Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker"

Transkript

1 Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting Vi kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker På senare år har problemen med bristande städning i vården uppmärksammats allt mer. Patienter vittnar om dammiga vårdavdelningar och snuskiga toaletter. Anhöriga berättar om hur de själva har tagit tvål och pappershanddukar för att göra det någorlunda rent kring sina närstående. Flera fall av bristande städning har också fått medial uppmärksamhet. Hösten 2008 larmade till exempel läkaren Björn Bragée om den omfattande smutsen på ett av Stockholms läns akutsjukhus, efter att själv ha legat inne för vård på en av sjukhusets avdelningar. Kritiken intygades bland andra av Smittskyddsinstitutet som menade att bristande städning och hygien på sjukhusen är ett välkänt problem över hela Sverige. Smutsiga vårdmiljöer försämrar inte bara patienternas upplevelse av vårdens kvalitet, utan riskerar också patientsäkerheten genom ökad risk för vårdrelaterade infektioner. Även vårdens resurser påverkas av bristande städning och hygien. Kan vi minska antalet vårdrelaterade infektioner med 50 procent i Stockholms läns landsting skulle 180 vårdplatser à 1 miljon kunna frigöras. Det är pengar som verkligen kan användas till bättre saker i vården. Socialstyrelsen har nyligen deklarerat att de är villiga att ta på sig ansvaret för tillsynen av städningen av vårdutrymmen på landets sjukhus. Men ansvaret för att det blir rent från början måste ligga på vårdgivarna. Vi Socialdemokrater kan inte vänta med att göra vården ren, fräsch och säker. Därför lanserar vi tre förslag för städningen, bland annat inspirerade av Capio S: t Görans akutsjukhus i Stockholms läns landsting, som ska bidra till en renare, fräschare och säkrare vård för alla patienter, närstående och personal. I korthet handlar förslagen om tydligare städansvar för vårdpersonalen, kontinuerliga städinspektioner och ekonomiska incitament för färre vårdrelaterade infektioner.

2 2 (5) Vårdrelaterade infektioner ökar i svensk sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) genomför sedan ett par år tillbaka nationella mätningar av antalet vårdrelaterade infektioner (VRI) på landets sjukhus. Mätningarna har under en längre period visat på en positiv trend när det gäller andelen vårdrelaterade infektioner, se Diagram 1, (SKL 2010). Mellan våren 2008 och hösten 2009 minskade andelen vårdrelaterade infektioner från 11,3 procent till 8, 9. Nu ökar dock antalet vårdrelaterade infektioner igen vilket innebär att siffran för riket nu är 9,6 procent. Utvecklingen är oroväckande och pekar på att det krävs ihållande och skärpta insatser för att få ner antalet vårdrelaterade infektioner, bland annat genom bättre städning på våra vårdinrättningar. Det minskar lidandet för den enskilda patienten och frigör resurser som kan användas på bättre sätt i vården, exempelvis till att korta vårdköer % VT08 HT08 VT09 HT09 VT10 Diagram 1. Utvecklingen av andel patienter med vårdrelaterade infektioner i procent av samtliga inlagda patienter i somatisk slutenvård (SKL 2010). men det finns ljuspunkter Inom Stockholms läns landsting finns ett par vårdgivare som särskilt utmärker sig när det gäller låga nivåer av vårdrelaterade infektioner, däribland Capio S: t Görans akutsjukhus som i flera mätningar i rad har visat på goda resultat. I diagram två 1 För mer detaljerad information om mätningen och vårdrelaterade infektioner se bifogad bilaga.

3 3 (5) nedan syns andelen vårdrelaterade infektioner i procent hos samtliga akutsjukhus i Stockholms läns landsting, och där S: t Görans sjukhus tillsammans med Norrtälje sjukhus utmärker sig med nivåer på 6, 3 respektive 2, 5 procent Detta att jämföra med riksgenomsnittet på nästan 10 procent. 2 Båda sjukhusen har valt att själva utföra städningen istället för att lägga ut tjänsten på entreprenad, något som uppenbart är ett framgångsrikt recept för att få ner andelen vårdrelaterade infektioner. Särskilt intressant är dock exemplet S: t Göran med en av landets största akutmottagningar och ett stort inflöde av patienter % Norrtälje sjukhus Capio S:t Görans sjukhus AB Södertälje sjukhus Danderyds sjukhus Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge Karolinska Universitetssjukhuset Solna Diagram 4. Andelen vårdrelaterade infektioner i procent av samtliga inlagda patienter nedbrutet på Stockholms läns landstings akutsjukhus, VT10, (SKL 2010). Privata Capio S: t Görans sjukhus det goda exemplet Det behövs smartare och bättre metoder för att få bort smutsen och därigenom risken för onödig bakterispridning och vårdrelaterade infektioner på sjukhusen. Men hjulen behöver inte uppfinnas två gånger. Det privata akutsjukhuset, Capio S: t Göran, i Stockholms läns landsting har redan ett framgångsrikt arbetssätt för bättre städning som vi vill att fler vårdgivare tar efter med syftet att minska antalet vårdrelaterade infektioner. Nedan följer utvalda delar av sjukhusets recept för att få en fräschare och renare vård: 2 Det nationella medelvärdet ligger på 9, 6 procent vårdrelaterade infektioner. Stockholms läns landsting har ett medelvärde på 9,9.

