Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Bygg- och Miljönämnden"

Transkript

1 Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 17 maj 2017

2 Bygg- och miljönämnden Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Johan Palmquist S tjg ers Karl Borglund Kjell Grafström C S tjg ers Övriga deltagande: Göran Hansson Thor-Leif Svärdby Patrik Larsson Andreas Bergwall Martin Ekman Ann Natanaelsson Utses att justera: Justeringens plats och tid: Kommunhuset, Hammarstrand Underskrifter Sekreterare Paragrafer: Ann Natanaelsson Ordförande.. Annica Eklund Justerande Kjell Grafström Organ: ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Bygg- och miljönämnden : Datum för anslagets uppsättande: Förvaringsplats för protokollet: Underskrift: Datum för anslagets nedtagande: Bygg- och miljökontoret, Hammarstrand Ann Natanaelsson Justerandes sign Utdragsbestyrkande

3 Bygg- och miljönämnden ÄRENDEN 19. Delegationsbeslut. Bilaga Meddelande. Bilaga Information. 22. Ansökan om bygglov för utbyggnad av fritidshus. Stugubyn 6: Ansökan om planbesked, för del av Stugubyn 6:81, fritidshusområdet i Mörtsjön. 24. Yttrande, ansökan om tillstånd för täkt av berg- och morän. Lst dnr Digerbergskilen 1:2 och 1: Yttrande, ansökan om tillstånd för täkt av berg- och morän. Lst dnr Fisksjölandet 1: Uppskov återställning av täkt. Österede 1:61, Byn 3:4 och 3: Yttrande, överklagande gällande ändring av årlig tillsynsavgift för tillsyn enligt miljöbalken. Borgvattnet 1: Preliminära ramar 2018 för Bygg- och miljönämnden. Bilaga Verksamhetsuppföljning perioden Överklagan av Länsstyrelsens beslut dnr Ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av transformatorstation. Mårdjö 13:1.

4 Bygg- och miljönämnden BMN 19 DELEGATIONSBESLUT BILAGA 1 BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar notera ärendena som delgivna.

5 Bygg- och miljönämnden BMN 20 MEDDELANDE BILAGA 2 BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar notera ärendena som delgivna.

6 Bygg- och miljönämnden BMN 21 INFORMATION Bygg- och miljöchef Göran Hansson 1. Ekonomisk redovisning för 1 januari 17 maj Information om vindkraften i kommunen läget. 3. Verksamhetsinformation. Miljö och hälsoskyddsinspektör Patrik Larsson 4. Information om provtagning- Gesunden. 5. Information om CLP Kemikalieinspektionens årsprojekt. 6. Information om kommunens f n låga grundvatten. Bygg- och miljönämnden tackar för informationen.

7 Bygg- och miljönämnden BMN 22 Dnr ANSÖKAN OM BYGGLOV FÖR UTBYGGNAD AV FRITIDSHUS Sökande: Fastighet: Stugubyn 6:81 Ärendebeskrivning Ansökan avser bygglov för utbyggnad av fritidshus på fastigheten Stugubyn 6:81.

8 Bygg- och miljönämnden REGLERANDE BESTÄMMELSER Platsen är belägen inom detaljplanelagt område men på mark klassad som vattenområde. Området omfattas av strandskyddsbestämmelser enligt 7 kap. 13 miljöbalken. Bygg- och miljönämnden kan med 7 kap. 18 b i miljöbalken medge dispens om särskilda skäl föreligger. UTREDNING Då ett planarbete ska påbörjas kan Bygg- och miljönämnden, med stöd av 9 kap 28 Plan-och bygglagen, besluta att ärendet inte får avgöras förrän planarbetet har avslutats. Är planarbetet inte avslutat inom två år ska ärendet avgöras utan dröjsmål. Då andra bestämmelser utifrån planarbetet kan komma att påverka bedömningen av lovet, bedöms det som skäligt att avvakta med att ta ställning till ansökan. BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Att Bygg- och miljönämnden med stöd av PBL 9 kap 28 beslutar om anstånd. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut.

9 Bygg- och miljönämnden BMN 23 Dnr ANSÖKAN OM PLANBESKED FÖR DEL AV STUGUBYN 6:81, FRITIDSHUSOMRÅDET I MÖRTSJÖN Sökande: Fastighet: Ragunda Stugubyn 6:81 Ärendebeskrivning: Ansökan avser planbesked för ändring av gällande detaljplan. Med planändringen avses att göra det möjligt att avstycka tomt kring två befintliga fritidshus. Fastigheten är belägen inom detaljplanelagt område, för området gäller plan STU- nr 934. Utredning Stadsarkitekten har utarbetat ett tjänsteyttrande i ärendet. Ärende Ansökan om planbesked på fastigheten Stugubyn 6:81 Sökande

10 Bygg- och miljönämnden Bestämmelser Området omfattas av detaljplan från De aktuella områdena är betecknade med V (specialområde/vattenområde) i gällande plan och omfattar både vattenområde och landområde närmast stranden (10-30 m). Yttrande Ansökan avser ändring av gällande detaljplan så att det blir möjligt att avstycka tomt kring två 6:65 6:62 befintliga fritidshus enligt 6:61 kartan till höger. 6:66 Fritidshusen har funnits på 6:60 platsen sedan flera 6:59 6:81 årtionden. Det östra huset 6:58 har med stöd av bygglov 6:73 rivits och ersatts av ett nytt 6:95 fritidshus år På tomtplatsen finns också uthus och gäststuga. Det västra är ett litet väl underhållet hus försett med eldstad och sängplats samt uthus med vedbod och dass. Tomtmarken arrenderas sedan flera år av Ragunda kommun. 6:67 6:97 6:93 6:94 20 m Varför husen inte fick någon byggrätt då planen upprättades 1964 går i dag inte att veta, men det var relativt vanligt vid den tiden att man vid planläggning bortsåg från mindre befintliga byggnader. Fritidshusen med omgivande mark utgör ianspråktagna tomtplatser dit allmänheten inte har tillträde, varför det är rimligt att medge att gällande plan ändras så att tomt kan avstyckas kring husen. Tomternas omfattning får närmare studeras i planarbetet, men bör begränsas till att omfatta den mark som kan anses utgöra ianspråktagen tomtmark (ca 2000 kvm/tomtplats). Bägge husen ligger i omdelbar anslutning till stranden, varför någon fri passage är svår att åstadkomma.

11 Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden föreslås besluta: - Prövning genom detaljplan medges. - Planarbetet sker på den sökandes initiativ och kostnad. - Planbeskedet gäller i två år från beslutsdatum, vilket innebär att planarbetet ska påbörjas inom denna tidsperiod. Hammarstrand 26 april 2017 Ulf Alexandersson Stadsarkitekt FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt stadsarkitektens förslag till beslut. Avgift För planbesked utgår timavgift. Två timmars avgift tas ut i detta ärende (2*900 kr= kr). Avgiften betalas mot faktura. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut.

12 Bygg- och miljönämnden BMN 24 Dnr YTTRANDE, ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR TÄKT AV BERG- OCH MORÄN, Lst dnr Ärendebeskrivning: Bygg- och miljönämnden har att till Länsstyrelsen yttra sig över SCA Skog AB, krossprodukters ansökan om tillstånd för berg- och moräntäkt. Täkten är belägen på fastigheten Digerbergskilen 1:2 och 1:3. SCA ansöker om att under 20 år få bryta ton berg- och morän. Särskilda skyddsåtgärder är föreslagna som sedimenteringsdamm för utgående vatten, plan för olycksberedskap, särskilt skydd för hantering av kemikalier mm. SCA har också bedömt att buller och vibrationer inte kommer att störa närboende. Kommunens översiktsplan Kommunens översiktsplan säger att nya grus- och bergtäkter i direkt anslutning till sjöar och vattendrag tillåtes ej, liksom nya täkter som negativt påverkar turismen, friluftslivet, landskapsbilden, kulturminnesvården eller naturvården. I anslutning till befintliga täkter inom ovan nämnda områden kan som regel ytterligare begränsade uttag tillåtas i de fall täktplanerna kan förenas med ovan nämnda intressen. I sådana täktplaner är det av stor betydelse att återställning och efterbehandling blir miljöanpassad. Länsstyrelsens inventering Grus och bergförekomster i Ragunda kommun, 1989 ger ett detaljerat underlag för prövning av enskilda täkter. Grusförekomster inom klass 1 enligt denna inventering bör inte bli föremål för täktverksamhet. Någon särskild plan eller policy för bergtäkter har inte bedömts nödvändig för kommunen. Dessa får prövas mot de i översiktsplanen redovisade allmänna intressena och den miljökonsekvensbeskrivning som alltid ska upprättas vid nya täkter. Bedömning Planerad täkt bedöms inte strida mot något intresse upptaget i kommunens översiktsplan. SCA anger att det inte är möjligt att flytta upplagsområdet söder om vägen till norra sidan skogsbilvägen. Den bedömning som SCA gör är att det är krossverket som är den stora risken, med utsläpp av kemikalier i området. Krossverket kommer troligtvis att placeras norr om vägen. Vår bedömning är att anordnande av upplag innebär en totalskada av marken under och intill upplagen under täktens livstid. Upplag kan förändra markens hydrauliska kapacitet.

13 Bygg- och miljönämnden Detta torde vara av betydelse vid bedömning av om marken söder om vägen kan användas som upplagsområde. Byggnader som behövs för verksamheten kan kräva bygglov. Bygglov söks hos kommunen. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden konstaterar att föreslagen täkt inte strider mot något utpekat intresse i kommunens översiktsplan och har i övrigt inget att erinra om. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut.

14 Bygg- och miljönämnden BMN 25 Dnr YTTRANDE, ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR TÄKT AV BERG- OCH MORÄN, Lst dnr Ärendebeskrivning: Bygg- och miljönämnden har att till Länsstyrelsen yttra sig över SCA Skog AB, krossprodukters ansökan om tillstånd för berg- och moräntäkt. Täkten är belägen på fastigheten Fisksjölandet 2:1, som ägs av SCA. SCA ansöker om att under 20 år få bryta ton berg- och morän. Särskilda skyddsåtgärder är föreslagna som sedimenteringsdamm för utgående vatten, plan för olycksberedskap, särskilt skydd för hantering av kemikalier mm. Särskild hänsyn har också tagits till de naturvärden som finns söder om täkten. SCA har också bedömt att störningar från buller och vibrationer inte kommer att störa närboende. Kommunens översiktsplan Kommunens översiktsplan säger att nya grus- och bergtäkter i direkt anslutning till sjöar och vattendrag tillåtes ej, liksom nya täkter som negativt påverkar turismen, friluftslivet, landskapsbilden, kulturminnesvården eller naturvården. I anslutning till befintliga täkter inom ovan nämnda områden kan som regel ytterligare begränsade uttag tillåtas i de fall täktplanerna kan förenas med ovan nämnda intressen. I sådana täktplaner är det av stor betydelse att återställning och efterbehandling blir miljöanpassad. Länsstyrelsens inventering Grus och bergförekomster i Ragunda kommun, 1989 ger ett detaljerat underlag för prövning av enskilda täkter. Grusförekomster inom klass 1 enligt denna inventering bör inte bli föremål för täktverksamhet. Någon särskild plan eller policy för bergtäkter har inte bedömts nödvändig för kommunen. Dessa får prövas mot de i översiktsplanen redovisade allmänna intressena och den miljökonsekvensbeskrivning som alltid ska upprättas vid nya täkter.

15 Bygg- och miljönämnden Bedömning Planerad täkt bedöms inte strida mot något intresse upptaget i kommunens översiktsplan. Justering av täktområdet har skett efter inventering av naturvärden och artskyddsdispens har erhållits för de fridlysta växtarter som finns inom exploateringsområdet. Byggnader som behövs för verksamheten kan kräva bygglov. Bygglov söks hos kommunen. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden konstaterar att föreslagen täkt inte strider mot något utpekat intresse i kommunens översiktsplan och har i övrigt inget att erinra om. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut.

16 Bygg- och miljönämnden BMN 26 Dnr UPPSKOV ÅTERSTÄLLNING AV TÄKT Fastighet: Österede 1:61 Byn 3:4 och 3:26 Verksamhetsutövare: Reaxcer AB, Box 63, Östersund Org.nr: Ärendebeskrivning Reaxcer AB har till Bygg- och miljönämnden ansökt om uppskov med att återställa moräntäkten på fastigheterna Österede 1:61 Byn 3:4 och 3:26. Nuvarande täkttillstånd löper ut och företaget har nu påbörjat en samrådsprocess för att därefter lämna in en ansökan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning om fortsatt tillstånd för verksamheten. I avvaktan på beslut önskar företaget uppskov med efterbehandlingen i området, fram till en tidpunkt 6 månader efter att beslut fattats i fråga om nytt täkttillstånd. Kommunikation Ärendet har kommunicerats med markägare samt med Länsstyrelsen perioden Inga synpunkter har inkommit. Gällande regler och beslut För verksamheten gäller Länsstyrelsens beslut med dnr I beslutet regleras vad som gäller för täktverksamheten och avslutning av täkten.

17 Bygg- och miljönämnden Bedömning Vår bedömning är att ansökan kan komma att dra ut på tiden (1-2 år) och att uppskov med återställningen bör beviljas. Ingen ny brytning ska ske i täkten under tiden fram till eventuellt nytt tillstånd meddelas, utan endast uttransport av bearbetat material får ske. Avgift Bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun har tillsynsansvar för täktverksamheten. Årlig fast tillsynsavgift kommer att tas ut för 2017 års tillsyn samt detta ärende. Avgift för granskning av miljörapport för 2017 tas ut som timavgift när granskningen är utförd, liksom övrig tillsyn fram till det att nytt tillstånd erhållits. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden gör bedömningen att uppskov med efterbehandling av täkten ska lämnas och beslutar ge uppskov fram till 6 månader efter det att nytt beslut i tillståndsärendet lämnats, dock längst tom 31 november BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut. Bilaga: Hur man överklagar beslutet

18 Bygg- och miljönämnden BMN 27 Dnr YTTRANDE, ÖVERKLAGAN GÄLLANDE ÄNDRING AV ÅRLIG TILLSYNSAVGIFT FÖR TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Ärendebeskrivning SCA Skog AB, krossprodukter har överklagat ärende om ändring av avgift för täkttillsyn vid bergtäkten på fastigheten Borgvattnet 1:4. I beslut , sattes avgiften ned till 25 % av ordinarie avgift fram till dess att täktverksamheten startats. Täktverksamheten är nu startad och bygg- och miljönämnden har beslutat om full tillsynsavgift from tillsynsåret Den årliga tillsynsavgiften baseras på tillståndsgiven mängd som vid den här täkten är ton. När taxan antogs och avgifterna för täkter kommunicerades första gången med täktinnehavare, framkom att avgiften som Sveriges kommuner och landsting då föreslog för denna typ av täkt var 48 timmar/år. Bygg- och miljönämnden gjorde då bedömningen att tillsynsbehovet är stort och större än täkter med mindre brytvolym, men valde då att placera täkten i avgiftsklass 11, vilket motsvarar 28 timmar/år. SCA Skog AB jämför i sin överklagan denna täkt med en täkt för skogsbrukets behov av material till skogsbilvägar och liknar också täkten med en husbehovstäkt. Byggoch miljönämnden kan bara konstatera här att i ansökan till miljöprövningsdelegationen som motiv för täkten, framgår att Statkraft Vind AB ska bygga 458 vindkraftverk inom sju vindkraftsparker. Bolaget ska leverera material till byggandet av vägar och anläggningar. Sammanlagt i alla parker handlar det om ca 4 miljoner ton krossat berg och morän och naturgrus till ca 550 ton betong. Denna täkt ligger inom vindkraftparken Bodhögarna. Täkten Borgvattnet 1:4 erhöll tillstånd , ett uttag om högst ton. Länsstyrelsen har bedömt att verksamheten kan medföra betydande miljöpåverkan. Tillståndstiden löper ut , vilket innebär att om allt material bryts ut inom tillståndstiden innebär detta en årlig utbruten mängd om ca ton vilket normalt motsvarar en 10 års produktion ur en medelstor täkt i vårt område.

19 Bygg- och miljönämnden Avslutningsvis vill nämnden bemöta synpunkten att nämnden inte gjort en risk- och erfarenhetsbedömning av täkten. Det normala är att efter den första inspektionen i täkten (som nu har utförts den 3 april i år) görs en risk- och erfarenhetsbedömning där premiering eller tillägg avgör den slutliga årsavgiften. Detta kommer givetvis att göras även för denna täkt, men först då ärendet om avgiften är avgjord och inte i detta ärende. De tillsynsåtgärder som hittills utförts i denna täkt är granskning miljörapport, samt två tillsynsbesök varav ett ordinarie (se ovan). En viss schablonisering finns inbyggt i taxans grund och Bygg- och miljönämnden menar att antalet timmar (28 timmar/år) för denna täkt är motiverad av ovan förda resonemang och att avgiften för denna täkt bör kvarstå. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att översända ovanstående skrivelse som yttrande till länsstyrelsen i Jämtland. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut.

20 Bygg- och miljönämnden BMN 28 Dnr PRELIMINÄRA RAMAR 2018 FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Ärendebeskrivning Göran Hansson, Bygg- och miljöchef redogör för 2018-års budgetprocess. Arbetet har hittills lett fram till ett preliminärt förslag till budgetram. Arbetet kommer att fortgå över sommaren och avslutas med att budget tas i Kommunfullmäktige i november i år. Budgetramen har utarbetats efter instruktion framtagen av ekonomiavdelningen och politiken, vilket i korthet innebär att löneökningar och 2016 års budgetutfall inklusive bedömda uppräkningar har använts till ramförslaget. Den preliminära budgetramen har med stöd av detta föreslagits vara 5,47 mkr för Bygg- och miljönämnden. En konsekvensbeskrivning har tagits fram för detta budgetalternativ som visar att behovet enligt behovsutredning är 1,5 tjänster till, vilket innebär en ram motsvarande 6,22 mkr. BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar att den preliminära budgetramen för 2018 ska vara 6,22 mkr. BILAGA 3: Preliminär budgetram per verksamhet efter första omgången inklusive konsekvensbeskrivning.

21 Bygg- och miljönämnden BMN 29 Dnr VERKSAMHETSUPPFÖLJNING PERIODEN Ärendebeskrivning Bygg- och miljönämnden fullgör de uppgifter som ankommer på kommunen Enligt bestämmelser i plan- och bygglagstiftningen, miljölagstiftningen, livsmedelslagstiftningen med flera lagar. Nämndens huvudsakliga verksamhet, myndighetsutövning mot enskilda och företag, består av prövning och tillsyn enligt gällande lagstiftning inom nämndens verksamhetsområde där andelen tillsyn i arbetet överväger stort. Nämndens verksamhet inom plan- och byggområdet omfattar bygglovsprövning och tillsyn enligt plan- och bygglagen, förordningar och andra bestämmelser som har meddelats med stöd av dessa lagar. Verksamheten styrs i stor utsträckning av lagstiftningen och andra statliga beslut. Nämnden prövar och lämnar planbesked efter ansökan från någon. För samtliga verksamheter som nämnden har ett ansvar för görs varje år en behovsutredning för de kommande tre åren och en verksamhetsplan/kontrollplan upprättas för det kommande årets arbete baserad på tillgängliga resurser för verksamheten. Prioriteringar förekommer och framgår av dokumenten/beslutet. Verksamhetsplanen 2017 är fastställd av nämnden På samma nämnd godkändes behovsutredning och internkotrollplan samt mål för bygg- och miljönämnden Bygg- och miljöchefen redovisar verksamhetsuppföljning för bygg- och miljönämnden för tiden januari-april Verksamhetsuppföljning görs med syftet att dels kunna följa utvecklingen och agera om något avviker stort från verksamhetsplanen dels för att följa upp och mäta verksamheten inom nämndens ansvarsområde. BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden godkänner verksamhetsuppföljningen för perioden januari-april BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt beredningens förslag till beslut. BILAGA 4: Utfall verksamhetsplan

22 Bygg- och miljönämnden BMN 30 Dnr: ÖVERKLAGAN AV LÄNSSTYRELSENS BESLUT DNR Klagande: Motpart 1: Bygg- och miljönämnden Ragunda kommun, box Hammarstrand Motpart 2: Fastighet : Byn 1:11 Ärendebeskrivning Länsstyrelsen upphäver Bygg- och miljönämndens beslut gällande ekonomibyggnader på fastigheten Byn 1:11 med diarienummer ( hos länsstyrelsen).

23 Bygg- och miljönämnden BESLUT Bygg- och miljönämnden överklagar länsstyrelsens beslut med diarienummer Bygg- och miljönämnden avser att utveckla grunderna för sin överklagan.

24 Bygg- och miljönämnden BMN 31 Dnr: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV TRANSFORMATORSTATION Sökande : E.ON Elnät Sverige AB Box Sundsvall Fastighet : Mårdsjö 13:1 Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för uppförande av en transformatorstation nr. N147294, på fastigheten Mårdsjö 13:1. Byggnadsarean är angiven till 7,25 m 2. Platsen ligger ca 40 m från Mårdsjön och inom område för strandskydd. Byggnadsreglerande bestämmelser Platsen är belägen utanför detaljplanelagt område. För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget Vindkraft i Ragunda. Utredning Då platsen omfattas av strandskyddsdispens har tjänstemannautlåtande lämnats.

25 Bygg- och miljönämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende Ansökan om dispens för nybyggnad av transformatorstation på fastigheten Mårdsjö 13:1. Sökande E.on Elnät Sverige AB/Jonnie Olsson, Box 787, Sundsvall. Bestämmelser Området omfattas av strandskyddsbestämmelserna enligt 7 kap, 13 miljöbalken. Byggoch miljönämnden kan med stöd 7 kap, 18b miljöbalken medge dispens om särskilda skäl föreligger. Yttrande Ansökan avser nybyggnad av en mindre transformatorstation på 2,5 x 2,1 m i Mårdsjön. Den nya transformatorn placeras nära befintlig krafledning samt ca 10 m från bebyggd fastighet (Mårdsjö 3:48) och ca 20 m från avskiljande väg. Platsen är belägen ca 40 m från stranden. Åtgärden inom strandskyddad område innebär ingen inskräkning av allmänhetens tillträde till stranden av Mårdsjön och bedöms inte påverka livsvillkoren i området för djur- och växtlivet. Ansökan avser ett angeläget allmän intresse och bedöms uppfylla de krav på särskilda skäl som finns angivna i MB 7 kap 18c. Dispens får endast beviljas om ansökan stämmer överens med de angivna skälen. Bygg- och miljökontoret har utfört fornlämningskontroll. Mot bakgrund av ovanstående föreslås bygg- och miljönämnden bevilja dispens från strandskyddsbestämmelserna. Hammarstrand 16 maj 2017 Thor-Leif Svärdby Bygg- och Miljöavdelningen Ny transformatorstation

26 Bygg- och miljönämnden Transformator

27 Bygg- och miljönämnden BESLUT Bygg- och miljönämnden beviljar strandskyddsdispens enligt tjänstemannaförslaget. Avgift kronor (enl. plan- och bygglovstaxa 2011, Kf ) Sökande erinras om att beslutet endast avser den dispens som kommunen kan medge med stöd av 7 kap, 18b miljöbalken.

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 17 maj 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-05-10 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Vakteln ONSDAG Datum: 2017-05-17 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-14 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Markus

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 7 december 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-12-07 2 Plats och tid: Stugun, kl 11:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell Grafström Emma

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund C Övriga deltagande: Utses att

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-02-04 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Roger

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-08 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Vakteln ONSDAG Datum: 2017-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 15 november 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-11-15 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 oktober 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-10-08 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Karl

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 16 maj 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-05-16 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 september 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Johan Palmqvist C S Övriga

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-10 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-10-14 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 016 Bygg- och miljönämnden 016-10-11 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund Marcus Lilliehöök

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-06-28 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 16 november 2017 RAGUNDA KOMMUN Bygg- och miljönämnden 2017-11-16 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 13:00 Beslutande: Annica Eklund S Johan

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 23 juni 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-06-23 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-02-01 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-28 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 15 november 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-11-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-11-15 Tid: 08:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 31 januari 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-01-24 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-01-31 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 31 januari 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-01-31 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 9 september 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-09-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag oktober 05 Bygg- och miljönämnden 05-0- Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 0.00 Beslutande: Annica Eklund S Marcus Lilliehöök Johan Palmqvist

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 16 maj 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-05-08 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-05-16 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-03 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-10-10 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 9 oktober 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-10-02 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-10-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Torsdag 16 november 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-11-09 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TORSDAG Datum: 2017-11-16 Tid: 13:00 Sammanträde:

Läs mer

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef Vansbro Tid och plats Järnarummet, onsdagen den 18juni 2014 kl. 10.00-10.30 Beslutande Sven Blom, C, ordf. Pernilla Gomersson, C Renate Särnmo, S Tjg ersättare Martin Stornils, S Övriga deltagare Utses

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30

Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30 1(7) Plats och tid Kommunkontoret fredagen den 2 november 2018 kl. 08:00-08:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Justeringens plats och tid

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 3 februari 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-02-03 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Beslutande: Göran Olsson (c) Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson

Läs mer

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad

Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer (C) Margaretha Lundgren (S) Lennart Svenberg (S) Robert Beronius (FP) adjungerad NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRADESPROTOKOLL Bygg- och miljönämndens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Rådmansö-rummet kl 09:00-09:20 Beslutande Mats Hultin (M), ordförande Ingmar Wallén (M) Eva Öländer

Läs mer

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118

Tobias Hellberg Söderhäll (S) ledamot 106-107, 109-118 Kent Fredriksson (S) ersättare 108, 113-118 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15-10.50 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Tobias Hellberg

Läs mer

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist

PROTOKOLL. Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30. Lasse Bergqvist PROTOKOLL Plats och tid Fågelsjörummet, plan 4 Förvaltningshuset 2015-10-22 08:30 Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Manne Wallström (MP) Lasse Bergqvist (FP) Övriga deltagande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-09-28 1(14) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00 15.45, Smedjan Nämndhuset Franz Maretta (S) ordförande Bertil Persson (C) Gisela Lindh (S) Kent Gustafsson (S) Alf Carlsson (S) Jan Johansson

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-11-17 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 28 juni 206 Bygg- och miljönämnden 206-06-2 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 206-06-28 Tid: 0:00 Sammanträde: BYGG- OCH

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-01-28 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-02-04 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen 10 September 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-09-10 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 10 maj 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund Markus Lilliehöök S S Karl Borglund Margareta

Läs mer

Agneta Johansson (S) Peter Ekelund (V) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) ersättare, 86-87, 14.35-

Agneta Johansson (S) Peter Ekelund (V) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) ersättare, 86-87, 14.35- Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Miljökontoret, Köping, kl 14.00 16.45 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Arne Hedkvist (S) ersättare

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2018-04-25 1 Plats och tid Beslutande Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Malung, kl.13:00-16:00 Lars-Göran Gustafsson (S), ordförande Hans Lind (M) Bertil Helmersson (V) Mikael Östling

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2017-04-05 kl 09.00-12.15 Beslutande Övriga deltagare Eva Abrahamsson (M), ordförande Per-Arne Brink (S) Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 8 Elinor

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 35-42 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum 1, kl. 13.00 15.20 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Sekreterare Ordförande Justerare Torsten Johansson,

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-02-02 1(10) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00-17.00, Nämndhuset plan E, sal Smedjan Franz Maretta (s) ordförande Bertil Persson (c) Gisela Lindh (s) Kent Gustavsson (s) Alf Carlsson (s)

Läs mer

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5)

Jävsnämnden 2011-02-11 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Torget 5, Leksand, kl 8.00-10.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.45 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Eva Ryman

Läs mer

Miljö- och bygglovsnämnden (13)

Miljö- och bygglovsnämnden (13) Miljö- och bygglovsnämnden 2019-03-20 1(13) Plats och tid Kommunhuset i Mölnlycke, onsdag den 20 mars 2019, kl 16.00-19.05 Paragrafer 28-37 Beslutande ledamöter M Grim Pedersen, ordf KD Madeleine Söderlund,

Läs mer

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden

Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Föredragningslista - Bygg- och plannämnden Plats och tid för mötet: Gruppmöten Föredragande Samling kl 09.00 vid kommunhusets entré för besiktning av ärende nr 2. Tisdagen den 31 oktober 2006. Sammanträde

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sid 1(13) Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum Stollen kl. 08.15 11.30 ande Sylvia Abramsson (s) ordförande Gunnar Bergkvist (s) vice ordförande Eero Luusua (v) Lars-Göran

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Eva Lindström Sekreterare. Christina Englund Stadsarkitekt 18-21 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 25 mars 2014 kl. 08:30 11:30. Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Martin Äng (C)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-10-09 1(8) Plats och tid Gemaket, Furuhällshuset, Kungsängen, kl 15.00 16.20 Beslutande Ledamöter Lars Brofalk (C), ordf Madeleine Nyström (M) Bengt Lidbäck (FP) Jarl Teljstedt (KD) Jan Lannefelt

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 10 maj 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-05-10 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 28 augusti 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-08-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-08-28 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-10-05 kl 09.00-11.20 Beslutande Övriga deltagare Justerare Eva Abrahamsson (M), ordförande Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 32 Kristina

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 8 Ärendeförteckning 55 Ansökan om strandskyddsdispens för tillbyggnad av fritidshus på fastigheten 56 Meddelande till Tillsyns- och tillståndsnämnden

Läs mer

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd)

Tommy Eriksson (s), Carin Garbåge (s), Johan-Gabriel Falkenberg (m), Sofia Söderström (mp), Kurt Jonsson (kd) BYGGNADSNÄMNDEN 2011-05-17 1 Plats och tid Nämndhusets sammanträdesrum kl 10.00 11.30 Beslutande Erik Liljencrantz ordförande (m), Marie-Louise Karlsson vice ordförande (s), Bertil Karlsson 2:e vice ordförande

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13)

Sammanträdesdatum Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13) Sammanträdesdatum Blad Miljö- och Byggnadsnämnden 2009-09-15 1 (13) Plats och tid: BUN:s lokaler Sparbanksgatan 1, kl 09.00 11.00. Beslutande: Ersättare: Tjänstemän: Justeringsman: Bengt-Olov Persson,

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

Val av justerare samt tid och plats för justering. Samhällsbyggnadsnämnden beslutar Sida 1 Plats och tid Kommunhuset, Örkelljunga klockan 15.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Martin Gustafsson (C) Henrik Nilsson (M) ej 92 Bjarne Daa (S) Henrik Johansen (M) Åke Sjörin (FP)

Läs mer

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV)

Tord Larsson (S) Ordförande 90,91 Malin Sundberg (S) Per G Harnesk (SV) Helen Swartling (MP) Wivi-Anne Mulk (SV) Plats och tid: Sammanträdesrum Fogden, kommunhuset Jokkmokk kl. 10.00-12.00 10:00-10:30 Vattenfall Eldistribution AB, Mikael Öhlund, informerar nämnden gällande transformatorstationer inom strandskydd.

Läs mer

Susanne Johansson 35-36 Patrik Karlsson 37 Marita Lorentzon 38 Matias Eriksson 42 Bertil Sandberg 42 Karolina Bjers 42. Sammanträdesprotokoll

Susanne Johansson 35-36 Patrik Karlsson 37 Marita Lorentzon 38 Matias Eriksson 42 Bertil Sandberg 42 Karolina Bjers 42. Sammanträdesprotokoll 2015-06-09 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen, Alvesta 2015-06-09 kl. 13.00-16.30 Justerade paragrafer 35-42 Beslutande Anita Lindstedt (S), 1e vice ordf. Bengt Gustavsson (S) Rickard Björkman

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2016-08-23 1(14) Plats och tid Norrtull kl. 13:30 14:50 Beslutande Barbro Axelsson (S), ordförande Sofia Karlsson (S) Pertti Rolöf (S) Bengt Olsson (C) ersätter Sven Callenberg (C) Michael Karlsson (M)

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 September 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-09-01 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36

Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande Tommy Lennartsson, C Mikael Karlsson, S 27-36 1 (15) Plats och tid 08.30 13.00, i Mus-Olle (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordförande 27-36 Olof Wallgren, C, 1:e vice ordförande 27-36 Birger Backlund, S, 2:a vice ordförande 27-36

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning 2015-06-15 1(15) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-06-15 kl. 13.00-15.00 Justerade paragrafer 18-24 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 19-24 jäv 18 Anita Thörn

Läs mer

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51

Ersättare: Judith Hult, S tjänstgörande ersättare för Bill Öhnstedt, V 42-51 1 (17) Plats och tid 08.00-12.30, i BOM- rummet (i kommunhuset i Krokom) Beslutande Jan Runsten, MP, ordf 42-51 Leif Jönsson, C, 1:e vice ordf 42-45, 47-51 Birger Backlund, S, 2:a vice ordf 42-51 Håkan

Läs mer

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande

Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Arbetsutskott Plats och tid Stadsbyggnadskontoret, kommunhuset i Malung, tisdagen den 7 mars 2017, kl 08.00 12.00 Beslutande Erik Andersson (C) ordförande Jörgen Lind (M) vice ordförande Per Sivertsen

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Byggnadsnämnden 2005-12-15 1(12) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2005-12-15 kl 15.00 15.35 Beslutande Roland Larsson (c) ordförande Bengt Averin (s) Lennart Lindvall

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2024-2033 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 22 januari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-06-19 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-19 kl. 13.30-16.00 Paragrafer 54-60 Utses att justera Einar Holmquist (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-26 Underskrifter

Läs mer

JÄVSNÄMND PROTOKOLL

JÄVSNÄMND PROTOKOLL JÄVSNÄMND PROTOKOLL HEDEMORA KOMMUN ,~l HEDEMORA 1(12) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Bävern, kl. 13.00-13.25 Beslutande Ledamöter Ulf Hansson (S) Fredrik Perers (C) Melker Andersson (M) Camilla

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (10) Paragrafer 1-8 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sammanträdesrum 1, kl. 13.00 Beslutande Kent Lodesjö, ordförande Torsten Johansson Jesper Hansen Övriga närvarande Utses att justera Justeringens

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Lena Ihlar (V), ersätter Pär Andersson 1(2) Plats och tid Rum Insjön, Kommunhuset, 09:00-09:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Per Daniels (M) Beth Holtzmann (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-08-30 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-08-30 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid: Beslutande: Krokoms kommunhus, Ansätten, kl 10.00-11.45, 13.00-16.00 Kurt-Olov Göransson, C, 1:e vice ordförande Leif Jönsson, C, tjg ersättare Owen Laws, Mp, ordförande

Läs mer