Krisplan för Nacka kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Krisplan för Nacka kommun"

Transkript

1 KFKS 2012/ POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST SMS WEBB ORG.NUMMER Nacka kommun, Nacka Stadshuset, Granitvägen

2 Innehåll 1 Grunden för krisplanen Störningar i vattenförsörjning under längre tid Avbrott i värmeförsörjningen Störningar i elförsörjningen Störningar i transportsystem Smittspridning Omfattande brand Sociala risker Störningar som påverkar kommunens inre funktioner Störningar i elektronisk kommunikation Hot och våld Nacka kommuns krisplan Krisbegreppet allvarlig händelse Krisledningsgrupper Krisledning på olika nivåer Lokal nivå Central krisledningsgrupp Central politisk krisledningsnivå krisledningsutskott Central krisplan Verksamhetsspecifika krisplaner Infrastruktur vid kris Störningar i vattenförsörjning Avbrott i värmeförsörjning Störningar i elförsörjningen Störningar i transportsystem Smittspridning Omfattande brand Sociala risker Störning i kommunens inre funktioner; elektronisk kommunikation Störning i kommunens inre funktioner; hot och våld Grundläggande kommunikation med medborgarna och mellan kommunens verksamheter Bemanning av krisledningsgrupper och ansvar för checklistor Ansvar för bemanning krisledningsgrupper Ledning av verksamhet som inte omfattas av kris Checklistor Flödesschema (14)

3 1 Grunden för krisplanen I enlighet med 2 kap 1 lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEHFB) har Nacka kommun gjort en risk- och sårbarhetsanalys. Resultatet av risk- och sårbarhetsanalysen ligger till grund för kommunens krisplan. Analysen har visat följande. 1.1 Störningar i vattenförsörjning under längre tid Vattenförsörjningen till kommunen ombesörjs av Stockholm Vatten AB via Norsborgs vattenverk. Inom kommunen ansvarar Tekniska nämnden med stöd av VA-enheten för kommunens vattenförsörjning med underhåll av ledningar, vattentorn och andra fasta installationer. Kommunen har ett geografiskt områdesansvar för att möta de ökade behov som uppstår. Identifierade fördjupningsområden: Verksamheter med stort behov behöver identifieras och behoven kvantifieras. Kontaminering som medför att vattentillförseln måste stängas av medför att alternativa vattenkällor behöver säkerställas. Snabb och entydig information till berörda säkerställas. 1.2 Avbrott i värmeförsörjningen Värmeförsörjningen i Nacka består i huvudsak av fjärrvärme och individuell uppvärmning. Vid omfattande störningar i värmeförsörjningen är ett externt samarbete med andra aktörer, offentliga liksom privata, av största vikt. Avbrott i fjärrvärmeförsörjningen hanteras i första hand av fjärrvärmeleverantören, som äger ledningsnätet och har de tekniska resurserna för att hantera olika typer av störningar Identifierat fördjupningsområde: Invånare som inte kan bo kvar hemma måste kunna erbjudas alternativt boende. Särskilt vikt läggs på kommuninnevånare med omvårdnadsbehov. Informationshanteringen till verksamheter med s.k. riskgrupper, t.ex. daghem, skolor eller vårdinstitutioner, är extra viktigt. 1.3 Störningar i elförsörjningen Elförsörjningen i Nacka sköts av Nacka Energi och Boo Energi. Identifierade fördjupningsområden: Samhällsviktig verksamhets beroende av elförsörjning ses över. Med samhällsviktig verksamhets räknas vård, barnomsorg, utbildning, kommunens tekniska infrastruktur såsom vatten, el och värmeförsörjning samt tillgängligheten till kommunen. Prioriteringslistor för verksamheter som är i behov av reservkraft. Klargöra vem/vilka som informerar medborgarna om vad. 3 (14)

4 1.4 Störningar i transportsystem En stor andel av kommuninvånarna arbetar utanför kommunen vilket ökar betydelsen av en väl fungerande väg- och tågtrafik. Även snöröjningen är vital för framkomligheten i kommunen. Broar utgör viktiga trafiklösningar och problem med i första hand Skurubron kan avsevärt påverka framkomligheten till och från kommunen. Värmdö kommun är beroende av transportsystem som befinner sig i Nacka. Identifierade fördjupningsområden: Hur större störningar i framkomligheten t.ex. påverkar akuta räddningsinsatser negativt. Hur antalet pendlare medför att en större olycka kan beröra många invånare. 1.5 Smittspridning En smittspridningssituation kan innebära olika scenarier, en där kommunens personalresurser kraftigt decimeras och ett annat där olika spridningsmönster ställer krav på kommunens förmåga att upprätta barriärer och samordna resurser för att förhindra fortsatt spridning. I en smittspridningssituation blir samverkan och dialog med närliggande kommuner, räddningstjänst och myndigheter som Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen och Stockholms läns landsting nödvändig. Identifierade fördjupningsområden: Hur information om hygien, behandlingsmetoder och var man kan få medicinsk hjälp kan förmedlas. Hur vård av sjuka och äldre som bor hemma säkerställs. 1.6 Omfattande brand Kommunens verksamheter har en skyldighet enligt lagen om skydd mot olyckor att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. En brand i ett äldreboende medför allvarliga konsekvenser inte bara för liv och hälsa utan även för möjligheten att upprätthålla en god vårdstandard. En omfattande brand i ett flerfamiljshus kräver insatser från kommunen i form av aktivering av socialtjänsten för att erbjuda hemlösa tak över huvudet för en kortare tid samt information till allmänheten om vad som skett och vad som görs. Brand i ett arkiv kan orsaka problem med journalföring och sekretessbestämmelser. I kommunen finns Bergs oljehamn. En brand som drabbar Bergs oljehamn kan medföra mycket allvarliga konsekvenser i och med rökspridning, störningar i framkomligheten och långtgående miljökonsekvenser. Bergs oljehamn har en egen beredskapsorganisation för att hantera en brand och kommunen har en oljeskyddsplan. Framtagandet av kommunens oljeskyddsplan har skett i samarbete med Södertörns brandförsvarsförbund som är kommunens räddningstjänst. Identifierade fördjupningsområden: Behov av reservplatser för personer som bor i särskilt boende. Behov av reservboende för personer i flerfamiljshus. Behov av reservplatser för att bedriva kommunens grundläggande verksamhet. Säkerställd förvaring av informationsmedia. 4 (14)

5 1.7 Sociala risker Ökat utanförskap och segregering i samhället är exempel på sociala risker som kan ge upphov till social oro och medföra skadegörelse samt gynna organiserad brottslighet. Att bedriva ett aktivt och systematiskt arbete i nära samverkan med andra organisationer/myndigheter är en förutsättning för att kunna verka proaktivt. Identifierade fördjupningsområden: Bristande helhetssyn mellan ansvariga huvudmän Segregation, missbruk och ohälsa Rekrytering till kriminella nätverk Skadegörelse, hot och våld 1.8 Störningar som påverkar kommunens inre funktioner Störningar i elektronisk kommunikation Avbrott i den elektroniska kommunikationen påverkar möjligheterna till effektiv samordning internt samt påverkar även funktion av larm, utbetalning av försörjningsstöd och hantering av inkommande samtal och ärenden med mera. Identifierat fördjupningsområde: Verksamheternas beroende av elektronisk kommunikation lokalt som centralt Hot och våld Delar av kommunens verksamhet är mer utsatt för hot och våldssituationer än andra. I och med att stora delar av kommunens socialtjänst nu finns lokaliserad i Stadshuset ställs nya krav på hur besökarna tas emot i receptionen och hur socialtjänstens lokaler är anpassade. Identifierat fördjupningsområde: Medvetenhet och beredskap för hantering av hot- och våldssituationer. 2 Nacka kommuns krisplan Nacka kommuns krisplan utgår från kommunens ordinarie ledningsstruktur. Enhetschef/rektor/verksamhetschef ansvarar för krisledning när inträffad händelse berör enhetens/verksamhetens uppdrag och kan hanteras inom chefens ansvar enligt kommunstyrelsens instruktion och ansvarig nämnds delegationsordning. Produktionsdirektör har det övergripande ansvaret för den kommunala produktionens krishantering. Enhetschef inom myndighets- och huvudmannaorganisationen har det fulla ansvaret för enhetens uppdrag och verksamhet. Direktör inom myndighets- och huvudmannaorganisationen ansvarar för att processerna fungerar optimalt. 5 (14)

6 Stadsledningskontoret övertar krisledningen när krisen berör flera och/eller vitala delar av kommunens verksamhet eller har en betydande påverkan för kommunens invånare och/eller territorium. Kommunstyrelsen utgör kommunens krisledningsnämnd. Krisledningsnämndens samtliga uppgifter är delegerade till kommunstyrelsens krisledningsutskott, vilket utgörs av kommunstyrelsens presidium. Enligt 2 kap 3 LEHFB avgör ordföranden för kommunstyrelsens krisledningsutskott när utskottet ska träda i funktion. 2.1 Krisbegreppet allvarlig händelse En allvarlig händelse måste kunna hanteras samtidigt som den ordinarie verksamheten pågår i kommunen. Med allvarlig händelse avses en händelse som utgör ett hot mot människor, materiella och immateriella värden och där åtgärder utöver det normala krävs för att bemästra situationen. En allvarlig händelse kan ytterst leda till en kris för kommunen. En allvarlig händelse samt ytterst en kris kännetecknas av följande: Det råder osäkerhet om läget. Tillgången till information om vad som hänt är inledningsvis begränsad. Olika aktörers ansvarsområden måste koordineras. Besluten fattas under stor tidspress. Nya oväntade situationer dyker upp som kräver improvisation och flexibilitet. Det finns en stor efterfrågan på information, där media är en aktiv aktör. 2.2 Krisledningsgrupper Krisledningsgrupper ska finnas definierade i förväg på lokal nivå, central tjänstemannanivå och central politisk nivå. Krisledningsgruppens första uppgift är att klargöra vad som verkligen hänt, vilka är drabbade, på vilket sätt och hur länge. Utifrån en inträffad händelse ska det bildas en krisledningsgrupp som fattar nödvändiga beslut. Krisledningsgruppen ska vara sammansatt av den kompetens som behövs för att få ett helhetsperspektiv på organisationen och omvärlden. Gruppen sätts samman utifrån inträffad händelse och den bedömning som görs kring vilka som primärt berörs. Följande funktioner bör alltid ingå. Ordförande Sekreterare Kommunikatör Den i förhållande till typ av kris högsta tjänsteman/politiker utses till ordförande. Sekreterarfunktionen för loggbok och tar fram underlag för att dokumentera de beslut som fattas Ansvarar för kommunikationsstrategin för händelsen, såväl internt som externt och har kontakt med media. 2.3 Krisledning på olika nivåer Kommunens krisplan omfattar en central krisplan innefattande kriser där krisledningsutskottet träder i funktion och kriser där den inträffade krisen huvudsakligen hanteras inom ramen för stadsledningskontorets övergripande tjänstemannaansvar och verksamhetsspecifika krisplaner som beskriver hur kriser inom respektive ansvarsområde hanteras. Inom de kommunala produktionsverk- 6 (14)

7 samheterna ska det finnas lokala krisplaner för att hantera en kris som enbart berör den enskilda verksamheten. Den centrala krisplanen antas av kommunfullmäktige. De verksamhetsspecifika krisplanerna antas av respektive nämnd och anmäls till kommunfullmäktige. Händelser och delar av händelser som kan betraktas som räddningstjänst enligt lagen om skydd mot olyckor leds av Södertörns brandförsvarsförbund i nära samverkan med kommunen. Om en allvarlig händelse inträffar utgår ansvaret i Nacka kommun från tre ledningsnivåer: Nivå Krisens kännetecken 1. Krisledning på lokal nivå Händelsen kan hanteras av berörd enhet/ verksamhet. Stadsdirektören ska informeras. 2. Krisledning på central tjänstemannanivå inte enbart hanteras lokalt. Stadsledningskontorets Händelsen berör flera verksamheter och/eller kan Stadsledningskontorets övergripande tjänstemannaansvar krisledning tillträder. Stadsdirektören är sammankallande. 3. Krisledning på central politisk nivå Krisledningsutskott tillträder och har möjlighet att ta över beslutsrätt och ansvar från andra nämnder. Ansvar för bemanning av krisledningsgrupper beskrivs i avsnitt Lokal nivå Strategin vid en inträffad kris eller allvarlig händelse är att kommunens verksamheter i så stor utsträckning som möjligt hanterar den inträffade händelsen utifrån vardagliga rutiner och beslutsled. Strävan är att händelserna inledningsvis eller fullt ut ska hanteras av drabbad enhet/verksamhet med stöd av berörd nämndorganisation. Krisledningsarbetet ska ske så likt det vardagliga arbetssättet som möjligt enligt inriktningen för samhällets krishanteringssystem; ansvars-, närhets- och likhetsprincipen. I enlighet med Nacka kommuns ledningsstruktur har enhetschef/verksamhetschef det fulla ansvaret för verksamheten. Detta gäller även vid en allvarlig händelse som bedöms vara en kris. Processägande direktör tar över ansvaret om krisen berör flera enheter inom processen och enheternas uppgifter måste samordnas utanför enhetschefernas ansvarsområde. Om en kris skalas upp till nivå 2 kvarstår enhetschefens/verksamhetschefens ansvar för krishantering på lokal nivå men chefen ska då följa de direktiv som ges av den centrala ledningsgruppen Central krisledningsgrupp I de fall en situation eskalerar, berör flera verksamheter och/eller är att betrakta som en extraordinär händelse aktiveras kommunens centrala krisledningsorganisation inom ramen för stadsledningskontorets övergripande tjänstemannaansvar. Uppgiften för den centrala krisledningen är att ur ett helhetsperspektiv samordna och leda kommunens operativa krisledningsarbete utifrån vad som erfordras med hänsyn till händelsens art och omfattning för att skapa ett samlat, effektivt 7 (14)

8 resursutnyttjande. Arbetet leds av stadsdirektören. Säkerhetschefen är stadsdirektörens direkta rådgivare. Om en kris skalas upp till nivå 3, utgör den centrala ledningsgruppen stabsfunktion till krisledningsutskottet Central politisk krisledningsnivå krisledningsutskott Kommunstyrelsen utgör krisledningsnämnd enligt lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. Kommunstyrelsen har delegerat samtliga krisledningsnämndens uppgifter till kommunstyrelsens krisledningsutskott. Krisledningsutskottets uppdrag och mandat är att vid en extraordinär händelse överta samtliga nämnders befogenheter och beslutsrätt i den utsträckning som anses nödvändig med hänsyn till händelsens art och omfattning. Krisledningsutskottet fastställer inriktningen samt sätter ramarna för den strategiska ledningen. 3 Central krisplan Den centrala krisplanen gäller vid krisnivå 2 och 3. Kris på nivå 1 hanteras med stöd av checklistor och rutiner som enhetschef ansvarar för. Rektor/verksamhetschef inom de kommunala produktionsverksamheterna Förskola, Fritid & Skola och Verksamheten Sociala Stödresurser ansvarar för att det finns en lokal krisplan för händelser utanför det normala, som kan hanteras inom den enskilda verksamheten. 3.1 Verksamhetsspecifika krisplaner Den centrala krisplanen förutsätter att nämnderna har antagit verksamhetsspecifika krisplaner som specificerar vad som ska göras och hur inom respektive nämnds ansvarsområde. De verksamhetsspecifika krisplanerna ska utgå från risk- och sårbarhetsanalysen och de i kapitel 1 identifierade fördjupningsområdena för vardera risk- och sårbarhetsområde. 3.2 Infrastruktur vid kris Nacka kommuns krisplanering utgår från den under punkten 1 redovisade risk- och sårbarhetsanalysen. Gemensamt för flertalet av de identifierade områdena är att de medför störningar i samhällets grundläggande infrastruktur. Vid en kris ska följande infrastrukturella frågor säkerställas. Det åligger ansvariga nämnder att ha en ständigt uppdaterad, lättillgänglig information för att använda i en krissituation Störningar i vattenförsörjning Information till allmänheten om vattenbrist/vatten otjänligt Information om var alternativa vattenkällor finns Personalförsörjning i hemtjänst och omsorger för att hantera ökat omvårdnadsbehov 8 (14)

9 3.2.2 Avbrott i värmeförsörjning Beredskap att ta emot hemtjänstmottagare eller personer i särskilda boenden, som inte har värme i sitt ordinarie boende Tillgänglighet till i de verksamhetsspecifika krisplanerna identifierade alternativa boendena för personer som på grund av längre avbrott i värmeförsörjning inte kan bo hemma. Information till allmänheten om var de alternativa boendena finns Störningar i elförsörjningen Reservkraft till verksamheter som i de verksamhetsspecifika krisplanerna har angetts som prioriterade vid störning i elförsörjningen Reservkraft till Nacka stadshus Störningar i transportsystem Framkomlighet för räddningsinsatser och evakuering Framkomlighet för personal i samhällskritiska funktioner såsom hälso- och sjukvård och sociala omsorger Uppsamlingsplatser inomhus för personer som på grund av trafikstörningar inte kan fortsätta sin resa eller inte kan ta sig hem Tillgänglighet och matförsörjning till sådana uppsamlingsplatser Framkomlighet till vattenkällor om vattenbrist är en del av krisen och till alternativa boenden om sådana behövs i den inträffade krisen Smittspridning Information till allmänheten om smittspridningen Information till allmänheten om var man kan få information om hur man ska göra för att 1) undvika smitta och 2) minska smittspridning Personalförsörjning i hemtjänst och omsorger för att hantera ökat omvårdnadsbehov Personalförsörjning i hemtjänst och omsorger för att hantera bortfall av personal Omfattande brand Uppsamlingsplats inomhus för personer som har evakuerats från flerfamiljshus Reservboende för personer i flerfamiljshus Beredskap att i särskilda boenden ta emot hemtjänstmottagare som berörs av brand Beredskap att i andra särskilda boenden ta emot personer från särskilt boende som inte kan användas på grund av brand Beredskap att ta emot förskolebarn eller elever i förskolor/skolor som inte kan användas på grund av brand Omlokalisering av drabbad kommunal verksamhet till i enlighet med i de verksamhetsspecifika krisplanerna identifierade reservplatserna Sociala risker Effekterna av sociala risker kan i en krissituation förväntas ta sig uttryck i form av upplopp, bränder och störningar i trafiken. Samordnade insatser för att förhindra spridning Ansvariga nämnder ska i sina verksamhetsspecifika krisplaner ange hur man arbetar i samarbete mellan olika huvudmän för att förebygga sociala risker. 9 (14)

10 3.2.8 Störning i kommunens inre funktioner; elektronisk kommunikation Alternativa handläggningsrutiner för ärenden som måste handläggas Kommunstyrelsen ska i sin verksamhetsspecifika krisplan redovisa hur man säkerställt kommunens IT-system och driften av sådana Störning i kommunens inre funktioner; hot och våld Återställa arbetsmiljön om hot eller våld inträffat Minska oro om våld eller hot inträffat Kommunstyrelsen ska i sin verksamhetsspecifika krisplan redovisa hur man arbetar för att förebygga riskerna för hot och våld mot medarbetare. Det omfattar även förtroendevalda. Krisplanen ska särskilt redovisa förebyggande åtgärder för medarbetare med arbetsuppgifter som typiskt sett medför risker för hot och våld. 3.3 Grundläggande kommunikation med medborgarna och mellan kommunens verksamheter Nacka kommun ska vid en kris vara tillgänglig, trovärdig och tydlig. Korrekt och snabb kommunikation är en grundläggande förutsättning för att minimera effekterna av krisen och undvika skador. I en kris ska information till medborgarna om vad som har hänt och vad som kan göras för att minimera effekterna av krisen prioriteras. Kommunikation mellan berörda aktörer inom kommunen och andra offentliga aktörer måste säkerställas för att information ska vara korrekt och inte motsägelsefull. Massmedia är en viktig aktör för snabb spridning av information och för att förebygga desinformation eller annars felaktig information som sprids genom olika media. Nämnderna ska i sina verksamhetsspecifika krisplaner identifiera informationsbehov ta fram mallar för information inom sina respektive ansvarsområden. På krisnivå 1 har berörd chef ansvaret för kriskommunikationen. Vid krisnivå 2 och 3 åligger det kommunikationsdirektören att samordna kommunens kriskommunikation. Krisledningsgruppens kommunikatör ska i tillämpliga delar; bearbeta och analysera informationsbehovet, samordna intern och extern information, medverka vid strategiska bedömningar och beslut i informationsfrågor, vara den huvudsakliga vägen för mediekontakter, säkerställa informationsbudskapet, utreda och tillse behov av presscentrum, säkerställa att det finns kanaler allmänheten att få information; fysiskt i kommunen, via internet och telefon. 10 (14)

11 4 Bemanning av krisledningsgrupper och ansvar för checklistor 4.1 Ansvar för bemanning krisledningsgrupper Ledningspersonal som är direkt berörd av krisen inte får ingå i krisledningsgrupp. Jourschema ska säkerställa att det finns någon som kan träda in i den personens ställe. Enhetschef/rektor/verksamhetschef ansvarar för att det finns en ständigt aktuell förteckning över vilka funktioner som ska ingå i den lokala krisledningsgruppen och jourschema för dessa. Stadsdirektören ansvarar för att det finns en ständigt aktuell förteckning över vilka funktioner som alltid ska ingå i stadsledningskontorets centrala krisledningsgrupp. Den eller de direktörer som ansvarar för de områden som krisen berör, ska alltid ingå i krisledningsgruppen. Beroende på typ av kris avgör stadsdirektören vilka processägare som i övrigt ska ingå i en aktiverad krisledningsgrupp. Stadsdirektören ska säkerställa att det finns ett ständigt aktuellt jourschema med ersättare för samtliga processägare. När krisledningsutskottet träder i kraft ansvarar stadsdirektören för att utskottet har tillgång till det tjänstemannastöd som behövs från stadsledningskontorets krisledningsgrupp. 4.2 Ledning av verksamhet som inte omfattas av kris Vid en kris ska ansvarig chef säkerställa att det finns ledningsfunktioner för de delar av verksamheten som inte omfattas av krisen genom att tillförordna en biträdande chef och fördela erforderliga befogenheter till denna. 4.3 Checklistor På vardera krisledningsnivå ska det finnas checklistor enligt följande. Checklistor ordförande, kommunikatör och administration Checklistor för dokumentation av händelser och åtgärder Checklista för dokumentation av formella beslut 11 (14)

12 4.4 Flödesschema Öppenhet och mångfald Vi har förtroende och respekt för människors kunskap och egna förmåga - samt för deras vilja att ta ansvar 12 (14)

NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN

NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN NACKA KOMMUNS ÖVERGRIPANDE KRISPLAN 2015-06-17 Innehåll 1 Grunden för Nacka kommuns övergripande krisplan... 3 2 Kris och extraordinära händelser... 3 2.1 Kommunens krisledningsnivåer...3 2.1.1 Nivå 0

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2)

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-02 Vår referens Pia Oredsson Birgersson Informationschef Pia.Oredsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Krisledningsplan

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan 2013-03-15 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/82-012 Utbildningsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden antar Kultur- och utbildningsenhetens förslag

Läs mer

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kylesten Anders Hagström Ingela Asp Hanna Datum 2015-04-16 Diarienummer KSN-2015-0305 Kommunstyrelsen Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Kulturnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Kulturnämnden Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Kulturnämnden 2013-05-07 Risk- och sårbarhetsanalys I den av fullmäktige antagna krisplanen finns ett antal definierade områden och funktioner uppräknade där

Läs mer

Krishanteringsprogram

Krishanteringsprogram 1 [13] 2015-05-13 Krishanteringsprogram Botkyrka kommuns program för hantering av allvarliga händelser, extraordinära händelser, höjd beredskap och pandemier. Dokumenttyp: Styrdokument Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan Krisledningsplan Inför och vid särskilda och extraordinära händelser Socialförvaltningen Dokumenttyp: Beslutad av: Socialnämnden Gäller för: Socialförvaltningen Dokumentnamn: Krisledningsplan Beslutsdatum:

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Genomförande Organisation och ansvar Riskhanteringsgrupp Säkerhetssamordnaren

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Utbildningsnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Utbildningsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys och krisplan för Utbildningsnämnden 2013-04-09 Susanne Arvidsson Risk- och sårbarhetsanalys I den av fullmäktige antagna krisplanen finns ett antal definierade områden och funktioner

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun

Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Ledningsplan vid extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-08-29 175 Innehållsförteckning Sida Syfte med ledningsplanen 3 Fastställande

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan 2013-05-25 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2013/26-016 Kulturnämnden Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan Förslag till beslut 1. Kulturnämnden antar Kultur- och utbildningsenhetens förslag till risk-

Läs mer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer

Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Anvisning vid väpnat våld i skolmiljöer Anvisning, instruktion 2015-02-03 Kommunchefen Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Central krisledningsplan för Örebro kommun

Central krisledningsplan för Örebro kommun 2013-12-17 Ks 953/2013 Central krisledningsplan för Örebro kommun Handlingsplan för organisation och ledning vid kriser, extraordinära händelser och höjd beredskap Innehållsförteckning Inledning...3 Uppdrag...3

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys fritidsnämnden

Risk- och sårbarhetsanalys fritidsnämnden 2012-11-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2012/133-809 Fritidsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys fritidsnämnden Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till protokollet Sammanfattning Kommunfullmäktige

Läs mer

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 Januari 2008 DNR 420-17/2008 Revisionsrapport STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

Läs mer

Bilaga 2. POSOM-plan

Bilaga 2. POSOM-plan STYRDOKUMENT Sida 1(6) Bilaga 2 POSOM-plan Område Styrning och ledning Fastställd KF 2015-12-07 150 Program Program för skydd och säkerhet Plan Riktlinje Krisledningsplan, bilaga Posom-plan Tjänsteföreskrift

Läs mer

PLAN KRISER 2012-08-31

PLAN KRISER 2012-08-31 PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, STORA OLYCKOR OCH ANDRA KRISER 2012-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 KOMMUNORGANISATION... 3 RISKER OCH SÅRBARHETER I KOMMUNEN... 4 INFORMATIONSBEREDSKAP...

Läs mer

Policy. Handlingsplan för samhällsstörning. Sida 1/7

Policy. Handlingsplan för samhällsstörning. Sida 1/7 Sida 1/7 Handlingsplan för samhällsstörning Detta dokument beskriver hur Kungsbacka kommun ska hantera samhällsstörningar som går utanför de vardagshändelser som man normalt är förberedd på. I händelse

Läs mer

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst

Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lagar: Lag (2003:778) om skydd mot olyckor / LSO Statlig / kommunal räddningstjänst Lag (2006:554) om kommuners och landstings åtgärder inför och extra ordinära händelseri fredstid och beredskap / LEH

Läs mer

Krisplan Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning 2013-2016

Krisplan Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning 2013-2016 Dnr 2.4-969/2014 Krisplan 2013-2016 1. Om krisplanen Krisplanen beskriver hur s krisorganisation är formad, vilket ansvar krisorganisationen har och vilka resurser den har att tillgå. Krisplanen beskriver

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20

Mall. Katastrofmedicinsk. för primärvården. Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning. November 2011 Reviderad 2012-03-20 Mall Katastrofmedicinsk plan för primärvården Förvaltning Vårdcentral Sjukvårdsrådgivning November 2011 Reviderad 2012-03-20 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING FÖRORD 3 1. INLEDNING 4 1.1. Lagar, föreskrifter och

Läs mer

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Drabbad Anhöriga Vänner Arbetskamrater Arbetsgivare. Samhälle Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Denna plan ingår i Delprogram Krisberedskap antagen av kommunfullmäktige 2013-12-17 130 Ks

Läs mer

Posom-plan. Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer

Posom-plan. Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer Posom-plan Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer 1 Innehåll Krishanteringssystemet... 3 Psykiskt och socialt omhändertagande - POSOM... 4 När och hur skall planen användas...

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa

Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Beredskapsplan vid pandemisk influensa 1/11 Bo Jensen Haninge kommuns beredskapsplan inför pandemisk influensa Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-02 Beredskapsplan vid pandemisk influensa 2/11 1. Inledning

Läs mer

BILAGA 1. Arbetsmiljöuppgifter. B Bilaga 2

BILAGA 1. Arbetsmiljöuppgifter. B Bilaga 2 B Bilaga 2 BILAGA 1 Arbetsmiljöuppgifter Observera att de kommungemensamma arbetsmiljöuppgifter som beskrivs i denna bilaga kan komma att förändras i samband med att förändringar görs i lagar, avtal samt

Läs mer

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Kriskommunikationsplan. För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplan För Länsstyrelsen i Västra Götalands län Kriskommunikationsplanen är en bilaga till Länsstyrelsens Krisledningsplan med rapportnummer 2013:105 Beslutande: Annika Braide, informationsenheten

Läs mer

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET 1 SU FU-2.11.1-3666-14 KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Fastställd av rektor 2014-12-18 2 INNEHÅLL 1 Syfte och mål 3 2 Händelser som omfattas av krisplan 3 3 Krisledningsstruktur 4 3.1 Krisledningsgruppen

Läs mer

Krisplan vid Linnéuniversitetet allmän bakgrund Beslutad av rektor Dnr: ST 2013/

Krisplan vid Linnéuniversitetet allmän bakgrund Beslutad av rektor Dnr: ST 2013/ Krisplan vid Linnéuniversitetet allmän bakgrund Beslutad av rektor 2013-08-19 Dnr: ST 2013/333-1.1 Beslutat av: Rektor 2013-08-19 Dnr: ST 2013/333-1.1 1. Inledning 3 2. Vad är en kris vid Linnéuniversitetet?

Läs mer

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län.

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län. Kommunstyrelsen Datum Diarienummer Kommunledningskontoret 2015-09-02 2015:421 Demokrati och välfärd Katarina Reigo, 016-7108718 1 (2) Yttrande över Strategi för regional samordning och inriktning av krisberedskap

Läs mer

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, kanslienheten Ulrika Thorell, 0531-52 60 02 ulrika.thorell@bengtsfors.se POLICY 2012-11-13 Antagen av KF, rev av KS 1(11) 29/2011, rev 300/12 Ledningsplan vid större samhällsstörning,

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

MÄLARDALENS HÖGSKOLA HANDLINGSPLAN VID SÄRSKILD HÄNDELSE

MÄLARDALENS HÖGSKOLA HANDLINGSPLAN VID SÄRSKILD HÄNDELSE Sida 1 av 7 CF-P 1.10.2 2009/222 MÄLARDALENS HÖGSKOLA HANDLINGSPLAN VID SÄRSKILD HÄNDELSE Denna handlingsplan är senast reviderad 2015-05-06 Besöksadress: Drottninggatan 12 Besöksadress: Högskoleplan 1

Läs mer

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018 Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.1 Mål... Fel! Bokmärket

Läs mer

Krislednings- och informationsplan

Krislednings- och informationsplan Krislednings- och informationsplan för Nora kommuns verksamheter vid en extraordinär händelse och vid höjd beredskap. Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-26, 49 Reviderad 2007, 59 KRISLEDNINGSPLAN...

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

... 9... 10... 11 ... 26... 27

... 9... 10... 11 ... 26... 27 ... 3... 4... 6... 7... 7... 8... 9... 10... 11... 11... 13... 14... 15... 16... 17... 26... 27... 28 2 Malmö stad strävar efter ett socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart Malmö - ett samhälle där

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90

STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY. Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 STRÖMSTADS KOMMUN SÄKERHETSPOLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2010-10-28 90 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Bakgrund 3 2. Inriktningsmål 3 3. Riktlinjer för att uppnå målen 3 3.1 Inriktning 4 3.1.1 Attityder

Läs mer

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET

KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET 1 Dnr SU 671-0384-10 Dok nr 1 KRISPLAN VID STOCKHOLMS UNIVERSITET Fastställd av rektor 2010-03-25 2 INNEHÅLL sida 1 Syfte och mål 3 2 Händelser som omfattas av krisplan 3 3 Krisledningsstruktur 4 3.1 Krisledningsgruppen

Läs mer

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5)

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS FÖR MARKS KOMMUN Underlag för att skapa en trygg och säker kommun 1. Sammanfattning Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) Arbetet med kommunens risk- och sårbarhetsanalys har bedrivits

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Plan för systematiskt kvalitetsarbete Äldreomsorg Funktionshinderverksamhet Individ- och familjeomsorg Socialpsykiatri Systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2015 2018 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering

Läs mer

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP Gäller från 1 september 2006 Detta särtryck är utgivet av Informationsbolaget 2006. Med reservation

Läs mer

Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10)

Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10) Utlåtande 2005:130 RI (Dnr 307-740/2005) Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2005:10) av Magnus Haglund (m)

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2011 2014 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering och

Läs mer

Krisledningsnämnden. Plan för extraordinära händelser. Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006

Krisledningsnämnden. Plan för extraordinära händelser. Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006 Krisledningsnämnden Plan för extraordinära händelser Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006 Bilagor Bilaga 1a Åtgärdsplan för ordförande i KLN Bilaga 1b Åtgärdsplan för övriga medlemmar i

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Krisstödsgrupp vid Stockholms universitet

Krisstödsgrupp vid Stockholms universitet Krisstödsgrupp vid Stockholms universitet Uppgift Krisstödsgruppen aktiveras på initiativ av krisledningsgruppen. Krisstödsgruppens uppgift är att i nära samverkan med krisledningsgruppen medverka till

Läs mer

Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun

Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun 1 Krisledning vid extraordinära händelser Enligt lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och

Läs mer

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand

RAPPORT. Översyn av anhörigstödet i Nacka. 2013-01-21 Annika Lindstrand RAPPORT Översyn av anhörigstödet i Nacka 2013-01-21 Annika Lindstrand Sammanfattning En översyn har gjorts av anhörigstödet i Nacka. Syftet är att ge ett förslag till inriktningsbeslut och att utreda tillhörigheten

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställda av Rektor 2015-09-29 1 Inledning Uppsala universitets verksamhet är omfattande och bedrivs både i Sverige

Läs mer

Kriskommunikationsplan

Kriskommunikationsplan Upprättad av Johan Adolfsson, koncernstaben Godkänd av Tomas Storm, tf kommunikationsdirektör 2010-02-09 Fastställd av Carina Clemin, beredskapschef, 2010-02-09 Reviderad den Version Dnr kommunikationsinsatser

Läs mer

Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun

Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun 2012-05-21 Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och större krishändelser, POSOM, i Vetlanda kommun Antagen av vård- och omsorgsnämnden 2012-06-14 143 Innehåll Inledning 3

Läs mer

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete

Riktlinjer för Systematiskt säkerhetsarbete Sid 1/5 2007-03-22 Bakgrund I enlighet med det av Kommunfullmäktige fastställda handlingsprogrammet för samhällsinriktat och internt säkerhetsarbete i Nyköpings kommun ska ett systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

KRISINFORMATIONSPLAN. för Lycksele kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17

KRISINFORMATIONSPLAN. för Lycksele kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17 KRISINFORMATIONSPLAN för Lycksele kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2011-02-21 17 Inledning Krisinformationsplanens giltighet och delar Planen gäller kommunledningens och förvaltningarnas/bolagens

Läs mer

Kommunal Författningssamling Reglemente Nr 2013:2

Kommunal Författningssamling Reglemente Nr 2013:2 Kommunal Författningssamling Reglemente Nr 2013:2 Reglemente för krisledningsnämnden Antaget av kommunfullmäktige den 13 juni 2013 Gäller fr.o.m. den 14 juni 2013 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun

Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Säkerhetsfunktionen Dokumentnamn Riktlinjer för säkerhet i Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunstyrelsen 2015-03-03,

Läs mer

Plan för kriskommunikation

Plan för kriskommunikation Plan för kriskommunikation Maj 2017 Plan för kriskommunikation Syfte Linnéuniversitets plan för kriskommunikation är kopplad till de planer som styr arbetet vid en kris respektive kommunikationsarbetet

Läs mer

Kommunstyrelsens reglemente

Kommunstyrelsens reglemente Kommunstyrelsens reglemente Inledning Utöver huvudreglementet för kommunens nämnder gäller detta reglemente för kommunstyrelsen. 1 Verksamhetsområde Kommunstyrelsen är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Krisledningsplan för Östra Göinge kommun

Krisledningsplan för Östra Göinge kommun Ansvarig Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Krisledningsplan Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum KS 2015-06-17 65

Läs mer

KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69

KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69 KRISINFORMATIONSPLAN PLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ELLER SVÅR PÅFRESTNING I EMMABODA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27, 69 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Ansvar... 3 Informationsstabens uppgifter...

Läs mer

Här kan du ta del av presentationen från webbseminariet i pdf-format. Tänk på att materialet är upphovsrättsskyddat och endast till för dig som

Här kan du ta del av presentationen från webbseminariet i pdf-format. Tänk på att materialet är upphovsrättsskyddat och endast till för dig som Här kan du ta del av presentationen från webbseminariet i pdf-format. Tänk på att materialet är upphovsrättsskyddat och endast till för dig som abonnent. Trevlig läsning! Videoföreläsning med Bonnier Ledarskapshandböcker

Läs mer

Krisledningspolicy för Villa Lidköping BK

Krisledningspolicy för Villa Lidköping BK KRISLEDNINGS POLICY Datum U UUtk 1(5) Krisledningspolicy för Villa Lidköping BK 2(5) Inledning Målgrupp Krisledningspolicy vänder sig till alla inom föreningen Villa Lidköping BK med såväl publik som spelare,

Läs mer

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet P 1 Det här vill Civilförsvarsförbundet: Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet I Inledning Inför uppbyggnaden av ett nytt

Läs mer

Dnr: KRISKOMMUNIKATIONSPLAN

Dnr: KRISKOMMUNIKATIONSPLAN 2015 03 26 Dnr: 2014 000094 KRISKOMMUNIKATIONSPLAN Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Ansvarsprincipen... 2 Bemanning och inkallning av informationsorganisationen... 2 Lokaler... 3 Kommunikationsarbete

Läs mer

Handlingsplan vid oväder

Handlingsplan vid oväder Styrdokument 1(6) Handlingsplan vid oväder Till vem riktar den sig? s krisledningsgrupp samt chefer: både interna och externa utförare. Vad kan inträffa? Hårt väder: storm, snö, översvämning Tänkbara följder:

Läs mer

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap Steget före Landstingets krisberedskap Säkerhet & beredskap Text: Ing-Mari Johansson och Agneta Carlsson, Säkerhet/beredskap Produktion: GA Information Foto: Hans Runesson, Tomas Asp, Holmatro, IStockphoto,

Läs mer

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet STRATEGI Arbetsmarknad Dokumentets syfte Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet Dokumentet gäller för Arbets- och företagsnämnden Arbetsmarknadsstrategi

Läs mer

Säkerhetsavdelningen Krisplan

Säkerhetsavdelningen Krisplan Säkerhetsavdelningen Krisplan 2015 2018 Krisplan 2015 2018 1 Inledning: Hantera avvikelser på ett systematiskt sätt n Ordet kris har olika betydelser i olika sammanhang. I arbetet med samhällets krisberedskap

Läs mer

Sjöbo kommun. Risk- och sårbarhetsanalys 2010

Sjöbo kommun. Risk- och sårbarhetsanalys 2010 Säkerhetsgruppen beslutade vid sammanträde den 15 februari 2010, att man ska göra en ny risk- och såbarhetsanalys Bedömningar ska göras utifrån att händelsen får en påverkan på hela Sjöbo kommun. Att händelsen

Läs mer

Förslag på ny kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting

Förslag på ny kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-04-22 Landstingsstyrelsen Kriskommunikationsplan för Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd: Torbjörn Rosdahl Ärendebeskrivning

Läs mer

Kriskommunikationsplan Båstads kommun

Kriskommunikationsplan Båstads kommun Kriskommunikationsplan Båstads kommun Januari 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Mål... 3 1.3 Syfte... 3 1.4 Målgrupper... 3 2. Uppdraget... 5 2.1 Krisinformationsorganisationen...

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Charlotte Johansson Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ylva Sanfridsson Dokumentinformation Riktlinjer för kommunikation 2 (6) Riktlinjer för information

Läs mer

Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys

Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.39) Övergripande Risk- och sårbarhetsanalys Orust kommun 2011-2014 Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Säkerhetssamordnare Antagen av KF 2011-09-29 119 Revisions

Läs mer

Ramverk för systemförvaltning

Ramverk för systemförvaltning Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 1 (8) Peter Yngve IT-centrum 2011-04-29 1.1 2 (8) BAKGRUND/MOTIV... 3 MÅL OCH SYFTE... 3 FORUM OCH GRUPPER... 3 LANDSTINGETS LEDNINGSGRUPP... 3 IT-GRUPP... 3 PROGRAMSTYRGRUPP...

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Dnr UFV 2015/1058 Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställd av: Rektor 2015-09-29 Reviderad av: Rektor 2017-06-26 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Krisledningsplan för Hässleholms kommun

Krisledningsplan för Hässleholms kommun www.hassleholm.se S Krisledningsplan för Hässleholms kommun Program och handlingsplaner Diarienummer: 2015/376 170 Fastställt den: 2004-12-31 185 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar:

Läs mer

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar SAMÖ 2008-2010 Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar Ann-Charlotte Engström 2006-04-25 Dnr. 0300/2006 1 Förord Att öva är en av de viktigaste åtgärderna för att utveckla samhällets förmåga

Läs mer

Övergripande kommunal ledningsplan

Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Fastställd

Läs mer

POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar

POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295 Revidering antagen av kommunstyrelsen 2012-12-04 290

Läs mer

Ledningsplan POSOM. Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen

Ledningsplan POSOM. Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Ledningsplan POSOM Plan för psykiskt och socialt omhändertagande vid krissituationer Dokumenttyp Plan Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2019-03-27 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Orust kommun

Läs mer

Lönepolicy. Landskrona stad

Lönepolicy. Landskrona stad Sida 1 (7) Lönepolicy Landskrona stad Sida 2 (7) Lönepolicyns syfte och roll Lönepolicyn är ett centralt arbetsgivardokument, och det är därför särskilt viktigt att chefer med ansvar för lönesättning är

Läs mer

BESLUT redigerad Dnr 17/617

BESLUT redigerad Dnr 17/617 BESLUT redigerad 2018-01-29 Dnr 17/617 1(6) Krisplan för KMH I händelse av akut nöd eller krissituation: Rädda, larma, släck! 1. Andas djupt och försök bevara ditt lugn 2. Säkra platsen försök släcka ev.

Läs mer

KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN

KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN LEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, HÖJD BEREDSKAP OCH ANDRA ALLVARLIGA HÄNDELSER Antagen av kommunfullmäktige den 15 december 2011 Dnr KS/2011:691 Innehåll 1 Inledning...5

Läs mer

Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar

Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar Utgivare: Kommunledningsenheten Gäller från: 2008-01-01 Antagen: KF 270/2007. 1. Bakgrund och övergripande ansvar 1 Kapitlets innehåll Detta kapitel beskriver dels bakgrunden till varför en pandemiplanering

Läs mer

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering

Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Dnr UFV 2015/1058 Riktlinjer för kris- och kontinuitetshantering Krisorganisationen vid Uppsala universitet Fastställd av: Rektor 2015-09-29 Rev. 2015-10-27 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Krishantering

Läs mer

Specifika auktorisationsvillkor

Specifika auktorisationsvillkor Arbetsmarknadsinsatser Dokumentets syfte syftar till att definiera avtalsvillkoren med kommunens jobb- och utbildningsexperter för att säkerställa att det innehåller tydliga auktorisationsvillkor samt

Läs mer

Informationssäkerhet är ett medel som bidrar till att uppnå kommunens övergripande mål.

Informationssäkerhet är ett medel som bidrar till att uppnå kommunens övergripande mål. Informationssäkerhetspolicy 2011-2014 1. Bakgrund Detta dokument fastställs av kommunfullmäktige och gäller för all verksamhet inom kommunen. Detta betyder att det inte finns utrymme att besluta om lokala

Läs mer

RIKTLINJER POSOM HÖGANÄS KOMMUN

RIKTLINJER POSOM HÖGANÄS KOMMUN RIKTLINJER POSOM HÖGANÄS KOMMUN 1 POSOM I HÖGANÄS KOMMUN Bakgrund POSOM är en ledningsgrupp för samverkan kring psykiskt och socialt omhändertagande vid bland annat större olyckor och katastrofer. Riskerna

Läs mer

Revidering av Reglemente för Krisledningsnämnden. Kommunstyrelsen har idag ett reglemente för krisledningsnämnden som behöver uppdateras.

Revidering av Reglemente för Krisledningsnämnden. Kommunstyrelsen har idag ett reglemente för krisledningsnämnden som behöver uppdateras. Tjänsteutlåtande 0 Österåke Kommunstyrelsens kontor Datum 2015-04-21 Dnr KS2015/0173 Till Kommunstyrelsen Revidering av Reglemente för Krisledningsnämnden Sammanfattning Kommunstyrelsen har idag ett reglemente

Läs mer

KRISPLAN SIGTUNA KOMMUN

KRISPLAN SIGTUNA KOMMUN KRISPLAN SIGTUNA KOMMUN KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, HÖJD BEREDSKAP OCH ANDRA ALLVARLIGA HÄNDELSER 2016-01-28 1 Innehållsförteckning 1. Vad är en kris?... 3 2. Sigtuna kommuns krisledning

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer