Redovisning av uppdraget att ge ut sociala obligationer ----

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Redovisning av uppdraget att ge ut sociala obligationer ----"

Transkript

1 Handling 2019 nr 15 Redovisning av uppdraget att ge ut sociala obligationer Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 26 november 2018 och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Stadsledningskontorets redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag i Mål och inriktningsdokumentet för Göteborgs Stads budget 2018, att återkomma till kommunfullmäktige med en redovisning av möjligheterna för Göteborgs Stad att ge ut sociala obligationer förklaras fullgjort. Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Emmyly Bönfors (C) yrkade bifall till stadsledningskontorets förslag Ann-Sofie Hermansson (S) yrkade bifall till tilläggsyrkande från S den 6 februari Axel Josefson (M) och Martin Wannholt (D) yrkade avslag på tilläggsyrkande från S den 6 februari Kommunstyrelsen beslutade först att bifalla stadsledningskontorets förslag. Vid omröstning beträffande bifall respektive avslag på tilläggsyrkande från S röstade Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), Martin Wannholt (D), Karin Pleijel (MP), Hampus Magnusson (M), Grith Fjeldmose (V), Jessica Blixt (D), Jörgen Fogelklou (SD), Emmyly Bönfors (C) och ordföranden Axel Josefson (M) för avslag. Ann-Sofie Hermansson (S), Marina Johansson (S) och Jonas Attenius (S) röstade för bifall. Kommunstyrelsen beslutade med tio röster mot tre att avslå tilläggsyrkandet från S. David Lega (KD) antecknade följande till protokollet: Om jag hade haft rätt att rösta hade jag röstat för avslag på tilläggsyrkandet från S. Jörgen Fogelklou (SD) antecknade som yttrande en skrivelse från den 6 februari Göteborg den 6 februari 2019 Göteborgs kommunstyrelse Axel Josefson Mathias Sköld 1(1)

2 Yrkande (S) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om redovisning av uppdraget att ge ut sociala obligationer Marknaden för sociala obligationer ligger ännu så länge i sin linda. Även om intresset för denna typ av upplånings- och placeringsform har ökat markant på senare tid är det alltjämt oklart hur utbud och efterfrågan kommer att utvecklas på kort och lång sikt. Vi gör bedömningen att det i verktyget sociala obligationer finns en stor potential för Göteborgs Stad. Det existerar ett behov, inte minst inom ramen för Jämlikt Göteborg, av att under de kommande åren göra omfattande investeringar med en tydlig social profil. Därmed borde det finnas utmärkta möjligheter att bygga upp en rimlig och relevant projektportfölj. Detta finansieringsbehov skulle mycket väl kunna matchas mot en efterfrågan från placerare med fokus antingen generellt på hållbarhet eller mer specifikt på sociala syften. I ett scenario där marknaden för sociala obligationer växer och mognar skulle detta för stadens del kunna bli en attraktiv upplåningsform. Vi menar att det i detta skede är rimligt att ta ett första steg på vägen mot att skapa en struktur för sociala obligationer. Under våren 2019 ska stadsledningskontoret göra en uppdatering av ramverket för gröna obligationer. I den uppdateringen vill vi se att ett avsnitt om sociala obligationer inkluderas. Den manövern skulle, i princip, göra det möjligt att emittera sociala obligationer. Detta är ett nödvändigt första steg. För att sedan kunna bygga upp en fungerande struktur för denna typ av obligationer kommer det att krävas ett betydligt mer omfattande arbete. Det får vi återkomma till. Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta att att kommunfullmäktiges uppdrag till kommunstyrelsen i mål- och inriktningsdokumentet för Göteborgs Stads budget 2018 att återkomma till kommunfullmäktige med en redovisning av möjligheterna för Göteborgs Stad att ge ut sociala obligationer förklaras fullgjort uppdra åt stadsledningskontoret att i den kommande uppdateringen av ramverket för gröna obligationer inkludera ett avsnitt om sociala obligationer

3 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Angående Förslag på att ge ut sociala obligationer Tankar och funderingar har lyfts på att Göteborg skall ge ut sociala obligationer. Sverigedemokraterna anser att utredningen kring sociala obligationer är fullgjord men att fortsatta funderingar och planer kring att ge ut sociala obligationer skall avfärdas. Det har och kan konstaterats att: marknaden för dessa sociala obligationer i dagsläget är ytterst liten. För Göteborgs del handlar det om uppskattningsvis 1-2 stycken per år. sociala obligationer är ekonomiskt mindre attraktiva än de på marknaden redan etablerade gröna obligationerna. det finns allt fler tecken i omvärlden och i samhället mer lokalt på att vi går mot sämre tiden. Exempel på detta är ett antal större varsel och företagsflyttar utomlands. koncernen Göteborg gjorde (exklusive reavinster, utdelningar och engångsposter) ett preliminärt resultat på 73 mnkr. Minsta realistiska storlek per obligation uppskattas vara minimum 200 miljoner kronor, dvs flera gånger koncernen Göteborgs preliminära strukturella resultat. kostnadsutvecklingen för koncernen är i dagsläget större än finansieringsutvecklingen vilket är ekonomiskt ohållbart i ett lite längre perspektiv. kommunen har för egen del i dagsläget den största nettolåneskulden på 15 års tid, dvs sedan Att i detta läget börja planera för att dra på sig ytterligare skuldsättning/förpliktelser och det i en form som är ekonomiskt mindre fördelaktigt än redan befintliga etablerade alternativ, kan inte ens med de godaste av viljor eller intentioner anses vara försvarbart. Det finns hela tiden massor av goda saker som det behövs mer resurser till. Göteborg är dock inget undantag utan även Göteborg (som koncern, kommun osv) måste likt alla vanliga människor och företag, hushålla med de medel man har, använda de medel man har på försvarbarast möjliga sätt samt spendera först när man har råd. Att dra på sig mer lån är inte rätt väg att gå. Skulle marknaden och de ekonomiska förutsättningarna förändras kraftigt till fördel för sociala obligationer, då är Sverigedemokraterna inte negativa till att i ett sådan scenario se över frågan igen.

4 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0347/18 Handläggare Magnus Borelius Telefon: E-post: Redovisning av uppdraget att ge ut sociala obligationer Förslag till beslut I kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Stadsledningskontorets redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag i Mål och inriktningsdokumentet för Göteborgs Stads budget 2018, att återkomma till kommunfullmäktige med en redovisning av möjligheterna för Göteborgs Stad att ge ut sociala obligationer förklaras fullgjort. Sammanfattning Med anledning av uppdraget från kommunfullmäktige i Mål och inriktningsdokumentet för Göteborgs Stads budget 2018 redovisar stadsledningskontoret i detta tjänsteutlåtande möjligheterna för Göteborgs Stad att ge ut sociala obligationer för investeringar inom ramen för fokusområdet skapa hälsofrämjande och hållbara livsmiljöer inom Jämlikt Göteborg. Stadsledningskontoret föreslår, i det fall kommunfullmäktige vill gå vidare med ett genomförande, att nästa steg blir att det samtidigt med uppdateringen av ramverket för gröna obligationer inkluderas också ett avsnitt om sociala obligationer. Det blir då möjligt att emittera sociala obligationer. Denna uppdateringen är planerad till våren Innan en social obligation kan ges ut måste ett antal administrativa åtgärder genomföras. Staden behöver ta fram ett ramverk för sociala obligationer och rutiner för återrapportering som kan kvantifiera effekterna samt hur staden hanterar finansiering om utlovad nytta inte uppnås. Det saknas idag tillräckligt stora kvalificerade projekt för att återkommande kunna emittera sociala obligationer. Flera tänkbara projekt, främst inom fastigheter, kvalificerar dessutom för gröna obligationer som idag har en prisfördel. Stadsledningskontoret jämför hela tiden olika finansieringskällor för att hitta den mest fördelaktiga. Ekonomiska konsekvenser Det finns idag ingen prisfördel, lägre ränta, jämfört med traditionella obligationer. Kostnaden för att ta fram ramverk och uppföljningsrapporter tillkommer men är svårbedömda eftersom det saknas lämpliga referensobjekt. Kostnaderna kommer att uppstå på stadsledningskontoret. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 1 (5)

5 Barnperspektivet, Mångfaldsperspektivet, Jämställdhetsperspektivet och Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån dessa perspektiv. Omvärldsperspektivet Marknaden för sociala obligationer är ur ett globalt perspektiv mycket liten och antalet emittenter få. Emitterad volym uppgick 2017 till endast USD 8.8 miljarder (International Capital Markets Association, Green & Social Bond Market Update, februari 2018). Det gör det svårt att dra några slutsatser om marknadens framtida utveckling. Stater, kommuner och privata aktörer har emitterat. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (5)

6 Ärendet Med anledning av uppdraget från kommunfullmäktiges budget 2018 att undersöka möjligheten för staden att ge ut sociala obligationer för investeringar inom ramen för fokusområdet skapa hälsofrämjande och hållbara livsmiljöer inom Jämlikt Göteborg, redovisar stadsledningskontoret i detta tjänsteutlåtande vad som krävs för att emittera sociala obligationer. Beskrivning av ärendet Stadens skuldförvaltning Stadens samlade koncernskuld var per 30 september ,8 miljarder kronor. Olika finansieringskällor, både svenska och internationella, utvärderas kontinuerligt för att hitta det mest ekonomiskt fördelaktiga utifrån stadens finanspolicy. Idag finansieras skulden genom utgivande av obligationer och certifikat, lån från Europeiska Investeringsbanken (EIB), Nordiska Investeringsbanken och Kommuninvest. Den största finansieringskällan är obligationsmarknaden. En liten del av obligationsmarknaden är gröna obligationer (GB). En finansieringsform som staden globalt var tidig med att använda. Skillnaden mellan GB och vanliga obligationer är att pengarna måste användas för specifika projekt med syfte att förbättra klimatet och att det måste ske en återrapportering till investerarna. Så kallade öronmärkta pengar har staden använts sig av länge för att finansiera olika projekt, även före utgivandet av GB. EIB är ett exempel på detta och då för finansiering av bland annat infrastruktur. Obligationer eller lån kan öronmärkas för alla typer av projekt eller områden. Sociala obligationer Ett instrument som också kan användas för att finansiera specifika projekt är sociala obligationer (SB) där syftet är att emissionslikviden ska användas för att helt eller delvis finansiera nya och befintliga projekt med positiva sociala effekter. Om Göteborgs Stad ger ut SB blir det ett nytt instrument i stadens portfölj. Det finns idag inga lagar eller regler som gäller för SB. Marknaden består än så länge av principer och frivilliga processriktlinjer. Grundprinciperna är i stort sett samma som för GB och består av: 1. Likvidens användning. 2. Process, utvärdering och val av projekt. 3. Förvaltning av likvid. 4. Rapportering. Alla finansierade projekt ska bidra till en tydlig social nytta som ska utvärderas och kvantifieras av emittenten, det vill säga staden. Syftet är att på ett direkt sätt bidra till att lösa eller mildra specifika samhällsproblem eller försöka att uppnå positiv social nytta för en målpopulation. Exempel på projektkategorier är: Tillgång till väsentliga tjänster, bostäder till överkomliga priser, socioekonomisk utveckling och tryggad livsmedelsförsörjning. Exempel på målpopulationer är personer som lever under fattigdomsgränsen, personer och/eller samhällsgrupper som lever i utanförskap och migranter och/eller flyktingar. Med ett projekt menas här en real investering, det vill säga att det handlar om anläggningstillgångar. Det är alltså inte frågan om driftskostnader i form av tidiga och förebyggande insatser, som i mer allmänna termer ibland benämns som sociala investeringar. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (5)

7 Som emittent måste staden tydligt informera investerarna om de sociala målen, processen som används för att fastställa hur projekten uppfyller kraven och hur staden hanterar eventuella sociala risker. Det måste också tydligt framgå kvalificeringskriterierna och om det finns några exkluderingskriterier samt hur det är tänkt att hantera projektens sociala och miljömässiga risker. Emissionslikviden ska gå att följa i stadens koncernkontosystem. Förfarandet ska dokumenteras i en intern process som är kopplad till utlånings- och investeringsverksamheten för sociala projekt. Återrapporteringen till investerarna måste ske som idag genom att staden publicerar en rapport som innehåller vilka projekt som finansierats, effekterna samt hur redovisad effekt är framräknad. Rapporteringen ska ske en gång per år eller när investerare efterfrågar fakta. Generellt gäller att graden av transparens skall vara hög mot marknaden. Förslagsvis sker detta i samband med återrapporteringen av GB. Det kommer krävas framtagande av ramverk för sociala obligationer och processer för hur urvalet ska ske i stadens förvaltningar och bolag. En struktur behöver byggas upp för att möta punkterna 1-4 ovan. Det kommer också behövas externa granskare för att styrka att staden uppfyller de viktigaste kriterierna. Innan en emission behöver det också byggas upp rutiner för återrapporteringen av projekten till investerarna. Detta arbete sker tillsammans med de bolag och förvaltningar som har kvalificerade projekt. För att det ska vara möjligt att ge ut en SB måste det finnas ett underliggande lånebehov, projekt som kvalificerar enligt uppställda kriterier och är av tillräcklig storlek för att finansieras med en SB. Bedömningen är att varje obligation måste vara minst 200 miljoner kronor och att det finns tillräckligt med projekt för att ge ut en obligation per år. Mindre belopp är inte effektivt att hantera i obligationsmarknaden oavsett syfte. Stadsledningskontoret uppskattar att det idag främst rör sig om fastighetsrelaterade projekt som kvalificerar för sociala obligationer. Merparten av dessa projekt kvalificerar också för GB som idag har en kostnadsfördel, lägre ränta, jämfört med SB. Detta tillsammans gör att det är svårt att bestämma när i tiden det är möjligt. Organisationen blir i stort parallell till GB men med fokus på stadens sociala arbete. Ett första steg för att kunna emittera SB är att uppdatera stadens ramverk för GB med ett avsnitt om SB. Stadsledningskontorets bedömning Stadsledningskontoret bedömer att det sannolikt är möjligt att ge ut sociala obligationer men att det är svårt att besluta när i tid det kan bli aktuellt. Det måste finnas ett generellt lånebehov och tillräckligt stora kvalificerade projekt för att det ska vara möjligt att årligen ge ut obligationer om minimum 200 miljoner kronor. Bolag eller förvaltningar med kvalificerande projekt kommer i hög grad att bli involverade i arbetet eftersom det ställs krav på framtagande av mål, uppföljning och utvärdering. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (5)

8 Stadsledningskontoret menar att uppdraget att utreda förutsättningarna för att utge sociala obligationer kan förklaras fullgjort. Om det är så att kommunfullmäktige vill gå vidare i frågan föreslår kontoret att det kan ske på så sätt att kontoret i samband med uppdateringen av ramverket för gröna obligationer också inkluderas ett avsnitt om sociala obligationer. Uppdateringen, som är en del av den löpande skuldförvaltningen och hanteras av verksamhetsområde ekonomi på stadsledningskontoret, är planerad att genomföras våren Magnus Borelius Anders Johansson Finanschef Ekonomidirektör Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (5)

Axel Josefson Mathias Sköld

Axel Josefson Mathias Sköld Handling 2019 nr 16 Ny modern styrning och ledning av Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker yrkande från M, L och C den 30 januari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter

Handling 2019 nr 19. Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Handling 2019 nr 19 Yttrande över motion av Helene Odenjung (L) om att Göteborgs Stad ska inleda försöksverksamhet med lärarassistenter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron

Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Handling 2018 nr 25 Uppdrag till kommunstyrelsen avseende projektet Skeppsbron Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker yrkande från MP, S och V den 24 januari

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Kommunstyrelsen Datum 2019-04-10 Diarienummer 0490/19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till lagändring anser att det

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

/18 Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter

/18 Gemensam beredning av stadens taxor och avgifter 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1760/18 Inriktningsbeslut för stadsutvecklingen inom Älvstadens delområde Backaplan 2. 1419/18 Hemställan från Göteborg Energi AB gällande förslag till justering av

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Kommunstyrelsen. Socialdepartementet med kopia till

Kommunstyrelsen. Socialdepartementet med kopia till Kommunstyrelsen Datum 2019-09-11 Diarienummer 0842/19 Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se med kopia till s.fs@regeringskansliet.se s remissyttrande Stärkt kompetens i vård och omsorg,

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17) Kulturdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor 1033 33 Stockholm Remissyttrande avseende delbetänkandet SOU 2017:60 Nästa steg? Förslag till åtgärder för en stärkt minoritetspolitik (dnr 1081/17)

Läs mer

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019

Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Handling 2019 nr 49 Bestämmande av dag för kommunfullmäktiges budgetsammanträde 2019 Till Göteborgs kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 21 februari 2019, 10 att flytta fram fullmäktiges budgetbeslut

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information. Årsredovisning Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information Årsredovisning 2016 Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0043/17 Årsredovisning för Göteborgs Stad 2016 2. 0938/16 Göteborgs Stads uppföljningsrapport 4 2016 3. 0453/17

Läs mer

Åtgärder för att nå ett fossilfritt Göteborg tjänsteresor, fossilfria drivmedel och transporter

Åtgärder för att nå ett fossilfritt Göteborg tjänsteresor, fossilfria drivmedel och transporter Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 119 Åtgärder för att nå ett fossilfritt Göteborg tjänsteresor, fossilfria drivmedel och transporter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande

Läs mer

1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner

1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2019-2020 2. Antagande av detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen inom stadsdelen Lindholmen i Göteborg

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 10) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133.

Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Dnr 0935/17. Göteborgs Stads Uppföljningsrapport Handling 2017 nr 133. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-15 5 Dnr 0935/17 Göteborgs Stads Uppföljningsrapport 1 2017 Handling 2017 nr 133. Yrkanden Tom Heyman (VägV) yrkar att kommunstyrelsen ska återkomma med ett

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10:00. Föredragning av budgetprocessen för Föredragande Eva Hessman

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10:00. Föredragning av budgetprocessen för Föredragande Eva Hessman Föredragning av budgetprocessen för 2019 Föredragande Eva Hessman Anmälan av jäv vid sammanträdet 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 1743/18 Antagande av detaljplan för handel, bostäder med mera

Läs mer

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 63. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 63 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att utreda huruvida ett förbud mot propaganda för den Islamiska Staten, Isis (även kallad IS) och andra terrororganisationer kan införlivas

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Information från stadsdirektören. Beslut Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige Information från stadsdirektören Informationen antecknas. 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0721/17 Byggnadsnämndens taxa 2018 (Martin Wannholt). 2. 1334/16 Reviderade reglementen för överförmyndarnämnden

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att ta fram ett förslag för hur beredningen av stiftelseansökningar kan stärkas

Redovisning av uppdrag om att ta fram ett förslag för hur beredningen av stiftelseansökningar kan stärkas Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 154 Redovisning av uppdrag om att ta fram ett förslag för hur beredningen av stiftelseansökningar kan stärkas Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande över remiss av betänkandet En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) s synpunkter på betänkandet Regeringens ambitioner att skapa en nationell strategi

Läs mer

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Tjänstgörande ordföranden Ulf Kamne (MP), samt Jonas Ransgård (M), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster /16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Ärendet utgår. 2. 0393/17 Verksamhetsområde 2017 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster 3. 1857/16 Moderna Göteborg, kulturhistoriskt värdefull bebyggelse del III

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 15) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L)

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP), Shahbaz Khan (S), Axel Josefson (M), Ingrid Andreae (S), Ann Catrine Fogelgren (L) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46)

Göteborgs Stads yttrande gällande En utvecklad översiktsplanering, Del 2 (SOU 2018:46) Kommunstyrelsen Datum 2018-11-07 Diarienummer 1273/18 Till Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se Regeringskansliets dnr: N2018/03415/SPN s yttrande gällande

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10: Kommunstyrelsen som nämnd 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. Dnr 1311/17 Ändring av kommunstyrelsens delegation gällande fordringsbevakning och inkasso i Göteborgs Stad Göteborgs Stad kommunstyrelsen, föredragningslista 2017-11-07

Läs mer

Principer för sociala obligationer (SBP) 2017

Principer för sociala obligationer (SBP) 2017 Principer för sociala obligationer (SBP) 2017 För tydlighets skull påpekas att den engelskspråkiga versionen av Principerna för sociala obligationer (SBP) som publiceras på ICMA:s webbplats är dokumentets

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 227 Yttrande över motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltnings AB Framtiden Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 29) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 8) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 8) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( 174-179), samt Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige

Snabbprotokoll Sammanträdesdatum Förslag till kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 0788/17 Förslag på namn för en ordinarie förskolenämnd och en ordinarie grundskolenämnd i Göteborgs Stad 2. 1168/17 Antagande av detaljplan för verksamheter vid Traneredsvägen

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Bilaga J Styrelsen 2016-03-21 1 Diarienummer: 58/2015 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Förslag

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande

Protokoll (nr 34) Sammanträdesdatum Närvarande Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), Ulf Kamne (MP) 690-692, Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L) 688-691, Marina Johansson (S), Johan Nyhus (S), Martin Wannholt

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 7) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Ulf Kamne Jonas Andrén

Ulf Kamne Jonas Andrén Handling 2015 nr 210 Förslag till utdelning ur Stiftelsen Wilhelm Röhss donationsfond Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L),

Tjänstgörande ersättare Karin Pleijel (MP), Tord Karlsson (S) , Ann Catrine Fogelgren (L), Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S) 461-466, Helene Odenjung (L) 461-462 David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Marina Johansson (S), Johan

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad.

5. Dnr Interpellation av Kalle Bäck (KD) till kommunstyrelsens ordförande om stadsdelsnämndernas användning av extra resurser Beslut Besvarad. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Staffan Levinsson (SD) och Mats Karlsson (S) tisdagen den 8 mars 2016 kl. 08.00. Bordlagda interpellationer

Läs mer

1. Dnr Förslag till budget 2018 och flerårsplaner Yrkanden / Yttranden Yrkande MP, S och V

1. Dnr Förslag till budget 2018 och flerårsplaner Yrkanden / Yttranden Yrkande MP, S och V 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr Förslag till budget 2018 och flerårsplaner 2019-2020 Yrkande MP, S och V 2. Dnr 0710/16 Detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen inom stadsdelen

Läs mer

Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen

Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen Handling 2016 nr 83 Yrkande från KD, M och L angående parkeringssituationen på Saltholmen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande från KD, M och L den 6 april 2016 med förslag

Läs mer

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 32 ) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 32 ) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) (ej 640-641), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), Kristina Tharing (M), Marina

Läs mer

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 18. Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 18 Grundläggande beslut om politiska sekreterare jämte delegation av beslutanderätt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Stadsledningskontorets förslag till beslut

Läs mer

3. Dnr 0708/19 Begäran om överlåtelse av tillsynsansvar Vattenskyddsområde och vattenföreskrifter för Göta älv och Vänersborgsviken

3. Dnr 0708/19 Begäran om överlåtelse av tillsynsansvar Vattenskyddsområde och vattenföreskrifter för Göta älv och Vänersborgsviken Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2019-06-19, 10:00 Anmälan av jäv vid sammanträdet 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. Dnr 0564/19 Göteborgs Stads policy och riktlinje för kommunikation

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Protokoll (nr 12) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 12) Sammanträdesdatum Protokoll (nr 12) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) ( ej 269), samt Ulf Kamne (MP), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M), Johan Nyhus

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Hållbar finansiering Gröna obligationer

Hållbar finansiering Gröna obligationer Hållbar finansiering Gröna obligationer Mats Rodenfelt, finanschef Energi- och klimatkonferens 13 november 2015 Vad är en grön obligation? Gröna obligationer utfärdades först av Världsbanken under 2008

Läs mer

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Handling 2017 nr 62 Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 22) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD), Kristina Tharing (M),

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD)

Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) Övriga närvarande Eva Hessman, Jonas Kinnander,

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10:00. Information. Lägesredovisning beträffande ensamkommande flyktingbarn och boendefrågor

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 10:00. Information. Lägesredovisning beträffande ensamkommande flyktingbarn och boendefrågor Information Lägesredovisning beträffande ensamkommande flyktingbarn och boendefrågor Föredragande Sven Höper, 20 min 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. Dnr 1337/14 Anvisningar för planering, budget och uppföljning

Läs mer

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag.

Beslutsärenden 3. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Ann Karlsson (V) och Toni Orsulic (M) torsdagen den 1 juni 2017 kl. 8.30. 2. Dnr Försvarsmakten i

Läs mer

4. Dnr Interpellation av Lars Hansson (SD) till kommunstyrelsens ordförande om bostadsbristen för unga i Göteborg Beslut Besvarad.

4. Dnr Interpellation av Lars Hansson (SD) till kommunstyrelsens ordförande om bostadsbristen för unga i Göteborg Beslut Besvarad. Ärende 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Magnus Nylander (M) och Yasmine Posio Nilsson (V) torsdagen den 11 februari 2016 kl. 09.30. Bordlagda

Läs mer

2. Dnr 0538/19 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag - Konsekvenser vid avveckling av Rosenlundsverket Yrkanden / Yttranden Yrkande SD

2. Dnr 0538/19 Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag - Konsekvenser vid avveckling av Rosenlundsverket Yrkanden / Yttranden Yrkande SD 1. Revisionsredogörelser för kommunstyrelsen och Göteborgs stads räkenskaper och bokslut Föredragande Lars Bergsten (ordf), Hans Aronsson (v.ordf), Cecilia Bokenstrand (revisionsdirektör), Anders Hasslöf

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 09:30 OBS Tiden! 09:30 10:30 Föredragningar 10:30 Beslutsmöte.

Justerad Föredragningslista Sammanträdesdatum , 09:30 OBS Tiden! 09:30 10:30 Föredragningar 10:30 Beslutsmöte. Föredragningar 1. Dnr Uppföljningsrapport 3 fokus på kärnverksamhet 09:30 10:30 Föredragande Karin Magnusson, Kristina Nyckelgård, Ann-Marie Lindell samt Henrik Levin Göteborgs Stad kommunstyrelsen, föredragningslista

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Bilaga K Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0058/15 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Förslag till beslut

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 159 Stiftelsen Wilhelm Röhss Donationsfond - utdelningsförslag 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret

Kommunens preliminära ekonomiska resultat /16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Information Kommunens preliminära ekonomiska resultat 2016 Informationen antecknas. 1. Kommunstyrelsen som nämnd 1. 1502/16 Uppdaterad krisledningsplan för stadsledningskontoret Votering 12-1. Reservation

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Beslutsärenden 4. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag.

Beslutsärenden 4. Dnr Valberedningens förslag till vid sammanträdet förekommande val Beslut Bifall till valberedningens förslag. Ärenden 1. Dnr Val av två ledamöter att justera dagens protokoll samt bestämmande av tid för justering Gunnar Ekeroth (MP) och Christer Holmgren (M) tisdagen den 19 december 2017 klockan 8.00. 2. Dnr Anmälan

Läs mer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer

Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer 1 Tjänsteutlåtande 2018-03-08 Punkt 8: Arvode styrelse, revisorer och lekmannarevisorer Diarienummer: 0007/18 Handläggare: Katrin Kajrud katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se 031-368 55 12 Förslag till beslut:

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Möjligheter till distansmöten för nämnder, utskott och styrelser

Möjligheter till distansmöten för nämnder, utskott och styrelser Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 27 Möjligheter till distansmöten för nämnder, utskott och styrelser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Yrkande från S, V och MP den 27 februari

Läs mer

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2

Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen Ärende samt 2.2.2 Yttrande (FP) (M) (KD) Kommunstyrelsen 2015-03-11 Ärende 2.2.1 samt 2.2.2 Yttrande angående ersättningsbelopp 2015 för inom stadsdelssektorns utbildningsområde Skolväsendet i Göteborg har tillförts resurser,

Läs mer

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715,

Övriga ersättare Karin Pleijel (MP) ej 715, Shahbaz Kahn (S) ej 715, Axel Josefson (M) ej 715, Ingrid Andreae (S) ej 715, Tid: 10:00 10:20 Plats: Kommunstyrelsens sessionssal Paragrafer: 691-733 Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), ej 715, samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V) ej

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer