Kulturarvslaboratoriet - plattform för ökat samarbete inom Heritage Science

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kulturarvslaboratoriet - plattform för ökat samarbete inom Heritage Science"

Transkript

1 Vetenskaplig Slutrapport Datum Dnr Version 0.1 Avdelning Kulturvårdsavdelningen Enhet Författare Teknik och vetenskap Kaj Thuresson Kulturarvslaboratoriet - plattform för ökat samarbete inom Heritage Science Medelsförvaltare och medverkande institution Riksantikvarieämbetet, Kulturvårdsavdelningen, Enheten för teknik och vetenskap Artillerigatan Visby Projektledarens personuppgifter Namn, (födelseår) och titel: Kaj Thuresson (1971), Utredare Examina, Disputerad år: PhD, Miljökemi, 2005 Adress: Riksantikvarieämbetet, Kulturvårdsavdelningen, Enheten för teknik och vetenskap, Artillerigatan 33, Visby Telefon, e-post: , kaj.thuresson@raa.se Projektmedarbetares uppgifter Namn (födelseår) och titel: Marei Hacke (1977), Utredare vid Enheten för teknik och vetenskap, Riksantikvarieämbetet. Sara Norrehed (1982), Utredare vid Enheten för teknik och vetenskap, Riksantikvarieämbetet. Patricia Bojanowski (1978), Koordinator vid Enheten för teknik och vetenskap, Riksantikvarieämbetet.

2 Sammanfattande resultat Syftet med projektet Kulturarvslaboratoriet - plattform för ökat samarbete inom Heritage Science är att långsiktigt bygga ett nätverk med och mellan olika kompetenser inom heritage science. Att utveckla en fysisk plattform för professionella utförare, som möts inom tvärdisciplinära konserveringsvetenskapliga projekt, för att såväl tolka som bevara kulturarvsobjekt inom musei- och bevarandesektorn. Heritage Science Sverige (HSS) är namnet på det nationella nätverk som har etablerats under Därutöver har en samverkansgrupp för nätverket bildats där de medverkande organisationerna utgörs av olika statliga myndigheter, universitet, institut och företag. Riksantikvarieämbetet är sammankallande part för Samverkansgruppen. Som en resurs till forskningen inom heritage science tillhandahåller Riksantikvarieämbetet Kulturarvslaboratoriet, som under de senaste åren utvecklat och drivit ett samarbetskoncept som ger aktörer inom heritage science (till exempel konservatorer vid museer eller forskare vid universitet) möjlighet att få stöd i sin yrkesutövning. I samarbetsprojekt utförs analyser och undersökningar med stöd av laboratoriets resurser. Projektdeltagare får därmed tillgång till naturvetenskapliga metoder och en avancerad instrumentpark, i samverkan med andra. Kulturarvslaboratoriet är därmed en fysisk nätverksplattform för HSS. Inom ramen för projektet har även en konferens genomförts, Heritage Science Sverige Forum 2018, ett endagars seminarium med cirka 70 deltagare. Konferensen planeras att fortsätta som ett årligt evenemang. Genom att driva det tvärvetenskapliga nätverket HSS och genomföra en konferens har forskare vid museer, universitet och statliga institutioner fysiskt kunnat mötas och utbyta kunskap inom heritage science. Detta har bidragit till att bygga en plattform för tvärvetenskapligt samarbete i Sverige. 2 (10)

3 Innehållsförteckning 1. Bakgrund och syfte med projektet Kortfattad teori- och metoddiskussion Projektets huvudsakliga resultat och effekter Nätverk: Heritage Science Sverige (HSS) Konferens: Heritage Science Sverige Forum 2018 (HSS Forum 2018) Resultatens placering i förhållande till nationell och internationell översikt av tidigare forskning inom området Resultatets relevans för kulturmiljön, kulturarvet och kulturmiljöarbetet Resultatspridning nuläge och kommande (10)

4 1. Bakgrund och syfte med projektet Ett hållbart och långsiktigt bevarande av kulturarvet och dess möjligheter att skapa nytta i samhällsutvecklingen är beroende av att ny kunskap genereras. Av stor betydelse är tillgången till avancerad teknik samt laborativ och naturvetenskaplig expertis i kombination med kompetens och resurser inom kulturarvssektorn. Heritage science är det internationellt etablerade forskningsområdet som förenar naturvetenskap, humaniora och teknik i syfte att öka och förmedla kunskaper om kulturarvet. Det finns inom heritage science en betydande potential i samarbeten där kulturarvsforskare, konservatorer, naturvetare och ingenjörer möts över de traditionella ämnesområdena. Därför finns ett stort behov av att skapa och driva en forskningsinfrastruktur för heritage science i Sverige. En sådan infrastruktur, med syfte att främja forskning och utveckling inom heritage science, har hittills saknats i Sverige. Detta uppmärksammades bland annat i oktober 2017 när Riksantikvarieämbetet till Vetenskapsrådet föreslog etablerandet av en ny forskningsinfrastruktur för heritage science. Resurser för naturvetenskaplig forskning, både i from av instrument och teknisk utrustning samt kompetens och kunskap, finns spritt inom olika typer av organisationer i landet. Svårigheten är att inleda samarbeten där de bästa resurserna utnyttjas till rätt projekt och där de olika intressenterna för en forskningsfråga kan kommunicera och hjälpa varandra och samverka kring olika forskningsprojekt. Resurser som Kulturarvslaboratoriet och Utställningsverkstaden ger Riksantikvarieämbetet möjlighet att bistå kulturarvssektorn i Sverige inom heritage science och skapar en bas för att bygga upp en forskningsinfrastruktur där fler har möjlighet att bidra med kompetens eller teknisk utrustning/analysinstrument. Vid Kulturarvslaboratoriet erbjuds projekt inom kulturvård och konserveringsvetenskap möjligheten att arbeta laborativt med naturvetenskapliga metoder och avancerad teknisk analysutrustning. Konceptet är en nätverks- och samarbetsidé där Riksantikvarieämbetet samverkar med institutioner (till exempel museer) och genomför gemensamma projekt för att stödja utvecklingsområden som är av intresse för många. Kulturarvslaboratoriet ger möjlighet att utföra arbete på plats i laboratoriet i Visby, men har även en avancerad mobil instrumentpark som möjliggör att resurserna kan delges hela landet i de fall projekt kräver att analyser utförs vid annan lokal. Riksantikvarieämbetet vill fortsätta driva, men även vidareutveckla konceptet och därigenom göra det möjligt för fler att ingå i detta nätverk av kollegor inom kulturvårdssektorn. Syftet med projektet: Kulturarvslaboratoriet - plattform för ökat samarbete inom Heritage Science är att långsiktigt bygga ett nätverk med och mellan olika kompetenser inom heritage science. Syftet är också att utveckla en fysisk plattform för 4 (10)

5 professionella utförare, där forskare vid museer och institutioner ska kunna mötas och utbyta kunskap och på så sätt skapa tvärvetenskapliga samarbeten. Vidare är syftet också att öka kunskapsutbytet inom heritage science och öka användandet av naturvetenskapliga metoder inom kulturvårdssektorn samt att höja kunskapsnivån hos utövare inom humaniora. Detta sker genom att driva ett tvärvetenskapligt nätverk, där nya forskningsresultat och den senaste teknologiska utvecklingen förmedlas till sektorn i stort. Slutligen är syftet också att lägga en grund, i form av nätverksarbete, för bildandet av en framtida nationell forskningsinfrastruktur inom heritage science. 2. Kortfattad teori- och metoddiskussion För att mer effektivt utnyttja resurser och skapa synergieffekter mellan olika organisationer och forskningsprojekt förutsätts samverkan med ett tvärvetenskapligt synsätt där kunskapsutbyte och nya idéer premieras. Denna samverkan kan bara uppnås om det finns tydliga nätverk som kan förmedla och överbrygga kontakter mellan forskare och yrkesverksamma vid olika institutioner. Genom att skapa och driva ett nätverk för heritage science i Sverige skulle detta kunna stödja kulturarvsinstitutioner inom olika sektorer i hela landet oktober 2017 hölls en workshop: Heritage science i Sverige och Europa 1. Under dessa två dagar diskuterade inbjudna aktörer inom heritage science intresset för ett ökat samarbete och hur det i så fall skulle kunna organiseras. Många deltagare såg en stor potential i att etablera ett nationellt nätverk som en väg mot att etablera en infrastruktur. En generell synpunkt var dock att Sverige bör bygga upp en nationell infrastruktur före ett närmare engagemang i eventuella europeiska samarbeten. Under workshoppen presenterades även Riksantikvarieämbetets resurser för att stödja ett nationellt nätverk, både organisatoriskt och med fysiska resurser, så som Kulturarvslaboratoriet och Utställningsverkstaden. I grunden har metoden för projektet varit; att utveckla och driva ett nationellt nätverk för heritage science och genom stöd av detta nätverk skapa en kontaktyta och ett sammanhang för aktiva och intresserade parter inom heritage science, i Sverige. Genom att kartlägga organisationer och befintliga resurser med intresse för heritage science har grunden lagts för att skapa ett nätverk för heritage science, i Sverige. Utifrån denna kartläggning har sedan en Samverkansgrupp bildats: Samverkansgruppen för Heritage Science Sverige (HSS) består av representanter från (10)

6 myndigheter, lärosäten, institut och näringsliv som deltar i nätverket. Som representant i samverkansgruppen medverkar organisationerna för arbetets inriktning och genomförande. En uppgift är att anordna nätverksforum, en konferens för att sprida kunskap och ny forskning inom heritage science. Forumet ska även möjliggöra möten och knyta nya och gamla kontakter inom sektorn. Riksantikvarieämbetet har den sammankallande funktionen för Samverkansgruppen HSS. Under december 2017 och första perioden 2018 ändrades förutsättningarna för projektet avsevärt. Responsen från olika organisationer med intresse i ett bildande av nätverk var stor. Med hjälp av den nybildade samverkansgruppen och de resurser som där fanns kunde projektet växlas upp i ambitionsnivå och målbilden för projektet ändrades från ett mindre nätverksmöte till konferens med ett deltagarantal om cirka 70 personer. En stor del av arbetsinsatsen i projektet har varit kommunikation och resultatförmedling, från nätverksarbetet generellt och från den genomförda konferensen i synnerhet. 3. Projektets huvudsakliga resultat och effekter För att bevaka utvecklingen av heritage science forskningsinfrastruktur på internationell nivå har två representanter från Riksantikvarieämbetet deltagit i internationellt nätverksarbete under ett möte i Amsterdam. Där bevakades det Europeiska systematiska arbetet med att utveckla infrastruktur för naturvetenskap och forskning för kulturarvet, E-RIHS (European Research Infrastructure for Heritage Science). Vid två forskningsprojekt vid Kulturarvslaboratoriet har det i enlighet med projektet varit möjligt att inbjuda expertkompetens för att stärka och utveckla kunskapsnivån inom specifika områden. Vetenskapsrådet har uppvaktats och diskussioner har hållits för att i framtiden kunna utveckla en etablerad forskningsinfrastruktur för heritage science, i Sverige. 3.1 Nätverk: Heritage Science Sverige (HSS) Heritage Science Sverige (HSS) är namnet på det nationella nätverk inom heritage science som har etablerats under Det övergripande syftet med HSS är att ge förbättrade förutsättningar för kulturarvet. Detta sker bland annat genom att sammanföra potentiella samverkansparter, samarbeta kring forskningsutlysningar, få till stånd ett bättre utnyttjande av existerande teknisk och laborativ utrustning, 6 (10)

7 tillgängliggöra expertis och kompetens inom nätverket, samt tydliggöra forsknings- och utvecklingspotentialen inom heritage science. En samverkansgrupp för HSS har bildats, där 24 stycken representanter från 12 olika organisationer medverkar. Organisationerna utgörs av olika statliga myndigheter, universitet, institut och företag. Riksantikvarieämbetet är sammankallande part för Samverkansgruppen. Sex samverkansgruppsmöten har hållits under Dessa möten har hållits som videokonferenser vilket möjliggjort deltagande från alla delar av landet. Inom ramen för Samverkansgruppen har två strategiska dokument tagits fram; ett inriktningsdokument, samt ett Letter of Intent. Dessutom har det genom samverkansgruppens arbete framtagits en verksamhetsplan för HSS, för Under 2018 har det tagits fram ett underlag för en nationell hemsida för HSS. Hemsidan publicerades i november 2018 och administreras av Uppsala universitet ( Effekten av nätverksarbetet är att forskningsfältet heritage science fått en större spridning och att forskningsprojekt inom området nu har större möjlighet att få stöd och möjlighet att utveckla tvärvetenskapliga samarbeten. 3.2 Konferens: Heritage Science Sverige Forum 2018 (HSS Forum 2018) I den ursprungliga projektplanen ingick att planera och anordna en mindre nätverksträff, men med utökade resurser och ambitioner genomfördes istället ett seminarium; Heritage Science Sverige Forum 2018 (HSS Forum 2018) för cirka 70 deltagare. Denna konferens gick av stapeln i Stockholm den 27 november i Riksantikvarieämbetet och Historiska museets lokaler. Konferensen anordnades av HSS och administrerades med stöd av Riksantikvarieämbetet och Reachem kongressoch konferensbyrå. Moderator för diskussionerna var Thea Winther, Riksarkivet. Konferensen inleddes med korta presentationer av 16 aktuella projekt och organisationer, verksamma inom heritage science. Dessa presentationer filmades och finns publicerade på Riksantikvarieämbetets webb 2. Dessutom presenterades vilken roll nätverket HSS kan och bör ha för att etablera en svensk forskningsinfrastruktur inom heritage science och hur denna skulle förhålla sig till ett europeiskt samarbete. Inom EU pågår sedan flera år tillbaka ett långsiktigt arbete för att bygga upp en gemensam forskningsinfrastruktur inom heritage science, E-RIHS (European Research (10)

8 Infrastructure for Heritage Science) 3. Konferensens deltagare diskuterade sedan i åtta olika fokusgrupper, hur nätverket kan utvecklas utifrån olika teman, exempelvis inomhusklimat, experimentell arkeologi och utvecklingen av ett svensk mobilt forskningslaboratorium för kulturarvet. HSS Forum 2018 bjöd även på en postersession. 11 bidrag visades under konferensen. Alla postrar finns publicerade på Riksantikvarieämbetets webb 4. Effekten av en lyckad konferens och ett bra genomfört arrangemang har lett till att HSS beslutat genomföra HSS Forum årligen. Nästa konferens, HSS Forum 2019, kommer att genomföras den 3-4 december i Göteborg och forskningsinstitutet RISE kommer att stå som värd för arrangemanget, med stöd från Riksantikvarieämbetet och HSS. 3.3 Resultatens placering i förhållande till nationell och internationell översikt av tidigare forskning inom området Bildandet av nätverk för att underlätta utnyttjandet av nationella resurser är en förutsättning för att heritage science ska bli ett forskningsområde nationellt. Genom nätverket HSS finns en framtida möjlighet att på sikt bilda till exempel ett konsortium och en av Vetenskapsrådet erkänd forskningsinfrastruktur. Genom att bygga en stabil nationellt forskningsinfrastruktur finns potential och förutsättning för möjligheten att i framtiden ha möjlighet att ingå i ett europeiskt samarbete, så som E-HRIS. 3.4 Resultatets relevans för kulturmiljön, kulturarvet och kulturmiljöarbetet Projektet har haft en betydande roll för att utveckla och driva nätverket HSS och kommunicera heritage science som ett forskningsområde till kulturarvssektorn. För att upprätthålla kompetensen och utveckla ny kunskap inom heritage science krävs samverkan och ett utbyte av erfarenheter och forskningsresultat. Projektet har ökat möjligheten för tvärvetenskaplig forskning, där kompetensutvecklingen inom konserveringsvetenskap kommer att öka professionalisering av yrkesutövare inom sektorn. Detta kommer ge ytterligare möjligheter till väl underbyggda beslutsunderlag. Nätverksarbetet kommer långsiktigt att göra skillnad för kulturarvssektorns tvärvetenskapliga arbete att bevara, utveckla och bruka vårt kulturarv. Behovet av att främja och stödja forskning vid museer och på deras samlingar kan bättre tillgodoses genom arbetet som HSS utför. Genom att erbjuda möjligheter att utföra konserveringsvetenskapliga analyser och utveckla nya naturvetenskapliga (10)

9 metoder kan kulturmiljöer och kulturföremål bättre bevaras och ny historisk kunskap utvinnas. Nätverksarbetet inom HSS ger idag museer och andra kulturarvsinstitutioner möjligheten att knyta kontakter eller inleda samarbeten för att genomföra egen metodutveckling/undersökning med möjligheten att använda en avancerad naturvetenskaplig teknisk maskinpark, en resurs som kan förmedlas genom nätverket. Riksantikvarieämbetet har inom sin stödverksamhet till sektorn utvecklat en sådan resurs i ett koncept för samverkan. Museisektorn (och övriga kulturarvsinstitutioner) får därmed tillgång till Kulturarvslaboratoriet och den expertis som där finns. Kunskapsutbyte mellan olika aktörer underlättas genom samverkan och samarbetsprojekt på plats i Kulturarvslaboratoriet. 4. Resultatspridning nuläge och kommande Varje samarbetsprojekt som utförs vid Kulturarvslaboratoriet resulterar i en eller flera rapporter som tillgängliggörs digitalt. Riksantikvarieämbetet bidrar till att extrahera den kunskapen som är väsentlig för sektorn och distribuerar denna genom sina nationella kontakter, till gagn för sektorn. Riksantikvarieämbetet ger också stöd till att sprida projektens resultat inom forum som konferenser eller vetenskaplig press. Respektive projekt förmedlas även genom publikationer på Riksantikvarieämbetets externa hemsida 5. Forskningsresultat och metodutveckling som tas fram vid Kulturarvslaboratoriet får naturligt spridning både genom Riksantikvarieämbetets officiella kanaler samt de regionala kontakter som projektdeltagarna har ute i sektorn. I projektet har arbetet med att utveckla och driva nätverket HSS kommunicerats på ett flertal sätt. Projektets resultat har främst kommunicerats genom Riksantikvarieämbetets officiella kanaler, men även genom alla de kommunikationskanaler som de olika medlemsorganisationerna inom nätverket har. Nätverket HSS och Samverkansgruppens arbete har kommunicerats via hemsidan heritagescience.se och i en artikel på Riksantikvariatets externa hemsida 6. Information om HSS har även publicerats via Riksantikvarieämbetets nyhetsbrev: För museer # (10)

10 Konferensen HSS Forum 2018 annonserades via Riksantikvarieämbetets hemsida från anmälningssida 7 med information, registrering och program, mm. Information om konferensen spreds via nyhetsbrevet För museer # Efter att konferensen genomförts har en konferensrapport publicerats i Diva och finns digitalt åtkomlig 8. Resultaten från konferensen har även kommunicerats genom hemsidan heritagescience.se, samt med artikel på Riksantikvariatets externa hemsida 9. I denna artikel publicerades även korta filmer från de orienterande presentationer som gavs vid konferensen. Dessutom finns samtliga postrar från konferensens poster session digitalt på hemsidan. Konferensrapporten har även kommunicerats i Riksantikvarieämbetets nyhetsbrev # I nyhetsbrevet: För museer # har det informerats om den kommande konferensen; HSS Forum 2019, i en artikel om save the date (10) 10

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Nationell samordnare för frågor om vård och konservering

Nationell samordnare för frågor om vård och konservering Nationell samordnare för frågor om vård och konservering Gabriella Ericson, Riksantikvarieämbetet 1 Riksantikvarieämbetets uppdrag Vår uppgift är att vara pådrivande och samlande i kulturarvsarbetet och

Läs mer

Konserveringsvetenskap 2014 2016

Konserveringsvetenskap 2014 2016 Program för Riksantikvarieämbetet Konserveringsvetenskap 2014 2016 Samordning, utveckling och tillämpning av tekniska och naturvetenskapliga metoder för kulturvårdens behov Konserveringsvetenskap 2014

Läs mer

Standarder för ett bevarat kulturarv

Standarder för ett bevarat kulturarv Standarder för ett bevarat kulturarv Ett europeiskt och nationellt samarbete CEN/TC 346 och SIS/TK 479 Inom kulturmiljövården uppstår möten mellan olika branscher och kompetenser, mellan myndigheter, offentlig

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN

Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Datum 2013- Datum Handläggare Diarienummer 2013-05-22 824-2008-7610 Handläggare Magnus Friberg Diarienummer Bidrag till uppbyggnad och drift av en svensk nationell infrastruktur NAMN Bakgrund VÄRDORGANISATIONEN

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för

Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för Bilaga 6 Dnr: 695-16 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Verksamhetsplan för 2017-2019 CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs devis är Samverkan

Läs mer

SKogen; mångfald av Natur- och Kulturarv - SKÅNK

SKogen; mångfald av Natur- och Kulturarv - SKÅNK SKogen; mångfald av Natur- och Kulturarv - SKÅNK Inbjudan att lämna förslag på föredrag till konferens om skogens kulturarv. Den 3 5 oktober 2017 på Norrlands Nation, Västra Ågatan 14, Uppsala. Syfte och

Läs mer

Bilaga 1. Steg-för-steg-guide. Nytt forsknings- och utvecklingsprojekt

Bilaga 1. Steg-för-steg-guide. Nytt forsknings- och utvecklingsprojekt 2 Inledning Här hittar du en steg-för-steg-guide till ansökningsprocessen som hjälper dig att förbereda dig inför att skicka in din ansökan. Tänk på att ansökningsprocessen tar lång tid även då man är

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Samlingsförvaltning och konserveringsvetenskap. Riksantikvarieämbetet gör så att kulturarvet bevaras, används och utvecklas

Samlingsförvaltning och konserveringsvetenskap. Riksantikvarieämbetet gör så att kulturarvet bevaras, används och utvecklas Samlingsförvaltning och konserveringsvetenskap Riksantikvarieämbetet gör så att kulturarvet bevaras, används och utvecklas Riksantikvarieämbetet har uppdraget att vara nationell samordnare för frågor om

Läs mer

Kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen kunskapsstrategier för Konkurrensverket N2007/5553/FIN

Kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen kunskapsstrategier för Konkurrensverket N2007/5553/FIN 2007-11-26 Dnr 333/2007 1 (6) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Kunskaps- och forskningsstrategi som underlag till den forskningspolitiska propositionen kunskapsstrategier för Konkurrensverket N2007/5553/FIN

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

SUNETS VERKSAMHETSPLAN 2016

SUNETS VERKSAMHETSPLAN 2016 S VERKSAMHETSPLAN 2016 Sunet bygger ett helt nytt rikstäckande nät ett minst sagt omfattande projekt som kräver stora insatser i allt från upphandling, till fysisk test av fiber och utrustning. Cirka 7850

Läs mer

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling

TILLÄMPAT. Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling TILLÄMPAT KULTURARV Forskning och praktik i samverkan för en hållbar samhällsutveckling Redaktör Carolina Jonsson Malm Layout Stefan Siverud Förlag Kalmar läns museum 2017 RÖSTER OM PROJEKTET Det vi kallar

Läs mer

455 61 Dingle. Hotel Lab

455 61 Dingle. Hotel Lab Datum: 20120524 SLUTRAPPORT När du avslutat ditt projekt ska du lämna en rapport där du redovisar projektets genomförande och resultat. Utgå från din projektplan och jämför den med det slutliga resultatet

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Bilaga 3. Steg-för-steg-guide. Nätverksarbete, utbildningsutveckling och seminarier

Bilaga 3. Steg-för-steg-guide. Nätverksarbete, utbildningsutveckling och seminarier Nätverksarbete, utbildningsutveckling och seminarier 2 Inledning Här hittar du en steg-för-steg-guide till ansökningsprocessen som hjälper dig att förbereda dig inför att skicka in din ansökan. Tänk på

Läs mer

Programplan

Programplan samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Programplan 2015-2017 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA)

Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Framtid i Access Projektplan Fastställd av styrgruppen 2006-11-28 Projektplan för projektet Framtid i Access (FIA) Bakgrund ABM-centrum är ett samarbetsprojekt mellan Kungl. biblioteket, Statens ljud-

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Forskargrupperingar med stöd från Polarforskningssekretariatet

Forskargrupperingar med stöd från Polarforskningssekretariatet 2012-11-30 Forskargrupperingar med stöd från Polarforskningssekretariatet - förändring av strukturen kring Polarforum Sammanfattning Efter Polarforum 2012 utrycktes önskemål om en förändring av strukturen

Läs mer

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen

Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen Överenskommelse om samverkan kring praktiknära forskning mellan Göteborgs universitet och skolhuvudmän i Göteborgsregionen mellan Göteborgs universitet, org. nr 202100-3153, med adress Box 100, 405 30

Läs mer

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Kulturarv UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den idéburna sektorn.

Läs mer

Forskningsagenda: nationellt forskningsprogram inom migration och integration. Kortversion

Forskningsagenda: nationellt forskningsprogram inom migration och integration. Kortversion Forskningsagenda: nationellt forskningsprogram inom migration och integration Kortversion Syftet med forskningsprogrammet är att stärka forskningen inom området och främja tillgängliggörande och spridning

Läs mer

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar.

Föreningskraft. Som förprojekt blev det lyckat och har skapat ett breddengagemang, utvecklingsprojekt, företagande samt förväntningar. Föreningskraft Allsång i Heby Folkets Park. Projektägare: Mötesplats Tillväxt Ek. Förening (MTI) Projektledare: Håkan Collin Kommun: Heby Dnr: 97 Jnr: 2011 5360 Projekttid: 2011-06-20 2012-12-31 Beviljade

Läs mer

Kommittédirektiv. Initiativet Fossilfritt Sverige. Dir. 2016:66. Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016

Kommittédirektiv. Initiativet Fossilfritt Sverige. Dir. 2016:66. Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016 Kommittédirektiv Initiativet Fossilfritt Sverige Dir. 2016:66 Beslut vid regeringssammanträde den 7 juli 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska i rollen som nationell samordnare stödja regeringen

Läs mer

VETENSKAPSRÅDETS UPPDRAG: SAMORDNA DET NATIONELLA ARBETET MED ATT INFÖRA ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA

VETENSKAPSRÅDETS UPPDRAG: SAMORDNA DET NATIONELLA ARBETET MED ATT INFÖRA ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA VETENSKAPSRÅDETS UPPDRAG: SAMORDNA DET NATIONELLA ARBETET MED ATT INFÖRA ÖPPEN TILLGÅNG TILL FORSKNINGSDATA Sofie Björling, chef för avdelningen för forskningsinfrastruktur NPR Open Access 1/6 2017 Bakgrund

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning

Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning Datum Diarienummer 2017-03-13 1.2.4-2017-612 Handläggare Mikael Jonsson Vetenskapsrådets strategi för kommunikation om forskning Vetenskapsrådet ansvarar enligt instruktionen för att nationellt samordna

Läs mer

Ölands Historiska Museum (ÖHM)

Ölands Historiska Museum (ÖHM) Ölands Historiska Museum (ÖHM) Länsstyrelsen i Kalmar län, dnr 430-6125-13 Innehåll 1. Förord 2. Varför en förstudie? Om bakgrunden 3. Bevara, använda, utveckla. Om kultur- och regionalpolitiska utgångspunkter

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218

Verksamhetsplan 2015. Kunskapsplattform ledning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (8) Datum 150218 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Pia Håkansson 010-240 35 93 pia.hakansson@msb.se Noomi Egan 010 240 35 45 noomi.egan@msb.se Verksamhetsplan 2015 Kunskapsplattform ledning samhällsskydd och beredskap

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Daniel Kronmann Handläggare 040-6753436 Daniel.Kronmann@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-11 Dnr 1503155 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden ProNano kraftsamling för en

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg

Digikult, Göteborg 2015-03-25. Digisam Johanna Berg Digikult, Göteborg 2015-03-25 Digisam Johanna Berg Digisam ska Presentera allmänna råd för digitalisering och tillgängliggörande av samlingar och arkiv som ska främja prioriteringar inom digitaliseringsarbetet

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier

Bilaga 7. Centrum för välfärdsstudier Bilaga 7 Centrum för välfärdsstudier Verksamhetsplan 2019 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier () är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. fokuserar på de möjligheter och utmaningar

Läs mer

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier

1 (5) Bilaga 7. Dnr Centrum för välfärdsstudier 1 (5) Bilaga 7 Dnr 695-16 Centrum för välfärdsstudier Centrum för välfärdsstudier verksamhetsplan 2017 Centrum för välfärdsstudier (CVS) är en centrumbildning vid Högskolan i Borås. CVS fokuserar på de

Läs mer

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen:

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen: Inriktningsdokument för regionala bredbandskoordinatorer Programförklaring Regeringen beslutade den 28 maj 2015 att uppdra åt fyra länsstyrelser och erbjuda 17 regioner att införa en funktion som regional

Läs mer

Museerna som kunskapsinstitutioner en kritisk granskning LMSR 24/ KATJA LINDQVIST, INSTITUTIONEN FÖR SERVICE MANAGEMENT OCH TJÄNSTEVETENSKAP

Museerna som kunskapsinstitutioner en kritisk granskning LMSR 24/ KATJA LINDQVIST, INSTITUTIONEN FÖR SERVICE MANAGEMENT OCH TJÄNSTEVETENSKAP Museerna som kunskapsinstitutioner en kritisk granskning LMSR 24/10 2018 KATJA LINDQVIST, INSTITUTIONEN FÖR SERVICE MANAGEMENT OCH TJÄNSTEVETENSKAP Museet som kunskapskälla Tillhandahålla relevant kunskap

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri

Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Sverige bygger ett Nationellt Innovationsnätverk EIP Agri Alnarp den 8 okt 2014 Taket: Budgeten Fastställd Väggarna: Mål och regelverk Arbete påbörjat. Grunden: EU-förordning, de svenska politiska prioriteringarna

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg

1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Utlysning, Vinnvård Fellows 1 Vinnvård - forskning om förbättring inom vård och omsorg Vården och omsorgen står inför stora utmaningar. En åldrande befolkning, ny teknik och ökade förväntningar från patienter

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision:

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsidé: tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Vision:

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458

Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458 Kommunikationspolicy Beslut av rektor 2008-03-10, dnr 10-2008-458 Kommunikationspolicyn anger Högskolan i Halmstads förhållningssätt till intern och extern kommunikation. Policyn tydliggör dessutom ansvarsfördelning

Läs mer

Malmö Svenska Nätverket för Europaforskning i Statsvetenskap (SNES) Styrdokument

Malmö Svenska Nätverket för Europaforskning i Statsvetenskap (SNES) Styrdokument Malmö 2016-03-10 Svenska Nätverket för Europaforskning i Statsvetenskap (SNES) Styrdokument Svenska nätverket för Europaforskning i statsvetenskap (SNES) består av elva medlemsinstitutioner och engagerar

Läs mer

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse

Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Linnéuniversitetets mål och strategier med relevans för Familjen Kamprads stiftelse Beslutat av Rektor Inledning 3 Gemensamma mål och strategier 4 Det fortsatta arbetet 7 2 (7) Inledning Familjen Kamprad

Läs mer

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2014-11-04 1.0 Marie Holmberg Stadskontoret Näringslivsavdelningen

Läs mer

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Kulturnämnden BILAGA 1 (3) Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Region Skånes inträde i samverkansmodellen innebar ett större ansvar för övergripande kulturarvsfrågor. Samråd med de regionala

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin.

Samverkan och nätverk inom ABM-området. Infrastruktur i samverkan. 11 november Gunnar Sahlin. Samverkan och nätverk inom ABM-området Infrastruktur i samverkan 11 november 2008 Gunnar Sahlin Från separata arkiv, bibliotek och museer till ett samlat digitalt nätverk utan nationsgränser Biblioteksvärlden

Läs mer

Kliniska Studier Sverige. Strategisk plan

Kliniska Studier Sverige. Strategisk plan Kliniska Studier Sverige Strategisk plan Vetenskapsrådets vision och fokusområden Vision Vetenskapsrådet har en ledande roll för att utveckla svensk forskning av högsta vetenskapliga kvalitet och bidrar

Läs mer

Nationell Plattform för Nanosäkerhet vid Swetox

Nationell Plattform för Nanosäkerhet vid Swetox Nationell Plattform för Nanosäkerhet vid Swetox Plan 2016-2018 Inledning Swetox är ett forskningscentrum där elva av Sveriges största universitet samverkar genom ett konsortium inom området kemikalier,

Läs mer

UTREDNINGEN OM Praktiknära skolforskning i Samverkan (PiS)

UTREDNINGEN OM Praktiknära skolforskning i Samverkan (PiS) UTREDNINGEN OM Praktiknära skolforskning i Samverkan (PiS) Ökad samverkan kring praktiknära forskning för stärkt vetenskaplig grund i skolväsendet Cecilia Christersson, särskild utredare Ingrid Edmar,

Läs mer

Statens historiska museers digitaliseringsstrategi

Statens historiska museers digitaliseringsstrategi Dnr. 131-1440-2015 Statens historiska museers digitaliseringsstrategi Föreliggande strategi gäller för Statens historiska museers (SHMM:s) arbete med att digitalisera, digitalt tillgängliggöra samt digitalt

Läs mer

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen:

Målsättningen är att koordinatorsfunktionen i varje län leder till att länen: Inriktningsdokument för regionala bredbandskoordinatorer Programförklaring Regeringen har beslutat att under perioden 2015-2020 avsätta medel för en funktion som regional bredbandskoordinator i alla län.

Läs mer

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV)

Verksamhetsplan Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) Bilaga 6 Verksamhetsplan 2017-2019 Centrum för Arbetsliv och vetenskap (CAV) CAV, Centrum för Arbetsliv och Vetenskap är en centrumbildning vid Högskolan i Borås (HB). CAVs vision är att bidra till ett

Läs mer

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete

Projektdirektiv. SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Diarienr: Elisabeth Strandhagen Utgåva:7 Projektdirektiv SKONA: SND:s konsortie- och nätverksarbete Direktivet är en överenskommelse mellan projektägare/beställare SND 2.0-konsortiet genom Max

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ICOMOS SVERIGE

VERKSAMHETSPLAN FÖR ICOMOS SVERIGE INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES CONSEIL INTERNATIONAL DES MONUMENTS ET DES SITES VERKSAMHETSPLAN 2016-2017 FÖR ICOMOS SVERIGE Inför årsmöte 2016 ICOMOS är ett internationellt expertnätverk

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Riksantikvarieämbetet

Riksantikvarieämbetet Riksantikvarieämbetet Riksantikvarieämbetet Är en statlig myndighet under Kulturdepartementet med drygt 400 anställda. Arbetar med och utvecklar kulturmiljön på bästa sätt. Stärker kulturarvets ställning

Läs mer

Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program. Överdirektör Riitta Kaivosoja

Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program. Överdirektör Riitta Kaivosoja Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program Överdirektör Riitta Kaivosoja 10.2.2016 Varför ett museipolitiskt program? Vi behöver en gemensam vision om museiverksamheten

Läs mer

Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn

Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn 2014-10-14 Dnr 3.1-39020/2014 1(7) Utlysning: Nationellt kunskapscentrum för våld och andra övergrepp mot barn Öppningsdatum: 2014-10-15 Sista dag för intresseanmälan: 2014-10-31 Sista ansökningsdag: 2014-12-17

Läs mer

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland Foto: P Leonardsson Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland 2017 2020 Bakgrund Kulturarv för framtiden är resultatet av ett gemensamt arbete av kulturarvsektorn i Halland under

Läs mer

Prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet 2017

Prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet 2017 Verksamhetsplan 2017 Verksamhetsplanen innehåller de prioriterade mål som skall ägnas särskild uppmärksamhet år 2017 samt övergripande mål för verksamheten. Målsättningen är att kunna genomföra alla mål

Läs mer

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs?

En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? 2012-02-17 1 (5) En skola som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet vad krävs? Världen förändras, och det måste skolan också göra. Utan ett väl fungerande utbildningsväsen riskerar vi stagnation

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014

Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014 Soundingboard 2.0 2014 Anteckningar från genomförda workshops den 1 dec 2014 Workshop: Hållbara städer Utveckla mötesplatser där människors behov är utgångspunkten för nya innovationer som i sin tur bidrar

Läs mer

Slutrapport. Vad är bakgrunden till projektidén och vad planerade du/ni att genomföra?

Slutrapport. Vad är bakgrunden till projektidén och vad planerade du/ni att genomföra? Slutrapport 1. Allmänna uppgifter vilket projekt redovisas? Datum (ÅÅÅÅ-MM-DD) 2012-04-30 Projektnamn Turisthemsida för Södra skärgården Journalnummer (ex. 2012-1234) 2011-4146 Diarienummer (ex. TM999)

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR VETENSKAPENS HUS, 2013-2016 Bakgrund Vetenskapens Hus startades år 2002 som ett samarbetsprojekt mellan KTH och Stockholms universitet. En av de främsta drivkrafterna

Läs mer

Anvisningar för ansökningar om FoU medel från Riksantikvarieämbetet

Anvisningar för ansökningar om FoU medel från Riksantikvarieämbetet Anvisningar för ansökningar om FoU medel från Riksantikvarieämbetet Ansökningar om medel för forskning och utveckling, FoU, kan göras en gång per år. Medlen kommer från anslaget 1:4 Forsknings- och utvecklingsinsatser

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

Slutrapport: Act Art for Tourism

Slutrapport: Act Art for Tourism Slutrapport: Act Art for Tourism 1. Projektfakta. Projektnamn: Hotspot Kölleröd 2.0. Act Art for Tourism Leaderområde: MittSkåne Projektägare: Coompanion Jordbruksverkets journalnummer 2013 4929 Kontaktperson:

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Där kärnkompetens och kunskapsekonomi möts Kunskapsutvecklingen som nyckel till innovationer och regional tillväxt

Där kärnkompetens och kunskapsekonomi möts Kunskapsutvecklingen som nyckel till innovationer och regional tillväxt Där kärnkompetens och kunskapsekonomi möts Kunskapsutvecklingen som nyckel till innovationer och regional tillväxt Katarina Fellman 14 februari 2011 Upplägg för presentationen Om forskningsprojektet Den

Läs mer

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015

Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Tjänsteskrivelse 1 (2) 2015-11-15 FHN 2012.0017 Handläggare Cecilia Ljung Folkhälsonämnden Verksamhetsberättelse Partnerskapet för barns rättigheter i praktiken 2012-2015 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Samverkansavtal mellan Norrköpings kommun och Linköpings universitet

Samverkansavtal mellan Norrköpings kommun och Linköpings universitet Samverkansavtal mellan Norrköpings kommun och Linköpings universitet För perioden 2017-01-01 2020-12-31 1. Inledning Relationen och samarbetet mellan Norrköpings kommun och Linköpings universitet är betydande

Läs mer

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12

Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm 2015-05-12 SVID, Stiftelsen Svensk Industridesigns, remissyttrande angående Inordnande av Statens centrum för arkitektur och design i Moderna museet en kraftsamling

Läs mer

Svenskt Vatten Utveckling

Svenskt Vatten Utveckling Svenskt Vatten Utveckling Syfte med seminariet: Att diskutera forskningsutbytet mellan akademin och företag. Vilka samarbeten har fungerat bra och vilka samarbeten har fungerat sämre? Vilka lärdomar kan

Läs mer

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne ULF försöksverksamhet Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne 2019-04-08 Vad är ULF? ULF Utveckling, Lärande, Forskning En nationell försöksverksamhet 2017-2021 På uppdrag av regeringen 125 mkr

Läs mer

OM VA. Vetenskap & Allmänhet

OM VA. Vetenskap & Allmänhet OM VA 2018 Vetenskap & Allmänhet VAD GÖR VA? Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening som främjar dialog, samverkan och öppenhet mellan allmänhet och forskare. Mer dialog mellan forskare och andra

Läs mer

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling

Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling Handlingsplan fö r samverkan mellan Upphandlingsmyndigheten öch VINNOVA öm innovationsupphandling -01-11 1 (7) Inledning Avsikt Avsikten med handlingsplanen är att identifiera gemensamma aktiviteter som

Läs mer

Riksförbundet Sveriges museer Vasamuseet 2010-04-21

Riksförbundet Sveriges museer Vasamuseet 2010-04-21 Riksförbundet Sveriges museer Vasamuseet 2010-04-21 Facilitator: www.toglow.se Program Vad ska vi göra idag? Riksförbundet Sveriges museers styrelse har bjudit in samtliga medlemmar Dagens program RSM:s

Läs mer

Klimatmöte länsstyrelser och myndigheter i Umeå 2012

Klimatmöte länsstyrelser och myndigheter i Umeå 2012 Klimatmöte länsstyrelser och myndigheter i Umeå 2012 Sammanställning av arbetet med dialogduk under programpunkten Dialog mellan länsstyrelsernas klimatanpassningssamordnare och Nationella plattformen

Läs mer

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek

Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Synliggör din forskning! Luleå universitetsbibliotek Varför denna guide? Att maximera forskningens synlighet och genomslag blir allt viktigare inom akademin där allt tuffare konkurrens råder och där forskare

Läs mer

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna

Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna Borlänge kommun 2018-06-10 Samhällsbyggnadsektor Patric Hammar patric.hammar@borlange.se 0243/74605 1 (5) Kulturnämnd Nämnd Datum Remiss avseende regional- och bildningsplan i Dalarna 2019-2022 Förslag

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar LÄRARUTBILDNINGENS SAMVERKANSRÅD Minnesanteckningar 2017-06-08 Tid: 15:00 16:30 Plats: Konsistorierummet, Vasaparken Närvarande: Pam Fredman (ordförande), Jan Mellgren, Anneli Schwartz, Elisabeth Westin,

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

Regeringens beslut. Närmare om uppdraget I:8. Regeringsbeslut Ku2017/02184/KL. Kulturdepartementet

Regeringens beslut. Närmare om uppdraget I:8. Regeringsbeslut Ku2017/02184/KL. Kulturdepartementet Regeringsbeslut I:8 2017-10-19 Ku2017/02184/KL Kulturdepartementet Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm Uppdrag till Riksantikvarieämbetet att kartlägga kulturarvsarbetets betydelse för skolväsendet

Läs mer

Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan

Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan Stadens Lilla och Stora Nätverk Flerspråkiga barn i förskolan Bakgrund: Förskolan spelar en viktig roll för våra flerspråkiga barn och deras språkutveckling eftersom den mest intensiva språkinlärningen

Läs mer

WEBBSTRATEGI FASTIGHETSNATVERKET.SE

WEBBSTRATEGI FASTIGHETSNATVERKET.SE Sida 1 av 5 WEBBSTRATEGI FASTIGHETSNATVERKET.SE Region Örebro län är huvudman för projektet samverkan för hållbara byggnader inom koldioxidsnål ekonomi. Projektet drivs genom Fastighetsnätverket i Örebro

Läs mer