Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll Bygg- och Miljönämnden"

Transkript

1 Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 15 november 2016

2 Bygg- och miljönämnden Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell Grafström C S tjg ers Övriga deltagande: Göran Hansson Thor-Leif Svärdby Patrik Larsson Gunnel Sundqvist Andreas Bergwall Ann Natanaelsson Utses att justera: Justeringens plats och tid: Kommunhuset, Hammarstrand Underskrifter Sekreterare Paragrafer: Ann Natanaelsson Ordförande.. Annica Eklund Justerande Karl Borglund Organ: ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Bygg- och miljönämnden : Datum för anslagets uppsättande: Förvaringsplats för protokollet: Underskrift: Datum för anslagets nedtagande: Bygg- och miljökontoret, Hammarstrand Ann Natanaelsson Justerandes sign Utdragsbestyrkande

3 Bygg- och miljönämnden ÄRENDEN 68. Delegationsbeslut. Bilaga Meddelande. Bilaga Information. 71. Ansökan om införande av nytt gatunamn. Bilaga Ansökan om bygglov för övningsfält. Åsen 1: Ansökan om tidsbegränsat bygglov för vedbod. Bispgården 2: Återställning av täkt. Ragundabotten 1: Uppskov återställning av täkt. Byn 1:10 och 2: Bygg- och miljönämndens budget Bilaga Behovsutredning för Bilaga Bygg- och miljönämndens servicedeklaration för Bilaga Förslag till internkontroll för Bygg- och miljönämnden Bilaga Mål 2017 för Bygg- och miljönämnden. Bilaga Verksamhetsplaner Bilaga Förslag till Beslutsattester för 2017 års budget.

4 Bygg- och miljönämnden BMN 68 DELEGATIONS BILAGA 1 Bygg- och miljönämnden beslutar notera ärendena som delgivna.

5 Bygg- och miljönämnden BMN 69 MEDDELANDE BILAGA 2 Bygg- och miljönämnden beslutar notera ärendena som delgivna.

6 Bygg- och miljönämnden BMN 70 INFORMATION Bygg- och Göran Hansson 1. Ekonomisk redovisning för 1 januari 15 november Information om vindkraften i kommunen läget. 3. Verksamhetsinformation. 4. Information om skrivelser angående vindkraftsparker. Miljö och hälsoskyddsinspektör Gunnel Sundqvist 5. Information om projektet Giftfri förskola. Bygg- och miljönämnden tackar för informationen.

7 Bygg- och miljönämnden BMN 71 Dnr ANSÖKAN OM INFÖRANDE AV NYTT GATUNAMN Ärendebeskrivning: Det finns två gränder i Hammarstrand som heter Forsgränd. Enligt en äldre karta fanns tanken att det skulle vara en och samma väg in från Strandvägen och som skulle gå runt (bilaga 3). Detta genomfördes aldrig och det har nu växt igen mellan gränderna. Då det fram till slutet av 1940-talet fanns en Kvarn längst in på den övre gränden så föreslås det att Kvarngränd kan vara ett passande namn. TJÄNSTEMANNENS FÖRSLAG TILL Bygg- och miljönämnden beslutar att den nya vägen får namnet Kvarngränd. Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. BILAGA 3.

8 Bygg- och miljönämnden BMN 72 Dnr ANSÖKAN OM BYGGLOV FÖR ÖVNINGSFÄLT Sökande: Fors Företagarförening Industrivägen Bispgården Fastighet: Åsen 1:38 Ärendebeskrivning Ansökan avser ett bygglov för ett övningsfält på fastigheten Åsen 1:38. Arean på området som berörs beräknas till ca m 2. Syftet är att möjliggöra övning och utbildningar inom elsäkerhet, räddning m.m. för bland annat gymnasieskolan och elföretag. REGLERANDE BESTÄMMELSER Platsen där byggnaden avses uppföras är belägen inom detaljplan 23-FOR-1427 och 23-FOR-1548, För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget vindkraft i Ragunda. UTREDNING Aktuell plats är i detaljplan beskriven som mark för industriändamål. Berörda sakägare har givits möjlighet att yttra sig i frågan med löptid till

9 Bygg- och miljönämnden BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL Att Bygg- och miljönämnden principiellt godkänner bygglovet med stöd av 9 kap 30 PBL under förutsättning att inga sakägare motsäger sig åtgärden samt överlåter till berörd bygglovshandläggare att ta beslut i ärendet. Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut.

10 Bygg- och miljönämnden BMN 73 Dnr ANSÖKAN OM TIDBEGRÄNSAT BYGGLOV FÖR VEDBOD Sökande: Fastighet: Bispgården 2:1 Ärendebeskrivning Ansökan avser ett tidsbegränsat bygglov för en vedbod på fastigheten Bispgården 2:1. Arean anges till 62,5m 2 och kommer utföras med stående glespanel samt tak av plåt. Syftet är att väderskydda ved som ska användas för uppvärmning av bostadshuset på fastigheten Bispgården 2:23. REGLERANDE BESTÄMMELSER Platsen där byggnaden avses uppföras är belägen inom detaljplan 23-FOR-1427 och 23-FOR-628 För Ragunda kommun som helhet gäller Översiktsplan Ragunda kommun med tillägget vindkraft i Ragunda. UTREDNING Aktuell plats är i detaljplan beskriven som dels parkmark men även avsatt för en vägdragning enl. gällande detaljplaner. Planerna är sedan år 1950 resp. år Efter syn på platsen kunde det kostateras att platsen ej har karaktären av park utan snarare natur med spår efter en äldre väg som går genom fastigheten Bispgården 2:23 och vidare Björkallén. Området hålls öppet och slås av fastighetsägaren till Bispgården 2:23. Efter dialog med planavdelningen framkommer det att vägen som omnämns i detaljplanerna och dess dragning är inaktuell, och avsikten är att en planändring för området är ska ske.

11 Bygg- och miljönämnden Ett tillfälligt bygglov kan avse uppförande av enkla byggnader, ändrad användning av en byggnad eller andra åtgärder som är planstridiga eller inte långsiktigt lämpliga på platsen. Bygglov för tillfällig åtgärd syftade ursprungligen till att mark, som är planlagd för viss användning, tillfälligt skall kunna tas i bruk för andra ändamål som kan genomföras i avvaktan på att planen genomförs och inte försvårar genomförandet. I rättspraxis har bestämmelsen tolkats så att åtgärdens provisoriska karaktär måste framstå som reell med hänsyn till dess syfte och till de tekniska och ekonomiska möjligheterna att återgå till ett planenligt användningssätt (RÅ 1994 ref. 13). Prop 2006/07:122 sid. 52). Åtgärden och dess användning bedöms inte heller inverka menligt på trafiksäkerheten eller på annat sätt medföra fara eller betydande olägenheter för omgivningen. Byggnaden är av enkel art och konstruktion vilket medför att en avveckling vid lovets utgång ej blir oskäligt omfattande. Enl PBL 9 kap. 33 För en åtgärd som uppfyller någon eller några men inte alla förutsättningar enligt a får ett tidsbegränsat bygglov ges, om sökanden begär det och åtgärden avses att pågå under en begränsad tid. Ett tidsbegränsat bygglov får ges för högst tio år. Tiden kan på sökandens begäran förlängas med högst fem år i taget. Berörda sakägare har givits möjlighet att yttra sig i frågan med löptid till

12 Bygg- och miljönämnden BEREDNINGENS FÖRSLAG TILL Att Bygg- och miljönämnden principiellt godkänner bygglovet i 10 år med stöd av 9 kap 33 PBL under förutsättning att inga sakägare motsäger sig åtgärden samt överlåter till berörd bygglovshandläggare att ta beslut i ärendet. Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut.

13 Bygg- och miljönämnden BMN 74 Dnr ÅTERSTÄLLNING AV TÄKT Fastighet: Ragundabotten 1:770 Verksamhetsutövare: Reaxcer AB, Trådvägen ÖSTERSUND Org.nr: Ärendebeskrivning Reaxcer AB har anmält täkten på fastigheterna Ragundabotten 1:770, Ragunda kommun, som återställd. Med anledning av detta har Bygg- och miljökontoret inspekterat återställningen samt kommunicerat ärendet med berörda inför beslut. Kommunikation Ärendet har kommunicerats med markägare samt med Länsstyrelsen perioden Länsstyrelsen har meddelat att de inget har att erinra. Gällande regler och beslut Enligt Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och Hälsoskydd under rubriken särskilda bestämmelser för täkter 20 c ska tillsynsmyndigheten besluta att en täkt är avslutad, om verksamhetsutövaren begär det och det område där verksamheten har bedrivits har efterbehandlats på ett från hälso- och miljöskyddssynpunkt godtagbart sätt.

14 Bygg- och miljönämnden För verksamheten gäller Länsstyrelsens beslut med dnr I beslutet regleras vad som gäller för täktverksamheten och avslutning av täkten. Bedömning Inför beslut har täkten besökts Vid avsyning av täkten framkom att den återställts enligt villkor i täkttillståndet. Ca ton färdigbearbetat material finns kvar i en hög mitt i täkten. Eventuell plantering i täkten får bestämmas av Skogsstyrelsen i samråd med markägaren. Avgift Bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun har tillsynsansvar för täktverksamheten. Årlig fast tillsynsavgift har tagits ut för 2016 års tillsyn samt detta ärende. Avgift för granskning av miljörapport för 2016 tas ut som timavgift när granskningen är utförd. FÖRSLAG TILL Bygg- och miljönämnden godkänner den återställning som Reaxcer AB utfört då den genomförts på ett sådant sätt att täkten kan anses avslutad. Ärendet översänds härmed till Länsstyrelsen i Västernorrland. Kopia av beslutet skickas för kännedom till Länsstyrelsen i Jämtland, markägarna och skogsstyrelsen. Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. Bilaga 1: Hur man överklagar beslutet

15 Bygg- och miljönämnden BMN 75 Dnr UPPSKOV ÅTERSTÄLLNING AV TÄKT Fastighet: Byn 1:10 och 2:5 Verksamhetsutövare: Org.nr: Ärendebeskrivning Ragnar Granlund har till Bygg- och miljönämnden ansökt om uppskov med att återställa moräntäkten på fastigheterna Byn 1:10 och 2:5. Täkten inspekterades av Bygg- och miljökontoret Nuvarande täkttillstånd löper ut Företaget önskar dock fortsätta verksamheten och har därför inlett en samrådsprocess i syfte att söka tillstånd för fortsatt täkt i området. Ingen ytterligare brytning eller bearbetning av material kommer att ske fram till dess att ett beslut fattas i frågan om nytt tillstånd för täkten. I ansökan framkommer också att fastighetsägaren inte har något emot att uppskov beviljas.

16 Bygg- och miljönämnden Kommunikation Ärendet har kommunicerats med markägare samt med Länsstyrelsen perioden Länsstyrelsen har meddelat att de inget har att erinra mot att uppskov lämnas, men vill påminna om att Ragnar Granlund ska kontakta Länsstyrelsen i Jämtlands län i god tid innan säkerheten förfaller. Kontakt bör tas före den 1 juni 2017, förutsatt att inte nytt tillstånd erhållits och ny säkerhet beslutats innan dess. Gällande regler och beslut För verksamheten gäller Länsstyrelsens beslut med dnr I beslutet regleras vad som gäller för täktverksamheten och avslutning av täkten. Bedömning Inför beslut har täkten besökts. Bearbetat material finns upplagt i ett antal högar. Vår bedömning är att ansökan kan komma att dra ut på tiden (2-3 år) och att uppskov med återställningen bör beviljas då det är en moräntäkt och att den tillgodoser bl a skogsbilvägar i området med lämpligt och bra material. Ingen ny brytning bör ske i täkten, utan endast uttransport av bearbetat material får ske. Avgift Bygg- och miljönämnden i Ragunda kommun har tillsynsansvar för täktverksamheten. Årlig fast tillsynsavgift har tagits ut för 2016 års tillsyn där även detta ärende ingår. Avgiften för tiden fram till dess att frågan om tillstånd avgjorts ska vara timavgift.

17 Bygg- och miljönämnden FÖRSLAG TILL Bygg- och miljönämnden gör bedömningen att uppskov med efterbehandling av täkten ska lämnas och beslutar ge uppskov fram till och med den 31 november Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. Bilaga 1: Hur man överklagar beslutet

18 Bygg- och miljönämnden BMN 76 Dnr: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS BUDGET 2017 Ärendebeskrivning Förslag till budgetram har upprättats enligt följande 200 Bygg- och miljönämnden 130,9 201 Plan- och bygg -13,5 202 Miljö- och hälsoskydd 3 842,1 203 Trafik- och bostad 1279,0 SUMMA 5238,5 FÖRSLAG TILL Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna upprättat förslag till budget för Bygg- och miljönämnden beslutar vidare att överlämna förslaget till kommunfullmäktige för fastställelse. BILAGA 4. Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut.

19 Bygg- och miljönämnden BMN 77 Dnr BEHOVSUTREDNING Ärendebeskrivning Enligt miljötillsynsförordningen (2011:13) ska det hos tillsynsmyndigheten finnas en utredning om tillsynsbehovet för myndighetens hela ansvarsområde enligt miljöbalken. Behovsutredningen ska vara treårig och utredningen ska ses över minst en gång per år. För livsmedelstillsynen ska Bygg-och miljönämnden (kontrollmyndigheten) upprätta en treårig kontrollplan som inför varje nytt verksamhetsår ska revideras. Planen beskriver hur kontrollarbetet ska bedrivas, vilka kontrollobjekt som finns samt vad som särskilt ska kontrolleras under aktuellt verksamhetsår. Det ska även finnas en beskrivning av hur planen följs upp och hur verksamheten utvärderas. Kraven på detta finns bland annat i förordning EG 882/2004 av den 29 april 2004 om offentlig kontroll. Det finns inget särskilt utpekat om behovsutredning enligt plan och bygglagen men i 8 kap 2 plan och byggförordningen preciseras nämndens tillsynsansvar och de regler som nämnden ska tillsyna. Bygg- och miljönämnden har dock valt att i likhet med miljöbalk och livsmedelslagstiftning göra behovsutredning och treårig tillsynsplan med en översyn varje år. Bygg- och miljökontoret har därför vid årets verksamhetsplanering gjort en behovsutredning för samtliga verksamheter som siktar tre år framåt. FÖRSLAG TILL Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna behovsutredningen för Byggoch miljönämndens alla verksamheter inför Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. BILAGA 5

20 Bygg- och miljönämnden BMN 78 Dnr: BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS SERVICEDEKLARATION FÖR 2017 Ärendebeskrivning Många kommuner jobbar idag med servicedeklarationer där varje verksamhet utifrån sina ansvarsområden får ange en servicenivå som är rimlig i förhållande till de ekonomiska förutsättningarna. Vissa kommuner har också en övergripande allmän servicedeklaration som gäller alla verksamheter. Till servicedeklarationen finns ett antal dokument/beslut kopplade. Bygg- och miljönämnden har bland annat behovsutredning, verksamhetsplan och handläggningstider kopplat till servicedeklarationen. Annat beslutas av kommunfullmäktige och här finns bland annat reglementen, verksamhetsmål och budget. I Ragunda kommun finns för närvarande fem områden för vilka det finns angivna mål för varje förvaltning i kommunen nämligen kompetens, kommunikation, kundservice, kreativitet och kultur. Dessa kan i viss mån sägas vara en kvalitetsdimension för bygg- och miljönämnden. Nämndens kvalitetsdeklaration beskriver vad man kan förvänta sig när man använder bygg- och miljönämndens tjänster eller på annat sätt är i kontakt med nämnden, t ex lämnar synpunkter eller söker bygglov. Här framgår också vad som förväntas av den som på olika sätt kontaktar bygg- och miljönämnden. Av deklarationen framgår också tydligt vad som händer om någon part inte uppfyller sin del av ärendegången. För beslut föreligger följande servicedeklarationer: Enklare bygglov Planbesked Inspektionsrapport efter livsmedelskontroll och tillsyn enligt miljöbalken och PBL Inspektion av ny livsmedelsverksamhet

21 Bygg- och miljönämnden FÖRSLAG TILL Bygg- och miljönämnden beslutar att anta följande servicedeklarationer för 2017 års verksamhet. Enklare bygglov, planbesked och inspektionsrapport efter livsmedelskontroll, tillsyn enligt miljöbalken och PBL samt inspektion av ny livsmedelsverksamhet. Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. BILAGA 6

22 Bygg- och miljönämnden BMN 79 Dnr: FÖRSLAG TILL INTERNKONTROLL FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN 2017 Kommunfullmäktige har i beslut fastställt reglemente för internkontroll. Syftet är att upprätthålla en tillfredställande internkontroll av att nämndens verksamhet är ändamålsenlig, kostnadseffektiv, har en tillförlitlig finansiell rapportering och information om sin verksamhet samt att efterlevnaden av lagar, föreskrifter, riktlinjer mm sker på ett riktigt sätt. Ny internkontrollplan ska antas varje år. Förslag till internkontrollplan för 2017, se bilaga. FÖRSLAG TILL Bygg- och miljönämnden beslutar att anta föreslagen internkontrollplan för Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. BILAGA 7

23 Bygg- och miljönämnden BMN 80 Dnr: MÅL 2017 FÖR BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Ärendebeskrivning Bygg- och miljönämnden har utarbetat förslag till mål för Målen omfattar verksamheterna Bygg- och plan/mbk, Miljö-och hälsoskydd/livsmedel samt Bostadsanpassning/Trafik, se bilaga. FÖRSLAG TILL Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna förslaget och överlämnar mål för verksamheten år 2017 till kommunfullmäktige för fastställelse. BILAGA 8 Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut.

24 Bygg- och miljönämnden BMN 81 Dnr: VERKSAMHETSPLANER Ärendebeskrivning Verksamhetsplaner för Bygg- och miljönämndens alla verksamheter har nu upprättats. Planerna som är treåriga, har tagits fram med stöd av den behovsutredning som arbetats fram vid verksamhetsplaneringsdagen den 7-8 november i år. Från och med i år ingår även kontrollplanen för tillsyn av livsmedelsverksamheter. FÖRSLAG TILL Bygg- och miljönämnden beslutar godkänna de upprättade verksamhetsplanerna för perioden Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut. BLAGA 9

25 Bygg- och miljönämnden BMN 82 Dnr FÖRSLAG TILL SATTESTANTER FÖR 2017 ÅRS BUDGET Enligt kommunens utanordningsreglemente skall nämnden utse beslutsattestanter och ersättare inom sina verksamheter. VERKSAMHET SATTESTANT ERSÄTTARE 104 Bygg- och miljönämnd Bygg- och Tf Byggoch 2151 Bygglovskontoret Bygg- och Tf Byggoch 2152 MBK-verksamhet Bygg- och Tf Byggoch 2153 Fysisk planering Bygg- och Tf Byggoch 2154 Bygglovsavgifter Bygg- och Tf Byggoch 2156 Bostadsanpassning Byggnadsingenjör, kontoansvar Byggoch 2157 Plan-och byggadm Bygg- och Tf Byggoch 2601 Miljö-och hälsoskyddsk Bygg- och Tf Byggoch 2602 Inspektionsverksamhet Bygg- och Tf Byggoch

26 Bygg- och miljönämnden Miljöavgifter Bygg- och Tf Byggoch 2653 Livsmedelstillsyn Bygg- och Tf Byggoch 2604 Kalkningsverksamhet Bygg- och Tf Byggoch 2654 Ersättning från enskilda Bygg- och Tf Byggoch 2606 Föreb verksamhet Bygg- och Tf Byggoch 248 Trafiksäkerhet Byggnadsingenjör, kontoansvar Byggoch Bygg- och miljönämnden beslutar enligt förslag till beslut.

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 15 november 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-11-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-11-15 Tid: 08:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 17 november 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-11-17 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2015-11-17 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Torsdag 16 november 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-11-09 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TORSDAG Datum: 2017-11-16 Tid: 13:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 16 november 2017 RAGUNDA KOMMUN Bygg- och miljönämnden 2017-11-16 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 13:00 Beslutande: Annica Eklund S Johan

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-02-04 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Roger

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-14 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Markus

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Torsdag 7 december 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-12-07 2 Plats och tid: Stugun, kl 11:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell Grafström Emma

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 4 februari 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-01-28 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-02-04 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Johan Palmqvist C S Övriga

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 016 Bygg- och miljönämnden 016-10-11 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund Marcus Lilliehöök

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 oktober 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-10-08 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson S Karl

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 1 september 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-09-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 14 oktober 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-10-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-10-14 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden

... Markus Lund ANSLAG/BEVIS Partille Bygg- och miljönämnden 1 KS-rummet, kommunhuset, kommunhuset, kl. 14:15 18:00 Plats och tid 2-11 Paragrafer Hadar Kronberg (M) Markus Lund (KD) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Daniel Sernryd (SD) Björn

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 18 november 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-11-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-11-18 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 17 maj 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-05-17 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Johan Palmquist S tjg ers

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Linda Larsson, tf enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2018-2019 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 14 november 2018

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 14 november 2018 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 14 november 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-11-14 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 9 oktober 2019 Bygg- och miljönämnden 2019-10-02 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2019-10-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 17 maj 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-05-10 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Vakteln ONSDAG Datum: 2017-05-17 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 30 augusti 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-08-30 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-08-30 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 18 november 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-11-18 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 8 mars 2016 2 Plats och tid: Kommunhuset sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund C Övriga deltagande: Utses att

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Marie-Louise Svensson, bygglovshandläggare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2256-2259 Sekreterare

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen den 3 februari 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-02-03 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund

Läs mer

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare

Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten Helena Lundberg, Sekreterare 2016-03-15 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Kristina Alm, Bygglovshandläggare 6 Henrik Jokijärvi, Chef Miljö- och hälsoskyddsenheten

Läs mer

(9) 14:30. C7(7YelL "pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG

(9) 14:30. C7(7YelL pnifitrankell. Justerande Gert Berlin ti BEVIS OM ANSLAG 2017-03-14 1 (9) Plats och tid Kommunhuset 24 augusti, Rådrummet, kl. 13:00 14:30 ande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 1-7 Utses att justera Justeringens plats och tid Gert Berlin (S) Kommunhuset,

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 11 oktober 2016 Bygg- och miljönämnden 2016-10-11 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern TISDAG Datum: 2016-10-11 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Miljönämnden 2016-12-14 1 Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset i Malung, kl. 13:00-16:00 Beslutande Övriga deltagande Lars-Göran Gustavsson (S), ordförande Bertil Helmersson (V) Hans Lind

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-21 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2017-06-28 Tid: 10:00 Sammanträde: BYGG-

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2055-2058 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 1 februari 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-02-01 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2249-2254 Sekreterare Ann-Charlotte

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Onsdag den 14 november 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-11-07 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet Tjädern ONSDAG Datum: 2018-11-14 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Fredag 1 juni 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-06-01 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kjell Grafström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04 MILJÖNÄMND Sammanträdesdatum Sida 1-7 2015-02-04 Plats och tid Miljökontoret, Orsa kommun kl. 8.00 11.00 ande Christina Bröms (C), ordförande Åke Falk (C), vice ordförande Margareta Ahlström (MOP) Karolina

Läs mer

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden

HABO OCH MULLSJÖ KOMMUNER. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2014-09-04. Miljönämnden 41 Yttrande till Mark- och miljödomstolen - Målnummer M 2188-14, Klahrs Byggnads AB, Mullsjö kommun... 75 42 Beslut om föreläggande med vite att mäta radon i flerbostadshus, Mullsjö Kommun... 76 43 Tertialuppföljning

Läs mer

Justering av jävsnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av jävsnämndens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2012-08-16 11 (16) Plats och tid Kommunhuset, A-salen, Tierp, kl 14.00 15.00 ande Bertil Ahlin (C), ordförande Stig Lundquist (M) Anette Eriksson (S) Stefan Wårdsäter (S) Övriga närvarande Utses att justera

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag 23 juni 2015 Bygg- och miljönämnden 2015-06-23 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 10.00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Kalle

Läs mer

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13)

Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Byggnads- och Miljönämnden 2009-02-17 1 (13) Plats och tid Tingshuset, tisdagen den 17 februari 2009, kl. 18.00-19.25 Beslutande Roland Parneving (m) ordförande Otto Andreasson (s) Bengt Claesson (m) Maja

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (12)

Miljö- och byggnadsnämnden (12) Miljö- och byggnadsnämnden 2016-12-13 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl. 14.00-15.15 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Louise Warnqvist (M) Sten-Ove Jönsson (KD) Erik Gustafsson (S)

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2288-2291 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018

Protokoll Bygg- och miljönämnden. Onsdag 10 oktober 2018 Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 10 oktober 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-10-10 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdagen 10 September 2013 Bygg- och miljönämnden 2013-09-10 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 08.00 Beslutande: Annica Eklund S Jim Salomonsson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2043-2054 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2009-12-16. Jan Emtenäs Hans Hedström Björn Johansson Sammanträdesprotokoll Blad 1 (7) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 13.15 14.45 Beslutande Catharina Fredriksson (S) Torbritt Bökman (M) Berit Karlsson (S) Birgitta Luoto (S) Arne Algothsson (S) Jan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (13) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-17:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Karin Vistmyr (S), ersättare för Ann-Christin Persson

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14)

Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-05-12 1(14) Plats och tid Kommunhuset, planrummet kl. 13.00-14.30 Beslutande Leif Bergman (S), ordförande Agneta Staaf (S) Dan Eriksson (C) Louise Warnqvist (M) Elise Radanova

Läs mer

Justering av kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av kommunstyrelsens protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla 2009-10-27 1 (9) Plats och tid Kommunhuset, Tierp, kl 14.00-15.10 ande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Bertil Ahlin (C), ordförande Gert Berlin (S) Karl-Bertil Wallin (S)

Läs mer

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida (19) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-06-01 1 (19) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2154-2164

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-02-02 1(10) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 15.00-17.00, Nämndhuset plan E, sal Smedjan Franz Maretta (s) ordförande Bertil Persson (c) Gisela Lindh (s) Kent Gustavsson (s) Alf Carlsson (s)

Läs mer

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2011-01-26 kl 08:30

Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2011-01-26 kl 08:30 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, 2011-01-26 kl 08:30 ande: Åsa Herbst (M) Liss Böcker (C) BrittMarie Hansson (S) Robin Holmberg tjg ers för Göran Larsson (M) Eva Kullenberg (FP) Övriga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, kl. 14.30-15.00 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Tommy Claesson

Läs mer

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Sida 2012-02-20 1 (18) Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2012-02-20 1 (18) Plats Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 2045-2053

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2013-2015 Sekreterare Åsa Jonasson

Läs mer

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef

Åsa Joelsson, bygglovshandläggare Mikael Granath, utredningssekreterare Tomas Isaksson, miljö- och Pontus Wätterbäck, miljö- och byggchef Vansbro Tid och plats Järnarummet, onsdagen den 18juni 2014 kl. 10.00-10.30 Beslutande Sven Blom, C, ordf. Pernilla Gomersson, C Renate Särnmo, S Tjg ersättare Martin Stornils, S Övriga deltagare Utses

Läs mer

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum

Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum Protokoll/Bygg- och trafiknämnden 1(7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, lokal Kyrkhults sammanträdesrum 14.00 14.30 Pirjo Veteli, S, ordf Anders Johansson, S, 1:e vice ordf Mats Sigfridsson, C, 2:e

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Miljönämnden 2012-06-20 1 Plats och tid Kommunalkontoret 14.00-16.30 Beslutande Lisa Johansson (V), ordförande Lars-Göran Gustavsson (S) Jörgen Norén (S) Lars Björlin (S) Ulf Andersson (M) Conny Sivertsen

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 8 mars 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-03-08 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Sven-Olov

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2017-06-19 1(12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-19 kl. 13.30-16.00 Paragrafer 54-60 Utses att justera Einar Holmquist (S) Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2017-06-26 Underskrifter

Läs mer

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden

Protokoll. Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Tisdag oktober 05 Bygg- och miljönämnden 05-0- Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl. 0.00 Beslutande: Annica Eklund S Marcus Lilliehöök Johan Palmqvist

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, enhetschef Bygglov- och MBK-enheten Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2160-2166

Läs mer

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S)

Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske (S) Anna-Karin Berglund (C) Jan Bergqvist (S) Sammanträdesdatum Sida 1/13 Plats och tid Sammanträdesrummet, Gamla Apotekshuset i Hagfors kl 15:00 16:30 Beslutande Övriga Ingemar Tönnberg (S) Ingegärd Olsson (S) Kjell Persson (S) Thordis Stålhandske

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Henrik Olsson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2117-2123 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Gerd Karlsson, ordförande, (S), 88-89 Kenneth Wåhlund, ordförande, (S), 87, ej 88-89 Arne Andersson (S), ersättare

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2176-2182 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Beredningsrummet MSBN 2016-12-20, kl. 09:00-10:30 ande Ledamöter Övriga deltagande Tjänstemän Peder Wiklund (c), ordförande Gunilla Pettersson

Läs mer

Leif Welander, förvaltningschef Ulla-Beth Larsson, sekreterare Ewa-Karin Skagerlind, assistent Linda Persson, byggnadsinspektör

Leif Welander, förvaltningschef Ulla-Beth Larsson, sekreterare Ewa-Karin Skagerlind, assistent Linda Persson, byggnadsinspektör SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2013-01-30 Sida 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Hörnet kl 09.00-12.00 Beslutande Ledamöter Anne Carlkvist Fors (s) Kari Räihä (v) Mattias Björklund (m) Christina

Läs mer

Jävsnämnden 2014-12-16

Jävsnämnden 2014-12-16 Jävsnämnden 2014-12-16 Jn 23 Kalendarium 2015... 2 Jn 24 Information... 3 Jn 25 Redovisning av delegationsärenden... 4 Jn 26 Eken 3, Säter Uppsättning av skylt lov i efterhand... 5 Jn 27 Övriga ärenden...

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 Sid 1(13) Plats och tid Kommunhuset sammanträdesrum Stollen kl. 08.15 11.30 ande Sylvia Abramsson (s) ordförande Gunnar Bergkvist (s) vice ordförande Eero Luusua (v) Lars-Göran

Läs mer

Annica Malmer, förvaltningschef Margareta Levin, sekreterare Sofia Magnusson, miljöinspektör 12. Harriet Cajfeldt-Carlsson Paragrafer: 12-16

Annica Malmer, förvaltningschef Margareta Levin, sekreterare Sofia Magnusson, miljöinspektör 12. Harriet Cajfeldt-Carlsson Paragrafer: 12-16 13 Plats och tid: Beslutande: Vänstra kammaren i kommunhuset, Habo, torsdagen den 17 februari 2011 klockan 15.00-17.20 Erik Johansson(M), ordförande Nina Zacho (MP) tjg ersättare för Bertil Engström (MP)

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (6) Paragrafer 1-4 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sammanträdesrum 1, kl. 13.00 Beslutande Övriga närvarande Torsten Johansson, ordförande Kent Lodesjö Jesper Hansen Göran Lönnqvist, stadsarkitekt

Läs mer

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på

Ärendeförteckning. Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av Föreläggande om åtgärd på Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 12 Ärendeförteckning 22 Föreläggande om åtgärd på 23 Ansökan om förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus och garage på 24 Ansökan om bygglov för

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2183-2189 Sekreterare Madeleine

Läs mer

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden

Kallelse. Bygg- och Miljönämnden Kallelse Bygg- och Miljönämnden Tisdag 9 september 2014 Bygg- och miljönämnden 2014-09-01 2 Plats: Veckodag: Kommunkontoret, sammanträdesrummet TJÄDERN TISDAG Datum: 2014-09-09 Tid: 10:00 Sammanträde:

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-08-27 1 (11) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, torsdagen den 27 augusti 2015 kl 9.00 9.20. Beslutande John Sundström (S), ordförande Sten-Åke Nilsson

Läs mer

Jävsnämnden 2015-06-11

Jävsnämnden 2015-06-11 Jävsnämnden 2015-06-11 Jn 5 Säter 2:1, Säter anläggande av konstgräsplan med belysning mm på Säters Idrottsplats... 2 Jn 6 Gruvby 8:2, Gustafs nybyggnad av omklädnings- och duschbaracker... 4 Jn 7 Kungsgården

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef 1 Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen, Anna Eliasson, plan- och bygglovschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2198-2203 Sekreterare

Läs mer

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen

Carina Viberg. Anna Eliasson Samhällsbyggnadsförvaltningen Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Enhetschef, Anna Eliasson Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2104-2109 Sekreterare Carina Viberg

Läs mer

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD)

Icke tjänstgörande ersättare Lars Wingerup (S), Yusuf Sheekh (S), Roland Johansson (FP) och Belinda Luong (KD) PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:00-11:30 Beslutande Mathias R Karlsson (S), ordförande Joakim Rylin (S) Matti Wahlström (V) Elisabeth Wanneby (MP), 2:e vice ordförande Johannes

Läs mer

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12)

ARJEPLOGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12) Miljö-, bygg- och räddningsnämnden 2015-06-25 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrummet Nasa, Tingsbacka, torsdagen den 25 juni 2015 kl 9.00 10.25. Beslutande Anders Burman (S), ordförande Erik Grähs (V),

Läs mer

Datum 2012-03-28. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö-, bygg- och myndighetsnämnden

Datum 2012-03-28. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Miljö-, bygg- och myndighetsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2012-03-28 Sida 1(9) Plats och tid Kommunalhuset, sammanträdesrum Hörnet, kl 09.00-11.30 Beslutande Ledamöter Anne Carlqvist Fors (S), ordförande Kari Räihä (V) Krister Eklund

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9)

Sammanträdesdatum Blad Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Miljö- och byggnadsnämnden 13 november 2013 1 9) Plats och tid: Bröderna Ericssonrummet kl. 09.00-12.00 Beslutande Ersättare: Åsa Hååkman Felth, ordförande Henric Forsberg Stefan Andersson Iréne Frisk

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Myndighetsnämnden. Se närvarolista sidan 2. Se närvarolista sidan 2. Se närvarolista sidan 2. Conny Svensson ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Myndighetsnämnden. Se närvarolista sidan 2. Se närvarolista sidan 2. Se närvarolista sidan 2. Conny Svensson ANSLAG/BEVIS 1(18) Myndighetsnämnden Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 14.00 1510 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS.

Myndighetsnämnd. [Plats], kl Henrik Olsson. Myndighetsnämnd Delegationsbeslut ANSLAG/BEVIS. Plats och tid [Plats], kl 09.49 Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2209-2212 Sekreterare Ordförande Henrik Olsson Justerande Protokollet

Läs mer

KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum Bygg- och miljönämnden

KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Sammanträdesdatum Bygg- och miljönämnden KARLSBORGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, Karlsborg, torsdag 2011-01-11 kl 14.30 15.10 ande Anders Lundgren (c) ordförande Jarl Karlsson (c) Ingvar Settergren (m) Stig Larsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2019-04-24 1 (10) Plats och tid Sammanträdesrummet Pråmen, Kommunhuset, kl 13.30 14.55 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a gällande lag Beslutande Sigge Synnergård (L)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (10) Plats och tid Vänortsrummet kl. 13-16:30 Beslutande Sune Lang (S), ordförande Stefan Sandberg (S), vice ordförande Yvonne Wendelius (S) Ann-Christin Persson Georgsdotter (S) Jonas Tholén (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden 2011-11-16 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, klockan 14:30-16:00 Beslutande Tony Frunk (S), ordförande Sara Frau-Kallunki (S) Marianne Matuszewski (S) Thure Andersen

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) 1(2) Plats och tid Sammanträdesrum Insjön, klockan 8:30-9:30 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Daniels (M) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss

Per Rathsman, stadsarkitekt Susanne Jarl, miljöchef Annika Nilsson, sekreterare. Thomas Backelin. Andris Widuss 1(9) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum KERIMÄKI, kommunhuset, torsdagen den 30 maj 2013, kl 08.30 10.00. Thomas Backelin (S) ordförande Lars-Erik Carlsson (V) Andris Widuss (M) Övriga deltagande

Läs mer

HERRLJUNGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida

HERRLJUNGA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Bygg- och miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 76 Plats och tid Kommunhusets B-sal, Herrljunga, onsdag, kl. 17.00-20.00 Beslutande Johnny Carlsson, (C) ordf. Bengt-Olof Gunnarsson, (C) Annica Qvarnström, (C) Birgitta Larsson, (S) Kerstin Johansson,

Läs mer

Protokoll Bygg- och miljönämnden

Protokoll Bygg- och miljönämnden Protokoll Bygg- och miljönämnden Onsdag 16 maj 2018 Bygg- och miljönämnden 2018-05-16 2 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrum Tjädern, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund Kjell

Läs mer

Protokoll Bygg- och Miljönämnden

Protokoll Bygg- och Miljönämnden Protokoll Bygg- och Miljönämnden Onsdag 28 juni 2017 Bygg- och miljönämnden 2017-06-28 2 Plats och tid: Kommunhuset, sammanträdesrum Vakteln, kl 10:00 Beslutande: Annica Eklund S Roger Östlund S Karl Borglund

Läs mer

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin

Gert Berlin. Louise Pettersson. Gert Berlin 2015-08-25 1 (10) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 16:00 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Mimmi Ingevall-Madsen, miljö- och hälsoskydds-inspektör, 8 Maria Wikström, chef Bygg-

Läs mer

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP)

Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) 1(1) Plats och tid Sammanträdesrummet Insjön, 8.30-9.00 Beslutande Ledamöter Karin Nyström (S), ordförande Bertil Andersson (C), vice ordförande Pär Andersson (KD) Per Florén (FP) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16

PROTOKOLL Plan- och byggnämndens arbetsutskott 1 (19) Paragrafer 1-16 1 (19) Paragrafer 1-16 Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Kent Lodesjö (S) (ordförande) Torsten Johansson

Läs mer

Helena Lundberg. Gert Berlin

Helena Lundberg. Gert Berlin Jävsnämnden 2015-03-17 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, Rådrummet, kl. 14:00 15:30 ande Se förteckning sid 2 Övriga närvarande Maria Wikström, chef Bygg- och miljö Lisa Hellström, alkoholhandläggare 1

Läs mer

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl

Va:nsbro. kommun. Jävsnämnden. Protokoll Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl . kommun Va:nsbro Protokoll 2017-10-19 Plats och tid Äppelborummet, Medborgarhuset, torsdagen den 19 oktober 2017, kl. 13.00 13.15 Beslutande Sven Blom (C), ordf. Bertil Wanke (S) Annika Simm-Eriksson

Läs mer