Utveckling av näringslivet och företagsklimatet i glesoch landsbygdskommuner. Lägesrapport 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utveckling av näringslivet och företagsklimatet i glesoch landsbygdskommuner. Lägesrapport 2018"

Transkript

1 Utveckling av näringslivet och företagsklimatet i glesoch landsbygdskommuner Lägesrapport 2018

2 UPPDRAGET Tillväxtverket har fått regeringens uppdrag att fördela ett särskilt stadsbidrag om 1,76 miljoner kronor per kommun och år till 39 kommuner i stödområde A för att kommunerna ska förbättra sitt företagsklimat under Denna digitala informationsfolder presenterar en sammanställning av kommunernas lägesrapporter som visar vad kommunerna har valt att göra för att stärka sitt företagsklimat under verksamhetsåret 2018.

3 DE 39 KOMMUNERNA 4,1% av Sveriges befolkning.

4 DE 39 KOMMUNERNA 45% av Sveriges yta.

5 DE 39 KOMMUNERNA 36 av kommunerna har mindre andel medborgare i arbetsför ålder (20-64 år) än rikssnittet (57%)

6 DE 39 KOMMUNERNA 27 av kommunerna minskade sin befolkning under 2018.

7 DE 39 KOMMUNERNA Kommunernas placering i Svenskt näringslivs ranking av 182 företagsklimatet i svenska kommuner (medel )

8 Vad väljer då kommunerna att göra för att möta utmaningarna?

9 Över 200 aktiviteter har inletts på kort tid. Det vittnar om ett stort engagemang hos kommunerna för att hitta nya vägar att stärka företagsklimatet.

10 Bland annat väljer kommunerna att stärka sin kapacitet genom att anställa personal. 27 kommuner har tillsatt 42 stycken tjänster. De allra flesta anställs för att arbeta med generell näringslivsutveckling, men några väljer att anställa specifika funktioner inom till exempel kompetensförsörjning och digitalisering. Att kommunerna väljer att anställa personal har inneburit att de har fått ökade resurser att leverera grundläggande service till företagen.

11 Bättre service till företagen Ungefär en tredjedel av alla aktiviteter handlar om att öka servicen till företagen. Bland annat genom att ta fram nyhetsbrev till företagen, genom att utföra fler företagsbesök och genom att anordna mötesplatser så som företagsträffar och företagsfrukostar. Att kommunerna i stor utsträckning väljer att stärka sin grundläggande service till företagen speglar behovet av resurser för att möta företagen i deras vardag.

12 Digitalisering och e-tjänster Flera av kommunerna väljer att utveckla sina e-tjänster för att kunna ge företagen bättre och mer effektiv service kopplat till tillstånds- och byggärenden. Att kompetensutveckla personal inom digitalisering samt att uppgradera digital utrustning för att bland annat kunna anordna videomöten är andra prioriterade aktiviteter hos kommunerna.

13 Företagsfrämjande system Flera av kommunerna har i sina ansökningar tagit upp svårigheten för kommunens företag att hitta extern finansiering, men det är endast sju kommuner som har valt att göra aktiviteter inom området. Av dem är det vanligast att stötta Nyföretagarcentrums verksamhet. Som en del i att kommunerna stärker sin rådgivningsfunktion till företagen ser vi goda möjligheter att stötta kommunerna med kunskap om vilka företagsfrämjande insatser som finns att tillgå på nationell, regional och lokal nivå. Detta bland annat genom samverkan med de regionalt utvecklingsansvariga och genom att utveckla de regionala sidorna som kopplar till verksamt.se.

14 Kultur och attityder till företagande Att förbättra kultur och attityder till företagande är viktigt för att stärka kommunernas företagsklimat. Bland annat har Sorsele, Åsele Sollefteå och Torsby valt att kommunicera budskap om näringslivets betydelse genom sociala medier, på webbsidan och genom fysiska möten. Flera av kommunerna har ordnat näringslivsgalor för att uppmärksamma näringslivet och specifika händelser under året. Många av kommunerna har valt att engagera sig i SKLs utbildning Förenkla Helt Enkelt som syftar till att höja kommunens kompetens i att bemöta företag med god service ofta kopplat till sitt myndighetsutövande.

15 Kompetensförsörjning Den vanligaste aktiviteten inom kompetensförsörjning är att marknadsföra vilka jobb- och utbildningsmöjligheter som finns i kommunen både till befintliga medborgare men också till potentiella inflyttare på till exempel arbetsmarknadsmässor och lärosäten. Kalix, Storuman, Åsele, Berg och Härjedalen har genom projekten anställt personal eller köpt in konsulttjänster för att stärka förmågan att arbeta med kompetensförsörjningsfrågor. Flera kommuner beskriver att de har behov av en mer detaljerad kunskap om företagens kompetensförsörjningsbehov. Tillväxtverket kommer därför under 2019 att arbeta med att få mer detaljerad kunskap om kommunernas behov i området.

16 Attraktionskraft Det är tydligt att många av kommunerna prioriterar aktiviteter inom området attraktionskraft då nästan dubbelt så många aktiviteter tas upp jämfört med aktiviteter inom kompetensförsörjning och inom kultur och attityder till företagande. De allra vanligaste aktiviteterna handlar om att marknadsföra platsen som attraktiv för besökare, potentiella inflyttare och för företagsetableringar. Det är också vanligt med aktiviteter som stärker platsens infrastruktur både när det gäller planering av bostäder och transporter men även turistisk infrastruktur som ledskyltning. Tillväxtverkets reflektion kring kommunernas prioritering av aktiviteter är att attraktionskraft ses som något som kommunerna kan driva själva.

17 Medfinansiering av projekt I den inledande informationen gavs kommunerna möjligheten att använda en del av stadsbidraget till att medfinansiera olika projekt inom näringslivsutveckling för att växla upp pengarna och på så sätt skapa ännu större effekt. Många av kommunerna angav att de hade sådana ambitioner men lägesrapporterna visar att det endast är 12 av kommunerna som valt att medfinansiera projekt med hjälp av statsbidraget under De flesta projekten handlar om näringslivsfrämjande arbete. Bland annat så har Åsele, Norsjö och Malå gått in med pengar i projektet Näringslivsutveckling i Möjligheternas Region som drivs tillsammans med kommunerna i det mellankommunala samarbetet Region 10.

18 Följer kommunerna sin plan från ansökan? Attraktionskraft Kompetensförsörjning Kultur och attityder Genom att jämföra vad kommunerna skrev i ansökan och sedan rapporterar att de gjort under 2018, kan vi se att kommunerna har haft svårare att hitta aktiviteter inom områdena kompetensförsörjning och företagsfrämjande system än inom övriga områden. Företagsfrämjande system 7 23 Här kan Tillväxtverket göra nytta genom att förmera kommunernas arbete med vår kunskap och vårt breda nätverk. Digitalisering och e-tjänster Ansökan Lägesrapport

19 Hur har kommunerna använt pengarna? 36% 10% 11% 43% Ca 21 miljoner av totalt ca 68 miljoner har använts, vilket innebär att 47 miljoner (ca 70%) förts över till % har lagts på egen personal för att på så sätt stärka upp kommunens kapacitet att arbeta med näringslivsutveckling. 36% har gått till köp av tjänst av olika slag, bland annat till kostnader för konsulter för att också på det viset stärka kommunens kapacitet att möta näringslivet. 10% av pengarna har gått till att medfinansiera andra projekt. Egen personal Övrigt Köp av tjänst Medfinansiering

20 Sammanfattande reflektioner Många aktiviteter på kort tid visar ett stort engagemang från kommunerna. Stor del av 2018-års medel flyttas till Kommunerna har gått från att ha begränsad till stärkt kapacitet att arbeta med näringslivsutveckling. Sammanfattande reflektioner Stor skillnad i digital kapacitet hos kommunerna. Stort behov men få aktiviteter inom kompetensförsörjning. Behov av ökad kunskap om möjligheterna inom det företagsfrämjande systemet. Liten andel av pengarna växlas upp i andra projekt. Tydligt fokus på attraktionskraft.

21 Vill du veta mer? Maria Engström Uppdragsansvarig Telefon: Tobias Lundberg Handläggare Telefon:

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Företagsklimatet i Sjöbo kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Sjöbo kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Sjöbo kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Eda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Eda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Eda kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Nationell uppföljning i Nyps

Nationell uppföljning i Nyps Nationell uppföljning i Nyps2020 2018-05-24 1 Ett nytt uppföljningssystem Ett regeringsuppdrag System för uppföljning av projektverksamhet med finansiering från anslag 1:1 Ambition och vilja från politiken

Läs mer

Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014

Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2014-01-28 RS140069 Ann-Mari Bartholdsson Näringsliv 035-179887 Ann-mari.bartholdsson@regionhalland.se Regionstyrelsen Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014 Förslag

Läs mer

Ärende 9. Svar på äskande från Karlskoga Näringsliv och Turism AB

Ärende 9. Svar på äskande från Karlskoga Näringsliv och Turism AB Ärende 9 Svar på äskande från Karlskoga Näringsliv och Turism AB Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-02-07 KS 2018.0094 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Svar på äskande från Karlskoga

Läs mer

Företagsklimatet i Umeå kommun 2017

Företagsklimatet i Umeå kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Lycksele kommun 2018

Företagsklimatet i Lycksele kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Välkommen. Företagsklimat och näringslivsutveckling för 39 kommuner

Välkommen. Företagsklimat och näringslivsutveckling för 39 kommuner Välkommen Företagsklimat och näringslivsutveckling för 39 kommuner Dagen i korthet Välkommen Vad ska vi göra för pengarna? Förbättrad näringslivsutveckling och företagsklimat- så mäter vi det Daniel Fahlander

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten. Krokoms kommun

Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten. Krokoms kommun Revisionsrapport Granskning av Näringslivsverksamheten Krokoms kommun 17 november 2014 Innehåll Sammanfattning... 2 1.Inledning... 3 2.Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer... 8 1

Läs mer

Lärpass Region Södermanland "Tillväxt kräver planering"

Lärpass Region Södermanland Tillväxt kräver planering Lärpass Region Södermanland "Tillväxt kräver planering" 2017-03-09 Isaac Karlsson Isaac.Karlsson@tillvaxtverket.se 08-681 65 59 TILLVÄXTSKAPANDE SAMHÄLLSPLANERING TILLVÄXT KRÄVER PLANERING Vi stärker

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Verksamhetsplan Forum Flen

Verksamhetsplan Forum Flen 2017-10-12 Inledning Forum Flen bildades januari 2006 av ett 30 tal företagare i kommunen. Idén var att skapa en lokal nätverksorganisation för en bättre samverkan mellan företagen i hela kommunen. Idag

Läs mer

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010-

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Inledning Ett levande näringsliv ger arbete, trygghet och underlag till service. Därför vill kommunen

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2016:75) om en hearing för ett bättre företagsklimat i Stockholm

Yttrande över remiss av motion (2016:75) om en hearing för ett bättre företagsklimat i Stockholm Arbetsmarknadsförvaltningen Utveckling- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-12-08 Handläggare Rebecka Hagman Telefon: 08-508 356 03 Till Arbetsmarknadsnämnden den 20 december 2016 Ärende

Läs mer

Verksamhetsplan Forum Flen ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 27 JUNI 2019

Verksamhetsplan Forum Flen ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 27 JUNI 2019 2019-2020 ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 27 JUNI 2019 Inledning Forum Flen bildades januari 2006 av ett 30 tal företagare i kommunen. Idén var att skapa en lokal nätverksorganisation för en bättre samverkan

Läs mer

Verksamhetsplan 2012

Verksamhetsplan 2012 Verksamhetsplan 2012 Kommunikation Företagsbesök Regelbundna kontakter mellan kommunledning och Hörbys näringsliv ska äga rum i syfte att utveckla goda relationer och utökad samverkan. Vår bas för detta

Läs mer

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi 2016-2022 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 2/7 Innehållsförteckning

Läs mer

Företagsklimatet i Linköpings kommun Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Linköpings kommun Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Linköpings kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017

Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning. Kompetensförsörjningsdagarna april 2017 Tillväxtverkets arbete för näringslivets kompetensförsörjning Kompetensförsörjningsdagarna 26-27 april 2017 Ett av de största problemen för tillväxt i SMF 23 procent av de svenska småföretagen anger att

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

Lokala företagsklimatet Skola, utbildning. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Lokala företagsklimatet Skola, utbildning. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Lokala företagsklimatet Skola, utbildning Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster Företag

Läs mer

Lokala företagsklimatet Fastigheter. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Lokala företagsklimatet Fastigheter. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Lokala företagsklimatet Fastigheter Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster Företag

Läs mer

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 1 Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 Näringslivsprogrammet har sin utgångspunkt i 2020 för Åmåls kommun Sveriges mest gästvänliga stad Syfte Åmåls kommuns Näringslivsprogram har till syfte att

Läs mer

Omvärlden om oss 2 juli 26 augusti

Omvärlden om oss 2 juli 26 augusti Omvärlden om oss 2 juli 26 augusti 2018 180829 Synlighet i press och sociala kanaler (Press (tidningar, radio/tv, webb) Twitter (egna inlägg och andras där Tillväxtverket nämns) Facebook ( reaktioner,

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Näringslivsstrategi för Mora

Näringslivsstrategi för Mora Näringslivsstrategi för Mora I n n e h å l l Övergripande målsättning... 3 Specifika målsättningar till 2022... 3 Mått för uppföljning... 3 Målgrupper... 3 Strategi... 4 Fokusområden... 4 Förutsättningar...

Läs mer

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun Förslag 1.3 Sida 1 av 6 Datum: 2016-03-18 Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun 2016 2022 Antagen av fullmäktige 2016- EXEMPELBILD Sida 2 av 6 Datum: 2016-03-18 Innehållsförteckning sida 1. Inledning

Läs mer

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm.

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Om en av Sveriges mest spännande företagarkommuner. Läge: Laholm berättar om fördelarna med att driva företag i Laholms kommun

Läs mer

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Den hållbara kommunen för hela livet! Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Näringslivstrategi 2019-2022 2 3 Innehåll 1. Inledning och syfte 2. Vision 3. Utvecklingsområden och

Läs mer

SVENSKT NÄRINGSLIV TAR TEMPEN PÅ NÄRINGSLIVS- KLIMATET I KIL

SVENSKT NÄRINGSLIV TAR TEMPEN PÅ NÄRINGSLIVS- KLIMATET I KIL FÖRETAG I KIL NYHETSBREV TILL FÖRETAGARE OCH ENTREPRENÖRER EXTRANUMMER NR 3 2015 SVENSKT NÄRINGSLIV TAR TEMPEN PÅ NÄRINGSLIVS- KLIMATET I KIL Det är det lokala företagsklimatet som är i fokus för Svenskt

Läs mer

1. Öppet klimat mellan politiker, tjänstemän och företagen

1. Öppet klimat mellan politiker, tjänstemän och företagen 1 (8) 2018-02-02 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (8) 4 (8) 1. Öppet klimat mellan politiker,

Läs mer

Människor som inte tar risker gör två större misstag per år, människor som tar risker gör två misstag per år. Peter Drucker

Människor som inte tar risker gör två större misstag per år, människor som tar risker gör två misstag per år. Peter Drucker Näringsliv Ale Människor som inte tar risker gör två större misstag per år, människor som tar risker gör två misstag per år Peter Drucker Ale har utsetts till årets klättrare i Svenskt näringslivs ranking

Läs mer

Näringslivets förutsättningar i den regionala kärnan Täby-Arnige samt visionen för Stockholm Nordost. Presentation 2011-02-22 Maria Lindqvist

Näringslivets förutsättningar i den regionala kärnan Täby-Arnige samt visionen för Stockholm Nordost. Presentation 2011-02-22 Maria Lindqvist Näringslivets förutsättningar i den regionala kärnan Täby-Arnige samt visionen för Stockholm Nordost Presentation 2011-02-22 Maria Lindqvist Hur växer Nordost? Svag sysselsättningstillväxt i Nordost Stockholms

Läs mer

En väl fungerande arbetsmarknad

En väl fungerande arbetsmarknad En väl fungerande arbetsmarknad 2014-2020 EU-medel + nationella anslag 270 000 000 Projektens medfinansiering 161 000 000 Europa 2020 strategin - för smart, hållbar och inkluderande tillväxt + ökad sysselsättning

Läs mer

Handlingsplan. - Bra näringslivsklimat

Handlingsplan. - Bra näringslivsklimat Handlingsplan - Bra näringslivsklimat Handlingsplan - Bra näringslivsklimat Inom ramen för mål och aktiviteter i Styrkortsmodellen 2012-2014 PRIORITERAT MÅL: INDIKATORER: Långsiktig hållbar utveckling

Läs mer

Kommunens näringslivsfunktion

Kommunens näringslivsfunktion Kommunens näringslivsfunktion Uppföljning av revisionsrapport från 2012 KPMG AB Antal sidor 6 2017 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Styrprocessen 2017 2016-03-29 Tyresö kommun / 2016-03-21 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde 16...3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Lokalt företagsklimat 2008 Enkätundersökning med företagare i - Grums

Lokalt företagsklimat 2008 Enkätundersökning med företagare i - Grums Lokalt företagsklimat 2008 Enkätundersökning med företagare i - Antal anställda i företagen som har besvarat enkäten Länet Sverige Inga anställda 23 24 28 17 12 18 12 17 12 1-5 anställda 51 52 56 46 42

Läs mer

Handlingsplan näringslivsfunktionen 2019

Handlingsplan näringslivsfunktionen 2019 Handlingsplan näringslivsfunktionen 2019 *Våra invånare trivs och är stolta över sin plats *Våra invånare är delaktiga genom information och öppen dialog *Våra invånare har ett livslångt lärande *Vår kommun

Läs mer

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet

Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet REGIONSTYRELSEN YTTRANDE Sida 1 (5) Dnr 01724-2019 Finansdepartementet M2019/00661 Remissyttrande över Agenda 2030 och Sverige (SOU 2019:13): Världens utmaning världens möjlighet Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Arbetsförmedlingen. SAMTLIGA, antal samt andel (%) av befolkningen år. Analysavdelningen, Utredningsenheten Bo Gustavsson

Arbetsförmedlingen. SAMTLIGA, antal samt andel (%) av befolkningen år. Analysavdelningen, Utredningsenheten Bo Gustavsson Sida 1 av 18 Tabell 1 SAMTLIGA, antal samt andel (%) av befolkningen 16-64 år VILHELMINA 181 4,3-17 252 5,9 59 433 10,2 42 198 4,6 193 4,5 391 9,1 ÅSELE 76 4,3-30 95 5,4-3 171 9,7-33 106 6,0 98 5,5 204

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 VO 16 - Näringsliv. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 16 - Näringsliv

Verksamhetsberättelse 2017 VO 16 - Näringsliv. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 16 - Näringsliv Verksamhetsberättelse 2017 VO 16 - Näringsliv Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: 2017-12-31 Organisation: Vo 16 - Näringsliv Viktiga händelser 1 INNEHÅLL VIKTIGA HÄNDELSER... 2 UPPFÖLJNING

Läs mer

Ett levande näringsliv

Ett levande näringsliv Ett levande näringsliv 2016 - Möjligheternas år. Enligt Kairos Future kommer nationer, företag och individer ägna 2016 åt självrannsakan, omprövning, nya lösningar och jakten på frälsning. Dessa utmaningar

Läs mer

Korthet) 2015 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke

Korthet) 2015 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke 1 Sammanställning av resultat KKiK (Kommunens Kvalitet i Korthet) 2015 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke Berg, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund ingår i ett nätverk via SKL, Nornorna,

Läs mer

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY 2015-06-10 Antagen av Kommunfullmäktige 2015.407.140 KS 162/2015 1(5) Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet

Läs mer

Resultatrapport Kommunens Kvalitet i Korthet

Resultatrapport Kommunens Kvalitet i Korthet Resultatrapport Kommunens Kvalitet i Korthet 2015 Sammanställning av resultat i Kommunens Kvalitet i Korthet (KKiK) 2015 Bakgrund Åre kommun deltar sedan 2012 i Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) nationella

Läs mer

Sammanställning av resultat KKiK (Kommunens Kvalitet i Korthet) 2016 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke

Sammanställning av resultat KKiK (Kommunens Kvalitet i Korthet) 2016 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke 1 Sammanställning av resultat KKiK (Kommunens Kvalitet i Korthet) 2016 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke Berg, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund ingår i ett nätverk via SKL, Nornorna,

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

TVG Handlingsplan 2015

TVG Handlingsplan 2015 TVG Handlingsplan 2015 Handlingsplan 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning s. 3 2. Ändamål s. 3 3. Schema över Tillväxtgruppens verksamhet 2015 s. 4 4. Verksamhetsområden s. 5 4.1. Nyföretagande s. 6

Läs mer

FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008. Fastställd av styrelsen 2007-12-13

FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008. Fastställd av styrelsen 2007-12-13 FÖRETAGSCENTRUM I OSKARSHAMN VERKSAMHETSPLAN 2008 2008 Fastställd av styrelsen 2007-12-13 INNEHÅLL 1 Mötesplatser 3 1.1 Bron till kommunen 3 1.2 Företagsbesök 3 1.3 Frukostträffar och seminarier 3 1.4

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking Blekinge. Medlemsföretaget Prefast AB, Sölvesborg

Lokalt företagsklimat Ranking Blekinge. Medlemsföretaget Prefast AB, Sölvesborg Lokalt företagsklimat Ranking 2018 - Blekinge Medlemsföretaget Prefast AB, Sölvesborg Rankingens olika delar Enkätsvar 1/3 Enkätsvar 1/3 Enkätsvar 1/3 Statistik från SCB och UC 1/3 Sammanfattande omdöme

Läs mer

Lycksele näringslivsråds förslag till Näringslivsprogram för Lycksele kommun

Lycksele näringslivsråds förslag till Näringslivsprogram för Lycksele kommun 2017-03-06 Lycksele näringslivsråds förslag till Näringslivsprogram för Lycksele kommun Bakgrund och syfte När företagen växer skapas fler arbetstillfällen, mer skatteintäkter som bygger välfärd och en

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS REGION Dorotea Lycksele Malå Norsjö Sorsele Storuman Vilhelmina Åsele

MÖJLIGHETERNAS REGION Dorotea Lycksele Malå Norsjö Sorsele Storuman Vilhelmina Åsele 1. VAD GJORDE VI? HUR GJORDE VI? 2. 3. HUR BLEV DET? En BRA BIT av en BRA BIT AV SVERIGE 600 företagsbesök ger mersmak MÖJLIGHETERNAS REGION Dorotea Lycksele Malå Norsjö Sorsele Storuman Vilhelmina Åsele

Läs mer

Den strategiske mångsysslaren 10 år senare. Jan Torége E-post: Telefon: Mobil:

Den strategiske mångsysslaren 10 år senare. Jan Torége E-post: Telefon: Mobil: Den strategiske mångsysslaren 10 år senare Jan Torége E-post: jan.torege@skl.se Telefon: 08-452 78 89 Mobil: 070-359 18 60 Vilket är ditt kön? Kön År 2008 År 2018 Differens, %- enheter Kvinna 21% 48% +27

Läs mer

Betydelsen av lokalt företagsklimat

Betydelsen av lokalt företagsklimat Betydelsen av lokalt företagsklimat 2 2019-06-02 Företagen i och deras 5900 anställda bidrar tillsammans med 1,5 miljarder i skatt varje år. Om alla företagen med minst en anställd i anställer en person

Läs mer

Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun Dnr KK18/125 STRATEGI Näringslivsstrategi för Nyköpings kommun 2018-2023 Antagen av Kommunfullmäktige 2018-04-10 Dnr KK18/125 2/7 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Mål... 3 1.1 Tillväxt i Näringslivet...

Läs mer

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom olo/ i or 3Ö för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2013-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 EU strategiskt läge i en stark region 2 1.2

Läs mer

NÄRINGSLIVSPROGRAM LYCKSELE KOMMUN LIKSJUON KOMMUVDNA

NÄRINGSLIVSPROGRAM LYCKSELE KOMMUN LIKSJUON KOMMUVDNA NÄRINGSLIVSPROGRAM LYCKSELE KOMMUN LIKSJUON KOMMUVDNA 1 Fotografer: Agne Hörnestig: sid 1 och 8 Ingrid Sjöberg: sid 3, 5, 6, 10 och 11 123RF: sid 9 Lycksele kommun: sid 12 2 Lycksele Näringslivsråd har

Läs mer

KALLELSE. Datum

KALLELSE. Datum KALLELSE Datum 2016-11-03 Sida 1(1) Utbildningsnämnden Utbildningsnämnden kallar härmed till sammanträde måndag 21 november 2016, kl. 17:30 i kommunkontoret sammanträdesrum A för att behandla följande

Läs mer

Övergripande mål för Olofströms kommun. t är

Övergripande mål för Olofströms kommun. t är bb till 10 jo 0 i Övergripande mål för Olofströms kommun 0 barnen n ill all at t är rum nt ce Visionen - Heja Olofström Olofströms kommun ska vara expansivt och stolt! År 2025 är vi 14000 invånare. Utifrån

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram 2019-02-27 1 (9) Näringslivsprogram 2019 2022 Bakgrund Lycksele Näringslivsråd, som består av Lycksele kommun, Företagarna Lycksele, Lycksele Handel och Västerbottens handelskammare, har arbetat fram förslaget

Läs mer

Näringslivsprogram för Gnesta kommun ett handslag för strategiska åtgärder med sikte mot 2020

Näringslivsprogram för Gnesta kommun ett handslag för strategiska åtgärder med sikte mot 2020 Förslag till Näringslivsprogram för Gnesta kommun ett handslag för strategiska åtgärder med sikte mot 2020 1. Uppdraget 2. Gnesta i en omvärld i förändring 3. som även tidigare skapat nya förutsättningar

Läs mer

Jan Torége presenterar Räkna, räkna ranka och Sveriges kommuner och landstings arbete med frågor kring att mäta lokalt företagsklimat.

Jan Torége presenterar Räkna, räkna ranka och Sveriges kommuner och landstings arbete med frågor kring att mäta lokalt företagsklimat. STATISTIKWORKSHOP DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND DEN 2 SEPTEMBER 2013, LAGERGRENS GATA 2, KARLSTAD Syfte Med seminariet vill vi att du ska känna till innebörden av olika mätningar och rankingar för att bli

Läs mer

Svenskt Näringslivs enkätresultat Företagsklimat 2017

Svenskt Näringslivs enkätresultat Företagsklimat 2017 1(13) Jeanette Lindh Svanqvist Svenskt Näringslivs enkätresultat Företagsklimat 2017 31 000 företagare och 7 000 kommunpolitiker har tyckt till om företagsklimatet i sin kommun. Resultaten kommer sedan

Läs mer

INSIKT. 8 av 10. företag. en SERVICEmätning av kommunens företagskontakter

INSIKT. 8 av 10. företag. en SERVICEmätning av kommunens företagskontakter Inbjudan att delta i en undersökning om företagens upplevelse av din kommuns service 8 av 10 företag har någon gång kontakt med kommunen. INSIKT en SERVICEmätning av kommunens företagskontakter En undersökning

Läs mer

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249 Näringslivsstrategi för Staffanstorps kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2016-10-31 136, Dnr 2016-KS-249 Innehåll 1 Inledning... 3 Ett strategiskt läge i en attraktiv region... 3 Samarbete för ett bättre

Läs mer

Fördjupad samverkan - Västra Mälardalens näringslivsstrategi

Fördjupad samverkan - Västra Mälardalens näringslivsstrategi Fördjupad samverkan - Västra Mälardalens näringslivsstrategi Innehållsförteckning 1. Nuläge...2 2. Utmaningar...2 Attraktivitet...2 Kompetens...2 3. Gemensam målbild...3 4. Strategi...3 5. Aktivitetsplan...3

Läs mer

Företagsklimatets betydelse för framtidens välfärd. Svenskt Näringslivs kommunranking Carl Ström -

Företagsklimatets betydelse för framtidens välfärd. Svenskt Näringslivs kommunranking Carl Ström - Företagsklimatets betydelse för framtidens välfärd Svenskt Näringslivs kommunranking 2011 Carl Ström - carl.strom@svensktnaringsliv.se - 023-58030 Kommunranking 2011 - Företagsklimat Därför mäter vi företagsklimatet

Läs mer

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet

Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet VERSION 2015-05-05 Forum för hållbar regional tillväxt och attraktionskraft Utvecklad samverkan och dialog i det regionala tillväxtarbetet Inledning I Strategin En Nationell strategi för hållbar regional

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Ranking av företagsklimatet 2013

Ranking av företagsklimatet 2013 Ranking av företagsklimatet 2013 Ett bra företagsklimat Ett bra företagsklimat handlar om att det ska vara lätt att starta, driva och utveckla ett företag. Fler lönsamma och växande företag skapar jobb,

Läs mer

Verksamhetsplan Forum Flen ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 16 OKT 2018

Verksamhetsplan Forum Flen ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 16 OKT 2018 2018-2019 ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 16 OKT 2018 Inledning Forum Flen bildades januari 2006 av ett 30 tal företagare i kommunen. Idén var att skapa en lokal nätverksorganisation för en bättre samverkan mellan

Läs mer

Företagens villkor och verklighet Martin Daniels

Företagens villkor och verklighet Martin Daniels Företagens villkor och verklighet 2017 2017-10-05 Martin Daniels Om undersökningen Om undersökningen Enkätundersökning riktad till små och medelstora företag i Sverige Omfattande enkät med 10 000 svar

Läs mer

Företagsklimatets betydelse för framtidens välfärd. Svenskt Näringslivs kommunranking Carl Ström -

Företagsklimatets betydelse för framtidens välfärd. Svenskt Näringslivs kommunranking Carl Ström - Företagsklimatets betydelse för framtidens välfärd Svenskt Näringslivs kommunranking 2011 Carl Ström - carl.strom@svensktnaringsliv.se - 023-58030 Kommunranking 2011 - Företagsklimat Därför mäter vi företagsklimatet

Läs mer

Program för Näringslivsarbetet i Ragunda kommun

Program för Näringslivsarbetet i Ragunda kommun Program för Näringslivsarbetet i Ragunda kommun 2017-2020 Överskådlighet och inriktning gällande näringslivsfrågorna i kommunen Antagen i kommunstyrelsen 2017-05-23 Bakgrund Kommunen har en viktig funktion

Läs mer

Ranking av företagsklimatet 2013. Medlemsföretaget Järna Rosor i Järna

Ranking av företagsklimatet 2013. Medlemsföretaget Järna Rosor i Järna Ranking av företagsklimatet 2013 Medlemsföretaget Järna Rosor i Järna Ett bra företagsklimat Ett bra företagsklimat handlar om att det ska vara lätt att starta, driva och utveckla ett företag. Fler lönsamma

Läs mer

Hem Vad vi gör Vision och strategi Område FGS Bli medlem Medlemmar och samarbeten Kontakt. Företagsgruppen Liljeholmen Välkommen!

Hem Vad vi gör Vision och strategi Område FGS Bli medlem Medlemmar och samarbeten Kontakt. Företagsgruppen Liljeholmen Välkommen! Företagsgruppen Liljeholmen Välkommen! Vad gör vi? Nätverkar med företagare, organisationer, politiker och personer med agenda. Aktiviteter som stärker företagsklimatet i Liljeholmen - företagsluncher,

Läs mer

TVG Handlingsplan 2015

TVG Handlingsplan 2015 TVG Handlingsplan 2015 Handlingsplan 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning s. 3 2. Ändamål s. 3 3. Schema över Tillväxtgruppens verksamhet 2015 s. 4 4. Verksamhetsområden s. 5 4.1. Nyföretagande s. 6

Läs mer

Analys näringslivsklimat

Analys näringslivsklimat 1 (6) Analys näringslivsklimat 2016-2017 Sammanfattning Detta är en analys av näringslivsklimatet i Örnsköldsvik 2016 med sikte på möjliga åtgärder inom den planerade kommunala verksamheten. Som underlag

Läs mer

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör

Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Regional tillväxt skapar vi tillsammans! Ulrika Geeraedts Regional Utvecklingsdirektör Ett samlat utvecklingsansvar I Region Jönköpings län finns flera aktörer som jobbar med utveckling i olika former,

Läs mer

NÄRINGSLIVSPROGRAM

NÄRINGSLIVSPROGRAM NÄRINGSLIVSPROGRAM 2019 2022 1 Lycksele Näringslivsråd, som består av Lycksele kommun, Företagarna Lycksele, Lycksele Handel och Västerbottens Handelskammare, har arbetat fram Näringslivsprogrammet. Näringslivsprogrammet

Läs mer

Sammanställning av resultat KKiK (Kommunens Kvalitet i Korthet) 2016 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke.

Sammanställning av resultat KKiK (Kommunens Kvalitet i Korthet) 2016 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke. 1 Sammanställning av resultat KKiK (Kommunens Kvalitet i Korthet) 2016 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke. I länet är det Berg, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund deltar i KKiK.

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program www.skelleftea.se ~ Skellefteå kommun Näringslivspolitiskt program 2019 2022 Foto: Jonas Westling 2 Inledning Skellefteå kommun ska verka för ett framsynt, jämställt, växande och attraktivt Skellefteå

Läs mer

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018

Vårändringsbudget Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Vårändringsbudget 2018 Förslag med bäring på Tillväxtverkets verksamhet 16 april 2018 Hur går det för Sverige? Stabil svensk tillväxt och stark arbetsmarknad Källa: Regeringen Huvudsakliga satsningar Fördjupad

Läs mer

5000 registrerade företag 60 procent är enmansföretag 85 procent har färre än 10 anställda Cirka 21 500 arbetstillfällen

5000 registrerade företag 60 procent är enmansföretag 85 procent har färre än 10 anställda Cirka 21 500 arbetstillfällen Näringslivet i Järfälla idag 5000 registrerade företag 60 procent är enmansföretag 85 procent har färre än 10 anställda Cirka 21 500 arbetstillfällen Branscher Företagstjänster, parti- och detaljhandel

Läs mer

Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm

Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm Kommunövergripande omvärldsanalys Ängelholm Lärande och familj 1 Globalisering Värderingsförändringar individualisering Klimatförändringar Demografi 5 megatrender med sikte på 2030 Källor: SKL omvärldsanalys,

Läs mer

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg arbetar för ett starkt näringsliv och en hållbar tillväxt som skapar arbetstillfällen

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter

Utbildningen Förenkla - helt enkelt. För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Utbildningen Förenkla - helt enkelt För kommuner som vill förbättra sina företagskontakter Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Tillväxtverket erbjuder alla kommuner i Sverige en utbildning,

Läs mer

Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag.

Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag. Affärsplan Formulera din affärsidé så att den är enkel att förstå! Ta hjälp av vår mall för affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta företag. Tidpunkt Ha koll på hur förutsättningarna

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Korthet) 2014 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke

Korthet) 2014 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke 1 Sammanställning av resultat KKiK (Kommunens Kvalitet i Korthet) 2014 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke Berg, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund ingår i ett nätverk via SKL, Nornorna,

Läs mer

uppföljningssystem för anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Förslag till nytt projektverksamhet finansierad av

uppföljningssystem för anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Förslag till nytt projektverksamhet finansierad av Förslag till nytt uppföljningssystem för projektverksamhet finansierad av anslag 1:1 Marcus Wåhlstedt, Tillväxtverket Reglab Regionala resultat 20170510 Innehåll Uppdraget Förutsättningar Tillväxtverkets

Läs mer