FÖRBUNDSINFO. Nr Redovisning av kollekter. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO. Handläggare:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRBUNDSINFO. Nr 15 2005. Redovisning av kollekter. Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO. Handläggare:"

Transkript

1 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr Redovisning av kollekter Kollekten är en affärshändelse enligt bokföringslagen. Det innebär att den ska bokföras enligt reglerna i bokföringslagen och Svenska kyrkans bestämmelser (SvKB 2005:2). Detta FörbundsInfo innehåller anvisningar för hur kollekter ska redovisas i bokföringen och i KOB (Svenska kyrkans Kollekt -och betalsystem) samt hur gällande attestrutiner ska tillämpas för både riks-och stiftskollekter, församlingskollekter som ska förmedlas och församlingskollekter till egen verksamhet. Information lämnas också om hur församlingen ska hantera de så kallade felräkningspengarna och lösa de problemsituationer som kan uppstå. Mer information om KOB, Svenska kyrkans Kollekt-och betalsytem, finns på Kyrknätets hemsida. Handläggare: Ekonomikonsulent AnnMargaret Dahlström tel annmargaret.dahlstrom@svenskakyrkan.se Ekonomikonsulent Anna Ersson tel anna.ersson@svenskakyrkan.se SVENSKA KYRKANS FÖRSAMLINGSFÖRBUND Box 4312, STOCKHOLM Tel Fax E-post forsamlingsforbundet@svenskakyrkan.se Webbplats Redaktör Lars Lidström

2 Redovisning av kollekter Bokföringsregler för kollekter När församlingen tar upp en kollekt är det en affärshändelse enligt bokföringslagen. Alla affärshändelser skall bokföras löpande i församlingens redovisning. När det gäller kontanta in- och utbetalningar skall dessa bokföras senast påföljande arbetsdag. Förutom bokföringslagens bestämmelser måste även reglerna om registrering och attest av kollekter i Svenska kyrkans bestämmelser (SvKB 2005:2) följas. Riks- och stiftskollekter Allmänt Riks- och stiftskollekter är förmedlade medel, dvs. församlingen är mellanman mellan givare och kollektmottagare. Detta innebär att transaktionerna ska bokföras i balansräkningen. Insamlade riks- och stiftskollekter är inte resultatpåverkande för församlingen. Bokföring av upptagen kollekt En upptagen kollekt skall bokföras i församlingens redovisning senast arbetsdagen efter att den har tagits upp. Som bokföringsunderlag används kopian ur kollektboken. Dessförinnan skall registrering ha skett i KOB (Svenska kyrkans Kollekt- och betalsystem). Bokföring av riks- och stiftskollekter, enligt kollektbok 1910/1940 Kassa/Bank 2831 Förmedlade rikskollekter 2832 Förmedlade stiftskollekter Attest av kollekt Kollekten skall inom fem arbetsdagar efter registrering, attesteras i KOB. Före attest bör det ske en avstämning mellan insatt/sammanräknad kollekt och bokföring. Differens som beror på felräkning regleras. Huvudregeln är att inskrivet belopp i kollektboken (som registrerats i KOB) skall gälla om det inte är uppenbart oskäligt. Se nedan, under rubriken Felräkningspengar för mer information. Bokföring av avräknad kollekt i samband med utbetalning av kyrkoavgift De i KOB registrerade och attesterade kollekterna avräknas varje månad i samband med utbetalning av kyrko- och begravningsavgift. Detta innebär att det är först då som kollekten förmedlas vidare till centrala kollektkontot genom avräkning mot kyrkoavgiften. Fram till denna reglering är kollekten en balanspost i församlingens redovisning. FÖRBUNDSINFO NR (6)

3 Bokföring av avräknad kollekt i samband med utbetalning och bokföring av kyrko- och begravningsavgift 2831 Förmedlade riks kollekter 2832 Förmedlade stifts - kollekter 3110 Kyrkoavgift 3120 Begravningsavgift 3130 Ekonomisk utjämning 3130 Ekonomisk utjämning 1940 Bank Efter bokföring av avräkningen görs en avstämning av kvarvarande skuldförda kollekter mot saldot i KOB. Avstämning av skuldförda kollekter och registrerade kollekter i KOB bör göras månadsvis. Församlingskollekter som förmedlas Allmänt Förmedlade församlingskollekter är förmedlade medel, dvs. församlingen är mellanman mellan givare och kollektmottagare. Detta innebär att transaktionerna ska bokföras i balansräkningen. Förmedlade församlingskollekter är inte resultatpåverkande för församlingen. Bokföring av upptagen kollekt En upptagen kollekt skall bokföras i församlingens redovisning senast arbetsdagen efter att den har tagits upp. Som bokföringsunderlag används kopian ur kollektboken. Dessförinnan bör registrering ha skett i KOB. Registrering och attest av församlingskollekter i KOB rekommenderas för att få enhetliga rutiner, god överblick och för att underlätta statistiksammanställning. Bokföring av förmedlade församlingskollekter enligt kollektbok 1910/1940 Kassa/Bank 2833 Förmedlade församlingskollekter Attest av kollekt Kollekten skall så snart det är möjligt attesteras i KOB. Det är lämpligt att använda samma rutin som för riks- och stiftskollekter, dvs. attest inom fem arbetsdagar efter registrering. Före attest bör det ske en avstämning mellan insatt/sammanräknad kollekt och bokföring. Differens som beror på felräkning regleras. Huvudregeln är att inskrivet belopp i kollektboken (som registrerats i KOB) skall gälla om det inte är uppenbart oskäligt. FÖRBUNDSINFO NR (6)

4 Bokföring av utbetald kollekt Församlingskollekter som tas upp till annat ändamål än den egna församlingens verksamhet skall utan onödigt dröjsmål överföras till mottagaren. Bokföring av utbetalda förmedlade församlingskollekter 2833 Förmedlade församlingskollekter 1940 Bank Församlingskollekter till egen verksamhet Allmänt Församlingskollekter till egen verksamhet är en gåva till församlingen och skall därför bokföras som en intäkt när den på ett sakrättsligt bindande sätt överlämnats till församlingen. (BFNAR 2002:10) Överlämnandet sker i samband med att pengarna lagts i kollekthåven eller dylikt. Bokföring av upptagen kollekt En upptagen kollekt skall bokföras i församlingens bokföring senast arbetsdagen efter att den har tagits upp. Som bokföringsunderlag används kopian ur kollektboken. Dessförinnan bör registrering ha skett i KOB. Registrering och attest av församlingskollekter i KOB rekommenderas för att få enhetliga rutiner, god överblick och för att underlätta statistiksammanställning. Bokföring av församlingskollekt enligt kollektboken 1910/1940 Kassa/Bank 3230 Kollekt till egen verksamhet Felräkningspengar Felräkningar förekommer och kan inte undvikas helt. Huvudregeln är att inskrivet belopp i kollektboken skall gälla om det inte är uppenbart oskäligt. Uppkomna differenser regleras mot församlingens intäkter/kostnader. Felräkningar uppgående till max 20 kronor per kollekttillfälle kan utan särskild utredning godtas. Större belopp eller återkommande avvikelser bör utredas. FÖRBUNDSINFO NR (6)

5 Kontering av felräkningspengar Inbetalda medel stiger det belopp som underbokförts. Inbetalda medel överstiger det belopp som bokförts 6099 Felräkningspengar 1940 Bank 1940 Bank 6099 Felräkningspengar Problem- vad kan gå fel? Hur löser vi dem? 1. Vi har inte samma belopp i KOB som i kollektboken. Misstämningen upptäcks troligtvis när kollekten ska attesteras och då utgår man från kollektboken och rättar registrerat belopp i KOB. Om beloppet redan är attesterat så kan behörig person ändra och rätta så att det är samma belopp i kollektbok som KOB. När bearbetning skett: Om registrerat och attesterat belopp överstiger kollektbokens belopp: Församlingen får stå för mellanskillnaden. Om man inte vill det och om det avser större belopp så måste församlingen själv ta kontakt med kollektmottagen och framföra krav på återbetalning. Om registrerat och attesterat belopp understiger kollektbokens belopp: En ny registrering på kollekttillfället kan göras, även efter bearbetning, och mellanskillnaden redovisas. Den tillkommande registreringen attesteras och avräknas vid nästa bearbetning. 2. Bokfört belopp misstämmer mot kollektbokens belopp. Kollektbokens belopp ska gälla. Bokföringen rättas. 3. Det misstämmer mellan insatt belopp och bokfört belopp. Kontrollera först mot kollektboken så att det bokförda beloppet är det samma som i kollektboken. Differensen bokas som felräkningspengar. Större belopp bör utredas. 4. Det misstämmer mellan insatt belopp och registrerat belopp i KOB. Registrerat belopp ska kontrolleras mot kollektboken. Principen är att kollektbokens belopp är det korrekta. Differensen är troligtvis felräkning och ska redovisas som sådan. FÖRBUNDSINFO NR (6)

6 Förteckning över utgivna FÖRBUNDSINFO 2005 Nr : Utökad service FörbundsInfo i ny form, 19 januari Nr : Databas för stulna kyrkoföremål, 19 januari Nr : Inför bokslut och årsredovisning, 25 januari Nr : Nationaldagen den 6 juni blir helgdag 2005, 16 februari Nr : Clearing av kyrkliga handlingar, 16 februari Nr : Basbelopp för år 2005, 16 februari Nr : Allmänna råd för begravningsclearing, 16 februari Nr : Blanketter inom begravningsverksamheten, 16 februari Nr : Nya priser för transport av askurnor, posten Express, 15 mars Nr : Utställningsverksamhet i kyrkor KRO-avtal, 15 mars Nr : Telefoniavtal träffat med Telia Sonera Sverige AB, 15 mars Nr : Budgetförutsättningar 2006, 19 april Nr : Allmänna råd om tillstånd för krematorieverksamhet, 19 april Nr : Den kyrkoantikvariska ersättningens arkiv, 22 juni Nr : Redovisning av kollekter, 22 juni FÖRBUNDSINFO NR (6)

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet

FÖRBUNDSINFO. Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 19 2005 Redogörelse för ändringar i kollektivavtalet Ett nytt kollektivavtal har träffats på kyrkans område. Det nya kollektivavtalet tecknades den 24 maj 2005

Läs mer

Rapportering av pensionsgrundande lön för inkomståret 2010

Rapportering av pensionsgrundande lön för inkomståret 2010 Kyrkans pensionskassa Kyrkans pensionskassa Rapportering av pensionsgrundande lön för inkomståret 2010 Så var det dags igen, den årliga rapporteringen av pensionsgrundande lön och andra pensionsgrundande

Läs mer

Sammanställning över nya, ändrade och borttagna bestämmelser i förslaget till nytt allmänt råd om bokföring (2013-01-22)

Sammanställning över nya, ändrade och borttagna bestämmelser i förslaget till nytt allmänt råd om bokföring (2013-01-22) Sammanställning över nya, ändrade och borttagna bestämmelser i förslaget till nytt allmänt råd om bokföring (2013-01-22) Kapitel Lagändringar som inte 1 Punkt 1.8 Definition av redovisningsperiod 1 2 5

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg

Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Fastställd av Ks 2011-03-09 2011-02-10 Rutin för hantering av privata medel inom vård och omsorg Syfte Att skydda den enskildes privata medel samt att hanteringen ska ske på ett sådant sätt att inte oberättigade

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2013 ref 29 Minskning av en retroaktivt beviljad sjukersättning med sjukpenning som tidigare betalats ut för en del av den retroaktiva perioden skulle göras för den retroaktiva perioden i dess helhet.

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109

5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 13 (42) 2016-03-21 Kf 5. Motion om policy för besvarande av post yttrande Dnr 2015/465-109 Mariann Gustafsson (V) har 19 oktober 2015 väckt en motion om policy för

Läs mer

Rekommendationer - BFN R 11

Rekommendationer - BFN R 11 Rekommendationer - BFN R 11 Enskild näringsidkares bokföring Bakgrund och omfattning 1. Denna rekommendation behandlar enskild näringsverksamhet som omfattas av bokföringsskyldighet enligt 1 bokföringslagen

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21

1 LAGRÅDET. Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-21 Närvarande: F.d. justitieråden Inger Nyström och Dag Victor samt justitierådet Lennart Hamberg Genomförande av EU-direktivet om mänskliga organ

Läs mer

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212

Visma Proceedo. Att attestera - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 160212 Visma Proceedo Att attestera - Manual Version 1.4 1 Innehåll Version 1.4... 1 INNEHÅLL... 2 1) ALLMÄNT OM ATTESTERING/GODKÄNNANDE... 3 2) ATTESTNIVÅER OCH DELEGERING... 4 3) ESKALERING... 5 3.1 Egna beställningar...

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01

Webb-bidrag. Sök bidrag på webben www.solvesborg.se. Gäller från 2015-01-01 Sök bidrag på webben www.solvesborg.se Gäller från 2015-01-01 Innehåll Kontaktperson Fritids- och turismkontoret Sölvesborg kommun Inledning Följande bidrag går att söka på webben Logga in Dokumenthantering

Läs mer

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar.

Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Arkivreglemente för Hälsinglands Utbildningsförbund Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Antaget av den interimistiska direktionen den 10 december 2014, 5 1. Tillämpningsområde Utöver de bestämmelser

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008

garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 garanti garanti för fjärrvärme- och fjärrkyledistributionssystem Tekniska bestämmelser D:206 Januari 2008 GARANTI GARANTI FÖR FJÄRRVÄRME- OCH FJÄRRKYLEDISTRIBUTIONSSYSTEM Tekniska bestämmelser D:206 Januari

Läs mer

Tryckfrihetsförordning

Tryckfrihetsförordning Tryckfrihetsförordning SFS nr: 1949:105 Utfärdad: 1949-04-05 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:1049 Omtryck: SFS 2002:908 2 kap. Om allmänna handlingars offentlighet 1 Till främjande av ett fritt meningsutbyte

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Information inför helårsbokslutet 2006-12-31 - och några övriga nyheter. Ekonomienheten 061124

Information inför helårsbokslutet 2006-12-31 - och några övriga nyheter. Ekonomienheten 061124 Information inför helårsbokslutet 2006-12-31 - och några övriga nyheter Ekonomienheten 061124 Bokslutsträffens innehåll Bokslut på institution Inledning Innehåll Bokslutsansvarig Innehållsförteckning Avstämning

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden

Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uttalande om tillämpning av Redovisningsrådets rekommendationer och uttalanden Uppdaterat 2012-06-08 ALLMÄNT RÅD (BFNAR 2000:2) 1. Detta allmänna råd gäller för näringsdrivande, icke-noterade mindre och

Läs mer

Kostnader för personlig assistans

Kostnader för personlig assistans Socialutskottets betänkande 2007/08:SoU13 Kostnader för personlig assistans Sammanfattning I betänkandet behandlas regeringens proposition 2007/08:61 Kostnader för personlig assistans. Några följdmotioner

Läs mer

Din första arbetsdag

Din första arbetsdag feriejobb 2016 Din första arbetsdag Det första du behöver göra är att ringa din kontaktperson. Tänk på att ringa under kontorstid (8:00-15:30). Presentera dig och förklara att du blivit tilldelad feriearbete

Läs mer

Attestreglemente för Tjörns kommun

Attestreglemente för Tjörns kommun Attestreglemente för Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Attestreglemente (Reglemente för kontroll av ekonomiska transaktioner) Allmänt Attest är en viktig del av den interna kontrollen. Attest är en

Läs mer

Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken

Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken S2013/8194/SF Socialdepartementet Ränta och dröjsmålsränta vid återbetalning av sjukersättning enligt 37 kap. socialförsäkringsbalken 3 Förord Denna promemoria har utarbetats av en arbetsgrupp inom Socialdepartementet.

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om rapportering av väsentliga affärshändelser och avtal inom en

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Årliga rutiner i Nyps

Årliga rutiner i Nyps Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Årliga rutiner i Nyps Handledning 2015-11-20 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Ulf Hjelm 0.6 Årliga rutiner i Nyps 1 (6) Innehåll INTRODUKTION 3 Syfte 3

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde

Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde KONTORET FÖR VUXNA MED FUNKTIONSHINDER Handläggare Datum Diarienummer 2009-10-01 Vårdgivare av boende SoL/LSS inom Nämnden för vuxna med funktionshinders ansvarsområde Rekommendationer gällande överföring

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO

FÖRBUNDSINFO. Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 10 2005 Utställningsverksamhet i kyrkor överenskommelse med KRO En ny överenskommelse har tecknats rörande utställningsverksamhet i kyrkor mellan Församlingsförbundet

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Bokföringens konton. Statskontoret Föreskrift 1 (5) 5.5.2015 Dnr VK/391/00.01/2015. Bokföringsenheterna och de statliga fonderna utanför budgeten

Bokföringens konton. Statskontoret Föreskrift 1 (5) 5.5.2015 Dnr VK/391/00.01/2015. Bokföringsenheterna och de statliga fonderna utanför budgeten Statskontoret Föreskrift 1 (5) 5.5.2015 Dnr VK/391/00.01/2015 Bokföringsenheterna och de statliga fonderna utanför budgeten Bokföringens konton Affärsbokföringens konton Enligt 42 b 4 moment i förordningen

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-17 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar. Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning med kommentar SvKB 2004:12

FÖRBUNDSINFO. Clearing av kyrkliga handlingar. Mall för samarbetsavtal för konfirmationsersättning med kommentar SvKB 2004:12 Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 5 2005 Clearing av kyrkliga handlingar Detta FörbundsInfo behandlar bestämmelserna om clearing av kyrkliga handlingar (dop, konfirmation, vigsel och begravning)

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6)

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar. Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) Taxa för utlämnande av allmänna handlingar Antagen av Kommunfullmäktige 2014-03-26 61 1(6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Allmänt om allmänna handlingar 3 Rätt att ta del av allmän handling på stället 3 Rätt att

Läs mer

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08, 222 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling.

Observera att privatpersoner inte kan söka det förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling. Anvisning till blanketten Stöd för fortsatta arbetet i förberedande stödet inom lokalt ledd utveckling genom Leader 2014-2020 ansökan om stöd för fortsatta arbetet med att skriva utvecklingsstrategi Vem

Läs mer

Ansökan gruppförsäkring

Ansökan gruppförsäkring Sid 1/5 Ansökan gruppförsäkring Fortsättningsförsäkring (Unionen) Medlem/anställd fr.o.m år månad Gruppavtalsnummer 42006 Företagsnamn Organisationsnummer Medlems/anställds efternamn, förnamn Telefon E-post

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

HR-nätverk 2016-03-02

HR-nätverk 2016-03-02 HR-nätverk Innehåll Lagen om anställningsskydd - lagförslag Semester Anställning efter ålderspension Pensionsavtal PA 16 Formulär i PASS för ny lön Remiss ersättning till försökspersoner 3 Lagen om anställningsskydd

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 T 513-15 KLAGANDE Karlstads kommun Ombud: Advokaterna ED och MK MOTPART Solstadens Motorsport Ombud: Advokat IS SAKEN Uppsägning

