksrevisionen har som ett led i den årliga

Läs mer

Reglemente för attest

Reglemente för attest Reglemente för attest Antagen av kommunfullmäktige, 2006-10-30, 67 Sidan 1 Attestreglemente för Vara kommun 1 Tillämpningsområde Reglementet omfattar kommunens samtliga ekonomiska transaktioner, inklusive

Läs mer

Handledning för inrapportering KFO-LO

Handledning för inrapportering KFO-LO Handledning för inrapportering KFO-LO 1 Inledning Välkommen som kund hos Pensionsvalet! Denna handledning riktar sig till arbetsgivare som har anställda som omfattas av tjänstepensionsavtalet KAP (Kooperationens

Läs mer

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem

Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Karin Norrman Elgh Översiktlig revisionsrapport Granskning av anställningar och avslut i lönesystemet och tilldelning av behörigheter till dokumentationssystem Vara kommun Anställningar och avslut i lönesystemet

Läs mer

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun

December Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun December 2015 Rapport avseende löpande granskning Uddevalla kommun Innehåll Inledning 1 Utförd granskning 2 Sammanfattande bedömning 6 Inledning Bakgrund Som ett led i den löpande revisionen har vi i denna

Läs mer

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10

Lathund skriva reseräkning. Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Lathund skriva reseräkning Tur och Retur (T&R) 2009-11-10 Innehållsförteckning - Normal inloggning Sidan 3 - Inloggning första gången (eller om du glömt lösenordet) Sidan 4 - Ändra lösenord Sidan 5 - T&R

Läs mer

Handledning för inrapportering KFO-LO

Handledning för inrapportering KFO-LO Handledning för inrapportering KFO-LO 1 Inledning Välkommen som kund hos Pensionsvalet! Denna handledning riktar sig till arbetsgivare som har anställda som omfattas av tjänstepensionsavtalet GTP (Gemensam

Läs mer

Granskningsrapport: Granskning Uppföljande granskning IT- organisation och funktion.

Granskningsrapport: Granskning Uppföljande granskning IT- organisation och funktion. SKRIVELSE 2016-06-07 Kommunrevisionen Till Kommunstyrelsen Till Kommunfullmäktige, för kännedom Granskningsrapport: Granskning Uppföljande granskning IT- organisation och funktion. Vi har genomfört en

Läs mer

PM efter genomförd löpande granskning

PM efter genomförd löpande granskning PM efter genomförd löpande granskning Föreningen Furuboda Till: Från: Styrelsen Håkan Sventorp, auktoriserad revisor Räkenskapsår: 2016-01-01 2016-12-31 Datum: 1 december 2016 Innehållsförteckning 1. Revisionens

Läs mer

Lathund för Attesterare Egenrapportering

Lathund för Attesterare Egenrapportering Lathund för Attesterare Egenrapportering Har du frågor? Ring: Malin Jonsson 063-165436 Violeth Lindström 063-165321 Jenny Smedman 060-148553 Helene Karlsson 063-165322 Katarina Bouvin 060-148871 Innehållsförteckning

Läs mer

2006-02-08. Vård- och omsorgsnämnden BSN Norr Byggnadsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktige

2006-02-08. Vård- och omsorgsnämnden BSN Norr Byggnadsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Kommunstyrelsen. För kännedom: Kommunfullmäktige 2006-02-08 Vård- och omsorgsnämnden Byggnadsnämnden Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktige Granskning av rutiner för lönehantering Revisorerna har granskat kommunens rutiner för lönehantering

Läs mer

Ersättningar och arvoden till förtroendevalda

Ersättningar och arvoden till förtroendevalda www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Lindström Revisionskonsult Ersättningar och arvoden till förtroendevalda Örkelljunga kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Region Skåne. Rutin för pensionsrapportering. December 2005, uppdaterad december 2006. Diskussion med; Sten Grandinsson Lena Linde

Region Skåne. Rutin för pensionsrapportering. December 2005, uppdaterad december 2006. Diskussion med; Sten Grandinsson Lena Linde Region Skåne Rutin för pensionsrapportering December 005, uppdaterad december 006 Diskussion med; Sten Grandinsson Lena Linde 005 Deloitte All rights reserved. Page Huvudbok Koncernstaben Pensions avgifter

Läs mer

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun Rapport Granskning av försörjningsstöd. Krokoms Kommun 2 December 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 8 Sammanfattning På

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskningar

Uppföljning av tidigare granskningar Uppföljning av tidigare granskningar Örkelljunga kommuns revisorer 2017-01-25 Innehåll Bakgrund, syfte och metod 3 Granskning Barn i behov av stöd 4 Granskning Ersättning och arvoden till förtroendevalda

Läs mer

Revisionsrapport Övergripande granskning

Revisionsrapport Övergripande granskning Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Styrelsen för För kännedom: Kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer, i egenskap av lekmannarevisorer i

Läs mer

Uppföljning av grundläggande granskning avseende samarbetsnämnd för löneservice

Uppföljning av grundläggande granskning avseende samarbetsnämnd för löneservice Uppföljning av grundläggande granskning avseende samarbetsnämnd för löneservice Rapport Antal sidor 8 2019, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member

Läs mer

Höörs kommun. Översyn av fem rekryteringsärenden. Revisionsrapport. KPMG AB 2009-01-30 Lisa Åberg

Höörs kommun. Översyn av fem rekryteringsärenden. Revisionsrapport. KPMG AB 2009-01-30 Lisa Åberg Översyn av fem rekryteringsärenden Revisionsrapport KPMG AB Lisa Åberg 2009 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with

Läs mer

Revisionsrapport: Verifikationsgranskning. Revisionen har genom KPMG genomfört verifikationsgranskning. För revisorerna i Jämtlands Gymnasieförbund

Revisionsrapport: Verifikationsgranskning. Revisionen har genom KPMG genomfört verifikationsgranskning. För revisorerna i Jämtlands Gymnasieförbund Revisorerna Direktionen Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG genomfört verifikationsgranskning. Revisionen önskar att direktionen lämnar synpunkter på de slutsatser som finns redovisade i sammanfattningen

Läs mer

Delrapport Värnamo sjukvårdsområde

Delrapport Värnamo sjukvårdsområde Bilaga 1d Delrapport Löpande granskning av redovisning och administrativa system Värnamo sjukvårdsområde Innehållsförteckning 1 Granskningsresultat Värnamo sjukvårdsområde 3 1.1 Det finns en landstingsövergripande

Läs mer

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015

Riskanalys och intern kontrollplan för Lönecentrum 2015 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Administrativ nämnd Charlotte Rolfsson,0550-869 61 Charlotte.rolfsson@kristinehamn.se Datum 2015-02-02 Admnämnd/2015:2 047 Intern kontroll Riskanalys och intern kontrollplan

Läs mer

Granskning av intern kontroll i redovisningsprocessen 2013

Granskning av intern kontroll i redovisningsprocessen 2013 Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i redovisningsprocessen 2013 Uppsala kommun Fredrik Hellström Nicklas Samuelsson Klara Tengstrand Innehållsförteckning 1. Sammanfande revisionell bedömning...

Läs mer

Järfälla kommuns revisorer Granskning av Järfälla kommuns överförmyndarverksamhet Verksamhetsmått Nedan redogörs för överförmyndarens ver

Järfälla kommuns revisorer Granskning av Järfälla kommuns överförmyndarverksamhet Verksamhetsmått Nedan redogörs för överförmyndarens ver Järfälla kommuns revisorer Granskning av Järfälla kommuns överförmyndarverksamhet 2018-11-07 5 Verksamhetsmått Nedan redogörs för överförmyndarens verksamhetsmått under tre år i ett komparativt syfte:

Läs mer

Varbergs kommun. Granskning av inköps- och löneprocess 2016

Varbergs kommun. Granskning av inköps- och löneprocess 2016 Varbergs kommun Granskning av inköps- och löneprocess 2016 Innehåll Sida Inledning 3 Inköpsprocessen 5 Löneprocessen 6 Iakttagelser från granskningen Inköpsprocessen 8 Iakttagelser från granskningen Löneprocessen

Läs mer

Attestreglemente. Kommunfullmäktiges beslut Kommunstyrelsen (5) Konsult och uppdrag Ekonomi redovisning

Attestreglemente. Kommunfullmäktiges beslut Kommunstyrelsen (5) Konsult och uppdrag Ekonomi redovisning Kommunstyrelsen 2013-03-05 1 (5) Konsult och uppdrag Ekonomi redovisning Kommunfullmäktiges beslut 2013-05-30 145 Attestreglemente Eskilstuna kommun 2013-03-05 2 (5) Innehållsförteckning 1. Omfattning...

Läs mer

Granskning av intern kontroll i kommunens centrala löneprocess

Granskning av intern kontroll i kommunens centrala löneprocess Revisionsrapport Granskning av intern kontroll i kommunens centrala löneprocess Amanda Elg Fredrik Jilmstad Joakim Rydberg Januari 2016 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Introduktion... 2

Läs mer

Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess

Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess Landstingsservice Avdelning lön och personal Jenny Forss 2014-08-12 Dnr 2014/0299 Landstingsstyrelsens arbetsutskott Svar på revisionsrapport Landstinget Blekinge granskning av löneprocess Bakgrund EY

Läs mer

Uppföljning av rapport Säkerhet och intern kontroll i PA/Lönesystemet samt fördjupade analyser

Uppföljning av rapport Säkerhet och intern kontroll i PA/Lönesystemet samt fördjupade analyser Revisionsrapport* Uppföljning av rapport Säkerhet och intern kontroll i PA/Lönesystemet samt fördjupade analyser Landstinget Halland 2006-12-13 Rolf Aronsson 1 2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av

Läs mer

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente

Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Besöksadress: Postadress: Telefon: Webb: www.ange.se Datum: 2015-02-03 Tillämpningsanvisning till Attestreglemente Antaget av kommunstyrelsen den 3 februari 2015 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

GOTLANDS KOMMUN. Granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson

GOTLANDS KOMMUN. Granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS. Mats Renborn Viveca Karlsson GOTLANDS KOMMUN Granskning av lönerutiner i Personalsystemet IFS Mats Renborn Viveca Karlsson 2003-12-11 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SID 1. SAMMANFATTNING...2 2. UPPDRAG...3 3. GRANSKNING AV LÖNERUTINER...4

Läs mer

Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun

Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun Granskning av bisysslor i Valdemarsviks kommun Räkenskapsår 2013 Datum 1 augusti 2013 Till Kommunrevisionen i Valdemarsviks kommun Från R Wallin 1 Inledning På uppdrag av kommunrevisionen i Valdemarsvik

Läs mer

Revisionsrapport 2010. Burlövs kommun. Granskning av löneutbetalningsprocessen

Revisionsrapport 2010. Burlövs kommun. Granskning av löneutbetalningsprocessen Revisionsrapport 2010 Burlövs kommun Granskning av löneutbetalningsprocessen akob Smith, augusti 2010 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 3 1. INLDNING... 4 1.1 Bakgrund och syfte... 4 1.2 Tillvägagångssätt

Läs mer

fas Följebrev ny version Datum: 2005-01-04 lön Version: 037 Sidan: 1 av 7

fas Följebrev ny version Datum: 2005-01-04 lön Version: 037 Sidan: 1 av 7 Sidan: 1 av 7 Arkiv Formulär kodtexter Pga. den nya pensionsinrapporteringen har BSF-koderna delats upp med en grupp för BSF koder avtal kommunal och en grupp för BSF koder avtal övriga. Lönerutiner Formulär

Läs mer

Rapport från uppföljande granskning av av pensioner. December 2006

Rapport från uppföljande granskning av av pensioner. December 2006 Rapport från uppföljande granskning av av pensioner. December 2006 Innehåll Inledning...1 Risk för felaktig redovisning av pensioner...2 Granskningsansats...3 Intern kontroll...3 Omfattning...3 Utfört

Läs mer