Samverkande lärande för energieffektivisering i kommunala bostadsområden, ClueE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samverkande lärande för energieffektivisering i kommunala bostadsområden, ClueE"

Transkript

1 Samverkande lärande för energieffektivisering i kommunala bostadsområden, ClueE Resultat från intervjuundersökning med 61 boende i Brogården, Gårdsten och Stadsskogen 2012 Marie Thynell, F D, Docent Globala studier Göteborgs universitet Ylva NorénBretzer, F D Förvaltningshögskolan Göteborgs universitet

2 Metodologiska överväganden Undersökningen är en small-n -studie, med 26 svarspersoner från Brogården, 22 svarspersoner från Gårdsten och 13 svarspersoner från Stadsskogen. Inte desto mindre bedömer vi att detta är ett representativt urval av svarspersoner, då de representerar en stor andel av de boende i bostadsområdet (Brogårdenomfattar totalt ca 300 lägenheter varav delar av dessa är under ombyggnad, Gårdsten omfattar XX lägenheter och Stadsskogens passivlägenheter är totalt 32 stycken). Datainsamlingen har ägt rum genom dörrknackning, och de personer som då har varit hemma har valt att medverka i undersökningen, eller inte. Ofta har de standardiserade frågorna kunnat fyllas i direkt av någon i hushållet, andra gånger har intervjuaren fått översätta frågorna till engelska. De gånger någon i hushållet ej har förstått svenska eller engelska har datainsamling inte kunnat genomföras, vilket har inträffat i ett fåtal fall. Insamlade data ställs i relation till generella nivåer i Alingsås, Göteborg eller Sverige uppmätta genom SOM-institutet, Göteborgs Universitet. Detta gör att resultaten för de små bostadsområdena kan relateras till större sammanhang.

3 Vilken är de boendes bakgrund och ekonomiska situation?

4 Andel med hushållsinkomst < per år (före skatt) Boende i lågenergihus (n=52) Alla svenskar boende i lägenhet Göteborgare i lägenhet (medel) n=153 Alla svenskar, oavsett boendeform Alingsås (medel) n=45 Kranskommuner (ink Kungsbacka) n=729 Källa: ClueE 2012, Riks-SOM 2011 samt Väst- SOM Var har dina föräldrar huvudsakligen vuxit upp? (procent) Lågenergihus (n=59) 77 7 Göteborg (n=142) Sverige (n=1656) Båda föräldrarna växte upp i Sverige En förälder växte upp utanför Sverige Båda föräldrarna växte upp i annat land Källa: ClueEoch Riks-SOM I underlaget ingår endast de som hyr sin bostad. Slutsats: De boende i lågenergihus har generellt lägre inkomster jämfört med lägenhetsboende personer i Göteborg eller Göteborgsregionens kranskommuner generellt. 75 procent av de tillfrågade har en hushållsinkomst på högst Det är också en större andel personer som har utländsk härkomst, jämfört med likvärdiga bostadsområden i Göteborg eller i Sverige som helhet.

5 Är det särskilt miljöengagerade personer som flyttar till/bor i en lågenergilägenhet?

6 Andel Mycket eller Ganska intresserad av miljöfrågor Boende i lågenergilägenhet, n=58 71 Göteborgare (lägenhet, n=47) 85 Svenskar (boende i lägenhet, n=556) Källa: ClueE2012 och Riks-SOM I underlaget för Svenskar ingår endast lägenhetsboende svarspersoner. Slutsats: Generellt finns det fler hushåll som svarar Mycket intresserad jämfört med rikssnittet, men också färre som svarar Ganska intresserad. Det finns också en stor del som svarar inte särskilt eller inte alls intresserad. Sammantaget drar vi slutsatsen att miljöintresset generellt inte är högre bland boende i lågenergihus jämfört med Medelsvensson. Medelgöteborgaren (som bor i lägenhet) har dessutom etthögremiljöintresse jämfört med boende i lågenergihus.

7 Hur ofta försöker du minska din energianvändning i följande sammanhang? Användning av elapparater 3,0 4,4 Varmvattenförbrukning 2,8 3,7 Inköp av elapparater/belysning 2,8 2,9 Svenskar Lågenergilägenheter Uppvärnning av bostaden 2,5 2,8 Transporter/resor Aldrig 2,6 2,4,0 1,0 2,0 3,0 4,0 5,0 Alltid Källa: ClueE 2012 och Riks-SOM 2011 I underlaget för Svenskar ingår endast lägenhetsboende svarspersoner Slutsats: Vad man säger och vad man gör är ofta olika saker. Resultaten ovan visar att boende i lågenergilägenheter överlag är bättre på att minska energianvändning då det gäller elapparater, varmvattenförbrukning och inköp av elapparater/belysning. Däremot ligger de under genomsnittet då det gäller uppvärmning, möjligtvis uppfattar boende att det är kallt under vintern. Över 40% svarar också att de saknar bil, därav lägre resultat på denna fråga.

8 Hur ofta gör du själv följande saker? Har högst 21 grader inomhus vintertid 3,5 Byter till energilampor 3,9 Äter ekologiskt odlade grönsaker 2,6 Sorterar hushållsavfall 3,9 4,7 Svenskar i lägenhet Väljer att ta tåg istället för flyget? 3,9 Lågenergilägenheter Sänker hastigheten vid bilkörning? Väljer att åka med kollektivtrafiken i stället för att ta bilen? Väljer att gå eller cykla istället för att ta bilen? Aldrig 3,3 2,8 3,6 2,8 3,2,0 1,0 2,0 3,0 4,0 5,0 Alltid Källa: ClueE2012 och Riks-SOM I underlaget för Svenskar ingår endast lägenhetsboende svarspersoner. Slutsats: Figuren ovan bekräftar att de boende i lågenergilägenheter har ett minst lika gott miljöbeteende som övriga svenskar, åtminstone i de tre avseenden vi har jämförelsedata (sortering av hushållsavfall, att åka kollektivtrafik samt att välja att gå eller cykla istället för att ta bilen). Detta resultat understödjs dock av att svarspersonerna hör till en resurssvag grupp.

9 En preliminär slutsats är att de boende i lågenergihus inte är mer miljöintresserade än befolkningen i genomsnitt men de har ett mer miljövänligt beteende Detta kan bero på att de inte har råd att t ex åka bil, men det kan också bero på att infrastrukturen i deras boendevardag understödjer ett miljövänligt levnadsmönster

10 Vilka möjligheter har de boende haft att påverka sin boendesituation?

11 "I vilken utsträckning är du nöjd med den information du har fått i samband med renoveringen? "I vilken utsträckning har Du getts möjlighet att påverka bostadens utformning i samband med renoveringen?" Mycket eller ganska nöjd Varken nöjd eller missnöjd I mycket eller ganska hög grad I varken hög eller låg grad Ganska eller mycket missnöjd 6 I ganska låg grad eller inte alls Källa: ClueE2012. Antal svarande är 41 personer. Källa: ClueE2012. Antal svarande är 36 personer. Slutsats: Endast ca 10 procent är missnöjda med den information de har fått (n=44) (figuren till vänster). I figuren till höger har frågan formulerats kring möjlighet att påverka och då anser mer än hälften att de inte har fått sådan möjlighet (gäller särskilt nyinflyttade). Exempel på kommentarer som framkommer här är Hade gärna velat veta mer om vad passivhus innebär, har fått ta reda på mycket själva, Bostadsbolaget körde bara på, vi kände oss överkörda, renoveringen var lite slarvig.

12 I vilken utsträckning anser Du att Dina/Era önskemål tas tillvara av Hyresgästföreningen eller motsv.,7 Kommunen/Stadsdelen 1,1 Mycket missnöjd Bovärden/Bostadsbolaget 1,3 Mycket nöjd -3,0-2,0-1,0,0 1,0 2,0 3,0 Källa: ClueE2012. Antal svarande är Bovärden/Bostadsbolaget=53, Kommunen/stadsdelen=18 och Hyresgästföreningen eller motsvarande=19 personer. Slutsats: Många hyresgäster kommenterar att Bostadsbolaget (BB) åtgärdar snabbt. Men kommentarerna pekar också på stora skillnader, flera är mycket nöjda, andra skriver att det beror på vem du är om du får hjälp med åtgärder. Sammantaget är dock stödet för BB större än för både kommunen/stadsdelen och för Hyresgästföreningen i de undersökta områdena.

13 Hur uppfattar boende i lågenergilägenheter sitt boende?

14 I vilken utsträckning är Du nöjd med följande egenskaper i bostaden? Färg- och materialval,6 1,1 1,5 Badrummets standard,2 1,7 2,5 -,2 Balkongens eller uteplatsens standard,7 1,2 Bostadens planlösning 1,6 1,9 2,3 Trapphusets standard Kökets standard Temperaturen i bostaden,2 1,3 1,1 1,9 1,7 2,0 1,7 2,0 1,9 Gårdsten Brogården Stadsskogen Ventilation och inomhusluft -,3,4 1,6 Ljudisolering från grannar 1,2 1,7 2,4 Mycket missnöjd Kvalitet på målning och tapetsering Standard på gemensamma lokaler (tvättstuga, föreningslokal mm),4,6 1,4 1,9 1,7 2,4 Mycket nöjd -3,0-2,0-1,0,0 1,0 2,0 3,0 Slutsats: Många hyresgäster är positiva till de flesta av bostadens inre egenskaper. Sammantaget är omdöme positiva utom i två fall, man är missnöjd med ventilationen i Stadsskogen och Balkongernas standard i Gårdsten.

15 I vilken utsträckning är Du nöjd med följande egenskaper i området där du bor? Sociala nätverk, kultur, sammanhang 1,2 1,5 1,3 Närhet till naturen 2,5 2,6 2,8 Upplevd trygghet och trivsel 1,3 2,1 2,5 Närhet till stadens puls,6 1,4 2,2 Handikapptillgänglighet Närhet till fritidsaktiviteter Närhet till vårdcentral,0,3,6,5,8 1,0 1,6 1,9 2,4 Gårdsten Brogården Stadsskogen Närhet till matbutiker och service -,9,6 1,9 Mycket missnöjd Bostadsområdet är lätt att nå med bil Tillgång till kollektivtrafik 1,9 1,8 2,2 2,4 2,2 2,5 Mycket nöjd -3,0-2,0-1,0,0 1,0 2,0 3,0 Slutsats: Många hyresgäster är även positiva till bostadsområdets karaktär, där alla delfrågor bedöms som positiva förutom närhet till matbutik och service i Stadsskogen och tillgång till vårdcentral i Brogården. I alla övriga avseenden är de boende positiva till bostadsområdets egenskaper.

16 I vilken utsträckning är Du nöjd med din bostad som den är idag? (andel positiva) Stadsskogen Brogården Gårdsten Totalt Källa:ClueE2012. Antal svarande är 61 personer.

17 Preliminära slutsatser: boende i lågenergihus i Brogården, Gårdsten och Stadsskogen trivs generellt mycket bra i sina lägenheter, 80 procent trivs i mycket eller ganska hög grad Ytterligare 10 procent är varken nöjda eller missnöjda. Ytterligare förbättringspotential finns dock i ventilation och uppvärmningsfrågor, samt i vissa tillgänglighets- och serviceaspekter

ClueE: De boendes perspektiv

ClueE: De boendes perspektiv Hushåll ClueE: De boendes perspektiv Marie Thynell, Docent Freds och utvecklingsforskning, Globala studier, GU Hushåll Boendes förbrukning och inställning till hushållsel Individuell mätning av varmvatten

Läs mer

Opinionsundersökning NCC September 2014

Opinionsundersökning NCC September 2014 Opinionsundersökning NCC September 2014 Om undersökningen United Minds har på uppdrag av NCC genomfört en kvantitativ undersökning bland 1020 svenskar. 1020 intervjuer genomfördes under perioden 6 till

Läs mer

Kvalitetsuppföljning, Planeten (2010-05-12) Bilaga 1. 1(4) Bilaga 1 Enkät till boende - resultat NKI (Nöjd-Kund-Index) NKI (Nöjd-Kund-Index) är ett sammanfattande mått på hur nöjda kunderna är med en tjänst

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1

Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Unga vuxnas boende del 1 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Göteborgsregionen 2011 GÖTEBORG 1 Sammanfattning Andelen unga vuxna i Göteborgsregionen som bor i egen bostad har minskat från 56 procent

Läs mer

Tryggheten viktigast för den som ska sälja bostad

Tryggheten viktigast för den som ska sälja bostad Tryggheten viktigast för den som ska sälja bostad Sammanfattning Varför välja mäklare? 74 procent av Sveriges befolkning från 15 år och uppåt uppger i undersökningen att de skulle anlita mäklare om de

Läs mer

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27 Trivsel på jobbet en åldersfråga? 2 Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 65 år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern

Läs mer

ÅTKOMLIGA BOSTÄDER. Byggande

ÅTKOMLIGA BOSTÄDER. Byggande Sammanfattning Utgångspunkten för denna bok är att även hushåll med relativt låga inkomster ska kunna hitta en acceptabel bostad till en rimlig hyra eller ett rimligt pris på marknaden. Det kommer alltid

Läs mer

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret

Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Bostadsenkät lgh nr Resultat: EcoEffect Enkätundersökning för Brf Toppsockret Enkäten levererades till bostadsinnehavare (en per lägenhet) i mitten av maj 2011, och svaren lämnades av svarare i föreningsbrevlådan

Läs mer

Ung ekonomi 2014 - boende, ekonomi och framtidsdrömmar

Ung ekonomi 2014 - boende, ekonomi och framtidsdrömmar Ung ekonomi 2014 - boende, ekonomi och framtidsdrömmar Ingela Gabrielsson, privatekonom 2014-10-06 Sammanfattning Föräldrarna spelar stor roll i ungas liv, både för ekonomiskt stöd, och för ekonomiska

Läs mer

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund

2015-11-20. Tryggt i trygghetsboende. Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö. Bakgrund Tryggt i trygghetsboende - exempel från Alingsås, Göteborg och Trollhättan Lisbeth Lindahl SABO 20 nov 2015 Bakgrund Andelen äldre ökar i samhället boendet är en viktig livsmiljö Hur vill och kan jag bo

Läs mer

Kundundersökning 2010. Februari - april 2010 Genomförd av CMA Research AB

Kundundersökning 2010. Februari - april 2010 Genomförd av CMA Research AB Östgötagården Kundundersökning 2010 Februari - april 2010 Genomförd av CMA Research AB Östgötagården kundundersökning 2010, sid 1 Innehåll Sammanfattning 2 Rekommendationer 4 Fakta om undersökningen 5

Läs mer

Barn och trafik. en undersökning ur ett föräldraperspektiv. Genomförd av NTF Väst 2012

Barn och trafik. en undersökning ur ett föräldraperspektiv. Genomförd av NTF Väst 2012 Barn och trafik en undersökning ur ett föräldraperspektiv Genomförd av NTF Väst 2012 Bakgrund och syfte Varje år skadas tusentals barn och ungdomar i olika trafikmiljöer. Trafikolyckor är den vanligaste

Läs mer

Sammanfattning av hyresgästernas uppfattningar vid upprustning av kvarteret Fresken i Blåsut 2001-2002

Sammanfattning av hyresgästernas uppfattningar vid upprustning av kvarteret Fresken i Blåsut 2001-2002 Fresken Sammanfattning av hyresgästernas uppfattningar vid upprustning av kvarteret Fresken i Blåsut 2001-2002 Att gammal charm är bevarad: spegeldörrar, rosett i taket etc (Skriven kommentar till frågan

Läs mer

DIN FRITIDSBOSTAD. 1. Vilken typ av fritidsbostad äger ni?

DIN FRITIDSBOSTAD. 1. Vilken typ av fritidsbostad äger ni? DIN FRITIDSBOSTAD 1. Vilken typ av fritidsbostad äger ni? Ett f d jordbruk Annan f d permanentbostad Torp Enskilt fritidshus Lägenhet i boendeanläggning för fritidsbruk Uthus, ekonomibyggnad Flerfamiljshus

Läs mer

Kundundersökning 2011. Mars - april 2011 Genomförd av CMA Research AB

Kundundersökning 2011. Mars - april 2011 Genomförd av CMA Research AB Östgötagården Kundundersökning 2011 Mars - april 2011 Genomförd av CMA Research AB Östgötagården kundundersökning 2011, sid 1 Innehåll Sammanfattning 2 Rekommendationer 4 Fakta om undersökningen 5 Fakta

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar.

Brogårdsbladet. Skanska etablerar sig. På Gång. Nr 3, februari 2008. Februari: Planeringen av mini-tvåorna i hus 35 blir klar. Nr 3, februari 2008 Brogårdsbladet Gemensamt nyhetsbrev från Alingsåshem och Hyresgästföreningen till hyresgästerna på Brogården i Alingsås. Skanska etablerar sig Nu är det snart dags att dra igång ombyggnationen

Läs mer

Backsippan. Höjdarläge i Åstorp

Backsippan. Höjdarläge i Åstorp Backsippan Höjdarläge i Åstorp Ljusa och bekväma bostadsrätter med inflyttning hösten 2017 Bilden är en illustration, avvikelser kan förekomma. Läge för ett skönare boende Nu är det läge för dig som vill

Läs mer

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003

Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden. Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 2003 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden Anders Morin, Stefan Fölster och Johan Fall April 0 2 Svenska folket på kollisionskurs med politiken om välfärden TEMO har, på uppdrag av Svenskt

Läs mer

Analys och rapport. Undersökningen Hur mår djuren som ger oss vår mat? 8 februari 2010

Analys och rapport. Undersökningen Hur mår djuren som ger oss vår mat? 8 februari 2010 Analys och rapport Undersökningen Hur mår djuren som ger oss vår mat? 8 februari 2010 Fakta om undersökningen Hur genomfördes undersökningen? Via undersökningsföretaget Cints webbenkät Snabba svar (omnibusundersökning).

Läs mer

Sammanfattning. Se OECD (2013). 2. Se SCB (2015). 3. Se Migrationsverket (2015).

Sammanfattning. Se OECD (2013). 2. Se SCB (2015). 3. Se Migrationsverket (2015). Sammanfattning År 2015 var mer än 1,5 miljoner personer, eller över 16 procent av den totala befolkningen som bodde i Sverige, födda utomlands. Därutöver hade mer än 700 000 personer födda i Sverige minst

Läs mer

Välkommen till PRO:s boendekonferens. Norra Latin 14 mars 2013

Välkommen till PRO:s boendekonferens. Norra Latin 14 mars 2013 PROs medlemsenkät Medlemmarnas syn på PRO:s verksamhet, samhällsfrågor som rör äldre och den egna livssituationen inklusive boenden. Totalt fick 5 928 medlemmar enkäten under januari 2013. 71 procent svarade,

Läs mer

Helsingborgs Sportgymnasium. Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010. Ansvarig: Stefan Krisping

Helsingborgs Sportgymnasium. Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010. Ansvarig: Stefan Krisping Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Ansvarig: Stefan Krisping 1 Kvalitetsredovisning för läsåret 2009-2010 Innehållsförteckning 1 Organisation och förutsättningar... 3 2 Rutiner och underlag för

Läs mer

SAMMANFATTNING OCH REFLEKTIONER

SAMMANFATTNING OCH REFLEKTIONER SAMMANFATTNING OCH REFLEKTIONER HyresgästBarometern 2013 Håbohus Innehåll SAMMANFATTNING OCH REFLEKTIONER...1 1. Om undersökningen...3 2. Profil på dem som svarat på enkäten...4 3. Hyresgästernas helhetsbedömning

Läs mer

Rapport 2012:7 REGERINGSUPPDRAG. Ungdomars boende lägesrapport 2012

Rapport 2012:7 REGERINGSUPPDRAG. Ungdomars boende lägesrapport 2012 Rapport 2012:7 REGERINGSUPPDRAG Ungdomars boende lägesrapport 2012 Ungdomars boende lägesrapport 2012 Boverket april 2012 Titel: Ungdomars boende lägesrapport 2012 Rapport: 2012:7 Utgivare: Boverket april

Läs mer

Unga vuxna 2013 boende, studier, sparande och framtidsdrömmar

Unga vuxna 2013 boende, studier, sparande och framtidsdrömmar Unga vuxna 2013 boende, studier, sparande och framtidsdrömmar Ingela Gabrielsson, privatekonom 2013-08-28 Sammanfattning Bland unga vuxna i åldern 18-29 år bor 27 % kvar i föräldrahemmet. I åldern 22-25

Läs mer

Bostaden och läget. Ur rapporten:

Bostaden och läget. Ur rapporten: Bostaden och läget Ur rapporten: Äldre bor i mycket större utsträckning redan i sin drömbostad jämfört med andra åldersgrupper Utbredd nöjdhet med läget på bostaden En bostad nära bra kommunikationer,

Läs mer

Resultat av temperaturmätare om blandstad

Resultat av temperaturmätare om blandstad Resultat av temperaturmätare om blandstad Genomförande Enkäten är genomförd under februari och mars 2011 Enkäten är ställd till CMBs huvudmän 59 adressater 37 svar 63 procents svarsfrekvens 2 Sammanfattning

Läs mer

AKTUALISERING AV STOCKHOLMSMODELLEN UNDERLAGSRAPPORT TILL 3H PROJEKTET

AKTUALISERING AV STOCKHOLMSMODELLEN UNDERLAGSRAPPORT TILL 3H PROJEKTET MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) Roger Corner Projektledare Telefon 08-508 28 907, 076-122 89 07 roger.corner@miljo.stockholm.se Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2007-06-12 p8 AKTUALISERING

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2013

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2013 Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2013 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan,

Läs mer

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör

Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Projekt Västlänken 2015 Projektnummer: TRV 2013/45076 Markör Innehåll Bakgrund Syfte Metod och urval Resultat Kännedom Attityder till projektet Kontakter med Trafikverket Information Om Trafikverket Bakgrundsdata

Läs mer

B R I S - R A P P O R T E N

B R I S - R A P P O R T E N B R I S-RAPPORTEN - R A P P O R T E2007 N 2 0 0 7 Tabeller och figurer till BRIS-rapporten 2007 B R I S - R A P P O R T E N 2 0 0 7 2 Innehåll Barnkontakter 4 Tioårshistorik barnkontakter 4 Kön & ålder

Läs mer

Egenföretagare om semester. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 150624

Egenföretagare om semester. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 150624 Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Freja Blomdahl Datum: 150624 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen. Undersökningen syftar till att ta reda på

Läs mer

Län Gävleborg Gatuadress Odengatan 11B Kommun Bollnäs Storlek 2 rum (1 sovrum) / 54 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Gävleborg Gatuadress Odengatan 11B Kommun Bollnäs Storlek 2 rum (1 sovrum) / 54 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Gävleborg Gatuadress Kommun Bollnäs Storlek 2 rum (1 sovrum) / 54 m² Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Renovering av hela lägenheten gjordes 2008, utom badrummet. Läget är ett av de allra

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2016 HYRESGÄSTFÖRENINGEN JÄRFÄLLA EN BOSTAD, ETT HEM, EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET Samhället ålägger varje kommun ansvar för att det finns bostäder efter behov. Järfälla kommun är i ett

Läs mer

gör vårt boende trevligare

gör vårt boende trevligare Omtanke och sunt förnuft gör vårt boende trevligare Liv och rörelse hör till vardagen i ett flerbostadshus. Att bo nära andra människor ställer därför krav på lyhördhet och omtanke. Alla ska kunna trivas,

Läs mer

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån?

Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabellbilaga Unga vuxnas boende, 2015 Hur bor unga vuxna som flyttat hemifrån? Tabell 1: Andel 20 27-åringar boende i föräldrahemmet,, 2001 2015 (procent) Hos föräldrar 24 24 26 23 26 26 29 28 Tabell 2:

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Trivselreglerna har styrelsen tagit fram och beslutat om. Trivselreglerna kan komma att revideras allt efter behov och medlemmarnas inflytande.

Trivselreglerna har styrelsen tagit fram och beslutat om. Trivselreglerna kan komma att revideras allt efter behov och medlemmarnas inflytande. TRIVSELREGLER för Bostadsrättsföreningen SKARPETEGEN Trivselreglerna har styrelsen tagit fram och beslutat om. Trivselreglerna kan komma att revideras allt efter behov och medlemmarnas inflytande. Det

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LÄN

LÄNSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LÄN LÄNSSTYRELSEN I STOCKHOLMS LÄN BAZAREN 2014 UTVÄRDERING BLAND BESÖKARE PÅ BAZAREN 2014 RAPPORT P1324 VINTERN 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Målgrupp...

Läs mer

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning.

Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. En del frågor ska besvaras ur två perspektiv: Så här var det för mig och Så här betydelsefullt var det för mig. Kryssa för de svarsalternativ som stämmer bäst överens med din uppfattning. OMT-studien,

Läs mer

Svarsfil till remiss BBR 2014, dnr: 1201-2770/2013

Svarsfil till remiss BBR 2014, dnr: 1201-2770/2013 1(5) Svarsfil till remiss BBR 2014, dnr: 1201-2770/2013 Svar mailas till stina.jonfjard@boverket.se Datum 2013-12-10 Remisslämnare Carl Älfvåg Organisation Handisam Kontaktperson Birgitta Mekibes E-postadress

Läs mer

Analys av kompetensutvecklingen

Analys av kompetensutvecklingen Analys av kompetensutvecklingen inom landsbygdsprogrammet - Fördjupning av rapport 1:3 Efter rådgivning menar cirka procent att de har förändrat sitt arbetssätt oberoende av om det var en konsult eller

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Scandinavian Internal Tracker

Scandinavian Internal Tracker Sida 1 Sverige Antal intervjuer --------------------- 1047 513 534 156 480 322 89 254 521 272 Vägt bastal -------------------------- 1047 527 520 251 368 264 164 332 475 241 Om din inkomst sedan skatten

Läs mer

Urfjäll. Elever År 3 - Våren 2011. Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena.

Urfjäll. Elever År 3 - Våren 2011. Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. Urfjäll Elever År - Våren Kunskaper och bedömning 8 0 9 Medelvärde 10,. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 70 5 1. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår. 81 1,8.

Läs mer

Rapport till Upplands Väsby om personer som flyttat dit april/maj 2012

Rapport till Upplands Väsby om personer som flyttat dit april/maj 2012 -research Rapport till Upplands Väsby SKOP har på uppdrag av Upplands Väsby kommun intervjuat personer som flyttat till kommunen. Intervjuerna gjordes mellan den 24 april och den 26 maj 12 Resultaten redovisas

Läs mer

Trött på att jobba? REDOVISAR 2000:10

Trött på att jobba? REDOVISAR 2000:10 REDOVISAR 2000:10 Trött på att jobba? Utredningsenheten 2000-12-01 Upplysningar: Lizbeth Valck tel 08-786 93 82 Peter Skogman Thoursie tel 08-16 23 07 Sammanfattning Idag finner man allt färre människor

Läs mer

Lettlandsgatan 2 C. Län Skåne Område Heleneholm Kommun Malmö Gatuadress Lettlandsgatan 2 C

Lettlandsgatan 2 C. Län Skåne Område Heleneholm Kommun Malmö Gatuadress Lettlandsgatan 2 C Län Skåne Område Heleneholm Kommun Malmö Gatuadress www.hemverket.se - Sida 1 av 5 Beskrivning Det är tegelgolv i hallen som har fått sig vita renoverade väggar. Originalkök med nytt kyl/frys, keramikspis

Läs mer

Län Uppsala Typ Lägenhet Kommun Uppsala Storlek 105 m2. Tillträde tidigast

Län Uppsala Typ Lägenhet Kommun Uppsala Storlek 105 m2. Tillträde tidigast Cellovägen 51 Län Uppsala Typ Lägenhet Kommun Uppsala Storlek 105 m2 Område Östra Gottstunda Gatuadress Cellovägen 51 Tillträde tidigast enligt överenskommelse Fyrarummare med radhuskänsla! Välkommen till

Läs mer

Verbala och fysiska kränkningar vanligast

Verbala och fysiska kränkningar vanligast 1 (6) Verbala och fysiska kränkningar vanligast De vanligaste orsakerna bakom anmälningar om kränkande behandling till Skolinspektionen eller BEO är verbala och fysiska kränkningar. Det visar den fördjupade

Läs mer

Brismarksgården. Information till den enskilde och anhöriga

Brismarksgården. Information till den enskilde och anhöriga Brismarksgården särskilt boende Information till den enskilde och anhöriga Varmt välkommen till Brismarksgården I denna broschyr har vi samlat information till dig som flyttar till oss samt till dina anhöriga.

Läs mer

Socialt förtroende och deltagande i frivilliga föreningar: Det sociala kapitalet i Svenskfinland

Socialt förtroende och deltagande i frivilliga föreningar: Det sociala kapitalet i Svenskfinland Socialt förtroende och deltagande i frivilliga föreningar: Det sociala kapitalet i Svenskfinland 1 Maria Bäck Opinioner och trender i Svenskfinland SLS, Helsingfors 2.6.2008 Konsekvenser av högt socialt

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Enkät om köandet i SKB

Enkät om köandet i SKB Enkät om köandet i SKB Under perioden 1 januari till 8 februari 00 har föreningens köande medlemmar haft möjlighet att, på SKBs hemsida, svara på frågor om: - Köandet i SKB - Informationen om befintliga

Läs mer

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR!

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR! En Översiktsplan Den här informationen har tagits fram som en del i arbetet med en översiktsplan; en vision för hur mark och vatten i Ovanåkers kommun ska utvecklas under åren 2015-2030. Översiktsplanen

Läs mer

Skolkvalitetsmätning 2004

Skolkvalitetsmätning 2004 Skolkvalitetsmätning 2004 Vara kommun Februari 2004 ARS P0504 Bastugatan 2. Box 38027. S-100 64 Stockholm Tel 08-462 95 05. Fax 08-462 95 20 e-mail: info@ars.se www.ars.se 1 INLEDNING 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020

Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 2010-03-02 Boendeplan för Skellefteå kommun 2010-2020 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Jens Tjernström Boendeplan för Skellefteå kommun 1 Sammanfattning Skellefteå kommun har en vision som

Läs mer

Östgötagården i Uppsala

Östgötagården i Uppsala Östgötagården i Uppsala Kundundersökning Genomförd av CMA Research AB April 2012 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Företagets starka sidor 39 Rekommendationer 4 Företagets svaga sidor 40 Övriga frågor

Läs mer

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk?

Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? Är det OK att sjukskriva sig fast man inte är sjuk? En undersökning om attityder till sjukskrivning bland 2.000 anställda och arbetsgivare inom privat och offentlig sektor Arne Modig Kristina Boberg T22785

Läs mer

Engelska skolan, Järfälla

Engelska skolan, Järfälla Elever År - Våren svar, % Kunskaper och bedömning. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 0 0 Medelvärde,,,,. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår. 0 0,0,,,. Lärarna

Läs mer

Industrigatan. Välplanerad 1:a med inglasad balkong. Län Skåne Typ Lägenhet Kommun Lomma Storlek 26.5 m2 Område Centrum Tillträde tidigast

Industrigatan. Välplanerad 1:a med inglasad balkong. Län Skåne Typ Lägenhet Kommun Lomma Storlek 26.5 m2 Område Centrum Tillträde tidigast Industrigatan 8 Län Skåne Typ Lägenhet Kommun Lomma Storlek 26.5 m2 Område Centrum Tillträde tidigast Gatuadress Industrigatan 8 enligt överenskommelse Välplanerad 1:a med inglasad balkong Välplanerad

Läs mer

Inställningen till olika energikällor i Sveriges län

Inställningen till olika energikällor i Sveriges län Inställningen till olika energikällor i Sveriges län 1999 2004 respektive 2005 2010 Per Hedberg [SOM-rapport nr 2011:25] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013 Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? Nationella resultat 2013 Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte

Läs mer

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010.

Detta dokument är ett förslag till projektplan för arbete med verksamhetsplan och varumärke för Svenska Cykelförbundet perioden 2009-2010. Projekt Svensk Cykel Förslag till projektplan 2009-2010 Projekt Svensk Cykel Projekt Svensk Cykel syftar till att nå långsiktiga framgångar såväl för elit som för bredd, för Svenska Cykelförbundet. Ett

Läs mer

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 Frågorna besvaras genom att du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar bäst. Om svarsalternativen inte passar

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Inte(GR)erad bostadsplanering

Inte(GR)erad bostadsplanering Inte(GR)erad bostadsplanering med fokus på äldre Workshop kring goda och attraktiva boendemiljöer för äldre 8 september 2011, Aschebergska Eken, Lillhagsparken 1 Ett gott och attraktivt boende för äldre

Läs mer

Uppföljning Nyanställda 2014

Uppföljning Nyanställda 2014 Uppföljning Nyanställda 2014 Resultat IMA MARKNADSUTVECKLING AB 2014-06-10 IMA MARKNADSUTVECKLING AB Almekärrsvägen 9, S-443 39 LERUM Tel.: +46 (0)302-165 60 Fax: +46 (0)302-161 77 E-post: ima@imamarknadsutveckling.se

Läs mer

Så reste Göteborgarna våren 2012. Rapport 2012-11-09

Så reste Göteborgarna våren 2012. Rapport 2012-11-09 Så reste Göteborgarna våren 2012 Rapport 2012-11-09 Dokumenttitel: Så reste Göteborgarna våren 2012 Västsvenska paketet rapport: November 2012 Utförande part: Göteborgs Stad, Trafikkontoret Kontaktperson:

Läs mer

Helgö etapp 1 och 2, Ekerö. Trafikbullerutredning till detaljplan. Rapport nummer: 2014-149 r01 (Förhandskopia) Datum: 2014-10-14

Helgö etapp 1 och 2, Ekerö. Trafikbullerutredning till detaljplan. Rapport nummer: 2014-149 r01 (Förhandskopia) Datum: 2014-10-14 Rapport nummer: 2014-149 r01 (Förhandskopia) Datum: 2014-10-14 Helgö etapp 1 och 2, Ekerö Trafikbullerutredning till detaljplan L:\2014\2014-149 SS Helgö, Ekerö, Combitech AB\Rapporter\2014-149 r01.docx

Läs mer

ORDNINGSREGLER. Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Guldfisken 27.

ORDNINGSREGLER. Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Guldfisken 27. ORDNINGSREGLER Ordningsregler för Bostadsrättsföreningen Guldfisken 27. För vem gäller ordningsreglerna Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten

Läs mer

Fyra projekt för gemenskap, tillgänglighet och ny teknik - gör ett gôrbra boende för äldre

Fyra projekt för gemenskap, tillgänglighet och ny teknik - gör ett gôrbra boende för äldre Fyra projekt för gemenskap, tillgänglighet och ny teknik - gör ett gôrbra boende för äldre fyra projekt och elva delprojekt Göteborg, Norrköping och Västerås är tre städer som har försöksverksamhet inom

Läs mer

Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor

Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor Hälso- och sjukvårdsnämnd nord-östra Göteborg - HSN12 Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor Det är dock möjligt att åstadkomma förändringar, men det kräver att resurserna i högre utsträckning fördelas

Läs mer

Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande

Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Chockhöjd fastighetsskatt om (S) ger (V) inflytande Fastighetsskatten är ofta på tapeten i skattedebatten. Bland såväl politiker som ekonomer framförs

Läs mer

FRÖSAKULL. Kv Havsporten BOSTADSRÄTTER

FRÖSAKULL. Kv Havsporten BOSTADSRÄTTER FRÖSAKULL Kv Havsporten BOSTADSRÄTTER Välkommen till Frösakull! I Frösakull, Tylösands närmsta granne ligger Kv Havsporten idylliskt beläget med naturlandskapet som växer runt knuten samtidigt som den

Läs mer

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012.

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Kontaktperson på Karlstads kommun är Sofia Nylander. Undersökningen

Läs mer

Den upplevda otryggheten

Den upplevda otryggheten TRYGGARE STÄDER Inledning I mätning efter mätning är trygghet den faktor som är viktigast för att hyresgäster ska trivas i sina bostadsområden. Trygghet är ett komplicerat begrepp som omfattar våra erfarenheter

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-25 Fastighetsbeteckning: Bogseraren 5 Adress/ort: Varvsg 16, Åhus Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag: Eklund

Läs mer

Attityder till framtidens boende

Attityder till framtidens boende Attityder till framtidens boende Undersökning bland svenska folket om kommande boendeformer Genomförd av CMA Research AB Juni 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta

Läs mer

Nöjd Hyresgäst Byggebo 2011 Helhetsbedömning

Nöjd Hyresgäst Byggebo 2011 Helhetsbedömning Helhetsbedömning 0 0 0 0 0 0 0 Totalt, n= 1 Kikebo totalt, n= 2 Kristineberg totalt, n= 3 BV 1, n=2 3 BV 2, n= 3 BV 3, n=0 BV, n=3 2 2 BV, n= 3 BV, n= 3 Betyg - "Helnöjda" Betyg 3- - "Varken eller" Betyg

Läs mer

2(5) Fula armaturer (d.v.s. belysningsanordningar) Bländande dagsljus eller armaturer 22% 26% 18% 20% 24% 24%

2(5) Fula armaturer (d.v.s. belysningsanordningar) Bländande dagsljus eller armaturer 22% 26% 18% 20% 24% 24% Utdrag ur arbetsmiljöundersökning November 2007 Om undersökningen Undersökningen genomfördes bland 1 801yrkesarbetande svenskar över 20 år under hösten 2007. Datainsamlingen gjordes i form av en e-postenkät.

Läs mer

Almarevägen. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Uppdrag nr. 14U26185. Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden.

Almarevägen. Trafikbullerutredning. www.bjerking.se. Uppdrag nr. 14U26185. Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden. Trafikbullerutredning Sammanfattning Ljudnivåer vid bostäderna uppfyller Riksdagens riktvärden. Ljudkvalitetsindex för området är 1,3 vilket är högre än minimikravet och bostäder med god ljudmiljö kan

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Sofia Strand

Bostadsrättsföreningen Sofia Strand Välkommen till Bostadsrättsföreningen Sofia Strand Tegelviksgatan 37-39 116 41 Stockholm Brf Sofia Strand, Tegelviksgatan 39, 116 41 Stockholm Sida 1 Välkommen till Bostadsrättsföreningen Sofia Strand!

Läs mer

Slöjd och hantverk. Vanor och värderingar. Frida Vernersdotter [SOM-rapport nr 2013:11]

Slöjd och hantverk. Vanor och värderingar. Frida Vernersdotter [SOM-rapport nr 2013:11] Slöjd och hantverk Vanor och värderingar Frida Vernersdotter [SOM-rapport nr 2013:11] Tabellförteckning Tabell 1. Gått på hemslöjdsmarknad/-utställning efter kön, ålder, utbildning, bostadsort, region

Läs mer

Brukarenkät Bostad med särskild service 2015

Brukarenkät Bostad med särskild service 2015 Socialförvaltningen Monica Bylund/ Susanne Nordlander RAPPORT 2015-12 Brukarenkät Bostad med särskild service 2015 Projektledare: Monica Bylund Verksamhetsutvecklare och Susanne Nordlander Rehabiliteringskonsulent

Läs mer

Län Gävleborg Gatuadress Furumovägen 9 B Kommun Gävle Storlek 3 rum (2 sovrum) / 60.8 m² Område Stigslund Tillträde tidigast Enligt överenskommelse

Län Gävleborg Gatuadress Furumovägen 9 B Kommun Gävle Storlek 3 rum (2 sovrum) / 60.8 m² Område Stigslund Tillträde tidigast Enligt överenskommelse Län Gävleborg Gatuadress Kommun Gävle Storlek 3 rum (2 sovrum) / 60.8 m² Område Stigslund Tillträde tidigast Enligt överenskommelse " Trevlig bostad med ljust gavelläge och fönster åt tre håll. Attraktivt

Läs mer

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005

Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Vad tycker norrbottningarna - Vårdbarometern, år 2005 Innehållsförteckning: Vad tycker norrbottningarna? Sammanfattning 1 Vårdbaromtern.2 De som besökt vården under 2005.. 2 Kontakt med vården Första kontakten.

Läs mer

Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1

Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1 Sammanställning värdegrundsbegrepp personal. Trygghet 9 Empati 6 Hänsyn 3 Bemötande 2 Tolerans 2 Förhållningssätt 2 Omsorg 2 Respekt 2 Kamrat 1 Ärlighet 1 Omtanke 1 Skyldighet 1 Rättighet 1 Begrepp som

Läs mer

UTVÄRDERING AV DET INTERNATIONELLA STUDENTBYTET VID ÅBO AKADEMI

UTVÄRDERING AV DET INTERNATIONELLA STUDENTBYTET VID ÅBO AKADEMI UTVÄRDERING AV DET INTERNATIONELLA STUDENTBYTET VID ÅBO AKADEMI Personuppgifter: Namn: Fakultet/ämne: Inskrivningsår: 1. Studier: 1.1 Vid vilket universitet var du utbytesstuderande och inom vilket utbytesprogram?

Läs mer

SÅ Tycker SPF Seniorerna. Valfrihet Ekonomi Bostäder

SÅ Tycker SPF Seniorerna. Valfrihet Ekonomi Bostäder SÅ Tycker SPF Seniorerna Valfrihet Ekonomi Bostäder SPF Seniorerna är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation för seniorer. Vi finns i hela landet och har cirka 270 000 medlemmar fördelade

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2009

Södertörns nyckeltal 2009 Södertörns nyckeltal 2009 Förskolan SÖDERTÖRNSKOMMUNERNA SAMVERKAR Handläggare/referens Christina Castfjord 08-535 360 61 christina.castefjord@huddinge.se 2 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde 1 2010-05-20 Äldrenämnden Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (kd), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV VÄNNÄS 34:4 (CENTRALA VÄNNÄSBY)

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV VÄNNÄS 34:4 (CENTRALA VÄNNÄSBY) Dnr: POM 2015-803 (214) ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV VÄNNÄS 34:4 (CENTRALA VÄNNÄSBY) Vännäs kommun Västerbottens län PLANBESKRIVNING Ändringen ska läsas tillsammans med gällande Detaljplan för del

Läs mer

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ

ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ ETT VÄXANDE LULEÅ HANDLINGSPROGRAM 2014 2018 FÖR SOCIALDEMOKRATERNA I LULEÅ Våra kandidater till kommunfullmäktige. ETT VÄXANDE LULEÅ Vårt Luleå är ett samhälle där alla människor känner sig välkomna.

Läs mer

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b

Kv. Skolmästaren 1 och 2. Trafikbullerutredning. Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23. Att: Peter Carlsson Bruksgatan 8b Rapport nummer: 2014-051 r01 rev1 Datum: 2014-05-23 Kv. Skolmästaren 1 och 2 Trafikbullerutredning L:\2014\2014-051 SS Kv Skolmästaren 1 och 2, Structor Miljöteknik AB\Rapporter\2014-051 r01.docx Beställare:

Läs mer

1 RUM & KÖK 1 RUM & KÖK RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA

1 RUM & KÖK 1 RUM & KÖK RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA RÄTTVIS HYRA SÅ BERÄKNAR BOTKYRKABYGGEN DIN LÄGENHETS HYRA såhär BestäMs hyran Tre faktorer inverkar när Rättvis hyra beräknas. Rättvis hyra finns det någon sån? Rättvis hyra - som infördes av Botkyrkabyggen

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS

LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011. Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS LOKAL ARBETSPLAN LÄSÅRET 2010/2011 Ödenäs fritidshem Västergården ALINGSÅS Beskrivning av verksamheten Ödenäs fritidshem består av en avdelning. Västergården samt barn från förskoleavdelningen Mellomgården.

Läs mer