Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kallelse. Bygg- och Miljönämnden"

Transkript

1 Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 17 maj 2017

2 Bygg- och miljönämnden Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Vakteln ONSDAG Datum: Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Kl 10:00 informataion av Länsstyrelsen, om kalkning i Ragunda och Jämtland. Ärenden: Val av justerare 1. Delegationsbeslut. Bilaga Meddelande. Bilaga Information. 4. Ansökan om bygglov för utbyggnad av fritidshus. Stugubyn 6: Ansökan om planbesked, för del av Stugubyn 6:81, fritidshusområdet i Mörtsjön. 6. Yttrande, ansökan om tillstånd för täkt av berg- och morän. Lst dnr Digerbergskilen 1:2 och 1:3. 7. Yttrande, ansökan om tillstånd för täkt av berg- och morän. Lst dnr Fisksjölandet 1:2.

3 Bygg- och miljönämnden Uppskov återställning av täkt. Österede 1:61, Byn 3:4 och 3: Yttrande, överklagande gällande ändring av årlig tillsynsavgift för tillsyn enligt miljöbalken. Borgvattnet 1: Preliminära ramar 2018 för Bygg- och miljönämnden. Bilaga Verksamhetsuppföljning perioden OBS! Kallelsen tillställs suppleanterna för kännedom

4 Bygg- och miljönämnden BMN DELEGATIONSBESLUT BILAGA 1.

5 Bygg- och miljönämnden BMN MEDDELANDE BILAGA 2.

6 Bygg- och miljönämnden BMN INFORMATION Bygg- och miljöchef Göran Hansson 1. Ekonomisk redovisning för 1 januari 17 maj Information om vindkraften i kommunen läget. 3. Verksamhetsinformation. Miljö och hälsoskyddsinspektör Patrik Larsson 4. Information om provtagning- Gesunden. 5. Information om CLP Kemikalieinspektionens årsprojekt. 6. Information om kommunens f n låga grundvatten. BMN Dnr

7 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr ANSÖKAN OM BYGGLOV FÖR UTBYGGNAD AV FRITIDSHUS Sökande: Fastighet: Stugubyn 6:81 Ärendebeskrivning Ansökan avser bygglov för utbyggnad av fritidshus på fastigheten Stugubyn 6:81.

8 Bygg- och miljönämnden REGLERANDE BESTÄMMELSER Platsen är belägen inom detaljplanelagt område men på mark klassad som vattenområde. Området omfattas av strandskyddsbestämmelser enligt 7 kap. 13 miljöbalken. Bygg- och miljönämnden kan med 7 kap. 18 b i miljöbalken medge dispens om särskilda skäl föreligger. UTREDNING Då ett planarbete ska påbörjas kan Bygg- och miljönämnden, med stöd av 9 kap 28 Plan-och bygglagen, besluta att ärendet inte får avgöras förrän planarbetet har avslutats. Är planarbetet inte avslutat inom två år ska ärendet avgöras utan dröjsmål. Då andra bestämmelser utifrån planarbetet kan komma att påverka bedömningen av lovet, bedöms det som skäligt att avvakta med att ta ställning till ansökan. BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Att Bygg- och miljönämnden med stöd av PBL 9 kap 28 beslutar om anstånd.

9 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr ANSÖKAN OM PLANBESKED FÖR DEL AV STUGUBYN 6:81, FRITIDSHUSOMRÅDET I MÖRTSJÖN Sökande: Fastighet: Ragunda Stugubyn 6:81 Ärendebeskrivning: Ansökan avser planbesked för ändring av gällande detaljplan. Med planändringen avses att göra det möjligt att avstycka tomt kring två befintliga fritidshus. Fastigheten är belägen inom detaljplanelagt område, för området gäller plan STU- nr 934. Utredning Stadsarkitekten har utarbetat ett tjänsteyttrande i ärendet. Ärende Ansökan om planbesked på fastigheten Stugubyn 6:81 Sökande

10 Bygg- och miljönämnden Bestämmelser Området omfattas av detaljplan från De aktuella områdena är betecknade med V (specialområde/vattenområde) i gällande plan och omfattar både vattenområde och landområde närmast stranden (10-30 m). Yttrande Ansökan avser ändring av gällande detaljplan så att det blir möjligt att avstycka tomt kring två befintliga 6:65 6:62 fritidshus enligt kartan till 6:67 6:61 6:66 6:97 höger. Fritidshusen har funnits på platsen sedan 6:60 flera årtionden. Det östra 6:59 6:81 huset har med stöd av 6:58 6:93 bygglov rivits och ersatts av 6:73 6:94 ett nytt fritidshus år På 6:95 tomtplatsen finns också uthus och gäststuga. Det västra är ett litet väl underhållet hus försett med eldstad och sängplats samt uthus med vedbod och dass. Tomtmarken arrenderas 20 m sedan flera år av Ragunda kommun. Varför husen inte fick någon byggrätt då planen upprättades 1964 går i dag inte att veta, men det var relativt vanligt vid den tiden att man vid planläggning bortsåg från mindre befintliga byggnader. Fritidshusen med omgivande mark utgör ianspråktagna tomtplatser dit allmänheten inte har tillträde, varför det är rimligt att medge att gällande plan ändras så att tomt kan avstyckas kring husen. Tomternas omfattning får närmare studeras i planarbetet, men bör begränsas till att omfatta den mark som kan anses utgöra ianspråktagen tomtmark (ca 2000 kvm/tomtplats). Bägge husen ligger i omdelbar anslutning till stranden, varför någon fri passage är svår att åstadkomma.

11 Bygg- och miljönämnden Bygg- och miljönämnden föreslås besluta: - Prövning genom detaljplan medges - Planarbetet sker på den sökandes initiativ och kostnad - Planbeskedet gäller i två år från beslutsdatum, vilket innebär att planarbetet ska påbörjas inom denna tidsperiod Hammarstrand 26 april 2017 Ulf Alexandersson Stadsarkitekt FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden beslutar enligt stadsarkitektens förslag till beslut. Avgift För planbesked utgår timavgift. Två timmars avgift tas ut i detta ärende (2*900 kr= kr). Avgiften betalas mot faktura.

12 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr YTTRANDE, ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR TÄKT AV BERG- OCH MORÄN, Lst dnr Ärendebeskrivning: Bygg- och miljönämnden har att till Länsstyrelsen yttra sig över SCA Skog AB, krossprodukters ansökan om tillstånd för berg- och moräntäkt. Täkten är belägen på fastigheten Digerbergskilen 1:2 och 1:3. SCA ansöker om att under 20 år få bryta ton berg- och morän. Särskilda skyddsåtgärder är föreslagna som sedimenteringsdamm för utgående vatten, plan för olycksberedskap, särskilt skydd för hantering av kemikalier mm. SCA har också bedömt att buller och vibrationer inte kommer att störa närboende. Kommunens översiktsplan Kommunens översiktsplan säger att nya grus- och bergtäkter i direkt anslutning till sjöar och vattendrag tillåtes ej, liksom nya täkter som negativt påverkar turismen, friluftslivet, landskapsbilden, kulturminnesvården eller naturvården. I anslutning till befintliga täkter inom ovan nämnda områden kan som regel ytterligare begränsade uttag tillåtas i de fall täktplanerna kan förenas med ovan nämnda intressen. I sådana täktplaner är det av stor betydelse att återställning och efterbehandling blir miljöanpassad. Länsstyrelsens inventering Grus och bergförekomster i Ragunda kommun, 1989 ger ett detaljerat underlag för prövning av enskilda täkter. Grusförekomster inom klass 1 enligt denna inventering bör inte bli föremål för täktverksamhet. Någon särskild plan eller policy för bergtäkter har inte bedömts nödvändig för kommunen. Dessa får prövas mot de i översiktsplanen redovisade allmänna intressena och den miljökonsekvensbeskrivning som alltid ska upprättas vid nya täkter. Bedömning Planerad täkt bedöms inte strida mot något intresse upptaget i kommunens översiktsplan. SCA anger att det inte är möjligt att flytta upplagsområdet söder om vägen till norra sidan skogsbilvägen. Den bedömning som görs är att det är krossverket som är den stora risken, med utsläpp av kemikalier i området. Krossverket kommer troligtvis att placeras norr om vägen. Vår bedömning är att anordnande av upplag innebär en totalskada av marken under och intill upplagen under täktens livstid. Upplag kan förändra markens hydrauliska kapacitet.

13 Bygg- och miljönämnden Detta torde vara av betydelse vid bedömning av om marken söder om vägen kan användas som upplagsområde. Byggnader som behövs för verksamheten kan kräva bygglov. Bygglov söks hos kommunen. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden konstaterar att föreslagen täkt inte strider mot något utpekat intresse i kommunens översiktsplan och har i övrigt inget att erinra om.

14 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr YTTRANDE, ANSÖKAN OM TILLSTÅND FÖR TÄKT AV BERG- OCH MORÄN, Lst dnr Ärendebeskrivning: Bygg- och miljönämnden har att till Länsstyrelsen yttra sig över SCA Skog AB, krossprodukters ansökan om tillstånd för berg- och moräntäkt. Täkten är belägen på fastigheten Fisksjölandet 1:2, som ägs av SCA. SCA ansöker om att under 20 år få bryta ton berg- och morän. Särskilda skyddsåtgärder är föreslagna som sedimenteringsdamm för utgående vatten, plan för olycksberedskap, särskilt skydd för hantering av kemikalier mm. Särskild hänsyn har också tagits till de naturvärden som finns söder om täkten. SCA har också bedömt att störningar från buller och vibrationer inte kommer att störa närboende. Kommunens översiktsplan Kommunens översiktsplan säger att nya grus- och bergtäkter i direkt anslutning till sjöar och vattendrag tillåtes ej, liksom nya täkter som negativt påverkar turismen, friluftslivet, landskapsbilden, kulturminnesvården eller naturvården. I anslutning till befintliga täkter inom ovan nämnda områden kan som regel ytterligare begränsade uttag tillåtas i de fall täktplanerna kan förenas med ovan nämnda intressen. I sådana täktplaner är det av stor betydelse att återställning och efterbehandling blir miljöanpassad. Länsstyrelsens inventering Grus och bergförekomster i Ragunda kommun, 1989 ger ett detaljerat underlag för prövning av enskilda täkter. Grusförekomster inom klass 1 enligt denna inventering bör inte bli föremål för täktverksamhet. Någon särskild plan eller policy för bergtäkter har inte bedömts nödvändig för kommunen. Dessa får prövas mot de i översiktsplanen redovisade allmänna intressena och den miljökonsekvensbeskrivning som alltid ska upprättas vid nya täkter.

15 Bygg- och miljönämnden Bedömning Planerad täkt bedöms inte strida mot något intresse upptaget i kommunens översiktsplan. Justering av täktområdet har skett efter inventering av naturvärden och artskyddsdispens har erhållits för de fridlysta växtarter som finns inom exploateringsområdet. Byggnader som behövs för verksamheten kan kräva bygglov. Bygglov söks hos kommunen. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden konstaterar att föreslagen täkt inte strider mot något utpekat intresse i kommunens översiktsplan och har i övrigt inget att erinra om.

16 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr UPPSKOV ÅTERSTÄLLNING AV TÄKT Fastighet: Österede 1:61 Byn 3:4 och 3:26 Verksamhetsutövare: Reaxcer AB, Box 63, Östersund Org.nr: Ärendebeskrivning Reaxcer AB har till Bygg- och miljönämnden ansökt om uppskov med att återställa moräntäkten på fastigheterna Österede 1:61 Byn 3:4 och 3:26. Nuvarande täkttillstånd löper ut och företaget har nu påbörjat en samrådsprocess för att därefter lämna in en ansökan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning om fortsatt tillstånd för verksamheten. I avvaktan på beslut önskar företaget uppskov med efterbehandlingen i området, fram till en tidpunkt 6 månader efter att beslut fattats i fråga om nytt täkttillstånd. Kommunikation Ärendet har kommunicerats med markägare samt med Länsstyrelsen perioden Gällande regler och beslut För verksamheten gäller Länsstyrelsens beslut med dnr I beslutet regleras vad som gäller för täktverksamheten och avslutning av täkten.

17 Bygg- och miljönämnden Bedömning Vår bedömning är att ansökan kan komma att dra ut på tiden (1-2 år) och att uppskov med återställningen bör beviljas. Ingen ny brytning ska ske i täkten under tiden fram till eventuellt nytt tillstånd meddelas, utan endast uttransport av bearbetat material får ske. Avgift Bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun har tillsynsansvar för täktverksamheten. Årlig fast tillsynsavgift kommer att tas ut för 2017 års tillsyn samt detta ärende. Avgift för granskning av miljörapport för 2017 tas ut som timavgift när granskningen är utförd, liksom övrig tillsyn fram till det att nytt tillstånd erhållits. FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden gör bedömningen att uppskov med efterbehandling av täkten ska lämnas och beslutar ge uppskov fram till 6 månader efter det att nytt beslut i tillståndsärendet lämnats, dock längst tom 31 november Bilaga: Hur man överklagar beslutet

18 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr YTTRANDE, ÖVERKLAGAN GÄLLANDE ÄNDRING AV ÅRLIG TILLSYNSAVGIFT FÖR TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN Ärendebeskrivning SCA Skog AB, krossprodukter har överklagat ärende om ändring av avgift för täkttillsyn vid bergtäkten på fastigheten Borgvattnet 1:4. I beslut , sattes avgiften ned till 25 % av ordinarie avgift fram till dess att täktverksamheten startats. Täktverksamheten är nu startad och bygg- och miljönämnden har beslutat om full tillsynsavgift from tillsynsåret Den årliga tillsynsavgiften baseras på tillståndsgiven mängd som vid den här täkten är ton. När taxan antogs och avgifterna för täkter kommunicerades första gången med täktinnehavare, framkom att avgiften som Sveriges kommuner och landsting då föreslog för denna typ av täkt var 48 timmar/år. Bygg- och miljönämnden gjorde då bedömningen att tillsynsbehovet är stort och större än täkter med mindre brytvolym, men valde då att placera täkten i avgiftsklass 11, vilket motsvarar 28 timmar/år. SCA Skog AB jämför i sin överklagan denna täkt med en täkt för skogsbrukets behov av material till skogsbilvägar och liknar också täkten med en husbehovstäkt. Byggoch miljönämnden kan bara konstatera här att i ansökan till miljöprövningsdelegationen som motiv för täkten, framgår att Statkraft Vind AB ska bygga 458 vindkraftverk inom sju vindkraftsparker. Bolaget ska leverera material till byggandet av vägar och anläggningar. Sammanlagt i alla parker handlar det om ca 4 miljoner ton krossat berg och morän och naturgrus till ca 550 ton betong. Denna täkt ligger inom vindkraftparken Bodhögarna. Täkten Borgvattnet 1:4 erhöll tillstånd med tillstånd till och med för ett uttag om högst ton. Länsstyrelsen har bedömt att verksamheten kan medföra betydande miljöpåverkan. Tillståndstiden löper ut , vilket innebär att om allt material bryts ut inom tillståndstiden innebär detta en årlig utbruten mängd om ca ton vilket normalt motsvarar en 10 års produktion ur en medelstor täkt i vårt område.

19 Bygg- och miljönämnden Avslutningsvis vill nämnden bemöta synpunkten att nämnden inte gjort en risk- och erfarenhetsbedömning av täkten. Det normala är att efter den första inspektionen i täkten (som nu har utförts den 3 april i år) görs en risk- och erfarenhetsbedömning där premiering eller tillägg avgör den slutliga årsavgiften. Detta kommer givetvis att göras även för denna täkt, men först då ärendet om avgiften är avgjord och inte i detta ärende. De tillsynsåtgärder som hittills utförts i denna täkt är granskning miljörapport, samt två tillsynsbesök varav ett ordinarie (se ovan). En viss schablonisering finns inbyggt i taxans grund och Bygg- och miljönämnden menar att antalet timmar (28 timmar/år) för denna täkt är motiverad av ovan förda resonemang och att avgiften för denna täkt bör kvarstå. Förslag till beslut Bygg- och miljönämnden beslutar att översända ovanstående skrivelse som yttrande till länsstyrelsen i Jämtland.

20 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr PRELIMINÄRA RAMAR 2018 FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Ärendebeskrivning Göran Hansson, Bygg- och miljöchef redogör för 2018-års budgetprocess. Arbetet har hittills lett fram till ett preliminärt förslag till budgetram. Arbetet kommer att fortgå över sommaren och avslutas med att budget tas i Kommunfullmäktige i november i år. Budgetramen har utarbetats efter instruktion framtagen av ekonomiavdelningen och politiken, vilket i korthet innebär att löneökningar och 2016 års budgetutfall inklusive bedömda uppräkningar har använts till ramförslaget. Den preliminära budgetramen har med stöd av detta föreslagits vara 5,47 mkr för Bygg- och miljönämnden. En konsekvensbeskrivning har tagits fram för detta budgetalternativ som visar att behovet enligt behovsutredning är 1,5 tjänster till, vilket innebär en ram motsvarande 6,22 mkr. BILAGA 3: Preliminär budgetram per verksamhet efter första omgången inklusive konsekvensbeskrivning.

21 Bygg- och miljönämnden BMN Dnr VERKSAMHETSUPPFÖLJNING PERIODEN Ärendebeskrivning Bygg- och miljönämnden fullgör de uppgifter som ankommer på kommunen Enligt bestämmelser i plan- och bygglagstiftningen, miljölagstiftningen, livsmedelslagstiftningen med flera lagar. Nämndens huvudsakliga verksamhet, myndighetsutövning mot enskilda och företag, består av prövning och tillsyn enligt gällande lagstiftning inom nämndens verksamhetsområde där andelen tillsyn i arbetet överväger stort. Nämndens verksamhet inom plan- och byggområdet omfattar bygglovsprövning och tillsyn enligt plan- och bygglagen, förordningar och andra bestämmelser som har meddelats med stöd av dessa lagar. Verksamheten styrs i stor utsträckning av lagstiftningen och andra statliga beslut. Nämnden prövar och lämnar planbesked efter ansökan från någon. För samtliga verksamheter som nämnden har ett ansvar för görs varje år en behovsutredning för de kommande tre åren och en verksamhetsplan/kontrollplan upprättas för det kommande årets arbete baserad på tillgängliga resurser för verksamheten. Prioriteringar förekommer och framgår av dokumenten/beslutet. Verksamhetsplanen 2017 är fastställd av nämnden På samma nämnd godkändes behovsutredning och internkotrollplan samt mål för bygg- och miljönämnden Bygg- och miljöchefen redovisar verksamhetsuppföljning för bygg- och miljönämnden för tiden januari-mars Verksamhetsuppföljning görs med syftet att dels kunna följa utvecklingen och agera om något avviker stort från verksamhetsplanen dels för att följa upp och mäta verksamheten inom nämndens ansvarsområde. BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL BESLUT Bygg- och miljönämnden godkänner verksamhetsuppföljningen för perioden januari-maj 2017.

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 17 maj 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-05-17 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Johan Palmquist S tjg ers

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 15 november 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-11-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-11-15 Tid: 08:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-10-14 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 9 oktober 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-10-02 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-10-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Vakteln ONSDAG Datum: 2017-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 9 september 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-09-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-01-28 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-02-04 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-06-28 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 15 november 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-11-15 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Torsdag 16 november 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-11-09 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TORSDAG Datum: 2017-11-16 Tid: 13:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-11-17 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 7 december 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-12-07 2 Plats och tid: Stugun, kl 11:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell Grafström Emma

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-03-08 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-08 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-03 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-10-10 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-14 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Markus

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-02-01 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-08-30 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-08-30 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 23 juni 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-06-23 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 18 november 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-11-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-11-18 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-02-04 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Roger

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 september 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 September 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-09-01 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45

Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Tisdagen den 19 februari 2013 kl. 08:30 11:45 Beslutande Rolf Colling (C) Ordförande Bengt-Ola Olsson

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808)

Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken (SFS 1988:808) Typ av dokument Taxa Beslutat av Kommunfullmäktige Beslutsdatum 2018-01-01 Diarienummer 0115/18 Dokumentägare Giltighetstid Framtagen av

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 16 november 2017 RAGUNDA KOMMUN Bygg- och miljönämnden 2017-11-16 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 13:00 Beslutande: Annica Eklund S Johan

Läs mer

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

83 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2011-10-19 1 (1) Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrum A, onsdagen den 19 oktober, kl 13.00-16.00. ande Ledamöter Patrik Eriksson (MP), ordförande Ylva Ivarsson (S), vice ordförande Uno Andersson

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Taxan gäller avgifter för miljö- och konsumentnämndens kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (1998:808),

Läs mer

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96

Miljöbalkstaxa. Grästorps kommun. Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad , 120, , 102, och , 96 Grästorps kommun Miljöbalkstaxa Dnr 361/2017 Miljöbalkstaxa Fastställd av kommunfullmäktige 2003, 89 Reviderad 2009-12-17, 120, 2015-11-23, 102, och 2017-11-27, 96 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 28 juni 206 Bygg- och miljönämnden 206-06-2 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 206-06-28 Tid: 0:00 Sammanträde: BYGG- OCH

Läs mer

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun

Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Höglandstaxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken i Sävsjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-19 22 2 Höglandstaxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Johan Palmqvist C S Övriga

Läs mer

Taxa enligt miljöbalken

Taxa enligt miljöbalken Taxa enligt miljöbalken För prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27 107 Innehållsförteckning Inledande bestämmelser... 1 Timtaxa... 2 Avgifter... 2 Avgifter

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun 1 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Karlstads kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-18, 25, att börja gälla från och med den 1 januari 2015. Indexuppräknad av miljönämnden

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-02-02 1(10) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00-17.00, Nämndhuset plan E, sal Smedjan Franz Maretta (s) ordförande Bertil Persson (c) Gisela Lindh (s) Kent Gustavsson (s) Alf Carlsson (s)

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Erik Johannesson miljöinspektör 60-63 Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Kundservice tel: 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00 16.00 http:// www.borgholm.se Taxa Miljö- och hälsoskydd Taxa utifrån risk- och resursbedömning för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag oktober 05 Bygg- och miljönämnden 05-0- Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 05-0- Tid: 0:00 Sammanträde: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN

Läs mer

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30

Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2011-12-13 1 (8) Plats och tid: Kommunkontoret Ängen, Kisa kl 13.30 15.30 Beslutande: Göran Olsson (c) Göran Lindgren (m) Göran Frisk (s) Margareta Holm (mp) Rune Larsson

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund C Övriga deltagande: Utses att

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Mora Orsa miljönämnds kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken eller bestämmelser

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område samt tillsyn enligt strålskyddslagen Godkänd av miljö och byggnämnden 2011-11-03, MBN 125 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-13, KF 165 2(6) Taxa

Läs mer

TAXA Inom miljöbalkens område

TAXA Inom miljöbalkens område TAXA Inom miljöbalkens område Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Filipstads kommun 2013-12-12 114 Revidering av timavgift KF 2015-11-12 110 Föreskrifter Filipstads kommuns taxa

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga

Sammanfattning. Bilaga Bilaga Miljöprocessutredningen har genom tilläggsdirektiv fått i uppdrag att se över de rättsregler som gäller för utbyggnad av vindkraft. Bakgrunden är krav på en snabbare och enklare process från projektering

Läs mer

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för Lessebo kommuns prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2013-10-28, 64 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område 2017-10-23 Fastställd av KF 2017-12-18 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljönämndens i Sundsvalls kommun kostnader för prövning

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun 1(5) 2015-10-14 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Eksjö kommun Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Eksjö kommuns kostnader för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 oktober 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-10-08 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Karl

Läs mer

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C

Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson, FP Kermith Andersson, M Karl-Erik Andersson, C 1(12) Bygg och miljönämnden Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 28 oktober kl 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Bengt-Olof Lorentzon, KD, ordf Åke Nilsson, S Anders Västsäter, KD Gunnar Henriksson,

Läs mer

STYRDOKUMENT Fastställd av kommunfullmäktige , KF 109

STYRDOKUMENT Fastställd av kommunfullmäktige , KF 109 STYRDOKUMENT 2015-10-27 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Fastställd av kommunfullmäktige 2015-11-30, KF 109 Denna taxa ersätter taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun TAXA 1(6) Datum 2018-12-20 Antaget av Kommunfullmäktige Reviderat datum 2019-01-07 Paragraf 144 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område i Grums kommun 2(6) Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 31 januari 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-01-24 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-01-31 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40

1 Information till nämnden MBN 14/28. 2 Nämndspecifika mål och budget 2015 samt plan 2016-2017 MBN 14/40 MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-10-21 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Mellanfryken, tisdag 21 oktober 2014, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken TAXA för prövning och tillsyn enligt miljöbalken MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Denna taxa är antagen och fastställd av kommunfullmäktige i Hammarö kommun 2012-11-26, Kf 86 Taxan träder i kraft 2013-01-01

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-09-28 1(14) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00 15.45, Smedjan Nämndhuset Franz Maretta (S) ordförande Bertil Persson (C) Gisela Lindh (S) Kent Gustafsson (S) Alf Carlsson (S) Jan Johansson

Läs mer

Plantaxa för Kalix kommun

Plantaxa för Kalix kommun Sidan 1 av 6 Plantaxa för Kalix kommun Antagen av kommunfullmäktige 56 2017-04-10 Adress: Besöksadress: Telefon: 0923-650 00 www.kalix.se Kalix kommun Nygatan 4 Fax: 0923-150 92 kommun@kalix.se 952 81

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Gällande fr.o.m 2011-01-01 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Enligt 27 kap 1 miljöbalken (SFS 1998:808) och 1 kap 1 förordningen (SFS

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 28 augusti 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-08-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-08-28 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning

Sammanträdesprotokoll Nämnden för myndighetsutövning 2015-06-15 1(15) Plats och tid Sammanträdesrummet Salen vån 1 Alvesta 2015-06-15 kl. 13.00-15.00 Justerade paragrafer 18-24 Beslutande Lisbeth Holmqvist (S) ordf. Monica Phil (C) 19-24 jäv 18 Anita Thörn

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 10 maj 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-03-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-05-10 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2018-04-25 1 Plats och tid Beslutande Stora sammanträdesrummet, kommunkontoret, Malung, kl.13:00-16:00 Lars-Göran Gustafsson (S), ordförande Hans Lind (M) Bertil Helmersson (V) Mikael Östling

Läs mer

Agneta Johansson (S) Peter Ekelund (V) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) ersättare, 86-87, 14.35-

Agneta Johansson (S) Peter Ekelund (V) Charlott Lundberg (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) ersättare, 86-87, 14.35- Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid Miljökontoret, Köping, kl 14.00 16.45 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Arne Hedkvist (S) ersättare

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 16 maj 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-05-08 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-05-16 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen 1 (5) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret 2016-01-18 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och strålskyddslagen Enligt 27 kap 1 i miljöbalken (1998:808) och 16 a i strålskyddsförordningen

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Gäller från 1 januari 2019 Dokumenttyp: Regel Diarienummer: KS-2018/595 Beslutande nämnd: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2018-11-21 Giltighetstid:

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23

Kenneth Nordberg (V) Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Bernt Bergsten (C) ersättare Lars Isaksson (C) ledamot 16-23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.30-10.17 ande Lena Vilhelmsson (S) ordförande Christian Nålberg (S) v ordförande Heinz Blahusch (S) Ingvar Duán (S)

Läs mer

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2017-12-11 Töreboda 2017-12-18 Gullspång 2017-12-12 Indexreglerad av Miljö- och

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Smedjebackens kommun Antagen av kommunfullmäktige Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Smedjebackens kommuns kostnader för

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m.

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. Sid 1 (5) 2015-12-22 Dnr. 15SBN426 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens, strålskyddslagens och tobakslagens områden m.m. I Gävle kommun är det Samhällsbyggnadsnämnden som svarar för prövning

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012

Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Taxa fö r prö vning öch tillsyn inöm miljö balkens ömra de Fastställd av Kommunfullmäktige den 1 februari 2012 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Vellinge kommuns kostnader för prövning

Läs mer

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden

Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden Datum: 2014-01-21 1(6) Taxa för Samhällsbyggnadsnämnden och Tillsynsnämnden Miljö Antagen av Kommunfullmäktige 38 2015-06-17 Gäller från och med 2016-01-01 Textdel 2015-02-13 Hylte kommun Storgatan 8 Tfn

Läs mer

Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån

Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån 2016-03-31 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2016/18-214 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av Detaljplan 66 för fastigheten Björknäs 1:768 på Björknäsplatån Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OCH STRÅLSKYDDSLAGENS OMRÅDE Miljö- och byggnämnden Antagen av Kommunfullmäktige Beslutsdatum/paragraf 201X-XX-XX Xx Föreslag av MBN, 91 Giltighetstid tills

Läs mer

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun

Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Beskrivning av plan- och bygglovsprocessen för Lidingö kommun Planprocessen Idén att bygga något nytt eller på något annat sätt förändra stadsmiljön kommer ofta från en markägare eller en exploatör. I

Läs mer

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10)

Bygg- och Miljönämnden Sammanträdesdatum 2013-11-25 1 (10) 2013-11-25 1 (10) Plats och tid Vita rummet, kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 25 november 2013, klockan 14.00 14.35 Beslutande Tobias Nordlander (S) ordförande Johanna Skottman (S) Per Jörgensen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljö- och byggnämnden 2019-03-14 Blad 1 (18) Plats och tid Beslutande Kommunkontoret i Strömsund, rum Björken Information 09.00 11.05 Sammanträde 11.05.- 11.30 Lars Andreasson, (S), ordförande Maud Persson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid: Beslutande: Krokoms kommunhus, Ansätten, kl 10.00-11.45, 13.00-16.00 Kurt-Olov Göransson, C, 1:e vice ordförande Leif Jönsson, C, tjg ersättare Owen Laws, Mp, ordförande

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Bygg- och miljöenheten Antagen av KF 13-03-27 39 Reviderad av KF 15-03-11 41 (bilaga 3) Reviderad av KF 17-04-12 55 (bilaga 1) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 2(8) Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, kl

Kommunhuset, Alvö, Kungshamn, kl Plats och tid Kommunhuset, "Alvö", Kungshamn, 2016-10-05 kl 09.00-11.20 Beslutande Övriga deltagare Justerare Eva Abrahamsson (M), ordförande Maria Bylund, miljöchef Erik Österlund, ekonom 32 Kristina

Läs mer

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE FÖRFATTNINGSSAMLING Nr MB 31 d 1 (6) TAXA FÖR PRÖVNING OCH TILLSYN INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Fastställd av kommunfullmäktige 2019-05-27 112 Gäller fr o m 2019-07-01 Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14)

Sammanträdesprotokoll Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida (14) 2016-08-23 1(14) Plats och tid Norrtull kl. 13:30 14:50 Beslutande Barbro Axelsson (S), ordförande Sofia Karlsson (S) Pertti Rolöf (S) Bengt Olsson (C) ersätter Sven Callenberg (C) Michael Karlsson (M)

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling Kommunal författningssamling Taxa 2011 nr 7 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område samt strålskyddslagen Antagen av kommunfullmäktige den 1 december 2011 217 Gäller fr o m den 1 januari

Läs mer

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning

Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning 1(7) 2016-06-07 Ansökan om ändring av detaljplan för Ekebyhov 1:1 - utredning Stockholms län Fastighetskartan Avgränsning av utredningsområdet ungefärligt markerat. 2(7) Begäran om planbesked Begäran om

Läs mer

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1

Johan Hansson(M), ej tjg.ersättare Sabina Talavanic, bygg- och miljöchef Anna Henriksson, sekreterare Ove Dahlgren, 1:e miljöinspektör, 1 1(13) Plats och tid Kommunhuset Vårgårda, sammanträdesrum Ljungås, kl. 14:00-16:00 Beslutande Claes Hägermalm(M), ordförande Kjell Korpås(KD) Lennart Larsson(C) Karl-Erik Johansson(S) Lennart Larsson(S),

Läs mer

MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro

MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro NACKA TINGSRÄTT DOM Mål nr M 2756-11 Mark- och milj ödomstolen 2011-10-31 meddelad i Nacka Strand KLAGANDE Närkes Kils Bil & Plåt AB, MOTPART Miljönämnden i Örebro kommun, Box 33200, 701 35 Örebro SAKEN

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50

Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 Sida Plats och tid Kommunkontoret, Bergsjö Måndagen den 16 april 2018 kl. 08:00 11:50 Beslutande Carin Walldin (S) Ordförande Ola Wigg (S) Anders

Läs mer

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET 1 (5) Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Miljö- och hälsoskyddsnämndens kostnader

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE

TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE TAXA FÖR TILLSYN OCH PRÖVNING INOM MILJÖBALKENS OMRÅDE Antagen av Kommunfullmäktige 2008-11-27, 253, reviderad av Kommunfullmäktige 2009-11-26, 201 reviderad av Kommunfullmäktige 2010-11-25, 239 reviderad

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-10 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M)

Kristina Lindblad (MP) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 09.05 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare,

Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Michael Svanström SBN 2019/0087 Samhällsbyggnadsnämnden 2018-2329 Bygglovsbeslut för flytande vågbrytare, Berga 10:2 Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag oktober 05 Bygg- och miljönämnden 05-0- Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 0.00 Beslutande: Annica Eklund S Marcus Lilliehöök Johan Palmqvist

Läs mer

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4).

Alt 1 Bygglov ges med stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Som villkor för beslutet gäller *(sid. 4). Bygglov utanför detaljplan 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten, adress Sökande: namn Beslut Alt 1 Bygglov ges stöd av 9 kap. 31 plan- och bygglagen

Läs mer