Program för Centrala Flemingsberg beslut om planuppdrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Program för Centrala Flemingsberg beslut om planuppdrag"

Transkript

1 1 (8) Handläggare Handläggare Mats Lundgren Kommunstyrelsen Program för Centrala Flemingsberg beslut om planuppdrag Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsens förvaltning ges, under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar om Avsiktsförklaring mellan Huddinge kommun och Stockholm Syd SBD utvecklings AB och Fabege AB om att utveckla Flemingsbergs stadscentrum inom kommundelen Flemingsberg KS 2018/1156, i uppdrag att upprätta förslag till planprogram för aktuellt område i centrala Flemingsberg. Detta ersätter beslut om uppdrag för Program för utveckling av en ny central stadskärna i Flemingsberg från den 18 april Samhällsutbyggnadsutskottet beslutar för egen del Ärendet förklaras omedelbart justerat. Sammanfattning Programområdet omfattar cirka 75 hektar av centrala Flemingsberg och studeras för att rymma befintlig och tillkommande markanvändning. Utvecklingen av programområdet är en nyckel i utvecklingen av hela Flemingsberg mot ett kunskapsintensivt näringsliv och centrum för högre utbildning. För att säkerställa att kommunens planer kan genomföras har det också varit angeläget att samarbeta med en exploatör. Förvaltningen har upprättat ett förslag till avsiktsförklaring med Stockholm syd SBD och Fabege AB. Detta redovisas i ett separat ärende till kommunstyrelsen. KS 2018 /1156. Sammanfattningsvis syftar programarbetet till att utveckla programområdet med höga stadsbyggnadskvalitéer och en flexibel bebyggelsestruktur som förmår möta omvärldsförutsättningar som kommer att förändras över lång tid. Programområdet utreds för att säkra en god stadsmiljö för boende, arbetande och besökare. Programområdet ska rymma handel, nöjen, tusentals nya arbetstillfällen- med en betydande del i kontor samt bostäder, offentligt finansierad service och HUDDINGE KOMMUN Postadress Tfn huddinge@huddinge.se Huddinge kommun Kommunalvägen 28 Tfn vxl Kommunstyrelsens förvaltning Huddinge

2 2 (8) studieplatser inom högre utbildning. Området utreds för att säkerställa ekologiskt hållbara lösningar och offentliga lätt tillgängliga platser och stråk som rumsligt sammankopplar programområdet till övriga Flemingsberg och därigenom främjar en socialt hållbar utveckling. Utvecklingen av området bedöms förenlig med kommunens och landstingets visioner och styrdokument. Uppdraget innebär att ett detaljplaneprogram för rubricerat område arbetas fram. Förvaltningen anser att projektet är i linje med kommunens tilltänkta utveckling; det finns med i Plan för samhällsbyggnad och lokalförsörjning och överensstämmer med översiktsplanen. Beskrivning av ärendet Bakgrund och mål Maj 2016 fick kommunstyrelsens förvaltning i uppdrag att genom en visionsstyrd process ta fram ett program för utvecklingen av en ny central stadskärna i Flemingsberg. Syftet med den nya stadskärnan är att binda samman och stärka attraktiviteten i Flemingsberg med omland. Hösten 2016 och våren 2017 genomfördes därför en större intern och extern dialog för att landa i kommunens ambitioner med stadskärnans utveckling. Februari 2018 antog Huddinge kommun ett utvecklingsprogram för Flemingsberg, Flemingsberg 2050 där kunskap och kreativitet möts i södra Stockholm. Utvecklingsprogrammet är framtaget tillsammans med Botkyrka kommun och Stockholms läns landsting och ger en bild av hur den regionala stadskärnan Flemingsberg ska utvecklas fram till år Utvecklingsprogrammet tydliggör förutsättningar, mål och strategier för att nå den tänkta utvecklingen. Ett av målen i utvecklingsprogrammet är att det i Flemingsberg skapas ett stadscentrum. Stadscentrum utgör navet i Flemingsberg med högst koncentration av urbana kvaliteter och en naturlig mötesplats som erbjuder miljöer för arbetande, boende, studerande och besökare med ett brett och varierat utbud av kultur, restauranger, nöje, handel, offentliga mötesplatser och grönska. Andra mål är att utveckla Flemingsberg till ett självklart etableringsval och en eftertraktad livsmiljö Projektet finns med i kommunens Plan för samhällsbyggnad och lokalförsörjning Planarbetet sker enligt utökat planförfarande, PBL 2010:900. Programområdet omfattar en stor del av centrala Flemingsberg och förvaltningens preliminära bedömning är att det rymmer tusentals nya bostäder och tiotusentals nya arbetsplatser. I programområdet planeras även för utveckling av rättscentrum, Bytespunkt Flemingsberg och Stadscentrum. Bytespunkt Flemingsberg planeras för att effektivt hantera resande med kollektivtrafik och som en integrerad, väl sammankopplad del av programområdet och övriga Flemingsberg. Programområdet utreds för att förutom bostäder och kontor rymma offentligt finansierad service samt ett stort utbud av handel, kultur och nöjen.

3 3 (8) Syfte Programarbetet syftar till att utveckla området till en stadsdel som uppvisar höga stadsbyggnadskvalitéer, och som genom en flexibel bebyggelsestruktur förmår att möta föränderliga omvärldsförutsättningar och utvecklas över tid. Bebyggelsestrukturen ska medge att markanvändning, funktioner och ägandestruktur kan ändras över tid i takt med förändrade omvärldsförutsättningar. Programområdet utreds för att understödja vision i utvecklingsprogram för Flemingsberg 2050 och för att säkra en god stadsmiljö för boende arbetande och besökare. Programområdet utreds för att rymma en utveckling med tusentals nya arbetstillfällen- med en betydande del i kontor samt bostäder, offentligt finansierad service och studieplatser inom högre utbildning. Området utreds för att säkerställa ekologiskt hållbara lösningar och offentliga lätt tillgängliga platser och stråk som förmår att rumsligt och socialt sammankoppla programområdet med övriga Flemingsberg. Programområdet utreds för att rymma Bytespunkt Flemingsberg och delar av ett stadscentrum för hela Flemingsberg med ett stort utbud av handel, kultur, och nöjen. Programområdet Området omfattar cirka 75 hektar och utgörs till övervägande del av ett 1,3 km långt avsnitt av en dalgång som sträcker sig från nordost till sydväst. Dalgången vidgar sig i norr och smalnar av i söder. Genom hela området parallellt med dalgångens norra sida löper ett brett väg- och spårområde. I direkt anslutning till spårområdet ligger ett stationsläge som trafikeras av pendel-, region- och fjärrtågtrafik. Området genomkorsas också av ett stort antal busslinjer. Områdets centrala delar utgörs av mark och byggnader som rymmer verksamheter. I områdets södra del ligger ett antal storskaliga byggnadsvolymer som rymmer rättscentrum och en handelsetablering. I anslutning till handelsetableringen ligger ett antal byggnader som till övervägande del rymmer bostäder. Området avgränsas i söder av naturmark. I sydväst ansluter området till Campus Flemingsberg. I nordost gränsar området till bostadsbebyggelsen i Grantorp och i norr till Glömstadalen och Flemingsbergsskogen. Terrängförutsättningarna samt väg- och spårområdet skapar ett antal barriärer som rumsligt och socialt avgränsar och skär av området från övriga Flemingsberg.

4 4 (8) Programområdets ungefärliga läge markerat med lila linje. Programområdets läge och omfattning är ungefärligt redovisat och kommer att studeras och preciseras under programarbetet. Planeringsförutsättningar Projektet överensstämmer med regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen- RUFS 2010 och Utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg. Projektet är också förenligt med kommunens översiktsplan samt icke antagen fördjupad översiktsplan för Flemingsberg. Området är till övervägande del detaljplanelagt, med användning för bland annat industri, handel, verksamheter och bostäder. Parallellt med programarbetet kommer ett antal andra planeringsprocesser att pågå. Det kommer att finnas starka ömsesidiga beroenden mellan dessa processer och rubricerat programarbete. Exempelvis kommer trafik, mobilitet och dagvatten även behöva hanteras på övergripande nivå i Utvecklingsplan Flemingsberg. Programarbetet kommer därför att samordnas med framtagande av Utvecklingsplan för Flemingsberg, ÅVS- åtgärdsvalsstudie för Bytespunkt Flemingsberg, sänkning av väg-226, väg- och detaljplanearbete för tvärförbindelse Södertörn samt övriga pågående detaljplaneläggningar som påverkar aktuellt programarbete.

5 5 (8) Programförslag Uppdraget innebär att ett detaljplaneprogram för rubricerat område arbetas fram. Programområdet kommer genom sitt centrala läge att vara avgörande för att skapa en tydligt läsbar sammankopplad bebyggelsestruktur som rumsligt och socialt binder samman hela Flemingsberg. Programområdet studeras därför för att säkerställa lägen och gestaltning för allmänna stråk och platser i syfte att Flemingsberg kopplas samman till en helhet. Kommunstyrelsens förvaltnings preliminära bedömning är att området kan rymma tusentals nya boenden och tio tusentals nya arbetande och besökanden. Området utreds också för att rymma funktioner som kräver stora byggnadsvolymer, exempelvis Bytespunkt Flemingsberg och byggnader för kongressverksamhet. För att signalera en stadsbyggnad med hög grad av urbanitet kommer höga byggnadsvolymer att prövas under programarbetet. Den stora tillkommande byggnadsvolymen och den begränsade ytan gör att bebyggelsen i delar av programområdet bedöms bli väsentligt tätare än bebyggelsen i Stockholms innerstad. Den höga bebyggelsetätheten kommer att skapa stora utmaningar på såväl lösningar för offentligt finansierad service som ekologiskt hållbara lösningar för bland annat rekreation, friytor och dagvatten. En hög bebyggelsetäthet som rymmer en stor mängd boende, arbetande och besökare ger potential att skapa underlag för ett rikt service- och upplevelseutbud med publika verksamheter som är öppna dygnet runt. Utformningen av stadsmiljöns offentliga- och publika miljöer kommer att vara avgörande vid tillskapandet av en stad som lever dygnet runt. Exempelvis måste upplevd trygghet, lokalklimat och tillgång till offentliga och privata friytor säkerställas. Platser öppna för möten mellan alla Flemingsbergs invånare måste garanteras för att säkerställa en inkluderande socialt hållbar stad. Förvaltningens bedömning är att gestaltningen i programarbetet ska lösas platsspecifikt ner till kvartersnivå. Principer och riktlinjer för gestaltning på en mer detaljerad nivå av t ex enskilda platser, gator och byggnader kommer också arbetas fram under programarbetet, exempelvis genom att gestaltningsprogram upprättas. Programområdet bedöms rymma en mängd verksamheter som kommer att vara beroende av tillgänglighet till mobilitet och transporter. Det kommer att genereras betydande resandevolymer till, från och inom området. Konsekvenserna som detta leder till för stadsmiljön i programområdet och angränsande områden kommer att belysas och studeras i programarbetet.

6 6 (8) Schematisk redovisning av läge för programarbetets ingående delområden. Lila -programområde, streckad linje Stadscentrum Flemingsberg, vit Bytespunkt Flemingsberg. Genomförande Programarbetet förväntas pågå under hela 2018 och 2019 med ett beslut om programsamråd under andra kvartalet Programområdet kommer efter godkännande, beräknat till fjärde kvartalet 2019 fortsätt att detaljplaneläggas. Programarbetet finansieras delvis av Huddinge kommun och delvis av plankostnadsavtal. Kostnaderna fördelas utifrån ingående fastighetsyta. En preliminär bedömning är att följande områden behöver utredas närmare under programarbetet: Dagvatten Buller Risk Mobilitet Geoteknik Markföroreningar

7 7 (8) Naturvärden Rumsliga, spatiala egenskaper i bebyggelsestrukturen. Stadsbyggnadsprinciper, gestaltningsprogram Kulturmiljö Solstudier och dagsljusberäkningar Behov och lokalisering av offentligt finansierad service Barns perspektiv Socialkonsekvens analys Hållbarhetsprogram Förvaltningens synpunkter Förvaltningen anser att projektet är i linje med kommunens tilltänkta utveckling; det finns med i Plan för samhällsbyggnad och lokalförsörjning och överensstämmer med översiktsplanen och Utvecklingsprogram för Flemingsberg. Förvaltningen anser att en utveckling av programområdet är av avgörande strategisk betydelse för utvecklingen av Flemingsberg. Programarbetet ska understödja en högkvalitativ gestaltning av såväl den samlade stadsmiljön som av enskilda byggnader inom området. I arbetet ska det säkerställa att programområdet via offentliga platser och stråk kopplas till övriga Flemingsberg så att allmänheten ska kunna passera genom området, och att en bebyggelsestruktur som medger att markanvändning, funktioner och ägandestruktur kan ändras över tid i takt med förändrade omvärldsförutsättningar tillskapas. Genomförandet av programmet bedöms medföra betydande miljöpåverkan. Därmed behöver en strategisk miljöbedömning upprättas. Förvaltningen fick i april 2016 i uppdrag att upprätta program för den centrala stadskärnan i Flemingsberg. Under programarbetet har externt och internt dialogarbete genomförts för att därigenom definiera kommunens ambition med utvecklingen av området. Dessutom har övergripande trafik- och dagvattenutredningar genomförts. Det pågående uppdraget, -Program för utveckling av ny central stadskärna i Flemingsberg föreslås under förutsättning att kommunfullmäktige antar avsiktsförklaring KS 2018/1156 ersättas med aktuellt uppdrag. För att säkerställa att kommunens planer kan genomföras har det också varit angeläget att samarbeta med en exploatör och Förvaltningen har upprättat ett förslag till avsiktsförklaring med Stockholm syd SBD och Fabege AB. Detta redovisas i ett separat ärende till kommunstyrelsen.

8 8 (8) Magdalena Bosson Kommundirektör Gunilla Wastesson Tf Samhällsbyggnadsdirektör Mats Lundgren Områdesplanerare

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. Klockan 13: , A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen 28

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. Klockan 13: , A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen 28 SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 13 augusti 2018 KS-2018/1377 1 (9) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Nej Sammanträdesdag 13 augusti 2018 Tid och plats Beslutande Klockan

Läs mer

Detaljplan för Fabriken Förrådet i Storängen - beslut om planuppdrag

Detaljplan för Fabriken Förrådet i Storängen - beslut om planuppdrag 2017-08-01 KS-2017/1400 1 (5) HANDLÄGGARE Enqvist, Maud 08-535 313 74 Maud.Enqvist@huddinge.se Kommunstyrelsen Detaljplan för Fabriken Förrådet i Storängen - beslut om planuppdrag Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande över Utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg

Yttrande över Utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lundholm Maria Datum 2017-08-22 Diarienummer KSN-2017-2654 Kommunstyrelsen Yttrande över Utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg Förslag till beslut

Läs mer

Detaljplan för student- och forskarbostäder vid Alfred Nobels allé, Flemingsberg - planuppdrag

Detaljplan för student- och forskarbostäder vid Alfred Nobels allé, Flemingsberg - planuppdrag KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DIARIENR 2013-02-05 KS-2013/133.313 1 (2) HANDLÄGGARE Fyrvald, Lena 08-535 313 95 Lena.Fyrvald@huddinge.se Kommunstyrelsen Detaljplan för student- och forskarbostäder

Läs mer

Utvecklingsplan för Flemingsberg

Utvecklingsplan för Flemingsberg 2018-02-06 KS-2018/290.312 1 (7) Handläggare Signe Wernberg Signe.Wernberg@huddinge.se Kommunstyrelsen Utvecklingsplan för Flemingsberg Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsens förvaltning

Läs mer

Planuppdrag för detaljplan för Stallet 3 m.fl. i Flemingsberg

Planuppdrag för detaljplan för Stallet 3 m.fl. i Flemingsberg 1 (4) HANDLÄGGARE Björn Gyllensten 08 535 364 10 Bjorn.gyllensten@huddinge.se Kommunstyrelsen Planuppdrag för detaljplan för Stallet 3 m.fl. i Flemingsberg Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Plangenomförande i Huddinge. SKL-konferens 7 maj 2019 Charlotta Thureson Giberg och Cecilia Rogvall

Plangenomförande i Huddinge. SKL-konferens 7 maj 2019 Charlotta Thureson Giberg och Cecilia Rogvall Plangenomförande i Huddinge SKL-konferens 7 maj 2019 Charlotta Thureson Giberg och Cecilia Rogvall Agenda Kort om Huddinges utveckling Vilka utmaningar i skedet mellan planering och plangenomförande har

Läs mer

Dnr Kst 2018/885 Planuppdrag för fastighet Jakobsberg 18:19 och del av Jakobsberg 18:1

Dnr Kst 2018/885 Planuppdrag för fastighet Jakobsberg 18:19 och del av Jakobsberg 18:1 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelsen Dnr Kst 2018/885 Planuppdrag för fastighet Jakobsberg 18:19 och del av Jakobsberg 18:1 Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

Näringslivsstrategi för Huddinge år , bilaga 2. Befintliga verksamhetsområden i Huddinge kommun

Näringslivsstrategi för Huddinge år , bilaga 2. Befintliga verksamhetsområden i Huddinge kommun 1 (5) Handläggare Fredrik Welander Fredrik.Welander@huddinge.se Mottagare Näringslivsstrategi för Huddinge år 2018-2022, bilaga 2. Befintliga verksamhetsområden i Huddinge kommun Nordvästra Huddinge 1.

Läs mer

Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan. fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling,

Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan. fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling, 1 (4) Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över Haninge stad stadsutvecklingsplan fördjupning av översiktsplanen, utställningshandling Ärendebeskrivning Stockholms läns

Läs mer

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 29 november 2017 44 Paragraf KS-2017/2297.109 Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Läs mer

Godstransportstrategi för Västra Götaland

Godstransportstrategi för Västra Götaland Dnr: Godstransportstrategi för Västra Götaland Christian Bergman, VGR, berättar vid sammanträdet om arbetet med att ta fram en regional godstransportstrategi. Den handlar om hur Västra Götaland ska utvecklas

Läs mer

Flemingsberg 2050, utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg - godkännande (KF)

Flemingsberg 2050, utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg - godkännande (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 7 februari 2018 6 Paragraf Diarienummer KS-2017/3041.100 Flemingsberg 2050, utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN. Vi översänder vårt svar på remissen tillsammans med kommunstyrelsens beslut. Med vänliga hälsningar.

BOTKYRKA KOMMUN. Vi översänder vårt svar på remissen tillsammans med kommunstyrelsens beslut. Med vänliga hälsningar. 1[1] 2013-02-06 Dnr KS/2012:496 Referens Lena Bogne Mottagare Stockholms läns landsting Tillväxt, miljö och regionplanering Box 22550 104 22 STOCKHOLM Svar på remiss - Förslag till handlingsprogram för

Läs mer

Projektbeskrivning Program Björnkulla

Projektbeskrivning Program Björnkulla Projektbeskrivning Program Björnkulla Syfte med planläggning är att utreda möjligheterna till utveckling och förtätning inom Björnkulla. Tidiga volymstudier indikera att området skulle kunna rymma ca 2

Läs mer

Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen 10 mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen ( lägenheter)

Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen 10 mm i stadsdelen Södra Hammarbyhamnen ( lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2010-07-12 Handläggare: Louise Heimler Tfn 08-508 273 68 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för programarbete för Påsen 10 och Godsvagnen

Läs mer

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden

Uppdrag för detaljplan för verksamheter och kategoribostäder vid Smålandsgatan inom stadsdelen Heden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-08-21 Byggnadsnämnden 2019-08-27 Diarienummer 0545/19 Handläggare Frida Kjäll/Disa Pettersson Telefon: 031-368 19 98 E-post: frida.kjall@sbk.goteborg.se

Läs mer

Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-11-26 Handläggare: Katarina Borg Tfn 08-508 275 39 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för program för Hammarbyhöjden och Björkhagen

Läs mer

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP)

Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Fördjupning av översiktsplanen för Norra Vallentuna & Lindholmen (FÖP) Informationsmöte 2014-01-30 Kvällens upplägg Välkomna! Mats Eriksson, planchef, Vallentuna kommun Vallentuna i regionen Lisette Calleberg,

Läs mer

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 4 2013-02-06 Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 2014-2025 Länsstyrelsen i Stockholms län har, med anledning av regeringsuppdraget

Läs mer

Västerhaninges utvecklingsprogram rapport av pågående utvecklingsarbete

Västerhaninges utvecklingsprogram rapport av pågående utvecklingsarbete 6 november 2013 Dnr KS 190/2013 Strategisk planering Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Västerhaninges utvecklingsprogram rapport av pågående utvecklingsarbete Det reviderade utvecklingsprogrammet för Västerhaninge

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Malin Sandström Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Malin Sandström Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (6) 2018-05-15 Handläggare Malin Sandström 08-508 265 83 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Programarbete för Centrala Skärholmen, del av Fokus Skärholmen, samt tidig markreservation för utredning

Läs mer

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.)

Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Förstudierapport för Österåkers gymnasium (Berga 6:162 m.fl.) Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Jessica Aoun Datum 2017-08-30 Version I Projekt-, ärendenr. KS 2017/0250 Innehållsförteckning

Läs mer

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra

Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M. Planprogram för Arlandastad Norra Programhandling DNR BTN 2011/0225-214:M Antagen av kommunfullmäktige 2006-05-18 118 regeringsbeslut 2006-06-26 NORMALT PLANFÖRFARANDE Planprogram för Arlandastad Norra Omfattande del av fastigheterna Broby

Läs mer

Ramavtal och planuppdrag rörande fastigheterna Kurvan 2 och Kurvan 5 i Kungens kurva

Ramavtal och planuppdrag rörande fastigheterna Kurvan 2 och Kurvan 5 i Kungens kurva 2014-11-12 KS-2014/1315.214 1 (5) HANDLÄGGARE Gunilla Sundström 08-535 313 86 Gunilla.Sundstrom@huddinge.se Kommunstyrelsen Ramavtal och planuppdrag rörande fastigheterna Kurvan 2 och Kurvan 5 i Kungens

Läs mer

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag

Program för centrala Bromma. Svar på remiss av programförslag Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) E2015-02231 2016-03-29 Handläggare Hanna Flygt / Niklas Karlsson 08-508 264 65 / 508 260 86 Till Exploateringsnämnden 2016-04-14 Program

Läs mer

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända.

Tjänsteskrivelse , ansökan och idéförslag, med bilder (bilaga till ansökan) har varit utsända. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 87 Planbesked Vrå 3:1, TB Exploatering 2015/190 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att ge positivt planbesked. Ärende

Läs mer

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi

Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden beslutar att planarbete påbörjas. Anette Scheibe Lorentzi Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-16 Handläggare Sandra Öhrström Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Hammarbyhöjden

Läs mer

Fördjupad översiktsplan för den regionala stadskärnan Flemingsberg

Fördjupad översiktsplan för den regionala stadskärnan Flemingsberg Fördjupad översiktsplan för den regionala stadskärnan Flemingsberg 10-01-22 1 Fördjupad översiktsplan för den regionala stadskärnan Flemingsberg Flemingsberg - idag och visionen för 2030 Fördjupad översiktsplan

Läs mer

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby

Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby 1 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning fördjupad översiktsplan för Karby och Brottby Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjligheten

Läs mer

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 18 Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING

SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN Upphävandet antagen av SBN laga kraft PLANBESKRIVNING Upphävandet antagen av SBN 2016-12-19 133 laga kraft 2017 01-12 Tillhörande upphävande av del av detaljplan för Ludvika by 2:10 m.fl. i Ludvika Upprättad i augusti 2016, reviderad oktober 2016 Postadress

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Planbeskrivning Antagandehandling

Planbeskrivning Antagandehandling MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADS- FÖRVALTNINGEN DIARIENR SBN 2013-173 0126K-15694 Planbeskrivning Antagandehandling Ändring av detaljplan för Del av kv. Agenten (Agenten 25) Kommundel Snättringe Miljö- och

Läs mer

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning DIARIENR SBN 2012-001482 1 (8) Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Planområdet markerat i orange färg. Tillägg till

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6

Start-PM. Ärendet Dnr MSN/2014:287. Planutskottet. Ändring av detaljplan för Kostern 6 2014-06-05 Dnr MSN/2014:287 Planutskottet Start-PM Ändring av detaljplan för Kostern 6 Ärendet Baggeby centrum Fastighets AB har ansökt om en ändring av detaljplan för fastigheten Kostern 6 i Baggeby.

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Gantofta 1:7 m fl Gantofta, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra en idrottshall

Läs mer

Samordning Sickla-Plania Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön.

Samordning Sickla-Plania Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön. 2016-07-05 1 (6) STARTPROMEMORIA Dnr KFKS 2016/539 Projekt 9243 Nacka stad ingår i tunnelbaneavtalet. Samordningsprojekt för stadsbyggnadsprojekt inom Sickla- Plania, på västra Sicklaön. Kartan visar områdets

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Stadsbyggnadsnämnden

TJÄNSTESKRIVELSE Stadsbyggnadsnämnden Ärende 12 1 ( 3) TJÄNSTESKRIVELSE Stadsbyggnadsnämnden Datum 2017-10 - 23 Samhällsbyggnadskontoret Planbesked Diarienummer: för Gasellen 2 SBN - 2017-00159 Fastighet : Gasellen 2 Sammanfattning av ä rende

Läs mer

Detaljplan för fördelningsstation för eldistribution i Barkarbystaden. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Detaljplan för fördelningsstation för eldistribution i Barkarbystaden. Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen T J Ä N S T E S K R I V E L S E 1 (5) 2016-03-18 Kommunstyrelsen Dnr Kst 2016/104 Detaljplan för fördelningsstation för eldistribution i Barkarbystaden Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Södertörns utvecklingsprogram 2013

Södertörns utvecklingsprogram 2013 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-04-03 KS-2013/448.109 1 (4) HANDLÄGGARE Stenbacka, Patrick 08-535 302 88 Patrick.Stenbacka@huddinge.se Kommunstyrelsen Södertörns

Läs mer

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut.

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut. Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2014-01-14 Ankom Stockholms läns landsting 2014-01- 21 Dnr., 0 i' ' : Sida 1(2) 24 Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma

Läs mer

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön

Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön 2014-01-09 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KFKS 2012/148-214 Projekt nr 9218 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Detaljplan för Kontor Uddvägen, fastigheten Sicklaön 346:1 m.fl. på Västra Sicklaön Yttrande

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

FLEMINGSBERG Där kunskap och kreativitet möts i södra Stockholm. Utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg.

FLEMINGSBERG Där kunskap och kreativitet möts i södra Stockholm. Utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg. FLEMINGSBERG 2050 Där kunskap och kreativitet möts i södra Stockholm Utvecklingsprogram för den regionala stadskärnan Flemingsberg Xxxxx 2017 Stockholms läns landsting, Huddinge kommun och Botkyrka kommun

Läs mer

Regionala och lokala mål och strategier

Regionala och lokala mål och strategier Strategier och mål för kollektivtrafiken i Sigtuna kommun Regionala och lokala mål och strategier www.sigtuna.se Ett regional perspektiv RUFS och TFP RUFS 2050 TFP Regionalt trafikförsörjningsprogram RUFS

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Enkelt planförfarande Kartan visar

Läs mer

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050

Yttrande över samrådsförslag för översiktsplan 2030 för Haninge kommun - med utblick mot 2050 Stockholms läns landsting 1 (3) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen TJÄNSTE UTLÅTANDE 2015-06-18 TRN 2015-0120 Handläggare: Susanne Skärlund Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslag

Läs mer

VÄRMDÖ KOMMUN. Start-PM för Kolvik, Delområde K3. Start-PM 2014-03-26. Bakgrund. Dnr 11SPN/0304. Handläggare: Soroor Notash Tel: 08-570 476 74

VÄRMDÖ KOMMUN. Start-PM för Kolvik, Delområde K3. Start-PM 2014-03-26. Bakgrund. Dnr 11SPN/0304. Handläggare: Soroor Notash Tel: 08-570 476 74 VÄRMDÖ KOMMUN Start-PM 2014-03-26 Dnr 11SPN/0304 Handläggare: Soroor Notash Tel: 08-570 476 74 Start-PM för Kolvik, Delområde K3 Karta- utbyggnadsordning Översiktsplanen Figur 1. Översiktskarta. Bakgrund

Läs mer

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning

TRN Bifogat finns yttrande samt beslut från KS , utställning av RUFS Dnr TRN Med vänlig hälsning TRN 2017-0052-52 Från: kommunstyrelsen@habo.se Till: TRF Funk Registrator; anna-karin.bergvall@habo.se Ärende: Expediering av beslut KS 2017-10-16 194, Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Ledamöter Frånvarande Tjänstgörande följande paragrafer ersättare

Ledamöter Frånvarande Tjänstgörande följande paragrafer ersättare SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 13 augusti 2018 KS-2018/1376 1 (12) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsen Nej Sammanträdesdag 13 augusti 2018 Tid och plats Klockan 14:35-16:45, A-salen Beslutande

Läs mer

Reflektion från seminarium 5

Reflektion från seminarium 5 Reflektion från seminarium 5 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Erfarenheter från forskningsprojekten Klimatsmarta och attraktiva transportnoder och Urbana stationssamhällen - Ulf Ranhagen,

Läs mer

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR

FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR 2014 FINNES: PLATS FÖR STADSKÄRNA SÖKES: VISIONÄR EXPLOATÖR VÄLKOMMEN ATT VÄXA MED OSS! Huddinge kommun växer snabbt. Idag har kommunen över 100 000 invånare, vilket gör den till störst i länet efter Stockholms

Läs mer

Program för Vilundaparken, beslut om uppdrag

Program för Vilundaparken, beslut om uppdrag Tjänsteutlåtande Planarkitekt 2016-05-30 Anna Silver 08-590 971 65 Dnr: anna.silver@upplandsvasby.se KS/2016:154 31021 Kommunstyrelsen Program för Vilundaparken, beslut om uppdrag Förslag till beslut 1.

Läs mer

Aktualisering av detaljplaneprogram för centrala Tullinge

Aktualisering av detaljplaneprogram för centrala Tullinge TJÄNSTESKRIVELSE 1[5] Referens Per-Anders Framgård Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Aktualisering av detaljplaneprogram för centrala Tullinge Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden ger förvaltningen

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge

Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge Detaljplan för fastigheten Vinkelhaken 2, Arninge START-PM Uppdrag Författare Dnr Sida Vinkelhaken 2 Annelie Mellin SBN 2016/110-20 Sida 1 av 7 Innehåll 1. Uppdragsbeskrivning... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030

Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030 1 (4) Handläggare: Michael Erman Tillväxt- och regionplanenämnden Utställning av Sundbybergs översiktsplan, Sundbyberg 2030 Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Remissyttrande över samrådsförslaget till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050

Remissyttrande över samrådsförslaget till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050 2016-09-29 TRN 2016-0047 Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen registrator.trf@sll.se Remissyttrande över samrådsförslaget till regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen,

Läs mer

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016

Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen. Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Samråd om ny regional utvecklingsplan i Stockholmsregionen Frukost seminarium grönstruktur 22 juni 2016 Dagordning 8.00-8.10 Välkomna o information om RUFS 2050 8.10-8.25 Grönstrukturen i RUFS 2050 8.25-8.40

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Dnr Kst 2015/188 Utveckling av Söderhöjden i Jakobsberg - planuppdrag och ramavtal

Dnr Kst 2015/188 Utveckling av Söderhöjden i Jakobsberg - planuppdrag och ramavtal TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-04-27 Kommunfullmäktige Dnr Kst 2015/188 Utveckling av Söderhöjden i Jakobsberg - planuppdrag och ramavtal Förslag till beslut Kommunstyrelseförvaltningens förslag till kommunstyrelsen

Läs mer

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS

S T ART-PM. Kristineberg, etapp 2 PLANERING 2015 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. Sida 1 KS KS 2015.024 2015.01.19 S T ART-PM PLANERING 2015 Kristineberg, etapp 2 OMFATTANDE DEL AV BÄLLSTA 2:19 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. EXPLOATERING SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN VALLENTUNA KOMMUN 186

Läs mer

Yttrande över samrådsförslaget till Mål och riktlinjer för bostadsförsörjning i Vaxholms stad

Yttrande över samrådsförslaget till Mål och riktlinjer för bostadsförsörjning i Vaxholms stad 1 (3) Handläggare: Matilda Rehn Tillväxt- och regionplanenämnden Yttrande över samrådsförslaget till Mål och riktlinjer för bostadsförsörjning i Vaxholms stad 2017 2020 Ärendebeskrivning Stockholms läns

Läs mer

Begäran om planuppdrag för Violen 1 och 3 m.fl., Göteborgsvägen 40 m.fl

Begäran om planuppdrag för Violen 1 och 3 m.fl., Göteborgsvägen 40 m.fl Begäran om planuppdrag för Violen 1 och 3 m.fl., Göteborgsvägen 40 m.fl PU 57/18 Kommundel: Mölndal Markägare: Husvärden, Klövern m.fl. ÖP: Blandad, tät stadsbebyggselse med aktiva bottenvåningar utmed

Läs mer

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl.

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011-109 Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Särskilt utlåtande efter samråd och granskning Ändring av

Läs mer

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning.

Planhandlingarna består av plankarta med bestämmelser, genomförandebeskrivning och denna planbeskrivning. 1(6) PLANBESKRIVNING Planavdelningen Inge Almqvist Tfn 08-508 273 82 2009-12-17 Förslag Detaljplan för område vid kv Granholmen i stadsdelen Skärholmen i Stockholm HANDLINGAR Planhandlingarna består av

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Fördjupning av översiktsplan ARNINGE-ULLNA ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Fördjupning av översiktsplan ARNINGE-ULLNA ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Fördjupning av översiktsplan ARNINGE-ULLNA ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-09-28 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 Vision 3 Dokumentet 5 Plan och process 6 Bakgrund 8 FÖRUTSÄTTNINGAR 10 Läget i regionen

Läs mer

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN

Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN Utdrag ur områdesprogram för Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg Godkänt SBN 2007-09-06 5 1 Programprocessen Programområdet omfattar de fyra stadsdelarna Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Bakgrund

Läs mer

Yttrande över samrådsförslaget till Riktlinjer för bostadsförsörjning

Yttrande över samrådsförslaget till Riktlinjer för bostadsförsörjning 1 (2) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Sundbybergs stad Riktlinjer till bostadsförsörjning Östra Madenvägen 4 172 92 Sundbyberg Yttrande över samrådsförslaget till Riktlinjer för bostadsförsörjning i Sundbybergs

Läs mer

Ny detaljplan för fastigheten Fräsen 2, Nytorp Start-PM

Ny detaljplan för fastigheten Fräsen 2, Nytorp Start-PM 1(5) SAMHÄLLSUTVECKLINGSKONTORET Annelie Mellin Ny detaljplan för fastigheten Fräsen 2, Nytorp Start-PM Bakgrund och förutsättningar Området Fastigheten Fräsen 2 är belägen i Nytorps industriområde direkt

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm

Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm Detaljplan för del av fastigheterna Viggbyholm 43:14 och 74:1, Viggbyholm START-PM Uppdrag Författare Dnr Datum Sida Viggbyholm 43:14 och 74:1 Annelie Mellin SBN 2017/134-20 2018-05-21 Sida 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheterna Centern 2 och 3 Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till förtätning med nya bostäder

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm -RUFS underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet

Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm -RUFS underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet Kommunstyrelseförvaltningen Planering och samhällsutveckling Sid 1 (5) Ärendenummer: 171/2013-211 Handläggare: Anna Eklund 2013-11-19 Kommunstyrelsen Svar på remiss om Regional Utvecklingsplan för Stockholm

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

Start - PM för detaljplan för Gustavsberg 1:188

Start - PM för detaljplan för Gustavsberg 1:188 Tjänsteskrivelse 2018-04 - 16 Handläggare Plan - och exploateringsavdelningen Diarienummer 2017KS/0812 Click here to enter text. Start - PM för detaljplan för Gustavsberg 1:188 Förslag till beslut Start

Läs mer

Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag

Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag KOMMUNKONTORET 2009-09-22 EWA JUNGSTEDT/HENRIK LUDVIGSSON DNR 259/2009-210 KOMMUNSTYRELSEN Svar på Regional utvecklingsplan för Storstockholmsregionen (RUFS 2010) - utställningsförslag Beslutsunderlag

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Filborna 28:3 m fl Fredriksdal, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten till bostadsbebyggelse

Läs mer

VISION FÖR CITY. Utvecklingen av Stockholms City till år 2030

VISION FÖR CITY. Utvecklingen av Stockholms City till år 2030 VISION FÖR CITY Utvecklingen av Stockholms City till år 2030 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 22 juni 2011 att ge stadsledningskontoret i uppdrag att i samråd med berörda förvaltningar och bolag

Läs mer

2013-01-15 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR E2013-511-00058

2013-01-15 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR E2013-511-00058 Gerd Comstedt Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 47 gerd.comstedt@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Intentionsavtal (tidig markreservation) avseende handelsetablering

Läs mer

Förslag till utveckling 2030 Nynäshamns stad. Frukostmöte 23/ Heli Rosendahl, översiktsplanerare, Nynäshamns kommun

Förslag till utveckling 2030 Nynäshamns stad. Frukostmöte 23/ Heli Rosendahl, översiktsplanerare, Nynäshamns kommun Förslag till utveckling 2030 Nynäshamns stad Frukostmöte 23/9-2014 Heli Rosendahl, översiktsplanerare, Nynäshamns kommun Upplägg Uppdraget och processen Sammanfattning av planförslaget Större ställningstaganden

Läs mer

Levande lokala centrum

Levande lokala centrum Stadsledningskontoret Stadsutvecklingsavdelningen Sida 1 (6) 2016-06-27 Handläggare Ulf Adaktusson Telefon: 29808 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Kungens kurva - Skärholmen

Kungens kurva - Skärholmen resurs pporten e vs i de yttre Kungens kurva - Skärholmen Regionala stadskärnor i Stockholmsregionen e i den Kungens kurva Skärholmen Regionala stadskärnor i Stockholmsregionen Uppföljning av utvecklingen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Start-PM. i Danderyds kommun. Program för Danderyds gymnasium, Gymnasiet 1 m.fl.

Start-PM. i Danderyds kommun. Program för Danderyds gymnasium, Gymnasiet 1 m.fl. DANDERYDS KOMMUN START-PM 1(8) 2017-04-30 Annika Alm Dnr KS 2017/0227 Program för Danderyds gymnasium, Gymnasiet 1 m.fl. i Danderyds kommun För projekt x Danderyds gymnasium, Gymnasiet 1 m.fl. DANDERYDS

Läs mer

Detaljplaneprogram för centrala Nacka, justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur, på västra Sicklaön

Detaljplaneprogram för centrala Nacka, justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur, på västra Sicklaön 2016-09-01 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2002/269-212 Projekt 9215 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Detaljplaneprogram för centrala Nacka, justerad inriktning av kvarters- och gatustruktur, på västra Sicklaön

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

DEN REGIONALA STADSKÄRNAN HANINGE

DEN REGIONALA STADSKÄRNAN HANINGE DEN REGIONALA STADSKÄRNAN HANINGE Sammanfattning av utvecklingsprogrammet för den regionala stadskärnan Haninge Foto omslag: Magnus Wegler Foto baksida: Arash Atri/bildarkivet.se Tryckeri: Davidsons Tryckeri

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Ytterstadsavdelningen Dnr Per Wilhelmsson Tfn

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Ytterstadsavdelningen Dnr Per Wilhelmsson Tfn TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Ytterstadsavdelningen Per Wilhelmsson 2006-05-02 Tfn 08-508 27 333 Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för programarbete för Bromstens industriområde FÖRSLAG TILL BESLUT Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Antagandehandling Enkelt Planförfarande

Antagandehandling Enkelt Planförfarande Miljö- och Samhällsbyggnadsförvaltningen SBN PL 2007/13.318 Dp 1-C-17:3 Antagandehandling Enkelt Planförfarande Planen består av: Plankarta med bestämmelser Till planen hör: Denna planbeskrivning Ändring

Läs mer