Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler"

Transkript

1 TSL Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? Färdplaner innehåller särskilda upplysningar om flygningar vilka är avsedda att underlätta för flygtrafiktjänsten i sitt arbete med att upprätthålla en säker flygtrafik. International Civil Aviation Organisation (ICAO) utger normer och riktlinjer för hur färdplansformatet ska användas. Formatet används globalt för civil flygtrafik. Den 27 maj 2008 beslutade ICAO genom Approval of Amendment 1 till PANS ATM (AN 13/2.1-08/50) om förändringar avseende uppgifterna i färdplansformatet. Förändringarna utgör i huvudsak en anpassning av systemet för att det lättare ska kunna beskriva modernare navigationshjälpmedel ombord. Det nya formatet träder ikraft den 15 november För att ICAO:s normer och riktlinjer ska bli gällande i Sverige måste de föras in i svenska regelverk. Bestämmelser om trafikregler för luftfart återfinns idag i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler för luftfart. Bilaga 3 till föreskriften hanterar färdplaner. För att civila färdplaner inlämnade i Sverige ska harmonisera med andra länders färdplansformat behöver bilaga 3 till TSFS 2010:145 uppdateras. Uppdateringen är viktig för att säkerställa att information når flygtrafikledningen och att Eurocontrol/Central Flow Management Unit(CFMU) har tillgång till korrekt information och därmed kan utöva flödesplanering för flygtrafiken i Europa. För att säkerställa att alla berörda aktörer har tillgång till rätt information före den 15 november 2012 samt att föreskriften kan användas som underlag för omarbetning av AIP (Aeronautical Information Publication) bör föreskriften publiceras så snart som möjligt.

2 TSL Konsekvensutredning 2(9) 2. Vilka alternativa lösningar finns och vad blir effekterna om någon reglering inte kommer till stånd? 2.1. Alternativa lösningar För att åstadkomma harmonisering avseende civilt färdplansformat har ICAO beslutat att följande ändringar ska införas. Ändring i hur man indikerar utrustning och dess användbarhet ombord genom att man i färdplanen kan ange modernare och mer detaljerad information om navigations- och kommunikationsutrustning. Ändring av tillåten tidigaste inlämningstid till 120 timmar före flygning med krav på angivande av flygningens datum (DOF/). Detta är redan praxis i Europa. En ändring av hur man beskriver signifikanta punkter för flygnavigation längs planerad flygväg, angivna genom bäring och distans. Ändring av innehållet i befintliga standardindikatorer bl.a. STS/ (status) som innehåller information om särskild hantering av ATS-enhet (flygtrafiktjänstenhet). Ett antal nya standardindikatorer. Utöver beslutade ändringar införs ICAO beteckning för svenska militära luftfartyg samt standardiserad information i RMK/ (fritextfält) för militära flygningar i svenskt luftrum Effekter om reglering inte kommer till stånd Om Transportstyrelsen avstår från att omhänderta ICAO:s normer och riktlinjer skulle det innebära att civila färdplaner inlämnade i Sverige inte är harmoniserade med andra länders färdplansformat och därmed inte kan tas emot internationellt. Det skulle också innebära att färdplaner inlämnade i ett annat land inte kan tas emot på ett effektivt sätt av svensk flygtrafiktjänst. En sådan ordning skulle försvåra informationsutbytet för såväl flygbranschen samt flygtrafiktjänsten vilket kan påverka flygsäkerheten och innebära ett mindre effektivt system. 3. Vilka berörs av regleringen? Allmänflyg, flygskolor, flygbolag, färdplaneringsföretag, leverantörer av flygtrafiktjänst, flygplatser och Försvarsmakten berörs av regleringen.

3 TSL Konsekvensutredning 3(9) 4. Vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser medför regleringen och hur ser de olika konsekvenserna ut för de övervägda regleringsalternativen om man jämför? 4.1 Kostnadsmässiga och andra konsekvenser För att bedöma vilka konsekvenser regleringen kommer att innebära för berörda aktörer har projektgruppen skickat en förfrågan och efterfrågat underlag avseende vilka kostnadsmässiga och andra konsekvenser regleringen kan innebära för dem. Förfrågan skickades till totalt 146 mottagare varav 19 svar har inkommit. Nedan följer en sammanställning av underlaget och projektgruppens slutsatser: Allmänflyg: Allmänflyget har inte redovisat några kostnadsmässiga eller andra konsekvenser. Det nya färdplansformatet kommer att publiceras i AIP (aeronautical information publication). Projektgruppen bedömer därför att allmänflyget inte kommer att ha några kostnader för att tillgodogöra sig informationen. Flygskolor och flight training organisations: Sex flygskolor har svarat varav fem har uppgett att förändringarna inte kommer att innebär några kostnadsmässiga eller andra konsekvenser för dem. En flygskola har uppgett att kostnaden för utbildning förväntas uppgå till ca kr för resekostnader för medlemmar och ersättning till flyglärare. Även om flera skolor har uppgett att de inte kommer att påverkas av regleringen bedömer projektgruppen att de förmodligen kommer att ha vissa kostnader för utbildning. Uppskattningsvis bedöms kostnaden för alla 74 flygskolor och flight training organisations uppgå till kr (74 skolor x kr). Flygbolag med luftfartyg vars högsta tillåtna startmassa är 10 ton eller mer och/eller har 20 säten eller fler: Tre bolag har svarat varav två har uppgett att förändringarna inte kommer att innebära några kostnadsmässiga eller andra konsekvenser för dem. Ett bolag har uppgett att förändringarna kommer att medföra kostnader för utbildning och administration för bolaget med ca Projektgruppen utgår från att förändringarna kommer innebära en kostnad på ca kr per bolag. Uppskattningsvis kan kostnaden alltså för alla 12 svenska flygbolag uppgå till kr (12 bolag x kr). Värt att notera är att detta gäller flygbolag som har stora luftfartyg och transporterar många passagerare. Flygbolag med luftfartyg vars högsta tillåtna startmassa är mindre än 10 ton och/eller har färre än 20 säten samt helikopter: Tillfrågade bolag har inte redovisat några kostnadsmässiga eller andra konsekvenser. Projektgruppen bedömer ändå att bolagen kan komma att ha kostnader för utbildning.

4 TSL Konsekvensutredning 4(9) Utbildningskostnaden kan uppskattningsvis uppgå till kr per bolag (8 timmar x kr). För alla 24 bolag kan kostnaden alltså uppgå till kr (24 bolag x kr). Färdplaneringsföretag: Projektgruppen har bett flygbolagen att vidarebefordra förfrågan till deras leverantörer av färdplanssystem, data eller program. Ett danskt färdplaneringsföretag har uppgett att företaget kommer att genomföra implementeringen av det nya systemet och att förändringen därför inte kommer att innebära några kostnadsmässiga eller andra konsekvenser för de flygbolag som använder företagets tjänst. Leverantör av flygtrafiktjänst: Två leverantörer av flygtrafiktjänst har svarat. Den ena uppger att förändringarna kommer att innebära stora kostnadsmässiga konsekvenser för bolaget avseende systemuppgraderingar, resurser för manuell hantering, utbildning samt uppdatering av handböcker och övriga dokument. Utöver dessa konsekvenser är leverantören tvingad att ha en fasad implementering i samarbete med CFMU/IFPS (Integrated initial flight plan processning system) av distributionen av det nya färdplansformatet till ATM (Air Traffic Managment) systemen. Det beror på att det nya färdplanssystemet inte kan omhändertas i det nya ATM-systemet som också är under implementering. Den totala kostnaden förväntas uppgå till 5,2 miljoner kr fördelade på systemuppgraderingar 3,5 miljoner kr, resurser avseende manuell hantering kr, utbildning av personal kr, projektkostnad färdplan miljon kr och uppdatering av drifthandböcker och AIP kr. Den andra leverantören uppger att förändringen kommer att innebära en kostnad för bolaget om kr för utbildning av personal och administrativa kostnader. Flygplatser: Förfrågan har skickats till 51 flygplatser. En flygplatsorganisation har svarat för sina elva flygplatser. Organisationen uppger att de har kostnader avseende uppdatering av tekniska system med kr för flygplatserna. Ytterligare tolv flygplatser i Sverige har ett särskilt system för att hantera färdplaner. Fem av dessa flygplatser har uppgett att de kommer att ha en engångskostnad för uppdatering av systemet med ca kr samt därefter kostnad för underhåll med ca kr per år. Projektgruppen bedömer att de flygplatser som har detta system kommer att drabbas av kostnaderna. Uppskattningsvis kan därför engångskostnaden för flygplatserna uppgå till totalt ( kr x 12 flygplatser) och kostnaden för underhåll till totalt kr per år ( kr x 12 flygplatser).

5 TSL Konsekvensutredning 5(9) En flygplats har uppgett en förväntad kostnad för inköp av byte av programversion till befintligt system med ca kr. Därtill förväntas kostnader för utbildning med kr tillkomma samt kostnader för driftgodkännande med kr. Projektgruppen bedömer att de 20 flygplatser som inte har svarat på förfrågan kommer att ha kostnader för uppgradering av tekniska system samt utbildning. Med utgångspunkt i det underlag som lämnats av övriga flygplatser kan kostnaderna uppskattningsvis uppgå till ca kr per flygplats. Totalt alltså 1,2 miljoner (20 flygplatser x kr). Försvarsmakten: Försvarsmakten har uppgett att förändringen kommer att innebära en total kostnad om kr för försvarsmakten. Beloppet innefattar kostnader för militära flygplatser. Kostnaden för anpassning av system bedöms uppgå till kr och kostnaden för administration och arbetstid bedöms uppgå till kr. Av det redovisade underlaget konstateras att leverantören av flygtrafiktjänst som tillhandahåller infrastruktur och flygplatserna är de aktörer som kommer att drabbas hårdast ekonomiskt av förändringarna. Skillnader i kostnadsmässiga och andra konsekvenser mellan leverantörer av flygtrafiktjänst beror på att den ena leverantören tillhandahåller infrastruktur för flygtrafikledningstjänst medan den andra endast har kostnader för personal. Efter intern beredning inom Transportstyrelsen har konstaterats att förändringarna inte innebär några miljömässiga konsekvenser. 4.2 Jämförelse av konsekvenser av de olika regleringsalternativen Om Transportstyrelsen avstår från att reglera innebär det att Sverige inte har ett med omvärlden harmoniserat färdplansformat. Alla inkommande internationella färdplaner kommer att få felmeddelande vilket gör att de kommer att behöva hanteras manuellt för att vidarebefordras in i ATC systemen (den tekniska delen av flygtrafikledningen). Civila färdplaner som lämnas in i Sverige för en internationell- eller instrumentflygning kommer att avvisas av CFMU:s färdplanssystem som hanterar bl.a. flödeskontroll i Europa, på grund av felaktigt format. Oavsett svensk reglering kommer det nya färdplansformatet införas internationellt och därmed vara tvingande för den svenska flygbranschen. Utebliven svensk reglering innebär därför inte mindre kostnader för branschen då man i en sådan situation för att kunna verka såväl nationellt som internationellt är tvungen att upprätthålla två färdplansformat.

6 TSL Konsekvensutredning 6(9) Världsomfattande färdplansformat innebär ökad flygsäkerhet eftersom risken för missförstånd minskar när alla aktörer använder samma begrepp. Detta är särskilt viktigt inom luftfarten eftersom trafikslaget i sin natur är internationell. Värt att beakta är också att utländska aktörer förväntas använda sig av det internationella färdplansformatet. För att svenska flygtrafikledningsenheter ska kunna ta emot och förstå internationella färdplaner måste de ha kännedom om det nya formatet. Detsamma gäller för de piloter som flyger utanför svenskt luftrum. Regelverket skulle därför ha positiva effekter för flygsäkerheten och innebära att svenska aktörer kan agera på den internationella marknaden. Med beaktande av de skäl som redovisats ovan anser projektgruppen att nyttan med regleringen överstiger kostnaderna. 5. Överensstämmer regleringen med eller går den utöver de skyldigheter som följer av EG-rättslig reglering eller andra internationella regler Sverige ska följa? Regleringen överensstämmer med det nya civila färdplansformatet som ICAO beslutat. För att tillgodose Försvarsmaktens behov av att ge specifik information till flygtrafikledningsenhet avseende den militära flygningens typ har ICAO beteckningen på svenska militära luftfartyg samt standardiserad information som ska anges under RMK/ (fritextfält) införts. Dessa kan bara användas vid militära flygningar inom svenskt luftrum. 6. Behöver särskild hänsyn tas när det gäller tidpunkten för ikraftträdande och finns det behov av speciella informationsinsatser? För att få systemet med färdplaner att fungera internationellt är det av största vikt att alla länder inför formatet samma datum. I detta fall den 15 november 2012 då ändringarna träder i kraft. För att säkerställa att alla får del av regleringen samt att man hinner vidta nödvändiga åtgärder bör regleringen publiceras så snart möjligt. Eftersom det är av stor vikt att branschen får kännedom om förändringarna finns det behov av informationsinsatser. ICAO har tagit fram ett detaljerat underlag som beskriver ändringarna vilket Transportstyrelsen kommer att publicera i form av ett AIC (Aeronautical Information Circular) utöver detta kommer information att publiceras via Transportstyrelsens externa webbplats. Värt att notera är även att Transportstyrelsen redan idag har påbörjat informationsarbetet och informerat branschen om kommande förändringar genom information på Transportstyrelsens webbsida samt genom riktad information till brukarna. På så sätt bedömer Transportstyrelsen att branschen bör ha tillgång till nödvändig information.

7 TSL Konsekvensutredning 7(9) 7. Kan regleringen få effekter av betydelse för företags arbetsförutsättningar, konkurrensförmåga eller villkor i övrigt? Om förändringen inte införs i svenskt regelverk och aktörerna inte anpassar sig till de internationella riktlinjerna kommer tekniska system inte att vara kompatibla med omvärlden. Det innebär att färdplaner inlämnade i Sverige i sådant fall inte kommer kunna godtas i Europa eller internationellt. Omvänt innebär det också att svenska aktörer inte kommer kunna ta emot internationella färdplaner. Utebliven reglering skulle därför hämma svenska aktörers konkurrensförmåga. Utebliven reglering skulle också innebära en ökad arbetsbelastning för aktörerna för att kunna hantera färdplaner vid internationella flygningar, eftersom färdplanerna i sådant fall skulle behöva hanteras manuellt Hur många företag berörs, i vilka branscher är företagen verksamma samt hur stora är företagen? Allmänflyg, flygskolor, flygbolag, färdplaneringsföretag, leverantörer av flygtrafiktjänst, flygplatser och Försvarsmakten berörs av regleringen. I Sverige finns ca privatflygare, 74 flygskolor och flight training organisations, 22 leverantörer av flygtrafiktjänst och 51 flygplatser Vilken tidsåtgång kan regleringen föra med sig för företagen och vad innebär regleringen för företagens administrativa kostnader? Tillfrågade aktörer har redovisat följande tidsåtgång samt följande administrativa kostnader. Allmänflyg: Allmänflyget har inte redovisat några administrativa kostnader eller andra konsekvenser. De bedöms därför inte heller behöva avsätta någon tid till att tillgodogöra sig informationen eftersom den kommer att publiceras i AIP. Flygskolor och flight training organisation: Flygskolorna har inte redovisat några administrativa kostnader. Tidsåtgång till utbildning bedöms däremot uppgå till ca 6 timmar per flygskola eller flight training organisation. Den totala tidsåtgången för skolorna kan alltså uppskattningsvis uppgå till 444 timmar (6 timmar x 74 skolor). Flygbolag med luftfartyg vars högsta tillåtna startmassa är 10 ton eller mer och /eller har 20 säten eller fler: Tillfrågade bolag har redovisat 30 timmar för administration och 30 timmar för utbildning. Den totala tidsåtgången är alltså 60 timmar. De administrativa kostnaderna bedöms uppgår till kr per bolag. För samtliga tolv svenska bolag uppgår alltså uppskattningsvis de administrativa kostnaderna till kr ( kr x 12).

8 TSL Konsekvensutredning 8(9) Flygbolag med luftfartyg vars högsta tillåtna startmassa är mindre än 10 ton och/eller har färre än 20 säten samt helikopter: Tillfrågade bolag har inte redovisat några administrativa kostnader eller andra konsekvenser. Projektgruppen har ändå bedömt att bolagen kommer att behöva avsätta tid till utbildning. Uppskattningsvis en utbildningsdag á 8 timmar per bolag. Totalt alltså 192 timmar för 24 bolag (24 bolag x 8 timmar). Färdplaneringsföretag: Tillfrågade färdplaneringsföretag har inte redovisat några administrativa kostnader eller konsekvenser i övrigt. Leverantör av flygtrafiktjänst: Den leverantör av flygtrafiktjänst som tillhandahåller infrastruktur för flygtrafikledningstjänst har redovisat en tidplan för implementering av systemuppgraderingar. Tidplanen löper från 2012 till De administrativa kostnaderna förväntas uppgå till kr. Kostnaden för manuell hantering av färdplaner under övergången har beräknats till kr, kostnader för utbildning av personal har beräknats till kr och projektkostnad till 1 miljon kr. Projektgruppen bedömer att tidsåtgången för manuell hantering av färdplaner kan uppgå till ca 400 timmar, tidsåtgången för utbildning 150 timmar och tidsåtgången för projektarbete ca timmar. Den andra leverantören av flygtrafiktjänst har redovisat en tidsåtgång på 40 timmar om totalt kr för administrativt arbete. För utbildning av personal har leverantören angett en tidsåtgång på totalt 20 timmar om totalt kr. Övriga leverantörer av flygtrafiktjänst har inte inkommit med något underlag. Projektgruppen bedömer utifrån det underlag som inkommit från leverantörer av flygtrafikledningstjänst att tidsåtgången per ATS-enhet för utbildning och administration kan förväntas uppgå till 5 timmar. Den administrativa kostnaden bedöms uppgå till kr per enhet. För samtliga 19 ATS-enheter som inte inkommit med underlag förväntas alltså den totala tidsåtgången för utbildning och administration uppgå till 95 timmar och den totala administrativa kostnaden till kr. Flygplatser: En flygplats har redovisat administrativa kostnader med kr i form av kostnader för driftgodkännande. Det är sannolikt att fler flygplatser kommer att ha samma kostnad för driftgodkännanden. Övriga konsekvenser som redovisats är utbildning och uppdatering av tekniska system. Projektgruppen bedömer att varje flygplats bör avsätta en utbildningsdag á 8 timmar. Den totala tidsåtgången för samtliga flygplatser skulle i sådant fall alltså bli 408 timmar för utbildning (8 timmar x 51 flygplatser). När det gäller uppdatering av tekniska system kommer flygplatsernas underleverantörer att utföra implementeringen. Flygplatserna kommer därför inte själva att behöva avsätta någon tid till detta.

9 TSL Konsekvensutredning 9(9) Försvarsmakten: Försvarsmakten har redovisat en kostnad om kr för arbetstid och administration. Uppskattningsvis rör det sig om 30 timmar. När det gäller uppdatering av tekniska system kommer Försvarsmaktens liksom flygplatsernas underleverantörer att utföra implementeringen. Försvarsmakten kommer därför inte själv att behöva avsätta någon tid till detta Vilka andra kostnader medför den föreslagna regleringen för företagen och vilka följdändringar av verksamheten kan företagen behöva vidta till följd av den föreslagna regleringen? Andra kostnader utöver de administrativa redovisas under rubriken 4.1. Regleringen kan innebära att företagen behöver ändra rutiner för inlämning av färdplan eftersom ICAO har angett en tid för när färdplanen tidigast får lämnas in I vilken utsträckning kan regleringen komma att påverka konkurrensförhållandena för företagen? Regleringen bör påverka konkurrensförhållandena för företag på ett positivt sätt eftersom svenska företag genom att följa regelverket även kommer kunna agera på den internationella marknaden Hur kan regleringen i andra avseenden komma att påverka företagen? Genom det förändrade färdplansformatet kommer flygbolagen mera exakt kunna beskriva sina kommunikations och navigationssystem ombord. Det innebär att flygtrafikledningstjänsten kan ge klarering till inflygningsprocedurer som kräver en viss typ av ombord utrustning Behöver särskild hänsyn tas till små företag vid reglernas utformning? Särskild hänsyn behöver inte tas till små företag vid reglernas utformning eftersom färdplaneringssystemet är integrerat i ett världstäckande system. Om ni har några frågor med anledning av konsekvensutredningen eller synpunkter ni vill framföra får ni gärna kontakta oss: Kristina Holmberg, F-ANS Lisa Gezelius, jurist

1 Vad är problemet och vad ska uppnås?

1 Vad är problemet och vad ska uppnås? Konsekvensutredning 1 (8) Datum Handläggare Pia Schelin Luftfartsavdelningen Enheten för flygplats, flygtrafiktjänst och luftfartsskydd Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst (TSFS 2010:153)

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst (TSFS 2010:153) Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst (TSFS 2010:153) 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? Som

Läs mer

Remiss av Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler

Remiss av Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler Missiv 1 (5) Datum 2012-04-05 Remiss av Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:145) om trafikregler Bakgrund Färdplaner innehåller särskilda upplysningar

Läs mer

Konsekvensutredning 1 (13)

Konsekvensutredning 1 (13) Konsekvensutredning 1 (13) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anneli Eriksson och Ellinor Öjefelt Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och teknik Sektion infrastruktur Konsekvensutredning Transportstyrelsens

Läs mer

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall.

Denna konsekvensutredning följer Tillväxtverkets mall. 1(5) KONSEKVENS- UTREDNING 2014-10-20 Dnr 3.4.16-9853/14 Samordningsenheten Konsekvensutredning med anledning av förslag till ändring av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik m.m. Konsekvensutredning 1 (15) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Ted Montaigne Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om yrkestrafik

Läs mer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TFSF 2012:97) om traktorer

Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TFSF 2012:97) om traktorer Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Janike Rudert Väg- och järnvägsavdelningen Fordon och teknik Sektion fordonsteknik Konsekvensutredning ändring av Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS)

Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:6) om flygtrafikledningstjänst (ATS) Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anders Erzell Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning Uppdatering av Transportstyrelsens

Läs mer

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart

Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Loella Fjällskog Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Ändringsföreskrift trafikregler för luftfart Ändringarna i föreskriften var

Läs mer

Statens Jordbruksverk

Statens Jordbruksverk Statens Jordbruksverk Diarienummer 19-7986/12 Konsekvensutredning på grund av ändringar av Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:90) om ansökan om vissa jordbrukarstöd och landsbygdsstöd Statens

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om elektroniska vägtullsystem

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om elektroniska vägtullsystem Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning 2012-03-06 TFS 2012-644 Handläggare Lars Carlsson Skatte- och avgiftsavdelningen Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om elektroniska vägtullsystem

Läs mer

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93.

marknadskontroll i samband med saluföring av produkter och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93. Avdelningen för juridik och inre marknad Åsa Wiklund Fredström Direktnr: 08-406 83 06 E-post: asa.wiklundfredstrom@swedac.se Konsekvensutredning av föreskrifter och allmänna råd om ackreditering av organ

Läs mer

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende

Yttrande över Socialstyrelsens förslag till föreskrifter om hem för vård eller boende Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Transportstyrelsens utredningsuppdrag om regler för trafikskolor och förarutbildare

Yttrande över Transportstyrelsens utredningsuppdrag om regler för trafikskolor och förarutbildare Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet B

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning för behörighet B Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Henrik Julin Väg- och järnvägsavdelningen Enhet behörigheter Sektion regler Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om riskutbildning

Läs mer

A Allmänt. Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut. 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

A Allmänt. Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut. 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Myndighetens namn: Statens folkhälsoinstitut Diarienummer VERK 2011/472 Rubrik Ändring av Statens folkhälsoinstituts föreskrifter (FHIFS 2011:1) om teknisk sprit A Allmänt 1. Beskrivning av problemet och

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Avdelningen för juridik och inre marknad Henrik Carlborg Direktnr: 08-406 83 70 E-post: henrik.carlborg@swedac.se Konsekvensutredning av ändringsförslag avseende föreskrifter och allmänna råd om ackreditering

Läs mer

TSFS 2009:22. beslutade den 16 april 2009.

TSFS 2009:22. beslutade den 16 april 2009. Transportstyrelsens föreskrifter om ändring i Luftfartsstyrelsens föreskrifter (LFS 2006:16) Bestämmelser för Civil Luftfart - Luftfartsskydd (BCL-SEC) 6.2 Bestämmelser för flygfraktverksamhet - Säkerhetsgodkännande

Läs mer

2014-11-29. 1 Beskrivning av problemet och vad Jordbruksverket vill uppnå

2014-11-29. 1 Beskrivning av problemet och vad Jordbruksverket vill uppnå 1(7) 2014-11-29 Dnr: 6.6.16-5844/14 Konsekvensutredning Föreskrifter om ändring i Statens Jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2011:49) om införsel av sällskapsdjur och hund- och kattsperma samt hundar,

Läs mer

Konsekvensutredning H 15

Konsekvensutredning H 15 Konsekvensutredning H 15 av s föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar 2 Konsekvensutredning H 15 Titel: Konsekvensutredning H 15 Utgivare:, maj 2015 Dnr:

Läs mer

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser;

Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2012:41) om förarprov, gemensamma bestämmelser; C:\Users\evhi01\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\8AAMCEQB\konsekvensutredning 41.docx Konsekvensutredning 1 (11) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Liv Lennius Johansson

Läs mer

Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen

Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1 (5) Promemoria Promemoria om ändring av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:22) om kontroll vid handel med animaliska livsmedel inom den Europeiska unionen 1. Inledning Denna promemoria handlar

Läs mer

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor)

Förslag till föreskrifter om vibrationer samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna (4 bilagor) ...-,,,_...- A R B E T S M I L J Ö VERKET REMISS Datum Vår beteckning 2015-02-11 RT 2014/107222 Sid 1 (1) Enheten för teknik Stefan Nygård, 010-730 98 59 arbetsmiljoverket@av.se Förslag till föreskrifter

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och användning av luftrummet 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Sigge Skarsfjäll Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst - Transportstyrelsens föreskrifter (2009:11) om utformning och

Läs mer

Yttrande över Arbetsmiljöverkets föreskrifter om hygieniska gränsvärden

Yttrande över Arbetsmiljöverkets föreskrifter om hygieniska gränsvärden Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Skogsstyrelsens förslag till ändringar i föreskrifter (SKSFS 2011:7) till skogsvårdslagen och i skogsvårdsförordningen (1993:1096)

Yttrande över Skogsstyrelsens förslag till ändringar i föreskrifter (SKSFS 2011:7) till skogsvårdslagen och i skogsvårdsförordningen (1993:1096) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Ändringar i regler om rapportering av kvartals- och årsbokslutsuppgifter

Ändringar i regler om rapportering av kvartals- och årsbokslutsuppgifter 2016-03-01 REMISSPROMEMORIA FI Dnr 15-2751 Ändringar i regler om rapportering av kvartals- och årsbokslutsuppgifter Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax

Läs mer

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Ändring av lagen om flygplatsavgifter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändring av lagen om flygplatsavgifter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 april 2015 Anna Johansson Jonas Ragell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9)

TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) TSF 2012-257 Konsekvensutredning 1(9) Konsekvensutredning om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:87) om registreringsbesiktning, mopedbesiktning och lämplighetsbesiktning

Läs mer

* Skatteverket 1(7) KONSEKVENSUTREDNING

* Skatteverket 1(7) KONSEKVENSUTREDNING * Skatteverket 1(7) Konsekvensutredning för Skatteverkets föreskrift om godkännande av skatteupplag enligt lagen (1994:1563) om tobaksskatt, lagen (1994:1564) om alkoholskatt och lagen (1994:1776) om skatt

Läs mer

2016-02-05 BESLUTSPROMEMORIA. FI Dnr 14 13970. Sammanfattning

2016-02-05 BESLUTSPROMEMORIA. FI Dnr 14 13970. Sammanfattning 2016-02-05 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 14 13970 Ändringar i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd med anledning av en ny förordning om förbättrad värdepappersavveckling och om värdepapperscentraler

Läs mer

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå samhällsskydd och beredskap Konsekvensanalys 1 (6) Farliga ämnen Shulin Nie 010 240 4211/076 808 3311 shulin.nie@msb.se Konsekvensutredning för förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om införande av driftsrestriktioner vid flygplatser; SFS 2004:501 Utkom från trycket den 11 juni 2004 utfärdad den 27 maj 2004. Regeringen föreskriver följande. Inledande

Läs mer

Bakgrund. Beskrivning av problemet och vad Socialstyrelsen vill uppnå. Konsekvensutredning 2016-04-13 Dnr 4.1.1-10918/2016 1(5)

Bakgrund. Beskrivning av problemet och vad Socialstyrelsen vill uppnå. Konsekvensutredning 2016-04-13 Dnr 4.1.1-10918/2016 1(5) Konsekvensutredning 2016-04-13 Dnr 4.1.1-10918/2016 1(5) Avdelningen för regler och behörighet Anders Kring lars-anders.kring@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning förslag till Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA

SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA BESKRIVNING 2012-12-19 01.00 1(8) SÅ VILL SWEDAVIA MINSKA FLYGBULLRET ÖVER UPPLANDS VÄSBY BESKRIVNING 2012-12-19 01.00 2(8) Flygbuller är en prioriterad miljöfråga Tystare flygplan har på senare år minskat

Läs mer

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar

Yttrande över Boverkets förslag till ändringar i Boverkets föreskrifter om hissar och vissa andra motordrivna anläggningar Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension 2013-05-21 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 13-1288 Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3]

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets promemoria om avdragsrätt vid representation

Yttrande över Finansdepartementets promemoria om avdragsrätt vid representation Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet. Konsekvensutredning. Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950)

2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet. Konsekvensutredning. Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950) 2014-12-08 1 (21) Rapport från Riksantikvarieämbetet Konsekvensutredning Verkställighetsföreskrifter 2 kap. 1-20 kulturmiljölagen (1988:950) xx 2014-12-08 2 (21) Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 Stockholm

Läs mer

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall

Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Boverket september 2013 Titel: Konsekvensutredning Boverkets allmänna råd om rivningsavfall Utgivare: Boverket september 2013 Dnr: 1255-369/2013

Läs mer

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet

Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet TSL 2010-565 Konsekvensutredning 1(7) Konsekvensutredning Transportstyrelsens föreskrifter om luftvärdighet 1. Vad är problemet och vad ska uppnås? BCL-M är ett samlingsbegrepp för nationella föreskrifter

Läs mer

Luftfart 2011. A. Allmänna uppgifter TK0501

Luftfart 2011. A. Allmänna uppgifter TK0501 Luftfart 2011 TK0501 A. Allmänna uppgifter A.1 Ämnesområde Transporter och kommunikationer A.2 Statistikområde Luftfart A.3 Statistikprodukten ingår i Sveriges officiella statistik Ja A.4 Ansvarig Myndighet/organisation:

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sprängämneshundar (EDD) - luftfartsskydd;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sprängämneshundar (EDD) - luftfartsskydd; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om sprängämneshundar (EDD) - luftfartsskydd; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 12 kap 4 luftfartsförordningen

Läs mer

De föreslagna föreskrifterna inför i huvudsak endast de ändringar som Kommissionens direktiv 2012/4/EU innebär.

De föreslagna föreskrifterna inför i huvudsak endast de ändringar som Kommissionens direktiv 2012/4/EU innebär. samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (13) Rättsenheten Kim Reenaas 010-240 50 66 kim.reenaas@msb.se Konsekvensutredning avseende Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps förslag till föreskrifter

Läs mer

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion 26 juni 2008 Näringsdepartementet Via E-post Ert diarenummer: N2008/1408/E Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion Svensk Vindenergi, lämnar härmed följande

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM93. Direktiv om arbete ombord på fiskefartyg. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM93. Direktiv om arbete ombord på fiskefartyg. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Näringsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om arbete ombord på fiskefartyg Näringsdepartementet 2016-06-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 235 Förslag till rådets direktiv om genomförande av avtalet mellan

Läs mer

Yttrande över Förstärkt insättningsgaranti

Yttrande över Förstärkt insättningsgaranti Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Datainspektionens beslut

Datainspektionens beslut Beslut 2007-12-20 D n r 998-2007 Datainspektionen Er beteckning 41791-2007 Försäkringskassan 103 51 Stockholm Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftsiagen (1998:204) Datainspektionens beslut 1. Rutiner

Läs mer

~ ~ TRANSPORT.. STYRELSEN

~ ~ TRANSPORT.. STYRELSEN .. STYRELSEN Dokumenttyp Förslag till nya föreskrifter om flygande inspektion Regeringen föreslår i proposition 2009110:320m fordonsbesiktning, att fordonsbesiktningen ska anpassas till den svenska huvudregeln

Läs mer

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens

2012-06-27 N2012/2984/MK. Europeiska kommissionen DG Konkurrens Rapport 2012-06-27 N2012/2984/MK Näringsdepartementet Marknad och konkurrens Stefan Sagebro Telefon 08-405 56 16 Mobil 072-714 17 78 E-post stefan.sagebro@enterprise.ministry.se Europeiska kommissionen

Läs mer

Dokumenttyp Beteckning Sida Konsekvensutredning LS 2007-3755 1(4)

Dokumenttyp Beteckning Sida Konsekvensutredning LS 2007-3755 1(4) Dokumenttyp Beteckning Sida Konsekvensutredning LS 2007-3755 1(4) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Marie Fahlstedt, 011-415 23 03 2007-07-05 00.01 KONSEKVENSUTREDNING AV FÖRSLAG TILL INFÖRANDE

Läs mer

Yttrande över promemorian avdragsförbud för ränta på vissa efterställda skuldförbindelser samt vissa förenklingar på företagsskatteområdet

Yttrande över promemorian avdragsförbud för ränta på vissa efterställda skuldförbindelser samt vissa förenklingar på företagsskatteområdet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

YTTRANDE. SFBs uppfattning är att existerande regelverk gällande slots (förordning 95/93 inkl. ändringar)

YTTRANDE. SFBs uppfattning är att existerande regelverk gällande slots (förordning 95/93 inkl. ändringar) YTTRANDE Transportstyrelsen Luftfartsavdelningen 601 73 Norrköping Skickad som e-post till: luftfart@transportstyrelsen.se Stockholm 2012-01-27 Ref: TSL 2011-6109 Svenska FlygBranschens yttrande över kommissionens

Läs mer

Trafikregler för luftfart som tillämpas i Finland

Trafikregler för luftfart som tillämpas i Finland 1 (11) Utfärdad: 11.11.2014 Träder i kraft: 13.11.2014 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 5 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: Kommissionens genomförandeförordning (EU) Nr 923/2012

Läs mer

Vindkraft och luftfart Information till flygplatser, kommuner och länsstyrelser

Vindkraft och luftfart Information till flygplatser, kommuner och länsstyrelser Vindkraft och luftfart Information till flygplatser, kommuner och länsstyrelser Flygplatser och kommuner måste vid prövning av vindkraft enligt miljöbalken säkerställa att vindkraftverken inte tränger

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL);

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 5, 7

Läs mer

Tobias Andersson Granberg

Tobias Andersson Granberg Info om programmet Tobias Andersson Granberg Programmets syfte och vision i Kandidatprogrammet Flygtrafik och logistik syftar till att ge studenterna omfattande kunskaper inom logistik, design, planering

Läs mer

Analys av TSFS 2010:145 i förhållande till SERA-förordningen

Analys av TSFS 2010:145 i förhållande till SERA-förordningen Analys av TSFS 2010:145 i förhållande till -förordningen Kap TSFS 2010:145 Kommentar Förordning 923/2012 1 1 Dessa föreskrifter motsvarar de internationella trafikreglerna 1 om inte annat framgår. 2 Föreskrifterna

Läs mer

Nya utmaningar inom flygjuridiken. 24 oktober 2011

Nya utmaningar inom flygjuridiken. 24 oktober 2011 1 Nya utmaningar inom flygjuridiken 24 oktober 2011 2 Setterwalls Advokatbyrå AB Grundades i Stockholm 1878 Kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö Rådgivning inom affärsjuridikens samtliga discipliner

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-03-17

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-03-17 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2006-03-17 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Skatt på flygresor Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Totala antalet flygplansrörelser 1998 på Bromma var 72 886. Dessa utgjordes av följande kategorier: Militär luftfart.

Totala antalet flygplansrörelser 1998 på Bromma var 72 886. Dessa utgjordes av följande kategorier: Militär luftfart. NULÄGESBESKRIVNING OCH UTVECKLING AV BROMMA FLYGPLATS FRAM TILL ÅR 2010 RAPPORT AV LFV.1 Nulägesbeskrivning Bromma (15 januari 2000).1.1 Brommas roll Brommas betydelse för avregleringen av flygmarknaden

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-27

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-27 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-05-27 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Tydlig prisuppgift vid taxiresor Enligt

Läs mer

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC

Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC KONSEKVENSUTREDNING 1 (11) Martin Gustafsson Avdelningen för produkter 010-168 05 27 2015-10-16 15EV733 Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter som implementerar direktiv 2014/30/EMC Elsäkerhetsverket

Läs mer

A Allmänt KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12. Beskrivning av problemet och vad Skatteverket vill uppnå. Bakgrund

A Allmänt KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12. Beskrivning av problemet och vad Skatteverket vill uppnå. Bakgrund KONSEKVENSUTREDNING 2015-05-12 Dnr. 1 31 280766-15/111, 1 31 280775-15/111 Skatteverkets förslag till föreskrifter om personalliggare (SKVFS 2015:X) och förslag till föreskrifter om identifikationsnummer

Läs mer

Emotion Fonder AB FI Dnr 04-7454-320 Att. Mikael Skönborg Strandvägen 5B 114 51 STOCKHOLM. Återkallelse av tillstånd att bedriva fondverksamhet

Emotion Fonder AB FI Dnr 04-7454-320 Att. Mikael Skönborg Strandvägen 5B 114 51 STOCKHOLM. Återkallelse av tillstånd att bedriva fondverksamhet 2005-01-24 Beslut Emotion Fonder AB FI Dnr 04-7454-320 Att. Mikael Skönborg Strandvägen 5B 114 51 STOCKHOLM Återkallelse av tillstånd att bedriva fondverksamhet Beslut (att meddelas 2005-01-26) 1. Finansinspektionen

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om insamling av elproduktionsuppgifter för solcellsanläggningar från elnätsbolag

Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om insamling av elproduktionsuppgifter för solcellsanläggningar från elnätsbolag EM1000 W-4.0, 2010-11-17 Datum 1 (6) Analysavdelningen Johan Harrysson +46 (0)16-542 06 32 jonan.harrysson@energimyndigheten.se Konsekvensutredning av förslag till föreskrift om insamling av elproduktionsuppgifter

Läs mer

Yttrande över Finansinspektionens förslag till nya föreskrifter om krav på amortering av nya bolån

Yttrande över Finansinspektionens förslag till nya föreskrifter om krav på amortering av nya bolån Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Planering av flygtrafik

Planering av flygtrafik Fö 1: Kursinfo och introduktion Tobias Andersson Granberg Tobias Andersson Granberg Civ Ing Industriell Ekonomi Doktor i Infrainformatik Lektor i Kvantitativ Logistik Flygplatslogistik och ATM Blåljuslogistik

Läs mer

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m.

Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datum Diarienr 2014-09-30 1319-2013 Västmanlands tingsrätt Box 40 721 04 Västerås Tillsyn av behandlingen av personuppgifter i allmänhetens terminal m.m. Datainspektionens beslut 1. Datainspektionen konstaterar

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage.

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. TSL 2011-5241 Konsekvensutredning 1(5) Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om gemensamt avgiftsutjämningssystem för säkerhetskontroll av passagerare och deras bagage. 1. Vad är problemet

Läs mer

Yttrande över Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016

Yttrande över Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016 Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen

1 Vad är problemet/anledningen till regleringen Konsekvensutredning 1 (7) Datum Handläggare Jörgen Andersson Sjö- och luftfartsavdelningen Konsekvensutredning - Föreskrifter om ändring av Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:29)

Läs mer

SFEI tema - ucits iv. Korta fakta om UCITS IV. Svenskt Fondexpertindex (SFEI) Maj 2011-21

SFEI tema - ucits iv. Korta fakta om UCITS IV. Svenskt Fondexpertindex (SFEI) Maj 2011-21 Korta fakta om UCITS IV Vad är UCITS IV? UCITS IV, som behandlas i denna rapports temakapitel, är ett regelverk/eu-direktiv som syftar till att göra den europeiska fondmarknaden mer enhetlig. Den svenska

Läs mer

Central statsförvaltning m.m.

Central statsförvaltning m.m. Central statsförvaltning m.m. 2012/13:JO1 Kritik mot STs arbetslöshetskassa, som innehållit ersättning på ett felaktigt sätt (Beslut av JO Axberger den 14 maj 2012, dnr 2367-2011) Beslutet i korthet: STs

Läs mer

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter.

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om typgodkännande för motorfordon Näringsdepartementet 2016-02-24 Dokumentbeteckning KOM (2016) 31 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 16 oktober 2013 (OR. en) 14827/13 AVIATION 181

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 16 oktober 2013 (OR. en) 14827/13 AVIATION 181 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 16 oktober 2013 (OR. en) 14827/13 AVIATION 181 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 19 september 2013 till: Rådets generalsekretariat Komm. dok. nr:

Läs mer

Kommittédirektiv. Skatt på flygresor. Dir. 2015:106. Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015.

Kommittédirektiv. Skatt på flygresor. Dir. 2015:106. Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015. Kommittédirektiv Skatt på flygresor Dir. 2015:106 Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015. Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och lämna förslag på hur en skatt på flygresor kan

Läs mer

Remiss av Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:153) om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst

Remiss av Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:153) om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst Missiv 1 (5) Datum TSL 2012-567 Enligt sändlista Remiss av Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:153) om hantering av avgifter för flygtrafiktjänst Bakgrund

Läs mer

Tillbud mellan flygplanen SE-DON och OY-KKC vid Stockholm/Arlanda flygplats, AB län, den 29 juni 2000

Tillbud mellan flygplanen SE-DON och OY-KKC vid Stockholm/Arlanda flygplats, AB län, den 29 juni 2000 ISSN 1400-5719 Tillbud mellan flygplanen SE-DON och OY-KKC vid Stockholm/Arlanda flygplats, AB län, den 29 juni 2000 Dnr L-066/00 SHK undersöker olyckor och tillbud från säkerhetssynpunkt. Syftet med undersökningarna

Läs mer

Enligt sändlista 2013-06-05 1(2) Dnr 30-2013:3243

Enligt sändlista 2013-06-05 1(2) Dnr 30-2013:3243 MISSIV Enligt sändlista 2013-06-05 1(2) Dnr 30-2013:3243 Skolinspektionens förslag till ändring i Statens skolinspektions föreskrifter om ansökan om betygsrätt för vuxenutbildning (SKOLFS 2011:155) Bestämmelser

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM141. Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM141. Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Anpassning av direktiv om tryckbärande anordningar till nya lagstiftningsramverk Arbetsmarknadsdepartementet 2013-08-14 Dokumentbeteckning KOM (2013) 471 Förslag till

Läs mer

Konsekvensutredning. Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer. Boverket

Konsekvensutredning. Ändring i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer. Boverket Konsekvensutredning i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Boverket Titel: Konsekvensutredning i föreskrifter och allmänna råd om certifiering av vissa installatörer Utgivare:

Läs mer

Konsekvensutredning 2010-08-30

Konsekvensutredning 2010-08-30 Konsekvensutredning 2010-08-30 Diarienummer 2010-4106 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om aerosolbehållare 1 Problembeskrivning I vissa av EU:s medlemsstater har det

Läs mer

Förslag om förbud mot starka laserpekare

Förslag om förbud mot starka laserpekare 2012-04-25 Regeringen Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Handläggare: Tomas Löfgren Telefon: +46 8 799 43 49 Vår referens: SSM2012-1795 Förslag om förbud mot starka laserpekare Sammanfattning Strålsäkerhetsmyndigheten

Läs mer

Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll

Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll Utvärdera möjligheterna att tillgängliggöra luftrummet för drönare att flyga utom synhåll Utredningsuppdraget Avgränsning Problem Gällande/kommande regelverk Internationellt pågående arbete U space Luftrummets

Läs mer

Tillsyn enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag

Tillsyn enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag Beslut 1(5) Datum 2012-03-28 Diarienummer 1363-4046/2011 N.N. Eskilstuna kommun 631 86 ESKILSTUNA Tillsyn enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser Boverket anser inte att handläggningstiden

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV FLYGPLATSERNAS VERKSAMHET.

SAMMANSTÄLLNING AV FLYGPLATSERNAS VERKSAMHET. SAMMANSTÄLLNING AV FLYGPLATSENAS VEKSAMHET. Bilaga 3 Vilka krav ställs på en flygplats?...1 Allmänt...2 Ledningsfunktion...2 IAIP (Integrated Aeronautical Information Package)...2 Kompetenskrav för driftpersonal...2

Läs mer

Positiv särbehandling?

Positiv särbehandling? UMEÅ UNIVERSITET Juridiska institutionen Fredrik Alm Arbetsmiljö- och diskrimineringslagstiftningen Magisterexamen HT 2012 Positiv särbehandling? Next Time Jet (NextJet) Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1

Läs mer

Näringsdepartementet. 103 33 Stockholm 2005-12-07 LS 2005-7185 2005-11-17 N2005/9186/TP. Uppdrag i fråga om viss flygverksamhet. 1.

Näringsdepartementet. 103 33 Stockholm 2005-12-07 LS 2005-7185 2005-11-17 N2005/9186/TP. Uppdrag i fråga om viss flygverksamhet. 1. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Datum Beteckning 2005-12-07 Ert datum Er referens 2005-11-17 N2005/9186/TP Uppdrag i fråga om viss flygverksamhet 1. Uppdraget Regeringen har uppdragit åt Luftfartsverket

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om luftfartsskydd för fraktagenter, postoperatörer och kända avsändare

Transportstyrelsens föreskrifter om luftfartsskydd för fraktagenter, postoperatörer och kända avsändare LUFTFART Serie SEC Transportstyrelsens föreskrifter om luftfartsskydd för fraktagenter, postoperatörer och kända avsändare Innehåll 1 kap. Inledande bestämmelser... 1 Tillämpningsområde... 1 Förordningskrav...

Läs mer

Svedala kommun Granskning avseende momshantering

Svedala kommun Granskning avseende momshantering Svedala kommun Granskning avseende momshantering Juni 2015 Bo-Arne Olsson Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Inledning 5 3. Momshantering 7 1.Sammanfattning I detta kapitel återfinns en sammanfattning avseende

Läs mer

Riktlinjer för klagomål & synpunkter

Riktlinjer för klagomål & synpunkter Riktlinjer för klagomål & synpunkter 2 [7] Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Kvalitetsdefinition... 3 2. Bakgrund... 3 3. Syfte... 3 4. Klagomål & synpunkter... 4 4.1 Vad är synpunkter

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om obemannade raketer och uppsläpp av föremål för rörelse i luften Konsekvensutredning 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Eva Noréus Sjö- och luftfartsavdelningen Infrastrukturenheten Sektionen för flygtrafiktjänst Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Yttrande över promemorian Kompletteringar av RUT-avdraget

Yttrande över promemorian Kompletteringar av RUT-avdraget Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Yttrande över Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Yttrande över Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Flyget i EU:s utsläppshandel. Kalle Keldusild Information Piperska Muren 2008-12-09 1

Flyget i EU:s utsläppshandel. Kalle Keldusild Information Piperska Muren 2008-12-09 1 Kalle Keldusild Information Piperska Muren 2008-12-09 1 Flyget krävs på utsläppsrätter för 2012 års utsläpp och framåt Rapportering redan 2010 Kalle Keldusild Information Piperska Muren 2008-12-09 2 Omfattning:

Läs mer

Remiss av EU-kommissionens förslag om standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM (2013) 721 slutlig

Remiss av EU-kommissionens förslag om standardiserad mervärdesskattedeklaration, KOM (2013) 721 slutlig Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Szilárd Rado 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Er ref: Fi2013/3966 Vår ref: Dnr 227/2013 2014-01-10 Remiss av EU-kommissionens förslag

Läs mer

Konsekvensutredning avseende ändring av Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:29) om utfärdande av intyg inom hälsooch sjukvården m.m.

Konsekvensutredning avseende ändring av Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:29) om utfärdande av intyg inom hälsooch sjukvården m.m. 2014-07-09 Dnr 33272/2014 1(13) Avdelningen för regler och behörighet Förvaltningsjuridik Jenny Gaudio jenny.gaudio@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning avseende ändring av Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 19.5.2005 KOM(2005) 200 slutlig 2005/0095 (CNS) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av ett avtal mellan Europeiska gemenskapen och Kanada om behandling

Läs mer