Telia Healthcare. - effektivare sjukvård på patienternas villkor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Telia Healthcare. - effektivare sjukvård på patienternas villkor"

Transkript

1 Telia Healthcare - effektivare sjukvård på patienternas villkor

2

3 Telia Healthcare Telia Healthcare - effektivare sjukvård på patienternas villkor Sjukvården är inne i ett skede av stora förändringar. Den behöver kunna möta ett antal nya utmaningar, samt stödja det ökade tempot i utvecklingen. Samtidigt har vi en demografisk utveckling där allt fler lever allt längre vilket ökar behovet av sjukvård. Dagens och framtidens patienter blir också alltmer digitalt kompetenta och har större krav på att kunna leva fritt och med hög livskvalitet även om de skulle drabbas av en sjukdom. Telia Healthcare är en omfattande satsning på ett brett utbud av digitala tjänster för att stödja sjukvård och omsorg utifrån Telias möjligheter. Telia introducerar nu väl fungerande och lättanvända digitala tjänster som underlättar för vården, patienterna och deras anhöriga. Telia Healthcare möter patienten när behoven uppstår Dagens patienter vill inte begränsas till att få vård enbart på sjukhuset, få kontakt med en läkare efter att först ha bokat en läkartid eller att vara inlagd på sjukhus om man skulle behöva vård. Personer med långvariga eller kroniska sjukdomar vill kunna leva ett så normalt liv som möjligt med hög livskvalitet och stor frihet. Samtidigt vill de stå i nära kontakt med sjukvården och känna sig trygga med att vården följer sjukdomens utveckling och att de snabbt kan få hjälpen när behov uppstår.

4 En öppen plattform för många diagnoser Telia HomeCare är en öppen plattform som stödjer digital sjukvård, mobilt och i hemmet. Patienten kan ha sensorer som regelbundet mäter data om sin hälsa som exempelvis aktivitet, blodtryck, blodets syresättning, rörelse eller vikt. Det finns också andra sensorer som gör mätningar som är kopplade till en viss diagnos, exempelvis IBD. Informationen från sensorerna samlas upp genom en App i patientens smartphone eller via en hälsobox i patientens hem. Patientens värden sparas i ett personligt konto, en typ av hälsokonto som lagras säkert hos Telia. Lösningen är utformad så att patienten äger sin information och därigenom har full kontroll över hur och på vilket sätt deras personliga hälsodata kan användas. Om patienten godkänt en förfrågan från vården kan vårdpersonal få del av informationen och agera på eventuell avvikelse, eller så kan anhöriga få meddelanden eller larm om vissa värden uppnås.

5 Telia Healthcare Exempel på vårdtjänster Blodtrycksmanschett Blodtrycksmätning kan utföras själv, där resultaten är möjliga att dela med familj och sjukvårdspersonal vid behov. Smart personvåg Viktinformationen lagras säkert och kan exempelvis larma om kroppen samlar på sig vätska, en indikator för högt blodtryck. Medicinpåminnelse med kvittens Sensorförsett medicinskåp innebär att anhöriga kan få larm om skåpet inte öppnats på en viss tid. När skåpet öppnats kvitteras larmet automatiskt. Larm kopplat till larmcentral Med GPS som gör vårdinsatser effektivare, samtidigt som utvalda familjemedlemmar notifieras vid larm. Sensor för analys av avföring En sensor kopplad till diagnosen IBD (Inflammatory Bowel Disease) som gör att patient och läkare kontinuerligt kan följa sjukdomsförloppet.

6 Stärker kontakten mellan patienten och vården HomeCare kan vara ett sätt att öka kontakten mellan sjukvården och patienten. Många patienter med kroniska sjukdomar har endast ett fåtal kontakter med sin behandlande läkare varje år. Med digitala sensorer kan patienten löpande själv följa sin utveckling eller med hjälp av en vårdoperatör följa upp sina värden. När värdena visar på att det behövs så bokas ett möte med läkaren. HomeCare är ett komplement inte en ersättning för personlig kontakt. En viktig del med mobil digital vård är att sensorerna kan följa en patient i dennes vardag. Patienten kan därigenom känna sig trygg samtidigt som det ger en ökad frihet att leva sina liv som de önskar. Ett exempel är att sjukvården kan följa vikten hos en person med hjärtsvikt. När viktförändringar ger indikationer kan medicinen justeras i ett förebyggande syfte och därmed undvika akutvård. Målet är att erbjuda en vård mer inriktad på prevention och som ger vårdtagaren möjlighet att undvika sjukhusvistelse. HomeCare testas just nu i ett antal pilotprojekt tillsammans med olika landsting och universitetssjukhus runt om i Sverige. Testerna omfattar såväl vårdgivare som vårdtagare och kommer att lanseras som ett erbjudande runt sommaren 2015.

7 Telia Healthcare En vårdplattform öppen för innovationer Telia HomeCare är en plattform som gör det möjligt att lägga till sensorer efter hand beroende på eventuella, ytterligare sjukdomstillstånd eller vårdbehov. Det innebär att en organisation som använder plattformen själva kan påverka vilka sensorer de vill erbjuda sina patienter, men även att du som patient kan lägga till ytterligare sensorer/enheter själv. En viktig fördel med HomeCare är att den är en öppen kommunikationsplattform som möjliggör för nya innovationer och lösningar som inte finns idag. Telia har ett aktivt samarbete med entreprenörer inom e-hälsa som utvecklar nya lösningar för att stödja dagens och morgondagens vård.

8 Sjukvård via nätet frigör resurser för sjukvården För att hantera de kommande utmaningarna och kunna erbjuda lättillgänglig välfärd av hög kvalitet har sjukvården behov av att arbeta smartare och leverera hög vårdkvalitet med begränsade insatser. Ny teknik kommer att vara en av de viktiga nyckelfaktorerna för att klara detta. Möjligheten att vara med och bidra till att lösa vårdens utmaningar är en central orsak till att Telia gör den stora satsningen på Healthcare. Genom att nu ta nästa steg i arbetet att vara med och digitalisera och framtidssäkra Sverige, stärks arbetet i landsting och kommuner med ett antal digitala tjänster för sjukvård och äldreomsorg.

9 Telia Healthcare Telia investerar miljarder i bättre uppkopplingar En förutsättning för välfungerande digitala sjukvårdstjänster är trygg och säker uppkoppling. För att säkerställa bättre och mer stabila uppkopplingar till de svenska hemmen har Telia investerat miljarder på att bygga ut och förstärka den mobila och fasta infrastrukturen. För att nå ut med tjänster med bra kvalitet till hela Sverige krävs en kombination av fiber och 4G.

10 Telia Healthcare e-hälsotjänster inom hela vårdcykeln Telia Healthcare innefattar mer än HomeCare. Telia Healthcare består av fem olika produktområden som adresserar vårdkedjans olika steg. Alla erbjudanden arbetar tillsammans med den nationella infrastrukturen som Inera tillhandahåller. HomeCare: En öppen plattform som möjliggör för patienten att dela med sig av olika värden till vård och omsorg för att kunna få hjälp på distans, samt för att kunna följa sin egen hälsa. ProCare: En kombination av Teliaprodukter som möjliggör ett mobilt arbetssätt för de anställda inom vård och omsorg. CareView: Infotainment och kommunikationstjänster via surfplatta eller smartphone för patienter och brukare inskrivna i sjukhusvården eller på olika former av kommunala korttidsboenden. CareGuide: Information till medborgare och patienter för att underlätta vägen in i vården. Care Integrator: Integrationstjänster som säkerställer att befintliga IT-system inom vård- och omsorg kan utbyta information med Telias tjänsteplattformar.

11 Telia Healthcare Det nya utbudet av tjänster inom Telia Healthcare ger organisationer en ännu större möjlighet att utveckla sin verksamhetsnytta. Detta leder till att de kan spara resurser, samtidigt som tjänsterna sätter brukaren, patienten eller den anställde i centrum. Tjänsterna inom Telia Healthcare utvecklas så att de är robusta, möter vårdens krav på såväl hygien, säkerhet samt patientsäkerhetsmässigt. De är också harmoniserade med de nationella e-hälsoinitiativen, Handlingsplan och den Digitala agendan för Sverige.

12 Vi på MedHelp är experter på svenskarnas välmående. Vår viktigaste uppgift är att hjälpa människor när hälsofrågor uppstår. Med unik kompetens och tillgänglighet bidrar vi med nära och personlig vård som leder till ökad trygghet och förbättrad hälsa. MedHelp grundades år 2000 och är idag ett av norra Europas största privatägda sjukvårdsrådgivningsföretag. Huvudkontoret ligger i Stockholm och verksamheten bedrivs dygnet runt, årets alla dagar. Landräddningen är en ny och nationellt heltäckande larm-och stödfunktion byggd på socialt engagemang och medmänsklighet med väletablerade ideella organisationer som bas. En trygghetsfunktion som bygger på att vi hjälper varandra när och där det behövs. Målet är att öka tryggheten för alla var du än befinner dig. Så ladda ner Landräddningens app. Läs mer på För mer information, kontakta Niklas Sundler, niklas.sundler@teliasonera.com eller besök telia.se/healthcare

Telia Healthcare - ger mer vård för pengarna

Telia Healthcare - ger mer vård för pengarna Etac erbjuder hjälpmedel för personer med nedsatt rörelseförmåga samt produkter och tjänster till sjukhus och sjukhem. Våra produkter präglas av innovativa funktioner och god formgivning. Som ett bevis

Läs mer

Telia HomeCare. Uppkopplad omsorg hemma. Hur skapar vi välfärdsteknologitjänster som är långsiktiga och som sätter individens behov i centrum?

Telia HomeCare. Uppkopplad omsorg hemma. Hur skapar vi välfärdsteknologitjänster som är långsiktiga och som sätter individens behov i centrum? Telia HomeCare Uppkopplad omsorg hemma Hur skapar vi välfärdsteknologitjänster som är långsiktiga och som sätter individens behov i centrum? 2015-08-26 Nattillsyn- Kamera- Continua- Standards Behov och

Läs mer

Telia Healthcare Information-PTS, Samordnad efterfrågan 150326 Jörgen Fredriksson, Telia

Telia Healthcare Information-PTS, Samordnad efterfrågan 150326 Jörgen Fredriksson, Telia Telia Healthcare Information-PTS, Samordnad efterfrågan 150326 Jörgen Fredriksson, Telia Fenomenalt mottagande i media har positionerat Telia som ledande inom e-hälsa DN den 1 januari, 2015 DI den 26 juni,

Läs mer

Innovation i vården Lyckade innovationssatsningar inom vården kopplade till samarbeten med näringslivet

Innovation i vården Lyckade innovationssatsningar inom vården kopplade till samarbeten med näringslivet Innovation i vården Lyckade innovationssatsningar inom vården kopplade till samarbeten med näringslivet Carina Nordqvist Falk, ordförande i Koncernrådet ; Framtidens Hälso- och sjukvård år 2030 carina.nordqvistfalk@skane.se

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Tryggve. Vård Omvårdnad Prevention Rehabilitering Oberoende av tid och plats. EUROPEAN UNION Structural Funds

Tryggve. Vård Omvårdnad Prevention Rehabilitering Oberoende av tid och plats. EUROPEAN UNION Structural Funds Tryggve Vård Omvårdnad Prevention Rehabilitering Oberoende av tid och plats EUROPEAN UNION Structural Funds Tryggve är ett utvecklings- och forskningsprojekt inom området distansöverbryggande teknik för

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande

ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna 2013 2015 för bättre service, självständighet och ökat medbestämmande ehälsa i kommunerna År 2030 kommer det att saknas närmare 100 000 omvårdnadsutbildad arbetskraft, enligt statistik.

Läs mer

När primärvården har byggt ut de automatiserade processerna så att en del av det arbete vi gör idag kan lyftas över till patienterna, då kan vi frigöra nog med kraft för att ta hand om de mest sjuka och

Läs mer

Mobilt trygghetslarm. För äldre Kroniskt sjuka Funktionshindrade

Mobilt trygghetslarm. För äldre Kroniskt sjuka Funktionshindrade Mobilt trygghetslarm För äldre Kroniskt sjuka Funktionshindrade TRYGGHETSLARM ÄR FÖR MÅNGA DEN LÖSNING SOM GÖR DET MÖJLIGT ATT BO KVAR HEMMA TROTS FUNKTIONSHINDER ELLER KRONISK SJUKDOM. SYFTET MED ETT

Läs mer

VAD ÄR IBD HOME? IBD HOME INNEHÅLLER EN RAD OLIKA KOMPONENTER, BLAND ANNAT:

VAD ÄR IBD HOME? IBD HOME INNEHÅLLER EN RAD OLIKA KOMPONENTER, BLAND ANNAT: IBD HOME VAD ÄR IBD HOME? IBD Home är en mobilbaserad tjänst som ska underlätta vardagen för personer som lever med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, Inflammatory Bowel Disease. IBD Home är en heltäckande

Läs mer

Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker

Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker På senare år har problemen med bristande städning i vården uppmärksammats allt mer. Patienter

Läs mer

Video- och distansmöte Handlingsplan

Video- och distansmöte Handlingsplan 1 (7) Video- och distansmöte Handlingsplan 2013-2018 Utveckling av vård på distans, videobaserade tjänster och tjänsten Video- och distansmöte 2 (7) Innehåll 1 Syftet med handlingsplanen... 4 2 Övergripande

Läs mer

Agneta Franksson Säljdirektör för Lifecare Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Lifecare Programmet.

Agneta Franksson Säljdirektör för Lifecare Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Lifecare Programmet. Morgondagens vårdsystem finns redan idag Agneta Franksson Säljdirektör för Hjalmar Jacobson IT-arkitekt, e-hälsa Marko Pyy Chef för Programmet April 2015 Agenda Introduktion Vad är? Medborgartjänster Hur

Läs mer

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum:

Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården. Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: Riksförbundet Sällsynta diagnoser - Fokus på vården Kontakt Novus: Anna Ragnarsson Datum: 2017-01-18 1 Kort om genomförandet Webbenkät Medlemmar med en sällsynt diagnos eller som har barn/anhörig med en

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård år 2030

Framtidens Hälso- och sjukvård år 2030 Framtidens Hälso- och sjukvård år 2030 Carina Nordqvist Falk, VD, Modern Vård i Norden AB (Novaklinikerna) Kontakta mig gärna på: carina.nordqvist.falk@novakliniken.se 0763-116000 KAN SJÄLV monitorera

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI,

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI, HANDLINGSPLAN 1 (6) Regionstyrelsen beslutade 2018-01-31 att anta en digitaliseringsstrategi för åren 2018 2020. I den framgår att arbetet ska ske med bibehållen kvalitet och i enlighet med regionplanens

Läs mer

Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg. Dan Östergaard

Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg. Dan Östergaard Vad är e-hälsa? Moderator: Ingrid Lindberg Dan Östergaard 2017-05-29 www.danostergaard.se Begreppet e-hälsa Socialstyrelsens definition av e-hälsa är: att använda digitala verktyg och utbyta information

Läs mer

CheckUp www.explizit.se www.checkup.se

CheckUp www.explizit.se www.checkup.se CheckUp Idag utvecklas tekniken i snabb takt och den integreras i våra liv allt mer. Detta gäller lika mycket för hälso- och sjukvården som för vårt arbete eller våra fritidsaktiviteter. E-hälsa är samlingsbegreppet

Läs mer

Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg

Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Center för esamhället, Avdelningen för digitalisering Agenda Nuläge och omvärld: vård- och omsorgssektorns

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Sonja Modin Maj Rom Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Utveckling av Vård & Omsorg på distans

Utveckling av Vård & Omsorg på distans Utveckling av Vård & Omsorg på distans Utveckling av Vård & Omsorg på distans Hur samordnar vi utveckling av Vård & Omsorg på distans? Behövs gemensam infrastruktur? Mikael Johansson, IT-Strateg, Inera

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka

Yttrande över motion 2012:24 av Helene Öberg(MP) och Vivianne Gunnarsson (MP) om satsning på äldre och äldre multisjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner-Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-06-25 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 9 1 (5) HSN 1212-1540 Yttrande över motion 2012:24 av Helene

Läs mer

Digital utveckling i Region Uppsala

Digital utveckling i Region Uppsala Digital utveckling i Region Uppsala En kraftsamling för: Ökad transparens Förbättrad delaktighet Effektivare arbetssätt Det digitala ska vara standard Från strategi via uppdrag till handlingsplan Skynda

Läs mer

Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något?

Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något? Vi skall försöka reda ut vad e-hälsa är för något? Anders Magnusson Owe Eriksson 2016-12-02 Begreppet e-hälsa Begreppet innefattar användningen av informations- och kommunikations-teknologin med utgångspunkt

Läs mer

Checktjänsten - enkla webbtest visar vägen Fredrik Lennartsson

Checktjänsten - enkla webbtest visar vägen Fredrik Lennartsson Checktjänsten - enkla webbtest visar vägen Fredrik Lennartsson Digital hälsa och vård Invånarens perspektiv Hur vet vi som invånare om vi har drabbats av en kronisk sjukdom Vilka riskfaktorer finns för

Läs mer

Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd

Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd Digital mötesplats stärker kommunens anhörigstöd Sammanfattning Studier visar att en av fem vuxna är anhörig till någon med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, demens, missbruk eller annan långvarig

Läs mer

SeniorNet Tyresö Anders Magnusson SPF Seniorerna Botkyrka Krister Carlsson SPF Seniorerna/ Seniornet Botkyrka Tyresö

SeniorNet Tyresö Anders Magnusson SPF Seniorerna Botkyrka Krister Carlsson SPF Seniorerna/ Seniornet Botkyrka Tyresö E-Hälsa Framtid eller redan ett faktum? SeniorNet Tyresö Anders Magnusson Krister Carlsson SPF Seniorerna Botkyrka SPF Seniorerna/ Seniornet Botkyrka Tyresö 2018-10-04 Begreppet e-hälsa Begreppet innefattar

Läs mer

Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid

Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid Digitalisering av hälso- och sjukvården - från dåtid till framtid genom nutid Sofie Zetterström, vice vd 27 oktober 2016 Sofie Zetterström Sofie.zetterstrom@inera.se Fram till idag över 40 tjänster 1999

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

E-hälsoutvecklingen i kommunerna

E-hälsoutvecklingen i kommunerna E-hälsoutvecklingen i kommunerna E-hälsa i kommunerna - utveckling av e-hälsa i kommunerna 2015 Dick Lindberg 2015-10-08 E-tjänster för brukare och patienter Digitalisering av trygghetslarmen Nationella

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Margit Håkansson Framtidens sjukvård

Margit Håkansson Framtidens sjukvård Framtidens sjukvård En spaning. Klimat Sjukdomspanorama Medicinsk-teknisk utveckling Demografi Ekonomi Patientmakt Hälsoutveckling e-hälsa Morgondagens sjukvård? Den bästa vården är den du inte behöver..

Läs mer

Enklare att utveckla e- tjänster med gemensam arkitektur och infrastruktur

Enklare att utveckla e- tjänster med gemensam arkitektur och infrastruktur Enklare att utveckla e- tjänster med gemensam arkitektur och infrastruktur Enklare att utveckla e-tjänster med gemensam arkitektur och infrastruktur Sara Meunier Sofie Zetterström 2015-10-06 Sara Meunier

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Kundcase. Nacka kommun storsatsar på digital hälsa. Rätt uppkoppling avgör när Vital Integration levererar välfärdsteknik till Nacka

Kundcase. Nacka kommun storsatsar på digital hälsa. Rätt uppkoppling avgör när Vital Integration levererar välfärdsteknik till Nacka Kundcase Nacka kommun storsatsar på digital hälsa Rätt uppkoppling avgör när Vital Integration levererar välfärdsteknik till Nacka Nacka kommun storsatsar på digital hälsa Som ett steg i kommunens arbete

Läs mer

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad

Vår fiber ger ett bättre läge. Vårt engagemang gör skillnad Vår fiber ger ett bättre läge Vårt engagemang gör skillnad Svenska stadsnät - Fibernät Svenska Stadsnät erbjuder fiberanslutning till dig som vill ha ett snabbt, framtidssäkert och öppet nät. Vi växer

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE

En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE En god och rättvis vård för alla i Blekinge. Socialdemokraterna BLEKINGE EN GOD OCH RÄTTVIS VÅRD FÖR ALLA Alla medborgare och patienter ska känna trygghet i att de alltid får den bästa vården, oavsett

Läs mer

Hälsodagboken för avancerad hemsjukvård

Hälsodagboken för avancerad hemsjukvård Hälsodagboken för avancerad hemsjukvård Från idé till affär Leili Lind Gunnar Carlgren Magnus Fröberg SICS East & LAH, Linköping Phoniro Systems Linköpings universitet Fyra patientstudier, 2002 2016 2014

Läs mer

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland

Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Regional handlingsplan 2012-2014 med fokus på Mest sjuka äldre Palliativ-senior alert 19 sept ann-christine.baar@vgregion.se tel 070 2398324 1 Varför en

Läs mer

En personorienterad svensk hälso- och sjukvård

En personorienterad svensk hälso- och sjukvård En personorienterad svensk hälso- och sjukvård Copyright Forum för Välfärd www.forumforvalfard.se Vi är Forum för Välfärd Forum för Välfärd (FfV) lanserades under Almedalsveckan 2013 som en gemensam plattform

Läs mer

1177 Vårdguiden i framtiden

1177 Vårdguiden i framtiden 1177 Vårdguiden i framtiden Maria Ekendahl, programledare, Inera Program Nya 1177 Vårdguiden 2017-09-11 Maria Ekendahl maria.ekendahl@inera.se Programmets vision 1177 Vårdguiden, som redan är ett mycket

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018

Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018 Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018 Inledning Syfte med planen Kommunstyrelsen beslutade 2008 att anta den nationella IT-strategin för vård och omsorg och gav samtidigt

Läs mer

EN PRAKTISK HANDBOK E-HÄLSA I KOMMUNEN. E-hälsa i kommunen: En praktisk handbok 1

EN PRAKTISK HANDBOK E-HÄLSA I KOMMUNEN. E-hälsa i kommunen: En praktisk handbok 1 EN PRAKTISK HANDBOK E-HÄLSA I KOMMUNEN E-hälsa i kommunen: En praktisk handbok 1 INNEHÅLL Utmaningar med framtidens omsorg i Sveriges kommuner 5 Så kan e-hälsa möta omsorgens framtidsutmaningar 6 Telia

Läs mer

Digitalisering Socialförvaltningen

Digitalisering Socialförvaltningen Digitalisering Socialförvaltningen Teknikens möjligheter Teknik kan skapa möjligheter för utveckling i arbetet Teknik kan utveckla innehållet i arbetet Teknik kan minska stödbehovet Teknik kan ersätta

Läs mer

Tema digitala vårdmötet

Tema digitala vårdmötet Tema digitala vårdmötet Samverkan inom SKL koncernen Exempelvis ramavtal, upphandlingar och kravspecifikationer Exempelvis opinionsbildning, behovsinsamling och överenskommelser med staten Exempelvis gemensamma

Läs mer

Bakgrund. RÄTTSPROMEMORIA Version: Sid 1/6. Tel

Bakgrund. RÄTTSPROMEMORIA Version: Sid 1/6. Tel Vårdgivares personuppgiftsansvar vid anlitande av tredjepartstjänster för hemmonitorering som kombineras med ett personligt lagringskonto för patienter Denna promemoria berör hur långt en vårdgivares personuppgiftsansvar

Läs mer

Journalen på nätet ett nationellt projekt. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis.

Journalen på nätet ett nationellt projekt. Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis. Journalen på nätet ett nationellt projekt Sofie Zetterström, programansvarig invånartjänster sofie.zetterstrom@cehis.se 08-452 71 67 Målbild i CeHis handlingsplan 2013-2018 Varje individ kan nå alla uppgifter

Läs mer

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss

Framtidens Hälso- och sjukvård. Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss Framtidens Hälso- och sjukvård Livskvalitet för dig, vårdkvalitet för oss 1 Kvalitet Befolkningsförändringar Ojämlik hälsa 2 Kompetens Folksjukdomar Tio utmaningar för Landstinget Blekinge Global sårbarhet

Läs mer

E-hälsa. Profilinfo 2019

E-hälsa. Profilinfo 2019 E-hälsa Profilinfo 2019 Vad är e-hälsa? ehälsomyndigheten (Socialstyrelsen, WHO) Med hälsa menas fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. E-hälsa är att använda digitala verktyg och utbyta information

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sid 1 (7) Sammanträdesprotokoll Plats och tid KS salen, Stadshuset, Kl. 13.15-16.00 Närvarande Se sidan 2 Justeringens plats och tid Stadshuset Paragrafer 1-10 Sekreterare Lena Arnberg Ordförande Tord

Läs mer

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Harald Grönqvist Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 Regeringen har

Läs mer

Utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård

Utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård Utvecklingsplan för framtidens hälso- och sjukvård Varför gör vi en utvecklingsplan? Framtiden ger oss både nya möjligheter och nya utmaningar och det kommer att krävas nya strukturer och arbetssätt. För

Läs mer

White paper. Så här möter kommunen behovet av vård i hemmet och ökar livskvaliteten för äldre med framtidens trygghetslarm

White paper. Så här möter kommunen behovet av vård i hemmet och ökar livskvaliteten för äldre med framtidens trygghetslarm White paper Emanuel Vedefors CEO, Innovation push Så här möter kommunen behovet av vård i hemmet och ökar livskvaliteten för äldre med framtidens trygghetslarm När kommunen inte längre har råd och det

Läs mer

Handlingsplan vid värmebölja. Äldreomsorgen samt omsorgen om personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan vid värmebölja. Äldreomsorgen samt omsorgen om personer med funktionsnedsättning Handlingsplan vid värmebölja Äldreomsorgen samt omsorgen om personer med funktionsnedsättning Innehåll 1 Allmänna råd till vård- och omsorgspersonal inom ordinärt boende, hemsjukvård samt särskilt boende

Läs mer

ehälsa Hur digitala tekniker måste förändra sjukvårdsupplevelsen www.r2m.se

ehälsa Hur digitala tekniker måste förändra sjukvårdsupplevelsen www.r2m.se ehälsa Hur digitala tekniker måste förändra sjukvårdsupplevelsen 2 Definitioner Hälsa ehälsa 3 Den som inte mäter vet inte vart han är på väg HISTORIA Demografisk försörjningskvot 4 Dödsfall 1751 5 14000

Läs mer

White paper. Vård i världsklass. En möjlighet för Sverige

White paper. Vård i världsklass. En möjlighet för Sverige Vård i världsklass En möjlighet för Sverige 2013 Sammanfattning Efterfrågan på vårdinsatser i Sverige är större än tillgången, trots att många medicinska framsteg gjorts i vårt land och trots att vi är

Läs mer

Välfärdsteknik och Stockholm Digital Care. Tillväxt för företag livskvalitet för äldre

Välfärdsteknik och Stockholm Digital Care. Tillväxt för företag livskvalitet för äldre Välfärdsteknik och Stockholm Digital Care Tillväxt för företag livskvalitet för äldre Det här ska ni få med er idag Digitalisering formar hela samhället Kunskap om några olika typer av välfärdsteknik Saker

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

Insamling av hälsodata i hemmet

Insamling av hälsodata i hemmet Insamling av hälsodata i hemmet Bakgrund/problemområde Idag i sker ett antal olika initiativ kring vård på distans, omvårdnad på distans, digitaliseringen av trygghetslarmen och olika typer av hälsosatsningar.

Läs mer

Geriatriskt forum 141010. Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg. Hur började det?

Geriatriskt forum 141010. Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg. Hur började det? Geriatriskt forum 141010 Bättre liv för sjuka äldre Erfarenheter från ett närsjukvårdsteam i Västra Skaraborg Hur började det? Organisation Närvård västra Skaraborg Närsjukvårdsteamet 2008 Nätverk Politisk

Läs mer

Riktlinje för bredband

Riktlinje för bredband STYRDOKUMENT Sida 1(8) Riktlinje för bredband Område Program Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Fastställd Nämnd, datum, Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad Diarienummer 2 Innehållsförteckning 1. Syfte och

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Strategi för ehälsa Region Jönköpings län

Strategi för ehälsa Region Jönköpings län 1 (12) Strategi för ehälsa Region Jönköpings län Dokumentmall från Stegen 2 (12) Innehållsförteckning 1 Bakgrund och inledning... 4 1.1 Övergripande, nationella mål för ehälsa (Inera)... 4 1.2 Effektkedja

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Tillsammans hjälper vi våra nära och kära till ett fritt, säkert och oberoende liv

Tillsammans hjälper vi våra nära och kära till ett fritt, säkert och oberoende liv Tillsammans hjälper vi våra nära och kära till ett fritt, säkert och oberoende liv N E T W O R K 30 års erfarenhet av digital välfärdsteknik Per Hedlund Magnus Cederström Aperir, e-centret, CapGemini Aperir,

Läs mer

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan Vad är Senior alert? Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används inom vården och omsorgen om äldre. Med hjälp av registret kan vården och omsorgen tidigt upptäcka och förebygga trycksår,

Läs mer

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott Kristinehamns kommun Socialnämndens arbetsutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2015-11-05 Sida 15(18) SNau 147 Nävaplatser Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackat föl informationen Ärende

Läs mer

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan

Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Äldreminister Lena Hallengren 25 juni 2018 Socialdepartementet 1 Framtidens äldreomsorg en nationell kvalitetsplan Regeringen redogör för sin syn på äldreomsorgen

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

34 förslag för ett bättre Västra Götaland

34 förslag för ett bättre Västra Götaland 34 förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/ Vår politik Vår politik utgår från att varje människa är

Läs mer

Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg.

Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg. Nationell e-hälsa Vi ska genom att arbeta med utvecklingen av nationell e-hälsa bidra till en bättre hälsa, vård, och omsorg. Vår verksamhet är inriktad på att skapa delaktighet för invånare samt ge stöd

Läs mer

E-Hälsa RÖ. Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ , Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ. Region Östergötland

E-Hälsa RÖ. Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ , Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ. Region Östergötland E-Hälsa RÖ Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ 2016-11-09, Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ Vision År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans

Läs mer

omsorg är här Healthcare Futurist

omsorg är här Healthcare Futurist Framtidens vård och omsorg är här Carolina Wallenius Carolina Wallenius Healthcare Futurist Patienten tar emot nu! Medicinsk demokratisering genom mindre informations-asymetri 100.000 medicinska appar,

Läs mer

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge

Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut om närsjukvård i Blekinge Blekingesjukhuset 2016-08-18 Ärendenummer: 2016/00240 Förvaltningsstaben Dokumentnummer: 2016/00240-4 Lars Almroth Till Nämnden för Blekingesjukhuset Plan för verkställande av landstingsfullmäktiges beslut

Läs mer

E-hälsoplan Omsorgsnämnden

E-hälsoplan Omsorgsnämnden E-hälsoplan 2018-19 Omsorgsnämnden Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: ON 2016-524 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun 2 (9) Innehåll Innehåll

Läs mer

Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt

Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt Att leva med en person med kronisk hjärtsvikt Tiden före och efter dödsfallet Maria Liljeroos Leg sjuksköterska, medicine doktor Hjärtsvikt innebär Hög mortalitet, 50% avlider inom 5 år Hög symtombörda

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Inledning. By keeron Published: 2007-10-20 19:13

Inledning. By keeron Published: 2007-10-20 19:13 Inledning Published: 2007-10-20 19:13 Förutsättningarna för tillväxt på Säffles landsbygd är goda. Här finns entreprenörsanda, kreativitet och kompetens. Här finns också en god livsmiljö. För att ta tillvara

Läs mer

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter

E-hälsoplan Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter E-hälsoplan 2018-19 Äldrenämnden Bilaga 1 Handlingsplan och förväntade effekter Diarienummer: ÄN 2016-685 Datum: 2017-12-13 Handläggare: Mats Rundkvist, John Fristedt Organisation: Linköpings kommun Planerade

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Västra Götalandsregionen 2018-06-19 Diarienr: HS 2018-00460 Handlingsplan 2018-2019 Omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen 2 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund, syfte och mål med

Läs mer

Den Nationella IT-strategin då vården flyttar ut ur sjukhusen Ann Hedberg Balkå

Den Nationella IT-strategin då vården flyttar ut ur sjukhusen Ann Hedberg Balkå Den Nationella IT-strategin då vården flyttar ut ur sjukhusen Ann Hedberg Balkå ann.hedberg.balka@skl.se 1 Nationella IT-strategin för vård och omsorg Startpunkten Dagmaröverenskommelsen hösten 2004 Nationell

Läs mer

FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014

FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014 FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014 FRAMTIDENS SJUKVÅRD MATTIAS SCHINDELE, CHEFLÄKARE, JLL STAREV, ÅRE 27 JAN 2014 Framtiden - jag? MATTIAS SCHINDELE Västgöte,

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

Sjukhusen flyttar ut patienter till hemmet

Sjukhusen flyttar ut patienter till hemmet Sjukhusen flyttar ut patienter till hemmet Jörgen Nordenström Framtidens sjukvård 24 januari 2019 jorgen.nordenstrom@ki.se Jorgen.nordenstrom@vbmcare.com The Future Starts Today Not Tomorrow Påve Johannes

Läs mer

Rådgivningsstödet webb. Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Rådgivningsstödet webb. Beskrivning och tjänstespecifika villkor Rådgivningsstödet webb Beskrivning och tjänstespecifika Innehåll... 2 1. INLEDNING... 2 2. BAKGRUND... 2 3. REFERENSER... 2 4. Termer och begrepp... 2 5. BESKRIVNING AV TJÄNSTEN... 2 6. ANSLUTNING TILL

Läs mer

Handlingsplan Regional digital agenda. Regional digital agenda en handlingsplan för Västmanlands län

Handlingsplan Regional digital agenda. Regional digital agenda en handlingsplan för Västmanlands län Regional digital agenda en handlingsplan för Västmanlands län Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande förutsättningar och krav... 3 Uppföljning... 3 Aktiviteter... 3 Livshändelseperspektiv... 4

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

Bättre välfärd. Många fler över 80. Samma budget. Går det ihop? Stefan Fölster

Bättre välfärd. Många fler över 80. Samma budget. Går det ihop? Stefan Fölster Stefan Fölster www.reforminstitutet.se info@reforminstitutet.se 2017-05-12 1 070-30 43 160 Box 3037, 103 61, Stockholm Bättre välfärd Många fler över 80. Samma budget. Går det ihop? www.reforminstitutet.se

Läs mer

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus

Skaraborgs Sjukhus. Mobil närvård. Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Mobil närvård Gemensamt ansvar i praktiken utifrån individens fokus Röster från vård- och omsorgstagarna Jag har inte varit inlagd sen jag fick kontakt med närsjukvårdsteamet och jag har inte behövt larma

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN

Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre NORRBOTTEN Bättre liv för sjuka äldre Smaka på den rubriken. Vem av oss vill inte att sjuka äldre ska få ett så gott liv som möjligt? Ändå är det så svårt att uppnå när våra

Läs mer

Medborgardialog kring målbilden för framtidens hälsa och vård 2035 Information på norrbotten.se om ingångar för dialog med regionens företrädare

Medborgardialog kring målbilden för framtidens hälsa och vård 2035 Information på norrbotten.se om ingångar för dialog med regionens företrädare Medborgardialog kring målbilden för framtidens hälsa och vård 2035 Information på norrbotten.se om ingångar för dialog med regionens företrädare Staffan Lundberg, kommunikationsdirektör Ulrika Leijon Åhlander,

Läs mer