Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 2015 Minerva äldreboende Sollentuna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 2015 Minerva äldreboende Sollentuna"

Transkript

1 Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 2015 Minerva äldreboende Sollentuna

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Övergripande mål och strategier Organisation av kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet Struktur för uppföljning och utvärdering Uppföljning genom egenkontroll Hur kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet har bedrivits samt vilka åtgärder som genomförts för ökad patientsäkerhet Samverkan för att förebygga vårdskador Riskanalys Avvikelser, missförhållanden och vårdskador Hantering av synpunkter och klagomål Sammanställning och analys Samverkan med patienter och närstående Övergripande mål och strategier för kommande år Bilagor Bilaga 1: Sammanställning avvikelser Minerva 2015 Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 2(13)

3 1 Sammanfattning SFS 2010:659,3 kap. 1 och SOSFS 2011:9, 3 kap. 1 Minerva har under 2015 arbetat aktivt med avvikelsehanteringen. En korrekt avvikelsehantering är värdefull för att verksamheten ska kunna hitta fokusområden att arbeta mer aktivt med. Avvikelserna handlar till största delen om fall och läkemedelshantering. Eftersom merparten av boenden på Minerva har en demenssjukdom kan det vara svårt att arbeta med att minska fall. Vi måste fokusera på att minska skador vid fall. Verksamheten har därav arbetat aktivt med att minska skador vid fall genom att arbeta proaktivt med bla rörelselarm och användning av höftskyddsbyxor. En stor del av avvikelserna handlar om läkemedelsavvikelser såsom utebliven dos och avsaknad av signering. Samtliga delegeringar har dragits in i samband med en Lex Maria anmälan och samtliga i omvårdnadspersonalen har genomgått ett kunskapstest innan de har fått ny delegering. Detta har ökat kvaliten och patientsäkerheten för de boende. Det är av oerhörd vikt att samtliga med delegering förstår vad ansvaret innebär. Läkemedelhanteringen av HSL personal har även uppdaterats och ett gediget arbete med rutiner har gjorts under året, vilket uppskattades vid Apotekets läkemedelsgenomgång den 17 december MInerva har under året inte fått in några allvarliga klagomål eller synpunkter. Verksamhetschefen kommer fortsättningsvis att arbeta med att kontinuerligt via månadsbrev och via samtal informera anhöriga och boende om hur de skall gå tillväga med en synpunkt eller klagomål. För att öka trygghet och kontinuitet för de boende har samtliga vakanta tjänster tillsatts under senare delen av Det innebär en kvalitetssäkring eftersom det nästan alltid förekommer brister i rutiner vid vakanta tjänster som tillsätts kortsiktigt med timanställningar. Riskbedömningar för fall, trycksår och malnutrition har genomförts på samtliga brukare och registrerats i Senior Alert. Minerva har även bytt verksamhetschef under november Vunna anbud under året 1.2 Marknadsföring och försäljning Minerva förvärvades av Aleris AB under första kvartalet Övergripande mål och strategier SFS 2010:659,3 kap. 9 och SOSFS 2011:9, 7 kap. 2, p 1 Minerva ska bedriva en god och säker vård. Den enskilda skall erbjudas trygg, lätttillgänglig vård med god kontinuitet och ska präglas av respekt för den enskildes integritet och självbestämmande. I verksamhetsplanen beskrivs verksamhetens mål med tillhörande aktiviteter. 2.1 Stöd, vård, behandling och omsorg Vi bedriver stöd, vård, behandling och omsorg tillförlitligt och säkert Antal tillsyner, revisioner och uppföljningar 3 st Läkemdelsuppföljning Apoteket den 17/12. Stor förättring av läkemedelshantering. Rutin reviderad. Åtgärdsplan är uppförd och kommer att lämnas till MAS den 15/1 Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 3(13)

4 Vi uppmärksammar och förebygger risker samt åtgärdar fel och brister. Antalet fallavvikelser maximalt 10 st 28 st Vi arbetar proaktivt med bl a rörelselarm och riskbedömning vilket gör att vi kan sätta in rätt åtgärd i rätt tid. Viktigt att vi följer rekommendationer från rehab och andra professioner för att förhindra skador vid fall. Detta skall dokumenteras i Safe-Doc. Under November och december månad har det varit en hel del timvikarier i tjänst. Ovana medarbetare innebär alltid en större risk för att följsamheten till rutiner blir sämre och det kan innebära att risken för fall blir större. Antalet läkemedelsavvikelser 48 st På Minerva förekommer läkemedelsavvikelser oftas att man har glömt att signera. Avvikelserna handlar även om uteblivna doser pga av brist i kommunikation samt att all personal inte har delegering för läkemedelshantering. Detta gör att vi måste vara noggranna inför varje pass att checka av vilka som har delegering och hur vi gör med medcindelning. Viktigt med god kommunikation mellan omvårdnad och sjuksköterskor. Personalen behöver bli mera uppärksam och skriva avvikelser. Aktiviteter Status Slutdatum Meningsfull vardag Avslutad Målet avslutas. Vår samverkan ökar hela tiden med fokus på värde för den enskilde Antal genomförda samverkansmöten 1 st Samverkansmöte på Sollentuna kommun, Ylva Kjell. Möte med andra boenden och hemtänster som verkar i Sollentuna. Genomgång av brukarundersökning. Samverkansmöten kommer att hållas 2 ggr/termin. Alla verksamheter utvecklar och säkrar befintliga samverkansformer Andel verksamheter som har lokala rutiner för intern- och extern samverkan 100 % 100 % Vi medverkar i verksamhetsnära forskning och har spetskompetens inom flera områden Antal genomförda utvecklingsprojekt och förbättringar 1 st Vakanser inom omvårdnad är tillsatta vilket ökar trygghet och kontinuitet för boende samt förbättrar arbetsron i arbetsgruppen Vi har koll på aktuell forskning och aktuella metoder Antal ansökningar till Aleris forskningsfond 0 st Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 4(13)

5 MInerva arbetar aktiv med aktiviteter som grundar sig i vetenskap och beprövad erfarenhet och vår hälsocoach är ständigt uppdaterad i senast rön om vikten av aktivitet i olika former och fokus på det friska." Projektet Platsminnen - reminiscens och gamla foton" - ett projekt som Minerva gick in i 2015 och som kommer att fortsätta under Reminiscens är en beprövad metod för demenssjuka personer. Reminiscens betyder hågkomst eller minne och metoden bygger på personers minnen. Upplevelser från barn- och ungdomsåren finns länge kvar hos den demenssjuke. Med hjälp av igångsättare ( triggers på engelska), som fotografier och olika föremål, kan kommunikationen underlättas. Vi arbetar för en hållbar utveckling Alla verksamheter har ett miljötänk Andel verksamheter som upprättat en miljöhandlingsplan 100 % 2.2 Kund Brukarundersökning Fråga Andel alltid/oftast totalt Andel alltid/oftast (kvinnor) Andel alltid/oftast (män) Svarsfrekvens Är du nöjd med de dagliga göromålen och de aktiviteter som är i din vardag? Är det lätt att få kontakt med personalen? Känner du dig trygg i din vardag? Blir du bemött med vänlighet och respekt? Vill du rekommendera detta boende till någon annan? 85 % 91 % 50 % 93 % 85 % 91 % 50 % 93 % 83 % 90 % 50 % 86 % 100 % 100 % 100 % 93 % 75 % 80 % 50 % 86 % Uppdragsgivarenkät Fråga Ja, absolut (%) Ja, till största delen (%) Nej, mestadels inte (%) Nej, inte alls (%) Vet ej (%) Antal svarande 1. Anser du att Aleris Omsorg levererar den kvalitet som överensstämmer med gällande beställning/beslut? 2. Anser du att Aleris Omsorg är en god samverkanspartner? 3. Anser du att Aleris Omsorg har den enskilde kunden/ brukaren i centrum? 0 % 100 % 0 % 0 % 0 % 1 st 0 % 0 % 100 % 0 % 0 % 1 st 0 % 100 % 0 % 0 % 0 % 1 st Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 5(13)

6 Fråga Ja, absolut (%) Ja, till största delen (%) Nej, mestadels inte (%) Nej, inte alls (%) Vet ej (%) Antal svarande 4. Skulle du kunna tänka dig att placera på Aleris Omsorg igen? 5. Anser du att det är lätt att få tag på ansvariga på verksamheten när du behöver? 0 % 0 % 100 % 1 st 0 % 100 % 0 % 0 % 0 % 1 st 2.3 Medarbetare Vi är kända för att vara den bästa arbetsgivaren Antalet medarbetare i pågående kompetensutveckling 6 st 6 st medarbetare deltog i utbildning Basal Hygien via Sollentuna kommun den 30/11. Medarbetare skall sprida denna kunskap till kollegor. Våra medarbetare känner att de är delaktiga i verksamheten och har möjlighet att påverka sin arbetssituation Andel medarbetare som känner sig delaktiga 75 % Våra medarbetare är stolta över att arbeta på Aleris Omsorg Andel medarbetare som är stolta 75 % Sjukfrånvaro Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 6(13)

7 Våra medarbetare upplever att vi har en levande dialog om våra värderingar. Våra värderingar används i det dagliga arbetet Andel medarbetare som upplever att vi lever upp till våra värderingar 75 % 3 Organisation av kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet SFS 2010:659,3 kap. 9 och SOSFS 2011:9, 7 kap. 2, p 1 Minerva ansvarar för att planera, leda och kontrollera verksamheten så att kravet på en god och säker vård och att en god hygienisk standard uppfylls enligt hälso- och sjukvårdslagen(hsl). Patienterna ska erbjudas trygg, lättillgänglig vård med god kontinuitet. Vården ska bedrivas med respekt för patienternas integritet och självbestämmande. 3.1 Verksamhetschefen Verksamhetschefen ansvarar enligt hälso- och sjukvårdslagen för att verksamheten bedriver ett systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete så att kraven på en god och säker vård uppfylls. Patienterna ska erbjudas en trygg, lättillgänglig vård med god kontinuitet. Vården ska bedrivas med respekt för patientens integritet och självbestämmande. Verksamhetschefen har det löpande ansvaret för att verksamheten uppfyller de krav som MAS ställer utifrån att den enskilde ska tillförsäkras en god och säker vård. Verksamhetschefen ansvarar för att vården drivs utifrån gällande lagar, föreskrifter och rutiner fastställda av MAS. I ansvaret ingår att se till att resursanvändning och bemanning är optimal samt att anmäla hälsooch sjukvårdspersonal som utgör en patientsäkerhetsrisk till IVO. 3.2 MAS MAS har ansvaret för patientsäkerhetsarbetet utifrån Hälso- och sjukvårdslagen och patientsäkerhetsförordningen. Genom årlig kartläggning följer Aleris Omsorgs MAS upp kvalitetsindikatorer i hälso- och sjukvården samt redovisar dessa till Aleris ledning. 3.3 Hälso- och sjukvårdspersonalen Hälso- och sjukvårdspersonalen ansvarar för att hälso- och sjukvårdsarbetet följer vetenskap och beprövad erfarenhet samt att inom ramen för verksamhetens ledningssystem medverka i det systematiska kvalitetsarbetet. De ska även medverka i patientsäkerhetsarbetet och är skyldiga att rapportera risker samt negativa händelser som inträffar i samband med vård och behandling. 3.4 Omsorgspersonal Omsorgspersonal har skyldighet att följa de riktlinjer och rutiner som styr hälso- och sjukvården. De ska medverka i patientsäkerhetsarbetet och rapportera risker samt negativa händelser som inträffar i samband med vård och behandling. 4 Struktur för uppföljning och utvärdering SOSFS 2011:9 3 kap. 2 Aleris Omsorg AB har ett planeringssystem kallat Stratsys där varje verksamhet dokumentar sin verksamhetsplan med mål, mått och aktiviteter som är nedbrutna från övergripande mål inom affärsområdet Aleris Omsorg. I systemet finns även checklistor, egenkontroller (nattfasta, basal hygien, skyddsronder, måltidssituation etc) med datum för genomförande. Aleris Omsorg genomför Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 7(13)

8 en kundnöjdhetsenkät 1 gång/år som dokumenteras i Stratys. Avvikelsehanteringen är även kopplad till Stratsys. Analyser och kommentarer skrivs in i Stratsys varje månad i form av en månadsrapport. Detta gör att verksamheten kontinuerligt utvärderar mål, mått och aktiviteter samt att reslutaten återkopplas till högsta ledningen varje månad. En kvalitetsrevision genomförs 1 gång /år av kvalitetsutvecklare inom Aleris Omsorg. Åtgärder skall genomföras inom 30 dagar från kvalitetsrevisionens start. Brukarundersökningen som genomförs 1 gång/år återkopplas till anhöriga via anhörigmöten, till medarbetare via APT samt att affärsområdet redovisar resultaten för samtliga verksamheter vid affärsområdesmöten. Utvalda områden, fokusområden, väljs ut för att arbeta extra med. En handlingsplan med åtgärder skapas och den återkopplas till högsta ledning. 5 Uppföljning genom egenkontroll SOSFS 2011:9, 5 kap. 2, 7 kap. 2 p2 Egenkontroll är systematisk uppföljning och utvärdering av den egna verksamheten samt kontroll av att den bedrivs enligt de processer och rutiner som ingår i verksamhetens ledningssystem. Egenkontroll på nattfasta och SOL-dokumention har genomförts under Åtgärder till förbättring har föreslagits och diskuterats på enheten och tagits upp för beslut på APT. 6 Hur kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet har bedrivits samt vilka åtgärder som genomförts för ökad patientsäkerhet SFS 2010:659, 3 kap. 10 p 1-2 Under 2015 har ett gediget arbete med rutin för läkemedelshantering genomförts samt att samtliga delegeringar har reviderats. Revidering av delegeringar ökar kunskapen och förståelsen för det ansvar som en delegering innebär samt att HSL personal kan känna sig trygg med att rutiner kring medicinhantering fungerar. Målet under 2015 har varit att minska läkemedelsavvikelser jämfört med tidigare år. 7 Samverkan för att förebygga vårdskador SOSFS: 2011:9,4 kap. 6, 7 kap. 3 p 3 Verksamhetschefen ansvarar för att det finns personal med både formell och reell kompetens för de uppgifter som verksamhetens hälso- och sjukvård kräver, för att därigenom tillgodose kravet på hög säkerhet. Läkarkontakten är reglerad enligt de riktlinjer som finns i överenskommelsen mellan Minerva och Legevisitten. Av Sollentuna MAS riktlinjer framgår hur kontakten mellan Minerva och akutsjukhus ska ske. Sjuksköterskan ansvarar för att ansvarig läkare alltid kontaktas för bedömning om boende behöver skickas till sjukhus, om inte tillståndet fordrar snabba akuta åtgärder - då kontaktas ansvarig läkare i efterhand. Sjuksköterskan ansvarar också för att ge den mottagande slutenvårdsenheten relevant information. Närstående eller medarbetare som känner boende följer med och lämnar uppgifter om namn och fullständiga personuppgifter samt ansvarar föratt boende märks med ID-band. Vid utskrivning från sjukhus gäller att sjuksköterskan kontrollerar att utskrivningsmeddelandet innehåller en sammanfattning av de medicinska, omvårdnadsmässiga och rehabiliterande insatser som boende erhållit. Omsorgspersonalen och HSL skriver löpande anteckningar i den sociala journalen. Inom två veckor efter inflyttning ska ankomstsamtal/vårdplanering hållas. Vi samverkar med arbetsterapeut och sjukgymnast för att förebygga fall, förebygga trycksår, möjliggöra aktivitet utifrån funktionsförmåga, höja livskvalitet samt för att utbilda personal i säker förflyttning. Utbildad personal ger trygghet och säkert för de som bor på Minerva. Vi samverkar även med pensionärföreningar och frivillig organisationer för att få en så aktiv vardag som möjligt för våra boenden. Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 8(13)

9 7.1 Vår samverkan ökar hela tiden med fokus på värde för den enskilde Beskrivning Vi är entreprenörer med omtanke. Vi kan lyfta hela vårdkedjor eller förbättra små detaljer. Vi samverkar både internt och externt. Mått Utfall Antal genomförda samverkansmöten 1 st Samverkansmöte på Sollentuna kommun, Ylva Kjell. Möte med andra boenden och hemtänster som verkar i Sollentuna. Genomgång av brukarundersökning. Samverkansmöten kommer att hållas 2 ggr/termin. Alla verksamheter utvecklar och säkrar befintliga samverkansformer Mått Andel verksamheter som har lokala rutiner för intern- och extern samverkan Utfall 100 % Rutiner finns för intern och extern samverkan. 8 Riskanalys SOSFS: 2011:9, 5 kap. 1 Riskanalyser som berör organisation eller verksamhet genomförs vid förändringar eller vid utsatta tillfällen som exvis inför sommarledigheter. Det har dock inte genomföts någon riskanalys under Riskanalyser på exvis fallrisk och undernäring görs kontinuerligt via Senior Alert. 8.1 Riskhantering Riskanalyser utförs på individnivå samt vid väsentliga förändringar i organisationen Om risk bedöms kunna inträffa, upprättas en handlingsplan för att säkerställa vården och omsorgen. Samtliga vårdtagare har erbjudits riskbedömningar avseende fall, trycksår och undernäring. Dessa registreras i Senior Alert. Behandlande eller förebyggande madrasser kan ordineras av sjuksköterska när behov uppstår. Inflyttningsdagen görs av sjuksköterska en första bedömning av patientens status omfattande förflyttning, kommunikation, elimination och nutrition. Den nyinflyttande träffar utan dröjsmål arbetsterapeut och sjukgymnast för en grundlig bedömning av behov av hjälpmedel för att förebygga risker. Den ansvariga sjuksköterskan skall vid nyinflyttning samt vid förändringar i boendes hälsotillstånd identifiera risker och vidta förebyggande åtgärder för att förhindra fallskador, malnutrition samt trycksår genom registrering i registret Senior Alert. 8.2 Antal utförda riskbedömningar på individnivå Samtliga boende är riskbedömda under 2015 i Senior Alert. 8.3 Riskanalyser Riskanalys har ej genomförts under Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 9(13)

10 8.4 Tillsyner 2 tillsyner eller revisioner har genomförts under Apoteket har genomfört en läkemedeluppföljning i december En handlingsplan är upprättad och skickad till MAS i Sollentuna kommun. Arbetsmiljöverket har genomfört en tillsyn i november En kravlista är upprättad och uppföljningsmöte är bokat till den 23/ Mått Utfall Antal tillsyner, revisioner och uppföljningar 3 st Läkemdelsuppföljning Apoteket den 17/12. Stor förättring av läkemedelshantering. Rutin reviderad. Åtgärdsplan är uppförd och kommer att lämnas till MAS den 15/1 9 Avvikelser, missförhållanden och vårdskador SFS 2010:659, 6 kap. 4 och SOSFS 7 kap. 2 p 5 Avvikelserutiner är att samtliga medarbetare ansvarar för att rapportera uppkomna avvikelser/risker, negativa händelser, tillbud inklusive klagomål från kund/närstående/uppdragsgivare. Samtliga medarbetare ansvarar även för att vidta omedelbara åtgärder för att avhjälpa avvikelsen. Alla avvikelser rapporteras muntligt och på avsedd blankett tillhörande Sollentuna kommun till närmaste chef. På avvikelserapporten ska det framgå vad som har inträffat, vilka åtgärder som vidtagits samt eventuell orsak till avvikelsen. Avvikelsen förs även in i Aleris avvikelsesystem Centuri. Verksamhetschefen ansvarar för att utreda och analysera avvikelsen och vid allvarliga avvikelser kontakta MAS /SAS. Vid en allvarlig avvikelse ska en händelseanalys göras enligt HSL Lex Maria eller en Lex Sarah utredning enl. SoL. Lex Sarah Den som får kännedom om ett missförhållande eller påtaglig risk för ett missförhållande måste omgående rapportera det till ansvarig chef för verksamheten. Rapporteringen kan ske muntligen eller skriftligen. Rapporteringen ska sammanställas på avsedd blankett för att sedan lämnas till ansvarig chef. Ansvarig chef ansvara för att kontakta socialt ansvarig samordnare (SAS) samt medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Trender/mönster Största delen av rapporterade avvikelser handlar om fall samt läkemedelsavvikelser som utebliven dos och avsaknad av signering. Endast 1 fall har lett till fraktur. Många av fallen sker vid förflyttningar från säng till badrum eller att boende har gått upp själva från sängen och glömt använda gånghjäpmedel. Detta är svårt att avhjälpa på en demensenhet. Vi arbetar därför aktivt med rörelselarm och hjälpmedel som höftbyxor och att boende använder bra stabila skor. 9.1 Avvikelser Rapporterade avvikelser är till största del fall samt läkemedelsavvikelser i form av utebliven dos samt avsaknad av signering. Under året 2015 har det inkommit 48 st läkemedelsavvikelser och 28 Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 10(13)

11 fall avvikelser varav 1 av fallen innebar sjukhusvistelse och fraktur för boende. 3 avvikelser handlar om bristande rutiner vid beställning av varor, 1 handlar om bristande kommunikation mellan omvårdnad och HSL och 1 handlar om ej fungerande behandlande madrass. Patient/individrelaterad Underrubrik Avvikelse Ackumulerat utfall Insatser Bemötande 1 Fall Ingen skada 1 Summa 2 Klagomål/synpunkter Underrubrik Avvikelse Ackumulerat utfall Synpunkter/klagomål Patient/individ/närstående 1 Summa Allvarligt missförhållande (Lex Sarah) Ingen avvikelse gällande allvarligt missförhållande (Lex Sarah) har uppkommit under Allvarlig vårdskada (lex Maria) Lex Maria är anmäld enligt gängse rutiner till MAS och händelsen även anmäld till IVO. Handlingsplan är upprättad och uppföljningsmöte med Sollentuna kommun hölls den 3/ samt inplanerat den 3/ Händelsen innebar att alla delegeringar drogs in och all omvårdnadspersonal fick genomgå utbildning i delegering via Demenscentrum samt genomgång med sjuksköterska vad en delegering innebär. Avvikelsen ledde till en kvalitetssäkring och de som kan hantera en delegering har idag en delegering för att kunna dela medicin. Klassning Händelse Enhet Typ av missförhållande Åtgärd 3 Läkemedelsavikelse Ett läkemedel som inte får krossas, har krossats under två dygn. Minerva äldreboende Sollentuna Händelse som kunnat medföra allvarlig vårdskada Handlingsplan upprättad med t ex översyn av rutiner och säkerställa informationsöverfö ring. Utbildningsinsatse r m.m. Beskrivning Anmäls till IVO Hantering av synpunkter och klagomål SOSFS 2011:9, 5 kap. 3, 7 kap 2 p 6 Den enskilde och dennes närstående informeras om vår klagomålshantering i samband med inflytt samt planering av insatser. I entrérna finns information uppsatt angående inlämning av klagomål eller synpunkter. Anhöriga blir även informerade om rutinen i månadsbrev från verksamhetschef. När vi får synpunkter och klagomål tar vi dem alltid på stort allvar. De synpunkter och klagomål vi får på verksamheten ser vi i första hand som en möjlighet för oss att ytterligare förbättra och utveckla verksamheten. Hur vi bemöter personer som har synpunkter är ofta avgörande för den fortsatta relationen. Vi arbetar för att skapa ett klimat i vår verksamhet som innebär att man upplever en öppenhet och förändringsbenägenhet när man framför sina synpunkter. Det är av Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 11(13)

12 största vikt att personen som framför synpunkter upplever att denne blir bemött med respekt och blir tagen på allvar oavsett problemets omfattning och art. För att våra medarbetare skall ha förutsättningar att kunna bemöta synpunkterna på ett bra och respektfullt sätt arbetar vi med värderingar på bl. a APT. Den som tar emot synpunkter och klagomål skall dokumentera klagomålet. I den sociala journalen skall man kunna utläsa vad klagomålet avser och vidtagna åtgärder. En blankett för klagomålshantering är också framtagen och ska användas. Den finns tillgänglig i verksamheten. Blanketten lämnas till verksamhetschef eller kontaktperson alternativt skickas till vår kvalitetsavdelning på Aleris. Om beställaren önskar så använder vi oss av det blanketter eller rutiner som finns utarbetade av aktuell kommun. Kommer synpunkter och klagomål till Aleris Omsorg via brev, mail eller fax skall det anges datum när det inkommet och snarast möjligt översändas till berörd verksamhetschef. Den som mottagit allvarliga klagomål, skriftligt eller muntligt, skall skicka en bekräftelse av mottagandet skyndsamt. Klagomålet behandlas omgående och ska bekräftas och besvaras inom två arbetsdagar. Beroende på klagomålets omfattning beslutas om en åtgärdsplan och tid för genomförande. Avvikelse Ackumulerat utfall Patient/individ/närstående 1 Summa 1 11 Sammanställning och analys SOSFS 2011:9, 5 kap. 6, 7 kap.2 Några allvarliga klagomål eller synpunkter har ej inkommit under året men en allvarlig Lex Maria är anmäld till MAS och IVO. Den slutsats som vi kan dra av Lex Maria är hur viktigt det är att förstå ordinationer och att följa dem. Även vikten av att förstå vilket ansvar som det innebär att ha en delegering. Språkförbistring finns på Minerva och det kan vara en del av orsaken till händelsen. Språkförbistring kan försvåra kommunikation mellan medarbetare samt inverka på förståelsen att läsa en instruktion samt förstå en ordination. Händelsen är utredd och en handlingsplan är upprättad i samarbetet med Sollentuna kommun. 12 Samverkan med patienter och närstående SFS 2010:659 3 kap. 4 Patienter och närstående ska ges möjlighet att ge synpunkter och delta mera aktivt i patientsäkerhetsarbetet. Vid inflyttning samt löpande vid önskemål eller vid behov erbjuds vårdtagare och eller närstående att träffa samtliga personalkategorier; sjuksköterska, kontaktperson, paramedicinare, häsocoach och när så bedöms eller önskas är även verksamhetschef och eller ansvarig läkare med. Respektive personalkategori har ansvar att samla information utifrån sin profession. Detta leder till vi får den information som vi behöver för att utföra vård på ett kvalitetssäkert sätt och undanröja risk för vårdskador. Vårdtagaren och dess representanter får möjlighet att ställa frågor och påverka vården och dess kvalitet Under 2015 har individuella samtal hållits med anhöriga för att kunna fånga upp synpunkter men samtidigt för att känna sig delaktiga i sin anhörigas situation och mående på Minerva. Anhöriga har även möjlighet att följa aktiviteter på Facebook via sidan Minerva. Det har varit mycket uppskattat av anhöriga som inte har möjlighet att besöka sina anhöriga i den utsträckning de önskar. Anhöriga och boende har alltid möjlighet att komma med förslag på aktiviteter till vår hälsocoach. Våra husmödrar är måna om att inbjuda till delaktighet i matplaneringen. Gällande förebyggande av vårdskador så är det viktigt att anhöriga informeras och erbjuds delaktighet. Anhöriga informeras om förändringar i funktionsförmåga och kognition genom samtal Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 12(13)

13 med kontaktperson och i samtalet diskuteras olika lösningar för att förebygga skador, exvis användning av höftskyddsbyxa. 13 Övergripande mål och strategier för kommande år Aleris omsorgs långsiktiga mål för 2016 är: Vi bedriver stöd, vård, behandling och omsorg tillförlitligt och säkert Vår samverkan ökar hela tiden med fokus på värde för den enskilde Vi medverkar i verksamhetsnära forskning och har spetskompetens inom flera områden Vi arbetar för en hållbar utveckling Vi är kända för att se det friska och skapa motivation Vi är kända för att vara den bästa arbetsgivaren Våra medarbetare upplever att vi har en levande dialog om våra värderingar Vi växer Vi bibehåller vår lönsamhet Minerva äldreboende Sollentuna, Kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse 13(13)

Rutin för hantering av medicinska avvikelser

Rutin för hantering av medicinska avvikelser Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB 1

A&O ANSVAR OCH OMSORG AB 1 1 Patientsäkerhetsberättelse 2016 02 05 Riggargatan A&O Ansvar och Omsorg AB Beskrivning av patientsäkerhetsarbetet under 2015 Avvikelser Samtliga avvikelser registrerades och dokumenterades. Avvikelserna

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Risk- och händelseanalys

Risk- och händelseanalys Risk- och händelseanalys Ledningsdagar för skolsköterskor 17 september 2013 Uppsala 12Learn AB Risk- och händelseanalys på 1 timme Varför? Vem ansvarar? Hur gör man? 22Learn AB Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Hjo kommun. Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria.

Hjo kommun. Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria. Hjo kommun Rutin Rutin för hantering och utredning av händelser inom hälso- och sjukvården som kan leda till en anmälan enligt Lex Maria. 1. Dokumenttyp Rutin 2. Fastställande/upprättad 2011 av MAS 3.

Läs mer

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke

Flik 1.3. BJURHOLMS KOMMUN Äldre- och handikappomsorg. Att lämna samtycke Att lämna samtycke Detta häfte innehåller upplysningar om vad det innebär att lämna samtycke för informationsöverföring inom äldre- och handikappomsorg Vad säger lagen? Informationshantering och journalföring

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Ylva Ehn 2015-10-01 SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och

Läs mer

Svarsjournal. Publikationsnamn

Svarsjournal. Publikationsnamn Svarsjournal Publikationsnamn Webbenkät Särskilt boende Namn Datum 1. Jag är ansvarig för följande enhet 2. Den personal du ansvara för känner till riktlinjer för läkemedelshantering och följer dem 3.

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015

RUTIN LEX SARAH HÖGANÄS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 1 (5) TYP AV DOKUMENT: RUTIN BESLUTAD AV: AVDELNINGSCHEF UPPDRAGSAVD. ANTAGEN: 27 APRIL 2015 ANSVARIG: KVALITETSSAMORDNARE REVIDERAS: ÅRLIGEN SENAST REVIDERAD: 20 MAJ 2016 RUTIN LEX SARAH VAD ÄR LEX SARAH?

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013

Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6. Uppdaterad januari 2013 Socialstyrelsens föreskrifter om bedömning av egenvård SOSFS 2009:6 Uppdaterad januari 2013 Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn. Fysio World Pal AB Sjukgymnastik

Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn. Fysio World Pal AB Sjukgymnastik Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn Fysio World Pal AB Sjukgymnastik År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012 03 01 Katarina Pal ---------------------------------- Innehållsförteckning

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar

Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förvaltningen föreslår att Vård- och omsorgsnämnden beslutar Emma Nilsson 0413-622 61 Utlåtande 2011-12-01 Vård- och omsorgsnämnden v 2i q33-1 4.5 INVESTOR LN PEOPLE Yttrande angående revidering av Rutin för lex Sarah. Förslag till beslut Förvaltningen föreslår

Läs mer

Riktlinje för hantering av avvikelser inom den sociala verksamheten

Riktlinje för hantering av avvikelser inom den sociala verksamheten DOKUMENTTYP: RIKTLINJE 2015-04-16 Ansvarig: MAS, Kvalitetschef Utfärdat av: MAS, kvalitetsutvecklare Berörda verksamheter: Sociala verksamheten Version: 1/ 2015-04-16 Riktlinje för hantering av avvikelser

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Det började med ädelreformen 1992

Det började med ädelreformen 1992 Det började med ädelreformen 1992 Genom den s k Ädelreformen gavs kommunerna ett samlat ansvar för äldre- och handikappomsorgen och dessutom ett betalningsansvar för utskrivningsklara patienter. Kommunens

Läs mer

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal

Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal Sida 1 (5) 2016-05-02 - Kontakt med läkare och övrig hälso- och sjukvårdspersonal vid förändring av patients hälsotillstånd samt överföring till annan vårdinrättning MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen,

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Marie-Louise Appelgren Utvecklingssekreterare marie-louise.appelgren@malmo.se Tjänsteskrivelse Ledningssystem för systematiskt

Läs mer

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun

Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78. Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Antagna av Kommunstyrelsen 2011-02-01 78 Kvalitetsgarantier Detta kan du som brukare förvänta dig av Hemtjänsten i Eksjö kommun Kvalitetsgarantier i hemtjänst Sociala sektorns verksamhet bygger på människors

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2010 för Spånga-Tensta stadsdelsnämnds vård- och omsorgsboenden

Patientsäkerhetsberättelse 2010 för Spånga-Tensta stadsdelsnämnds vård- och omsorgsboenden SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSH INDRADE Handläggare: Ulla Söderlind 08-508 03 281 SID 1 (6) 2011-03-22 Patientsäkerhetsberättelse 2010 för Spånga-Tensta stadsdelsnämnds vård- och

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING VO AD M IN ISTRATIO N SID 1 (8) 2011-07-01 LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I BROMMA STADSDELSNÄMND Bakgrund Socialstyrelsen beslutade den 28 juni 2011 om nya

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård

Informationshantering och journalföring. informationssäkerhet för god vård Informationshantering och journalföring informationssäkerhet för god vård 1 Sammanhållen journalföring! 2 Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2014-04-03 Handläggare Marie-Louise Appelgren Utvecklingssekreterare marie-louise.appelgren@malmo.se Tjänsteskrivelse Ledningssystem för systematiskt

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-26 Ida Björkman Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå

För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå Sida 1 (5) Lex Sarah-utredning För varje uppgift som dokumenteras under utredningen ska det framgå Vilket datum uppgiften dokumenteras Varifrån uppgiften kommer Vad som är faktiska omständigheter och vad

Läs mer

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015

Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10. Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Verksamhetschef: Annika Tumstedt 2016-03-10 Patientsäkerhetsberättelse för Kastanjens Äldreboende År 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Bäckagården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Bäckagården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Bäckagården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-06 Agneta Nilsson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-01-10 Linda Wetterberg verksamhetschef Linnégården Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården

Patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården Patientsäkerhetsberättelse för Vendelsögården År 2011 Datum och ansvarig för innehållet Mia Matthed, Verksamhetschef Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-25 Carina Persson Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Växjö LSS

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Växjö LSS 215 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 216 för Vårdgivare boende Växjö LSS Datum och ansvarig för innehållet Ulrika Hansson 216-2-9 Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner och

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för. Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Magdalenagårdens vård och omsorgsboende 2015-01-12 Carina Jansson Britt-Inger Benhajji Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings

Läs mer

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg

Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg Kvalitets- och Patientsäkerhetsberättelse 2014 Aleris Omsorg Hallens vård och omsorgsboende 15710-5 AL-SE e-blankett Britt Wahlström 2014-02-24 1(8) Förkortningar HSL Hälso- och sjukvårdslagen SOL Socialtjänstlagen

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Marie Sigurdh, Fäladshöjden, Lund, 2013-02-19 Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN UE,

Läs mer

Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah)

Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah) Rutin för missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande enligt 14 kap 3 SoL och 24 b LSS (Lex Sarah) Uppdatering av lagstiftning har skett den 1 juli 2011. Reservation för att rutin kommer

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Navigatorn

Patientsäkerhetsberättelse för Navigatorn Ange datum 2014-02-12 Patientsäkerhetsberättelse för Navigatorn År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-12 Elisabet Worne Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus Datum och ansvarig för innehållet Eva Magnusson KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10)

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare. År 2015. Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 1 (10) 1 (10) Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2015 Datum: 2016-02-29 Uppgiftslämnare: Eva-Lena Erngren 2 (10) Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Rotsunda strands äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Rotsunda strands äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Rotsunda strands äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-03 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2011 2012-02-28 Anneli Kinnunen Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården. År 2015

Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården. År 2015 Patientsäkerhetsberättelse för Lillsjögården År 2015 2016-02-19 Luis Quiroga Verksamhetschef Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall Kvalitetsavdelningen 2015-12-01

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-16 Inger Berglund, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende Kumlaviken Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-22 Patrik Sjösten verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Hemtjänst Östermalm K V A L I T E T S G A R A N T I

Hemtjänst Östermalm K V A L I T E T S G A R A N T I K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (4) Hemtjänst Östermalm Hemtjänst Östermalm ger omvårdnads- och servicetjänster till personer som bor i eget boende och som på grund av ålder, funktionshinder eller

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare MURTEGLETS VÅRDBOENDE Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 20150112 Maj Millborg Mallen är anpassad av Vardaga utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Ewa Sjögren Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för

Patientsäkerhetsberättelse för Patientsäkerhetsberättelse för 2012 Stockholm 2013-03-11 Marie Johansson, verksamhetschef Christina Kollin, kvalitetschef ---------------------------------- Innehållsförteckning SAMMANFATTNING 1 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem Datum och ansvarig för innehållet 2016-03-01 Marja Gesslin, Verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER

LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING DOK SID 1 (5) 2011-02-10 LOKAL RIKTLINJE FÖR HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER Antagen: 2011-xx-xx Giltig till och med: Tillsvidare Tillhör process: Arbetsmiljö Relaterade dokument:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende

Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende BILAGA 6 Patientsäkerhetsberättelse 2013 Åsengårdens vård och omsorgsboende Datum och ansvarig för innehållet 2014-01-02 Ritva Alrenius, Verksamhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Övergripande

Läs mer

Användande av skyddsåtgärder

Användande av skyddsåtgärder OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Diarienr. Sid. Thomas Tryggvesson Annika Lindqvist 12-09-03 1 (9) Användande av skyddsåtgärder 2 (9) Innehållsförteckning Användande

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse för Hornskrokens vård- och omsorgsboende.

2015 års patientsäkerhetsberättelse för Hornskrokens vård- och omsorgsboende. 2015 års patientsäkerhetsberättelse för Hornskrokens vård- och omsorgsboende. 2016-01-08 Ann-Sophie Rudolph Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall Kvalitetsavdelningen

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9 SID 1 (11) Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete enligt SOSFS 2011:9 inom verksamhet som omfattas av socialtjänstlagen (inklusive äldreomsorg), lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Läs mer

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund

Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Internkontrollplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbund Godkänd av direktionen 2014-01-XX 2014-01-13 Sida 1 Förslag till internkontrollplan för 2014 Direktionen fastställer varje år områden för intern

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Edsby Slott

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Edsby Slott 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Edsby Slott Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-27 Ewa Svensson Verksamhetschef Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun

Välkommen till Bruksgården. ett särskilt boende i Skurups kommun Välkommen till Bruksgården ett särskilt boende i Skurups kommun 2 Välkommen till Bruksgården i Rydsgård Bruksgården erbjuder en boendemiljö som ger möjlighet till trygghet, inflytande och social gemenskap.

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för CL Assistans AB (minst 7 svarande) Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917 Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd Bakgrund När en person blir sjuk eller drabbas av ohälsa påverkas de närstående på många olika sätt. I akuta situationer

Läs mer

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan.

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan. Författare: HR-koncern 2009-10-26 Reviderad: 2014-06-23 UTVECKLINGSSAMTAL Utvecklingssamtalet är ett mycket viktigt verktyg för att förbättra och utveckla våra medarbetare och våra verksamheter. Ett gott

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Deluxe Living - Vård och Omsorg AB - hemtjänst 2015

Deluxe Living - Vård och Omsorg AB - hemtjänst 2015 Page 1 of 9 Deluxe Living - Vård och Omsorg AB - hemtjänst 2015 Hemtjänstenhet: Deluxe Living - Vård och Omsorg AB Uppföljande stadsdelsförvaltning: Kungsholmen Avtalspart/Nämnd: DeLuxe Living- Vård och

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer