POLICY. Policy för digitalisering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "POLICY. Policy för digitalisering"

Transkript

1 POLICY Policy för digitalisering

2 Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd , 66 Diarienummer KS 2017/00083 Giltighetstid Fr.o.m och tillsvidare Dokumentet gäller för Samtliga nämnder Dokumentansvarig IT-chefen Tidpunkt för Vid behov men senast år 2021 aktualitetsprövning 2 (9)

3 Innehåll Policy för digitalisering... 4 Inledning... 4 Bakgrund... 4 Mål... 5 Bärande princip... 5 Digitaliseringens olika områden... 5 Bredband... 6 E-tjänster... 6 E-förvaltning och digitala arbetssätt... 7 Digitala välfärdstjänster... 7 Det pedagogiska lärandet... 7 Medborgardialog... 8 Automatisering och robotisering... 8 Innovationer... 8 Informationssäkerhet... 8 Digitalt utanförskap (9)

4 Policy för digitalisering Inledning I detta dokument ges först en beskrivning av vad digitalisering är. Därefter redogörs för de övergripande målen och den bärande principen för digitalisering i Falköpings kommun. De följs av en beskrivning av digitaliseringens olika områden samt inriktningsmål för respektive område. Med utgångspunkt från de övergripande målen och kopplat till delområdenas inriktningsmål kan uppdrag och ansvar fördelas och handlingsplaner tas fram. Bakgrund Digitalisering pekas ut som en av de sex stora övergripande trenderna i Falköpings kommuns omvärldsanalys och anses vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn i samhället fram till år Detta menar också regeringen som säger att digitaliseringen är den enskilt största förändringsfaktorn i vår tid och påverkar alla delar av samhället. 2 Vad menas då med digitalisering? Från en teknisk synvinkel innebär det helt enkelt en överföring av analog information till digital form, men i detta sammanhang är det framför allt den samhälleliga digitaliseringen som avses. Den kan till exempel beskrivas som den samhälls- och människoomvälvande process som gradvis blir allt svårare att över huvud taget särskilja från någon del av livet. Det innebär att individer och organisationer kan kommunicera och utbyta information med andra människor, organisationer och sin omgivning på helt nya sätt. 3 I andra sammanhang ser man digitaliseringen...mer som ett pågående samhälleligt fenomen, och ibland som ett eftersträvansvärt tillstånd (åtminstone för vissa), vilket kan beskrivas som ett slags tekniskt omdaningsförlopp eller en moderniseringsprocess. 4 Den statliga Digitaliseringskommissionen beskriver samhällets digitalisering som den förändring av verksamheten, teknikanvändningen och de affärsmässiga förutsättningarna som uppkommer genom de nya möjligheter som tekniken ger, som ofta kan ha en disruptiv och oväntad effekt. Det är en förändring som är snabb och ofrånkomlig och som kan få till följd att branscher förändras i grunden, nya områden uppkommer och förändringsobenägna verksamheter marginaliseras eller slås ut. 5 Genomgående, i beskrivningarna av samhällets digitalisering, är att det handlar om en ofrånkomlig utveckling där den digitala tekniken i grunden kommer att förändra våra sätt att arbeta och kommunicera. Den kommer också att medföra att en del arbeten eller arbetsuppgifter kommer att försvinna och i många fall ersättas med nya digitala lösningar. 1 UD:s kansli för strategisk analys, World Economic Forum 2 Budgetproposition (Prop. 2015/16:1, utg. omr. 22, s SOU 2014:13, s Uppföljning och analys av statsförvaltningens digitalisering, 2016, s Digitaliseringskommissionen, SOU 2014:13 4 (9)

5 Digitaliseringen ger på samma gång goda möjligheter att både höja kvaliteten och minska kostnaderna i stora delar av den offentliga verksamheten. För Falköpings kommun kommer det vara nödvändigt att utnyttja digitaliseringens möjlighet för att i framtiden klara sina många och omfattande uppdrag. Samtidigt finns tillfällen där digitalisering i sig inte enbart innebär något positivt. Nyttan i form av ökad kvalitét, effektivitet och minskade kostnader måste därför alltid vägas mot eventuella negativa effekter. Genom att Falköpings kommun själv på ett aktivt och medvetet sätt driver den digitala transformeringen uppnås störst nytta samtidigt som frågor om säkerhet, integritet och delaktighet kan beaktas. Mål Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har i sin strategi för e-samhället satt upp tre övergripande mål. SKL:s tre mål återfinns också i den regionala digitala agendan för Västra Götalands län. Samma mål gäller för Falköpings kommuns digitaliseringsarbete. De tre övergripande målen är följande. En enklare vardag för privatpersoner och företag Smartare och öppnare förvaltning som stödjer innovation och delaktighet Högre kvalitet och effektivitet i verksamheten Bärande princip Den bärande principen i allt arbete med att nå målen ska vara digitalt först. Digitalt först innebär att digitala tjänster ska, när det är möjligt och relevant, vara förstahandsval i den offentliga sektorns kontakter med dem som bor i Sverige, med organisationer och med företag. 6 Samma princip ska även gälla mellan och inom de olika delarna av Falköpings kommuns verksamheter. Digitaliseringens olika områden Samhällets digitalisering berör och påverkar alla delar av samhället och på det sättet också alla delar av den kommunala verksamheten. För att kunna hantera Falköpings kommuns arbete med digitaliseringen har tio områden identifierats varav tre områden på olika sätt genomsyrar de övriga. Uppdelningen ska inte ses som en komplett beskrivning av alla aspekter av Falköpings kommuns digitalisering, men den ger en bra förutsättning att strukturera arbetet med den fortsatta digitaliseringen. Utifrån respektive område och dess målsättning kan uppdrag, ansvar och handlingsplaner tas fram. Digitaliseringen är en pågående process. Därför kommer denna policy framgent att behöva kompletteras med nya områden och mål. 6 SKL och regeringen, Digitalt först för ett smartare Sverige 5 (9)

6 Bredband Tillgång till bredband utgör en nödvändig infrastruktur för att alla ska kunna ta del av digitaliseringens möjligheter. I den statliga bredbandsstrategin är målet att alla ska ha tillgång till snabbt bredband år Utbyggnaden i Sverige ska, så långt det är möjligt, ske på marknadsmässiga grunder. Till de områden utanför tätort där en marknadsmässig utbyggnad inte bedöms som lönsam finns statligt stöd att söka. Falköpings kommun kan därför inte sägas ha det yttersta ansvaret för att bredbandsmålen ska uppnås. Däremot kan Falköpings kommuns agerande som ansvarig för stadsbyggnadsfrågor och som stor markägare spela en viktig roll för att målet ska nås. Falköpings kommun kan också på olika sätt stödja och samordna utbyggnaden både i tätort och på landsbygden. Alla invånare i Falköpings kommun ska ha tillgång till snabbt bredband år E-tjänster Invånarna är allt mer vana att handla och utföra olika ärenden via internet. De förutsätter också i allt högre grad att de ska kunna utföra sina ärenden hos Falköpings kommun på samma sätt. En optimal e-tjänst leder både till en förenklad vardag för invånarna och en intern nytta i form av en besparing eller höjd kvalitét. Falköpings kommun har redan ett antal e-tjänster, men fortsatt återstår mycket att göra. 7 Den statliga bredbandsstrategin definierar snabbt bredband som att 98 procent bör ha tillgång till bredband om minst 1 Gbit/s i hemmet och på arbetet, resterande 1,9 procent bör ha tillgång till minst 100 Mbit/s, och 0,1 procent bör ha tillgång till minst 30 Mbit/s. 6 (9)

7 Där det är möjligt och relevant ska Falköpings kommun i första hand erbjuda en e-tjänst vid enskildas eller företags kontakter med kommunen. E-förvaltning och digitala arbetssätt Ett antal av Falköpings kommuns interna processer är digitaliserade, men mycket återstår även här att göra. Då en arbetsprocess kartläggs, upptäcks ofta nya och bättre sätt att arbeta. Om samtidigt hela eller delar av den nya processen digitaliseras kan resultatet bli en ökad effektivitet och bättre kvalitet i verksamheten. För att dra full nytta av de digitala arbetssätten krävs att alla berörda verkligen tar till sig och utnyttjar dess möjligheter. Där det är möjligt och relevant ska Falköpings kommuns arbetsprocesser kartläggas och digitaliseras. De digitala arbetssätten ska där det är möjligt och relevant användas på alla nivåer i hela organisationen. Digitala välfärdstjänster En välfärdstjänst är en tjänst som helt eller delvis betalas med skattepengar och som utförs för att ge stöd eller hjälp till enskilda människor eller grupper. Några exempel är hemtjänst, förskola, sjukvård och arbetsträning. Särskilt inom vård och omsorg kommer nu allt fler digitala tjänster. Det kan handla om trygghetskameror för nattillsyn, sensorer som mäter olika tillstånd eller kommunikationsutrustning för att träffa till exempel läkare eller sköterska på distans. Där det är möjligt och relevant ska Falköpings kommun erbjuda digitala välfärdstjänster. Det pedagogiska lärandet Tillgången till datorer är god i de flesta skolor och i högre åldrar har eleverna ett personligt digitalt verktyg i form av en dator eller en surfplatta. Trots det är det bara en liten del av läromedlen som ännu är digitala. De digitala hjälpmedlen ger möjlighet till fler pedagogiska arbetssätt. Exempelvis har man i Falköpings kommun drivit ett framgångsrikt projekt kallat Att skriva sig till läsning (ASL) där eleverna med hjälp av surfplattor tränat upp sin läs- ock skrivförmåga. Där det är möjligt och relevant ska digitala verktyg användas i det pedagogiska lärandet i syfte att ge eleverna en adekvat digital kompetens och ta till vara digitaliseringens möjligheter till ökade resultat och effektivisering. 7 (9)

8 Medborgardialog Det finns en uttalad vilja till en ökad och ännu bättre medborgardialog. För att nå medborgarna måste man möta dem där de är och på det sätt de är vana att kommunicera. Till exempel kan Falköpings kommun erbjuda medborgarna möjligheten att lägga e-petitioner eller delta i utformningen av till exempel en park eller ett torg via digitala omröstningar. Där det är möjligt och relevant ska digitala medel användas för att stärka medborgardialogen. Automatisering och robotisering I en nyligen publicerad rapport 8 sägs att nästan hälften av de arbeten som finns i Sverige redan idag kan ersättas med automatisering, robotar och artificiell intelligens (AI). Allt fler saker blir också uppkopplade mot internet och kan kommunicera med omvärden (Sakernas Internet). Redan nu finns uppenbara vinster att göra och i takt med att tekniken blir både billigare och mer lättillgänglig kommer dessa bara att öka. Rätt använt kan Falköpings kommun på detta sätt både effektivisera och höja kvaliteten inom flera områden på samma gång som det frisätter mer resurser till de uppgifter som inte är möjliga eller lämpliga att automatiseras. Där det är möjligt och relevant ska Falköpings kommun effektivisera och utveckla sina verksamheter med hjälp av automatisering och robotisering. Innovationer Digitaliseringen skapar i sig möjlighet att utveckla nya tillämpningar och arbetssätt. Det finns många exempel på att de bästa utvecklingsidéerna föds bland de egna medarbetarna. För att inspirera till och ta hand om nya idéer bör Falköpings kommuns chefer utbildas i förändringsledarskap. Att arbeta med utveckling av den egna verksamheten ska vara en naturlig del i alla arbeten. Falköpings kommun ska ha ett pågående och aktivt innovationsarbete. Informationssäkerhet Informationssäkerhet är ett område som på olika sätt genomsyrar alla de övriga. I takt med den ökade digitaliseringen då allt större datamängder ska behandlas är det av största vikt att kunna skydda känsliga uppgifter och värna om människors integritet. EU:s dataskyddsförordning, som träder i kraft år 2018, stärker i ännu högre grad skyddet av den enskildes personuppgifter. Samtidigt ser vi i vår omvärld en utveckling med allt fler 8 McKinsey Global Institute, 8 (9)

9 hot mot informationssäkerheten. En god informationssäkerhet bygger både på teknisk säkerhet och informerade och medvetna användare. Tillräckligt med resurser måste därför avsättas för både den tekniska informationssäkerheten och för kontinuerlig utbildning av Falköpings kommuns medarbetare. Falköpings kommun ska ha en god informationssäkerhet. Digitalt utanförskap I Sverige finns fortfarande stora grupper som lever i ett digitalt utanförskap. Undersökningar visar på att det råder ett samband mellan digitalt utanförskap och låg grad av egenmakt. Utanförskap märks särskilt bland människor som saknar egen försörjning och de som av åldersskäl inte har samma förmåga att använda digitala verktyg och tjänster men även andra grupper drabbas. Bland människor som anger att de har en funktionsnedsättning uppger exempelvis 15 procent att de upplever hinder att använda digitala tjänster. 9 Att alla kan känna sig digitalt delaktiga ligger i linje med ett socialt hållbart Falköping. Falköpings kommun bör därför verka aktivt för att minska det digitala utanförskapet. Alla invånare i Falköpings kommun ska uppleva att de är digitalt delaktiga. 9 SSNf, Studie om digitalt utanförskap, (9)

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

På väg mot ett hållbart digitaliserat Sverige - Ett smartare Sverige

På väg mot ett hållbart digitaliserat Sverige - Ett smartare Sverige På väg mot ett hållbart digitaliserat Sverige - Ett smartare Sverige Åsa Zetterberg Chief digital officer Näringsdepartementet 1 Digitaliseringen anses vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn fram

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Bredbandsstrategi för Alingsås kommun

Bredbandsstrategi för Alingsås kommun Antagen av kommunfullmäktige den 12:e december 2018, 227 Inledning Alingsås kommun växer och räknar med fortsatt befolkningsökning de närmsta tio åren. Detta skapar utmaningar inom flera områden som miljö,

Läs mer

Så ska Sverige bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter

Så ska Sverige bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter Så ska Sverige bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter Åsa Zetterberg Chief Digital Officer Näringsdepartementet 1 Framtiden är redan här Näringsdepartementet 2 Digitaliseringen

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Överförmyndarnämndens sammanträde

Överförmyndarnämndens sammanträde -3, ÖFM 2018-11-21 08:30 Kallelse till Överförmyndarnämndens sammanträde 2018-11-21 kl 08:30 i Överförmyndarens kansli, Österängsskola -2, ÖFM 2018-11-21 08:30 LEDAMÖTER Närv Jim Nilsson, S, ordförande

Läs mer

Kompetenssatsning för förtroendevalda och tjänstemän

Kompetenssatsning för förtroendevalda och tjänstemän MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 13/2018 Vårt ärendenr: 18/03884 2018-09-14 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Kompetenssatsning för förtroendevalda och tjänstemän Ärendenr: 18/03884

Läs mer

Geografins roll i DIGITALISERINGEN

Geografins roll i DIGITALISERINGEN E k o n o m i s k h å l l b a r h e t E k o l o g i s k h å l l b a r h e t G e o g r a f i s k a f f ä r s a n a l y s S o c i a l h å l l b a r h e t D e m o k r a t i s k h å l l b a r h e t 24h m y

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Plan för digitalisering i Motala kommun

Plan för digitalisering i Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 18/KS 0130 Datum: 2018-11-12 Paragraf: 152 Gäller från: 2018-11-12 Plan för digitalisering i Motala kommun 2018-2023 Sammanfattning Med digitalisering menas

Läs mer

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK15/768 e-strategi för Nyköpings kommun 2016-11-08 Dnr KK15/768 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Syfte... 4 2 Utgångspunkter och principer... 4 3 Insatsområden... 5 Stärkt medborgardialog

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

En digital strategi för Tomelilla på Österlen

En digital strategi för Tomelilla på Österlen Tomelilla Kommun Kf 40/2018 Dnr KS 2017/353 En digital strategi för Tomelilla på Österlen - Tomelilla kommun ska vara ledande på att ta vara på de möjligheter som digitaliseringen ger oss Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Hur får vi nollorna att bli ettor?

Hur får vi nollorna att bli ettor? www.regionvasterbotten.se Hur får vi nollorna att bli ettor? RegLab, 9 feb 2017 Magnus Rudehäll Andreas Skog Digital strateg magnus.rudehall@regionvasterbotten.se 070 608 48 88 Projektledare, digital kompetens

Läs mer

Plan för bredbandsutbyggnaden

Plan för bredbandsutbyggnaden Plan för bredbandsutbyggnaden i Botkyrka Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:104 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317

Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317 Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317 Sida 21 av 249 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-12-05 Dnr: KS 2017/317 Kommunstyrelsen Kävlinge kommuns digitala agenda Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Bilaga 1 Resultatet från eblomlådan för de 15 kommuner i Värmland som deltar i "Digitalisering genom samverkan " Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Äldre & personer i behov

Läs mer

Digitalisering först till vilket pris?

Digitalisering först till vilket pris? Digitalisering först till vilket pris? Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef Internetstiftelsen i Sverige amel@iis.se I @amelsec iis.se Bild 1 Kort om Internetstiftelsen Oberoende allmännyttig organisation

Läs mer

Välkommen. Smartare välfärd så kan digitaliseringen bidra till socialtjänstens utveckling!

Välkommen. Smartare välfärd så kan digitaliseringen bidra till socialtjänstens utveckling! Välkommen Smartare välfärd så kan digitaliseringen bidra till socialtjänstens utveckling! Maria Gill, projektledare, SKL Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa, SKL Välfärden står inför betydande

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans

Bredbandsstrategi. Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Piteå kommun 2017-2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bredbandsstrategi Strategi 2017-02-13, 15 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ny version eblomlådan

Ny version eblomlådan Ny version eblomlådan Malmö 25 maj 2016 Mats Bohman, Ordförande i eblomlådans styrgrupp Nacka Kommun Per-Erik Nyström Projektledare eblomlådan SKL Digitaliseringen anses vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Digital strategi för Kalmar kommun

Digital strategi för Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hörling 2018-11-13 KS 2018/0942 Tel 0480-45 40 10 Kommunstyrelsen Digital strategi för Kalmar kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället

Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i (e)samhället Kommuner och landsting står för 70 80 % av medborgarkontakterna 8 av 10 företagare har kontakt med kommunen Den nya generationens medborgare

Läs mer

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning

Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad. Sammanfattning Strategi för Stockholm som smart och uppkopplad stad Sammanfattning! 2 FOTO SIMON GATE Innehållsförteckning 1 Introduktion 4 2 Möjliggörande faktorer 6 3 Genomförande av strategin 7 3.1 Prioriterade projekt

Läs mer

Smart region Västra Götaland

Smart region Västra Götaland Digitalisering i människans tjänst Smart region Västra Götaland Enklare, öppnare, effektivare och hållbart Mål och strategi En regional digital agenda för Västra Götalands län Mål och strategi: Digital

Läs mer

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle

Syfte och tema. Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Framtidsdagen Syfte och tema Framtidsspaning och dagens utmaningar med sikte på år 2030 Digitalisering och morgondagens samhälle Agenda Introduktion Tomas Marklund, KF:s ordf., Kristina Sundin Jonsson,

Läs mer

Digitala Västerbotten

Digitala Västerbotten www.regionvasterbotten.se Digitala Västerbotten Stockholm, 22 feb 2018 Magnus Rudehäll Digital strateg magnus.rudehall@regionvasterbotten.se 070 608 48 88 Digitalisering - Ett paradigmskifte, en evolution

Läs mer

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern 2017-10-03 Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-18 101/2018 Dokumentnamn: Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommun. Dokumentägare: Dokumentansvarig:

Läs mer

Tillsammans för en smartare

Tillsammans för en smartare Tillsammans för en smartare välfärd @smartarevalfard #smartarevälfärd @asazetterberg Behoven av välfärdstjänster ökar stort men inte arbetskraften Procent 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 Invånare

Läs mer

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2016-05-24 1.0 Stadskontoret Stadskontoret Innehållsförteckning Det digitala

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

På jakt efter en smartare välfärd

På jakt efter en smartare välfärd På jakt efter en smartare välfärd - den digitala vägen till morgondagens hälsa Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Sveriges Kommuner och Landsting Vi står inför betydande utmaningar 530 000 nya

Läs mer

IT-policy för Växjö kommun

IT-policy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2011-05-02 IT-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig IT-enheten Dokumentnamn IT-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige

Läs mer

Digitalt först. Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige

Digitalt först. Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige Digitalt först Program för digital förnyelse av det offentliga Sverige 2016-2018 Digital förnyelse du och jag är redan där Foto: Julia Sjöberg/Folio Foto: Oskar Kihlborg/Folio Men det offentliga Sverige

Läs mer

Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering

Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering Policy för informations- säkerhet och personuppgiftshantering i Vårgårda kommun Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 208-04- För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig verksamhet: Strategisk

Läs mer

17. Digital strategi för Västerviks kommun

17. Digital strategi för Västerviks kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-06-17 27 (32) Ks 166 17. Digital strategi för Västerviks kommun Dnr 2019/196-003 PwC gjorde under 2016 en granskning av it-verksamheten och arbetet med informationssäkerhet

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:123. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:123. Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Digitaliseringskommissionen (N 2012:04) Dir. 2015:123 Beslut vid regeringssammanträde den 26 november 2015 Sammanfattning Digitaliseringskommissionen tillsattes den

Läs mer

Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan

Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan 1(2) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2016-12-19 80 Redovisning av översyn av bredbandsstrategi, strategi för e-samhället samt IT-infrastrukturplan Dnr 2016-000456 Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi Digitaliseringsstrategi 2018-2025 rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-02-12 9 Ansvarig: IT-chef

Läs mer

BREDBANDSGUIDEN. En vägledning för kommuner

BREDBANDSGUIDEN. En vägledning för kommuner BREDBANDSGUIDEN En vägledning för kommuner Den fullständiga versionen av Bredbandsguiden kan du hämta på: www.bredbandivarldsklass.se 2 Bredband behövs för att möta nya samhällsutmaningar Sverige och andra

Läs mer

POLICY. Policy för medborgardialog

POLICY. Policy för medborgardialog POLICY Policy för medborgardialog Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-06-26 Diarienummer KS 2016/509 101 Giltighetstid Från och med den 15 juli 2017 och tillsvidare

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Örebro kommun

Digitaliseringsstrategi för Örebro kommun Digitaliseringsstrategi för Örebro kommun År 2017-2020 Örebro kommun med digitala förtecken Örebro kommun 2017-04-19 DNR Ks 1461/2016 orebro.se 2 DIGITALISERINGSSTRATEGI FÖR ÖREBRO KOMMUN PROGRAM Uttrycker

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Strategisk inriktning digitalisering Christer Hårrskog

Strategisk inriktning digitalisering Christer Hårrskog Strategisk inriktning digitalisering 2015-04-22 Christer Hårrskog Från infrastrukturhållare till samhällsutvecklare 2 15-04-23 Det går aldrig så långsamt som det gör i dag Tid för aj nå 100 miljoner användare

Läs mer

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun Riktlinjer Kanalstrategi för Luleå kommun 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Kanalstrategi 2017-05-02 2020-12-31 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument

Läs mer

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043

Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Antagen i kommunfullmäktige Dnr 2014/1043 Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun Antagen i kommunfullmäktige 2014-02-25 18 Dnr 2014/1043 1(6) Bakgrund Detta dokument utgör Bredbandsstrategi för Mullsjö kommun. Utgångspunkt är EU:s digitala Agenda,

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Välkommen till Det digitala Malmö

Välkommen till Det digitala Malmö Välkommen till Det digitala Malmö Världen blir mer och mer digital för varje dag. Samma sak händer i Malmö. I Malmö stad vill vi använda digitaliseringen på ett positiv sätt och därigenom förbättra servicen

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

1 bilaga. Avsiktsförklaringen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och Sveriges Kommuner och Landstings styrelse.

1 bilaga. Avsiktsförklaringen blir giltig under förutsättning att den godkänns av regeringen och Sveriges Kommuner och Landstings styrelse. Utdrag Protokoll III 5 vid regeringssammanträde 2015-10-29 N2015/07455/EF Näringsdepartementet Godkännande och undertecknande av avsiktsförklaring mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting för

Läs mer

IT-strategi Bollebygds kommun

IT-strategi Bollebygds kommun Styrdokument 1 (5) 2015-03-16 Fastställd: KF 2015-04-23 x Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Ekonomichef Reviderad: Dnr : KS2015/78 IT-strategi Bollebygds kommun Postadress

Läs mer

Ledarpolicy. Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Giltighetstid Dokumentansvarig

Ledarpolicy. Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller för Giltighetstid Dokumentansvarig Ledarpolicy Essunga kommuns ledarpolicy utgår från kommunens vision och värdeord och tydliggör vilka förväntningar som finns gällande allt ledarskap i kommunen Dokumenttyp Fastställd Detta dokument gäller

Läs mer

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun

Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Riktlinjer för styrdokument i Hallsbergs kommun Beslutad av kommunfullmäktige: 2016-11-28 Dokumentet gäller för Hallsbergs kommun Dokumentsansvarig: Kommundirektör D.nr: 16/KS/181 Innehållsförteckning

Läs mer

Policy. Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: VERSION: 1

Policy. Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i Herrljunga kommun DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: VERSION: 1 DIARIENUMMER: KS 47/2018 FASTSTÄLLD: 2018-04-10 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tills vidare Fullmäktige Policy Policy för informationssäkerhet och personuppgiftshantering i

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

Innehåll. Kristianstads kommun Ver 2.0 2015-02-11

Innehåll. Kristianstads kommun Ver 2.0 2015-02-11 Innehåll 1 Sammanfattning... 2 1.1 Övergripande mål... 2 1.2 Insatsområden... 2 2 Inledning... 4 2.1 Uppdraget... 4 2.2 Omvärld att förhålla oss till och ta tillvara... 4 3 Syfte... 5 4 Övergripande mål...

Läs mer

Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för digitaliseringen

Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för digitaliseringen MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4255 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Sara Meunier Anders Nordh Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Katarina Svärdh Motion 33 - Förbättra förutsättningarna för

Läs mer

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda?

DIGITAL AGENDA FÖR UPPSALA LÄN 1.0 antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013. Vad är en digital agenda? antagen av förbundsfullmäktige och landshövdingen i december 2013 Vad är en digital agenda? Till skillnad från en bredbandsstrategi tar den digitala agendan upp helheten kring IT. Allt från användandet,

Läs mer

Hur går det för Halland? - Digitalisering i offentlig sektor Madeleine Solenhill, med dr. Digitaliseringschef, Hylte kommun

Hur går det för Halland? - Digitalisering i offentlig sektor Madeleine Solenhill, med dr. Digitaliseringschef, Hylte kommun Hur går det för Halland? - Digitalisering i offentlig sektor Madeleine Solenhill, med dr. Digitaliseringschef, Hylte kommun VÄLFÄRDENS UTMANINGAR Digitalisering är lösningen Digitaliseringen löser framtidens

Läs mer

Digital agenda med e-strategiskt program KOMMUNFULLMAÄ KTIGE

Digital agenda med e-strategiskt program KOMMUNFULLMAÄ KTIGE Digital agenda med e-strategiskt program KOMMUNFULLMAÄ KTIGE DIGITAL AGENDA MED E-STRATEGISKT PROGRAM FÖR SALA KOMMUN 2014-2016 1 (7) PROGRAM KOMMUNFULLMÄKTIGE PROGRAM Digital agenda med e-strategiskt

Läs mer

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun

Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Säkerhetspolicy i Linköpings kommun Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Antaget 2016-08-30 290 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2016-480

Läs mer

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017-05-17 Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017 2020 Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Samtliga nämnder och styrelser Diarienummer: 0100/16

Läs mer

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER

PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER SID 1(13) Plan för bredbandsutbyggnad i Helsingborg PROGRAM PLAN POLICY RIKTLINJER Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(13) Helsingborgs

Läs mer

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014

Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Policy och riktlinjer för E-förvaltning och IT-användning inom Falköpings kommun 2012 2014 Ledning och styrning av IT i kommunen Kommunen har sedan många år en central IT-avdelning med ansvar för drift

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet

Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020. Infrastrukturens utbyggnad och kapacitet HANDLINGSPLAN Sida 1 (6) Datum Kommunstyrelse förvaltningen Vår handläggare Näringslivsutvecklare Raymond Jennersjö Adressat Kommunstyrelsen Handlingsplan för bredbandsutbyggnad i Kungsörs kommun 2015-2020

Läs mer

Så skapar vi ett helt uppkopplat Sverige

Så skapar vi ett helt uppkopplat Sverige 2017-06-13 Så skapar vi ett helt uppkopplat Sverige Bredbandstillgången hämmas av att digitalisering inte prioriteras. Nystartsgruppen har identifierat och prioriterat vilka utmaningsområden som är viktiga

Läs mer

Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan

Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan Regional digital agenda och regionalt samarbete en målsättning i SKL:s verksamhetsplan Kommuner, landsting och regioner har en nyckelroll i e-samhället Kommuner och landsting står för 70 80 % av medborgarkontakterna

Läs mer

STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet

STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog och delaktighet Beslutad när Beslutad av Diarienummer Kommunfullmäktige KSKF/2017:725 Ersätter Gäller för Samtliga nämnder och följande

Läs mer

Kommunernas roll på bredbandsmarknaden

Kommunernas roll på bredbandsmarknaden Kommunernas roll på bredbandsmarknaden Om vikten av att planera, underlätta och stödja Jacob Bolin Karlstad den 9 maj Vad bör en kommun göra? Kartlägg bredbandstillgång och inventera behov Kommunfullmäktige

Läs mer

Beslutad av kommunfullmäktige , 2016KS/0157

Beslutad av kommunfullmäktige , 2016KS/0157 Digital agenda 2020 1 (12) Förord Den digitala agendan för Värmdö har arbetats fram med delaktighet av företrädare från samtliga verksamheter i kommunen. Arbetet har letts av Kommuniktions- och IT-avdelningen

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Kunskap och bred

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policy för användning av informationsteknik inom Göteborgs Stad Policyn visar stadens förhållningssätt till informationsteknik

Läs mer

Digital agenda för Mölndals stad

Digital agenda för Mölndals stad 1 Digital agenda för Mölndals stad Styrdokument Strategi Ansvarig IT-chef Beslutat av Kommunstyrelsen Gäller för Mölndals stad Gäller från och med Senast uppdaterat 2 Digital agenda fo r Mo lndals stad

Läs mer

STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog

STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelsen 1 (5) STYRDOKUMENT Riktlinjer för medborgardialog Beslutad när 2018-09-27 165 Beslutad av Diarienummer Kommunfullmäktige KSKF/2017:725 Ersätter --- Gäller för Samtliga nämnder och följande

Läs mer

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt!

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! BORLÄNGE Att lyssna är en förutsättning för att leda I Centerpartiets Borlänge lyssnar politikerna på invånarna och medborgardialogen är väl utvecklad. Varje kommuninvånare

Läs mer

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället Förord Vi behöver jobba smartare, effektivare och på nytt sätt för att möta förändrade förutsättningar. Genom att ta

Läs mer

Digitala Västerbotten

Digitala Västerbotten www.regionvasterbotten.se Digitala Västerbotten Umeå, 21 mars 2018 Magnus Rudehäll Digital strateg magnus.rudehall@regionvasterbotten.se 070 608 48 88 Västerbotten 1/8 av Sveriges yta 55 432 km 2 e 268

Läs mer

Digitalisering Socialförvaltningen

Digitalisering Socialförvaltningen Digitalisering Socialförvaltningen Teknikens möjligheter Teknik kan skapa möjligheter för utveckling i arbetet Teknik kan utveckla innehållet i arbetet Teknik kan minska stödbehovet Teknik kan ersätta

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

DIGITALA KARLSTAD KARLSTADS KOMMUN

DIGITALA KARLSTAD KARLSTADS KOMMUN DIGITALA KARLSTAD 2018-2022 KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Kommunfullmäktige Ansvarig samt giltighetstid: Kommunledningskontoret Diarienummer: KS-2016-521 Uppdaterad: POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt.

Läs mer

Framtidens arbetsmiljö: Leda och arbeta i det digitala arbetslivet

Framtidens arbetsmiljö: Leda och arbeta i det digitala arbetslivet Twitter: Följ och pinga gärna in @afaforsakring Framtidens arbetsmiljö: Leda och arbeta i det digitala arbetslivet Jan Gulliksen Gulan Professor i Människa-datorinteraktion, Dekan för Skolan för Datavetenskap

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Gemensamt kö och antagningssystem BARN & UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Gemensamt kö och antagningssystem BARN & UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Gemensamt kö och antagningssystem BARN & UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppdrag från BUN Uppdrag till förvaltningen att utreda möjligheterna till ett gemensamt kö- och antagningssystem för kommunala och fristående

Läs mer