Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde"

Transkript

1 Pressmeddelande Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (KD), telefon eller Ärende 1 Fritidsverksamheterna på servicehusen De som besöker fritidsverksamheterna på servicehusen är nöjda, men det finns viss kritik. Det visar den uppföljning som representanter för pensionärsföreningarna har gjort. Under april, maj och juni 2010 har tio representanter från pensionärsföreningarna i Linköping besökt elva servicehus och deltagit i fritidsverksamheterna vid flera tillfällen. Deras uppföljning visar att fritidsverksamheterna håller öppet cirka 15 timmar per vecka. Flera fritidsverksamheter erbjuder verksamhet utöver de 15 timmarna, främst kvällstid och helger. Aktiviteterna består av social samvaro, boccia, boule, matlagning, kvällsmat, ostprovning, bakning, underhållning, musik, korsord, tidningsläsning, högläsning, film, bingo, utflykter, gymnastik, promenad, tipspromenad, handarbete, sömnad, allsång, film, föreläsning, samtal med verksamhetschefen, besök av Röda Korset, besök av kyrkan, besök av pensionärsorganisationer, mannekänguppvisning, demonstration av smink, basar, fest vid högtider. Lokalerna är ändamålsenliga och trevliga i de flesta fall. På en del servicehus använder fritidsverksamheten matsalen. Det fungerar inte så bra, enligt uppföljningen. Det förkommer svårigheter med samverkan om det är flera utförare i servicehuset. Synpunkter från gästerna är bland annat: Mycket nöjda, trevligt, trivs, trevlig personal, stor variation, bingo mycket uppskattat, verksamhet på förmiddagar inte så bra, promenader inte så populärt, önskemål om fler utflykter, önskemål om mer underhållning. Resultatet är ännu bättre än jag vågar hoppas på, säger nämndordförande Jan-Willy Andersson (KD).

2 Ärende 3 Enkätundersökning på Hagdahlska Huset Verksamheten på Hagdahlska huset har lett till förbättringar i livet för 82 procent av besökarna. Det är särskilt den sociala gemenskapen som gästerna uppskattar. Jag har upplevt att verksamheten är omtyckt, men det är roligt att få det bekräftat, säger nämndordförande Jan-Willy Andersson (KD). I maj och juni har en enkätundersökning genomförts på Hagdahlska huset. En enkät har delats ut till besökare och en annan till värdar på Hagdahlska huset. Den största andelen av besökarna är år. 71 procent av besökarna är kvinnor. De flesta besökarna bor i Innerstaden, Vasastaden och Gottfridsberg, med det finns även besökare från Skäggetorp, Ekholmen och Berga. Enkäten visar att utlandsfödda ännu inte har hittat till Hagdahlska. De flesta har hittat till verksamheten genom media/tidningar, flera har också fått kontakt genom vänner/bekanta och pensionärsorganisationer. Besökarna tycker att Hagdahlska huset har ett bra läge, bra lokaler och bra öppettider. Bemötandet från både personal, värdar och andra besökare får mycket höga betyg. Caféverksamheten och den sociala gemenskapen är det absolut mest uppskattade av det utbud som finns idag. Besökarna frågar efter aktiviteter inom områdena hälsa och kultur. 82 procent uppger att kontakten med Hagdahlska huset lett till förbättringar för dem i någon utsträckning, främst när det gäller vänskapsrelationer och fritidssituation. Det är flest kvinnor som är värdar och de två största åldersgrupperna är och år. Det finns även värdar som är 85 år och äldre. De flesta har fått reda på möjligheten att vara värd genom sin pensionärsorganisation. Värdarna bor i stort sett i samma bostadsområden som besökarna, men det är fler från exempelvis Johannelund, Ekholmen och Ljungsbro jämfört med besökarna. Värdarna tycker att de har givande arbetsuppgifter. De tycker att samarbetet med personalen fungerar bra. Värdarna känner sig uppskattade av besökarna. Värdarna tycker att de får komma med egna idéer och känner sig engagerade i verksamheten, däremot tycker de att det är svårt att lägga upp arbetet. Många är schemalagda med långt tidsintervall, vilket gör att kontinuiteten brister. Det är populärt att vara värd och just nu har vi fullt, berättar äldrenämndens ordförande Jan- Willy Andersson (KD). Vi har till och med fått säga nej till en del.

3 Ärende 9 Statliga stimulansmedel Äldrenämnden får cirka 7 miljoner i statliga stimulansmedel. Bland annat vill nämnden fortsätta med ungdomshelger, satsa på läkemedelsgenomgångar och förbättra matsituationen för äldre. Många av projekten sker i samverkan med landstinget. Det är en av förutsättningarna för att pengarna ska betalas ut, även om inte alla projekt måste ske tillsammans med landstinget. Stimulansmedlen ger oss möjlighet att prova saker vi aldrig skulle kunnat annars. Vi har haft mycket nytta av dem, säger Jan-Willy Andersson (KD), äldrenämndens ordförande. Dessa projekt vill nämnden genomföra: kronor till utökning med fem gemensamma platser på Garnisonen för rehabilitering av utskrivningsklara patienter från universitetssjukhuset. Samverkansavtal med landstinget kronor för att utveckla arbetsmetoder i personalgruppen för att förbättra de äldres matsituation. Dietist från landstinget medverkar kronor till mobilt demensteam tillsammans med landstinget kronor till läkemedelsgenomgångar vid alla demensboenden. Kostnader för utbildning av personalen ingår. Avtal med landstinget finns. 1 miljon till projekt med socialkontorets biståndsbedömare som arbetar på universitetssjukhuset i samverkan med akutmottagningen, för att erbjuda information och insatser som kan öka den enskildes trygghet. Kommunen och landstinget arbetar gemensamt med att säkra vårdkedjan för äldre. Sammanlagt 2,7 miljoner för olika projekt inom området Det sociala innehållet i vardagen, bland annat stöd till Resurspoolen och till ungdomshelger, då gymnasieungdomar anställs för att sätta guldkant på tillvaron för äldre kronor för uppföljning och statistik. Linköping har sedan 2006 fått stimulansmedel. Det finns pengar kvar, eftersom de hela tiden har beviljats ett år i efterskott. Enligt reglerna får man använda pengarna följande år. Cirka 4,5 miljoner kronor fanns kvar vid årsskiftet Dessa medel används till:

4 Utbildning i rehabilitering och rehabiliterande förhållningssätt för vårdpersonal. Arbetsterapeut och sjukgymnast genomför utbildningar vid kommunala och privata boenden. (2,5 miljoner) Utvecklingsarbete för att implementera minigym i verksamheterna samt starta utegym i samverkan med Stångåstaden. ( kronor) Medel för att utveckla demensvården i Linköpings kommun. I uppdraget ingår att samverka med andra utförare i utveckling av demensarbetslag inom hemtjänsten. ( kronor) Utveckla ett lokalt demensprogram i samverkan med landstinget utifrån de nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom. ( kronor) Vårdhundsprojektet får fortsatta resurser med kronor vid tre äldreomsorgsenheter. Särskilda informationsinsatser till äldre invandrare. ( kronor) Ärende 10 Platsbesök hösten 2010 Under hösten gör äldrenämnden besök på Ekhults vårdboende, Landeryds vårdboende, Vasastadens vårdboende och Järdalavägens vårdboende. De årliga platsbesöken är en del i nämndens uppföljningsarbete. I höst besöker nämnden verksamheter där det har gått lång tid sedan förra platsbesöket och/eller där det nyligen skett utförarbyte. I höst ska särskilt frågor som rör bemötande och tillgänglighet följas upp. Vid platsbesöken deltar, förutom inbjudna brukare och anhöriga, två förtroendevalda från äldrenämnden och en tjänsteman från omsorgskontoret. Ärende 12 Behov av vårdboende i olika geografiska delar Vårdbostäder ska i första hand byggas ut i områdena Ramstorp-Berga-Johannelund, Innerstaden, Tannefors, Skäggetorp, Ryd och Lambohov. Det föreslår omsorgskontoret i en utredning. Skälet till denna prioritering är en sammanvägd bedömning av det statistiskt framräknade behovet och det samråd som skett med socialkontoret. När det gäller behov av vårdbostäder i kommunens mindre orter behöver detta utredas ytterligare tillsammans med kommunens landsbygdsstrateg.

5 Många äldre önskar bo kvar i sitt tidigare bostadsområde och prognosen, som sträcker sig fram till 2030, är beräknad utifrån önskan om att bo kvar i sitt område. Socialkontoret och omsorgskontorets erfarenhet är att många äldre även har en önskan om centrala lägen i Linköping även om man inte tidigare bott i dessa delar. Ett skäl till detta önskemål är närheten till anhöriga. Nybyggda vårdbostäder i tätorten Linköping ska bestå av cirka 40 lägenheter fördelade på grupper om cirka 10 lägenheter. Ett boende med 40 platser bedöms kunna bära två nattpersonal i tjänst. Detta skapar trygghet för boende och personal. Ett boende i denna storlek skapar även förutsättningar för att tillagningskök byggs på boendet. För vårdbostäder i mindre orter bedöms platsantalet inte kunna vara så högt som 40. Ärende 13 Rapport intern kontroll På tre av fyra vårdboenden genomfördes de promenader som utlovats i avtal med äldrenämnden. På Bantorgets äldreboende erbjöds endast 87 procent av det antal promenader som utföraren lovat. Promenader, bemanning och närvaro av sjuksköterska på fyra vårdbostäder med olika utförare har varit föremål för nämndens interna kontroll under Interkontrollen skedde på Bantorget (Leanlink), Brushanen (Carema), Duvan (Attendo Care) och Skräddaregården (Bräcke). Enligt äldrenämndens krav ska promenader ske minst tre gånger i veckan. Bland de fyra vårdbostäder som följts upp i internkontrollen har Bantorget och Skräddaregården lovat att erbjuda de boende möjlighet till dagliga promenader måndagfredag. Tre av fyra boenden erbjuder lika många eller fler promenader än vad man lovat, Bantorget erbjuder dock färre än utlovat vilket kan förklaras på grund av bristande rutiner och dokumentation. Av utlovade promenader erbjöds endast 87 procent.en uppföljning av antalet erbjudna promenader på Bantorget behöver göras för att kontrollera att verksamheten uppfyller det man utlovat enligt avtal med äldrenämnden. Även utlovad bemanning och utlovad sjuksköterskenärvaro har följts upp. Samtliga enheter har samma eller högre bemanning än vad som utlovats i avtalet. Detta gäller både omvårdnadspersonal och närvaro av sjuksköterska.

6 Ärende 14 Ny hemtjänstutförare 55plussare (PBS) blir ny utförare av hemtjänst (städning, tvätt och inköp) i Linköping. För närvarande är 16 företag godkända för utförande av hemtjänst. 55plussare startade sin verksamhet 2009 i Uppsala och är en bifirma till PBS AB. PBS AB har ursprungligen arbetat med bemanning inom detaljvaruhandel. Företaget uppger att man har särskild kompetens att utföra tjänster inom området hushållsnära tjänster (RUT) samt reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad (ROT). Idén med företaget är att återföra kompetent och motiverad personal som är 55+ till arbetsmarknaden. Fyra utförare slutar som utförare: Leanlink för matkorgsleverans i Skäggetorp från och med 1 januari 2011, Dickson Hemservice för hemtjänst i form av boservice, Rent Hem för hemtjänst i form av boservice från och med 25 februari 2011 och MM Home Service för hemtjänst på grund av brist på ansvarig ledningspersonal. Ärende 15 Demensutbildning Vård- och omsorgspersonal får kompetensutveckling i två veckor. Drygt 100 anställda kan gå utbildningen och ersättas av arbetslösa. Äldrenämnden använder 2,5 miljoner kronor av sina resursmedel till satsningen. Antalet demenssjuka äldre ökar. Nya nationella riktlinjer för vård och omsorg av demenssjuka har antagits och det är angeläget att sprida kunskap och information om detta. Under hösten genomförs en tvåveckors demensutbildning för vårdpersonal. Fem utbildningstillfällen genomförs, med 21 deltagare per kurs. Totalt får 105 personer utbildning. Under kurstiden ersätts vårdpersonalen med en person som är arbetslös. 21 vikarier kommer att kunna erbjudas arbete under totalt 12 veckor vardera. Jag är riktigt, riktigt nöjd med att vi kan genomföra denna kompetensutveckling. Det är en stor satsning och det är väldigt roligt, säger äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (KD). Under kursen får deltagarna bland annat utbildning om de nya nationella riktlinjerna, anhörigas situation, demensutredning, måltidens betydelse, taktil massage samt konflikt, självskydd, hot och våld. Kostnaderna för utbildningen inklusive kostnad för vikarier beräknas till cirka 2,5 miljoner kronor.

7 Kommunen har avtal med Birgittaskolan, Moa-skolan samt Kompetensutvecklingsinstitutet. Alla utförare får erbjudande om att delta i utbildningen. Utbildningen sker i samverkan med Lärcenter för god demensvård. Läkare och sjuksköterskor från geriatriska kliniken medverkar i utbildningen.

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde 1 2010-05-20 Äldrenämnden Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (kd), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Uppföljning av dagverksamheter för personer med demenssjukdom

Uppföljning av dagverksamheter för personer med demenssjukdom DANDERYDS KOMMUN Socialförvaltningen Handläggare: Lotten Rudberg Flismark Tjänsteutlåtande 2010-03-09 Socialnämnden den 30 mars 2010 1(5) SN 2010/0037 Uppföljning av dagverksamheter för personer med demenssjukdom

Läs mer

Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och måluppfyllelse

Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och måluppfyllelse 53 ÄLDRENÄMNDEN Sammanfattning av nämndens viktigaste effektmål och måluppfyllelse Äldrenämndens viktigaste uppgift är att tillgodose behovet av äldreomsorg för personer över 65 år. Äldreomsorg kan dels

Läs mer

Minigym på Servicehus

Minigym på Servicehus Minigym på Servicehus Slutredovisning av projekt 2008-2011 Leg.sjukgymnast Janne Hammarlyck Hammarlyck Rehab AB Datum: 2012-02-06 Sammanfattning Projektet Minigym på Servicehus har drivits sedan hösten

Läs mer

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun!

Sigtuna kommun. (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! Sigtuna kommun (S)atsa på seniorerna i Sigtuna kommun! 2010-2014 2 (10) 3 (10) Innehållsförteckning Inledning... 4 Ett aktivt liv med bra hälsa för alla seniorer... 5 Att flytta eller bo kvar? Det ska

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2013-12-19 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Föreningen Lugnet Adress: Utholmsvägen 22-32, 178 91 Munsö Utförare: Föreningen Lugnet Verksamhetschef (namn och

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

Bostadsbyggandet i Linköping ökar

Bostadsbyggandet i Linköping ökar Statistikinfo 2015:04 Bostadsbyggandet i Linköping ökar Under 2014 färdigställdes 557 bostäder, av dessa var 147 småhus och 404 lägenheter i flerbostadshus samt 6 servicebostäder. 534 bostäder påbörjades,

Läs mer

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd

Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Kommunövergripande tillsyn av äldreomsorgen i Västra Götalands län 2005-2008 Anhörigstöd Rapport 2009:08 Rapportnr: 2009:08 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Socialkonsulent Britt Johansson Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING. 2007 Kyrkskolan

KVALITETSREDOVISNING. 2007 Kyrkskolan KVALITETSREDOVISNING 2007 Kyrkskolan Kvalitetsredovisning Kyrkskolan 2007 Mål att redovisa utifrån utvärderingsplan 2007. Likabehandlingsplanen Mål: Personalen arbetar för att skapa en trygg social miljö

Läs mer

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen Socialförvaltningen Dokumentnamn Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom i Fagersta kommun Fastställt av Socialnämnden Utarbetad av Styrgruppen för demens Regelverk SOL,HSL Verksamhet Vård och

Läs mer

Till dig som bor på Liljegården Liljegårdens omvårdnadsboende

Till dig som bor på Liljegården Liljegårdens omvårdnadsboende Till dig som bor på Liljegården Liljegårdens omvårdnadsboende Enköpings kommun Information till dig som bor hos oss I vår verksamhet utgår vi från att alla människor vill uppleva en mening med livet och

Läs mer

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från

Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från BILAGA 1 2009-10-19 Uppsökande verksamhet bland äldre slutrapport från uppsökaren Helen Westergren Tyresö kommun har genomfört en uppsökande verksamhet bland personer 80 år och äldre i Tyresö, personer

Läs mer

Redovisning av 2007-2010 års stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg av äldre personer

Redovisning av 2007-2010 års stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg av äldre personer BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING Ä LD RE OM SO RG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 109-11-2.1. SID 1 (7) 2011-03-22 SDN 2011-04-14 Handläggare: Monica Mårdén, Lena Carling Telefon: 08-508 06 322, 08-508 06 333 Till Bromma

Läs mer

En trygg. äldreomsorg

En trygg. äldreomsorg En trygg äldreomsorg E f Läs mer i Vård- och omsorgsplanen. n trygg omsorg ör äldre En trygg äldreomsorg byggd på individuella behov Äldreomsorgen i Skurups kommun drivs som en del av individ- och omsorgsförvaltningen.

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun

Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun 31 oktober 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

du kan så långt det är möjligt påverka när och hur du får hjälp och stöd. din omsorg planeras och genomförs tillsammans med dig.

du kan så långt det är möjligt påverka när och hur du får hjälp och stöd. din omsorg planeras och genomförs tillsammans med dig. Nils Åbergs gata 2A Äldreboendet på Nils Åbergs gata 2 A är beläget i stadsdelen Kneippen syd, med närhet till Himmelstalundsområdet och Folkets park. Huset består av 66 lägenheter för särskilt boende,

Läs mer

Demensteam i hemtjänsten i Sundsvalls kommun Utveckling och implementering i ordinarie verksamhet

Demensteam i hemtjänsten i Sundsvalls kommun Utveckling och implementering i ordinarie verksamhet Demensteam i hemtjänsten i Sundsvalls kommun Utveckling och implementering i ordinarie verksamhet Slutrapport september 2010 Ulla Edwardsson Carina Edholm Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Bakgrund...3

Läs mer

Äldrenämnden. Avtalsuppföljning vid Liljeforstorg vård- och omsorgsboende. att med beaktandet av resultatet lägga rapporten till handlingarna.

Äldrenämnden. Avtalsuppföljning vid Liljeforstorg vård- och omsorgsboende. att med beaktandet av resultatet lägga rapporten till handlingarna. 2uppalki ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Lena Söderman 2015-10-28 ALN-2015-0199.30 Äldrenämnden Avtalsuppföljning vid Liljeforstorg vård- och omsorgsboende Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Dalbo hemvård. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens

Dalbo hemvård. Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. Hur vi arbetar för att nå omsorgsnämndens Omsorgsnämndens vision Vi är OMSORG PÅ VÄG med nöjda omsorgstagare, stolta medarbetare och trygga medborgare. personalgrupp. Förutom svenska behärskar vi till exempel bosniska, spanska och arabiska. Vi

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Inledning och verksamhetsbeskrivning: Medihead ett privat hemtjänst och assistansföretag, med mångkulturell inriktning (främst till persisk-, arabisk- och kurdisk- talande

Läs mer

Rutiner kring mat, rörelse och hälsa

Rutiner kring mat, rörelse och hälsa Före-mätning Efter-mätning Bilaga 1 Rutiner kring mat, rörelse och hälsa Enkät till arbetsgrupper i gruppbostäder och servicebostäder Frågor kring övergripande hälsoarbete H1. Hälsofrämjande arbete Bedrivs

Läs mer

BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE

BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE Slutrapport för förbättringsarbete Tidiga och samordnade insatser vid demenssjukdom Team Berg Bakgrund Omsorgen i Bergs kommun ska präglas av ett salutogent och rehabiliterande

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016)

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016) Kvalitet och utvärderingskontoret 2016-04-20 Dnr Än 2016-314 Malin Robertsson Maria Svensson Jonas Arnoldsson s- och verksamhetsuppföljning (2016) Verksamhet Datum för besök 2016-04-20 Deltagare/metod

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2016

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2016 Kvalitet och utvärderingskontoret Dnr ÄN 2016-169 s- och verksamhetsuppföljning 2016 Verksamhet Skäggetorps servicehus (bas, lunch och fritid) Datum för besök 2016-03-02 samt 2016-03-07 Deltagare/metod

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Valla Park, Attendo Sverige AB, 2014-09-10, 2014-09-23, 2014-10-10.

Verksamhetsuppföljning, Valla Park, Attendo Sverige AB, 2014-09-10, 2014-09-23, 2014-10-10. 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2014-09-24 Dnr ÄN 2014-415 Malin Robertsson Verksamhetsuppföljning, Valla Park, Attendo Sverige AB, 2014-09-10, 2014-09-23, 2014-10-10. Bakgrund Äldrenämnden har

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015 Kvalitet och utvärderingskontoret Dnr Än 2016-15 s- och verksamhetsuppföljning 2015 Verksamhet ISA Omsorg AB Datum för besök 2015-11-23 Deltagare/metod Metod Uppföljningen genomfördes via intervjuer med

Läs mer

STADSDELSNÄMNDENS PENSIONÄRSRÅD HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN. Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 24 januari 2012

STADSDELSNÄMNDENS PENSIONÄRSRÅD HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN. Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den 24 januari 2012 : STADSDELSNÄMNDENS PENSIONÄRSRÅD HÄGERSTEN-LILJEHOLMEN PROTOKOLL NR 1/2012 SID 1 Protokoll fört vid pensionärsrådets sammanträde den januari 2012 Justerat den januari Marianne Svensk Godkänt via e-post

Läs mer

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Anhörigstöd. Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Anhörigstöd Till dig som vårdar eller stödjer en anhörig MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ 2 Innehållsförteckning Stöd för dig som stödjer 3 Olika former av socialt stöd 3 Enskilda

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014

Tjänsteskrivelse. Brukarundersökning 2014 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (2) Datum 2015-01-07 Vår referens Emil Svensson Utvecklingssekreterare emil.svensson@malmo.se Tjänsteskrivelse Brukarundersökning 2014 SOFS-2015-21 Sammanfattning

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Uppföljning av mervärde enligt avtal inför eventuell avtalsförlängning av Vård- och omsorgsboendet Sirishof

Uppföljning av mervärde enligt avtal inför eventuell avtalsförlängning av Vård- och omsorgsboendet Sirishof 203-04 -6 Sov 27/202 Uppföljning av mervärde enligt avtal inför eventuell avtalsförlängning av Vård- och omsorgsboendet Sirishof Sammanfattning Norlandia Care har sedan hösten 200 ansvaret för driften

Läs mer

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 2 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Innehållsförteckning Förord 3 Hur ansöker jag

Läs mer

FÖRSLAG TILL EGET VAL - DAGLIG VERKSAMHET

FÖRSLAG TILL EGET VAL - DAGLIG VERKSAMHET 1 (8) Omsorgskontoret 2009-05-26 Dnr On 2009-58 Bilaga 1 FÖRSLAG TILL EGET VAL - DAGLIG VERKSAMHET En förutsättning för att införa Lag om valfrihetssystem, LOV är att det finns ett förfrågningsunderlag

Läs mer

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken

Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Kvalitetsplan 2015 Villa Utkiken Inledning Beskrivning Villa Utkiken är en enhet för avlösning, belägen i lokaler inom Furunäsets företagsby. Den som sköter sin närstående i hemmet kan ansöka om avlösning

Läs mer

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008

fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 10 nov 2008 Utveckling av ett anhörigcenter med hälsoprofil Anhörigstödsverksamheten i Hudiksvall permanentades direkt efter projektet Anhörig 300. Ända sedan starten

Läs mer

Utbildning i Vardagsrehabilitering. Ulrika Persson, leg sjukgymnast Kristina S Blomqvist, leg arbetsterapeut Åsele 20090820

Utbildning i Vardagsrehabilitering. Ulrika Persson, leg sjukgymnast Kristina S Blomqvist, leg arbetsterapeut Åsele 20090820 Utbildning i Vardagsrehabilitering Ulrika Persson, leg sjukgymnast Kristina S Blomqvist, leg arbetsterapeut Åsele 20090820 Vår fina kurslokal med deltagare från Duvans servicehus i Fredrika Utbildningens

Läs mer

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009 1(16) 1. Termin 1. Termin 1 20 49 2. Termin 2 0 0 3. Termin 3 8 20 4. Termin 4 12 29 5. Termin 5 1 2 6. Termin 6 0 0 Antal ej angivit svar: 2 av 43 (=4,65%). Antal svarande: 41. 2(16) 2. Möjligheterna

Läs mer

Till dig med psykisk funktionsnedsättning

Till dig med psykisk funktionsnedsättning Till dig med psykisk funktionsnedsättning Socialpsykiatrigruppen Hos oss arbetar två socialsekreterare och en gruppledare som beslutar om bistånd till personer som på grund av psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008

fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 FOTO: SCANPIX fokus på anhöriga nr 11 dec 2008 Anhörigstöd i glesbygd Sverige är ett glesbefolkat land. Många anhöriga och deras närstående bor i glesbygd och har därför långt till det anhörigstöd som

Läs mer

Fördjupad uppföljning av Vilhelms gård SN-2014/306

Fördjupad uppföljning av Vilhelms gård SN-2014/306 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Malin Eriksson Datum SN-2014/306 Strategiskt ledningsstöd 2015-09-04 Socialnämnden Fördjupad uppföljning av Vilhelms gård SN-2014/306 Förslag till

Läs mer

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16 Riktlinje 2014-10-16 Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård-

Läs mer

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun

ANHÖRIGSTÖD. för äldre i Karlskrona kommun ANHÖRIGSTÖD för äldre i Karlskrona kommun 2 Denna broschyr ger dig information om vilket anhörigstöd som finns i Karlskrona kommun. Broschyren är framtagen genom samarbete mellan Karlskrona kommun, Svenska

Läs mer

Äldrenämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Äldrenämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Äldrenämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 2016 2017 Befolkningsutvecklingen är den enskilt viktigaste faktorn när det gäller behov av äldreomsorgsinsatser.

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER

PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER Närvård i Sörmland Kommuner - Landsting i samverkan PROGRAM FÖR GEMENSAMMA INSATSER till psykiskt funktionshindrade samt personer med beroende-/missbruksproblematik som bor i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team 168, Allmänpsykiatrisk slutenvård PIVA, Landstinget i Värmland Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2014-12-09 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Ångbåtens serviceboende Adress: Ångbåtsvägen 10 C Utförare: Produktion Omsorg Verksamhetschef: Elisabeth Bisaillon,

Läs mer

Slutrapport. Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige

Slutrapport. Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige Slutrapport Spridning av modell Halland till andra delar av Sverige Bakgrund: Felanvändningen av läkemedel är ett problem i Sverige. Den grupp av befolkningen som drabbas värst av detta problem är de som

Läs mer

Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde

Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde 2011-02-17 Pressmeddelande Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde Ärende 2 Aktuell kösituation Den 28 januari hade 18 personer väntat på vårdbostad i mer än tre månader. Tre personer hade väntat

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala Pensionärsrådet 2011-05-06 1 () Plats och tid Stadshuset, Verdesalen, kl 13.15 15.00 Beslutande Enligt blad 2 Övriga deltagande Enligt blad 2 Utses att justera Sekreterare... Paragrafer 13-23

Läs mer

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005

Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 1(7) Uppföljning av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri i Gotlands kommun 2005 Gotlands kommun har under 2001-2004 lämnat omfattande redovisningar av utvecklingen av arbetet med att

Läs mer

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun Information om Äldreomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Ge varje dag ett

Läs mer

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Innehåll 1 Vad är demens? 5 2 Målen för demensverksamheten i Arboga kommun 6 3 Kommunalt stöd 7 4 Uppföljning och utvärdering, ett levande dokument 10 3

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun

ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun ÄLDREOMSORGEN Vård och omsorg i Ängelholms kommun Äldreomsorgen i Ängelholm I Ängelholms kommun är vi cirka 700 medarbetare som jobbar med att ge stöd genom kommuens vård- och omsorgstjänster. För att

Läs mer

Demensprogram för Alingsås Kommun 2010

Demensprogram för Alingsås Kommun 2010 Demensprogram för Alingsås Kommun 2010 - Lokala riktlinjer som stöd för styrning och ledning Sammanfattning Demensprogram för vård och äldreomsorgen har tagits fram för att ge stöd för styrning och ledning

Läs mer

Beskrivning av arbetsätt och upplevd erfarenhet från ett demensboende som infört arbetsmetoden praktisk professionell planering (PPP)

Beskrivning av arbetsätt och upplevd erfarenhet från ett demensboende som infört arbetsmetoden praktisk professionell planering (PPP) Beskrivning av arbetsätt och upplevd erfarenhet från ett demensboende som infört arbetsmetoden praktisk professionell planering (PPP) Praktisk professionell planering (PPP) Bakgrundsfakta: Erfarenheterna

Läs mer

Avtalsuppföljning vid Seminariegatans gruppbostad, bostad med särskild service LSS

Avtalsuppföljning vid Seminariegatans gruppbostad, bostad med särskild service LSS OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Charlotta Larsson 2015-02-02 OSN-2015-0102 Omsorgsnämnden Avtalsuppföljning vid Seminariegatans gruppbostad, bostad med särskild service LSS Förslag

Läs mer

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING

ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING MEDICINSKT ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA BILAGA 1 DNR 2011-145-1.2.1. 2011-11-28 SID 1 (6) Uppföljning av hälso- och sjukvården på Rio 2011 Stadsdelsnämndens MAS och MAR 1 har

Läs mer

Välkommen till våra äldreboenden. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun

Välkommen till våra äldreboenden. Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Välkommen till våra äldreboenden Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun Trygg i ditt hem Äldreomsorgen i Kungsbacka kommun är samlings namnet för all kommunal äldre omsorg. Vår målsättning är att du som är

Läs mer

Struktur och principer för valfrihetssystem för hemtjänst och hemsjukvård.

Struktur och principer för valfrihetssystem för hemtjänst och hemsjukvård. Sida: 1 (7) Struktur och principer för valfrihetssystem för hemtjänst. Struktur och principer för valfrihetssystem för hemtjänst.... 1 1. Inledning... 2 2. Utgångspunkter för införandet... 2 3. Förberedelser

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 4 Metod... 4 Resultat, kommentarer

Läs mer

Verksamhetsrapport 2001

Verksamhetsrapport 2001 Verksamhetsrapport 2001 Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt Hälso- och sjukvårdsberedningarna har i och med år 2001 funnits och verkat enligt landstingets nya organisation för ledning och styrning i ett

Läs mer

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde

Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde 1 Äldrenämnden 2009-04-23 Pressinformation inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (KD), telefon 013 20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Beredningen. Arbetsutskottet 2006-11-15 563 2. Socialnämnden 2006-11-24 98 3

LULEÅ KOMMUN. Beredningen. Arbetsutskottet 2006-11-15 563 2. Socialnämnden 2006-11-24 98 3 Arbetsutskottet 2006-11-15 563 2 Socialnämnden 2006-11-24 98 3 Länsstyrelsen, Verksamhetschefer, enhetschefer stab, sektionschefer Dnr 2005/109 732 Anhörigstöd för personer som vårdar äldre anhöriga/ närstående

Läs mer

NKI - Särskilt boende 2012

NKI - Särskilt boende 2012 NKI Särskilt boende (boende) 2012 1(7) NKI - Särskilt boende 2012 Enkät till boende 1.1 Nöjd Kund Index Tabell 1.1 Färgformatering i tabellen: Genomsnitt mellan svarsalt 1 & 2 RÖD Genomsnitt mellan svarsalt

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Delrapport gällande stimulansmedel till ett varaktigt stöd för anhöriga för år 2008

Delrapport gällande stimulansmedel till ett varaktigt stöd för anhöriga för år 2008 RAPPORT 1 (8) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Äldreomsorgen Vår handläggare Ert datum Er beteckning Margareta Helgesson, anhörigkonsulent 2008-12-08 704-15949-2008 Länsstyrelsen i Södermanlands län Att:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Äldrenämnden 2014-10-23 198 (223) Plats och tid Stadshuset, Verdesalen, kl 13:30-16:20 Beslutande Liselotte Fager (KD), ordförande Ali Hajar (S), vice ordförande Anita Jonasson Kroon (M) Håkan Enquist

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Enkät till 5-åringar som går på förskola i Enskede-Årsta och ska börja förskoleklass hösten 2006. Anmälan av rapport

Enkät till 5-åringar som går på förskola i Enskede-Årsta och ska börja förskoleklass hösten 2006. Anmälan av rapport Förskola- skola Enskede- Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Katharina Norström Tfn: 08-508 14 018 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-09-04 Enskede- Årsta stadsdelsnämnd Enkät till 5-åringar som går på

Läs mer

Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet

Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet RAPPORT 1(6) 2011-11-02 HUMANISTISK SERVICE VÅRD OCH OMSORG Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet Våren 2009

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010 Rio servicehus

Verksamhetsberättelse 2010 Rio servicehus ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING RIO SERVICEHUS TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2011-57-1.2.1. SID 1 (12) 2011-02-01 Handläggare: Linnéa Gustafsson Telefon: 08-508 42 250 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde

Läs mer

Demensplan INLEDNING SYFTE

Demensplan INLEDNING SYFTE SOCIALFÖRVALTNINGEN Demensplan INLEDNING På uppdrag av socialnämnden i Kils kommun har en verksamhetsplan för personer med demenssjukdom utarbetats. Demensplanen kommer att användas i Kils kommun där hela

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 2015-03-16 Verksamhetsområde PUFF Diarienummer: VON 2014/1036-2 009 Verksamhetsområdets verksamhetsplan beslutad av vård- och omsorgsdirektör den 2015-03-16. Vård- och omsorgskontoret

Läs mer

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning

PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning PRIO Inventering Kartläggning - Behov av Öppen Mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning Inledning Staten och Sveriges kommuner och landsting(skl) har genom årlig överenskommelse enats om

Läs mer

Brukarundersökningar inom äldreomsorgen 2011

Brukarundersökningar inom äldreomsorgen 2011 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2012-63-1.2.1. SID 1 (5) 2012-02-01 Handläggare: Hanna Markkula Telefon: 08-508 10 133 Till Östermalms stadsdelsnämnd sammanträde 2012-02-09

Läs mer

Pressmeddelande inför kommunstyrelsens sammanträde

Pressmeddelande inför kommunstyrelsens sammanträde 2013-03-19 Kommunstyrelsen Pressmeddelande inför kommunstyrelsens sammanträde Ärende 2 Yttrande om riksintresse för industriell produktion Linköpings kommun avstyrker att Saab blir riksintresse för industriell

Läs mer

Varför Genomförandeplan?

Varför Genomförandeplan? Äldreboende Varför Genomförandeplan? Kvalitetssäkrar omvårdnaden säkerställer att boendes behov blir tillgodosedda. Stödjer personal att arbeta behovsinriktat. Behovsstyrt istället för insatsstyrt. Personalen

Läs mer

KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET

KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET Bilaga 3 KARTLÄGGNING AV GR-KOMMUNERNAS (Exklusive Göteborg) VOLONTÄRVERKSAMHET BAKGRUND GR-kommunernas sociala styrgrupp beslutade i oktober 2008 att kartlägga omfattningen av volontär-/frivilligverksamheter

Läs mer

Fördjupad uppföljning av Knivsta kommuns hemtjänst utförd i egen regi SN-2015/371

Fördjupad uppföljning av Knivsta kommuns hemtjänst utförd i egen regi SN-2015/371 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-05-19 52 Fördjupad uppföljning av Knivsta kommuns hemtjänst utförd i egen regi SN-2015/371 Beslut Arbetsutskottet beslutar föreslå socialnämnden att

Läs mer

~HÅBO 2016-01-13 KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE "-'KOMMUN

~HÅBO 2016-01-13 KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE -'KOMMUN ~HÅBO "-' KALLELSE TILL VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS EXTRAINSATTA SAMMANTRÄDE 2016-01-13 KALLELSE Vård- och omsorgsnämnden Ledamöter Lisbeth Bolin (C), Ordfårande Helen Embretsen (KD), l :e vice ordfårande

Läs mer

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Tillsynsenheten Karlstad 2013-02-22 Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 Omsorgskonsulenternas uppdrag Omsorgskonsulenter arbetar tillsammans med MAS, MAR och dietist

Läs mer

En utbildningsmodell för att stärka och utveckla ett rehabiliterande förhållningssätt i en hemtjänstgrupp.

En utbildningsmodell för att stärka och utveckla ett rehabiliterande förhållningssätt i en hemtjänstgrupp. DELPROJEKT FÖR ÄLDRE MED KOMPLEXA VÅRD- OCH OMSORGSBEHOV En utbildningsmodell för att stärka och utveckla ett rehabiliterande förhållningssätt i en hemtjänstgrupp. BAKGRUND Rehabilitering/Vardagsrehabilitering

Läs mer

Äldreboende i Stockholms län

Äldreboende i Stockholms län Foto: Sofia Urby Faktablad 2008:01 Äldreboende i Stockholms län Allt fler äldre erbjuds en värdig bostad då de flyttar till äldreboende. Men många har små möjligheter att påverka innehållet i sin dag.

Läs mer

Världens bästa land att åldras i

Världens bästa land att åldras i 2 Världens bästa land att åldras i 2006-06-28 2 Inledning Sverige ska bli världens bästa land att åldras i. Alla ska kunna se fram mot en givande och trygg tid som pensionär. (Socialdemokraternas valmanifest

Läs mer

Uppföljning av hemsjukvård i ordinärt boende i Östergötland

Uppföljning av hemsjukvård i ordinärt boende i Östergötland Uppföljning av hemsjukvård i ordinärt boende i Östergötland Nyckeltal beträffande antal besök, insatser och ansvarfördelning, september 214 Bo Davidsson Elisabeth Viman FoU Centrum för Vård, Omsorg och

Läs mer

PROGRAMRAPPORT. Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement)

PROGRAMRAPPORT. Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement) Förbättringsprogram PROGRAMRAPPORT Förbättringsarbete i vårdprocesser HDMI projektet (Hip Dementia Macula Improvement) Teammedlemmar/deltagare Enhetschef: Mia Löfgren, mia.lofgren@gotland.se Omvårdnadsansvarig

Läs mer

Örebro - världens bästa stad för barn!

Örebro - världens bästa stad för barn! Socialdemokraterna i Örebro Örebro 2011-05-05 Örebro - världens bästa stad för barn! Hur man kan göra Örebro bättre för barn? Ja, man vill ju ha roliga lekplatser dit man kan gå och träffa andra barn och

Läs mer

Uppdragshandling för delprojektet Demens 1/stimulansmedel. Bildandet av ett tvärprofessionellt demensteam

Uppdragshandling för delprojektet Demens 1/stimulansmedel. Bildandet av ett tvärprofessionellt demensteam Uppdragshandling för delprojektet Demens 1/stimulansmedel. Bildandet av ett tvärprofessionellt demensteam OMVÄRLDSANALYS Att drabbas av en demenssjukdom innebär att drabbas av obotlig och långvarig sjukdom

Läs mer

Tillsyn av äldreomsorgen inom Göteborgs stad Frölunda

Tillsyn av äldreomsorgen inom Göteborgs stad Frölunda Rapport 2005:12 Tillsyn av äldreomsorgen inom Göteborgs stad Frölunda www.o.lst.se Tillsyn av äldreomsorgen inom Göteborgs stad Frölunda Rapport 2005:12 ISSN 1403-168X Rapportansvarig: Socialkonsulenterna

Läs mer

kommuninfo Specialnummer vård- och omsorg Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Gruppförsändelse till hushåll

kommuninfo Specialnummer vård- och omsorg Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Gruppförsändelse till hushåll kommuninfo Kommunal information från Vännäs kommun November 2009 Specialnummer vård- och omsorg Gruppförsändelse till hushåll Specialnummer från vård- & omsorg Ansvarig utgivare Ulf Norberg ulf.norberg@vannas.se

Läs mer

PROTOKOLL 1 (7) Kommunala pensionärsrådet

PROTOKOLL 1 (7) Kommunala pensionärsrådet PROTOKOLL 1 (7) 2016-02-24 Plats och tid Kulturhuset, Dävensö, Kungsängen kl. 09:00-10:30 Ajournering Övriga deltagare Ledamöter Camilla Janson (S) ordf Anders Åkerlind (M) Agneta Svensson (PRO Bro) Anne-Marie

Läs mer

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008)

Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående (2008) Vård- och omsorgsnämndens handling nr 25/2008 Monika Hammertjärn 2008-04-09 704-5300-2008 0155-26 41 18 Datum Dnr 1(5) Ansökan om medel för vidareutveckling av stöd till anhöriga som hjälper och vårdar

Läs mer