Beslut för gymnasieskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut för gymnasieskola"

Transkript

1 Thoren Innovation School AB Rektorn vid Thoren Innovation School i Uddevalla kommun för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Thoren Innovation School i Uddevalla kommun (f.d. Portalens Gymnasium i Uddevalla) Skolinspektionen, Box 23069, Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: , Fax:

2 1 (18) Tillsyn av Thoren Innovation School Skolinspektionen genomför under våren och hösten 2012 tillsyn i fem gymnasieskolor med Thoren Innovation School AB som huvudman. Portalens Gymnasium i Uddevalla kommun (nu Thoren Innovation School i Uddevalla kommun) besöktes av Skolinspektionen den 7 och 8 mars Helhetsbedömning Portalens Gymnasium i Uddevalla kommun har uppvisat sjunkande kunskapsresultat över tid och vårterminen 2011 är det knappt en av tre elever som uppnår behörighet till högre studier inom fyra år. Den genomsnittliga betygspoängen är 10,5, vilket är lågt jämfört med motsvarande program i riket. Skolinspektionen ser allvarligt på den bristande måluppfyllelsen och huvudmannen måste se till att det finns förutsättningar för att alla elever ska nå målen för utbildningen. Huvudmannen måste också säkerställa att eleverna får den garanterade undervisningstid de har rätt till och att de får de utbildningsinslag som finns angivna i bestämmelserna och i skolans tillstånd. En allvarlig konsekvens är annars att huvudmannen inte kan tillhandahålla kurser som eleverna blivit utlovade. Det råder god trivsel bland eleverna, men skolan behöver arbeta med att stimulera deras intresse för utbildningen så att detta ger avtryck i kunskapsresultaten. Det innebär att skolan måste utveckla arbetet med undervisning och lärande, vilket förutsätter ett systematiskt kvalitetsarbete. En nödvändig startpunkt är en analys av kunskapsresultaten, som huvudmannen, rektorn och personalen idag inte äger gemensam kunskap om. Analyser av resultaten behöver sättas i relation till de metoder som används i undervisningen och som behöver omprövas. Detta gäller även arbetet med särskilt stöd. Det är rektorns ansvar att planeringen, uppföljningen och utvecklingen av verksamheten kommer till stånd så att skolans förbättringsarbete samordnas, personalens utvecklingsinsatser tas till vara på ett systematiskt sätt och gemensamma mål följs upp. Det finns exempel på att eleverna får träna sig i att göra etiska ställningstaganden och utveckla värderingar och åsikter. Arbetet med värdegrunden är emellertid inte fullt utvecklat eftersom skolan brister i att ge eleverna ett reellt inflytande i undervisningen.

3 2 (18) Föreläggande De beskrivna bristerna som Skolinspektionen konstaterat vid tillsynen av Thoren Innovation School i Uddevalla kommun måste åtgärdas för att huvudmannen ska uppfylla författningarnas krav och eleverna därmed ska få den utbildning de har rätt till. En utförligare redogörelse av konstaterade brister finns nedan under rubriken Skäl för beslut. Skolinspektionen förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen (2010:800) Thoren Innovation School AB att senast 17 januari 2013 avhjälpa påtalade brister genom att vidta nedanstående åtgärder. De vidtagna åtgärderna ska samma dag skriftligen redovisas till Skolinspektionen. Undervisning och lärande Lärarna samverkar inte tillräckligt med varandra i arbetet med att nå utbildningens mål. Lärarna ger inte alla elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Ni ska därför vidta åtgärder för att förbättra arbetet med undervisning och lärande. I detta ingår att: Lärarna samverkar med varandra i arbetet med att nå utbildningens mål (Lgy Kunskaper/9 kap års skollag jämfört med Lpf Kunskaper). Lärarna ger uttryck för att de stärker elevernas vilja att lära (Lgy Kunskaper, 2.3 Elevernas ansvar och inflytande/9 kap års skollag jämfört med Lpf Elevernas ansvar och inflytande). Lärarna anpassar undervisningen efter elevers behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande (1 kap. 4 skollagen, Lgy Kunskaper/ 9 kap års skollag jämfört med Lpf Gemensamma uppgifter för de frivilliga skolformerna, 2.1 Kunskaper). Grundläggande värden och inflytande Eleverna ges inte ett aktivt inflytande över utbildningen. Ni ska därför vidta åtgärder för att förbättra arbetet med grundläggande värden och inflytande.

4 3 (18) I detta ingår att: I planeringen av verksamheten anges utformningen av elevernas inflytande (1 kap. 10, 4 kap. 14 första stycket skollagen, Lgy Elevernas ansvar och inflytande). Eleverna har ett reellt inflytande på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll och hålls informerade i frågor som rör dem (4 kap. 9 skollagen, Lgy Elevernas ansvar och inflytande/9 kap års skollag jämfört med Lpf Elevernas ansvar och inflytande). Särskilt stöd Särskilt stöd ges inte i den omfattning och på det sätt eleverna behöver och har rätt till. Rektorn ser inte till att behovet av särskilt stöd skyndsamt utreds och att beslut om åtgärdsprogram fattas om det kan befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås. Ni ska därför vidta åtgärder för att förbättra arbetet med särskilt stöd. I detta ingår att: Eleverna får det särskilda stöd de behöver (3 kap. 8 tredje stycket skollagen, Lgy Rektorns ansvar/9 kap års skollag jämfört med Lpf Rektorns ansvar). Den som uppmärksammar att en elev inte kommer att uppnå de kunskapskrav som minst ska uppnås eller har andra svårigheter i skolsituationen anmäler det till rektor (3 kap. 8 första stycket skollagen). Rektor ser till att behovet av särskilt stöd skyndsamt utreds (3 kap. 8 första stycket skollagen). Vid utredningen sker samråd med elevhälsan (3 kap. 8 första stycket skollagen). Rektor ser till att beslut fattas om åtgärdsprogram och att åtgärdsprogrammen anger vilka behoven är, hur de ska tillgodoses och hur åtgärderna ska följas upp och utvärderas (3 kap. 9 skollagen). Pedagogiskt ledarskap och utvecklingen av utbildningen Rektorn tar inte sitt ansvar som pedagogisk ledare och chef och verkar för att utbildningen utvecklas. Rektorn tar inte ansvar för att det bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete vid skolenheten och omsätter inte heller resultaten i åtgärder för att uppfylla de nationella målen.

5 4 (18) Ni ska därför vidta åtgärder för att förbättra arbetet med pedagogiskt ledarskap och utvecklingen av utbildningen. I detta ingår att: Rektorn verkar särskilt för att utbildningen planeras och utvecklas med inriktning att uppfylla de nationella målen för utbildningen (2 kap. 9 första stycket, 4 kap. 4, 5 skollagen, Lgy Rektorns ansvar/ 9 kap års skollag jämfört med Lpf Rektors ansvar). Rektorn ansvarar för att det bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete som består i planering, uppföljning och utveckling av utbildningen (4 kap. 4 första stycket skollagen, Lgy Rektorns ansvar/9 kap års skollag jämfört med Lpf Rektors ansvar). Rektor tar ansvar för att kvalitetsarbetet är dokumenterat (4 kap. 6 skollagen). Personalkompetens Personalen vid skolenheten har inte utbildning och kompetens för den undervisning de ska bedriva. Ni ska därför vidta åtgärder för att förbättra arbetet med personalkompetens. I detta ingår att: De lärare som används har utbildning för den undervisning de ska bedriva (2 kap. 1315, 1719 skollagen). Endast lärare som uppfyller skollagens kriterier är anställda utan tidsbegränsning (2 kap. 20 skollagen). Omfattning, innehåll och resurstillgång Gymnasieutbildningarna uppfyller inte författningarnas krav vad gäller innehåll och omfattning. För utbildningen finns inte nödvändiga materiella resurser för att syftet med utbildningen ska kunna uppnås. Ni ska därför vidta åtgärder för att förbättra arbetet med omfattning, innehåll och resurstillgång. I detta ingår att: Se till att arbetsplatsförlagt lärande/arbetsplatsförlagd utbildning ordnas i enlighet med författningarna (2 kap. 5, 4 kap gymnasieförordningen/9 kap års skollag jämfört med 5 kap års gymnasieförordning).

6 5 (18) Elever på yrkesprogram och högskoleförberedande program får minst sin garanterade undervisningstid/elever på nationella program och specialutformade program får minst sin garanterade undervisningstid (16 kap. 18 skollagen, 4 kap. 22 gymnasieförordningen/2 kap. 5 a förordningen om fristående skolor och viss enskild verksamhet, 5 kap. 4 d 1985 års skollag ). Skolans egna kurser ses över avseende kravnivå och likhet mellan egna kurser (9 kap års skollag, 2 kap. 5,9 förordningen om fristående skolor och viss enskild verksamhet ). Eleverna i åk 3 erbjuds individuellt val i enlighet med godkännandet (2 kap. 5 skollagen). Eleverna har tillgång till skolbibliotek som används i skolans pedagogiska verksamhet med uppgift att stödja elevernas lärande (2 kap. 36 skollag). Huvudmannaskap och godkännande Huvudmannen följer inte föreskrifterna för utbildningen. Ni ska därför vidta åtgärder för att förbättra arbetet med huvudmannaskap och godkännande. I detta ingår att: Utbildningen genomförs enligt godkännandet och de villkor som framgår av godkännandet eller särskilda beslut (2 kap. 5 skollagen).

7 6 (18) Skäl för beslut Föreläggande: Undervisning och lärande Bedömning: Lärarna samverkar inte tillräckligt med varandra i arbetet med att nå utbildningens mål. Lärarna ger inte alla elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Motivering: Läroplanen anger att lärarna ska samverka med varandra i arbetet med att nå utbildningens mål. Lärarna ska även utgå från den enskilda elevens behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande samt stärka elevens vilja och förmåga att lära. Även skollagen betonar att hänsyn ska tas till elevernas olika behov och att en strävan ska vara att uppväga skillnader i elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. De intervjuade eleverna vid Portalens Gymnasium ger enstaka exempel på att ämnesövergripande samverkan förekommer. De anser att detta gör skolarbetet roligare, men upplever inte att det sker i så stor utsträckning. Enligt lärarna utnyttjas inte denna möjlighet tillräckligt, medan rektorn anser att en hög grad av samverkan förekommer och ger exempel på detta. Exemplen gäller emellertid mest samverkan inom kärnämnen (gymnasiegemensamma ämnen) eller inom karaktärsämnen (programgemensamma ämnen), vilket innebär att elevernas möjligheter att uppleva helheter i utbildningen begränsas. Rektorn säger också att skolan kan bli bättre på att samverka inom fler ämnen, till exempel matematik. Skolinspektionens elevenkät indikerar att eleverna inte helt och hållet ser nyttan av det de lär sig i skolan, vilket eleverna bekräftar i intervjun. De anser att detta främst beror på att de inte ser några samband och något sammanhang. De upplever att det varierar mellan olika ämnen om de får insikt i syftet med ämnet. Intervjuer med elever, lärare och rektorn visar att elevens möjlighet att lyckas för många elever kan vara beroende av den egna motivationen. Elever uppger att de som inte klarat kurser med godkänt betyg får samma uppgifter igen när de går om kursen, vilket innebär att kursen inte läggs upp utifrån elevernas behov i förhållande till målen utan utgörs av ett förutbestämt upplägg. I intervjun drar lärarna slutsatsen att de inte möter eleverna på rätt sätt utifrån deras förutsättningar, men att de saknar samordning kring gemensamma arbetssätt.

8 7 (18) Sammanfattningsvis visar utredningen att lärarna inte samverkar tillräckligt för att ge eleverna möjlighet att nå utbildningens mål, att de inte tillräckligt stärker elevernas vilja att lära och inte anpassar undervisningen efter elevers behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och huvudmannen föreläggs att avhjälpa bristerna. Författning: 1 kap. 4 skollagen, Lgy Kunskaper, 2.3 Elevernas ansvar och inflytande/9 kap års skollag jämfört med Lpf Gemensamma uppgifter för de frivilliga skolformerna, 2.1 Kunskaper 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Grundläggande värden och inflytande Bedömning: Eleverna ges inte ett aktivt inflytande över utbildningen. Motivering: Enligt skollagen ska eleverna ges inflytande över utbildningen. I läroplanen utvecklas detta krav genom att det tydliggörs att läraren svarar för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt, arbetsformer och innehåll i undervisningen. Den närmare utformningen av inflytandet ska, enligt skollagen, anges i samband med planering av verksamheten. Rektorn uppger att lärarna planerar kurserna och utifrån detta får eleverna ha synpunkter. Resultatet av Skolinspektionens enkät till lärarna inför tillsynen visar att lärarna inte alltid planerar tillsammans med eleverna hur undervisningen ska genomföras, medan de i större utsträckning uppger att de låter eleverna påverka arbetssätten. Eleverna uppger att de får lämna synpunkter på ordning av moment och redovisningsformer. De säger också att eleverna i regel inte orkar bry sig om att försöka påverka innehållet, med undantag av en kurs där eleverna uppger att de bjuds in att uppnå målen utifrån egna önskemål om innehåll. Intervjuerna visar att skolan saknar en gemensam strategi för att främja och tillgodose elevernas reella inflytande i undervisningen, och den närmare utformningen av detta är inte angiven i någon planering av verksamheten. Sammanfattningsvis visar utredningen att eleverna inte ges ett aktivt inflytande över utbildningen. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och huvudmannen föreläggs att avhjälpa bristerna.

9 8 (18) Författning: 1 kap. 10, 4 kap. 9,14 skollagen, Lgy Elevernas ansvar och inflytande/ 9 kap års skollag jämfört med Lpf Elevernas ansvar och inflytande Särskilt stöd Bedömning: Särskilt stöd ges inte i den omfattning och på det sätt eleverna behöver och har rätt till. Rektorn ser inte till att behovet av särskilt stöd skyndsamt utreds och att beslut om åtgärdsprogram fattas om det kan befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås. Motivering: I skollagen anges att om det inom ramen för undervisningen eller genom resultatet på ett nationellt prov eller på annat sätt framkommer att det kan befaras att en elev inte kommer att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås, så ska detta anmälas till rektorn. Rektorn ska se till att elevens behov av särskilt stöd skyndsamt utreds. Behovet av särskilt stöd ska även utredas om eleven uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation. Samråd ska ske med elevhälsan om det inte är uppenbart obehövligt. Om en utredning visar att en elev är i behov av särskilt stöd ska han eller hon ges sådant stöd. Vidare ska enligt skollagen ett åtgärdsprogram utarbetas för en elev som ska ges särskilt stöd. Av programmet ska det framgå vilka behoven är, hur de ska tillgodoses och hur åtgärderna ska följas upp och utvärderas. Intervjuerna visar att skolans rutiner för arbetet med särskilt stöd är på väg att förtydligas, men att dessa ännu inte fått fullt genomslag. Enligt rektorn och personal har signalsystemet vid risk att elever inte ska nå godkänt kursbetyg inte fungerat systematiskt inom skolan. I långa kurser kan det enligt rektorn hända att signalen kommer alltför sent, och i korta kurser hinner inte alltid utredning ske och åtgärdsprogram utarbetas. Enligt personal har ansvarsfördelningen varit otydlig om vem som gör vad i arbetet med särskilt stöd. Intervjuerna med rektorn och elever visar att det finns elever på skolan som inte har fått godkänt kursbetyg men där utredning inte skett och åtgärdsprogram inte har utarbetats. Enligt rektorn och personal gör skolan inte systematiskt utredningar i samråd med elevhälsan, utan de omedelbara åtgärderna kan vara att en elev får extra uppgifter eller en extra genomgång. Stöd ges även av specialpedagogen. I insända exempel på åtgärdsprogram redovisas de uppgifter som

10 9 (18) eleven inte lämnat in istället för en beskrivning av elevens behov i förhållande till de mål eleven riskerar att inte uppnå. De insatser som anges i programmen är begränsade till strukturering av arbetet för att eleven ska kunna göra färdigt uppgifterna. I åtgärdsprogram förekommer det också omdöme om elevs personlighet. Sammanfattningsvis visar utredningen att skolans arbete med särskilt stöd brister. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och huvudmannen föreläggs att avhjälpa bristerna. Författning: 3 kap. 8-9 skollagen Pedagogiskt ledarskap och utvecklingen av utbildningen Bedömning: Rektorn tar inte sitt ansvar som pedagogisk ledare och chef och verkar för att utbildningen utvecklas. Rektorn tar inte ansvar för att det bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete vid skolenheten och omsätter inte heller resultaten i åtgärder för att uppfylla de nationella målen. Motivering: Enligt skollagen ska det pedagogiska arbetet vid en skolenhet ledas och samordnas av en rektor. Det är rektorns ansvar att se till att det bedrivs ett systematiskt kvalitetsarbete som består i planering, uppföljning och utveckling av utbildningen och att detta arbete dokumenteras. Att rektorn har ett särskilt ansvar för att planera, följa upp, utvärdera och utveckla utbildningen i förhållande till de nationella målen betonas även i läroplanen. Rektorn redogör för sitt pedagogiska ledningsarbete som främst sker i förhållande till enskilda lärare genom att utmana dem i deras tänkande. Rektorn genomför emellertid inte systematiska lektionsbesök eller samlar annan information om lärarnas arbete på ett systematiskt sätt. Rektorn säger sig ofta påminna om läroplanen och lärarna bekräftar att skolan behandlar de övergripande målen men menar att läroplanens olika avsnitt inte blir satta i relation till det konkreta arbetet med undervisning och lärande. Lärarna uppger vidare att de saknar gemensam pedagogisk ledning och att det är de själva som driver fram frågor om pedagogiskt utvecklingsbehov. De anger en rad utvecklingsområden som de identifierat, till exempel undervisningens utformning, särskilt stöd och lokaler/studiemiljö, men de upplever att de övergripande beslut som fattas inte förverkligas. Rektorn uppger att det förekommer möten med skolans lärare samt utvecklingsdagar där det pedagogiska arbetet är i fokus. Enligt rektorn

11 10 (18) drivs skolutvecklingen med hjälp av huvudmannen och en extern resurs som är anlitad för ändamålet. Sammantaget innebär detta att det pedagogiska arbetet och skolutvecklingen inte tillräckligt tydligt leds av rektorn. Rektorn gör betygsanalyser som omfattar avvikelser över tid och mellan ämnen, och ber respektive lärare om en förklaring. Lärarna uppger att de inte är delaktiga i utvärderingar och analyser av skolans olika resultatmått, mer än att de känner till att skolan har låg måluppfyllelse och att de diskuterar i arbetslagen hur de kan hjälpa klasser eller elever. Skolan har en kvalitetsredovisning som endast delvis utgör en dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete. Där beskrivs vilka aktiviteter som skolan genomfört, men det finns inga slutsatser eller resultat redovisade av dessa insatser. Sådana aktiviteter som kommer av lärargruppens egna initiativ ingår inte, och lärarna har enligt dem själva och rektorn inte varit delaktiga i att formulera dokumentationen av kvalitetsarbetet. De resultatredovisningar som finns är knapphändiga och inte analyserade eller kopplade till en analys av vilka metoder som ligger bakom resultaten. Sammanfattningsvis visar utredningen att det finns brister i det pedagogiska ledarskapet av utbildningen och i det systematiska kvalitetsarbetet. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och huvudmannen föreläggs att avhjälpa bristerna. Författning: 2 kap. 9 4 kap. 4-6 skollagen, Lgy Rektorns ansvar/9 kap års skollag jämfört med Lpf Rektors ansvar Personalkompetens Bedömning: Personalen vid skolenheten har inte utbildning och kompetens för den undervisning de ska bedriva. Motivering: Enligt skollagen ska de lärare som anställs efter den 1 juli 2011 ha utbildning för den undervisning de ska bedriva. Vid tidpunkten för tillsynen fanns det tolv anställda lärare. Två av dessa är anställda efter detta datum och saknar utbildning för den undervisning de bedriver. De lärare som är anställda före den 1 juli 2011 ska ha utbildning för den undervisning de i huvudsak bedriver. Tio av lärarna är anställda före detta datum. Av dessa lärare saknar fyra lärarexamen och/eller ämneskompetens för den undervisning de i huvudsak bedriver.

12 11 (18) Vid skolan är två lärare, anställda före den 1 juli 2011, tillsvidareanställda trots att de saknar lärarexamen. Sammantaget innebär detta att undervisningen i dataämnen samt idrott och hälsa bedrivs av lärare utan adekvat utbildning. Rektorn uppger i juni 2012 att en av de tillsvidareanställda lärarna utan lärarexamen inte längre är anställd, och att den andre deltar i lärarutbildning. För en av de övriga lärare som saknar utbildning upphör anställningen i och med vårterminens utgång, för en annan upphör anställningen efter höstterminen Övriga deltar i lärarutbildning. Sammanfattningsvis visar utredningen att skolan använder lärare utan föreskriven utbildning. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och huvudmannen föreläggs att avhjälpa bristerna. Författning: 2 kap. 13, 18, 20 skollagen, 33 lagen om införande av skollagen/2 kap års skollag Omfattning, innehåll och resurstillgång Bedömning: Gymnasieutbildningarna uppfyller inte författningarnas krav vad gäller innehåll och omfattning. För utbildningen finns inte nödvändiga materiella resurser för att syftet med utbildningen ska kunna uppnås. Motivering: Enligt gymnasieförordningen ska arbetsplatsförlagt lärande (APL) / arbetsplatsförlagd utbildning (APU) förekomma dels på alla nationella program utom det estetiska programmet, naturvetenskapsprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet (åk 23), dels på alla yrkesprogram (åk 1). APU respektive APL ska uppgå till minst 15 veckor och det är huvudmannens ansvar att anskaffa platser och att dessa uppfyller de krav som finns för utbildningen. Av skolans tillstånd framgår att arbetsplatsförlagd utbildning ska ingå i de yrkesförberedande utbildningarna med 380 poäng. Av skolans dokumentation och intervjun med rektorn framgår att det är valfritt för eleverna att delta i arbetsplatsförlagd utbildning, eftersom skolan haft svårt att få tag på APU-platser. I kvalitetsredovisningen för 2011 anges att skolan ställer stora krav på att eleven är delaktig i anskaffandet av APU-plats. Enligt kvalitetsredovisningen har endast ett fåtal elever deltagit i APU. Skolan tillhandahåller alltså inte arbetsplatsförlagd utbildning till alla elever.

13 12 (18) Skolverket beslutade den 17 december 2001 (2001:1299) att Portalens Gymnasium i Uddevalla har rätt till bidrag för utbildningen IT-kommunikation och datorsäkerhet, som i bidragshänseende hänförs till elprogrammet. I de poängplaner som låg till grund för Skolverkets godkännande angavs individuellt val med 300 poäng. Vid tillsynen framkommer att allt utrymme för individuellt val för eleverna i årskurs 2 och 3 tagits i anspråk av de så kallade profilerna, inom vilka eleverna läser obligatoriska kurser utifrån karaktären på den aktuella profilen. Det innebär att eleverna inte erbjuds något individuellt val. Enligt rektorn kan dock eleverna i årskurs tre byta ut valbara karaktärsämneskurser mot Engelska C, Matematik C eller moderna språk. Detta begränsade utbud innebär dock ändå inte att elevernas rätt till individuellt val tillgodoses. Eleverna får alltså inte den utbildning de har rätt till. I skollagen anges en minsta garanterad undervisningstid för elever på yrkesförberedande och högskoleförberedande program om minst respektive undervisningstimmar om 60 minuter (åk 1). Av skolans tillstånd framgår att en fullständig gymnasieutbildning om poäng ska motsvara timmars undervisningstid (årskurs 2 och 3). Skolan ska kunna redovisa hur eleven har fått sin garanterade undervisningstid. Det är inte all tid som eleven tillbringar i skolan som kan betraktas som undervisningstid. Begreppet undervisning definieras i skollagen som sådana målstyrda processer som under ledning av lärare syftar till utveckling och lärande genom inhämtande och utvecklande av kunskaper och värden. Definitionen möjliggör olika sätt att bedriva undervisningen på, men innebörden av begreppet är inte godtycklig. För att en verksamhet ska kunna betraktas som undervisning krävs således att det är en planerad och målstyrd pedagogisk verksamhet som genomförs under lärares ledning. Rektorn uppger att den garanterade undervisningstiden för varje elev inte går att fastslå eftersom skolans nuvarande schemaprogram inte ger den informationen. Enligt rektorn har eleverna ett schemalagt så kallat studiepass om 100 minuter i veckan som ingår i de timmarna (som gäller för årskurs 2 och 3), då eleverna valfritt arbetar med kurser och kan kontakta lärare som finns i skolan. Enligt rektorn är dessa studiepass inte under lärares ledning. Även om huvudmannen, vid faktagranskningen, uppger att eleverna har uppgifter som ska genomföras utifrån valda profiler, att lärarna finns tillgängliga på skolan och att uppgifterna redovisas för läraren så kan inte studiepassen anses utgöra undervisningstid i skollagens mening. Eleverna i årskurs 2 och 3 får därför inte sin garanterade undervisningstid. För årskurs 1 kan huvudmannen inte visa att eleverna får den garanterade undervisningstiden 2430 timmar.

14 13 (18) För elever i årskurs 2 och 3 ska enligt 1985 års skollag en fristående gymnasieskola bedriva en utbildning som ger kunskaper och färdigheter som till art och nivå väsentligen svarar mot de kunskaper och färdigheter som gymnasieskolan ska förmedla. För kurser som inte motsvarar kurser inom det offentliga skolväsendet ska skolorna utforma egna betygskriterier. Betygskriterierna preciserar vilka kunskaper som enligt kursplanen krävs för att eleven ska få något av betygen Godkänd, Väl godkänd respektive Mycket väl godkänd. Vid Portalens Gymnasium ges läsåret 2011/2012 två egna kurser i ämnet datorteknik, nämligen 3D-animering C (150 p) och 3D-animering D (150 p). De båda kurserna har exakt samma syfte, mål och betygskriterier. Dessutom har varje högre betygssteg i respektive kurs till övervägande delen samma lydelse som det närmast lägre. Enligt skollagen ska elever i gymnasieskolan ha tillgång till skolbibliotek. Med skolbibliotek avses enligt förarbetena (prop. 2009/10:165 s. 284) en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår i skolans pedagogiska verksamhet med uppgift att stödja eleverna. I läroplanen framhålls biblioteket som en del av skolans arbetsmiljö med syftet att eleverna själva ska kunna söka och utveckla kunskaper. Portalens Gymnasium saknar skolbibliotek, även om ett sådant vid tiden för tillsynsbesöket är under uppbyggnad med hjälp av en bibliotekarie från den kommunala mediapoolen. Vidare uppger lärarna att inget annat bibliotek används som skolbibliotek. Sammanfattningsvis visar utredningen att det finns brister i genomförandet av APU/APL och att eleverna inte får sin garanterade undervisningstid. De egna kurserna motsvarar inte författningarnas krav och eleverna i årskurs 2 och 3 erbjuds inte individuellt val i enlighet med godkännandet. Vidare har eleverna inte tillgång till skolbibliotek som används i skolans pedagogiska verksamhet med uppgift att stödja elevernas lärande. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och huvudmannen föreläggs att avhjälpa bristerna. Författning: 2 kap. 5, 36 och 16 kap. 18 skollagen, 4 kap , 22 gymnasieförordningen/9 kap. 8, 5 kap. 4 d 1985 års skollag, 9 kap års skollag jämfört med 5 kap års gymnasieförordning, 2 kap. 5, 5 a, 9 förordning om fristående skolor och viss enskild verksamhet inom skolområdet

15 14 (18) Huvudmannaskap och godkännande Bedömning: Huvudmannen följer inte föreskrifterna för utbildningen. Motivering: Enligt skollagen ska enskilda huvudmän bedriva utbildning enligt det godkännande och förklaring om rätt till bidrag som tidigare beslutades av Skolverket och nu av Skolinspektionen. Portalens gymnasium har enligt beslut av Skolverket (dnr :1299) rätt till bidrag för utbildningen IT-kommunikation och datasäkerhet, som i bidragshänseende förts till det nationella elprogrammet. Skolan benämner utbildningen som bedrivs i årskurs 2 och 3 läsåret 2011/2012 Digital produktion och IT-säkerhet. Denna utbildning innehåller ett stort antal kurser inom webb, animering, programmering och teknik, som inte ingår i skolans tillstånd. Ett antal kurser som enligt tillståndet är gemensamma kurser ges däremot inte, vilket gäller ämnena elkunskap, ellära, elektronik, produktionsteknik och styrteknik. Vidare finns det kurser som utgör obligatoriska inslag för eleverna enligt skolans insända poängplan, men som enligt godkännandet ska vara valbara för eleverna, nämligen Engelska B, Matematik B och Historia A. Sammanfattningsvis visar utredningen att skolan inte bedriver utbildning enligt godkännandet. Verksamheten uppfyller därmed inte författningarnas krav och huvudmannen föreläggs att avhjälpa bristerna. Författning: 2 kap. 5 skollagen

16 15 (18) Bakgrund Måluppfyllelse Skolinspektionen utgår i sin tillsyn från alla barns och elevers lika rätt till god utbildning i en trygg miljö. Det innebär att alla elever når maximala resultat och behörighet till universitets- och högskolestudier. Skolverkets statistik visar att Engelska A och Estetisk verksamhet var de enda kärnämneskurser där alla elever i årskurs 3 nådde målen vårterminen I Religionskunskap A och Projektarbete var det hela 36 procent av eleverna som inte hade betyget Godkänt eller högre och i Naturkunskap A och Svenska B var det 11 procent av eleverna som inte fick lägst betyget Godkänt. Andelen elever som fullföljer utbildningen inom fyra år har varierat mellan 67 och 87 procent de senaste fem åren. År 2011 var fullföljandegraden 72 procent. Andelen elever som nått grundläggande behörighet till universitet och högskola var för fyra och fem år sedan 100 procent men har stadigt minskat och var vårterminen 2011 endast 57 procent. Andelen elever som når grundläggande behörighet för vidare studier beräknas på andelen elever som fullföljer utbildningen med slutbetyg inom fyra år. Av de 72 procent som fullföljde utbildningen var alltså 57 procent inte behöriga till vidare studier. Sammantaget innebär detta att av alla elever som började utbildningen för fyra år sedan var det bara 30 procent som blev behöriga till universitet och högskola. Även skolans genomsnittliga betygspoäng har minskat de senaste fyra åren, från 13,3 år 2007 till 10,5 år Genomsnittet för motsvarande program i riket är 12,5. Huvudmannen uppger vid faktagranskningen att elevernas intagningspoäng också varierat under perioden. Skolinspektionen vill därför göra huvudmannen uppmärksam på skolans kompensatoriska uppdrag som innebär att när eleverna är antagna till utbildningen ska de ges möjlighet att klara den med minst godkänt betyg i alla kurser oavsett intagningspoäng. Skolinspektionens utredning visar att övervägande delen av de elever som börjar utbildningen vid Portalens Gymnasium i Uddevalla inte får möjligheter att nå grundläggande behörighet till universitet och högskola. Skolinspektionen pekar i detta beslut på ett antal områden där skolan föreläggs att vidta åtgärder för att förbättra elevernas kunskapsresultat. Resultat värdegrundsarbetet Skolan ska enligt läroplanen förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingarna. Däri ingår människolivets okränkbarhet, allas lika värde, jämställdhet mellan män och

17 16 (18) kvinnor och solidaritet med svaga och utsatta. Enligt intervjuade elever och personal är skolan trygg och enligt eleverna vet de var gränserna går för kränkande beteende. Rektorn uppger att utvärderingar visar att eleverna känner sig trygga och att skolan agerar kraftfullt vid indikationer på kränkande behandling. Vid tillsynsbesöket framkommer inget annat än att trygghet och studiero råder på skolan. Enligt intervjuer med elever arbetar skolan för att eleverna ska utveckla förmågan att göra medvetna etiska ställningstaganden. Som framgår under skäl för beslut har eleverna emellertid inte ett aktivt inflytande över utbildningen, och Skolinspektionen pekar i detta beslut på åtgärder som skolan behöver vidta för att förbättra resultatet av värdegrundsarbetet. Beskrivning av Thoren Innovation School Skolverket förklarade den 17 december 2001 (dnr 2001:1299) Portalens Tekniska gymnasium i Uddevalla kommun med huvudman Portalen Kompetens AB berättigad till bidrag som fristående gymnasieskola i Uddevalla kommun. Utbildningen IT-kommunikation och datasäkerhet förs i bidragshänseende till elprogrammet. Skolverket förklarade den 19 maj 2004 Portalens Gymnasium i Uddevalla fortsatt berättigat till bidrag med ny huvudman Portalens Gymnasium i Uddevalla AB (dnr :208). Skolinspektionen förklarade i överföringsbeslut den 8 juni 2010 (dnr 2010:2869) huvudmannen och skolan berättigad till bidrag från och med läsåret 2011/2012 för utbildningarna digital produktion, motsvarande det nationella teknikprogrammet inriktning informations- och mediteteknik. IT-säkerhet, motsvarande det nationella el- och energiprogrammet inriktning dator- och kommunikationsteknik. Skolinspektionen förklarade i omprövningsbeslut den 16 augusti 2010 (dnr 2010:4515) på begäran av huvudmannen att den befintliga utbildningen endast överförs till det nationella teknikprogrammet, så att rätten till bidrag gäller utbildningen digital produktion, motsvarande det nationella teknikprogrammet inriktning informations- och medieteknik. Skolinspektionen godkände den 24 januari 2011 (dnr 2010:1554) huvudmannen och skolan berättigad till bidrag för utbildningen

18 17 (18) teknikprogrammet med inriktning design- och produktutveckling. Godkännandet gäller för utbildning som startar efter den 30 juni 2011 under förutsättning att utbildningarna startar senast vid början av läsåret 2012/2013. Skolinspektionen förklarade i ett omprövningsbeslut på begäran av huvudmannen den 17 juni 2011 (dnr 2011:3600) huvudmannen och skolan från och med läsåret 2011/2012 berättigade till bidrag för utbildningarna digital produktion, motsvarande det nationella teknikprogrammet inriktning informations- och medieteknik IT-säkerhet, motsvarande det nationella el- och energiprogrammet inriktning dator- och kommunikationsteknik. Detta beslut ersätter de ovannämnda besluten dnr 2010:2869 samt 2010:4515 Skolinspektionen förklarade den 20 juni 2011 Portalens Gymnasium i Uddevalla kommun fortsatt berättigad till bidrag med ny huvudman Lernia College AB (dnr 2011:3200). Skolinspektionen godkände i beslut den 17 september 2012 (dnr 2012:2398) Thoren Innovation School AB med organisationsnummer som ny huvudman för den fristående gymnasieskolan Thoren Innovation School i Uddevalla kommun (f.d. Portalens Gymnasium i Uddevalla kommun). Skolan har alltså bytt såväl huvudman som namn under pågående tillsyn. Skolan startade läsåret 2002/2003 och bedriver följande utbildningar läsåret 2011/2012: Årskurs 1: Årskurs 23: teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik specialutformat program digital produktion och IT-säkerhet. Huvudmannen uppger vid faktagranskningen att läsåret 2012/2013 bedriver skolan även följande utbildningar: el- och energiprogrammet, inriktning dator- och kommunikationsteknik teknikprogrammet, inriktning design- och produktutveckling. Skolan följer Lgy 11 (årskurs 1) och Lpf 94 (årskurs 2-3). Skolan har 132 elever, varav cirka en tredjedel kommer från Uddevalla kommun och övriga från kranskommuner. Skolinspektionen har i samband med tillsynen haft kontakt med Uddevalla kommun angående kommunens rätt till insyn i fristående gymnasieskola.

19 18 (18) Uddevalla kommun uppger att verksamheten besöktes av en ledamot från barn- och utbildningsnämnden år 2009, och att kommunen inte haft någon ytterligare insyn i verksamheten. I ärendets slutliga handläggning har deltagit undervisningsrådet Thomas Nilsson och avdelningsjuristen Ingrid Brännare. På Skolinspektionens vägnar Kjell Hedwall Avdelningschef Monika Ivarsson Undervisningsråd Bilagor: Bilaga 1 Allmänt om tillsynen

20 Bilaga 1 1 (2) Allmänt om tillsynen Skolinspektionen genomför regelbundet tillsyn hos alla huvudmän för att granska skolväsendet. Vid tillsynen tar Skolinspektionen ställning till i vad mån verksamheten ger förutsättningar för barn, ungdomar och vuxenstuderande att nå de nationella målen och bedömer om kommunen/ huvudmannen uppfyller de krav som författningarna ställer på verksamheten. Tillsynen fokuserar på sådana faktorer som har betydelse för en god lärandemiljö och för elevernas möjligheter att uppnå kunskapsmålen. Förutom att Skolinspektionen bedömer måluppfyllelsen inriktas tillsynen mot tre huvudområden: Elevernas utveckling mot målen, ledning och utveckling av utbildningen samt enskild elevs rätt. För fristående huvudmän granskas dessutom huvudmannaskap och godkännande. För fristående skolor genomförs en tillsyn som är sammanhållen. Detta innebär att fristående skolor inom samma utbildningsföretag, oavsett geografisk hemvist, besöks under en viss period. Denna tillsyn rör enbart utbildningsföretag med två eller flera skolor. Tillsynsplanen för dessa utbildningsföretag finns publicerade på Skolinspektionens hemsida. Den nya skollagen trädde i kraft den 1 augusti För elever som har påbörjat utbildningen före den 1 juli 2011 ska 1985 års skollag fortsätta att tillämpas tills dess att eleverna avslutat sin utbildning. Det innebär att 1985 års skollag, i valda delar, för åk 2 och 3 är utgångspunkt för Skolinspektionens tillsyn och granskning. När hänvisning görs till 9 kap års skollag är det bestämmelsens lydelse före den 1 mars 2010 som avses. I de fall hänvisningar görs till 2 kap. förordningen (1996:1206) om fristående skolor och viss enskild verksamhet inom skolområdet avses dess lydelse före den 1 februari 2011, om inte annat särskilt anges. I ärendet tillämpas gymnasieförordning (1992:394), om inte annat särskilt anges. Av beslut om förklaring om rätt till bidrag till skolan framgår att skolan ska följa 1994 års läroplan för de frivilliga skolformerna (Lpf 94). Det innebär att bindande föreskrifter i läroplanen kan läggas till grund för Skolinspektionens beslut. Tillsynen av fristående gymnasieskolor ska ytterst klargöra om huvudmannens verksamhet uppfyller kraven för att även fortsättningsvis ha rätt till bidrag från elevernas hemkommuner.

21 Bilaga 1 2 (2) Varje huvudman får efter besöket ett beslut där iakttagelser och bedömningar som rör den granskade skolan redovisas. Skolinspektionens granskning avser emellertid inte att ge en heltäckande bild av tillståndet i skolan utan i vilken utsträckning verksamheten, vid det aktuella granskningstillfället, avviker från de krav och förväntningar som uttrycks i skollag, läroplaner och övriga författningar som rör skolväsendet, inom de granskade områdena. Beskrivningarna och bedömningarna i besluten grundas på de dokument som huvudman och skolor lämnat samt på de iakttagelser och intervjuer som genomförts vid besök i verksamheten. Även annan information från Skolverkets nationella uppföljningssystem, eller som finns publicerad på annat sätt, har använts. Skolinspektionen använder olika tillsynsmetoder vilket innebär att besöken vid skolor och verksamheter kan variera avseende såväl omfattningen som av vilka grupper som intervjuas. Alla beslut kompletteras med en muntlig återrapportering till företrädare för huvudmannen. Dessa ges också möjlighet att ta del av och att lämna synpunkter på sakuppgifter i besluten. Inom de områden där Skolinspektionen bedömt att det finns brister har huvudman och rektor ett ansvar för att åtgärder vidtas. Med anledning av tillsynen ska huvudmannen till Skolinspektionen redovisa vilka åtgärder som har vidtagits på skolan inom den tid och i den ordning som anges i beslutet. Ytterligare information om den regelbundna tillsynen finns på Skolinspektionens webbplats

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen

Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg. Skolinspektionen Peter Isac Béens Utbildningsstiftelse 2011-06-11 fredrik.sidenvall@li-ne.nu Dnr 44-2010:5379 efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg 2011-06-11 1(2) Dnr 44-2010:5379

Läs mer

Dnr 44-2010:561 2010-05-11. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun

Dnr 44-2010:561 2010-05-11. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Wäsby Restaurangskola i Upplands Väsby kommun Beslut Tillsyn i Wäsby Restaurangskola 1 (3) Wäsby Restaurangskola AB Kanalvägen 3 A 194 61 Upplands

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Nordens Teknikerinstitut AB carina.hall@academedica.se Rektorn vid METG i Sollentuna jennie.lood@teoretiska.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av METG i Sollentuna i Sollentuna kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Beslut 2013-12-19 Fritidshemmet Hästens AB Rektorn vid Friskolan Hästens Beslut för grundskola och fritidshem efter tillsyn i Friskolan Hästens i Stockholms kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-13 Lichron Teknik AB Rektorn vid Lichron Teknikgymnasium, Värnamo Beslut för gymnasieskola efter förstagångstillsyn i Lichron Teknikgymnasium i Värnamo kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

efter tillsyn av Prolympia AB:s grundskolor

efter tillsyn av Prolympia AB:s grundskolor Sammanfattande rapport 2012-04-10 Sammanfattande rapport efter tillsyn av Prolympia AB:s grundskolor 1(13) 1 Tillsyn av Prolympia AB s grundskolor Skolinspektionens uppdrag är att bevaka att elever får

Läs mer

Beslut 2011-06-28. Dnr 44-2011:2344. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nils Holgerssonskolan i Simrishamns kommun

Beslut 2011-06-28. Dnr 44-2011:2344. Beslut. efter tillsyn av den fristående grundskolan Nils Holgerssonskolan i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-28 Dnr 44-2011:2344 Beslut efter tillsyn av den fristående grundskolan Nils Holgerssonskolan i Simrishamns kommun Beslut Föräldrakooperativet Nils Holgerssonskolan, ekonomiska förening 2011-06-28

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Järfälla kommun Rektorn vid Fastebolskolan Beslut för grundskola efter tillsyn av Fastebolskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-18 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Slottsskolan carl.lindstedt@eskilsuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Slottsskolan i Eskilstuna

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Beslut för grundskola och fritidshem

Beslut för grundskola och fritidshem Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se styrelsen-vard-bildning@uppsala.se Rektorn vid Luthagens skolor 2 katarina.roland@uppsala.se Beslut för grundskola och fritidshem efter breddad tillsyn av Luthagens

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för grundsärskola efter prioriterad tillsyn i Prästängsskolans grundsärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:3854 Falu Frigymnasium Aktiebolag Org.nr. 556611-2834 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i Falu Frigymnasium belägen i Falu kommun 2(8) Dnr 44-2015:3854 Tillsyn i Falu

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola 6 Beslut Skolinspektionen 2014-03-26 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid Kårsta skola jeanette.wass.andersson@vauentuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Kårsta

Läs mer

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Tillsyn av Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun eign Skolinspektionen Beslut Nacka kommun Staffan Ström staffan.strom@nacka.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Omsorgslyftet Utbildningar AB inom kommunal vuxenutbildning i Nacka kommun

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Beslut 2011-05-10 Dnr 43-2011:199 Beslut för grundskola efter tillsyn i Brukets skola, Åtorps skola samt Svartå skola i Degerfors kommun Beslut 2011-05-10 2 (21) Dnr 43-2011:199 Degerfors kommun cay.flyden@degerfors.se

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola // :r ' : % Beslut Skolinspektionen 2014-02-24 Kristianstads kommun Rektorn vid Näsby skola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Näsby skola i Kristianstads kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2014-08-18 1(7) Västerås kommun info@vasteras.se Rektorn vid vuxenutbildningen jenny.twana@vasteras.se Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Västerås kommun Skoiinspektionen, Box 23069, 104

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Framtidsgymnasiet Öst AB Org.rtr. 556530-4481 sandra.haag@academedia.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Framtidsgymnasiet Öst AB Beslut 2(9) Tillsyn av Framtidsgymnasiet Öst AB har genomfört

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott

Sammanfattning Rapport 2015:04. Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Rapport 2015:04 Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott Sammanfattning Bland de elever som började gymnasieskolans yrkesprogram 2011, erhöll endast 67 procent en examen vårterminen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Skolinspektionen Kalmarsunds Gymnasieförbund gymnasieforbundet@gyf.se för vuxenutbildning efter tillsyn i Kalmarsunds Gymnasieförbund Skolinspektionen, Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan

Läs mer

Beslut för fristående grundskola med fritidshem

Beslut för fristående grundskola med fritidshem Beslut 2012-10-19 Gryningeskolan Rektorn vid Gryningeskolan Beslut för fristående grundskola med fritidshem efter tillsyn av Gryningeskolan i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm,

Läs mer

Beslut. ein Skolinspektionen. Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Hermods AB inom kommunal vuxenutbildning i Helsingborgs kommun.

Beslut. ein Skolinspektionen. Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Hermods AB inom kommunal vuxenutbildning i Helsingborgs kommun. ein Skolinspektionen Beslut Helsingborgs kommun Björn Olsson bjom.olsson@helsingborg.se Beslut Beslut efter tillsyn av utbildningsanordnaren Hermods AB inom kommunal vuxenutbildning i Helsingborgs kommun

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-10-19 Djurgymnasiet Stockholm terese.laurentkarlsson@djurgymnasiet.com Rektorn vid Djurgymnasiet mimi.englund@djurgymnasiet.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Djurgymnasiet i Stockholms

Läs mer

Beslut för grundskola med särskoleelever

Beslut för grundskola med särskoleelever Järfälla kommun Rektorn vid Olovslundskolan Beslut för grundskola med särskoleelever efter tillsyn av Olovslundskolan i Järfälla kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Internationella Engelska Skolan i Sverige AB norma.aznar@engelska.se Rektorn vid Internationella Engelska Gymnasiet margret.benedikz@sodermalm.engelska.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Skå skola Förskoleklass Grundskola 1-5

Regelbunden tillsyn i Skå skola Förskoleklass Grundskola 1-5 Regelbunden tillsyn i Skå skola Förskoleklass Grundskola 1-5 Inledning Regelbunden tillsyn i Ekerö kommun Skå skola Dnr 43-2009:675 Skolinspektionen har granskat verksamheten i Ekerö kommun under hösten

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Besut Dnr 44-2015:9616 Ljud & bildskolan LBS AB Org.nr. 556485-1649 hakan.stenstrom@academedia.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i LBS Ljud & Bildskolan Stockholm belägen i Stockholms kommun Beslut

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-12-04 Stockholms kommun registrator.utbildning@stockholm.se Rektorn vid The International school of the Stockholm Region(ISSR) karin.henrekson-ahlberg@stockholm.se Beslut för gymnasieskola

Läs mer

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44.

Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete. Fastställd 2015-09-17, 44. 1 Riktlinjer för Kultur- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Fastställd 2015-09-17, 44. 1 2 Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete och inflytande behandlas i ett gemensamt

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Dnr 43-2015:4857 Täby kommun Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Åva gymnasium beläget i Täby kommun 2 (9) Tillsyn i Åva gymnasium har genomfört tillsyn av Täby kommun under hösten 2015. Åva gymnasium

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Attendo Individ och Familj AB Org.nr. 556477-8958 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Broarps skola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156,

Läs mer

Beslut för grundskola med särskoleelever

Beslut för grundskola med särskoleelever Beslut 2012-09-28 Dnr 43-2012:1015 Botkyrka kommun Rektorn vid Tallidsskolan Beslut för grundskola med särskoleelever efter tillsyn av Tallidsskolan i Botkyrka kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35

Läs mer

Beslut för fristående grundskola

Beslut för fristående grundskola Internationella Engelska Skolan i Sverige AB Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla Beslut för fristående grundskola efter tillsyn av Internationella Engelska Skolan i Järfälla kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Nordiska Musikgymnasiet AB Nordiska Musikgymnasiet monika.kowalska@musikgymnasiet.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Nordiska Musikgymnasiet i Stockholms kommun

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Trelleborgs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Fågelbäcksskolan 6-9 belägen i Trelleborgs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning

Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Rutin för betygsättning vid icke legitimerad lärares undervisning Sektor utbildning Antagen av sektor utbildnings ledningsgrupp 2015-11-09 Samverkad 2015-11-03 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1.

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Bryngelstorpskolan

Regelbunden tillsyn i Bryngelstorpskolan Regelbunden tillsyn i Nyköpings kommun Bryngelstorpskolan Dnr 43-2008:452 Regelbunden tillsyn i Bryngelstorpskolan Förskoleklass Grundskola årskurserna 1 6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9

Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012. Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Enkätresultat för elever i åk 9 i Borås Kristna Skola i Borås hösten 2012 Antal elever: 20 Antal svarande: 19 Svarsfrekvens: 95% Klasser: Klass 9 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2014-06-13 Jensen Education College AB asa.blom@jenseneducation.se Rektorn vid Jensen gymnasium Västerås karin.bolin@jenseneducation.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Jensen gymnasium

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-02-26 Landskrona kommun Rektorn vid Härslövs skola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Härslövs skola i Landskrona kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola SkolinspelrtliÄ Beslut Västerås Idrottsgymnasium AB jan.walther@jwam.se Rektorn vid Västerås Idrottsgymnasium oskar.walther@vigy.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Västerås Idrottsgymnasium i

Läs mer

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ

DISKUTERA. Kursplanen i samhällskunskap KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ 2013-10-24 KOMMUNAL VUXENUTBILDNING PÅ GRUNDLÄGGANDE NIVÅ DISKUTERA Kursplanen i samhällskunskap Det här diskussionsunderlaget riktar sig till dig som undervisar i kursen samhällskunskap inom kommunal

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Beslut 2014-10-02 Värnamo kommun Rektorn vid Apladalsskolan Beslut för grundskola efter tillsyn i Apladalsskolan i Värnamo kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156 ; 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

Beslut för Vuxenutbildning

Beslut för Vuxenutbildning Beslut 2011-05-31 Dnr 43-2009:3755 Beslut för Vuxenutbildning efter tillsyn av Komvux Malmö Pauli på Pauli gymnasium i Malmö kommun Beslut 2011-05-31 1 (3) Dnr 43-2009:3755 Rektorn vid Komvux Malmö Pauli

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Klara Norra Gymnasium i Stockholms kommun Theducation AB Box 5066 121 16 JOHANNESHOV 1 (15) Tillsyn vid Klara Norra Gymnasium Helhetsbedömning

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd Riktlinje Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd UN 2016/1136 Antagen av Utbildningsnämnden 2016-04-20 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se

Nyanlända och den svenska skolan. Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning. luisella.galina.hammar@skolverket.se Nyanlända och den svenska skolan Luisella Galina Hammar Utvecklingsavdelning luisella.galina.hammar@skolverket.se 1 Tillsyn och granskning Skolinspektionen kvalitetsgranskning i utbildningen för nyanlända

Läs mer

Huddingegymnasiet. Skolan erbjuder

Huddingegymnasiet. Skolan erbjuder Skolan erbjuder Naturvetenskap, språk, media, It och idrott? s utbildningar ligger rätt i tiden. Genom en medveten inriktning mot forskning och samarbete med Karolinska Institutet, Södertörns högskola,

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn

Beslut efter riktad tillsyn Skolinspektionen 1(9) Statens institutionsstyrelse (SiS) Satu Molander satu.molander@stat-inst.se Rektor för Eknässkolan Torbjörn Sundh torbjorn.sundh@stat-inst.se efter riktad tillsyn Skolenheten vid

Läs mer

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C)

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C) Barn- och utbildningsförvaltningen Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/568 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 29 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Remiss - Promemoria En bättre skolstart

Läs mer

Arbetsplan Jämjö skolområde

Arbetsplan Jämjö skolområde Arbetsplan Jämjö skolområde 2016 för Torhamns skola Jämjö skolområde: Jämjö skolområde består av ett antal skolor inklusive fritidshem där vår gemensamma målsättning är att ge alla elever bästa förutsättningar

Läs mer

Västra Hamnens skola REDOVISNING MED ANLEDNING AV SKOLINSPEKTIONENS TILLSYNSBESLUT DEN 24 MAJ 2011, DNR 43-2009:3755. Lars Höglund 2012-02-22

Västra Hamnens skola REDOVISNING MED ANLEDNING AV SKOLINSPEKTIONENS TILLSYNSBESLUT DEN 24 MAJ 2011, DNR 43-2009:3755. Lars Höglund 2012-02-22 Västra Hamnens skola REDOVISNING MED ANLEDNING AV SKOLINSPEKTIONENS TILLSYNSBESLUT DEN 24 MAJ 2011, DNR 43-2009:3755 Lars Höglund 2012-02-22 1. INLEDNING Skolinspektionen har under våren 2011 i Malmö kommun

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2014:8029 Kristinehamns kommun kommunen@kristinehamn.se Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Kristinehamns kommun Beskut 2(12) Tillsyn av vuxenutbildningen i Kristinehamns komrnun har genomfört

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut 2013-10-09 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se Rektorer för vuxenutbildningen i Uppsala kommun lena.borgudd-nilsson@uppsala.se erik.ojala@uppsala.se ulla.klefbom@uppsala.se lotta.konigsson@uppsala.se

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2013-09-09 Praktiska Sverige AB Rektorn vid den fristående gymnasieskolan Praktiska Gävle Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i den fristående gymnasieskolan Praktiska Gävle i Gävle kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet

Läroplanen i Gy 2011. - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Läroplanen i Gy 2011 - Ett arbete för att öka förståelsen av det som står i läroplanen och hur det ska tolkas i klassrumsarbetet Planering gymnasiet 24/11 Filmen visas 8/12 Genomgång av kunskapssyn + diskussionsfråga

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2015:3908 Gävle kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola belägen i Gävle kommun 2(11) Tillsyn i Tallbo gymnasiesärskola har genomfört tillsyn av Gävle kommun under

Läs mer

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola

Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola Skolinspektionen 2014-02-28 Ikasus AB susarme.siden@frosunda.se Rektorn vid Ikasus friskola birgitta.krantz@frosunda.se Beslut för grundsärskola och gymnasiesärskola efter tillsyn i Ikasus friskola i Vallentuna

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun

Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan Borås Praktiska Gymnasium i Borås kommun Beslut och rapport Rapport regelbunden tillsyn Dnr 44-2009:2833 Beslut Baggium AB Ängbackevägen 15 428 34 Kållered

Läs mer

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11 Utbildningsstatistik 2011-12-08 1 (20) Dnr Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11 Skolverket publicerar i SIRIS, Skolverkets internetbaserade resultat-

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut xolinspektionen Sveriges Ridgymnasium AB info@ridgyrnnasium.nu Rektor vid Sveriges Ridgymnasium Kungsbacka Marie Tell marie.thell@ridgymnasium.nu Beslut för gymnasieskola efter riktad tillsyn av

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Älvdalens kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Älvdalens kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Älvdalens kommun genomförde tillsyn av Älvdalens kommun under

Läs mer

Regeringsuppdrag om yrkesutbildning

Regeringsuppdrag om yrkesutbildning Missiv Dnr: 01-2012:1073 1 (1) om yrkesutbildning I enlighet med regleringsbrev för Statens skolinspektion 2011 överlämnas härmed bifogade regeringsuppdrag. I detta ärende har generaldirektör Ann-Marie

Läs mer

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö

Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Beslut JENSEN education college AB Box 111 24 100 61 Stockholm 17 augusti 2009 1 (3) Dnr 44-2008:703 Genomförd regelbunden tillsyn i den fristående gymnasieskolan JENSEN gymnasium i Malmö Skolinspektionen

Läs mer

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt

Beslut. efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen Optimus i Vallentuna kommun. Skolinspektionen. Beslöt Skolinspektionen Beslöt 2014-04-03 Vallentuna kommun kommun@vallentuna.se Rektorn vid den särskilda undervisningsgruppen Optimus kristiii.aabel@vallentuna.se Beslut efter tillsyn i den särskilda undervisningsgruppen

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun. Beslut

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun. Beslut Dnr 401-2014:5632 efter kvalitetsgranskning av kommunernas tillsyn av fristående förskolor i Eskilstuna kommun 1 (5) Innehåll Inledning Bedömningar Utvecklingsområden Uppföljning Inledning Skolinspektionen

Läs mer

Dnr 44-2011:2115 2011-06-23. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Yrkesgymnasiet Skellefteå i Skellefteå kommun

Dnr 44-2011:2115 2011-06-23. Beslut. efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Yrkesgymnasiet Skellefteå i Skellefteå kommun Beslut efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan Yrkesgymnasiet Skellefteå i Skellefteå kommun Beslut Thorengruppen AB Att. Anders Marklund V. Norrlandsgatan 29 903 29 UMEÅ 1 (3) Tillsyn i den fristående

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13

Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014. Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Enkätresultat för elever i år 2 i Mega Musik gymnasium hösten 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 46 Svarsfrekvens: 98% Klasser: MM13 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin till de skolor

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Praktiska Skövde i Praktiska Sverige AB hösten 2014 Antal elever: 18 Antal svarande: 13 Svarsfrekvens: 72% Klasser: År 2 Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per termin

Läs mer

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation...4

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen Beslut 2013-11-11 Vettergymnasiet Jönköping Rektorn vid Vettergymnasiet Jönköping Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Vettergymnasiet Jönköping i Jönköpings kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola ^ Skolinspektionen Huvudmannen för internationella Engelska Skolan i Nacka inf o@engelska.se Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Nacka donald.christian@engelska.se för grundskola efter tillsyn

Läs mer

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Alsike skola Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation... 4 2. Kontinuitet av elever...

Läs mer

Beslut för vuxenutbildningen

Beslut för vuxenutbildningen Beslut Skolinspektionen 2014-12-16 Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Beslut för vuxenutbildningen efter tillsyn i Nämnd för vuxenutbildning i Leksand och Rättvik Skolinspektionen, Box 23069,

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen överlämnas och åberopas denna promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Som svar på remissen överlämnas och åberopas denna promemoria. PM 2005 RIV (Dnr 322-1202/2005) Remiss av revisionsrapporten "Granskning av elevernas garanterade undervisningstid och lärarnas arbetstider Remiss från revisionskontoret Remisstid 15 juni 2005 Borgarrådsberedningen

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2014-11-07 Avesta kommun Rektorn vid Karlbo skola Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Karlbo skola i Avesta kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress:

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Varför skriftliga omdömen? Ge elever och föräldrar en tydligare information om elevens kunskapsutveckling och vad som bedöms

Varför skriftliga omdömen? Ge elever och föräldrar en tydligare information om elevens kunskapsutveckling och vad som bedöms Varför IUP Ökad måluppfyllelse Varför skriftliga omdömen? Ge elever och föräldrar en tydligare information om elevens kunskapsutveckling och vad som bedöms Ur skolverkets studie om IUP Juni-07 En grundläggande

Läs mer

Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas"

Svar på motion (S) om alla elevers rätt att lyckas 2015-12-10 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utredningsavdelningen 2015UTN/0507 Utbildningsnämnden Svar på motion (S) om "alla elevers rätt att lyckas" Förslag till beslut Motionen avslås. Beslutsnivå

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Skolinspektionen Bes É ut 2013-10-01 Uppsala kommun uppsala.kommun@uppsala.se Rektorn vid Björkvallsskolan lisbeth.beckman@uppsala.se Beslut för grundskola efter tillsyn av Björkvallsskolan i Uppsala kommun

Läs mer