Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress Backagårdsgatan Kinna Telefon

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-218555 010-4428628 Epost:mark.vanervast@kommunal."

Transkript

1 Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress Backagårdsgatan Kinna Telefon En skön vår önskar vi på sektionsexpedtitionen. Maj-Britt, Lena, Magdalena och Lotta.

2 Hej Alla! Nu har vi ett nytt år med nya utmaningar. Hoppas att jul och nyårshelgerna gav er alla lite tid för avkoppling och trevligt umgänge med allt vad det innebär. För oss medlemmar i Kommunal har det varit en tumultartad inledning på Aftonbladets granskning innebar rubriker och avslöjande som gjorde oss alla besvikna, arga och ledsna. Att vi medlemmar reagerar är naturligt. Många vill lämna sin fackförening, vilket är förståeligt, men dock måste vi nog också tänka efter vad det innebär för oss kommunalare om vi blir färre medlemmar, särskilt då vi har en viktig avtalsrörelse fram för oss, (se information längre fram i bladet). Om medlemsavhoppet blir stort resulterar det i en försvagad motvikt till arbetsgivaren. Ett försvagat fackförbund ger arbetsgivaren större makt att göra som dom vill och inte känna sig tvingade att förhandla med eller lyssna på den fackliga rörelsen. Kollektivavtalet som ger oss rättigheter på arbetsplatsen kan komma att försämras. Vårt kollektivavtal ger oss rätt till försäkringar på arbetsplatsen, rätt till mer semesterdagar, rätt till att vara med och påverka våra löner och vår arbetsplats. Ja, det är mycket att tänka på. Facket finns där för dej hela tiden, fast vi tänker inte alltid på att de rättigheter och den trygghet vi har på vårt arbete har förhandlats fram sedan många år människor som trott benhårt på allas lika värde. Ett arbete som pågår varje dag, år ut och år in av våra förtroendevalda på sektionerna runt om i landet. Sektionsföreträdare som precis som vi andra medlemmar också är besvikna och ledsna. Men de är beredda att ta striderna tillsammans med alla medlemmar för att vara en viktig motpart till arbetsgivaren. Man förstår att medlemmar blir frågande då några i toppen kan göra så mycket fel. Men att straffa sig själv genom att begära urträde är inte en bra lösning. Tillsammans är vi starka. Ha en riktig skön vår och glöm inte anmäla dig till årsmötet den 23 februari. Klockan träffas vi i Skene Folkets hus, först blir det sedvanliga mötesförhandlingar. Fika med smörgåstårta, dricka och kaffe hinner vi med innan vi slår oss ned i biofåtöljerna och tittar på Suffragette. En film som haft premiär i slutet av januari. Anmäl dig senast 22 februari. Välkommen!!! I den tidiga feministrörelsen tvingades kvinnor under jorden i en farlig katt och råtta lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Maud var en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande.

3 Finns det någon idé om en aktivitet som vi kan genomföra för er medlemmar under 2016??? Diskutera på arbetsplatsen och meddela Lena på sektionsexpeditionen eller maila: Ni behöver inte ha ett färdigt koncept utan bara idéen så ska vi tillsammans försöka lösa detta.

4 Dragning i medlemslotteriet. Grattis till er som vunnit denna gången. Välkomna in till sektionen och hämta er vinst. Monica Oscarsson Natalie Hellgren Katarina Husak Sara Sperling Loftsgårdens förskola Rönnäng Vi strävar efter att få ett arbetsplatsombud på varje arbetsplats där Kommunals medlemmar finns. Är du intresserad? Hör av dej till sektionen så får du en anmälningsblankett som dina arbetskamrater ska skriva under. Du får utbildningar för att klara ditt uppdrag. Du kallas till samtal efter din avslutade värdegrundsutbildning där man tillsammans går igenom de krav och förväntningar som ställs på dej. Du får betalt för förlorad arbetsförtjänst under utbildningstiden. Nya arbetsplatsombud i Kommunal sektion mark Hanna Johnsson Håkan Johansson Linus Tindvall Petra Lundberg Maria Svensson Jeanette Andersson Lisa Knudsen Caroline Olsson Teresa Jimenez Smedjans förskola, Sätila Sohlbergs buss Sohlbergs buss Klockaregården, Sätila Solgårdens förskola Soläng Soläng Lindäng natt Lindäng natt Dessa har valts av på sina arbetsplatser till arbetsplatsombud och vi önskar dom lycka till i sina viktiga uppdrag.

5 Säkert har du hört kollegor och chefer prata om FSG, samverkansgrupp osv. Så här ser det ut i vår kommun. Förtroendevalda i samverkansgrupper Marks kommun Central samverkan (CSG) För LO Maj-Britt Olofsson - ordinarie Magdalena Fallqvist - ordinarie Teknik och Serviceförvaltningen (TSF) Leif Bäck Socialförvaltningen (SOC) Lena Bergqvist Nina Hellgren Kultur och Fritidsförvaltningen (KFF) För Kommunal Maj Arnell Barn och Ungdoms Förvaltningen (BUF) Charlotte (Lotta) Krjukoff Lokal samverkansgrupp LSG SAMREHAB Marita Darell Lokal samverkansgrupp LSG ÄLDREOMSORG Linda Jarhult Kristina Arvidsson Lokal samverkansgrupp LSG IFO,LSS Yvonne Oksa & Mervi Larsson Ersättare Marita Esbjörnsson

6 Avtalsrörelse En avtalsrörelse innebär att flera förhandlingar om nya kollektivavtal pågår samtidigt. Det är fackförbunden och arbetsgivarnas organisationer som förhandlar om vilka löner och villkor som ska gälla. Ett kollektivavtal gäller alltid för en viss period, detta kan skilja sig från varje avtalsrörelse. Kommunal har omkring 65 kollektivavtal med olika arbetsgivarorganisationer. När medierna rapporterar från en avtalsrörelse läggs ofta fokus på löneökningar, men förhandlingarna gäller också till exempel arbetstider, uppsägningstid, rätt till yrkesutveckling och extra semesterdagar. Som medlem har du rätt att föreslå vilka förbättringar som Kommunal ska driva i avtalsrörelsen. Det här händer i avtalsrörelsen 1. När slutet närmar sig för de nuvarande kollektivavtalen, börjar förberedelserna inför nästa avtalsrörelse. Medlemmar får då tillfälle att föreslå ändringar i avtalen. Förslagen lämnas till sektionen, som läser igenom dem och lämnar vidare till avdelningen. Avdelningen skriver ett yttrande och lämnar sedan förslagen vidare till förbundskontoret som sammanställer och analyserar dem. 2. Sedan är det dags för avtalskonferenser. På konferenserna deltar medlemmar som får diskutera vilka frågor som Kommunal ska kämpa för i avtalsrörelsen. 3. När avtalet sägs upp utser förbundsstyrelsen medlemmar som ska ingå i en avtalsdelegation. Delegationens uppgift är att bistå de centrala ombudsmännen i förhandlingarna och vara en rådgivande instans till förbundsstyrelsen. 4. Därefter prioriterar avtalsdelegationen bland avtalsförslagen som kommit in. Utifrån det lämnar delegationen ett förslag till förbundsstyrelsen på vilka krav som ska lämnas till arbetsgivaren i förhandlingarna. 5. De centrala ombudsmännen förhandlar med arbetsgivarna och de avtalsdelegerade ger råd och godkänner det slutliga förslaget till avtal. 6. Förbundsstyrelsen fattar dock det formella beslutet att avtalet ska antas. Om arbetsgivaren också säger ja, så är den centrala avtalsrörelsen slut här. Då tar det lokala förhandlingsarbetet vid för att teckna lokala avtal om löner. 7. Om Kommunal och arbetsgivaren inte kommer överens om en avtalsuppgörelse, kan förbundsstyrelsen besluta om att Kommunal ska varsla om konflikt. Det kan till exempel innebära mertids-, nyanställnings- eller övertidsblockad, eller strejk. Vid en eventuell konflikt kopplas alltid Medlingsinstituten in, för att hjälpa parterna att komma överens. Mer om detta kan du läsa på Kommunal.se. Gå gärna in och läs så kan du följa med i vad som händer, både i avtalsrörelsen och annat inom Kommunal.

7 En dag på jobbet som boendestödjare på ett av kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn. Idag är det tisdag och jag jobbar eftermiddag och kväll, 14-22, ett roligt pass för då träffar jag ungdomarna lite mer. När jag kommer till jobbet är det 2 personal där, båda har jobbat från klockan 7 och ska snart gå hem efter avslutad arbetsdag. Jag går in på kontoret och läser igenom dokumentationen och vad är som är viktigt för dagen. Klockan 15 kommer mina andra kvällskollegor och vi tar med varsin kopp kaffe och har överlämning/rapport på kontoret tillsammans med dagpersonal och chef. Vi pratar om vad som ska göras och vad som är planerat för kvällen. Idag är det tisdag så då är det träning för en del av ungdomarna. Snart öppnas ytterdörren och ungdomarna är hemma från skolan. Hej, hur är det?? Jobbar du ikväll? Frågorna är många och jag får en varm och välkomnande kram. Några ungdomar går ut i köket, de är hungriga och vill ta sig något mellanmål innan de går till sina rum för att börja med läxor osv. Några sätter sig vid köksbordet och vi pratar om hur dagen varit för dom i skolan. Någon vill prova de nya ord de lärt sig och vi pratar om vad olika saker betyder. Det blir mycket skratt. - Skolan är rolig, bra att vi gå i skolan, Ahmed ler med hela ansiktet när han säger det. Jag frågar om de har några läxor idag. Ja, det har han, men vi tar dem lite senare när vi ätit middag och träning osv är avklarat. Snart är hela huset fyllt av ungdomar, alla är hemma från skolan. Ljudnivån höjs rejält, det blir många samtal på gång, alla vill berätta något. Det är precis som i mitt eget hem när mina ungdomar kom hem från skolan. Huset fylls med liv. Tiden går otroligt fort och snart är det dags för träning för några. Det ska packas träningskläder, vattenflaska och så kommer frågan. Jobbar du hela kvällen, är du här när jag ska göra läxor? Jag svarar, att det är jag, det finns alltid någon personal här som kan hjälpa till med läxor. Jag får en kram och sedan bär det av till träningen. Ta på dig mössa och vantar säger jag, det är kallt ute. -Kan du hjälpa mig? En ungdom kommer med lite kläder som ska tvättas. Jag visar honom hur tvättmaskinen fungerar och berättar vad som kan blandas i samma tvätt. Tack så mycket, säger han och ler. Vi går tillsammans till köket och tar en kopp thé. Där håller några på och förbereder middagen tillsammans med personal. Ikväll blir det kycklinggryta med ris och grönsaker. Personalen finns till för att stötta i konsten att kunna laga mat, det är inte så lätt att läsa ett recept när man inte har med sig språket ordentligt eller aldrig har lagat mat. Det är precis som när mina egna ungdomar skulle lära sig, man måste visa hur man gör innan de kan det själva.

8 Åh, vad det luktar gott, nu serveras middagen. Ungdomarna sluter upp kring maten, tar sin tallrik och sätter sig. Alla är samlade och det blir snart ett väldigt surr och prat om allt mellan himmel och jord. Vi lär av varandra, jag lär mig lite ord på ett för mig, nytt språk och jag förklarar olika saker på svenska, det språk som vi alltid försöker använda i våra gemensamma samtal. Efter maten plockas mat och disk undan och läxböckerna kommer fram. Ikväll är det svenska ord och matematik som jag får hjälpa till med. Det är en förmån jag har i mitt arbete att sitta ned i ett stilla samtal och hjälpa till med att förstå de krumelurer som vi kallar bokstäver. Inte alltid så lätt för en människa som aldrig gått i skolan och inte kan sitt eget språk fullt ut. Men glädjen och viljan att lära tar man inte miste på, imorgon är det en ny dag i skolan och tillfälle att få lära mer ord på vägen mot att kunna klara det nya språket. Några sitter vid tv och tittar på nyheterna tillsammans med någon personal. Det är också ett sätt att träna och lyssna på det svenska språket. Det blir samtal om allt som rör sig i världen idag. Många frågor blir det, men det är ju precis som med mina egna ungdomar hemma, en massa funderingar som kräver svar för att man ska kunna växa upp i ett samhälle fullt med regler och förhållningssätt som man inte är van vid eller hunnit lära sig ännu. -God natt, nu är klockan så mycket så det är dags att gå till sängs. Vi har tillsammans bestämt några ordningsregler i huset, detta för att alla ska trivas och det ska bli ett trevligt hem för alla. En tid då det ska vara tyst i huset är en av dom. God natt, säger jag och så får jag ett leende tillbaka, glöm inte att ställa klockan så du kommer upp till skolan imorgon. - Okej, tack så mycket säger han och går till sitt rum. Han är full av förväntan inför morgondagen då han får lära sig nya ord och fraser på ett språk som kan tyckas enkelt för oss som är födda i landet, men kan te sig som en gåta för de nysvenskar som kommit hit. Alla med en förhoppning om något så lite som att få en fristad där de kan känna sig trygga både fysiskt och känslomässigt. Nu är klockan så mycket att det är dags att åka hem. Jag sätter mig i bilen och har ett leende på läpparna för jag vet att imorgon får jag åka hit igen. - Åh, jag har nog världens bästa jobb! OBS! Ahmed är ett namn jag tagit ur luften och har ingen koppling med min arbetsplats.

9 Förtroendevalda Sektion Mark Maj Britt Olofsson Lena Bergqvist Lotta Krjukoff Magdalena Fallqvist Försäkringsansvarig Arbetsplatsombudsansvarig Studieorganisatör Sektionsföreträdare Styrelsen Ordinarie Maj Britt Olofsson, ordförande Nina Hellgren Maj Arnell Leif Bäck Maarit Johansson Suppleanter Jessica Rodén Steve Karlsson Emilia Uhlman

10 Kollektivavtal vad är grejen? Det finns ingen lag om lägsta lön i Sverige. Istället är det facken och arbetsgivarnas organisationer som förhandlar fram lägsta nivå för lön och andra villkor på jobbet. Överenskommelsen kallas kollektivavtal. Spelregler ger arbetsro och sinnesfrid I Sverige finns lagar om bland annat arbetstid, semester, säker arbetsmiljö, ledighet för studier, och om anställningsskydd så att man inte kan få sparken hur som helst, men ingen lag om lägsta lön. Facken och arbetsgivarnas organisationer förhandlar fram lägsta nivå för lön och andra villkor på jobbet. När så gott som alla är med i facket blir det lättare att stå på sig om det blir tuffa förhandlingar. Är bara få med blir facket svagare och villkoren på jobbet snabbt sämre. Att vara med i facket är att vara en bra jobbarkompis även med andra som har samma jobb fast på andra arbetsplatser. Därför behöver vi ha koll på jobbet Kollektivavtal är som spelregler de talar om vad som gäller. Det blir mindre tjafs och mer arbetsro. Inte bara på ditt eget jobb utan i samhället i stort. Samma jobb sämre villkor, vem tjänar på det? Allt mer av den service som samhället står för utförs numera av anställda i privata företag. Pengarna till löner och sånt kommer där fortfarande från skatten som invånarna betalar. För kommuner, landsting och regioner är det självklart att ha kollektivavtal. Kommunal tycker att privatanställda som gör samma jobb också ska ha bra lön och trygga anställningar. Med ok lön och tydliga villkor på jobbet kanske du stannar längre, utvecklas och trivs. Det är bra både för dig och för företaget du arbetar hos.

Det är helt stängt vecka 31 och 32, men då har Kind och Ulricehamn telefonjour och kan besvara dina frågor.

Det är helt stängt vecka 31 och 32, men då har Kind och Ulricehamn telefonjour och kan besvara dina frågor. Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-218555 010-4428628 Epost: mark.vanervast@kommunal.se Glad sommar önskar vi på sektionsexpedtitionen. Lena,

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

medlemsblad Trevlig höst och vinter önskar vi på sektionsexpeditionen. Lena, Linda, Lotta och Magdalena

medlemsblad Trevlig höst och vinter önskar vi på sektionsexpeditionen. Lena, Linda, Lotta och Magdalena medlemsblad Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress: Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-21 85 55 010-4428628 Epost: mark.vanervast@kommunal.se Titta även på Kommunal.se där finns mycket

Läs mer

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström

Inlämningsuppgift. Med Vänlig Hälsning Jonas Nordström Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Anukka! Tack för dina kompletteringar. Nu är uppgiften godkänd! om du inte anmält dig till steg 2 och 3 så är det dags för det nu. Lycka till med ditt fackliga uppdrag!

Läs mer

Skall jag stanna eller ska jag gå? D

Skall jag stanna eller ska jag gå? D Skall jag stanna eller ska jag gå? D et är först när vi går ihop och vi blir många och starka som vi kan förändra våra villkor på arbetsplatsen. I över 100 år har facket vart med och påverkat arbetarnas

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet

Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Barns brukarmedverkan i den sociala barnavården - de professionellas roll för barns delaktighet Västernorrlands modell för att göra barns röster hörda En definition av begreppet delaktighet Delaktighet

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem

En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem En liten lathund till dig som arbetsplatsombud/medlem Du som arbetsplatsombud har viktiga uppgifter Du förmedlar information mellan arbetsplatsen och din klubb/sektion Du kontaktar nya arbetskamrater på

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer

En vanlig dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet En vanlig dag på jobbet Läs texten många gånger! Träna på att läsa meningarna högt tio gånger. Morgon Mitt alarm ringer klockan 05.20. Jag brukar ligga kvar en stund och tänka på vad jag ska göra under

Läs mer

KOM-IN-ALL mars 2016

KOM-IN-ALL mars 2016 Mars 2016 Ordförande har ordet! Sektionen har haft sitt årsmöte och jag vill tacka alla medlemmar och förtroendevalda för deras engagemang. När Aftonbladet avslöjade Kommunals oegentligheter var vi många

Läs mer

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA Uppgift 1 Presentationsövning Du ska inför gruppen göra en presentation av ett valfritt ämne i 3-5 minuter. Ämnet kan vara ditt smultronställe, en hobby, en bok du läst, en spännande resa, en film du sett,

Läs mer

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd.

Inlämningsuppgift. Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Peter, Strålande! Nu är din inlämningsuppgift godkänd. Lycka till med ditt fortsatta fackliga uppdrag och glöm inte att anmäla dig till steg 2 - du hittar tid och

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen

Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan. Susanne Bogren och Nanna Klingen Positiva pedagoger och kreativa arbetslag i förskolan Susanne Bogren och Nanna Klingen Det lustfyllda samarbetet I ett kreativt arbetslag får alla pedagoger som arbetar tillsammans i barngruppen samma

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

jonas karlsson det andra målet

jonas karlsson det andra målet jonas karlsson det andra målet noveller wahlström & widstrand 064802Det andra målet.orig.indd 3 12/21/06 3:03:00 PM Wahlström & Widstrand www.wwd.se Jonas Karlsson 2007 Tryck: GGP Media GmbH, Tyskland

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids

Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids. Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Text & musik: Agnes Samuelsson, Jonatan Samuelsson Songkids Vi är Songkids Songkids Vi är Songkids Vi gillar alla människor Hur dom än ser ut Vi vill att dom ska veta Dom är älskade av Gud Vi gillar dans

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar

Karriär och förälder. För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Karriär och förälder För dig som väntar barn, är föräldraledig eller har barn och arbetar Vilka möjligheter har du som förälder att få en bra balans mellan arbetsliv och familj? Lathund för dig som väntar

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Frågor? Kontakta Rådgivningen: forhandling@sverigesingenjorer.se 08-613 80 00. FAQ om Flexpension

Frågor? Kontakta Rådgivningen: forhandling@sverigesingenjorer.se 08-613 80 00. FAQ om Flexpension FAQ om Flexpension 1. Vad är flexpension? 2 2. Varför driver Sveriges Ingenjörer krav på flexpension? 2 3. Vad tjänar jag på flexpension? 2 4. Varför är det viktigt med liknande pensionsvillkor för olika

Läs mer

medlemsblad En skön sommar önskar vi på sektionsexpeditionen. Kicki. Lena, Linda, Lotta, Magdalena och Sandra.

medlemsblad En skön sommar önskar vi på sektionsexpeditionen. Kicki. Lena, Linda, Lotta, Magdalena och Sandra. medlemsblad Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress: Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-21 85 55 010-4428628 Epost: mark.vanervast@kommunal.se Titta även på Kommunal.se där finns mycket

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Sektion Trollhättan Nr: 1/2016

Sektion Trollhättan Nr: 1/2016 Sektion Trollhättan Nr: 1/2016 Medlemstidning för dig som är Kommunalare. På gång. Kollektivavtalets dag. Samarrangemang med de andra LO-förbunden och LO den 17 mars. Vi besöker Magnus Åberg och Nils Erikssons

Läs mer

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK

FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK FACKFÖRBUNDET ST DITT ARBETSPLATSFACK ST 2015. Produktion: Fackförbundet STs Kommunikationsenhet. Fackförbundet ST. Tilltryck: April 2016. En arbetsplats en fackförening ST är det ledande fackförbundet

Läs mer

Svar fråga 1a)Att vi inkluderar istället för att exkludera vilket är en förutsättning för att växa sig starka. Kommentar: Visst är det så

Svar fråga 1a)Att vi inkluderar istället för att exkludera vilket är en förutsättning för att växa sig starka. Kommentar: Visst är det så Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Ola, Genomgående insiktsfullt svarat. Jag har kommenterat frågorna i anslutning till varje fråga och vill att du särskilt läser de vid frågorna 3c, 5a, 6a, 8b, 9b

Läs mer

Efter fem tsunamier av motstånd

Efter fem tsunamier av motstånd Efter fem tsunamier av motstånd När forskningen kom till Fittjaskolan gjorde lärarna motstånd. Stå kvar! sade forskaren till rektorn. Och idag är forskningen förankrad och lärarna kan se sig som lärande.

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Finansierad av: Tell-Us

Finansierad av: Tell-Us Finansierad av: Tell-Us Teckenspråkiga elevers livssituation utvecklingsstörning Tell-Us Arvsfondsprojektet Tell-Us syfte är att ge teckenspråkiga elever med utvecklingsstörning det elevinflytande de har

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE

DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Att arbeta i hästnäringen: DET HÄR GÄLLER FÖR ARBETSGIVARE OCH ARBETSTAGARE Kollektivavtal eller inte? Vad ska man teckna för försäkringar om man är arbetsgivare och vad ska man fråga efter när man tar

Läs mer

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv?

Malmöavdelningen. Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Malmöavdelningen ETTAN nr 4/15 God Jul och Gott nytt År Ja, hur skall man sammanfatta 2015 ur ett fackligt perspektiv? Det har varit ömsom vin och ömsom vatten och ibland har det varit både ok. Om vi börjar

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo

Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo Utvärdering 2015 deltagare Filmkollo 284 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 99 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Vi har gjort roliga och väldigt varierade saker! - För att

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar

Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar Viktigt för våra barn och ungdomar Ungt Fokus Föräldraträffar på skola/förskola är ett bra forum för att stärka föräldrarna i sin föräldraroll Föräldrarna är viktigast för barnen/ungdomarna,

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

Bakgrunden till yrkesutbildningen.

Bakgrunden till yrkesutbildningen. Yrkesutbildningen Service inom äldreomsorg Unga vuxnas möjligheter m till utbildning som kan leda fram till ett arbetsliv. Bakgrunden till yrkesutbildningen. a.l.f. projektet I Norrköpings kommun (arbete,

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Lokförarbladet. 2016, apans år. SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52

Lokförarbladet. 2016, apans år. SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52 Lokförarbladet SEKO Lokförarna Stockholmståg, nr 52 2016, apans år. Presentation av kandidaterna inför årsmötet ISS och övergångsavtalet. Långtidssjukskriven? Våra skor. Nytt år, nya utmaningar, nya vänner

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

Sociala berättelser 1

Sociala berättelser 1 Sociala berättelser 1 De olika delarna av en social berättelse Deskriptiva meningar beskrivning av situationen Deskriptiva delen de ska åskådliggöra och beskriva en situation, händelse eller ett beteende.

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND

ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND FACKLIGA STUDIER Våren 2012 ETT SAMARBETE MELLAN ABF, LO OCH FACKFÖRBUNDEN I VÄRMLAND Uppdaterad 2012-02-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sidan Information kring fackliga studier våren 2012 3 Facklig introduktion

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej

November 2013 Årgång 2 Nummer 4. Gillar. Gillar inte Vet ej November 2013 Årgång 2 Nummer 4 TEMANUMMER: Lucia 11% 10% Gillar Vi har gjort en undersökning om hur många som gillar lucia här på skolan. Vi frågade 100 elever och till vänster ser ni resultatet. Gillar

Läs mer

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början:

Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Ta hand om blivande kunder i sex steg (Peter Dahl) Viktigt att ta kontroll över samtalet från början: Det viktiga är att Du avhandlar nedanstående 6 punkter som skall avhandlas MED DINA EGNA ORD, inte

Läs mer

medlemsblad Öppettider: Må-fre: 8-16 Tis även: Lunchstängt: 12-13

medlemsblad Öppettider: Må-fre: 8-16 Tis även: Lunchstängt: 12-13 medlemsblad Välkommen till oss med dina frågor. Besöksadress: Backagårdsgatan 11 511 57 Kinna Telefon 0320-21 85 55 010-4428628 Epost: mark.vanervast@kommunal.se Titta även på Kommunal.se där det finns

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj

Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj Nummer 1-13,15 Lördag 14 maj 1 Innehåll Ledare 3 Incheckningen 4 Elins dagbok 5 Caroline - Festivaldrotning 2005 6 Peter - The king is Back(stage) 7 2 Ledare Äntligen har det blivit dags! UKM Regional

Läs mer

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015 TD ungdomsprojekt Uppföljning september 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Upplevelsen av att arbeta på TD-enheten... 3 Vikten av att få ett sådant här

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

Musen Martina vinner en baktävling

Musen Martina vinner en baktävling Musen Martina vinner en baktävling Douae Kapitel1 Det var en gång en mus som hette Martina. Hon har mellanstora ögon, brun och svart svans och brun och svart päls. Hon är bestämd och vill vara snabb på

Läs mer

Inledning. I detta nummer. Lönerevision. Medlemsmöte. Korsord SEPTEMBER 2014

Inledning. I detta nummer. Lönerevision. Medlemsmöte. Korsord SEPTEMBER 2014 SEPTEMBER 2014 I detta nummer Inledning Aktuellt Lönerevision Möten & studier Korsord Kalender 1 2 3 4 5 6 Lönerevision Årets lönerevision är nu igång och kommer bl a att innehålla en ordentlig höjning

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Hej! Jag heter Björn Jidéus och jag är en av flera rådgivare för området personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

hälsa, vård och omsorg

hälsa, vård och omsorg Jag stöttar arbetsgivare inom hälsa, vård och omsorg Hej! Jag heter Susanne Lavemark och jag är en av flera rådgivare för området hälsa, vård och omsorg på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare.

Centrala förhandlingar. De nya lokförarbevisen Föräldralediga som vill gneta. X 60 utbildning i Bro. Södertäljeförare som åker som handledare. *Lokförarbladet* Nr 38, April 2013, Facklig medlemsinformation från SEKO Lok på Stockholmståg Snart kommer fönstertvätten igång igen. Som förare är det bra om du rapporterar till Ståg om fönstertvätt i

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf

TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf TRO som ett barn.. Av: Johannes Djerf När vår lilla Hilma skulle komma till den här världen så hade i alla fall jag sett framför mig i mitt huvud på ett ungefär hur allt skulle gå till. Vi hade varit på

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag

Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag Av Natalia Kapitel 1 - Hej Hej, jag heter Lisa och är 9 år. Jag har en vän som heter Julia. Vi går på samma skola, den heter Bokskolan. Det finns någon som jag är rädd för. Han heter Erik. Han är äldst

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR

GUD JESUS TRO LEK LLIVET 2016-2017 KÄRLEK PARTY STILLHET. familj DÖDEN. kyrka RELATIONER TVIVEL SKRATT VÄNNER. läger livskunskap BIBELN KOMPISAR JESUS KOMPISAR LLIVET TONÅRING VÄNNER AKTUELLT läger livskunskap BIBELN BÖN familj DÖDEN KÄRLEK PARTY STILLHET ANDAKT GUD kyrka RELATIONER TVIVEL 2016-2017 SKRATT TRO LEK SÅ MYCKET MER. Det finns många

Läs mer

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!!

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!! TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2 Lycka till!!! 1 Verb: s-passiv Skriv om meningarna till s-passiv. 1 Man ska exportera den nya bilmodellen till hela världen. 2 Så här startar man programmet:

Läs mer

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar

VI FLYTTAR IN! Oxelösunds kommun MIN ARBETSPLATS! Uppsats för Götapriset 2015 NULÄGE RESURSER BEHOV HISTORIA DRÖMMAR. hemsituation ohållbar VI FLYTTAR IN!? RESURSER BEHOV Rutinanpassning Vanmakt Passivitet MIN ARBETSPLATS! hemsituation ohållbar NULÄGE DRÖMMAR HISTORIA MITT BOENDE Individanpassning Egenmakt MITT BOENDE! VÅR LÖSNING LÖSNING

Läs mer

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk

Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Min dag med Maj-Britt Bylund den målande undersköterskan som älskar att läsa och hålla på med olika hantverk Maj-Britt är 57 år och kommer från Brinken. Hon bor med sin familj i ett hus i Kvammarnäs. Hon

Läs mer

Nationell värdegrund i äldreomsorgen

Nationell värdegrund i äldreomsorgen Nyhetsbrev Nationell värdegrund i äldreomsorgen Information från vård- och omsorgsförvaltningen, Mölndals stad Mars 2014 Värdegrundsarbete - en ständigt pågående process Den övergripande målsättningen

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag

Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Jag stöttar arbetsgivare inom tjänsteföretag Hej! Jag heter Peter Sparrfors och jag är rådgivare för området tjänsteföretag på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation för idéburna och

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Skyddsombud hindrades inte

Skyddsombud hindrades inte SEPTEMBER 2014 Nr 5 ETT NYHETSBREV FRÅN LIVSMEDELSFÖRETAGEN. Kontakta Medlemsservice: medlem@li.se eller 08-762 65 00. UR INNEHÅLLET FRÅN ARBETSDOMSTOLEN AD 2014 nr 48 Skyddsombud hindrades inte Sidan

Läs mer

Detta utskick innehåller följande:

Detta utskick innehåller följande: Detta utskick innehåller följande: Fritids- och Idrottsprogrammet Styrelsen har ordet Inbjudan till Föreningsmöte Presentation av Fyrklöverns Arbetsgrupp JUL HOS PATRIK Freja Musikteater Adventssamkväm

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Lönespecial 2013 Nummer 3-2011

Lönespecial 2013 Nummer 3-2011 Lönespecial 2013 Nummer 3-2011 Lönesamtalen är igång.. Lönerörelsen har inletts Av Per Hammarqvist Sidan två Så har årets lönerörelse sparkat igång, ungefär ett halvår in på avtalstiden. Lönesamtalen har

Läs mer

starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs

starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs Ensam är inte stark Jag tror absolut att jag skulle tjäna mindre om inte facket förhandlade för mig. Så svarar en av dem som här får frågan vad de

Läs mer

Svenska från början 2

Svenska från början 2 Svenska från början 2 1 Fyll i rätt ord Dygn landskap frisk län sjuk kommun Sjuksköterska behöver vårdcentral akut 1. Det finns 13 kommuner i Jönköpings. 2. Ett är 24 timmar. 3. Forserum, Anneberg och

Läs mer

Inlämningsuppgift. Fråga 1

Inlämningsuppgift. Fråga 1 Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Sandra! Nu är din inlämningsuppgift rättad och godkänd. Mycket bra reflektioner i dina svar och du har koll på det fackliga arbetet inom din avdelning samt lagar

Läs mer

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa?

Ljuden Kap 1. -Vad var det där, sa Moa? Baksidan Moa och Alex hör konstiga ljud på vinden. Ska dom våga kolla? Den elaka klasskamraten ställer till det för dom hela tiden. Moa går och kollar och sen. Hur ska det gå? Om du vill veta så får du

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB 2015 närmar sig sitt slut. För oss på Miljöteknik har året varit fullt med projekt och stora utmaningar. Några

Läs mer

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst

Fackliga utbildningar 2016. För medlemmar i Kommunal Vänerväst Fackliga utbildningar 2016 För medlemmar i Kommunal Vänerväst Varför gå en kurs? Du är den som bäst kan driva de frågor som är viktiga för dig och dina kollegor på jobbet. Men för att kunna göra det behövs

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

Fjäderns Bokslut 2015

Fjäderns Bokslut 2015 Fjäderns Bokslut 2015 Utforska vär(l)den genom böcker. Fokus under året På Fjädern har vi i år lyft det språkliga, det etiska och det demokratiska lärandet i förskolan. Förskolan ska sträva efter att varje

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig.

Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig. Anställa lärling Postad av Kenta Jonsson - 11 nov 2013 22:08 Hej alla. Är inne på att anställa en lärling. Han har tidigare hjälp mig som praktikant och fungerar bra, duktig och vill lära sig. Just nu

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10

Kapitel 1. Lina. Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Innehållsförteckning: Kapitel 1: sid 1 Kapitel 2: sid 2 Kapitel 3: sid 3 Kapitel 4: sid 5 Kapitel 5: sid 7 Kapitel 6: sid 10 Lina Kapitel 1 Lina var 10 år och satt inne med sina två vänner Gustav och Caroline.

Läs mer

{ karriär & ledarskap }

{ karriär & ledarskap } CHEFENS SJU Slut ögonen och dröm dig bort en stund. Se en värld framför dig där ingen chef bryter mot någon av chefens sju dödssynder. Där alla chefer är riktigt bra ledare och brinner för sina medarbetares

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer