Digitalisering Socialförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Digitalisering Socialförvaltningen"

Transkript

1 Digitalisering Socialförvaltningen

2 Teknikens möjligheter Teknik kan skapa möjligheter för utveckling i arbetet Teknik kan utveckla innehållet i arbetet Teknik kan minska stödbehovet Teknik kan ersätta arbetsmoment Teknik kan förbättra arbetsmiljön Teknik kan utveckla organisationen Teknik kan stärka den personliga integriteten Teknik kan öka attraktiviteten till välfärden gghet_halsa_och_utveckling_i_arbetet_kommunal_2019_webb.pdf

3 Begrepp Digitisering: att göra något analogt digitalt. Tex scanna in en bild Digitalisering: innebär en förändring i arbetssätt och processer baserat på digitaliserad information. Digitalisering är en del i en teknologisk process som har som syfte att, med hjälp av digital teknik, förbättra och effektivisera en verksamhet. Det kan handla om snabbare utveckling av befintlig verksamhet eller att uppfinna helt nya innovationer med hjälp av nya tekniska lösningar. Digitalisering har användaren i fokus. I detta ingår bland annat att arbeta kontantlöst till e-tjänster, digitala verksamhetssystem. Automatisering: RPA, robotic process automation är mjukvara som fungerar som förbindelser mellan företagets olika IT-system och automatiserar regelbaserade rutinmässiga och tidskrävande arbetsprocesser.

4 Begrepp Välfärdsteknologi är kunskapen om och användandet av teknik som kan bidra till ökad trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga samt för äldre personer. Tekniken som sådan benämns välfärdsteknik eller digital teknik, Den kan stödja eget boende och förebygga eller komplettera vård- och omsorgsbehov. Välfärdsteknik kan vara ett komplement för att öka äldre personers delaktighet, självständighet och trygghet. Forskning visar att utbildning i och användning av internet och dator kan minska ensamhet bland äldre personer. Välfärdsteknologi är ett paraplybegrepp för kunskap och användning av teknik E-hälsa är att använda digitala verktyg och utbyta information digitalt för att uppnå och bibehålla hälsa. E-hälsa är bland annat: E-recept. E-tjänster, till exempel tidsbokning på mottagning och KBT-behandling via webben. Virtuella läkarbesök där patienten träffar läkaren via videolänk. Medicinteknisk utrustning som används i operationssalar, vid övervakning av exempelvis hjärtrytm och så vidare. Även hälsoappar och aktivitetsarmband är medicinteknisk utrustning.

5

6 Vision e-hälsa 2025 Målsättningen är att, år 2025, ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e- hälsans möjligheter. Med hjälp av e- hälsa ska individen vara i centrum, verksamheter få hjälp att utvecklas och vården och omsorgen ska vara jämlik, effektiv, tillgänglig och säker. Detta kallas för Vision e-hälsa Regeringen och SKL Digitalt där det är möjligt, personligt där det behövs

7

8 E-tjänster E-tjänster syftar till att medborgare/brukare/kunden kan utföra sitt ärende vilken tid på dygnet som helst, behöver inte vara beroende av kommunens öppettider. E-tjänster kan också bidra till att mer kompletta underlag kommer in och det blir enklare att handlägga ärendet.

9 E-tjänster socialförvaltningen I dag finns 13 e-tjänster kopplade till socialförvaltningens verksamhet Nya: - Orosanmälan om barn som far illa - Intresseanmälan kontaktperson, kontaktfamilj, familjehem På gång: - intresseanmälan timvikarie.

10 E-ansökningar försörjningsstöd

11 LMO LifeCare Mobil Omsorg Optimal digital planering: Personalens arbetsplan uppdateras i nutid Kundbilden: Direktinformation på plats. Kan dokumentera på plats, kan se tillbaka i dokumentationen på plats. Genomförandeplanerna finns tillgänglig digitalt i telefonen. Karta med vägbeskrivning kopplad till brukarens adress.

12

13 Trygghetskameror Reviderade riktlinjer: Beslut i nämnd att trygghetskameror ska erbjudas i första hand vid nattillsyn Nu pågår kartläggning över vilka brukare/vilket område som har behov.

14 GPS-larm Ett fåtal av brukare på vård och omsorgsboende har positionslarm i form av GPS -klocka Finns i dag på vissa av vård och omsorgsboenden. För att möjliggöra att brukarna kan röra sig så fritt som möjligt, undvika fall, se om brukare kliver upp på natten.

15 Blöjsensorer Optimera användandet av inkontinenshjälpmedel, att det görs individuellt anpassat. I dag finns det på alla vård och omsorgsboenden för de som har behov.

16 På gång... Stöd, vård och omsorg: Läkemedelsrobot Sensorer för att mäta rörelsemönster, se då personer blir orolig, förebygga oro och psykisk ohälsa. Socialpsykiatri: Arbete tillsammans med brukarpanelen om digitala mötesplattformar

17 På gång IFO, Enklare faderskap- och föräldraskapsbekräftelse En digital lösning föreslås att ersätta den utredning som nyblivna ogifta föräldrar idag genomgår. Och redan nu finns en lösning på plats för kommuner som vill effektivisera processen inom befintliga regler. Digital underrättelse till Skatteverket Skatteverket lanserar nu en funktion där kommunen kan ta emot och skicka uppgifter om faderskap och föräldraskap direkt i sitt verksamhetssystem. Vad innebär digital underrättelse för kommunens familjerätt? Digital underrättelse ger möjlighet för kommunens familjerätt att effektivisera och modernisera en administrativt papperstung process genom digital handläggning. Med den digitala informationsöverföringen kan processen att få faderskapet/föräldraskapet och gemensam vårdnad registrerad nu ske på en dag. Tidigare kunde det ta upp till 30 dagar från barnets födelse. Familjerättens utredningsuppdrag är dock oförändrat än så länge.

18

19 Digga hälsocentral Projektet Digga Hälsocentralen arbetar med specifika digitala projektpiloter som ska införa digital teknik i hälsocentralernas arbetssätt. Projektet kommer att använda befintlig digital teknik samt test och utveckling av ny teknik. Projektet Digga Hälsocentralen ska bidra till att öka takten i utvecklingsarbetet inom primärvården i Västernorrland Projektet DIGGA Hälsocentral är ett samarbete mellan Region Västernorrland, Mittuniversitetet och Premicare. Projektet är delfinansierat av tillväxtverket och löper över tre år. Digital läkarkontakt. Man kan både visuellt kommunicera med läkaren via kameran, men det stora är att det tas värden/parametrar på patienter, blodtryck och puls, kamera på tex födelsemärken. Snabbsänka kommer att kunna tas. Öron, näsa och hals bedömning kommer att kunna göras med kamera. Läs mer på:

20

21 Upphandling välfärdsteknik Socialförvaltningen påbörjade en upphandling Målet var att hitta en helhetslösning för välfärdsteknik. Styrgruppen valde under hösten 2018 att avsluta upphandlingen då det inte finns någon som kan leverera en helhetslösning.

22 Ett gott exempel Högstadieelever lärde äldre digital teknik

23 Socialstyrelsens rapport e-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna Kommunerna kan inte ta hela ansvaret för socialtjänstens digitalisering För att få fart på socialtjänstens digitalisering krävs ändrade regelverk och stöd från staten. Det är hög tid för en nationell satsning för det är orimligt att kommunerna ska axla detta själva. I fredags (17 maj) publicerade Socialstyrelsens rapport E-hälsa och väldfärdsteknik i kommunerna. Av den kan vi läsa att digitaliseringen går långsamt och att endast 13 procent av kommunerna skyddar känslig information med hjälp av starkt autentisering, som till exempel tvåfaktorsinloggning. Men detta betyder inte att det saknas vilja i kommunerna. Inte heller att socialtjänsten saknar skydd för känslig information. Tvärtom. Läs mer: m_medium=blogpost&utm_campaign=socialomsorg

24 Utredning om välfärdsteknik inom äldreomsorgen Hur kan välfärdstekniken bättre tas tillvara inom äldreomsorgen? Vilka förutsättningar och hinder finns det? Detta ska nu undersökas i en utredning som tillsatts av regeringen. En ökad användning av välfärdsteknik kan stärka självständigheten och öka tryggheten och livskvaliteten för äldre. Välfärdsteknik kan dessutom avlasta personalen, de kan få mer tid till omsorgsarbetet vilket i sin tur kan bidra till att minska stress och belastningsskador, säger äldreminister Lena Hallengren. Digitalisering och användning av robotar har förändrat stora delar av arbetsmarknaden de senaste åren. Kvinnodominerade sektorer såsom äldreomsorgen har dock inte teknifierats i lika stor utsträckning som andra professioner. Utredningen om välfärdsteknik i äldreomsorgen syftar till att ge teknifieringen av äldreomsorgen en skjuts framåt. Regeringen anser att de höga sjukskrivningstalen inom äldreomsorgen, den ökande efterfrågan på äldreomsorg och brist på personal måste adresseras. Välfärdsteknik kan avlasta personalen och minska stress samt öka självständigheten för de äldre. Utredaren ska bland annat identifiera och analysera både förutsättningar och hinder som finns för att använda välfärdsteknik inom äldreomsorgen. Utredaren ska även analysera och identifiera rättsliga hinder, och lämna författningsförslag i syfte att underlätta användningen av välfärdsteknik. Uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2020 Läs mer;

Kommittédirektiv. Välfärdsteknik i äldreomsorgen. Dir. 2018:82. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018

Kommittédirektiv. Välfärdsteknik i äldreomsorgen. Dir. 2018:82. Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Kommittédirektiv Välfärdsteknik i äldreomsorgen Dir. 2018:82 Beslut vid regeringssammanträde den 16 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska se över och lämna förslag på åtgärder som kan främja

Läs mer

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 Utvecklingen av e-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 Dick Lindberg 2017-01-25 Uppdraget Utdrag ur Regleringsbrevet 2016 Socialstyrelsen ska under 2016

Läs mer

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017 E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2017 Resultaten Användningen av e-tjänster inom socialtjänsten är fortfarande låg. Andelen digitala trygghetslarm ökar men kommunerna nådde inte målet om att alla

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Reviderad och godkänd av administrativ chef 2018-05-28 Marita Aronsson, verksamhetsutvecklare 2018-05-28 1 (6) Handlingsplan

Läs mer

Digitalt ledarskap i praktiken Halmstads kommun

Digitalt ledarskap i praktiken Halmstads kommun Digitalt ledarskap i praktiken Halmstads kommun Jennie Vidal Förvaltningschef hemvårdsförvaltningen Thomas Wollentz, IT och digitaliseringsansvarig hemvårdsförvaltningen Mål 2050 150 000 topp 100 000

Läs mer

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att verka för att funktionshinderspolitiken ska få genomslag i hela samhället. Vårt uppdrag styrs av mål och strategier

Läs mer

Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något?

Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något? Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något? Anders Magnusson Owe Eriksson 2016-12-02 Begreppet e-hälsa Begreppet innefattar användningen av informations- och kommunikations-teknologin med utgångspunkt

Läs mer

Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen?

Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen? Etik och välfärdsteknik - vad säger forskningen och hur kan det användas som stöd för omsorgen? Elisabeth Lagerkrans, utredare inom välfärdsteknologi på Myndigheten för delaktighet Evamaria Nerell, utbildning

Läs mer

Sammanhållet. verksamhetssystem. En förutsättning för att kunna jobba enkelt, effektivt och säkert. Jahn Sundin Produktägare Lifecare vård-och omsorg

Sammanhållet. verksamhetssystem. En förutsättning för att kunna jobba enkelt, effektivt och säkert. Jahn Sundin Produktägare Lifecare vård-och omsorg Sammanhållet verksamhetssystem En förutsättning för att kunna jobba enkelt, effektivt och säkert. Jahn Sundin Produktägare Lifecare vård-och omsorg 14. Arbeta enkelt, effektivt och säkert med ett sammanhållet

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Det här gör Myndigheten för delaktighet

Det här gör Myndigheten för delaktighet Det här gör Myndigheten för delaktighet Alla ska kunna vara delaktiga i samhället och ta del av mänskliga rättigheter! Funktionshinderspolitiken ska få genomslag i samhället! FN:s konvention om rättigheter

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Digitaliseringens möjligheter för det goda livet som äldre. Äldreforum Östhammars kommun

Digitaliseringens möjligheter för det goda livet som äldre. Äldreforum Östhammars kommun Digitaliseringens möjligheter för det goda livet som äldre. Äldreforum Östhammars kommun 2017-02-25 Film Agne och Barbro Index Demografin hot eller möjlighet 180 170 160 150 140 130 120 0-64 år 65-79 år

Läs mer

Innehållsförteckning 3 (12)

Innehållsförteckning 3 (12) [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet

Läs mer

POLICY. Policy för digitalisering

POLICY. Policy för digitalisering POLICY Policy för digitalisering Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-05-29, 66 Diarienummer KS 2017/00083 Giltighetstid Fr.o.m. 2017-06-15 och tillsvidare Dokumentet

Läs mer

Välfärdsteknik en möjlighet till bättre vård och omsorg

Välfärdsteknik en möjlighet till bättre vård och omsorg Välfärdsteknik en möjlighet till bättre vård och omsorg Sturebyintervju Välfärdsteknik inom äldreomsorgen Användningen av välfärdsteknik kan vara ett sätt att stärka den enskildes delaktighet, trygghet,

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

E-hälsoutvecklingen i kommunerna

E-hälsoutvecklingen i kommunerna E-hälsoutvecklingen i kommunerna E-hälsa i kommunerna - utveckling av e-hälsa i kommunerna 2015 Dick Lindberg 2015-10-08 E-tjänster för brukare och patienter Digitalisering av trygghetslarmen Nationella

Läs mer

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Maria Gill

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Maria Gill Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Maria Gill Agenda Myndigheten för delaktighet Definition Olika möjligheter Förutsättningar - Vad behövs Regeringsuppdrag

Läs mer

E-hälsa. Profilinfo 2019

E-hälsa. Profilinfo 2019 E-hälsa Profilinfo 2019 Vad är e-hälsa? ehälsomyndigheten (Socialstyrelsen, WHO) Med hälsa menas fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. E-hälsa är att använda digitala verktyg och utbyta information

Läs mer

Full delaktighet för alla, oavsett funktionsförmåga. Malin Ekman-Ahldén Monica Rydén

Full delaktighet för alla, oavsett funktionsförmåga. Malin Ekman-Ahldén Monica Rydén Full delaktighet för alla, oavsett funktionsförmåga Malin Ekman-Ahldén Monica Rydén Myndigheten för delaktighet Bildades 1 maj 2014 Ca 60 personer i Sundbyberg Sorterar under Socialdepartementet Kunskap

Läs mer

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Datum: 2018-05-20 Författare: Ulrika Landström Marie Gustafsson Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Förslag: Regional handlingsplan för

Läs mer

Myndigheten för delaktighet

Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga Monica Rydén & Mille Salomaa Lindström Det här kommer vi att prata om: Individens rättigheter i fokus Hur digital teknik kan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(10) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Pergolan, tisdagen den 28 augusti 2018 kl 13:00-14.00. Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Maud Lundbäck (S), Ordförande Katarina Burman (V), 1:e vice ordförande

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Från teknik till nytta

Från teknik till nytta Från teknik till nytta Idag och i framtiden Dag Forsén, ehälsosamordnare Östergötland Ehälsonätverket i Östergötland Ett nätverk med tretton kommuner och Region Östergötland Arbetar gemensamt i olika samverkansprojekt

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård"

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård" Anna-Greta Brodin" Projektledare Agenda! Myndigheten för delaktighet" Definition Välfärdsteknologi" Regeringsuppdraget"

Läs mer

Att främja jämlik tillgång till välfärdsteknik. Hjälpmedelskonferens 2018 Nationella nätverket för hjälpmedelskonsulenter Stockholm

Att främja jämlik tillgång till välfärdsteknik. Hjälpmedelskonferens 2018 Nationella nätverket för hjälpmedelskonsulenter Stockholm Att främja jämlik tillgång till välfärdsteknik Hjälpmedelskonferens 2018 Nationella nätverket för hjälpmedelskonsulenter Stockholm Presentation Rita Ehrenfors Utredare och projektledare i Digitala tjänster

Läs mer

Strategi för upphandling av larm/trygghetsskapande teknik till vård- och omsorgsboenden

Strategi för upphandling av larm/trygghetsskapande teknik till vård- och omsorgsboenden Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr.3.3-611/2017 Sida 1 (5) 2017-10-21 Handläggare Anita Cronholm Telefon: 08-50836247 Till Äldrenämnden den 21 november 2017 Strategi för upphandling

Läs mer

Vilka är vi? Mia Lundholm Verksamhetsutvecklare IT Halmstads kommun. Lena German Millberg Projektledare Högskolan i Halmstad

Vilka är vi? Mia Lundholm Verksamhetsutvecklare IT Halmstads kommun. Lena German Millberg Projektledare Högskolan i Halmstad Vilka är vi? Mia Lundholm Verksamhetsutvecklare IT Halmstads kommun Lena German Millberg Projektledare Högskolan i Halmstad Maria Mangfors Hallberg Verksamhetschef Kungsbacka kommun Petra Lindström Kommunikatör

Läs mer

IT-strategi för välfärdsteknik Beslutad av omsorgsnämnden

IT-strategi för välfärdsteknik Beslutad av omsorgsnämnden Författningssamling i IT-strategi för välfärdsteknik Beslutad av omsorgsnämnden 2017-10-25 Metadata om dokumentet Dokumentnamn IT-strategi för välfärdsteknik Dokumenttyp Program Omfattar Sociala sektorn

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg

Strategi för välfärdsteknik inom vård och omsorg VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsnämndens handling nr 13/2017 STRATEGI 1 Vår handläggare Ert datum Er beteckning Jessica Svärd, kommunikatör Godkänd av vård- och omsorgsnämnden 2017-12-07,

Läs mer

Välkommen! Samlade erfarenheter från kommuner som digitaliserat - de mest värdefulla tipsen att ta med hem

Välkommen! Samlade erfarenheter från kommuner som digitaliserat - de mest värdefulla tipsen att ta med hem Välkommen! Samlade erfarenheter från kommuner som digitaliserat - de mest värdefulla tipsen att ta med hem Jag berättar om: Detta gör föreningen Hälsans nya verktyg Resultat fallstudier: Samlade lärdomar

Läs mer

Helhetssyn och samordning av stödet till enskilda 18 till 30 år aktuella inom socialpsykiatri

Helhetssyn och samordning av stödet till enskilda 18 till 30 år aktuella inom socialpsykiatri Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2019-05-02 Handläggare Carina Gillgren Telefon: 08-508 25 611 Lotta Hedstad Telefon: 08-508 25 123 Till Socialnämnden 2019-06-18

Läs mer

Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg. Dan Östergaard

Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg. Dan Östergaard Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg Dan Östergaard 2017-05-29 www.danostergaard.se Begreppet e-hälsa Socialstyrelsens definition av e-hälsa är: att använda digitala verktyg och utbyta information

Läs mer

Presentation av regeringsuppdraget "Välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård"

Presentation av regeringsuppdraget Välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Presentation av regeringsuppdraget "Välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård" Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Anna-Greta Brodin Projektledare

Läs mer

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Anna-Greta Brodin Projektledare

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Anna-Greta Brodin Projektledare Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Anna-Greta Brodin Projektledare Agenda Myndigheten för delaktighet Framtiden = Mer empati och high tech Definition

Läs mer

Juridik och etik - vid digitalisering av socialtjänsten

Juridik och etik - vid digitalisering av socialtjänsten Juridik och etik - vid digitalisering av socialtjänsten Vitalis 2019 Evamaria Nerell 22 maj 2019 Innehåll Varför ska vi digitalisera Etik juridik = SANT Etiken Juridiken Etik juridik = sant! Agilt tankesätt

Läs mer

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet

Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Välfärdsteknologi inom funktionshinderområdet Nationella mål Samhällsgemenskap med mångfald som grund. Samhället ska utformas så att människor med funktionsnedsättning i alla åldrar blir fullt delaktiga

Läs mer

Myndigheten för delaktighet

Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga Monica Ryden Det här gör Myndigheten för delaktighet Alla ska kunna vara delaktiga i samhället och ta del av mänskliga rättigheter!

Läs mer

MVT. Kistamässan

MVT. Kistamässan MVT Kistamässan 170124 RemoAge Projektperiod 150501-180430 Northern Periphery and Arctic Programme (NPA)- Programme Area Norrbotten Kiruna sjukhus 1 hälsocentral + 1 privat 1 kommun Gällivare sjukhus 3

Läs mer

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik

Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Digitalisering e-hälsa och välfärdsteknik Socialchefsnätverket den 6 oktober Freddy Ehrenholm och Johan Kjernald e-samhälle I ndust r i M oder na Globaliser ing I nfor mat ions Post moder na från industri-

Läs mer

Innovation och teknisk utveckling inom omsorgen på vilket sätt påverkas IVO:s tillsyn?

Innovation och teknisk utveckling inom omsorgen på vilket sätt påverkas IVO:s tillsyn? /r'\ Inspektionen för vård och omsorg Innovation och teknisk utveckling inom omsorgen på vilket sätt påverkas IVO:s tillsyn? Medverkar: Anna-Greta Brodin, projektledare på Myndigheten för delaktighet Michaela

Läs mer

Plan Barn, ungdomar och vuxna 2012-2015

Plan Barn, ungdomar och vuxna 2012-2015 Plan Barn, ungdomar och vuxna 2012-2015 Förebyggande och stödjande arbete med barn, ungdomar och vuxna Upprättad: 0000-00-00 Antagen av: ange instans Datum för antagande: 0000-00-00, 00 Kontaktperson:

Läs mer

Hur jobbar andra länder med individens tillgång till hälsodata i vården?

Hur jobbar andra länder med individens tillgång till hälsodata i vården? Hur jobbar andra länder med individens tillgång till hälsodata i vården? Carl Jarnling, enhetschef Invånartjänster, ehälsomyndigheten Besök oss gärna i Studio e-hälsa i monter B04:12 Agenda Bakgrund Invånartjänster

Läs mer

Telia Healthcare. - effektivare sjukvård på patienternas villkor

Telia Healthcare. - effektivare sjukvård på patienternas villkor Telia Healthcare - effektivare sjukvård på patienternas villkor Telia Healthcare Telia Healthcare - effektivare sjukvård på patienternas villkor Sjukvården är inne i ett skede av stora förändringar. Den

Läs mer

Digitaliserad socialtjänst

Digitaliserad socialtjänst FoU Helsingborg Digitaliserad socialtjänst FoU Helsingborg Anna-Karin Bergman - FoU chef Sida 1 Vision (IFO, Helsingborg) Med hjälp av digital teknik maximera värdet av de sociala tjänsterna för våra invånare

Läs mer

Var inte rädd för tekniken!

Var inte rädd för tekniken! RPG-distrikt Småland-Öland Nätverket KPR lyssnar på oss! e-hälsa och välfärdsteknik fortsätter att växa och utvecklas. Allt fler kommuner deltar i olika projekt. Genomgående beskrivs tekniken på ett positivt

Läs mer

- möjligheter eller hot

- möjligheter eller hot Välfärdsteknik för äldre personer - möjligheter eller hot Ett studiematerial om välfärdsteknik, tillgänglighet och mänskliga rättigheter presenterat av Tomas Lagerwall, Sigtuna 20 oktober 2016 Välfärdsteknik

Läs mer

Så här jobbar vi med välfärdsteknologi. på Socialförvaltningen

Så här jobbar vi med välfärdsteknologi. på Socialförvaltningen Så här jobbar vi med välfärdsteknologi på Socialförvaltningen VÄLFÄRDSTEKNOLOGI VAD ÄR DET? Härnösands kommun arbetar på flera olika sätt med att förenkla och förbättra vardagen för personer i våra olika

Läs mer

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Äldreminister Lena Hallengren 25 juni 2018 Socialdepartementet 1 Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Regeringen redogör för sin syn på äldreomsorgen

Läs mer

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014

Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Individ- och familjeomsorg Ärendenr SON 2014/4 1 (5) Datum 16 januari 2014 Plan för regionalt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården 2014 Bakgrund Regeringen och Sveriges Kommuner och

Läs mer

Dialogcafé Välfärdsteknologi Möjligheter och konsekvenser

Dialogcafé Välfärdsteknologi Möjligheter och konsekvenser Dialogcafé Välfärdsteknologi Möjligheter och konsekvenser Leif Sandsjö Tekn Dr, Forskare Människan i vården Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås & MedTech West, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Läs mer

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre

Temagrupperna rapporterar. Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupperna rapporterar Detta är på gång kring Barn och unga, Mitt i livet, Psykiatri och Äldre Temagrupp Barn och unga Västbus Barn och unga ska lyckas i skolan! Temagrupp Barn och unga Samverkan och

Läs mer

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen

Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten. Individ- och familjeomsorgen Stöd till barn, föräldrar och familjer inom socialtjänsten Individ- och familjeomsorgen Föräldrar är barns viktigaste skyddsfaktor, det vet vi och det säger forskning som gjorts om föräldraskap. I alla

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Dnr: SN 2015-89 1(5) Handlingsplan för ehälsa i Söderköpings kommun 2016-2019 Bakgrund Kommunerna i Östergötland och Region

Läs mer

Socialstyrelsens arbete med välfärdsteknologi

Socialstyrelsens arbete med välfärdsteknologi Socialstyrelsens arbete med välfärdsteknologi Utredare Sara Lundgren 2016-01-26 Socialstyrelsens roll Socialstyrelsen arbetar för medborgarnas bästa, och vårt uppdrag är att värna hälsa, välfärd och allas

Läs mer

Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun

Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun 2011-04-27 SN 127 SOCIALFÖRVALTNINGEN Kvalitetsmål för barn- och familjeavdelningen i Tjörns kommun Den kommunala socialförvaltningens barn- och familjeavdelning ska verka för att på barn och unga växer

Läs mer

Manual och instruktioner Workshop DigIT. Stöd och instruktioner för tillhörande Powerpoint ESF PROJEKT DIGIT

Manual och instruktioner Workshop DigIT. Stöd och instruktioner för tillhörande Powerpoint ESF PROJEKT DIGIT Manual och instruktioner Workshop DigIT Stöd och instruktioner för tillhörande Powerpoint ESF PROJEKT DIGIT Workshop Mänskliga rättigheter 1 timme Stöd och instruktioner för tillhörande Powerpoint Förslag

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018

Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018 Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018 Inledning Syfte med planen Kommunstyrelsen beslutade 2008 att anta den nationella IT-strategin för vård och omsorg och gav samtidigt

Läs mer

Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik

Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik Välfärdscentrum SIV System och Implementeringsstöd av Välfärdsteknik Inledning En förstudie genomfördes under 2017 av VästKom angående ett behov av ett välfärdscentrum för välfärdsteknik. Styrgruppen för

Läs mer

Trygghetsskapande teknik

Trygghetsskapande teknik Program Policy Handlingsplan Riktlinje Trygghetsskapande teknik Riktlinje för hantering av trygghetsskapande teknik inom särskilda boenden för äldre Beslutad av äldrenämnden 21 februari 2017 Reviderad

Läs mer

Digitalisering skapar nya möjligheter inom vård och omsorg. Ulrika Stefansson

Digitalisering skapar nya möjligheter inom vård och omsorg. Ulrika Stefansson Digitalisering skapar nya möjligheter inom vård och omsorg Ulrika Stefansson Teknik i vård och omsorg? Du har öppnat en ny värld för mig! Tillsammans med de som berörs Tillsyn utifrån individens behov?

Läs mer

Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1

Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1 Hur kan ICF och KVÅ användas i strukturerad dokumentation i kommunal hälso- och sjukvård? Del 1 Ann-Helene Almborg, utredare, docent Klassifikationer och terminologi Avd för statistik och jämförelser Introduktion

Läs mer

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter E-hälsoplan 2018-19 Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter Diarienummer: ÄN 2016-685 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun Planerade

Läs mer

E-Hälsa RÖ. Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ , Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ. Region Östergötland

E-Hälsa RÖ. Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ , Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ. Region Östergötland E-Hälsa RÖ Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ 2016-11-09, Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ Vision År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans

Läs mer

Uppdrag om stärkt stöd till barn som anhöriga

Uppdrag om stärkt stöd till barn som anhöriga Regeringsbeslut III:4 2017-02-16 S2017/01014/FS Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag om stärkt stöd till barn som anhöriga Regeringens beslut Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag

Läs mer

Socialtjänstens arbete brukar delas upp i

Socialtjänstens arbete brukar delas upp i Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Samverkansrutin Barn- och ungdomsenheten Hagfors och VISIT, Landstinget i Värmland 1.0 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Barn-

Läs mer

Strategi för hälsa. inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg

Strategi för hälsa. inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Strategi för hälsa inom - och i samverkan mellan skola, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Bakgrund Kongressbeslut om en sammanhållen och långsiktig strategi. Tas fram med bred förankring

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

STRATEGISK PLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I YDRE KOMMUN 2003 2008

STRATEGISK PLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I YDRE KOMMUN 2003 2008 1 2003-03-21 STRATEGISK PLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I YDRE KOMMUN 2003 2008 Bakgrund Individ- och familjeomsorgen i kommunen styrs på många sätt av den nationella lagstiftning som finns. Till

Läs mer

Så här vill vi arbeta med GPS-larm i stor skala

Så här vill vi arbeta med GPS-larm i stor skala Så här vill vi arbeta med GPS-larm i stor skala På scen Fredrik Bergström, Socialchef Nora kommun Henrik Essunger, Posifon (projektledare) Ella Kolkowska, forskare Örebro universitet Dick Lindberg, utredare

Läs mer

Strategi för hälsa. En sammanhållen långsiktig strategi för framtidens hälsa, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg

Strategi för hälsa. En sammanhållen långsiktig strategi för framtidens hälsa, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Strategi för hälsa En sammanhållen långsiktig strategi för framtidens hälsa, hälso- och sjukvård, socialtjänst, vård och omsorg Bakgrund Kongressen har beslutat om en sammanhållen och långsiktig strategi.

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun

1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun VÄRDIGHETSGARANTIER Bilaga 1 Äldreomsorgen 1 Värdighetsgarantier för äldreomsorgen i Tyresö kommun 1.1 Inflytande över den individuella vården och omsorgen 1.1.1 Seniorguide Seniorguiden är till för dig

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

Välfärdsteknik och Stockholm Digital Care. Tillväxt för företag livskvalitet för äldre

Välfärdsteknik och Stockholm Digital Care. Tillväxt för företag livskvalitet för äldre Välfärdsteknik och Stockholm Digital Care Tillväxt för företag livskvalitet för äldre Det här ska ni få med er idag Digitalisering formar hela samhället Kunskap om några olika typer av välfärdsteknik Saker

Läs mer

Remissvar över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Remissvar över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Protokoll 19 Dnr 00143/2018 Remissvar över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Ordförandens förslag Jag instämmer i förvaltningens bedömning. Ordförandens förslag till socialnämnden

Läs mer

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig. Bilaga 2 Kvalitetsgarantier för Individ- och familjeomsorgen Vi är tillgängliga Du behöver bara ringa ett samtal till individ- och familjeomsorgen för att komma i kontakt med en person som kan hjälpa dig.

Läs mer

Framtidens boende för äldre. Stockholm

Framtidens boende för äldre. Stockholm Framtidens boende för äldre Stockholm 2016-11-29 Vardaga på 1 minut Vardaga i siffror 79 Verksamheter 3410 Platser 7000 Medarbetare Våra tjänster Vi erbjuder äldreomsorg för personer med somatiska diagnoser,

Läs mer

Min plan Hur ökar vi patientens delaktighet och förbättrar stödet till alla aktörer i vårdprocessen?

Min plan Hur ökar vi patientens delaktighet och förbättrar stödet till alla aktörer i vårdprocessen? Min plan Hur ökar vi patientens delaktighet och förbättrar stödet till alla aktörer i vårdprocessen? Per-Olof Egnell, verksamhetsledare Centrum för Innovation och ehälsa Page: 1 Projektet: Min plan (Tillgängliga

Läs mer

Digital teknik som social stimulans för äldre

Digital teknik som social stimulans för äldre Digital teknik som social stimulans för äldre Resultat från ett samarbete mellan fem myndigheter Bakgrund Bättre kunskap behövs om äldres psykiska ohälsa 3 uppdrag/projekt under Rådet för statlig styrning

Läs mer

Skellefteå kommuns vision

Skellefteå kommuns vision Skellefteå kommuns vision Skellefteå ska vara en framsynt och jämställd tillväxtkommun, attraktiv att bo och verka i, med målet att ha 80 000 invånare år 2030. Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Socialkontoret

Läs mer

Ny e-hälsovision, vad händer nu?

Ny e-hälsovision, vad händer nu? Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare ehälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice vd Inera Visionen År 2025 ska Sverige vara bäst

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg RTFL Care AB 556824-9915 Kvalitetsdeklaration 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet för offentliga

Läs mer

Kort om välfärdsteknologi och e-hemtjänst. baserat på erfarenheter från Västerås stad

Kort om välfärdsteknologi och e-hemtjänst. baserat på erfarenheter från Västerås stad Kort om välfärdsteknologi och e-hemtjänst baserat på erfarenheter från Västerås stad Denna skrift är en kort version av Att införa e-hemtjänst erfarenheter från Västerås stad, art.nr 12366. Ladda ner den

Läs mer

E-hälsoplan Omsorgsnämnden

E-hälsoplan Omsorgsnämnden E-hälsoplan 2018-19 Omsorgsnämnden Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: ON 2016-524 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun 2 (9) Innehåll Innehåll

Läs mer

När primärvården har byggt ut de automatiserade processerna så att en del av det arbete vi gör idag kan lyftas över till patienterna, då kan vi frigöra nog med kraft för att ta hand om de mest sjuka och

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

En demensstrategi för Sverige hur jobbar vi vidare? Frida Nobel, medicinskt sakkunnig

En demensstrategi för Sverige hur jobbar vi vidare? Frida Nobel, medicinskt sakkunnig En demensstrategi för Sverige hur jobbar vi vidare? Frida Nobel, medicinskt sakkunnig Underlag till en nationell strategi för demenssjukdom Sju övergripande problemområden Många viktiga delområden 21 prioriterade

Läs mer

Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21

Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21 Tjänsteskrivelse 2017-06 - 27 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Diarienummer 2017VON/0088 Vård - och omsorgsnämnden Remiss: Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre, SOU 2017:21

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG

Budget 2020 och plan för ekonomin INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 INDIVID- OCH FAMILJEOMSORG Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Automatisera handläggning av försörjningsstöd, svar på motion (M), daterad

Automatisera handläggning av försörjningsstöd, svar på motion (M), daterad Tjänsteskrivelse 1 (7) Socialnämnden John Fristedt 2018-03-08 Dnr SN 2017-308 Socialnämnden Automatisera handläggning av försörjningsstöd, svar på motion (M), daterad 2017-12-08. SOCIALFÖRVALTNINGENS FÖRSLAG

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

TILLSYN PÅ ANNAT SÄTT - ETT VERKSAMHETSUTVECKLINGSPROJEKT

TILLSYN PÅ ANNAT SÄTT - ETT VERKSAMHETSUTVECKLINGSPROJEKT TILLSYN PÅ ANNAT SÄTT - ETT VERKSAMHETSUTVECKLINGSPROJEKT 1. Tillsyn på annat sätt 3. Metod 2. Bakgrund 4. Mål Vad Tilltänkt verksamhetsutvecklingsprojekt Alternativa stödinsatser med funktion att; 1.

Läs mer

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Bilaga 1 Resultatet från eblomlådan för de 15 kommuner i Värmland som deltar i "Digitalisering genom samverkan " Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Äldre & personer i behov

Läs mer

350 miljoner kronor till investeringar i välfärdsteknik

350 miljoner kronor till investeringar i välfärdsteknik 350 miljoner kronor till investeringar i välfärdsteknik Vitalis 2019 Evamaria Nerell Dick Lindberg 22 maj 2019 Uppdraget Investeringar i välfärdsteknik (exempelvis larmmattor, positioneringslarm, mobil

Läs mer