Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård"

Transkript

1 Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg BESLUTSFÖRSLAG Datum Dnr (6) Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Utveckling av den Nära vården i Skåne Ordförandens förslag Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden följande 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden ställer sig bakom inriktningen inom, och utvecklingen av, den Nära vården i 2. Hälso-och sjukvårdsdirektören får ett uppdrag att ta fram en modell för den nära vården för återrapport till hälso-och sjukvårdsnämnden i december 2019, samt återkomma med regelbundna avstämningar under perioden. Modellen ska innehålla en tydlig målbild som ska vara vägledande för andra beslut som anknyter till den nära vården. Sammanfattning Den demografiska utvecklingen och en förändrad behovsbild ställer krav på nya lösningar inom hälso-och sjukvården. Stora patientgrupper med komplexa problem, som kan ses som de mest sjuka, får ofta inte den hjälp de behöver idag. Därför behövs en utveckling av den Nära vården i enlighet med det Hälso- och sjukvårdsavtal som är tecknat med Skånes kommuner. Detta ansluter till flera nationella initiativ och till regiondirektörens beslut om ett projekt för att utveckla den nära vården i. Därför föreslås att utvecklingen av hälso-och sjukvården för dessa målgrupper får en övergripande prioritet de kommande åren. I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Regiondirektörens beslut Utveckling av den nära vården i Region Skåne C:\pactdok\Hälso- och sjukvårdsnämnden\ \utveckling av den Nära vården i Skåne\ BPPT_Beslutsförslag.docx Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: Rådhus Skåne, Västra Storgatan 12 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (6) Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Bakgrund Demografiska förändringar, ökade och ändrade förväntningar från befolkningen, den digitala utvecklingen samt en verksamhet som har svårt att möta komplexa behov, leder till att hälso-och sjukvården måste göra relativt radikala förändringar i sättet att arbeta. Stora patientgrupper med större behov av trygghet, tillgänglighet och kontinuitet, som kan ses som de mest sjuka, får inte den hjälp de behöver idag. Det skapar ett behov av ett paradigmskifte som kräver en omställning av en stor del av hälso-och sjukvården för att kunna nå målet om en god hälsa och för att skapa mesta möjliga värde av tillgängliga resurser. Utvecklingen inom ska ske i enlighet med det Hälso- och sjukvårdsavtal som är tecknat med Skånes kommuner. Här finns en tydlig grund att utgå ifrån, då den primärkommunala nivån är en stor del av vården närmast medborgarna. Nedan en bild som beskriver närhet i det här arbetssättet: Utvecklingen är även i linje med övriga regionala initiativ och behov, samt ansluter till ett antal nationella utredningar bl a God och nära vård, som är en fortsättning på Göran Stiernstedts utredning Effektiv vård, där ett första delbetänkande, SOU 2017:53, har lämnats i juni Målbilden nedan från delbetänkandet kan ses som en ledstjärna generellt: för en regelbunden dialog med regeringens utredare Anna Nergårdh samt med ansvariga på t ex SKL.

3 Datum (6) Bristande samordning och kontinuitet bidrar ofta till glapp mellan insatser, vårdnivåer och vårdgivare vilket ger en försämrad upplevelse för patienter och brukare samt leder till sämre vård eller omsorg generellt. När samordningen brister läggs dessutom ansvaret för att koordinera insatserna över på patienten eller dennes anhöriga. Kvalitet och patientsäkerhet riskerar då också att påverkas negativt. Den medicinska och tekniska utvecklingen har bidragit till att sjukvården blivit mer specialiserad vilket innebär att patienter kan behöva komma i kontakt med allt fler instanser för att få hjälp med sina problem. Samordningen brister och endast drygt hälften av dessa patienter i Sverige menar att de får denna hjälp, jämfört med 80 procent i länderna med bäst resultat. I detta utvecklingsarbete är det därför helt centralt att involvera patienterna och de närstående i sin vårdprocess så att lösningarna blir anpassade och ändamålsenliga. (ur Vårdanalys rapport Från medel till mål 2017 att organisera och styra mot en samordnad vård och omsorg ur ett patient-och brukarperspektiv ). Det preventiva arbetet måste också prioriteras eftersom det finns stora möjligheter att påverka de framtida vårdbehoven. s vision Livskvalitet i världsklass, visar på en tydlig riktning för det konkreta folkhälsoarbete som behöver utvecklas ytterligare framöver. Den digitala utvecklingen ger nya möjligheter till lösningar för alla typer av patienter. Vård- och omsorg är informationsintensiva verksamheter där behovet av en välfungerande informationsförsörjning mellan individer och olika aktörer är helt avgörande. Med hjälp av sammanhållna och användarvänliga IT-stöd kan informationen presenteras och överföras på ett säkrare och effektivare sätt och vidare säkerställa koordinerade insatser till den enskilde. Målsättningen är att relevant och korrekt information ska kunna tillgängliggöras för behörig personal i olika delar av verksamheter, över geografiska, tekniska och organisatoriska gränser. Mobila lösningar för informationshantering ska skapa förutsättningar för ett mer effektivt arbetssätt och är ett i sammanhanget angeläget utvecklingsområde. Ett visst fokus bör riktas till lösningar för gruppen med enklare vårdbehov, vilket i sin tur kommer att skapa utrymme för ovan nämnda patienter med mer komplexa behov. Syfte Syftet med utvecklingsarbetet är att först ta fram en modell för den Nära vården, sedan att genomföra den omställning det innebär för att uppnå målen. Syftet med att utveckla den Nära vården är att på ett bättre sätt kunna möta nya behov, att klara framtida utmaningar och att skapa ett ökat värde för patienterna. Det är då inte främst för att spara pengar utan för att frigöra de begränsade resurser vi redan har, till mera effektiva insatser för målgruppen.

