RAPPORT. Klimat- och sårbarhetsutredning för Upplands Väsby kommun UPPDRAGSNUMMER UPPLANDS VÄSBY KOMMUN V

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Klimat- och sårbarhetsutredning för Upplands Väsby kommun UPPDRAGSNUMMER 1141418000 UPPLANDS VÄSBY KOMMUN V1.1 2015-04-30"

Transkript

1 UPPLANDS VÄSBY Klimat- och sårbarhetsutredning för Upplands Väsby kommun UPPDRAGSNUMMER V1.1 SABAH AL-SHIDIDI (UL för ) ROBERT ELFVING (UL för ) KARIN LINDSTEN ANDREAS GYLLENHAMMAR MARTIN BJARKE

2 Sammanfattning Sweco har tagit fram en klimat- och sårbarhetsutredning för Upplands Väsby kommun med fokus på de risker och de samhällsfunktioner som kommunen prioriterat. Rapporten beskriver dessa risker och konsekvenserna för de aktuella samhällsfunktionerna, med förslag till fortsatt arbete. Några utmaningar inom kommunen är instängda områden, s.k. blue spots, inom områden med befintlig och planerad bebyggelse i synnerhet i de östra kommundelarna, samt rasoch skredrisker också inom befintlig och planerad bebyggelse. Ras- och skredrisken utanför dessa områden är ej heller helt känd, då stabilitetskartering saknas i nuläget. VAnätens kapacitet idag och i framtiden behöver utredas ytterligare. Rekommendationer för fortsatt arbete finns i slutet av denna rapport. Länsstyrelsens regionala handlingsplan för klimatanpassning är, vid tidpunkten för denna rapports färdigställande (sommaren 2014), just färdig. Den ger ytterligare vägledning och rekommendationer för fortsatt arbete. Omslagsbild: Terrängmodell av Upplands Väsby kommun (Upplands Väsby kommun/sweco 2014) Sweco Gjörwellsgatan 22 Box SE Stockholm, Sverige Telefon +46 (0) Fax +46 (0) Sweco Environment AB Org.nr Styrelsens säte: Stockholm Sabah Al-Shididi Uppdragsledare MSc Engineer Telefon direkt +46(0) Mobil +46 (0) Sabah.al-shididi@sweco.se

3 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Bakgrund och syfte 4 3 Kartläggning av risker Fokusområde skyfall Allmänt Lokala klimatdata Analys av områden känsliga för skyfall De instängda områdenas betydelse för VA-systemet De instängda områdenas betydelse för den kommunala planeringen Fokusområde översvämning Analys av områden med risk för översvämning från vattendrag Analys av risker för VA-systemet Risker relaterade till grundvatten och snösmältning Fokusområde ras, skred och erosion Allmänt Systembeskrivning Analys av lokala förhållanden Bedömd påverkan på olika systemtyper av olika klimatfaktorer Analys av risker inom Upplands Väsby Fokusområde temperatur Sammanfattning riskkarta 25 4 Konsekvenser för bebyggelse (befintlig och planerad) Befintlig bebyggelse Planerad bebyggelse Älvsundadalen och södra delarna av kommunen FÖP Nordvästra Väsby m.fl Nordöstra delarna av kommunen Centrala Upplands Väsby Övriga kommande bebyggelseområden 33 5 Konsekvenser för teknisk infrastruktur El VA Vattenförsörjning Spillvatten Dagvatten Fjärrvärme och övrig teknisk infrastruktur 38 1 (61)

4 6 Konsekvenser för kommunikationer 39 7 Konsekvenser för kommuninvånarnas hälsa Värmeböljor och sårbara grupper Förslag på åtgärder Extrem kyla Förslag på åtgärder Försämrat inomhusklimat Förslag på åtgärder Skogsbränder Förslag på åtgärder Smitta via livsmedel och vatten Förslag på åtgärder Smitta via insekter och djur Förslag på åtgärder Föroreningar och nederbörd Förslag på åtgärder 51 8 Sammanfattande karta konsekvenser Sydvästra delen inklusive centrala Upplands Väsby Nordvästra delen Nordöstra delen Sydöstra delen 57 9 Diskussion, rekommendationer för fortsatt arbete 58 Bilagor Bilaga 1: Sammanfattande riskkarta Bilaga 2: Sammanfattande karta - konsekvenser 2 (61)

5 1 Inledning Sweco har på uppdrag av Upplands Väsby kommun, Enheten för stadsutveckling och hållbar planering, tagit fram en klimat- och sårbarhetsanalys. Arbetet har utförts av Robert Elfving (vattendrag, konsekvensanalys samt uppdragsledning), Alexander Myrsten (VAsystem samt GIS-bearbetning), Anna Suska (terrängmodell samt GIS-bearbetning), Sabah Al-Shididi (skyfallsanalys), Catarina Pettersson (geoteknik), Karin Lindsten (geoteknik), Martin Bjarke (värmeböljor och hälsoaspekter) samt Andreas Gyllenhammar (klimatscenarier). Per Engström och Johannes Sandberg har bistått med expertgranskning. Huvudkontaktpersoner på Upplands Väsby kommun har varit Anna Åhr Evertson och Andrea Rishaug. 3 (61)

6 2 Bakgrund och syfte Klimat- och sårbarhetsanalysen för Upplands Väsby kommun syftar till att ta fram underlag till klimatanpassningsarbetet och på sikt underlag till kommunens planeringsarbete. Fokus ligger därför på att peka ut områden som anses speciellt känsliga för effekter som kan härledas till klimatförändringen och som därför t.ex. kan vara olämpliga som exploateringsområden. Analysen görs på en översiktlig nivå för hela kommunen. En väsentlig del av uppdraget består av att identifiera risker och sårbarheter utifrån befintligt underlag och presentera detta på kartor och i text, och även som GIS-skikt som kommunen kan använda dynamiskt i sin fortsatta planering, t.ex. för att se hur riskerna sammanfaller med framtida utvecklingsområden. Kommunen har tidigare identifierat skyfall/översvämning, värmebölja, ras och skred som fokusområden. Bebyggelse, teknisk infrastruktur, kommunikationer och hälsa är aspekter som är högt prioriterade vad gäller påverkan. Eventuella övriga risker och konsekvenser av klimatförändringen beskrivs därför endast i mindre omfattning, eller inte alls, i denna rapport. Det framtidsscenario som beskrivs avser perioden vilket är en vanligt förekommande tidshorisont i de nationella och internationella klimatunderlag som finns. Rapporten berör även effekter klimatförändringen beräknas medföra innan år (61)

7 3 Kartläggning av risker 3.1 Fokusområde skyfall Allmänt Skyfall 1 tillhör de väderhändelser som urbana områden påverkas mest av, redan under dagens förhållanden. Många hårdgjorda ytor i staden snabbar på avrinning som skapar vattenansamlingar som skapar påfrestningar på vägar, byggnader, VA-nät och övrig infrastruktur. Dessa episoder med intensiva och kortvariga regn- och snömängder kan, liksom övrigt extremväder, förväntas påverkas av klimatförändringarna. Dessvärre tillhör också extremväderhändelser de som är svårast att förutspå, såväl i väderprognoser som i klimatanalyser. Detta beror på att de, av naturen, är ovanliga, vilket gör dataunderlaget litet. De är svåra att mäta och kan vara väldigt lokala. Trots detta har kunskapen om kopplingar mellan skyfall och klimatförändringar ökat och IPCC konstaterar i sin senaste kunskapssammanställning (IPCC, 2013) att frekvensen eller intensiteten av händelser med kraftig nederbörd har troligtvis ökat i Nordamerika och Europa. De globala klimatmodellernas resultat kan sammanfattas i att det är mycket troligt att kraftiga nederbördshändelser ökar i frekvens, intensitet och/eller omfattning över våra breddgrader. För Sverige kommenterar SMHI de framtida skyfallen med att vi kan förvänta oss att skyfallen kommer att inträffa oftare och att intensiteten kommer att öka, men med stora lokala och regionala skillnader. Regnintensiteten för s.k. 10-årsregn (en regnepisod som återkommer i snitt vart tionde år) tros öka med i snitt 10 %. Återkomsttiden för ett 20-årsregn under sommaren förväntas minska till 6-10 år och för vinterperioden till 2-4 år, när perioden jämförs med Lokala klimatdata För att zooma in så långt det går på Upplands Väsby får vi göra en utsökning ur SMHI:s uppdaterade dataunderlag. Antalet skyfall är inte modellerat men de klimatparametrar som redovisas med bäring på skyfall är redovisat nedan. Utsnittet av klimatscenarierna har valts till SMHI:s huvudavrinningsområde nr (Tämnarån, Forsmarksån, Olandsån, Skeboån, Broströmmen, Norrtäljeån och Åkersström) som är det geografiska område som klimatmässigt bedömts att bäst beskriva Upplands Väsby, även om kommunen hydrologiskt sett tillhör Mälarens avrinningsområde (nr 61000, Norrström). Beräkningsdata baseras på 9 globala klimatmodeller. Såväl min-, max- som medelvärde för dessa modellberäkningar presenteras. Jämförelserna gäller också gentemot klimatet under normalperioden RCP 8.5 är ett utsläppsscenario som är pessimistiskt och där utsläppen tillåts öka. RCP 4.5 beskriver en optimistisk världsutveckling där 1 Olika definitioner finns, några vanliga är att skyfall avser >40 mm eller >50 mm nederbörd under ett dygn, det senare används t.ex. i försäkringsbranschen 5 (61)

8 utsläppsökningen avtar och insatser kommer att ha genomförts för att begränsa mänskliga klimatpåverkan. Data är hämtade från SMHI. 1 Figur 1. Ökning av antal dagar med kraftig nederbörd per år (RCP 4.5) Figur 2. Ökning av antal dagar med kraftig nederbörd per år (RCP 8.5) I Figur 1 och Figur 2 kan utläsas att antal dagar med kraftig nederbörd beräknas öka med ca 6-10 dagar per år beroende på utsläppsbana, men spridningen mellan modellresultaten är stor (61)

9 Figur 3. Förändring (%) av årets största dygnsnederbörd (RCP 4.5) Figur 4. Förändring (%) av årets största dygnsnederbörd (RCP 8.5) Ur Figur 3 och Figur 4 kan utläsas att förändringen av årets största nederbörd beräknas öka med 25-30% beroende på utsläppsbana, men spridningen mellan modellresultaten är stor. 7 (61)

10 Figur 5. Förändring (%) av årlig nederbördsmängd (RCP 4.5) Figur 6. Förändring (%) av årlig nederbördsmängd (RCP 8.5) Enligt Figur 5 och Figur 6 kan utläsas att ökningen i årlig nederbördsmängd uppgår till 20-30%, beroende på utsläppsbana, även här med relativt stora variationer beroende på vilken klimatmodell som används. Gemensamt för klimatparametrar som rör nederbörd är att spridningen är stor i modellresultaten och att osäkerheten gör att man bör ta höjd för förändringar i det högre registret. Skyfallen beräknas således inte öka dramatiskt men man bör vidta åtgärder för att ta höjd för den osäkerhet och spridning som finns i klimatmodellerna. Åtgärder för att bromsa skyfallens effekter handlar bl.a. om att skapa friktion i tätbebyggda områden och öka 8 (61)

11 vattnets retentionstid. Åtgärder kan vara allt från gröna tak till lokalt omhändertagande av dagvatten, täckta diken, svällzoner, parker som kan fungera som översvämningsytor vid höga flöden samt förbereda VA-system för en flexiblare reglering där t ex väderprognosdata kan användas för att anpassa systemen för kommande skyfall Analys av områden känsliga för skyfall Analysen har genomförts genom att för hela kommunen kartera s.k. instängda områden, sänkor i terrängen. Definitionen av ett ej instängt område är enligt Svenskt Vatten ett område varifrån dagvatten ytledes kan avledas med självfall 1. Dvs. från ett instängt område råder motsatsen: att dagvatten inte kan avledas med självfall på ytan. I första hand är syftet att identifiera områden med betydande översvämningsrisk vid skyfall. Detta pga. att man i instängda områden är helt beroende av att underjordiska system i form av t.ex. dagvattenledningar och kulvertar fungerar, och har tillräcklig kapacitet för att avleda vattnet. I marker med dålig infiltrationskapacitet kan vatten bli stående en längre tid i dessa områden. Dessa områden är översvämningsbenägna redan i dagens klimat, men med ökad regnintensitet kommer de att översvämmas till en högre nivå och därmed i de flesta fall större utbredning. Som underlag till studien har en terrängmodell tagits fram. Den har tagits fram genom triangulering och baseras på kommunens höjddata som har sitt ursprung i flygburen laserskanning. Den interpoleringsmetod som använts är natural neighbor. Den aktuella terrängmodellen är i formatet ASCII GRID och har upplösningen 2 x 2 m i plan. Figur 7 visar en översikt över terrängmodellen. 1 Publikation P90: Dimensionering av allmänna avloppsledningar (Svenskt Vatten 2004). 9 (61)

12 Figur 7. Översikt över terrängmodellen. I den metod som använts för att kartera de instängda områdena har Hydrotools-verktygen i ESRI:s programvara ArcGIS Spatial Analyst nyttjats. I en stegvis process tas bl.a. rinnstråk, flödesriktningar och avrinningsområden fram. Resultatet är sänkorna inom studerat område. Resultatet avser de områden i terrängen som fylls upp innan vattnet bräddar till lägre liggande områden, och tar inte hänsyn till huruvida det handlar om ett 10- eller 100- årsregn eller regn med annan återkomsttid. Beräknat maximalt vattendjup ger dock en fingervisning om vilka områden som drabbas redan vid kortare återkomsttider. De områden som har störst maximalt vattendjup inom ett instängt område fylls som regel på först. Metoden och underlaget har vissa begränsningar. Det kan finnas diken, bäckar m.m. som är för smala för att de ska fångas upp av terrängmodellen. Likaså kan det finnas klassningsfel i höjddata, t.ex. vägbroar o.d. som är markklassade, och då utgör en 10 (61)

13 barriär i terrängmodellen. Det kan innebära att några områden som redovisas som instängda, i verkligheten inte är det. För att med säkerhet kunna avskriva dessa områden, kan man behöva göra en manuell kontroll, ev. med platsbesök. I de yttersta delar av kommunen som avrinner mot grannkommuner är resultatet osäkert eftersom vi inte har höjddata ända fram till recipienten. Ett antagande som gjorts är att att vattnet fritt kan rinna vidare mot recipient i nästa kommun. Dvs. här kan i verkligheten finnas fler instängda områden, om det skulle finnas höjdmässiga barriärer i grannkommunen. Figur 8 visar en översikt av instängda områden. Figur 8. Instängda områden. Översikt med maximalt vattendjup i varje område. Översikten visar att instängda områden är vanligast i den östra delen av kommunen. De största vattendjupen kan dock bildas i området vid Glädjens trafikplats i centrala delen av kommunen, samt vid Vällstaverkens bergtäkt i sydvästra delen De instängda områdenas betydelse för VA-systemet För VA-verksamheten är det generellt inte önskvärt med instängda områden inom bebyggelse som är ansluten till VA-näten. Förutom den direkta översvämningsrisken finns även risk för ökat inläckage av tillskottsvatten (oönskat vatten som t.ex. dagvatten) 11 (61)

14 till spillvattennätet. Man bör vara medveten om att för instängda områden ställs större krav bl.a. på dimensionering av dagvattenledningar och kombinerade avloppsledningar. 1 De instängda områdena kan dock i praktiken fungera som öppna dagvattenmagasin och därmed en utjämningsvolym, och om området skulle fyllas igen kan översvämningsrisken i andra delar av dagvattennätet att öka pga. att man i praktiken tar bort utjämningsvolymen De instängda områdenas betydelse för den kommunala planeringen Enligt plan- och bygglagen (PBL) ska bebyggelse lokaliseras till mark som är lämplig för ändamålet. Om bebyggelse planeras inom ett idag instängt område bör det tas upp till diskussion huruvida marken kan anses som lämplig. Även om den anses som lämplig kan åtgärder behöver tilltas för att risknivån ska bli acceptabel. 3.2 Fokusområde översvämning Detta fokusområde omfattar de typer av översvämningar som inte är direkt skyfallsrelaterade, utan istället beror av mer långsamma hydrologiska, geohydrologiska och hydrauliska förlopp Analys av områden med risk för översvämning från vattendrag Översvämningskartering finns utförd för de två största vattendragen inom kommunen, Mälaren samt Oxundaån. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som tar fram dessa karteringar och reviderar dem vid behov. MSB bifogar till sina rapporter ett antal GIS-skikt vilka har använts i utredningen. För Mälaren är den senaste revideringen från maj Normalt redovisar MSB:s aktuella översvämningskarteringar klimatanpassade flöden för år ca 2100, men för Mälarens del saknas beräkningar av framtida flöden och nivåer bl.a. pga. att frågan om regleringen av Slussen ej är helt klar. 2 Det är därför i dagsläget ej möjligt att redovisa riskområden för översvämning från Mälaren pga. klimatförändringar. Vad som däremot är möjligt att redovisa är dagens riskområden för översvämning från Mälaren. Figur 9 visar vilka områden som berörs vid olika vattennivåer. Endast en liten del av kommunens bebyggelse ligger idag inom eller i närheten av riskområde för översvämning från Mälaren däremot finns planer på mer bebyggelse i dessa delar av kommunen, se vidare bl.a. i kap Publikation P90: Dimensionering av allmänna avloppsledningar (Svenskt Vatten 2004), Tab Oversvamningsdirektivet/PM_hotkarta_Mälaren.pdf 12 (61)

15 Figur 9. Översvämningskartering för Mälaren med utbredning av de nivåer (m, RH2000) som tagits fram i samband med karteringen. Källa till GIS-lager: MSB. Pga. de förändringar av förutsättningar (Slussen-reglering samt nya beräkningar) som förväntas, redovisas vattennivåerna stegvis. I dagens klimat gäller nivåerna enligt Tabell 1 för Stockholm. 1 Tabell 1. Vattennivåer som används i MSB:s hotkartor för Stockholm (2013): 50-års nivå 100-års nivå Beräknad högsta nivå 1,46 m.ö.h. (RH2000) 1,50 m.ö.h. (RH2000) 2,70 m.ö.h. (RH2000) För Oxundaån är den senaste revideringen daterad I Bilaga 7 till MSB:s rapport framgår att 100- och 200-årsflöden, med hänsyn tagen till klimatförändringen, beräknas öka. Högre flöden ger högre vattennivåer och större spridningsarea. Risken för översvämning beräknas således öka på grund av klimatförändringen. Figur 10 visar en översikt av översvämningskarteringen för Oxundaån. Generellt är det först vid beräknat högsta flöde (BHF), ett extremflöde, som kommunen berörs. I första 1 Hotkartor för Mälaren vid Stockholm, PM , MSB 2 Översvämningskartering utmed Oxundaån. Rapport nr: 2, (MSB 2013) 13 (61)

16 hand är det sträckan av Väsbyån som rinner genom centrala Upplands Väsby. Sannolikheten för att detta flöde inträffar beräknas som mycket låg, i storleksordningen 1/10000 under ett år. BHF kallas därför ibland, lite slarvigt, för årsflöde. Figur 10. Översvämningskartering för Oxundaån med utbredning av de flöden som tagits fram i samband med karteringen. Källa till GIS-lager: MSB. För övriga vattendrag i kommunen saknas översvämningskartering. Terrängmodellen ger en fingervisning om vilka områden som är flacka och därmed kan vara översvämningsbenägna, men detta kan behöva utredas ytterligare Analys av risker för VA-systemet En analys av vilka dagvattenutlopp som påverkas av höga vattennivåer i Oxundaån har genomförts. Analysen visar hur långt bakåtdämning beräknas ske vid olika scenarier. För Oxundaån (se Vattendrag) har 100-årsflödet inkl. klimatfaktor analyserats. Den geografiska avgränsningen är de dagvattensystem som har utlopp till Oxundaåsystemet. 14 (61)

17 Beräknade vattennivåer för det aktuella flödet har hämtats från tvärsektioner som levererats i GIS-format av MSB till Upplands Väsby kommun. Höjdsystemet är enligt MSB:s dokumentation RH2000, dvs. samma som kommunens höjdsystem. GIS-skikt med information om dagvattenledningar har tillhandahållits av VA-enheten och är ett utdrag ur kommunens VA-databas daterat Eftersom vattennivåerna varierar längs åsträckan, har för varje dagvattenutlopp ett avrinningsområde skapats. Avrinningsområde definieras i detta fall som område med dagvattenledningar som avrinner till aktuellt utlopp. Detta avrinningsområde har tilldelats beräknade vattennivåer för närmast uppströms liggande tvärsektion. I vissa fall är den beräknade vattennivån samma för flera utlopp. I dessa fall har aktuella avrinningsområden slagits ihop. Resultaten visar att det låglänta området längs Väsbyån genom centrala Upplands Väsby har störst risk för påverkan. I anslutning till Norrviken är det i synnerhet en låglänt strandremsa med bebyggelse i Bollstanäs som beräknas påverkas. Påverkan avser i detta fall direkt påverkan av Oxundaåns vattennivå. Står vattnet dämt till denna nivå bör det beaktas att även indirekta effekter kan uppstå, t.ex. att trycknivåer sprider sig till uppströms liggande system (i synnerhet vid nederbörd då dagvattenavrinning sker), och att inläckage i spillvattenledningar kan öka. Kartan visar även dagvattenledningar där nivåer saknas och som därför ej kan analyseras. För att få en heltäckande bild bör motsvarande analys genomföras för bräddutlopp/bräddledningar från spillvattennätet, samt pumpstationer och andra VAobjekt. Pga. att heltäckande data om bräddnivåer inte finns i dagsläget är det inte möjligt att genomföra denna analys inom ramen för denna utredning. Det pågår för närvarande ett arbete hos VA-enheten att inventera pumpstationer och bräddnivåer. Framtagna nivåer kan användas som randvillkor i hydrauliska modeller om man vill analysera vad som händer i t.ex. ett scenario där 2-årsregnet inträffar samtidigt som 100- årsflöde i Oxundaån. Vill man skydda de områden där uppdämning beräknas ske, kan möjliga åtgärder vara t.ex. backventiler som används vid höga vattenstånd, samt invallning. Står systemet dämt/avstängt en längre tid, behöver dagvattnet innanför sannolikt pumpas ut Risker relaterade till grundvatten och snösmältning Länsstyrelsen 1 skriver bl.a. att Högre grundvattennivåer kan förväntas vintertid i framtiden beroende på mildare väder då mer nederbörd faller som regn än idag. Under årets varmare period (maj-oktober) sker en sänkning av grundvattennivåerna. Slutsatsen av detta är, att då vintern redan är en period med högt grundvatten ökar översvämningsrisken genom att mättad mark blir ännu mer mättad. Infiltration hinner då 1 Riskområden för skred, ras, erosion och översvämning i Stockholms län - för dagens och framtidens klimat. Länsstyrelsen i Stockholms län/sgi/smhi (2011) 15 (61)

18 inte ske i lika stor utsträckning om det skulle falla regn under samma period, och vattnet rinner snabbt av på markytan. Översvämningar pga. snösmältning beräknas däremot minska då en mindre andel av årsnederbörden lagras som snö pga. temperaturhöjningen Fokusområde ras, skred och erosion Allmänt Hur ett förändrat klimat komma att påverka jordrörelser som ras, skred och erosion beskrivs i Klimat- och sårbarhetsutredningen 2. Klimatförändringar med större och intensivare nederbördsmängder liksom förändrade grundvattennivåer ökar sannolikt benägenheten för ras, skred och erosion. Särskilt landets sydvästra/västra delar och delar av den östra kusten är utsatta. Framförallt låg bebyggelse ligger inom de skredbenägna områdena. Inom andra områden minskar istället risken då snösmältningen blir förlängd och vårfloden minskar liksom de höga flödena. (Klimat- och sårbarhetsutredningen, 2007) Känsliga klimatfaktorer och systemtyper kopplade till ras, skred och erosion beskrivs nedan (se även Bilaga B14, Klimat och sårbarhetsutredningen, 2007) Klimatfaktor Ökad nederbörd Långvarig nederbörd Intensiv nederbörd Grundvattenförändring I vattendrag ökade medel- och höga flöden Systemtyp Jord Geometri Systembeskrivning Nedan redovisas en översiktlig beskrivning av de förhållanden som har betydelse för jordars benägenhet att röra på sig. Jordrörelser som behandlas är skred, ras och erosion. Skred inträffar i finkorniga jordarter såsom silt- och lerjordar och innebär att en sammanhängande jordmassa kommer i rörelse. Ras inträffar i slänter av sand, grus, sten eller block. Ett ras kan även omfatta en bergslänt. Vid ras rör sig de enskilda jord/berg delarna fritt i förhållande till varandra. Både skred och ras inträffar ofta snabbt och kan orsaka stora skador på mark, byggnader och anläggningar inom det drabbade området, se Figur Riskområden för skred, ras, erosion och översvämning i Stockholms län - för dagens och framtidens klimat. Länsstyrelsen i Stockholms län/sgi/smhi (2011) 2 Sverige inför klimatförändringarna - hot och möjligheter (SOU 2007:60), Statens offentliga utredningar, Regeringskansliet, (61)

19 Figur 11. Skred (till vänster) och ras (till höger). Källa: MSB, Erosion inträffar främst i finkornig jord såsom sand och silt. Med erosion menas den process där vågor, strömmande vatten, vind och is för bort jordmaterial från stränder, botten i vattendrag, sjöar och hav. Inre erosion innebär att grundvattenströmmar för med sig partiklar och på så sätt orsakar materialvandring. Erosion kan bl.a. medföra underminering av anläggningar och konstruktioner samt även ge försämrad säkerhet mot skred och ras Analys av lokala förhållanden En översiktlig stabilitetskartering har utförts för Upplands Väsby och finns redovisad i en rapport 1. Skredriskkarteringen utfördes enligt en metod som användes före 1997 och omfattar endast områden med då befintlig bebyggelse. Rapporten och tillhörande kartmaterial redovisar områden tillhörande stabilitetszon I, det vill säga delar där det finns förutsättningar för ras och skred. Utredningen omfattar geoteknisk undersökning och en riskbedömning genom beräkning av en säkerhetsfaktor (F c ). Inom de områden där förutsättningar för ras och skred ansetts föreligga har F c beräknats till mellan 2,4 och 5, vilket innebär tillfredsställande stabilitetsförhållanden. I översiktliga utredningar bedöms stabiliteten vara tillfredsställande när säkerhetsfaktorn F c är större än 2,0. Hur klimatförändringar kommer att påverka risken för naturolyckor, såsom skred, ras, erosion och översvämning, inom Upplands Väsby finns översiktligt utrett och redovisat i Länsstyrelsens rapport om riskområden för skred, ras, erosion och översvämning i dagens och framtida klimat. 2 I rapporten bedöms hur klimatförändringen kan komma att påverka risken för skred och ras inom de områden där förutsättningar för ras och skred ansetts föreligga vid karteringen I rapporten finns även en översiktlig bedömning av förutsättningar för skred och ras inom potentiella framtida utbyggnadsområden. Bedömningen är gjord utifrån geologiskt kartunderlag och nivåer enligt terrängkarta. 1 Översiktlig skredriskkartering, Räddningsverket/Upplands Väsby kommun/kjessler & Mannerstråle uppdrag :06, Länsstyrelsen i Stockholms län, Riskområden för skred, ras, erosion och översvämning i Stockholms län för dagens och framtidens klimat, SGI/SMHI (61)

20 Eftersom bedömningen är översiktlig redovisas områdena endast i text och inte i kartmaterialet. Risken för översvämning har detaljerat karterats för sträckan från Vallentunasjön till utloppet i Oxundasjön och redovisas i MSB:s översvämningskartering 1. För planområdet Väsby entré finns en förstudie om klimatanpassning utförd Bedömd påverkan på olika systemtyper av olika klimatfaktorer I detta avsnitt redovisas hur olika typer av klimatförändringar kan komma att påverka risken för skred, ras och erosion. Det är dock viktigt att veta att konsekvensen av skred, ras och erosion till följd av klimatförändring beror helt på de lokala förutsättningarna. Stabiliteten för en slänt styrs av släntens geometri, jordlagrens egenskaper, grundvattennivå och portryck samt yttre faktorer såsom last av en byggnad, trafik, fyllning etc. Faktorer som kan öka risken för ras och skred är: Förändring av släntens geometri genom erosion. Ökat portryck/grundvattennivå. Sänkning av vattennivån i ett eventuellt vattendrag i släntens nedre delar. På uppdrag av Klimat- och sårbarhetsutredningen utfördes 2007 en översiktlig utredning, för hela Sverige, om hur ett förändrat klimat kan komma att påverka jordrörelser som erosion, skred och ras, ravinutveckling, samt moränskred och slamströmmar. Nedan redovisas framtagen figur över förändringen i benägenhet för skred och ras i ler- och siltslänter på grund av klimatförändringen (Figur 12). 1 Översvämningskartering utmed Oxundaån. Rapport nr: 2, (MSB 2013) 2 Rapport Förstudie om klimatanpassning planområdet Väsby Entré, Tyréns (61)

21 Figur 12. Förändrad benägenhet för skred och ras på grund av ökad avrinning, som leder till ökat portryck och erosion, beroende på klimatförändringen fram till perioden Källa: SGI Varia 603, Fallsvik et al (2007) Klimatförändringen bedöms medföra att årsmedelnederbörden ökar med den största ökningen under vintermånaderna. Ökad nederbörd kommer att ge högre grundvattentryck och ökade maximalflöden i vattendrag och dagvattensystem. I MSB:s kartering av Oxundaån (2013, Bilaga 7) 1 framgår som tidigare nämnts att 100- och 200-årsflöden, med hänsyn tagen till klimatförändringen, beräknas öka. Klimatförändringen bedöms medföra högre flöden under höst och vinter och lägre flöden under våren. Grundvattennivåer förväntas bli högre under vintermånaderna och lägre under sommarmånaderna. Ökad nederbörd gör att vattenmängden i marken ökar och vattentryck mellan jordkornen blir högre. Detta kan leda till att jordens hållfasthet minskar vilket i sin tur leder till att risken för ras och skred ökar. Ökad nederbörd medför även ökad avrinning och ökad erosion. Erosion förändrar geometrin i slänter vilket kan medföra att risken för skred och ras ökar. Om vattennivån i 1 Översvämningskartering utmed Oxundaån. Rapport nr: 2, (MSB 2013) 19 (61)

22 åar och sjöar sjunker hastigt efter ett stort flöde kan, om vattentrycket fortfarande är förhöjt i marken, finnas en ökad risk för ras och skred eftersom vattnet i vattendragen utgör en mothållande kraft i strandslänter. Hastiga vattenståndsvariationer ökar ytterligare risken för skred och ras Analys av risker inom Upplands Väsby I Upplands Väsby genomfördes 1995 en översiktlig stabilitetskartering av bebyggda områden. 1 I rapporten bedöms risk för ras och skred finnas vid Väsby station [1], Njursta [2], Mellangården [3], Odenslunda [5], Frestaby [6] och Bollstanäs [7]. Angivna områden finns utmärkta i Figur 13. Område Skälby [4] är markerat på översiktskartan i rapporten, dock finns ingen fältundersökning och stabilitetsberäkning utförd inom detta område. Figur 13. Ras- och skredrisk. Figur baserad på Räddningsverket (1995). Ökad nederbörd, högre flöden och grundvattenförändringar kan förväntas ge sämre säkerhet mot skred. Inom potentiella utbyggnadsområden finns endast en översiktlig bedömning av förutsättningar för skred och ras utförd (MSB 2011). I rapporten bedöms områden med risk för ras och skred finnas vid Vällsta, Bisslinge, Kolartorp, Wäckare äng och Fornboda ner mot sjön Fjäturen. Eftersom skredriskbedömningen är översiktlig redovisas områdena 1 Översiktlig skredriskkartering, Räddningsverket/Upplands Väsby kommun/kjessler & Mannerstråle uppdrag :06, (61)

23 endast i text och inte i kartmaterialet. Ökad nederbörd, högre flöden och grundvattenförändringar kan med tiden förväntas ge sämre säkerhet mot skred. Inom planområdet Väsby Entré (Upplands Väsby station) finns 2013 en förstudie om klimatanpassning utförd 1. I rapporten redovisas lerområden där marken lutar mer än 1:10 respektive 1:20. Vanligtvis anses lutningar brantare än 1:10 i finsedimentområde (ler- och siltmark) utgöra en gräns för skred i naturligt avlagrade slänter. Karteringen från 2013 är översiktlig och är inte verifierad mot fältundersökningar eller geotekniska beräkningar. Grundvattennivåer förväntas bli högre under vintermånaderna och lägre under sommarmånaderna. Det gör att intervallet mellan högsta och lägsta grundvattennivå sannolikt kommer att öka, men det är svårt att bedöma om grundvattnets medelnivå kommer att höjas eller sänkas. Sänkt medelgrundvattennivå skulle kunna ge sättning inom områden med lermark. Utförd översvämningskartering visar att flera bebyggda områden och potentiella utbyggnadsområden, där förutsättningar för skred och ras bedöms finnas, ligger inom områden som även är karterade översvämningsområden. Dessa områden är Väsby station, Njursta och Bollstanäs. Översvämning kan även påverka områdenas stabilitetsförhållanden med ökad risk för skred. Många områden torde dock ha marginal till att förändrade grundvattenförhållanden och vattenstånd skall göra stabiliteten otillfredsställande. Förutsättningar för erosion till följd av ökade vattenflöden finns längs sjöar och vattendrag där jorden utgörs av finkornig jord såsom sand och silt. Klimatförändringen gör att erosionen lokalt kan öka i slänter vid vattendrag där förutsättningar redan idag finns för erosion. I rinnande vattendrag, såsom åar och bäckar, kan dock idag rådande erosionsprocess förväntas successivt ske snabbare med ökad nederbörd. 3.4 Fokusområde temperatur Upplands Väsby står inför höjda temperaturer under hela året. Temperturöverskottet fördelar sig relativt jämnt över årstiderna men med en något högre relativ uppvärmning under vintermånaderna. Detta innebär ett minskat uppvärmningsbehov men samtidigt ett ökat kylbehov under de allt mer frekventa värmeböljorna. Ur klimatanpassningssynpunkt bör fokus ligga på ändrade sommarförhållanden där effekterna kan förmodas bli de som kräver vidare analys och efterföljande strategiarbete. Nedan redovisas de klimatförändringar som bedöms vara relevanta ur temperatursynpunkt. 1 Rapport Förstudie om klimatanpassning planområdet Väsby Entré, Tyréns (61)

24 Figur 14. Förändring ( C) i årsmedeltemperatur (RCP 4.5). Figur 15. Förändring ( C) i årsmedeltemperatur (RCP 8.5) 22 (61)

25 Figur 16. Förändring ( C) av sommarens högsta dygnsmedeltemperatur (RCP4.5) Figur 17. Förändring ( C) av sommarens högsta dygnsmedeltemperatur (RCP8.5) MSB ger i sin kunskaps- och forskningsöversikt 1 en sammanställning av potentiella effekter av värmeböljor och man konstaterar att forskningsläget fortfarande är något oklart. Kvalitativt beskriver man hur effekter kan förväntas inom ett flertal sektorer. Effekterna kan sammanfattningsvis komma att beröra såväl människor som infrastruktur och viktiga samhällsfunktioner. - Arbetsplatser blir för varma - Värme och torka leder till ökat antal bränder - Elsystemet påverkas negativt såväl för komponenter som belastning 1 Värmeböljors påverkan på samhällets säkerhet. MSB publikationsnummer MSB362, jan (61)

26 - Dricksvattentillgången kan minska och varma ledningar kan behöva kylas eller riskera påväxt och kvalitetsförsämring. - Förstörda läkemedel samt dålig arbetsmiljö kan förutspås inom sjukvårdssektorn men de stora effekterna är antagligen inom patienthälsan där äldre och sjuka utsätts för stora påfrestningar. Speciellt kan hemsjukvården drabbas där ett säkert inneklimat och en tät patientkontakt är svårare att garantera. - Transportsektorn påverkas också med blödande asfalt och solkurvor på rälssystemet. Man pekar på ett stort forskningsbehov när det gäller tekniska system samt arbetsmiljöförutsättningar. En reflektion är att klimatet i Upplands Väsby enligt klimatmodellerna inte kommer att gå utanför vad som återfinns i delar av Centraleuropa idag och att därför mycket kunskap kan inhämtas från hur man idag hanterar värmeböljor i städer med ungefär samma förutsättningar som Upplands Väsby. 24 (61)

27 3.5 Sammanfattning riskkarta Figur 18 visar en sammanfattning av de risker som har en känd geografisk utbredning. En version i storformat (A1) finns i Bilaga 1. Figur 18. Sammanfattande riskkarta. 25 (61)

28 4 Konsekvenser för bebyggelse (befintlig och planerad) 4.1 Befintlig bebyggelse Dagens bebyggelse är till stor del koncentrerad kring centrala Upplands Väsby, längs med transportstråken järnvägen och E4, och däremellan. I centrala delarna (Figur 19) är det i synnerhet området öster om järnvägen och Väsbyån som beräknas vara instängda och drabbas vid skyfall samt vid t.ex. blockering av Väsbyåns kulverterade sträckor. Dessa områden berörs också av karterad ras- och skredrisk samt av dämda dagvattenledningar vid höga nivåer i Väsbyå- Oxundaåsystemet. Figur 19. Konsekvenser för befintlig bebyggelse, centrala Upplands Väsby 26 (61)

29 I Upplands Väsby tätort öster om E4 (Figur 20) berörs i synnerhet Skälby-området både av skyfallsrisk och eventuellt av ras- och skredrisk (området har pekats ut men är ej utrett av Räddningsverket 1995, se avsnitt 3.3.5). Någon genomgång av ev. geotekniska utredningar i samband med utbyggnaden av Skälbyområdet har dock ej gjorts eftersom detta faller utanför klimat- och sårbarhetsanalysens ramar). Figur 20. Konsekvenser för befintlig bebyggelse, östra delarna av tätorten 27 (61)

30 I Frestaby finns ett stort instängt område vid Pepparbodavägen och Östra Frestaby som är beroende av en Ø 1200 mm dagvattenkulvert (kulverterad bäck) för avledning av dagvatten och ytvatten från området. Dessutom finns ett område vid Trollsländevägen- Guldvingevägen (område 6) samt en del av Odenslunda (område 5) som förutom att delvis vara instängt, även berörs av ras- och skredrisk. Figur 21 visar dessa områden. Figur 21. Konsekvenser för befintlig bebyggelse, Odenslunda-Frestaby 28 (61)

31 Bebyggelse vid Norrvikens strand i Bollstanäs (Figur 22) berörs både av ras- och skredrisk och dämda dagvattenledningar vid höga nivåer i Norrviken som är en del av Oxundaåsystemet. Figur 22. Konsekvenser för befintlig bebyggelse, Bollstanäs Vad gäller bebyggelse vid Mälaren som kan drabbas vid en översvämning finns en rad GIS-analyser framtagna av MSB 1. Syftet var att ge en översiktlig bild av hotet för olika vattennivåer i Mälaren, och hur påverkan ökar med stigande vattennivå. Se Figur 23 för ett exempel gällande friliggande småhus. 1 Konsekvenser av en översvämning i Mälaren, MSB (61)

32 Figur 23. Ackumulerad area för berörda friliggande småhus i Upplands Väsby kommun enligt Fastighetskartans byggnadspolygoner. Källa: Konsekvenser av en översvämning i Mälaren, Bilaga 3 (MSB 2012) Vid en analys av antal byggnader med samhällsfunktion som berörs i kommuner runt Mälaren klarar sig Upplands Väsby bra jämfört med andra kommuner, med endast 1 byggnad som drabbas och först vid +3,0 m, strax under dimensionerande nivå (Figur 24). Figur 24. Jämförelse av samhällsfunktioner som drabbas i olika kommuner vid oika nivåer i Mälaren. Källa: Konsekvenser av en översvämning i Mälaren, datasammanställning (MSB 2012) Se vidare under kap (61)

33 4.2 Planerad bebyggelse Det pågår ett antal planer inom kommunen och de koncentreras främst till fyra huvudområden: Förtätningar i centrala Upplands Väsby Älvsundadalen, gränsar mot Sollentuna FÖP Nordvästra Väsby mot Mälaren Mindre delar av nordöstra delen av kommunen Älvsundadalen och södra delarna av kommunen Delar av pågående planområden beräknas kunna få betydande påverkan vid skyfall. I synnerhet Program Johanneslund där en stor del av området sammanfaller med ett instängt område, det område där infiltration till Uppsalaåsen sker. Även det mindre området Vatthagen 1:103 ligger inom det instängda området. Delar av Älvsundadalen beräknas bli påverkade, och i södra delarna av detta område som avrinner mot Sollentuna kommun kan finnas fler instängda områden, eftersom avrinningsförhållanden i Sollentuna inte utretts. Se Figur 25. Figur 25. Planerad bebyggelse, södra delarna Vad gäller övrig översvämningsrisk karaktäriseras områden öster om E4 (Vatthagen, Odenslunda m fl) av tillskottsvattenproblematik (stora volymer oönskat läck-, drän-, grund- och/eller dagvatten i spillvattensystemet som leds vidare till reningsverket med 31 (61)

34 energikostnader, reningskostnader och översvämningsrisker som följd) vilket förväntas öka med klimatförändringen. Någon ras- eller skredrisk har ej identifierats inom dessa delar av kommunen. Området kan dock beröras då 1995 års kartering endast avser bebyggda områden FÖP Nordvästra Väsby m.fl. Detta är ett geografiskt stort område. De pågående planer som finns i denna del av kommunen beräknas inte påverkas nämnvärt av skyfall. Påverkan sker i begränsade områden och med relativt sett små vattendjup. Se Figur 26. Figur 26. Planerad bebyggelse, nordvästra delarna Vad gäller övriga typer av översvämningar som analyserats beräknas inte nordvästra delen av kommunen påverkas i större utsträckning, dock finns här flera mindre vattendrag som ej är analyserade vad gäller översvämningsrisk. FÖP Nordvästra Väsby påverkas vid höga nivåer i Mälaren. Delar av Prästgårdsmarken berörs av ras- och skredrisk enligt Räddningsverket (1995). Ytterligare områden kan beröras då 1995 års kartering endast avser bebyggda områden. 32 (61)

35 4.2.3 Nordöstra delarna av kommunen De pågående planer som finns i denna del av kommunen beräknas inte påverkas nämnvärt av instängda områden/skyfall. Påverkan sker i begränsade områden och med relativt sett små vattendjup. Brunnby Mosse beräknas få störst påverkan. Se Figur 27. Figur 27. Planerad bebyggelse, nordöstra delarna Vad gäller övriga typer av översvämningar som analyserats beräknas inte nordöstra delen av kommunen påverkas i större utsträckning. Fysingen kan komma att påverkas vid höga Mälarnivåer och detta berör strandnära områden i Program Löwenströmska parken. Delar av Vik trädgårdsstad berörs av ras- och skredrisk enligt Räddningsverket (1995). Ytterligare områden kan beröras då 1995 års kartering endast avser bebyggda områden Centrala Upplands Väsby Då detta handlar i första hand om förtätning inom befintlig bebyggelse, se avsnitt Övriga kommande bebyggelseområden I Länsstyrelsens (2011) 1 rapport finns en beskrivning av aktuella utbyggnadsområden där det finns förutsättningar för skred och ras. Någon geografisk avgränsning finns inte på 1 Riskområden för skred, ras, erosion och översvämning i Stockholms län - för dagens och framtidens klimat, SGI/Länsstyrelsen i Stockholms Län (61)

36 karta, men vid vidare planering i dessa områden bör man i första hand stämma av mot denna lista, där förutsättningar för skred och ras finns. Om andra områden blir aktuella för nybyggnad täcks inte dessa av tidigare gjorda utredningar, varför en ny stabilitetskartering blir nödvändig. En ny kommunplan 1 (översiktsplan) tas för närvarande fram, och planerad markanvändning i denna bör stämmas av mot de riskområden som tagits fram i denna utredning (61)

37 5 Konsekvenser för teknisk infrastruktur 5.1 El Eltransformatorstationer finns spridda över kommunen, och vi fokuserar här på de som ligger i områden med störst risk. Vid E4/trafikplats Glädjen, Figur 28, ligger fem transformatorbyggnader inom riskområdet för skyfall (instängt område). Figur 28. El, trafikplats Glädjen med omnejd 35 (61)

38 Frestaby har fyra transformatorstationer inom riskområdet för skyfall (Figur 29). Figur 29. El, Frestaby med omnejd Utöver dessa områden finns transformatorstationer i instängt område vid Löwenströmska, Väsbyån genom centrala tätorten, Runbyrondellen, samt Lindhemsvägen. De eltransformatorstationer som finns i kommunens primärkarta är de som redovisas. Ev. kan vissa stationer saknas, E.ON har inte kontaktats för verifiering. Det har ej heller gjorts någon analys av vid vilken t.ex. vattennivå stationerna kan slås ut eller vilka områden de försörjer och därför berörs vid ett stopp. Samtliga bebyggda områden som berörs av ras- och skredrisk enligt Räddningsverket (1995) innehåller en eller flera transformatorstationer. Karteringen är dock inte gjord på en sådan detaljnivå att det går att beskriva i vilken omfattning dessa stationer berörs. 36 (61)

39 5.2 VA Vattenförsörjning Norrvatten är kommunens leverantör av dricksvatten och ansvarar för vattenproduktion samt huvudledningsnätet från vattenverket fram till anslutningen till kommunens nät. Norrvatten har även reservvattentäkter. Vattenverket, Görvälnverket i Järfälla kommun, tar sitt vatten från Mälaren. Mälaren är dricksvattentäkt för närmare två miljoner människor. Några klimatrisker som nämnts i samband med Mälaren som vattentäkt är: - En högre havsnivå skulle bl.a. innebära att risken för saltvatteninträngning ökar - Ökad mängd humus, som försvårar reningsprocessen - Med ökad frekvens av skyfall ökar risken för läckage från förorenad mark, bräddningar från spillvattennätet m.m. Norrvatten har ett antal pågående och planerade forsknings- och utvecklingsprojekt i samarbete med universitet och högskolor, för att utveckla robust och klimatsäkrad reningsteknik, som adresserar ovanstående risker. Några exempel är CoW och NOMINOR som bl.a. studerar hur klimatet påverkar halten naturligt organiskt material, Genomembran som berör humus, samt Mälarmodellen som syftar till att utveckla en spridningsmodell för utsläpp som kan nå dricksvattentäkten. Ambitionen är också att starta forskningsprojekt med avseende på vilka effekter en förändrad vattenkemi och - temperatur får på korrosion och mikroorganismer i ledningsnätet. 1 Vad gäller huvudledningsnätet för vatten kan det påverkas vid ras och skred, då det finns risk för fysiska skador på ledningarna. Samma gäller för de kommunala delarna av vattennätet, även om konsekvenserna i de flesta fall blir mindre (färre abonnenter drabbas) jämfört med om en huvudledning skulle rasa. Av sekretesskäl redovisas varken konsekvenserna för Norrvattens huvudledningar eller det kommunala vattennätet i denna rapport. Vattenkvaliteten i enskilda brunnar beräknas också påverkas av klimatförändringen, och detta kan övervakas genom kontinuerlig provtagning Spillvatten Ett antal spillvattenpumpstationer berörs av de risker som beskrivits. Liksom för vattennätet ökar risken för fysiska skador på ledningarna i områden med ras- och skredrisk. Dessa skador kan medföra betydande in- och utläckage till och från spillvattennätet. Även med ökad sättningsbenägenhet kommer ett ökat in- och utläckage pga. att ledningsskarvar blir otäta. 1 Uppgifter från Per Ericsson, Norrvatten. 37 (61)

40 Utöver detta beräknas belastningen på spillvattennätet med tillhörande pumpstationer öka med ökad frekvens av intensiva regn och därmed ökad mängd tillskottsvatten (i praktiken är de flesta spillvattensystem påverkade av en mer eller mindre stor andel tillskottsvatten, några områden har dock identifierats av VA-avdelningen som särskilt påverkade av tillskottsvatten). Detta medför i sin tur att bräddning av spillvatten kommer att ske mer frekvent, vilket påverkar vattenkvaliteten i recipienten. Dimensioneringen av nya spillvattensystem som ska hålla i hundratalet år bör anpassas så att de tar höjd för klimatförändringen. Svenskt Vatten rekommenderar att dimensionering görs med hänsyn till den ökning av regnintensiteten som kan utläsas från SMHI:s aktuella klimatscenariokartor 1. Ur scenariodata från 2010 tolkar Svenskt Vatten en ökning av maximal nederbördsintensitet med % för Svealand, varför värdet 20 % idag används av flera kommuner i Stockholmsområdet för dimensionerande regn, i form av en klimatfaktor (1,2). Denna siffra kan dock komma att behöva revideras Dagvatten En pumpstation för dagvatten vid Ladbrodammen kan beröras vid höga nivåer i Mälaren. Uppdämning av dagvattenledningar vid höga nivåer i Oxundaån, som tidigare identifierats, medför att dagvattnet inte kommer vidare och denna dämning kan därför sprida sig längre upp i systemet vid intensiva regn. Svenskt Vattens rekommendationer vad gäller nederbördsintensitet för dimensionering (se Spillvatten ovan) gäller i ännu högre grad för dagvattensystemet. 5.3 Fjärrvärme och övrig teknisk infrastruktur Fortum är ledningsägare för fjärrvärme och fjärrkyla i kommunen. Viss sekretess råder och kommunen har redan tillgång till delar av kartmaterialet som beskriver nätens och objektens geografiska lägen. Det rekommenderas att detta analyseras av kommunen tillsammans med de risker som identifierats i kap. 2. Vid behov kan kommunen göra motsvarande analys av annan teknisk infrastruktur t.ex. tele- och optoledningar. 1 Publikation P104, Nederbördsdata vid dimensionering och analys av avloppsystem, Svenskt Vatten (61)

41 6 Konsekvenser för kommunikationer De viktigaste transportstråken inom kommunen är järnvägen (Ostkustbanan) samt E4. Dessa är klassade som riksintresse 1, liksom länsvägarna 265 (Häggviksleden/Norrortsleden) och 267 (Rotebroleden/Stäketleden), vilka passerar genom kommunen (dock endast kortare sträckor). Järnvägen och E4 utgör viktiga pendelstråk för kommunens invånare. Upplands Väsby station är en viktig knutpunkt för t.ex. arbetsresor till och från centrala Stockholm. Dessa transportleder utgör också viktiga regionala transportstråk, t.ex. för personer och varor som passerar kommunen på sin väg mellan Stockholm och Arlanda/Uppsala samt som nationella transportstråk mellan Stockholm och norra Sverige. Utöver dessa finns också några större vägar identifierade som regionala intressen. Se Figur 30. Figur 30. Trafik. Riksintresse samt regionalt intresse. Källa: Upplands Väsby Trafikstrategi Enl. Trafikverkets GIS-skikt över riksintressen för trafikslagens anläggningar, (61)

42 Järnvägen passerar genom, eller i nära anslutning till område 1, 2, samt 2A som identifierats som ras- och skredriskbenägna. Se Figur 31. Figur 31. Risker i anslutning till riksintresse Järnväg. 40 (61)

43 Utredningen om konsekvenser vid en översvämning av Mälaren 1 anger även att järnvägsspåren genom Upplands Väsby beräknas kan påverkas vid vattennivån 3,1 m (RH 2000): Ev blir spåren översvämmade, oklart pga osäkra höjddata, konsekvenser för alla verksamheter som är beroende av tågtransporter. All norrgående trafik går genom Upplands Väsby. Konsekvensen klassas som katastrofal. Längs E4 finns inom kommunen två instängda områden. Området vid trafikplats Glädjen är det mest utbredda och också det med störst maximalt vattendjup. Ett skyfall beräknas här kunna få stora konsekvenser för vägtrafiken, eftersom även anslutande vägar med regionalt intresse berörs. Se Figur 32. Figur 32. Instängt område vid trafikplats Glädjen. 1 Bilaga 6, Konsekvenser för samhällsviktig verksamhet. Delrapport, Konsekvenser av en översvämning i Mälaren Bilagerapport. Regeringsuppdrag Fö2010/560/SSK (WSP/MSB 2012) 41 (61)

44 Normalt sker i området vid trafikplats Glädjen infiltration till Uppsalaåsen, vilket i sig kan innebära en risk att föroreningar från vägtrafiken och närliggande industriområden sprids till grundvattnet, i synnerhet vid ett översvämningsscenario. Se vidare kap Det andra området ligger vid Infra City, strax norr om trafikplats Bredden. Maximalt vattendjup är här relativt litet, och endast den södergående körbanan beräknas bli berörd (Figur 33). Figur 33. Instängt område på E4 vid Infra City. 42 (61)

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag.

Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. REV 2014-04-22 Bakgrund Inom fastigheten Lillhällom planeras för utbyggnad av det befintliga äldreboendet som finns inom fastigheten idag. I dag är ca 35 % av fastighetens area hårdgjord, d.v.s. består

Läs mer

Översvämningsanalys Sollentuna

Översvämningsanalys Sollentuna Beställare Sollentuna kommun och Sollentuna Energi AB Översvämningsanalys Sollentuna Konsekvenser av extrema regn över Sollentuna kommun Uppdragsnummer Malmö 2015-04-21 12802674 DHI Sverige AB GÖTEBORG

Läs mer

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11

RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 RAPPORT ÖVERSVÄMNINGSANALYS FASTIGHET VALLMON 11 Koncept 10 november 2014 Uppdrag: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11 Knislinge, 257586 Titel på rapport: Översvämningsanalys fastighet Vallmon 11

Läs mer

KROKSHALLSOMRÅDET - DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING

KROKSHALLSOMRÅDET - DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING DAGVATTENUTREDNING MED ÖVERSVÄMNINGSBEDÖMNING Göteborg SWECO Environment AB Elisabet Sterner Helena Holm Uppdragsnummer 1320959 SWECO Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75

Läs mer

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken

PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig utredning av möjliga skyddsåtgärder för att förhindra översvämningar vid Katthavsviken 2015-06-09 Upprättad av: Anna Karin Wingskog PM ÖVERSVÄMNINGSUTREDNING Översiktlig

Läs mer

Vad är en översvämning?

Vad är en översvämning? ÖVERSVÄMNING Vad är en översvämning? Med översvämning menas att vatten täcker ytor utanför den normala gränsen för sjö, vattendrag eller hav. Översvämning kan dels ske utmed vattendrag, men också drabba

Läs mer

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen

Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Uppdragsnr: 10144353 1 (11) PM Dagvattenutredning Södra Gröna Dalen Komplettering 2011-04-07 Bakgrund PEAB Bostad AB och Skanska Nya Hem AB i samarbete med Upplands-Bro kommun har beslutat att ta fram

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov

Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Klimatförändringarnas effekter inom byggnader och byggnadskonstruktion samt möjliga åtgärdsbehov Slutrapport Arbetsgrupp för klimatanpassning inom byggnader och byggnadskonstruktion (augusti 2011 februari

Läs mer

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna.

Figur 1: Översiktskarta över planområdet, berört område framgår av rektanglarna. 2014-09-09 Bakgrund Inom kvarteret Rätten, fastigheten Skönsberg 1:25, planerar kommunen uppföra ett nytt äldreboende. Genomförandet av planen kommer att innebära att befintliga byggnader rivs och att

Läs mer

Utredningar och underlag Nacka stad, 9230.

Utredningar och underlag Nacka stad, 9230. Denna utredning är ett underlag till den utvecklade strukturplanen för Nacka stad. Det sammanvägda resultatet kan läsas i dokumentet Utvecklad strukturplan för Nacka stad. Utredningar och underlag Nacka

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100

PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 PM Hantering av översvämningsrisk i nya Inre hamnen - med utblick mot år 2100 Innehåll 1 Riktlinjer för bebyggelse och översvämningsrisk... 1 1.1 Ökande översvämningsrisk och principer för att hantera

Läs mer

NCC Boende. Kvarnbyterrassen 2012-02-22. Dagvattenutredning. Uppdragsnummer: 7180423

NCC Boende. Kvarnbyterrassen 2012-02-22. Dagvattenutredning. Uppdragsnummer: 7180423 NCC Boende Kvarnbyterrassen Dagvattenutredning 2012-02-22 Uppdragsnummer: 7180423 Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund Objekt NCC Boende Kvarnbyterrassen Handlingens status Datum 2012-02-22 Rubrik

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning

Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete. Klimatanpassning Klimatförändringens samhällspåverkan och myndigheternas arbete Klimatanpassning I början Statens Meteorologiska Central Anstalt (1918) till högteknologisk, tillämpad forskning SMHI en myndighet under

Läs mer

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund

HYDROLOGISKA FÖRHÅLLANDEN Bakgrund 2009-06-09 Täby kommun Gripsvall HYROLOGISKA FÖRHÅLLANEN Bakgrund Täby kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan gällande bebyggelse i Gripsvallsområdet (Figur 1). Inom ramen för detta arbete tar Conec

Läs mer

Mölndals Innerstad. Mölndals Stad. Detaljplaner. Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering

Mölndals Innerstad. Mölndals Stad. Detaljplaner. Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering Mölndals Innerstad Detaljplaner Översvämningsrisker och översiktlig dagvattenhantering Mölndals Stad oktober 2013 Denna rapport har skapats inom DHI Ledningssystem som är certifierat av DNV i enlighet

Läs mer

Kartering av tillrinningsområde för Östra Mälaren inom Stockholm-Huddinge kommun

Kartering av tillrinningsområde för Östra Mälaren inom Stockholm-Huddinge kommun Stockholm Vatten VA AB Kartering av tillrinningsområde för Östra Mälaren inom Stockholm-Huddinge kommun Uppdragsnummer Växjö 2010-01-10 12801201 DHI Sverige AB GÖTEBORG STOCKHOLM VÄXJÖ LUND Org. Nr. 556550-9600

Läs mer

Referensuppdrag översvämningskartering

Referensuppdrag översvämningskartering 2014-05-15 Referensuppdrag översvämningskartering Länsstyrelsen Västernorrland, 2013 Översvämningskartering av Gåde å (Lst Västernorrland Ref: 537-8651-13) Detaljerad översvämningskartering av Gåde å nära

Läs mer

2013-08-09. Sandstugan, Uttran. Objektnr: 114978. Tekniskt PM, Geoteknik

2013-08-09. Sandstugan, Uttran. Objektnr: 114978. Tekniskt PM, Geoteknik Objektnr: 114978 Tekniskt PM, Geoteknik Innehåll 1 Allmänt... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Områdesbeskrivning... 3 2 Utförda undersökningar... 3 3 Bedömning av geotekniska förhållanden... 4 3.1 Topografi...

Läs mer

PM Hydraulisk bedömning för Kärna 4:1 och Lefstad 3:27. 2011-11-07 Preliminärhandling

PM Hydraulisk bedömning för Kärna 4:1 och Lefstad 3:27. 2011-11-07 Preliminärhandling PM Hydraulisk bedömning för Kärna 4:1 och Lefstad 3:27 Preliminärhandling Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Konsult: Uppdragsledare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Jaan Kiviloog Uppdragsnr:

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP

PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP RAPPORT PM DAGVATTENUTREDNING GROSTORP SLUTRAPPORT 2014-05-19 Uppdrag: 250825, Dp Grostorp i Finspång Titel på rapport: PM Dagvattenutredning Grostorp Status: Datum: 2014-05-19 Medverkande Beställare:

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå

Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå Riskanalys och åtgärdsplanering på kommunal nivå Erik Mårtensson, DHI Sverige AB erik.martensson@dhi.se Översikt Kort info om DHI Regional klimatanalys Vad från den kan användas som underlag vid fysisk

Läs mer

Översiktlig geoteknisk utredning för fördjupad översiktsplan

Översiktlig geoteknisk utredning för fördjupad översiktsplan LAHOLMS KOMMUN SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Planerat exploateringsområde söder om Lagan mellan Trulstorp och Åmot Översiktlig geoteknisk utredning för fördjupad översiktsplan Delrapport 2, Geoteknisk PM Datum:

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Detaljplan för DEL AV BRANÄS 4:22 M FL (Branäsdalen Centrum)

Detaljplan för DEL AV BRANÄS 4:22 M FL (Branäsdalen Centrum) Datum Antal sidor Diarienummer 2012-03-07 16 MBR 2011.1243.214 Detaljplan för DEL AV BRANÄS 4:22 M FL (Branäsdalen Centrum) Torsby kommun Värmlands län Rapport om risk för översvämning i Branäsdalen Jon

Läs mer

RAPPORT. Riskanalys översvämning fördelningsstation F3 E.ON Osmundgatan, Örebro 2014-11-28. Upprättad av: Hans Björn Granskad av: Johan Lundin

RAPPORT. Riskanalys översvämning fördelningsstation F3 E.ON Osmundgatan, Örebro 2014-11-28. Upprättad av: Hans Björn Granskad av: Johan Lundin RAPPORT F3 E.ON Osmundgatan, Örebro 2014-11-28 Upprättad av: Hans Björn Granskad av: Johan Lundin RAPPORT F3 E.ON Osmundgatan, Örebro Kund E.ON Elnät Sverige AB Östra Promenaden 5 601 71 Norrköping Konsult

Läs mer

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01

Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Riktlinjer för dagvattenhantering i Trollhättans kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-03-01 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Syfte... 2 3. Riktlinjer... 3 4. Trestegsprincipen... 4 4.1 Lokalt

Läs mer

Omholmens reningsverk

Omholmens reningsverk Sotenäs kommun Göteborg 2010-03-25 Datum 2010-03-25 Uppdragsnummer 61461038379 Tomas Trapp Tomas Trapp Jimmy Aradi Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation

Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation Upplands-Bro kommun Örnäs 1:1, Kungsängen Golf och Rekreation PM Geoteknik PROJEKTERINGSUNDERLAG Upprättad 2010-05-28, reviderad 2010-05-31 Upprättad av: Mats Tidlund PM Geoteknik Kund Kungsängen Golf

Läs mer

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder

Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Tekniskt PM Avvattning och ledningar Väg E6 och 896 vid Lomma, kollektivtrafikåtgärder Lomma kommun, Skåne Län Vägplan 2016-06-03 Projektnummer: 145981 1 Innehåll 2 ALLMÄNT 3 3 AVVATTNING 3 3.1 Förutsättningar

Läs mer

9. Säkerhet och riskbedömningar

9. Säkerhet och riskbedömningar 9. Säkerhet och riskbedömningar Sammanfattning Det ska vara tryggt och säkert att bo och leva i Karlskoga kommun. Kunskap och erfarenhet om hur man skapar trygghet och säkerhet i vardagsmiljön ska användas

Läs mer

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001

Oxundaåns vattenvårdsprojekt. Dagvattenpolicy. Gemensamma riktlinjer för hantering av. Dagvatten. I tätort. september 2001 Dagvattenpolicy Gemensamma riktlinjer för hantering av Dagvatten I tätort september 2001 Upplands Väsby kommun Sigtuna kommun Vallentuna kommun Täby kommun Sollentuna kommun Tätortens Dagvatten Förslag

Läs mer

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Detaljplaneområdet, Färingsö trä, åker och infartsparkering sett från nordväst. Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun Stockholm 2015-07-01 Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar

Läs mer

RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN

RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN RAPPORT ÖVERFÖRINGSLEDNING SYDVÄSTRA MÖCKELN 12 JUNI 2012 Uppdrag: 229963, Västra Bökhult Titel på rapport: Överföringsledning Sydvästra Möckeln Status: Slutrapport Datum: 2012-06-12 Medverkande Beställare:

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

Ett förändrat klimat hot eller möjligheter?

Ett förändrat klimat hot eller möjligheter? Ett förändrat klimat hot eller möjligheter? Plan för klimatanpassning Växjö kommun 2013 Klimatet förändras Människor över hela världen arbetar med att minska skadliga utsläpp i miljön för att hindra katastrofala

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg 1(6) Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg Inledande kommentar Göteborg har pekats ut som en av de orter med betydande översvämningsrisk

Läs mer

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning

Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Uppdragsnr: 1018 9908 1 (9) PM Dagvattenhantering Tuna Park, inför detaljplan för Gallerian 1 m.fl. 1 Inledning Warburg-Hendersson Eskilstuna AB äger fastigheten Gallerian 1 i området Tuna Park i Eskilstuna.

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Tyresö Kommun Hantering av BDT-vatten i Östra Tyresö Uppdragsnummer 1141230000 Leverans Stockholm 2011-08-15 Sweco Environment AB Denis van Moeffaert 1 (15) Sweco Vatten & Miljö Gjörwellsgatan 22 Box 34044,

Läs mer

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat

Rapport. Anpassning till ett förändrat klimat Anpassning till ett förändrat klimat Tillståndet i kommunerna år 2015 Förord Naturskador orsakar stora skador som drabbar samhället och enskilda individer. Vi påverkas av alltmer frekventa extremväder

Läs mer

Dagvattenhantering dp Härnevi 1:17 i Upplandsbro

Dagvattenhantering dp Härnevi 1:17 i Upplandsbro Sid 1 (7) Uppsala 26 juni 2014, rev. 16 april 2015 PM Dagvattenhantering dp Härnevi 1:17 i Upplandsbro Inledning Flexhouse AB/Härnevi Fastighets AB planerar för smålägenheter på fastigheten Härnevi 1:17

Läs mer

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB

Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning. Sweco Environment AB UDDEVALLA KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1351625000 Dagvattenhantering, vatten- och spillvattenförsörjning samt övrig teknisk försörjning UTSTÄLLNINGSHANDLING VÄNERSBORG 2010-05-06 Sweco Environment AB Vänersborg

Läs mer

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB Svensk markexploatering AB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570096 Tomtområde vid Digernäs 5:5 och 1:45 Falun rev. 2013-10-09 Sweco Environment AB 1(5) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun

Läs mer

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning. Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Lotta Andersson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat Vad är det vi måste förbereda oss för? Naturolyckornas snabba

Läs mer

OFFERTFÖRFRÅGAN - KONSULTUPPDRAG:

OFFERTFÖRFRÅGAN - KONSULTUPPDRAG: Göran Lundberg Dnr KSL 2010/0047 OFFERTFÖRFRÅGAN - KONSULTUPPDRAG: ROBUST OCH KLIMATSÄKRAD DRICKSVATTENFÖRSÖRJNING INOM Vatten och Avloppssamverkan inom Stockholms län (via dess VAS-kommitté) i samarbete

Läs mer

PM GEOTEKNIK PÄR AXELSSON TOMAS NORDLANDER PLANERINGSUNDERLAG BJC GROUP AB GEOTEKNIK KV. GASKLOCKAN 2 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA

PM GEOTEKNIK PÄR AXELSSON TOMAS NORDLANDER PLANERINGSUNDERLAG BJC GROUP AB GEOTEKNIK KV. GASKLOCKAN 2 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA PLANERINGSUNDERLAG BJC GROUP AB UPPDRAGSNUMMER 2175 480 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING ÖREBRO 2016-04-26 SWECO CIVIL AB ÖREBRO INFRA PÄR AXELSSON HANDLÄGGARE TOMAS NORDLANDER GRANSKARE 1 (5) S w e co S we c o

Läs mer

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com Härryda kommun Bostäder vid Vällkullevägen inom Kullbäckstorp 2:2 mfl. Teknisk PM Geoteknik Underlag för detaljplan 2012-06-29 Handläggare: i samråd med: Bahatin Gündüz 010 505 47 81 bahatin.gunduz@afconsult.com

Läs mer

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan

Eftra 2:54 och 4:24 VA-utredning till detaljplan Beställare: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: FALKENBERGS KOMMUN Box 293 311 23 Falkenberg Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Andersson Jennifer Löfvendahl Uppdragsnr: 102 38 57 Filnamn

Läs mer

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2009-05-05 Dnr: 08KS542 Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande översiktlig utredning för Stora Vall Gävle kommun, Gävleborgs län FYSISK

Läs mer

Skyfallsanalys för Vara kommun

Skyfallsanalys för Vara kommun Skyfallsanalys för Vara kommun Översiktlig översvämningskartering vid skyfall Vara kommun Rapport November 2015 Denna rapport har tagits fram inom DHI:s ledningssystem för kvalitet certifierat enligt ISO

Läs mer

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD

FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD PM GEOTEKNIK FÄRGAREN 3, KRISTIANSTAD 2013-07-01 Innehållsförteckning 1 Objekt... 4 2 Ändamål... 4 3 Underlag för PM... 5 4 Befintliga förhållanden... 5 5 Geotekniska förhållanden... 5 6 Hydrogeologiska

Läs mer

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign

UPPRÄTTAD: 2015-12-15 KOMMUN. Upprättad av Granskad av Godkänd av. Sign Sign Sign VA-TEKNISKT UTLÅTANDE BOSTÄDER VID SKJUTBANEVÄGEN UTREDNING DP PERMANENTHUSOMRÅDE AVSEENDE FASTIGHETERNA BJÖRKFORS 1:29, 1:449, 1:593 OCH 1:626 - HEMAVAN, STORUMANS KOMMUN UPPRÄTTAD: 2015-12-15 Upprättad

Läs mer

RAPPORT. Kil, Södra Hannäs 1:46 SBK VÄRMLAND AB SWECO CIVIL AB KARLSTAD GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN

RAPPORT. Kil, Södra Hannäs 1:46 SBK VÄRMLAND AB SWECO CIVIL AB KARLSTAD GEOTEKNIK GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN RAPPORT SBK VÄRMLAND AB Kil, Södra Hannäs 1:46 UPPDRAGSNUMMER 2335882000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING INFÖR UPPRÄTTANDE AV DETALJPLAN 2015-06-17 SWECO CIVIL AB KARLSTAD GEOTEKNIK EVA-LENA ERIKSSON repo002.docx

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Fredrik Wettemark. Johanna Lindeskog

UPPDRAGSLEDARE. Fredrik Wettemark. Johanna Lindeskog UPPDRAG Modellering av översvämning i Höje å UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Fredrik Wettemark UPPRÄTTAD AV Johanna Lindeskog DATUM INLEDNING Höje å flyter genom de tre kommunerna Lomma, Lund och Staffanstorp

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG Riskhanteringsplan för Malungs tätort

SAMRÅDSUNDERLAG Riskhanteringsplan för Malungs tätort Dnr: 451-6124-15 SAMRÅDSUNDERLAG Riskhanteringsplan för Malungs tätort - enligt förordning om översvämningsrisker SAMRÅDSHANDLING 2015 Riskhanteringsplan för hantering av översvämningsrisker i Malungs

Läs mer

Kv. Nithammaren 8. Munktellstaden. Eskilstuna kommun. Håkan Bohm Granskare

Kv. Nithammaren 8. Munktellstaden. Eskilstuna kommun. Håkan Bohm Granskare Eskilstuna kommun Munktellstaden Eskilstuna kommun Teknisk PM Geoteknik PLANERINGSUNDERLAG Geoteknik 004-M Tekniskt PM Geoteknik Utgåva 2, 2014-04-24 Uppdragsnummer: 10014644 Stockholm, 2014-12-12 Grontmij

Läs mer

Utredning om principåtgärder för att förhindra översvämningar i centrala Uddevalla. - Lokal klimatanpassning genom skyddsförebyggande åtgärdsplanering

Utredning om principåtgärder för att förhindra översvämningar i centrala Uddevalla. - Lokal klimatanpassning genom skyddsförebyggande åtgärdsplanering Uddevalla kommun Översvämningsutredning Uppdragsnummer 1321070 Utredning om principåtgärder för att förhindra översvämningar i centrala Uddevalla - Lokal klimatanpassning genom skyddsförebyggande åtgärdsplanering

Läs mer

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén

RAPPORT VA-utredning Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18. Upprättad av: Kristina Wilén RAPPORT Tillhörande detaljplan för Tjörnudden, Brommösund 2013-02-18 Upprättad av: Kristina Wilén Uppdragsnr: 10171536 Detaljplan Tjörnudden, Brommösund 2 (8) RAPPORT tillhörande detaljplan för Tjörnudden,

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER INOM TINGBERG 3:77 I LÖDÖSE

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER INOM TINGBERG 3:77 I LÖDÖSE DNR: 2015/KS0418 UTSTÄLLNINGSHANDLING, UPPRÄTTAD 2015-09-14 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER INOM TINGBERG 3:77 I LÖDÖSE Detaljplanen upprättas i enlighet med PBL (SFS 1987:10) Lilla Edets kommun, Västra Götalands

Läs mer

RAPPORT. VA utredning Handelscenter Lindvallen 2015-02-19. Sweco Environment AB Falun. Boel Nyberg SKISTAR AB UPPDRAGSNUMMER 3314571200

RAPPORT. VA utredning Handelscenter Lindvallen 2015-02-19. Sweco Environment AB Falun. Boel Nyberg SKISTAR AB UPPDRAGSNUMMER 3314571200 SKISTAR AB VA utredning Handelscenter Lindvallen UPPDRAGSNUMMER 3314571200 2015-02-19 Sweco Environment AB Falun Boel Nyberg repo001.docx 2012-03-2914 Innehållsförteckning 1 Allmänt 2 1.1 Orientering

Läs mer

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09

Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 Hydrologiska och hydrokemiska förändringar i Gripsvallsområdet 2010-03-09 1 2 Figur 1. Gripsvall, planområde. Från kommunens FÖP. BAKGRUND I samband med utarbetandet av FÖP Gripsvall undersöktes också

Läs mer

ÖVERSVÄMNINGS- SKYDDSPLAN för Ekeby avloppsreningsverk Sigurd Melin, Terra Firma 2008-04-21 Förord Denna översvämningsskyddsplan är resultatet av ett utvecklingsprojekt som pågått sedan årsskiftet 2006/2007.

Läs mer

Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan

Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan Bön i Henån,Orust kommun 1(2) Väg och Va-utredning för ny plan Utbyggnad av väg och Va-ledningar Aqua Canale AB har fått i uppdrag att projektera vägar och va-ledningar inom planområdet på Bön. Förslaget

Läs mer

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28

Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 Uppdragsnr: 10191200 1 (8) PM Bilaga 5, Dagvattenrening, bilaga till Uppdragsrapport daterad 2014-02-28 1 Inledning Idag leds orenat dagvatten ut via ledning till Hudiksvallsfjärden från ett område på

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg 1(5) Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg Inledande kommentar Göteborg har pekats ut som en av de orter med betydande översvämningsrisk

Läs mer

Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Regler och riktlinjer för ansökan

Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor. Regler och riktlinjer för ansökan Statsbidrag till förebyggande åtgärder mot naturolyckor Regler och riktlinjer för ansökan Foto omslag: Exempel på förebyggande åtgärd mot översvämning, Kristianstad. Skydd av bebyggelse utmed Helge å.

Läs mer

Dagvattenutredning, Borås Stad

Dagvattenutredning, Borås Stad Dagvattenutredning, Borås Stad Detaljplan för Brämhults Kärra 1:3 Koncept 081103 2008-11-03 Beställare Borås Stad, Stadsbyggnadskontoret Kristine Bayard Konsult Vägverket Konsult Affärsområde Syd Avdelning

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

Uppdrag nr. 54842. VA-utredning. Skogsdungen Storvreta. www.bjerking.se

Uppdrag nr. 54842. VA-utredning. Skogsdungen Storvreta. www.bjerking.se VA-utredning Skogsdungen Storvreta www.bjerking.se Sida 2 (6) VA-utredning Uppdragsnamn Skogsdungen Storvreta Uppsala kommun VA-utredning HSB Uppsala Hans Johansson Box 1103 75141 Uppsala Uppdragsgivare

Läs mer

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1143576500 ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) 2014-06-04 SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTEN OCH YTVATTEN UPPDRAGSLEDARE/KVALITESGRANSKARE AGATA

Läs mer

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp.

Teknik och täkter. Mål och riktlinjer. Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Teknik och täkter Mål och riktlinjer Kommunens grundvattentäkter ska skyddas så att de inte påverkas av miljöstörande verksamheter eller utsläpp. Ett framtida hållbart avloppssystem bör vara utformat så

Läs mer

Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning

Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning PM Geoteknik och Miljö Projektledare Sören Westberg AB Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning Sundsvall 2016-03-02 Kanaludden Härnösand Geoteknisk undersökning Datum 2016-03-02 Uppdragsnummer 1320018771

Läs mer

Riskhanteringsplan för Falu tätort

Riskhanteringsplan för Falu tätort Dnr: 451-6079-15 Riskhanteringsplan för Falu tätort - enligt förordning om översvämningsrisker Omslagsbild: Uppmätta vattennivåer vid Kopparvågen i Falun, foto Magnus Berg Riskhanteringsplan för hantering

Läs mer

Klimatförändringar och samhället. 18 november 2015 Åsa Sjöström, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning

Klimatförändringar och samhället. 18 november 2015 Åsa Sjöström, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning Klimatförändringar och samhället 18 november 2015 Åsa Sjöström, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning Vad händer med klimatet? Vad har vi observerat? Sveriges temperatur och nederbörd från1860

Läs mer

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun

Dagvattenutredning, Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun , Herrestads- Torp 1:41 och 1:45 m.fl. i Uddevalla kommun Utredning rörande konsekvenser av exploatering samt förslag till dagvattenhantering i samband med detaljplanläggning Umeå 2010-05-06 Beställare:

Läs mer

Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln

Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln 1 Samråd inför tillståndsprövning av ny ytvattentäkt i Hummeln 2012-03-05 Kristdala församlingshem Närvarande: För sökanden Jan Sandberg Charlotta Karlsson Pia Rapp C-G Göransson Holger Torstensson Agnes

Läs mer

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04

VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 LERUMS KOMMUN SEKTOR SAMHÄLLSBYGGNAD Översiktlig gatu- och VA-utredning för detaljplan Götebo 1:5 m.fl Lilla bråta VARA MARKKONSULT AB 2010-11-04 På uppdrag åt Lerums Kommun, sektor samhällsbyggnad, planarkitekt

Läs mer

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka Tekniskt PM Geoteknik VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka Danderyds Kommun, Stockholms Län UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-04-01 Uppdragsnummer: 107294 Dokumenttitel: Projekterings PM

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02

DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp 1 HÄRRYDA KOMMUN. Totalt antal blad: 8 st. Göteborg 2014-06-02 DAGVATTENUTREDNING Landvetters-Backa, östra, etapp HÄRRYDA KOMMUN Totalt antal blad: 8 st. Göteborg -- ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen, Box SE- Göteborg Telefon +. Fax + 9. Säte i Stockholm. www.afconsult.com

Läs mer

PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun

PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun PM Geoteknik Kv. Flugsvampen 1 Lidköpings Kommun Datum: 2015-01-15 Rev. Datum: Uppdragsnummer: 515-794 Upprättad av: Peter Nilsson, Johan Ericsson BG&M Konsult AB, Rådmansgatan 24, 541 45 Skövde Kv. Flugsvampen

Läs mer

FILIPSTADS KOMMUN KALHYTTAN 1:96 NYBYGGNATION AV FRITIDSHUS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2011-10-17

FILIPSTADS KOMMUN KALHYTTAN 1:96 NYBYGGNATION AV FRITIDSHUS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2011-10-17 FILIPSTADS KOMMUN KALHYTTAN 1:96 NYBYGGNATION AV FRITIDSHUS ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM GEOTEKNIK Örebro WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 019/17 89 50 2 FILIPSTADS

Läs mer

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun

Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Uddevalla den 11 februari 2011 Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Utredning, principförslag för gator och va-anläggningar inom detaljplan för Askums Anneröd 1:17 Sotenäs kommun Planområdet Askums Anneröd

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2016-03-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Enskilda avlopp 2016-02-23, 18 Miljö- och byggnämnden Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Botkyrka kommun.

Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Botkyrka kommun. Grap Geoteknisk utredning inför nyetablering av bostäder i Norsborg, Teknisk PM, Geoteknik Geosigma AB Göteborg 2011-11-04 Åsa Bergh Uppdragsnr SYSTEM FÖR KVALITETSLEDNING Uppdragsledare: Lars Nilsson

Läs mer

Geotekniskt PM 1. Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan. Gullbranna 1:13 mfl, Halmstads kommun 2014-04-04

Geotekniskt PM 1. Översiktlig geoteknisk undersökning för detaljplan. Gullbranna 1:13 mfl, Halmstads kommun 2014-04-04 Geotekniskt PM 1 2014-04-04 Upprättad av: Sayle Shamun Granskad av: Sven-Åke Öhman Godkänd av: Fredrik Stenfeldt GEOTEKNISKT PM 1 Kund Sindeman Byggnads AB Att: Jon E Sindeman Propellervägen 4 B 183 62

Läs mer

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun

ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun ABVA Allmänna Bestämmelser för Vatten och Avloppstjänster i Trollhättans kommun Fastställd av kommunfullmäktige i Trollhättans kommun 2011 02 28, 12, att gälla från och med 2011 03 01. Läs vår broschyr

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

Vattenflöden finns på webben (http://vattenwebb.smhi.se/hydronu) med nulägesbeskrivning och 10-dygnsprognoser.

Vattenflöden finns på webben (http://vattenwebb.smhi.se/hydronu) med nulägesbeskrivning och 10-dygnsprognoser. Hur bedömer man nuläget? Väderprognoser på smhi.se, yr.no m.fl. är relativt bra när det gäller frontsystem. 10-dygnsprognoser men svårare att förutspå konvektiva sommarregn. Väderradar och blixtlokalisering

Läs mer

PD Startboxen, Solna. Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210. Översiktlig geoteknisk undersökning. Uppdragsnummer: 7178418-5000

PD Startboxen, Solna. Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210. Översiktlig geoteknisk undersökning. Uppdragsnummer: 7178418-5000 PD Startboxen, Solna Granskningshandling 2014-11-14 Rev. 141210 PD Startboxen, Solna Översiktlig geoteknisk undersökning Uppdragsnummer: 7178418-5000 PM Uppgifter om dokumentet: Beställare, Slutkund Objekt

Läs mer

Fördjupad klimatanalys en del av vattenförsörjningsplanen för Kalmar län Yvonne Andersson-Sköld COWI AB

Fördjupad klimatanalys en del av vattenförsörjningsplanen för Kalmar län Yvonne Andersson-Sköld COWI AB Fördjupad klimatanalys en del av vattenförsörjningsplanen för Kalmar län Yvonne Andersson-Sköld COWI AB Bakgrund Enligt de klimatanalyser som gjorts fram till 2100 (dvs perioden 2071-2100) förväntas generellt

Läs mer