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Antagna av Norrmalms stadsdelsnämnd 2013-12 - 12 Norrmalms stadsdelsnämnd Box 3128 103 62 Stockholm Växel 08-508 09 000 norrmalm@stockholm.se

Läs mer

Deklarationsanvisningar för blankett Inkomstdeklaration 3

Deklarationsanvisningar för blankett Inkomstdeklaration 3 nr 10 februari 2012 information till församlingar, samfälligheter och stift från svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och från kyrkokansliet Deklarationsanvisningar för blankett Inkomstdeklaration 3

Läs mer

Arbetstidskonto. 1 april 2016 31 mars 2017. Livsmedelsföretagen

Arbetstidskonto. 1 april 2016 31 mars 2017. Livsmedelsföretagen Arbetstidskonto 1 april 2016 31 mars 2017 Livsmedelsföretagen 2(10) Sammanfattning Syftet med Arbetstidskonto är att kunna - förkorta årsarbetstiden betald ledig tid (5), antalet timmar anges i tabell

Läs mer

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet?

Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Dokumentation inom Socialtjänsten - vad gäller efter årsskiftet? Föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten Ylva Ehn Oktober 2014 Vem beslutar om vad? Lagar Riksdagen Förordningar

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-06-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ansvarsfördelning och riktlinjer

Läs mer

Stadgar uppdaterad 2006 11 01. Vi Företagare i Tingsryds kommun, ekonomisk förening

Stadgar uppdaterad 2006 11 01. Vi Företagare i Tingsryds kommun, ekonomisk förening Stadgar uppdaterad 2006 11 01 Vi Företagare i Tingsryds kommun, ekonomisk förening 1 FIRMA Föreningens firma är Vi Företagare i Tingsryds kommun, ekonomisk förening 2 ÄNDAMÅL Föreningen har till ändamål

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2016:458 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring i ELSÄK-FS 2013:1 KONSEKVENSUTREDNING 1 (5) Kim Reenaas, Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2015-03-15 Dnr 15EV4062 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om ändring

Läs mer

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016!

Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! Du är erbjuden feriearbete i Höörs kommun under sommaren 2016! 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Första kontakten med din arbetsplats Sid 3 Närvaro Sid 3 Utdrag ur belastningsregistret Sid 3 Lönerapportering Sid

Läs mer

Föräldrar i Skola24. Schema

Föräldrar i Skola24. Schema Föräldrar i Skola24 Schema Ett textschema kan ses på startsidan om skolan har valt att aktivera funktionen. Passerade lektioner visas i grått, nuvarande eller nästkommande lektion är blåmarkerad och kommande

Läs mer

Lathund till Annonsportalen

Lathund till Annonsportalen Lathund till Annonsportalen * För uppdrags-/arbetsgivare * www.gu.se/samverkan/annonsportalen/ Snabbvägar: 1. Klicka på För arbetsgivare 2. Sök efter arbetsgivarens namn i sökrutan. a. Om namnet finns

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder; SFS 2003:1178 Utkom från trycket den 30 december 2003 utfärdad den 18 december 2003. Regeringen

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

Regler för onlinespel Bingo

Regler för onlinespel Bingo Regler för onlinespel Bingo 2012-11-05 Innehållsförteckning 1 INLEDNING 3 1.1 TILLÄMPLIGA VILLKOR 3 1.2 ALLMÄNT OM BINGO 3 1.3 GILTIGHETSTID FÖR REGLER FÖR ONLINESPEL BINGO 3 1.4 DEFINITIONER 3 1.4.1 GEMENSAMMA

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook

Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Ändra föreningsuppgifter i föreningsregistret i Interbook Välkommen till föreningsregistret i Interbook! När föreningen fått användarnamn och lösenord kan du gå in och ändra uppgifterna. Kom ihåg att gå

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-15 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Ändrad deklarationstidpunkt för mervärdesskatt

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Föreskrift om insiderregister

Föreskrift om insiderregister Ändringarna är understrukna 1 (5) Till fondbolagen Föreskrift om insiderregister Med stöd av 101 1 mom. lagen om placeringsfonder meddelar Finansinspektionen följande föreskrift om register över ägande

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Inför bokslut och årsredovisning

FÖRBUNDSINFO. Inför bokslut och årsredovisning Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 31 december 2005 Inför bokslut och årsredovisning I detta FörbundsInfo lämnas information inför bokslut och årsredovisning 2005. En beskrivning ges av förändringarna

Läs mer

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet.

Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. EN LITEN KAMPANJSKOLA Kampanj kommer från det franska ordet campagne och innebär att man under en tidsbegränsad period bedriver en viss verksamhet. Finns det något man kan tänka på när man ska sprida ett

Läs mer

Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz

Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz Skatteutskottets betänkande 2011/12:SkU10 Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Schweiz Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet proposition 2011/12:78 Ändring i skatteavtalet mellan Sverige

Läs mer

Arkivreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013

Arkivreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013 Kommunledningskontoret, kanslienheten Lina Rådegård, utredare, 0531-526013 lina.radegard@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Arkivreglemente 2 Förutom de i arkivlagen (AL 1990:782) och

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets allmänna råd för individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen; SKOLFS 2009:16 Utkom från trycket den 4 februari 2009 beslutade

Läs mer

Hyresfaktura Navision / Microsoft Dynamics NAV

Hyresfaktura Navision / Microsoft Dynamics NAV Hyresfaktura Navision / Microsoft Dynamics NAV Hur du kan bokföra en hyresfaktura inklusive periodisering 3 månader framåt och automatkontering / fördelning på olika kostnadsställen (dimensioner) samt

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Beskrivning av uppföljningssystemet SUS Bilaga 1 till Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Ändringsförteckning Nedanstående tabell redovisar ändringshistoriken för detta dokument. Version

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

FÖRBUNDSINFO. Viktig information till alla som erlagt särskild löneskatt samt avkastningsskatt på kompletterande ålderspension

FÖRBUNDSINFO. Viktig information till alla som erlagt särskild löneskatt samt avkastningsskatt på kompletterande ålderspension Kopiera gärna FÖRBUNDSINFO FÖRBUNDSINFO Nr 19 december 2006 Viktig information till alla som erlagt särskild löneskatt samt avkastningsskatt på kompletterande ålderspension Regeringsrätten har beslutat

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM)

Yttrande över promemorian Förslag till ny lag om Pensionsmyndighetens premiepensionsverksamhet (Fi2016/01000/FPM) 2016-06-01 REMISSVAR Finansdepartementet FI Dnr 16-5204 Finansmarknadsavdelningen (Anges alltid vid svar) 103 33 Stockholm Skickas även med e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se Finansinspektionen

Läs mer

Rutin överklagan av beslut

Rutin överklagan av beslut Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Konferens Vem bestämmer om arkiv

Konferens Vem bestämmer om arkiv Konferens Vem bestämmer om arkiv Tid: Tisdagen den 17 november 09:00-16:30 Plats: Elite Grand Hotell, Gävle Närvarande: 66 anmälda + 14 föredragshållare och samrådsgruppen Här följer en sammanställning

Läs mer

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar SID 1/7 Ansökan avser FÖRSKOLA Uppgifter om huvudman HUVUDMAN, NAMN ORGANISATIONSFORM ORGANISATIONSNUMMER/PERSONNUMMER ADRESS POSTADRESS TELEFON (ÄVEN RIKTNUMMER) MOBILTELEFONNUMMER E-POSTADRESS ORGANISATIONSFORM

Läs mer

Avtalsnytt Gruventreprenadavtalet

Avtalsnytt Gruventreprenadavtalet Avtalsnytt Gruventreprenadavtalet Maskinentreprenörerna och IF Metall har undertecknat ett nytt Gruventreprenadavtal. Överenskommelsen gäller för perioden 1 maj 2016 till 30 april 2017 och innebär lönehöjningar

Läs mer