4 Sjukhuset städar själv. S: t Görans sjukhus har valt att själva sköta städningen eftersom det till skillnad från en upphandling av tjänsterna har visat sig ha flera fördelar. Det är lättare att styra vem som ska städa vad och när och hur detta ska göras med en egen bemanning eftersom allt inte har låsts fast i ett avtal. I en upphandling måste ersättningen omförhandlas så fort man vill skärpa städningen på vissa områden och kommunikationen mellan lokalvårdare och vårdpersonal blir mycket sämre. Dessutom har man en låg personalomsättning i städteamet, vilket gör att kunskapen om lokalerna och hur de ska städas kan säkras. Införande av gränsdragningslista för arbetsuppgifter städ-/vårdpersonal. Ett vanligt förekommande problem med städningen är att vissa arbetsuppgifter tenderar att falla mellan stolarna. När det inte är tydligt vilken personalkategori som ska ansvara för vilken typ av städning, exempelvis patientnära städning vs städning av övriga vårdutrymmen händer det ofta att det inte blir gjort överhuvudtaget. S: t Görans sjukhus har därför tagit fram en lista för detta som i detalj specificerar över vilka vårdutrymmen som vårdpersonal respektive städpersonal ansvarar för. Allas ansvar att städa. Det är inte ovanligt att städutrustningen slutar vara tillgänglig när städpersonalen gått hem för dagen, trots att smuts och spill ständigt uppstår. S: t Görans har därför utrustat varje vårdavdelning med städmaterial inklusive lättanvända instruktioner om rutin för användning, något som de kallar för nödkitt. Vem som helst i sjukhusets personalstyrka, läkare, sjuksköterskor, sjukhusledningen ska snabbt kunna städa bort smuts på de tider när städpersonal inte finns till hands. Kontinuerliga kvalitetskontroller av städningen. En representant från vårdpersonalen vid varje klinik tillsammans med städledare och städrepresentant går tillsammans runt på vårdavdelningen och poängsätter städningen av olika vårdutrymmen såsom vårdrum, medicinrum, toa/dusch etc. Anmärkningar måste åtgärdas snarast och innebär också en utvärdering av utförd städning på individnivå. Avvikelsehanteringssystem för städning. Klagomål/reklamationer på städningen ska av vårdpersonalen anmälas som en avvikelse via avvikelserapporteringssystemet. Gemensam städpolicy inklusive smittstädning. Städpolicyn är framtagen i samarbete mellan städavdelningen och sjukhusets hygien- och smittskyddsgrupp och syftar till att tydliggöra ansvaret och metoderna för städningen. 4 (5)

5 5 (5) Socialdemokraternas förslag för ren, fräsch och säker vård Betydelsen av städning och rengöring av vårdutrymmen för en säkrare vård måste lyftas fram tydligare. Utgångspunkten ska vara att städningen är en integrerad del av vård- och omsorgsarbetet. Många vårdgivare jobbar redan seriöst med frågan. Men fortfarande drabbas var tionde patient i Stockholms läns landsting av en vårdrelaterad infektion, vilket visar på att det krävs fortsatta åtgärder såsom bättre städning. Vi Socialdemokrater vill driva på utvecklingen av en renare, fräschare och säkrare vård genom följande: 1. Renare sjukhus med Capio S: t Görans akutsjukhus koncept för städning Städningen måste bli en integrerad del av vård- och omsorgsarbetet där samtliga anställda, oavsett om man är sjuksköterska, lokalvårdare, eller administratör tar ansvar för att det blir rent och snyggt i vården. Detta för att vi ska kunna minska antalet vårdrelaterade infektioner och leverera en patientsäker vård. Det privata akutsjukhuset Capio S: t Göran har framgångsrikt lyckats arbeta utifrån den principen. Nu vill vi att länets alla vårdgivare jobbar för en renare vård och gärna med hjälp av Capio S: t Görans modell: Egen städning, kontinuerliga kontroller av städningens kvalitet, och tydligare städansvar för vårdpersonalen respektive lokalvårdare. 2. Självrisk för komplikationer orsakade av vårdrelaterade infektioner Vi vill att Stockholms läns landsting går i bräschen för en ersättningsmodell som innebär att sjukhusen själva måste betala för vårdinsatser vid komplikationer orsakade av vårdrelaterade infektioner. Modellen ska fungera som ett skarpare incitament för vårdgivarna att hålla nere antalet vårdrelaterade infektioner genom exempelvis bättre städning och följsamhet till hygienriktlinjer. Det ska löna sig att bli ett renare och fräschare sjukhus. Om effekten blir positiv vill vi att fler landsting följer efter.

Yttrande över motion 2011:26 av Helene Hellmark Knutsson m.fl. (S) om att göra sjukvården ren, fräsch och säker

Yttrande över motion 2011:26 av Helene Hellmark Knutsson m.fl. (S) om att göra sjukvården ren, fräsch och säker Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (5) 2012-03-27 p 16 Handläggare: Ann-Charlotte Eklöf Eva Lestner Yttrande över motion 2011:26 av Helene Hellmark Knutsson m.fl. (S) om att

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:26 av Helene Hellmark Knutsson m.fl. (S) om att göra sjukvården ren, fräsch och säker

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:26 av Helene Hellmark Knutsson m.fl. (S) om att göra sjukvården ren, fräsch och säker 1 (2) FÖRSLAG 2012:71 LS 1110-1331 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:26 av Helene Hellmark Knutsson m.fl. (S) om att göra sjukvården ren, fräsch och säker Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län:

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län: Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2013-07-02 Dnr 8.5-28479/2013-1 1(6) Regionala tillsynsavdelningen Öst Astrid Hessling astrid.hessling@ivo.se Danderyds Sjukhus AB Chefläkaren 182 88 Stockholm Den 1 juni 2013 tog

Läs mer

Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt?

Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt? Städning i vården Vem sa att det skulle vara enkelt? Riksföreningen för operationssjukvård Hygienforum 2019 Eva Edberg, Vårdhygien Region Västmanland Hygienforum 2018 Presentation av ny städstandard Artikel

Läs mer

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor

för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor för 3. Mer tid med patienter och mindre till administration. - Låt personalen lägga mer tid på patienter och mindre tid på prislistor Sammanfattning Mycket av det Alliansen har gjort vad gäller valfrihet

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN

14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN 14 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om inställda operationer under 2017 HSN 2018-0328 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0328 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 SjukhusLOU-avtal

Läs mer

Hygienkörkortet. Petra Hasselqvist Avdelningen för Vård och Omsorg Sveriges Kommuner och Landsting

Hygienkörkortet. Petra Hasselqvist Avdelningen för Vård och Omsorg Sveriges Kommuner och Landsting Hygienkörkortet Petra Hasselqvist Avdelningen för Vård och Omsorg Sveriges Kommuner och Landsting Presentation Sjuksköterska Molekylärbiolog Kvalitetssamordnare Handläggare & Portugal Hematologiskt Centrum,

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om växande köer, stängda vårdplatser och försämrad tillgänglighet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr Utvecklingsavdelningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-4461 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna

Läs mer

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län:

Bakgrund Inspektionen för vård och omsorg har under veckorna 24 och 25 granskat följande sjukhus inom Stockholms län: Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2013-07-02 Dnr 8.5-28358/2013 1(5) Avdelning öst Lotte Hidemo lotte.hidemo@ivo.se Karolinska Universitetssjukhuset Chefläkaren 171 76 STOCKHOLM Den 1 juni 2013 tog den nybildade myndigheten

Läs mer

Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen

Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen Doc ID Rapport över personalrörlighet och produktionsförändringar vid de landstingsägda akutsjukhusen Januari 215 Bakgrund och sammanfattning Under 214 redovisar de landstingsägda akutsjukhusen negativa

Läs mer

Stockholmsvården i korthet

Stockholmsvården i korthet 1 Stockholmsvården i korthet 2 Ett vanligt dygn i 86 000 personer besöker 1177 Vårdguiden på nätet Cirka 1 500 patienter besöker en akutmottagning 12 300 patienter tas emot på husläkarmottagningar och

Läs mer

Motion 2015:51 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om städning i sjukhusens egen regi

Motion 2015:51 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om städning i sjukhusens egen regi Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-08-24 LS 2015-1514 Landstingsstyrelsen Motion 2015:51 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om städning i sjukhusens egen regi Föredragande

Läs mer

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland

Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport. Region Västmanland www.pwc.se Revisionsrapport Temagranskning Patientsäkerhet - sammanfattande rapport Jean Odgaard, Certifierad kommunal revisor Lina Zhou. Revisionskonsult Januari 2019 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting

Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting INTERPELLATIONSSVAR Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) 2018-06-12 LS 2018-0605 Svar på interpellation 2018:14 av Erika Ullberg (S) om växande vårdköer i Sveriges rikaste landsting Erika

Läs mer

Bättre städning ger renare vårdmiljö svar på motion

Bättre städning ger renare vårdmiljö svar på motion LANDSTINGET I UPPSALA LÄN FÖREDRAGNINGSPROMEMORIA Sammanträdesdatum Sida Landstingsstyrelsen 2012-02-27 25 (40) Dnr CK 2011-0506 62 Bättre städning ger renare vårdmiljö svar på motion Förslag till beslut

