Göteborgs Stad i Almedalen 2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Göteborgs Stad i Almedalen 2019"

Transkript

1 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1691/18 Handläggare Henrik Dahlberg Telefon: E-post: Göteborgs Stad i Almedalen 2019 Stadsledningskontoret överlämnar utan eget ställningstagande frågan om deltagande under Almedalsveckan 2019 till kommunstyrelsen, med utgångspunkt i de i tjänsteutlåtandet redovisade alternativen. Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Stadsledningskontorets utvärdering av Göteborgs Stads medverkan i Västsvenska Arenan 2018, i enlighet med bilagorna 1 och 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, antecknas. Sammanfattning Göteborgs Stad har sedan år 2012 medverkat på Västsvenska Arenan i Almedalen. Västsvenska Arenan är en samverkansplattform bestående av Göteborgs Stad, Chalmers, Göteborgs Universitet, Västsvenska Handelskammaren, Västra Götalandsregionen, Högskolan i Skövde, Högskolan i Borås och Högskolan Väst. Syftet är att gemensamt lyfta regionala frågor i den nationella debatten och att öka synligheten för Västsverige i Almedalen. Västsvenska Arenan har inlett arbetet inför deltagande i Almedalen Stadsledningskontoret överlämnar nu utan eget ställningstagande frågan till kommunstyrelsen huruvida Göteborgs Stads tjänstemannaorganisation ska delta i Almedalsveckan Stadsledningskontoret redovisar tre alternativ som utgångspunkt för beslutet: 1. Deltagande som part i Västsvenska Arenan 2. Deltagande på andra arenor under politikerveckan, med bibehållet syfte för deltagande 3. Avstå från deltagande Delar av beslutsunderlaget utgörs av stadsledningskontorets utvärdering, Västsvenska Arenans utvärdering samt Västsvenska Arenans ambitioner för Samtliga biläggs tjänsteutlåtandet. Ekonomiska konsekvenser Vid val av alternativ 1 föreligger följande ekonomiska konsekvenser Kostnaden för Västsvenska Arenans medverkan i Almedalsveckan 2019 beräknas bli tkr. Detta innebär en kostnadsökning om 540 tkr jämfört med Eftersom Arenan finansieras med deltagaravgifter ökar Göteborgs Stads kostnad för att delta. Göteborgs Stads deltagaravgift 2019 beräknas bli 580 tkr. Motsvarande kostnad 2018 var Göteborgs Stad [Stadsledningskontoret], tjänsteutlåtande 1 (10)

2 520 tkr. Utöver deltagaravgift tillkommer kostnader för arbetstid i projektet, resa och logi för deltagande förvaltningar och bolag. Stadsledningskontoret föreslår att 2019 års deltagaravgift, liksom föregående år fördelas och finansieras gemensamt av medverkande förvaltningar och bolag inom respektive organisations ekonomiska ramar. Varje medverkande förvaltning och bolag finansierar själva sina kostnader för arbetstid i projektet, resa och logi. År 2018 uppgick de sammanlagda kostnaderna, förutom egen arbetstid, för Göteborgs Stads medverkan i Almedalen, inklusive deltagandet på den Västsvenska Arenan, till cirka tkr (2017: tkr). Av stadsledningskontorets sammanställning framgår att 2018 års kostnader kopplade direkt till medverkan i den Västsvenska Arenan uppgår till tkr. Resterande summa, 327 tkr, är kostnader som uppstått då förvaltningar och bolag medverkat på andra arenor än Västsvenska Arenan. Stadsledningskontoret bedömer att kostnaden för 2019 års totala engagemang i Almedalen uppgår till tkr med hänsyn till ökade kostnader inom partnerskapet Västsvenska Arenan. Vid val av alternativ 2 föreligger följande ekonomiska konsekvenser Under förutsättning att deltagandet från Göteborgs Stad motsvarar år 2018 uppgår kostnaden för resor och boende till cirka 950 tkr. Barn-, jämställdhets- och mångfaldsperspektivet Perspektiven ska beaktas vid utformningen av stadens seminarier vid Västsvenska Arenan i Almedalen Miljöperspektivet Miljöperspektivet ska beaktas vid utformningen av stadens seminarier vid Västsvenska Arenan i Almedalen Miljöperspektivet ska även beaktas vid val av resesätt till och från Visby. Omvärldsperspektivet Regional samverkan för att sätta fokus på gemensamma frågor i Almedalen är idag en etablerad modell. Föregångaren är Öresundshuset, som startade sin satsning etablerade även östra Sverige en liknande plattform, East Sweden Arena, ett samarbete mellan Region Östergötland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Linköpings Universitet och Östsvenska Handelskammaren startades en ny politikervecka i Stockholmsförorten Järva på initiativ från den ideella föreningen The global village. Syftet med Järvaveckan är att minska avståndet mellan politiker och invånare, skapa bättre förutsättningar för boende att engagera sig i politiken och sätta lokalinvånarnas frågor på den politiska agendan fanns alla ledarna för riksdagens partier på plats under Järvaveckan. Nämnden för konsument- och medborgarservice beslutade att ge i uppdrag till förvaltningen att utreda möjligheten att starta en Politikerveckan i Järva inom Göteborgs Stad under Förvaltningen konsument- och medborgarservice har inom ramen för uppdraget arrangerat flera publika aktiviteter över året. Aktiviteterna har genomförts i samverkan med stadsdelsförvaltningar och andra aktörer. Förvaltningen bedömer, med hänvisning till tillgängliga resurser, att det inte varit möjligt att arrangera Göteborgs Stad [Stadsledningskontoret], tjänsteutlåtande 2 (10)

3 en sammanhållen demokrativecka i Göteborg Uppdraget kvarstår under 2019 men förvaltningen har ännu inte beslutat om formerna för politikerveckan. Bilagor 1. Utvärdering av Göteborgs Stads medverkan på Västsvenska Arenan i Almedalen Västsvenska Arenan Verksamhetsbeskrivning och utvärderingsrapport 3. Västsvenska Arenan Göteborgs Stad [Stadsledningskontoret], tjänsteutlåtande 3 (10)

4 Ärendet Stadsledningskontoret överlämnar utan eget ställningstagande frågan till kommunstyrelsen huruvida Göteborgs Stads tjänstemannaorganisation ska delta i Almedalsveckan 2019 (30 juni 7 juli). Stadsledningskontoret redovisar tre alternativ som utgångspunkt för beslutet: 1. Deltagande som part i Västsvenska Arenan 2. Deltagande på andra arenor under politikerveckan, med bibehållet syfte för deltagande 3. Avstå från deltagande Beskrivning av ärendet Bakgrund Almedalsveckan på Gotland är Sveriges största politiska mötesplats och har blivit synonym med demokrati. Västsvenska Arenan är idag en av de största aktörerna i Almedalen och kommunicerar nationellt bilden av ett samlat Västsverige. Göteborgs Stad har sedan 2012 medverkat i Almedalen som en del av den Västsvenska Arenan, i samverkan med Chalmers, Göteborgs Universitet, Västsvenska Handelskammaren och Västra Götalandsregionen. Västsvenska Arenan utvidgades 2016 till att även omfatta Högskolan i Skövde, Högskolan i Borås och Högskolan Väst. Syftet med Västsvenska Arenan är att samverka i en gemensam plattform för att lyfta frågor ur västsvenskt perspektiv men med relevans för hela Sverige i den nationella debatten och att öka synligheten för Västsverige under politikerveckan i Almedalen. Genom samverkan får de västsvenska frågorna större utrymme på den nationella arenan. Syfte och mål Syftet med stadens medverkan i Västsvenska Arenan har under föregående år varit: att kraftsamla kring de mest aktuella frågorna för Göteborg och Västsverige och lyfta dem till en nationell politisk nivå. att synliggöra Göteborgs Stads och Västsveriges arbete inom områden som också är nationella utmaningar och visa på områden där vår region ligger i framkant. Det övergripande målet har under föregående år varit att öka kunskapen bland nationella beslutsfattare och opinionsbildare för de särskilda möjligheter och utmaningar som Göteborg har, som en del av Västsverige. Därigenom kan intresset och engagemanget öka för initiativ som kan främja stadens och regionens utveckling. Motsvarande mål med stadens medverkan föreslås gälla vid val av alternativ 1 och 2. Primär målgrupp vid val av alternativ 1 och 2 är deltagare på Almedalsveckan i form av myndigheter, riksdagsledamöter, regeringsföreträdare, intresseorganisationer, andra kommuner och näringslivsaktörer med koppling till de frågor som Göteborgs Stad vill belysa under Almedalsveckan. Intressenter är medarbetare i staden, boende, besökare och näringsliv i Göteborgsregionen samt Västra Götalandsregionen, media samt andra västsvenska aktörer med koppling till de frågor som Göteborgs Stad vill belysa under Almedalsveckan. Göteborgs Stad [Stadsledningskontoret], tjänsteutlåtande 4 (10)

5 Verksamheten inom Västsvenska Arenan Under de första åren hyrde Västsvenska Arenan in sig i två seminarielokaler på Campus Gotland, Uppsala Universitet, med programpunkter årligen. Från och med 2016 hyr parterna i Västsvenska Arenan en offentlig plats i anslutning till Almedalsparken för att kunna ta emot fler besökare och gäster till seminarier och möten. Platsen är en cirka 500 kvadratmeter stor yta som byggs upp med golv samt tält med tak och väggar. På ytan ryms två seminarielokaler, två mötesrum och en stor yta för nätverkande, möten, utställningar och samtal beslutade kommunstyrelsen att tillgänglighet och hållbarhet ska vara i fokus för Göteborgs Stads inflytande när det gäller utformning av Arenan och den fysiska mötesplatsen. Västsvenska Arenan startar sin verksamhet på första söndagen under Almedalsveckan och avslutar från och med 2019 på torsdagen. Programmet på Västsvenska Arenan består av seminarier och möten som arrangeras av respektive part. Utöver parternas egna aktiviteter arrangeras även arenagemensamma seminarier när det blir aktuellt. Sedan 2016 är Västsvenska Arenan den aktör i Almedalen som har flest aktiviteter genomfördes cirka 100 aktiviteter på Västsvenska Arenan. Cirka personer besökte Arenan på plats och filmade seminarier från veckan har visats cirka gånger på webben, i jämförelse med gånger år Göteborgs Stads deltagande i Västsvenska Arenan samordnade stadsledningskontoret Göteborgs Stads deltagande i Västsvenska Arenan. Stadens aktiviteter har de senaste åren utgått från den inriktning som har beslutats i kommunstyrelsen för det internationella påverkansarbetet. År 2016 arrangerades sex seminarier med utgångspunkt i temat Jämlikt Göteborg. År 2017 arrangerades tio seminarier som följde de tre inriktningarna för det internationella påverkansarbetet, samt ytterligare en aktivitet i form av läshörna för barn och vuxna under två tillfällen arrangerades nio seminarier och ett politiskt samtal. Stadens seminarier besöktes av i genomsnitt 60 personer per seminarium. Det politiska samtalet mellan Ann-Sofie Hermansson (S) och Jonas Ransgård (M) lockade flest besökare, över 100 personer. Temat för samtalet var Möjligheter och utmaningar med att utveckla framtidens Göteborg. Även seminarierna om hållbar och jämlik stadsutveckling lockade besökare, personer på varje seminarium. Seminariet om testbäddar som verktyg för att möta städers utmaningar har visats nära 700 gånger på webben. Utöver den Västsvenska Arenan deltar några av stadens verksamheter också på andra arenor i Almedalen, som medarrangörer till seminarier, experter, deltagare i paneldebatter och för att omvärldsbevaka. Efter beslut i kommunstyrelsen 2015 har även samordningen av dessa engagemang stärkts beslutade kommunstyrelsen att de bolag eller förvaltningar som har intresse av att, i egen regi, arrangera seminarier och aktiviteter i Almedalen, i första hand ska prioritera Västsvenska Arenan framför andra arenor. Aktiviteterna utanför den Västsvenska Arenan har kostnadsberäknats, vilket redovisas under Ekonomiska konsekvenser. Organisation Västsvenska Arenan Västsvenska Handelskammaren är projektkansli för Västsvenska Arenan. De avsätter cirka 1,6 heltidstjänster bestående av en projektledare och en koordinator, till arbetet. Västsvenska Arenans projektledare leder och samordnar arbetet i olika grupper med Göteborgs Stad [Stadsledningskontoret], tjänsteutlåtande 5 (10)

6 representanter från respektive samverkande organisation. I grupperna hanteras frågor kring lokaler, seminarier, kommunikation, program med mera. Västsvenska Arenans aktiviteter utöver Almedalsveckan Sedan ett par år tillbaka har Västsvenska Arenan arrangerat aktiviteter i Västsverige. I mars 2018 arrangerades uppföljningsseminariet Får vi en juste valrörelse 2018?, som en del i en serie på temat Politikerförtroende. Serien hade ditintills bestått av två seminarier i Visby och ett i Göteborg. Dessa aktiviteter är ett resultat av efterfrågan på en mötesplats i Västsverige liknande Västsvenska Arenan i Almedalen. Syftet är att lyfta de frågor som Arenan gemensamt fokuserat på i Almedalen för en västsvensk publik. Kommunikation och synlighet inom Västsvenska Arenan Kommunikation kring Västsvenska Arenans aktiviteter i Almedalen har skett gemensamt från projektkansliet liksom från respektive part i samarbetet. De bärande gemensamma aktiviteterna är en bilaga i Dagens Industri och en hemsida gjordes en gemensam satsning på livesändning av seminarierna på Västsvenska Arenan vilken blev framgångsrik. I jämförelse med Öresundshuset hade Västsvenska Arenan ungefär dubbelt så många digitala besökare, som följde seminarierna live via webben eller i efterhand flyttades livesändningen över till en gemensam sida på Facebook vilket gjorde det möjligt att få ännu större spridning och delning på aktiviteterna. Antalet visningar på webben ökade från till under Idag finns också ett gemensamt Twitterkonto, för att ytterligare stärka Västsvenska Arenans kommunikation. Göteborgs Stad har marknadsfört stadens egna seminarier på den Västsvenska Arenan via såväl traditionella kanaler som sociala medier. Dessutom har det gjorts satsningar för att marknadsföra nyckelpersoner från Göteborgs Stads förvaltningar och bolag som är på plats under Almedalsveckan, så att de kan fungera som paneldeltagare och talespersoner i andras evenemang. Projektkansliets ambition för Västsvenska Arenan 2019 Projektkansliets ambition för Västsvenska Arenan 2019 är att utöka dess verksamhet till ett antal gemensamma nedslag i Stockholm där de västsvenska perspektiven lyfts. Syftet är att skapa synlighet och gehör för västsvenska frågor och perspektiv på en nationell nivå. Aktiviteterna blir också en uppföljning av tidigare års Almedalsvecka och en försmak på vad Västsverige prioriterar under året som kommer. De frågor som lyfts kommer i första hand att vara de gemensamma områden som Västsvenska Arenan fokuserar på. Målgruppen är aktörer i Stockholm samt lokala, regionala och nationella politiker varav en hel del inte åker till Almedalen. Aktiviteterna planeras in efter behov och processen samordnas av kansliet. Utöver den utökade verksamheten i Stockholm vill kansliet utveckla engagemanget i Västsverige genom att erbjuda möjligheter till nätverkande under mer avslappnade former. Aktiviteterna planeras in löpande efter behov, men ambitionen om 3-4 aktiviteter under höst och vår kvarstår. Alternativ till deltagande i Västsvenska Arenan Deltagande i Almedalsveckan utanför Västsvenska Arenan De syften och mål med deltagande i Almedalsveckan som föreslås i detta tjänsteutlåtande bedöms kunna nås i viss utsträckning även utanför samarbetet inom Västsvenska Arenan. Göteborgs Stad [Stadsledningskontoret], tjänsteutlåtande 6 (10)

7 Göteborgs Stads strategiska frågor kan i detta alternativ drivas genom att förvaltningar och bolag deltar på andra arenor, i samtal och möten med beslutsfattare och intressenter. Deltagande utanför Västsvenska Arenan innebär bland annat följande: Information, kommunikation och marknadsföring behöver en ny inriktning och sker i egna kanaler och med egna resurser. Göteborgs Stad deltar inte som en samlad aktör utan målgrupperna möter representanter för förvaltningar och bolag enskilt. Behovet av projektledning och samordning inom staden inför Almedalsveckan minskar. De ekonomiska konsekvenserna av att välja detta alternativ redovisas under rubriken Ekonomiska konsekvenser i inledningen av tjänsteutlåtandet Avstå från deltagande Detta alternativ innebär att Göteborg Stads tjänstemannaorganisation avstår från att närvara i Almedalen Alternativet hindrar inte att den politiska organisationen deltar utifrån sina syften och mål. Stadsledningskontorets bedömning Under förutsättning att kommunstyrelsen beslutar om deltagande under Almedalsveckan enligt alternativ 1 föreslås följande: Göteborgs Stad föreslås delta i Västsvenska Arenan enligt gällande ambition för Medverkan bör dock begränsas till engagemangen i Almedalen och i Västsverige. Staden föreslås vara en tydlig representant i samverkan med de övriga aktörerna genom att flera olika delar av stadens verksamheter samordnas till en gemensam leverans i form av seminarier eller liknande aktiviteter, med Göteborgs Stad som avsändare. Tillgänglighet och hållbarhet föreslås vara i fokus för Göteborgs Stad i de forum där planering och utformning av arenan och den fysiska mötesplatsen sker. Om den politiska organisationen medverkar inom ramen för deltagandet i Västsvenska Arenan föreslås berörda politiska sekreterare bidra med tid för planering och genomförande av aktiviteten/aktiviteterna. Stadsledningskontoret föreslår även att Göteborgs Stad verkar för att formerna för programaktiviteterna ses över, i samverkan med övriga parter inom Västsvenska Arenan. Under förutsättning att kommunstyrelsen beslutar om deltagande under Almedalsveckan enligt alternativ 2 föreslås följande: Stadsledningskontoret uppdras att vidare utreda formerna, bland annat organisation samt kostnader och finansiering för deltagande i Almedalsveckan utanför Västsvenska Arenan samt att leda och samordna stadens deltagande under Almedalsveckan enligt vad som redovisas nedan. Syfte och mål Syftet med stadens medverkan under Almedalsveckan föreslås gälla vid val av alternativ 1: Göteborgs Stad [Stadsledningskontoret], tjänsteutlåtande 7 (10)

8 att kraftsamla kring de mest aktuella frågorna för Göteborg och Västsverige och lyfta dem till en nationell politisk nivå. att synliggöra Göteborgs Stads och Västsveriges arbete inom områden som också är nationella utmaningar och visa på områden där vår region ligger i framkant. Vid val av alternativ 2 föreslås syftet med stadens medverkan under Almedalsveckan vara: att lyfta de mest aktuella frågorna för Göteborgs Stad till en nationell politisk nivå. att synliggöra Göteborgs Stads arbete inom områden som också är nationella utmaningar och visa på områden där staden ligger i framkant. Det övergripande målet föreslås vara att öka kunskapen bland nationella beslutsfattare och opinionsbildare för de särskilda möjligheter och utmaningar som Göteborg har, som en del av Västsverige. Därigenom kan intresset och engagemanget öka för initiativ som kan främja stadens och regionens utveckling. Primär målgrupp föreslås vara deltagare på Almedalsveckan i form av myndigheter, riksdagsledamöter, regeringsföreträdare, intresseorganisationer, andra kommuner och näringslivsaktörer med koppling till de frågor som Göteborgs Stad vill belysa under Almedalsveckan. Intressenter föreslås vara medarbetare i staden, boende, besökare och näringsliv i Göteborgsregionen samt Västra Götalandsregionen, media samt andra västsvenska aktörer med koppling till de frågor som Göteborgs Stad vill belysa under Almedalsveckan. Inriktning Inriktningen för Göteborgs Stads aktiviteter på den Västsvenska Arenan föreslås liksom tidigare utgå från den tematiska inriktningen som har beslutats i kommunstyrelsen avseende påverkansarbetet. - Sociala frågor och folkhälsa - Miljö, klimat och energi - Infrastruktur och transport Organisation Stadsledningskontoret föreslås vid val av alternativ 1 liksom tidigare bedriva arbetet i projektform med projektledning, styrgrupp och arbetsgrupp/-er för att ta fram förslag på aktiviteter. Stadsledningskontorets projektorganisation föreslås bemannas med medarbetare med följande kompetensområden: - Kommunikation och projektledning - Stadsutveckling - Välfärd och utbildning Med utgångspunkt i tidigare års medverkan i Västsvenska Arenan bedöms uppdraget som helhet kräva motsvarande en heltidstjänst under perioden 1 januari 10 juli Under återstoden av året motsvarande ca procent av en heltidstjänst. Styrgrupp och arbetsgrupper föreslås bestå av representanter från stadens förvaltningar och bolag. Styrgruppen föreslås att delta aktivt i nomineringen av ämnen och frågeställningar som Göteborgs Stad föreslår att lyfta på den Västsvenska Arenan i Almedalen, hantera samordningsfrågor av de aktiviteter som staden arrangerar på Västsvenska Arenan samt skapa översikt och stärka samordningen av stadens totala engagemang i Almedalen. Göteborgs Stad [Stadsledningskontoret], tjänsteutlåtande 8 (10)

9 Berörda politiska sekreterare föreslås bidra med tid för planering och genomförande av aktiviteter som initieras av den politiska organisationen. Kommunstyrelsen föreslås vara uppdragsgivare, stadsdirektören projektbeställare och kommunikationsdirektören projektägare. Kostnader och finansiering Vid val av alternativ 1 uppgår kostnaden för Göteborgs Stads medverkan i Västsvenska Arenan 2019 till 580 tkr, vilket är en kostnadsökning med 60 tkr jämfört med Kansliet för Västsvenska Arenan motiverar kostnadsökningen med att den allmänna prisnivån ökat i Almedalen liksom med kostnadsökningar kopplat till det gemensamma kommunikationsarbetet. Stadsledningskontoret föreslår att 2019 års deltagaravgift liksom tidigare finansieras av medverkande förvaltningar och bolag inom respektive organisations ekonomiska ramar. Fördelning av kostnader som ingår i deltagaravgiften för Västsvenska Arenan 2019: Västsvenska Arenan Projektledning och kansli: 1,6 heltidstjänster + material: tkr Västsvenska Arenan i Almedalen Lokaler: Markhyra Region Gotland, tält, golv, möblering, inredning och teknik m.m: Marknadsföring & kommunikation; program, affischer, flyers, vepor, flaggor, dukar etc: Kommunikation och press; bilaga, redaktionella texter, annonsering Almedalsguiden, hemsida, webbsändning: Mingel/Nätverkande: Västsvenska Arenan i Stockholm Lokaler och förtäring: Summa: Att fördela på medverkande parter: tkr 170 tkr 160 tkr 70 tkr 40 tkr tkr Göteborgs Stad [Stadsledningskontoret], tjänsteutlåtande 9 (10)

10 Utöver deltagaravgift i Västsvenska Arenan tillkommer kostnader för arbetstid i projektet, resa och logi. Dessa kostnader föreslås liksom tidigare finansieras av respektive deltagande verksamhet och hållas inom ekonomisk ram. För de seminarier som Göteborgs Stad är med och arrangerar föreslås en ram på 100 tkr för eventuella arvoden och resor till moderatorer samt till föreläsare som inte har möjlighet till annan finansiering (exempelvis forskare). Denna del föreslås liksom tidigare finansieras av stadsledningskontorets kommunikationsavdelning. Samordning av stadens medverkan i Almedalen Liksom för 2018 föreslås vid val av alternativ 1 de bolag eller förvaltningar som har intresse av att, i egen regi, arrangera seminarier och aktiviteter i Almedalen, i första hand prioritera Västsvenska Arenan framför andra arenor. Det är både kostnadseffektivt och bidrar till att stärka bilden av en sammanhållen stad, samtidigt som Västsvenska Arenans varumärke stärks. Avstämning och återrapportering Återrapportering till kommunstyrelsen föreslås ske vid ett tillfälle under våren 2019 (innehåll och genomförande), samt genom en skriftlig utvärdering under hösten Henrik Dahlberg Pressansvarig Helena Mehner Kommunikationsdirektör Göteborgs Stad [Stadsledningskontoret], tjänsteutlåtande 10 (10)

11 Utvärdering av Göteborgs Stads medverkan på Västsvenska Arenan i Almedalen 2018 Sammanfattning Västsvenska Arenan har blivit en etablerad del av Almedalen. Vi har utarbetat ett framgångsrikt arbetssätt, som visserligen kan utvecklas, men i stort sett är välfungerande. Parternas planering behöver samordnas bättre för att undvika flera seminarier med samma tema. Årets utvärdering visar en mindre nöjdhet när det gäller Arenans fysiska placering jämfört med förra året. Kritiken gäller främst att Arenan befinner sig för långt från flödet av människor. Många lyfter dock fram att Arenan är en bra mötesplats och att den har en fin utformning med närhet till havet. Det fanns en stor bredd i roller och kompetenser i planeringen inför stadens medverkan. Det var till stor nytta och är en framgångsfaktor för staden. Utvärderingen visar att seminarierna och modereringen fungerar väl. Seminarierna var generellt sett välbesökta med ungefär hälften av besökarna verksamma utanför Västsverige. Det är viktigt att seminarierna når utanför Almedalsveckan. Därför livesänds seminarierna på Facebook och via goteborg.se. Att göra det möjligt för allmänheten att ta del av stadens aktiviteter i Almedalen är viktigt för att öka delaktigheten. Jämfört med förra året är det färre visningar på Facebook. Som förbättringsområden nämns planeringsfasen som upplevdes som ineffektiv av flera som svarat på utvärderingen. Samordningsmötena ansågs vara för många och för långa. Flera anser att programpunkterna behöver en ny form. Det traditionella seminarieformatet behöver utvecklas. Framöver behövs det även en tydligare strategi för hur vi får rikspolitiker och ministrar att delta på stadens aktiviteter. Vi behöver som tidigare värdera vår medverkan relaterat till kostnader och fortsätta arbeta för att vi får ut så mycket som möjligt av vårt deltagande på plats. Eftersom prisnivån i stort har ökat i Almedalen finns ett behov av dialog inom Västsvenska Arenan för att gemensamt påverka Region Gotland mot ett mer hållbart Almedalsveckan. Bakgrund Västsvenska Arenan är en samverkansplattform där åtta parter (Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Västsvenska Handelskammaren, Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde och Högskolan Väst) samarbetar genom att lyfta frågor ur ett västsvenskt perspektiv men Göteborgs Stad Besök: Köpmansgatan 20 Telefon: Göteborg E-post: stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Fax:

12 med relevans för hela Sverige under politikerveckan i Almedalen. Västsvenska Arenan startade Det är kommunstyrelsen som fattar beslut om Göteborgs Stads medverkan på den Västsvenska Arenan. Syftet är att: kraftsamla kring de mest aktuella frågorna för Göteborg och Västsverige och lyfta dem till en nationell politisk nivå synliggöra Göteborgs Stads och Västsveriges arbete inom områden som också är nationella utmaningar och visa på områden där vår region ligger i framkant Målet med Göteborgs Stads medverkan är att: öka kunskapen bland nationella beslutsfattare och opinionsbildare för de särskilda möjligheter och utmaningar som Göteborg har, som en del av Västsverige. Göteborgs Stads arbete bedrivs i projektform under projektledning från stadsledningskontoret, med bred samverkan av förvaltningar och bolag. Under 2018 arrangerade Göteborgs Stad nio aktiviteter på Västsvenska Arenan inom de tre övergripande områdena sociala frågor och folkhälsa, miljö, klimat och energi, samt infrastruktur och transport. Omfattning I utvärderingen berör vi nyckeltal för Västsvenska Arenan samt Göteborgs Stad, bland annat gällande antal fysiska och digitala besökare. Vi utvärderar också utifrån följande perspektiv: Göteborgs Stads genomförande på plats Kommunikation Västsvenska Arenans fysiska plats och förutsättningar Samverkan inom Göteborgs Stad Samverkan inom Västsvenska Arenan Utvärderingen är sammanställd av projektledningen för stadens Almedalsarbete och omfattar både strategisk planering och praktiskt genomförande. Den är en sammanvägning av synpunkter och inspel från medverkande förvaltningar och bolag, deltagande kommunalråd i stadens seminarier och från projektledningen. Till utvärderingen biläggs även Västsvenska Arenans samlade utvärdering för Västsvenska Arenan Göteborgs Stad Besök: Köpmansgatan 20 Telefon: Göteborg stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Fax:

13 Nyckeltal 2018 Västsvenska Arenan som helhet (inom parentes visas motsvarande siffror för 2017): Antal seminarier och bokade aktiviteter, totalt sett: 100 (2017: 90) Genomsnittligt antal besökare per seminarium: 70 (2017: 60) Antal besökare på den Västsvenska Arenan 2018: ca (2017: ca 8 000) Antal tittare på livesändningar /filmer från seminarier på den Västsvenska Arenan: ca (2017: ) Antal unika sidvisningar på ca (2017: ) Nyckeltal 2018 Göteborgs Stads aktiviteter på Västsvenska Arenan (inom parentes visas motsvarande siffror för 2017): Antal seminarier och bokade aktiviteter: 9 (2017: 10 seminarier och 2 läshörnor.) Antal besökare på Göteborgs Stads seminarier: personer/seminarium. Genomsnittligt antal: 60 (2017: 60). Antal tittare på livesändningar/filmvisningar av Göteborgs Stads seminarier: tittare/seminarium. (2017: tittare/seminarium) Slutsats nyckeltal: Fler seminarier och bokade aktiviteter inom Västsvenska Arenan Fler både fysiska och digitala besökare till Västsvenska Arenan Stadens seminarier har i genomsnitt samma antal fysiska besökare på plats, men antalet filmvisningar minskar Uppmärksamheten för Västsvenska Arenan ökar Antalet tittare via livesändningar och film ökar för Västsvenska Arenan i sin helhet Göteborgs Stad Besök: Köpmansgatan 20 Telefon: Göteborg stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Fax:

14 Göteborgs Stads seminarier Göteborgs Stad arrangerade åtta seminarier inom områdena sociala frågor och folkhälsa, miljö, klimat och energi samt infrastruktur och transport. Staden arrangerade även ett politiskt samtal. Varje seminarium hade en huvudansvarig förvaltning/bolag. 1. Hur vet vi att vi gör rätt när städerna ska utvecklas hållbart och jämlikt? Arrangör: Stadsbyggnadskontoret 2. Varför ska det ta tid att planera och bygga hållbar stad? Arrangör: Stadsbyggnadskontoret 3. Hur mycket elintensiv verksamhet klarar det svenska elnätet? Arrangör: Göteborg Energi 4. Testbäddar verktyg för att möta städers utmaningar och samtidigt skapa internationell lyskraft? Arrangör: Business Region Göteborg 5. Sociala investeringar hur kan vi investera i barns framtid? Arrangör: Social resursförvaltning 6. Tillgängliga personer och många jobb vad är egentligen problemet? Arrangör: Business Region Göteborg och arbetsmarknad- och vuxenutbildningsförvaltningen 7. Var tar det stopp? Fungerar stadsplaneringsverktygen för att utveckla staden socialt hållbart? Arrangör: Stadsbyggnadskontoret 8. Världens första science park för välfärd och social utveckling? Arrangör: Social resursförvaltning Politiskt samtal: Möjligheter och utmaningar med att utveckla framtidens Göteborg Arrangör: Stadsledningskontoret Fördelning av besökare Västsverige/övriga Sverige, per aktivitet Tabellen visar antalet besökare per aktivitet varav antal boende i ort utanför Göteborg/Västsverige. Sista kolumnen visar andelen av besökarna utanför Göteborg/Västsverige i procent. Syftet med analysen är att undersöka i vilken mån vi lockar en nationell publik med våra aktiviteter i Almedalen. Observera att alla besökare inte fyllde i närvaro. Den procentuella fördelningen baseras på de besökare som fyllde i närvaro och uppgav boendeort och ska betraktas som en indikation. Göteborgs Stad Besök: Köpmansgatan 20 Telefon: Göteborg stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Fax:

15 Seminarium 2/7: Hur vet vi att vi gör rätt när städerna ska utvecklas hållbart och jämlikt? 2/7: Varför ska det ta tid att planera och bygga hållbar stad? 2/7: Möjligheter och utmaningar med att utveckla framtidens Göteborg 3/7: Hur mycket elintensiv verksamhet klarar det svenska elnätet? 3/7: Testbäddar verktyg för att möta städers utmaningar och samtidigt skapa internationell lyskraft? 4/7: Sociala investeringar hur kan vi investera i barns framtid? 4/7: Tillgängliga personer och många jobb vad är egentligen problemet? 5/7: Var tar det stopp? Fungerar stadsplaneringsverktygen för att utveckla staden socialt hållbart? 5/7: Världens första science park för välfärd och social utveckling? Totalt antal pers. Antal pers. från Gbg/Västsverige Antal pers. från övriga Sverige > % utanför Gbg/ Västsverige Göteborgs Stad Besök: Köpmansgatan 20 Telefon: Göteborg stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Fax:

16 Urval av synpunkter från utvärderande parter Deltagarnas erfarenheter utifrån syftet med Västsvenska Arenan Nya kunskaper och kontakter Nya lärdomar och framdrift i viktiga frågor Många givande möten under veckan Goda diskussioner och bra nätverkande Samverkan nationellt, regionalt och lokalt Nya kontakter och resultat av samtal att arbeta vidare med Nästa utvecklingssteg blir att fundera på vad Göteborgs Stad kan göra utanför Västsvenska Arenan Göteborgs Stads genomförande på plats Positivt Välbesökta, relevanta seminarier och professionell moderering av Lars Mogensen. Filmning och ljud fungerade väl. Framgångsfaktorer Stor bredd av deltagare och talare, vilket gav en god bild av ämnet som belystes ur olika perspektiv. Logistik och lokaler fungerade väl. Arenan och arrangemangen var väl förberedda och professionellt genomförda. Väl förberedda seminarier. En kunnig och förberedd moderator. Minst två personer på plats för att sköta det praktiska och hälsa välkomna, visa till platser mm. Dokumentation livesändning och marknadsföring via twitter etc. Förbättringsområden Ett annat format än seminarier kan prövas för att öka möjligheterna att nå ut. Publiken bör involveras mer. Interaktionen behöver organiseras. Den nationella publiken behöver öka. Det blev för lite debatt, för få perspektiv. Många tyckte lika i panelen. Minglet var lite fattigt. Skulle vara trevligt med lite enklare mat och inte bara snacks. Det behövs mer tid för förberedelse med övriga paneldeltagare och moderatorn. Seminarierna behöver borra djupare i frågorna. Med ett för brett anslag i frågeställningen blir det svårt att leverera ett kvalitativt innehåll. Det kan verka oklart vad staden vill med vissa av seminarierna. Göteborgs Stad Besök: Köpmansgatan 20 Telefon: Göteborg stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Fax:

17 Det västsvenska seminariet med en västsvensk publik blir inte meningsfull. Varför förs inte sådana samtal på hemmaplan? Vi behöver fundera på hur vi bjuder in riksdagsledamöter och ministrar, säkra att vi är tillräckligt intressanta. Tempot på seminarierna behöver öka. Utbudet av seminarier är väldigt stort. Det är svårt att få uppmärksamhet i bruset. Detta behöver vi fundera på. I nationella frågar blir det inte bra att ha med två lokalpolitiker. Det begränsar utrymmet för andra viktiga aktörer. Målkonflikter inom ämnesområdena behöver belysas. Seminarierna behöver begränsas i tid. Max 45 minuter. Runda bordssamtal eller liknande bör vara ett komplement till seminarierna. Med lokala politiker i panelerna blir seminarierna lätt för politiska. Kommunikation och omvärldsbevakning Positivt Fortsatt ökad satsning på digital kommunikation. Vi använde stadens samt Facebook för Västsvenska Arenan. Utveckling av bilagan i Dagens Industri med redaktionellt material där alla parter kunde få fram sina budskap och marknadsföra sina seminarier. Här fanns tydliga hänvisningar till planerade seminarier. Samspelet mellan Arenans kommunikation och stadens egen kommunikation inför Almedalen, med mejlutskick/inbjudningar till seminarier, samt information på intranät och goteborg.se. Spridning av Göteborgs Stads seminarier via mejl, goteborg.se, Facebook och twitter. Livesändning via Västsvenska Arenans Facebook och goteborg.se. Att vara på Facebook skapar ökad möjlighet för spridning. Vår egen kommunikation på plats genom bl.a. roll-ups och kontaktkort. Framgångsfaktorer Genomarbetade seminarier med bra innehåll och medialt intressanta frågor. Genomarbetade budskap och kommunikationsplanering inför Almedalen. Ett bra arbetssätt och bra paketering av innehåll på stadens twitter-konto. Kontaktlista där experter från förvaltningar och bolag marknadsfördes som tillgängliga för att delta på olika slags evenemang. Göteborgs Stad Besök: Köpmansgatan 20 Telefon: Göteborg stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Fax:

18 Förbättringsområden Frågor från media rörande deltagande och kostnader kom under veckan, vilket kräver tid och energi från projektledningen och kommunikatörer. Vi behöver säkerställa att media får relevant information inför Almedalsveckan. Se över kommunikationsgruppens sammansättning, med målet att denna grupp blir mer operativ. Kommunikatörer på plats kan stödja projektledningen. Arbeta på att få ut våra nyckelpersoner inte bara i andras arrangemang utan även i media. Proaktivt bearbeta redaktionerna som är på plats. Involvera kommunikationscheferna i detta. Västsvenska Arenans lokaler, platsen Positivt I år hade Arenan den bästa utformningen hittills. Den är en bra och trevlig samlingsplats med gott om yta för seminarierna. Snyggt, tar för sig och sticker ut. Annorlunda mot de andra arenorna. Goda möjligheter till möten och samtal. Luftiga lokaler. Önsketrädet är ett roligt inslag. Platsen är fantastiskt fin. Helhetsintrycket är positivt. Bra med mötesrummen. Fint med havet som bakgrund, vilket passar för ett västsvenskt tema. Lyckat med öppningen mot vattnet det uppskattades av många. Bättre organisering än tidigare år. Smidigare uppbyggnad och rutiner kring iordningsställande. Framgångsfaktorer Mingelytan ger förutsättningar för bra möten. Bra storlek på lokalerna. Arenans minskade storlek i år bidrog till en trevligare inramning. Riktigt duktiga och serviceinriktade tekniker, hjälpsamma och snabba. Gäller även filmningen. Trevlig och inbjudande möblering, avslappnad stämning och atmosfär i cafédelen. Bra kontrast till seriositeten inne i seminarielokalerna. Förbättringsområden Placeringen av Arenan upplevs som perifer, bortanför flödet av folk. Att Arenan ligger lite avsides blir särskilt tydligt när vädret är sämre. Detta påverkar mötesplatsen och flödet av människor. Göteborgs Stad Besök: Köpmansgatan 20 Telefon: Göteborg stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Fax:

19 Skyltningen i anslutning till Arenan behöver förbättras så att det blir tydligare vilka seminarier som pågår. Mötesrummen kan användas bättre. Det är oöverskådligt vem som har bokat rummen. Återvinningskärlen höll inte en bra kvalitet. De gick lätt sönder. Glutenfria alternativ behövs. Ersätt flaskvatten med kranvatten på scen. Under de tre år som Arenan har haft sin nuvarande plats har markhyran stigit avsevärt vilket har påverkat stadens budget. Samverkan inom staden och projektorganisation Positivt Ett tjänsteutlåtande med inriktningsbeslut från kommunstyrelsen. Samarbetet med KSAU har fungerat bra. Staden har rutin på hur arrangemanget ska ske med ordning och reda på allt. En intern projektorganisation med huvudprojektledare med kommunikationsansvar samt två biträdande projektledare på SLK. Delat ägarskap för sakfrågan/programmet på SLK mellan avdelningen för stadsutveckling samt avdelningen för välfärd och utbildning. Bred medverkan från stadens olika delar i styrgrupp och arbetsgrupper. Den breda styrgruppen underlättade samordningen av stadens totala medverkan i Almedalen, när det gäller kostnader och engagemang. Framgångsfaktorer KSAU som avstämningsyta gällande ramar och politisk representation. Viktigt att bolag och förvaltningar planerar tillsammans, hjälps åt och ger varandra input och feedback. Mixad kompetens på projektledningen (kommunikation/projektledning/sakfrågor). Regelbundna möten och avstämningar. Förbättringsområden/rekommendationer Engagemanget i styrgruppen varierade och alla deltagare förhöll sig inte till de beslut som styrgruppen fattade. Resultatet blev att ett seminarium arrangerades på en annan arena än Västsvenska Arenan. Detta går emot kommunstyrelsens beslut. Göteborgs Stad Besök: Köpmansgatan 20 Telefon: Göteborg stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Fax:

20 Samordningsgruppen med seminarieansvariga fungerade sämre än tidigare år, med låg närvaro och varierande engagemang. Seminarieansvariga behöver följa de kriterier som projektledningsgruppen sätter upp eftersom dessa kriterier följer Almdalsveckans arrangörers krav liksom kommunstyrelsens beslut. Planeringen inför Almedalsveckan innebär ett stort antal möten i flera grupperingar. Enligt återkopplingen från några deltagare upplevs planeringsfasen som ineffektiv. Mötesstrukturen behöver vara väl förankrad och mötena behöver vara väl förberedda och effektiva. Projektledningen behöver leverera tydligare idéer som styrgruppen kan fatta beslut om. Styrgruppen behöver ha ett hela staden-perspektiv snarare än att tänka utifrån sin egen verksamhet vad blir bäst för hela staden? Samverkan inom Västsvenska Arenan Positivt Tydligt fokus på gemensamma frågor, därför bra med gemensamma seminarier. Gott samarbete och Västsvenska Arenan har blivit en etablerad del av Almedalen. Framgångsfaktorer Olika ansvarsområden för de olika grupperingarna inom Västsvenska Arenan ger ett effektivare arbetssätt. Västsvenska Arenans starka varumärke. Förbättringsområden Det finns behov av förbättrad samordning inom Västsvenska Arenan för att förebygga att parternas seminarier har liknande inriktning. Tydliggöra vilket mandat respektive grupp har kring beslut etc. Bättre kommunikation inför möten med tydliga agendor, protokoll etc. Sammanställt av Henrik Dahlberg och Neda Sherafat, projektledningen, stadsledningskontoret. Göteborgs Stad Besök: Köpmansgatan 20 Telefon: Göteborg stadsledningskontoret@stadshuset.goteborg.se Fax:

21 VÄSTSVENSKA ARENAN 2018 VERKSAMHETSBESKRIVNING & UTVÄRDERINGSRAPPORT

22 VÄSTSVENSKA ARENAN Verksamhetsbeskrivning & utvärderingsrapport INNEHÅLLSFÖRTECKNING VÄSTSVENSKA ARENAN... 1 OM VÄSTSVENSKA ARENAN... 2 Projektbeskrivning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Avgränsningar... 2 Verksamheten... 2 VÄSTSVENSKA ARENAN I ALMEDALEN Sammanfattning... 3 Gemensamma seminarier Västsvenska Arenan... 3 Pressklipp... 4 Externa klipp... 4 Interna klipp... 4 STATISTIK OCH DIAGRAM... 5 Hemsidan... 5 Bakgrund... 5 Almedalskalendariet Arenagemensamma seminarier FACEBOOK Följare och målgruppsdemografi Antal följare Antal som gillar Västsvenska Arenan på Facebook Följardemografi Toppkällor Inläggstyper Facebook live Statistik för Arena-gemensamma seminarier TWITTER Antal följare och demografi gör om 8 september LINKEDIN BILAGOR Pressklipp och länkar Externa Interna

23 OM VÄSTSVENSKA ARENAN Projektbeskrivning Bakgrund Parterna bakom den Västsvenska Arenan har sedan 2012 genomfört en gemensam satsning under Almedalsveckan. Under veckan äger runt 4000 seminarier (4311 seminarier 2018) rum i Visby och ca unika besökare reser till Almedalen för att delta i diskussioner, debatter och möten. Mellan åren arrangerade Västsvenska Arenan ett program på Campus Gotland, Uppsala Universitet med mellan programpunkter årligen. Från och med 2016 hyr parterna i Västsvenska Arenan en offentlig plats i anslutning till Almedalsparken. Syftet med flytten till ny plats var dels att öka synligheten för Västsverige i Almedalen samt att kunna ta emot fler besökare och gäster till seminarier och möten. I samband med flytten utökades också Västsvenska Arenans budget till det dubbla. Västsvenska Arenan omsätter ca 2,5 miljoner kronor. Syfte Syftet med Västsvenska Arenan är att lyfta frågor av samhällskaraktär ur västsvenskt perspektiv men med relevans för hela Sverige på en nationell nivå. Västsvenska Arenan är största aktör under Almedalsveckan och driver också verksamhet i Västsverige under resterande delar av året. Västsvenska Arenan ger i Almedalen såväl som i Västsverige möjlighet till diskussion, påverkan och fördjupning kring aktuella samhällsfrågor. Västsvenska Arenan anordnar löpande möten, seminarier och sittningar med beslutsfattare och politiker på nationell och lokal nivå. Västsvenska Arenan är en plattform för synliggörande av prioriterade frågor och en katalysator för uppstart av påverkansarbete ur västsvenskt perspektiv med relevans på regional, nationell och global nivå. Avgränsningar Västsvenska Arenan lyfter gemensamma frågor där parterna har samsyn och där förutsättningar finns att göra det på en övergripande nivå. Västsvenska Arenan driver inte de enskilda parternas sakfrågor, det hanteras av parterna själva. Den här utvärderingen ger en samlad bild över den gemensamma satsningen under Almedalsveckan Verksamheten Västsvenska Arenan är ett samarbetsprojekt mellan åtta parter i Västsverige representerade av näringslivet, akademin och offentliga organisationer. Verksamheten löper under hela året, med rundabordssamtal och seminarier i Västsverige på hösten, för att sedan gå in med högre intensitet i arbetet inför Almedalsveckan från januari-augusti varje år. Projektet är initierat av en chefsgrupp med representanter från det offentliga, akademin och näringslivet i Västsverige. Verksamheten leds operativt av ett projektkansli som fysiskt och organisatoriskt har sin hemvist på Västsvenska Handelskammaren. Planering och beslut om verksamheten tas i en projektgrupp där en representant från respektive part ingår med undantag från de tre västsvenska högskolorna som delar en stol i gruppen. Utöver projektgruppen består verksamheten av en programgrupp för planering av det gemensamma innehållet och en eventgrupp för planering av de eventrelaterade delarna av projektet. Verksamhetens huvudsyfte är att anordna en konferens- och mötesverksamhet under den återkommande politikerveckan i Almedalen varje år. Under politikerveckan i Almedalen bygger Västsvenska Arenan upp en fysisk mötesplats. Platsen är en 500 kvm stor yta i anslutning till Almedalsparken, åt väster mot havet. Ytan byggs upp av en utställningsfirma med golv och tält med tak och väggar. På ytan ryms 2 seminarielokaler, 2 mötesrum och en stor yta för nätverkande, möten, utställningar och samtal. Västsvenska Arenan byggs upp ett par 2

24 dagar innan Almedalsveckans start och rivs därefter. Det material som går att spara återanvänds till kommande års satsningar. Under Almedalsveckan äger ca 80 seminarier rum på platsen mellan klockan Dessa seminarier pågår i regel i en timme och förutom teknik, ljud och ljus sker också servering vid samtliga aktiviteter. Utöver seminarier äger ett 60 tal bokade möten och rundabordssamtal rum under veckan. Dessa sker i de två dedikerade mötesrummen och ibland sker även servering dit. Under veckan rör sig runt 9000 personer på platsen vilket ställer höga krav på logistik, städning, servering och tidhållning. Under Almedalsveckan arbetar omkring 20 personer med de praktiska delarna på platsen. Dessa personer kommer från parterna i Arenan. Västsvenska Arenan startar sin verksamhet på första söndagen under Almedalsveckan och avslutar på fredagen. På söndagen äger en gemensam Invigningskväll rum och under övriga kvällar anordnar parterna olika program på Arenan. Det pågår därmed aktiviteter på Västsvenska Arenan mellan kl under 6 dagar. VÄSTSVENSKA ARENAN I ALMEDALEN 2018 Sammanfattning Västsvenska Arenan startade sin verksamhet på söndagen den 1 juli. Veckan inleddes med seminarier vid lunchtid och under söndagskvällen anordnades den årliga Invigningskvällen. Kvällen blev ett tillfälle för parterna att lyfta det program som skulle genomföras under veckan för externa gäster. Det var också ett tillfälle för västsvenska representanter att nätverka, samtala och bygga relationer med varandra men också med personer på nationell nivå. Söndag-fredag pågick ett program med runt 100 aktiviteter på Arenan. Parterna arrangerade framförallt seminarier i egen regi, men samarbetade också kring vissa frågor. Seminarierna på Västsvenska Arenan besöktes av i genomsnitt 70 personer. Den interna utvärderingen visar att lokaler, teknik och ljud höll hög kvalitet under hela veckan. Även delar som servering, tillgänglighet, återvinning och allmänt underhåll löpte på bra. Gemensamma seminarier Västsvenska Arenan Parterna i Västsvenska Arenan arrangerade tre gemensamma seminarier under Almedalsveckan Hur mår svensk demokrati och vem styr valrörelsen? På måndagen arrangerade Västsvenska Arenan sitt första gemensamma seminarium för veckan och fokus låg på frågan om hur den svenska valrörelsen fungerar och vem eller vilka som egentligen styr den. Deltog gjorde forskare från SOM-institutet i Göteborg, vd för Tidningsutgivarna, politiker och mediechef från Facebook. Samtliga manade till en god ton i valrörelsen, men menade också att ett valår innebär tydliga utspel och tuffare debattklimat än andra år. Oron om att tappa greppet om väljarna, då sociala medier tar över och blir en plattform för påverkan, lyftes av Tidningsutgivarna och politikerna. Samtidigt menade politikerna att det är nya tider som vi måste förhålla oss till. Facebook lyfte att de numera arbetar aktivt med kontroll av inlägg, manar till källkritik och har anställt tusentals personer som arbetar med just dessa frågor. Syftet med seminariet var att återigen belysa frågan om vikten av att upprätthålla, långsiktigt säkra och varsamt utveckla den demokrati som vi lever i vilket är en profilfråga för Västsvenska Arenan. Hur blir Sverige en digital nation i framkant? På tisdagen diskuterade representanter från akademi, näringsliv och det offentliga Sveriges möjligheter att bli en digital nation i framkant tillsammans med Sveriges nytillträdda chief digital officer. Digitaliseringen innebär enorma möjligheter i vårt samhälle, men också utmaningar. Regeringen har presenterat en digitaliseringsstrategi och hur den ska implementeras och bli verklighet fokuserades diskussionerna på. En viktig aspekt för att lyckas är samordning. Breda samtal mellan berörda parter om samsyn och samordning krävs för att akademin, näringslivet och det offentliga ska kunna digitaliseras på ett hållbart sätt för framtiden. Diskussionerna kring samhällets digitalisering fortsätter i andra former på Västsvenska Arenan. 3

25 Hur klimatsmart kan Sverige bli? På onsdagen lyftes frågan om samhällets konsumtion och ambitionen med att sätta målsättningar kring det från statligt håll. Deltog gjorde företag, politiker och forskare som arbetar med klimatfrågor på regional och lokal nivå där målen är högt satta i Västsverige. Mottagare av budskapen var Per Bolund, konsument- och finansmarknadsminister som också ansvarar för Regeringens strategi kring målsättning av hållbar konsumtion. Arbetet kring frågan fortsätter nu i grupperingar och initiativ både i Västsverige och på nationell nivå. Pressklipp Externa klipp Arbetet kring Arenan och dess innehåll får mycket uppmärksamhet i media. Genomslaget i media har under de senaste 5-6 åren legat på en konstant hög nivå med ett genomslag kring 35 externa pressklipp per år ökade antalet externa pressklipp rejält från 37 stycken 2017 till 61 stycken Av dessas var 35 st publicerade i digitala medier och 26 i tryckt media. Artiklar återfinns framförallt i lokalpress (såsom Bohusläningen, GT, GP, SLA, BT, T-tela). Arenan och dess frågor diskuteras på ledarplats, men dominerar i artikelformatet. Bland innehållet märks enskilda seminarier, inför artiklar med lokalt perspektiv och olika topplistor. Kriteriet för den externa mätningen har varit att Västsvenska Arenan ska nämnas någonstans i texten. Utöver detta har vi också tre radioinslag i P4 Sjuhärad, P4 Göteborg och P4 Väst. Interna klipp De interna pressklippen hamnade på 33 stycken vilket ligger i ungefärlig nivå med föregående år då Arenan hade 38 stycken interna pressklipp (25 stycken 2016). Mätkriteriet för interna pressklipp har varit att Västsvenska Arenan nämns och att det är en text som har producerats av parterna internt men med ett syfte att synas offentligt. Under Bilagor på sida 33 visas urklipp från media samt både externa och interna länkar till webbsidor där Västsvenska Arenan nämnts. 4

26 STATISTIK OCH DIAGRAM Hemsida I början av 2018 skapades en ny hemsida för Västsvenska Arenan. Syftet var att få till en hemsida som håller över tid och lätt kan förnyas. Ytterligare ett syfte var att den nya hemsidan skulle kunna mobilanpassas eftersom att allt fler använder internet i mobilen. En mobilanpassad sida var dessutom särskilt viktigt under själva Almedalsveckan då många använder mobilen framför en dator för att hitta info om seminarier. Sammanfattningsvis har vi fått en mer modern och proffsig sida som håller idag och ett antal år framöver. Jämförelse mellan gamla och nya sidan visas nedan: Den Bild 1. Programsida, gamla hemsidan nya Bild 2. Programsida, nya hemsidan hemsidan gick live den 27 april. Statistiken visade fram till hemsidans livedatum på bra siffror som låg på liknande nivåer som föregående år. Dessvärre saknas besöksstatistik efter det att den nya hemsidan gick live, strax efter Almedalsveckan uppdagades att det uppstått problem med trackingkoden som ger statistik över trafik till sidan. Detta är nu åtgärdat och statistikräkningen är återigen igång. En fingervisning om hur besöksantalet på hemsidan varit under Almedalsveckan ger den statistik på inlägg som gjorts i sociala 5

27 medier för länkar till nyhetsinlägg etc. på vastsvenskaarenan.se. Denna statistik visar siffror som tyder på att hemsidan har haft många besökare (se bland annat sektionen för Twitter på (s29) under perioden. Fram tills den nya hemsidan gick live den 27 april, 2018 visar statistiken på liknande siffror som föregående år. Se diagrammen nedan för en jämförelse från samma tidsperiod Bild 3. Statistik för vastsvenskaarenan.se, 1 januari-27 april, 2018 Bild 4. Statistik för vastsvenskaarenan.se, 1 januari-27 april,

28 Aktivitet för Diagrammen nedan visar aktiviteten på hemsidan under perioden 1 januari till 31 juli under Trenden i diagrammen nedan tyder på att statistiken som saknas för maj-juli 2018 hade visat liknande siffror som föregående år, förmodligen något bättre eftersom trenden visar på stigande siffror under Detta antagande stärks ytterligare om man går till statistiken i våra sociala kanaler där de inlägg som har länkat till vastsvensaarenan.se visar på höga siffror. Bild 5. Aktivitet saknas fr.o.m. januari till slutet av mars eftersom hemsidan inte publicerades förrän då. År 2015 hade hemsidan flest sidvisningar under måndagen 29 juni (915 st). Bild 6. Under Almedalsveckan 2016 hade Arenan flest sidvisningar måndagen 4 juli (1 521 st) Bild 7. År 2017 hade Arenans hemsida flest sidvisningar under måndagen 3 juli (1 968 st). 7

29 10 mest besökta sidor Diagrammen nedan visar hemsidans 10 mest besökta sidor åren 2015, 2016, 2017 och Återkommande är programmets sida med näst flest sidvisningar vilket tyder på att programmet är det som hemsidans besökare letar eller klickar in sig på flest av gångerna. Även här har vi bara statistiskt underlag fram till 27 april för Bild 8. År 2015 hade sidan om Västsvenska Arenan flera sidvisningar vilket kan förklaras med att webbplatsen var ny och öppnade upp information till större massor om Arenans arbete. Bild 9. År 2016 lockades flertalet besökare till sidan för våra livesändningar. 8

30 Bild 10. Mellan januari och juli 2017 lockade, förutom programmet och hem, livesändningssidan till flest sidvisningar. Bild 11. Mellan januari och maj 2018 lockade hem och ett nyhetsinlägg flest sidvisningar. 9

31 Almedalskalendariet Följande statistik finns att hämta från Almedalskalendariets officiella programwebb: Arenagemensamma seminarier Almedalskalendariets officiella programwebb Hur mår svensk demokrati och vem styr valrörelsen? Hur blir Sverige en digital nation i framkant? Hur klimatsmart kan Sverige bli? Antal sidvisningar Figur 1. Sidvisningar Almedalskalendariet, Arenagemensamma seminarier 10

32 FACEBOOK Arenans Facebook-sida startades inför Almedalsveckan 2017 i marknadsföringssyfte och i syfte att sända alla seminarier live via Facebook. Det här ger större spridning av seminairerna då även de som inte har möjlighet att vara på plats i Almedalen kan ta del av dessa. Följare och målgruppsdemografi När en användare följer en sida på Facebook kan denne se uppdateringar från sidan i sitt nyhetsflöde. När en användare gillar en sida följer användaren automatiskt den sidan och får uppdateringar i sitt nyhetsflöde. Antal följare Diagrammet nedan visar ökningen av antalet följare av Arenans Facebook-sida. Tidsintervallet sträcker sig från det att Facebook-sidan skapades i slutet av mars 2017 till september Den 7 september 2017 hade sidan 445 följare. Antalet följare har sedan ökat successivt med ca 100 följare under året för att sedan öka rejält med över 200 följare på bara ett par dagar under inledningen av Almedalsveckan Den 7 september 2018 landar vi på 737 följare. Bild 12. Antal följare på Västsvenska Arenans Facebook mars 2017-september 2018 Om man tittar närmare på perioden januari-september 2018 kan man se att följarna har ökat stadigt sedan sidan började bli mer aktiv igen i slutat av januari. I april ser man ett litet hopp i följare som med största sannolikhet beror på att vi startade en sponsring av ett inlägg som nådde ca 4100 Facebookanvändare i slutet av mars. Bild 13. Antal följare på Västsvenska Arenans Facebook januari september

33 Antal som gillar Västsvenska Arenan på Facebook Antalet personer som gillat Facebook-sidan är något färre än de som följer den. Detta beror på att den som gillar en sida också följer den automatiskt. Trenden i ökning av antal personer som gillar Västsvenska Arenans Facebooksida är väldigt lik trenden i antalet följare. Den 7 september förra året hade vi 390 gilla-markeringar, den 7 september 2018 har vi ökat antal gilla-markeringar till 636. Bild 14. Antal gilla-markeringar på Västsvenska Arenans Facebook mars september

34 Följardemografi Vår största följargrupp är kvinnor mellan Flest antal följare bor i Göteborg och 9 av topp 10 städer ligger i Västsverige. (Anledningen att totalen bara blir 97 % är decimaler som inte räknas med och att inte alla väljer att ange om man är man eller kvinna på sin Facebookprofil.) Bild 15. Följardemografi för Västsvenska Arenans Facebook-sida 13

35 Demografin på de som gillar sidan är i princip samma som de som följer den. Även de som gillar sidan är mestadels från Västsverige och kvinnor i åldern Bild 16. Demografi för de som gillar Västsvenska Arenans Facebook-sida 14

36 Toppkällor I diagrammet nedan visas vilka källor som använts för att komma in på Västsvenska Arenans Facebooksida. De allra flesta hittar fram till Arenans sida via Facebook och en del klickar sig även in via Almedalsveckans officiella hemsida, följt av Västra Götalandsregionen, vastsvenskaarenan.se och Twitter (i diagrammet benämnt t.co). Bild 17. Toppkällor för Västsvenska Arenans Facebook, 2018 Detta kan jämföras med toppkällorna från 2017 nedan. Bild 18. Toppkällor för Västsvenska Arenans Facebook,

37 Inläggstyper I diagrammet nedan kan man se att våra live-videor är de inlägg som når flest användare. Jämfört med förra året är räckvidden ungefär densamma. Däremot kan man se en tydlig nedgång i interaktion och räckvidd av bilder som delas på Västsvenska Arenans Facebook-sida. Förra året var räckvidden av bilder ca 1300, i år ligger vi bara på 263. Detta beror på att vi har varit mycket mer begränsade i vår delning av bilder på grund av GDPR som trädde i kraft i år Bild 19. Räckvidd för olika inläggstyper Bild 20. Räckvidd för olika inläggstyper

38 Facebook live Under Almedalsveckan (1 juli-8 juli) har vi visningsminuter och videovisningar som kan jämföras med respektive för samma tidsperiod förra året. Bild 21. Antal visningsminuter och videovisningar 1-8 juli, 2018 Bild 22. Antal visningsminuter och videovisningar 2-9 juli, 2017 Nedan visas videostatistik för en längre period då användare har varit inne och tittat på seminarierna även i efterhand minuter och visningar jämfört med förra årets respektive för samma tidsperiod. Vi har alltså fler visade minuter än antal visningar, förra året var det 17

39 motsatsen och även här förklaras det av att vidoerna inte har avbrott eller är uppdelade i flera olika klipp som gör att det är lättare för tittare att se hela seminariet utan avbrott. Bild 23. Antal visningsminuter och videovisningar 1 juni -8 september, 2018 Bild 24. Antal visningsminuter och videovisningar 1 juni-8 september,

40 Nedan visas en topp 10-lista på de videor som hade flest visningar. Bild 24. Topp 10 i antal videovisningar 1 juni-8 september,

41 1. En bil av textil, när är det möjligt? Västsvenska Handelskammaren, Högskolan i Borås & Borås Stad. 20

42 2. Sociala medier-priset 2018 Högskolan i Borås, Borås Stad, 21

43 3. Folkbiblioteken vad ska vi ha dem till? Högskolan i Borås 22

44 4. Barns och ungas våld i familjen, Högskolan Väst 23

45 5. Cecilia Tall, generalsekreterare, TEKO, ger sina bästa tips kring hur man som konsument kan tänka cirkulärt 24

46 Nedan visas en topp 10-lista på de videor som hade flest antal visningsminuter, dvs de videoklipp som det har tittats längst på. Bild 25. Topp 10 i antal visningsminuter 1 juni-8 september,

47 Statistik för Arena-gemensamma seminarier Hur mår svensk demokrati och vem styr valrörelsen? 26

48 Hur klimatsmart kan Sverige bli? 27

49 Hur blir Sverige en digital nation i framkant? 28

50 TWITTER Under Almedalsveckan samt dagen innan och efter veckan (30 juni-9 juli) visades Arenans tweets gånger med ett genomsnitt på 2600 visningar per dag. Nedan visas en topplista över tweets under denna tio-dagarsperiod. Främsta tweets under Almedalsveckan rörde dagens program för måndagen, live -tweets från seminarier, uppmaningar att följa seminarier live på Facebook samt en tweet om önsketrädet vi hade på plats. Onsdagen var vår bästa dag under veckan, vi hade då reaktioner. Bild 26. Främsta Tweets 30 juni-9 juli,

51 För att få med de tweets vi gjorde innan och efter Almedalsveckan tittar vi även på statistik för en längre period - under perioden 10 juni-8 september visades Västsvenska Arenans tweets gånger. Samma period förra året hade vi visningar. I den här statistiken kan man se att de främsta tweetsen har gjorts innan och efter Almedalsveckan. Främsta tweets under perioden länkade in på vastsvenskaarenan.se och innehållet var tips om att ladda ner Västsvenska Arenans DI-bilaga på vår hemsida, en länk till programmet på vastsvenskaarenan.se samt länkar till artiklar som delats som nyheter på västsvenskaarenan.se. Bild 26. Främsta Tweets 10 juni-8 september,

52 Antal följare och demografi ökade antalet följare med ca 60 personer under Almedalsveckan (perioden 1 juli-9 har totalt 500 följare på Twitter i september 2018, vid samma tidpunkt förra året hade vi 338 följare. 45 % av Arenans följare är män och 55 % kvinnor. De allra flesta följare kommer från Sverige (93 %) och 99 % är intresserade av Vetenskapsnyheter, 93 % av rymd och astronomi, 86 % av myndigheter och 87 % av politik. Bild 27. Följardemografi på Twitter 31

53 LINKEDIN I slutet av mars beslutades att Västsvenska Arenan utöver Facebook och Twitter också ska starta ett LinkedIn konto för att nå fler följare och i slutet av mars 2018 startades Västsvenska Arenans LinkedInsida. Bild 28. Antal besökare LinkedIn Grafen ovan visar antal besökare uppdelat i mobilanvändare och desktopanvändare. Under juli månad (Almedalsveckan) hade vi flest besökare genom mobilen, i juli hade vi som mest ca 70 besökare på en dag. Bild 29. Antal följare LinkedIn Idag har Västsvenska Arenans LinkedIn sida totalt 37 följare. 32

54 BILAGOR Pressklipp och länkar Externa Digitalt miljoner-almedalen nga+i+syssels%c3%a4ttning/19784/ 33

55 Tryck 26 Bohusläningen 13 juli: TTELA 6 juli 34

56 ETC 5 juli 35

57 Mölndals-Posten 5 juli 36

58 BT 4 juli 37

59 Skaraborgs Allehanda 4 juli 38

60 GT 3 juli 39

61 Landskrona posten 2juli 40

62 Göteborgs-Posten 1 juli 41

63 42

64 TTELA 30 juni 43

65 BT 30 juni 44

66 45

67 46

68 Lysekilsposten 29 juni 47

69 Dagens Samhälle 28 juni 48

70 49

71 50

72 Gotlands Allehanda 26 juni 51

73 Skaraborgs Allehanda 24 juni 52

74 Ny teknik 24 juni 53

75 Journalisten 21 juni 54

76 Skaraborgs Allehanda 9 juni 55

77 Skaraborgs Allehanda 14 juni Norra Halland 5 juni 56

78 Hjo tidning 14 april Interna Digitalt Forskarpitchen/ 57

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1415/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-25 Diarienummer 1415/16 Kommunikationsavdelningen Maria Norberg Telefon 031-368 02 61 E-post: maria.norberg@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads medverkan i Almedalen

Läs mer

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Styrelsehandling 15 Dnr 0079/17 2017-02-10 Lena Andersson Beslutsärende Deltagande Almedalen 2017 Förslag till beslut Styrelsen godkänner att Älvstranden Utveckling AB deltar i Göteborgs Stads medverkan

Läs mer

Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen

Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen Yrkande av Martin Wannholt Kommunstyrelsen 2017-12-13 Ärende 2.2.14 Göteborgs Stads medverkan i Almedalen 2018 Det mesta som har presenterats och fått stor uppmärksamhet från Göteborgs Stads medverkan

Läs mer

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2018

Beslutsärende Deltagande Almedalen 2018 Styrelsehandling 21 Älvstranden Utveckling AB Dnr 0103/18 2018-02-09 Lena Andersson Beslutsärende Deltagande Almedalen 2018 Förslag till beslut Styrelsen godkänner att Älvstranden Utveckling deltar i Göteborgs

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-10-04 138 KS 338/17 Ansökan om medfinansiering från Reväst för verksamhetsåret 2018 Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen

att uppdra åt kommunledningskontoret att förbereda och genomföra ett deltagande under Almedalsveckan 2016 enligt föredragningen KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Dahlmann Christian Datum 2015-11-24 Diarienummer KSN-2015-2171 Kommunstyrelsen Almedalsveckan 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att kommunstyrelsens

Läs mer

Allt fler skattekronor spenderas under Almedalsveckan

Allt fler skattekronor spenderas under Almedalsveckan Allt fler skattekronor spenderas under Almedalsveckan Almedalsveckan växer explosionsartat Almedalsveckan, tidigare kallad Politikerveckan i Almedalen, har arrangerats på Gotland i snart 50 år. Det hela

Läs mer

Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012. Bakgrund

Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012. Bakgrund Slutredovisning till RSAU 2012-10-01 Britt-Inger Bårman strateg, regional utveckling ÖRESUNDSHUSET I ALMEDALEN 1-7 JULI 2012 Bakgrund Syftet med den gemensamma satsningen i Almedalen var att för tredje

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-01 Handläggare Ditte Westin Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva 10-18 juni 2017 Förvaltningens förslag

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2014-11-04 1.0 Marie Holmberg Stadskontoret Näringslivsavdelningen

Läs mer

Fördjupad Projektbeskrivning

Fördjupad Projektbeskrivning Fördjupad Projektbeskrivning 8.1 Bakgrundsbeskrivning, skäl för projektet Kreativa näringar/kulturnäringar Internationellt sett talas det idag mycket om den Kreativa klassen och dess betydelse för framförallt

Läs mer

KOP nätverket för konst och publikfrågor

KOP nätverket för konst och publikfrågor KOP nätverket för konst och publikfrågor På uppdrag av Kultur Skåne, Region Skånes kulturnämnd Utförd under år 2012 Anna Lönnquist, Ystads konstmuseum Innehåll Bakgrund... 1 KOP- nätverket för konst och

Läs mer

Projektbeskrivning

Projektbeskrivning Sid 1 (5) Projektbeskrivning 191001 Projektnamn: Möbelriksdagen 2020 Projektägare: Interior Cluster Sweden AB Projektledare: Samverkan med näringslivskontoret Växjö Kommun, Växjö & co och TMF Projektperiod:

Läs mer

I ALMEDALEN PARTNERPAKET & INFORMATION

I ALMEDALEN PARTNERPAKET & INFORMATION I ALMEDALEN PARTNERPAKET & INFORMATION FÖLJ MED OSS! I början av juli varje år möts den offentliga och privata sektorn på Sveriges största mötesplats. Många har insett att detta är ett unikt tillfälle

Läs mer

Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen

Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen Opinionsbildning Jan Ferlin Kommunikationschef Hyresgästföreningen Opinionsbildning Strategi för opinionsbildning Utgångspunkter Genom att bli spetsigare i vad vi opinionsbildar om, men samtidigt bredare

Läs mer

GL BALA KOMMUNEN 2017

GL BALA KOMMUNEN 2017 GL BALA KOMMUNEN 2017 Vad är Globala Kommunen? Globala Kommunen är ett kommunikationsprojekt där kommuner, lokala organisationer och Sida samarbetar för att öka kunskapen om och intresset för en rättvis

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld

Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation ---- Ann-Sofie Hermansson Mathias Sköld Handling 2017 nr 242 Göteborgs Stads riktlinje för intern kommunikation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015

VERKSAMHETSPLAN beslutad av styrelsen december 2015 VERKSAMHETSPLAN 2016 -beslutad av styrelsen december 2015 Tillväxt Gotland har 2015 påbörjat en förändringsprocess kallat projekt Branschsamverkan. I ett första av totalt tre år har föreningen börjat utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision:

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsidé: tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Vision:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-02-15 26 KS 351/16 Medverkan i och medfinansiering av Reväst 2017 Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Reväst

Läs mer

HANDBOK TANKESMEDJA. - en modell för möten mellan forskning och praktik

HANDBOK TANKESMEDJA. - en modell för möten mellan forskning och praktik HANDBOK TANKESMEDJA - en modell för möten mellan forskning och praktik VAD ÄR EN TANKESMEDJA? använd metoden när ni vill... En mötesplats mellan forskare och praktiker. Deltagare väljs utifrån ämnet för

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska

Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska PM 2012:2 RI (Dnr 003-2187/2011) Samarbetsavtal mellan Stockholms stad och Stockholms Akademiska Forum (StAF) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Stockholms stad avtalar

Läs mer

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland

Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland 1 (5) Landstingsstyrelsen Innovationsarbete inom Landstinget i Östergötland Bakgrund Innovationer har fått ett allt större politiskt utrymme under de senaste åren. Utgångspunkten är EUs vision om Innovationsunionen

Läs mer

2015-03-19 Snabbprotokoll efter kulturnämndens sammanträde den 19 mars 2015. Observera att protokollet inte är justerat i sin helhet.

2015-03-19 Snabbprotokoll efter kulturnämndens sammanträde den 19 mars 2015. Observera att protokollet inte är justerat i sin helhet. 1. Revidering av detaljbudget 2. Budget strategiområden 2015 Kulturnämnden beslutar: 1. Kulturnämnden reviderar detaljbudgeten för 2015 enligt bifogade förslag Budgetförändringar avseende statliga medel

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

KS 16 11 APRIL 2012. Uppsala Health Summit. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

KS 16 11 APRIL 2012. Uppsala Health Summit. Kommunstyrelsen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta KS 16 11 APRIL 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Sterte Eva Datum 2012-03-21 Diarienummer KSN-2012-0524 Kommunstyrelsen Uppsala Health Summit Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

SlösO. Dold kostnad. myndigheterna mörkar sina kostnader för Almedalsveckan. Nima Sanandaji. Juli 2010. www.timbro.se/innehall/?isbn=9175667751&flik=4

SlösO. Dold kostnad. myndigheterna mörkar sina kostnader för Almedalsveckan. Nima Sanandaji. Juli 2010. www.timbro.se/innehall/?isbn=9175667751&flik=4 Dold kostnad myndigheterna mörkar sina kostnader för Almedalsveckan Nima Sanandaji Juli 2010 www.timbro.se/innehall/?isbn=9175667751&flik=4 SlösO Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar Författaren och

Läs mer

Varför behövs en handbok? Dialogforum vem gör vad? Vem behöver handboken? Vad är dialogforum? Ordföranden. Ledamöterna

Varför behövs en handbok? Dialogforum vem gör vad? Vem behöver handboken? Vad är dialogforum? Ordföranden. Ledamöterna r ö f k o handb m u r o f g dialo 1 Varför behövs en handbok? Med hjälp av handboken blir du bättre på att genomföra dialoger i dialogforum. Handboken ger dig kunskap om hur du kan arbeta på ett systematiskt

Läs mer

Global Week 2014 Kommunikationsplan

Global Week 2014 Kommunikationsplan Sida: 1 (9) Global Week 2014 Kommunikationsplan Sida: 2 (9) Innehåll Bakgrund... 3 Projektidé Global Week 2014... 3 Kommunikations- och aktivitetsplan... 3 Kommunikationsmål... 4 Målgrupper... 5 Kommunikationens

Läs mer

STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6

STRATEGISK PÅVERKAN. Bilaga 3. Grunden. Tre delar leder till målet. Sidan 1 av 6 Sidan 1 av 6 Bilaga 3 STRATEGISK PÅVERKAN Grunden Tillsynsutveckling i Väst har med hjälp av bland annat projektets referensgrupp identifierat ett antal viktiga faktorer för strategiskt påverkansarbete.

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2

Projektplan. Lönsamhet och attityder steg 2 Projektplan Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Lönsamhet och attityder steg 2 Projektperiod 1 december 2013 15 november 2014 Bakgrundsbeskrivning Ideella föreningen

Läs mer

Visions guide i sociala medier

Visions guide i sociala medier Datum: 2018-08-28 Visions guide i sociala medier Undrar du hur du kan jobba med sociala medier? Här hittar du tips och råd för att använda sociala medier på ett effektivt sätt. Guiden vänder sig till Visions

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Handlingsplan för fortsatt arbete 27 april 2016 Arbetsgruppens fortsatta arbete På kort sikt: Fortsätta arbeta med idé och erfarenhetsutbyte i nätverks- och seminarieform.

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg

Avtal om samverkan avseende folkhälsoinsatser i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-10-20 Diarienummer 1234/16 Utbildning, barn och unga, folkhälsa Välfärd och utbildning Anna Lagerquist Telefon 031-368 04 46 E-post: anna.lagerquist@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy Beslutad av: Regionfullmäktige, 2019-01-29 Diarienummer: RS 2017 04450 Giltighet: från 2019-03-01 till 2023-12-31 K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy 2 01 9 2 02 3 Policyn gäller för:

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014.

Uppföljning av folkhälsoavtal HSN 12 och SDN Östra Göteborg Ärendet Uppföljning av folkhälsoavtalet enligt Folkhälsoplattform 2014. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2015-03-02 Diarienummer: N132-0228/13 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green, Åsa Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Uppföljning av folkhälsoavtal

Läs mer

Policy för kommunikation

Policy för kommunikation Policy för kommunikation Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om den 11 december Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för kommunikation Kommunfullmäktige 2017-12-11

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar

Riktlinje. Riktlinje för genomförande av medborgardialoger. Beslutas av kommunstyrelsen och gäller för samtliga nämnder och förvaltningar DIARIENUMMER: KS 136/2017 101 FASTSTÄLLD: KS 130/ 2017-08-14 VERSION: 1 SENAST REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Riktlinje Riktlinje för genomförande av medborgardialoger Beslutas

Läs mer

Evenemangsstrategi för Stockholms stad

Evenemangsstrategi för Stockholms stad STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 053-1394/2011 SID 1 (6) 2011-06-23 Handläggare: Hanna Brogren Telefon: 08 508 29 436 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Strategisk näringslivsdialog

Strategisk näringslivsdialog Bilaga G Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0001/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Strategisk näringslivsdialog Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag Bilaga H Styrelsen 2016-06-13 1 Diarenummer: 0059/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun sid 1 (7) Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun Postadress: Kommunledningskontoret, informationsenheten, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post:

Läs mer

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund

Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013. Monica Rönnlund Rapport från följeforskningen 1/4 30/6 2013 Monica Rönnlund 1. Inledning Bakgrunden till projektet är att gränserna mellan den kommunala ideella och privata sektorn luckras upp, vilket ställer krav på

Läs mer

GAME GOTHENBURG ACTION FOR MANAGEMENT OF THE ENVIRONMENT VERKSAMHETSPLAN Beslutad

GAME GOTHENBURG ACTION FOR MANAGEMENT OF THE ENVIRONMENT VERKSAMHETSPLAN Beslutad GAME GOTHENBURG ACTION FOR MANAGEMENT OF THE ENVIRONMENT VERKSAMHETSPLAN 2018 Beslutad 2018-01-09 BESKRIVNING OCH VERKSAMHETSIDÉ Gothenburg Action for Management of the Environment (GAME) är ett nätverk

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1

Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) Direktiv Version 1.1 Digitalisering av boknings- och bidragsprocesser (DBoB) 2017-02-06 Version 1.1 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2017-07-04 1.0 Uppdragsdirektiv e-tjänst föreningsbidrag Rebecca Amiri

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.1-6148/2016 Sida 1 (7) 2016-08-31 Handläggare Somia Frej Telefon: 08-508 33 027 Till Utbildningsnämnden 2016-09-22

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISION En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett

Läs mer

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad

Kommunikationsprogram. för Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-06 Handläggare Ia Johansson Telefon: 08-508 29 365 Till Kommunstyrelsen Kommunikationsprogram Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Kommunikationsplan familjestödsprojektet

Kommunikationsplan familjestödsprojektet Kommunikationsplan familjestödsprojektet Tjänsteskrivelse 2011-03-28 Handläggare: Ida Broman FKN 2006.0023 Folkhälsonämnden Kommunikationsplan familjestödsprojektet Sammanfattning I samband med beviljandet

Läs mer

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg

Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Valseger 2014 valplan grön ungdom väst och göteborg Inledning Grön Ungdom ska synas och höras. Ingen ska kunna missa att på något sätt under 2014 komma i kontakt med oss eller med Miljöpartiet. Grön Ungdom

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond

Riktlinjer för Stockholms stads sociala investeringsfond Östermalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-08 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Riktlinjer för Stockholms

Läs mer

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017

Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Gör jämlikt gör skillnad i Karlskoga och Degerfors 2017 Projektplan Uppdragsgivare Folkhälsonämnden Godkänd Ulrika Lundgren Ansvarig för dokumentet Cecilia Ljung Diarienummer 2017.0092 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS

Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS Antagen av kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 119 KS2015.0130 Innehållsförteckning 1. INLEDNING 3 2. GRUNDPRINCIPER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 4 3. HUVUDFUNKTIONER FÖR VÅR KOMMUNIKATION 5 4. ÖVERGRIPANDE MÅL

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER

Svenska Cykelstäder. Verksamhetsplan för Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 VERKSAMHETSPLAN SVENSKA CYKELSTÄDER Kansli Svenska Cykelstäder info@svenskacykelstader.se 073-324 77 84 Svenska Cykelstäder Verksamhetsplan för 2018 2019 Antagen vid höstmöte 17 oktober 2017 Introduktion Svenska Cykelstäder vill öka andelen

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (7) 2015-08-13 Till Arbetsmarknadsnämnden den 25 augusti 2015 Ärende 6 Yttrande över remiss av Överföring av samordningsansvaret för nationella minoriteter till kommunstyrelsen Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Verksamhets- och kommunikationsplan 2018

Verksamhets- och kommunikationsplan 2018 Verksamhets- och kommunikationsplan Närodlad politik med ett nytt ledarskap för hela Enköpings kommun Verksamhetsplan Övergripande mål 2019 De övergripande målen med kretsens verksamhet är att arbeta för

Läs mer

Demokratiutveckling på Södermalm

Demokratiutveckling på Södermalm Södermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-25 Handläggare Lotte Lindgren Telefon: 08 508 12 030 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2015-06-11 Demokratiutveckling på Södermalm

Läs mer

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa

Kommunikationsplan. Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Kommunikationsplan Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa Bakgrund Uppdraget för Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH) är att under de kommande åren utveckla ett effektivt, framgångsrikt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-09-19 132 KS 305/18 Medfinanisering av Reväst, verksamhetsåret 2019 Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Reväst

Läs mer

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88)

Gestaltad livsmiljö en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2016-01-20 Vår referens Caroline B. Le Bongoat projektledare caroline.lebongoat@malmo.se Tjänsteskrivelse Ann Bergström enhetschef ann.bergstrom@malmo.se Remiss

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg. Uppdaterad september 2018. Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan

Läs mer

Seminarium 3 Regionalt och lokalt samarbete för jämlik hälsa. Jonas Frykman Sveriges Kommuner och Landsting

Seminarium 3 Regionalt och lokalt samarbete för jämlik hälsa. Jonas Frykman Sveriges Kommuner och Landsting Seminarium 3 Regionalt och lokalt samarbete för jämlik hälsa Jonas Frykman Sveriges Kommuner och Landsting Upplägg Göran Henriksson, Västra Götalandsregionen Samling för social hållbarhet. Åtgärder för

Läs mer

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN

EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN EVENEMANGSÅRET 2014 SÅ SÄTTER VI EVENEMANG PÅ KARTAN Anteckningar från gruppdiskussioner FrukostForum, 2014-01-23 Den 23/1 samlades ett 70-tal personer för att delta i FrukostForum för Vänersborgs näringsliv.

Läs mer

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna

Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna Hot och möjligheter. Hur påverkar klimatförändringarna oss? Regional handlingsplan för Kronobergs län Dokumentation från klimatanpassningsmöte, Alvesta 14 november 2012 Seminariet är en del av Länsstyrelsens

Läs mer

Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat

Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat Ett starkt MDH 2010-2012 - arbete och resultat Karin Axelsson, projektledare & vicerektor för samverkan 15 november 2012 Högskolan i siffror 1977 grundas Mälardalens högskola (MDH) 30 utbildningsprogram

Läs mer

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare: Marie Ehrenbåge 08 508 18 251 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie

Läs mer

Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018

Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Cecilia Linder Datum 2018-05-24 Diarienummer KSN-2018-1295 Kommunstyrelsen Ekonomiskt stöd till Uppstart 2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag

Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag Vår satsning på Chefens kommunikativa uppdrag 23-24 november 2016 Karin Kärrby, kommunikationschef Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning Helén Sedström, kommunikationsstrateg stadsledningskontoret Idag:

Läs mer

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR?

Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Vad menar vi med social hållbarhet i samhällsplanering inom GR? Jämlik tillgång till: välfungerande boende- och livsmiljöer rekreation (natur, fritid och kultur) service och kollektivtrafik över tid och

Läs mer