Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet"

Transkript

1 Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet

2 Processorganisation - srök Styrgrupp Arbetsmarknadssamverkan Kronoberg (ASK) Länsstyrelsens integrationsteam Regional arbetsgrupp Länsstyrelsen Arbetsförmedlingen Migrationsverket Region Kronoberg Växjö kommun Referensgrupp Målgruppen Arbetsgrupp? Arbetsgrupp? Arbetsgrupp?

3 Process 2018/2019 Kick Off (srök) Länsdialog (srök) Möte (srök) Strategiskt samtal (srök) Remiss & beslut 4 oktober 26 oktober Prel 15 februari 2019 Prel. 7 mars 2019 Sommaren 2019 Utmaningar Intressenter Utmaningar Prioriteringar Prioriteringar Samhandling Gemensamma mål och prioriteringar. Struktur & arbetssätt. Gemensam regional handlingsplan. Olika workshops i nätverket där insatser stäms Av. 18 okt 25 okt 15 nov IDAG 27 nov Fler? Fler? Fler? 5 dec Lokala överenskommelser

4 Kronoberg tillsammans

5

6 Arbetsmarknad/kompetens Regionala utmaningar Utbildning blir allt viktigare för en effektiv matchning. Brist på sammanhängande planering, som leder till långa ledtider/tidsspillan. Nyanlända kvinnors etablering på arbetsmarknaden. Öka dialogen med arbetsgivare. Utrikesfödda som en heterogen och mångfasetterad grupp, behov av anpassade insatser efter personernas olika förutsättningar, se unga och kvinnors behov. Kronoberg har en hög andel lågutbildade arbetstagare, högre än medeltalet i riket. Dessa utmaningar har identifierats vid kick off 4 oktober och länsdialog 26 oktober Den regionala arbetsgruppen har arbetat med att särskilja de regionala utmaningarna från de lokala och nationella utmaningarna. Ökad sysselsättning för utrikesfödda. Otydlig ansvarsfördelning mellan kommun och statliga myndigheter, och brist på rutiner i övergångar/skarvar. Sämre matchning förklaras i första hand av ökat utbud av arbetskraft med svag ställning på arbetsmarknaden, inte av förändrade kompetenskrav. Fyra av fem är i utsatt ställning på arbetsmarknaden. Samtidigt finns ett behov av att öka omställning till en högteknologisk och kunskapsintensiv arbetsmarknad. De utmaningar som är fetmarkerade högprioriterades vid mötet den 26 oktober. Den utmaning som är kursiverad tillkom vid mötet den 26 oktober. Stärka individens eget ansvar- autonomitet. Sammanhängande planer för individerna.

7 Arbetsmarknad/kompetens Prioriteringar vid länsdialog den 26 oktober 2018

8 Boende Regionala utmaningar Hög grad av självbosättning. Självbosättning och anvisningsbara platser i länet leder ibland till ökad segregation. Nyanlända som målgrupp inkluderas inte alltid i kommunernas bostadsförsörjningsprogram. Dessa utmaningar har identifierats vid kick off 4 oktober och länsdialog 26 oktober Den regionala arbetsgruppen har arbetat med att särskilja de regionala utmaningarna från de lokala och nationella utmaningarna. Inträdeströsklarna på bostadsmarknaden är höga, i synnerhet för särskilt utsatta grupper i samhället. Hemlöshet, trångboddhet, oklara boendeförhållanden samt stort hjälpbehov hos de självbosatta i länet. De flesta av länets kommuner har en ansträngd bostadsmarknad och akut bostadsbrist, vilket påverkar målgruppen. (Främst lokal utmaning?) Svårighet att bedöma bostadsbehovet för asylsökande och nyanlända när mottagandet varierar stort olika år. Serviceutbudet på landsbygden är bristfälligt. Nya gymnasielagen. Rätt till utbildning, men ej rätt till bostad. Skapar problem för individen och för samhället. De utmaningar som är fetmarkerade högprioriterades vid mötet den 26 oktober. De utmaningar som är kursiverade tillkom vid mötet den 26 oktober. Brist på identifiering av person/familj/behov. Utanförskap angeläget att bryta kan vi samverka bättre här?

9 Boende Prioriteringar vid länsdialog den 26 oktober 2018

10 Hälsa Regionala utmaningar Otillräcklig information, utbildning och insatser gentemot målgruppen om vård, egenvård, hälsa och sexuell hälsa. Otillgänglig information, utbildning och insatser gentemot målgruppen om vård, egenvård, hälsa och sexuell hälsa. Målgruppens syn på psykisk ohälsa är ibland förknippad med mycket skuld och skam. Traumatisering hos individen bedöms ofta inte som akut. Dessa utmaningar har identifierats vid kick off 4 oktober och länsdialog 26 oktober Den regionala arbetsgruppen har arbetat med att särskilja de regionala utmaningarna från de lokala och nationella utmaningarna. Samhällsorienteringen och samhällsinformationen tar sällan upp hälsa, träning/livsstil. Ökad självmedicinering (droganvändning) bland unga nyanlända/ensamkommande. Brist på tolkar med god kompetens. Ökat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck hos målgruppen. De utmaningar som är fetmarkerade högprioriterades vid mötet den 26 oktober. Vården brister i att uppmärksamma ohälsa och möta upp med stödjande strukturer. Nedsatt prestationsförmåga hos nyanlända. Ojämlik vård. Personer över 18 år med särskilda behov får inte den hjälp som krävs. Förmåga att förvärva, förstå och använda information om hälsa.

11 Hälsa Regionala utmaningar forts. Svensk sjukvård saknar tillräcklig kunskap om sjukvård och kulturella aspekter i andra länder. Civilsamhället saknar verktyg som kan hjälpa till att identifiera ohälsan och vart man ska slussa individer vidare som behöver mer stöd. Splittrad bild i länet av vad psykisk ohälsa är och omfattningen av den hos nyanlända. Ökad press på nyanlända med konstaterad ohälsa som inte är i etablering, eftersom de inte rätt till sjukersättning och hänvisas till ekonomiskt bistånd med aktivitetskrav. Identifiera de som ska erbjudas hälsoundersökningar som är anhöriginvandrare och kvotflyktingar. Försäkringskassans roll kring sk. Noll-klassade är otydlig. Försäkringskassans samordningsuppdrag saknas i samordningsprocessen. Behöver lyftas upp! Saknas samordning och koordination mellan beröra parter kring individens hälsa. De utmaningar som är kursiverade tillkom vid mötet den 26 oktober. Kvotflyktingar kan komma utan alla handlingar - och har inte alltid fått den vård hen behöver. Hur löser vi detta? Hur löser vi generellt betalningsansvaret vad gäller dem som inte är asylsökande? Tvingande närvaro på samsip. Svårt att ringa och boka tid (pga dyrt med kontantkort) lättare att boka över nätet. Kopplingar till Migrationsverkets ersättningar saknas - som hälsoundersökning för asylsökande och ersättning varaktig vård m.m.

12 Hälsa Prioriteringar vid länsdialog den 26 oktober 2018

13 Hälsa Regionala utmaningar Reflektioner vid möte med representanter från Civilsamhället 15 november Saknas någon viktig regional utmaning? - Bör utmaningarna prioriteras annorlunda och i så fall varför? Otillräcklig information, utbildning och insatser gentemot målgruppen om vård, egenvård, hälsa och sexuell hälsa. Otillgänglig information, utbildning och insatser gentemot målgruppen om vård, egenvård, hälsa och sexuell hälsa. Målgruppens syn på psykisk ohälsa är ibland förknippad med mycket skuld och skam. Traumatisering hos individen bedöms ofta inte som akut. Samhällsorienteringen och samhällsinformationen tar sällan upp hälsa, träning/livsstil. Ökad självmedicinering (droganvändning) bland unga nyanlända/ensamkommande. Brist på tolkar med god kompetens. Ökat våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck hos målgruppen. Vården brister i att uppmärksamma ohälsa och möta upp med stödjande strukturer. Nedsatt prestationsförmåga hos nyanlända. Ojämlik vård. Personer över 18 år med särskilda behov får inte den hjälp som krävs. Förmåga att förvärva, förstå och använda information om hälsa.

14 Hälsa Regionala utmaningar forts. Svensk sjukvård saknar tillräcklig kunskap om sjukvård och kulturella aspekter i andra länder. Reflektioner vid möte med representanter från Civilsamhället 15 november Saknas någon viktig regional utmaning? - Bör utmaningarna prioriteras annorlunda och i så fall varför? Civilsamhället saknar verktyg som kan hjälpa till att identifiera ohälsan och vart man ska slussa individer vidare som behöver mer stöd. Splittrad bild i länet av vad psykisk ohälsa är och omfattningen av den hos nyanlända. Ökad press på nyanlända med konstaterad ohälsa som inte är i etablering, eftersom de inte rätt till sjukersättning och hänvisas till ekonomiskt bistånd med aktivitetskrav. Identifiera de som ska erbjudas hälsoundersökningar som är anhöriginvandrare och kvotflyktingar. Försäkringskassans roll kring sk. Noll-klassade är otydlig. Försäkringskassans samordningsuppdrag saknas i samordningsprocessen. Behöver lyftas upp! Saknas samordning och koordination mellan beröra parter kring individens hälsa. Kvotflyktingar kan komma utan alla handlingar - och har inte alltid fått den vård hen behöver. Hur löser vi detta? Hur löser vi generellt betalningsansvaret vad gäller dem som inte är asylsökande? Tvingande närvaro på samsip. Svårt att ringa och boka tid (pga dyrt med kontantkort) lättare att boka över nätet. Kopplingar till Migrationsverkets ersättningar saknas - som hälsoundersökning för asylsökande och ersättning varaktig vård m.m.

15 Delaktighet Regionala utmaningar Kommunikation med målgruppen är inte anpassad efter deras behov och förutsättningar. Integrationen i samhället är alltför sällan en ömsesidig process. Infrastrukturen i länet sätter hinder för individers rörlighet. Bristande kunskaper i det svenska språket. Dessa utmaningar har identifierats vid kick off 4 oktober och länsdialog 26 oktober Den regionala arbetsgruppen har arbetat med att särskilja de regionala utmaningarna från de lokala och nationella utmaningarna. Föräldrarnas maktposition inom familjen förflyttas ibland till barnen. Civilsamhället saknar hållbara förutsättningar för deltagande. Bristande uppföljning av vilken effekt samhällsinformation och samhällsorientering har. De utmaningar som är fetmarkerade högprioriterades vid mötet den 26 oktober. Brist på ett normkritiskt förhållningssätt hos aktörer som möter individerna. Det saknas forskning om när i processen målgruppen är mottaglig för information och andra insatser. Det saknas kontaktcenter som bistår med hjälp vid Myndighetskontakter. Samhälls- och hälsokommunikationen i länet brister i kvalitet och erbjuds inte alltid på individens modersmål.

16 Delaktighet Regionala utmaningar forts. Civilsamhället ses inte alltid som en potentiell resurs i etableringsprocessen. Samhällsinformation och samhällsorientering överlappar inte. Utrikesföddas politiska deltagande är lågt. SFI är inte individanpassat. Förtydligande behövs av SYV-rollen. De utmaningar som är kursiverade tillkom vid mötet den 26 oktober. Byt ut benämningen integration till inkludering. Samhällsorienterandes ges för sent i processen. Möjlighet borde skapas för att kunna ges under asyltiden! Tydligare kedja mellan lokala behov/kommunens insatser och AF:s upphandling av kompletterande aktörer. Titta på informella kompetenser vid kompetenskartläggning, för att både öka sysselsättning och delaktigheten, som t.ex. konstnärsyrken - här skulle en föreningskoordinator kunna bistå och se var behov finns. Att politiker och nyanlända möts i dialog.

17 Delaktighet Prioriteringar vid länsdialog den 26 oktober 2018

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

(Bild från Nybros hemsida) Integration

(Bild från Nybros hemsida) Integration (Bild från Nybros hemsida) 2015-08-31 Integration Prognos, asyl -och integrationsprocessen Martina Almqvist och Beatrice Solhjort Länsstyrelsens integrationsuppdrag Överlägga och träffa överenskommelser

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö (Dnr Af-2014/xxxxxx) Bakgrund Den lokala överenskommelsen

Läs mer

Metodstöd för Lokala överenskommelser

Metodstöd för Lokala överenskommelser Metodstöd för Lokala överenskommelser Norrköping 2014-04-10 Hans-Göran Johansson Arbetsförmedlingen, Avd. Integration & Etablering Lotta Dahlerus Sveriges Kommuner och Landsting Metodstöd bakgrund och

Läs mer

Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier

Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier Samverka för förbättrade möjligheter för nyanlända med ohälsa och/eller funktionsnedsättning att komma ut i arbete eller studier Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Utvecklingsområde 2 Hälsa Hälsofrämjande introduktion för asylsökande, flyktingar och andra nyanlända 1 Mål Definiera strategiska faktorer

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

Hälsofrämjande etablering Växjö. Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun

Hälsofrämjande etablering Växjö. Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun Hälsofrämjande etablering Växjö Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun Bakgrund Arbetet bygger på följande antaganden: Projektets övergripande

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län

Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län Sida 1 av 5 Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län Denna strategi syftar till att kraftsamla och samordna länets resurser för

Läs mer

META 2013. Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län

META 2013. Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län Fakta 2014:4 META 2013 Publiceringsdatum 2014-04-10 Kontaktperson Cecilia Gustafsson Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län Utvecklingsledare

Läs mer

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Överenskommelse kring samverkan Mellan parterna myndigheten/erna och Åtvidabergs kommun tecknas följande överenskommelse om att samverka kring

Läs mer

Uppföljning av Integrationsstrategi 2016

Uppföljning av Integrationsstrategi 2016 Tjänsteskrivelse 2017-02 - 14 Handläggare Merith Fröberg Tillväxtavdelningen Näringslivsnämnden Uppföljning av Integrationsstrategi 2016 Förslag till beslut Nämnden har tagit del av uppföljningen av Integrationsstrategi

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration

Gemensamma planeringsförutsättningar. Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 6. Integration Gemensamma planeringsförutsättningar 2019 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 6. Integration 6. Integration 6.1. Inledning Ett bra mottagande och en inkluderande integration av asylsökande och nyanlända

Läs mer

Integrationsplan remissversion

Integrationsplan remissversion Integrationsplan remissversion Bakgrund Syfte med integrationsplan: En koncerngemensam strategi för integration ska peka ut effektiva integrationsstrategier för Växjö kommunkoncern, baserat på forskning

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden Kommungemensam plattform för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden Inledning Göteborgsregionens kommuner har de senaste åren tagit emot omkring 1200-1500 flyktingar och anhöriga till flyktingar

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande Tidiga insatser för asylsökande Asylsökande i Gävleborg 2016-11-01 1600 1400 1200 1000 800 600 EBO ABO 400 200 0 Källa: Migrationsverket Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker

Läs mer

Utveckla formerna för att främja invandrares hälsa och integration!

Utveckla formerna för att främja invandrares hälsa och integration! Utveckla formerna för att främja invandrares hälsa och integration! tema Flera aktörer kring hälsa och integration för invandrare En allt större del av den svenska befolkningen består av människor med

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

SAMMANFATTNING I skuggan av hög arbetslöshet - Om flykting- och anhöriginvandrares arbetsmarknadsetablering

SAMMANFATTNING I skuggan av hög arbetslöshet - Om flykting- och anhöriginvandrares arbetsmarknadsetablering SAMMANFATTNING I skuggan av hög arbetslöshet - Om flykting- och anhöriginvandrares arbetsmarknadsetablering Författare: Ulrika Vedin SAMMANFATTNING Denna rapport fördjupar flera sidor av frågan om nyanlända

Läs mer

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen

Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Arbete med Unga på Arbetsförmedlingen Särskilt uppdrag unga med funktionshinder Arbetsförmedlingen har ett särskilt uppdrag att bedriva verksamhet för vissa unga med funktionsnedsättning: elever som fyllt

Läs mer

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form avskydd eller assistans av UNHCR

Läs mer

Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända

Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända Beredskap och kapacitet för mottagande och bosättning av nyanlända Innehåll Utgångspunkter för mottagande och bosättning Mottagande av nyanlända 2017 i siffor Lägesbild kvartal 1, 2018: frågor om bosättning

Läs mer

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Dnr A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nässjö kommuns diarienummer KS2015-194 Sammanfattning Nässjö kommun har

Läs mer

Ny lag nya möjligheter

Ny lag nya möjligheter Ny lag nya möjligheter VISSA NyANLäNdAS etablering I ArbetS- och SAMhäLLSLIVet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Sida 1 (5) 2017-04-10 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Stärka integrationspakt och obligatorisk

Läs mer

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen Länsstyrelsen 2013-10 10-1717 Länsstyrelserna ska i arbetet med att etablera nyanlända invandrare Medverka till att det finns beredskap hos kommunerna att ta emot nyanlända invandrare Överlägga och träffa

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

Antal och andelar. Mottagande av nyanlända och ensamkommande barn 2019

Antal och andelar. Mottagande av nyanlända och ensamkommande barn 2019 Antal och andelar Mottagande av nyanlända och ensamkommande barn 2019 Nyanlända 38 000 nyanlända beräknas bosätta sig Behov: 9 000 anvisningsbara platser i riket Förslag Västerbotten: sänkt länstal från

Läs mer

Region Hallands arbete med integration och inkludering maj Dag Hultefors

Region Hallands arbete med integration och inkludering maj Dag Hultefors Region Hallands arbete med integration och inkludering maj 2016 Dag Hultefors Arbete för integration och inkludering Utveckla styrdokument Samla kunskap Bidra till kunskapsutbyte och dialog Utveckla strukturer

Läs mer

Integrationsplan för Växjö kommunkoncern

Integrationsplan för Växjö kommunkoncern Integrationsplan för Växjö kommunkoncern Bakgrund Syfte med integrationsplan: En koncerngemensam plan för integration ska peka ut effektiva integrationsstrategier för Växjö kommunkoncern, baserat på forskning

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

10 maj 2017 Gävle Välkommen!

10 maj 2017 Gävle Välkommen! Grunden om asyl- och flyktingmottagning 10 maj 2017 Gävle Välkommen! Under dagen får du bland annat svar på följande frågor: Hur går en asylansökan till? Vad betyder olika begrepp? Hur ser flyktingsituationen

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle 170510 Mohamed Chabchoub Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har samordnande ansvar för uppdraget sedan december 2010 genom lagen (2010:197) fått ett övergripande

Läs mer

När människor möts! integration segregation social hållbarhet. Talieh Ashjari Länsstyrelsen i Västra Götalands län

När människor möts! integration segregation social hållbarhet. Talieh Ashjari Länsstyrelsen i Västra Götalands län När människor möts! integration segregation social hållbarhet Talieh Ashjari 2016-12-02 Länsstyrelsen i Västra Götalands län Länsstyrelsen för det hållbara Vatten samhället Naturvård Vattenvård Miljöskydd

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Integrationsplan för Ale kommun

Integrationsplan för Ale kommun Ärendenr: KS 2017.407 Integrationsplan för Ale kommun 2018 2021 Integration för hela livet Förord Integration av nyanlända och utrikesfödda Alebor i Ale kommun ska genomsyra hela kommunen och alla verksamheter.

Läs mer

Integrationsplan

Integrationsplan 2018-04-09 Integrationsplan 2018-2020 Munkedals kommun KS 2018-143 Antagen av nämnd datum för beslut, paragrafnr. Reviderad datum för beslut, paragrafnr. Sida 2 av 5 1. Inledning Under den stora flyktingvågen

Läs mer

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning.

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Sid 1 (7) Remissvar Dnr 15KS331-4 2015-08-20 Ref A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Nedan följer

Läs mer

Lunchdejt i KAK

Lunchdejt i KAK Jeanette Källstad Integrationsstrateg Juridik, Säkerhet och Miljö regionvastmanland.se Lunchdejt i KAK 171114 REGION VÄSTMANLAND - ORGANISATION regionvastmanland.se Ny organisation från 1/9-17 Centrum

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Mottagandeutredningen (A 2015:02) Dir. 2017:48. Beslut vid regeringssammanträde den 4 maj 2017.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Mottagandeutredningen (A 2015:02) Dir. 2017:48. Beslut vid regeringssammanträde den 4 maj 2017. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Mottagandeutredningen (A 2015:02) Dir. 2017:48 Beslut vid regeringssammanträde den 4 maj 2017. Utvidgning av uppdraget Regeringen beslutade den 5 november 2015 att

Läs mer

Integrationsstrategi. för Gotland

Integrationsstrategi. för Gotland Integrationsstrategi för Gotland 2017-2020 Titel: Integrationsstrategi för Gotland 2017-2020 Utgiven av: Länsstyrelsen i Gotlands län Illustration omslagsbild: Malin Ericsson/Region Gotland Tryckår: 2017

Läs mer

Situationen för nyanlända barn i familj

Situationen för nyanlända barn i familj Situationen för nyanlända barn i familj - med fokus på sociala frågor och socialtjänstens roll En kartläggning i de 13 kommunerna i Göteborgsregionen Jeanette Olsson 26 april, 2018 Antal asylsökande till

Läs mer

Insatser, information och vägledning. Intern och extern samverkan och utvärdering av insatser. Långsiktig, hållbar och strategisk planering

Insatser, information och vägledning. Intern och extern samverkan och utvärdering av insatser. Långsiktig, hållbar och strategisk planering KSF Integration KSF Integration Samverkan med civilsamhället Överenskommelser Administrativt stöd Lokala mötesplatser -Kvinnogrupp - Café Samverkan med civilsamhället Intern och extern samverkan och utvärdering

Läs mer

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande?

Läs mer

Programförklaring RÖK

Programförklaring RÖK Programförklaring 2016-2019 RÖK Regional överenskommelse (RÖK) för att underlätta asylsökandes och nyanländas etablering Vi vill alla bidra till ett inkluderande mottagande av nyanlända i Skåne. Den här

Läs mer

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR PROJEKT Lund

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR PROJEKT Lund ANSÖKAN OM MEDEL FÖR PROJEKT Lund 2017-02-03 Projekt InSam Konkreta förslag för insatser i samverkan mellan parterna inom FINSAM kring gruppen som tillhör etableringsuppdrag hos Arbetsförmedlingen. Projektägare

Läs mer

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016

Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen, RÖK, den 18 november 2016 MINNESANTECKNING 1(5) Kontaktperson Samhällsbyggnadsavdelningen Åsa Stenbäck Holmér 040-25 26 54 asa.stenback.holmer@lansstyrelsen.se Minnesanteckningar från beredningsgruppen för Regionala Överenskommelsen,

Läs mer

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden

Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Projekt SAMS SAMverkan i Södra Vätterbygden Huvuduppdrag Att förstärka samverkan mellan förbundets sju parter (FK, AF, RJL och kommunerna Habo, Jönköping, Mullsjö och Vaggeryd) kring individer i yrkesverksam

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK

Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK Tidiga insatser för asylsökande i Skåne ARBETSMATERIAL RÖK 161118 Målgrupp för tidiga insatser Asylsökande i ABO Asylsökande i EBO Personer med uppehållstillstånd i ABO (Målgruppen är vuxna asylsökande)

Läs mer

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Ragunda kommuns Integrationsstrategi 2017-2020 för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-23 1 1. Inledning Ett varmt värdskap och inkludering

Läs mer

Mottagandet av asylsökande och flyktingar

Mottagandet av asylsökande och flyktingar Mottagandet av asylsökande och flyktingar Sveriges Kommuner och Landsting Sektionen för arbetsmarknad Mia Hemmestad 22 september 2016 Åtgärder för att minska inflödet av asylsökande November 2015 utökade

Läs mer

Integrationsstrategi för Kalmar län

Integrationsstrategi för Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Björklund 2013-05-22 KS 2012/0768 Kommunstyrelsen Integrationsstrategi för Kalmar län Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar Länsstyrelsen

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden Till GR:s Sociala styrgrupp Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden förslag till kommungemensamt arbete med rehabilitering av nyanlända i Göteborgsregionen Förslag

Läs mer

Samordning för individens bästa Nyanlända med ohälsa i Västerås Delrapport december 2018

Samordning för individens bästa Nyanlända med ohälsa i Västerås Delrapport december 2018 Samordning för individens bästa Nyanlända med ohälsa i Västerås Delrapport december 2018 2 (10) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Målsättning... 3 3 Aktiviteter... 3 3.1 Två halvdagsutbildningar/workshops i april

Läs mer

Verksamhetsplan Etablering Södertörn godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017

Verksamhetsplan Etablering Södertörn godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017 Verksamhetsplan Etablering Södertörn 2018- godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017 1. Vad är Etablering Södertörn? Etablering Södertörn är ett samarbete mellan kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge,

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande (TIA)

Tidiga insatser för asylsökande (TIA) Tidiga insatser för asylsökande (TIA) 2017-04-26 Länsstyrelsernas uppdrag Nyanlända Beredskap och kapacitet Bosättning Sfi Samhällsorientering Ensamkommande barn Beredskap och kapacitet Barn som försvinner

Läs mer

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2018-10-04 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2018-754 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Ett gemensamt bostadsförsörjningsansvar

Läs mer

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn

Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse om mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2014-01-13 Rev 2014-01-14 Diarienummer UAN-2013-0479 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Länsstyrelsen Uppsala län: Överenskommelse

Läs mer

Riktlinjer integration KS2016/726/01

Riktlinjer integration KS2016/726/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-10-21 1 (1) Kommunstyrelsen Riktlinjer integration KS2016/726/01 Förslag till beslut Godkänna den framtagna integrationsplanen för Sunne kommun. Sammanfattning av ärendet Sunne

Läs mer

Delområde Växjö. Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun

Delområde Växjö. Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun Delområde Växjö Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Växjö kommun Projekt i två nivåer Umeå Styrgrupp Representanter från Nationella rådet Projektkansli

Läs mer

Sammanfattande slutsatser

Sammanfattande slutsatser Sammanfattande slutsatser Det byggs nu mer än på länge Fler kommuner bygger mer nya förutsättningar och ambitioner 41 500 bostäder påbörjades 2013 2015 15 000 bostäder färdigställdes under 2015 På väg

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2017:11) om att stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation

Yttrande över remiss av motion (2017:11) om att stärka integrationspakt och obligatorisk samhällsinformation Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-06-01 Handläggare Marita Johansson Telefon: 08-508 35 562 Till Arbetsmarknadsnämnden den 13 juni 2017 Ärende

Läs mer

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg

Integration Gävleborg. Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Partnerskap i syfte att samordna, utveckla och stärka arbetet med integration och mångfald i Gävleborg Integration Gävleborg Syftet med Integration Gävleborg Att bidra till en socialt

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

ESF-projekt Samstart Skype möte

ESF-projekt Samstart Skype möte ESF-projekt Samstart Skype möte 190523 Utlysning med inriktning fast etablering på arbetsmarknaden av unga funktionsnedsatta Bidra till att modeller utarbetas och/eller strukturer utvecklas med syfte att

Läs mer

FÖRSLAGLokal överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration

FÖRSLAGLokal överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration FÖRSLAGLokal överenskommelse om samverkan för effektivare introduktion och integration Foto: Peter Dallman 2007-12-11 Reviderad 2010-12-01 och 2014-05-30 Inledning Den lokala överenskommelsen om samverkan

Läs mer

Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01

Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-01-25 1 (2) Kommunstyrelsen Integrationsplan för Sunne kommun KS2016/726/01 Förslag till beslut Godkänna den framtagna integrationsplanen för Sunne kommun. Sammanfattning av

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom

Läs mer

Kalmar läns Integrationsråd

Kalmar läns Integrationsråd Kalmar läns Integrationsråd Tema för dagen Varje individ som resurs 8 november 2017 Program 09.00 Landshövding Thomas Carlzon hälsar välkommen 09.15 Länsstyrelsen presenterar svaren från årets andra lägesbildsenkät

Läs mer

Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn

Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn Sida 1/6 Ert datum Er beteckning A2016/01333/I Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar till Ds 2016:21, Ändringar i fråga om sysselsättning och kommunplacering av ensamkommande barn Sammanfattning

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet

Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Kommittémotion otion till riksdagen 2016/17:3265 av Elisabeth Svantesson m.fl. () Utgiftsområde 13 Integration och jämställdhet Sammanfattning oderaterna vill förbättra integrationen med tidiga insatser

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl måndagen den 23 april 2018.

Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl måndagen den 23 april 2018. Framtidsgruppen Minnesanteckningar Plats och tid Kommunkontoret S-rum, Vedholmen kl 09.00-12.00 måndagen den 23 april 2018. Beslutande Thomas Asker Marie Hedberg Els-Marie Ragnar Jan W Kjellberg Irma Sjölinder

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

Regionens samverkansråd

Regionens samverkansråd Kallelse/Program 1(1) 1 Regional utveckling 2015-08-11 Helena Wiktorsson Tfn: 063-14 66 30 E-post: helena.wiktorsson@regionjh.se ORGAN: Regionens samverkansråd DATUM: 17 augusti 2015, kl. 10.30-12.00,

Läs mer

Situationen för nyanlända barn i familj

Situationen för nyanlända barn i familj Situationen för nyanlända barn i familj - med fokus på sociala frågor och socialtjänstens roll En kartläggning i de 13 kommunerna i Göteborgsregionen Jeanette Olsson 1 Juni, 2018 Upplägg Samtliga GR-kommuner

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017 Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017 Professor Olle Lundberg, ordförande Kommissionens uppdrag - två delar 1. Att lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att hälsoklyftorna

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Program 18 april i Gävle

Program 18 april i Gävle OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073

Policy för integration och social sammanhållning. Antagen av kommunfullmäktige KS-2013/1073 Policy för integration och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 KS-2013/1073 1 Inledning Denna policy är resultatet av ett brett samarbete mellan de politiska partier som är företrädda

Läs mer

Flyktingmottagande och inkludering i Lund. Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson

Flyktingmottagande och inkludering i Lund. Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson Flyktingmottagande och inkludering i Lund Integrationsrådet 11 september 2018 Magdalena Titze och Oliwer Karlsson Detta ska vi prata om Såhär arbetar vi med mottagandet Lite siffror om mottagandet i Lund

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande

Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 2016-11-21 Folkbildnings- verksamhet med asylsökande 14:3 Särskilda insatser inom folkbildningen Studieförbund Folkhögskolor Svenska från dag ett Vardagssvenska Svenska från dag ett Svenska från dag ett

Läs mer

10,20-10,35 Paus. 11,45 13,00 Lunch. För mer information kontakta Bente Sandström Integration Gävleborg Tfn

10,20-10,35 Paus. 11,45 13,00 Lunch. För mer information kontakta Bente Sandström Integration Gävleborg Tfn OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Integrationsplan för Sollentuna kommun Antagen av kommunstyrelsen 2017-05-08 77, Dnr 2017/0085 KS-1 Innehåll 1. Bakgrund... 2 2. Definition av begreppet integration... 2 3. Omfattning... 2 3.1 Gällande

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Länstal Diarienumer: Af-2012/ Datum:

Länstal Diarienumer: Af-2012/ Datum: PM Sida: 1 av 10 Diarienumer: Af-2012/300597 Datum: 2012-09-24 Länstal 2013 Länstalen för 2013 har fastställts av Arbetsförmedlingen efter samråd med Migrationsverket, länsstyrelserna och Sveriges kommuner

Läs mer

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015

Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Aktuellt inom flyktingområdet december 2015 Migrationsverkets scenario Under 2014 sökte 81 301 personer asyl i Sverige, en ökning med 50 procent jämfört med 2013 (54 259) De senaste sju dagarna har 3811

Läs mer

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58)

Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Kommunstyrelsen 2008-10-13 216 369 Arbets- och personalutskottet 2008-09-29 199 484 Dnr 08.490-13 oktks12 Betänkandet Egenansvar med professionellt stöd (SOU 2008:58) Bilaga: Sammanfattning Ärendebeskrivning

Läs mer

Handlingsplan för ett integrerat samhälle

Handlingsplan för ett integrerat samhälle 25 maj 2016 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Mål och syfte med handlingsplanen... 5 1.2 Avgränsning... 5 2 För ett integrerat samhälle Centrala områden 6 2.1 Värderingar och attityder... 6 2.2 Utbildning, språk

Läs mer

ETT ORDNAT MOTTAGANDE GEMENSAMT ANSVAR FÖR SNABB ETABLERING ELLER ÅTERVÄNDANDE

ETT ORDNAT MOTTAGANDE GEMENSAMT ANSVAR FÖR SNABB ETABLERING ELLER ÅTERVÄNDANDE Yttrande 1 (7) Arbetsmarknadsdepartementet via e-post A.remissvar@regeringskansliet.se ETT ORDNAT MOTTAGANDE GEMENSAMT ANSVAR FÖR SNABB ETABLERING ELLER ÅTERVÄNDANDE BETÄNKANDE FRÅN MOTTAGANDEUTREDNINGEN

Läs mer

Datum En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september

Datum En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september 1 (5) Dokumentation från Nyanländ i Småland En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september Länsstyrelserna i Jönköping, Kalmar och Kronoberg arrangerade den 29 september

Läs mer