Startpromemoria för planläggning av nytt bostadshus inom fastigheten Plankan 24 i stadsdelen Södermalm ( 78 lägenheter).

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Startpromemoria för planläggning av nytt bostadshus inom fastigheten Plankan 24 i stadsdelen Södermalm ( 78 lägenheter)."

Transkript

1 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (8) Innerstadsavdelningen Susanna Stenfelt Tfn Normalt förfarande Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av nytt bostadshus inom fastigheten Plankan 24 i stadsdelen Södermalm ( 78 lägenheter). FÖRSLAG TILL BESLUT Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas med plansamråd för kvarteret Plankan S-Dp Ingela Lindh Eva Henström SAMMANFATTNING Kvarteret Plankan är det största moderna gårdsrummet i innerstaden. Kvarteret som gestaltar sig kring en stor rektangulär gård representerar det storskaliga bostadsbyggandet som tog form under efterkrigstiden under och -70- talen, en struktur som bryter mot Södermalms klassiska kvarter. Det aktuella planförslaget innebär att en cirkulär huskropp placeras centralt i det stora gårdsrummet och en ny offentlig plats bildas i dess mitt. Den centrala platsen blir kvarterets nya fokus och den offentliga karaktären understryks av det allmänna gångstråk som leder genom kvarteret samt de lokaler som förläggs i byggnadens bottenvåning. De två kvarvarande gårdsrummen får en privat trädgårdskaraktär och integreras med den centrala platsen genom ett antal portiker, syftet är att uterummen ska komplettera varandra och ge omväxling till form och innehåll. Postadress Box 8314 S Stockholm Besöksadress Fleminggatan 4 Tfn Fax E-postadress stadsbyggnadskontoret@sbk.stockholm.se

2 2 (8) En cirkulär huskropp placeras centralt i det stora gårdsrummet Den nya terrasserade volymen ges en hög bottenvåning innehållande lokaler med tillhörande lägenhet i etage, så kallade bokaler. Ovanför dessa följer två bostadsvåningar samt två indragna våningsplan innehållande studentlägenheter. Planområdet har ett centralt och kollektivtrafiknära läge i staden. Strax väster om kvarteret ligger Högalidsparken med lekplatser och möjlighet till rekreation. Större grönområden som Tantolunden och Långholmen ligger inom räckhåll. Hornsgatan trafikeras av stomlinje 4 och buss 66 och närmaste tunnelbanestation är Hornstull med uppgång vid Hornsbruksgatan. Sammanfattningsvis anser kontoret att studien visar att det är möjligt att komplettera det aktuella kvarteret Plankan med ytterligare bostadsbebyggelse utan att de befintliga bostadskvaliteterna avsevärt försämras. De befintliga bostadslägenheterna är genomgående och i det trängsta läget har de befintliga bostäderna även utblickar mot Kristinehovsgatan/Brännkyrkagatan eller mot Högalidsparken.

3 3 (8) UTLÅTANDE Bakgrund Svenska Bostäder har den 26 augusti 2003 inlämnat en ansökan om planändring inom kvarteret Plankan. Det förslag som förelåg 2003 ansågs i utredningsarbetet inte vara möjligt att gå vidare med varför byggherren tillfälligt avbröt planarbetet. Nu är ärendet åter aktuellt. Sedan hyresgästerna bildat bostadsrättsförening i avsikt att köpa fastigheten vill Svenska Bostäder säkra sitt lägenhetsbestånd genom nyproduktion. Planens omfattning och syfte Det aktuella planområdet omfattar kvarteret Plankan som avgränsas av Hornsgatan, Varvsgatan, Lundagatan och Kristinehovsgatan. Stockholms stad äger marken som upplåts med tomträtt till Svenska Bostäder. Projektets främsta syfte är att tillgodose efterfrågan av nya bostäder i denna attraktiva del av staden. Området idag stadsbild och befintlig bebyggelse Kvarteret Plankan är med sin yta om 8600 kvm det största moderna gårdsrummet i innerstaden. Man får gå tillbaka till förra sekelskiftet och kvarteret Heimdall för att finna en sluten gård i jämförbar skala. Heimdall är dock inte underbyggd och en frodig park i kuperad terräng omgiven av en småskalig bebyggelse har skapat en ovanlig och rik innerstadsmiljö. Det aktuella kvarteret Plankan representerar det storskaliga bostadsbyggandet som tog form under efterkrigstiden, i huvudsak utanför tullarna i det så kallade miljonprogrammet under och -70-talen. Typiskt var att byggnaderna placerades i bevarad natur ofta i ett öppet landskap med långa utblickar. För kvarteret Plankan gav läget i stenstaden en situation där just egenskaper som samspel med naturen och utblickar inte kunde verkställas. Istället gestaltar sig bebyggelsen kring en stor gård med måtten 115 x 75 meter. Bebyggelsens storskaliga struktur bryter mot Södermalms klassiska fastighetsindelade kvarter, där omväxling, småskalighet och mångfald är karaktäristisk. Fasaderna präglas av långa fönsterband kombinerade med indragna balkonger, puts och detaljer i koppar. Kvarteret som har en gemensam taklisthöjd och är mellan 5 och 7 våningar högt öppnar sig mot Kristinehovsgatan i öster, i fonden på Brännkyrkagatan, samt har två portiker mot Varvsgatan/Högalidsparken och mot Lundagatan. Endast ett fåtal av trapphusen har entréer direkt till gården, de hyresgäster som vill nyttja gården måste alltså gå runt kvarteret.

4 4 (8) Kvarteret Plankan, vy från sydväst. Gården som är underbyggd i två plan är uppförd på terrassbjälklag och disponerad på ett för 1960-talet typiskt sätt med en strikt organiserad funktionsindelning för lek och vistelse. Den har en öppen karaktär och är indelad av asfaltgångar i fyra stycken kvadranter. Träden är planterade i alléer utmed gångarna och på gårdens centrala del. Den nordöstra kvadranten utgörs av en lekplats, den nordvästra delen upprustades på 1980-talet och har en frodig karaktär med gångar, rabatter och gräsytor. Sydvästra delen består av en stor gräsyta och i den sydöstra delen finns en plaskdamm som inte längre är i drift. Gården står efter närmare 50 år inför en renovering beträffande isolering, tätskikt och växtlighet. Genom kvarteret går ett öst-västligt gång- och cykelstråk som planskilt leder från Brännkyrkagatan till Högalidsskolan väster om Långholmsgatan. Totalt rymmer kvarteret 341 lägenheter, i bottenvåningen mot Hornsgatan finns butiker, inom kvarteret finns även en förskola. Ett parkeringsgarage i två plan sträcker sig under hela kvarteret, här finns utöver parkering även lokaler, infart till garaget sker från Varvsgatan, totalt finns cirka 300 p-platser. Kvarteret Plankan som ritades av arkitekt Lars Bryde för Svenska Bostäder stod färdigt 1964.

5 5 (8) Planförslaget Det aktuella planförslaget innebär att en cirkulär huskropp placeras centralt i det stora rektangulära gårdsrummet och en ny offentlig plats bildas i dess mitt. Rummet ges en urban karaktär med ett hårdgjort golv som sluttar svagt mot mitten och lågpunktens vattenspegel. Den centrala platsen blir kvarterets nya fokus och dess offentliga karaktär understryks av det allmänna gångstråk som leder genom kvarteret. Med lokalernas skyltfönster, vattenspegeln och studentlägenheterna kring den centrala gården tillförs en spännande och oväntad stadsupplevelse när man rör sig längs gångstråket. En ny offentlig plats bildas i den cirkulära huskroppens mitt. Avsikten är att den nya terrasserade volymen ska bryta 1960-talskvarterets storskalighet och knyta an till Södermalms småskaliga struktur. Genom den nya byggnaden öppnar sig sex portiker riktade från dammen utåt. De två kvarvarande gårdsrummen och den centrala platsen integreras och komplettera varandra. Gårdarna får en privat trädgårdskaraktär med trädrader som löper runt kvarterets alla sidor och ramar in rummet. Gårdarna ges en småskalig prägel med varierad och fritt grupperad grönska som blommande träd och perennplanteringar där lek och vistelse integreras i grönytorna. Markytan ges en svag modellering som skapar variation åt det annars platta terrassbjälklaget.

6 6 (8) Den nya bebyggelsen inom kvarteret Plankan, vy från nordväst. Den nya byggnadens skala och arkitektur skiljer sig från den befintliga bebyggelsen. Byggnadens två övre plan har dragits in och terrasser bildas som löper runt och öppnar sig mot omgivningen. En hög bottenvåning innehållande lokaler med tillhörande lägenhet i etage, så kallade bokaler, vetter både mot den cirkulära platsen och mot gårdsrummet. Ovanför dessa följer två bostadsvåningar samt två indragna våningsplan innehållande studentlägenheter. Att bygga på kvarterets innergård innebär att den nya bebyggelsen ges en skyddad placering, fri från störningar från omgivande trafik. Kvarteret har en överkapacitet i garaget vilket ger en mycket god parkeringssituation i det aktuella projektet och direkt anslutning mellan garage och trapphus kan ordnas. Viss yta i garaget kommer också att tas i anspråk för bostadskomplement. Svenska Bostäder har idag problem att hyra ut parkerings- och lokalutrymmen i källarvåningarna. Den nya bebyggelsen nås med bil från Kristinehovsgatan genom den stora portiken som leder in till den cirkulära platsen. Platsen är ett återvändstorg med utrymme för gång- och cykeltrafik samt angöring till bostäder och lokaler. Parkering är inte tillåten inom kvarteret. I förslaget ingår en omgestaltning av platsen vid Kristinehovsgatan vid kvarteret Plankans entré för att ge den en mer offentlig och tilltalande karaktär. De nivåskillnader som finns på Brännkyrkagatans sträckning i anslutning till kvarteret justeras så att in- och utfart kan lösas på ett tillfredsställande sätt.

7 7 (8) Entrén till kvarteret Plankan, vy från Kristinehovsgatan. Totalt innebär förslaget att kvarterets nuvarande bostadsbebyggelse om 341 lägenheter kan utökas med drygt 20 % genom ett tillskott om knappt 80 lägenheter. Fördelade enligt: 24 bostadslägenheter, 42 studentlägenheter samt 12 lokaler med etagelägenheter. Lägenhetsstorlekarna varierar mellan 1 RoPentry och 4 RoK. Planområdet har ett centralt och attraktivt läge i staden. Strax väster om kvarteret ligger Högalidskyrkan och Högalidsparken med lekplatser och möjlighet till rekreation. Större grönområden som Tantolunden strax söder om Hornsgatan och Långholmen ligger inom räckhåll. Området är kollektivtrafiknära Hornsgatan trafikeras av stomlinje 4 och busslinje 66, närmaste tunnelbanestation är Hornstull med uppgång vid Hornsbruksgatan.

8 8 (8) Sammanfattningsvis anser kontoret att studien visar att det är möjligt att komplettera det aktuella kvarteret Plankan med ytterligare bostadsbebyggelse utan att de befintliga bostadskvaliteterna avsevärt försämras. De befintliga bostadslägenheterna är genomgående och i trängsta läget har de befintliga bostäderna utblickar mot Kristinehovsgatan/Brännkyrkagatan eller mot Högalidsparken. Gällande plan Gällande detaljplan för kvarteret Plankan Pl 5385, fastställd 1963, anger bostadsändamål och mot Hornsgatan affärs- eller kontorsändamål. Gång- och cykelstråket som leder genom kvarteret i öst-västlig riktning är ett x-område. Tidplan Start-PM i SBN juni 2008 Detaljplanesamråd dec 2008 Antagande i SBN mars 2009 Laga kraft 2009 Byggstart 2010 Inflyttning 2012

Kompletterande Startpromemoria för planläggning av område vid kv Orkanen och kv Tjockan i stadsdelen Björkhagen (160 studentlägenheter)

Kompletterande Startpromemoria för planläggning av område vid kv Orkanen och kv Tjockan i stadsdelen Björkhagen (160 studentlägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-03-22 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 27 382 Till Stadsbyggnadsnämnden Kompletterande Startpromemoria för planläggning av område

Läs mer

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21

266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 266 Genomförandetiden gäller bara ändringen. Genomförandetiden är 2013-03-22 2018-03-21 Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för Ludvika gård m.m. i Ludvika enkelt

Läs mer

1 Bostadsgård. 9 Plankarta 1: 3000. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. 2 Offentlig grönyta

1 Bostadsgård. 9 Plankarta 1: 3000. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. 2 Offentlig grönyta vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping 5 4 3 2 6 7 1 1 Bostadsgård 2 Offentlig grönyta 3 Stenlagd kaj, 13 meter bred 4 Trädplanterade parkeringsytor 5 Träbryggor, med trsppor

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm

Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen Södermalm STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2011-09-05 Handläggare: Susanna Stenfelt Tfn 08-50826142 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Drakenberg 14 i stadsdelen

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom tomträttsfastigheten Gångaren 11 på Kungsholmen till Skanska.

Markanvisning för bostäder inom tomträttsfastigheten Gångaren 11 på Kungsholmen till Skanska. Kontaktperson Monica Almquist Innerstaden Telefon: 08-508 262 52 monica.almquist@mk.stockholm.se Till Marknämnden 2006-11-16 Markanvisning för bostäder inom tomträttsfastigheten Gångaren 11 på Kungsholmen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Holkkvarnen 1 i stadsdelen Rinkeby-Kista (restaurang och restaurangskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Holkkvarnen 1 i stadsdelen Rinkeby-Kista (restaurang och restaurangskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Holkkvarnen

Läs mer

Förslag 4 Tillägg på Doktor Lindhs gata

Förslag 4 Tillägg på Doktor Lindhs gata Förslag 4 Tillägg på Doktor Lindhs gata IX VIII Föreslagen plats, från norr Foto 2004 IX Beskrivning av platsen IX Platsen består av en bergskulle intill den befintliga husgruppen på Doktor Lindhs gata.

Läs mer

Begäran om planbesked för del av fastigheten Erstavik 25:1 i kommundelen Älta

Begäran om planbesked för del av fastigheten Erstavik 25:1 i kommundelen Älta 2014-08-19 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/39-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för del av fastigheten Erstavik 25:1 i kommundelen Älta Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Remissvar ang utbyggnad av Ersta sjukhus, Rabatten 9 mm, Södermalm. Granskning.

Remissvar ang utbyggnad av Ersta sjukhus, Rabatten 9 mm, Södermalm. Granskning. Kulturförvaltningen Stadsmuseet Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-04-30 Handläggare Elisabet Wannberg Telefon: 08-50831561 Till Kulturnämndens kulturmiljöutskott 2015-05-11 Nr. 5 Remissvar ang utbyggnad

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Alphyddan 13 i stadsdelen Mariehäll (76 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Alphyddan 13 i stadsdelen Mariehäll (76 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-12-06 Handläggare: Maria Sahlstrand Tfn 08-50827482 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Alphyddan 13

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-10-17 Handläggare: Hans Andrasko Tfn 08-508 27 313 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Rotundan 3 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Örby 4:1 vid kv Lådkameran i stadsdelen Bandhagen (180-200 hyreslägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Örby 4:1 vid kv Lådkameran i stadsdelen Bandhagen (180-200 hyreslägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-11-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Örby 4:1

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för

GESTALTNINGSPROGRAM. kvarteret Höken. kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 ANTAGANDEHANDLING. tillhörande detaljplan för GESTALTNINGSPROGRAM kvarteret Höken tillhörande detaljplan för kvarteren Höken, Väduren, Näbben och fastigheten Mesen 13 Vårt diarienummer med närområde inom Kneippen i Norrköping den 22 maj 2012 reviderad

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ny detaljplan för område norr om Storgatan, del av kvarteret Elefanten 1, Bjuvs kommun Dnr 2013.0127 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr 2006-09490-54 Kristina Littke 2006-07-31 Tfn 08-508 27 773

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Dnr 2006-09490-54 Kristina Littke 2006-07-31 Tfn 08-508 27 773 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Innerstadsavdelningen Normalt planförfarande Kristina Littke 2006-07-31 Tfn 08-508 27 773 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Puckeln, Helgeandsholmen i stadsdelen

Läs mer

Yttrande på förslag till vägnamn och kvartersnamn i detaljplaneområdet Alsike Nord, etapp 1, BMN-2012/100 KS-2013/20

Yttrande på förslag till vägnamn och kvartersnamn i detaljplaneområdet Alsike Nord, etapp 1, BMN-2012/100 KS-2013/20 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/20 2013-01-14 Kommunstyrelsen Yttrande på förslag till vägnamn och kvartersnamn i detaljplaneområdet Alsike Nord,

Läs mer

Fartyget Patricia används för restaurang- och nattklubbsverksamhet, ny permanent placering vid Söder Mälarstrand 55

Fartyget Patricia används för restaurang- och nattklubbsverksamhet, ny permanent placering vid Söder Mälarstrand 55 STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE BYGGLOVSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-02 Handläggare: Klas Modin Tfn 08-508 27 189 Till Stadsbyggnadsnämnden Södermalm 1:23, Södermalm Fartyget Patricia används för

Läs mer

Program för detaljplan N O C K E B Y H O V Samrådsförslag november 2011 Dnr: 2011-05829-53

Program för detaljplan N O C K E B Y H O V Samrådsförslag november 2011 Dnr: 2011-05829-53 Från korsningen Tyska Bottens väg och Dalgången/Mälarblick mot norr 10 8 9 1 7 2 N O R R 0m 50m 100m Skala 1:3500 (A4) 6 5 4 3 1 S I T U A T I O N S P L A N Flerbostadshus - fyra våningar Radhus Tidigare

Läs mer

BESKRIVNING som tillhör detaljplan för område öster om SVÅGERTORPS STATION i Hyllie i Malmö

BESKRIVNING som tillhör detaljplan för område öster om SVÅGERTORPS STATION i Hyllie i Malmö 2011-03-02 Dp 5063 BESKRIVNING som tillhör detaljplan för område öster om SVÅGERTORPS STATION i Hyllie i Malmö HANDLINGAR Planhandlingarna omfattar plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Rundvandring i bostadsområdet Annedal

Rundvandring i bostadsområdet Annedal Funktionshinderrådet vid Rapport 1 (5) stadsbyggnadsnämnden och exploateringsnämnden 2013-08-07 Rundvandring i bostadsområdet Annedal Utbyggnaden av Stockholms stad är i full gång och helt nya bostadsområden

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95. Sotenäs kommun. Västra Götalands län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95. Sotenäs kommun. Västra Götalands län Daterad: 2014-02-26 Dnr 2010/1113 Sida 1(8) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN STENSJÖ 1:95 Västra Götalands län Översiktskarta, planområdet är markerat med streckad röd linje Denna handling innehåller:

Läs mer

Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-, kultur- och fritidsändamål KS-2014/614

Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-, kultur- och fritidsändamål KS-2014/614 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/614 2014-11-02 Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag 2014:14 om att använda fastigheten Gredelby 7:76 till enbart park-,

Läs mer

PROSPEKT BRF KAVALLERIET LÄGENHETSÖVERSIKT. KAVALLERIET 68, 86, 97 122 Enplans och 122 Radhus

PROSPEKT BRF KAVALLERIET LÄGENHETSÖVERSIKT. KAVALLERIET 68, 86, 97 122 Enplans och 122 Radhus PROSPEKT BRF KAVALLERIET LÄGENHETSÖVERSIKT KAVALLERIET 68, 86, 97 122 Enplans och 122 Radhus Juni-2015 HUSEN Öst Reserverad Ledig B - 27 B - 28 B - 29 A -

Läs mer

Tillägg till exploateringsavtal för fastigheten Styrmannen 4 inom Nyhamn (HSB)

Tillägg till exploateringsavtal för fastigheten Styrmannen 4 inom Nyhamn (HSB) Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen 1(1) Datum 2006-11-01 Handläggare Er Referens Vår Referens Kommunstyrelsen Tillägg till exploateringsavtal för fastigheten Styrmannen 4 inom Nyhamn (HSB) Enligt gällande

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen

Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 ANTAGANDEHANDLING. Gredelbyvägen Handläggare Datum Diarienummer Menna Hagstroem 2011-11-22 PLA 2011/20005-1 telefon 018-34 70 98 Ändring genom tillägg till detaljplan för Gredelby 7:75, Knivsta kommun Enkelt planförfarande ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Källviksvägen 7. Län Södermanland Gatuadress Källviksvägen 7 Kommun Eskilstuna Storlek 1843 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Källviksvägen 7. Län Södermanland Gatuadress Källviksvägen 7 Kommun Eskilstuna Storlek 1843 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Södermanland Gatuadress Kommun Eskilstuna Storlek 1843 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse www.hemverket.se - Sida 1 av 18 Det nybyggda garaget www.hemverket.se - Sida 2 av 18 Här är platsen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen Norra Djurgården (ca 80 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen Norra Djurgården (ca 80 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-05-23 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen

Läs mer

HORNSBRUKSGATAN. Kandidatarbete 2012 - Johannes Gustafsson - ÅK 3 - LL4 Handledare: Lena-Stina Andersson, Per Backman

HORNSBRUKSGATAN. Kandidatarbete 2012 - Johannes Gustafsson - ÅK 3 - LL4 Handledare: Lena-Stina Andersson, Per Backman HORNSBRUKSGATAN Kandidatarbete 2012 - Johannes Gustafsson - ÅK 3 - LL4 Handledare: Lena-Stina Andersson, Per Backman Hornsbruksgatan är idag en sovande gatustump som ligger i förbindelse med Hornstull

Läs mer

Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59. Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12

Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59. Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12 PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Malin Danielsson PBN 2013-000678 018-727 47 59 Planbeskrivning för detaljplan 2013-000678 Tillägg till gällande detaljplan för Kåbo 34:12 Enkelt planförfarande

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Uppfinnaren 1 i stadsdelen Östermalm (ca 20 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Uppfinnaren 1 i stadsdelen Östermalm (ca 20 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-12-18 Handläggare: Magnus Bäckström Tfn 08-508 272 30 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Uppfinnaren

Läs mer

ny höjdpunkt i trosa HSB brf trosalundsberget

ny höjdpunkt i trosa HSB brf trosalundsberget Tidig skiss på HSB brf Trosalundsberget Trolig utsikt från 6 våningen hus A Inspirationsbild Inspirationsbild ny höjdpunkt i trosa HSB brf trosalundsberget Mitt i den pittoreska idyllen i Trosa planerar

Läs mer

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan

Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan PLANBESKRIVNING 2012-06-14 Antagen av BMN: 2012-09-19 Dnr: 11BMN116 Laga kraft: 2012-10-22 Handläggare: Thobias Nilsson Södertull 20:5 mfl, kvarteret Bilan Detaljplan för centrum m.m. Gävle kommun, Gävleborgs

Läs mer

Slänt i söderläge TAGGEN. Brf Skytten 4, Hjorthagen Förslag på upprustning av slänt, 2011-11-25. Nuläge. Förslag. miljö och landskap AB

Slänt i söderläge TAGGEN. Brf Skytten 4, Hjorthagen Förslag på upprustning av slänt, 2011-11-25. Nuläge. Förslag. miljö och landskap AB Slänt i söderläge Nuläge Västra slänten... Mellersta slänten - pulkabacke Östra slänten - terrasserad Fastigheten är byggd på 1910-talet och har en enkel, lantlig charm. Byggnaderna omgärdar en stor och

Läs mer

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län

Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Detaljplan för Kv Trätälja 6 och 10 inom Tingvallastaden, Karlstads kommun, Värmlands län Samrådshandling 2013-10-14 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 2012-126 Detaljplan för kv Trätälja 6 och 10 Planbeskrivning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Jägarparken. del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2011.9. tillhörande Dnr Plan.2011.9 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för Jägarparken del av fastigheten Sandbäcken 3:1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-10-29

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV SKÄRHOLMEN 2:1, SKÄRHOLMSVÄGEN, I STADSDELEN SKÄRHOLMEN (MOSKÉ)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV SKÄRHOLMEN 2:1, SKÄRHOLMSVÄGEN, I STADSDELEN SKÄRHOLMEN (MOSKÉ) PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2009-08-31 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV SKÄRHOLMEN 2:1, SKÄRHOLMSVÄGEN, I STADSDELEN SKÄRHOLMEN

Läs mer

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten

FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER. Årstafältet - en plats för möten STADSBYGGNADSKONTORET STADSBYGGNADSPRINCIPER, ETAPP 4 PLANAVDELNINGEN SID 1 (9) 2016-05-23 FÖRDJUPADE STADSBYGGNADSPRINCIPER UNDERLAG ETAPP 4 Årstafältet - en plats för möten Illustration Archi5 Box 8314,

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM ÄLTA 26:1 OCH DEL AV ÄLTA 10:1 DECEMBER 2011, JUSTERAD MAJ 2012 S J ÖGR E N A RKI TEKTER A B 1

GESTALTNINGSPROGRAM ÄLTA 26:1 OCH DEL AV ÄLTA 10:1 DECEMBER 2011, JUSTERAD MAJ 2012 S J ÖGR E N A RKI TEKTER A B 1 GESTALTNINGSPROGRAM ÄLTA 26:1 OCH DEL AV ÄLTA 10:1 DECEMBER 2011, JUSTERAD MAJ 2012 S J ÖGR E N A RKI TEKTER A B 1 SYFTE 3 NULÄGESBESKRIVNING 4 GESTALTNINGSIDÉ 5 ALLMÄN MARK 7 KVARTERSMARK Tillgänglighet

Läs mer

GYLLINS TRÄDGÅRD MALMÖ 76 NATURNÄRA BOSTADSRÄTTER I HUSIE

GYLLINS TRÄDGÅRD MALMÖ 76 NATURNÄRA BOSTADSRÄTTER I HUSIE GYLLINS TRÄDGÅRD MALMÖ 76 NATURNÄRA BOSTADSRÄTTER I HUSIE Naturskönt boende med hög boendekvalitet Gyllins Trädgård är ett område med en alldeles speciell karaktär. Det har tidigare varit en anrik handelsträdgård

Läs mer

Beslut om utökat planuppdrag och beslut om samråd, detaljplan för bostäder vid Södergården

Beslut om utökat planuppdrag och beslut om samråd, detaljplan för bostäder vid Södergården TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-04-23 1 (8) Christian Nützel planarkitekt Diarienummer 2012 KSM 0101 Miljö- och samhällsbyggnadsutskottet Beslut om utökat planuppdrag och beslut om samråd, detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 9 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 9 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR 00-00- SID () 0-0-0 Handläggare: Maria Sahlstrand Tfn 0-0 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Pahl i stadsdelen Södermalm

Läs mer

Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen

Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-12-13 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-50827526 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för program för Aspudden och Midsommarkransen

Läs mer

Planberedningen onsdagen den 28 mars 2007

Planberedningen onsdagen den 28 mars 2007 Planberedningen onsdagen den 28 mars 2007 11 Studieresa till Norrköping onsdagen den 2 maj 2007 1. Stadsbyggnadskontoret får i uppdrag att arrangera en studieresa till Norrköping onsdagen den 2 maj 2007.

Läs mer

Detaljplan för Norra Bäcklösa Uppsala kommun - Samråd

Detaljplan för Norra Bäcklösa Uppsala kommun - Samråd 2a a KOMMUN STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Larsson Sten 2015-10-19 IFN-2015-0139 Idrott- och fritidsnämnden Detaljplan för Norra Bäcklösa Uppsala kommun - Samråd Förslag till

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheterna Ålsten 1:18 och Pantleken 1 i Bromma till Veidekke Bostad AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheterna Ålsten 1:18 och Pantleken 1 i Bromma till Veidekke Bostad AB Dnr Sida 1 (7) 2013-01-07 Handläggare Ann Wetterström 08-508 265 36 Till Exploateringsnämnden 2014-02-06 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheterna Ålsten 1:18 och Pantleken 1 i Bromma till Veidekke

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(11) Planavdelningen S-Dp Susanna Stenfelt Tfn

PLANBESKRIVNING 1(11) Planavdelningen S-Dp Susanna Stenfelt Tfn PLANBESKRIVNING 1(11) Planavdelningen 2009-05-13 S-Dp 2004-15720-54 Susanna Stenfelt Tfn 08-508 26 142 Förslag Detaljplan för Plankan 24 i stadsdelen Södermalm i Stockholm S-Dp 2004-15720-54 Kvarteret

Läs mer

Välkommen till kvarteret L u n d e n Eksjös nya stadsport! Etapp 1

Välkommen till kvarteret L u n d e n Eksjös nya stadsport! Etapp 1 Välkommen till kvarteret L u n d e n Eksjös nya stadsport! Etapp 1 Känn dig som hemma i Lunden Eksjö får en ny siluett. Bostadsområdet Lunden blir första intrycket av en modern gammal trästad med smak

Läs mer

Esplanaden 3C. Sundbyberg 996 kvm kontor

Esplanaden 3C. Sundbyberg 996 kvm kontor Esplanaden 3C Sundbyberg 996 kvm kontor Välkommen till Diligentia Esplanaden 3 C Yta: 996 kvm Våning: 3tr Husets karaktär Huset på Esplanaden byggdes i början på 1980-talet och har en total uthyrningsbar

Läs mer

P ROGRAM 1(8) för Lundby med omgivningar. inom Styrstad i Norrköpings kommun. Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 12 maj 2010

P ROGRAM 1(8) för Lundby med omgivningar. inom Styrstad i Norrköpings kommun. Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 12 maj 2010 1(8) P ROGRAM för Lundby med omgivningar inom Styrstad i Norrköpings kommun, fysisk planering den 12 maj 2010 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd i SPN: 2010-06-15, 143 2(8) Innehållsförteckning

Läs mer

Gestaltningsprogram Detaljplan för del av Hägersten 1:1, område vid Stjernströms väg Mål och syfte

Gestaltningsprogram Detaljplan för del av Hägersten 1:1, område vid Stjernströms väg Mål och syfte Detaljplan för del av Hägersten 1:1, vid Stjernströms väg SID 1 (10) Gestaltningsprogram Detaljplan för del av Hägersten 1:1, område vid Stjernströms väg Mål och syfte Gestaltningsprogrammet tillhör planhandlingarna

Läs mer

Östermalms Stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Norra Innerstaden

Östermalms Stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Norra Innerstaden Östermalms Stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Norra Innerstaden Tjänsteutlåtande Dnr 2014-66-1.5.3. Sida 1 (6) 2014-02-28 Handläggare Therese Rosén Tel 08-508 09 021 Till Östermalms Stadsdelsnämnd

Läs mer

Famil jebostäder bygger nya bostäder! Kvarteret Kalkbruket

Famil jebostäder bygger nya bostäder! Kvarteret Kalkbruket Famil jebostäder bygger nya bostäder! Kvarteret Kalkbruket årstadal Inflyttning under våren 2009 kalkbruket_skiss.indd 1 06-12-11 09.54.05 Välkommen till det goda boendet! En ny stadsdel nära city, vatten

Läs mer

och den mörka omgivningen ökar. De som rör sig längs stråken exponeras än mer, samtidigt som omgivningen uppfattas som ännu mörkare.

och den mörka omgivningen ökar. De som rör sig längs stråken exponeras än mer, samtidigt som omgivningen uppfattas som ännu mörkare. Parker och grönska är uppskattade inslag i stadsmiljön. Ljussättning av innerstadens parker handlar till stor del om trygghet och gestaltning. Med rätt ljussättning kan parkerna nyttjas och bidra till

Läs mer

Alingsåshem gör det! Hållbara miljonprogramrenovering

Alingsåshem gör det! Hållbara miljonprogramrenovering Alingsåshem gör det! Hållbara miljonprogramrenovering 2015 Alingsås Vårt ägardirektiv AB Alingsåshem är helägt av Alingsås kommun I vårt ägardirektiv står det: Alingsåshems ägardirektiv anger bland annat

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659

PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 PLANBESKRIVNING 1(8) Planavdelningen 2011-04-28 Dp 2010-15100-54 Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Detaljplan för Bjälken 20 i stadsdelen Södermalm i Stockholm Dp 2010-15100-54 HANDLINGAR Planen består av

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping

GESTALTNINGSPROGRAM GRANSKNINGSHANDLING. tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen. med närområde inom Kneippen i Norrköping GESTALTNINGSPROGRAM tillhörande detaljplan för del av kvarteret Mesen med närområde inom Kneippen i Norrköping Vårt diarienummer den 27 augusti 2015 GRANSKNINGSHANDLING 2(8) Innehållsförteckning Syfte

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Hässelby Villastad 28:1 vid Asplövsgränd i stadsdelen Hässelby Villastad (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Hässelby Villastad 28:1 vid Asplövsgränd i stadsdelen Hässelby Villastad (50 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (9) 2015-07-21 Handläggare Sebastian Wahlström Klampfl Telefon 08-508 27 246 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus på delar av Riksby 1:3 och Bällsta 1:9 stadsdelen Bromma

Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus på delar av Riksby 1:3 och Bällsta 1:9 stadsdelen Bromma STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-10-04 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av verksamheter/byggvaruhus

Läs mer

Nybyggnation Urbana Villor

Nybyggnation Urbana Villor Gatuhus Våning 2 Nybyggnation Urbana Villor Vimpelgatan 9 - Västra Hamnen, Malmö Boarea: Pris: Avgift: 141 kvm 6.300.000 kr 3.500 kr Entré- framsida Husets entré som vetter mot havet hälsar välkomnade

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Anholt 1 i stadsdelen Kista (ca 250 lägenheter, förskola och ungdomsgård)

Startpromemoria för planläggning av Anholt 1 i stadsdelen Kista (ca 250 lägenheter, förskola och ungdomsgård) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (12) 2013-03-25 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Anholt 1 i stadsdelen

Läs mer

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm Genomförandebeslut

AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm Genomförandebeslut Utlåtande 2015:82 RI+IX (Dnr 112-709/2015) AB Stockholmshems nyproduktion av bostäder, Rosenlundsparken, Södermalm Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. AB

Läs mer

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun

Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun 2015-03-31 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2014/118-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Begäran om planbesked för fastigheten Sicklaön 37:45, Kvarnholmsvägen 52, Sicklaön, Nacka kommun Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

1. Exploateringsnämnden godkänner att köpeavtal tecknas med RoDAB AB rörande försäljning för del av fastigheten Skrubba 1:1 för ca 1,5 mnkr.

1. Exploateringsnämnden godkänner att köpeavtal tecknas med RoDAB AB rörande försäljning för del av fastigheten Skrubba 1:1 för ca 1,5 mnkr. Malén Wasting Ytterstad Telefon: 08-508 263 52 malen.wasting@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-01-24 Försäljning av mark för industriändamål inom fastigheten Skrubba 1:1 och fastigheten

Läs mer

Kollektivtrafikförvaltningen (UL) (bilaga nr. 2) Vår beteckning

Kollektivtrafikförvaltningen (UL) (bilaga nr. 2) Vår beteckning UTLÅTANDE 1(5) Datum Vår beteckning 2016-02-10 KS 2014/36 nr. 190 Kommunstyrelsens förvaltning Plan- och utvecklingsavdelning Domagoj Lovas, Planarkitekt 0171-525 90 domagoj.lovas@habo.se Förslag till

Läs mer

Markanvisningsavtal Gredelby 7:80 KS-2013/1096

Markanvisningsavtal Gredelby 7:80 KS-2013/1096 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Anders Carlquist Datum KS-2013/1096 2014-02-27 Kommunstyrelsen Markanvisningsavtal Gredelby 7:80 KS-2013/1096 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

Gotlands kommun 2004-02-25

Gotlands kommun 2004-02-25 BOTVIDE LEKARVE STORA VARBOS SMISS Björkhaga Campingplats Badplats LILLA VARBOS Dnr 22021-21 BN 2003-08-27 samråd BN 2004-03-10 utställn. Detaljplan för SANDA LEKARVE 1:15 M FL Gotlands kommun 2004-02-25

Läs mer

Införande av boendeparkering i södra Kungsladugård

Införande av boendeparkering i södra Kungsladugård Införande av boendeparkering i södra Kungsladugård Beslut i Trafiknämnden 2007-10-22 187 Nämnden beslöt enligt kontorets förslag 2 Sammanträdesdatum Dnr 1922/07 Handläggare: 2007-10-22 TN 187/07 Hans Magnusson

Läs mer

Boendeplanering i Arboga kommun

Boendeplanering i Arboga kommun Boendeplanering i Arboga kommun Kort om Arboga Goda kommunikationer genom Mälarbanan, Svealandsbanan, E18 och E20 Restid 30 min till Örebro, Västerås, Eskilstuna, 1,5 timme till Stockholm Inom 30 min restid

Läs mer

SMÅHUSOMRÅDE VID SVÄRTESGRÄNDEN VÄSTERNÄS

SMÅHUSOMRÅDE VID SVÄRTESGRÄNDEN VÄSTERNÄS Nr 920 SMÅHUSOMRÅDE VID SVÄRTESGRÄNDEN VÄSTERNÄS kvarter 18, tomt 1 och 2 kvarter 19, tomt 1 och 2 OMRÅDES- OCH BYGGNADSBESKRIVNING Stadsarkitektkontoret 21.05.2007 Områdes- och byggnadsbeskrivningens

Läs mer

Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD

Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Uppsala "KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Astrid Nyström 2013-02-18 Diarienummer BUN-2013-0105.60 Ärende färdigställs efter diskussion på AU pga två alternativa förslag

Läs mer

KOMMUNHUS VID SJÖDALSPARKEN :: HUDDINGE KOMMUN VOLYMSTUDIE :: 20141217

KOMMUNHUS VID SJÖDALSPARKEN :: HUDDINGE KOMMUN VOLYMSTUDIE :: 20141217 KOMMUNHUS VID SJÖDALSEN :: HUDDINGE KOMMUN VOLYMSTUDIE :: 20141217 EN IDAG SJÖDALSEN I DAG Parken idag är välanvänd men centrum vänder baksidan ut mot parken. Få entréer och inga verksamheter förutom förskolan

Läs mer

PLANBESKRIVNING 2016-05-17 SAMRÅDSHANDLING 1 (6) Detaljplan för ABBORREN 10, Eslövs kommun, Skåne län. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning

PLANBESKRIVNING 2016-05-17 SAMRÅDSHANDLING 1 (6) Detaljplan för ABBORREN 10, Eslövs kommun, Skåne län. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING 2016-05-17 SAMRÅDSHANDLING 1 (6) Detaljplan för ABBORREN 10, Eslövs kommun, Skåne län. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING 2016-05-17 SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Planbeskrivning

Läs mer

HAGABO KV. HAGEN & TEGEN

HAGABO KV. HAGEN & TEGEN HAGABO KV. HAGEN & TEGEN 10 1 9 2 8 3 7 4 5 6 11 12 13 FÖRSLAG BOSTADSHUS HAGANÄS BOSTADSOMRÅDE ÄLMHULTS KOMMUN Illustrationsplan Sk 1:500 (A3) Dat 140701 VÄLKOMMEN TILL HAGABO, ÄLMHULT! Var området ligger

Läs mer

Upphandling Harvestad område C, information

Upphandling Harvestad område C, information 1 (4) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2014-09-16 Dnr Sbn 2014-7 Henrik Lamberthz, 013-20 67 32 Samhällsbyggnadsnämnden Upphandling Harvestad område C, information SAMMANFATTNING Upphandling avser

Läs mer

Ola Schön 08-550 219 29.

Ola Schön 08-550 219 29. Södertälje U kommun 2/'J -, - tj ; Onr Rnr 2009-09-21 Tjänsteskrivelse Dnr KS09/351 Kontor Kommunstyrelsens kontor Handläggare Ola Schön 08-550 219 29 ola.schon@sodertalje.se Valnämnden Kommunstyrelsen

Läs mer

Inbjudan. Förutsättningar

Inbjudan. Förutsättningar Inbjudan Nu inbjuder Helsingborgs stad genom mark- och exploateringsenheten byggherrar att göra en intresseanmälan för tilldelning av byggrätter inom kvarteret Bonden, Gustavslund. Vi ställer oss även

Läs mer

Ändrad detaljplan för del av kv. Tvärslån mm, i Högdalen. Remiss.

Ändrad detaljplan för del av kv. Tvärslån mm, i Högdalen. Remiss. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2005-04-26 Handläggare: Staffan Lorentz Region Ytterstad Markbyrån Tel: 508 260 81 e-mail: staffan.lorentz@gfk.stockholm.se Dnr: 05-411-801:1 2005-03-31

Läs mer

Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen

Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen Tekniska nämnden 2011 08 30 84 235 Tekniska nämndens arbetsutskott 2011 08 18 84 230 Dnr 2011/357.51 Ansökan om hastighetsbegränsning längs delar av Sunderbyvägen och Kläppenskolevägen Bilaga: Skrivelse

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SIDENSVANSEN 4, DEL AV SIDENSVANSEN 7 OCH DEL AV OSKARSHAMN 3:3

BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SIDENSVANSEN 4, DEL AV SIDENSVANSEN 7 OCH DEL AV OSKARSHAMN 3:3 A 5004 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Sidensvansen 4, del av Sidensvansen 7 och del av Oskarshamn 3:3, Kikeboskolan Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret april 2014, reviderad

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Del av Klippan 3:145, Klippans kommun Översiktlig geoteknisk undersökning

Del av Klippan 3:145, Klippans kommun Översiktlig geoteknisk undersökning 1(5) Klippans kommun Teknisk PM Geoteknik Del av Klippan 3:145, Klippans kommun Malmö Anders Dahlberg Malena Thomé FB ENGINEERING AB Postadress: Södra Förstadsgatan 26, 211 43 MALMÖ Telefon: 010-850 25

Läs mer

Bidrag för veteranbusstrafik till Fjällnora friluftsgård 2015

Bidrag för veteranbusstrafik till Fjällnora friluftsgård 2015 8 STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hedin Åsa Datum 2015-03-05 Diarienummer GSN-2015-0283 Gatu- och samhällsmiljönämnden Bidrag för veteranbusstrafik till Fjällnora friluftsgård 2015 Förslag till

Läs mer

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping

P LANBESKRIVNING. fastigheten Pelikanen 25 1(11) tillhörande detaljplan för. inom Gamla staden i Norrköping 1(11) P LANBESKRIVNING tillhörande detaljplan för fastigheten Pelikanen 25 inom Gamla staden i Norrköping, fysisk planering den 4 juni 2010 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2010-09-07,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Östra Torp - Geoteknik

Östra Torp - Geoteknik UDDEVALLA KOMMUN Östra Torp - Geoteknik UPPDRAGSNUMMER 7001092000 INVENTERING AV TIDIGARE GEOTEKNISKA UTREDNINGAR OCH UNDERSÖKNINGAR INFÖR FRAMTAGANDET AV NY DETALJAN FÖR ÖSTRA DELARNA AV ÖSTRA TORPS HANDELSOMRÅDE

Läs mer

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga.

Förslag till föreskrifterna bifogas i bilaga. KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2015-11-04 Dnr 258-2395-2015 1(3) Britt Silfvergren Enheten för samordning och stöd 010-2239292 Åsa Tapani Nygårdsallén 1 622 61 Visby Trafikverket Region Stockholm Ärendemottagningen

Läs mer

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206

Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens diarienummer: 2015/KS0206 Handläggare, telefon Sven Liljegren, 44 20 33 REMISSVAR Datum 2015-12-14 Kommunstyrelsen Diarienummer Sida 1(2) Förslag till ny nämndorganisation (centrala facknämnder budgetuppdrag 2015) Kommunstyrelsens

Läs mer

Ett samtal om Väsjöplaneringen. - Den 8 november 2011

Ett samtal om Väsjöplaneringen. - Den 8 november 2011 Ett samtal om Väsjöplaneringen - Den 8 november 2011 Agenda Vad har hänt sedan sist? Förslag till inriktningsbeslut Trafiklösning för Edsberg Vad händer nu? - På kommunfullmäktige 13 april antogs de två

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Stenhuggeriet, Mölnlycke. Utlåtande om förslag till upphävande av strandskydd

Stenhuggeriet, Mölnlycke. Utlåtande om förslag till upphävande av strandskydd Stenhuggeriet, Mölnlycke Utlåtande om förslag till upphävande av strandskydd Stenhuggeriet, MölnlyckeUtlåtande om förslag till upphävande av strandskydd Beställare: Härryda kommun 435 80 MÖLNLYCKE Beställarens

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund.

Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården. Remiss. Markanvisning för museum m m till AB Gröna Lund. 009--7 Sara Lundén Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 70 54 sara.lunden@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009--7 Detaljplan för del av kvarteret Skeppsholmsviken m m på Djurgården.

Läs mer

Turako AB och vid Förgyllda Bägaren 2 till HEBA Fastighets AB. Förslag till beslut. Sammanfattning

Turako AB och vid Förgyllda Bägaren 2 till HEBA Fastighets AB. Förslag till beslut. Sammanfattning Sida 1 (5) 2015-11-16 Handläggare Andris Rozenbachs 08-508 270 25 Till Exploateringsnämnden 2015-12-10 Markanvisning för bostäder i kv Fader Bergström i Hägersten till Skanska Mark och Exploatering Nya

Läs mer

Härke Frösön. Nära naturen Nära staden

Härke Frösön. Nära naturen Nära staden Härke Frösön Nära naturen Nära staden De två sista tomterna för friliggande hus i populära Härke till försäljning Attraktivt sjönära läge med närhet till natur, rekreation och service Förening för bryggor

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Bolidenplan, Årstastråket 3 i Enskede-Årsta- Vantör (1500-2000 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Bolidenplan, Årstastråket 3 i Enskede-Årsta- Vantör (1500-2000 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (12) 2014-05-21 Handläggare Helena Hultgren Telefon 08-508 27 545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Bolidenplan,

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN. DP Resecenter Ed. Trafikutredning. Göteborg 2013-03-08

DALS-EDS KOMMUN. DP Resecenter Ed. Trafikutredning. Göteborg 2013-03-08 DALS-EDS KOMMUN Trafikutredning Göteborg 2013-03-08 Trafikutredning Datum 2013-03-08 Uppdragsnummer 61441251403 Utgåva/Status Job van Eldijk Rebecka Gunnarsson Job van Eldijk Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

Mysinge VÅRD- OCH OMSORGSBOENDEN I KIRUNA KOMMUN

Mysinge VÅRD- OCH OMSORGSBOENDEN I KIRUNA KOMMUN Mysinge VÅRD- OCH OMSORGSBOENDEN I KIRUNA KOMMUN Vård- och omsorgsboende i Kiruna I Kiruna Kommun finns idag 320 lägenheter på vård- och omsorgsboenden för personer med beslut om vård- och omsorgsboende

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANBESKRIVNING 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG STADSARKITEKTKONTORET planavdelningen 1 (5) UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2005 04 08 TILLHÖR REV. 2005 09 15 TILLHÖR REV. 2005 11 28 Detaljplan för fastigheten Pelikanen 8 i Norrtälje stad. Dnr 04-10234.214 PLANBESKRIVNING

Läs mer