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner

Vårdrelaterade infektioner Vårdrelaterade infektioner Att leda för att förebygga vårdrelaterade infektioner Agneta Andersson, SKL Hans Rutberg, SKL Mikroorganismer smittar oavsett om de är resistenta eller ej! HUR FÅR VI GODA IDÉER

Läs mer

FÖRSLAG 2016:55 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:51 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om städning i sjukhusens egen regi

FÖRSLAG 2016:55 LS Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2015:51 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om städning i sjukhusens egen regi FÖRSLAG 2016:55 LS 2015-1514 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2015:51 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om städning i sjukhusens egen regi 73 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 6/2016 Tisdagen den

Läs mer

Rapportbilaga vecka 27

Rapportbilaga vecka 27 1 (7) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik Rapportbilaga vecka 27 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner Framgångsfaktorer som förebygger. Eva Estling

Vårdrelaterade infektioner Framgångsfaktorer som förebygger. Eva Estling Vårdrelaterade infektioner Framgångsfaktorer som förebygger Eva Estling 0 Vårdrelaterade infektioner orsakar lidande och kostnader Ca 10 procent av alla vårdplatser upptas av patienter med VRI Vårdrelaterade

Läs mer

Rapportbilaga vecka 25

Rapportbilaga vecka 25 1 (9) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik PM Rapportbilaga vecka 25 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Förebyggande arbete mot vårdrelaterade infektioner (VRI)

Förebyggande arbete mot vårdrelaterade infektioner (VRI) Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Smittskydd Värmland 2 6 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Ingemar Hallén Smittskyddsläkare Tobias Kjellberg Hälso- och

Läs mer

Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013

Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013 Rapport PunktPrevalensMätning av VårdRelaterade Infektioner PPM-VRI 16 oktober 2013 Vårdrelaterade infektioner Andelen infektioner i landet sjunker till 8,7 procent i den senaste mätningen av vårdrelaterade

Läs mer

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Maria Samuelsson Almén TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-21 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-03-04, p 5 1 (2) HSN 1402-0216 Samordning och styrning av läkares specialiseringstjänstgöring

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner Framgångsfaktorer som förebygger

Vårdrelaterade infektioner Framgångsfaktorer som förebygger Vårdrelaterade infektioner Framgångsfaktorer som förebygger 0 Vårdrelaterade infektioner orsakar lidande och kostnader Ca 10 procent av alla vårdplatser upptas av patienter med VRI Vårdrelaterade infektioner

Läs mer

Handlingsplan för förbättrad städning på Danderyds Sjukhus AB (LS 1212-1745).

Handlingsplan för förbättrad städning på Danderyds Sjukhus AB (LS 1212-1745). DANDERYDS SJUKHU! Danderyds Sjukhus AB 2013-03-14 Till Landstingsdirektör Toivo Hensoo Stockholmsläns Landsting Ankom Stöckhofi ' 'andsting 2013-04- 0 'i Handlingsplan för förbättrad städning på Danderyds

Läs mer

Rapportbilaga vecka 34

Rapportbilaga vecka 34 1 (9) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik PM Rapportbilaga vecka 34 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Rapportbilaga vecka 30 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Rapportbilaga vecka 30 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen. 1 (9) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik PM Rapportbilaga vecka 30 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda operationer tidigare år

Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda operationer tidigare år Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-19 1 (5) HSN 2017-0604 Handläggare: Mikaela Lingvall Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 Svar på skrivelse av Socialdemokraterna om inställda

Läs mer

Fastställande av vårdvolymer och ersättning för år 2015 med akutsjukhus inom Stockholms läns landsting

Fastställande av vårdvolymer och ersättning för år 2015 med akutsjukhus inom Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-03-26 1 (6) HSN 1301-0038 Handläggare: Stefan Strandfeldt Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-04-28, p 3 Fastställande av vårdvolymer och ersättning

Läs mer

Rapportbilaga vecka 29

Rapportbilaga vecka 29 1 (9) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik PM Rapportbilaga vecka 29 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Aborter och förlossningar i Stockholms län, januari-juni 2012 (preliminära siffror)

Aborter och förlossningar i Stockholms län, januari-juni 2012 (preliminära siffror) Aborter och förlossningar i Stockholms län, januari-juni 2012 (preliminära siffror) Enheten för sexualitet och hälsa KOMMENTARER Under första halvåret 2012 var antalet förlossningar 14 392, vilket är 178

Läs mer

Rapportbilaga vecka 5

Rapportbilaga vecka 5 1 (7) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik Rapportbilaga vecka 5 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT

DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT DEN 22 MARS 2018 PLANERING INFÖR UTSKRIVNING PÅ LÖRDAG OCH SÖNDAG IDENTIFIERADE RISKER MED NYTT ARBETSSÄTT Tillfällig uppdragsgrupp i Närvårdssamverkan Södra Älvsborg angående samverkan vid utskrivning

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Städning är en viktig del av vården!

Städning är en viktig del av vården! Städning är en viktig del av vården! SFVHs Studiedagar Conventum Örebro 20-22 mars 2013 Jimmy Björkman, enhetschef, servicegruppen Capio S:t Görans sjukhus Standardisering Städrutiner Gränsdragning vård

Läs mer

Rapportbilaga vecka 5

Rapportbilaga vecka 5 1 (8) Utvecklingsavdelningen Statistik och mätningar Rapportbilaga vecka 5 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 18 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Torsten Ibring Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om utvärdering av sommarens vård och personalbehandling

Läs mer

Region Östergötland. Observationsstudier. Basala hygienrutiner och klädregler

Region Östergötland. Observationsstudier. Basala hygienrutiner och klädregler Observationsstudier Basala hygienrutiner och klädregler Observationsstudier Vad är det? Observation av följsamhet till Basala hygienrutiner och Klädregler -En Egenkontroll Vad styr? SOSFS 2007:19 föreskrift

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 1 Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 2 3 Smittskydd (2) Vårdhygien (3) Patientsäkerhetsavdelningen Läkemedelskommitté (1,5) Läkemedelssektion (4) STRAMA (0,3) Patientsäkerhetssamordnare

Läs mer

Öppen skrivelse Arbetssituationen på Akutmottagningen i Huddinge och behovet av akuta åtgärder

Öppen skrivelse Arbetssituationen på Akutmottagningen i Huddinge och behovet av akuta åtgärder Till: Sjukvårdsminister Gabriel Wikström, gabriel.wikstrom@regeringskansliet.se Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink Sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött Personallandstingsrådet

Läs mer

Rapportbilaga vecka 27

Rapportbilaga vecka 27 1 (9) Utvecklingsavdelningen Vårdanalys och Statistik PM Rapportbilaga vecka 27 Nu redovisas vårdplatser och besök från punktmätningen, både när det gäller akutsjukhus och vårdgivare utanför akutsjukhusen.

Läs mer

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Socialstyrelsens rapporter inom patientsäkerhetsområdet I Socialstyrelsen rapporter om patientsäkerhet beskriver vi utvecklingen av patientsäkerheten

Läs mer

Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016

Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016 Godkänt den: 2016-11-16 Ansvarig: Margareta Öhrvall Gäller för: Akademiska sjukhuset Handlingsplan för att minska vårdrelaterade infektioner på Akademiska sjukhuset 2016 Innehåll Bakgrund...2 Organisation

Läs mer

Städning av vårdlokaler

Städning av vårdlokaler www.pwc.se Revisionsrapport David Boman December 2013 Städning av vårdlokaler Revisorerna landstinget Gävleborg Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisonell bedömning... 3 2. Inledning... 4 2.1.

Läs mer

Den geriatriska patienten vem är det?

Den geriatriska patienten vem är det? Den geriatriska patienten vem är det? Jenny Österman Lars Sonde Oktober 2016 Geriatrisk klink Brommageriatriken AB Södertälje geriatriken Handengeriatriken Löwetgeriatriken Huddinge sjukhus Geriatriken

Läs mer

Spridning av säkrare praxis

Spridning av säkrare praxis Spridning av säkrare praxis Arbetsmaterial VEM? VARFÖR? VAD? NÄR? HUR? Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Besöksadress: Hornsgatan 20 Tel: 08-452 70 00 Fax: 08-452 70 50 E-post: info@skl.se

Läs mer

Aborter och förlossningar i Stockholms län, januari-juni 2011 (preliminära siffror)

Aborter och förlossningar i Stockholms län, januari-juni 2011 (preliminära siffror) Aborter och förlossningar i Stockholms län, januari-juni 2011 (preliminära siffror) Enheten för sexualitet och hälsa KOMMENTARER Antalet förlossningar i Stockholms län under första halvåret 2011 uppgick

Läs mer

4 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uppföljning av höjda ersättningar till förlossningsenheterna HSN

4 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uppföljning av höjda ersättningar till förlossningsenheterna HSN 4 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om uppföljning av höjda ersättningar till HSN 2018-0308 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0308 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-05-02

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Utvecklingsplan för dialysvården

Utvecklingsplan för dialysvården HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 04 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-31 HSN 1210-1252 Handläggare: Tobias Nilsson Utvecklingsplan för dialysvården 2013-2014 Ärendebeskrivning

Läs mer

Bemanningssituationen sommaren 2017

Bemanningssituationen sommaren 2017 PROMEMORIA 2017-09-20 1 (5) Sommaren i vården kartlagd Inför sommaren 2017 uppgav så gott som alla landsting att bemanningssituationen förväntades att bli ansträngd. Den sammanvägda bedömningen som de

Läs mer

Egenvård vanliga frågor och svar: Fråga Svar Källa. Kan en patient med kognitiv svikt få en egenvårdsbeslut även avseende medicinering.

Egenvård vanliga frågor och svar: Fråga Svar Källa. Kan en patient med kognitiv svikt få en egenvårdsbeslut även avseende medicinering. Egenvård vanliga frågor och svar: Fråga Svar Källa Kan en patient med kognitiv svikt få en egenvårdsbeslut även avseende medicinering. Kan en patient har ett egenvårdsbeslut för en insats i en specificerad

Läs mer

Vårdhygien inom patientsäkerhet. Enheten för patientsäkerhet Axana Haggar

Vårdhygien inom patientsäkerhet. Enheten för patientsäkerhet Axana Haggar Vårdhygien inom patientsäkerhet Enheten för patientsäkerhet Axana Haggar Patientsäkerhetsenheten Samordnar patientsäkerhetsarbetet på Socialstyrelsen Syfte: en hög patientsäkerhet genom att skydda patienter

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården

Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Framtidsplan för hälso- och sjukvården Vården står inför stora utmaningar Länet växer med ca 37 000 nya invånare varje år. Ytterligare 380 000 invånare till 2020

Läs mer

Yttrande över motion 2016:19 av Dag Larsson (S) om åtgärder för att minska köerna till Stockholms akutmottagningar

Yttrande över motion 2016:19 av Dag Larsson (S) om åtgärder för att minska köerna till Stockholms akutmottagningar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Erika Budh TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-12 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-01-31 1 (5) HSN 2016-2857 Yttrande över motion 2016:19 av Dag Larsson (S) om åtgärder

Läs mer

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5)

BESLUT. inspektionenförvård och omsorg Dnr / (5) TgK1 2017v 1.2 gamma,a. _ gmwwa&,-:szgavw~ w, BESLUT inspektionenförvård och omsorg 2017 11-08 Dnr 8.5-8459/2017-10 1(5) Ert dnr STS-2017-084 Södertälje Sjukhus AB Chefläkaren 152 86 SÖDERTÄLJE Vårdgivare

Läs mer

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet

Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Nationell satsning på ökad patientsäkerhet Att styra och leda för ökad patientsäkerhet Vägledning för vårdgivare enligt kraven i patientsäkerhetslagen Förord Den nya lagen om patientsäkerhet innebär stora

Läs mer

Landstinget betalar för ett fullt fungerande sjukhus i 30 år

Landstinget betalar för ett fullt fungerande sjukhus i 30 år Landstinget betalar för ett fullt fungerande sjukhus i 30 år Beställaren har satt funktionskrav i upphandlingen på hur tjänsterna ska fungera och mätas Coors ansvar som serviceleverantör är att utforma

Läs mer

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Socialstyrelsens lägesrapporter om patientsäkerhet Socialstyrelsen tar fram lägesrapporter på uppdrag av regeringen. De årliga rapporterna

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53

TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 PaN 2011-12-09 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Agneta Calleberg 2011-12-29 PaN V0910-04171-53 Katarina Eveland 0910-04210-53 Återföring Bristande samverkan Ärendet Patientnämnden behandlade vid sammanträde

Läs mer

Mappning Svevac/HSA. Beskrivning för hur mappning mellan Svevacs vaccinationsenheter och HSA-katalogens enheter bör göras

Mappning Svevac/HSA. Beskrivning för hur mappning mellan Svevacs vaccinationsenheter och HSA-katalogens enheter bör göras Mappning Svevac/ Beskrivning för hur mappning mellan Svevacs vaccinationsenheter och -katalogens enheter bör göras Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Mappningen... 2 2.1. Exempel 1.... 2 2.2. Exempel

Läs mer

Följsamhet till hygienrutiner och klädregler, HT12

Följsamhet till hygienrutiner och klädregler, HT12 Rapport Diarienr: Ej tillämpligt 1(11) Fastställandedatum: Fast dat Upprättare: Ann-Kristin A Åstrand Fastställare: Fast Följsamhet till hygienrutiner och klädregler, HT12 Lednings- och verksamhetsstöd,

Läs mer

Aborter och förlossningar i Stockholms län 2010

Aborter och förlossningar i Stockholms län 2010 Aborter och förlossningar i Stockholms län 2010 Lafa enheten för sexualitet och hälsa Lafa är Stockholms läns landstings metod- och kunskapscentrum för sexualitet och hälsa. Målet med verksamheten är att

Läs mer

Några bilder med sikte på den närmaste framtiden för hälso och sjukvården i SLL med särskilt fokus på Nya Karolinska

Några bilder med sikte på den närmaste framtiden för hälso och sjukvården i SLL med särskilt fokus på Nya Karolinska Några bilder med sikte på den närmaste framtiden för hälso och sjukvården i SLL med särskilt fokus på Nya Karolinska med Stig Nyman 2012 09 06 Det här hade jag tänkt hinna med: Bakgrund och beslutet om

Läs mer

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm

Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm 2014-10-17 1 FHS Programkontor SLL Arbetsmaterial endast för diskussion Morgondagens nätverkssjukvård i Stockholm Henrik Gaunitz Programdirektör vid Programkontoret för Framtidens hälso- och sjukvård,

Läs mer

Telia Healthcare. - effektivare sjukvård på patienternas villkor

Telia Healthcare. - effektivare sjukvård på patienternas villkor Telia Healthcare - effektivare sjukvård på patienternas villkor Telia Healthcare Telia Healthcare - effektivare sjukvård på patienternas villkor Sjukvården är inne i ett skede av stora förändringar. Den

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-22 1 (5) HSN 1112-1505 Handläggare: Pernilla Andersson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster

Läs mer

Motion 2018:11 av Dag Larsson m.fl. (S) om snabbspår för äldre på länets akutmottagning

Motion 2018:11 av Dag Larsson m.fl. (S) om snabbspår för äldre på länets akutmottagning 1 (3) Regionrådsberedningen SKRIVELSE 2019-03-20 LS 2018-0273 Regionstyrelsen Motion 2018:11 av Dag Larsson m.fl. (S) om snabbspår för äldre på länets akutmottagning Föredragande regionråd: Ella Bohlin

Läs mer

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan Vad är Senior alert? Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används inom vården och omsorgen om äldre. Med hjälp av registret kan vården och omsorgen tidigt upptäcka och förebygga trycksår,

Läs mer

Ingegerd Hökeberg Smittskyddsenheten

Ingegerd Hökeberg  Smittskyddsenheten 28-2-29 Meticillinresistenta stafylokocker År 27 diagnostiserades 353 personer med MRSA att jämföra med 36 året innan. Ökningstakten har under de senaste åren legat runt 15 %. Således ser vi ett trendbrott

Läs mer

Strategi för att minska vårdrelaterade infektioner i hälso- och sjukvården

Strategi för att minska vårdrelaterade infektioner i hälso- och sjukvården HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-10-16 p 5 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1209-1142 Handläggare: Marion Lindh Strategi för att minska vårdrelaterade infektioner i hälso- och

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner orsakar lidande och kostnader

Vårdrelaterade infektioner orsakar lidande och kostnader Vårdrelaterade infektioner orsakar lidande och kostnader Ø Ca 10 procent av alla vårdplatser upptas av patienter med VRI Ø Vårdrelaterade infektioner uppskattas årligen orsaka ca 750 000 extra vårddagar

Läs mer

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden

Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland. 10 moderata förslag för att vända trenden Ungas psykiska ohälsa och de växande vårdköerna i Västmanland 10 moderata förslag för att vända trenden Hur ser det ut i Västmanland? Barn och ungdomar i Västmanland har det generell sett bra, men det

Läs mer

Vårdrelaterade infektioner Framgångsfaktorer som förebygger. Marie Källman

Vårdrelaterade infektioner Framgångsfaktorer som förebygger. Marie Källman Vårdrelaterade infektioner Framgångsfaktorer som förebygger Marie Källman 0 Vårdrelaterade infektioner orsakar lidande och kostnader Ca 10 procent av alla vårdplatser upptas av patienter med VRI Vårdrelaterade

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om psykologisk bedömning vid skador orsakade av våldseller

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om psykologisk bedömning vid skador orsakade av våldseller Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Berg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-02-19 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2018-04-10 1 (4) HSN 2018-0199 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om psykologisk

Läs mer

Stockholms lins landsting

Stockholms lins landsting Stockholms lins landsting Landstingsradsberedningen i(d SKRIVELSE 2015-08-19 LS 2015-0298 Landstingsstyrelsen Motion 2015:7 av Pia Ortiz Venegas m.fl. (V) om att införa mobila geriatriska team Föredragande

Läs mer

Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp.

Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp. Patientsäkerhets- berättelse för Ödåkra Läkargrupp. År 2014 2014-02-24 Marie Johnsson Verksamhetschef Inledning De viktigaste åtgärderna för att öka patientsäkerheten är ett fortsatt arbete för att öka

Läs mer

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN

16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 16 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om patienter som väntar frivilligt HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0200 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Vårdanalys

Läs mer

Yttrande över motion 2011:25 av Helene Hellmark Knutsson m.fl. (S) om nolltolerans mot vårdskador och felbehandlingar

Yttrande över motion 2011:25 av Helene Hellmark Knutsson m.fl. (S) om nolltolerans mot vårdskador och felbehandlingar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (8) 2012-03-27 p 15 Handläggare: Marion Lindh Yttrande över motion 2011:25 av Helene Hellmark Knutsson m.fl. (S) om nolltolerans mot vårdskador

Läs mer

Patient berättelse 1

Patient berättelse 1 1 Patient berättelse 2 Vad tänker och känner ni när ni har hört denna patients berättelse? Synpunkter på handläggningen vid första besöket Vad kan skälen vara till att man inte lyssnade på patient och

Läs mer

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet

Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Framtidsplan för hälso- och sjukvården - första steget i genomförandet Beskrivning av inriktning för vården och förslag till investeringar för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholm. Beslutas i Landstingsfullmäktige

Läs mer

Handhygienens betydelse

Handhygienens betydelse Handhygienens betydelse Varför handhygien? WHO:s genomgång av litteraturen visar att handhygien är en av de mest betydelsefulla faktorerna för att minska smittspridning inom vård och omsorg. Handhygien

Läs mer

Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar

Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar Controller: Lillemor Humlekil 1 (1) PAN 21--21 P 7 TJÄNSTEUTLÅTANDE 21-4-28 PaN A12-6-43 Uppföljning av ärenden angående akutmottagningar Ärendet I ärendet föreligger en redovisning av förvaltningens ärenden

Läs mer

SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser

SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser SOMMAREN 2012 En undersökning om bemanningssituationen och dess konsekvenser 2012-09-06 Martin Östberg 2 (8) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Genomförande... 5 3 Bemanningssituationen under

Läs mer

Motionssvar angående Bättre städning ger renare vårdmiljö

Motionssvar angående Bättre städning ger renare vårdmiljö LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Produktionsstyrelsen 2012-02-20 Dnr PS 2012-0016 29 Motionssvar angående Bättre städning ger renare vårdmiljö Förslag till beslut Produktionsstyrelsen

Läs mer

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom

Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Handläggare: Jörgen Maersk-Möller Anders Fridell PAN 2016-04-12 P 6 1 (6) Återföring: Principärende rörande vård av patienter med cancersjukdom Ärendet Patientnämnden noterade under 2014 en kraftig ökning

Läs mer

Återföring angående ofullständig adresserade försändelser

Återföring angående ofullständig adresserade försändelser Handläggare: Louise Skantze 1 (4) PAN 2015-12-01 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-11-02 PaN V1311-05209-55 Återföring angående ofullständig adresserade försändelser Ärendet Förvaltningen återkommer i ett ärende

Läs mer

Landstingens personal

Landstingens personal Landstingens personal Underlagen till tabellerna är hämtade från landstingets PA-lönesystem Heroma & Respons och har sammanställts av Landstingsstyrelsens förvaltning, SLL Personal. Redovisningen av antalet

Läs mer

Lena Karlsson, utvecklingsstrateg, Västmanlands Kommuner och Landsting

Lena Karlsson, utvecklingsstrateg, Västmanlands Kommuner och Landsting Dokumentnamn: Rutin för samverkan vid egenvård. Överrenskommelse mellan landstinget och kommunerna i Västmanlands län Dok.nr/Ref.nr/Diarienr: Version: Klicka här för att ange text. 1. Datum: VKL:s diarienummer:

Läs mer

ÖVERBELASTNING OCH DESS KONSEKVENSER FÖR VÅRDEN LISA SMEDS ALENIUS

ÖVERBELASTNING OCH DESS KONSEKVENSER FÖR VÅRDEN LISA SMEDS ALENIUS ÖVERBELASTNING OCH DESS KONSEKVENSER FÖR VÅRDEN LISA SMEDS ALENIUS SJUKSKÖTERSKA, DOKTORAND AVD FÖR INNOVATIV VÅRD INST FÖR LÄRANDE, INFORMATIK, MANAGEMENT OCH ETIK KAROLINSKA INSTITUTET ÖVERBELASTNING

Läs mer

Punktprevalensmätning vårdrelaterade infektioner Presseminarium

Punktprevalensmätning vårdrelaterade infektioner Presseminarium Punktprevalensmätning vårdrelaterade infektioner Presseminarium 2009-06-12 Svensk sjukvård i världsklass med medicinska resultat Hur ofta inträffar vårdskador? Sverige 8,6% Australien 10,6 16,6% Storbritannien

Läs mer

Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin

Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin Kommentarer till uppföljningen av telefontillgängligheten, vänteläget och vårdgarantin Förvaltningen rapporterar löpande hur vårdgarantin för mottagningsbesök och behandling uppfylls. I denna rapport redovisas

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 11 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Catharina Johansson Marite Sandström Förslag att upphandla basgeriatrisk vård Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN

26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 26 Yttrande över motion 2017:75 av Dag Larsson (S) om att säkra en mångfald av vårdgivare inom reumatologin genom upphandling HSN 2018-0106 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0106 Hälso-

Läs mer

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting

Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns landsting Socialdemokraterna F R A M T I D S P A R T I E T Ankom Stockholms läns landsting 2017-06- U Dnril2Ö >0^l2j MOTION 2017-06-13 26 fl: 2* Motion om en översyn av den psykiatriska vården inom Stockholms läns

Läs mer

Svar på interpellation 2017:58 av Dag Larsson (S) om vården under jul- och nyårshelgerna

Svar på interpellation 2017:58 av Dag Larsson (S) om vården under jul- och nyårshelgerna INTERPELLATIONSSVAR Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) 2018-02-13 LS 2017-1500 Svar på interpellation 2017:58 av Dag Larsson (S) om vården under jul- och nyårshelgerna Dag Larsson (S)

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer