för expansion och man byggde en ny fabrik på den adress där tillverkningen sker än idag.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "för expansion och man byggde en ny fabrik på den adress där tillverkningen sker än idag."

Transkript

1 1908 En ny cykel? Det blir en halv årslön, tack! När cykeln kom till Sverige år 1867 hade den redan rullat en lång väg med många sidospår. I Tyskland, Frankrike och Storbritannien hade den, i olika primitiva skepnader, dykt upp som ett nytt spännande fordon och sedan avfärdats som en modefluga. Först 1885 fick cykeln den form vi känner igen idag. Säkerhetscykeln kallades den nya konstruktion som hade två lika stora hjul, kedjedrift, frihjulsnav med broms och kullager i tramporna och naven. På 1890-talet började man använda luftfyllda däck och därmed var cykeln i det närmaste fulländad. Förutom nya material och bättre konstruktioner var kedjeskydd och pakethållare de enda väsentliga nyheterna under de kommande decennierna. Ännu vid förra sekelskiftet var cyklarna oerhört dyra. En vanlig cykel för landsvägsbruk kostade omkring 250 kronor. För en vanlig arbetare motsvarade det nästan en halv årslön. Det dröjde ett tag innan vi började tillverka cyklar i Sverige. Men med den svenska industrins snabba tillväxt under 1890-talet började många av våra mellanstora verkstäder tillverka cyklar. Och när produktionen kunde rationaliseras sjönk också priserna. Under de första åren på 1900-talet trampade den svenska cykelindustrin igång på allvar. Bondpojken som blev cykelkung Monarks grundare Birger Svensson föddes inte precis med silversked i munnen. Nyfödd lämnades han 1883 över till lantbrukarparet Elias och Emma, som bodde utanför Varberg. Elias och Emma var fattiga, men eftersom de inte hade några egna barn var de glada över att ha fått Birger som fosterpojke. Tiderna var dystra på den svenska landsbygden under 1880-talet. När Birger ännu var barn tvingades Elias och Emma att sälja sin lilla gård och arbeta åt andra. Redan innan konfirmationen fick Birger börja valla grannens kor. Men jordbruksarbete var inget han hade fallenhet för eller lust att lära sig. Som dräng och senare som vagnmakarlärling drömde han sig hellre bort i böckernas värld. Redan i unga år var han på det klara med vad han skulle bli: en stor affärsman.

2 Så fort Birger blivit myndig öppnade han egen lanthandel i hemsocknen. Han tycks aldrig ha tvekat på sitt affärssinne. Jag ville ägna mig åt handel och industri, och så blev det, skrev han själv Rörelsen växte snabbt, varuutbudet breddades och 1904 tog man hem ett fyrtiotal cyklar till försäljning. Ett lyckosamt drag, visade det sig snart. Efterfrågan sporrade Birger till att samla ihop en liten verkstadsstyrka och satsa på egen montering av cyklar. Med fortsatt framgång flyttade man 1908 in till Varberg. Här grundade 25-årige Birger Svenska Cykeldepoten. Under de kommande decennierna skulle firman byta namn flera gånger, först till Svenska Cykelfabriken och slutligen till Cykelfabriken Monark. Verksamheten expanderade i allt högre takt och 1917 hade den fattige bondpojken blivit Varbergs störste inkomsttagare. Men Birger lät aldrig välgången stiga honom åt huvudet. Han förblev en enkel och hederlig man driftigheten själv, enligt en av hans första montörer. Monark skulle vara ett alternativ till de andra cykeltillverkarna med sina höga priser. En vettig cykel till ett vettigt pris, skulle man kunna sammanfatta Birger Svenssons filosofi. Det var tydligen ett resonemang som svenskarna sympatiserade med och framgången följde Birger ända fram till hans hastiga bortgång i en hjärtattack Monark hade då blivit Sveriges största cykelfabrik med 2000 anställda och över återförsäljare över hela landet Monarkens segertåg De första egna cykelmodellerna kallades Mode och Krühnen. Det var först nio år efter att Svenska Cykeldepoten startats som en cykel med namnet Monark dök upp. Samma år, 1917, nådde cykelpriserna en topp på grund av första världskrigets råvarubrist. En standardmodell kostade 525 kronor drygt i dagens penningvärde! När kriget var över kunde man åter erbjuda cyklar av högsta kvalitet och priserna sjönk dramatiskt. Den totala produktionen hos Svenska Cykeldepoten uppgick år 1922 till 3680 cyklar. Eftersom man nu tillverkade en stor del av cyklarna själva bytte man 1925 namn till Svenska Cykelfabriken. Ett par år tidigare hade även motorcyklar blivit en viktig produkt i sortimentet och nu behövdes större lokaler. I Varbergs utkanter fanns plats

3 för expansion och man byggde en ny fabrik på den adress där tillverkningen sker än idag. En folkbildare och befriare Under hela 1920-talet pekade cykelförsäljningen i Sverige stadigt uppåt. Cyklisterna hittade man framförallt ute på landet, där cykeln gav en plötslig frihetskänsla. Nu kunde man söka jobb längre bort från hemmet och en tur på sex mil till och från arbetet var inte ovanligt. Det här var förstås långt före mopedernas tid. För landsbygdens unga var cykeln det självklara fordonet för att fara till dansbanorna och andra nöjen. Med ens blev deras umgängeskrets mycket större och cykeln bidrog på så sätt till att inaveln drastiskt minskade. Mindre känt idag är att cykeln även betydde mycket för svenskarnas upplysning. I stora delar av vårt land var bildningen ännu för 80 år sedan ytterst bristfällig. Med det nya, snabba fortskaffningsmedlet kunde agitatorer, valtalare, nykterhetsivrare och folkbildare ge sig ut och informera folket. Under 1930-talet organiserade Ivar Lo- Johansson, Gösta Netzén och Gunnar Sträng lantarbetare hela landet med cykelns hjälp. Som Gunnar Sträng sa blev cykeln kamrat på färden i kampen för fattigmansrätt Monarkens guldålder Liksom övriga delar av västvärlden drabbades Sverige av lågkonjunktur och ekonomisk nedgång under det tidiga 1930-talet. Men efter de första depressionsåren fick Monark ny luft under tramporna. Produktionstakten förstärktes nu av löpandeband-principen och med 900 anställda rullade cyklar ut från fabriken år Samma år ändrades firmanamnet en andra gång till Svenska Cykelfabriken Monark. Cykeltillverkningen hade nu fått stor betydelse för Varberg. Staden som tidigare var känd som en badort med en gammal fästning kunde nu även stolt kalla sig Sveriges cykelstad. Monark såg till att Varberg levde upp till epitetet. Som exempel kan nämnas att på två år, mellan 1934 och 1936, fördubblades produktionen! Tekniska innovationer och nya material som rostfritt stål var också en viktig del av utvecklingen. I katalogen för 1936 konstaterade man att cyklarna nu var praktiskt taget rostfria.

4 Genom två stora uppköp 1937 förstärktes tillverkningen ytterligare. Först tog man över Värnamo Gummifabrik, vilket innebar att man fick egen tillverkning av cykeldäck. Sedan köptes Tobo Bruk för produktion av kedjeskydd och fälgar. De enda delar av cykeln som man inte framställde själva var nu frihjulsnavet och kedjan. Semester på cykelsadeln Att åka tåg, bil eller buss är bra om man vill fort fram, men någon sport är det icke och icke heller någon rekreation, skrev Birger Svensson Nej, det färdmedel svenskarna borde välja var istället cykeln en verklig hälsokälla, fortsatte Birger, i synnerhet för stillasittande, nervösa och personer som vistas mycket inomhus. Under mellankrigstiden gynnades den svenska cyklismen av de allmänt dåliga och krokiga vägarna som ställde till det för bilisterna. Dessutom var det få som överhuvudtaget hade råd med en bil. På landet var cykeln det förhärskande färdmedlet, på arbetsdagar som på fritiden. Med 1938 års semesterlag, som garanterade alla förvärvsarbetare två veckors semester, blev cykelsemestrar vanliga. Nu kunde man hinna cykla till mer avlägsna mål, kanske till Norge eller ända till Tyskland eller Danmark! Vid tiden för andra världskrigets utbrott fanns i Sverige 2,2 miljoner cyklar på 6,3 miljoner invånare Flygande läcker och lätt Medan andra världskriget rasade ute i världen slog Monark nya produktionsrekord. Bristen på bensin var nog en bidragande orsak, tillsammans med kronans stora beställningar av militärcyklar. Samtidigt bytte velocipeden officiellt namn till cykel. Benämningen hade redan använts av folket i decennier. Varför skulle ett så självklart och enkelt fordon ha ett krångligt namn? Cykeln blev lättare även ur andra aspekter. Hos Monark började man experimentera med lättmetaller och nya stållegeringar. Till säsongen 1947 lanserades modellerna Monark Standard Lätt och Monark Extra lätt, med ram i krommolybden och lättmetall i fälgar och skärmar. Krommolybdenet var ett lån från flygplanstillverkningen och fick därför tillnamnet flygstål. Flygstålet gjorde Monark flygande läcker och lätt, och med nya fälgar i elastisk lättmetall och mjukare form på pedalerna blev färden behagligare.

5 Monarken rullade också långt ut i världen. År 1948 startade man en dotterfabrik i Sao Paulo och ett par år senare en i Colombia. Inte för att tillverka billiga komponenter, som man kanske skulle kunna tro, utan för att etablera sig på den sydamerikanska cykelmarknaden. Satsningen föll väl ut. På tio år blev fabriken i Sao Paulo Sydamerikas största svenska industri. Blått mot gult När Monark gav sig in i cykelsporten på 1940-talet var Crescent det helt dominerande märkena bland svenska tävlingscyklister. Men våren 1945 hade Monark samlat ett 30-tal elitcyklister i sitt stall. De bar blå dräkter medan Crescents hade gula och under de närmaste 15 åren kom kampen mellan blått och gult att hamna i fokus för svensk cykelsport. Harry Snell vann VM på en Crescent 1948 och tillverkaren, Nymanbolagen i Uppsala, kunde stolt kalla sin cykel för världsmästarcykeln. Men det blå stallet tog snart rygg på konkurrenterna. Crescent hade först övertaget i stortävlingarna, men i mitten av 50-talet vann Monarks cyklister Sexdagarsloppet tre år i rad. Sportjournalisterna åsåg med stor spänning den jämna striden mellan märkena vilket medförde att de tävlande ofta hamnade i skymundan. Ändå var sponsringen viktig för sportens utveckling. Nya generationer elitcyklister fostrades och på de firmabekostade träningslägren kunde tävlande från olika klubbar träffas. Under 1950-talet var intresset för svensk cykelsport var större än någonsin. När Monark gick samman med Nymanbolagen 1960 fick firmakriget anses vara ett avslutat kapitel. Båda märkena fortsatte dock att sponsra elitcyklister. Bröderna Fåglum, Erik, Gösta, Sture och Tomas Pettersson, är nog det mest namnkunniga exemplet. De dominerade svensk och internationell cykling under slutet av 1960-talet och vann bland annat VM i lagtempo tre år i rad och silver vid OS Två av bröderna körde Crescent, de andra två Monark, och under proffskarriärerna i Italien höll de fast vid sina hemmamärken, vilket var ovanligt vid denna tid. Den mest kände Fåglum-brodern och Sveriges största cykelstjärna någonsin var Gösta. År 1971 vann han Giro d Italia, något som ingen annan svensk, varken förr eller senare, varit i närheten av. Året dessförinnan hade han knipit en tredjeplats i Tour de France. Båda gångerna satt han på en Monark Cykeln får konkurrens

6 På 1950-talet blev bilen var mans egendom. Cykelförsäljningen minskade markant, och mindre fabriker fick lönsamhetsproblem, trots omfattande automatisering och effektivisering. Sammanslagningarna var många och en handfull företag dominerade nu branschen. Genom breddning av tillverkningen klarade sig Monark bättre än många andra. Förutom cyklar och motorcyklar satsade man nu även på radio- och TV-apparater, sportkläder och fritidsbåtar och framförallt mopeder. Från 1952 räckte det med att vara 15 år för att få köra, och när Monark lanserade sin Monarped samma år blev det den största försäljningsframgången i företagets historia. Men cykeltillverkningen förblev ryggraden i företaget och nya modeller dök ständigt upp. Speedwaycyklarna lanserades i slutet av 50-talet. Limpsadel, handtaget till frambromsen utformat som gashandtag och kortare stänkskärmar. Cross-styre med smalt tvärstag och starthandtag över bakre stänkskärmen. Det tuffaste som fanns då. Pojkcykeln med limpsadel och cross-styre är en klassiker från det sena 50-talet. Flygstålmannen Monarks egen superhjälte, den självsäkre Flygstålmannen, skapades Han var en ivrig förespråkare av cyklar med krommolybden Huj vad det går undan med flygstål i ramen, löd hans käcka rop i reklamfilmer som animerades i Europafilms trickstudio. I det här exemplet tar Flygstålmannen med Lapplandsbjörnen på cykeltur, förlåt, flygtur till Varberg. En lek med allvar Bilismens frammarsch i efterkrigstidens Sverige förde inte bara gott med sig. På några få år i slutet av 40-talet ökade trafikolyckorna dramatiskt och barnen var särskilt drabbade. Staten insåg förstås problemet och satte trafikvett på skolschemat, man upprättade skolpolispatruller och verkade för säkrare skolvägar. Men för småttingarna i lekskolan fanns ingen trafikträning. I Varberg tog en Monark-anställd vid namn Anders Rosengren på sig en del av det ansvaret. Farbror Anders samlade barn på 4 6 år i grupper för att, som det hette, leka in trafikvett hos de små eleverna. Till varje lektion byggde man upp en miniatyrstad, komplett med farliga korsningar och en järnvägsövergång. Här fick barnen turas om att vara fotgängare och trampbilsbilister, ofta under närvaro av en poliskonstapel. Samtidigt hade Monark fått kritik för att man börjat tillverka juniorcyklar. Små barn var för osäkra att ha ute i trafiken, tyckte många. Genom trafiklekskolan kunde Monark ge de små cyklisterna nödvändig kunskap och Anders Rosengren utvecklade sin undervisning tillsammans med PR-avdelningen.

7 Trafiklekskolans pedagogiska upplägg fick ett positivt gensvar från övriga landet och via Monarks filialer spreds undervisningen instiftade företaget en fond för kommuner och organisationer att söka bidrag ur, och under de kommande åren blev Sveriges lekskolelärarinnor experter på trafiksäkerhet. Förutom ekonomiskt stöd stod Monark även för utlåning av nödvändigt material ministaden, trehjulingar, trampbilar och vägmärken Monark + Crescent = sant I slutet av 1950-talet tycktes den svenska cykeln föra en tynande tillvaro. Staten storsatsade på vägsystemet, men några cykelbanor rymdes inte i planerna. År 1950 fanns ett par hundra tusen bilar i vårt land. Tio år senare hade siffran ökat med nästan en miljon. Bilismens tidevarv var här och uttrycket att vara ute och cykla betecknade personer som svamlade eller var lite bakom. Och det var inte bara bilen som Sveriges cykelfabriker hade att konkurrera med. Importen av utländska cyklar släpptes fri 1960 och växte explosionsartat. I slutet av årtiondet var hälften av de sålda cyklarna i Sverige tillverkade utanför våra gränser. För att överleva på sikt bestämde sig de två största cykelfabrikerna för att gå samman. Fusionen mellan Monark och Nymanbolagen skedde i september 1960 och uppfattades allmänt som positivt för svensk cykelindustris framtid. Varumärkena Monark och Crescent behölls och hela monteringen flyttades till Varberg. Fusionen slutfördes 1965, då det man antog det gemensamma namnet Monark-Crescentbolagen (MCB) var årsinkomsten för en industriarbetare ca kr. En ny Monark kostade 300 kr. En liten trend Från Storbritannien kom det sena 60-talets stora cykeltrend: låghjulingen även kallad minicykeln. Fadern hette Alex Moulton, en man som tidigare varit med och utvecklat bilen Morris Mini, hundkojan. Snart rullade importerade minicyklar in på Sveriges gator. I stadstrafik hade den behändiga storleken sina klara fördelar eftersom den var lätt att kliva av och på. Ramen kunde dessutom vikas eller tas isär för transport i bagageluckan på en bil.

8 Men de små hjulen gav stötig och vinglig gång som man försökte väga upp med tjockare däck. Det medförde i sin tur ett större rullmotstånd. Därmed hade minicyklarna inte någon självklar fördel jämfört med vanliga cyklar. Men annorlunda var de. Monark hakade på trenden och konstruerade sin egen småhjuling, Monark Petit, med 20-tumshjul. De svensktillverkade minicyklarna höll hög kvalitet, men snart översvämmades marknaden av sämre importmodeller. Det ledde till att trenden snart mattades av, även om minicyklar säljs än idag Växeln hallå! Vårt lands framgångar i internationella cykellopp ökade allmänhetens intresse för racercyklar under 1970-talet. Varje sportig svensk skulle nu ha en tvåhjuling med tio växlar, tunna däck och bockstyre. Monark erbjöd både rena proffscyklar och standardmodeller i racerutförande. De sistnämnda hade all vanlig utrustning som lyse, pakethållare och skärmar men styret byttes till en nedbockad variant och växlarna var naturligtvis fler. Den sportiga trenden höll i sig under hela decenniet, och de tio växlarna blev snart tolv och ännu fler. Men det var inte bara en modefluga. För den som använde cykeln till motion var racercykeln ett utmärkt redskap, både pålitlig och hållbar. Långt in på 80-talet var cyklarna med bockstyre och allt fler växlar fortfarande de mest sålda i Sverige. Men plötsligt dök en ny, underlig cykel upp. Den kallades mountainbike. Cykeln på banan igen År 1970 var Sverige det biltätaste landet i Europa. Men under det kommande decenniet började många svenskar tänka om. Den nya miljömedvetenheten och gröna vågens längtan till landet fick till följd att cyklandet åter togs till heder. Utvecklingen skyndades på av oljekrisen 1973, som ledde till kraftigt höjda bensinpriser. Nu började även kommunerna ta till sig cyklisternas argument. I och omkring städerna anlades cykelleder och innerstadstrafiken gjordes säkrare för både fotgängare och cyklister. Även i cykelvärlden kommer trender tillbaka. Att trampa sig fram på semestern blev nästan lika populärt på 70-talet som det hade varit 40 år tidigare. Framförallt Gotland var ett vanligt resmål för fritidscyklister.

9 1970 var årsinkomsten för en industriarbetare ca kr. En ny Monark kostade 510 kr En norsk, en dansk och Cykelförsäljningen i Sverige nådde en topp Då rullade nya cyklar, hälften importerade, ut på vägarna. Det var det föregående decenniets sport- och fritidstrend som fortfarande höll i sig och vissa modeller hade nu upp till 21 växlar. Men sedan vände det. Monark-Crescents satsning på motionscyklar för inomhusbruk föll visserligen väl ut, men i övrigt minskade efterfrågan på både cyklar och koncernens övriga produkter. Medan folk trampade bort kilona på sina motionscyklar tvingades Monark-Crescent själva banta ner verksamheten och säga upp många anställda. Koncernen behöll ändå en tätposition på marknaden genom en rad uppköp av konkurrerande tillverkare. Under 80-talet införlivades de svenska Kroon och Fram- King i Monark-Crescent. Man såg även utanför gränserna och köpte danska Kildemoes, norska DBS och finska K Hjorth var årsinkomsten för en industriarbetare ca kr. En ny Monark kostade 925 kr. En vinnare och en förlorare Det tidiga 80-talets höga försäljningssiffror inspirerade nya cykeltyper. Många vågade tänka nytt i hopp om att attrahera en marknad som tröttnat på de gamla modellerna. En svensk cykeltillverkare tänkte kanske lite väl nytt. Plastcykeln Itera utmanade de flesta sanningar i branschen, både vad gällde material, formgivning och produktionsteknik. Med glasfiberförstärkt termoplast i både ram, gaffel, hjul och vevparti var Itera kanske före sin tid. Eller helt enkelt för ful. Tillverkningen upphörde efter bara ett par år. En ny cykel som däremot vann terräng i hela västvärlden var mountainbiken. Denna terrängcykel utvecklades från början av japanska konstruktörer för offroadcykling i norra Kaliforniens bergs- och ökenlandskap. Med kraftig ram och tjocka, mönstrade däck fick mountainbiken en enorm genomslagskraft och slog cykelvärlden med häpnad i en tid då försäljningen av»vanliga«cyklar var försatt i stadig nedgång.

10 Redan i mitten av 80-talet såldes fler mountainbikes än landsvägscyklar och några år senare var förhållandet 20 mot en! 1990 Världens största cykelkoncern Monark-Crescents många uppköp av konkurrenter kulminerade under mitten av 1990-talet då Grimaldi Industri, lett av Salvatore Grimaldi, blev huvudägare i företaget. Grimaldi köpte därefter Cycleurope av spanska BH Bikes och sammanförde Monark-Crescents märken med världskända märken som italienska Bianchi och franska Gitane. På så sätt skapades världens största cykelkoncern, och så ser förhållandena fortfarande ut idag, tio år senare. Och även om Cycleurope är en internationell koncern av stort format återfinns Monarks huvudkontor fortfarande i Varberg, där allting en gång trampade igång. BMX och hybrider Förutom mountainbiken stod Kalifornien för ytterligare en cykelnyhet som nådde Sverige i stor skala under 80- och 90-talet: BMX (bicycle motocross). I landet i väst hade rörelsen startat redan under det sena 60-talet när ungdomar började leka motocross med sina sportcyklar på terrängbanor. I början slimmade de unga cyklisterna själva sina cyklar från onödiga detaljer och utrustade dem med terrängdäck och modifierad ram. Men det dröjde förstås inte länge förrän cykeltillverkarna vaknade. Under 70- och 80-talet utvecklades BMX från modifierad standardcykel till den specialmodell den är idag. Mountainbiken var fortfarande cykeln med stort C i 1990-talets gryning. Men för stadstrafik var dess finesser ofta överflödiga, och Monark såg behovet av en rejäl och konkurrenskraftig ny cykel. Genom att kombinera det bästa från racercykeln med det bästa från mountainbiken skapade man därför hybridcykeln. Dagens City-modell är en direkt vidareutveckling av hybridcykeln Allt är som förr, fast bättre I Varberg lever cykeltraditionerna vidare och idag är Monark närmare ursprunget än på många år. Efter decennier i skuggan av sportcyklar, minicyklar, mountainbikes, BMX och hybridcyklar har den klassiska cykeln fått en renässans i det tjugoförsta

11 århundradet. Med de traditionella modellerna i Original-serien och den lite mer kraftigt byggda City har Monark renodlat och finslipat sortimentet. Om någon skulle företa en tidsresa från 1908 till vår tid skulle han förmodligen känt sig ganska vilse bland lågprisflyg, stadsjeepar, hemmabio, köpcentrum, GI-metoden, lådvin och bloggar. Men en cykel skulle han inte ha några problem med att identifiera. Särskilt om det är en Monark. Design och funktioner på dagens Monark-cyklar är i mångt och mycket de samma som på en velociped från Birger Svenssons tid. Materialen har förstås blivit bättre och detaljerna fler. Lättmetallen som introducerades på 40-talet har fått en nutida efterföljare i de allt mer efterfrågade aluminiumramarna. Grundtanken är dock fortfarande att erbjuda en bra cykel till ett vettigt pris. Med mjuka former, skön sittställning och fjädrande sadel och med inbyggd kvalitet där det behövs, utan onödiga och fördyrande detaljer. En ny eriksgata Ett helt sekel har förflutit sedan Birger Svensson startade sin lilla cykelverkstad och nya cyklar rullar fortfarande ut från Varberg. Cyklar som är säkerhetstestade enligt både EU-standard och i Monarks egna rigorösa kontroller. Cyklar som är gjorda för Sveriges regn och rusk och saltade vägar. Cyklar som det alltid finns reservdelar till och kunskap om hos cykelhandlarna. Under jubileumsåret 2008 gör Monarken en ny eriksgata genom landet. Och som kronan på verket (i mer än en bemärkelse) pryds ramen åter av den gamla Monarkkronan från Monarken för nu svenskarna och deras brödrafolk mot nya mål och skänker dem glädje och välgång i alla väder.

MONARK CYKEL. Terminsupprop vid Bromma Läroverk, 1940.

MONARK CYKEL. Terminsupprop vid Bromma Läroverk, 1940. MONARK CYKEL Tidigt 60-tal. Tungviktsboxaren Ingemar Johansson hejdas på sin Monarkcykel av en kvinnlig reporter. Det här med att cykla, det är väl inget nytt för dig, Ingo? frågar hon menande. Nej, det

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA

FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA FRASER FÖR FÖRETAGSPRESENTATION PÅ SVENSKA Allmänna fraser Inledning Om kunden är hos dig: Välkomna (hit) till XXY (företagets/avdelningens/enhetens namn). Jag önskar er välkomna hit till XXY. Ni är hjärtligt

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Cy C k y e k l e ns n ut u v t e v c e k c l k ing n

Cy C k y e k l e ns n ut u v t e v c e k c l k ing n Cykelns utveckling Cykelns utveckling&historia Den första cykeln från Sverige gjort i trä från Lilla Mellösa i Södermanland. Man tror att den är byggd år 1818 eller nåt år senare. Den Kinesiska cykeln

Läs mer

Nu rullar cykelnyheter på catwalken

Nu rullar cykelnyheter på catwalken Nu rullar cykelnyheter på catwalken När Cycleurope visar 2016 års sortiment på cykel och cykeltillbehör på sin mässa i Turkiet, så ansluter Sveriges cykelspecialister. Fler än 200 av landets duktigaste

Läs mer

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16

Välkommen till ditt nya liv. vecka 13-16 Välkommen till ditt nya liv uppföljning vecka 13-16 Även om du inte längre tar CHAMPIX, fortsätter LifeREWARDSprogrammet att ge dig råd och stöd i ytterligare 4 veckor och hjälper dig vara en före detta

Läs mer

Sveriges skotervänligaste stad Skrivelse av Anders Broberg (kd)

Sveriges skotervänligaste stad Skrivelse av Anders Broberg (kd) PM 2004 RIII (Dnr 314-1468/2002) Sveriges skotervänligaste stad Skrivelse av Anders Broberg (kd) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Anders Broberg (kd) anses

Läs mer

FÄRGSTARKA ÅR TEXT BENGT CARLSSON BILD UR BECKERS ARKIV HOS CENTRUM FÖR NÄRINGSLIVSHISTORIA. Vänster. Kontroll av färgblandning, 1970-tal.

FÄRGSTARKA ÅR TEXT BENGT CARLSSON BILD UR BECKERS ARKIV HOS CENTRUM FÖR NÄRINGSLIVSHISTORIA. Vänster. Kontroll av färgblandning, 1970-tal. FÄRGSTARKA ÅR BECKERS. Det finns inga färgbutiker i Sverige. Det konstaterar Carl Wilhelm Becker när han kommer hit som resande försäljare för tyska färgfabriker och handelshus. TEXT BENGT CARLSSON BILD

Läs mer

Det bästa som hänt under min tid som boklånare

Det bästa som hänt under min tid som boklånare Stockholms stadsbibliotek Det bästa som hänt under min tid som boklånare Resultat och analys av en enkät som visar vad låntagare vid Stockholms stadsbibliotek tycker om att låna e-böcker från biblioteket.se.

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov 2

Moped klass II Kunskapsprov 2 Moped klass II Kunskapsprov 2 Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

Lärarmaterial. Erik tävlar. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. Erik tävlar. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Torsten Bengtsson Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik fyller år och har fått en BMX-cykel av pappa. Erik och Lea träffas i skogen med sina cyklar för att göra en bana. När de är

Läs mer

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan Sida 1 av 6 Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan Bakgrund För tredje året i rad arrangeras Europeiska Mobilitetsveckan, mellan den 16:e och 22:e september.

Läs mer

RACING PWR Racing Team vill lyfta svensk motorsport. NYTT SORTIMENT på väg in i hamn OLIEKOMPAGNIET BLIR LUKOILS AMBASSADÖR I DANMARK

RACING PWR Racing Team vill lyfta svensk motorsport. NYTT SORTIMENT på väg in i hamn OLIEKOMPAGNIET BLIR LUKOILS AMBASSADÖR I DANMARK NEWS Always moving forward NYTT SORTIMENT på väg in i hamn OLIEKOMPAGNIET BLIR LUKOILS AMBASSADÖR I DANMARK RACING PWR Racing Team vill lyfta svensk motorsport NR 2 2015 LUKOIL NEWS UTKOMMER CIRKA 4 GÅNGER

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Vrid och vänd en rörande historia

Vrid och vänd en rörande historia Vrid och vänd en rörande historia Den lilla bilden nederst på s 68 visar en låda. Men vad finns i den? Om man vrider den vänstra pinnen, så rör sig den högra åt sidan. Titta på pilarna! Problemet har mer

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov

Aktiv sittställning för alla. Justera efter dina behov RH Mereo RH Mereo Nu lanserar RH en stol som också är ett arbetsredskap och ett affärsverktyg på samma gång. RH Mereo är konstruerad för att höja kapaciteten, både din egen och på hela arbetsplatsen. Den

Läs mer

S3 och Step. Cyklarna som håller balansen i tillvaron.

S3 och Step. Cyklarna som håller balansen i tillvaron. S3 och Step Cyklarna som håller balansen i tillvaron. Lika olika. Lika olika. Lika i form av att alla cyklarna står för rörelsefrihet (och glädje). Olika i form av antal hjul och format. Från två till

Läs mer

Cykelplanering i Stockholm sedan 1980

Cykelplanering i Stockholm sedan 1980 2013-05-31 Cykelplanering i Stockholm sedan 1980 Reflektion av Martin Emanuel, KTH Inledning I min avhandling, Trafikslag på undantag: Cykeltrafikens i Stockholm 1930 1980 (Stockholmia Förlag, 2012), beskriver

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

Vi har inga huliganer. Säkra aktörer byter namn "Krossa gängen tidigt" Ny metod mot cykelstölder. Nr 2:2015 HÄR STARTAR SECURITY AWARDS

Vi har inga huliganer. Säkra aktörer byter namn Krossa gängen tidigt Ny metod mot cykelstölder. Nr 2:2015 HÄR STARTAR SECURITY AWARDS Nr 2:2015 Säkra aktörer byter namn "Krossa gängen tidigt" Ny metod mot cykelstölder HÄR STARTAR SECURITY AWARDS MICHAEL ENGLUND, SÄKERHETSCHEF STOCKHOLM GLOBE ARENAS Vi har inga huliganer www.skyddosakerhet.se

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari

Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari 1 Enkel dramatisering Johannes Boscos dröm Festdag 31 januari Bakgrund Johannes Bosco (1815-1888) Giovanni Bosco föddes den 16 augusti 1815 i Becchi, en liten by nära Torino i norra Italien. Hans föräldrar

Läs mer

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Allt är klätt i vitt denna vackra januaridag i Falköping, Sveriges hittills enda Slow City. Eller

Läs mer

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA Lektion 1 Teori Trafiksäkerhet, regler och vägmärken Lektion 2 Repetition Besiktning av cykel Teoriprov Övriga lektioner Öva på att cykla Cykelskolan avslutas med: Cykelbanor

Läs mer

Gåbil Freestyle Speedster Rosa

Gåbil Freestyle Speedster Rosa Knattar Som rattar 2 I generationer har låd- och trampbilen varit barnens absoluta favorit. Känslan att få rulla fram i sin alldeles egna lilla bil är det många som minns med glädje. Vi på Nordic Bike

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

SORTIMENTSÖVERSIKT CYKLAR BARN 2016-05-19

SORTIMENTSÖVERSIKT CYKLAR BARN 2016-05-19 SORTIMENTSÖVERSIKT CYKLAR BARN 1 Översikt trehjuliga cyklar vid barnhjälpmedelscentralen Örebro 2012 I Örebro kan trehjulig cykel och tandemcykel förskrivas. För barn och ungdomar provas cykel ut vid barnhjälpmedelscentralen

Läs mer

SVERIGE INFÖR UTLANDET

SVERIGE INFÖR UTLANDET SVERIGE INFÖR UTLANDET INSTALLNINGEN till Sveriges s. k. kulturpropaganda har under årens lopp i hög grad växla t. Kring det andra världskrigets slut rådde av allt att döma en viss oro för att vårt land

Läs mer

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården

Bad Boy MTV. Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården Bad Boy MTV Över stock och sten eller ljudlöst i trädgården 5 starka skäl för Bad Boy Marknadens starkaste stål i svetsad konstruktion 4-punkts fjädring och stelbakaxel Rå motorstyrka el eller bensin Körkomfort

Läs mer

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar

Jag går till jobbet nu. Hon försvann igen, ville inte vakna. Där inne var smärtan mjuk. Där inne i sömnens dimma var han kvar finns, finns inte. En så mycket bättre värld. Den var vadderad, full av förmildrande omständigheter. Hon ville aldrig vakna mer och behöva återvända till det där andra till verkligheten. Nej, hellre då

Läs mer

Hållbart resande. Lisa Ström GR, lisa.strom@grkom.se. www.grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Hållbart resande. Lisa Ström GR, lisa.strom@grkom.se. www.grkom.se GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Hållbart resande Lisa Ström GR, lisa.strom@grkom.se Innehåll Varför hållbart resande? Vad menas med ett hållbart resande? Hur kan man jobba med hållbart resande? Vilka är vinsterna? Hållbart resande och

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

UNDERVISNINGSMATERIAL

UNDERVISNINGSMATERIAL UNDERVISNINGSMATERIAL LÄRARDOKUMENT UNDERVISNINGSMATERIAL 4: JABALI TILLVERKAR LEKSAKER ÄVENTYRSPAKET UPPFINNARNA I AFRIKA Copyright De Uitvinders Utgåva 2012 Version 2.0 EN BERÄTTELSE UPPFINNARNA I AFRIKA

Läs mer

Ska ingångslön bli slutlön? Om löneökningar i kronor eller i procent

Ska ingångslön bli slutlön? Om löneökningar i kronor eller i procent Ska ingångslön bli slutlön? Om löneökningar i kronor eller i procent Löneutveckling och fler jobb Löneutjämning och högre arbetslöshet 2 Lägre trösklar ger fler jobb LO-förbunden har inför 2013 års avtalsförhandlingar

Läs mer

Vintercyklisten 2011/2012. Välkomna!

Vintercyklisten 2011/2012. Välkomna! Vintercyklisten 2011/2012 Välkomna! 1 Vintercyklisten 3 Karin Gustavsson Processledare Hållbar Trafik 0243-740 93 Margareta Bolmgren Folkhälsostrateg 0243-748 69 2 Kvällens program 18.00 Välkomna och intro

Läs mer

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7

Nr659. l. Hustruns släktnamn bör kunna användas såsom makarnas gemensamma. Mot. 1971:659 7 Mot. 1971:659 7 Nr659 av herr MöUer i Göteborg om rätt för makar att anta hustruns släktnamn, m. m. "När utskottsmajoriteten vill gå ännu ett steg längre - och ett långt steg längre - och begär utredning

Läs mer

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Diarienummer: KS 2011/0406.312 Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Gäller från: 2014-08-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgrupp för cykelstrategi

Läs mer

CHANGE THE WAY YOU MOVE

CHANGE THE WAY YOU MOVE CHANGE THE WAY YOU MOVE Cykling som tar dig Over granserna. Transport, avkoppling, tävling. Att cykla innebär olika saker för olika människor och för många är det en livsstil. Världen förändras i rask

Läs mer

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11

Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 Från valp till jakthund valpar födda 24/6-11 TJH MANDYLIKE S LOADSTAR TWIGG S TOLTEK Valparna är nu 9 månader och jag har fått in så många fina rapporter om dem som jag vill delge Er alla. TWIGG S AND

Läs mer

ANMÄL DIG TILL SOMMARLÄGRET!

ANMÄL DIG TILL SOMMARLÄGRET! Nyhetsbrev april 2015 VÄLKOMNA PÅ KÅRDAG SÖNDAG 26 APRIL 11-14 DAGS FÖR ÅRETS KÅRDAG Söndagen den 26 april är alla scouter, föräldrar och syskon välkomna till scoutstugan vid Ranängen för Djursholms scoutkårs

Läs mer

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet Trafikförordningen 1 Grundbestämmelse TrF kap 2 Bestämmelser för alla trafikanter 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna,

Läs mer

Penningpolitiken och Riksbankens kommunikation

Penningpolitiken och Riksbankens kommunikation ANFÖRANDE DATUM: 2007-10-08 TALARE: PLATS: Förste vice riksbankschef Irma Rosenberg Swedbank, Stockholm SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46 8 21 05 31

Läs mer

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : /

! / » det finns en frustration. Trots. blivit något.« : : : / Det saknas 1 4 läkare på Sveriges vårdcentraler. Skillnaderna är stora mellan olika landsting, men inte ett enda av dem lever upp till målet: att det ska finnas en fast allmänläkare per 1 5 invånare. Det

Läs mer

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor Skridskor Det var så mycket som var nytt och väckte vår uppmärksamhet. Och min sambo och jag var nyfikna, vi ville sluka i oss allt. Vi ville se, höra, lukta, smaka och röra vid hela härligheten som livet

Läs mer

Den förlorade sonen:

Den förlorade sonen: Den förlorade sonen En bildrik berättelse direkt ur Lukas evangelium 15 och gjord efter bibeltexten. Handlar om sonen som bryter med hemmet och slarvar bort sin förmögenhet i främmande land, ångrar sig

Läs mer

Synpunkter och sammansta llning

Synpunkter och sammansta llning Synpunkter och sammansta llning Antal respondenter: 47 stycken Män 28 Kvinnor 19 Hur tar de sig fram? Cykel 17 Bil 25 Går 5 Vad tyckte de som svarat Informationen om snöröjning har varit Mycket bra 2 Bra

Läs mer

80 and still going strong

80 and still going strong Seglingsloftet i Newport, USA under utmaningsserien till America s Cup 1977. Sista seglingen i Kiel under OS 1972 där Pelle tog silverpengen. 80 and still going strong Olympier, världsmästare, designer

Läs mer

Vilka associationer rusar genom ditt huvud när jag nämner ordet nöjespark?

Vilka associationer rusar genom ditt huvud när jag nämner ordet nöjespark? Vilka associationer rusar genom ditt huvud när jag nämner ordet nöjespark? Låt mig gissa: Karuseller och radiobilar. Pirret i magen precis innan vagnen kastar sig ner från det första höga krönet i berg-

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

Sammanfattning. Kapitel 4: Fritidsaktiviteter i översikt. Sammanfattning 7

Sammanfattning. Kapitel 4: Fritidsaktiviteter i översikt. Sammanfattning 7 Sammanfattning 7 Sammanfattning Genom Statistiska centralbyråns Undersökningar av levnadsförhållanden (ULF) kartläggs och analyseras välfärdens utveckling fortlöpande. Undersökningarna har genomförts årligen

Läs mer

Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07

Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07 Lingon & Blåbär 2008-03-10 Senast uppdaterad 2008-07-07 Vinnare av historiens första Beautiful Business Award blev Marie Höckerman och Britt Hörding som driver företaget Lingon & Blåbär. Företaget erbjuder

Läs mer

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan 1(7) Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan Bakgrund Varje år arrangeras European Mobility Week, mellan den 16:e och 22:e september. Deltagande europeiska

Läs mer

FRAMSTEGSPARTIET Politiksnack

FRAMSTEGSPARTIET Politiksnack Av Marianne Rönnberg Galmor FRAMSTEGSPARTIET Politiksnack Skola, vård och omsorg Framstegspartiet vill bygga ett bättre Bjuv med i stort sett samma byggstenar som övriga partier. Men de har också planer

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15

Tunadalskyrkan 13 09 01. Jag har en dröm. Amos 9:11-15 1 Tunadalskyrkan 13 09 01 Jag har en dröm Amos 9:11-15 I dagarna är det femtio år sedan Martin Luther King jr höll sitt berömda tal i Washington, där han sade I have a dream, Jag har en dröm, och som blev

Läs mer

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index

Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Fritidsenkäten 2014 Sammanställning av svar och index Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 1 [11] Kvalitetsstöd

Läs mer

Mycket utveckling lite intäkter

Mycket utveckling lite intäkter Mycket utveckling lite intäkter John-Erik Erikssons första uppgift hos Konftel var att dra igång samarbetet med Essex tekniker i Sundsvall. Målet var att följa rådet från Televerkets säljare; att bygga

Läs mer

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet

Slutrapport Fästanordning för fordons specifik bilbarnstol i framsätet Rapporten är framtagen med ekonomiskt bidrag från Trafikverkets skyltfond. Ståndpunkter och slutsatser i rapporten reflekterar författaren och överensstämmer inte nödvändighet med Trafikverkets ståndpunkter

Läs mer

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker:

HISTORIK. Idag har Dimoda växt till sju butiker: HISTORIK Dimoda har sin grund i ett presentbutikskoncept som startades av Gunn Karlsson. Gunn arbetade under 1980-talet med försäljning av garner, dels som grossist, dels genom försäljning i butik. Redan

Läs mer

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 Sammanfattning Projektet Hållbart resande i Umeåregionen arbetar för att resorna i Umeåregionen

Läs mer

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014?

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Stipendiet som premierar framtidens ledare. Det finns de som trotsar regn och mysiga hemmakvällar för att öva tillslag med några tolvåringar.

Läs mer

Trafiksäkerhet för förskolebarn. - en konsumentenkät till föräldrar och personal

Trafiksäkerhet för förskolebarn. - en konsumentenkät till föräldrar och personal Trafiksäkerhet för förskolebarn - en konsumentenkät till föräldrar och personal NTF Skåne 25 Sammanfattning Det totala antalet föräldrar som besvarat enkäten var 945, 8% mammor och 2% pappor. Bland barnen

Läs mer

Min mest spännande krigsupplevelse

Min mest spännande krigsupplevelse Min mest spännande krigsupplevelse LAURI TÖRNI: ASEVELI 1934-1954, Brother in Arms, (Vapenbroder) Jubileumspublikation, New York Fortsättnigskrig,1941-1944 Mars1943, Ontasjö (Ontajärvi), Öst-Karelen Korpral

Läs mer

Huseby - undersökning av en gränsbygd

Huseby - undersökning av en gränsbygd Bilaga 9 2 3 Huseby - undersökning av en gränsbygd Huseby bruk Skatelövs socken Alvesta kommun Pedagogiska enheten - Avdelningen för Kulturarv Smålands museum - Sveriges glasmuseum Omslagsbild: Årskurs

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Cykelns delar... 3 Tips och råd... 4 Montering... 6 Underhåll... 10 Säkerhet... 15

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. Cykelns delar... 3 Tips och råd... 4 Montering... 6 Underhåll... 10 Säkerhet... 15 INSTRUKTIONSBOK 2 GRATTIS TILL DITT KLOKA VAL AV CYKEL! INNEHÅLLSFÖRTECKNING Cykelns delar.............................. 3 Tips och råd............................... 4 Montering.................................

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 7-9 Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HISTORIA ÅRSKURS 7-9 Elevuppgift Livet före och efter Berlinmurens fall Bakgrund till uppgiften Kalla kriget är en historisk epok som sträcker sig

Läs mer

En av Uppsalas mera kända industrier under drygt 100 år var Henrik Gahns AB.. Kemisten Henrik Gahn startade år 1867 Upsala Tekniska Fabrik

En av Uppsalas mera kända industrier under drygt 100 år var Henrik Gahns AB.. Kemisten Henrik Gahn startade år 1867 Upsala Tekniska Fabrik Henrik Gahns AB 1 En av Uppsalas mera kända industrier under drygt 100 år var Henrik Gahns AB.. Kemisten Henrik Gahn startade år 1867 Upsala Tekniska Fabrik med adress Stora Torget. Här tillverkade han

Läs mer

Människor som bor grannar med entreprenörer tenderar att vara mer benägna att själva bli entreprenörer

Människor som bor grannar med entreprenörer tenderar att vara mer benägna att själva bli entreprenörer Människor som bor grannar med entreprenörer tenderar att vara mer benägna att själva bli entreprenörer Hur lång tid tar det att få svar på ett bygglovsärende? Hur mycket stök är det för en restaurang som

Läs mer

BMX tränings- kompendium

BMX tränings- kompendium 2014 BMX tränings- kompendium Skapat av: Mikael Johnsson, Filip Svanberg och Robin Mattsson Innehåll 1. Uppvärmningar... 4 1.1 Uppvärmning på bana variant 1... 4 1.2 Uppvärmning på bana variant 2.... 4

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Rullskidbana i Sveg - ökad trafiksäkerhet

Rullskidbana i Sveg - ökad trafiksäkerhet Rullskidbana i Sveg - ökad trafiksäkerhet Rapport av NTF Jämtlands län för Vägverket Region mitt 1 Innehållsförteckning Sida 1 Sida 2 Sida 4 Sida 5 Sida 7 Sida 8 Sida 10 Bakgrund Före rullskidbanan åkning

Läs mer

Brunlokstiden 1937-1990-talet

Brunlokstiden 1937-1990-talet Brunlokstiden 1937-1990-talet När eldriften infördes på stambanan så ändrades inte den tunga trafiken i sig så mycket, den stora skillnaden var dragarna. Över ett dygn så började den så kallade brunloksepoken

Läs mer

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner Forskningrapport LAVINER Varför vi valde den här naturkatastrofen Vi har valt naturkatastrofen lavin för att det är ett lokalt problem. Vårt samhälle är endast i riskzonen under vintersäsongen, då lavinerna

Läs mer

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism 17 januari 2013 Bilen övervann avstånden och öppnade möjligheter till vidsträckta resor runtom i vårt land och omvärlden, men för många män

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan.

I dagens predikotext möter vi lärjungarna i väntan. 1 Tunadalskyrkan 13 05 12 Söndagen före pingst I väntans tider Apg 1:1-14 Att vänta på något och samtalen under väntetiden kan föra med sig många olika saker. Ett kan vara att man är överens om att man

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

INLEDNING. Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning?

INLEDNING. Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning? VEIDEC RACEWAY INLEDNING Har VEIDEC Raceway gynnat Malmö och Malmös befolkning? Sedan några år tillbaka har Malmö en dragracingbana där människor kan träffas och dela sitt intresse. Alla är dock inte positiva.

Läs mer

Linells 1935 Gösta Linell (inlägg) Tillbaka till Cykelverkstaden...hos Linells.. 1948 Gösta Linell Gösta Linells (inlägg)

Linells 1935 Gösta Linell (inlägg) Tillbaka till Cykelverkstaden...hos Linells.. 1948 Gösta Linell Gösta Linells (inlägg) Linells Året var 1935.då de hände. I Skuthamn strax utanför Piteå Linells cykelverkstan var född.verksamheten startade i ett tvåvåningshus,där verkstaden fanns på nedre plan,och på övre våning bodde,fru

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10,

Nyföretagarcentrum 5, 2, 3, 30, 4, 5, 5, 1, 1, 10, 10, 1, 6, 4, 1, 7, 6 20, 15, 10, 20, 3, 30, 4, 6, 20, 20, 3, 15, 10, 3, 1, 1, 2, 2, 3, 30, 10, Bilaga 4 Sida 1(11) KL 1900 Inger Åckander, 630222 SAMMANSTÄLLNING AV FRÅGORNA AV TOTALT 37 INTERVJUER FÄRGADE SIFFROR FRÅN STORSTADSLÄN - 24 FRÅN STORSTADSLÄN OCH 13 FRÅN ÖVRIGA LÄN Frågor Ja Nej Hur

Läs mer

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt

SPRÅKRÖRET NR 1, 2013. Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt Levnadsvisdom SPRÅKRÖRET NR 1, 2013 Medlemsblad för SFSS Södra Finlands svenska Språklärare r.f. Ordförandens spalt För en tid sedan cirkulerade en text på Facebook som även nådde mig. Texten påstods vara

Läs mer

SLADDA serie. cykel med tillbehör SÄLJSTART: AUGUSTI 2016 KONTAKT: PRESS.STO@IKEA.COM SLADDA CYKEL PH138229 IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI 2016 / 1

SLADDA serie. cykel med tillbehör SÄLJSTART: AUGUSTI 2016 KONTAKT: PRESS.STO@IKEA.COM SLADDA CYKEL PH138229 IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI 2016 / 1 PH138229 IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI 2016 / 1 SLADDA serie cykel med tillbehör Inter IKEA Systems B.V. 2016 SÄLJSTART: AUGUSTI 2016 KONTAKT: PRESS.STO@IKEA.COM IKEA PRESSMATERIAL / AUGUSTI 2016 / 2 PH138259

Läs mer

Utgångspunkter för AVTAL16

Utgångspunkter för AVTAL16 Utgångspunkter för AVTAL16 201 1(4) Utgångspunkter för Avtal-16 Den 31 mars 2016 löper de största kollektivavtalen inom handeln ut. Under februari och mars kommer Svensk Handel tillsammans med Handelsanställdas

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Svartlå mer än bara en by

Svartlå mer än bara en by Svartlå mer än bara en by Inflyttning Just nu pågår en generationsväxling i Svartlå. Äldre personer flyttar härifrån och barnfamiljer flyttar hit i deras ställe. Detta visar sig tydligt i statistiken för

Läs mer

DU KOMMER LITE LÄNGRE, LITE SNABBARE OCH MYCKET LÄTTARE

DU KOMMER LITE LÄNGRE, LITE SNABBARE OCH MYCKET LÄTTARE 2014 Vi älskar motvind! Det är nu 2014 och intresset för våra elcyklar och dess möjligheter är inspirerande. Det är spännande att få uppleva hur allt fler väljer elcykeln framför bilen. Genom minskad förbrukning

Läs mer

Motion om säkrare gång- och cykelvägar

Motion om säkrare gång- och cykelvägar 2007-09-24 202 442 Kommunstyrelsen 2008-01-14 6 14 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 276 580 Dnr 07.541-008 septkf23 Motion om säkrare gång- och cykelvägar Ärendebeskrivning Erika Josbrandt, för

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer