17. Digital strategi för Västerviks kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "17. Digital strategi för Västerviks kommun"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige (32) Ks Digital strategi för Västerviks kommun Dnr 2019/ PwC gjorde under 2016 en granskning av it-verksamheten och arbetet med informationssäkerhet i Västerviks kommun. En av rekommendationerna i rapporten var att kommunen bör komplettera de styrande dokumenten med en övergripande it-strategi. Kommunstyrelsen beslutade , 212 i samband med besvarande av rapporten att ge kommunstyrelsens förvaltning i uppdrag att återredovisa en strategi för digitalisering. Kommunfullmäktige beslutade även , 241 att bifalla en motion från den moderata fullmäktigegruppen som handlade om att ta fram ett förslag till digitaliseringsstrategi för Västerviks kommun. har arbetat fram ett förslag på en digital strategi för Västerviks kommun. Förvaltningen bifogar sitt förslag som bilaga till tjänsteskrivelse 28 maj Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta redovisat förslag till digital strategi för Västerviks kommun. Yrkanden Ordföranden yrkar bifall till kommunstyrelsens förvaltnings förslag och finner att kommunstyrelsen bifallit yrkandet. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta redovisat förslag till digital strategi för Västerviks kommun. Handlingar i ärendet: Kommunstyrelsens beslut , 166 s skrivelse 28 maj 2019 med bifogat förslag på digital strategi för Västerviks kommunkoncern Expedieras till: Samtliga styrelser och nämnder Författningssamlingen Justerandes sign Kommunfullmäktige, Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel:

2 Administrativ chef Christer Lundh Kommunstyrelsen Digital strategi Västerviks kommun PwC gjorde under 2016 en granskning av it verksamheten och arbetet med informationssäkerhet i Västerviks kommun. En av rekommendationerna i rapporten var att kommunen bör komplettera de styrande dokumenten med en övergripande itstrategi. Kommunstyrelsen beslutade , 212 i samband med besvarande av rapporten att ge kommunstyrelsens förvaltning i uppdrag att återredovisa en strategi för digitalisering. Kommunfullmäktige beslutade även , 241 att bifalla en motion från den moderata fullmäktigegruppen som handlade om att ta fram ett förslag till digitaliseringsstrategi för Västerviks kommun. Den bifogade strategin har arbetats fram i kommunens digitala utvecklingsgrupp där representanter för kommunens förvaltningar och bolag finns representerade. Strategin har också godkänts av koncernledningsgruppen. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta redovisat förslag till digitaliseringsstrategi för Västerviks kommun. Anders Björlin Ulf Kullin Christer Lundh Kommundirektör Förvaltningsledare Administrativ chef Malin Hanson Digitalisteringsstrateg

3 Digital strategi Västerviks kommunkoncern Inledning Digitaliseringen innebär omfattande förändringar av vårt samhälle och därmed det liv vi lever. De förändringar som följer i digitaliseringens spår är lika omfattande som industrialiseringen men går avsevärt mycket snabbare. Digitaliseringen är vår tids främsta pådrivare av samhällsutvecklingen och det är befogat att säga att det pågår en digital transformation. Vårt samhälle går, inom nästan alla områden, från analoga till digitala processer. Den snabba teknikutvecklingen har inneburit att vi nu kan göra saker på helt nya sätt och att vi inte är lika platsberoende som tidigare. Våra beteenden ändras, våra krav på service, tillgänglighet och återkoppling ökar. Digitaliseringen har, sedan årtionden, medfört stora förändringar inom både den privata och offentliga sektorn och för oss som individer. Som privatpersoner ser vi det som en självklarhet att vi själva gör uppgifter som tidigare utfördes av andra aktörer. Det är självklart för många att beställa varor och boka resor på internet och vi utför dessa uppgifter när det passar oss. Förväntningarna från medborgare, företag, och organisationer är att även kommunens service ska fungera på liknande sätt. Med digitalisering avses i detta dokument de möjligheter som både ny och befintlig teknik kan ge för att skapa/identifiera nya eller effektivare lösningar och arbetssätt utifrån behov hos medborgare, företag, organisationer och anställda. Digitalisering handlar också om digital kommunikation och interaktion inom och mellan olika intressenter. Digitaliseringen är ett viktigt verktyg för utveckling och effektivisering av den offentliga sektorn. Vissa arbetsuppgifter som idag tar stora personalresurser i anspråk kan, till delar, automatiseras för att frigöra tid för det som människor gör bättre än maskiner. Digitaliseringen ska inte ersätta det personliga mötet inom t.ex. vård, skola och omsorg, utan frigöra tid för detta möte genom att vissa arbetsuppgifter kan utföras på nya sätt. Automation, robotisering (när man överlåter till ett program eller en maskin att utföra arbetsuppgifter) och AI (Artificiell Intelligens) kommer att bli naturliga delar i den kommunala verksamheten. Syfte Syftet med denna strategi är att ange färdriktningen för kommunens digitala utveckling med gemensamma mål och fokusområden. I strategin pekas tre fokusområden ut. Detta innebär inte att den digitala utvecklingen endast sker inom dessa områden. När det i denna strategi står kommunen avses primärkommunens verksamhet och kommunägda bolag. Strategin ska vara ett levande dokument och revideras utifrån den digitala utvecklingen och kommunens digitala målbilder.

4 Mål Sverige har som mål att vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter 1. Västerviks kommuns övergripande digitala mål är att ta till vara digitaliseringens möjligheter inom kommunens verksamhetsområden. Digitala frågor är en naturlig del i kommunens styrdokument. Digitaliseringen är även ett verktyg för att uppnå Västerviks kommuns Vision , Livskvalitet varje dag, Västerviks kommuns Näringslivsstrategi samt den Regionala Digitala Agendan 4. Genom att ta tillvara digitaliseringens möjligheter ska Västerviks kommun också bidra till att nå de globala målen för hållbar utveckling, Agenda Handlingsplaner Strategin pekar ut tre fokusområden för kommunens digitala utveckling. Kommunens förvaltningar och bolag ska sätta upp handlingsplaner inför varje budgetår, där verksamheterna ska sätta egna mål utifrån de tre fokusområdena. Målen kopplas till den årliga budget och verksamhetsplaneringen. Handlingsplanerna ska följas upp i verksamhetsberättelserna. har det övergripande ansvaret för koncerngemensam digital utveckling. Detta ansvar omfattar t.ex. digital och IT arkitektur, standardisering av utrustning, säkerhet och införandet av koncerngemensamma lösningar. Finansiering av den digitala utvecklingen kan ske centralt, i förvaltningarna eller ha delad finansiering. Bolagen står sina egna kostnader. Digitalisering handlar i första hand om verksamhetsutveckling. Genom att använda digitaliseringens möjligheter får kommunen ett verktyg för att öka effektiviteten och höja kvalitén i kommunens interna arbete samtidigt som nyttan för medborgare, företag och organisationer ökar. Med digitaliseringen finns också möjligheter att skapa attraktivare arbeten och arbetsplatser. Den ger också goda förutsättningar för att få en hållbar utveckling i samhället, gällande välfärd, arbetsmarknad, näringsliv och klimat. Kommunens digitala utvecklingsarbete bör ske i projektform och kommunens projektmodell användas. Likaså ska kommunens systemförvaltningsmodell följas. För att lyckas med den digitala utvecklingen ska kommunen samarbeta med både andra kommuner och i nationella sammanhang. Den digitala strategins fokusområden Enklare vardag för medborgare och företag Enklare och öppnare förvaltning Effektivare verksamhetsutveckling med högre kvalitet 1 Regeringen(2017). För ett hållbart digitaliserat Sverige -en digitaliseringsstrategi, Diarienummer: N2017/03643/D [ ] 2 Västerviks kommun (2017) Vision 2030, pdf (Antagen KF, ) 3 Västerviks kommun (2017), Näringslivsstrategi , (Antagen KF, ) 4 Regionförbundet i Kalmar län (2014) IT i människans tjänst-digital Agenda för Kalmar län [ Regeringen(2018), Agenda 2030 och globala målen, Fi )[ (4)

5 Enklare vardag för medborgare och företag Västerviks kommunen ska sätta medborgaren och företagaren i centrum genom att t.ex. utveckla de digitala kontaktytorna. För att göra det enkelt för medborgare och näringsliv att komma i kontakt med kommunen på ett smidigt och enhetligt sätt ska det finnas en väg in. Med en väg in menas inte att man bara ska kunna nå kommunen och dess tjänster från en plats t.ex. kommunens hemsida utan från olika platser. Det är ingången till kommunens tjänster som är gemensam. Medborgare och företagare ska inte behöva förstå hur kommunkoncernen är organiserad. Västerviks kommun måste tänka utifrån medborgaren och näringslivets perspektiv. Digitalt först innebär, att när det är möjligt och relevant, ska digitala tjänster vara förstahandsvalet vid kontakter med medborgare och företag 6. Den digitala kontaktvägen ska vara säker och tillgodose medborgarnas rättigheter, integritet och säkerhet. Digital service och digitala tjänster underlättar och förenklar för medborgare, näringsliv och föreningar, ger en effektivare hantering och möjliggör snabbare besked om ärendestatus. Digitala lösningar bidrar till förenkling kring tillstånd och regler samt ger stora förbättringar av servicen till företag vilket i sin tur främjar tillväxt och sysselsättning. Mina sidor är medborgarens och företagarens eget utrymme hos kommunen där man på ett enkelt och säkert sätt samlar sina ärenden. Mina sidor kan nås via olika digitala kanaler t.ex. kommunens webbplats eller kommunens App portal (från mobiltelefon och platta). Mina sidor ska vara den primära digitala kontaktvägen till kommunen. När kontakter med kommunen sker via Mina sidor ger det kommunen möjlighet att förenkla olika processer för medborgare och företag genom att hämta uppgifter från olika register t.ex. Skatteverket och Bolagsverket. Uppgifter som användaren lämnar kan här återanvändas istället för att behöva lämnas vid upprepade tillfällen. I utvecklingen av Mina sidor ligger införandet av Säker digital post. Med en anslutning mot plattformen Mina meddelanden kommer man att säkert kunna skicka meddelanden till privatpersoner och mellan myndigheter som anslutit sig t.ex. Min myndighetspost. Detta för att på ett enkelt och miljövänligt sätt sända beslut och andra handlingar till medborgare och företag. Västerviks kommun har som ambition att ersätta traditionella brevutskick med säkerhetsklassade e tjänster eller meddelande till en personlig digital brevlåda, i så stor omfattning som möjligt. Enklare och öppnare förvaltning Det ska vara enkelt att hitta rätt digital tjänst hos kommunen, tjänsterna ska finnas tillgängliga i de sammanhang där de hör hemma och vara enkla att använda. Likaså ska det vara enkelt för medborgare och näringsliv att nå kommunen via olika kanaler. Genom att kommunen tillhandahåller öppen data kan medborgare och företagare jämföra kommunens service. Det kan t.ex. gälla lärartäthet och resultat i skolor eller personaltäthet på äldreboende. Öppna data är information som är tillgänglig för vem som helst att använda och dela med sig av. Tillgången till öppen data från kommunen kan ge förutsättningar för entreprenörer att starta och utveckla företag. Andra exempel på öppen data är kart och lägesrelaterad information, som är av stort intresse för kommunens besökare, medborgare och näringsliv. Öppna data ska publiceras 6 SKL (2011) Strategi för e-samhället ISBN: , SKL Webbutik(hämtad: )E-bok 3 (4)

6 på ett säkert sätt och hänsyn ska tas till dataskyddsförordningen (GDPR 7 ). Medborgarens rätt till integritet och kontroll över sin personliga information måste också säkerställas. Kommunen ska tillgängliggöra datakällor och allmänna offentliga handlingar för vidare användning externt enligt PSIdirektivet 8. I detta arbete ska kommunen beakta de regionala och nationella lösningar som är under framtagande. Effektivare verksamhetsutveckling med högre kvalitet Det offentliga Sverige behöver använda ny teknik för att möta framtidens utmaningar där antalet äldre ökar och där det kommer att bli en allt hårdare konkurrens om arbetskraften. Den kommunala ekonomin kommer att ställas inför stora utmaningar och digitalisering är en nyckel för att möta dessa. 9. Kommunen kan effektivisera den interna administrationen genom att förändra en del av de arbetssätt som används idag och detta kan även leda till att attraktivare arbetsuppgifter skapas. Vid införandet av digitala lösningar är det viktigt att se den fulla potentialen i lösningen. Utbildning och återkommande fortbildning krävs för ett optimalt utnyttjande av de digitala lösningar som införs. Genom att använda digital teknik kan kommunen blir en attraktivare arbetsgivare. Arbetsprocesser måste utvecklas och anpassas till de möjligheter som digitaliseringen ger. För att få en effektivare verksamhet måste automation och robotisering ses som en möjlighet. Även AI (Artificiell Intelligens) blir en viktig del i den framtida kommunala verksamheten. AI förekommer redan idag i olika vardagsföremål t.ex. mobiltelefoner (Siri är ett exempel), bilar, kameror etc. AI kan användas till att känna igen tal och bilder. Chatbotar (digitala medarbetare) kan t.ex. användas för att besvara frågor från medborgarna och för att ge upplysningar veckans alla dagar och dygnets alla timmar. Utveckling av e tjänster för interna ärendeflöden ska införas för att få en papperslös hantering, förenklad byråkrati och minskad tidsåtgång. Ett, inom kommunen, prioriterat område är att integrera befintliga e tjänster mot kommunens olika verksamhetssystem. Genom att integrera verksamhetssystem kan kommunen säkerställa att data är korrekta samtidigt som en minskad, men mer enhetlig systemflora skapas. Kommunens anställda ska kunna delta i digitala möten (resfria möten), både inom den kommunala verksamheten och mot externa parter. Detta bidrar till en effektivare verksamhet och att kommunen lättare når sina klimatmål. Införandet av digital signering förebygger också onödiga resor och förenklar olika arbetsmoment. Likaså är det angelägen att genom ett effektivt ärendehanteringssystem få en smidig ärendeprocess och en digital långtidsarkivering (E arkiv) av ärenden, handlingar, dokument och information på ett kontrollerat och säkert sätt. E arkivet ska även användas för att tillgängliggöra digitala allmänna handlingar för medborgare på ett enkelt sätt. 7 Europaparlamentet och rådets förordning 2016/679/EU av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning) 8 Europaparlamentet och rådets direktiv 2003/98/EG av den 17 november 2003 om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn, PSI direktivet 9 Regeringen(2017). För ett hållbart digitaliserat Sverige -en digitaliseringsstrategi, Diarienummer: N2017/03643/D s.6-9[ ] 4 (4)

Motion om resfria möten svar

Motion om resfria möten svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-06-19 26 (31) Ks 264 Motion om resfria möten svar Dnr 2017/391-109 Jon Sjölander (M) har i skrivelse inkommen 15 november 2017 lämnat en motion om resfria möten.

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Motion om att skapa surfzoner för allmänheten svar

Motion om att skapa surfzoner för allmänheten svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-27 14 (31) Ks 411 Motion om att skapa surfzoner för allmänheten svar Dnr 2018/197-109 Jon Sjölander (M) har 8 juni 2018 lämnat in en motion om att skapa surfzoner

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun

Strategi. Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun. Ett Hållbart Digitaliserat Herrljunga Kommun DIARIENUMMER: KS 158/2018 FASTSTÄLLD: KF 13/2019-02-12 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: DOKUMENTANSVAR: Tillsvidare Kommundirektör Strategi Digitaliseringsstrategi för Herrljunga kommun Ett

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Digitaliseringsstrategi Jönköpings kommun

Digitaliseringsstrategi Jönköpings kommun Digitaliseringsstrategi 2017:484 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Digitaliseringsstrategi Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-06-20 160 1 2 Sammanfattning

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige

Dnr KK15/768. e-strategi för Nyköpings kommun. Antagen av kommunfullmäktige Dnr KK15/768 e-strategi för Nyköpings kommun 2016-11-08 Dnr KK15/768 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Syfte... 4 2 Utgångspunkter och principer... 4 3 Insatsområden... 5 Stärkt medborgardialog

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317

Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317 Kävlinge kommuns digitala agenda Ärende 8 KS 2017/317 Sida 21 av 249 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-12-05 Dnr: KS 2017/317 Kommunstyrelsen Kävlinge kommuns digitala agenda Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern 2017-10-03 Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-18 101/2018 Dokumentnamn: Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommun. Dokumentägare: Dokumentansvarig:

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

9. Motion om bättre företagsklimat svar Dnr 2016/

9. Motion om bättre företagsklimat svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 15 (32) 2017-04-24 Kf Ks 123 9. Motion om bättre företagsklimat svar Dnr 2016/395-109 Harald Hjalmarsson (M) har för den moderata fullmäktigegruppen den16 december

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/

14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 22 (37) 2016-06-20 Kf Ks 202 14. Motion om inrättande av förtroenderåd svar Dnr 2014/387-109 Leif Svensson (V) har 28 juni 2014 väckt en motion om förtroenderåd

Läs mer

En digital strategi för Tomelilla på Österlen

En digital strategi för Tomelilla på Österlen Tomelilla Kommun Kf 40/2018 Dnr KS 2017/353 En digital strategi för Tomelilla på Österlen - Tomelilla kommun ska vara ledande på att ta vara på de möjligheter som digitaliseringen ger oss Antagen av kommunfullmäktige

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017

Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Sara Duvner 2014-04-23 KSN-2014-0324 Digital strategi för Uppsala kommun 2014-2017 - Beslutad av kommunstyrelsen 9 april 2014 Postadress: Uppsala kommun,

Läs mer

Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data

Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Saur 2017-11-13 KS 2016/1235 50010 Kommunstyrelsens arbetsutskott Redovisning av Kalmar kommuns arbete med Öppna data Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109

18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (45) 2017-06-19 Kf Ks 214 18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109 Harald Hjalmarsson (M) har för den moderata fullmäktigegruppen

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

Plan för digitalisering i Motala kommun

Plan för digitalisering i Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 18/KS 0130 Datum: 2018-11-12 Paragraf: 152 Gäller från: 2018-11-12 Plan för digitalisering i Motala kommun 2018-2023 Sammanfattning Med digitalisering menas

Läs mer

Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/

Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 23 (50) 2016-09-26 Kf Kf 127 Motion om inrättande av förtroenderåd Dnr 2014/387-109 Leif Svensson (V) har 28 juni 2014 väckt en motion (se bilaga) om förtroenderåd

Läs mer

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR

DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR DET BÄSTA AV TVÅ VÄRLDAR FÖRSKOLA OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET INFORMATION TILL DIG SOM NYBLIVEN FÖRÄLDER I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ KOMMUN STRATEGI FÖR DIGITALISERING I ÖCKERÖ

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-10-23 178 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

POLICY. Policy för digitalisering

POLICY. Policy för digitalisering POLICY Policy för digitalisering Typ av styrdokument Policy Beslutsinstans Kommunfullmäktige Fastställd 2017-05-29, 66 Diarienummer KS 2017/00083 Giltighetstid Fr.o.m. 2017-06-15 och tillsvidare Dokumentet

Läs mer

Digital agenda för Mölndals stad

Digital agenda för Mölndals stad 1 Digital agenda för Mölndals stad Styrdokument Strategi Ansvarig IT-chef Beslutat av Kommunstyrelsen Gäller för Mölndals stad Gäller från och med Senast uppdaterat 2 Digital agenda fo r Mo lndals stad

Läs mer

5. Yttre ramverk för personalförmåner i Västerviks kommun Dnr 2016/

5. Yttre ramverk för personalförmåner i Västerviks kommun Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 10 (28) 2016-11-28 Kf Ks 371 5. Yttre ramverk för personalförmåner i Västerviks kommun Dnr 2016/199-026 I budget 2016 finns uppdraget att arbeta fram ett yttre ramverk

Läs mer

Digitala Kumla Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision. Program. Policy. Regler.

Digitala Kumla Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision. Program. Policy. Regler. Digitala Kumla 2025 Program fo r verksamhetsutveckling med sto d av digitalisering. Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehåll Digitala Kumla

Läs mer

IT-strategi. Krokoms kommun

IT-strategi. Krokoms kommun IT-strategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar

Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-11 8 (21) Ks 302 Motion om att utveckla en digital medborgarportal svar Dnr 2018/71 109 Jon Sjölander (M) har i skrivelse inkommen 28 februari 2018 lämnat

Läs mer

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges:

4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2018-09-24 4: Revidering av Personalpolicy Gävle kommunkoncern Delges: Kommunkoncernens nämnder och bolag. Dnr 18KS58 Beslut Kommunfullmäktige beslutar i enlighet med

Läs mer

Program för strategisk IT

Program för strategisk IT STYRDOKUMENT PROGRAM 2016-12-05 DNR: 2013-000262 Antagen av kommunfullmäktige den 29 november 2016 128 Gäller från och med den 1 december 2016. Program för strategisk IT 1. Inledning... 2 2. Målbild för

Läs mer

IT-policy. Styrdokument, policy Kommunledningskontoret Per-Ola Lindahl

IT-policy. Styrdokument, policy Kommunledningskontoret Per-Ola Lindahl Styrdokument, policy Kommunledningskontoret 2011-05-03 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2015:314 per-ola.lindahl@upplandsvasby.se IT-policy Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen:

Läs mer

Överförmyndarnämndens sammanträde

Överförmyndarnämndens sammanträde -3, ÖFM 2018-11-21 08:30 Kallelse till Överförmyndarnämndens sammanträde 2018-11-21 kl 08:30 i Överförmyndarens kansli, Österängsskola -2, ÖFM 2018-11-21 08:30 LEDAMÖTER Närv Jim Nilsson, S, ordförande

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun

Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Kommunstyrelsen Dokumentnamn Digitaliseringsstrategi för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunstyrelsen 2019-09-10,

Läs mer

Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 30 september 2018

Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 30 september 2018 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-08 7 (31) Ks 335 Redovisning av obesvarade motioner och medborgarförslag per 30 september 2018 Dnr 2018/122-109 Enligt kommunallagen 5 kap 35 ska en motion

Läs mer

Kompetenssatsning för förtroendevalda och tjänstemän

Kompetenssatsning för förtroendevalda och tjänstemän MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 13/2018 Vårt ärendenr: 18/03884 2018-09-14 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Kompetenssatsning för förtroendevalda och tjänstemän Ärendenr: 18/03884

Läs mer

Digital strategi för Kalmar kommun

Digital strategi för Kalmar kommun TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hörling 2018-11-13 KS 2018/0942 Tel 0480-45 40 10 Kommunstyrelsen Digital strategi för Kalmar kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Svar på uppdrag att utreda behovet av en handlingsplan för hur arbetet för jämlikhet och social hållbarhet ska bedrivas

Svar på uppdrag att utreda behovet av en handlingsplan för hur arbetet för jämlikhet och social hållbarhet ska bedrivas KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 16 december 2013 18 Paragraf Diarienummer KS-2013/1319.175 Svar på uppdrag att utreda behovet av en handlingsplan för hur arbetet för

Läs mer

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla

Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla MOTIONSSVAR Vårt dnr: 15/4296 2015-10-23 Avdelningen för digitalisering Patrik Sundström Motion 62 - Digitaliserad vård en möjlighet för alla Beslut Styrelsen föreslår kongressen besluta att motion 62

Läs mer

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Bergdahl Olle Datum 2018-02-21 Diarienummer KSN-2018-0328 Kommunstyrelsen Yttrande över remiss av slutbetänkandet reboot omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Läs mer

IT-strategi. Mjölby kommun. för. Antaget av Kommunfullmäktige: Dokumentansvarig: John JM Prpic

IT-strategi. Mjölby kommun. för. Antaget av Kommunfullmäktige: Dokumentansvarig: John JM Prpic IT-strategi för Mjölby kommun 2017 2020 Antaget av Kommunfullmäktige: 2017-11-14 133 Dokumentansvarig: John JM Prpic Innehållsförteckning Inledning 3 Sammanfattning av strategierna 4 Målbilder 5 Samordnat

Läs mer

Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet bedriven av privata utförare

Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet bedriven av privata utförare Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson 2019-03-15 Dnr 2019/126-003 Barn- och utbildningsnämnden Yttrande angående program för uppföljning av och insyn i verksamhet

Läs mer

15. Motion om avskaffande av delade turer inom vård och omsorg svar

15. Motion om avskaffande av delade turer inom vård och omsorg svar Kallelse SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-10-21 22 (32) Kf Ks 269 15. Motion om avskaffande av delade turer inom vård och omsorg svar Dnr 2019/128 109 Daniel Jonsson (SD) har 22 mars 2019 lämnat

Läs mer

Motion om konstskola i daglig verksamhet inom LSS svar

Motion om konstskola i daglig verksamhet inom LSS svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-08 23 (31) Ks 345 Motion om konstskola i daglig verksamhet inom LSS svar Dnr 2018/104-109 Peter Johansson (M) har i skrivelse 19 mars 2018 lämnat en motion

Läs mer

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019

Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 2015-09-24 Socialna mndens ma l- och inriktningsdokument 2016-2019 Inledning Socialnämndens mål utgår från vision, verksamhetsidé och förhållningsätt på kommunövergripande nivå. Med utgångspunkt i dessa

Läs mer

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS

Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS Information om regeringens handlings-plan för Agenda 2030 och kommunens kartläggning 8 KS 2018.029 4 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-11-29 204 Information om regeringens handlings-plan

Läs mer

motion om att Västervik bör arbeta för fler trygghetsboenden och en ökad valfrihet.

motion om att Västervik bör arbeta för fler trygghetsboenden och en ökad valfrihet. Kallelse SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 2019-10-21 20 (32) Kf Ks 268 14. Motion om att Västerviks kommun bör arbeta för fler trygghetsboenden och en ökad valfrihet svar Dnr 2019/103 109 Fredrik

Läs mer

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun

Riktlinjer. Kanalstrategi för Luleå kommun Riktlinjer Kanalstrategi för Luleå kommun 2017-2020 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinje Kanalstrategi 2017-05-02 2020-12-31 Dokumentansvarig Senast reviderad Beslutsinstans Dokument

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Förenklad handläggning av serviceinsatser i hemtjänsten dnr 2015/

Förenklad handläggning av serviceinsatser i hemtjänsten dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 19 (36) 2016-01-25 Kf Ks 400 Förenklad handläggning av serviceinsatser i hemtjänsten dnr 2015/515-706 Om en äldre person i Västerviks kommun behöver hemtjänst krävs

Läs mer

Sammanträdesdatum Förslag till EU-strategi för Sala kommun

Sammanträdesdatum Förslag till EU-strategi för Sala kommun "'"'I..,..,.....,... SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOITET Sammanträdesdatum 2016-05-03 10 (14) 87 Förslag till EU-strategi för Sala kommun INLEDNING Dnr 2016/589 Förslag till EU-strategi

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi STRATEGI Digitaliseringsstrategi För Region Gotland 2018-2022 Fastställd av regionfullmäktige Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2018-06-18 Gäller 2018-2022 Ärendenr RS 2018/258 Version [1.0]

Läs mer

6. Hyresavtal för Lilla Ringholmen Dnr 2017/

6. Hyresavtal för Lilla Ringholmen Dnr 2017/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 11 (32) 2017-04-24 Kf Ks 101 6. Hyresavtal för Lilla Ringholmen Dnr 2017/102-282 hemtjänstgrupperna Vapengränd och Ludvigsborg till de nya lokalerna på Midgård 1.

Läs mer

Motion om kvalitetssamordnare inom LSSverksamheten

Motion om kvalitetssamordnare inom LSSverksamheten SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-10-08 21 (31) Ks 344 Motion om kvalitetssamordnare inom LSSverksamheten svar Dnr 2018/102-109 Peter Johansson (M) har i skrivelse 16 mars 2018 lämnat en motion

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

Strategi för e-service

Strategi för e-service Strategi för e-service Dokumenttyp: Strategi Dokumentansvarig: IT-funktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2017-04-24 DNR: KS-2015/00790 Strategi för e-service i Umeå kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Regional digitaliseringsstrategi. Från varför till hur

Regional digitaliseringsstrategi. Från varför till hur Regional digitaliseringsstrategi Från varför till hur Uppdrag Bakgrund Behov av revidering Tidplan 2 Bakgrund Digitalisering som omvälvande samhällskraft Transformation av samhället och verksamheter Möjligheter

Läs mer

Vision Kristinehamn 2030 den vänliga och nyskapande skärgårdskommunen. Näringsliv. Infrastruktur. Välfärd. Vardagsliv. 15 år

Vision Kristinehamn 2030 den vänliga och nyskapande skärgårdskommunen. Näringsliv. Infrastruktur. Välfärd. Vardagsliv. 15 år 15 år Vision 2030 Kristinehamn 2030 den vänliga och nyskapande skärgårdskommunen Prioriterade områden 5 års period Vardagsliv Boende, fritid, kultur, miljö Välfärd Vård, utbildning, omsorg Näringsliv Företagande,

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd

eprogram 2025 Verksamhetsutveckling med e-stöd Verksamhetsutveckling med e-stöd eprogram 2025 beslutades av kommunfullmäktige den 29 augusti 2013. Förord Under 2009 inleddes diskussionen kring uppdatering av eprogrammet. Det då gällande eprogrammet

Läs mer

Kommunens verksamhet i förhållande till Agenda 2030 och hållbarhetsmål 8 KS

Kommunens verksamhet i förhållande till Agenda 2030 och hållbarhetsmål 8 KS Kommunens verksamhet i förhållande till Agenda 2030 och hållbarhetsmål 8 KS 2018.029 3 Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-02-20 37 Kommunens verksamhet i förhållande till Agenda

Läs mer

E-delegationens arbete. Claes Thagemark

E-delegationens arbete. Claes Thagemark E-delegationens arbete Claes Thagemark claes.thagemark@enterprise.ministry.se Vad är e-fövaltning? Verksamhetsutveckling i offentlig förvaltning som drar nytta av IT kombinerad med organisatoriska* förändringar

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

15. Motion om att sprida goda exempel från Näktergalens skola svar Dnr 2016/

15. Motion om att sprida goda exempel från Näktergalens skola svar Dnr 2016/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 27 (39) 2017-03-27 Kf Ks 65 15. Motion om att sprida goda exempel från Näktergalens skola svar Dnr 2016/324-109 Johannes Regell (SV) har den 9 oktober 2016 väckt

Läs mer

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige

strategi modell plan policy program regel riktlinje rutin taxa Digitaliseringsstrategi Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy program regel riktlinje strategi Digitaliseringsstrategi 2018-2025 rutin taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-02-12 9 Ansvarig: IT-chef

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Reviderad och godkänd av administrativ chef 2018-05-28 Marita Aronsson, verksamhetsutvecklare 2018-05-28 1 (6) Handlingsplan

Läs mer

Uppdrag att öka innovationstakten i utvecklingen av verksamt.se

Uppdrag att öka innovationstakten i utvecklingen av verksamt.se e Regeringen Regeringsbeslut 2018-02-01 N2018/00712/FF 14 Näringsdepartementet Tillväxtverket Box 4044 102 61 Stockholm m.fl. Uppdrag att öka innovationstakten i utvecklingen av verksamt.se Regeringens

Läs mer

Ändring i kommunstyrelsens och barn- och utbildningsnämndens reglementen från 2016 om kommunens aktivitetsansvar för ungdomar Dnr 2015/487-003

Ändring i kommunstyrelsens och barn- och utbildningsnämndens reglementen från 2016 om kommunens aktivitetsansvar för ungdomar Dnr 2015/487-003 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 21 (31) 2015-11-30 Kf Ks 346 Ändring i kommunstyrelsens och barn- och utbildningsnämndens reglementen från 2016 om kommunens aktivitetsansvar för ungdomar Dnr 2015/487-003

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård

Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård Styrande måldokument Strategi Sida 1 (8) Digitaliseringsstrategi för framtidens hälsa och vård Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Digitaliseringsstrategin lyder under strategin Vägen till framtidens

Läs mer

Motion om japanska toaletter förslag till svar

Motion om japanska toaletter förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-11-12 13 (28) Ks 387 Motion om japanska toaletter förslag till svar Dnr 2018/130 109 Peter Johansson (M) har 5 april 2018 lämnat in en motion om japanska toaletter.

Läs mer

Svar på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel

Svar på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-03-27 81 på motion om utveckling av e-tjänster och digitala hjälpmedel Dnr 2016-000103 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att

Läs mer

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället

emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället emålbild för Kungsbacka 2020 Vårt utvecklingsarbete för att bli en del av e-samhället Förord Vi behöver jobba smartare, effektivare och på nytt sätt för att möta förändrade förutsättningar. Genom att ta

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Kunskap och bred

Läs mer

Motion om lokalsituationen på Marieborgsskolan svar

Motion om lokalsituationen på Marieborgsskolan svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-11 12 (21) Ks 305 Motion om lokalsituationen på Marieborgsskolan svar Dnr 2018/46 109 Johannes Regell (SV) har i skrivelse 23 januari 2018 lämnat en motion

Läs mer

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare

Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017-05-17 Program för utveckling av Göteborgs Stads service till boende, besökare och företagare 2017 2020 Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Samtliga nämnder och styrelser Diarienummer: 0100/16

Läs mer

Digital strategi för Statens maritima museer 2020

Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Kommunikationsavdelningen Annika Lagerholm & Carolina Blaad DIGITAL STRATEGI Datum Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare LANTMÄT E RIET 1 (5) YTTRANDE 2014-08-14 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2014/1597 Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare Regeringskansliets dnr 52014/ / 1992/ SFÖ 1.

Läs mer

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi

* Skatteverket. Skatteverkets Kanalstrategi * Skatteverket Skatteverkets Kanalstrategi Framtagen av Charlotte Rylander 2010 * Skatteverket 2(8) Kanalstrategi 1 INLEDNING Skatteverkets långsiktiga mål är att medborgare och företag har förtroende

Läs mer

IT-strategi. För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige Reviderad SID 1/5 BILAGA 1

IT-strategi. För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige Reviderad SID 1/5 BILAGA 1 2016-02-11 SID 1/5 BILAGA 1 IT-strategi För Vallentuna kommun Antagen i kommunfullmäktige 2016-05-09 Reviderad 2016-03-09 SID 2/5 IT strategi Syfte och bakgrund Digitaliseringen och IT som stöd och verktyg

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Om Digitaliseringskommissionen

Läs mer

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019

Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-09-25 10 (21) Ks 320 Överenskommelse om finansiering inför regionbildning 2019 Dnr 2018/254-010 Landstinget i Kalmar län har hos regeringen ansökt om ändring

Läs mer

Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/

Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 29 (49) 2018-06-04 Ks 233 Bildande av Kommunförbundet Kalmar län Dnr 2018/168-100 Primärkommunala nämnden har i skrivelse 8 maj 2018 lämnat förslag till länets kommuner

Läs mer

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen

Utbildningsoch. arbetslivsförvaltningen Handlingsplan för digitalisering PLAN fastställd av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden samt barn- och utbildningsnämnden Framtagen av utbildnings- och Datum x2018-09-18 Gäller 2017 2022 Ärendenr BUN

Läs mer

STRATEGI STRATEGI FÖR EHÄLSA

STRATEGI STRATEGI FÖR EHÄLSA STRATEGI FÖR EHÄLSA 1 Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Metod 3 1.2 Externa dokument 3 2 Nuläge 4 2.1 Övergripande Utmaningar 4 3.2 Utmaningar kopplade till informationssäkerhet 4 3.3 Utmaningar kopplade till

Läs mer

Digital Strategi för Kulturrådet

Digital Strategi för Kulturrådet Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (5) Digital Strategi för Kulturrådet 2018-2020 Bakgrund och begrepp Vår digitala

Läs mer

Policy för socialt företagande

Policy för socialt företagande Policy för socialt företagande Antagen av kommunfullmäktige 2015-02-25 3 Policy Socialt företagande Innehållsförteckning Inledning... 1 Definition sociala företag... 1 Policy... 1 Syfte... 2 Möjligheter

Läs mer

Dataskyddsombud, organisation och finansiering

Dataskyddsombud, organisation och finansiering Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Jenny Björkholm, Pia Brink 2018-02-26 Dnr KS 2018-140 Kommunstyrelsen Dataskyddsombud, organisation och finansiering Förslag till beslut 1. Kommunledningsförvaltningens

Läs mer

Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar

Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2018-06-19 15 (31) Ks 256 Motion om finansiering och införande av hygiensköterskor i kommunal vård och omsorg förslag till svar Dnr 2017/359-109 Peter Johansson (M)

Läs mer

Införande av digital mellanarkivering, e-arkiv, i Knivsta kommun KS-2014/29

Införande av digital mellanarkivering, e-arkiv, i Knivsta kommun KS-2014/29 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Lisbeth Rye-Danjelsen Datum KS-2014/29 huvudregistrator 2014-01-27 Kommunstyrelsen Införande av digital mellanarkivering, e-arkiv, i Knivsta kommun

Läs mer

IT-strategi Bollebygds kommun

IT-strategi Bollebygds kommun Styrdokument 1 (5) 2015-03-16 Fastställd: KF 2015-04-23 x Gäller för: samtliga nämnder och verksamheter Dokumentansvarig: Ekonomichef Reviderad: Dnr : KS2015/78 IT-strategi Bollebygds kommun Postadress

Läs mer

7. Vision 2030 för Västerviks kommun Dnr 2015/

7. Vision 2030 för Västerviks kommun Dnr 2015/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 10 (39) 2017-03-27 Kf Ks 94 7. Vision 2030 för Västerviks kommun Dnr 2015/383-101 Kommunfullmäktige beslutade i Budget 2015, ekonomisk planering 2016-2017 att ta

Läs mer

63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss

63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(1) Sammanträdesdag Kommunstyrelsen 2016-05-16 63 Digitaliseringens transformerande kraft (SOU 2015:91) svar på remiss Dnr Kst 2016/74 Beslut 1. Yttrande över slutbetänkandet Digitaliseringens

Läs mer