Kultur- och fritidsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kultur- och fritidsnämnden"

Transkript

1 Tid Torsdagen den 22 september 2016 kl. 13:00-16:35. Ajournering kl 14:40-15:00 och kl 16:00-16:30. Plats IOGT-NTO:s lokaler, Trädgårdsgatan 12 Omfattning Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Karl Holst (M), vice ordförande Ola Erlandsson (S) Susanne Lenander (S) Helena Olsson (S) Zymer Kuqaj (S), tjänstgörande ersättare för Nikolaos Strachinis (S) Niklas Hellström (C) Sebastian Hellvin (V), tjänstgörande ersättare för Bo Hellström (V) Jan-Ingemar Lundström (M), Birgitta Nordlöw (L) Robin Apelqvist (S), tjänstgörande ersättare för Micael Foghagen (SD) Johanna Ingvarsson (KD), tjänstgörande ersättare för Jan-Ingemar Lundström (M), Ersättare Gudrun Augustsson (C) Johanna Ingvarsson (KD) Linus Hellman (S) Övriga Lolita Persson, förvaltningschef Pia Axeheim, sekreterare Jimmy Rudelius, administrativ chef Per-Ola Johansson, enhetschef Idrott Johan Gärskog, enhetschef kultur Susanne Gryfelt, tf. enhetschef Äventyrsbadet Fredrik Fahlstedt, enhetschef Ung i Kalmar Björn Samuelsson, projektledare Anslaget på kommunens anslagstavla den 3 oktober 2016.

2 2 (16) Sekreterare Pia Axeheim Justeras Marianne Dahlberg ordförande Birgitta Nordlöw

3 3 (16) Beslutsärenden 84 Tjänstgörande Nikolaos Strachinis (S) ersätts av Zymer Kuqaj (S), Bo Hellström (V) ersätts av Sebastian Hellvin (V), och Micael Foghagen (SD) ersätts av Robin Apelqvist (S). 85 Godkännande av dagordning Ordförande meddelar att fel handling har skickats ut gällande ärende 10, Måluppfyllelse och ekonomisk uppföljning. Av misstag har tertial 1 skickats ut istället för tertial 2. Sekreteraren skickar ut rätt handling via mail efter sammanträdet. Ärende 7 utgår och informationen skickas ut via mail. Ordförande meddelar ett tillägg till dagordningen i form av ett beslutsärende: Inriktningsbeslut om placering av verksamheter i kulturkvarteret. Ordförande frågar om nämnden kan bifalla dagordningen med dessa ändringar och tillägg. godkänner den reviderade dagordningen. 86 Förra protokollet Det finns inga frågor eller synpunkter på förra protokollet, som läggs till handlingarna. 87 Val av justerare Birgitta Nordlöw (L) väljs till justerare.

4 4 (16) Diskussions- och informationsärenden 88 Visning och information IOGT- NTO:s lokaler Gunilla Nilsson, distriktskonsulent på IOGT-NTO hälsar oss välkomna till deras nya lokaler. Huset är en samlingspunkt för nykterhetsrörelsen och dess olika verksamheter. De har fått igång ungdoms- och sociala verksamheter med bland annat kamratstöd. Flera av lokalerna hyrs ut och det är en blandning av verksamheter i huset. var med och bidrog med kronor till IOGT-NTO så att de kunde få bidrag från Boverket. Huset invigdes den 3 maj i år. Efter genomgången blev nämnden visad runt i lokalerna. 89 Unika historiska Kalmar och Öland Projektledare Björn Samuelsson berättar om projektet Unika historiska Kalmar och Öland. Projektet handlar om samverkan och om att koppla berättelser till våra besöksmål på nya och intressantare sätt. Knyta samman geografiskt spridda besöksmål i större berättelser samt utveckla gemensamma kommunikationsformer mot nationell och internationell publik. Följande parter deltar i projektet: Kalmar kommun, Kalmar slott, Mörbylånga kommun/södra Ölands världsarv, Borgholms kommun/borgholms slott, Kalmar läns museum, Linnéuniversitet, Regionförbundet i Kalmar län, Länsstyrelsen i Kalmar län, Landstinget i Kalmar län samt Statens fastighetsverk. 90 Uppföljning av kultur- och fritids sommarverksamhet 2016 Ärendet utgår och informationen kommer att skicks ut. 91 Förslag på justering av taxor 2017 Enhetschefen för idrott Per-Ola Johansson och enhetschefen för kultur Johan Gärskog informerar om de taxeförändringarna som förvaltningen föreslår. Det gäller framförallt att förtydliga dokumentet och lägga till nya objekt och annat som inte varit med tidigare samt att uppräkna vissa taxor. Beslut i kultur- och fritidsnämnden 20 oktober 2016.

5 5 (16) 92 Förvaltningschefen har ordet Förvaltningschef Lolita Persson berättar om det uppdrag hon fick när hon började som förvaltningschef. Tydligare och effektivare organisation Ett lugn i förvaltningen Mer för pengarna En förvaltning som syns bland i samhället, föreningar och organisationer Ett tydligt utvecklingsfokus En genomgripande organisationsförändring har genomförts och är nästintill klar. Detta har vi fått: En god kommunikation med politiken (nämnd till fullmäktige) Ekonomiska förutsättningar En grund till en bra organisation Ett kultur- och fritidspolitiskt program Vision 2025 med flera av våra verksamheter nämnda En början på en medarbetarskapsutveckling Ett antal satsningar Flera strategiska dokument Detta är utmaningar för framtiden: Våra stora investeringar Medarbetarinflytande, motivation och drivkraft En organisation i tiden, 24 7 Medborgarinflytande fattar inga beslut i samband med informationen som läggs till handlingarna.

6 6 (16) Beslutsärenden 93 Måluppfyllelse och ekonomisk uppföljning per april 2016 Dnr KFN 2016/0116 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och administrativ chef Jimmy Rudelius skrivelse 14 september 2016, samt verksamhetsplan delårsbokslut. Bakgrund lämnar en helårsprognos med ett överskott om 300 tkr. Vi sänker vår prognos gentemot tertial 1 på grund av att vi år inte får bidrag från kommunstyrelsen för Ljus på Kultur för 2016 vilket medför en ökad kostnad för nämnden. Vår ekonomi sköts i enlighet med det politiska beslutet om stabil ekonomi. Vi hanterar den 1 %-iga besparingen och har genom hårt arbete anpassat verksamheternas kostnader efter budget. Ambitionen har genomgående varit att bibehålla servicenivån. Orsaken till överskottet härleds främst till den omorganisation som förvaltningen genomför med syftet att både stärka administrationen och ledningsstrukturerna på enheterna för att stå bättre rustade för framtiden samt effektivisera administrativa processer. Effektiviseringarna är genomförda och vi är nu inne i en rekryteringsfas, men vi har inte kunnat rekrytera i den takt vi budgeterat för. Rekryteringsprocesserna har tagit längre tid och det skapar ett ekonomiskt överskott. Överskottet har delvis återinvesterats i verksamheten genom tillfällig personell förstärkning för att minska simskoleköerna på Äventyrsbadet och t ex elevköerna till nycirkus på kulturskolan, samt att vi systematiskt arbetar med den beslutade Mållinjen vägen till bättre idrott i Kalmar. Utfallet per enhet och det prognosticerade utfallet presenteras i tabellen nedan. Budget 2016 Utfall Aug 2016 Återstår Utfall i % Prognos 161 KULTUR- OCH FRITIDSNÄM ND ,3% KULTUR- OCH FRITIDSCHEF ,4% ADMINISTRATIVA ENHETEN ,2% ANLÄGGNINGAR ,9% UNG I KALMAR ,7% ÄVENTYRSBADET ,2% BIBLIOTEK ,2% KULTURSKOLA ,1% ALLM FRITID/ FÖRENINGSVER ,6% /1618 ALLMÄN KULTURVERKSAMHET ,2% 0 Nämnden ligger efter augusti månads utgång ca 6 % under riktvärdet. Det beror främst på att vi inte tillsatt tjänster förrän i september samt att de stora projekten på anläggningssidan som beskrivs i mållinjen kostnadsförs under de sista fyra månaderna. Merparten av enheterna har en ekonomi som kommer att innebära att de vid årets slut kommer att har nått ett resultat kring sin avsatta budget.

7 7 (16) De enheter som kommer att uppvisa överskott vid årets slut är den administrativa enheten och Ung i Kalmar. Den administrativa enheten har inte varit fullbemannad under årets första åtta månader på grund av omorganisationen. Det är först från september organisationen är fullbemannad vilket innebär att enheten uppvisar ett överskott. Ung i Kalmar har under april-augusti stått utan enhetschef vilket medför ett överskott om ca 300 tkr. Det har också medfört att enheten inte rekryterat in vikarier i den takt som vi normalt sett gjort. Vi har klarat av vårt grunduppdrag utan problem men den nye enhetschefen får nu chansen att bygga sin organisation så den är hållbar över tid. Investeringar Nämnden har ännu inte påbörjat alla sina investeringar kopplade till sin investeringsbudget. En plan är under upprättande och vi räknar med att ha förbrukat merparten av investeringsbudgeten när året är slut. Måluppföljning Nämndens måluppföljning visar att målen är igång och att de uppvisar en positiv trend. En del av målen ska enligt det kultur- och fritidspolitiska programmet uppnås under mandatperioden och där har vi satt upp delmål. Dessa kommer att uppnås under Förslag till beslut beslutar att godkänna förvaltningens ekonomiska uppföljning och måluppföljningen för delårsbokslutet 2016 och skicka den vidare till kommunstyrelsen.

8 8 (16) 94 Remissvar - Regional Biblioteksplan för Regionbiblioteket i Kalmar län Dnr KFN 2016/0136 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och bibliotekschef Suzanne Hammargrens skrivelse 14 september 2016 samt remissen Regional Biblioteksplan för Regionbiblioteket i Kalmar län Bakgrund Länets första regionala biblioteksplan har tagits fram av en arbetsgrupp bestående av representanter för regionbiblioteket, regionförbundet, landstinget och kommunal bibliotekssamverkan. Den regionala biblioteksplanen anger regionbibliotekets mål för biblioteksverksamheten inom kultursamverkansmodellen. Kommunstyrelsen har ombetts att yttra sig angående Regional biblioteksplan för Regionbiblioteket i Kalmar län Remissyttrandet har skett i samverkan med barn- och ungdomsnämnden samt Södermöre kommundelsnämnd. Nämnderna är mycket positiva till att en regional biblioteksplan formuleras som ska vara länets strategiska styrdokument för regional biblioteksplan och vill därför gärna lämna ett yttrande. Nämnderna ställer sig positiva till att den Regionala planen är framtagen utifrån gällande styrdokument 2016; bibliotekslagen, Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län , Regional kulturplan län och Regional Digital Agenda. Förslag på ändringar i texten: Regional biblioteksplan s 3 Den regionala biblioteksplanen är ett strategiskt underlag för samverkan och kvalitets- och utvecklingsarbete med kommunernas folkbibliotek, skolbibliotek, folkhögskolor och studieförbund. För att ge planen en mer tydlighet bör de olika samarbetspartnernas biblioteksuppdrag definieras. Därmed ges en bättre förutsättning för samverkan. Jämlik biblioteksverksamhet s 4 Under rubriken Jämställd biblioteksverksamhet står följande: På länets bibliotek ska både personal och besökare känna sig inkluderade och välkomna. Länets bibliotek ska drivas utifrån ett jämställt perspektiv avseende bemötande och utbud till såväl kvinnor, män och hbtq-personer. För att alla ska känna sig välkomna och inkluderade på länets bibliotek, så bör alla diskrimineringsgrunder beaktas och inte bara kön, könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning.

9 9 (16) Rubriken och texten bör därför ändras till följande: På länets bibliotek ska både personal och besökare känna sig inkluderade och välkomna. Länets bibliotek ska drivas utifrån ett jämlikt perspektiv avseende bemötande och utbud till alla. Biblioteksråd och uppföljning s 4 Den regionala biblioteksstrategin ska kopplas till nationell nivå via en referensgrupp som ska samordna uppföljning av kommunala och landstingets biblioteksplaner samt rapportera till Kungliga biblioteket, Regionförbundets styrelse samt till Landstingets kulturnämnd. Sammansättningen av referensgruppen är av stor vikt och att dess olika uppdrag inom biblioteksområdet är definierat. Faktabilagan 1 Bibliotekslandskapet i Kalmar län en kort beskrivning Under rubriken Bibliotek inom grundskola, gymnasium och universitet i bilaga 1,står följande: Skolbiblioteken vänder sig till elever och lärare samt erbjuder i varierande omfattning litteratur, läsfrämjande insatser och undervisning i informationssökning. Personalbemanningen varierar i mycket stor utsträckning och det är endast gymnasiebiblioteken som kan sägas ha en rimlig bemanning. Biblioteksverksamheten styrs av skollagen: 36 Eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha tillgång till skolbibliotek. Att generalisera och utan grundläggande fakta, jämföra bemanning på gymnasieskolan och grundskolan bör tas bort ur den regionala biblioteksplanen. Vi föreslår att meningen på s 6, tredje stycket, andra meningen kortas ner till personalbemanningen varierar i mycket stor utsträckning. Faktabilagan 2 Omvärld och trender i sammanfattning Bilaga 2, Omvärld och trender i sammanfattning är positiv men en återkoppling mellan dessa och utvecklingsområdena med dess mål som görs i den Regionala biblioteksstrategin skulle förtydliga hur regionbiblioteket ska förhålla sig till och arbeta för dessa omvärldsfaktorer och trender. Det är viktigt att poängtera att prioriteringar i verksamheten bibliotekens funktion i framtiden saknas även på nationell nivå. Beslut beslutar att anta förvaltningens förslag till remissvar gällande Regional biblioteksplan för Regionbiblioteket i Kalmar län föreslår kommunstyrelsen att anta kultur- och fritidsnämndens förslag som sitt.

10 10 (16) 95 Svar på motion - Sportotek i Kalmar Dnr KFN 2016/0165 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och enhetschef Per-Ola Johanssons skrivelse 9 september 2016, samt en motion från Carl-Henrik Sölvinger (L). Bakgrund Carl-Henrik Sölvinger (L) har till kommunfullmäktige lämnat in en motion om att uppdra åt kultur- och fritidsnämnden att utreda förutsättningarna för ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen, föreningar och/eller näringsliv i syfte att bygga upp ett Sportotek/fritidsbank i Kalmar. Motionen har av kommunfullmäktige lämnats över till kultur- och fritidsnämnden för besvarande, där nämnden till fullmäktige ska föreslå beslut. Carl-Henrik Sölvinger föreslår att kommunen ska bygga upp, stödja eller samordna en verksamhet, där barn- och ungdomar ska kunna låna idrottsutrustning. Bakgrunden till förslaget är en beskrivning om att inte alla barn- och ungdomar idag har möjlighet att idrotta på grund av högre kostnader för idrottsutrustning, medlemsavgifter och resor. Sportoteket föreslås fungera som ett bibliotek, men istället för böcker och andra medier, ska idrottsutrustning lånas ut. Carl-Henrik Sölvinger beskriver i sin motion att verksamheten finns i andra kommuner. ställer sig positiva till att utreda förutsättningarna för att ett samarbete mellan kultur- och fritidsförvaltningen, föreningar och/eller näringsliv, där barn- och ungdomar kan låna idrottsutrustning. Redan idag finns denna möjlighet i flera av kommunens idrottsanläggningar. I Kalmar Sportcenter kan barn- och ungdomar låna racketar kostnadsfritt för bordtennis, tennis och squash. På de nyanlagda padelbanorna på Gröndal, kan barn- och ungdomar utan kostnad låna racketar och bollar. På Långviken kan alla som vill nyttja anläggningen låna basketbollar, handbollar och fotbollar utan kostnad. Beslut föreslår att kommunfullmäktige beslutar att bifalla motionen från Carl-Henrik Sölvinger (L) om att uppdra åt kultur- och fritidsnämnden att utreda förutsättningarna att bygga upp ett Sportotek/fritidsbank i Kalmar. beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att utreda Sportotek i Kalmar och att till nämnden återrapportera slutfört uppdrag, senast i december 2016.

11 11 (16) 96 Svar på medborgarförslag - skatepark i Berga Dnr KFN 2016/0178 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och enhetschef Per-Ola Johanssons skrivelse 9 september 2016, samt insänt medborgarförslag. Bakgrund Fem elvaåriga killar har lämnat in ett medborgarförslag till kommunen om att anlägga en skatepark i området Berga. De brinner för att åka kickbike och tycker det är långt till anläggningen på Södra utmarken och att det inte är lika kul där, som exempelvis på skateparken i Färjestaden. Killarna nämner också att det kan vara svårt ibland att få sina föräldrar att köra dem till skateparker utanför Kalmar. Vi välkomnar medborgarförslaget och tycker att det är viktigt att alla som bor i Kalmar kan komma med förslag på förbättringar. Det är särskilt roligt att de fem elvaåriga killarna William, Viggo J, Hampus, Albert och Viggo E, bosatta i Berga, tagit sig tid och mod att skriva detta medborgarförslag. Eftersom vi nyligen satsat mycket pengar i den nya inomhusanläggningen för skate, parkour och klättring i Spelefanten, finns det idag inga pengar till skateparker utomhus. Vi satsade för några år sedan också pengar, på en mobil anläggning (MOBI), för skate, parkour och klättring. MOBI flyttas tre-fyra gånger per år, till nya platser runt om i Kalmar. Förra året invigdes också en mindre skateanläggning i Smedby, vid skolan och fritidsgården. I centrala Kalmar finns det idag en anläggning utomhus vid Södra utmarken, där förbättringar kan bli aktuella det närmaste året. Beslut vill tacka ungdomarna för medborgarförslaget, men beslutar att inte bygga en skatepark i Berga. Eftersom det inte finns några pengar för skateparker utomhus.

12 12 (16) 97 Inriktningsbeslut om placering av verksamheter i kulturkvarteret Dnr KFN 2013/0078 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons skrivelse 20 september 2016, som delas ut. Bakgrund Kommunfullmäktige beslutade i maj 2014 att godkänna förslag till fortsatt planering för förverkligandet av ett kulturcentrum, med målet att byggstart ska ske senast Skapandet av ett kulturcentrum skulle vidare arbetas in i den ekonomiska planeringen för Det ursprungliga förslaget att etablera ett kulturcentrum på Tullslätten har genomgått en hel del förändringar. Byteaterns verksamhet kommer inte integreras i kulturkvarteret, utan kommer att ligga kvar på befintlig plats för att bygga mer ändamålsenliga lokaler för Byteaterns verksamhet. Kvar återstår de kommunala verksamheterna som ska inrymmas i ett kulturkvarter; huvudbiblioteket, kulturskolan, öppna förskolan Måsen och det lokala kulturlivet och föreningslivet. Beslut är nu taget att gå vidare med Tullslätten som plats, där det gamla posthuset, biblioteket och området kring Sveaplan ska bilda ett kulturkvarter. har under året haft två workshops gällande innehåll och placering av verksamheterna. Utifrån dessa har kultur- och fritidsnämnden gjort en bedömning av placering och innehåll för verksamheternas utvecklingsmöjligheter och flexibilitet i det framtida kulturkvarteret. Beslut beslutar att förorda att placeringen av huvudbiblioteket blir i fastigheten Guldfisken. Kulturskolan, öppna förskolan Måsen, föreningslokaler, lokala kulturlivet och allmänkulturen placeras i bibliotekets nuvarande lokaler. beslutar också att skicka inriktningsbeslutet vidare till kommunstyrelsen.

13 13 (16) 98 Anmälningsärenden 1. Avsiktsförklaring om del av nytt kulturkvarter och kulturcentrum, (protokollsutdrag kommunfullmäktige, , 101). 2. Insatser för asylsökande och nyanlända utökning av nämndernas budgetramar 2016, (protokollsutdrag kommunfullmäktige , 102). 3. Ny arena för idrottsverksamhet KIFAB Arena, (protokollsutdrag kommunfullmäktige , 128). 4. Utökat stöd till föreningar, (protokollsutdrag kommunfullmäktige , 129). 5. Utvärdering och fortsatta nivåer för klimatkompensation av samhällsbetalda resor i Kalmar kommun, (protokollsutdrag kommunfullmäktige , 132). 6. Verksamhetsplan och budget 2017 och ekonomisk planering , (protokollsutdrag kommunfullmäktige , 146).

14 14 (16) 99 Delegationsbeslut Följande delegationsbeslut redovisas: Personalärenden 1. Kenn Bäckström, musiklärare kulturskolan 100 %, tills vidare. 2. Malin Wikman, kulturutvecklare kulturenheten, 100 %, tills vidare. 3. Emma Angelin Holmén, kulturutvecklare för barn och unga kulturenheten 100 %, tills vidare. 4. Marina Generalova, musiklärare kulturskolan 100 %, tills vidare. 5. Gerrit Schwere, ledare nycirkus kulturskolan, utökning från 40 % till 60 %, tills vidare. 6. Björn Johansson, biträdande kulturskolechef kulturskolan 100 %, tills vidare. 7. Tatiana Gunnarsson, musiklärare kulturskolan 100 %, tills vidare. 8. Bo Uhlin, musiklärare kulturskolan 60 %, tills vidare. 9. Bo Uhlin, musiklärare kulturskolan 100 %, tills vidare. 10. Nils-Erik Gustavsson, musiklärare byte av semestertjänst till ferietjänst, tills vidare. 11. Åsa Bergquist, musiklärare byte av semestertjänst till ferietjänst, tills vidare. 12. Johanna Bradshaw, musiklärare byte av semestertjänst till ferietjänst, tills vidare. 13. Emma Ludvigsson musiklärare byte av semestertjänst till ferietjänst, tills vidare. 14. David Alsing, musiklärare byte av semestertjänst till ferietjänst, tills vidare. Ekonomi 1. Dnr KFN 2016/0002. Förskottsutbetalning på del av 2017 års driftbidrag till Kalmar Hästsportklubb med kronor. 2. Dnr KFN 2016/0009. Dispens för att påbörja investeringsprojekt till BTK Enig beviljas. Arrangemang 1. Dnr KFN 2016/0124. Ansökan från Studiefrämjandet om fri lokal i Kalmar teatercafé inklusive personal och teknik under Pride-café 5-8 september Ansökan beviljas. 2. Dnr KFN 2016/0016. Ansökan från Ung Framtid om startbidrag till ny förening. Ansökan beviljas med kronor. 3. Dnr KFN 2016/0191. Ansökan från Reaktor Sydost om medfinansieringsintyg om försstudie till filmfond Blekinge-Kalmar. Ansökan beviljas med kronor. 4. Dnr KFN 2016/0195. Ansökan från SS Kalmarsundsunionen om bidrag till fri föreningslokal på Skälby i samband med veteran SM i

15 15 (16) snabbschack. Ansökan beviljas med fri lokal till ett värde av kronor. 5. Dnr KFN 2016/0186. Ansökan från BK Cahoots om bidrag till rekrytering och utveckling av alternativ idrott i Kalmar. Ansökan beviljas med kronor för annonser och marknadsföring samt kronor efter uppvisande av ett mixat farmarlag. 6. Dnr KFN 2016/0065. Ansökan från Triangelteatern om bidrag till utveckling av verksamheten i nya lokaler. Ansökan beviljas med kronor. 7. Dnr KFN 2016/0199. Ansökan från IFK Kalmar om bidrag till Idrottsskola Ansökan beviljas med kronor som utbetalas 2016 och kronor som utbetalas Dnr KFN 2016/0016. Ansökan från Kurdisk Folkets hus om bidrag till nystartad förening. Ansökan beviljas med kronor. Lotteriärenden 1. Dnr KFN 2016/0176. Ansökan från Kalmar Volleybollklubb om lotteritillstånd under perioden enligt 17 i lotterilagen. Ansökan beviljas. 2. Dnr KFN 2016/0203. Ansökan från FBC Kalmarsund om lotteritillstånd under perioden enligt 17 i lotterilagen. Ansökan beviljas. Bygglovärenden och detaljplan 1. Dnr KFN 2016/0158. Yttrande detaljplan för Tehuset 1, 2 och del av Berga 10:19 via skrivelse. 2. Dnr KFN 2016/0164. Yttrande detaljplan för hotell i Ölandshamnen via skrivelse. 3. Dnr KFN 2016/0173. Yttrande detaljplan för Rinkaby 6:46 m.fl. Södra staden etapp 1 via skrivelse.

16 16 (16) 100 Övriga frågor Jan-Ingemar Lundström har blivit kontaktad angående situationen på kulturskolan och vill få klarhet i vad som har hänt. Ordförande informerar om att personalärenden aldrig tas upp på nämnden. Ordförande och vice ordförande har fått information från förvaltningen. Administrativ chef Jimmy Rudelius kommenterar de riskanalyser på kulturskolan som Jan-Ingemar hänvisar till. Riskanalyser gjordes på flera enheter inför omorganisationen. Riskanalysernas syfte är att belysa den oro och de hot som personalen känner inför en förändring. Det ligger således i dess natur att det är negativa saker som kommer upp i en riskanalys eftersom det är endast riskerna man titta på. Jan- Ingemar kommer i framtiden att hänvisa till ordföranden när det dyker upp frågor som då får svara för kultur- och fritidsnämnden.

Kultur- och fritidsnämnden. Föredragningslista 1(8) KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA

Kultur- och fritidsnämnden. Föredragningslista 1(8) KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(8) Tid Torsdagen den 22 september 2016 kl. 13:00-17:00 Plats IOGT-NTO:s lokal, Trädgårdsgatan 12 Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn 0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se senast

Läs mer

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek

Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anette Mellström 2016-10-12 KS 2016/0685 50029 Kommunfullmäktige Motion från Carl-Henrik Sölvinger (L) - Sportotek i Kalmar Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 14 juni 2018 kl. 13:00-15:40 Plats Ljungnäsvillan, Ljungnäs Omfattning 67-77 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Pelle Sederkvist (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 18 januari 2018 kl. 13:00-16:10. Ajournering kl 15:45-15:55. Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-8 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Pelle Sederkvist

Läs mer

Remissvar - Regional Biblioteksplan för Regionbiblioteket

Remissvar - Regional Biblioteksplan för Regionbiblioteket TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Suzanne Hammargren 2016-09-14 KFN 2016/0136 50635 Kultur- och fritidsnämnden Remissvar - Regional Biblioteksplan för Regionbiblioteket i Kalmar län 2017-2021

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Måndagen den 22 augusti 2016 kl. 13:00-14:10. Ajournering kl 13:40-13:55. Plats Hotell Skansen, Färjestaden Omfattning 76-83 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Karl Holst (M), vice ordförande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 19 april 2018 kl. 13:00-14:25. Ajournering kl 13:55-14:15. Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 38-48 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Pelle Sederkvist

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 18 februari 2016 kl. 08:30 13:20. Ajournering kl 11:20-12:30. Plats Ungdomshuset UNIK, Lorensbergsleden 4-6 Omfattning 1-15 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Karl Holst (M),

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 21 april 2016 kl. 13:00-16:15. Ajournering kl 14:20-14:45 och 15:15-15:55. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Bibliotekets samlingssal Omfattning 33-45 Beslutande Marianne Dahlberg

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 23 mars 2017 kl. 13:00-16:50. Ajournering kl 14:30-14:50 samt 16:10-16:30. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Bibliotekets samlingssal Omfattning 15-29

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 16 februari 2017 kl. 08:30 12.30. Ajournering kl. 10.00-10.20 och kl. 11.20 12.00. Plats KalmarSalen, Skeppsbrogatan 49 Omfattning 1-14 Beslutande Marianne

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 15 november 2018 kl. 13:00-16:00. Ajournering kl. 14:05-14:25 samt 15:15-15:50. Plats Magistern Omfattning 112-130 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 22 oktober 2015 kl. 9:00 13:50. Ajournering kl 11:40-13:00. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Tullslätten 4, Bibliotekets samlingssal Omfattning 101-120

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 19 oktober 2017 kl. 13:00-16:20. Ajournering kl 14:05-14:30 och 15:40-16:00. Plats IOGT-NTO, Trädgårdsgatan 12 Omfattning 87-102 Beslutande Marianne Dahlberg

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Onsdagen den 23 mars 2016 kl. 13:00-16:50. Ajournering kl 14:35-15:00 och 16:15-16:30. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Bibliotekets samlingssal Omfattning 16-32 Beslutande

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 20 oktober 2016 kl. 13:00-16:25. Ajournering kl. 14:20-14:45 och kl. 16:05-16:15. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Tullslätten 4, Bibliotekets samlingssal

Läs mer

Remiss Regional biblioteksplan för Kalmar län

Remiss Regional biblioteksplan för Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2016-04-25 Referens KN 160098 Kulturnämnden Remiss Regional biblioteksplan för Kalmar län 2017-2021 Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Onsdagen den 19 juni 2019 kl. 13:00 15.30. Ajournering kl. 14:20 14:40. Plats Skälby, Vita villan Omfattning 61-73 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande John Wahlgren (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Handlingar Förvaltningschef Lolita Persson och enhetschef Per-Ola Johanssons skrivelse 29 september 2016 samt den inskickade motionen.

Handlingar Förvaltningschef Lolita Persson och enhetschef Per-Ola Johanssons skrivelse 29 september 2016 samt den inskickade motionen. UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-10-20 114 Svar på Motion - Starta "Sund Smart Stark Senior" även i Kalmar Dnr KFN 2016/0202 Handlingar Förvaltningschef Lolita Persson och enhetschef Per-Ola Johanssons

Läs mer

Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl

Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl Kultur- och fritidsnämnden 2010-11-11 1 (11) Plats och tid Stadsbiblioteket, Tullslätten 4, Samlingssalen kl. 13.00-16.00 Beslutande Birgitta Axelsson Edström (V), ordförande Björn Brändewall (FP) Magnus

Läs mer

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta

Uppsala. Bibliotekplan för Uppsala kommun. Kulturnämnden. Förslag till beslut Kulturnämnden föreslås besluta Uppsala ^ KOMMUN KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Johanna Hansson Annika Strömberg Datum 2014-04-01 Diarienummer KTN 2015-0276 Kulturnämnden Bibliotekplan för Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-01-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl 18.00 19.15 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Lena Isoz (M) ordförande

Läs mer

Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar län

Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Björn Samuelsson 2013-09-06 KFN 2013/0121 kulturutvecklare Kultur- och fritidsnämnden Remiss över Strategi för samverkan mellan skola och kultur i Kalmar

Läs mer

Ansökan om bidrag för att årligen genomföra Ljus på kultur

Ansökan om bidrag för att årligen genomföra Ljus på kultur TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åsa Bejvall 2015-04-21 KS 2015/0388 50111 Kommunstyrelsens arbetsutskott Ansökan om bidrag för att årligen genomföra Ljus på kultur 2015-2017 Förslag

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015

Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015 Kultur- och fritidsnämnden Ekonomisk uppföljning per april 2015 Verksamhet Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för biblioteken (ej Södermöre), Ung i Kalmar bestående av ungdomshus och fritidsgårdar (ej

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Föredragningslista 1(7) KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA

Kultur- och fritidsnämnden. Föredragningslista 1(7) KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(7) Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 16 november 2017 kl. 13:00-17:00 Plats IOGT-NTO:s lokal, Trädgårdsgatan 12 Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn 0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se

Läs mer

Plats och tid Byteatern, Barlastgatan 8, kl. 13.00-16.25

Plats och tid Byteatern, Barlastgatan 8, kl. 13.00-16.25 Kultur- och fritidsnämnden 2009-06-11 1 (10) Plats och tid Byteatern, Barlastgatan 8, kl. 13.00-16.25 Beslutande Birgitta Axelsson Edström (V), ordförande Magnus Karlsson (S) Sven-Erik Ekblad (S) Lasse

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-11-06 Plats och tid Sammanträdesrum Landsort, kommunhus A, 2017-11-06 kl. 16:00-17:30 Beslutande Linda Walkeby (S) Ordförande Kerstin Danielsson (S) Bengt Löfberg

Läs mer

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP)

Datum 2014-10-05. Hotell Aveny, Umeå. Anita Drugge (S) Christer Bergman (M) Carmen Lundkvist (FP) Torbjörn Hellström (SVP) Nämnden för tillväxt och regional utveckling Tid 17.15 18.05 Plats Hotell Aveny, Umeå Närvarande Ledamöter Carina Holm (S) ordförande Kenneth Nilshem (C) Tommy Ljung (M) Annika Huber (S) Ers. f Åke Bertils

Läs mer

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annette Andersson 2014-03-19 KS 2014/0177 Kommunstyrelsen Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

7 Dnr 2014/ KS. Medborgarförslag (Kristina Jeppsson) Tillsätt en tjänst som kulturutvecklare

7 Dnr 2014/ KS. Medborgarförslag (Kristina Jeppsson) Tillsätt en tjänst som kulturutvecklare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (8) Innehållsförteckning 7 Medborgarförslag (Kristina Jeppsson - Tillsätt en tjänst som kulturutvecklare i Borgholms kommun. 8 Utöka kultursekreterartjänsten från och med 2016.

Läs mer

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019.

Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn eller senast måndagen den 28 januari 2019. 1(8) Tid Torsdagen den 31 januari 2019 kl. 13:00-17:00. Plats Magistern, nämndhuset bakom stadshuset. Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn 0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se senast

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 22 februari 2018 kl. 13:00-16:50. Ajournering kl 14:40-15:00 samt 16:25-16:40. Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 9-21 Beslutande Pelle Sederkvist (M), ordförande

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Onsdagen den 18 juni 2014 kl. 9:00 11.05 och 13:00-13:20. Ajournering kl. 11:05-13:00. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Tullslätten 4, Bibliotekets samlingssal. Omfattning

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 18 oktober 2018 kl. 13:00 16:30. Ajournering kl. 14:20-14:40 samt 15:50-16:20. Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 96-111 Beslutande Marianne Dahlberg (S),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2016-08-23 1 Innehållsförteckning Ärende 63 Val av representant till skyddskommittén... 3 64 Val av ersättare till presidiet... 4 65 Aktuell betygsstatistik... 5 66 Information om öppna förskolan/familjecentralen...

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 15 mars 2018 kl. 13:00-16:25. Ajournering kl 14:05-14:30 samt kl 15:50-16:05. Plats Kalmar teater, klubbrummet Omfattning 22-37 Beslutande Marianne Dahlberg

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 08:

Kommunkontoret Djurås , kl. 08: Kultur- och fritidsnämnden 2018-03-22 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 14:00-15:05, ajournering kl. 14.25-14.35 Beslutande Ledamöter Christina Walles (S), ordförande Ola Granath (KOSA) Tomas

Läs mer

Protokoll Kultur- och fritidsnämnden

Protokoll Kultur- och fritidsnämnden KN2015/108 2015-08-19 1 (10) Plats och tid 2015-08-19, Göransson arena, kl 14:00 ande Övriga deltagare Justerare Se nästa sida Se nästa sida Tommy Johansson Plats och tid för justering Avser paragrafer

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset 20 september 2016 kl. 08:30-11.45 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Britt Idensjö,

Läs mer

PROTOKOLL UTBILDNINGSNÄMNDEN

PROTOKOLL UTBILDNINGSNÄMNDEN 2016-06-07 1 (6) NÄRVARANDE Ordförande Pia Möller (M) Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Louise Stjernquist (L) Marie Tidedal (M) Britt-Marie Kahl (M) Lennart Ekberg (M) Susanne

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Fritids- och kulturnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Fritids- och kulturnämnden 2015-03-17 0 Innehållsförteckning Ärende 17 Information och visning av fritidsgården... 21 18 Budgetramar 2016-2018... 22 19 Mål och satsningar 2011-2014 - avstämning... 23 20 Mål och satsningar 2015-2018...

Läs mer

PROTOKOLL KS KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTT

PROTOKOLL KS KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTT NÄRVARANDE ande ledamöter Övriga närvarande Anders Ståhl (M) (ordförande) Margareta Ölwe (M) Fredrik Johannesson (KD) Reinhold Knutsson (S) Louise Stjernquist (L) ersätter Lars Linderot (M) (vice ordförande)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden 2019-03-26 1 (12) Plats och tid Sammanträdesrum 3, kl. 15.30-17.40 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Sören Eriksson (S) Hugo Svensson (S) Robin Wallén Nilsson (M), ordförande Göran Martinsson

Läs mer

Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting anta planer för sin

Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting anta planer för sin TJÄNSTESKRIVELSE 2018-10-16 Liselotte Palmborg Tf. Chef Kultur och fritidskontoret Telefon 08 555 010 41 liselotte.palmborg@nykvarn.se Förlängning av biblioteksplan 2018 KS/2018:457 Förvaltningens förslag

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (8) Helena Hultman-Karlsson (C) för vakant

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (8) Helena Hultman-Karlsson (C) för vakant Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2016-09-28 1(8) Tid och plats onsdagen den 28 september 2016, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden (8) Sammanträdesrum Högby, kl 13:30-15:20

Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden (8) Sammanträdesrum Högby, kl 13:30-15:20 Kultur- och fritidsnämnden 2015-12-07 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrum Högby, kl 13:30-15:20 Beslutande Elisabeth Moborg, S Ann Albrektsson, KD, ersätter Maud Steen, C Kristin Kellander, FP Elin Bäckström,

Läs mer

8. Information om ny organisation för folkhälsa och närvård

8. Information om ny organisation för folkhälsa och närvård KALLELSE 2015-03-16 Kommunstyrelsens kultur- och livmiljöutskott Ledamöter Håkan Welin (FP), ordförande Sabine Noresson (MP) Werner Schubert (S) Ersättare Fred Rydberg (KD) Johan Tolinsson (S) Kommunstyrelsens

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 15 september 2015 kl. 8:30-9:20 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 67-70 ande Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S) Bertil Dahl (V)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (13) Kultur- och fritidsnämnden Alice Nordlander Regina Fröberg Pär Mathiasson. Anita Rydberg BEVIS

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (13) Kultur- och fritidsnämnden Alice Nordlander Regina Fröberg Pär Mathiasson. Anita Rydberg BEVIS Sammanträdesprotokoll Blad 1 (13) Plats och tid Koordinaten, Stora mötet kl 13.30-16.30 Beslutande Lotta Johnsson Fornarve (V) Ingemar Urborn (M) Alice Nordlander (M) Regina Fröberg (FP) Pär Mathiasson

Läs mer

PROTOKOLL KS KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTT

PROTOKOLL KS KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTT 2015-11-16 1 (5) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Anders Ståhl (M) Margareta Ölwe (M) Fredrik Johannesson (KD) Tjänstgörande ersättare Peter Graff (S) Övriga Sekreterare Förvaltningschefen Anneli Sjöborg

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden 1(11) Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 19 maj 2016 kl. 13:00-17:00. Ajournering för gruppmöten. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Tullslätten 4, Bibliotekets samlingssal. OBS! Samling

Läs mer

Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Ajournering för gruppmöten (ca 10:30)

Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Ajournering för gruppmöten (ca 10:30) 1(6) Tid Tisdagen den 4 oktober 2016 kl. 8:00 Mellan 08:00 och 09:30 besöker kommunstyrelsen olika företag. Se särskild inbjudan. Plats Sammanträdesrum Magistern Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(18)

Sammanträdesprotokoll 1(18) Sammanträdesprotokoll 1(18) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen klockan 18:00-20:11 ande Ulf Olofsson (S), ordförande Elizabeth Pettersson (S) Jon Ashbourne (V) Fredrik Johansson (V) Lars Gustavsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kultur- och fritidsnämnden 2016-10-03 1 (11) Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Appuna, klockan 09:00-11:15 Ajournering klockan 10:10-10:30 Beslutande Elisabeth Moborg, S,ordförande Anneli Sjöstrand,

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Chilloteket, Sävsjö onsdagen den 18 januari 2017 klockan13.30-17.00 Beslutande Övriga deltagare Ordinarie ledamöter: Susanne Sjögren (S) ordförande, Fredrik Håkansson (KD) förste vice ordförande,

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan Bildnings- och kulturförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2016-11-08 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan Förslag till beslut 1. Kulturnämnden godkänner redovisningen

Läs mer

Solange Lagerkvist (KD) 22 Nils Baptist (L) Desirée Björk (Ö) Sebastian Persson (SD) Anna-Maria Svensson Gun Lindh Klara Löwenberg

Solange Lagerkvist (KD) 22 Nils Baptist (L) Desirée Björk (Ö) Sebastian Persson (SD) Anna-Maria Svensson Gun Lindh Klara Löwenberg Sammansträdesprotokoll Plats och tid Debatten kl. 18:00-20:15 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Camilla Wallhed (M) Mats Ahlbom (M) Fleming Pedersen Dambo (M) Gustaf Axelsson

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Kultur- och Fritidsnämnden 2004-08-23 1 (10) Kommunhuset rum 293, kl 13.15-17.00. Aimo Konttinen Peter Bökman

Kultur- och Fritidsnämnden 2004-08-23 1 (10) Kommunhuset rum 293, kl 13.15-17.00. Aimo Konttinen Peter Bökman Kultur- och Fritidsnämnden 2004-08-23 1 (10) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15-17.00 Beslutande Olle Berg Aimo Konttinen Peter Bökman Hans Molin Birgitta Ringshagen Solveig Mäkinen Charlotte

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 31 januari 2017 kl. 8:30-9:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 10-15 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

ANSLAGSBEVIS anslås på kommunens digitala anslagstavla Protokollet anslås Datum då anslaget sätts upp. 1 Sammanträdesprotokoll

ANSLAGSBEVIS anslås på kommunens digitala anslagstavla   Protokollet anslås Datum då anslaget sätts upp. 1 Sammanträdesprotokoll 1 Sid KOMMUNSTYRELSENS KULTUR- OCH FRITIDSUTSKOTT 2019-01-11 er 1-6 Plats och tid Akvariet, Stadshuset i Borgholm 09:00-12:00 ande ledamöter Sara Kånåhols Lars Ljung Marcel van Luijn Övriga närvarande

Läs mer

KULTURNÄMNDEN Sammanträdesdag Sid 2005-01-18. BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag 2011-05-24 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

KULTURNÄMNDEN Sammanträdesdag Sid 2005-01-18. BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag 2011-05-24 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL AMMANTRÄDESPROTOKOLL KULTURNÄMNDEN Sammanträdesdag Sid 2005-01-18 BEHANDLADE ÄRENDEN Sammanträdesdag 2011-05-24 48 Ekonomisk rapport januari mars 2011 49 Ekonomisk rapport januari april 2011 50 Budgetuppföljning

Läs mer

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande gården, kl.15.00-16.00 Robin Gustavsson (KD) ordförande Sven Lundh (SD) 1:e vice ordförande Lena Nilsson (S) 2:e vice ordförande Maija-Liisa Mogensen (M)

Läs mer

Sammanträdesdatum. Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica Dahlén (s) Hans Ringberth (s)

Sammanträdesdatum. Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica Dahlén (s) Hans Ringberth (s) Barn-, kultur- och utbildningsnämndens 2013-03-15 Blad 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret Strömsund, sammanträdesrum Almen kl 10.00-11.00 Beslutande Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Föredragningslista 1(9) KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA

Kultur- och fritidsnämnden. Föredragningslista 1(9) KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(9) Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 27 april 2017 kl. 13:00-17:00 Plats IOGT-NTO:s lokal, Trädgårdsgatan 12 Förhinder Meddelas gruppledaren och Pia Axeheim, tfn0480-45 06 04 eller pia.axeheim@kalmar.se,

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, Sävsjö, onsdagen den 8 februari 2017 kl 14.00-17.30 klockan 14.00-17.30 kl17.3017.3014.0016.30 Beslutande Övriga deltagare Ordinarie ledamöter: Susanne Sjögren

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun Biblioteksplan i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande: Handlingsplan xxx.xxx Kommunfullmäktige Antagen: 2015-05-25 Giltighetstid: 2015-2017 Dokumentet gäller för: Dokumentansvar: Biblioteksverksamheten

Läs mer

Kulturnämndens arbetsutskott Lovisa Kronsporre (C) (ordförande), Lars Vargö (M) (vice ordförande), Pär Elfström (S)

Kulturnämndens arbetsutskott Lovisa Kronsporre (C) (ordförande), Lars Vargö (M) (vice ordförande), Pär Elfström (S) 1 (1) Plats och tid Stora mötesrummet kl 15:00-15:40 ande närvarande Lovisa Kronsporre (C) (ordförande), Lars Vargö (M) (vice ordförande), Pär Elfström (S) Övriga närvarande Marie Gustavsson (Bibliotekschef),

Läs mer

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson Fritids- och kulturnämnden 2014-11-18 Plats och tid Robothistoriska muséet 13.15 15.30 mötet ajournerades 14.39 14.45 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Stefan Carlsson (S) Jan-Erik Jansson (S)

Läs mer

Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare Inge Digrell (S), ersättare

Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare Inge Digrell (S), ersättare 1 (12) Plats och tid Hämnäs Bygdegård,, kl. 15.00 16.25 Beslutande Övriga närvarande Lennart Nilsson, Ordförande (KD) Mårten Karlsson (S) Erik Ulriksson (C) Anette Eriksson (C) Urban Johansson (L), ersättare

Läs mer

Anne-Charlott Petersson sekreterare Helena Svensson, förvaltningschef Izabelle Sjöbäck, controller

Anne-Charlott Petersson sekreterare Helena Svensson, förvaltningschef Izabelle Sjöbäck, controller Sammanträdesprotokoll sid 1 (9) Plats och tid Utbildningsförvaltningen A-huset kl. 13.00 14.45 ande Lennart Andersson (S), ordf Lars-Göran Andersson (S) Stig Augustsson (S) tjänstgörande ersättare för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kultur- och fritidsnämnden. Plats och tid Jens Billeskolans samlingssal, onsdagen den 16 mars 2016 kl. 18:30-20:25 Beslutande

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kultur- och fritidsnämnden. Plats och tid Jens Billeskolans samlingssal, onsdagen den 16 mars 2016 kl. 18:30-20:25 Beslutande 1 (13) Plats och tid Jens Billeskolans samlingssal, onsdagen den 16 mars 2016 kl. 18:30-20:25 Beslutande Bo Hallqvist (S), Ordförande Johan Ahlberg (S), 1:e vice ordförande Lisbeth Madsen (M), 2:e vice

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-17 58 Innehållsförteckning Ärende 46 Förstelärare i Habo kommun... 60 47 Besök från Kulturskolan... 61 48 Ekonomisk månadsrapport... 62 49 Budget 2015 - ramtilldelning... 63 50 Ung Företagsamhet

Läs mer

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn

Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Dagordning A B C Regionstyrelsens sammanträde den 7 november i Karlshamn Information Övrigt 1 Tid och plats Onsdagen den 24 oktober 2012 kl. 09.00-12.10 på Region Blekinge, Ronnebygatan 2, Karlskrona Närvarande

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016 2018 1 SVEDALA KOMMUNS BIBLIOTEKSPLAN Enligt bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun anta en biblioteksplan som visar riktning och utvecklingsområden inom biblioteksverksamheten.

Läs mer

Remiss - Regional biblioteksstrategi

Remiss - Regional biblioteksstrategi Dnr KS-2012-458 Dpl 40 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-09-03 Per Wiker, 054-540 10 14 per.wiker@karlstad.se Remiss - Regional biblioteksstrategi 2013-2015 Dnr

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2014-08-27

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden 2014-08-27 1 Plats och tid Kommunalhuset, Sävsjö, onsdag den 27 augusti 2014 kl. 14.00-16.45 ande Ordinarie ledamöter: Lars-Ejert Steifeldt (M), ordförande Ing-Marie Arwidsson (KD), 1:e vice ordf. Susanne Sjögren

Läs mer

Kultur- och utbildningskontoret. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur- och utbildningsutskottet

Kultur- och utbildningskontoret. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kultur- och utbildningsutskottet 1(17) Plats och tid Beslutande Kulltorps skola Alexander Josefsson (M), ordförande Annie Fredriksen (S), 1:vice ordförande Daniel Karlsson (KD), 2:e vice ordförande Lizbeth Johansson (C) Izet Causevic

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden. Svar på - Motion - FIFA-kvalitet på kommunens konstgräs UTDRAG Dnr KFN 2017/0097

Kultur- och fritidsnämnden. Svar på - Motion - FIFA-kvalitet på kommunens konstgräs UTDRAG Dnr KFN 2017/0097 UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2017-06-01 63 Svar på - Motion - FIFA-kvalitet på kommunens konstgräs Dnr KFN 2017/0097 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och enhetschef Per-Ola Johanssons skrivelse

Läs mer

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden

SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 Sammanträdesdatum Kultur- och fritidsnämnden SVEDALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 3 26 Information om det ekonomiska läget för nämndens ansvarsområden. En föredragning kommer ske om det ekonomiska läget för nämndens verksamhet. Presidiet för kultur-

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Kommunalhuset, Ljungarummet, Sävsjö, onsdagen den 24 januari 2018 kl 14.00-17.00 Beslutande Övriga deltagare Ordinarie ledamöter: Susanne Sjögren (S) ordförande, Fredrik Håkansson (KD) förste

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2018-09-25 1 Innehållsförteckning Ärende 66 Redovisning av elev- och föräldraenkät... 3 67 Ekonomisk rapport tertial 2 och delårsbokslut... 4 68 Budget 2019-2021... 5 69 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete...

Läs mer

Lars Jonehög, Fp, ordförande Bert Sahlin, Fp Erik Ulriksson, C Robin Olsson, M Mårten Karlsson, S Chriztian Hansson, S Payman Garmiani, S

Lars Jonehög, Fp, ordförande Bert Sahlin, Fp Erik Ulriksson, C Robin Olsson, M Mårten Karlsson, S Chriztian Hansson, S Payman Garmiani, S 1(10) Plats och tid Hagavallen, Töcksfors, den 3 december kl 17.00-18.45 Beslutande Ledamöter Lars Jonehög, Fp, ordförande Bert Sahlin, Fp Erik Ulriksson, C Robin Olsson, M Mårten Karlsson, S Chriztian

Läs mer

Kulturnämnden

Kulturnämnden 1 (16) Plats och tid Stora mötesrummet, Vallentuna kulturhus kl 18:30-20:00 ande närvarande Ej tjänstgörande ersättare Lovisa Kronsporre (C) (ordförande), Lars Vargö (M) (vice ordförande), Felicia Liu

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) 2015-11-16 Sammanträdesrum Yxningen, kl.14.30 16.15 Beslutande Ledamöter Mira Wedenberg, M, ordförande Emmelie Rexhell, S, vice ordförande Joakim Magnusson, C Per Lundberg,

Läs mer

Bildningsnämnden (13)

Bildningsnämnden (13) Bildningsnämnden 2016-09-19 1(13) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 15.45 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Ann Karlén Hellgren (S) ersätter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kultur- och Fritidsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kultur- och Fritidsnämnden 1(8) Plats och tid Gullmarssalen på kommunhuset Forum, onsdagen den 11 september 2019 kl 14:00-16:40 Beslutande Ledamöter Martin Svenberg Rödin (M), Ordförande Anna Höglind (L), 1:e vice ordförande Rolf

Läs mer

KIRUNA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kultur- och utbildningsnämnden av 11

KIRUNA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kultur- och utbildningsnämnden av 11 Kultur- och utbildningsnämnden 2017-04-20 1 11 Plats och tid Beslutande Utses justera Kommunstyrelsens sessionssal, Stadshuset, Kiruna 2017-04-20, kl. 10:00-16:15 Se särskild närvaroförteckning Jonas Stålnacke

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer