FYRA VÄGAR TILL INTEGRATION PRESS-PM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FYRA VÄGAR TILL INTEGRATION PRESS-PM"

Transkript

1 FYRA VÄGAR TILL INTEGRATION PRESS-PM OKTOBER 2019

2 .

3 FYRA VÄGAR TILL INTEGRATION Sverige har under flera år byggt upp en betydande integrationsskuld. Vi har inte utformat mottagandet på ett sätt som gynnar integrationen. Arbetslösheten bland utrikes födda är fyra gånger högre än för inrikes födda. I snitt tar det åtta år innan hälften av utrikes födda kommer i arbete. Efter sexton år är fortfarande bara sextiofem procent förvärvsarbetande, vilket innebär ett gap på sexton procentenheter till inrikes födda. Många barn växer upp utan att någonsin se föräldrarna gå till jobbet. Segregationen skapar både utanförskap och parallellsamhällen. Integrationsekvationen blir svårare att lösa ju fler som söker asyl. Att få ned söktrycket till en genomsnittlig nordisk nivå är ett av Kristdemokraternas mål. Målet med integrationspolitiken är samhällsgemenskap. Nyanlända måste ges nycklar för att ta sig in i det svenska samhället. Med bristfälliga kunskaper i svenska språket är förutsättningarna för egen försörjning, vidareutbildning och delaktighet i samhället sämre. Det offentliga har ett stort ansvar att förmedla kunskap om själva grunden för vårt samhälle, om demokrati och frihet, jämställdhet och rättsstatens principer som inte är förhandlingsbara. Men staten kan aldrig ersätta den verkliga motorn i integrationsarbetet; civilsamhället. Det är i familjen och de frivilliga sammanslutningarna som de dygder och värderingar, som behövs för ett fungerande samhälle, förvärvas. Kristdemokraterna vill angripa integrationsproblemen från fyra håll. Först måste den negativa utvecklingen brytas; utanförskapsområdena kan inte tillåtas växa mer. Fler behöver ställa sig till arbetsmarknadens förfogande och bli anställningsbara. Vidare måste drivkrafterna för att bli en del av samhället stärkas. Men integrationen kommer aldrig att lyckas om den enbart blir en fråga för det offentliga - därför vill vi engagera civilsamhället.

4 1 STOPPA NO GO-ZONER De socialt utsatta områdena förvärras. Om utanförskapet fortsätter att växa kommer integrationsproblemen bli större. Minskad invandring i kombination med utbyggd ordningsmakt är fundamentet för att återupprätta kontrollen i de utsatta områdena. Sverige bör harmonisera invandringsnivåerna med de nordiska grannländerna. Det skulle innebära ett minskat söktryck med ungefär 70%. KD vill därutöver... n tillsätta en integrationsberedning. Utifrån vetenskapliga underlag skulle beredningen löpande inventera hur landets integrationskapacitet ser ut; hur många bostäder som finns tillgängliga, hur arbetsmarknaden utvecklas, hur språkkunskaperna ser ut och hur många platser som finns i skolan. Beredningen skulle även ta fram politiska åtgärder och ekonomiska ramverk utifrån de behov som finns. Därmed uppnås en bättre ansvarsbalans mellan stat och kommun. n avskaffa EBO. De utsatta områdena måste få möjlighet till bättre kontroll över inflyttningen. EBO-lagen bidrar i allt för hög utsträckning till att cementera segregationen. Sverige behöver ha en jämnare fördelning. Idag hamnar en stor del genom EBO i redan hårt ansträngda förorter. Här drabbas de ofta av trångboddhet, utnyttjas att köpa dyra svartkontrakt och hamnar i utanförskap. Anläggningsboende möjliggör en väsentligt mer kontrollerad process, utifrån var det är sammantaget bäst. Det innebär exempelvis att bosättningar i redan utsatta områden kan stoppas. n införa integrationsteam och sociala insatser. Behovet av tidiga insatser för nyanlända är stort. Integrationsteam ska ha till ansvar att göra en första bedömning av den nyanländes fysiska och psykiska behov, ge information om servicen som myndigheter kan bistå med och vilka förväntningar som finns på de nyanlända, för att nämna några. Teamet bör bestå av representanter för centrala samhällsfunktioner som sjukvård, psykiatrin och socialtjänsten. Arbetet med sociala insatser ska sedan fortsätta. Det sker genom sociala insatsgrupper mellan socialtjänst, skola och polis. Det kan handla om att stärka det sociala nätverket kring den unge, motverka destruktiv livsstil mm. n knyta en polis till varje skola. Polisen bör ha ett utvecklat samarbete med varje skola, gärna med en särskilt utnämnd polis knuten till skolan, som kan lära känna elever och personal. n införa vistelseförbud för krimnella. En person som är mycket brottsaktiv inom ett geografiskt anknutet kriminellt nätverk ska kunna dömas till vistelseförbud. Den som exempelvis säljer narkotika lokalt och hotar handlare och förbipasserade skulle efter avtjänat fängelsestraff förbjudas från att vistas i den stadsdel dit hans kriminalitet är knuten.

5 2 ÖKA ANSTÄLLNINGSBARHETEN Integrationen försvåras av att en stor andel saknar kvalifikationer för att etablera sig på arbetsmarknaden. Vi måste stärka utrikesföddas anställningsbarhet. KD vill... n införa obligatoriskt etableringsprogram i upp till fem år. Dagens etableringsinsatser leder bara till att en tredjedel får arbete eller utbildning. Med ett flexibelt etableringsprogram på upp till fem år skulle nyanlända som fortfarande efter två år bedöms behöva insatser kunna få förlängt program. Programmet ska vara obligatoriskt och sanktionerna mot de som inte deltar ska skärpas. n utöka yrkesutbildningen i Sfi. Under 2018 beviljades statsbidrag för 4200 årsplatser av kombinerad sfi och yrkesutbildning. Samtidigt har antalet som läser Sfi ökat med cirka personer per år. Vi menar att denna kombinationsutbildning stegvis bör bli huvudalternativet och därmed erbjudas av alla kommuner, enskilt eller i regional samverkan. vara obligatoriskt och även särskilt möjliggöra en fortbildning som kan leda till jobb, exempelvis via yrkesutbildningar. n höja kraven i skolan med föräldrakontrakt. Förväntningar och ansvarsförtydliganden skapar en lugnare och mer kunskapsfokuserad skola. Därför bör föräldrakontrakt användas, med Monroe-modellen som förebild. Modellen bygger på tydliga kontrakt mellan skola, föräldrar och elever som slår fast ansvarsfördelning och regler. Krav på elev, föräldrar och personal förenas med stöd. Till exempel slås fast att läxor ska göras, men att den som på grund av stökiga hemförhållanden inte kan göra läxor hemma får läxhjälp i skolan, utanför lektionstid. n ha obligatorisk Sfi för kvinnor med baby. Nyanlända kvinnor deltar i mindre omfattning i olika arbetsförberedande insatser jämfört med män. Särskilt föräldralediga kvinnor är svåra att nå. Det kräver aktiviteter för att förbereda föräldralediga kvinnor på arbete, genom språkstudier och samhällsorientering. Deltagande bör

6 3 BLI SVENSK SÅ ÖKAR VI DRIVKRAFTERNA OCH STÖDET ATT BLI EN DEL AV SVERIGE Målet med integrationen är att alla ska kunna vara delaktiga i det svenska samhället. Man ska inte behöva förneka sitt ursprung, men ändå kunna känna tillhörighet till Sverige. Språket är nyckeln. Arbetet är en annan viktig del i processen. Genom att lära sig språket, utbilda sig och ta arbete blir man en del av samhället. Vi måste öka incitamenten för detta. KD vill... n införa aktivitetskrav vid försörjningsstöd. Andelen utrikes födda i försörjningsstödet är mycket hög Det behövs reformer för att bryta bidragsbehovet. Kommunerna kan ställa aktivitetskrav, för att arbetslösa ska delta i utbildning, praktik eller liknande. Det sker dock idag i för varierad utsträckning. Aktivitetskrav ska ställas på alla som befinner sig i försörjningsstöd på grund av arbetslöshet. Grupper under socialtjänsten med psykiska eller fysiska problem ska undantas. n införa språkkrav och samhällsorientering för PUT/medborgarskap. En granskning av integrationsinsatser i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna visar att alla länder förutom Sverige kräver godkända språkkrav för att få permanent uppehållstillstånd. I Sverige behöver den sökande endast kunna försörja sig.. Genom språkkrav för PUT införs ett verktyg där man på individnivå ökar incitamenten att lära sig svenska. För en tidig integration hos nyanlända vill KD även införa prov i samhällsorientering som villkor för PUT, på samma premisser som språkkravet. n begränsa rätten till tolk. Många utrikes födda som bor i Sverige är beroende av tolk för sina kontakter med myndigheter, kommuner och regioner. Det är inte oproblematiskt. Både av kostnads-, kvalitets-, rättssäkerhets- och integrationsskäl bör bruket av tolkar begränsas. Rätten till offentlig tolk bör begränsas till fem år efter det att man fått uppehållstillstånd. Om en person efter detta - och trots avklarat språkkrav - ändå inte kan kommunicera med det offentliga, exempelvis vid ett sjukhusbesök, ska den som har arbete betala en egenavgift likt dagens sjukvårdsbesök om den fortfarande behöver en tolk. Möjlighet till dispens ska finnas. Hänsyn bör exempelvis tas till hög ålder, hälsa eller olika funktionsnedsättningar. Den mer restriktiva rätten till tolk gäller vid bristfälliga kunskaper, inte exempelvis teckenspråkstolkar.

7 4 ENGAGERA CIVILSAMHÄLLET Integration går inte att kommendera uppifrån. Det är en organisk process som växer underifrån. Därför bör man stimulera de krafter som står för praktisk integration. KD driver... n sociala utfallskontrakt med statlig garanti. Social impact bonds är ett brittiskt koncept för samhällsengagemang. Sådana kan användas för att bryta segregation. Ett socialt utfallskontrakt börjar med att en kommun eller region identifierar ett problem att lösa genom att investera i det identifierade området. Förhoppningen är att detta ska leda till framtida kostnadsbesparingar för det offentliga. Därefter hittas extern finansiering för projektet. Således står inte skattebetalarna för investeringen. Utifrån forskning och beprövad metodik tas ett åtgärdsprogram fram. I det sista steget sker en utvärdering för att klargöra om projektet skapat sociala förbättringar, och om så, ekonomiska besparingar för det offentliga. Om kostnaderna till området minskat, betalas motsvarande till finansiären. En investeringsfond inrättas där finansiärens investeringsrisk täcks till 50 procent, vilket innebär att staten garanterar en återbetalning om halva investeringen. n integrationsstöd till civilsamhällets organisationer. Civilsamhällets organisationer spelade en viktig roll i mottagandet av de asylsökande De uppvisade en kraft, flexibilitet och organisationsförmåga som myndigheterna varken kunde matcha eller ta vara på. Politiken ska inte stjälpa goda idéer genom att detaljstyra. I stället borde civilsamhället själva få bedöma vilka integrationsåtgärder som är relevanta. Det offentligas kontroll sker sedan genom att civilsamhället redovisar tillbaka till staten som utvärderar och samlar erfarenheterna från projekten.

8

Sammanfattning 2017:7 Figur Antal asylsökande i förhållande till befolkningen , procent

Sammanfattning 2017:7 Figur Antal asylsökande i förhållande till befolkningen , procent Sammanfattning Sverige har haft en betydande invandring sedan 2000. Samtidigt har nyanlända svårt att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige. Skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion otion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. () Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Sammanfattning oderaterna vill förbättra integrationen med tidiga insatser

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

De utsatta förorterna en chans för Sverige att klara välfärden

De utsatta förorterna en chans för Sverige att klara välfärden 1 De utsatta förorterna en chans för Sverige att klara välfärden Jan Edling vid Föreningen Verdandi 19 april 2018 2 En undersökning av 38 förorter Bygger på SCB-statistik mellan 1997 och 2014 Demografi

Läs mer

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet

VALMANIFEST Återupprätta samhällskontraktet VALMANIFEST 2018 Återupprätta samhällskontraktet Mycket är bra i Sverige men det finns också mycket att ta tag i Lönar sig för dåligt att gå från bidrag till arbete Stöldligor på landsorten Växande skuggsamhälle

Läs mer

En skola och utbildning som främjar social rörlighet

En skola och utbildning som främjar social rörlighet Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2836 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En skola och utbildning som främjar social rörlighet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Vad kan Sverige lära sig av Södertälje? Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande

Vad kan Sverige lära sig av Södertälje? Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande Vad kan Sverige lära sig av Södertälje? Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande 1 Lärdomar från tio år av högt flyktingmottagande Basorganisationen måste fungera Vi behöver åstadkomma det vi ansvarar

Läs mer

Delegationen för migrationsstudier Joakim Palme, Ordförande

Delegationen för migrationsstudier Joakim Palme, Ordförande Delegationen för migrationsstudier Joakim Palme, Ordförande Hur bra eller dåliga är vi egentligen på integration i Sverige? Del 2 Integrationscentrum, Göteborgs Stad, i samarbete med Göteborgsregionens

Läs mer

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället?

Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att ta emot och inkludera nyanlända/flyktingar i samhället? Problemformulering Risken att nyanlända hamnar i ett socialt utanförskap är betydligt större än

Läs mer

Arbetsmarknadsutskottet

Arbetsmarknadsutskottet Arbetsmarknadsutskottet Motion gällande: Hur ska Stockholms stad minska skillnaderna i sysselsättning mellan utrikes- och inrikesfödda? Problemformulering Definitionen av en arbetslös: Till de arbetslösa

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

En bättre start integration som fungerar

En bättre start integration som fungerar Partimotion Motion till riksdagen 2017/18:3591 av Ulf Kristersson m.fl. (M) En bättre start integration som fungerar Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Kommittédirektiv. Ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare. Dir. 2011:88

Kommittédirektiv. Ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare. Dir. 2011:88 Kommittédirektiv Ökat arbetskraftsdeltagande bland nyanlända utrikes födda kvinnor och anhöriginvandrare Dir. 2011:88 Beslut vid regeringssammanträde den 13 oktober 2011 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet

Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet Processorganisation - srök Styrgrupp Arbetsmarknadssamverkan Kronoberg (ASK) Länsstyrelsens integrationsteam

Läs mer

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016

Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Debatt om fler vägar in på arbetsmarknaden Anna Kinberg Batra 16 mars 2016 Anförande debatt 16 mars Inlägg 1: I dag går över 4 700 000 människor i Sverige till jobbet. För någon timme sedan satte sig ett

Läs mer

Du ska kunna lita på Lidköping

Du ska kunna lita på Lidköping Du ska kunna lita på Lidköping Valmanifest 2018 Kristdemokraterna i Lidköping Valmanifest Vi tror på ett Lidköping där familj och föreningsliv har en viktig del, men också på ett samhälle där du tillåts

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska centralbyrån beräknar att

Läs mer

Sysselsättning för invandrare en ESO-rapport om arbetsmarknadsintegration. Åsa Olli Segendorf Tommi Teljosuo

Sysselsättning för invandrare en ESO-rapport om arbetsmarknadsintegration. Åsa Olli Segendorf Tommi Teljosuo Sysselsättning för invandrare en ESO-rapport om arbetsmarknadsintegration Åsa Olli Segendorf Tommi Teljosuo Disposition Hur ser arbetsmarknadssituationen ut idag? Vad påverkar situationen för utrikes födda?

Läs mer

Moderaternas ingångsvärden inför migrationsutredningen

Moderaternas ingångsvärden inför migrationsutredningen Moderaternas ingångsvärden inför migrationsutredningen 29 augusti 2019 Bakgrund Den 14 juni 2019 aviserade regeringen en parlamentariskt sammansatt kommitté Den framtida svenska migrationspolitiken. Moderaterna

Läs mer

Ett nationellt perspektiv

Ett nationellt perspektiv Ett nationellt perspektiv Flyktingsituationen innebär stora möjligheter för det svenska samhället Få igång stor bostadsproduktion som ändå behövs Klara arbetskraftsförsörjningen Stärka befolkningsunderlaget

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Mottagandeutredningen (A 2015:02) Dir. 2017:48. Beslut vid regeringssammanträde den 4 maj 2017.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Mottagandeutredningen (A 2015:02) Dir. 2017:48. Beslut vid regeringssammanträde den 4 maj 2017. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Mottagandeutredningen (A 2015:02) Dir. 2017:48 Beslut vid regeringssammanträde den 4 maj 2017. Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 5 november 2015 att

Läs mer

ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM

ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM Utbildning och kompetensutveckling Socialtjänst KOMMUNAL ARBETSMARKNADS- POLITIK Kommunfinansierad verksamhet och bolag Näringsliv Kommunfullmäktige februari 2010 VISION

Läs mer

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2017-04-10 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Stärka integrationspakt och obligatorisk

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Matton Collection/Johnér Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska

Läs mer

5 Tertialrapport för arbetsmarknadsnämnden AMN

5 Tertialrapport för arbetsmarknadsnämnden AMN Sida 5 (10) 5 Tertialrapport 2 2018 för arbetsmarknadsnämnden AMN 2017-0297-01.02 Arbetsmarknadsnämndens beslut 1. Arbetsmarknadsnämnden beslutade att begära budgetjustering för en sänkning av intäktskravet

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl måndagen den 23 april 2018.

Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl måndagen den 23 april 2018. Framtidsgruppen Minnesanteckningar Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl 09.00-12.00 måndagen den 23 april 2018. Beslutande Thomas Asker Marie Hedberg Els-Marie Ragnar Jan W Kjellberg Irma Sjölinder

Läs mer

ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM

ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM ARBETS- MARKNADS- POLITISKT PROGRAM Utbildning och kompetensutveckling Socialtjänst KOMMUNAL ARBETSMARKNADS- POLITIK Kommunfinansierad verksamhet och bolag Näringsliv Kommunfullmäktige februari 2010 VISION

Läs mer

RIVSTART LUND LIBERALERNA LUND 16 FÖRSLAG FÖR FÖRBÄTTRAD INTEGRATION. a RIVSTART a LUND

RIVSTART LUND LIBERALERNA LUND 16 FÖRSLAG FÖR FÖRBÄTTRAD INTEGRATION. a RIVSTART a LUND RIVSTART a RIVSTART a LUND LUND LIBERALERNA LUND 16 FÖRSLAG FÖR FÖRBÄTTRAD INTEGRATION RIVSTART a LUND a 1 Liberalism Liberalismen handlar om att människor ska ha möjlighet att växa. I vårt samhälle ska

Läs mer

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-05 Socialnämnden Dnr Son 2017/308 Kst 2016/599 Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

Riktlinjer för integration

Riktlinjer för integration Sida 1/6 Riktlinjer för integration Det övergripande nationella målet för integrationspolitiken är Lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Kungsbacka

Läs mer

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Överenskommelse kring samverkan Mellan parterna myndigheten/erna och Åtvidabergs kommun tecknas följande överenskommelse om att samverka kring

Läs mer

Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning

Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning www.hassleholm.se Integrationsstrategi Strategi för bostad, utbildning, sysselsättning och social sammanhållning Innehållsförteckning Inledning 1 Syfte 1 Ansvar, genomförande och uppföljning 1 Vad är integration

Läs mer

Med arbetslinjen i fokus. - en integrationsrapport från Moderaterna

Med arbetslinjen i fokus. - en integrationsrapport från Moderaterna Med arbetslinjen i fokus - en integrationsrapport från Moderaterna INNEHÅLL Inledning 3 Om kommunerna 3 Arbete är målet 4 Tidig kontakt med arbetsmarknaden 5 Individuell och anpassad introduktion 5 Goda

Läs mer

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande

Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, ungas makt och inflytande Lena Nyberg Generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Foto: Colourbox OM MUCF Myndigheten för ungdoms-

Läs mer

#Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT

#Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT #Mstyre2018 VI BYGGER KARLSKRONA STARKT KARLSKRONA HAR FANTASTISKA MÖJLIGHETER I Karlskrona ska alla kunna lita på tryggheten Vi moderater tror på Karlskrona. Vi ser framgångsrika företag som växer och

Läs mer

Sammanfattning 1. Arbete ett nödvändigt men inte tillräckligt villkor

Sammanfattning 1. Arbete ett nödvändigt men inte tillräckligt villkor Sammanfattning 1 Integration är ett område som befinner sig i den politiska hetluften i dagens Sverige. Hur integrationen kan förbättras är en av de centrala politiska frågorna. Området rymmer en hel del

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar för att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända invandrare.

I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar för att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända invandrare. Promemoria 2013-08-26 Arbetsmarknadsdepartementet Åtgärder för jämnare mottagande av flyktingar och rättvisare ersättning till kommunerna I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar

Läs mer

Strategi för integration i Härnösands kommun

Strategi för integration i Härnösands kommun INTEGRATIONSPROGRAM Strategi för integration i Härnösands kommun Innehållsförteckning sidan... 3 1.1 Utgångspunkter 1.2 Det mångkulturella Härnösand... 3... 3... 4 4.1 Kommunstyrelseförvaltning. 4.2 Nämnder

Läs mer

Tillit och gemenskap. Förslag för att förbättra integrationen.

Tillit och gemenskap. Förslag för att förbättra integrationen. Tillit och gemenskap Förslag för att förbättra integrationen 1 www.kristdemokraterna.se Tillit och gemenskap Sverige är ett land att vara stolt över. Tilliten mellan människor är i ett internationellt

Läs mer

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun 101 av 106 Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun Bakgrund Inom Nacka kommun har Arbets- och företagsnämnden via arbets- och företagsenheten ansvar för kundval

Läs mer

Integrationsplan för Ale kommun

Integrationsplan för Ale kommun Ärendenr: KS 2017.407 Integrationsplan för Ale kommun 2018 2021 Integration för hela livet Förord Integration av nyanlända och utrikesfödda Alebor i Ale kommun ska genomsyra hela kommunen och alla verksamheter.

Läs mer

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende

Betänkande från Mottagandeutredningen (SOU 2018:22) den kompletterande promemorian Ett socialt hållbart eget boende Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (8) 2018-09-10 Handläggare Anna Rinder von Beckerath Telefon: 08-508 43 114 Till Socialnämnden 16 oktober 2018 Betänkande från

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60 , Prop. 2009/10:60 Gunnar Sallstedt Kansliråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Reformen INNEBÄR ett tydligare arbetsmarknadsfokus för vuxna nyanlända Reformen INNEBÄR INTE en total förändring

Läs mer

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? (RiR

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO

ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT MOTTAGANDE SÖDERTÄLJE KOMMUNS FÖRSLAG PÅ ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING VEBO ETT VÄRDIGT EGET BOENDE Antalet asylsökande som söker sig till Sverige är rekordhögt. Det ställer krav på mottagandet,

Läs mer

Integrationsstrategi 2020

Integrationsstrategi 2020 Integrationsstrategi 2020 Strategi för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av Kommunstyrelsen 20160510 Innehåll Inledning... 3 Östersund behöver integration...... 3 Varför

Läs mer

Det svenska samhällskontraktet

Det svenska samhällskontraktet Enskild motion Motion till riksdagen 2017/18:3463 av Robert Hannah (L) Det svenska samhällskontraktet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

VALMANIFEST DU SKA KUNNA LITA PÅ SVERIGE

VALMANIFEST DU SKA KUNNA LITA PÅ SVERIGE VALMANIFEST DU SKA KUNNA LITA PÅ SVERIGE BYT REGERING FÖR EN VÄLFÄRD DU KAN LITA PÅ Vilka värderingar ska prägla vårt land? Det är vad årets val handlar om. Kristdemokraterna sätter människovärdet främst

Läs mer

Ny förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare

Ny förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare Promemoria 2010-10-07 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare Bakgrund Den 1 december 2010 träder en reform för att påskynda nyanlända

Läs mer

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 Måldokument FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 En väg in, många vägar ut! Överlämnad 2014-04-03 av beredningen för lärande Antagen av Kommunfullmäktige 2014- Innehåll FÖRORD... 3 VISION OCH MÅL...

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

En snabbare väg till gemenskap och egen försörjning Arbetsgruppen för integration Moderatkvinnorna i Stockholms län

En snabbare väg till gemenskap och egen försörjning Arbetsgruppen för integration Moderatkvinnorna i Stockholms län En snabbare väg till gemenskap och egen försörjning Arbetsgruppen för integration Moderatkvinnorna i Stockholms län Om gruppens arbete: Gruppen har sammanträtt 6 gånger. Första mötet var ett introduktionsmöte

Läs mer

Vägen till jobb 24 september 2015

Vägen till jobb 24 september 2015 Vägen till jobb 24 september 2015 Inledning: en bättre väg in i samhället Just nu flyr många människor från krig och konflikt för att ta sig till Sverige. Asylansökningarna ligger på samma nivåer som rekordåren

Läs mer

ETT STARKT OCH SAMMANHÅLLET JÄRFÄLLA. Vår vision för integrationsarbetet

ETT STARKT OCH SAMMANHÅLLET JÄRFÄLLA. Vår vision för integrationsarbetet ETT STARKT OCH SAMMANHÅLLET JÄRFÄLLA Vår vision för integrationsarbetet VAD SKAPAR LYCKAD INTEGRATION? Att som nyanländ ta sig in i samhället kan verka som en omöjligt stor uppgift, det finns enormt många

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår Kommunstyrelsen föreslå Kommunfullmäktige 0 Österåker Näringslivs- och utvecklingsenheten Till Kommunstyrelsen Datum 2018-05-09 Dnr: 2017/0264 Svar på motion nr 18/2017 från Ann-Christine Furustrand (S) och Kristina Embäck (S) o m aktiva åtgärder

Läs mer

Inrättandet av två nya Jobbtorg Motion (2016:10) av Johanna Sjö (M)

Inrättandet av två nya Jobbtorg Motion (2016:10) av Johanna Sjö (M) Utlåtande 2016:131 RIII (Dnr 106-129/2016) Inrättandet av två nya Jobbtorg Motion (2016:10) av Johanna Sjö (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:10) av Johanna

Läs mer

PLAN FÖR ETT STARKARE KARLSKRONA

PLAN FÖR ETT STARKARE KARLSKRONA PLAN FÖR ETT STARKARE KARLSKRONA Camilla Brunsberg @camillabrunsberg @Brunsberg En plan för ett starkare Karlskrona Under vår moderata ledning har Karlskrona under flera år haft en fantastisk utveckling

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Arbetsmarknadsutskottet

Arbetsmarknadsutskottet Arbetsmarknadsutskottet Motion gällande: Hur bör Stockholm arbeta för att förbättra ungdomars möjligheter på arbetsmarknaden? Situation: Sveriges arbetslöshet inom hela befolkningen är idag 6,7 %. Ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande (TIA)

Tidiga insatser för asylsökande (TIA) Tidiga insatser för asylsökande (TIA) 2017-04-26 Länsstyrelsernas uppdrag Nyanlända Beredskap och kapacitet Bosättning Sfi Samhällsorientering Ensamkommande barn Beredskap och kapacitet Barn som försvinner

Läs mer

Riktlinjer. Riktlinjer för integration KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa

Riktlinjer. Riktlinjer för integration KS Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente. Strategi Taxa KS18-542 003 Riktlinjer för integration 2019-2023 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Upprättad 2018-10-25 Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-10 92 Innehåll Inledning...

Läs mer

Ansvar för trygghet i en orolig omvärld. - Smidigt mottagande, snabb etablering, stark integration

Ansvar för trygghet i en orolig omvärld. - Smidigt mottagande, snabb etablering, stark integration Ansvar för trygghet i en orolig omvärld - Smidigt mottagande, snabb etablering, stark integration Ny prognos från Migrationsverket Antal flyktingar till Sverige per vecka, utfall 2014 och utfall 2015 Källa:

Läs mer

Folkbildarforum 22 november 2016

Folkbildarforum 22 november 2016 Folkbildarforum 22 november 2016 10 studieförbund 367 medlemsorganisationer 290 kommuner 160 avdelningar Antalet deltagare 2015 1 700 000 730 000 Studiecirklar Annan folkbildning Studieförbundens ekonomi

Läs mer

Samhällsorientering och vägledning 2018

Samhällsorientering och vägledning 2018 Samhällsorientering och vägledning 2018 Enheten 2018 Målgruppen för enheten är flyktingar, som fått ett uppehållstillstånd, mottagna enligt avtal mellan Västerås Stad och Migrationsverket, egenbosatta

Läs mer

Regeringens satsningar på nyanländas etablering

Regeringens satsningar på nyanländas etablering Regeringens satsningar på nyanländas etablering Statssekreterare Anders Kessling Tylösand 22 maj 2018 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Effektiv användning av tid fokus på jobb ETABLERINGS- INSATSER SUBVENTIONERAD

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn

Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2352 av Johan Forssell m.fl. (M) Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen avslår propositionen i de

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument INTEGRATIONSSTRATEGI I ULRICEHAMNS KOMMUN

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument INTEGRATIONSSTRATEGI I ULRICEHAMNS KOMMUN Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument INTEGRATIONSSTRATEGI I ULRICEHAMNS KOMMUN ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: [Fyll i datum enligt ÅÅÅÅ-mm-dd] GÄLLER FRÅN OCH MED: [Fyll i

Läs mer

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld.

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. Val 2018 Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. TEMAN: Starka kvinnojourer och tjejjourer Femicide Våldsprevention Porrfrihet Sexuellt våld Hedersrelaterat våld och förtryck Barns

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Vilket påstående är rätt?

Vilket påstående är rätt? PÅSTÅENDE 1 Jämställda styrelser blir verklighet år 2185. PÅSTÅENDE 2 Jämställda styrelser blir verklighet år 2039. Rätt svar: 2 Förutsatt att utvecklingen fortsätter i dagens takt. Vi tycker att det är

Läs mer

Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01

Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-01-25 1 (2) Kommunstyrelsen Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01 Förslag till beslut Godkänna den framtagna integrationsplanen för Sunne kommun. Sammanfattning av

Läs mer

Kostnader för försörjningsstöd

Kostnader för försörjningsstöd 2018-05-17 Gry Stenberg Enhetschef gry.stenberg@ekero.se Kostnader för försörjningsstöd Bakgrund Ekerö kommun tar emot nyanlända invandrare och ensamkommande flyktingbarn efter anvisning från Migrationsverket.

Läs mer

Granskning av kommunens integrationsarbete. Revisorerna Sandvikens kommun

Granskning av kommunens integrationsarbete. Revisorerna Sandvikens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunens integrationsarbete Karin Magnusson David Boman Revisorerna Sandvikens kommun September 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Nyanländas etablering

Nyanländas etablering Nyanländas etablering 2 år med Etableringsuppdraget Norrköping, 11 april 2013 Hans-Göran Johansson Sakområdesspecialist Avd. Integration & Etablering hans-goran.johansson@arbetsformedlingen.se Etableringsuppdraget

Läs mer

Etableringsuppdraget

Etableringsuppdraget Etableringsuppdraget Yrken och framtid på 10 års sikt generationsväxlingens effekter Generationsväxlingen leder till ett stort rekryteringsbehov för att ersätta avgångar Brist på arbetskraft inom vissa

Läs mer

Sverigedemokraterna Eskilstuna

Sverigedemokraterna Eskilstuna Sverigedemokraterna Eskilstuna Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Verksamhetsplan 2016 2 Innehåll 1 Inledning... 4 2 Vision... 5 3 Gemensamma besparingar, prioriteringar och mål för nämnder och

Läs mer

Bilaga: Sammanställning av mål och aktiviteter Lokalt utvecklingsprogram Spånga-Tensta stadsdelsområde

Bilaga: Sammanställning av mål och aktiviteter Lokalt utvecklingsprogram Spånga-Tensta stadsdelsområde Tillit och förtroende Öka det sociala kapitalet Mål Aktivitet Rådighet Samverkan Uppföljning Dialog Skapa förutsättningar för medborgarnas engagemang genom t.ex. fysiska mötesplatser Erbjuda olika platser

Läs mer

Ulf Kristersson: Mitt Sverige

Ulf Kristersson: Mitt Sverige Mitt Sverige Ulf Kristersson den 30 maj 2018 Ulf Kristersson: Mitt Sverige Min mamma Karin växte upp i Helsingborg på 40- och 50-talen. Hon var enda barnet och de bodde, som så många andra på den tiden,

Läs mer

Integrationsstrategi för Kalmar län

Integrationsstrategi för Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Björklund 2013-05-22 KS 2012/0768 Kommunstyrelsen Integrationsstrategi för Kalmar län Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar Länsstyrelsen

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Ökad inflyttning är positivt för Eksjö kommun Invandring är idag den största tillväxtfaktorn för befolkningsutvecklingen i vår kommun. Utan den skulle

Läs mer

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning. En kartläggning av målgruppen. som redogör för målgruppens storlek,

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning. En kartläggning av målgruppen. som redogör för målgruppens storlek, Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning En kartläggning av målgruppen som redogör för målgruppens storlek, sammansättning och behov Inledning Arbetslivet är navet i den svenska

Läs mer

Svar på skrivelse om jämställdhet i arbetsmarknadsinsatserna

Svar på skrivelse om jämställdhet i arbetsmarknadsinsatserna Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-06-02 Handläggare Madeleine Duggin Telefon: 08-508 35 881 Till Arbetsmarknadsnämnden den 14 juni 2016 Ärende

Läs mer

Program för Piteå kommuns integrationsarbete

Program för Piteå kommuns integrationsarbete Program för Piteå kommuns integrationsarbete Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Program för Piteå kommuns integrationsarbete Plan/Program 2012-02-20, 5 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige

Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun Antaget av kommunfullmäktige 2009-09-28 146 Socialpolitiskt program för Norrköpings kommun 2009 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING PROGRAMMET SYFTE OCH RELATION TILL

Läs mer

Migrationen en överblick Umeå den 18 januari Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet

Migrationen en överblick Umeå den 18 januari Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet Migrationen en överblick Umeå den 18 januari 2017 Eskil Wadensjö Institutet för social forskning, Stockholms universitet Olika typer av migration Arbete (anställning, starta företag) Studier Familjeskäl

Läs mer

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Promemoria 2010-09-10 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Bakgrund Som ett led i den reformering av nyanländas etablering

Läs mer

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända

Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända 2018-06-19 Kommunstyrelsen Handläggare: Malin Frisk Svar på motion (SD) angående integration av nyanlända Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Sammanfattning

Läs mer

SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN NORRTÄLJE KOMMUN. Framtidsinvesteringar i jobben går före nya skattesänkningar

SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN NORRTÄLJE KOMMUN. Framtidsinvesteringar i jobben går före nya skattesänkningar SOCIALDEMOKRATERNAS VÅR JOBBPLAN FÖR JOBBPLAN JÄRFÄLLA FÖR NORRTÄLJE KOMMUN Framtidsinvesteringar i jobben går före nya skattesänkningar Krav på individen att anstränga sig ska förenas med ökade möjligheter

Läs mer

Arbetslinjen och integration i Solna. Lars Rådén (M) Kommunalråd för arbete, integration och socialtjänst Solna Stad

Arbetslinjen och integration i Solna. Lars Rådén (M) Kommunalråd för arbete, integration och socialtjänst Solna Stad Arbetslinjen och integration i Solna Lars Rådén (M) Kommunalråd för arbete, integration och socialtjänst Solna Stad Solna i siffror 97 procent bor i flerfamiljshus. (54 BR / 46 HR / 3 V) Andel utlandsfödda

Läs mer