I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar för att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända invandrare.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar för att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända invandrare."

Transkript

1 Promemoria Arbetsmarknadsdepartementet Åtgärder för jämnare mottagande av flyktingar och rättvisare ersättning till kommunerna I budgetpropositionen för 2014 föreslås ett flertal satsningar för att underlätta kommunernas mottagande av nyanlända invandrare. Ersättningssystemet till kommuner som tar emot nyanlända invandrare görs om. För att ersättningen ska bli mer rättvis görs den prestationsbaserad. Kommuner som i förhållande till sin folkmängd tar emot fler nyanlända kommer att få en högre ersättning. Kommuner med ett lågt mottagande kommer att få något sänkt ersättning. Sammanlagt ökar ersättningen till kommunerna drygt 1,1 miljarder kronor Nyanlända som är föräldralediga på deltid ska kunna få sin etableringsplan förlängd med högst åtta månader, så att den effektiva plantiden motsvarar maximalt 24 månader med heltidsinsatser. Krav på att nyanlända invandrare ska acceptera lämpligt erbjudet arbete kommer att införas Bosättningsprocessen för nyanlända flyktingar effektiviseras. Även syskon till ensamkommande flyktingbarn ska framöver vid en återförening omfattas av den statliga ersättningen för flyktingmottagande. Effektivare etableringstid starttidpunkten för etableringsplanen flyttas fram för nyanlända i anläggningsboende till dess att de blivit mottagna i en kommun.

2 2 Rättvisare ersättning till kommuner för flyktingmottagande Regeringens satsning på ett prestationsbaserat ersättningssystem till kommuner som tar emot nyanlända invandrare förstärks. Kommuner som i förhållande till sin folkmängd tar emot fler nyanlända och kommuner som tar emot nyanlända från anläggningsboenden kommer att få en högre ersättning än tidigare. För att ytterligare förstärka det prestationsbaserade inslaget i ersättningssystemet halveras grundersättning som kommunen får för att sluta en överenskommelse från tio prisbasbelopp till fem prisbasbelopp, vilket för 2014 innebär en sänkning från kronor till kronor. Sammanlagt ökar ersättningen till kommunerna drygt 1,1 miljarder kronor under åren Syftet med den nya ersättningsmodellen är att stimulera kommuner att öka sitt mottagande av nyanlända invandrare från anläggningsboenden (ABO) samt att leda till en jämnare fördelning mellan kommunerna. Ersättningen fördelas utifrån två modeller. Den första delen består av extra ersättning till kommuner som tar emot personer som anvisas från anläggningsboende. Den andra delen består av extra ersättning till kommuner som har ett högt mottagande generellt i förhållande till sin befolkning. 1. Extra ersättning för mottagande från ABO Ersättningen syftar till att stimulera mottagningskapaciteten i kommunerna för att därigenom motverka långa väntetider i anläggningsboenden. Kommuner som tar emot nyanlända som anvisas från anläggningsboenden får, utöver den befintliga schablonersättningen, kronor per mottagen individ. 2. Trappstegsmodell införs Ersättningen i denna del syftar till att stödja kommuner som tar emot många nyanlända i förhållande till sin befolkning. I stor utsträckning omfattas kommuner som har ett stort mottagande av personer som ordnar sitt boende själva. Även denna ersättning betalas utöver den befintliga schablonersättningen. Denna nya modell innebär att de kommuner som tar emot fler och har högre kostnader nu ersätts i högre utsträckning.

3 Ersättning ges enligt en trappstegsmodell i tre steg till de kommuner som haft ett högre mottagande än medianvärdet för riket under föregående år får. Den tredjedel av denna grupp som haft det högsta mottagandet får kronor extra per person som tas emot under det aktuella året. Den tredjedel som haft det näst högsta mottagandet får kronor extra per mottagen person och den tredje gruppen får kronor extra per mottagen person. Ersättningssystemet bygger alltså både på mottagandet föregående år och mottagandet under det aktuella året. Med denna föreslagna modell belönas kommuner som tar ett aktivt ansvar för de nyanlända i Sverige, såväl kommuner med ett högt mottagande från anläggningsboende som kommer med en hög andel självbosatta. Med differentierad ersättning ersätts kommuner med mycket hög inflyttning och högre andel faktiska kostnader, som Södertälje och Eskilstuna, i högre utsträckning. Den halverade grundersättningen innebär att den totala ersättningen sänks för kommuner som tar emot få personer. 3 Bakgrund Vid utgången av mars 2013 var cirka personer inte kommunmottagna utan väntade på en bosättningsanvisning från Arbetsförmedlingen. En konsekvens av längre väntetider i bosättningsuppdraget är en försenad och försvårad etablering i svenska samhället. De nyanlända invandrare som själva ordnar sitt boende fördelas väldigt ojämnt mellan landets kommuner. Arbetet med att ta fram en förordning påbörjas inom Regeringskansliet under hösten. Medel finns avsatta från och med Den nya prestationsbaserade ersättningen till kommunerna beräknas medföra utgifter på 365 miljoner kronor 2014, 356 miljoner kronor 2015, 349 miljoner kronor 2016 och 345 miljoner kronor Detta finansieras med de 250 miljoner kronor som avsattes till prestationsbaserad ersättning i budgetpropositionen för 2013 samt en halvering av grundersättningen som beräknas minska utgifterna med 62 miljoner kronor 2014 och 2015 och 64 respektive 65 miljoner kronor 2016 och Utöver detta ökar utgifterna med 53 miljoner kronor

4 4 2014, 44 miljoner kronor 2015, 35 miljoner kronor 2016 och 30 miljoner kronor Krav på nyanlända att acceptera ett erbjudet arbete att ett krav på nyanlända i etableringsuppdraget att acceptera ett erbjudet lämpligt arbete införs. Inom regeringskansliet pågår ett arbete med att införa krav på nyanlända i etableringsreformen att acceptera ett erbjudande om lämpligt arbete i hela landet. Regeringen kommer under hösten att föreslå att en sanktion införs då en nyanländ som deltar i etableringsinsatser, utan godtagbara skäl, avvisar ett lämpligt arbete. Lagändringen planeras träda i kraft den 1 juli Förändringen bedöms inte ha några budgetkonsekvenser. 24 månaders plantid för föräldralediga Nyanlända som är föräldralediga på deltid ska kunna få sin etableringsplan förlängd med högst 8 månader, så att den effektiva plantiden motsvarar maximalt 24 månader med heltidsinsatser. Enligt huvudregeln ska etableringsinsatser ges på heltid. I vissa fall kan det vara svårt för föräldrar med små barn att kombinera deltagande i etableringsinsatser på heltid med omsorgen om barnen. Förslaget syftar till att ge ökade möjligheter att delta i insatser på deltid för nyanlända med små barn. Förslaget gäller för nyanlända som är föräldralediga med föräldrapenning på deltid motsvarande en fjärdedel. Bakgrunden till avgränsningen är att deltagandet i etableringsinsatser bör vara av en viss omfattning för att ge utrymme för parallella aktiviteter. Parallella aktiviteter är en förutsättning för att uppnå en hög kvalitet i etableringsinsatserna. Förslaget har lämnats av AKKA-utredningen.

5 5 Regeringen avser att återkomma till riksdagen med ett förslag under Förslaget beräknas innebära ökade utgifter motsvarande 4 miljoner kronor 2014, 5 miljoner kronor 2015 och 2016 samt 4 miljoner kronor Effektivare bosättningshjälp för nyanlända flyktingar 1. Arbetsförmedlingens bosättningsansvar förtydligas så att de som bor i eget boende enbart erbjuds bosättningshjälp efter en behovsbedömning av Arbetsförmedlingens handläggare. 2. Förslaget innebär också att nyanlända erbjuds ett särskilt samtal/informationstillfälle om vad Arbetsförmedlingens bosättningsuppdrag omfattar av en etableringshandläggare tidigt efter att PUT beviljats. 3. Den av länsstyrelserna framtagna portalen byggs ut för att fungera som en informationskanal om bostadssökande generellt samt information från civila samhällets organisationer till nyanlända. Bakgrund Personer som har rätt till etableringsplan kan anvisas plats för bosättning av Arbetsförmedlingen. Utgångspunkten när Arbetsförmedlingen anvisar en plats för bosättning ska dels vara vad som framkommer vid etableringssamtal, dels förutsättningarna för arbete inom pendlingsavstånd. Av de som fått en anvisning tackade en av tre nej till denna. Andelen som tackar ja till anvisad bosättning är högre för dem som bor på anläggningsboende, 71 procent, jämfört med de som bor i eget boende, 45 procent. För att effektivisera bosättningsprocessen ska Arbetsförmedlingens bosättningsansvar gentemot personer som bor i eget boende enbart gälla dem som har behov av att flytta av arbetsmarknadsskäl. Därtill ska Arbetsförmedlingen tydligare och tidigare i processen informera de nyanlända vad som ingår respektive inte ingår i Arbetsförmedlingens bosättningsuppdrag.

6 6 Genom att hemsidan informationsverige.se utvecklas med information om hur bostadssökande går till i Sverige, tillsammans med lokal information, förväntas den enskilde lättare kunna söka bostad själv. Arbetet påbörjas under hösten, efter dialog med Arbetsförmedlingen och länsstyrelserna. Regeringskansliet förväntar sig en skyndsam hantering. 5 miljoner kronor har avsatts för utbyggnad av portalen informationsverige.se. I övrigt beräknas förslaget om förbättrad bosättningshjälp leda till något minskade väntetider för boende i anläggningsboende. Effektivare etableringstid För nyanlända som bor i anläggningsboende flyttas etableringsplanens starttidpunkt fram till dess att de blivit kommunmottagna. Detta innebär att en etableringsplan ska upprättas senast en månad efter att individen har tagits emot i en kommun, i stället för som idag då etableringsplan ska upprättas inom två månader efter att individen fått permanent uppehållstillstånd. Individen får med detta förslag 24 månaders etableringsinsatser i mottagningskommunen. Det torde vara lättare för kommunen att ta emot nyanlända invandrare med vetskap om att den statliga etableringsersättningen utgår för hela den tid som individen har en etableringsplan, dock längst 24 månader. Vidare innebär förslaget att individen, under tiden i ABO, får den lägre LMA-ersättningen i stället för etableringsersättning, vilket ger stärkta incitament att lämna ABO för att få den högre etableringsersättningen. AF:s stöd till individer i ABO fokuseras på bosättningsuppdraget. Syftet med förändringen är främst att höja kvaliteten i etableringsinsatserna genom att starta dem när individen har sitt långsiktiga boende ordnat, snabbare bosättningsprocess och därmed förbättrad integration.

7 7 Bakgrund Idag ökar väntetiderna för personer som beviljas uppehållstillstånd i anläggningsboenden. Den sista juli 2013 väntade personer i anläggningsboende på att få bostadsanvisning från Arbetsförmedlingen. Regeringen inför en rad åtgärder för att minska tiden i ABO för den som fått permanent uppehållstillstånd. Trots detta förväntas antalet personer som väntar på bosättningsanvisning fortsätta öka. För att individen inte ska riskera att gå miste om viktig etableringstid i anläggningsboendet flyttas etableringsplanens starttidpunkt fram till dess att de blivit kommunmottagna. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med ett förslag under Förslaget beräknas innebära ökade utgifter motsvarande 111 miljoner kronor 2014 och 2015, 108 miljoner kronor 2016 samt 107 miljoner kronor Utöver detta medför förslaget att utgifter för etableringsersättning och etableringsinsatser flyttas fram. Syskon till ensamkommande barn räknas som anknytning Antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige har ökat under senare år. Mycket tyder på att antalet kommer fortsätta ligga på höga nivåer under de närmaste åren. Ibland återförenas barnen med sina syskon och föräldrar i Sverige. Föräldern till det ensamkommande barnet får uppehållstillstånd på grund av anknytning och omfattas av etableringslagen och kommunersättningsförordningen. Däremot kommer syskon att räknas som anknytning till anknytning. Det innebär att kommunen inte har rätt till ersättning för dessa barn. För att landets kommuner ska ha goda förutsättningar att ta emot flyktingar, skyddsbehövande och deras anhöriga bör kommunerna få ersättning även för syskon till ensamkommande barn. Även de syskon som beviljats uppehållstillstånd p.g.a. anknytning till anknytning bör omfattas av den statliga ersättningen för flyktingmottagande.

8 8 Regeringens planerar att genomföra förordningsändringen i början av Föreslagen ändring beräknas medföra ökade utgifter på anslaget med 4 miljoner kronor 2014, 8 miljoner kronor 2015, 9 miljoner kronor 2016 och 9 miljoner kronor Beräkningen baseras på att ca 100 syskon per år beviljas uppehållstillstånd på denna grund.

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning.

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Sid 1 (7) Remissvar Dnr 15KS331-4 2015-08-20 Ref A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Nedan följer

Läs mer

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Promemoria 2010-09-10 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Bakgrund Som ett led i den reformering av nyanländas etablering

Läs mer

138 Överenskommelse med Länsstyrelsen om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare (KS/2014:354)

138 Överenskommelse med Länsstyrelsen om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare (KS/2014:354) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) 2014-11-10 138 Överenskommelse med Länsstyrelsen om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare (KS/2014:354) Sammanfattning Med anledning av

Läs mer

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2013-08-13 KS 2013/0619 Rev 2013-08-28 Kommunfullmäktige Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar Förslag till

Läs mer

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen!

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen! Informationsmöte flyktingsituationen Välkommen! Vad är kommunens ansvar och hur jobbar vi? Magnus Färjhage/Åselotte Andersson Vad händer när man fått uppehålltillstånd? Samtal med Arbetsförmedlingen lokalt,

Läs mer

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande?

Läs mer

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? (RiR

Läs mer

Förändringar Asylersättningsförordningen

Förändringar Asylersättningsförordningen Förändringar Asylersättningsförordningen Från början av 2014 Förändrad ersättning för asylsökande ensamkommande barn Avser anvisade barn som vårdas i ett hem för vård och boende (HVB) med stöd av socialtjänstlagen,

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-10-05 SID 1 (1) KS/2015:502 TJÄNSTESKRIVELSE Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Sammanfattning Med anledning av de stora flyktingströmmarna

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

2010-12-20 Sida 15 (33) Flyktingmottagande 2011 -tvåårsavtal, ksau 205

2010-12-20 Sida 15 (33) Flyktingmottagande 2011 -tvåårsavtal, ksau 205 mtranas KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum -- --" KOMMUNS1YRELSEN 2010-12-20 Sida 15 (33) 192 Dm 523/10 Flyktingmottagande 2011 -tvåårsavtal, ksau 205 Ett nytt förslag till överenskommelse

Läs mer

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Dnr A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nässjö kommuns diarienummer KS2015-194 Sammanfattning Nässjö kommun har

Läs mer

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 Nr. Ärende Nya ärenden 16 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare från 2014-01-01 17 Överenskommelse om mottagande

Läs mer

Nyanländas bosättning och mottagande i kommunerna

Nyanländas bosättning och mottagande i kommunerna Nyanländas bosättning och mottagande i kommunerna Ylva Johansson, arbetsmarknadsoch etableringsminister 30 november 2016 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Jan Mar Maj Jul Sep Nov Jan Mar Maj Jul Sep Nov Jan

Läs mer

KUB-projektet. Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen. KUB-projektet

KUB-projektet. Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen. KUB-projektet Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen Det kommunala perspektivet ska bli en självklar del av den nationella bosättningsprocessen. Mål Tydliggöra kommunernas olika behov, förutsättningar

Läs mer

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-07-08 SN-2014/2829.751 1 (3) HANDLÄGGARE Zara Kvist Lindgren 08-535 316 69 zara.kvist-lindgren@huddinge.se Socialnämnden

Läs mer

Fyra aktuella förordningar

Fyra aktuella förordningar Fyra aktuella förordningar - Om mottagande för bosättning - Om etableringssamtal och etableringsinsatser - Om etableringsersättning Beslutade den 20 maj - Om ersättning till kommuner och landsting Beslut

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 ETABLERING AV VISSA NYANLÄNDA - BOSÄTTNING FÖR NYANLÄNDA INOM ETABLERINGSUPPDRAGET

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 ETABLERING AV VISSA NYANLÄNDA - BOSÄTTNING FÖR NYANLÄNDA INOM ETABLERINGSUPPDRAGET Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 ETABLERING AV VISSA NYANLÄNDA - BOSÄTTNING FÖR NYANLÄNDA INOM ETABLERINGSUPPDRAGET 2 maj 2014 Avser november 2013 till mars 2014 Sida: 2 av 26 Sida: 3 av 26 Dnr:

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Nordqvist Sjöborg Lena Datum 2014-03-24 Diarienummer UAN-2013-0555 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till

Läs mer

Statliga ersättningar efter PUT. Bosättnings- och statsbidragsenheten Norrköping

Statliga ersättningar efter PUT. Bosättnings- och statsbidragsenheten Norrköping Statliga ersättningar efter PUT Bosättnings- och statsbidragsenheten Norrköping Ekonomiskt anslag för 2014 Ny schablonersättning 2 455 819 000 Ersättning för initialt ekonomiskt bistånd 157 620 000 Prestationsbaserad

Läs mer

Ny lag nya möjligheter

Ny lag nya möjligheter Ny lag nya möjligheter VISSA NyANLäNdAS etablering I ArbetS- och SAMhäLLSLIVet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Nya regeringsbeslut för etablering av nyanlända. Ylva Johansson Gustav Fridolin

Nya regeringsbeslut för etablering av nyanlända. Ylva Johansson Gustav Fridolin Nya regeringsbeslut för etablering av nyanlända Ylva Johansson Gustav Fridolin 1. Beslutad proposition: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ylva Johansson 2. Beslutade kommittédirektiv: Vissa

Läs mer

Förändringar Asylersättningsförordningen 2014-01-15

Förändringar Asylersättningsförordningen 2014-01-15 Förändringar Asylersättningsförordningen Förändrad ersättning för asylsökande ensamkommande barn Avser barn som efter att kommun anvisats, vårdas i ett hem för vård och boende (HVB) med stöd av socialtjänstlagen.

Läs mer

Överenskommelse om nyanlända flyktingar

Överenskommelse om nyanlända flyktingar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2014-11-27 KS 2014/0984 Kommunfullmäktige Överenskommelse om nyanlända flyktingar Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att från

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60 , Prop. 2009/10:60 Gunnar Sallstedt Kansliråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Reformen INNEBÄR ett tydligare arbetsmarknadsfokus för vuxna nyanlända Reformen INNEBÄR INTE en total förändring

Läs mer

Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:173-723 2015-04-13 1/1 Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Permanent utvidgad målgrupp för etableringslagen

Permanent utvidgad målgrupp för etableringslagen Ds 2013:5 Permanent utvidgad målgrupp för etableringslagen Arbetsmarknadsdepartementet Departementsserien 2013 Kronologisk förteckning 1. På vägen till en grönare framtid utmaningar och möjligheter. Delutredning

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2015-08-03 Diarienummer: Af-2013/066505 Till: Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Många söker skydd i Europa men färre än väntat når Sverige

Läs mer

Etableringsuppdraget. Växjö Konserthus 9 december 2013

Etableringsuppdraget. Växjö Konserthus 9 december 2013 Etableringsuppdraget Växjö Konserthus 9 december 2013 Målsättning och syfte öka förutsättningarna för en snabb etablering i arbets- och samhällslivet. tidiga insatser med tydligt jobbfokus starkare incitament

Läs mer

Överenskommelse om mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande

Överenskommelse om mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande SAMMANTRÄDESPROTOKOll KOMMUNSTYRelSENS ARBETSUTSKOTT 8 (15) Sammanträdesdatum 2010-12-14 225 Överenskommelse om mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande Dnr 2010/225 INLEDNING Kommunstyrelsen

Läs mer

Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018

Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018 Ett nytt etableringsprogram samt ny ersättningsförordning 1 januari 2018 Syfte med förändringen uppdragsgivarens förväntningar Resultaten inom etableringsuppdraget behöver förbättras. Ambitionen bör vara

Läs mer

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Egenansvar med professionellt stöd En reform med arbetsmarknadsfokus 2011 (prognos) 2012 (prognos) Mottagna flyktingar m.fl. åren 1999-2012 30000 25000 20000

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:104

Regeringens proposition 2013/14:104 Regeringens proposition 2013/14:104 Insatser för vissa nyanlända invandrares etablering m.m. Prop. 2013/14:104 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 6 mars 2014 Jan Björklund

Läs mer

Integration LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR

Integration LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR Integration NUMMER 2 DECEMBER 2015 LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR Nu bygger vi vidare på Sverige tillsammans Ny proposition om flyktingmottagande Mottagandet av nyanlända under år 2016

Läs mer

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 Nr. Ärende Nya ärenden 16 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare från 2014-01-01 17 Överenskommelse om mottagande

Läs mer

2015-09-10. Jobb Utbildning Boende och mottagande Civila samhället

2015-09-10. Jobb Utbildning Boende och mottagande Civila samhället Promemoria 2015-09-10 Arbetsmarknadsdepartementet Ur budgetpropositionen för 2016: Investeringar för snabbare etablering Arbete och utbildning är den främsta nyckeln till etablering i ett nytt land. Därför

Läs mer

Remiss av departementspromemorian Ökat fokus på arbete för vissa nyanlända invandrare och avveckling av SFI-bonus

Remiss av departementspromemorian Ökat fokus på arbete för vissa nyanlända invandrare och avveckling av SFI-bonus Skärholmens stadsdelsförvaltning Socialtjänsten Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-10-07 Handläggare Samuel Svan Telefon: 08 508 24 836 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Remiss av departementspromemorian Ökat

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut

Förvaltningens förslag till beslut Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-08-26 Handläggare Nina Mörman Aldunge Telefon: 508 25 006 Till Socialnämnden Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom

Läs mer

Etableringsuppdraget

Etableringsuppdraget Etableringsuppdraget Yrken och framtid på 10 års sikt generationsväxlingens effekter Generationsväxlingen leder till ett stort rekryteringsbehov för att ersätta avgångar Brist på arbetskraft inom vissa

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion otion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. () Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Sammanfattning oderaterna vill förbättra integrationen med tidiga insatser

Läs mer

Tjänsteskrivelse Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Tjänsteskrivelse Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2013-10-03 DNR KS 2013.220 EMELIE HALLIN SID 1/4 UTREDARE 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Överenskommelse

Läs mer

Jämställdhet och. 13 nyanlända invandrares etablering

Jämställdhet och. 13 nyanlända invandrares etablering Jämställdhet och 13 nyanlända invandrares etablering Förslag till statens budget för 2016 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering Innehållsförteckning 1 Förslag till riksdagsbeslut... 9 2 Jämställdhet

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen För vem gäller ersättningarna? Ersättning till kommuner och landsting för nyanlända personer

Läs mer

Nya överenskommelser om mottagning av ensamkommande barn och nyanlända

Nya överenskommelser om mottagning av ensamkommande barn och nyanlända Tjänsteskrivelse VARMDO KOMMUN 2014-05-09 Handläggare Marie Lindström Kansli- och utvecklingsavdelningen Diarienummer 14SN/0092 Socialnämnden Nya överenskommelser om mottagning av ensamkommande barn och

Läs mer

Yttrande över promemoria med förslag om Ett gemensamt ansvar för mottagandet av nyanlända

Yttrande över promemoria med förslag om Ett gemensamt ansvar för mottagandet av nyanlända MISSIV 2015-08-06 RJL 2015/1236 Regionledningskontoret Avsändare Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Yttrande över promemoria med förslag om Ett gemensamt ansvar för mottagandet av

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända. Catharina Nordlander (Arbetsmarknadsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända. Catharina Nordlander (Arbetsmarknadsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 29 oktober 2015 Ylva Johansson Catharina Nordlander (Arbetsmarknadsdepartementet)

Läs mer

Mottagande av flyktingar i Tyresö

Mottagande av flyktingar i Tyresö TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Utvecklingsförvaltningen 2014-03-05 1 (8) Diarienr: 2014/GAN 0029 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Mottagande av flyktingar i Tyresö Förslag till beslut 1. Godkänna förvaltningens

Läs mer

Integration och. 13 jämställdhet

Integration och. 13 jämställdhet Integration och 13 jämställdhet Förslag till statens budget för 2015 Integration och jämställdhet Innehållsförteckning 1 Förslag till riksdagsbeslut... 9 2 Integration och jämställdhet... 11 2.1 Omfattning...

Läs mer

Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad

Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad Utmaningar och möjligheter för svensk arbetsmarknad 2017 ett starkt år på Arbetsmarknaden Den svenska ekonomin var urstark 2017 och jobbtillväxten god. Vid utgången av året hade 94 000 fler personer ett

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Arbetsmarknadsdepartementet Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Arbetsmarknadsdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress:

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Utredning om flyktingmottagande SN-2011/296

Utredning om flyktingmottagande SN-2011/296 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mikael Sjöberg 2011-12-12 SN-2011/296 Socialnämnden Utredning om flyktingmottagande SN-2011/296 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att godkänna utredningen,

Läs mer

riksrevisionen granskar: etablering och integration Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? rir 2014:15

riksrevisionen granskar: etablering och integration Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? rir 2014:15 riksrevisionen granskar: etablering och integration Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? rir 2014:15 Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den

Läs mer

Investeringar för snabbare etablering

Investeringar för snabbare etablering Investeringar för snabbare etablering Stefan Löfven Ylva Johansson Gustav Fridolin Alice Bah Kuhnke 10 september 2015 Foto: Folio Bildbyrå / Christian Ferm De 20 kommuner med högst mottagande under 2010-2014

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning Kommittédirektiv Översyn av mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända Dir. 2015:107 Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2014-01-13 Rev 2014-01-14 Diarienummer UAN-2013-0479 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd Elin Landell Departementsråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Regeringens strategi för integration: Fler i arbete och fler företagare Bättre utbildningsresultat och likvärdighet i skolan Bättre

Läs mer

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 393 2010-12-14 022. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer

Läs mer

Information om ensamkommande barn

Information om ensamkommande barn Information om ensamkommande barn Uppehållstillstånd 2013 Kvottuttagna 2 % Hur många barn kommer? 700 600 500 400 2014, 643 barn 2013, 3852 barn 2012, 3578 barn 2011, 2657 barn 2010, 2393 barn 2009, 2250

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering Månadsstatistik som kommer att redovisas gällande uppföljning av etableringsreformen

Arbetsförmedlingens Återrapportering Månadsstatistik som kommer att redovisas gällande uppföljning av etableringsreformen Arbetsförmedlingens Återrapportering2011 - gällande uppföljning av Sida: 2 av 16 Sida: 3 av 16 Dnr: AF-2010/436389 Datum: 2011-02-15 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2011, Månadsstatistik som

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 2 2017 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle 170510 Mohamed Chabchoub Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har samordnande ansvar för uppdraget sedan december 2010 genom lagen (2010:197) fått ett övergripande

Läs mer

Regeringens satsningar på nyanländas etablering Mötesplats Etablering Statssekreterare Anders Kessling 16 maj Arbetsmarknadsdepartementet 1

Regeringens satsningar på nyanländas etablering Mötesplats Etablering Statssekreterare Anders Kessling 16 maj Arbetsmarknadsdepartementet 1 Regeringens satsningar på nyanländas etablering Mötesplats Etablering Statssekreterare Anders Kessling 16 maj 2017 Arbetsmarknadsdepartementet 1 Nyanländas mottagande och etablering Mottagande Boende Socialtjänst,

Läs mer

Yttrande från Sveriges Kvinnolobby över Ds 2016:35 - Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet

Yttrande från Sveriges Kvinnolobby över Ds 2016:35 - Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande från Sveriges Kvinnolobby över Ds 2016:35 - Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbets- och samhällslivet Diarienummer A2016/01883/I

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 2017 Inledning 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Helår 217 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Hitta bostad när du bor på ett anläggningsboende

Hitta bostad när du bor på ett anläggningsboende Arbetsförmedlingens faktablad. Arbetssökande. 2015-03. Till dig som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare och bor på något av Migrationsverkets anläggningsboenden.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare; SFS 2017:820 Utkom från trycket den 11 juni 2017 utfärdad den 29 juni 2017. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Budgetproposition Signild Östgren

Budgetproposition Signild Östgren Budgetproposition 2017 Signild Östgren 2 7,7 miljarder till välfärd, kommuner 2,3 miljarder till välfärd, landsting Axplock av nyheter i budgeten Kommuner Mer resurser till välfärden, 7,7 miljarder

Läs mer

Sida: 2 av 62. Etablering av vissa nyanlända - Bosättning

Sida: 2 av 62. Etablering av vissa nyanlända - Bosättning Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 Etablering av vissa nyanlända - Bosättning Inlämnad 15 september 2012 Sida: 2 av 62 Sida: 3 av 62 Dnr: AF-2011/414101 Datum: 2012-09-15 Återrapportering enligt

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Från Aleppo i Syrien till Kalmar län

Från Aleppo i Syrien till Kalmar län Från Aleppo i Syrien till Kalmar län 51 miljoner människor på flykt Prognos för uppehållstånd Summa nya asyltillstånd och inresta med tillstånd (anhöriga och kvotflyktingar) 2014 48 900 personer 2015 69

Läs mer

Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända

Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända Innehåll Utgångspunkter för mottagande och bosättning Mottagande av nyanlända 2017 i siffor Lägesbild kvartal 1, 2018: frågor om bosättning

Läs mer

riksrevisionen granskar: etablering och integration RiR 2014:15 Nyanländ i Sverige effektiva insatser för ett snabbt mottagande?

riksrevisionen granskar: etablering och integration RiR 2014:15 Nyanländ i Sverige effektiva insatser för ett snabbt mottagande? riksrevisionen granskar: etablering och integration RiR 2014:15 Nyanländ i Sverige effektiva insatser för ett snabbt mottagande? nyanländ i sverige effektiva insatser för ett snabbt mottagande? riksrevisionen

Läs mer

Asyl och flyktingmottagning

Asyl och flyktingmottagning Asyl och flyktingmottagning Asylsökande i anordnat boende (ABO) i eget boende (EBO) Flyktingmottagning asylsökande med uppehållstillstånd kvotflyktingar anhöriga Ensamkommande barn asylsökande eller med

Läs mer

Diarienummer

Diarienummer Budgetunderlag - Utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering 1:5 Hemutrustningslån Tilldelnings- och återbetalningsverksamhet för hemutrustningslån CSN Februari, Informationsklassning

Läs mer

Rättsavdelningen SR 63/2016

Rättsavdelningen SR 63/2016 Bfd22 141107 1 (10) Rättsavdelningen 2016-12-29 SR 63/2016 Rättsligt ställningstagande angående upphörande av rätten till bistånd enligt lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande m.fl., LMA för utlänningar

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 190 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare (KS )

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 190 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare (KS ) VALLENTUNA KOMMUN Protokollsutdrag SID 1(1) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2013-11-04 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 190 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Läs mer

Remissvar, Departementspromemoria: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända, STK

Remissvar, Departementspromemoria: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända, STK Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-08-04 Vår referens Ann-Sofie Nordh Avdelningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Remissvar, Departementspromemoria: Ett

Läs mer

(Bild från Nybros hemsida) Integration

(Bild från Nybros hemsida) Integration (Bild från Nybros hemsida) 2015-08-31 Integration Prognos, asyl -och integrationsprocessen Martina Almqvist och Beatrice Solhjort Länsstyrelsens integrationsuppdrag Överlägga och träffa överenskommelser

Läs mer

Mottagandet av asylsökande och flyktingar

Mottagandet av asylsökande och flyktingar Mottagandet av asylsökande och flyktingar Sveriges Kommuner och Landsting Sektionen för arbetsmarknad Mia Hemmestad 22 september 2016 Åtgärder för att minska inflödet av asylsökande November 2015 utökade

Läs mer

Promemoria: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Promemoria: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Promemoria: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Innehåll 1 Sammanfattning... 5 2 Förslag till lag om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning... 7 3 Gällande ordning... 9 3.1

Läs mer

Remissvar Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (A2015/1726/IU)

Remissvar Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (A2015/1726/IU) BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Christoffer Martinelle 2015-09-30 Dnr: 2015-516 Regionstyrelsen Remissvar Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända (A2015/1726/IU) Region Östergötland har beretts

Läs mer

Samhällsorientering och vägledning 2018

Samhällsorientering och vägledning 2018 Samhällsorientering och vägledning 2018 Enheten 2018 Målgruppen för enheten är flyktingar, som fått ett uppehållstillstånd, mottagna enligt avtal mellan Västerås Stad och Migrationsverket, egenbosatta

Läs mer

Överenskommelse om mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande KS-2011/664

Överenskommelse om mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande KS-2011/664 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/664 2012-01-16 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande KS-2011/664

Läs mer

Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter

Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter Beslutsunderlag inför eventuellt utträde ur samarbetet inom Boråsregionens etableringscenter Ärendet Bollebygds kommuns kommunfullmäktige beslutade 2012-04-26 81 att ansluta sig till den gemensamma flyktingmottagningen,

Läs mer

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form avskydd eller assistans av UNHCR

Läs mer

FLYKTINGAR I VÄRLDEN. Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen. Nästan 26 miljoner får någon form av skydd eller assistans av UNHCR

FLYKTINGAR I VÄRLDEN. Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen. Nästan 26 miljoner får någon form av skydd eller assistans av UNHCR FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form av skydd eller assistans av UNHCR Världens utvecklingsländer är värdar för 86% av alla på flykt Pakistan

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2014 ETABLERING AV VISSA NYANLÄNDA - ETABLERINGSUPPDRAGET 1 november 2014 Avser september 2013 - september 2014 Sida: 2 av 90 Sida: 3 av 90 Dnr: Af-2013/208922 Datum:

Läs mer

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse 2015 om mottagande av vissa nyanlända

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse 2015 om mottagande av vissa nyanlända ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-01-12 Rev 2015-01-13 Diarienummer AMN-2015-0023 Arbetsmarknadsnämnden Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse 2015 om mottagande av vissa

Läs mer

Arbetsförmedlingen. Ulrika Jörkander. Henrik Sundström. Ole Guldahl. Primärvården. Barbro Rönnberg 2012-10-154

Arbetsförmedlingen. Ulrika Jörkander. Henrik Sundström. Ole Guldahl. Primärvården. Barbro Rönnberg 2012-10-154 Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar och andra nyanlända invandrare i Uddevalla kommun. Denna överenskommelse träffas mellan Arbetsförmedlingen i Uddevalla och Uddevalla kommun,

Läs mer