Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i."

Transkript

1 Daniel Holmberg, Datum Diarienr /0099 Till rektor Inbjudan KK-stiftelsen inbjuder forskare vid Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med näringslivet komma in med ansökan om finansiering av forskningsprojekt i aktiv samverkan mellan akademi och näringsliv. KK-stiftelsens övergripande mål är att stärka Sveriges konkurrenskraft genom insatser för kunskaps- och kompetensutveckling. Ett av stiftelsens uppdrag är att stödja uppbyggnad av profilerade forskningsmiljöer vid nya universitet och högskolor. Målet är att näringsliv och akademi i samverkan producerar sådana kunskaps- och kompetensutvecklande insatser som leder till ett globalt konkurrenskraftigt Sverige. Syftet med denna utlysning är ökad kunskap som kan nyttiggöras i värdeskapande handlingar som stärker konkurrenskraften och utveckling av samverkan i forskningsprojekt som ökar parternas konkurrensförmåga. Forskningsprojektet ska bidra till högskolans/universitetets profilering av den verksamhet projektet ingår i. För utlysningen finns en ekonomisk ram på 80 miljoner kronor. Stödet gäller oberoende av vetenskapsområde och bransch. Sista ansökningsdag är den 3 oktober Information om utlysningen finns i detta dokument. Information finns även på KKstiftelsens webbplats, På webbplatsen finns ansökningshandlingar och länk till den elektroniska ansökningsfunktionen. Med vänlig hälsning STIFTELSEN FÖR KUNSKAPS- OCH KOMPETENSUTVECKLING Madeleine Cæsar Verkställande direktör Daniel Holmberg Programansvarig KKS100S v STIFTELSEN FÖR KUNSKAPS- OCH KOMPETENSUTVECKLING Box 3222, Stockholm Besöksadress: Klara Norra Kyrkogata Org.nr

2 2 (8) Bakgrund KK-stiftelsen har god erfarenhet av att stödja uppbyggnad av profilerade forskningsmiljöer vid Sveriges nya universitet och högskolor. Stiftelsen har genom programmet Projektstöd till nya lärosäten (HÖG-programmet) under perioden finansierat drygt 300 forskningsprojekt vid 18 universitet och högskolor. Totalt har 409 Mkr beviljats i projektmedel. Näringslivet har medfinansierat projekten med minst lika mycket. Programmet har syftat till att få fram både starka profilerade forskningsmiljöer för näringslivets behov och en större samverkan mellan akademi och näringsliv. Många av forskningsmiljöerna har i dag utvecklats till strategiska resurser för svenskt näringsliv. Fortfarande kvarstår ett stort behov av att öka insikten om möjligheterna med samverkan och förbättra förutsättningarna för att en effektiv samverkan ska kunna utvecklas och bli varaktig. För att bli effektiv måste samverkan ge ömsesidig nytta samt påverka högskolans strukturer på djupet års utlysning av projektmedel syftar till att ytterligare stärka möjligheterna och förmågan att överbrygga kulturskillnader, skapa förståelse för varandras logiker och skapa långsiktiga varaktiga förändringar och nätverk för ömsesidigt fruktbart kunskapsoch kompetensutbyte. En mer utvecklad samverkan mellan akademi och näringsliv leder till en ökad kunskapsöverföring. Detta ger i sin tur möjlighet till många positiva effekter. Dels kan det leda till ökad innovationskraft hos företagen och dels till en bättre förmåga att ta emot forskningsresultat och omsätta dessa. Preciserade frågeställningar från näringsliv kan leda till en forskning med högre kvalitet och kan därmed också bidra till att forskningsmiljön utvecklas. Mot bakgrund av KK-stiftelsens fokus på stärkt samverkan mellan parterna har det tidigare HÖG-programmet anpassats och utvecklats till denna utlysning. En översyn av bedömningskriterierna har gjorts, ansökningshandlingarna har reviderats och en ny bedömningsprocess har införts. Vi kallar det nya programmet Forskningsprojekt - högskola/universitet i samverkan med näringslivet. Samproduktion gemensamma arbetssätt och samverkansformer KK-stiftelsens övergripande mål är att skapa ett globalt konkurrenskraftigt Sverige. Vi vill i vårt arbete understryka betydelsen av förnyade arbetssätt mellan näringsliv och akademi för att uppnå det målet. Därför har vi valt att lyfta fram begreppet samproduktion. Avsikten är inte att akademi och näringsliv gör samma sak utan att söka nya vägar så parternas kunskap och kompetens kompletterar varandra och bygger på varandra.

3 3 (8) Med fokus på samproduktion vill vi att akademi och näringsliv skapar nya gemensamma arbetssätt och samverkansformer som: skapar en snabbare koppling mellan forskning och värdeskapande handling, bygger på att medverkande parters kunskap och kompetens kompletterar varandra och skapar gemensamt värde, gör att den gemensamma kunskaps- och kompetensbasen lyfter parternas teoretiska såväl som praktiska insikt och förmåga, utvecklar gemensamma arbetssätt och metoder som ger bättre förutsättningar att jobba ihop och utveckla och utbyta kunskap och kompetens, och som sprids i medverkande organisationer utanför det enskilda projektet, samt skapar en bas för personrörlighet mellan akademi eller näringsliv. Resultat från forskning där parterna utvecklar och utvecklas tillsammans bör leda till en bred gemensam portfölj av aktiviteter som visar resultat på kort och lång sikt. Möjliga resultat är: ny näringsrelevant kunskap kompetenta människor nya eller förbättrade produkter och tjänster nya eller förbättrade metoder för produkter och tjänster patent och kommersiella licenser nya företag Målet är att både näringsliv och akademi ser det som nödvändigt att fortsätta utveckla samarbetet på olika sätt även efter projektets slut. Det kräver en strategi vad gäller arbetssätt, organisation och fortsatt finansiering. Målgrupper Utlysningens målgrupper är Sveriges nya universitet och högskolor tillsammans med näringslivet. Endast näringslivet kan medfinansiera projektet. I projektet kan gärna inkluderas andra nationella och internationella samarbetspartners såsom universitet/högskolor, forskningsinstitut, andra offentliga aktörer och ideella organisationer. KK-stiftelsens medel får dock endast användas till forskare (eller annan personal) vid nya universitet och högskolor. Vem kan söka forskningsmedel? KK-stiftelsen har i uppdrag att finansiera uppbyggnad av profilerade forskningsmiljöer vid Sveriges nya universitet och högskolor. Därför kan endast forskare verksamma vid de nya universiteten och högskolorna söka. Formella krav Följande krav ska vara uppfyllda för att ansökan ska komma ifråga för KK-stiftelsens bedömning: Projektet ska ligga i linje med utlysningens övergripande mål och inriktning.

4 4 (8) Projektet ska ha näringslivsmedverkan och medfinansiering i enlighet med utlysningen. Ansökan ska ha undertecknats av rektor, ansvarig projektledare och medverkande företags VD eller firmatecknare. Bedömningskriterier Ansökningarna kommer att bedömas utifrån följande kriterier: Förmåga och förutsättningar att samproducera Projektets vetenskapliga kvalitet Förmåga att genomföra projektet Hur projektet kommunicerar Hur projektet bidrar till högskolans/universitetets profilering Vi vill understryka att KK-stiftelsen vid bedömningen i denna ansökningsomgång, i betydligt högre grad än tidigare, kommer att se till förmåga och förutsättningar att samproducera. Hög vetenskaplig kvalitet är en nödvändig, men ej tillräcklig, förutsättning för beviljande av forskningsmedel. Nedan följer en närmare beskrivning av kriterierna. Förmåga och förutsättningar att samproducera Projektet ska på ett tydligt sätt visa att det bland deltagande parter finns förmåga och förutsättningar att samproducera. Projektet ska ha en för medverkande företag relevant vetenskaplig frågeställning, som tydligt utvecklats i samråd och resulterat i projektansökan. Projektet ska leda till kunskap som kan nyttiggöras i värdeskapande handlingar i näringslivet och därmed bidra till ökad konkurrenskraft. Projektet ska visa på en utvecklad modell vad gäller arbetssätt, organisation och finansiering. Modellen ska tydligt visa hur samarbetet ska gå till, vad det ska resultera i och vid vilka tidpunkter. I ansökan bör belysas t ex hur kunskapsöverföringen ska ske mellan parterna, hur man kan applicera gemensamma, och för antingen akademi eller näringsliv, nya arbetssätt eller hur samutnyttjande av projektets resurser (personer, lokaler, utrustning etc) innebär förnyelse. KK-stiftelsen ser positivt på nya former för samverkan. Samtliga parter i projektet ska vara engagerade och aktiva, vilket ska tydliggöras genom att ansökan beskriver parternas medverkan, insatser, behov och nytta av projektet.

5 5 (8) Det ska tydligt framgå hur de olika parterna kompletterar varandra och bidrar till genomförandet av projektet, såväl som forskningssamarbetets utvecklingspotential på längre sikt. Projektets vetenskapliga kvalitet Projektet ska ha en hög vetenskaplig kvalitet och bidra till utvecklandet av ny kunskap. Ansökan granskas av internationell vetenskaplig expertis (peer-review). Projektet ska ha klara och realistiska vetenskapliga mål samt en explicit beskriven metod. Sökandens vetenskapliga kompetens, t ex vad avser kännedom och kunskap av state-of-theart inom området, ska vara hög. Förmåga att genomföra projektet Projektet ska ha klara, verifierbara och realistiska mål. Projektplan och budget ska vara i balans och avgränsade både tids- och kostnadsmässigt. Forskargruppen och de medverkande företagen ska ha personella resurser med god kompetens att genomföra projektet. Om andra i projektets omgivning (t ex högskolan/universitetet, näringslivet etc.) bidrar med personella eller andra resurser i anslutning till projektet är detta en fördel. Projektledaren ska ha dokumenterad erfarenhet av att leda och genomföra forskningsprojekt med flera parter (framförallt näringslivet men även universitet och högskolor, offentlig sektor, forskningsinstitut etc.). Hur projektet kommunicerar Projektets kommunikationsplan ska tydligt redovisa hur resultaten ska spridas och användas i medverkande företag, näringslivet, offentlig sektor, andra forskargrupper och samhället i stort. Kommunikationsplanen ska ha klara och realistiska mål, aktiviteter, målgrupper och kanaler. Hur projektet bidrar till högskolans/universitetets profilering I ansökan ska tydligt framgå hur forskningsprojektet på kort och lång sikt bidrar till högskolans/universitetets profilering och fokusering av den verksamhet projektet ingår i. En nära samverkan och växelverkan mellan forskning och högskolans grundläggande högskoleutbildning är nödvändig för en profilering och fokusering. KK-stiftelsen kräver därför att projektet ska ha en tydlig koppling till grundutbildning vid universitetet/högskolan.

6 6 (8) Bedömningsprocessen Om de formella kraven är uppfyllda (se sid. 3) granskas ansökan enligt följande: Först görs en bedömning av projektet vad avser förutsättningar och förmåga att samproducera. Därefter görs en bedömning av projektets vetenskapliga kvalitet. Slutligen görs en bedömning i enlighet med övriga kriterier som angivits ovan. Observera att hög vetenskaplig kvalitet är en nödvändig, men ej tillräcklig, förutsättning för beviljande av forskningsmedel. Näringslivets deltagande och medfinansiering KK-stiftelsens finansiering får enligt stadgarna inte överstiga näringslivets stöd till projektet. Med näringslivet avser KK-stiftelsen de företag eller offentliga intressenter som befinner sig på en konkurrensutsatt marknad. Företagen i ett projekt ska ha en verksamhet i Sverige med en omfattning och inriktning som möjliggör samarbete med övriga parter. Vid eventuella frågor om vilka organisationer KK-stiftelsen betraktar som företag, kontakta programansvarig. Forskningsinstituten kan fungera som medfinansiär i stiftelsens projekt på samma sätt som näringslivet i övrigt. KK-stiftelsen kräver att minst två av varandra oberoende företag knyts till projektet. Motivet för att två företag ska delta är främst att undvika att det blir företags- eller utvecklingsstöd till ett företag något som kan snedvrida konkurrensen och minska möjligheterna till generisk kunskapsutveckling i projektet. Det ska finnas en balans i företagens medfinansiering vilket innebär att ett företag i normalfallet inte ska stå för mer än 70 % av företagens totala medfinansiering. Företagens medfinansiering kan bestå av interna resurser i form av arbetstid, kontantbidrag och interna resurser i form användning av utrustning. Det ska finnas en balans i det enskilda företagets medfinansiering vad gäller resurser i projektet. Det är viktigt att företaget bidrar med egna resurser till projektet för överföring av kompetens och teknologi samt utveckling av nya arbetssätt inklusive tillgängliga och kompetenta människor. För att företagens stöd i form av interna resurser ska kunna tillgodoräknas måste projektet separatredovisas i de deltagande företagens bokföringar. Allt stöd från näringslivet ska kunna styrkas genom utdrag ur företagens redovisningar. Kostnader som är upparbetade före KK-stiftelsens beslut godtas inte. Kreditupplysning kan komma att tas på medverkande företag. Projektets längd och budget Finansieringen av forskningsprojekten gäller för 1, 2 eller 3 år.

7 7 (8) Inom det tidigare HÖG-programmet har projektanslaget de senaste åren i genomsnitt varit drygt 2 miljoner kronor för treåriga projekt. Näringslivet har medfinansierat projekten med minst lika mycket. De flesta projekt är numera treåriga. En detaljerad budget för planerad användning av sökta KK-medel ska redovisas i ansökan. Budgeten ska inkludera en särskild budget för projektets kommunikationsplan. I budgeten ska projektets overhead och högskolemoms inkluderas. KK-stiftelsen accepterar högst 35 % overhead. KK-stiftelsens medel får endast användas till forskare (eller annan personal) vid nya universitet eller högskolor. Ansökan KK-stiftelsen använder för denna ansökningsomgång uteslutande ett elektroniskt ansökningsförfarande som innebär att den sökande går in på stiftelsens webbplats, fyller i ansökningsformuläret med bilagor och skickar ansökan elektroniskt till stiftelsen. För att kunna lämna in en ansökan måste den sökande skapa ett användarkonto. Med hjälp av användarkontot kan man sedan logga in på ansökningstjänsten. Om sökanden redan har ett användarkonto hos stiftelsen eller VINNOVA kan detta användas. Ansökans innehåll Ansökningshandlingarna består av elektroniska blankettsidor och ett antal bilagor som laddas upp elektroniskt. För fyra av bilagorna ska särskilda mallar användas. Mallarna kan laddas ned från stiftelsens webbplats, Bilagorna är följande: Projektplan för samproduktion (bör skrivas på svenska) Vetenskaplig projektplan Projektbudget (mall) Kommunikationsplan (mall, bör skrivas på svenska) CVs Företagsbilaga (mall, bör skrivas på svenska) Signaturer (mall) Ansökningshandlingarna, som visar vilka uppgifter i blankett och bilaga som ska fyllas i, finns tillgängliga på stiftelsens webbplats. Ansökan ska i huvudsak skrivas på engelska för att möjliggöra internationell vetenskaplig granskning. Företagsbilagan, kommunikationsplanen och projektplan för samproduktion bör skrivas på svenska.

8 8 (8) Ansökan ska undertecknas av rektor, ansvarig projektledare och medverkande företags VD eller firmatecknare. Ansökningar som saknar underskrifter behandlas inte. Tidplan Ansökan ska ha inkommit till KK-stiftelsen senast den 3 oktober 2006, kl Observera att KK-stiftelsens kansli stänger kl och att programansvarig/ projektadministratör inte kan nås efter denna tidpunkt. Information om teknisk support finns på KK-stiftelsens webbplats. KK-stiftelsen fattar senast beslut om finansiering av projekten i februari Tidigaste start för finansieringen av forskningsprojekten är februari Kontaktpersoner Frågor om utlysningen besvaras av: Daniel Holmberg, programansvarig ( , ) Mats Waltré, programansvarig ( , ) Jan-Eric Degerblad, programansvarig ( , ) Lena Nilsson, projektadminstratör ( , )

HÖG 16 - Forskningsprojekt

HÖG 16 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 16 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 15 UTLYSNING. Dnr 20150266 Sida 1 (11) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (11) UTLYSNING Synergi 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Expertkompetens för innovation 15 steg 1

Expertkompetens för innovation 15 steg 1 Sida 1 (9) UTLYSNING Expertkompetens för innovation 15 steg 1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av utveckling av näringslivsinriktade utbildningar

Läs mer

HÖG 15 - Forskningsprojekt

HÖG 15 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 15 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten

HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 14 - Forskningsprojekt vid nya lärosäten KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) RIKTAD UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Programmet ger stöd till utveckling av nätbaserade kurser med internationell bärkraft som ska bidra till internationell

Läs mer

HÖG 17 - Forskningsprojekt

HÖG 17 - Forskningsprojekt Sida 1 (8) UTLYSNING HÖG 17 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt

UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt Sida 1 (9) UTLYSNING HÖG 19 - Forskningsprojekt KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av forskningsprojekt. Forskningsprojekten ska bedrivas i samproduktion

Läs mer

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 14 UTLYSNING. Dnr 20140123 Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition att profilera

Läs mer

Strategiska rekryteringar 15

Strategiska rekryteringar 15 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar.

Läs mer

Strategiska rekryteringar 14

Strategiska rekryteringar 14 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar. Stödformen innebär

Läs mer

ProSpekt 15 Forskningsprojekt för nydisputerade

ProSpekt 15 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (9) UTLYSNING ProSpekt 15 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder nydisputerade forskare att ansöka om finansiering av forskningsprojekt vid Sveriges nya universitet och högskolor.

Läs mer

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 15 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Adjungering av FoUchef/specialist. på avancerad nivå

Adjungering av FoUchef/specialist. på avancerad nivå UTLYSNING 1 Adjungering av FoUchef/specialist för utbildning på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för adjungering av FoU-chef/specialist

Läs mer

KK höstlansering 2015. Grants and Innovation Office

KK höstlansering 2015. Grants and Innovation Office KK höstlansering 2015 Grants and Innovation Office Uppdrag: Stärk Sveriges konkurrenskraft KK-stiftelsens medel syftar till att bygga ihop forskningsuppbyggnad och kompetensutvecklingsprogram för att sträva

Läs mer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer

KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 1 2006-05-31 Utlysning KLIMAT 2006 Mätteknik och sensorer 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed svenska universitet, högskolor, och forskningsinstitut att inkomma med ansökan om finansiering av projekt

Läs mer

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013

Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2013-02-22 2012-00657 Testbäddar inom hälsooch sjukvård och äldreomsorg 2013 Stärkt konkurrenskraft hos företag samt ökad innovationskraft inom hälso- och sjukvård och

Läs mer

ANSÖKNINGSOMGÅNG. Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande. Projektmedel för pilotprojekt. näringarna i gles- och landsbygd

ANSÖKNINGSOMGÅNG. Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande. Projektmedel för pilotprojekt. näringarna i gles- och landsbygd ANSÖKNINGSOMGÅNG Pengar att söka inom programmet Främja kvinnors företagande Projektmedel för pilotprojekt inom de gröna näringarna i gles- och landsbygd Ansökningar tas emot löpande fram till 16/9 2010

Läs mer

Forska&Väx hösten 2013

Forska&Väx hösten 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer [2013-05-29_] [2012-02377] Reviderad [2013-05-15] Forska&Väx hösten 2013 Finansiering för små och medelstora företag forskning utveckling innovation 1 Sammanfattning

Läs mer

Forskningsprofiler 15

Forskningsprofiler 15 Sida 1 (11) UTLYSNING Forskningsprofiler 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprofiler. Programmet syftar till att vara ett avgörande

Läs mer

Professionell licentiat 15 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet

Professionell licentiat 15 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet Sida 1 (10) UTLYSNING Professionell licentiat 15 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av en tvåårig

Läs mer

Företagsforskarskolor 15

Företagsforskarskolor 15 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolorna att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöerna

Läs mer

ProSpekt 16 Forskningsprojekt för nydisputerade

ProSpekt 16 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (9) UTLYSNING ProSpekt 16 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder nydisputerade forskare att ansöka om finansiering av forskningsprojekt vid Sveriges nya universitet och högskolor.

Läs mer

Utlysning Forskningsprojekt inom samhällsentreprenörskap

Utlysning Forskningsprojekt inom samhällsentreprenörskap Eva Moe eva.moe@kks.se Datum Diarienr 2008-03-17 2007/0440 Enligt sändlista Utlysning Forskningsprojekt inom samhällsentreprenörskap KK-stiftelsen inbjuder forskare inom fältet samhällsentreprenörskap

Läs mer

UTLYSNING Prospekt 18 Forskningsprojekt för nydisputerade

UTLYSNING Prospekt 18 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (10) UTLYSNING Prospekt 18 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för forskningsprojekt

Läs mer

Synergi 17 UTLYSNING. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

Synergi 17 UTLYSNING. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 17 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

UTLYSNING Prospekt 19 Forskningsprojekt för nydisputerade

UTLYSNING Prospekt 19 Forskningsprojekt för nydisputerade Sida 1 (11) UTLYSNING Prospekt 19 Forskningsprojekt för nydisputerade KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för forskningsprojekt

Läs mer

Företagsforskarskolor 14

Företagsforskarskolor 14 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 14 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka de nya lärosätenas

Läs mer

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program

Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program 1 (15) UTLYSNING Datum Preliminärt utkast version 2013-02-01 prel ver 1 Reviderad Strategiska innovationsområden - Utlysning för att etablera och genomföra SIO-program Erbjudande att med utgångspunkt i

Läs mer

Forskningsprofiler 16

Forskningsprofiler 16 Sida 1 (11) UTLYSNING Forskningsprofiler 16 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av forskningsprofiler. Programmet syftar till att vara ett avgörande

Läs mer

UTLYSNING Synergi 18. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av:

UTLYSNING Synergi 18. Dnr Sida 1 (12) Frågor om innehållet i utlysningen besvaras av: Sida 1 (12) UTLYSNING Synergi 18 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av Synergi. Programmet syftar till att vara ett viktigt verktyg i lärosätets ambition

Läs mer

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt

Utlysning: Medfinansiering EU-projekt EM4000 W-4.0, 2010-11-17 2016-04-26 1 (7) Utlysning: Medfinansiering EU-projekt Energimyndigheten utlyser 2 miljoner kronor för medfinansiering EUprojekt. I denna utlysning välkomnas projektförslag för

Läs mer

Strategiska rekryteringar 16

Strategiska rekryteringar 16 Sida 1 (8) UTLYSNING Strategiska rekryteringar 16 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering för strategiska rekryteringar. Stödformen

Läs mer

Styrelsemöte i Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling

Styrelsemöte i Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling KKS600S v1.2 040728 Sammanträdesdatum Protokoll nr 2006-03-31 2/06 1 (5) Styrelsemöte i Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling Plats Klara Norra Kyrkogata 33 Deltagande styrelseledamöter Olof

Läs mer

vinnors företaga stärker näringsliv

vinnors företaga stärker näringsliv 1. Inbjudan att. 1. Insatser inom nationella program 2. Främja kvinnors företagande 2007 2009 2 Delprogram 2: 4. 4 söka projektmedel för satsningar på kvinnors företagande Delprogram 1. Delprogram 2. Delprogram

Läs mer

FAS utlyser centrumstöd inom området åldrande och hälsa

FAS utlyser centrumstöd inom området åldrande och hälsa FAS utlyser centrumstöd inom området åldrande och hälsa Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap stödjer forskning med hög relevans för de samhällsutmaningar som berör hälsa, arbetsliv och välfärd

Läs mer

Forskningsprofiler 18

Forskningsprofiler 18 Sida 1 (11) UTLYSNING Forskningsprofiler 18 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av Forskningsprofiler. Programmet syftar till att vara ett avgörande

Läs mer

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt

Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt Utlysning 1 Industriförankrade utvecklingsprojekt 2014-01-18 www.lighterarena.se 1 Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Utlysning inom SIO LIGHTer 30/1-31/3 2014 Utlysningstexten är ett utkast ej för

Läs mer

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health.

Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. Medtech4Health: Klinisk verifiering av nya medicintekniska produkter - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1 Medtech4health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health

Läs mer

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL

FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL Programdirektiv - Användardelen 1 2013-03-28 Dnr 59/13 FJÄRRANALYSPROGRAMMETS ANVÄNDARDEL STÖD TILL ÖKAD ANVÄNDNING AV TEKNIK OCH METODER INOM DET NATIONELLA FJÄRRANALYSPROGRAMMET PERIODEN 2014-01-01 TILL

Läs mer

Avans 16 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 16 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (8) UTLYSNING Avans 16 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Förfrågan - nya program för att stärka läkemedels-, bioteknikoch medicinteknikbranschen

Förfrågan - nya program för att stärka läkemedels-, bioteknikoch medicinteknikbranschen Förfrågan - nya program för att stärka läkemedels-, bioteknikoch medicinteknikbranschen Regeringen har gett VINNOVA i uppdrag att ta fram underlag för nya program inom läkemedels-, bioteknik- och medicinteknikbranschen.

Läs mer

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015

Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 2015-09-02 2014-02347 Reviderad Digitalisering för framtidens skola - Innovationsprojekt vår 2015 För en framtidens skola som utnyttjar potentialen i digitala arbetssätt

Läs mer

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut

Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut 2006-12-21 Utlysning Stärkt samverkan mellan industriforskningsinstitut och lärosäten 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed industriforskningsinstitut och lärosäten att inkomma med ansökningar avseende

Läs mer

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 15 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

finansieringsmöjligheter

finansieringsmöjligheter LIGHTers andra utlysning 2014 Övriga nationella och internationella finansieringsmöjligheter Cecilia Ramberg, Swerea Boel Wadman, Swerea Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Utlysning inom SIO LIGHTer

Läs mer

Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016

Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016 Medtech4Health: Kompetensförstärkning i småföretag - 2016 En utlysning inom det strategiska innovationsprogrammet Medtech4Health. 1. Medtech4Health 1.1 Syfte och mål för Medtech4Health Medtech4health är

Läs mer

En hållbar innovativ livsmedelskedja som möter framtidens behov

En hållbar innovativ livsmedelskedja som möter framtidens behov 2013-04-09 Utlysning En hållbar innovativ livsmedelskedja som möter framtidens behov Projektform B: Utveckling och realisering En utlysning inom forskningsprogrammet TvärLivs. 1 Inledning Livsmedelsbranschens

Läs mer

Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem

Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (9) Utlysning av forskningsmedel: Ett resilient betalningssystem samhällsskydd och beredskap PM 2 (9) Innehållsförteckning Utlysning av forskningsmedel:

Läs mer

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015

Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 15 januari 2015 2015-00032 Reviderad Strategiska innovationsprogrammet PiiA Sommaren 2015 1 Sammanfattning Det strategiska innovationsprogrammet Processindustriell IT

Läs mer

Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2016

Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2016 UTLYSNING 1 (12) Datum Diarienummer 2015-12-07 2015-06858 Reviderad 2016-02-11 Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport 2016 1 Sammanfattning Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet.

Läs mer

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering

NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering Sida 1 (8) UTLYSNING NU 16 - Nätbaserad utbildning för internationell positionering PLANERINGSBIDRAG FÖR STRATEGIUTVECKLING Programmet Nätbaserad utbildning för internationell positionering syftar till

Läs mer

Anvisningar för ansökan

Anvisningar för ansökan EM2000 W-4.0, 2010-11-17 1 (5) Anvisningar för ansökan Detta dokument är avsett som stöd för dig som avser att lämna in en ansökan till programmet Fjärrsyn. Ansökan görs elektroniskt i Energimyndighetens

Läs mer

Företagsforskarskolor 16

Företagsforskarskolor 16 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 16 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöerna

Läs mer

Strategiska innovationsområden

Strategiska innovationsområden Strategiska innovationsområden 5 mars 2013 Bild 1 Program 10.00 11.00 Presentation 11.00 12.00 Öppna frågor Bild 2 1 SIO syftet med satsningen Utlysning SIOprogram Utlysning nya agendor inom SIO Vad vi

Läs mer

Medfinansiering från Flyktingfonden III till utvecklingsprojekt

Medfinansiering från Flyktingfonden III till utvecklingsprojekt Läs mer på: www.migrationsverket.se/fonder Medfinansiering från Flyktingfonden III till utvecklingsprojekt Utlysning av medel från Europeiska flyktingfonden äger rum från 15 juli till 20 september 2013.

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR UTLYSNING

INSTRUKTIONER FÖR UTLYSNING 2016-03-09 INSTRUKTIONER FÖR UTLYSNING Skåne Innovation Week 2016 AKTIVITETER MED FOKUS PÅ INNOVATION, ENTREPRENÖRSKAP OCH UTVECKLING 1. Bakgrund Region Skåne utlyser 220 000 kr för genomförande av aktiviteter

Läs mer

Företagsforskarskolor 17

Företagsforskarskolor 17 Sida 1 (12) UTLYSNING Företagsforskarskolor 17 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöerna

Läs mer

Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer

Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer UTLYSNING 1 (13) Datum 2012-12-19 Skiss Reviderad Diarienummer 2012-03843 Utveckling av innovationsplattformar för Hållbara attraktiva städer En utlysning inom programmet Utmaningsdriven innovation Samhällsutmaningar

Läs mer

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar

Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation och design inom regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar Mattias Esbjörnsson, +4684733293 Mattias. Esbj ornsson@ VINNOVA. se Projektnr Ert diarienr 1(2) N2009/8901/ENT (delvis) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Delrapportering av Uppdrag avseende Innovation

Läs mer

Vanliga frågor och svar rörande utlysning om stöd till strategiska innovationsprogram

Vanliga frågor och svar rörande utlysning om stöd till strategiska innovationsprogram Vanliga frågor och svar rörande utlysning om stöd till strategiska innovationsprogram Dokumentet uppdateras löpande. Generella frågor om utlysningen Q: Varför är utlysningen avgränsad till samhällsutmaningar

Läs mer

Strategisk kunskapsförstärkning 13

Strategisk kunskapsförstärkning 13 Sida 1 (14) UTLYSNING Strategisk kunskapsförstärkning 13 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka om finansiering av adjungerade professorer/lektorer från näringslivet, internationella

Läs mer

Innovationstävlingar 2013

Innovationstävlingar 2013 UTLYSNING 1 (10) Datum Diarienummer 16 maj 2013 2013-02403 Reviderad 3 augusti 2013 Innovationstävlingar 2013 Innovationstävling som metod för att stimulera till innovation En utlysning inom programmet

Läs mer

Strategisk förnyelse. digitalisering. Teknik. den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar. Processer. Affärsmodeller.

Strategisk förnyelse. digitalisering. Teknik. den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar. Processer. Affärsmodeller. PiiA Bakgrund till PiiA På G Vad händer Strategisk förnyelse digitalisering Teknik Processer den marginella nyttan med 1980-talets IT-paradigm avtar.! Affärsmodeller Kompetens Teknikutveckling - Utveckling

Läs mer

Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst)

Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst) UTLYSNING STEG 1 INITIERING 1 (12) Datum Diarienummer 2016-03-31 2014-05331 Reviderad 2016-05-31 Utmaningsdriven innovation - Steg 1 Initiering 2016 (höst) En utlysning inom programmet Utmaningsdriven

Läs mer

Expertkompetens för innovation 13 steg1

Expertkompetens för innovation 13 steg1 Sida 1 (11) UTLYSNING Expertkompetens för innovation 13 steg1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya lärosäten att ansöka planeringsstöd för utveckling av näringslivsinriktade utbildningar på avancerad nivå

Läs mer

Godkända kostnader och godkänd motfinansiering

Godkända kostnader och godkänd motfinansiering Godkända kostnader och godkänd motfinansiering Gäller fr o m 2016-04-01 Syftet med dessa riktlinjer är att ge stöd för framtagande av budget i program- och projektansökningar till Mistra. Samtidigt utgör

Läs mer

Avans 17 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå

Avans 17 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå Sida 1 (9) UTLYSNING Avans 17 - Utveckling av utbildningsprogram på avancerad nivå KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering till utveckling av utbildningsprogram

Läs mer

Strategisk kunskapsförstärkning 15

Strategisk kunskapsförstärkning 15 Sida 1 (13) UTLYSNING Strategisk kunskapsförstärkning 15 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att tillsammans med näringslivet ansöka om finansiering av anställningar/förordnanden.

Läs mer

UTLYSNING Professionell licentiat 18 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet

UTLYSNING Professionell licentiat 18 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet Sida 1 (10) UTLYSNING Professionell licentiat 18 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av en tvåårig

Läs mer

Internationell samverkan med aktörer i Kina för Ecoinnovationer

Internationell samverkan med aktörer i Kina för Ecoinnovationer UTLYSNING 1 (14) Datum Diarienummer 2013-02-28 2012-02001 Reviderad 2013-02-22 Utlysning Internationell samverkan med aktörer i Kina för Ecoinnovationer 2013 Projektform B: Genomförande av internationella

Läs mer

Professionell licentiat 17 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet

Professionell licentiat 17 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet Sida 1 (10) UTLYSNING Professionell licentiat 17 företagsforskarskolor för specialister i näringslivet KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av en tvåårig

Läs mer

FAS utlyser seniorforskarbidrag inom området vårdforskning

FAS utlyser seniorforskarbidrag inom området vårdforskning 2013-02-12 FAS utlyser seniorforskarbidrag inom området vårdforskning Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap stödjer grundforskning och behovsstyrd forskning som rör de samhällsutmaningar som

Läs mer

Information och råd. Ver. 1, 071217

Information och råd. Ver. 1, 071217 Information och råd till dem som beviljats stöd ur något av de Regionala strukturfondsprogrammen för regional konkurrenskraft och sysselsättning 2007-2013 Ver. 1, 071217 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Information

Läs mer

Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd

Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd Anvisning till blanketten Ansökan projektstöd VEM SKA ANVÄNDA BLANKETTEN? Den här blanketten är till för dig som ska söka projektstöd och som ska göra något av nedanstående. Utveckla annan verksamhet än

Läs mer

EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN

EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN EN RAPPORT FRÅN KK-STIFTELSEN Sammanfattning, analys och slutsatser av intervjuer med akademi och företag inom KK-stiftelsens HÖG-projekt avslutade 2009 Sida 1 Om KK-stiftelsen KK-stiftelsen är de nya

Läs mer

Hållbara verksamhets- och affärsmodeller för e-tjänster

Hållbara verksamhets- och affärsmodeller för e-tjänster 2008-01-29 Utlysning Hållbara verksamhets- och affärsmodeller för e-tjänster 2 1. Inbjudan VINNOVA inbjuder härmed aktörer inom näringsliv, offentlig förvaltning, universitet och högskolor samt forskningsinstitut

Läs mer

UTLYSNING Företagsforskarskolor 18

UTLYSNING Företagsforskarskolor 18 Sida 1 (11) UTLYSNING Företagsforskarskolor 18 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges högskolor och nya universitet att ansöka om finansiering av företagsforskarskolor. Syftet med programmet är att stärka forskningsmiljöer

Läs mer

Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning

Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning Informationsmöte VINNVÄXT skissutlysning 24 mars 2015 Rebecka Engström Lars-Gunnar Larsson VINNOVA är Sveriges innovationsmyndighet VINNOVA utvecklar Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt Koppla

Läs mer

Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet

Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet Antagen av regionstyrelsen 2010-12-08, uppdaterad 2011-12-14 Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet Projektmedel är ett viktigt verktyg för regional utveckling, och dessa ska

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

idé Från till nytta GOtHiA SCiEnCE PArK OPEn ArEnA

idé Från till nytta GOtHiA SCiEnCE PArK OPEn ArEnA idé nytta Från till GOTHIA SCIENCE PARK OPEN ARENA Projektkoncept Projektansökan Projektgenomförande Innehåll Sammanfattning 1. Idé 2. Projektidé 3. Projektkandidat 4. Projektkoncept 5. Projektansökan

Läs mer

Kompetens för framtidens industriföretag

Kompetens för framtidens industriföretag Industriellt utvecklingscentrum i Halland AB (IUC) ingår i ett nationellt nätverk med regionala utvecklingscentra med uppgiften att stödja utvecklingen av Hallands industriföretag. Det gör IUC genom att

Läs mer

Stiftelsen Lantbruksforskning

Stiftelsen Lantbruksforskning Stiftelsen Lantbruksforskning Mera nytta- lantbruk ska vara lönsamt! -nytt forskningsprogram med 4 fokusområden -ny ansöknings- och beredningsmodell Lena Strålsjö 2014-05-19 lena.stralsjo@lantbruksforskning.se

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 Välkommen till kortversionen av vår strategi Syftet med denna kortversion är att snabbt ge dig en idé om vad Leader är, hur du kan söka Leaderpengar och för

Läs mer

Processindustriell IT och Automation

Processindustriell IT och Automation Processindustriell IT och Automation ATTRAHERA framtidens talanger SAMVERKA gränslöst UTRUSTA medarbetare för nya arbetssätt och nya verktyg INVESTERA i utmaningsdriven Forskning och utveckling STÄRKA

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8

Västerviks kommuns revisorer. Granskning av projektverksamheten. Granskningsrapport. Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Granskning av projektverksamheten Granskningsrapport Audit KPMG AB 15 februari 2013 Göran Lindberg Antal sidor: 8 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Uppdraget 1 4. Metod och avgränsning 2 5.

Läs mer

Forte utlyser projektbidrag inom området Psykosociala insatser för personer med omfattande och komplex psykiatrisk problematik

Forte utlyser projektbidrag inom området Psykosociala insatser för personer med omfattande och komplex psykiatrisk problematik 2014-04-14 Forte utlyser projektbidrag inom området Psykosociala insatser för personer med omfattande och komplex psykiatrisk problematik Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, stödjer

Läs mer

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Dnr: ORU 1.2.1-4488/2013 ANSTÄLLNINGSORDNING VID ÖREBRO UNIVERSITET Fastställd av: styrelsen Datum: 2013-12-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 2. Disposition av Anställningsordningen 3. Utgångspunkter

Läs mer

Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter

Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter Inbjudan att nominera teknikplattformar till SciLifeLab satelliter Styrelsen för SciLifeLab har vid sitt sammanträde den 7 maj 2014 beslutat att inbjuda Svenska lärosäten utanför de fyra värduniversiteten

Läs mer

Näringslivsutveckling inom Leader

Näringslivsutveckling inom Leader 2009-10-22 Näringslivsutveckling inom Leader Den strategiska inriktningen av landsbygdsprogrammet har ett tydligt fokus på åtgärder som främjar företagande, tillväxt och sysselsättning på landsbygden och

Läs mer

Produktion2030. Strategiskt innovationsprogram för hållbar produktion i Sverige Cecilia Warrol, programchef

Produktion2030. Strategiskt innovationsprogram för hållbar produktion i Sverige Cecilia Warrol, programchef Produktion2030 Strategiskt innovationsprogram för hållbar produktion i Sverige Cecilia Warrol, programchef Ett strategiskt innovationsprogram, 2013-20 Vision: 2030 är Sverige förstahandsvalet för resurseffektiv

Läs mer

Forskning/Utbildning 2015

Forskning/Utbildning 2015 Familjen Kamprads stiftelse Familjen Kamprads stiftelse har till ändamål att stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens,

Läs mer

Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap

Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap MSB-51.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap PM 1 (7) Enheten för inriktning av forskning Utlysning Steg 1 - Etablering av innovationsmekanism för utveckling av samhällsskydd och beredskap Inledning

Läs mer

Programstöd till forskning om alkohol, narkotika och tobak

Programstöd till forskning om alkohol, narkotika och tobak Programstöd till forskning om alkohol, narkotika och tobak I den under hösten 2008 avlämnade forskningspolitiska propositionen 2008/09:50 Ett lyft för forskning och innovation föreslås för FAS vidkommande

Läs mer

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad. Det innovationsdrivande lärosätet Högskolan i Halmstad Det innovationsdrivande lärosätet nytänkande föds i möten Ny kunskap för en bättre värld På Högskolan i Halmstad vill vi hitta nya sätt att göra världen bättre. Genom kunskap, nytänkande

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Expertkompetens 16 steg 1

Expertkompetens 16 steg 1 Sida 1 (9) UTLYSNING Expertkompetens 16 steg 1 KK-stiftelsen inbjuder Sveriges nya universitet och högskolor att ansöka om finansiering av utveckling av näringslivsinriktade utbildningar på avancerad nivå

Läs mer