Gynekologisk cellprovskontroll (GCK)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gynekologisk cellprovskontroll (GCK)"

Transkript

1 MEDICINSK INSTRUKTION 1 (7) MEDICINSK INDIKATION Bakgrund Sedan slutet av 1960-talet har screening för upptäckt av symtomfria förstadier till cervixcancer, dysplasier (cellförändringar), genomförts i Sverige. Incidensen har därefter minskat med 67 % och denna cancerform är nu relativt ovanlig i vårt land med ca 450 nya fall per år. Cirka 180 kvinnor avlider årligen. Om cancern upptäcks vid screening är chansen att bli botad 92 %. Cervixcancer orsakas av ett sexuellt överförbart virus, HPV (Humant Papillom Virus). Vissa virusstammar orsakar kondylom medan andra kan ge cellförändringar och cancer på sikt. Vaccination mot HPV ingår numera i det nationella vaccinationsprogrammet. Flickor födda 1999 och senare omfattas och vaccinationen sker i årskurs 5 eller 6. I Västmanland används vaccinet Gardasil som skyddar mot HPV 6 och 11 (som ger upphov till kondylom) samt HPV 16 och 18 (som kan leda till cervixdysplasi och cervixcancer). HPV test kommer successivt införas som en del av den gynekologiska hälsokontrollen. Den viktigaste faktorn för att förebygga cervixcancer är deltagande i screeningen. Deltagandet utgörs dels av de kvinnor som provtas efter att de blivit kallade, dels av de som provtas av annan anledning (t.ex. i samband med gynekologisk undersökning). Hörsamheten är den andel kallade kvinnor som kommer på provtagningen. Täckningsgraden är den totala andelen kvinnor som provtagits inom avsett tidsintervall och inkluderar opportunistiska (symtomfria kvinnor) och indicerade (kvinnor med symtom eller vid utredning/uppföljning) prover. Organisation I Landstinget Västmanland erbjuds kvinnor mellan 23 och 50 år cellprovtagning vart tredje år. Efter 50 års ålder kallas man vart femte år fram till 64 års ålder. Höjningen av den övre åldersgränsen är en konsekvens av nya riktlinjer där man rekommenderar att det sista provet ska vara taget efter det att kvinnan fyllt 60 år. För kvinnor som uteblir från det sista planerade cellprovet inom ramen för screeningen kommer påminnelse skickas årsvis under de därpå följande fyra åren. Provtagningen sker på den barnmorskemottagning som tillhör Vårdcentralen där kvinnan är listad. Om kvinnan är över 64 år och haft upprepade normala cellprov tidigare är risken mycket liten att hon utvecklar cellförändringar. Kallelsesystemet drivs av avdelningen för klinisk patologi på Västmanlands sjukhus Västerås. Kontaktpersoner är sekreterarna Ulla Karlsson (ulla.b.karlsson@ltv.se) och Annette Petterson (annette.pettersson@ltv.se).

2 MEDICINSK INSTRUKTION 2 (7) Barnmorskemottagningarna beställer det antal kallelser de vill ha utskickade för en viss tidsperiod. Antalet kallelser bör vara jämnt fördelade mellan 10/1 och 15/11 med uppehåll två månader under sommaren. Detta för att säkerställa att intervallen mellan provtagningarna för kvinnorna inte förlängs i onödan. En jämnare belastning på laboratoriet gör även att resultatet kan lämnas ut efter kortare tid. Alla kvinnor kallas brevledes för cellprovtagning enligt ovan. Om kvinnan inte hörsammar kallelsen får hon en ny varje år till dess att hon har lämnat ett prov. Aveller ombokning kan kvinnan göra via 1177 Vårdguiden/Mina vårdkontakter eller via telefon. Besöket är avsett endast för denna provtagning och beräknas ta 10 minuter i anspråk. För närvarande är kostnaden 200 kr för kvinnor över 25 år. Omtag av prov är kostnadsfritt. TILLVÄGAGÅNGSSÄTT Provtagning inom den gynekologiska cellprovskontrollen, GCK Remiss Använd remiss Gynekologisk cellprovskontroll. Informera om biobankslagen. Om kvinnan besöker mottagningen av annan orsak men vet att hon kommer att få en kallelse under samma kalenderår kan cellprov tas redan då. Använd även då remiss Gynekologisk cellprovskontroll. Hantering av normala svar Alla kvinnor som kallats via den gynekologiska cellprovskontrollen får svar direkt från laboratoriet inom 6 veckor om provet är normalt. Om provet visar avvikelser hanteras det enligt nedan. Hantering av avvikande prover Icke bedömbart prov Kvinnan får meddelande från avdelningen för klinisk patologi att provet inte går att bedöma samt en tid för ny provtagning. Om tre obedömbara prover föreligger skickas istället meddelandet till en av de gynekologiska mottagningarna. De kallar sedan kvinnan för läkarbedömning och ev. behandling av atrofi eller inflammation samt för ställningstagande till kolposkopi.

3 MEDICINSK INSTRUKTION 3 (7) Benignt prov, men i svaret anges att det finns inflammation Ingen åtgärd. Benignt prov, men i svaret anges att det saknas endocervikala celler Ingen åtgärd. Undantaget är kvinnor som tidigare haft dysplasi, dessa skall kallas för ny provtagning. Ny kallelse skickas automatiskt via systemet. Om fortsatt samma bild skall kvinnan till gynekolog. Avvikande cellprov Svaret går vidare till någon av de gynekologiska mottagningarna i Västerås och Köping (undantaget svårvärderad skivepitelatypi som kan vara dysplasi/cin 1 enligt nedan). Om Vårdcentralen är ansluten till en privat gynekologisk mottagning för mödrahälsovård går provsvaret dit. Mottagningarna kallar kvinnan för utredning, som regel inom två månader. Kvinnan får besked att hon har ett avvikande cellprov tillsammans med tiden för mottagningsbesöket. Det kan ibland dröja ett par veckor längre än om hon får besked direkt från laboratoriet vid normalt prov. Cellförändringar delas in i olika stadier: svårvärderad skivepitelatypi som kan vara dysplasi och CIN 1-3 som i sin tur avgör hur behandling och uppföljning ser ut. - Svårvärderad skivepitelatypi som kan vara dysplasi/cin 1 När HPV test blivit en del av rutinen kommer eventuell förekomst av högrisk HPV och kvinnans ålder styra handläggningen vid svårvärderad skivepitelatypi som kan vara dysplasi samt vid CIN 1. Kallelse för nytt cellprov eller för vidare utredning av gynekolog sker automatiskt via kallelsesystemet och avdelningen för klinisk patologi. Barnmorskan på BMM behöver alltså inte ta vidta någon åtgärd rörande cellprovet under förutsättning att provet är taget inom ramen för den gynekologiska hälsokontrollen (se Indicerad cellprovtagning). - CIN 2 och CIN 3 Kallas för utredning på en av de gynekologiska mottagningarna enligt ovan. Dysplasifilen (kontrollfilen) Kvinnor som behandlats för höggradiga cellförändringar (CIN 2-3) ska följas med cellprov vartannat år i minst 20 år. Kallelserna skickas inom ramen för screeningprogrammet. Uppföljningen innebär att även kvinnor över 64 år kan komma att kallas. Vid avsaknad av endocervikala celler ska nytt prov tas (se ovan).

4 MEDICINSK INSTRUKTION 4 (7) Om kvinnan uteblir Barnmorskan har inget ansvar för att kvinnan kallas igen. Via screeningprogrammet skickas en ny kallelse efter ett år. Om kvinnan vill avstå Avdelningen för klinisk patologi (se ovan) ska meddelas att kvinnan önskar utgå ur kallelsesystemet. De skickar då ett brev till kvinnan där hon ombeds att skriva under att hon vill avstå från att bli kallad för ytterligare provtagning de närmsta 10 åren. Därefter kommer kallelser återigen skickas i enlighet med screeningprogrammet. Kvinnor som kan exkluderas Kvinnor som aldrig haft sex (total avhållsamhet, dvs smittorisk kan inte uteslutas även om man avstått från penetrerande sex) kan avstå från cellprovtagning. Ny kallelse skickas då per automatik efter ett år. Indicerad cellprovtagning Om en kvinna vid ett besök i ett annat ärende meddelar att hon har småblödningar eller samlagsblödningar är det indicerat att ta ett cellprov, s.k. indicerad provtagning. Utöver cellprovtagning bör infektion, malignitet eller hormonförändringar övervägas och ev. utredas. Hänvisa vid behov till gynekolog. I dessa fall ska remiss Vaginal cytologi användas. Informera om biobankslagen. Obs! Om undersökningen visar avvikelser kommer svaret till provtagaren som har ansvar för att ge kvinnan besked och remittera vidare till kvinnokliniken för utredning. Om provet är normalt får kvinnan svar automatiskt. Kvalitetskontroll av vårdkedjan Provtagningsenheten skall varje år få en rapport om hur stor andel av deras prover som innehåller endocervikala celler. Önskvärt är att dessa celler finns i över 85 % av proverna som tas. I Mödrahälsovårdens årsrapporter finns historik över nyupptäckta cervixcancerfall och relationen till det antal cellprover kvinnorna tagit och när.

5 MEDICINSK INSTRUKTION 5 (7) Provtagningsinstruktioner Metoden som används är vätskebaserad cytologi. En provbehållare per patienten räcker, dvs två provfraktioner från en kvinna blandas i en och samma behållare. OBS! Fixeringsmedlet består till 50 % av metanol som fixerar cellerna mycket snabbt. Det är därför viktigt att provöverföringen görs direkt när plastspateln respektive borsten förts ner i fixeringsmedlet. I annat fall kan cellerna fastna på borste/spatel istället för att lösgöras till vätskan. Celler överförs från borste och spatel genom omrörning. Skrapa inte av borsten med spateln då detta gör att cellerna faller sönder. Använd inte gel/glidmedel eftersom det försvårar den cytologiska bedömningen. Undvik provtagning under pågående mens p g denna innehåller slemhinna med gamla erytrocyter och inflammatoriskt material som gör provet svårbedömt. Färska erytrocyter (liten blödning i samband med provtagning) brukar däremot inte vara något problem. Gör så här: 1. Ta prov från portio genom att rotera plastspateln 360. En träspatel absorberar cellerna och ska därför inte användas. 2. Överför cellerna direkt från plastspateln till fixeringsvätskan genom att vispa runt 10 varv. 3. Provtag endocervix med borsten genom att föra in den i cervixöppningen och rotera ½ varv i en riktning. Mer rotation än så ökar inte mängden celler men riskerar däremot att orsaka blödning. 4. Överför direkt cellerna från borsten till fixeringsvätskan genom att vispa runt 10 varv, samtidigt som borsten trycks mot provbehållarens insida (så att skaftet är böjt). Avsluta med att vispa borsten en kort stund i vätskan, för att lösgöra ytterligare celler. 5. Skruva på provbehållarens lock och dra åt locket ordentligt. Märk provbehållaren med patientens 10- siffriga personnummer och namn. Cosmic används alltså inte för detta. Etiketten fästs ovanpå burkens innehållsetikett och ska inte dölja vätskemarkeringen. Provet kan förvaras i rumstemperatur.

6 MEDICINSK INSTRUKTION 6 (7) Vid trång cervixkanal Om cervixkanalen är för trång och det inte går att komma in med borsten, bör kvinnan skickas till gynekologisk mottagning för provtagning ev. med bedövning och dilatation. Barnmorskan eller patienten själv tar kontakt med någon av mottagningarna för tidsbokning. Provtagningen utförs av barnmorskor. Kvinnan betalar då sin avgift på gynekologiska mottagningen och inte i primärvården. Omtag av prov är gratis. Vid graviditet Om kvinnan inte har tagit cellprov under de senaste 2,5 åren när hon kommer för inskrivning i tidig graviditet, ska hon erbjudas cellprov. Provet ska helst tas före 15:e graviditetsveckan men kvinnor som inte har tagit cytologprov de senaste 3 åren kan erbjudas provtagning även senare i graviditeten. Använd remissen Gynekologisk cellprovskontroll och ange att kvinnan är gravid. Efter förlossningen Rutinprovtagning bör helst vänta tills 8 veckor efter förlossningen. Hysterektomerade kvinnor Om kvinnan är subtotalt (supravaginalt) hysterektomerad skall hon erbjudas cellprovtagning som alla andra kvinnor. Om kvinnan är totalt hysterektomerad på grund av cellförändringar på portio skall hon fortsätta att ta cellprov, detta görs genom att borsta eller skrapa vaginaltoppen med spatel. Om kvinnan är totalt hysterektomerad av annan anledning än ovanstående kan hon utgå ur kallelsesystemet. Kvinnan skall då ha fått denna information av sin behandlande läkare där hon opererades. Om kvinnan inte fått något besked rörande fortsatta cellprovskontroller bör hon eller barnmorskan vända sig till den opererande kliniken för ett besked så man undviker onödig provtagning.

7 MEDICINSK INSTRUKTION 7 (7) Personer som har genomgått könsbyte och som har cervix kvar skall ges möjlighet att fortsätta ta cellprov. Immunsupprimerade kvinnor Kvinnor med nedsatt immunförsvar t ex vid HIV-infektion eller som står på immunsupprimerande medicinering (p g a inflammatorisk sjukdom såsom RA/SLE eller efter transplantation) har en ökad risk att utveckla dysplasi. Dessa kvinnor ska lämna cellprov årligen resten av livet och bör vara knutna till någon av de gynekologiska mottagningarna. Om en barnmorska på BMM identifierar en kvinna med någon av ovanstående riskfaktorer kan cellprovet tas och kvinnan därefter hänvisas till gynekologisk mottagning för framtida kontroller. Handläggare : Joanna Bergh, ST läkare, Kvinnokliniken, Västerås Ansvarig: Åsa Jansson, mödrahälsovårdsöverläkare, Västmanland REFERENSER SFOG. Cervixcancerprevention, ARG-rapport nr 63, (

Screeningprogram för Gynekologiska cellprovskontrollen (GCK)

Screeningprogram för Gynekologiska cellprovskontrollen (GCK) 1(5) Screeningprogram för Gynekologiska cellprovskontrollen (GCK) Gynekologisk cellprovskontroll sker vart 3:e år mellan 23 49 års ålder och vart 5:e år mellan 50 60 års ålder. Kvinnor som genomgått total

Läs mer

Atypical squamous cells high grade. (Misstänkt höggradig dysplasi) Cancer in situ Ingår i CIN 3

Atypical squamous cells high grade. (Misstänkt höggradig dysplasi) Cancer in situ Ingår i CIN 3 (L Liest Överläkare) Cervixcancerprevention: Screening, utredning, behandling Definitioner och förkortningar Adenocarcinoma in situ ( AIS) Adenocarcinoma cervicis uteri ASCUS eller lätt skivepitelatypi

Läs mer

Sökord: Gynekologi. Atypical squamous cells high grade. (Misstänkt höggradig dysplasi) Cancer in situ Ingår i CIN 3

Sökord: Gynekologi. Atypical squamous cells high grade. (Misstänkt höggradig dysplasi) Cancer in situ Ingår i CIN 3 Kvinnokliniken i Kvinnokliniken Cervixcancerprevention: Screening, utredning, behandling och Definitioner och förkortningar Adenocarcinoma in situ ( AIS) Adenocarcinoma cervicis uteri ASCUS eller lätt

Läs mer

Lathund till kallelser och svarsbrev inom Gynekologisk cellprovskontroll, samt utredning och behandling

Lathund till kallelser och svarsbrev inom Gynekologisk cellprovskontroll, samt utredning och behandling Lathund till kallelser och svarsbrev inom Gynekologisk cellprovskontroll, samt utredning och behandling enligt det Nationella vårdprogrammet för livmoderhalscancerprevention 2017. Versionshantering Datum

Läs mer

Lathund för kallelser och svarsbrev

Lathund för kallelser och svarsbrev Lathund för kallelser och svarsbrev - 2019 Inom gynekologisk cellprovskontroll, samt utredning och behandling enligt det nationella vårdprogrammet för livmoderhalscancerprevention, version 2.0 december

Läs mer

Avvikande cellprovsvar Ob-gyn NLL

Avvikande cellprovsvar Ob-gyn NLL Avvikande cellprovsvar Ob-gyn NLL Berörda enheter Samtliga enheter inom Kvinnosjukvården Norrbotten. Syfte Tydliggöra handläggning av patienter som fallit ut med avvikande i GCK eller vid indicerad provtagning,

Läs mer

Gynekologiska cellprovskontroller KUNGSÖRS VÅRDCENTRAL

Gynekologiska cellprovskontroller KUNGSÖRS VÅRDCENTRAL Gynekologiska cellprovskontroller KUNGSÖRS VÅRDCENTRAL 2014-2017 Bakgrund Varje år får cirka 450-500 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer (cervix cancer) och runt 130-150 kvinnor per år dör av sjukdomen.

Läs mer

Riktlinjer för Gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne 2014

Riktlinjer för Gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne 2014 Riktlinjer för Gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne 2014 Hemsida: www.skane.se/vardochriktlinjer Fastställt 2013-12-23 E-post: vardochriktlinjer@skane.se Giltigt till 2014-12-31 Vårdkedjan involverar

Läs mer

Screening för livmoderhalscancer. Indikatorer och bakgrundsmått Bilaga

Screening för livmoderhalscancer. Indikatorer och bakgrundsmått Bilaga Screening för livmoderhalscancer Indikatorer och bakgrundsmått Bilaga Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Regional riktlinje för screening för cervixcancer

Regional riktlinje för screening för cervixcancer Regional riktlinje för screening för cervixcancer Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i, framtagna i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Fastställd av hälso- och sjukvårdsdirektören.

Läs mer

Avvikande cellprovsvar från livmodertappen

Avvikande cellprovsvar från livmodertappen Avvikande cellprovsvar från livmodertappen Berörda enheter Samtliga enheter inom VO Obstetrik och Gynekologi. Syfte Tydliggöra handläggning av patienter som fallit ut med avvikande i GCK eller vid indicerad

Läs mer

Regionala riktlinjer gynekologisk cellprovtagning inom mödrahälsovården

Regionala riktlinjer gynekologisk cellprovtagning inom mödrahälsovården Regionala riktlinjer gynekologisk cellprovtagning inom mödrahälsovården Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

Regionala riktlinjer för screening för cervixcancer

Regionala riktlinjer för screening för cervixcancer Regionala riktlinjer för screening för cervixcancer Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i Region Skåne, framtagna i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjen är fastställd av hälso-

Läs mer

Gynekologisk cellprovskontroll och handläggning av cellförändringar

Gynekologisk cellprovskontroll och handläggning av cellförändringar Gynekologisk cellprovskontroll och handläggning av cellförändringar Vårdprogram för Landstinget i Jönköpings län fastställt i medicinsk programgrupp, primärvård december 1999, reviderat oktober 2010 Sammanfattning

Läs mer

HPV Kort om virus, vaccination, screening och cervixcancer. Utbildningsdag i Göteborg Ann Sofie Cavefors 2012-02-14

HPV Kort om virus, vaccination, screening och cervixcancer. Utbildningsdag i Göteborg Ann Sofie Cavefors 2012-02-14 HPV Kort om virus, vaccination, screening och cervixcancer Utbildningsdag i Göteborg Ann Sofie Cavefors 2012-02-14 Infektion med HPV Humant papillomvirus (HPV) Källa: NIH-Visuals Online# AV-8610-3067 Från

Läs mer

Gynekologisk cellprovskontroll i Västra sjukvårdsregionen

Gynekologisk cellprovskontroll i Västra sjukvårdsregionen Vårdprogram Gynekologisk cellprovskontroll i Västra sjukvårdsregionen Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (diarienr) giltigt till (2 år efter fastställandedatum) Utarbetad av Sektorsråd x och/eller

Läs mer

Kommunikationsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal om Humant papillomvirus (HPV)

Kommunikationsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal om Humant papillomvirus (HPV) PM 2018-12-04 1 (1) Kommunikationsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal om Humant papillomvirus (HPV) Innehållsförteckning Kommunikationsstöd för hälso- och sjukvårdspersonal om Humant papillomvirus (HPV)...

Läs mer

Screening för livmoderhalscancer. Rekommendation och bedömningsunderlag

Screening för livmoderhalscancer. Rekommendation och bedömningsunderlag Screening för livmoderhalscancer Rekommendation och bedömningsunderlag Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Gynekologisk cellprovskontroll i Västra sjukvårdsregionen

Gynekologisk cellprovskontroll i Västra sjukvårdsregionen Vårdprogram Gynekologisk cellprovskontroll i Västra sjukvårdsregionen Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören 44-2014 giltigt till 2016-08-31 Utarbetad av vårdprogramgruppen för gynekologisk cellprovskontroll

Läs mer

Basprogram, hälsovård för gravida 120301 (Kompletteras med psykologiskt basprogram)

Basprogram, hälsovård för gravida 120301 (Kompletteras med psykologiskt basprogram) Basprogram, hälsovård för gravida 120301 (Kompletteras med psykologiskt basprogram) Vecka Besök Screening Riktade åtgärder 0-para Fler-para (Var god se sid 2) Vecka 6-12, två Barnmorskebesök. ABCD-inskrivning

Läs mer

Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Gardasil Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta. Förfylld spruta 1x0,5 ml. Två nålar.

Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Gardasil Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta. Förfylld spruta 1x0,5 ml. Två nålar. 2012-06-27 1 (5) Vår beteckning SÖKANDE Sanofi Pasteur MSD Hemvärnsgatan 15 171 54 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna BESLUT Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutar att nedanstående

Läs mer

Cervixcancer. - Primär och Sekundär prevention Caroline Lilliecreutz

Cervixcancer. - Primär och Sekundär prevention Caroline Lilliecreutz Cervixcancer - Primär och Sekundär prevention 2017-05-19 Caroline Lilliecreutz 2017-05-19 Namn Sammanhang 2017-05-19 Caroline Lilliecreutz 2017-05-19 Caroline Lilliecreutz 2017-05-19 Caroline Lilliecreutz

Läs mer

Riktlinjer för Gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne 2013

Riktlinjer för Gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne 2013 i 2013 Hemsida: www.skane.se/vardochriktlinjer Fastställt 2013-04-11 E-post: vardochriktlinjer@skane.se Giltigt till 2014-06-30 Vårdkedjan involverar verksamhetsområdena Labmedicin Skåne (Klinisk Patologi/Cytologi,

Läs mer

Remiss - motion Vaccinera alla sjätteklassare med HPVvaccin

Remiss - motion Vaccinera alla sjätteklassare med HPVvaccin YTTRANDE 1(11) Hälso- och sjukvårdsnämnden Remiss - motion Vaccinera alla sjätteklassare med HPVvaccin HS 2007/0077, () motion I debatten gällande papillomvirusvaccinering saknas ofta diskussion om andra

Läs mer

Cervixcancerprevention. Screening, utredning, behandling och uppföljning.

Cervixcancerprevention. Screening, utredning, behandling och uppföljning. Cervixcancerprevention. Screening, utredning, behandling och uppföljning. Flödesscheman med tillhörande numrerade svarsbrev finns samlade sist i dokumentet Definitioner och förkortningar Adenocarcinoma

Läs mer

Datum 2008-03-25. Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Cervarix Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta

Datum 2008-03-25. Namn Form Förp. Varunr AIP (SEK) AUP (SEK) Cervarix Injektionsvätska, suspension, förfylld spruta BESLUT 1 (6) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2008-03-25 Vår beteckning SÖKANDE GlaxoSmithKline AB Box 516 169 29 Solna SAKEN Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT Läkemedelsförmånsnämnden

Läs mer

Sexuellt överförbara infektioner (STI) Vad gör en STI-samordnare? Samordning av det hiv/sti-preventiva arbetet i Uppsala län Kondomdistribution Utbildningar, omvärldsbevakning Folkhälsomyndighetens kontaktperson

Läs mer

Tuberkulos (TBC) under graviditet, förlossning och eftervård

Tuberkulos (TBC) under graviditet, förlossning och eftervård MEDICINSK INSTRUKTION 1 (5) MEDICINSK INDIKATION Inledning Gravida kvinnor har samma mottaglighet för tuberkulos och sjukdomsutveckling som andra. De flesta som infekterats med tuberkelbakterier blir aldrig

Läs mer

1. Bättre information om HPV-vaccin och HPV-test, tack!

1. Bättre information om HPV-vaccin och HPV-test, tack! UTGÅVA: 1, 2009 Ansvarig redaktör: Katarina Johansson Februari 2009 I det här numret: 1 Bättre information om HPV-vaccin och HPV-test, tack! 2 Information till patienter borde uppdateras bättre! 3 Myndigheter

Läs mer

Barnmorskemottagning/ Mödravårdscentral

Barnmorskemottagning/ Mödravårdscentral RAPPORTERINGSANVISNING FÖR VÅRDVAL Barnmorskemottagning/ Mödravårdscentral Vårdval i Norrtälje Gäller from 2015-11-01 Innehåll 1 Introduktion till registreringsrutin... 3 1.1 Rapportera en vårdkontakt...

Läs mer

Remissrunda 1 Cervixcancerprevention Nationellt vårdprogram samt konsekvenser av införande av Socialstyrelsens screeningrekommendationer

Remissrunda 1 Cervixcancerprevention Nationellt vårdprogram samt konsekvenser av införande av Socialstyrelsens screeningrekommendationer Remissrunda 1 Cervixcancerprevention Nationellt vårdprogram samt konsekvenser av införande av Socialstyrelsens screeningrekommendationer Den nationella vårdprogramgruppen för cervixcancerprevention har

Läs mer

Vaccination mot HPV för flickor

Vaccination mot HPV för flickor Manus till utbildningsmaterialet Vaccination mot HPV för flickor Version 2012-02-27 Vaccination mot HPV för flickor Den 1 januari 2010 infördes ett nytt vaccin i det svenska vaccinationsprogrammet för

Läs mer

Vårdprogram för Västra Götalandsregionen (VGR) och Region Halland (RH) inkluderande all berörd verksamhet i offentlig och privat regi

Vårdprogram för Västra Götalandsregionen (VGR) och Region Halland (RH) inkluderande all berörd verksamhet i offentlig och privat regi Regionalt vårdprogram Cervixdysplasi Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören giltigt till Vårdprogram för Västra Götalandsregionen (VGR) och Region Halland (RH) inkluderande all berörd verksamhet

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Tillämpning av Nationellt vårdprogram för cervixcancerprevention

Tillämpning av Nationellt vårdprogram för cervixcancerprevention Regional medicinsk riktlinje Tillämpning av Nationellt vårdprogram för cervixcancerprevention Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HS 2019-00501) giltig tom juni 2021. Utarbetad av regionala styr-

Läs mer

99,7% HPV i primärscreeningen. Matts Olovsson

99,7% HPV i primärscreeningen. Matts Olovsson HPV i primärscreeningen Matts Olovsson Professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa Uppsala universitet Överläkare vid Kvinnokliniken, Akademiska sjukhuset, Uppsala 99,7% Cervixcancer i Sverige

Läs mer

I Halland använder 70 procent webben för att boka tid för gynekologiskt cellprov

I Halland använder 70 procent webben för att boka tid för gynekologiskt cellprov I Halland använder 70 procent webben för att boka tid för gynekologiskt cellprov 70 % använder webbtidbok för gynekologiskt cellprov i Halland Maria Brunefjäll och Fredrik Sargren 2015-10-06 Livmoderhalscancer

Läs mer

Ny kolposkopi inom 3 månader. a. Cytologi HSIL oavsett HPV svar a. Kolposkopi inom 3 månader. Vid HPV 16/18 om 18 månader

Ny kolposkopi inom 3 månader. a. Cytologi HSIL oavsett HPV svar a. Kolposkopi inom 3 månader. Vid HPV 16/18 om 18 månader Medicinsk rutin Process: 3.3.4 RGK Bedriva specialiserad somatisk slutenvård Område: Faktaägare: Fatemeh Johansson, Överläkare Fastställd av: Jennie Ronéus, Verksamhetschef Revisions nr: 1 Gynekologiskt

Läs mer

Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet

Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet Beställarkontor Vård PM 1 (9) 2004-08-17 Bilaga 3 Handläggare Telefon E-post Arbetsgruppen: Uppdragsbeskrivningar och ersättningsmodeller för BMM & BVC Ersättningsmodell för barnmorskemottagningsverksamhet

Läs mer

Novus BRO tar pulsen på bröstcancervården. Juni 2010. 17 juni 2010 Lina Lidell/Annelie Önnerud Åström

Novus BRO tar pulsen på bröstcancervården. Juni 2010. 17 juni 2010 Lina Lidell/Annelie Önnerud Åström Novus BRO tar pulsen på bröstcancervården Juni 2010 17 juni 2010 Lina Lidell/Annelie Önnerud Åström 1704 Om undersökningen Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av BRO, Bröstcancerföreningens

Läs mer

Veckomeddelande v 12 2015-03-12. MÖTEN/KONFERENSER On 18/3 14.00 Skyddsrond Pusslet. OBS! Inställd. SCHEMABRYTANDE HU12 studieresa Rom RL12 APL

Veckomeddelande v 12 2015-03-12. MÖTEN/KONFERENSER On 18/3 14.00 Skyddsrond Pusslet. OBS! Inställd. SCHEMABRYTANDE HU12 studieresa Rom RL12 APL Livet på De Geergymnasiet är spännande. Här kan du läsa om vad som händer just nu. Veckomeddelande v 12 2015-03-12 MÖTEN/KONFERENSER On 18/3 14.00 Skyddsrond Pusslet. OBS! Inställd SCHEMABRYTANDE V 12

Läs mer

13. Humant Papillom Virus

13. Humant Papillom Virus Kapitel 13 1 13. Humant Papillom Virus Humant Papillom Virus (HPV) är ett virus som i dag består av cirka 200 identifierade typer. Ett 40-tal av dessa infekterar genitalia. HPV är världens vanligaste sexuellt

Läs mer

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU

Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Sida 1 (8) Hälsoundersökning av barn/ungdomar inför placering enligt SoL eller LVU Bakgrund Hälsoproblem av såväl fysisk som psykisk karaktär är överrepresenterade hos barn och ungdomar som placeras i

Läs mer

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget

Speciellt korta & klara nyheter från landstinget !!! Speciellt Korta & klara nyheter från Nr 3 April 2010 Speciellt korta & klara nyheter från landstinget I det nya numret av Speciellt kan du läsa om: Remissfri bröstmottagning Bättre cancervård i länet

Läs mer

Om livmoderhalscancer, cellförändringar, kondylom och Gardasil.

Om livmoderhalscancer, cellförändringar, kondylom och Gardasil. Om livmoderhalscancer, cellförändringar, kondylom och Gardasil. Den kvinnliga anatomin Äggledare Äggstock Livmoder Livmoderhals Livmodertapp Slida 1. Livmodertappen är känslig Området kring livmoderhalsen

Läs mer

LABNytt 2015-05-11. Innehåll. LABNytt 03/2015. Klinisk kemi Klinisk patologi och cytologi

LABNytt 2015-05-11. Innehåll. LABNytt 03/2015. Klinisk kemi Klinisk patologi och cytologi LABNytt 03/2015 LABNytt 2015-05-11 Innehåll Klinisk kemi Klinisk patologi och cytologi https://intranet.ltblekinge.org/vard/laboratorier/labnytt/sidor/default.aspx Klinisk kemi Karlskrona S-Digoxin Terapeutisk

Läs mer

Cleodette och Cleodette 28

Cleodette och Cleodette 28 Cleodette och Cleodette 28 Du har fått p-pillret Cleodette eller Cleodette 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Regionalt biobanksregister Södra sjukvårdsregionen

Regionalt biobanksregister Södra sjukvårdsregionen Regionalt biobanksregister Södra sjukvårdsregionen Datum 2005-10-03 1 (5) ENKÄT ANGÅENDE KLINISKA RUTINER FÖR INFORMATION OCH SAMTYCKE TILL SPARANDE AV PROV För att utvärdera informations- och samtyckesordningen

Läs mer

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller

Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Du kan hjälpa patienten att förstå vad som gäller Vårdgarantin I Sverige finns en nationell vårdgaranti. Den innebär att patienten ska erbjudas tid för besök och behandling inom de tidsgränser som anges

Läs mer

Regionrapport Preventiv Kvinnohälsovård 2011

Regionrapport Preventiv Kvinnohälsovård 2011 Regionrapport Preventiv Kvinnohälsovård 211 Introduktion Den regionala gruppen för preventiv kvinnohälsovård bildades i december 28 med syftet att göra fördjupade analyser och arbeta fram förbättringsmöjligheter

Läs mer

Bilaga 2 - Avgifter och taxor (enligt Finansplan 2016-2018)

Bilaga 2 - Avgifter och taxor (enligt Finansplan 2016-2018) 1(5) RS/200/2015 Bilaga 2 - er och taxor (enligt Finansplan - 2018) Läkarbesök Primärvård Dagtid 150 Asylsökande 50 Privata offentligt Jourtid 250 finansierade allmänläkare Hembesök dagtid 200 Specialiserad

Läs mer

HPV vaccination. Bakgrund - sjukdomsbörda. Sjukdomsbörda Sverige. Bakgrund - virologi. Nationell uppföljning av vaccinationsprogrammen

HPV vaccination. Bakgrund - sjukdomsbörda. Sjukdomsbörda Sverige. Bakgrund - virologi. Nationell uppföljning av vaccinationsprogrammen ce (% of cases tested) ce (% of cases tested) L1 Bakgrund - virologi HPV vaccination Region Skåne 2012-02-06 Smittskyddsinstitutet Humant papillomvirus (HPV) >100 typer, ~40 typer infekterar genitalt Virus

Läs mer

Tillämpning av Nationell t vårdprogram för cervixcancerprevention

Tillämpning av Nationell t vårdprogram för cervixcancerprevention Regional medicinsk riktlinje Tillämpning av Nationell t vårdprogram för cervixcancerprevention Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören (HS 2017-00461) giltigt till juni 2019. Utarbetad av Regionala

Läs mer

Teknisk specifikation för IT-system utifrån nytt nationellt vårdprogram för

Teknisk specifikation för IT-system utifrån nytt nationellt vårdprogram för cervixcancerprevention Version Datum Kommentar Författare 1.0 16-11-03 Adam Sehlin, Marlene Sandberg-Andersson 2.0 17-02-16 Uppdatering efter Ineras förstudierapport Stödsystem Screening Livmoderhalscancer

Läs mer

Regionala tillämpningar av nationellt vårdprogram för Cervixcancerprevention

Regionala tillämpningar av nationellt vårdprogram för Cervixcancerprevention tillämpningar av nationellt vårdprogram för Cervixcancerprevention FEBRUARI 018 Februari 018 Dnr 018-046 Innehåll tillämpningar av nationella vårdprogrammet i... 4 8. Kallelse till gynekologisk cellprovskontroll...

Läs mer

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik Version: 8

Publicerat för enhet: Kvinnoklinik Version: 8 Publicerat för enhet: Kvinnoklinik Version: 8 Innehållsansvarig: Anne Ekeryd Andalen, Överläkare, Kvinnoklinik läkare (annek59) Giltig från: 2019-06-04 Godkänt av: Graciela Carlson, Verksamhetschef, Område

Läs mer

Riktlinjer vid remisshantering inom Primärvård ÖLL

Riktlinjer vid remisshantering inom Primärvård ÖLL Version nr Diarie nr År/löp nr 2 09OLL3397 Sidan 1 av 11 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Reviderat datum Riktlinjer vid remisshantering Primärvård 091201 Upprättad av (befattning,

Läs mer

Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium

Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium Lena Dillner Verksamhetschef Klinisk mikrobiologi Labmedicin Skåne Labmedicin Skåne Ny organisation från 1/1 2009 All laboratoriemedicin i samma

Läs mer

med anledning av prop. 2015/16:138 Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården

med anledning av prop. 2015/16:138 Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3383 av Emma Henriksson m.fl. (KD) med anledning av prop. 2015/16:138 Avgiftsfrihet för viss screening inom hälso- och sjukvården Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Cervical cancer prevention - Studies on possible improvements.

Cervical cancer prevention - Studies on possible improvements. Cervical cancer prevention - Studies on possible improvements. Björn Strander Stolt medicine doktor Onkologiskt centrum, Västra regionen och Kvinnomottagningen, Kungsbacka Närsjukhus Syftet med avhandlingen

Läs mer

Screening för f r tidigupptäckt av kolorektal cancer: Vad ska en allmänmedicinare verksam i glesbygd göra? g. Onkologiskt centrum

Screening för f r tidigupptäckt av kolorektal cancer: Vad ska en allmänmedicinare verksam i glesbygd göra? g. Onkologiskt centrum Screening för f r tidigupptäckt av kolorektal cancer: Vad ska en allmänmedicinare verksam i glesbygd göra? g 2011-05 05-19 Sven Törnberg T Onkologiskt centrum Vilket är r problemet? Att ha ont i magen?

Läs mer

Cervixcancerscreening Rapport 2012 Kaj Bjelkenkrantz, 15 oktober 2013. (Preliminära manus utskickade till styrgruppen för cervixcytologi i februari

Cervixcancerscreening Rapport 2012 Kaj Bjelkenkrantz, 15 oktober 2013. (Preliminära manus utskickade till styrgruppen för cervixcytologi i februari Cervixcancerscreening Rapport 212 Kaj Bjelkenkrantz, 15 oktober 213. (Preliminära manus utskickade till styrgruppen för cervixcytologi i februari och april) 2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 2 (5) 5.4 Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och

Läs mer

Gynekologisk cellprovskontroll i Västra sjukvårdsregionen

Gynekologisk cellprovskontroll i Västra sjukvårdsregionen Vårdprogram Gynekologisk cellprovskontroll i Västra sjukvårdsregionen Fastställd av Hälso- och sjukvårdsdirektören 44-2014 giltigt till 2017-06-01 Utarbetad av vårdprogramgruppen för gynekologisk cellprovskontroll

Läs mer

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8

Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Publicerat för enhet: Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus; Kuratorsmottagning Norra Älvsborgs Länssjukhus Version: 8 Innehållsansvarig: Maria Lagergren, Kurator, Kuratorsmottagning Uddevalla sjukhus (marfo39)

Läs mer

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år För vissa äldre ungdomar kan det ibland vara bättre att använda frågorna i Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination migranter

Läs mer

Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för primärvården

Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för primärvården Besöksersättning - Registrering i Cosmic - Användarmanual för INSTRUKTION 2 (21) INNEHÅLL INLEDNING... 4 1 FÖRKLARING KONTAKTTYPER OCH BEGREPP... 4 1.1 Kontakttyper...4 1.2 Begrepp...5 2 ANVÄNDANDE AV

Läs mer

LOKAL ANVISNING till Vårdhandboken Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Identifikation 3 Vårdrutin Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m.

LOKAL ANVISNING till Vårdhandboken Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Identifikation 3 Vårdrutin Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Dokumentnamn: Version: Dokumenttyp: Identifikation 3 Vårdrutin Utfärdande förvaltning: Sökord: Giltig fr.o.m. Hälso- och sjukvård Identifiering, gömda flyktingar, 2016-03-01 papperslösa, ID-band Utfärdande

Läs mer

URINPROV. Tvätta och handdesinfektera händerna Ta på handskar Ta på plastförkläde

URINPROV. Tvätta och handdesinfektera händerna Ta på handskar Ta på plastförkläde 1 URINPROV Prov lämnas i många olika situationer Urinprov kan behöva lämnas av olika anledningar, till exempel när patienten utreds för sjukdom eller då olika uppföljningar behöver göras. Det är alltid

Läs mer

Fakta om spridd bröstcancer

Fakta om spridd bröstcancer Fakta om spridd bröstcancer Världens vanligaste kvinnocancer Bröstcancer står för närmare 23 procent av alla cancerfall hos kvinnor och är därmed världens vanligaste cancerform bland kvinnor i såväl rika

Läs mer

Sonia Andersson Professor, överläkare. KVINNOKLINIKEN Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet

Sonia Andersson Professor, överläkare. KVINNOKLINIKEN Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet Sonia Andersson Professor, överläkare KVINNOKLINIKEN Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet Vad jag planerar att diskutera med er idag: Epidemiologi av cervixcancer Vilken roll spelar

Läs mer

Hur gör vi när medborgarna inte vill involvera sig?

Hur gör vi när medborgarna inte vill involvera sig? Hur gör vi när medborgarna inte vill involvera sig? ETT UPPDRAG TILLSAMMANS MED Transformator Design Research och innovation i samma process som involverar kunder och medarbetare. VÅRA STYRKOR Sveriges

Läs mer

PM nr 37. Cervixcancerprevention: Screening, utredning, behandling och uppföljning

PM nr 37. Cervixcancerprevention: Screening, utredning, behandling och uppföljning PM nr 37 PM Kvinnokliniken Länssjukhuset Kalmar Författare: Helene Muhr Giltigt fr o m 2014-06-18 Giltigt t o m 2016-06-18 Cervixcancerprevention: Screening, utredning, behandling och uppföljning Definitioner

Läs mer

Översiktlig information om. Tidig Fosterdiagnostik

Översiktlig information om. Tidig Fosterdiagnostik Översiktlig information om Tidig Fosterdiagnostik Fosterdiagnostik är frivilligt Det är viktigt att betona att all fosterdiagnostik är frivillig och skall bara ske om den gravida kvinnan önskar genomgå

Läs mer

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000

Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund. Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Manual KundRad Webb Datum: 2009-04-14 Skapad av: Catharina Wramfors BFC Tekniksektionen Lund Vid problem med KundRad kontakta RSIT tel: 077-67 30 000 Innehåll: Inloggning och Ansökan om access. (användarkonto)

Läs mer

3. Johanna 21 söker för preventivmedelsrådgivning. Johanna är för närvarande arbetslös och har träffat ny pojkvän sedan 3 månader tillbaka.

3. Johanna 21 söker för preventivmedelsrådgivning. Johanna är för närvarande arbetslös och har träffat ny pojkvän sedan 3 månader tillbaka. Testa dig själv Här följer ett antal patientfall där du har möjligheten att fundera kring vanliga kliniska frågeställningar inom Gynekologi/Obstetrik. Något facit presenteras inte utan se frågorna som

Läs mer

Vaccination mot HPV för flickor

Vaccination mot HPV för flickor Vaccination mot HPV för flickor En utbildning för hälsovårdspersonal Uppdaterad i november 2016 Vaccination mot HPV för flickor Välj det område du vill veta mer om HPV-infektion och livmoderhalscancer

Läs mer

Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08

Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08 Verksamhetsområde Urologi Om blodprovet PSA för att upptäcka tidig prostatacancer Docent Ola Bratt Urologiska kliniken Universitetssjukhuset i Lund 2005-12-08 Ska friska män låta kontrollera sin prostatakörtel?

Läs mer

TBE-information till hälso- och sjukvårdspersonal i Uppsala län 2012

TBE-information till hälso- och sjukvårdspersonal i Uppsala län 2012 Mars 2012 1 (6) Smittskyddsläkaren TBE-information till hälso- och sjukvårdspersonal i Uppsala län 2012 2 (6) Information om TBE till hälso- och sjukvårdspersonal i Uppsala län Bakgrund Varje år drabbas

Läs mer

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden

Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Slutrapport Datum: 2003-12-08 1(10) Metodstöd för kvalitetssäkring och komplettering av läkarintyg i sjukpenningärenden Rätt förmån Rätt ersättning 2003-12-08 Projektledare: Kristina Hylén Bengtsson och

Läs mer

GOTLANDS 1(2) KOMMUN 27 oktober 2008 Hälso- och sjukvården

GOTLANDS 1(2) KOMMUN 27 oktober 2008 Hälso- och sjukvården GOTLANDS 1(2) KOMMUN 27 oktober 2008 Hälso- och sjukvården Hälso- och sjukvårdsnämnden Begäran om medverkande i screeningprogram för colorektal cancer I Sverige är cancer i grovtarm och ändtarm den tredje

Läs mer

Vem får livmoderhalscancer? Varför tar man cellprov? Vad är kondylom?

Vem får livmoderhalscancer? Varför tar man cellprov? Vad är kondylom? Vem får livmoderhalscancer? Varför tar man cellprov? Vad är kondylom? Frågor och svar av gynekolog Eva Rylander SFOG-veckan 24 augusti 2009i Norrköping Vem kan få livmoderhalscancer? Vem får inte livmoderhalscancer?

Läs mer

Studiedagar 2007 Riksföreningen för Klinisk Cytologi - Åhus Strand

Studiedagar 2007 Riksföreningen för Klinisk Cytologi - Åhus Strand Studiedagar 2007 Riksföreningen för Klinisk Cytologi - Åhus Strand Fallbeskrivningar 1-10 Kristianstad Sammanställt av Anneli Leksell Fall 1 Kvinna född 1975 VS 2004-maj Hälsoundersökning 8:e cykeldagen

Läs mer

Screening mot cervixcancer Hur bra är vi? Hur kan vi bli bättre? Björn Strander

Screening mot cervixcancer Hur bra är vi? Hur kan vi bli bättre? Björn Strander Screening mot cervixcancer Hur bra är vi? Hur kan vi bli bättre? Björn Strander /100 000 Cervixcancer Sverige 1958-2011 Åldersstandardiserad incidens (FOB70) 30 25 Skivepitel Adeno Totalt 20 15 10 Källa:

Läs mer

Rapport Cervixcancerprevention RCC Syd juni 2015

Rapport Cervixcancerprevention RCC Syd juni 2015 Rapport Cervixcancerprevention RCC Syd juni 2015 Rapporten Cervixcancerprevention från RCC Syd sätts samman för att utvärdera arbetet med att förebygga livmoderhalscancer. Det finns mycket att glädjas

Läs mer

Skydda dig mot livmoderhalscancer!

Skydda dig mot livmoderhalscancer! Skydda dig mot livmoderhalscancer! Vad kan ni förvänta er att vi tar upp! Budskap Kommunikationsinsatser Livmoderhalscancer Skyddseffekt Uppföljning av vaccinationsprogrammet Genomförandet Leveranser och

Läs mer

Regionrapport Preventiv Kvinnohälsovård 2012

Regionrapport Preventiv Kvinnohälsovård 2012 Regionrapport Preventiv Kvinnohälsovård 2012 Introduktion Den regionala gruppen för preventiv kvinnohälsovård bildades i december 2008 med syftet att göra fördjupade analyser och arbeta fram förbättringsmöjligheter

Läs mer

2 Klinisk Genetik - Öppettider för Klinisk Genetik under jul och nyårshelgerna - Remiss för Chimerism i blanketthotellet

2 Klinisk Genetik - Öppettider för Klinisk Genetik under jul och nyårshelgerna - Remiss för Chimerism i blanketthotellet 1 LABORATORIEMEDICIN Laboratorienytt Nr 9, dec 2014 Innehåll: 2 Klinisk Genetik - Öppettider för Klinisk Genetik under jul och nyårshelgerna - Remiss för Chimerism i blanketthotellet 3 Klinisk kemi -Prover

Läs mer

Symptomregistrering vid inflammatorisk tarmsjukdom

Symptomregistrering vid inflammatorisk tarmsjukdom Symptomregistrering vid inflammatorisk tarmsjukdom Ett förbättringsarbete inom gastromottagningen CLV Charisis D. ST läkare Internmedicin Jönsson K-Å. överläkare gastroenterologi, Docent Medicinkliniken

Läs mer

Fakta om vaccinationen Hälsodeklaration

Fakta om vaccinationen Hälsodeklaration Fakta om vaccinationen Hälsodeklaration Gratis vaccination mot livmoderhalscancer! Från den 1 januari 2013 kan alla tjejer till och med 26 år vaccinera sig gratis mot de virus som orsakar 70 procent av

Läs mer

Avgiftsbestämmelser för år 2015

Avgiftsbestämmelser för år 2015 BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Maria Funk 2014-10-20 LiÖ 2014-1175 Landstingsstyrelsen Avgiftsbestämmelser för år 2015 Allmänt Vårdavgifter har länge i första hand använts som ett instrument att styra

Läs mer

23 Fosterdiagnostik RS160306

23 Fosterdiagnostik RS160306 23 Fosterdiagnostik RS160306 Ärendet 2015 publicerade SBU-rapporten Analys av foster-dna i kvinnans blod: icke-invasiv fosterdiagnostik (NIPT) för trisomi 13,18 och 21 med rekommendationer hur fosterdiagnostik

Läs mer

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (5) 2012-05-22 p 9 Handläggare: Maria State Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd

Läs mer

Landstinget Dalarna 1(10) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 5 SEPTEMBER 2013

Landstinget Dalarna 1(10) Laboratoriemedicin Nyhetsblad nr 5 SEPTEMBER 2013 Landstinget Dalarna 1(10) Labnytt KLINISK KEMI KLINISK MIKROBIOLOGI KLINISK PATOLOGI/CYTOLOGI * TRANSFUSIONSMEDICIN * Ansvarig utgivare: Verksamhetschef för LmD. Redaktör: Vera Thorén Bengtsson AKTUELLT

Läs mer

En kvalitativ studie av kvinnors tankar om att avstå organiserad gynekologisk cellprovtagningskontroll

En kvalitativ studie av kvinnors tankar om att avstå organiserad gynekologisk cellprovtagningskontroll EXAMENSARBETE - MAGISTERNIVÅ I VÅRDVETENSKAP VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP 2012:64 En kvalitativ studie av kvinnors tankar om att avstå organiserad gynekologisk cellprovtagningskontroll Anna Roxman

Läs mer

Hypertoni och graviditet

Hypertoni och graviditet Kvinnokliniken i Norrköping Hypertoni och graviditet 1(5) Hypertoni och graviditet Kronisk hypertoni och graviditet Definition: Hypertoni som har förelegat före graviditeten eller har diagnostiserats före

Läs mer

Motion - Information och uppföljning vid upprepade aborter

Motion - Information och uppföljning vid upprepade aborter YTTRANDE 1(2) 2012-02-14 Hälso- och sjukvårdsutskottet Värnamo YTTRANDE Motion - Information och uppföljning vid upprepade aborter Inledning I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion föreslår Samuel

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister för gynekologisk cellprovskontroll. Gynekologisk Cellprovskontroll i Sverige

Nationellt kvalitetsregister för gynekologisk cellprovskontroll. Gynekologisk Cellprovskontroll i Sverige Nationellt kvalitetsregister för gynekologisk cellprovskontroll Gynekologisk Cellprovskontroll i Sverige Verksamhetsberättelse och Årsrapport 2011 1 Citera gärna rapporten, men glöm inte att uppge källan.

Läs mer

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård

1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 1 2 (5) Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och livsstilssamtal,

Läs mer

Rekommendationer för vaccination mot humant papillomvirus

Rekommendationer för vaccination mot humant papillomvirus Rekommendationer för vaccination mot humant papillomvirus Du får gärna citera Socialstyrelsens texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte använda

Läs mer