4 Datum (6) Målbild avstämd mot Hälsoval 2.0 Utmaningarna finns i de gränser, som ofta blir till icke-värdeskapande mellanrum, som dessa patienter passerar i sin vårdprocess. Det kan gälla mellan vårdnivåer, mellan olika vårdgivare och mellan huvudmän men t ex också inom ett sjukhus olika enheter. Patientresan i sig kan t ex handla om digitala kontakter, hembesök, prehospital vård, ett besök på akutmottagningen, ett mottagningsbesök för en kronisk åkomma, en slutenvårdsepisod och/eller i samband med utskrivningsprocessen. Upplevelsen är många gånger att de olika aktiviteterna inte hänger ihop, att information inte förs över mellan aktörerna och att nästa steg ofta är otydligt eller okänt. Vårdens kvalitet drabbas och patientsäkerheten kan påverkas negativt. Den övergripande omorientering som nu krävs innebär att många olika aktiviteter inom många olika områden ska styra mot samma mål och detta kräver en tydlig målbild i, liksom en stark koordination på ledningsnivå. Målbilden kan tyckas självklar men den går på tvärs i organisationsstrukturen och det har visat sig svårt historiskt att genomföra den här typen av förändringar. Vision och målbild för Hälsoval 2.0 ligger helt i linje med utvecklingen av den Nära vården och arbetet ska länkas ihop även med den processen. (enligt beslut HSN ) Vidare följs behovet av omställning också av behov av att utveckla vårdens stödprocesser för att relevant stödja detta nya arbetssätt. Det gäller t ex kompetensförsörjning, ledarutveckling, ersättnings-och styrmodeller, lokalplanering, IT mm. Den Nära vården ska ge en jämlik, nära och god vård genom hela livet. Vård som patienten behöver ofta ska finnas nära och primärvården ska vara basen och ska samordna patientens hälso-och sjukvårdsbehov, oavsett var patienten befinner sig i systemet. Patientens behov och perspektiv ska vara styrande vilket ger verksamheten helt nya utmaningar att förhålla sig till. Samverkan och en tydlig och transparent planering av vårdens organisation och processer ska skapa kontinuitet och trygghet. Hälso- och sjukvården ska utformas så att de organisatoriska och administrativa gränserna minimeras. Samarbete mellan sjukhus, den nära vården och den kommunala vården är avgörande för att skapa den sömlösa vården för patienter med behov av vård från olika vårdgivare. Genom att möta de mest sjuka äldre och multisjuka oavsett ålder i den nära vården kan oplanerade besök och inläggningar på sjukhusen minska. Mobila vårdteam ska erbjudas de som har behov av vård i hemmet och som kan ha svårt att ta sig till vårdinrättningar.

5 Datum (6) 1177 via telefon eller via web ska vara den enkla vägen in i vården och kunna erbjuda ett utökat utbud av tjänster. Genom sjukvårdsupplysning, utbildning och information om hälsa och egenvård kan invånarna stödjas att öka delaktigheten i sin egen hälsa och egenvård. Här kan olika digitala lösningar utvecklas och implementeras. Fokus ska ligga på tidiga och förebyggande insatser och man ska ges möjligheten att engagera sig i sin egen hälsa. En gemensam långsiktig strategi Den övergripande inriktningen, och de nya ambitioner som denna innehåller, kräver olika delbeslut på vägen. Denna större omställning kräver också att mål och principer kring den Nära vården tydligt beaktas när det gäller flera olika områden inom. I annat fall kommer det bli svårt att genomföra förändringsarbetet konsekvent och uthålligt. Detta har visat sig hindra tidigare försök att förändra den skånska hälso-och sjukvårdens arbetssätt eftersom det innebär ett stort internt förändringsarbete som kräver såväl nya arbetssätt som nya samarbetsformer, strukturförändringar samt attityd- och kulturförändringar. Utvecklingen av den Nära vården är en av de största framtidsfrågorna i och måste ansvarsmässigt hanteras därefter. Sannolikt innebär detta att utvecklingsarbetet måste styras och följas upp på ett delvis nytt sätt inom den regionala organisationen. För att lyckas behöver också alla medarbetare känna delaktighet, förstå varför och vilja vara med och driva förändringsarbetet. Ledning och styrning blir mycket viktigt och det måste finnas stöd för förändringsledning på alla nivåer. Kompetenta chefer med ett engagerat ledarskap är en viktig förutsättning för att nå framgång. Varför denna omställning behövs och hur vårderbjudandet kommer att se ut framöver måste också kunna förklaras för invånarna i Skåne. En god kommunikation både inom och utanför den egna organisationen är en viktig framgångsfaktor. Det behövs också ett faktabaserat förändringsarbete där värdet och behovet av strukturerad mätning tydliggörs och där utfallsmått såväl patientrapporterade som medicinska kvalitetsmått, följs, analyseras och används för fortsatt utvecklingsarbete. Regiondirektören har fattat beslut om bilagt projekt och det finns en utsedd projektledare, en projektorganisation där hälso-och sjukvårdsdirektören är ytterst ansvarig. I beslutet ges ett projektuppdrag som utvecklar och förbättrar vården för de mest sjuka patienterna i hela vårdkedjan. Projektet, som egentligen är en utvecklingsprocess som inte tar slut men som drivs under projektlika former, ska inbegripa samtliga enheter i vårdkedjan inklusive de som idag gör hembesök till målgruppen. Projektet ska innehålla analys kring behov, ange målgrupper och vårdnivåer samt ge förslag på effektiv organisering.

6 Datum (6) Lösningarna ska vara långsiktiga och hållbara. Projektet ska ha ett tydligt patientperspektiv, ska skapa förutsättningar för en sammanhållen patient process såväl inom primärvård och slutenvård samt beakta samtliga gränssnitt inklusive gränssnittet mot kommunerna. Lösningarna ska tas fram i samverkan med relevanta aktörer och det är särskilt viktigt att ledningarna för sjukvårdsförvaltningarna involveras. har bra förutsättningar att lyckas med detta bl a via goda samverkansparter där det kommunala Hälso-och sjukvårdsavtalet bildar en viktig grund i den Nära vården. Alla delar finns i princip redan och det finns en stark utvecklingskraft att ta vara på, både inom och utanför organisationen som kan bidra till att nu bygga ihop detta till en samlad modell. Ekonomiska konsekvenser och finansiering Detta inriktningsbeslut medför inga kostnader i nuläget. Under omställningsarbetet kommer det att behöva fattas olika delbeslut och dessa kan medföra vissa kostnader som i sig ska betraktas som investeringar för att skapa högre kvalitet för målgruppen och för att ge ett mera kostnadseffektivt arbete inom den Nära vården. Juridisk bedömning Samråd med regionjuristerna inte har bedömts nödvändigt. Miljökonsekvenser Ärendet bedöms inte medföra miljökonsekvenser. Samverkan med berörda fackliga organisationer Ingen samverkan/mbl-förhandling har bedömts nödvändig i ärendet. Uppföljning Hälso-och sjukvårdsdirektören återrapporterar till hälso-och sjukvårdsnämnden i december 2019, samt återkommer med regelbundna avstämningar till nämnden under perioden. Anders Åkesson Ordförande Ingrid Bergman Områdeschef

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Anna-Karin Ekman Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 87 Anna-Karin.Ekman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-14 Dnr 1702381 1 (7) Beredningen för

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-01-04 Dnr 1700184 1 (5) Granskning av Projekt Hälsostaden (rapport nr

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-13 Dnr 1800274 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-01-22 1 (6) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Västra Götalandsregionen 2017-05-16 Diarienr: HS 2017-00022-12 Strategi för omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen Det övergripande målet för hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-19 Dnr 1601845 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Sammanfattning Bakgrund Regeringen beslutade den 2 mars 2017 att utse en särskild utredare med uppdrag att utifrån en fördjupad analys av förslag i betänkandet Effektiv vård (SOU 2016:2) stödja landstingen,

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Emelie Sundén Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 29 emelie.sunden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-02-20 Dnr 1500023 1 (5) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Susanne Renard Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 39 78 Susanne.Renard@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-02-02 Dnr 1604541 1 (6) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-03 Dnr 1704240 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-06-18 Dnr 1801085 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Inriktningsbeslut för vårdvalen 2019 Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställer

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Louise Roberts Ledningsstrateg 040-675 31 17 Louise.Roberts@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-05 Dnr 1701262 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Remiss. Samverkan vid utskrivning

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-04-13 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-11 Dnr 1703363 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Återrapportering av

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-09-19 Dnr 1801982 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne Enheten för folkhälsa, området hälsoinriktad hälso- och sjukvård Anna Friberg 044-309 34 53, sms: 0768-87 07 49 anna.friberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-27 Dnr 1001045 1 (6) Ersättningsmodell

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-02 Dnr 1600425 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende till Hälso- och

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sjukvårdsnämnd Kryh. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd Kryh Katarina Jonasson Förvaltningsstabchef 046-77 08 93 katarina.jonasson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-18 Dnr 1601578 1 (5) Sjukvårdsnämnd Kryh Åtgärder med anledning av det ekonomiska

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-04-16 Dnr 1102241 1 (6) Närsjukvårdsberedningen Utredning rehabilitering Ordförandens förslag Närsjukvårdsberedningen

Läs mer

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-11 Dnr 1802365 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2017:97 Beslut vid regeringssammanträde den 21 september 2017 Ändring i uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0

FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 FRAMTIDENS HÄLSOOCH SJUKVÅRD 2.0 Innehåll Förebyggande och hälsofrämjande arbete 4 Personcentrerad vård 6 En utbyggd primärvård och en förstärkt närvård 8 Patienter med komplexa behov - kroniker och multisjuka

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård 7. Utskottet Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-23 Dnr 1703582 1 (6) Utskottet för primärvård,

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Handlingsplan - Samordning och utveckling av nya arbetssätt för nära vård

Handlingsplan - Samordning och utveckling av nya arbetssätt för nära vård 1 (5) Regionstaben Regionstab Samordning Hälso- och sjuk Handlingsplan - Samordning och utveckling av nya arbetssätt för nära Bakgrund Landstingets övergripande mål Sveriges bästa säkerhet, kvalitet och

Läs mer

Strategi för hälso- och sjukvårdens omställning i Västra Götalandsregionen

Strategi för hälso- och sjukvårdens omställning i Västra Götalandsregionen 18 (41) Protokoll från Regionfullmäktige, 2017-05-16 83 Strategi för hälso- och sjukvårdens omställning i Västra Götalandsregionen Diarienummer RS 2017-02037 Beslut 1. Regionfullmäktige antar strategi

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2017-01-23 1 (5) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman

Förslag till organisation av den basala hemsjukvården med landstinget som huvudman Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-11 1 (3) HSN 2016-0075 Handläggare: Elisabeth Höglund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 10 Förslag till organisation av den basala hemsjukvården

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-27 Dnr 1800792 1 (8) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-04-20 Dnr 1800945 1 (7) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-17 Dnr 1301426 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Återrapportering:

Läs mer

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0

Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Dokumenttitel: Framtidens hälso- och sjukvård 2.0 Ämnesområde: Planera och styra Nivå: Huvuddokument Författare: Landstingsstyrelsens presidium Dokumentansvarig: Administrativa enheten Beslutad av: Landstingsfullmäktige

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Pia Landgren Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-24 Dnr 1602011 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Patientavgifter 2017

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-20 Dnr 1500885 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Icke-kirurgisk behandling

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-10-19 Dnr 1802111 1 (7) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-26 Dnr 1703944 1 (6) Beredningen för

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-11 Dnr 1600618 1 (6) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53

God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-10-13 Sektionen för hälso- och sjukvård Harald Grönqvist Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM God och nära vård - En gemensam färdplan och målbild - SOU 2017:53 Regeringen har

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2016-11-21 1 (12) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01

Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Uppdrag

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-02 Dnr 1500111 1 (8) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus

Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus 3 oktober 2018 Emma Spak, Maj Rom och Greger Bengtsson Avdelningen för vård och omsorg 1 Bakgrund behov av förändring Goda resultat, hög medicinsk kvalitet

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-29 Dnr 1801510 1 (6) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53) 1 (5) Er beteckning S2017/03549/FS s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER REMISS GÄLLANDE DELBETÄNKANDE AV GOD OCH NÄRA VÅRD EN GEMENSAM FÄRDPLAN OCH MÅLBILD (SOU 2017:53)

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-04 Dnr 1700551 1 (8) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 046-77 08 61 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-29 Dnr 1502566 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Fördelning av nationella

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Greger Linander Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 30 98 Greger.Linander@skane.se YTTRANDE Datum 2018-10-31 Dnr 1802005 1 (10) Remissvar - God och nära vård En primärvårdsreform

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-12 Dnr 1601719 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035

Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035 Styrande måldokument Strategi Sida 1 (7) Vägen till framtidens hälsa och vård år 2035 Utvecklingsstrategi för hälso- och sjukvården Bakgrund Lagrum och styrande förutsättningar Strategin Vägen till framtidens

Läs mer

Beredningen för integritetsfrågor

Beredningen för integritetsfrågor Beredningen för integritetsfrågor Lie Lindström Handläggare 040-675 38 32 Lie.Lindstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-08-28 Dnr 1201732 1 (5) Beredningen för integritetsfrågor Patientens direktåtkomst

Läs mer

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?

VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI? För att kunna bedriva en fortsatt god vård för länets invånare! Tydliggör riktningen vart vi ska och varför Vägleder oss i de beslut vi fattar prioriteringar och satsningar

Läs mer

Datum Dnr I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Bilaga fakta om nationella folkhälsoenkäten

Datum Dnr I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Bilaga fakta om nationella folkhälsoenkäten Regionstyrelsen Tommy Aspegren Strateg 044-309 35 25 Tommy.Aspegren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1600552 1 (5) Regionstyrelsen Folkhälsoenkät 2017/2018 Ordförandens förslag Ordförande föreslår

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Dir. 2018:90 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-02-07 Dnr 1800187 1 (8) Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Satsning psykisk hälsa 2018 Ordförandens förslag

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-10-30 1 (9) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum Dnr Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd SUS KarinTräff Nordström Divisionschef 0727-213645 Karin.TraffNordstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-27 Dnr 1701338 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Utredning VC Kirseberg Ordförandens

Läs mer

Närsjukvårdscentra en samordningsfunktion till stöd för patient och verksamhet

Närsjukvårdscentra en samordningsfunktion till stöd för patient och verksamhet Närsjukvårdscentra en samordningsfunktion till stöd för patient och verksamhet Uppdrag Utveckla konceptet med Närsjukvårdscentrum Under perioden ska en modell för Närsjukvårdscentrum tas fram och testas

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-01-22 Dnr 1503558 1 (8) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende

Läs mer

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS

Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS Motion 2017:17 av Susanne Nordling m.fl. (MP) om sammanhållen vård och omsorg för äldre 27 LS 2017-0731 1 (3) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-01 LS 2017-0731 Landstingsstyrelsen Motion 2017:17

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-31 Dnr 1702206 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se YTTRANDE Datum 2017-05-11 Dnr 1600285 1 (5) Granskning av Effektivitet och produktivitet inom Hälso- och sjukvården

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01 Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Samordnad utveckling för

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-09-11 1 (6) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2018-06-18 1 (8) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård DAGORDNING Datum 2015-03-09 1 (7) Sammanträde i beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Ledamöter och ersättare i beredningen för primärvård,

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-20 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden Karin Gidlöf Wuttke Planerings- och utvecklingsstrateg 0705-37 37 07 Karin.Wuttke@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-23 Dnr 1700820 1 (6) Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-21 Dnr 1602350 1 (5) Personalnämnden Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-02 Dnr 1601845 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Översyn av ambulanssjukvård och prehospitala resurser i Ordförandens förslag 1. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Johan Cosmo Samordnare cancersjukvård 044-309 18 12 Johan.Cosmo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-14 Dnr 1500340 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Kortare väntetider i cancervården

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare 040-675 30 59 Sven.Oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-22 Dnr 1600962 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Utredning om den samlade

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Jan Svanell Handläggare 0705-26 88 20 Jan.Svanell@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-18 Dnr 1501781 1 (9) Hälso- och sjukvårdsnämnden Prioritering och dirigering av prehospital

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-20 Dnr 1700551 1 (9) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Innehåll Personcentrerad hälso- och sjukvård vad och varför? Strategier för att göra vården mer personcentrerad

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Melin Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 39 Maria.Melin@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-24 Dnr 1702495 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Initiativärende. Korta

Läs mer

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform

Remissyttrande SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Enheten för folkhälsa och sjukvård, Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm SOU 2018:39 God och nära vård En primärvårdsreform Sammanfattning Region Kronoberg har av Socialdepartementet,

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Bjerstam Handläggare 040-675 30 94 Maria.A.Bjerstam@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-04 Dnr 1600618 1 (7) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer